Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
25-04-2010
Vijf laatstejaarsstudenten ontwerpen een tapinstallatie op zonne-energie
GPR: ECO-tap
Vijf laatstejaarsstudenten van de opleiding Bachelor in de Elektrotechniek van de KATHO, departement VHTI werkten gedurende 6 weken aan een geïntegreerd project voor het maken van een ECO-tap; Dit gebeurde in samenwerking met Brouwerij Verhaeghe voor de vzw t Uilekot uit Herzele.
De ECO-Tap
Het oplaadsysteem en batterijen
De GPR-opdracht was om de koelinstallatie aan te drijven op basis van zonne-energie, via een oplaadsysteem en batterijen. Deze tap zal dan als bewustmakingsinstrument beschikbaar worden gesteld voor allerhande verenigingen en evenementen.
Deze GPR-opdracht heeft een meerwaarde voor de studenten omdat ze leren samenwerken met een non-profitorganisatie en hun medewerkers.
De studenten kregen veel steun door sponsoring en veel technisch advies over de tapinstallatie van Karl Verhaeghe, eigenaar van brouwerij Verhaeghe uit Vichte.
De vijf studenten. vlnr : Dries Degryse, Dieter Daenens, Jan Vanmoortel, Thibault Vandewiele en Gregory Debaere
Gregory Debaere stelt het project voor aan de aanwezigen
Concrete opdrachten:
Dimensioneren van de zonne-energieinstallatie
Praktisch ontwerp van de tapinstallatie (structuur met tap en wasbak)
Ontwerpen van bewustmakingspanelen
Samenwerken met vzw t Uilekot
WAT IS GPR:
Geïntegreerd project of GPR betekent dat er een elektrotechnische project ontworpen wordt. In het laatste jaar worden verschillende onderwijsactiviteiten tot een geheel gebundeld zodat de theorie in de praktijk kan worden omgezet.
Bij projectwerking is het de bedoeling dat de studenten volledig zelfstandig een project uitwerken.
Naast het technische aspect, is er dankzij de projectwerking ook een sociaal aspect. De studenten moeten in een vergadering de taken verdelen, de problemen leren te bespreken en oplossen, op te komen voor hun eigen mening, Kortom er wordt rond een aantal sociale vaardigheden gewerkt.
Het project wordt van begin tot einde uitgevoerd: ontwerp, analyse, informatie opzoeken, uitvoeren, testen, onderhoud, bedrijfseconomische aspecten, communicatie in het Frans, dossier, enz ...
Bart Demeyere: Opleidingscoördinator opleiding Elektrotechniek die het project begeleidde in gesprek met Dhr. Eic Halsberghe (algemeen directeur KATHO),
De evaluatie van het projectwerkbestaat uit drie delen:
Productevaluatie : waarbij de kwaliteit van de analyse en de eindrealisatie door de betrokken docenten wordt geëvalueerd. M.a.w. het ontwerp, de simulaties, de testobservaties en het eindresultaat.
Procesevaluatie : waarbij de werkmethode en het werken in groep centraal staat.
Zelfevaluatie : waarbij iedere student punten krijgt van de andere leden van de groep.
Filip De Bodt van vzw 't Uilekot gaf enige toelichting aangaande het project.
Vzw 't Uilekot is een onafhankelijke en geëngageerde organisatie die kiest voor een duurzame ontwikkeling en daarvoor actief is in het buurtwerk, de milieusector, de noord-zuidsolidariteit, cultureel werk enz... Zij baten een duurzaam café uit met bewuste productkeuze, eigen waterzuivering... Ook buiten het café willen zij mensen op een duurzame manier samenbrengen. Daarom zoeken ze een compacte en mobiele tapinstallatie.
Bron : persmap samengesteld door Bart Demeyere.
Daarna volgde een gezellige receptie de aanwezigen konden kiezen tussen twee biertjes van brouwerij Verhaeghe Duchesse de Bourgogne en een proefbrouwsel van het nieuwe bier Barbe d'Or
Tapper van dienst was brouwerijvertegenwoordiger Germain Demeyere
Filip De Bodt koos voor een Ducheske
Ook student Thibault Vandewiele waagde zich om een pint te tappen
Barbe d'Or getapt in het nieuwe glas.
Barbe d'Or wordt weldra een nieuw biertje van brouwerij Verhaeghe uit Vichte De bedoeling van de brouwerij is om in de nabije toekomst drie hoge gistingsbieren uit te brengen onder de gemeenschapelijke naam Barbe
Met Barbe Rouge (8% Alc.Vol.) konden de bezoekers reeds kennis maken op het Poperings Karakterbierfestival van verleden jaar.
Op deze receptie werd het tweede bier getapt de Barbe d'Or. Een blondje van 7,5% Alc.Vol.
Let op de bieren zijn voorlopig proefbrouwsels Ze zijn enkel nog op vat te proeven.
De smaakbeschrijving volgt later als de bieren definitief gelanceerd worden. Maar ik kan u nu al vertellen dat de Barbe d'Or veelbelovend smaakt. Volgens de brouwerij moet hij nog iets hoppiger worden.
Den Mulder - Het nieuwe speltbier van brouwerij Den Tseut.
Den Mulder - Het nieuwe speltbier van brouwerij Den Tseut
Het mooie Meetjesland
Verleden week was ik op bezoek in het mooie Meetjesland.
Ertvelde was mijn doel.
Niet om brouwerij Bios te bezoeken die daar gehuisvest is maar om de voorstelling bij te wonen van een nieuw biertje, Den Mulder genaamd.
Dit nieuwe speltbier wordt gebrouwen door brouwerij Den Tseut uit Oost-Eeklo.
Een prachtig uitgeschonken Mulder met als decoratie spelt en gemalen spelt.
Brouwer Stefan schenkt mij alvast een biertje in om te proeven. Met 'Den Mulder' is Stefan al aan zijn zesde biertje toe.
Het bier werd gebrouwen in opdracht van mmm eetjesland cvba.
Het Meetjesland is steeds een smakelijke regio geweest die heel wat lekkers in petto heeft.
Getuige hiervan zijn de vele ambachtelijke bedrijven en hoeveproducenten die steeds het beste vabn zichzelf geven en de heerlijke producten aanbieden.
Naast pralines gevuld met Pomme Charelle, kaas met de smaak van Tseutenbier, vlees gebakken in honing en veel andere lekkernijen is er nu
Den Mulder
De Meetjeslandse coöperatieve promoten hun specialiteiten en wil het Meetjesland letterlijk laten proeven van die eigen producten. De samenwerking tussen 25 producenten loont niet alleen, maar zorgt ook voor innovatie. Dit nieuwe speltbier is een mooi voorbeeld.
De windmolen is een stenen korenwindmolen van het type grondzeiler De rosmolen wordt aangedreven door een paard Beide molens zijn in werking en vormen samen een uniek molinologisch geheel.
Het interieur van de molens.
De baardige Molenaar Johan Van Holle
De plaats van het gebeuren was op het molenerf van de Stenen windmolen en Rosmolen van molenaar Johan Van Holle nabij de dorpskern van Ertvelde.
Deze molens zijn waarschijnlijk te samen de enige in hun soort in Europa.
Beiden werden gebouwd in 1798
Sedert 1987, na 116 jaar inactiviteit, wordt terug graan gemalen met de paarden. Daarvoor gebruikt men hier fjordenpaarden, gekend als sterk en werkwillig.
Het prachtige paard van dienst noemt Värdti
De gezellige receptie in open lucht.
Ria, echtgenote van brouwer Stefan schenkt gedreven Den Mulder uit aan de genodigden.
De ouders van Ria en....
....eigenaar van het Ertevelds Biermuseum Remi Dhaene laten het biertje smaken.
Een vriendelijke jonge dame vergastte ons op specialiteiten van het Meetjesland.
Den Mulder is een goudblond biertje van 8% Alc.Vol. met een mooie romige schuimkraag. Het heeft een zoete, fruitige smaak en lichtzure prikkels door de gebruikte spelt. De alcohol is goed gemaskeerd, zodat Den Muldervlot drinkt. Dus opassen geblazen!
Na nog eens het mooie beeldhouwwerk van Tania Romyn bekeken te hebben, neem ik afscheid van het gezellige, vriendelijke Meetjesland.
Donderdag 8 april werd ik uitgenodigd door Thijs Maenhout om de opening van zijn gelijknamige brouwerij in Meulebeke bij te wonen.
Een volledige nieuwe brouwerij gevestigd in de oud gebouwen van het vroegere Gerdox.
Met deze nieuwe brouwerij komt er weer een aanvulling bij aan de zo rijke
brouwgeschiedenis van België.
Thijs wil met zijn bieren de uitdaging aangaan om in de toekomst
mee te helpen aan de Belgische biercultuur.
Een potje Gerdox rundsbouillon verwijst nog naar de vorige zaak
Nu wordt de bouillon vervangen door bier.
De brouwerij beschikt over een gezellig proeflokaal De degustatieruimte is elke zaterdag open van 14h tot 18h.
Thijs is van beroep programmeur in de voeding industrie Hij heeft altijd een liefde gehad voor bier en het brouwen. Zoals veel hobbybrouwers heeft hij de bierbrouwcursus bij Alvinne Events gevolgd en met glans doorlopen.
De Schrootmolen
Beslag en filterkuip (700 liter)
Vroeger kende Meulebeke vijf brouwerijen op haar grondgebied
Waarbij brouwerij Vondel (gesloten in 1961) en brouwerij Goethals (gesloten in 1974)
de voornaamste waren.
Vooral het Vondelbier kende in de loop der jaren veel succes.
Na de sluiting van brouwerij Vondel werd het door brouwerij Riva verder gebrouwen.
Ooit zou brouwerij t Hamerke (Brugge) nog een Vondel gebrouwen hebben. Of er een verband bestaat met dit van Meulebeke kan ik niet bevestigen.
Kookketel 500 liter "Muvero"
Een van de 6 gist- en lagertanks.
Nog drie gist- en lagertanks in de koelruimte
De spiraalkoeler
De flessenafvuller
Met brouwerij Maenhout beschikt Meulebeke niet enkel over een nieuwe brouwerij,
Ze heeft na jaren weer een nieuw biertje in de gemeente.
Koeketiene is de naam.
Koeketiene betekent in feite : bijzit, maîtresse. Het Is een verbastering van het frans : bijwijf.
Niet meteen een naam die een link legt naar de Gemeente.
Waarom Koeketiene? Thijs Maenhout Ik heb mijn echtgenote Birgitte leren kennen tijdens het kaarten, vandaar die naam.
Koeketiene in al zijn pracht. Ook aan het etiket is de nodige aandacht geschonken.
Koeketiene - 8,5% Alc.Vol.
Blond bier met witte stevige schuimkraag
Het aroma is fruitig Perzik - abrikoos Koriander
Het bier is bij de eerste slok vrij aromatisch met fruitige toetsen Koriander speelt een hoofdrol Een zweempje warme alcohol Volmondig biertje met een lichte bitterheid in de afdronk.
Na de verwelkoming van Thijs volgde een zeer verzorgde receptie met lekkere hapjes en broodjes en natuurlijk mocht het nieuwe biertje niet ontbreken.
Thijs met Dominiek Geers en echtgenote Vera de uitbaters van Drankenhandel Geers uit Oostakker
Eventjes uitleg geven aan de genodigden.
Gilberte Vandenbroeke lid van de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP) liet zich de hapjes smaken.
Ook aanwezig was een delegatie van de Babbierproevers uit Brugge. Vlnr : Tony Dauwens, Thijs Maenhout,
Eddy Geysen en voorzitter Marc Vandepitte,
Biotechnoloog Kim Oliever en Construction Engineer Björn Desmadryl zaakvoerders en brouwers van brouwerij het Gulden Spoor - Gullegem
Stefaan Demasure en jozef Wijffels van bierproeversvereniging Heerlijk Intens Consumeren (HIC) uit Ingelmunster in gezelschap van Gilberte Vandenbroeke (HOP)
Ook aanwezig waren Burgemeester Dhr.Daniël Vanpoucke van Meulebeke (L) en Dhr. Ivan Delaere Burgemeester van Pittem (R).
Buiten vertrouwde Pittemnaar Thijs.mij toe dat het voorlopig de bedoeling is om éénmaal per week te brouwen. In de verte zijn al plannen voor een tweede biertje. Hij twijfelt nog welke richting hij zal uitgaan Een bruintje? Een Saison? Een IPA? Geen idee.... De knoop moet nog doorgehakt worden.
Ik wens in ieder geval Thijs, echtgenote Birgit en dochtertje Lente veel succes toe met de brouwerij. En hopelijk mogen we in de toekomst prachtige creaties proeven van brouwerij Maenhout.
Ne kakkenest is het tweede clubbier van Tussen Pot en Pint, het eerste was hun Allemanswies.
Allemanswies werd toen gebrouwen bij brouwerij Boelens uit Belsele.
Ditmaal hebben hun tweede biertje laten brouwen bij Sint-Canarus in Gotem.
Voor de namen van hun clubbieren wil de club altijd origineel uit de hoek komen.
Vermits ze van St. Niklaas zijn hebben ze hun inspiratie gevonden in een streekdialectenwoordenboek van het waasland.
Na Allemanswies (iemand die op de bus iedereen aanspreekt, op straat tegen Jan en alleman goedendag zegt en op café moppen vertelt aan al wie ze wil horen).
Hebben ze gekozen voor Ne Kakkenest wat betekent
Benjamin, jongste van het gezin. Waarschijnlijk zo genoemd omdat dit de laatste persoon was in het gezin die zindelijk geworden is.
Ne Kakkenest is al bijna een jaar geleden gebrouwen met een oplage van 55 bakken en dus al lang uitverkocht. Aangezien het om een eenmalig brouwsel ging,
is het dus ook niet meer te verkrijgen.
Gelukkig kon mijn vaste leverancier Geroen Vansteenbrugge nog een bakje op de kop tikken voor de onlangs gehouden Waregemse Bierhappening (zie reportage hierboven).
En zo mij een flesje overhandigen ter bespreking. Waarvoor dank.
Op zaterdag 3 april laatsleden was er de 4de Waregemse Bierhappening.
Door een te hoge huurprijs moesten de Waregemse Bierfanaten noodgedwongen hun vaste verblijfplaats aan de hippodroom te Waregem verlaten om uit wijken naar het O.C.t Klokhuis in de deelgemeente Beveren-Leie.
Alles was aanwezig om er een spetterende bierhappening van te maken.
Een heel mooie en aangename zaal met ruime parking.
Vier bierstanden waaronder een standje met 13 bieren van de Belgian Family Brewers,
De Oostvlaamse brouwerij Contreras met een selectie schitterende bieren.
De vertrouwde brouwerij Bavik met hun bijna volledig gamma en tenslotte de
WBF stand met moeilijk te vinden bieren, primeurs en proevers van kleine brouwerijen.
Kortom een schitterende bierlijst.
Jammer genoeg lieten de inwoners van Beveren-Leie het een beetje afweten.
Het naburige Desselgem was als dorp van de Ronde van Vlaanderen verkozen en vele
Beverenaars gingen daar hun vertier zoeken.
Gelukkig konden de Waregemse Bierfanaten door de goede jaarlijkse contacten die ze leggen op bevriende bierproevers van diverse clubs rekenen.
Zoals ik al zei, de aanwezigen konden genieten van de vele primeurs.
Wat dacht u van een Kakkernestje, Koeketiene, De Neus, Zware dobber, Bierhop en Tiener?
Niet in Desselgem, maar ook in Beven-Leie kon je het Koerseklakske proeven van de onderneemster van het Jaar, brouwster Gudrun van brouwerij t Gaverhopke.
Klassieke, experimentele en ander bieren waren wel overvloedig te proeven
De aanwezigen hadden dus gelijk!
O.C.t Klokhuis in de deelgemeente Beveren-Leie. De zaal ligt naast het Gemeentehuis.
Niemand heeft het waarschijnlijk opgemerkt maar naast de zaal staat "De Bouwer" van Willem Vermandere Het beeld is er gekomen in opdracht van een grote plaatselijke bouwfirma.
Ook heel mooi is de Sint-Jan de Doperkerk van Beveren-Leie. De kerk dateert van 1970 en valt op door zijn in die tijd heel moderne klokkentoren.
Brouwer Frederik van brouwerij Contreras (Gavere) brengt met e hulp van Pol nog vlug zijn stand in orde.
De stand van de Belgian Family Brewers wordt uitgebaat door Martine, Antoon (R) en Pierre (L).
De sympathieke en mooie Gina Legein vertegenwoordigd brouwerij Bavik. Hier krijgt ze bezoek van Guy Osteux en Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap
Secretaris Geroen Vansteenbrugge is verantwoordelijk voor de stand van de primeurs en de moeilijk te vinden biertjes.
De producten van brouwerij Den Triest (Kapelle-op-den-Bos) zijn stuk voor stuk lekker goed gebrouwen bieren. De Tiener (tweede van rechts) is bijna niet meer te vinden. Hij werd speciaal gebrouwen voor het 10-jarig bestaan van bierproefvereniging Bobsa (Baardegem)
De Neus een aangenaam naar fruit geurig biertje Mooi in balans, vlot drinkend met een fruitig karakter. De neus is een oude spotnaam voor de Kapelnaar
Den Triest Kriek Heerlijke lichtzure kriek met een mooi geurend kriekenaroma. Verrassend aangenaam.
De Gentse Biervereniging was op post. vlnr : Karl Missiaen, Bart Herreman en John Versyck.
Vier Engelstalige bierproevers. vlnr : Paul Briggs, Phil Booton, Brian Smith en Rhodri Thomas
Koeketiene een fruitig biertje ontwikkeld door de nieuwe brouwerij Maenhout uit Meulebeke. De naam Koeketiene verwijst naar de ontmoeting van brouwer Thijs met zijn vrouw Birgitte tijdens het kaartspel.
Het nieuwe biertje 'Enfant Terriple van brouwerij De Leite (Ruddervoorde) was ook te proeven. Een kruidig biertje met een fruitige achtergrond. Het etiket is ontworpen door Robin Vermeersch zoon van kunstenaar Rik en kleinzoon van José Vermeerch.
Tony Dauwens, lid van BAB (Babbierproevers) Brugge in gesprek met Frederik De Vrieze van brouwerij Contreras (Gavere)
Twee lekkere Bavikbieren De Petrus Aged Pale en de Petrus Gouden Tripel.
Een klassieker van brouwerij Bavik Een moutige zoete tripel met aroma's van vers gebakken brood. en een lichte bitterheid die voor voldoende evenwicht zorgt.
Toch behoorlijk wat bierproevers kwamen opdagen.
Aan stand 4 kon je deze 'Bienvenue de Montaigu' proeven. Dit biertje wordt gebrouwen bij 't Hofbrouwerijke te Beerzel in opdracht van bierfirma Montaigu uit Scherpenheuvel.
Niet enkel in Desselgem maar ook in Bevern-Leie kon je het Koerseklakske proeven van brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem.
Toog 4 waar enkele primeurs te proeven waren. Geroen zorgde voor de nodige uitleg
Herbakkersbier een biertje speciaal gebrouwen door de Proefbrouwerij voor de stad Eeklo. Een Belgische IPA. Een prachtige creatie van Dirk Naudts
Een biertje die ook in de smaak viel was 'Ne Kakkenest' gebrouwen door brouwerij Sint Canarus uit Gottem
Kersverse Orval-ambassadeur Nicolas van bierherberg 'De Heerlijkheid' in Waregem aan de stand van de Family Brewers. Hij proeft het nieuwe biertje van brouwerij Van Honsebrouck. Cuvée du Chateau
Vertegenwoordiger van brouwerij Roman (Mater) Tom Vanhaverbeke geniet samen met zijn schoonvader (ex-thuisbrouwer) een Valeir Divers en Extra aan de stand van Contreras.
Nog een moeilijk te vinden biertje is de 'Hogewegse Berghop' gebrouwen door de Proefbrouwerij voor de Dekenij Erembodegem. Deze tripel is gebrouwen met Erembodegemse hop.
Uit de studentenstad Leuven, Luc Smekens en de immers goedlachse Ann Frankie van de Leuvense Biertherapeuten.
vlnr : Kristof Chanterie, Schepen van verkeer en lokale Economie Burgemeester van Waregem Kurt Vanryckegem, Rik Gistelinck secretaris Unizo met zijn rechterhand Pierre Bolle en Fritz Bellemans (ook een medewerker bij Unizo) laten de streekbiertjes smaken
Paternoster een volmondig biertje van de proefbrouwerij Gebrouwen in de Proefbrouwerij - Lochristi Door Microbrouwerij Achilles (Itegem) naar een recept van Willy Maes.
Vier echte proevers uit Beveren-Leie vlnr : Koen Moereman, Danny Delabie, Rik Soens (Eerste Schepen Waregem) en Lucien De Vos (Verzekeringen Ducavo)
Zoals altijd sluit ik af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ook deze schoonheid fluisterde
Over het fenomeen Gezellige avond lopen de meningen enorm uiteen
De wetenschappelijke definitie van een Gezellige avond is moeilijk vast te stellen.
Sommigen definiëren een gezellige avond als een avond met:
Feesten, lekker uit de bol gaan enz
Anderen vinden een avond gezellig lekker lui in hun zetel liggen met een goed boek of kijken naar hun lievelinssoap.
Dan zijn er mensen zoals ik en een tiental andere vrienden en kennissen die hun tv avond ruilen voor een gezellige proeverij van bieren van een van de beste brouwerijen uit België, nl Brasserie Dupont.
Als u dan weet dat deze avond ingericht wordt door de uitbaters van de Pado en dat elk biertje vergezeld was met een hapje klaargemaakt met het desbetreffende bier.
En dat tenslotte de causerie in handen is van vertegenwoordiger Gust Simons!
Tja dan moet ik niet ver meer zoeken achter de definitie van een gezellige avond.
Ik had er een gevonden.
Kijk en geniet mee.
Als aperitief kregen we een ongefilterde Bio Légère - 3,5 % Alc. Vol.
Het biertje is goudblond met een witte schuimkraag Het heeft een moutig en kruidig aroma Specerijen
De smaak is ietwat grassig Hoppig ik vind er toetsjes van jeneverbes in weer? Het heeft een droge afdronk Een mooie body voor een biertje van slechts 3,5 Alc%
Als hapje kregen we een mosselconsomé verrijkt met bio légère
Een tweede biertje was het Biofruitbier van 4,5% Alc. Vol.
Donker amber van kleur met witte fijne schuimkraag. Een lekker geurend aroma van perzik en citrus De smaak is fruitig Maar niet uitgesproeken zoet Eerder zoetbitter Een typisch Dupont product.
Het hapje die er bijhoorde was een tartaar van tomaat en noordzeegarnaal, salade met bio fruit vinaigrette en gamba's gemarineerd in bio fruit
De causerie was in handen van Dupontvertegenwoordiger en spraakwaterval Gust Simons.
Het volgende bier was een Saison Dupont - 6,5% Alc.Vol.
Thierry Van Mullem kijkt aandachtig hoe uitbater Dominiek een glaasje vult met Saison Dupont
Koperblond van kleur met rijke schuimkop
Het aroma is hoppig bitterzoet
De smaak is hopbitter Licht gekruid Toetsen van citrus Het bier heeft een mooie droge bitterheid Lekkere dorstlesser voor op zomerse terassen
Er werd een huisgemaakte rundertartaar met haringkaviaar en een slaatje met saisonvinaigrette erbij geserveerd.
Het vierde biertje was Cervesia van 8% Alc.Vol.
In het bier zijn een 30-tal kruiden verwerkt.
Goudkleurig met een witte schuimkraag
Fruitig aroma's van appelen, perziken, peren.
Rijk aan smaak met toetsen van Fruit - Koriander - Banaan Kruiden - Kruidnagel - peper Een niet al te zoet biertje met een lichte bitterheid
Bij de Cervesia hoorde een stoofpotje van botervis, fijne groentjes en madrascurry.
De tientallen aanwezigen waren vol lof over de biertjes en de kookkunst van de Padokeuken.
Moinette Brune - 8,5% Alc.Vol. was het volgende biertje
een licht bruin bier met een gebroken witte schuimkraag Het aroma is die van Karamel en geroosterde mout
De smaak is licht zoet Karamel - zoete taart? Lichte warme alcoholprikkeltjes zwakke bittere achtergrond Kruidig Een iets minder droge afdronk dan de andere biertjes.
Het hapje die werd opgediend met de Moinette Brune was een in Moinette gesmoorde kalkoenpavée, gekaramelliseerd witloof, kroketjes en sausje met Moinette Brune
vlnr : Gilberte Vandenbroeke, Bianca Goethals en Tinne Vandewalle genoten met volle teugen
Kok van dienst Patrick rust even uit bij de vriendelijke dames Brigitte Madou en Martine Devoldere.
Het zesde biertje was La Biére de Beloeil - 8,5% Alc.Vol. een traktaat van Maison Dupont
La Bière de Beloeil is een mengeling van 50% Moinette blond en 50% Moinette Bruin
Amber gekleurd bier met een witte schuimkraag Het heeft een aroma van zoete specerijen mout en hop
De smaak is fruitig zoet toffee Ietsje gistig met toetsen van kruiden De afdronk is hoppig
Het laatste biertje is de trots van de brouwerij Avec les Bons Voeux - 9,5 % Alc.Vol.
Een koperblond biertje met een dikke romige witte schuimkop
De aroma's zijn die van verse aromahop Ook fruitige toetsen strelen de neus.
De smaak is bloemig Hoppig en fruitig zacht en mals u proeft niet dat u met een kanjer van 9,5 % te doen hebt. wat het eigenlijk een veraderlijk biertje maakt. Heerlijk
Bij deze kanjer behoorde een stevig kaastrio van kaasmakerij Dupont: Moinette jeune Moinette mout en hop Carré Moinette pate molle
Deze vier mensen zorgden dat het een avond was om nooit meer te vergeten. U moet het soms niet te ver zoeken. De gezelligheid licht veel dichter bij huis dan u zou denken. vlnr : Gust, Patrick, Dominiek en Johan.
Tot een volgende avond in de Pado. Misschien zijn jullie er dan bij?
Pado Stationstraat 68 Tielt (50 meter van het station van Tielt) Inlichtingen : 051/407191
Net zoals verleden jaar nam biervoordrachtgever en Beerfanatic Geroen Vansteenbrugge me op de dag van zijn verjaardag mee naar een paar onbekende bierbestemmingen. Altijd een rit vol verrassingen.
Slechts de eindbestemming is die dag altijd gekend nl Het Bierfestival in Kessel-Lo, het jaarlijks evenement van de Leuvense Biertherapeuten
Ditmaal waren Martine en Antoon, twee Waregemse Bierfanaten ook van de partij.
Na een tussenstop in St. Niklaas bereikten we Temse.
Temse een prettig stadje gelegen aan de Schelde en vroeger vooral gekend voor zijn inmiddels opgeheven scheepsbouwbedrijf Boelwerf. Alhoewel we er geen tegengekomen zijn is Temse de stad van de azijnzekers.
In biermiddens is Temse vooral gekend voor de thuishaven van bierproeversvereniging
De club maakt deel uit van de confederatievereniging Zythos.
Het was naar een van hun biercafé's dat Geroen ons meenam voor een natje en een droogje. De Gulden Cop.
De Gulden Cop is gelegen in de Kasteelstraat 1 vlak bij de markt van Temse en recht tegenover het Gemeentehuis.
Het in feite nog jonge gemeentehuis van Temse werd in de periode 1903-1905 gebouwd. De bouwstijl berust duidelijk op een voor die periode dikwijls gehanteerde landhuisarchitectuur. Na een grondige renovatie bekleed het oude gemeentehuis sedert 2008 een toeristische, culturele en ceremoniële functie.
Niet ver van het café staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Temse dankt onder andere aan deze kerk de bijnaam van 'Parel aan de Schelde'. De oudtste verwijzingen naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk dateren uit 770. De laatste verbouwingen vonden plaats in 1888.
De Cop Lanceert exclusief bier 'n Copke van 't vat. Een beter locatie kan men als bierproever niet vinden
Markant hoekhuis, grondig verbouwd in het begin van de 20ste eeuw. De lijstgevel bestaat uit machinesteen in provinciale Art Nouveaustijl.
Dit vind ik nog altijd leuk. Een bord met de exclusiviteiten in het krijt
De Gulden Cop is de oudste herberg van Temse. Tot zover men het opsporen kan in het gemeentearchief, is er een drankgelegenheid met die naam (eerste vermelding: 1506); deze herberg stond echter naast het huidige gebouw (Markt).
Wellicht ontleende De Gulden Kop zijn naam aan een uithangbord dat een gulden kop (= drinkbeker) voorstelde. In de loop der jaren breidde de herberg zich uit tot de hoek van de Kasteelstraat.
Begin deze eeuw werd het gebouw vernieuwd naar een ontwerp van de Temsese architect Triphon De Smet, winnaar van de Prijs van Rome voor bouwkunde in 1902. In 1982 werd De Gulden Cop opnieuw grondig vernieuwd en omgevormd tot taverne-restaurant.
Tafeltje rechts : 3 Waregemse Bierfanaten Geroen, Rita en Antoon
Alle Belgische bieren van Hilde Deweerdt ook hier in te kijken
De Gulden Cop beschikt over maar liefst 11 tapkranen waaronder Copke Blond en Bruin en een Chimay Tripel
Op de bierlijst staan ook nog een honderdtal bieren.
Uitbater Johan Blijweert tapt een biertje uit een van zijn 11 tapkranen.
Ik koos voor een Copke Bruin
Copke Bruin - 7,5% Alc.Vol. Alken-Maes
Donker bier met rode schijn Een donker gebroken witte schuimkraag.
Het aroma was niet meteen te ruiken door de schuimkraag en het koude bier (tap) De eerste toetsen die doorkwamen waren stoffig Daarna een geur van zoete mout.
De eerste smaak is zoet Bruine suiker Karamel Lichte alcoholwarmte miniscule toetsen van rozijntjes Een zoet biertje over de gehele lijn. Niet echt mijn ding Maar zoetekauwers gaan het adoreren.
Na een lekker vispannetje en een tripel Chimay konden we met gemak de andere bestemming bereiken zonder honger te hebben.
De Gulden Cop Bvba Kasteelstraat 1 9140 Temse Belgie
Dat jongeren hoe langer hoe meer respect krijgen voor onze Nationale drank bewees
de grote aanwezigheid van studenten op de Straffe Streekbieravond van woensdag 24 maart in de ontspanningszaal 'Home Vermeylen' aan de Universiteit van Gent.
De avond werd ingericht door Sofie Vanrafelghem, Praeses van de studentenvereniging
van het home en tevens co-auteur van het boek Straffe Streekbieren.
Vandaar de naam van het evenement.
Sofie werd bijgestaan door haar vriend David Leroy (Ondervoorzitter Zythos)
Hij nam het eerste deel de voordracht - voor zijn rekening.
Daarna konden de aanwezigen aan twee toogjes proeven van een vijftiental geselecteerde straffe streekbieren.
De meeste komen voor in het boek, maar er waren toch enkele nieuwe bij tot vreugde van de talrijke aanwezige biergeleerden (nieuwe term aan de universiteit?).
Praeses Sofie Vanrafelghem verwelkomde iedereen en stelde voordrachtgever David Le Roy voor.
David sprak eerst een woordje over de confederatievereniging Zythos. Waar komt de naam vandaan en hun doelstellingen.
De avond kon op een ruim studentenpubliek rekenen.
David toonde de juiste manier om een biertje uit te schenken. Hij gaf verder uitleg over het brouwproces en de drie biertjes die tijdens de voordracht geproefd zouden worden.
Een eerste biertje die geproefd werd tijdens de voordracht was Valeir Extra gebrouwen door Contreras uit Gavere. Een goudgeel biertje met aroma van citrusvruchten, hopbloemen. De smaak is licht bitter, fruitig en een aangename droge afdronk.
De studenten waren allemaal enthousiast over dit hoppig biertje.
Ook de biergeleerden (waaronder leden van de Gentse Biervereniging en BLES) konden dit biertje smaken.
Het tweede biertje was Kriek Lindemans Cuvée René
Dit biertje is er eentje met spontane gisting. Het heeft een aroma van krieken en hout. Licht bittere, droge en zure smaak. met toetsen van krieken. Droge zure afdronk. Hier vakkundig uitgeschonken door Randall Silver Na rondvraag was het merendeel van de studenten te vinden voor dit kriekbier.
Een trappist kon tijdens de proeverij niet ontbreken. Een Rochefort 8 werd aan de aanwezigen gepresenteerd. Een zoete moutaroma gedroogd donker fruit, chocolade, toffee en enkele toetsen van alcohol. De smaak is zoet met verschillende moutsoorten en donkere gedroogde vruchten Het heeft wel een 9,2 Alc %
Een Rochefort 8, Belgische traditie beroerd de smaakpapillen.
Proeven en aandachtig luisteren. Een ideale combinatie in home Vermeylen.
Brouwingenieur Stijn Temmerman schoonzoon van Kris Boelens van Brouwerij Boelens gaf een woordje uitleg over het Tongsneyder bier dat hij gebrouwen heeft Het bier kon later op de avond kon geproefd worden. Tongsneyder was een van de nieuwe biertjes die niet op het biermenu stond.
Glenn Castelijn brouwer bij Picobrouwerij Alvinne gaf een woordje uitleg over het biertje Melchior die te proeven was op het minifestival..
Aan twee toogjes konden de aanwezigen proeven van
Een Tongsneyder (Boelens), Melchior (Alvinne) , Valeir Extra (Contreras) Trappist Rochefort 8 (Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy), Gulden Draak, Augustijn Blond (Van Steenberge), Kriek Lindemans Cuvée René (Lindemans), Buffalo Belgian Bitter (Van Den Bossche), Guido (Smisje), Gouden Carolus Classic (Het Anker), Pannepot (De Struise Brouwers) Slaapmutske Blond (Bierfirma Slaapmutske) - en Kempisch Vuur Tripel (bierfirma Pirlot) deze laatste twee bieren worden gebrouwen in de Proefbrouwerij
Tongsneyder een lekker goudblond biertje van brouwerij Boelens naar een recept van brouwer Stijn Temmerman Het heeft een moutig aroma met kruidige toetsen van jeneverbessen en Vlierbes. De smaak is subtiel kruidig Het heeft een droge afdronk
Brouwer Glenn Castelein (Alvinne) in gesprek met Alexander Thoen
Alexander Thoen had zelfs een verrassing mee. Een biertje van de Schotse Belhaven Brewery exclusief gebrouwen voor Canada "Innis & Gunn Canadian Cask" Het biertje wordt gerijpt in geïmporteerde eiken Canadese whiskyvaten. De smaak en geur is van toffee en vanille Créme Brullée.
Sofie Van Rafelgem tussen haar vader en Stijn Temmerman. Sofie is de achternicht van Stijn. Ze toosten op het succes van de avond
Buffalo Belgian Bitter. Een pracht van een biertje van brouwerij Van Den Bossche uit St. Lievens-Esse Behoorlijk verfrissend biertje. Met een mooi ruikend hoparoma. moutig met een een beetje citrus. Zeer droge afdronk met een lekkere hopbitterheid op het einde.
Food Engineer Dries Robberechts uit Brugge. houd zich vooral bezig met foodpairing. Hij wil zich nu ook gaan concentreren op de smaken van bier. Ik had een aangename babbel met hem.
Ook aanwezig was de voorzitter Karl Missiaen van de Gentse Biervereniging met enkel van zijn leden.
De Gentse Biervereniging vlnr : Karl Missiaen, Klaas Dellaert, John Versyck en Bart Herreman
Niet enkel studenten waren aanwezig op dit gezellig minibierfestivalleke. Ook de biergeleerden proefden en genoten.
Heerlijk Proeven, boeiend ontdekken en rusteloos genieten.
Het overwegend vrouwelijk presidium heeft duidelijk zijn charme. Dat ze dan nog goede bieren lusten is zeker een mooie bonus. Op deze foto: Sofie Vermeulen, Sofie Vanrafelghem, Eline Cautaerts, Marianne Heirbaut, Stephanie De Bruyne en Alexander Thoen
Er bestaat een slogan van een bepaald biermerk dat luid Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand.
Maar je kan in de zin ook twee woordjes van plaats verwisselen, en dan krijg je :
Bier met verstand gebrouwen, drink je met liefde.
En dit is net wat Hildegard Van Ostaden doet.
Ontwerpen, creëren en brouwen met verstand.
Elk bier gebrouwen naar haar hand is met kennis ontworpen in Ruislede en gebrouwen bij de Koningshoeven
In Nederland.
Neem nu de Urthel Parlus Magnificum (Vlaemse Bock), de Urthel Hop-it of de Urthel Samaranth. Elk bier beschikt over zijn eigen verhaal en getuigen van vakmanschap.
Dat Hildegard over heel veel stielkennis beschikt lijkt geen twijfel.
Haar nieuw bier Urthel Saisonnière is voor mij en veel andere biergenieters een zomers Gods geschenk.
Men kon verleden jaar reeds met de Saisonnière kennis maken op de Horecabeurs in Gent. Daar schonk Hildgard persoonlijk het bier van het vat.
Hildegard Van Ostaden in gezelschap van Casimir Elsen (Bestuurslid Zythos en redacteur bij het tijdschrift "De Zytholoog", Bier voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ikke van Bierblog en het HOPnieuws
Velen vragen zich af de Saisonnière nu een Nederlands of een Vlaams biertje is?
Voor mij maakt het helemaal niet uit als het maar lekker is. Laten we zeggen een Vlaamse Creatie met een Franse naam gebrouwen in Nederland.
Alle ontwerpen van etiketten, viltjes, kroonkurken, publiciteit enz zijn van de hand van kunstenaar Bas de echtgenoot van Hildegard. Hier ziet u het nieuwe 25 cl glas speciaal ontworpen voor de Saisonnière. Inmiddels is er een 33cl versie uitgekomen.
Op 27 februari 2010 vond het jaarlijks etentje van de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP) plaats. Het feestmaaltijd ging ditmaal door in bierrestaurant "Allez Hop" te Kortrijk. Een goeie keuze voor iedereen om drie redenen. De meeste van de leden hadden er nog nooit geweest Het was nieuw en profileerde zich als bierrestaurant. In de naam komt ook de naam van onze vereniging voor. Ik was benieuwd wat deze nieuwe zaak ons ging voorschotelen. Ik was een halfuurtje vroeger op de afspraak zodat ik wat foto's van het Interieur kon nemen zondermensen te storen.
Het nieuwe bierrestaurant 'Allez Hop' is gelegen op de Grote Markt 40 van Kortrijk
Het profileert Zich als "Enig in de streek"
Het interieur
Het restaurant is eigendom van brouwerij Bavik. Dit merk je aan de prachtige zwart-wit foto's van de brouwerij aan de muren. Het interieur oogt mooi met strakke lijnen en pasteltinten. Naast het gelijkvloers is er ook nog bovenaan een zaaltje voor 40 personen
Op mijn vraag wat betreft het uitschenken van niet bieren van Bavik en het gebruik van niet bieren van Bavik in de gerechten antwoord Brouwerij Bavik :
"Zaken in eigendom mogen alle vreemde bieren (dranken) verkopen die worden vermeld op de drankenlijst bijgevoegd bij het contract met de brouwerij. Op de drankenlijst staan naast de bieren (en frisdranken) van Bavik oa. ook Carlsberg, Duvel, Westmalle, St. Louis, ... Bieren die niet worden vermeld op de drankenlijst mogen dus niet worden geschonken en ook niet worden gebruikt in de gerechten. Bieren van om het even welke brouwerij serveren mag dus niet. De drankenlijst is wel heel uitgebreid met veel variaties in bieren ".
Bavik is dus wel heel tolerant wat betreft het aanbod van bieren En dit kunnen wij alleen maar appreciëren
Bij het binnenkomen zie je onmiddellijk enkele streekbiertjes pronken
Het menu
Aperitief: Petrus Aged Pale
Artisanale garnaalkroket
Konijn op Grootmoeders wijze met Duchesse de Bourgogne
Roomijs met sabayon van kriekbier
Koffie
Na de vele kookprogramma's op TV zoals" Mijn Restaurant" "De Beste Hobbykok" enz.. .. is iedereen geneigd om bij een bezoek aan een restaurant voor recensent te spelen. Elkeen is plots een culinair kenner Velen kruipen in de huid van een Peter Goossens, een Christel Cabanier of een Dirk De Prins Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat ook soms doe zonder het te beseffen. (maar. ... het is wel prettig) Wat ik hieronder neerpen is mijn eigen smaakervaring en wie ben ik? Let op! Bij sommige mensen gaan de smaakpapillen weer anders reageren. Dus schiet niet op de hobbyrecensent!
Petrus Aged Ale is als bier eigenlijk een perfecte aperitief. De eerste smaak is fris zurig. Eerder een malse zurigheid die na een paar slokjes de smaakpapillen gerust stelt. De kleine prikkels van eik brengen evenwicht en zorgen voor een goed hongergevoel.
Als bijhorende hapjes kregen we een hutsepotje bereid met spekreepjes en een kreeftensoepje. Toch wel een eigenaardige combinatie vooral wat het soepje betrof? De smaak van het soepje was vol, romig en zoet. In tegenstelling met het zurige bier was het er net ietsje over. Het soepje en het hutsepotje waren wel lekker.
Als voorgerecht werd een Artisanale garnaalkroket opgediend. Daarbij werd een Malheur Dark Brut geserveerd. Allebei heel lekker Zowel het gerecht als het biertje. Maar de geparfumeerde Malheur overheerste toch ietsje het gerecht. De Smaak van gedroogde vruchten, pruimen, karamel en kruiden En vooral de 12% Alc.Vol was te rijk aan smaken tegenover de garnaalkroket. Voor mij mocht het zelfs een Oud-Vlaams bruin zijn of een blond biertje zoals biervoordrachtgever Geert Vandromme van Bierpromotie ook al aangaf.
Het hoofdgerecht was 'Konijn op grootmoeders wijze met Duchesse de Bourgogne '. De Combinatie was redelijk goed. Het complexe en zeer zoete aroma van kersen, frambozen en pruimen deden het goed De donker gebrande mout bracht evenwicht in het gerecht. De Malheur van hierboven had ook gekund.
Gezellig tafelen met een mooi zicht op de Grote Markt van Kortrijk Met zijn gotische Sint-Maartenskerk
Het dessert was roomijs met sabayon van kriekbier. Jammer maar dit gerechtje ging volledig de mist in. De smaken van het roomijs en de sabayon klopten niet. Daarnaast was de sabayon eerder korrelig en niet glad genoeg.
Als afzakkertje kregen we een Slaapmutske Blond Een licht bitter biertje met een zacht aroma van Citrusvruchten, Elegant hoppig en aangenaam van smaak met een licht aanhoudende bitterheid. Zeer droge afdronk. Een goed evenwichtig biertje met een niet al te grote Alc.% (6,4) om af te sluiten.
Allez HOP is een restaurant dat nog moet groeien. Het initiatief kan ik alleen maar toejuichen en ben er zeker van dat deze zaak zich beetje bij beetje zal blijven ontwikkelen. In ieder geval zal ik de evolutie volgen en regelmatig eens binnen wippen. Waarom het ook niet eens proberen?
ALLEZ HOP BVBA Grote Markt 40 8500Kortrijk Mobiel:0493 07 51 30
Ricks Abbesse is een biertje typisch voor de streek van het Voerense Moelingen.,
Rik Nyssen, geboren en getogen Voerenaar is de ontwerper dit streekbiertje De ingrediënten van het bier vond hij in het Voerense landschap.
eigenlijk moest hij het niet ver zoeken, Hij zou kersen van de streek gebruiken! Geen kersen uit de handel, nee, hij zocht en vond een kersensoort uit vervlogen tijden.
Er was nog een boomgaard waar abbesse de Mouland bomen staan.
Abbesse de Mouland, zijn kleine zoete zwarte troskersen die na het plukken, dadelijk ontpit en ingevroren worden om de kwaliteit te behouden.
Rik baat volgens de website reeds enkele jaren Ricks Café uit in Moelingen, een cafeetje onder de kerktoren. s Zondag ochtends zit de vaste kaarttafel te Schtukske rapen, en aan het buffet wordt er getoept, een ander kaartspel.
In de namiddag rustten er wandelaars uit bij een frisse pint en 's avonds wordt het café omgetoverd tot the place to be voor de jeugd van Voeren en ver daar buiten.
Een goed draaiend café, maar hij wilde een meerwaarde geven aan zijn establishment, iets van de eigen streek, er bestond al zoveel maar een echt Voerens streekbier, dat hadden ze nog niet.
In 1999 op de jaarlijkse Horecabeurs in Gent maakte hij kennis met Dirk Naudts van de proefbrouwerij.
En zo werden uit de gesprekken twee biertjes geboren waaronder Ricks Abbesse.
Het andere biertje is Ricks bier en is gemaakt van Voerense appel- en perenstroop.
Maar dat bespreken we later nog wel.
Ricks Abbesse 7% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristi
Licht amber tot donker roze Mooie witte schuimkraag
Aromas van zoet fruit Lichte prikkels van alcohol
Uitreiking van de Gouden Glazen 2009 - Flanders Events vzw - Zwevegem
Uitreiking van de Gouden Glazen 2009
Gouden Glas voor Orval, Liefmans, Tripel Karmeliet en Rodenbach
Op zaterdag 13 maart vond in Zwevegem naar jaarlijkse gewoonte de uitreiking van de Gouden Glazen plaats. Dit evenement ingericht door Flanders Events vzw vond al voor de achtste keer plaats. De zaal Sint paulus in de Europawijk was de place to be..
Plaats van het gebeuren was zoals gewoonlijk zaal Sint Paulus in de Europawijk te Zwevegem.
Beren en glazen wachten geduldig op hun toekomstige eigenaars.
De Gouden Glazen worden jaarlijks toegekend door een publieksjury in vier categorieën. De bezoekers van het Internationaal Streekbierenfestival, dat elk jaar plaatsvindt op 14 en 15 augustus in Zwevegem, kiezen de beste Doordrinker en Zoethouder, en het beste Voorzichtige Degustatiebier en het Geprononceerde Degustatiebier.
Zoals gewoonlijk kwam er weer bekend volk naar het gala van het Gouden Glas
De Rode Loper
vlnr : De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem in gezelschap van André Vanryckeghem, concessionaris Orval Zuid Westvlaanderen, Ronald Thulie die Trappistenbrouwerij Westmalle vertegenwoordigde en voorzitter Flanders Events vzw Yvan Devlaminck
Vertegenwoordiger brouwerij Verhaeghe Vichte, Germain Demeyer met echtgenote Nelly
vlnr : Uit Brakel Wim Saeyens en Geertrui van brouwerij De Graal Brouwers Veerle Bal en Jan Vandenberge van bierfirma Lupiline uit Kuurne.
vlnr : Brouwer Guido De Vos (Brouwerij De Ranke - Dottenijs) Martin de Keulenaere, (vertegenwoordiger bij Huyghe - Melle) en Stijn De Neve vertegenwoordiger bij Bosteels - Buggenhout
Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix) en vriendin.
Gina vertegenwoordigster brouwerij Bavik (Bavikhove) met vriend Jeroen
Hendrik en Pieter met vriendin van Bierfirma Druïde uit Deerlijk
Veerle Bal was zo vriendelijk om mij ook eens te fotograferen. Dit naast Geertrui en Wim van brouwerij De Graal, Waarvoor dank.
De wijnen, bier en frisdranken werden aangeboden in samenwerking met Dé Gustibus en Bavik Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.
De lekkere hapjes konden iedereen bekoren.
Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck bediende persoonlijk de genodigden.
Tijdens de receptie verwelkomde Voorzitter Yvan Devlaeminck de genodigden en vertelde kort hoe de avond zou verlopen. Hij gaf ook al uitleg over de volgende editie van het Streekbierenfestival 2010. Daarna stelde hij de genomineerden en de winnaars voor van het Gouden Glas editie 2009.
Aandachtige toehoorders
Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Liefmans van brouwerij
Brouwerij Bosteels kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier voor de Tripel Karmeliet.
Stijn De Neve vertegenwoordiger bij Bosteels en voorzitter Yvan Devlaeminck
Brasserie de l'Abbaye N.D. d'Orval, ten slotte,
nam het Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij
hun Orval.
André Vanryckeghem, concessionaris Orval zuid westvlaanderen kwam de prijs in ontvangst nemen.
Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook de felbegeerde pluche beer
mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de
Gouden Glazen.
De winnaars samen op de foto.
De volledige uitslag
DOORDRINKERS
1. PALM Breweries met RODENBACH
2. Brouwerij DRUIDE met DRUIDE BLOND
3. Brouwerij VAN EECKE met POPERINGS HOMMELBIER
GEPRONONCEERDE DEGUSTATIEBIEREN
1. Brouwerij ABBAYE NOTRE DAME DORVAL met ORVAL
2. Brouwerij VERHAEGHE met DUCHESSE DE BOURGOGNE
3. Brouwerij DE LANDTSHEER met MALHEUR 10
VOORZICHTIGE DEGUSTATIEBIEREN
1. Brouwerij BOSTEELS met TRIPEL KARMELIET
2. Brouwerij ADBIJ DER TRAPPISTEN van WESTMALLE
met WESTMALLE TRIPEL
3. Brouwerij ACHOUFFE/MOORTGAT met LA CHOUFFE BLONDE
ZOETHOUDERS
1. Brouwerij LIEFMANS/MOORTGAT met LIEFMANS
2. Brouwerij HAACHT met MYSTIC KRIEK
3. Brouwerij BOCKOR met ROSE MAX
De meer dan 100 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner
voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, t Baguetje,
t Verdiep, CVO 3 hofsteden en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,
de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen.
Op het bord : Lentesalade met Orval worst en Orval dressing Koude Pastasalade met Orvalkaas Waterzooi van kip met Karmeliet. Scampi met Mediteriaanse Karmeliet saus Aardappelblokjes
Er was ook de lekkere 'Dronken Paling".
Na een sorbet klaar gemaakt met Liefmans was er nog dit heerlijke dessertbuffet
Aditco was de negende partner die met
hun medewerking meehielpen aan het welslagen van de avond. Natuurlijk konden ook de
winnende bieren worden geproefd bij Bestuurslid Kristian Tavenier met dank aan de winnende brouwerijen.
De muzikale noot werd verzorgd door De Gestemde Snaren, heerlijke no-nonsens muziek voor ieders oor.
Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten,
heerlijk proeven van de winnende bieren.
Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het Internationaal Streekbierenfestival verwijs ik u graag
door naar de websites www.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be.
Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem en de
Uitreiking van de Gouden Glazen.
Tot 14 en 15 augustus in Zwevegem voor de editie 2010
Den Proefzolder - De bende van de Kloef kwamen hun Kloefkappersbier voorstellen.
Den Proefzolder
De bende van de Kloef of het Genootschap van de Goesting kwamen hun Kloefkapper voorstellen.
Ditmaal geen proefplankje voorbije zaterdag 13 maart 2010.
Neen, Den Proefzolder kreeg bezoek. Dre Ganzepoot en Danny Trappist, twee afgevaardigden van De bende van de Kloef uit Booischot (prov. Antwerpen) kwamen het bier
Ne Kloefkapper van hun vereniging aan de zolderproevers voorstellen.
Dre Ganzepoot (ondervoorzitter) en Danny Trappist (secretaris)
Een kloefkapper of klofkapper in t Kortrijks is dialect voor klompenmaker.
Het wordt ook gebruikt als scheldwoord.
Een 'kloefkapper' is letterlijk iemand die in zijn eigen 'kloefen' (klompen) kapt, dus een bijzonder lomp en onhandig persoon, ook in de overdrachtelijke betekenis. Het is eigenlijk een sufferd.
Maar de Bende van de Kloef zijn totaal geen sufferds integendeel ze zijn een Genootschap van Grote Goesting. Zij offeren zich (volgens hun website) op om de Belgische bier- en eetcultuur naar de buitenwereld te verspreiden.
Het lidmaatschap is beperkt tot zielsgenoten. Hun thuis is Herberg Piet Konijn aan de bareel in Booischot-Statie
Glenn Castelein schenkt zorgvuldig het biertje in de proefglaasjes
Het biertje werd gebrouwen in de hobbybrouwerij De Ganzepoot van Andre Van Gansen
Andre is al 25 jaar hobbybrouwer en brouw samen met zijn brouwcollega Luc.
Het bier dat ze samen maken heet Ganzepoot. Die naam komt van de naam Andre Van Gansen en van Luc De Pooter.
Luc heeft nog brouwerijschool gevolgd in Gent bij Prof. Gilbert Baetsle
(een bekende naam in de brouwerswereld).
Veel bekende Belgische brouwers zijn nog bij hem in de leer geweest.
Luc zorgt in de hobbybrouwerij voor het proces en de berekeningen. Andre is van opleiding meet- en regeltechnieker en zorg voor de technische kant van de installatie.
Klaar om te proeven
De picobrouwerij (capaciteit 120 liter) is gelegen in Nijlen.
Met Danny Van Tricht en de rest van de leden heeft Andre voor het eerst een bier gebrouwen speciaal voor de bende van de Kloef.Deze Kloefkapper.
Het is de bedoeling om dit eén keer per jaar te doen voor eigen gebruik maar niet voor commerciële doeleinden.
Laat ons zeggen dat het een bier is om de vriendschap van de bende te vieren.
De Bende had ook een documentatiemap bij met prachtige foto's van Danny Van Tricht die het hele brouwproces digitaal vastlegde.
Ne Kloefkapper Voldoende alcohol
Hobbybrouwerij De Ganzepoot - Nijlen
Amberkleurig biertje
Met gebroken witte schuimkop
Het aroma is vrij moutig
Met prikkels van alcohol.
De aanzet is zoet
Karamel laat zich opmerken Ook toetsen van sinaasappel komen langzaam los
Fruitige esters van mandarijn
Het bier is volmondig
Bezit nogal veel restsuikers op het laatst
Een lichte bitterheid in de afdronk.
Een lekker hobbybrouwsel die ietsje meer
mocht uitgegist geweest zijn.
Maar al bij al een prima biertje waar de Bende van de Kloef
nog aangename dagen mee zal beleven.
Het wordt gebrouwen met biologische Poperingse hop van Joris Cambie
Om een echte Kloefkapper te zijn moet u volgens hun website aan deze voorwaarden voldoen :
1. Voor leden is zakdoek + kloef verplicht op zo veel mogelijke uitstappen 2. Goed eten en drinken is de reden van bestaan. 3. Een volwaardig lid is levenslang ne "Kloefkapper" 4. Aspirant lid wordt steeds voorgedragen door volwaardig lid. 5. Alle leden moeten aspirant leden aanvaarden 6. Aspirant lid kookt zelf iets voor de andere leden : daarna wordt de "kloef" uitgereikt 7. Clublokaal : Piet Konijn Booischot (Bart & Tinne zijn akkoord !) 8. 1x per jaar uitstap 9. 1x per jaar fietstocht met de bende
Aan voorwaarden 1 en 2 zijn al zeker voldaan.
Bedankt Kloefkappers voor het bezoek en veel succes met jullie bier.
Nen Notter is een biertje van de organisatie NOT (Nijlen Onbegrenst)
Een organisatie die de mensen vanuit hun "cocongewoonte" willen halen en terug samen brengen rond activiteiten die verbredend werken.
In 2008 begonnen ze met hun eigen bierbeurs. In 2009 werd voor het eerst hun eigen beursbier Nen Notter voorgesteld. Het bier was een enorm succes en daarom herhaalden ze dit jaar dit initiatief.
Het bier wordt gebrouwen bij Jef Goetelen van t Hofbrouwerijke te Beerzel
Via Francois en Nicole, vrienden en medewerkers aan de beurs kon ik een flesje bekomen.
Na het meer dan geslaagde PréZBF op 4 en 5 maart in Ruddervoorde (zie vorige drie fotoreportages) vond het weekend daarop het Zythos Bierfestval plaats. Dit gerenommeerde festival geroemd in binnen- en buitenland vond net zoals de voorbije jaren plaats in de Stadsfeestzalen van St. Niklaas. Duizenden bierfanaten uit diverse landen vonden weer de weg naar dit unieke bierfestijn.
Meer dan 200 Belgische bieren waren er te proeven bij 60 brouwers.
Deze editie was weer een ode aan het Belgisch Bier.
Daar de voorbije dagen in Ruddervoorde nog al zwaar en vermoeiend waren besloot ik om enkel op zondag een bezoekje te brengen aan het ZBF.
De fotos heb ik ook een beetje beperkt gehouden en mij enkel geconcentreerd op het proeven van nieuwe biertjes en praten, veel praten met vrienden
Laat ik maar mijn fotoreportage
"Smakelijke bieren en lieve mensen" noemen.
Andre Janssens en echtgenote van de kersverse Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk stonden voor het eerst op het ZBF. Ze hadden twee smakelijke biertjes bij. Hof ten Dormaal Blond en Amber
Steven Vermeylen van het Zythos Festivalteam en Andre Janssens samen op de foto
Guido Devos van Brouwerij De Ranke uit Dottenijs had naast het vertrouwde aanbod een 'Saison De Dottignies' mee.
John Barrez, vertegenwoordiger van Brasserie Du Bocq en vriendin Sandra kregen bezoek van Danny de trouwste klant van het Brugs Beertje.
Bij brouwerij De Leite kon ik proeven van hun nieuwste telg "Enfant Terriple" Op de foto Carine Vandekinderen echtgenote van brouwer en zaakvoerder Luc Vermeersch.
De Brugse Autonome Bierproevers (BAB) (De rode biergarde) waren als confederatielid zoals altijd talrijk vertegenwoordigd
De nieuwe look van brasserie Caulier uit Peruwelz. Een Sint-Bernardushond speelt nu de hoofdrol.
De kinderen waren zondag in de speelhoek veilig onder het toeziend oog van Tommy Van Ouytsel van de Aarschotse Bierwegers Walter Thijs bracht hem een bezoekje.
De sympathieke Monique, echtgenote van Ronald Mengerink van Brouwerij "De Dochter van de Korenaar" uit Baarle-Hertog tapt voor mij hun allernieuwste creatie "Finesse"
Voor het eerst op het Zythos Bierfestival Bierfirma Zonderik / Columbus uit Zonhoven De biertjes Dubbel Donker en Tripel worden gebrouwen bij De Proefbrouwerij. Op de foto Luc Van Esch en echtgenote.
Ook voor het eerst aanwezig is brouwerij Gulden Spoor ('T Brouwkot) uit Gullegem. Naast Manten en Kalle en Netebuk kon men genieten van Vlaskapelle Het nieuwe Carnavalsbier. Op de foto brouwer Björn Desmadryl
Ook De Dolle Brouwers uit Esen hadden een nieuw biertje bij. Exprmtk Brew AD2010 Op de foto Els, echtgenote van Kris Herteleer.
Verrassend van om de hoek De altijd goedlachse Annick (Nicky) De Splenter van Stadsbrouwerij Gruut uit Gent.
Helpende handen uit de aangesloten verenigingen van Zythos Zonder hun inzet zou er geen festival kunnen zijn Op de bovenstaande foto's herkent men o.a. Sylvia Vercauteren echtgenote van Zythosvoorzitter Jan Rums Antoon en Martine Steuperaert, secretaris Waregemse Bierfanaten en gekend voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en John Versyck van de Gentse Biervereniging
Een kruidig biertje getapt bij de stand van Bockor Het had nog geen naam, stond ook niet in het programmaboekje maar werd ontworpen door Allex Lippens de persoon (rechts) op onderstaande foto.
De toekomst van het Belgisch bier! Joran Vanginderachter (Van Honsebrouck), Koen Vanlancker (De Proefbrouwerij), en Allex Lippens (Bockor)
Marc Struif van Brouwerij Den Triest had zijn trio lekkere bieren mee Triest Blond, Dubbel en Tripel Een reportage over deze brouwerij volgt nog op deze blog!
De altijd lachende Ole Svenningsen (nu doodernstig) met vriendin Birgitte Spetterende Svenningsen uit Denemarken
Bierfirma The Musketeersuit Ursel verrbaasden mij met hun nieuw biertje 'Troubadour Magma' Het wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij Op de foto Stefaan Soetemans
Tom Peters (R) van Monk Cafe uit Philadelphia USA kwam met zijn familie en/of vrienden de Belgische Biercultuur proeven.
Brouwerij Boelens uit Belsele had ook een nieuw biertje bij het heerlijke X-11 of ikself Op de foto Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) in gesprek Met de vertegenwoordiger van Boelens
Uli Kremer (L) met Duitse vriend (M) en Andy Randall Silver (BLES)
Twee belangrijke personen wilden maar al te graag voor mijn lens poseren. Professor De Keukeleire, wereldbefaamde autoriteit op het gebied van de inhoudsstoffen en de toepassingen van hop en Willy Contreras oud brouwer van brouwerij Contreras uit Gavere.
Nog mooi volk Johan Wanne Madalijns van de bierproeversvereniging de Lambikstoempers samen met Bernard Duflou medewerker en lid van het Mout- & Brouwhuis De Snoek in Alveringem
Voor het eerst op het Festival, bierfirma Montaigu uit Scherpenheuvel Ik proefde er de Porter. Dit biertje wordt gebrouwen bij t Hofbrouwerijke uit Beerzel
Uit het Verenigd Koninkrijk, twee biergoeroes Tim Web en Chris Podge Pollard
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal de vriendin van Sergio Ruiz van firma Lupulus Cervezas Artesanas een lieve Spaanse schone
Naast de 65 bieren die te proeven waren in de Commanderie konden de bezoekers van het PréZBF ook gaan shoppen in de Biershop waar +/- 300 artisanele bieren uit binnen- en buitenland klaar stonden om aangekocht te worden.
Crewleden David Rogiers, Pierre Step en Alvinne brouwer David Spiessens zorgden voor de uitbating van de biershop.
In de Ratebeertent konden de bezoekers ruilen en proeven van hun meegebrachte bieren.
Enkele mensen plaatsen de proefnotities onmiddellijk op Internet.
Ook tussen de bomen werd er lustig gedegusteerd.
Diverse buitenlandse bussen parkeerden zich in het kasteelpark.
Nederlandse bierproevers losten het BOBsysteem zo op.
Heen en weer tussen het kasteel en de commanderie
In het kasteel kon men proeven van de Collaboration brews
Keralensis 2009
Alvinne - Struise Brouwers
Blend of 2/3 Alvinne Kerasus 2009 with 1/3 Struiselensis
Pipedream
Alvinne - Struise Brouwers - Pipeworks Brewing
Original brew to a recipe of Urbain (Struise),
Devon en Beejay (Pipeworks) brewed at Picobrouwerij
Alvinne. American style IPA with a
Belgian twist.
Black Damnation 2 Mokkabom
Struise Brouwers - Brouwerij De Molen
Blend of 1/2 Black Albert (Struise) with 1/2 Hel &
Verdoemenis (De Molen).
Mikkel & Menno
De Molen - Mikkeler
Triple Hop Bock
De Molen - Revelation Cat
Devine Rebel
Brewdog Mikkeller
Alliance Madeira Reserve 2007
Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery
Alliance PX Reserve 2007
Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery
Alliance Unoaked Reserve 2007
Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery
Gastbrouwers stelden voor:
Twickenham Spring Ale
Grassrooth Black IPA
Er was ook een bierstoofpotje voorzien en diverse bierhapjes.
Kevin Tirmarche en Uli Kremer zorgden voor het uitschenken van de Collaboration brews
Carlo Grootaert (Struise Brouwers) en Chris Podge Pollard (UK) op zoek naar een biertje.
Struise Urbain ontloopt even de drukte
Crewlid Sabine (Links) in gesprek met Bea Brinkman (De molen NL)
Verpozen met een sigaar of sigaretje in de rookkamer van het Kasteel.
Wat u niet te zien kreeg!
Boven in de top van het kasteel...
....kon je jenever proeven
In de kleine keuken werd het stoofpotje uitgeschept door crewlid Uli Kremer (DL)
Crewlid Marc Dekeukeleire bewaakte zorgvuldig het stoofpotje in de catacomben van het kasteel
Zelfs twee Struise afdrogers uit Vleteren kwamen helpen met Glenn.
In de catacomben van het kasteel konden brouwers en crew zich even terug trekken bij de open haard.
Een vermoeide Stephan
Davy (met een gelegenheidssigaar) en de kasteelheer (de enige die Maes pils dronk) waren heel tevreden over het gebeuren. Misschien al een afspraak voor volgend jaar?
Vroeg in de morgen ontwaakt de natuur in het landelijke Ruddervoorde.
De eenden en ganzen, waterkiekens en konijnen maken zich klaar om de dag aan te vangen.
De vogels fluiten al op zijn voorjaars en hier en daar wipt een konijn door het domein.
Het beloofd een mooie dag te worden.Mooi maar druk.
De Commanderie
Voor het eigenlijke PréZBF op vrijdag moest u niet ingeschreven zijn.
De inkom was gratis, maar men kon een startpakketje kopen
Waarin een proefglaasje + 5 jetons en een polsbandje instaken.
De zes brouwerijen (zie vorig verslag) stonden klaar met maar liefst 67 bieren.
Dit gebeuren ging door in de Commanderie van het Kasteeldomein.
De bieren waren op een originele manier duidelijk voorgesteld
Het vrouwelijk gezelschap van de crew zat al klaar om de eerste proevers te ontvangen.
En de bezoekers stroomden toe. Hier de bus met bierproevers uit Italië o.l.v. Lorenzo Dabove.
Olivier Menno (De Molen NL),
Bij de Molen kon je volgende biertjes proeven
De Molen Thor & Mjölnir
De Molen Veen & Turf
De Molen Hel & Verdoemenis 666 Special Edition
De Molen Lood & Oud Ijzer
De Molen Fris & Fruitig 08
De Molen Stout & Hop
De Molen Bloed, Zweet & Tranen Mennos Barrel
De Molen Vlaams & Hollands (beperkt)
De Molen Sladek Hopburst
De stand van Alvinne uitgebaat door Stephan Smedtje Desmedt en afwisselend met Marc De Keukeleire en Yuri Skoeri Desmedt
Bij Alvinne kon men proeven van
Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)
Melchior
Balthazar
Gaspar
Kerasus 2009
Mano Negra
Cuvée Freddy (Bourgogne Barrel OA)
Kerasus 2009 Bourgogne Barrel OA
Bolleville (Mano Negra) Calvados Barrel OA
Melchior Calvados Barrel OA
Podge Oak Aged GlenRothes Barrel
Mano Negra Oak Aged GlenRothes Barrel
Mano Negra Oak Aged Bladnoch Barrel
Melchior Oak Aged Macmyra Barrel
Hop Trilogy Simcoe
Hop Trilogy Centennial
Hop Trilogy Columbus
Chelmsford Oak Smoked Porter
Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)
Hildegard Van Ostaden achter haar leuk standje van Urthel
Bij Urthel stonden volgende biertjes op de lijst
Urthel Hop-It
Urthel Saisonnière
Urthel Samaranth
Urthel Vlaemse Bock
Urthel Vlaemse Bock
De toog van De Struise Brouwers
Het gamma van De Struise bestond uit
Black Mes = Black Damnation 3 (Caol Ila Whisky Barrel Oak Aged Black Albert)
Black Albert (batch 1, 2 years old)
Dirty Horse (batch 0, 25 year old version)
Pipedream (batch 0, 1 year old)
Sint-Amatus
Aardmonnik/Earthmonk
Black Damnation 4 Coffeeclub
Whisky kenners Wouter en Sofie Van Rie - Van Loon afkomstig uit Herselt (provincie Antwerpen).
Bierlover Jan Menken (Jan Trein) uit Nederland.
De Oesterman Pieter van vishandel Lotte uit Meulebeke was weer aanwezig met zijn verse Franse oesters.
Mirella Amato (Tapsmedia) uit Canada in gesprek met brouwer Martin Dickie van Brewdog Schotland,
Brewdog kwam onlangs in het nieuws met hun Tactical Nuclear Penguin 32 % Alc.Vol het sterkste bier van de wereld. Ondertussen is het al opgevolgd door de Sink The Bismarck 41% Alc.Vol.
Brewdog had volgende bieren mee
Tactical Nuclear Penguin
Punk IPA
5 AM Saint
Rip Tide
Nanny State
Paradox Isle of Arran
77 Lager
Trashy Blonde
Tokyo* Sink The Bismarck
Brewdog : Sink The Bismarck 41% Alc.Vol
Denise Woks ?? uit de USA
Glenn Castelein samen met de brouwers van The Thornbridge Brewery Mathew Clark en Kelly Ryan.
Het gamma van The Thornbridge Brewery
Jaipur
Kipling
Bracia
Halcion
St-Petersburg RIS Islay Reserve
St-Petersburg RIS Speyside Reserve
St-Petersburg RIS Highland Reserve
Jaipur
Mathew Clark en Kelly Ryan
Stefanie De Vos en Christof van bierrestaurant De Bistronoom (Oostende) bij Bas en Hildegard (Urthel)
Uit Denemarken Jonna Rønnest en Tony Trondheim Sørensen
Jonathan Vertenten, Alexander Bontinck en Pieter de Bonte van biergroep "Wie niet drinkt sterft"
De jongste proever.
Glenn Castelein met Simone Scarne uit Londen
Dick van Hemert en echtgenote Wilma uit Nederland in gesprek met Olivier Menno (De Molen)
De Struise vol enthousiasme! Of is het voor de onderstaande jonge dame die deze fotoreportage afsluit???
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal geen glaasje bier in de handen maar zoals u ziet een bijzonder hondje. Van zodra u het woordje "Beer" uitspreekt zet hij zijn oortjes recht. Ik heb andere woorden uitgeproken om de oortjes van de jonge dame te laten recht komen, maar niets lukte.
Derde en laatste fotoreportage van het PréZBF 2010 volgt