Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
19-03-2010
Zythos Bierfestival 2010 - St. Niklaas
Zythos Bierfestival 2010
Na het meer dan geslaagde PréZBF op 4 en 5 maart in Ruddervoorde (zie vorige drie fotoreportages) vond het weekend daarop het Zythos Bierfestval plaats. Dit gerenommeerde festival geroemd in binnen- en buitenland vond net zoals de voorbije jaren plaats in de Stadsfeestzalen van St. Niklaas. Duizenden bierfanaten uit diverse landen vonden weer de weg naar dit unieke bierfestijn.
Meer dan 200 Belgische bieren waren er te proeven bij 60 brouwers.
Deze editie was weer een ode aan het Belgisch Bier.
Daar de voorbije dagen in Ruddervoorde nog al zwaar en vermoeiend waren besloot ik om enkel op zondag een bezoekje te brengen aan het ZBF.
De fotos heb ik ook een beetje beperkt gehouden en mij enkel geconcentreerd op het proeven van nieuwe biertjes en praten, veel praten met vrienden
Laat ik maar mijn fotoreportage
"Smakelijke bieren en lieve mensen" noemen.
Andre Janssens en echtgenote van de kersverse Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk stonden voor het eerst op het ZBF. Ze hadden twee smakelijke biertjes bij. Hof ten Dormaal Blond en Amber
Steven Vermeylen van het Zythos Festivalteam en Andre Janssens samen op de foto
Guido Devos van Brouwerij De Ranke uit Dottenijs had naast het vertrouwde aanbod een 'Saison De Dottignies' mee.
John Barrez, vertegenwoordiger van Brasserie Du Bocq en vriendin Sandra kregen bezoek van Danny de trouwste klant van het Brugs Beertje.
Bij brouwerij De Leite kon ik proeven van hun nieuwste telg "Enfant Terriple" Op de foto Carine Vandekinderen echtgenote van brouwer en zaakvoerder Luc Vermeersch.
De Brugse Autonome Bierproevers (BAB) (De rode biergarde) waren als confederatielid zoals altijd talrijk vertegenwoordigd
De nieuwe look van brasserie Caulier uit Peruwelz. Een Sint-Bernardushond speelt nu de hoofdrol.
De kinderen waren zondag in de speelhoek veilig onder het toeziend oog van Tommy Van Ouytsel van de Aarschotse Bierwegers Walter Thijs bracht hem een bezoekje.
De sympathieke Monique, echtgenote van Ronald Mengerink van Brouwerij "De Dochter van de Korenaar" uit Baarle-Hertog tapt voor mij hun allernieuwste creatie "Finesse"
Voor het eerst op het Zythos Bierfestival Bierfirma Zonderik / Columbus uit Zonhoven De biertjes Dubbel Donker en Tripel worden gebrouwen bij De Proefbrouwerij. Op de foto Luc Van Esch en echtgenote.
Ook voor het eerst aanwezig is brouwerij Gulden Spoor ('T Brouwkot) uit Gullegem. Naast Manten en Kalle en Netebuk kon men genieten van Vlaskapelle Het nieuwe Carnavalsbier. Op de foto brouwer Björn Desmadryl
Ook De Dolle Brouwers uit Esen hadden een nieuw biertje bij. Exprmtk Brew AD2010 Op de foto Els, echtgenote van Kris Herteleer.
Verrassend van om de hoek De altijd goedlachse Annick (Nicky) De Splenter van Stadsbrouwerij Gruut uit Gent.
Helpende handen uit de aangesloten verenigingen van Zythos Zonder hun inzet zou er geen festival kunnen zijn Op de bovenstaande foto's herkent men o.a. Sylvia Vercauteren echtgenote van Zythosvoorzitter Jan Rums Antoon en Martine Steuperaert, secretaris Waregemse Bierfanaten en gekend voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en John Versyck van de Gentse Biervereniging
Een kruidig biertje getapt bij de stand van Bockor Het had nog geen naam, stond ook niet in het programmaboekje maar werd ontworpen door Allex Lippens de persoon (rechts) op onderstaande foto.
De toekomst van het Belgisch bier! Joran Vanginderachter (Van Honsebrouck), Koen Vanlancker (De Proefbrouwerij), en Allex Lippens (Bockor)
Marc Struif van Brouwerij Den Triest had zijn trio lekkere bieren mee Triest Blond, Dubbel en Tripel Een reportage over deze brouwerij volgt nog op deze blog!
De altijd lachende Ole Svenningsen (nu doodernstig) met vriendin Birgitte Spetterende Svenningsen uit Denemarken
Bierfirma The Musketeersuit Ursel verrbaasden mij met hun nieuw biertje 'Troubadour Magma' Het wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij Op de foto Stefaan Soetemans
Tom Peters (R) van Monk Cafe uit Philadelphia USA kwam met zijn familie en/of vrienden de Belgische Biercultuur proeven.
Brouwerij Boelens uit Belsele had ook een nieuw biertje bij het heerlijke X-11 of ikself Op de foto Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) in gesprek Met de vertegenwoordiger van Boelens
Uli Kremer (L) met Duitse vriend (M) en Andy Randall Silver (BLES)
Twee belangrijke personen wilden maar al te graag voor mijn lens poseren. Professor De Keukeleire, wereldbefaamde autoriteit op het gebied van de inhoudsstoffen en de toepassingen van hop en Willy Contreras oud brouwer van brouwerij Contreras uit Gavere.
Nog mooi volk Johan Wanne Madalijns van de bierproeversvereniging de Lambikstoempers samen met Bernard Duflou medewerker en lid van het Mout- & Brouwhuis De Snoek in Alveringem
Voor het eerst op het Festival, bierfirma Montaigu uit Scherpenheuvel Ik proefde er de Porter. Dit biertje wordt gebrouwen bij t Hofbrouwerijke uit Beerzel
Uit het Verenigd Koninkrijk, twee biergoeroes Tim Web en Chris Podge Pollard
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal de vriendin van Sergio Ruiz van firma Lupulus Cervezas Artesanas een lieve Spaanse schone
Naast de 65 bieren die te proeven waren in de Commanderie konden de bezoekers van het PréZBF ook gaan shoppen in de Biershop waar +/- 300 artisanele bieren uit binnen- en buitenland klaar stonden om aangekocht te worden.
Crewleden David Rogiers, Pierre Step en Alvinne brouwer David Spiessens zorgden voor de uitbating van de biershop.
In de Ratebeertent konden de bezoekers ruilen en proeven van hun meegebrachte bieren.
Enkele mensen plaatsen de proefnotities onmiddellijk op Internet.
Ook tussen de bomen werd er lustig gedegusteerd.
Diverse buitenlandse bussen parkeerden zich in het kasteelpark.
Nederlandse bierproevers losten het BOBsysteem zo op.
Heen en weer tussen het kasteel en de commanderie
In het kasteel kon men proeven van de Collaboration brews
Keralensis 2009
Alvinne - Struise Brouwers
Blend of 2/3 Alvinne Kerasus 2009 with 1/3 Struiselensis
Pipedream
Alvinne - Struise Brouwers - Pipeworks Brewing
Original brew to a recipe of Urbain (Struise),
Devon en Beejay (Pipeworks) brewed at Picobrouwerij
Alvinne. American style IPA with a
Belgian twist.
Black Damnation 2 Mokkabom
Struise Brouwers - Brouwerij De Molen
Blend of 1/2 Black Albert (Struise) with 1/2 Hel &
Verdoemenis (De Molen).
Mikkel & Menno
De Molen - Mikkeler
Triple Hop Bock
De Molen - Revelation Cat
Devine Rebel
Brewdog Mikkeller
Alliance Madeira Reserve 2007
Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery
Alliance PX Reserve 2007
Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery
Alliance Unoaked Reserve 2007
Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery
Gastbrouwers stelden voor:
Twickenham Spring Ale
Grassrooth Black IPA
Er was ook een bierstoofpotje voorzien en diverse bierhapjes.
Kevin Tirmarche en Uli Kremer zorgden voor het uitschenken van de Collaboration brews
Carlo Grootaert (Struise Brouwers) en Chris Podge Pollard (UK) op zoek naar een biertje.
Struise Urbain ontloopt even de drukte
Crewlid Sabine (Links) in gesprek met Bea Brinkman (De molen NL)
Verpozen met een sigaar of sigaretje in de rookkamer van het Kasteel.
Wat u niet te zien kreeg!
Boven in de top van het kasteel...
....kon je jenever proeven
In de kleine keuken werd het stoofpotje uitgeschept door crewlid Uli Kremer (DL)
Crewlid Marc Dekeukeleire bewaakte zorgvuldig het stoofpotje in de catacomben van het kasteel
Zelfs twee Struise afdrogers uit Vleteren kwamen helpen met Glenn.
In de catacomben van het kasteel konden brouwers en crew zich even terug trekken bij de open haard.
Een vermoeide Stephan
Davy (met een gelegenheidssigaar) en de kasteelheer (de enige die Maes pils dronk) waren heel tevreden over het gebeuren. Misschien al een afspraak voor volgend jaar?
Vroeg in de morgen ontwaakt de natuur in het landelijke Ruddervoorde.
De eenden en ganzen, waterkiekens en konijnen maken zich klaar om de dag aan te vangen.
De vogels fluiten al op zijn voorjaars en hier en daar wipt een konijn door het domein.
Het beloofd een mooie dag te worden.Mooi maar druk.
De Commanderie
Voor het eigenlijke PréZBF op vrijdag moest u niet ingeschreven zijn.
De inkom was gratis, maar men kon een startpakketje kopen
Waarin een proefglaasje + 5 jetons en een polsbandje instaken.
De zes brouwerijen (zie vorig verslag) stonden klaar met maar liefst 67 bieren.
Dit gebeuren ging door in de Commanderie van het Kasteeldomein.
De bieren waren op een originele manier duidelijk voorgesteld
Het vrouwelijk gezelschap van de crew zat al klaar om de eerste proevers te ontvangen.
En de bezoekers stroomden toe. Hier de bus met bierproevers uit Italië o.l.v. Lorenzo Dabove.
Olivier Menno (De Molen NL),
Bij de Molen kon je volgende biertjes proeven
De Molen Thor & Mjölnir
De Molen Veen & Turf
De Molen Hel & Verdoemenis 666 Special Edition
De Molen Lood & Oud Ijzer
De Molen Fris & Fruitig 08
De Molen Stout & Hop
De Molen Bloed, Zweet & Tranen Mennos Barrel
De Molen Vlaams & Hollands (beperkt)
De Molen Sladek Hopburst
De stand van Alvinne uitgebaat door Stephan Smedtje Desmedt en afwisselend met Marc De Keukeleire en Yuri Skoeri Desmedt
Bij Alvinne kon men proeven van
Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)
Melchior
Balthazar
Gaspar
Kerasus 2009
Mano Negra
Cuvée Freddy (Bourgogne Barrel OA)
Kerasus 2009 Bourgogne Barrel OA
Bolleville (Mano Negra) Calvados Barrel OA
Melchior Calvados Barrel OA
Podge Oak Aged GlenRothes Barrel
Mano Negra Oak Aged GlenRothes Barrel
Mano Negra Oak Aged Bladnoch Barrel
Melchior Oak Aged Macmyra Barrel
Hop Trilogy Simcoe
Hop Trilogy Centennial
Hop Trilogy Columbus
Chelmsford Oak Smoked Porter
Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)
Hildegard Van Ostaden achter haar leuk standje van Urthel
Bij Urthel stonden volgende biertjes op de lijst
Urthel Hop-It
Urthel Saisonnière
Urthel Samaranth
Urthel Vlaemse Bock
Urthel Vlaemse Bock
De toog van De Struise Brouwers
Het gamma van De Struise bestond uit
Black Mes = Black Damnation 3 (Caol Ila Whisky Barrel Oak Aged Black Albert)
Black Albert (batch 1, 2 years old)
Dirty Horse (batch 0, 25 year old version)
Pipedream (batch 0, 1 year old)
Sint-Amatus
Aardmonnik/Earthmonk
Black Damnation 4 Coffeeclub
Whisky kenners Wouter en Sofie Van Rie - Van Loon afkomstig uit Herselt (provincie Antwerpen).
Bierlover Jan Menken (Jan Trein) uit Nederland.
De Oesterman Pieter van vishandel Lotte uit Meulebeke was weer aanwezig met zijn verse Franse oesters.
Mirella Amato (Tapsmedia) uit Canada in gesprek met brouwer Martin Dickie van Brewdog Schotland,
Brewdog kwam onlangs in het nieuws met hun Tactical Nuclear Penguin 32 % Alc.Vol het sterkste bier van de wereld. Ondertussen is het al opgevolgd door de Sink The Bismarck 41% Alc.Vol.
Brewdog had volgende bieren mee
Tactical Nuclear Penguin
Punk IPA
5 AM Saint
Rip Tide
Nanny State
Paradox Isle of Arran
77 Lager
Trashy Blonde
Tokyo* Sink The Bismarck
Brewdog : Sink The Bismarck 41% Alc.Vol
Denise Woks ?? uit de USA
Glenn Castelein samen met de brouwers van The Thornbridge Brewery Mathew Clark en Kelly Ryan.
Het gamma van The Thornbridge Brewery
Jaipur
Kipling
Bracia
Halcion
St-Petersburg RIS Islay Reserve
St-Petersburg RIS Speyside Reserve
St-Petersburg RIS Highland Reserve
Jaipur
Mathew Clark en Kelly Ryan
Stefanie De Vos en Christof van bierrestaurant De Bistronoom (Oostende) bij Bas en Hildegard (Urthel)
Uit Denemarken Jonna Rønnest en Tony Trondheim Sørensen
Jonathan Vertenten, Alexander Bontinck en Pieter de Bonte van biergroep "Wie niet drinkt sterft"
De jongste proever.
Glenn Castelein met Simone Scarne uit Londen
Dick van Hemert en echtgenote Wilma uit Nederland in gesprek met Olivier Menno (De Molen)
De Struise vol enthousiasme! Of is het voor de onderstaande jonge dame die deze fotoreportage afsluit???
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ditmaal geen glaasje bier in de handen maar zoals u ziet een bijzonder hondje. Van zodra u het woordje "Beer" uitspreekt zet hij zijn oortjes recht. Ik heb andere woorden uitgeproken om de oortjes van de jonge dame te laten recht komen, maar niets lukte.
Derde en laatste fotoreportage van het PréZBF 2010 volgt
Drie dagen bier beleven in en rond een kasteel, dit kan je als bierproever enkel van dromen.
En toch was het voor een 500 bierfanaten realiteit.
65 bieren en 5 Whiskys met uitzonderlijke aromas en smaken waren te proeven en aan te kopen
in het Kasteel der Lakebosschen in Ruddervoorde op het derde PréZBF van Alvinne. Editie 2010.
Kasteel der Lakebosschen.
.
Naast talrijke Belgische bierproevers waren er Nederlanders, Engelsen, Amerikanen, Fransen, Canadezen, Duitsers, Italianen, Finnen, Zweden, Denen en Noren,
Zelfs een Australier en 1 Iraniër werden geseind.
De bieren kwamen dan ook van Europa's meest creatieve en innoverende brouwers op gebied van experimentele brouwsels.
Brouwers die hoog aanzien genieten in de bierwereld.
Picobrouwerij Alvinne, De Struise Brouwers, Urthel (België) Brouwerij De Molen (Nederland) Brewdog (Schotland) en de Thornbridge Brewery uit Engeland konden met hun uitstekende producten de smaakpapillen van alle aanwezigen meer dan bekoren.
Hoog in de nok van het Kasteel een deel van de crew die na het klaarzetten van de zaal en de Commanderie even kwam verpozen. vlnr : Glenn Castelein (Brouwer Alvinne), Uli, Ikke William, Mark en uit Engeland Tom Madeiros van de Twickenham Fine Ales Ltd.
Eigenlijk is dit een modern kapel in staal waar constant twee flessen Jenever aanwezig zijn. Iedereen die de trappen besteeg kon genieten van een citroen en/of graanjenever.
Ik start mijn fotoreportage met dag 1
Er volgt nog een tweede reportage met meer aandacht voor de brouwers, crew en aanwezigen in de Commanderie.
Donderdag 4 maart 2010 - 17u tem 22u
Night of Whisky & Beer
Die avond met verplichte inschrijving ging door in het Kasteel Maar eerst werden de genodigden tussen 17u00 en 18u30 onthaald in de Commanderie van het kasteel. De avond was volledig uitverkocht.
De Commanderie van het domein.
De deelnemers konden kennis maken met de brouwers en de crew van het PréZBF
Ze kregen de volgende biertjes over de lippen
Picobrouwerij Alvinne: Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again)
De Struise Brouwers: Pipedream Batch 0
Brouwerij De Molen: Ijsbock
Brewdog: 77 Lager
Thornbridge Brewery: Jaipur
Urthel: Hop-It
Aankomst van de genodigden
Onder de aanwezigen Ryan Wiiter (Grassrooth Brewing Co en brouwer bij fano, Denemarken), Paula Gaughan (midden) en Mrs Ryan.
De deelnemers aan de Whisky and beertasting konden als eerste inkopen doen in de uitgebreide beershop van Alvinnebrouwer Davy Spiessens
Na het onthaal en de gelegenheid om als eerste bieraankopen te doen in de biershop
werden de deelnmers ontvangen in het kasteel voor de Whisky en Beer Tasting.
De ronde tafels opgesteld in de prachtige ridderzaal werden in de namiddag al zorgvuldig gedekt door de Alvinnecrew.
De eerste deelnemers kwamen eraan Onder hen Luc Smekens en An Frankie van de Leuvense Biertherapeuten.
De gasten werden eerst verwend met een heerlijke aperitief Grassrooth Black IPA
Ook een stoofpotje klaar gemaakt met whisky & bier door onze proefzolderchef Glenn Castelijn stond op het menu.
Onder begeleiding van Joris Pattyn volgden dan dede Whisky en Beer Tasting
Op het proefprogramma stond er
Mano Sim (Mano Negra Oak Aged Glenrothes Barrel) - Glenrothes 1991
Struise Black Mes - Coal Ila Destillers Edition 1995
Brewdog Paradox Isle of Arran - Arran Sherry
De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel - Bruichladdich PortCharlotte PC 8
De te proeven bieren. Alleen De Struise Black Mes werd van 't vat geschonken
De Beste Belgische proever Joris Pattyn stelde de whisky's en bieren aan de aanwezigen voor. Hij gaf de nodige uitleg zowel in het Engels als in het Nederlands.
Vooraan Joris Pattyn, recht tegenover Luc Smekens, Steven Lintermans, Ondervoorziter Zythos David Le Roy en Sofie Vanrafelghem
Vlnr : Carlo Grootaert (Struise Brouwers) - Hildegard en Bas Van Ostaden (Urthel) Olivier Menno (De Molen NL), - John Brus (De Molen NL) en Matthew Clark (Thornbridge Brouwerij GB)
Vlnr : John Brus (De Molen NL), Mathew Clark en Kelly Ryan (Thornbridge Brewery GB), Sjoerd en Bea Brinkman (De molen NL)
Tom Madeiros (Twickenham Fine Ales Ltd GB), Martin Dickie (Brewdog Schotland), Carlo Grootaert (Struise Brouwers) en Hildegard (Urthel)
Met bril Thomas, dan vlnr Mes, ? , Ian Harrisoni
Tafel met Franse bierproevers. vlnr : Samuel Duez, Nicolas Hernout, Cyril Fonchy, Anthony D'Orazio
Vlnr : Elisa Bostyn (Ziggybar Kortrijk), Stevie Vandekerkhove (Gainsbar Kortrijk) Rufus Six. In de rug de ouders van Milan Elkerbout uit Nederland
Paula Gaughan uit Luxemburg verwacht een kindje. Uit de handen van Glenn kreeg ze een toepasselijk geschenkje.
De vader, Greg Gaughan kreeg een Bolleville Calvados Barrel Oak Aged uit de handen van Davy Spiessens
Mrs Ryan uit Denemarken was die avond jarig. Een echte Belgische taart kon haar wel bekoren
Na de tasting kon men zich terug trekken in de rookruimte voor een lekkere sigaar.
Ik heb gevraagd aan Sofie Vanrafelghem (Co-auteur van het boek 100 x proeven van straffe streekbieren) om een tekstje neer te pennen bij fotos van haar en haar vriendin Loes.
Die foto's heb ik genomen in café De Gans in Huise
Ondanks de drukke bezigheden bij de BRT waar ze stage loopt wou ze het meteen doen.
Waarvoor dank Sofie.
Maar eerst laat ik Raymond van het Groenewoud
haar stukje inleiden
Twee meisjes op café
kwamen een biertje proeven
ze hadden hun glimlach mee
ze dronken Chimay Brûlée
Gezellig bier proeven tussen de ganzen
Op een koude vrijdagavond stappen we binnen in café de Gans. Dankzij een gezellig haardvuur en een hartverwarmende gastvrijheid zijn we binnen de kortste keren het koude winterweer vergeten. Al meer dan 20 jaar verwennen Ingrid en Hein hun gasten met heerlijke streekbieren. In dit café zijn de ganzen alomtegenwoordig. Zo vertellen de papieren ganzen op tafel je welke streekbieren hier te verkrijgen zijn. Cafébaas en geboren verteller Hein geeft ons met plezier meer uitleg over zijn assortiment die meer dan 300 streekbieren rijk is.
Een sensationele Trappist
Een van de redenen waarom sommige zelfs de oceaan oversteken om dit unieke cafeetje in Zingem op te zoeken is hun wereldvermaarde verbrande Trappist. Dit moet je geproefd hebben, beweert Hein. Nadat Ingrid een gloeiende pook in onze rode Chimay doopt en er voorzichtig mee roert, verschijnt een erg roomwitte en volle schuimkraag op onze trappist. De sensatie vergroot nog als we de trappist werkelijk aan onze lippen zetten. We genieten van een fijne, romige smaak van karamel in het schuim gecombineerd met een frisse rode Chimay daaronder. Een absolute aanrader!
Op zaterdag 27 februari konden de liefhebbers van lekkere biertjes weer gaan proeven op Den Proefzolder bij Alvinne in Heule.
Ditmaal geen themaplankje maar de zoldergasten konden in avant-première alle bieren proeven die Alvinne gebrouwen heeft voor het PréZBF 2010. (Over dit uniek evenement kom ik later nog op terug met enkele fotoreportages).
In de belangstelling stond die dag de Hoptrilogie
(Driemaal eenzelfde bier, maar telkens massaal gehopt met een andere Amerikaanse hopsoort. Alvinne Columbus, AlvinneCentinnal en Alvinne Simcoe.
Bij alle drie de bieren werd maar liefst 5 Kg Hop op 450 liter bijgevoegd.
Ook de biertjes Cuvée Freddy, Kerasus 2009, Chelmsford Oak Smoked Porter, Bolleville Calvados Barrel Oak Aged en Melchior Calvados Barrel Oak Aged konden gedegusteerd worden.
Hertenheer - Hobbybrouwerij Het Nest - 't Hofbrouwerijke
Hertenheer Blond en Bitter
Ik weet niet of de Turnhoutse hobbybrouwers Het Nest van plan zijn om 52 verschillende biertjes op de markt te brengen?Na het succes van hun Schuppenboer ( zie : Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout) brengen ze na een jaar terug een nieuw biertje uit.
Hertenheer is hun tweede creatie. Nu verwacht u dat dit bier (omdat de Heer in het kaartspel de hoogste rang bekleed) een alcoholpercentage zou krijgen die hoger is dan de 8,5% van Schuppenboer. Niets is minder waar.
Ze hebben een biertje gecreëerd die nog meer hun eigen smaakpapillen en ook deze van het grote publiek kan bekoren. Een bier die minder zwaar is maar bitterder van smaak, geheel naar de nieuwe trend in de Belgische bierwereld. In tegenstelling tot veel andere brouwers die met Amerikaanse of Nieuw-Zeelandse hop werken houden zij het op Europese hop. Hertenheer wordt net als Schuppenboer gebrouwen bij t Hofbrouwerijke in Beerzel.
Nog een leuk weetje is dat de Harten Heer in het kaartspel ook Bospoeper wordt genoemd. En Bospoeper is ook een biertje die gebrouwen wordt bij Jef in t Hofbrouwerijke. Of hoe een kaartspel invloed kan hebben op de Belgische biermarkt.
Hertenheer 6,5% Alc.Vol.
Recept Hobbybrouwerij Het Nest Turnhout
t Hofbrouwerijke Beerzel
Goudblond bier
met een dikke witte schuimkop
Bij het openen van het flesje
Ontsnapt een zwoel fruitaroma Ook prikkels van bitterhop.
De eerste slok is veelbelovend
U smaakt onmiddellijk de kracht van bitterhop
Deze bitterheid blijft aanhouden tot het einde. maar ook zoete toetsen van karamel eisen hun deel op
Zodat er een harmonieus evenwicht bestaat.
Niet zoveel nevensmaken
Een kurkdroge bittere afdronk.
Een biertje van slechts 6,5% Alc.Vol lekker hopbitter.
Dit is de kunst van het brouwen.
Er staat komende winter een winterbiertje op hun programma maar laten we deze zomer eerst genieten van dit heerlijk dorstlessend pareltje.
In 2010 organiseren zij voor de vierde maal hun bierfestival
18 uur van het Bierpatrimonium
in het Parochiecentrum van Oosthoven, Oud-Turnhout.
Elk jaar doen zij hun best om honderd of meer parels uit het rijke Belgisch bierpatrimonium
voor de bezoekers te selecteren.
Uiteraard staan hun eigen bieren en deze van hun partners centraal.
Zaterdag laatst werden Geroen Vansteenbrugge , Steven Vermeylen en ikzelf in de namiddag uitgenodigd in Bredene aan zee. Niet om van het geanimeerde strandleven op het naaktstrand te genieten, want daar is het nog helemaal geen tijd voor.
Nee we waren ontvangen bij het inmiddels bekend bierkoppeltje Thierry en Bianca.
Op het programma een tasting van Amerikaanse bieren.
Bieren die ze meebrachten uit hun laatste reis naar Californië.
Ook twee soorten brood om de smaakpapillen te neutraliseren en vier soorten kaas vergezelden het gerstenat.
Doordat ik smorgens reeds een voorzichtige IPA proeverij achter de rug had en savonds nog Geroen ging vergezellen naar een voordracht over Abdijbieren en vooral omdat ik ook nog BOB van dienst was bleef het maar bij aromas opsnuiven en een klein beetje nippen aan dit Amerikaans geweld.
Gelukkig beschikken deze Californische bieren over zoveel aromas en smaken dat mijn neus en smaakpapillen toch verwend werden.
Gastheer Thierry Van Mullem toont ons het eerste biertje
Orchard White 5,7% Alc.Vol. The Bruery - Placentia, CA.
Blond helder bier
Met witte schuimkraag
Vlotte koolzuurpareling
De neus ruikt tarwe
en citrus
De smaak is lichtzurig
Citrus
Fris
Kruidig
Smaakte men lavendel ??
De carbonatie was ietsje te veel om diverse smaken te kunnen registreren.
Dorstlessend kan het wel genoemd worden.
Saison Rue 8,5% Alc.Vol. The Bruery - Placentia, CA.
Donkerblond tot amberkleurig bier met een mooie witte schuimkop Ook hier is er een vlotte koolzuurpareling
Een lichtzurig aroma Ietsje muffig zonder echt storend te zijn.
Ook hier een fruitig citrusprikje
Zurig met een licht bitter achtergrond
Soms proeft het als een jonge malse geuze
De Brettanomyces laten zich af en toe smaken
Lichte alcoholtoetsen die duidelijk naar boven komen in de nasmaak.
Droge afdronk
Toch redelijk hoog in Alcoholprocent voor een saison.
Maar toch een lekkere Barley wine of is het Gnarly Wine?
De zes lege bierflessen poseerden nog gewillig voor een groepsfoto.
Een geslaagde namiddag. En wat is er mooier dan biertjes proeven, ontdekken en genieten. Een praatje maken over ditjes en datjes met mensen die dezelfde passie delen.
Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor
Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor
Wanneer je op de E403 van Doornik richting Kortrijk rijd zie je even voorbij Dottenijs de toren van brouwerij Bockor uit het glooiende Bellegemse landschap uitsteken.
Vier jaar had Bockor nodig om deze tachtig jaar oude brouwerijtoren te laten renoveren.
De kostprijs daarvan beloopt meer dan twee miljoen euro. De toren is momenteel het paradepaardje van de brouwerij en staat vanaf nu centraal bij de brouwerijbezoeken die weer van start gaan.
Jammer genoeg heb ik de kans nog niet gehad om deze te bezoeken.
De oude brouwerijtoren ontstaan in 1930
Brouwerij Bockor is een familie -onderneming actief sedert 1892. Hun gamma bestaat in totaal uit eeb 13 tal
bieren, waarvan de bekendste Bockor Pils, Kriek Max, Blauw en OMER traditioneel
blond zijn.
Het gebruik van nieuwe brouwtechnieken in
combinatie met het traditionele aspect van bier brouwen, maakt van de brouwerij
één van de meest toonaangevende brouwerijen in Zuid-West-Vlaanderen.
In 1892 kocht Remi Vander Ghinste in Bellegem (een deelgemeente van Kortrijk) een woonhuis en bijhorende gebouwen van een brouwer voor zijn zoon Omer. Remi en zoon Omer waren van het West- Vlaamse ondernemerstype die niet bij de pakken bleef zitten en in hetzelfde jaar konden de Bellegemnaren al kennis maken met hun "Ouden Tripel" Ook Kortrijk en omstreken konden al proeven van dit bier Het werd in die tijd toen nog in houten tonnen met paard en kar vervoerd. Hun afzet ging zelfs tot in Frans-Vlaanderen
Door het feit dat de lage gistingsbieren in die tijd begonnen furore te maken en dit door de opstanding van het Pilsener Type uit Tjechoslovakije sprong brouwerij Bockor ook op de bierkar en begon Bockor een eigen pilstype te ontwikkelen die onder de naam "Ghinst pils" werd gecommercialiseerd. Daartoe was de bouw van een lage-gistingstoren noodzakelijk.
Zoals veel brouwerijen van toen maakt ook brouwerij Bockor deel uit van de dorpskern
De Brouwerij
In 1938 verandert "Ghinst pils" van naam en werd gekozen voor de naam "Bockor" : een samentrekking van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or": de gouden pint is geboren!
Dit lijkt een goede zet want in datzelfde jaar werd Bockor bekroond met een gouden medaille door het Intemationaal Voedingsinstituut te Amsterdam. En dit zal niet hun laatste gouden medaille worden.
Het blijvend familiaal karakter van de brouwerij ( steeds van vader op zoon) lag en ligt nog altijd aan de basis van de dynamiek van deze brouwerij. In 1970 lanceert de brouwerij de Jacobins Gueuze, gevolgd in 1983 door de Jacobins Kriek en om het plaatje volledig te maken in 1986 werd de Jacobins Framboise uitgebracht. Met deze drie bieren gebrouwen op basis van jonge en oude lambic. toonden ze aan dat niet enkel in de Zennevallei lambik gebrouwen kon worden
In 1975 behaalde de Jacobins Gueuze een gouden medaille op het "14th World Selection for Beer and non-alcoholic Beverages" te Amsterdam. Meteen was een tweede gouden medaille binnen.
Daarmee was het nog niet gedaan want in 1996 haalt het Bellegems Bruin de gouden medaille binnen in de categorie "red ales" bij het Amerikaanse Beverage Testing Institute.
Koper, koper en nog eens koper! Brouwerij Bockor bewijs hoe mooi een brouwzaal kan zijn.
De Lekbak
De draf die overblijft na het brouwen wordt in karren gestort en naar de plaatselijke boer gebracht om als veevoeder te dienen.
De gistingstanks
De Gistcultuurbanken 1 en 2 1 = enkel voor propagatie van lage gist 2 = enkel voor propagatie van Hoge gist
De lagertanks
Vatenvuller
De afvullijn
De Foederzaal
De Foeders bevinden zich aan de overkant van de straat
Foeders zijn grote, eikenhouten vaten waarin de lambiek gist en rijpt gedurende 18 maanden Het hout geeft de lambiek zijn typische smaak. Oude lambiek wordt versneden met de jonge. Lambiek is dus het basisbier en daar voegen ze bijvoorbeeld krieken aan toe als we spreken over de kriek.''
In 1998 lanceerde Bockor haar "Kriek Nieuwe Oogst". Een fris biertje gebrouwen met de eerste krieken van de nieuwe oogst.
In november 2002 maakt de Kriek Max haar opwachting tijdens de horecabeurs in Gent. Het promotiemateriaal werd volledig hernieuwd De kleuren zwart, wit en rood werden het handlsmerk. Ook het laatse nieuw biertje Omer werd in deze kleuren gepromoot.
Door als enige Belgische brouwerij een gouden medaille in oktober 2004 binnen te halen op een Internationale wedstrijd georganiseerd door het Verband der middelstandischer Privatbrauereien in Bayern bewees dat het bier Max geliefd was bij de consument
Met de Kriek Max als voorbeeld onderging ook de Jacobins Framboise een wijziging: het werd de Framboise Max. Waarom? 30% natuurlijke frambozensappen: dat kan tellen! Dit is toch de Max? In 2003 wordt het gamma uitgebreid met de Passion Max.
Een speciaal team uit de streek van Bordeaux plaatste 2 nieuwe 'foeders' bij De twee nieuwe foeders, elk met een inhoud van 20.000 liter, werden gemaakt met Franse eik en werden ter plaatse gemonteerd en opgebouwd. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van riet. Het is een vrij unieke en nog bijna ambachtelijke bezigheid. Dit karweitje werd uitgevoerd door gespecialiseerde mensen uit de streek van het Franse Bordeaux.
In de brouwerij bevind zich een gezellig proeflokaal waar je de plaatselijke gebrouwen bieren kan proeven.
Proef het plezier, de ...of het bier?
Omer Traditioneel Blond
Sam Quartier en Carl Alsberghe hebben gebrainstormd om een bier van hoge gisting te brouwen.
Ze hebben testen gedaan met allerhande grondstoffen en verschillende gistsoorten
En hebben zo hun eigen gist ontwikkeld.
Na twee jaar zoeken en talrijke proefbrouwsels vloeide in 2008 de OMER Traditioneel Blond
uit de brouwketels van Bockor.
De naam Omer verwijst naar de tijd van vroeger
Veel brouwers noemden in die tijd het bier naar hun eigen naam.
Denk maar aan bvb. Bek en Bekaert van brouwerij Bekaert uit Kortrijk
In Bellegem en omstreken waren de bieren Omer Vander Ghinste zeer bekend.
De naam werd zelfs verwerkt als een soort brandglas in de ruiten van de cafés
die eigendom waren van de brouwerij.
Ook Omer viel in de prijzen
Het werd in 2009 in de European Beer Star Award verkozen
Als kaas en wijn een losse flirt is dan is Kaas en bier het perfecte huwelijk.
TAPASBAR PADO
Foodpairing kaas en bier.
Een uitnodiging krijgen om vier selecte kazen met evenveel bieren, aangevuld met brood en andere bijhorigheden te gaan proeven dat slaat men niet zo maar af.
Daarom reden levens- en biergenieters Pierre Step, Gilberte Vandenbroeke en ik die bewuste avond maar al te graag naar de tapasbar Pado van Patrick en Dominiek. om deze heerlijke Belgische streekspecialiteiten te gaan proeven Deze tapasbar en bierherberg is gelegen in de Stationstraat 68 8700Tielt
De kazen met de bieren waren de volgende:
Westmalle kaas met Westmalle tripel 75 cl Chimay pot au près kaas met Chimay Grand Reserve 75 cl Dupont kaas moinette met mout en hop met Bons Voeux 75 cl Molenlander met Halleschelle 75 cl.
De lekkere kaasschotel
Een Halleschelle als aperitief vakkundig geschonken (zoals altijd) door Dominiek
Als voorsmaakje kregen we het heerlijke lauw soepje van Orval en Parmezaanse kaas
Zachte romige smaak van warme orval subtiel gekruid met Parmezanne kaas en broodkruim
Westmalle Kaas
Net zoals de Westmalle Tripel is de Westmalle kaas een echt kwaliteitsproduct. Ze gebruiken de melk van hun eigen koeien. De kaas wordt niet gepasteuriseerd noch ontroomd. De kaas kan verschillen van kleur als de koeien op de weide of in de winter op stal staan. De productie van de trappistenkaas van Westmalle is beperkt. Hij is alleen maar verkrijgbaar aan de poort van de abdij of in Café Trappisten, rechtover de abdij. Door hun artisanale waarde is de verkoop van Westmalle gerijpte kaas fors gestegen. 4 weken gerijpt type Gouda
Westmalle Tripel - 9,5% Alc. Vol. Brouwerij Trappisten van Westmalle - Westmalle Goudgeel bier met een mooie romige witte schuimkraag wandklevig.
Een prachtige neus van fruit - Banaan hopbitterheid
De smaak is overheerlijk Zeer complex bier Fruitig - sinaas zoet die overgaat naar een malse bitterheid. Lichte alcoholtoetsen prikkelen de mond. Een mooie droge afdronk Bier met body
Chimay Potaupre Kaas
Deze streekkaas, onttrokken aan de groene weilanden van Chimay, smaakt heel authentiek en zuiver. Hij dankt zijn rijkdom aan eeuwenoude kennis van boeren, verwerkers en kaasmakers van de streek. Men zegt dat in Chimay het gras altijd groener is dan elders .... Men zegt ook terecht dat groener gras voor betere melk zorgt.
Le Poteaupre is een juweel van een kaas die alle zintuigen beroert:
Hij heeft een ivoorgele kern onder een donkere okerkleurige korst. Het aroma is oprechte en heeft een aangename en typische geur. De kern is zacht en licht vettig Deze zachte kaas met heeft een duidelijke notengeur die zorgt voor een pittig accent.
Zoet met een lichte bitterheid die zorgt voor evenwicht
Redelijk droge afdronk met wat bitterheid
Moinette kaas met mout en hop
De kaasmakerij van Brasserie Dupont werd in 1995 opgestart. De kazen worden gemaakt met koemelk van dieren uit een hoeve in het gebuurte. De Moinette kaas met mout en hop Het is een frisse kaas, die lichtjes zurig is en heeft een kruidige toets De mout en hop smaakt naar meer
Behalve bier verkoopt Dupont sinds 1995 kaas en brood. Niet uitsluitend om economische redenen, ook uit een zeker sociaal engagement: deze vergeten streek kampt immers met een hoge werkloosheid. Met de bakkerij en de kaasmakerij wil brasserie Dupont hoe klein ook, werk verschaffen in eigen streek. Wat we alleen maar kunnen toejuichen.
Een koperblond biertje met een dikke romige witte schuimkop
De aroma's van verse aromahop brengen u onmiddellijk in hogere sferen Wat een boeket! Ook fruitige toetsen strelen de neus.
De smaak is bloemig Hoppig en fruitig zacht en mals u proeft niet dat u met een kanjer van 9,5 % te doen hebt. wat het een gevaarlijk biertje maakt.
Het is een vrij levendig hoppig biertje Een bier met Karakter en Klasse Al jaren een van mijn favoriete biertjes
Molenlander verwerkt met Halleschelle
De Molenlander kun je serveren als aperitiefkaas of broodbeleg en past perfect op een kaasschotel'. Maar ook met een Halleschellebiertje is het een perfect huwelijk
Molenlander is een unieke combinatie van een artisanale kaas bereid uit 100% rauwe koemelk
De combinatie van de rauwe koemelk en het ongepasteuriseerde bier van hoge gisting is
ongemeen geslaagd.De kaas is niet gewassen met het bier maar met Halleschelle bereid.
Amberkleurig (donker roze) bier met dikke romige beige schuimkraag
De eerste aroma's die de neus prikkelen zijn die van koreander en citrus. Fris en bloemerig
De smaak is echt kruidig en karamelmoutig Uitgesproken koreander en citrus. Een echt kruidenbier die toch zeer fris overkomt. Lichte bitterheid met een tikkeltje aangename zurigheid in de afdronk.
Op het einde van verleden jaar is in Leopoldsburg De Soldaat voorgesteld.
Het biertje kwam tot stand onder impuls van wijlen Ray Verpoorten.
Die vond dat het typische soldatenbier van weleer niet mocht ontbreken in een garnizoensgemeente.
De kelnerloop was een uitgelezen moment om dit nieuwe streekproduct in de kijker te zetten.
Een span met een authentieke bierkar hield halt aan de verschillende cafés om de eerste lading feestelijk te verdelen. Het blonde bier wordt artisanaal gebrouwen volgens een oud Kempisch recept met gisting op fles. Het wordt op de markt gebracht door de Affligem Brouwerij in Opwijk.
Daar wordt het exclusief gebrouwen voor de toeristische dienst.
Drankenhandel Prik & Tik Leopoldsburg zorgt voor de verdeling.
Toen destijds het caféleven in Leopoldsburg nog floreerde door de aanwezigheid van duizenden dienstplichtigen, bestond er een soldatenbier, maar dat werd niet overal geschonken.
Sommige caféhouders waren contractueel gebonden aan bepaalde leveranciers.
Ray Verpoorten, de voormalige voorzitter van de toeristische raad die enkele maanden geleden overleed, was al langer op zoek naar een waardige opvolger van dit soldatenbier.
Vanaf nu telt Leopoldsburg een trio aan streekproducten:
de Kampse borrel, de soldatenkoek en het soldatenbier. (bron HLN)
We besloten dan maar om het wereldbekende witje van Hoegaarden
te gaan proeven in het Kouterhof.
Iedereen kent ondertussen de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het witbier van Hoegaarden
Enkele jaren geleden maakte InBev bekend dat het populaire witje niet langer in Hoegaarden, maar in Jupille gebrouwen zou worden.
Deze verhuis stuitte toen op hevig protest.
Volgens de echte witliefhebbers van het dorp was het witbier uit Jupille lang niet zo lekker als dat van Hoegaarden. De mensen en de vele bierliefhebbers kregen gelijk.De verhuizing leek van korte duur
De fout zat hem niet alleen in het water maar een hoge gistingsbrouwerij onderbrengen in een lage
was om miserie vragen.
Dus Geroen en ik wilden weten of het Hoegaards witje weer in zijn oorspronkelijke samenstelling smaakte als vroeger.
Waar konden we het beter proeven dan in het Kouterhof naast de brouwerij.
Het 'Kouterhof' is ondergebracht in de koeienstallen van een oude herenboerderij daterend van 1833 en volledig gerestaureerd in 1986. Dit schitterende gebouw maakt deel uit van de brouwerij van Hoegaarden
Op de binnenkoer het standbeeld De Brouwer. Ontworpen naar het idee van Ivan Laloup, Pierre Celis en Marc Boelens . Het beeld is een schenking van de v.z.w. Senior Service Club als eerbetoon aan de Hoegaardse Brouwers van Witbier.
Een verzameling van de bekende typische Hoegaardse glazen (bokalen). Het ontwerp is naar de hand van Pierre Celis de vader van het witbier. Hij zou op het ontwerp gekomen zijn in Bokrijk.
Aan de witgepleisterde muren hangen kaders met de bekende Hoegaardse viltjes
De prachtige toog
Ook hier waren we nog te vroeg. Tijdens de middag zit het hier vol.
't Kouterhof serveert de echte Belgische keuken geïnspireerd op dagverse seizoens- en streekproducten met bieraccenten.
De sympathieke uitbater tapte voor ons een witteke van het huis.
Archeologen kunnen het niet eens worden over de vraag of het de Maya's of de Azteken waren die het bier uitgevonden hebben.
Men dronk toen pulque, een soort bier dat gemaakt werd van het sap van de agave, een tropische plant die slecht één maal in de tien tot dertig jaar bloeide. Op gewone dagen werd er genoegen genomen met water.
Een ding is zeker Jessenhofke heeft onlangs Mayabier gelanceerd
Jessenhofke Maya is een nieuw biobier van Gert Jordens.
Deze naam is een samensmelting van twee bedrijfsnamen
nl. Brouwerij Jessenhofke en seitanproducent Maya.
Dit bier is een uniek bier, namelijk het eerste bier volgens
cradle to cradle (c2c) principe ter wereld
(de certificeringis nog lopende: omdat de procedure niet op maat van
levensmiddelen is gemaakt duurt dit langer dan voorzien).
De centrale gedachte van de C2C (wieg tot wieg) filosofie, is
dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product,
nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.
Michel Corthouts, Hasseltse seitanmaker wist Gert ervan te overtuigen om met het zetmeelhoudende
restproduct aan de slag te gaan. Deze seitanoplossing vervangt gedeeltelijk het brouwwater. Ook
gebruiken we 26.2% minder gerstemout en 5.5% minder tarwemout om deze variant op de jessenhofke tripel te maken. Een uniek experiment, met een verrassend resultaat.
De bio-hop die in het bier wordt gebruikt komt van Joris Cambi
Ik wil langs deze weg de 300.000 mensen bedanken die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.
Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen.
Ook gezellige cafeetjes waar het lekker vertoeven is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.
Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen hun uiterste best doen om de O zo belangrijke Belgische Biercultuur aan de mensen te promoten zal ik verder op deze blog blijven verslaan.
Den Proefzolder - Picobrouwerij Alvinne - Nieuwjaarsreceptie
Den Proefzolder - Nieuwjaarsreceptie
Zaterdag 16 januari laatstleden vond op Den Proefzolder
bij Picobrouwerij Alvinne te Heule de Jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie plaats.
Iedere Aanwezige kon de ganse tijd gratis proeven van de Alvinne bieren
En ook genieten van heerlijke oesters.
Eigenlijk was het voor mij een gemakkelijke zaterdag geworden.
Ik heb ditmaal enkel de aanwezigen gefotografeerd.
Geen bierbespreking ditmaal.
Enkel foto's van mooie mensen ontmoet Dezelfde passie: Genieten van het heerlijke
gamma van Picobrouwerij Alvinne.
Sorry aan de mensen wie ik vergeten ben te fotograferen
En ook aan Degene wiens naam ik niet meer weet.
Ik ben ook maar een bierproever
Gespot in de Mellestraat
Vooraan: Simon De Beleyr, Alexander Bontinck en Pieter de Bonte van biergroep "Wie niet drinkt sterft" Ze worden bediend door brouwer Piet Salomez van bierfirma Het Alternatief
Oost-Vlaanderen met een West-Vlaamse schone v.l.n.r.ReisreporterSofie Vanrafelghem (co-auteur - 100x Proeven van Straffe Streekbieren) in gezelschap van hobbybrouwer Yannick De Cocqueau, Alvinnebrouwer Glenn Castelein, hobbybrouwer Alex Gaethofs, hobbybrouwer en ondervoorzitter Zythos David Le Roy. Zij maken allemaal deel uit van bierproeversvereniging BLESuit Zottegem
Uit Oostende v.l.n.r. De Bierpromotor Ive Mostrey (Biershop 'T Koelschip) en vriendin Sandy Major samen met Stefanie De Vos en De Bistronoom Christof van bierrestaurant "De Bistronoom"
Twee zolderproevers Youri Desmedt en Stephan Smedtje Desmedt
Joris Cambie, De enige biologische hopteler van de streek van Poperinge
naast hobbybrouwer Kris Langouche, eveneens uit Poperinge.
De Oesterman Pieter van vishandel Lotte uit Meulebeke deelde kwistig lekkere Franse oesters uit. http://www.vishandel-lotte.be/
Sofie genoot van de afrodisiacumlekkernijen
Martine, Antoon, secretaris Geroen Vansteenbrugge van De Waregemse bierfanaten voldaan aan hun rechterzijde kersverse Orvalambassadeur Nicolas van bierherberg De Heerlijkheidin Waregem.
Amerikaanse bierlovers Greg & Paula Gaughan momenteel woonachtig in Luxemburg samen met onze Duitse geuzesteker Uli
Lien Spiessens (echtgenote van Alvinne brouwer Davy) tussen Haar moeder en moeders vriend.
Andy De Mulder alias Randall Silver met vriendin Anja Quidouce. Tussen hen David Le Roy
Marc De Keuleleire (Picobrouwerij Alvinne) in vol ornaat
De Gentse bierverenigingv.l.n.r. : Fokke Dooijewaard, Bart Pauwels Tim De Roeck, Peter Pauwels, Dietrich Muylaert, John Versyck, Klaas Dellaert en voorzitter Karl Missiaen
Davy Spiessens brouwer Picobrouwerij Alvinne met Andy De Mulder
Wij danken Davy, Glenn en Marc voor het vriendelijk onthaal en al het lekkers.
Het moet niet altijd een bruin café zijn om een goed Belgisch streekbiertje te nuttigen.
Dit bewijst bierhuis De Castel in Gent.
Een open café met een moderne aankleding. Het interieur is ruim en heeft een luchtig karakter.
Moderne email platen, publiciteitspiegels, serveerborden enz - allemaal te maken met bier -
decoreren de licht pastelgetinte muren.
Uitbater Peter met veel gevoel voor humor
De bierfanatics Geroen, ikke, David en Sofie
Bij mijn eerste bezoek samen met de bierfanatics Sofie, Geroen en David ervaarde ik meteen een sfeer waarin ik mij thuis voelde.
Niet enkel door de aankleding of de mooie bierlijst, maar het praatje en de eigenzinnige humor dat eigenaar Peter aan tafel kwam maken gaf mij een gevoel dat je hier echt welkom bent en dat je aanwezigheid wordt gewaardeerd.
Toen dacht ik meteen. Hier kom ik nog terug.
Op de foto links van voor naar achter : John Versyck, Yannick De Cocqueau Bart Pauwels en Pter Pauwels. Rechts van voor naar achter : Ikke, Johan Deforce, Alex Gaethofs, Randall Silver en David Le Roy
Op de foto links naar rechts : Peter Pauwels, David Le Roy, Marc De Keukeleire, Yannick De Cocqueau en Bart Pauwels
En zie twee weken later zat ik hier terug met een twaalftal vrienden bierproevers
Vrienden waarvan ik sommige enkel kende van op Facebook
Het is ook door deze sociale netwerksite dat we afgesproken hadden om eens in de Castel samen te komen om te converseren en te genieten van ons Belgisch gerstenat.
Volgens de krant Het Nieuwsblad is het bijna een jaar geleden dat Peter Geeraerts en Brigitte Lenssens dit bierhuis openden. Het café is gelegen rechtover het Sint-Pietersstation. Dus mooi meegenomen als u met de trein eens wil langskomen. Peter heeft al meer dan 10 jaar horeca-ervaring en was vroeger nog kelner geweest in de bekende Gerntse herberg "De Dulle Griet" aan de vrijdagsmarkt.
Ambitieus is het koppel wel.
Ze schenken maar liefst acht bieren van t vat
Daarnaast staan meer dan 150 bieren op de bierlijst.
Ook lekkere biergerechten worden er klaar gemaakt.
Bierhuis Castel is naast een brasserie ook nog een hotel.
Een reden te meer om eens voor een paar dagen naar de Arteveldestad af te zakken
Een logo van een erkend abdijbier mag alleen worden gevoerd als aan enkele voorwaarden wordt voldaan.
Voor abdijbieren die al voor 1999 bestonden:
De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.
Er is een band met een bestaande of voormalige abdij.
De brouwerij betaalt royaltie voor liefdadige of culturele doeleinden aan de abdij of aan een stichting die aan de voormalige abdij verbonden is.
De abdij of stichting heeft het recht controle op de reclame en commercialisering uit te oefenen.
Voor abdijbieren die sinds 1999 op de markt zijn gekomen:
De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.
Het bier wordt gebrouwen en gecommercialiseerd door een bestaande niet-trappistenabdij, in de abdij zelf of in licentie bij een lekenbrouwerij, of door een lekenbrouwerij, die voor het gebruik van de abdijnaam een contract met de abdij sluit.
De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden aan de abdij.
Het bier heeft een historische verankering, d.w.z. in de abdij is in het verleden bier gebrouwen.
De abdij heeft het recht controle op de reclame en commercialisering uit te oefenen.
De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden. Bij de abdijbieren van Roman is dit de Abdij Sint-Salvator