Net zoals verleden jaar nam biervoordrachtgever en Beerfanatic Geroen Vansteenbrugge me op de dag van zijn verjaardag mee naar een paar onbekende bierbestemmingen. Altijd een rit vol verrassingen.
Slechts de eindbestemming is die dag altijd gekend nl Het Bierfestival in Kessel-Lo, het jaarlijks evenement van de Leuvense Biertherapeuten
Ditmaal waren Martine en Antoon, twee Waregemse Bierfanaten ook van de partij.
Na een tussenstop in St. Niklaas bereikten we Temse.
Temse een prettig stadje gelegen aan de Schelde en vroeger vooral gekend voor zijn inmiddels opgeheven scheepsbouwbedrijf Boelwerf. Alhoewel we er geen tegengekomen zijn is Temse de stad van de azijnzekers.
In biermiddens is Temse vooral gekend voor de thuishaven van bierproeversvereniging
De club maakt deel uit van de confederatievereniging Zythos.
Het was naar een van hun biercafé's dat Geroen ons meenam voor een natje en een droogje. De Gulden Cop.
De Gulden Cop is gelegen in de Kasteelstraat 1 vlak bij de markt van Temse en recht tegenover het Gemeentehuis.
Het in feite nog jonge gemeentehuis van Temse werd in de periode 1903-1905 gebouwd. De bouwstijl berust duidelijk op een voor die periode dikwijls gehanteerde landhuisarchitectuur. Na een grondige renovatie bekleed het oude gemeentehuis sedert 2008 een toeristische, culturele en ceremoniële functie.
Niet ver van het café staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Temse dankt onder andere aan deze kerk de bijnaam van 'Parel aan de Schelde'. De oudtste verwijzingen naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk dateren uit 770. De laatste verbouwingen vonden plaats in 1888.
De Cop Lanceert exclusief bier 'n Copke van 't vat. Een beter locatie kan men als bierproever niet vinden
Markant hoekhuis, grondig verbouwd in het begin van de 20ste eeuw. De lijstgevel bestaat uit machinesteen in provinciale Art Nouveaustijl.
Dit vind ik nog altijd leuk. Een bord met de exclusiviteiten in het krijt
De Gulden Cop is de oudste herberg van Temse. Tot zover men het opsporen kan in het gemeentearchief, is er een drankgelegenheid met die naam (eerste vermelding: 1506); deze herberg stond echter naast het huidige gebouw (Markt).
Wellicht ontleende De Gulden Kop zijn naam aan een uithangbord dat een gulden kop (= drinkbeker) voorstelde. In de loop der jaren breidde de herberg zich uit tot de hoek van de Kasteelstraat.
Begin deze eeuw werd het gebouw vernieuwd naar een ontwerp van de Temsese architect Triphon De Smet, winnaar van de Prijs van Rome voor bouwkunde in 1902. In 1982 werd De Gulden Cop opnieuw grondig vernieuwd en omgevormd tot taverne-restaurant.
Tafeltje rechts : 3 Waregemse Bierfanaten Geroen, Rita en Antoon
Alle Belgische bieren van Hilde Deweerdt ook hier in te kijken
De Gulden Cop beschikt over maar liefst 11 tapkranen waaronder Copke Blond en Bruin en een Chimay Tripel
Op de bierlijst staan ook nog een honderdtal bieren.
Uitbater Johan Blijweert tapt een biertje uit een van zijn 11 tapkranen.
Ik koos voor een Copke Bruin
Copke Bruin - 7,5% Alc.Vol. Alken-Maes
Donker bier met rode schijn Een donker gebroken witte schuimkraag.
Het aroma was niet meteen te ruiken door de schuimkraag en het koude bier (tap) De eerste toetsen die doorkwamen waren stoffig Daarna een geur van zoete mout.
De eerste smaak is zoet Bruine suiker Karamel Lichte alcoholwarmte miniscule toetsen van rozijntjes Een zoet biertje over de gehele lijn. Niet echt mijn ding Maar zoetekauwers gaan het adoreren.
Na een lekker vispannetje en een tripel Chimay konden we met gemak de andere bestemming bereiken zonder honger te hebben.
De Gulden Cop Bvba Kasteelstraat 1 9140 Temse Belgie
Dat jongeren hoe langer hoe meer respect krijgen voor onze Nationale drank bewees
de grote aanwezigheid van studenten op de Straffe Streekbieravond van woensdag 24 maart in de ontspanningszaal 'Home Vermeylen' aan de Universiteit van Gent.
De avond werd ingericht door Sofie Vanrafelghem, Praeses van de studentenvereniging
van het home en tevens co-auteur van het boek Straffe Streekbieren.
Vandaar de naam van het evenement.
Sofie werd bijgestaan door haar vriend David Leroy (Ondervoorzitter Zythos)
Hij nam het eerste deel de voordracht - voor zijn rekening.
Daarna konden de aanwezigen aan twee toogjes proeven van een vijftiental geselecteerde straffe streekbieren.
De meeste komen voor in het boek, maar er waren toch enkele nieuwe bij tot vreugde van de talrijke aanwezige biergeleerden (nieuwe term aan de universiteit?).
Praeses Sofie Vanrafelghem verwelkomde iedereen en stelde voordrachtgever David Le Roy voor.
David sprak eerst een woordje over de confederatievereniging Zythos. Waar komt de naam vandaan en hun doelstellingen.
De avond kon op een ruim studentenpubliek rekenen.
David toonde de juiste manier om een biertje uit te schenken. Hij gaf verder uitleg over het brouwproces en de drie biertjes die tijdens de voordracht geproefd zouden worden.
Een eerste biertje die geproefd werd tijdens de voordracht was Valeir Extra gebrouwen door Contreras uit Gavere. Een goudgeel biertje met aroma van citrusvruchten, hopbloemen. De smaak is licht bitter, fruitig en een aangename droge afdronk.
De studenten waren allemaal enthousiast over dit hoppig biertje.
Ook de biergeleerden (waaronder leden van de Gentse Biervereniging en BLES) konden dit biertje smaken.
Het tweede biertje was Kriek Lindemans Cuvée René
Dit biertje is er eentje met spontane gisting. Het heeft een aroma van krieken en hout. Licht bittere, droge en zure smaak. met toetsen van krieken. Droge zure afdronk. Hier vakkundig uitgeschonken door Randall Silver Na rondvraag was het merendeel van de studenten te vinden voor dit kriekbier.
Een trappist kon tijdens de proeverij niet ontbreken. Een Rochefort 8 werd aan de aanwezigen gepresenteerd. Een zoete moutaroma gedroogd donker fruit, chocolade, toffee en enkele toetsen van alcohol. De smaak is zoet met verschillende moutsoorten en donkere gedroogde vruchten Het heeft wel een 9,2 Alc %
Een Rochefort 8, Belgische traditie beroerd de smaakpapillen.
Proeven en aandachtig luisteren. Een ideale combinatie in home Vermeylen.
Brouwingenieur Stijn Temmerman schoonzoon van Kris Boelens van Brouwerij Boelens gaf een woordje uitleg over het Tongsneyder bier dat hij gebrouwen heeft Het bier kon later op de avond kon geproefd worden. Tongsneyder was een van de nieuwe biertjes die niet op het biermenu stond.
Glenn Castelijn brouwer bij Picobrouwerij Alvinne gaf een woordje uitleg over het biertje Melchior die te proeven was op het minifestival..
Aan twee toogjes konden de aanwezigen proeven van
Een Tongsneyder (Boelens), Melchior (Alvinne) , Valeir Extra (Contreras) Trappist Rochefort 8 (Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy), Gulden Draak, Augustijn Blond (Van Steenberge), Kriek Lindemans Cuvée René (Lindemans), Buffalo Belgian Bitter (Van Den Bossche), Guido (Smisje), Gouden Carolus Classic (Het Anker), Pannepot (De Struise Brouwers) Slaapmutske Blond (Bierfirma Slaapmutske) - en Kempisch Vuur Tripel (bierfirma Pirlot) deze laatste twee bieren worden gebrouwen in de Proefbrouwerij
Tongsneyder een lekker goudblond biertje van brouwerij Boelens naar een recept van brouwer Stijn Temmerman Het heeft een moutig aroma met kruidige toetsen van jeneverbessen en Vlierbes. De smaak is subtiel kruidig Het heeft een droge afdronk
Brouwer Glenn Castelein (Alvinne) in gesprek met Alexander Thoen
Alexander Thoen had zelfs een verrassing mee. Een biertje van de Schotse Belhaven Brewery exclusief gebrouwen voor Canada "Innis & Gunn Canadian Cask" Het biertje wordt gerijpt in geïmporteerde eiken Canadese whiskyvaten. De smaak en geur is van toffee en vanille Créme Brullée.
Sofie Van Rafelgem tussen haar vader en Stijn Temmerman. Sofie is de achternicht van Stijn. Ze toosten op het succes van de avond
Buffalo Belgian Bitter. Een pracht van een biertje van brouwerij Van Den Bossche uit St. Lievens-Esse Behoorlijk verfrissend biertje. Met een mooi ruikend hoparoma. moutig met een een beetje citrus. Zeer droge afdronk met een lekkere hopbitterheid op het einde.
Food Engineer Dries Robberechts uit Brugge. houd zich vooral bezig met foodpairing. Hij wil zich nu ook gaan concentreren op de smaken van bier. Ik had een aangename babbel met hem.
Ook aanwezig was de voorzitter Karl Missiaen van de Gentse Biervereniging met enkel van zijn leden.
De Gentse Biervereniging vlnr : Karl Missiaen, Klaas Dellaert, John Versyck en Bart Herreman
Niet enkel studenten waren aanwezig op dit gezellig minibierfestivalleke. Ook de biergeleerden proefden en genoten.
Heerlijk Proeven, boeiend ontdekken en rusteloos genieten.
Het overwegend vrouwelijk presidium heeft duidelijk zijn charme. Dat ze dan nog goede bieren lusten is zeker een mooie bonus. Op deze foto: Sofie Vermeulen, Sofie Vanrafelghem, Eline Cautaerts, Marianne Heirbaut, Stephanie De Bruyne en Alexander Thoen
Er bestaat een slogan van een bepaald biermerk dat luid Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand.
Maar je kan in de zin ook twee woordjes van plaats verwisselen, en dan krijg je :
Bier met verstand gebrouwen, drink je met liefde.
En dit is net wat Hildegard Van Ostaden doet.
Ontwerpen, creëren en brouwen met verstand.
Elk bier gebrouwen naar haar hand is met kennis ontworpen in Ruislede en gebrouwen bij de Koningshoeven
In Nederland.
Neem nu de Urthel Parlus Magnificum (Vlaemse Bock), de Urthel Hop-it of de Urthel Samaranth. Elk bier beschikt over zijn eigen verhaal en getuigen van vakmanschap.
Dat Hildegard over heel veel stielkennis beschikt lijkt geen twijfel.
Haar nieuw bier Urthel Saisonnière is voor mij en veel andere biergenieters een zomers Gods geschenk.
Men kon verleden jaar reeds met de Saisonnière kennis maken op de Horecabeurs in Gent. Daar schonk Hildgard persoonlijk het bier van het vat.
Hildegard Van Ostaden in gezelschap van Casimir Elsen (Bestuurslid Zythos en redacteur bij het tijdschrift "De Zytholoog", Bier voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ikke van Bierblog en het HOPnieuws
Velen vragen zich af de Saisonnière nu een Nederlands of een Vlaams biertje is?
Voor mij maakt het helemaal niet uit als het maar lekker is. Laten we zeggen een Vlaamse Creatie met een Franse naam gebrouwen in Nederland.
Alle ontwerpen van etiketten, viltjes, kroonkurken, publiciteit enz zijn van de hand van kunstenaar Bas de echtgenoot van Hildegard. Hier ziet u het nieuwe 25 cl glas speciaal ontworpen voor de Saisonnière. Inmiddels is er een 33cl versie uitgekomen.
Op 27 februari 2010 vond het jaarlijks etentje van de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP) plaats. Het feestmaaltijd ging ditmaal door in bierrestaurant "Allez Hop" te Kortrijk. Een goeie keuze voor iedereen om drie redenen. De meeste van de leden hadden er nog nooit geweest Het was nieuw en profileerde zich als bierrestaurant. In de naam komt ook de naam van onze vereniging voor. Ik was benieuwd wat deze nieuwe zaak ons ging voorschotelen. Ik was een halfuurtje vroeger op de afspraak zodat ik wat foto's van het Interieur kon nemen zondermensen te storen.
Het nieuwe bierrestaurant 'Allez Hop' is gelegen op de Grote Markt 40 van Kortrijk
Het profileert Zich als "Enig in de streek"
Het interieur
Het restaurant is eigendom van brouwerij Bavik. Dit merk je aan de prachtige zwart-wit foto's van de brouwerij aan de muren. Het interieur oogt mooi met strakke lijnen en pasteltinten. Naast het gelijkvloers is er ook nog bovenaan een zaaltje voor 40 personen
Op mijn vraag wat betreft het uitschenken van niet bieren van Bavik en het gebruik van niet bieren van Bavik in de gerechten antwoord Brouwerij Bavik :
"Zaken in eigendom mogen alle vreemde bieren (dranken) verkopen die worden vermeld op de drankenlijst bijgevoegd bij het contract met de brouwerij. Op de drankenlijst staan naast de bieren (en frisdranken) van Bavik oa. ook Carlsberg, Duvel, Westmalle, St. Louis, ... Bieren die niet worden vermeld op de drankenlijst mogen dus niet worden geschonken en ook niet worden gebruikt in de gerechten. Bieren van om het even welke brouwerij serveren mag dus niet. De drankenlijst is wel heel uitgebreid met veel variaties in bieren ".
Bavik is dus wel heel tolerant wat betreft het aanbod van bieren En dit kunnen wij alleen maar appreciëren
Bij het binnenkomen zie je onmiddellijk enkele streekbiertjes pronken
Het menu
Aperitief: Petrus Aged Pale
Artisanale garnaalkroket
Konijn op Grootmoeders wijze met Duchesse de Bourgogne
Roomijs met sabayon van kriekbier
Koffie
Na de vele kookprogramma's op TV zoals" Mijn Restaurant" "De Beste Hobbykok" enz.. .. is iedereen geneigd om bij een bezoek aan een restaurant voor recensent te spelen. Elkeen is plots een culinair kenner Velen kruipen in de huid van een Peter Goossens, een Christel Cabanier of een Dirk De Prins Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat ook soms doe zonder het te beseffen. (maar. ... het is wel prettig) Wat ik hieronder neerpen is mijn eigen smaakervaring en wie ben ik? Let op! Bij sommige mensen gaan de smaakpapillen weer anders reageren. Dus schiet niet op de hobbyrecensent!
Petrus Aged Ale is als bier eigenlijk een perfecte aperitief. De eerste smaak is fris zurig. Eerder een malse zurigheid die na een paar slokjes de smaakpapillen gerust stelt. De kleine prikkels van eik brengen evenwicht en zorgen voor een goed hongergevoel.
Als bijhorende hapjes kregen we een hutsepotje bereid met spekreepjes en een kreeftensoepje. Toch wel een eigenaardige combinatie vooral wat het soepje betrof? De smaak van het soepje was vol, romig en zoet. In tegenstelling met het zurige bier was het er net ietsje over. Het soepje en het hutsepotje waren wel lekker.
Als voorgerecht werd een Artisanale garnaalkroket opgediend. Daarbij werd een Malheur Dark Brut geserveerd. Allebei heel lekker Zowel het gerecht als het biertje. Maar de geparfumeerde Malheur overheerste toch ietsje het gerecht. De Smaak van gedroogde vruchten, pruimen, karamel en kruiden En vooral de 12% Alc.Vol was te rijk aan smaken tegenover de garnaalkroket. Voor mij mocht het zelfs een Oud-Vlaams bruin zijn of een blond biertje zoals biervoordrachtgever Geert Vandromme van Bierpromotie ook al aangaf.
Het hoofdgerecht was 'Konijn op grootmoeders wijze met Duchesse de Bourgogne '. De Combinatie was redelijk goed. Het complexe en zeer zoete aroma van kersen, frambozen en pruimen deden het goed De donker gebrande mout bracht evenwicht in het gerecht. De Malheur van hierboven had ook gekund.
Gezellig tafelen met een mooi zicht op de Grote Markt van Kortrijk Met zijn gotische Sint-Maartenskerk
Het dessert was roomijs met sabayon van kriekbier. Jammer maar dit gerechtje ging volledig de mist in. De smaken van het roomijs en de sabayon klopten niet. Daarnaast was de sabayon eerder korrelig en niet glad genoeg.
Als afzakkertje kregen we een Slaapmutske Blond Een licht bitter biertje met een zacht aroma van Citrusvruchten, Elegant hoppig en aangenaam van smaak met een licht aanhoudende bitterheid. Zeer droge afdronk. Een goed evenwichtig biertje met een niet al te grote Alc.% (6,4) om af te sluiten.
Allez HOP is een restaurant dat nog moet groeien. Het initiatief kan ik alleen maar toejuichen en ben er zeker van dat deze zaak zich beetje bij beetje zal blijven ontwikkelen. In ieder geval zal ik de evolutie volgen en regelmatig eens binnen wippen. Waarom het ook niet eens proberen?
ALLEZ HOP BVBA Grote Markt 40 8500Kortrijk Mobiel:0493 07 51 30
Ricks Abbesse is een biertje typisch voor de streek van het Voerense Moelingen.,
Rik Nyssen, geboren en getogen Voerenaar is de ontwerper dit streekbiertje De ingrediënten van het bier vond hij in het Voerense landschap.
eigenlijk moest hij het niet ver zoeken, Hij zou kersen van de streek gebruiken! Geen kersen uit de handel, nee, hij zocht en vond een kersensoort uit vervlogen tijden.
Er was nog een boomgaard waar abbesse de Mouland bomen staan.
Abbesse de Mouland, zijn kleine zoete zwarte troskersen die na het plukken, dadelijk ontpit en ingevroren worden om de kwaliteit te behouden.
Rik baat volgens de website reeds enkele jaren Ricks Café uit in Moelingen, een cafeetje onder de kerktoren. s Zondag ochtends zit de vaste kaarttafel te Schtukske rapen, en aan het buffet wordt er getoept, een ander kaartspel.
In de namiddag rustten er wandelaars uit bij een frisse pint en 's avonds wordt het café omgetoverd tot the place to be voor de jeugd van Voeren en ver daar buiten.
Een goed draaiend café, maar hij wilde een meerwaarde geven aan zijn establishment, iets van de eigen streek, er bestond al zoveel maar een echt Voerens streekbier, dat hadden ze nog niet.
In 1999 op de jaarlijkse Horecabeurs in Gent maakte hij kennis met Dirk Naudts van de proefbrouwerij.
En zo werden uit de gesprekken twee biertjes geboren waaronder Ricks Abbesse.
Het andere biertje is Ricks bier en is gemaakt van Voerense appel- en perenstroop.
Maar dat bespreken we later nog wel.
Ricks Abbesse 7% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristi
Licht amber tot donker roze Mooie witte schuimkraag
Aromas van zoet fruit Lichte prikkels van alcohol
Uitreiking van de Gouden Glazen 2009 - Flanders Events vzw - Zwevegem
Uitreiking van de Gouden Glazen 2009
Gouden Glas voor Orval, Liefmans, Tripel Karmeliet en Rodenbach
Op zaterdag 13 maart vond in Zwevegem naar jaarlijkse gewoonte de uitreiking van de Gouden Glazen plaats. Dit evenement ingericht door Flanders Events vzw vond al voor de achtste keer plaats. De zaal Sint paulus in de Europawijk was de place to be..
Plaats van het gebeuren was zoals gewoonlijk zaal Sint Paulus in de Europawijk te Zwevegem.
Beren en glazen wachten geduldig op hun toekomstige eigenaars.
De Gouden Glazen worden jaarlijks toegekend door een publieksjury in vier categorieën. De bezoekers van het Internationaal Streekbierenfestival, dat elk jaar plaatsvindt op 14 en 15 augustus in Zwevegem, kiezen de beste Doordrinker en Zoethouder, en het beste Voorzichtige Degustatiebier en het Geprononceerde Degustatiebier.
Zoals gewoonlijk kwam er weer bekend volk naar het gala van het Gouden Glas
De Rode Loper
vlnr : De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem in gezelschap van André Vanryckeghem, concessionaris Orval Zuid Westvlaanderen, Ronald Thulie die Trappistenbrouwerij Westmalle vertegenwoordigde en voorzitter Flanders Events vzw Yvan Devlaminck
Vertegenwoordiger brouwerij Verhaeghe Vichte, Germain Demeyer met echtgenote Nelly
vlnr : Uit Brakel Wim Saeyens en Geertrui van brouwerij De Graal Brouwers Veerle Bal en Jan Vandenberge van bierfirma Lupiline uit Kuurne.
vlnr : Brouwer Guido De Vos (Brouwerij De Ranke - Dottenijs) Martin de Keulenaere, (vertegenwoordiger bij Huyghe - Melle) en Stijn De Neve vertegenwoordiger bij Bosteels - Buggenhout
Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix) en vriendin.
Gina vertegenwoordigster brouwerij Bavik (Bavikhove) met vriend Jeroen
Hendrik en Pieter met vriendin van Bierfirma Druïde uit Deerlijk
Veerle Bal was zo vriendelijk om mij ook eens te fotograferen. Dit naast Geertrui en Wim van brouwerij De Graal, Waarvoor dank.
De wijnen, bier en frisdranken werden aangeboden in samenwerking met Dé Gustibus en Bavik Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.
De lekkere hapjes konden iedereen bekoren.
Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck bediende persoonlijk de genodigden.
Tijdens de receptie verwelkomde Voorzitter Yvan Devlaeminck de genodigden en vertelde kort hoe de avond zou verlopen. Hij gaf ook al uitleg over de volgende editie van het Streekbierenfestival 2010. Daarna stelde hij de genomineerden en de winnaars voor van het Gouden Glas editie 2009.
Aandachtige toehoorders
Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Liefmans van brouwerij
Brouwerij Bosteels kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier voor de Tripel Karmeliet.
Stijn De Neve vertegenwoordiger bij Bosteels en voorzitter Yvan Devlaeminck
Brasserie de l'Abbaye N.D. d'Orval, ten slotte,
nam het Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij
hun Orval.
André Vanryckeghem, concessionaris Orval zuid westvlaanderen kwam de prijs in ontvangst nemen.
Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook de felbegeerde pluche beer
mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de
Gouden Glazen.
De winnaars samen op de foto.
De volledige uitslag
DOORDRINKERS
1. PALM Breweries met RODENBACH
2. Brouwerij DRUIDE met DRUIDE BLOND
3. Brouwerij VAN EECKE met POPERINGS HOMMELBIER
GEPRONONCEERDE DEGUSTATIEBIEREN
1. Brouwerij ABBAYE NOTRE DAME DORVAL met ORVAL
2. Brouwerij VERHAEGHE met DUCHESSE DE BOURGOGNE
3. Brouwerij DE LANDTSHEER met MALHEUR 10
VOORZICHTIGE DEGUSTATIEBIEREN
1. Brouwerij BOSTEELS met TRIPEL KARMELIET
2. Brouwerij ADBIJ DER TRAPPISTEN van WESTMALLE
met WESTMALLE TRIPEL
3. Brouwerij ACHOUFFE/MOORTGAT met LA CHOUFFE BLONDE
ZOETHOUDERS
1. Brouwerij LIEFMANS/MOORTGAT met LIEFMANS
2. Brouwerij HAACHT met MYSTIC KRIEK
3. Brouwerij BOCKOR met ROSE MAX
De meer dan 100 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner
voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, t Baguetje,
t Verdiep, CVO 3 hofsteden en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,
de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen.
Op het bord : Lentesalade met Orval worst en Orval dressing Koude Pastasalade met Orvalkaas Waterzooi van kip met Karmeliet. Scampi met Mediteriaanse Karmeliet saus Aardappelblokjes
Er was ook de lekkere 'Dronken Paling".
Na een sorbet klaar gemaakt met Liefmans was er nog dit heerlijke dessertbuffet
Aditco was de negende partner die met
hun medewerking meehielpen aan het welslagen van de avond. Natuurlijk konden ook de
winnende bieren worden geproefd bij Bestuurslid Kristian Tavenier met dank aan de winnende brouwerijen.
De muzikale noot werd verzorgd door De Gestemde Snaren, heerlijke no-nonsens muziek voor ieders oor.
Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten,
heerlijk proeven van de winnende bieren.
Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het Internationaal Streekbierenfestival verwijs ik u graag
door naar de websites www.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be.
Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem en de
Uitreiking van de Gouden Glazen.
Tot 14 en 15 augustus in Zwevegem voor de editie 2010
Den Proefzolder - De bende van de Kloef kwamen hun Kloefkappersbier voorstellen.
Den Proefzolder
De bende van de Kloef of het Genootschap van de Goesting kwamen hun Kloefkapper voorstellen.
Ditmaal geen proefplankje voorbije zaterdag 13 maart 2010.
Neen, Den Proefzolder kreeg bezoek. Dre Ganzepoot en Danny Trappist, twee afgevaardigden van De bende van de Kloef uit Booischot (prov. Antwerpen) kwamen het bier
Ne Kloefkapper van hun vereniging aan de zolderproevers voorstellen.
Dre Ganzepoot (ondervoorzitter) en Danny Trappist (secretaris)
Een kloefkapper of klofkapper in t Kortrijks is dialect voor klompenmaker.
Het wordt ook gebruikt als scheldwoord.
Een 'kloefkapper' is letterlijk iemand die in zijn eigen 'kloefen' (klompen) kapt, dus een bijzonder lomp en onhandig persoon, ook in de overdrachtelijke betekenis. Het is eigenlijk een sufferd.
Maar de Bende van de Kloef zijn totaal geen sufferds integendeel ze zijn een Genootschap van Grote Goesting. Zij offeren zich (volgens hun website) op om de Belgische bier- en eetcultuur naar de buitenwereld te verspreiden.
Het lidmaatschap is beperkt tot zielsgenoten. Hun thuis is Herberg Piet Konijn aan de bareel in Booischot-Statie
Glenn Castelein schenkt zorgvuldig het biertje in de proefglaasjes
Het biertje werd gebrouwen in de hobbybrouwerij De Ganzepoot van Andre Van Gansen
Andre is al 25 jaar hobbybrouwer en brouw samen met zijn brouwcollega Luc.
Het bier dat ze samen maken heet Ganzepoot. Die naam komt van de naam Andre Van Gansen en van Luc De Pooter.
Luc heeft nog brouwerijschool gevolgd in Gent bij Prof. Gilbert Baetsle
(een bekende naam in de brouwerswereld).
Veel bekende Belgische brouwers zijn nog bij hem in de leer geweest.
Luc zorgt in de hobbybrouwerij voor het proces en de berekeningen. Andre is van opleiding meet- en regeltechnieker en zorg voor de technische kant van de installatie.
Klaar om te proeven
De picobrouwerij (capaciteit 120 liter) is gelegen in Nijlen.
Met Danny Van Tricht en de rest van de leden heeft Andre voor het eerst een bier gebrouwen speciaal voor de bende van de Kloef.Deze Kloefkapper.
Het is de bedoeling om dit eén keer per jaar te doen voor eigen gebruik maar niet voor commerciële doeleinden.
Laat ons zeggen dat het een bier is om de vriendschap van de bende te vieren.
De Bende had ook een documentatiemap bij met prachtige foto's van Danny Van Tricht die het hele brouwproces digitaal vastlegde.
Ne Kloefkapper Voldoende alcohol
Hobbybrouwerij De Ganzepoot - Nijlen
Amberkleurig biertje
Met gebroken witte schuimkop
Het aroma is vrij moutig
Met prikkels van alcohol.
De aanzet is zoet
Karamel laat zich opmerken Ook toetsen van sinaasappel komen langzaam los
Fruitige esters van mandarijn
Het bier is volmondig
Bezit nogal veel restsuikers op het laatst
Een lichte bitterheid in de afdronk.
Een lekker hobbybrouwsel die ietsje meer
mocht uitgegist geweest zijn.
Maar al bij al een prima biertje waar de Bende van de Kloef
nog aangename dagen mee zal beleven.
Het wordt gebrouwen met biologische Poperingse hop van Joris Cambie
Om een echte Kloefkapper te zijn moet u volgens hun website aan deze voorwaarden voldoen :
1. Voor leden is zakdoek + kloef verplicht op zo veel mogelijke uitstappen 2. Goed eten en drinken is de reden van bestaan. 3. Een volwaardig lid is levenslang ne "Kloefkapper" 4. Aspirant lid wordt steeds voorgedragen door volwaardig lid. 5. Alle leden moeten aspirant leden aanvaarden 6. Aspirant lid kookt zelf iets voor de andere leden : daarna wordt de "kloef" uitgereikt 7. Clublokaal : Piet Konijn Booischot (Bart & Tinne zijn akkoord !) 8. 1x per jaar uitstap 9. 1x per jaar fietstocht met de bende
Aan voorwaarden 1 en 2 zijn al zeker voldaan.
Bedankt Kloefkappers voor het bezoek en veel succes met jullie bier.
Nen Notter is een biertje van de organisatie NOT (Nijlen Onbegrenst)
Een organisatie die de mensen vanuit hun "cocongewoonte" willen halen en terug samen brengen rond activiteiten die verbredend werken.
In 2008 begonnen ze met hun eigen bierbeurs. In 2009 werd voor het eerst hun eigen beursbier Nen Notter voorgesteld. Het bier was een enorm succes en daarom herhaalden ze dit jaar dit initiatief.
Het bier wordt gebrouwen bij Jef Goetelen van t Hofbrouwerijke te Beerzel
Via Francois en Nicole, vrienden en medewerkers aan de beurs kon ik een flesje bekomen.
Na het meer dan geslaagde PréZBF op 4 en 5 maart in Ruddervoorde (zie vorige drie fotoreportages) vond het weekend daarop het Zythos Bierfestval plaats. Dit gerenommeerde festival geroemd in binnen- en buitenland vond net zoals de voorbije jaren plaats in de Stadsfeestzalen van St. Niklaas. Duizenden bierfanaten uit diverse landen vonden weer de weg naar dit unieke bierfestijn.
Meer dan 200 Belgische bieren waren er te proeven bij 60 brouwers.
Deze editie was weer een ode aan het Belgisch Bier.
Daar de voorbije dagen in Ruddervoorde nog al zwaar en vermoeiend waren besloot ik om enkel op zondag een bezoekje te brengen aan het ZBF.
De fotos heb ik ook een beetje beperkt gehouden en mij enkel geconcentreerd op het proeven van nieuwe biertjes en praten, veel praten met vrienden
Laat ik maar mijn fotoreportage
"Smakelijke bieren en lieve mensen" noemen.
Andre Janssens en echtgenote van de kersverse Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk stonden voor het eerst op het ZBF. Ze hadden twee smakelijke biertjes bij. Hof ten Dormaal Blond en Amber
Steven Vermeylen van het Zythos Festivalteam en Andre Janssens samen op de foto
Guido Devos van Brouwerij De Ranke uit Dottenijs had naast het vertrouwde aanbod een 'Saison De Dottignies' mee.
John Barrez, vertegenwoordiger van Brasserie Du Bocq en vriendin Sandra kregen bezoek van Danny de trouwste klant van het Brugs Beertje.
Bij brouwerij De Leite kon ik proeven van hun nieuwste telg "Enfant Terriple" Op de foto Carine Vandekinderen echtgenote van brouwer en zaakvoerder Luc Vermeersch.
De Brugse Autonome Bierproevers (BAB) (De rode biergarde) waren als confederatielid zoals altijd talrijk vertegenwoordigd
De nieuwe look van brasserie Caulier uit Peruwelz. Een Sint-Bernardushond speelt nu de hoofdrol.
De kinderen waren zondag in de speelhoek veilig onder het toeziend oog van Tommy Van Ouytsel van de Aarschotse Bierwegers Walter Thijs bracht hem een bezoekje.
De sympathieke Monique, echtgenote van Ronald Mengerink van Brouwerij "De Dochter van de Korenaar" uit Baarle-Hertog tapt voor mij hun allernieuwste creatie "Finesse"
Voor het eerst op het Zythos Bierfestival Bierfirma Zonderik / Columbus uit Zonhoven De biertjes Dubbel Donker en Tripel worden gebrouwen bij De Proefbrouwerij. Op de foto Luc Van Esch en echtgenote.
Ook voor het eerst aanwezig is brouwerij Gulden Spoor ('T Brouwkot) uit Gullegem. Naast Manten en Kalle en Netebuk kon men genieten van Vlaskapelle Het nieuwe Carnavalsbier. Op de foto brouwer Björn Desmadryl
Ook De Dolle Brouwers uit Esen hadden een nieuw biertje bij. Exprmtk Brew AD2010 Op de foto Els, echtgenote van Kris Herteleer.
Verrassend van om de hoek De altijd goedlachse Annick (Nicky) De Splenter van Stadsbrouwerij Gruut uit Gent.
Helpende handen uit de aangesloten verenigingen van Zythos Zonder hun inzet zou er geen festival kunnen zijn Op de bovenstaande foto's herkent men o.a. Sylvia Vercauteren echtgenote van Zythosvoorzitter Jan Rums Antoon en Martine Steuperaert, secretaris Waregemse Bierfanaten en gekend voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en John Versyck van de Gentse Biervereniging
Een kruidig biertje getapt bij de stand van Bockor Het had nog geen naam, stond ook niet in het programmaboekje maar werd ontworpen door Allex Lippens de persoon (rechts) op onderstaande foto.
De toekomst van het Belgisch bier! Joran Vanginderachter (Van Honsebrouck), Koen Vanlancker (De Proefbrouwerij), en Allex Lippens (Bockor)
Marc Struif van Brouwerij Den Triest had zijn trio lekkere bieren mee Triest Blond, Dubbel en Tripel Een reportage over deze brouwerij volgt nog op deze blog!
De altijd lachende Ole Svenningsen (nu doodernstig) met vriendin Birgitte Spetterende Svenningsen uit Denemarken
Bierfirma The Musketeersuit Ursel verrbaasden mij met hun nieuw biertje 'Troubadour Magma' Het wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij Op de foto Stefaan Soetemans
Tom Peters (R) van Monk Cafe uit Philadelphia USA kwam met zijn familie en/of vrienden de Belgische Biercultuur proeven.
Brouwerij Boelens uit Belsele had ook een nieuw biertje bij het heerlijke X-11 of ikself Op de foto Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) in gesprek Met de vertegenwoordiger van Boelens
Uli Kremer (L) met Duitse vriend (M) en Andy Randall Silver (BLES)
Twee belangrijke personen wilden maar al te graag voor mijn lens poseren. Professor De Keukeleire, wereldbefaamde autoriteit op het gebied van de inhoudsstoffen en de toepassingen van hop en Willy Contreras oud brouwer van brouwerij Contreras uit Gavere.
Nog mooi volk Johan Wanne Madalijns van de bierproeversvereniging de Lambikstoempers samen met Bernard Duflou medewerker en lid van het Mout- & Brouwhuis De Snoek in Alveringem
Voor het eerst op het Festival, bierfirma Montaigu uit Scherpenheuvel Ik proefde er de Porter. Dit biertje wordt gebrouwen bij t Hofbrouwerijke uit Beerzel
Uit het Verenigd Koninkrijk, twee biergoeroes Tim Web en Chris Podge Pollard
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal de vriendin van Sergio Ruiz van firma Lupulus Cervezas Artesanas een lieve Spaanse schone
Naast de 65 bieren die te proeven waren in de Commanderie konden de bezoekers van het PréZBF ook gaan shoppen in de Biershop waar +/- 300 artisanele bieren uit binnen- en buitenland klaar stonden om aangekocht te worden.
Crewleden David Rogiers, Pierre Step en Alvinne brouwer David Spiessens zorgden voor de uitbating van de biershop.
In de Ratebeertent konden de bezoekers ruilen en proeven van hun meegebrachte bieren.
Enkele mensen plaatsen de proefnotities onmiddellijk op Internet.
Ook tussen de bomen werd er lustig gedegusteerd.
Diverse buitenlandse bussen parkeerden zich in het kasteelpark.
Nederlandse bierproevers losten het BOBsysteem zo op.
Heen en weer tussen het kasteel en de commanderie
In het kasteel kon men proeven van de Collaboration brews
Keralensis 2009
Alvinne - Struise Brouwers
Blend of 2/3 Alvinne Kerasus 2009 with 1/3 Struiselensis
Pipedream
Alvinne - Struise Brouwers - Pipeworks Brewing
Original brew to a recipe of Urbain (Struise),
Devon en Beejay (Pipeworks) brewed at Picobrouwerij
Alvinne. American style IPA with a
Belgian twist.
Black Damnation 2 Mokkabom
Struise Brouwers - Brouwerij De Molen
Blend of 1/2 Black Albert (Struise) with 1/2 Hel &
Verdoemenis (De Molen).
Mikkel & Menno
De Molen - Mikkeler
Triple Hop Bock
De Molen - Revelation Cat
Devine Rebel
Brewdog Mikkeller
Alliance Madeira Reserve 2007
Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery
Alliance PX Reserve 2007
Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery
Alliance Unoaked Reserve 2007
Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery
Gastbrouwers stelden voor:
Twickenham Spring Ale
Grassrooth Black IPA
Er was ook een bierstoofpotje voorzien en diverse bierhapjes.
Kevin Tirmarche en Uli Kremer zorgden voor het uitschenken van de Collaboration brews
Carlo Grootaert (Struise Brouwers) en Chris Podge Pollard (UK) op zoek naar een biertje.
Struise Urbain ontloopt even de drukte
Crewlid Sabine (Links) in gesprek met Bea Brinkman (De molen NL)
Verpozen met een sigaar of sigaretje in de rookkamer van het Kasteel.
Wat u niet te zien kreeg!
Boven in de top van het kasteel...
....kon je jenever proeven
In de kleine keuken werd het stoofpotje uitgeschept door crewlid Uli Kremer (DL)
Crewlid Marc Dekeukeleire bewaakte zorgvuldig het stoofpotje in de catacomben van het kasteel
Zelfs twee Struise afdrogers uit Vleteren kwamen helpen met Glenn.
In de catacomben van het kasteel konden brouwers en crew zich even terug trekken bij de open haard.
Een vermoeide Stephan
Davy (met een gelegenheidssigaar) en de kasteelheer (de enige die Maes pils dronk) waren heel tevreden over het gebeuren. Misschien al een afspraak voor volgend jaar?
Vroeg in de morgen ontwaakt de natuur in het landelijke Ruddervoorde.
De eenden en ganzen, waterkiekens en konijnen maken zich klaar om de dag aan te vangen.
De vogels fluiten al op zijn voorjaars en hier en daar wipt een konijn door het domein.
Het beloofd een mooie dag te worden.Mooi maar druk.
De Commanderie
Voor het eigenlijke PréZBF op vrijdag moest u niet ingeschreven zijn.
De inkom was gratis, maar men kon een startpakketje kopen
Waarin een proefglaasje + 5 jetons en een polsbandje instaken.
De zes brouwerijen (zie vorig verslag) stonden klaar met maar liefst 67 bieren.
Dit gebeuren ging door in de Commanderie van het Kasteeldomein.
De bieren waren op een originele manier duidelijk voorgesteld
Het vrouwelijk gezelschap van de crew zat al klaar om de eerste proevers te ontvangen.
En de bezoekers stroomden toe. Hier de bus met bierproevers uit Italië o.l.v. Lorenzo Dabove.
Olivier Menno (De Molen NL),
Bij de Molen kon je volgende biertjes proeven
De Molen Thor & Mjölnir
De Molen Veen & Turf
De Molen Hel & Verdoemenis 666 Special Edition
De Molen Lood & Oud Ijzer
De Molen Fris & Fruitig 08
De Molen Stout & Hop
De Molen Bloed, Zweet & Tranen Mennos Barrel
De Molen Vlaams & Hollands (beperkt)
De Molen Sladek Hopburst
De stand van Alvinne uitgebaat door Stephan Smedtje Desmedt en afwisselend met Marc De Keukeleire en Yuri Skoeri Desmedt
Bij Alvinne kon men proeven van
Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)
Melchior
Balthazar
Gaspar
Kerasus 2009
Mano Negra
Cuvée Freddy (Bourgogne Barrel OA)
Kerasus 2009 Bourgogne Barrel OA
Bolleville (Mano Negra) Calvados Barrel OA
Melchior Calvados Barrel OA
Podge Oak Aged GlenRothes Barrel
Mano Negra Oak Aged GlenRothes Barrel
Mano Negra Oak Aged Bladnoch Barrel
Melchior Oak Aged Macmyra Barrel
Hop Trilogy Simcoe
Hop Trilogy Centennial
Hop Trilogy Columbus
Chelmsford Oak Smoked Porter
Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)
Hildegard Van Ostaden achter haar leuk standje van Urthel
Bij Urthel stonden volgende biertjes op de lijst
Urthel Hop-It
Urthel Saisonnière
Urthel Samaranth
Urthel Vlaemse Bock
Urthel Vlaemse Bock
De toog van De Struise Brouwers
Het gamma van De Struise bestond uit
Black Mes = Black Damnation 3 (Caol Ila Whisky Barrel Oak Aged Black Albert)
Black Albert (batch 1, 2 years old)
Dirty Horse (batch 0, 25 year old version)
Pipedream (batch 0, 1 year old)
Sint-Amatus
Aardmonnik/Earthmonk
Black Damnation 4 Coffeeclub
Whisky kenners Wouter en Sofie Van Rie - Van Loon afkomstig uit Herselt (provincie Antwerpen).
Bierlover Jan Menken (Jan Trein) uit Nederland.
De Oesterman Pieter van vishandel Lotte uit Meulebeke was weer aanwezig met zijn verse Franse oesters.
Mirella Amato (Tapsmedia) uit Canada in gesprek met brouwer Martin Dickie van Brewdog Schotland,
Brewdog kwam onlangs in het nieuws met hun Tactical Nuclear Penguin 32 % Alc.Vol het sterkste bier van de wereld. Ondertussen is het al opgevolgd door de Sink The Bismarck 41% Alc.Vol.
Brewdog had volgende bieren mee
Tactical Nuclear Penguin
Punk IPA
5 AM Saint
Rip Tide
Nanny State
Paradox Isle of Arran
77 Lager
Trashy Blonde
Tokyo* Sink The Bismarck
Brewdog : Sink The Bismarck 41% Alc.Vol
Denise Woks ?? uit de USA
Glenn Castelein samen met de brouwers van The Thornbridge Brewery Mathew Clark en Kelly Ryan.
Het gamma van The Thornbridge Brewery
Jaipur
Kipling
Bracia
Halcion
St-Petersburg RIS Islay Reserve
St-Petersburg RIS Speyside Reserve
St-Petersburg RIS Highland Reserve
Jaipur
Mathew Clark en Kelly Ryan
Stefanie De Vos en Christof van bierrestaurant De Bistronoom (Oostende) bij Bas en Hildegard (Urthel)
Uit Denemarken Jonna Rønnest en Tony Trondheim Sørensen
Jonathan Vertenten, Alexander Bontinck en Pieter de Bonte van biergroep "Wie niet drinkt sterft"
De jongste proever.
Glenn Castelein met Simone Scarne uit Londen
Dick van Hemert en echtgenote Wilma uit Nederland in gesprek met Olivier Menno (De Molen)
De Struise vol enthousiasme! Of is het voor de onderstaande jonge dame die deze fotoreportage afsluit???
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal geen glaasje bier in de handen maar zoals u ziet een bijzonder hondje. Van zodra u het woordje "Beer" uitspreekt zet hij zijn oortjes recht. Ik heb andere woorden uitgeproken om de oortjes van de jonge dame te laten recht komen, maar niets lukte.
Derde en laatste fotoreportage van het PréZBF 2010 volgt
Drie dagen bier beleven in en rond een kasteel, dit kan je als bierproever enkel van dromen.
En toch was het voor een 500 bierfanaten realiteit.
65 bieren en 5 Whiskys met uitzonderlijke aromas en smaken waren te proeven en aan te kopen
in het Kasteel der Lakebosschen in Ruddervoorde op het derde PréZBF van Alvinne. Editie 2010.
Kasteel der Lakebosschen.
.
Naast talrijke Belgische bierproevers waren er Nederlanders, Engelsen, Amerikanen, Fransen, Canadezen, Duitsers, Italianen, Finnen, Zweden, Denen en Noren,
Zelfs een Australier en 1 Iraniër werden geseind.
De bieren kwamen dan ook van Europa's meest creatieve en innoverende brouwers op gebied van experimentele brouwsels.
Brouwers die hoog aanzien genieten in de bierwereld.
Picobrouwerij Alvinne, De Struise Brouwers, Urthel (België) Brouwerij De Molen (Nederland) Brewdog (Schotland) en de Thornbridge Brewery uit Engeland konden met hun uitstekende producten de smaakpapillen van alle aanwezigen meer dan bekoren.
Hoog in de nok van het Kasteel een deel van de crew die na het klaarzetten van de zaal en de Commanderie even kwam verpozen. vlnr : Glenn Castelein (Brouwer Alvinne), Uli, Ikke William, Mark en uit Engeland Tom Madeiros van de Twickenham Fine Ales Ltd.
Eigenlijk is dit een modern kapel in staal waar constant twee flessen Jenever aanwezig zijn. Iedereen die de trappen besteeg kon genieten van een citroen en/of graanjenever.
Ik start mijn fotoreportage met dag 1
Er volgt nog een tweede reportage met meer aandacht voor de brouwers, crew en aanwezigen in de Commanderie.
Donderdag 4 maart 2010 - 17u tem 22u
Night of Whisky & Beer
Die avond met verplichte inschrijving ging door in het Kasteel Maar eerst werden de genodigden tussen 17u00 en 18u30 onthaald in de Commanderie van het kasteel. De avond was volledig uitverkocht.
De Commanderie van het domein.
De deelnemers konden kennis maken met de brouwers en de crew van het PréZBF
Ze kregen de volgende biertjes over de lippen
Picobrouwerij Alvinne: Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again)
De Struise Brouwers: Pipedream Batch 0
Brouwerij De Molen: Ijsbock
Brewdog: 77 Lager
Thornbridge Brewery: Jaipur
Urthel: Hop-It
Aankomst van de genodigden
Onder de aanwezigen Ryan Wiiter (Grassrooth Brewing Co en brouwer bij fano, Denemarken), Paula Gaughan (midden) en Mrs Ryan.
De deelnemers aan de Whisky and beertasting konden als eerste inkopen doen in de uitgebreide beershop van Alvinnebrouwer Davy Spiessens
Na het onthaal en de gelegenheid om als eerste bieraankopen te doen in de biershop
werden de deelnmers ontvangen in het kasteel voor de Whisky en Beer Tasting.
De ronde tafels opgesteld in de prachtige ridderzaal werden in de namiddag al zorgvuldig gedekt door de Alvinnecrew.
De eerste deelnemers kwamen eraan Onder hen Luc Smekens en An Frankie van de Leuvense Biertherapeuten.
De gasten werden eerst verwend met een heerlijke aperitief Grassrooth Black IPA
Ook een stoofpotje klaar gemaakt met whisky & bier door onze proefzolderchef Glenn Castelijn stond op het menu.
Onder begeleiding van Joris Pattyn volgden dan dede Whisky en Beer Tasting
Op het proefprogramma stond er
Mano Sim (Mano Negra Oak Aged Glenrothes Barrel) - Glenrothes 1991
Struise Black Mes - Coal Ila Destillers Edition 1995
Brewdog Paradox Isle of Arran - Arran Sherry
De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel - Bruichladdich PortCharlotte PC 8
De te proeven bieren. Alleen De Struise Black Mes werd van 't vat geschonken
De Beste Belgische proever Joris Pattyn stelde de whisky's en bieren aan de aanwezigen voor. Hij gaf de nodige uitleg zowel in het Engels als in het Nederlands.
Vooraan Joris Pattyn, recht tegenover Luc Smekens, Steven Lintermans, Ondervoorziter Zythos David Le Roy en Sofie Vanrafelghem
Vlnr : Carlo Grootaert (Struise Brouwers) - Hildegard en Bas Van Ostaden (Urthel) Olivier Menno (De Molen NL), - John Brus (De Molen NL) en Matthew Clark (Thornbridge Brouwerij GB)
Vlnr : John Brus (De Molen NL), Mathew Clark en Kelly Ryan (Thornbridge Brewery GB), Sjoerd en Bea Brinkman (De molen NL)
Tom Madeiros (Twickenham Fine Ales Ltd GB), Martin Dickie (Brewdog Schotland), Carlo Grootaert (Struise Brouwers) en Hildegard (Urthel)
Met bril Thomas, dan vlnr Mes, ? , Ian Harrisoni
Tafel met Franse bierproevers. vlnr : Samuel Duez, Nicolas Hernout, Cyril Fonchy, Anthony D'Orazio
Vlnr : Elisa Bostyn (Ziggybar Kortrijk), Stevie Vandekerkhove (Gainsbar Kortrijk) Rufus Six. In de rug de ouders van Milan Elkerbout uit Nederland
Paula Gaughan uit Luxemburg verwacht een kindje. Uit de handen van Glenn kreeg ze een toepasselijk geschenkje.
De vader, Greg Gaughan kreeg een Bolleville Calvados Barrel Oak Aged uit de handen van Davy Spiessens
Mrs Ryan uit Denemarken was die avond jarig. Een echte Belgische taart kon haar wel bekoren
Na de tasting kon men zich terug trekken in de rookruimte voor een lekkere sigaar.
Ik heb gevraagd aan Sofie Vanrafelghem (Co-auteur van het boek 100 x proeven van straffe streekbieren) om een tekstje neer te pennen bij fotos van haar en haar vriendin Loes.
Die foto's heb ik genomen in café De Gans in Huise
Ondanks de drukke bezigheden bij de BRT waar ze stage loopt wou ze het meteen doen.
Waarvoor dank Sofie.
Maar eerst laat ik Raymond van het Groenewoud
haar stukje inleiden
Twee meisjes op café
kwamen een biertje proeven
ze hadden hun glimlach mee
ze dronken Chimay Brûlée
Gezellig bier proeven tussen de ganzen
Op een koude vrijdagavond stappen we binnen in café de Gans. Dankzij een gezellig haardvuur en een hartverwarmende gastvrijheid zijn we binnen de kortste keren het koude winterweer vergeten. Al meer dan 20 jaar verwennen Ingrid en Hein hun gasten met heerlijke streekbieren. In dit café zijn de ganzen alomtegenwoordig. Zo vertellen de papieren ganzen op tafel je welke streekbieren hier te verkrijgen zijn. Cafébaas en geboren verteller Hein geeft ons met plezier meer uitleg over zijn assortiment die meer dan 300 streekbieren rijk is.
Een sensationele Trappist
Een van de redenen waarom sommige zelfs de oceaan oversteken om dit unieke cafeetje in Zingem op te zoeken is hun wereldvermaarde verbrande Trappist. Dit moet je geproefd hebben, beweert Hein. Nadat Ingrid een gloeiende pook in onze rode Chimay doopt en er voorzichtig mee roert, verschijnt een erg roomwitte en volle schuimkraag op onze trappist. De sensatie vergroot nog als we de trappist werkelijk aan onze lippen zetten. We genieten van een fijne, romige smaak van karamel in het schuim gecombineerd met een frisse rode Chimay daaronder. Een absolute aanrader!
Op zaterdag 27 februari konden de liefhebbers van lekkere biertjes weer gaan proeven op Den Proefzolder bij Alvinne in Heule.
Ditmaal geen themaplankje maar de zoldergasten konden in avant-première alle bieren proeven die Alvinne gebrouwen heeft voor het PréZBF 2010. (Over dit uniek evenement kom ik later nog op terug met enkele fotoreportages).
In de belangstelling stond die dag de Hoptrilogie
(Driemaal eenzelfde bier, maar telkens massaal gehopt met een andere Amerikaanse hopsoort. Alvinne Columbus, AlvinneCentinnal en Alvinne Simcoe.
Bij alle drie de bieren werd maar liefst 5 Kg Hop op 450 liter bijgevoegd.
Ook de biertjes Cuvée Freddy, Kerasus 2009, Chelmsford Oak Smoked Porter, Bolleville Calvados Barrel Oak Aged en Melchior Calvados Barrel Oak Aged konden gedegusteerd worden.
Hertenheer - Hobbybrouwerij Het Nest - 't Hofbrouwerijke
Hertenheer Blond en Bitter
Ik weet niet of de Turnhoutse hobbybrouwers Het Nest van plan zijn om 52 verschillende biertjes op de markt te brengen?Na het succes van hun Schuppenboer ( zie : Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout) brengen ze na een jaar terug een nieuw biertje uit.
Hertenheer is hun tweede creatie. Nu verwacht u dat dit bier (omdat de Heer in het kaartspel de hoogste rang bekleed) een alcoholpercentage zou krijgen die hoger is dan de 8,5% van Schuppenboer. Niets is minder waar.
Ze hebben een biertje gecreëerd die nog meer hun eigen smaakpapillen en ook deze van het grote publiek kan bekoren. Een bier die minder zwaar is maar bitterder van smaak, geheel naar de nieuwe trend in de Belgische bierwereld. In tegenstelling tot veel andere brouwers die met Amerikaanse of Nieuw-Zeelandse hop werken houden zij het op Europese hop. Hertenheer wordt net als Schuppenboer gebrouwen bij t Hofbrouwerijke in Beerzel.
Nog een leuk weetje is dat de Harten Heer in het kaartspel ook Bospoeper wordt genoemd. En Bospoeper is ook een biertje die gebrouwen wordt bij Jef in t Hofbrouwerijke. Of hoe een kaartspel invloed kan hebben op de Belgische biermarkt.
Hertenheer 6,5% Alc.Vol.
Recept Hobbybrouwerij Het Nest Turnhout
t Hofbrouwerijke Beerzel
Goudblond bier
met een dikke witte schuimkop
Bij het openen van het flesje
Ontsnapt een zwoel fruitaroma Ook prikkels van bitterhop.
De eerste slok is veelbelovend
U smaakt onmiddellijk de kracht van bitterhop
Deze bitterheid blijft aanhouden tot het einde. maar ook zoete toetsen van karamel eisen hun deel op
Zodat er een harmonieus evenwicht bestaat.
Niet zoveel nevensmaken
Een kurkdroge bittere afdronk.
Een biertje van slechts 6,5% Alc.Vol lekker hopbitter.
Dit is de kunst van het brouwen.
Er staat komende winter een winterbiertje op hun programma maar laten we deze zomer eerst genieten van dit heerlijk dorstlessend pareltje.
In 2010 organiseren zij voor de vierde maal hun bierfestival
18 uur van het Bierpatrimonium
in het Parochiecentrum van Oosthoven, Oud-Turnhout.
Elk jaar doen zij hun best om honderd of meer parels uit het rijke Belgisch bierpatrimonium
voor de bezoekers te selecteren.
Uiteraard staan hun eigen bieren en deze van hun partners centraal.
Zaterdag laatst werden Geroen Vansteenbrugge , Steven Vermeylen en ikzelf in de namiddag uitgenodigd in Bredene aan zee. Niet om van het geanimeerde strandleven op het naaktstrand te genieten, want daar is het nog helemaal geen tijd voor.
Nee we waren ontvangen bij het inmiddels bekend bierkoppeltje Thierry en Bianca.
Op het programma een tasting van Amerikaanse bieren.
Bieren die ze meebrachten uit hun laatste reis naar Californië.
Ook twee soorten brood om de smaakpapillen te neutraliseren en vier soorten kaas vergezelden het gerstenat.
Doordat ik smorgens reeds een voorzichtige IPA proeverij achter de rug had en savonds nog Geroen ging vergezellen naar een voordracht over Abdijbieren en vooral omdat ik ook nog BOB van dienst was bleef het maar bij aromas opsnuiven en een klein beetje nippen aan dit Amerikaans geweld.
Gelukkig beschikken deze Californische bieren over zoveel aromas en smaken dat mijn neus en smaakpapillen toch verwend werden.
Gastheer Thierry Van Mullem toont ons het eerste biertje
Orchard White 5,7% Alc.Vol. The Bruery - Placentia, CA.
Blond helder bier
Met witte schuimkraag
Vlotte koolzuurpareling
De neus ruikt tarwe
en citrus
De smaak is lichtzurig
Citrus
Fris
Kruidig
Smaakte men lavendel ??
De carbonatie was ietsje te veel om diverse smaken te kunnen registreren.
Dorstlessend kan het wel genoemd worden.
Saison Rue 8,5% Alc.Vol. The Bruery - Placentia, CA.
Donkerblond tot amberkleurig bier met een mooie witte schuimkop Ook hier is er een vlotte koolzuurpareling
Een lichtzurig aroma Ietsje muffig zonder echt storend te zijn.
Ook hier een fruitig citrusprikje
Zurig met een licht bitter achtergrond
Soms proeft het als een jonge malse geuze
De Brettanomyces laten zich af en toe smaken
Lichte alcoholtoetsen die duidelijk naar boven komen in de nasmaak.
Droge afdronk
Toch redelijk hoog in Alcoholprocent voor een saison.
Maar toch een lekkere Barley wine of is het Gnarly Wine?
De zes lege bierflessen poseerden nog gewillig voor een groepsfoto.
Een geslaagde namiddag. En wat is er mooier dan biertjes proeven, ontdekken en genieten. Een praatje maken over ditjes en datjes met mensen die dezelfde passie delen.
Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor
Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor
Wanneer je op de E403 van Doornik richting Kortrijk rijd zie je even voorbij Dottenijs de toren van brouwerij Bockor uit het glooiende Bellegemse landschap uitsteken.
Vier jaar had Bockor nodig om deze tachtig jaar oude brouwerijtoren te laten renoveren.
De kostprijs daarvan beloopt meer dan twee miljoen euro. De toren is momenteel het paradepaardje van de brouwerij en staat vanaf nu centraal bij de brouwerijbezoeken die weer van start gaan.
Jammer genoeg heb ik de kans nog niet gehad om deze te bezoeken.
De oude brouwerijtoren ontstaan in 1930
Brouwerij Bockor is een familie -onderneming actief sedert 1892. Hun gamma bestaat in totaal uit eeb 13 tal
bieren, waarvan de bekendste Bockor Pils, Kriek Max, Blauw en OMER traditioneel
blond zijn.
Het gebruik van nieuwe brouwtechnieken in
combinatie met het traditionele aspect van bier brouwen, maakt van de brouwerij
één van de meest toonaangevende brouwerijen in Zuid-West-Vlaanderen.
In 1892 kocht Remi Vander Ghinste in Bellegem (een deelgemeente van Kortrijk) een woonhuis en bijhorende gebouwen van een brouwer voor zijn zoon Omer. Remi en zoon Omer waren van het West- Vlaamse ondernemerstype die niet bij de pakken bleef zitten en in hetzelfde jaar konden de Bellegemnaren al kennis maken met hun "Ouden Tripel" Ook Kortrijk en omstreken konden al proeven van dit bier Het werd in die tijd toen nog in houten tonnen met paard en kar vervoerd. Hun afzet ging zelfs tot in Frans-Vlaanderen
Door het feit dat de lage gistingsbieren in die tijd begonnen furore te maken en dit door de opstanding van het Pilsener Type uit Tjechoslovakije sprong brouwerij Bockor ook op de bierkar en begon Bockor een eigen pilstype te ontwikkelen die onder de naam "Ghinst pils" werd gecommercialiseerd. Daartoe was de bouw van een lage-gistingstoren noodzakelijk.
Zoals veel brouwerijen van toen maakt ook brouwerij Bockor deel uit van de dorpskern
De Brouwerij
In 1938 verandert "Ghinst pils" van naam en werd gekozen voor de naam "Bockor" : een samentrekking van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or": de gouden pint is geboren!
Dit lijkt een goede zet want in datzelfde jaar werd Bockor bekroond met een gouden medaille door het Intemationaal Voedingsinstituut te Amsterdam. En dit zal niet hun laatste gouden medaille worden.
Het blijvend familiaal karakter van de brouwerij ( steeds van vader op zoon) lag en ligt nog altijd aan de basis van de dynamiek van deze brouwerij. In 1970 lanceert de brouwerij de Jacobins Gueuze, gevolgd in 1983 door de Jacobins Kriek en om het plaatje volledig te maken in 1986 werd de Jacobins Framboise uitgebracht. Met deze drie bieren gebrouwen op basis van jonge en oude lambic. toonden ze aan dat niet enkel in de Zennevallei lambik gebrouwen kon worden
In 1975 behaalde de Jacobins Gueuze een gouden medaille op het "14th World Selection for Beer and non-alcoholic Beverages" te Amsterdam. Meteen was een tweede gouden medaille binnen.
Daarmee was het nog niet gedaan want in 1996 haalt het Bellegems Bruin de gouden medaille binnen in de categorie "red ales" bij het Amerikaanse Beverage Testing Institute.
Koper, koper en nog eens koper! Brouwerij Bockor bewijs hoe mooi een brouwzaal kan zijn.
De Lekbak
De draf die overblijft na het brouwen wordt in karren gestort en naar de plaatselijke boer gebracht om als veevoeder te dienen.
De gistingstanks
De Gistcultuurbanken 1 en 2 1 = enkel voor propagatie van lage gist 2 = enkel voor propagatie van Hoge gist
De lagertanks
Vatenvuller
De afvullijn
De Foederzaal
De Foeders bevinden zich aan de overkant van de straat
Foeders zijn grote, eikenhouten vaten waarin de lambiek gist en rijpt gedurende 18 maanden Het hout geeft de lambiek zijn typische smaak. Oude lambiek wordt versneden met de jonge. Lambiek is dus het basisbier en daar voegen ze bijvoorbeeld krieken aan toe als we spreken over de kriek.''
In 1998 lanceerde Bockor haar "Kriek Nieuwe Oogst". Een fris biertje gebrouwen met de eerste krieken van de nieuwe oogst.
In november 2002 maakt de Kriek Max haar opwachting tijdens de horecabeurs in Gent. Het promotiemateriaal werd volledig hernieuwd De kleuren zwart, wit en rood werden het handlsmerk. Ook het laatse nieuw biertje Omer werd in deze kleuren gepromoot.
Door als enige Belgische brouwerij een gouden medaille in oktober 2004 binnen te halen op een Internationale wedstrijd georganiseerd door het Verband der middelstandischer Privatbrauereien in Bayern bewees dat het bier Max geliefd was bij de consument
Met de Kriek Max als voorbeeld onderging ook de Jacobins Framboise een wijziging: het werd de Framboise Max. Waarom? 30% natuurlijke frambozensappen: dat kan tellen! Dit is toch de Max? In 2003 wordt het gamma uitgebreid met de Passion Max.
Een speciaal team uit de streek van Bordeaux plaatste 2 nieuwe 'foeders' bij De twee nieuwe foeders, elk met een inhoud van 20.000 liter, werden gemaakt met Franse eik en werden ter plaatse gemonteerd en opgebouwd. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van riet. Het is een vrij unieke en nog bijna ambachtelijke bezigheid. Dit karweitje werd uitgevoerd door gespecialiseerde mensen uit de streek van het Franse Bordeaux.
In de brouwerij bevind zich een gezellig proeflokaal waar je de plaatselijke gebrouwen bieren kan proeven.
Proef het plezier, de ...of het bier?
Omer Traditioneel Blond
Sam Quartier en Carl Alsberghe hebben gebrainstormd om een bier van hoge gisting te brouwen.
Ze hebben testen gedaan met allerhande grondstoffen en verschillende gistsoorten
En hebben zo hun eigen gist ontwikkeld.
Na twee jaar zoeken en talrijke proefbrouwsels vloeide in 2008 de OMER Traditioneel Blond
uit de brouwketels van Bockor.
De naam Omer verwijst naar de tijd van vroeger
Veel brouwers noemden in die tijd het bier naar hun eigen naam.
Denk maar aan bvb. Bek en Bekaert van brouwerij Bekaert uit Kortrijk
In Bellegem en omstreken waren de bieren Omer Vander Ghinste zeer bekend.
De naam werd zelfs verwerkt als een soort brandglas in de ruiten van de cafés
die eigendom waren van de brouwerij.
Ook Omer viel in de prijzen
Het werd in 2009 in de European Beer Star Award verkozen