Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
25-01-2010
Bedankt 300.000 bezoekers
Ik wil langs deze weg de 300.000 mensen bedanken die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.
Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen.
Ook gezellige cafeetjes waar het lekker vertoeven is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.
Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen hun uiterste best doen om de O zo belangrijke Belgische Biercultuur aan de mensen te promoten zal ik verder op deze blog blijven verslaan.
Den Proefzolder - Picobrouwerij Alvinne - Nieuwjaarsreceptie
Den Proefzolder - Nieuwjaarsreceptie
Zaterdag 16 januari laatstleden vond op Den Proefzolder
bij Picobrouwerij Alvinne te Heule de Jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie plaats.
Iedere Aanwezige kon de ganse tijd gratis proeven van de Alvinne bieren
En ook genieten van heerlijke oesters.
Eigenlijk was het voor mij een gemakkelijke zaterdag geworden.
Ik heb ditmaal enkel de aanwezigen gefotografeerd.
Geen bierbespreking ditmaal.
Enkel foto's van mooie mensen ontmoet Dezelfde passie: Genieten van het heerlijke
gamma van Picobrouwerij Alvinne.
Sorry aan de mensen wie ik vergeten ben te fotograferen
En ook aan Degene wiens naam ik niet meer weet.
Ik ben ook maar een bierproever
Gespot in de Mellestraat
Vooraan: Simon De Beleyr, Alexander Bontinck en Pieter de Bonte van biergroep "Wie niet drinkt sterft" Ze worden bediend door brouwer Piet Salomez van bierfirma Het Alternatief
Oost-Vlaanderen met een West-Vlaamse schone v.l.n.r.ReisreporterSofie Vanrafelghem (co-auteur - 100x Proeven van Straffe Streekbieren) in gezelschap van hobbybrouwer Yannick De Cocqueau, Alvinnebrouwer Glenn Castelein, hobbybrouwer Alex Gaethofs, hobbybrouwer en ondervoorzitter Zythos David Le Roy. Zij maken allemaal deel uit van bierproeversvereniging BLESuit Zottegem
Uit Oostende v.l.n.r. De Bierpromotor Ive Mostrey (Biershop 'T Koelschip) en vriendin Sandy Major samen met Stefanie De Vos en De Bistronoom Christof van bierrestaurant "De Bistronoom"
Twee zolderproevers Youri Desmedt en Stephan Smedtje Desmedt
Joris Cambie, De enige biologische hopteler van de streek van Poperinge
naast hobbybrouwer Kris Langouche, eveneens uit Poperinge.
De Oesterman Pieter van vishandel Lotte uit Meulebeke deelde kwistig lekkere Franse oesters uit. http://www.vishandel-lotte.be/
Sofie genoot van de afrodisiacumlekkernijen
Martine, Antoon, secretaris Geroen Vansteenbrugge van De Waregemse bierfanaten voldaan aan hun rechterzijde kersverse Orvalambassadeur Nicolas van bierherberg De Heerlijkheidin Waregem.
Amerikaanse bierlovers Greg & Paula Gaughan momenteel woonachtig in Luxemburg samen met onze Duitse geuzesteker Uli
Lien Spiessens (echtgenote van Alvinne brouwer Davy) tussen Haar moeder en moeders vriend.
Andy De Mulder alias Randall Silver met vriendin Anja Quidouce. Tussen hen David Le Roy
Marc De Keuleleire (Picobrouwerij Alvinne) in vol ornaat
De Gentse bierverenigingv.l.n.r. : Fokke Dooijewaard, Bart Pauwels Tim De Roeck, Peter Pauwels, Dietrich Muylaert, John Versyck, Klaas Dellaert en voorzitter Karl Missiaen
Davy Spiessens brouwer Picobrouwerij Alvinne met Andy De Mulder
Wij danken Davy, Glenn en Marc voor het vriendelijk onthaal en al het lekkers.
Het moet niet altijd een bruin café zijn om een goed Belgisch streekbiertje te nuttigen.
Dit bewijst bierhuis De Castel in Gent.
Een open café met een moderne aankleding. Het interieur is ruim en heeft een luchtig karakter.
Moderne email platen, publiciteitspiegels, serveerborden enz - allemaal te maken met bier -
decoreren de licht pastelgetinte muren.
Uitbater Peter met veel gevoel voor humor
De bierfanatics Geroen, ikke, David en Sofie
Bij mijn eerste bezoek samen met de bierfanatics Sofie, Geroen en David ervaarde ik meteen een sfeer waarin ik mij thuis voelde.
Niet enkel door de aankleding of de mooie bierlijst, maar het praatje en de eigenzinnige humor dat eigenaar Peter aan tafel kwam maken gaf mij een gevoel dat je hier echt welkom bent en dat je aanwezigheid wordt gewaardeerd.
Toen dacht ik meteen. Hier kom ik nog terug.
Op de foto links van voor naar achter : John Versyck, Yannick De Cocqueau Bart Pauwels en Pter Pauwels. Rechts van voor naar achter : Ikke, Johan Deforce, Alex Gaethofs, Randall Silver en David Le Roy
Op de foto links naar rechts : Peter Pauwels, David Le Roy, Marc De Keukeleire, Yannick De Cocqueau en Bart Pauwels
En zie twee weken later zat ik hier terug met een twaalftal vrienden bierproevers
Vrienden waarvan ik sommige enkel kende van op Facebook
Het is ook door deze sociale netwerksite dat we afgesproken hadden om eens in de Castel samen te komen om te converseren en te genieten van ons Belgisch gerstenat.
Volgens de krant Het Nieuwsblad is het bijna een jaar geleden dat Peter Geeraerts en Brigitte Lenssens dit bierhuis openden. Het café is gelegen rechtover het Sint-Pietersstation. Dus mooi meegenomen als u met de trein eens wil langskomen. Peter heeft al meer dan 10 jaar horeca-ervaring en was vroeger nog kelner geweest in de bekende Gerntse herberg "De Dulle Griet" aan de vrijdagsmarkt.
Ambitieus is het koppel wel.
Ze schenken maar liefst acht bieren van t vat
Daarnaast staan meer dan 150 bieren op de bierlijst.
Ook lekkere biergerechten worden er klaar gemaakt.
Bierhuis Castel is naast een brasserie ook nog een hotel.
Een reden te meer om eens voor een paar dagen naar de Arteveldestad af te zakken
Een logo van een erkend abdijbier mag alleen worden gevoerd als aan enkele voorwaarden wordt voldaan.
Voor abdijbieren die al voor 1999 bestonden:
De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.
Er is een band met een bestaande of voormalige abdij.
De brouwerij betaalt royaltie voor liefdadige of culturele doeleinden aan de abdij of aan een stichting die aan de voormalige abdij verbonden is.
De abdij of stichting heeft het recht controle op de reclame en commercialisering uit te oefenen.
Voor abdijbieren die sinds 1999 op de markt zijn gekomen:
De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.
Het bier wordt gebrouwen en gecommercialiseerd door een bestaande niet-trappistenabdij, in de abdij zelf of in licentie bij een lekenbrouwerij, of door een lekenbrouwerij, die voor het gebruik van de abdijnaam een contract met de abdij sluit.
De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden aan de abdij.
Het bier heeft een historische verankering, d.w.z. in de abdij is in het verleden bier gebrouwen.
De abdij heeft het recht controle op de reclame en commercialisering uit te oefenen.
De brouwerij betaalt royalty's voor liefdadige doeleinden. Bij de abdijbieren van Roman is dit de Abdij Sint-Salvator
Samen met de beerfanatics Sofie Vanrafelgem (co-auteur 100 x te proeven straffe streekbieren),biervoordrachtgeverGeroen Vansteenbrugge, David Le Roy (Ondervoorzitter Zythos) bezocht ik tijdens de Kerstvakantie brewpub Domus te Leuven.
Het was de tweede maal dat ik deze druk bezochte zaak in de universiteitstad met een bezoekje vereerde.
De eerste maal was het in gezelschap van Jan Vandenberge en Veerle Bal van bierfirma Lupiline toen we het bierfestival van de Leuvense Biertherapeuten gingen bezoeken.
Brewpub Den Domus
Vooreerst stond er een aperitief gepland ten huize van Bruno Loockx (Auteur van 100x straffe streekbieren en 100 x straffe cafés) in Aarschot.
Daar konden we kennismaken met een lekkere "Kempisch Vuur" en een "Hof ten Dormael"
begeleid van een heerlijke kaas Tête de Moine Bedankt Bruno en Mia
De beerfanatics in Den Domus.
Aarschot is niet zo ver van Leuven.
Zo konden we al op de middag een plaatsje bemachtigen om er hun lekkere
Retro Spaghetti te proeven
Een proefbedje van drie huisbieren vervolledigde de maaltijd
Op het proefbadje Con Domus 5,5% Alc.Vol. het studentenbiertje bij uitstek in het café
Een ongefilterde hoppige pils (Green hopping) met een heel lekkere bittere smaak
En een mooie droge bittere afdronk.
De Nostra Domus een amberkleurig biertje van 5,8% Alc. Vol
Lichtjes gebrand, zoet en fruitig
Met toch weinig body.
Engel 7% Alc.Vol. Een roodbruin biertje
Karamel, donker fruit
Zacht van smaak maar er ontbreekt toch een beetje karakter.
Het proefbedje met van links naar rechts Een Engel, den Condomus en een Nostradomus
Domus is gelegen in de Tiensestraat, niet zo ver van het stadhuis van Leuven.
De opening vond plaats in 1985 en voor die tijd was het café uniek en was een primeur voor de Benelux..
Want het was de eerste brewpub in België.
Wat wil zeggen dat er aan het café ook een brouwerij verbonden was.
De brewpub
Deze gezellige pub is gesierd door veel -heel veel - donkerbruin hout en oude prularia aan de muur
Een hoppige getapte Con-Domus Het bier van de Studenten. Een van de beste pilsen van België
Sofie van Rafelgem (co-auteur) overhandigde aan uitbater Ingemar een oorkonde "Hier wordt Straf bier getapt" Elke zaak die in het boek "'100 x proeven van straffe streekbieren' voorkomt ontvangt deze passende oorkonde.
Ook uniek is het feit dat de tapkranen in het café
rechtstreeks in verbinding staan met de lagertanks van de brouwerij.
De getapte huisbieren zijn dus altijd vers.
De brouwerij
Rechts naast het café is de brouwerij gevestigd
Brouwerij Domus kende in de loop der jaren heel wat ervaren brouwers
Peter Kindts, Chris Wisse, Steven Pauwels die nu het hoofd is van
de Boulevard Brewing Co in Kansas City. Momenteel is Mark Knops nu brouwer. Mark is een zigeunerbrouwer die ook nog brouwde bij Villers, Duysters Achelen Huyghe. Jammer was hij niet aanwezig zodat we niet veel
informatie konden bekomen.
De kleine brouwinstallatie met achteraan twee gistkuipen van 1200 lit. Ze voldoet ruim aan het volume bier die geschonken wordt in de pub.
Roerkuip
Filterkuip
Hopbak
De Gistingstanks
Dit zijn duotanks, Het idee is dat door met een interne zak te werken je het bier rechtstreeks kan tappen en minder kuiswerk en infectiekansen hebt.
Er zijn 3 rechtstreekse leidingen: 2 door de koperen buis die je in het café kunt zien en 1 onder de vloer
Nog voor we vertrekken richting Gent nog vlug een foto ter herinnering
Brewpub Domus is niet zo ver gelegen van het stadhuis van Leuven Dus even binnenwippen als u in de buurt bent! Het is de moeite.
Zonderik Dubbel Donker - De Proefbrouwerij - Naar een recept van Luc Van Esch.
Zonderik Donker Dubbel
Heerlijk Plezierbier
De 'Zonderik' bieren zijn nieuwe en originele Belgisch bieren met historische achtergrond.
Normaal zou het bier Holsteenbier genoemd hebben naar de grootste zandsteen van Vlaanderen gelegen in Zonhoven waar ooit de prehistorische mens pijlen en messen vervaardigde.
De hele knappe marketing is rond dit verhaal opgebouwd.
Maar Carlsberg stak een stok in de wielen om dat de naam te veel
overeenkomsten had met hun Holsten Pils die in Denemarken gebrouwen word.
Uiteindelijk is het Zonderik geworden. Volgens brouwheer Luc Van Esch een naam
die beter in de bek ligt en volledig in het verhaal past.
Het concept, het verhaal, het grafisme, de marketing en boven al het bier zijn volledig van de hand van Luc.
De Zonderik is op de markt gebracht door Columbus Management BVBA, Luc Van Esch de brouwheer en wordt onder licentie gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi.
De ingrediënten zijn door Luc aangeleverd en nadien bijgestuurd door Dirk Naudts van de Proefbrouwerij. Zonderik was pas op punt na 4 proefbrouwsels. Het eerste proefbrouwsel vond plaats bij Jessenhofke
Zonderik Donker Dubbel 8% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristi
Naar een recept van Luc van Esch
Bierfirma : Zonderik/Columbus
Donkerbruin biertje met rode schijn Mooie dikke romige beige schuimkraag
Het aroma ruikt naar kruiden Komijn.
De eerste slok is botermals
Met een mooie bitterheid van geroosterde mout.
Toetsen van noten.
De komijn laat zich ook opmerken
zij het dan op een heel mooie subtiele manier
zonder arrogant over te komen.
goed gedoseerd.
In de verte een prikje karamel
En een heel licht tikkeltje warm alcohol
De afdronk is bitter en loopt uit.
Dit is een biertje naar mijn hart.
Evenwichtig
met een smaak die ik eigenlijk nog niet veel ben tegengekomen.
Zacht mals met voldoende body.
Mooi brouwsel
Ben benieuwd hoe de blonde versie smaakt?
Zonderik donker is eigenlijk een bier voor jong verliefde mensen.
In de Middeleeuwen dacht men dat komijn er voor zorgde dat een minnaar trouw bleef.
Wanneer een bruid en bruidegom tijdens de huwelijksceremonie komijn
bij zich droegen zou dat leiden tot een gelukkig huwelijk.
De Zonderik is een beekje op de Wijvenheide kort aan het Heidestrand. Het verhaal zelf speelt zich af op en rond de Holsteen. Het bier wordt er gebrouwen door de Holsteenbrouwers (zie etiket). Het wordt gebrouwen op basis van lokale ingrediënten: honing bv. is een ingrediënt van het bier, wat verwijst naar de heide. De Teuttrollen ontdekken het bier en willen het recept stelen zal het hen lukken?
De Zonhovense striptekenaar Geert De Sutter, zet het verhaal bedacht door Luc Van Esch om om in een strip: Er werden mythische figuren gecreëerd die in de prehistorie al bier maakten. De figuurtjes zijn op het etiket gezet en er zijn papieren tafelonderleggers gemaakt waarop het stripverhaal te volgen is. In de toekomst komt er waarschijnlijk een ingebonden strip. Bron : Streekproducten uit Zonhoven.
U moet er niet zijn om een grote keuze aan bier te vinden.
Nee, integendeel de bierlijst is eerder bescheiden.
Wijn daarentegen primeert in dit etablissement ..
Maar voor wie van Art Nouveau houd moet beslist eens binnen wippen
in dit imposant cafe. U moet wel over voldoende euro's beschikken om er te eten en te drinken
De Brusselse Beurs. Aan de rechterzijde van dit gebouw bevind zich de Falstaff
De Falstaff is gelegen tegenover de beurs.
Het is een origineel Art Nouveau café die dateert uit 1903.
Net als Praag is Brussel een Europese hoofdstad die over veel
gebouwen beschikt ontworpen in deze retrostijl.
De Falstaff aan de Henri Mausstraat in Brussel is een van de laatste 'grands cafes' van de Belle Epoque in het Brusselse centrum. De brasserie werd tussen 1903 en 1906 ingericht in art nouveau-stijl door architect Houbion, een leerling van Victor Horta. In 2000 Werd de taverne beschermd als monument.
De naam "Falstaff" Verwijst naar de gelijknamige figuur in het werk van William Shakespeare John Falstaff. Shakespeare laat hem opdraven in het werk "Henry V" en "De mery vrouwen van Windsor".
Het is een losbandig persoon die dol is op wijn.
Vandaar de link met deze zaak dat oorspronkelijk bedoeld was als wijnbar.
John Falstaff prijkt op de menukaarten
Hij is ook nog te zien op de glas-in-loodramen in het achterste gedeelte van de grote zaal. De raamstijl is een mix van de Vlaams-Breughelse schilderstijl en de klassieke "Art Nouveau" decoraties.
Ook Orson Welles Gebruikt deze figuur in zijn gelijknamige film. De stijl van Horta is niet te ontkennen in deze unieke brasserie.
De oorzaak is dat de meubelmaker en binnenhuisarchitect Houbion, in die tijd voor baron Horta werkte, het gebouw aankleedde in het begin van de 20ste eeuw
In oktober 2000 werd de Falstaff door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen geklasseerd.
In het cafe zijn er veel glas-in-loodramen opgenomen. Het is eigen aan de de Jugendstil, ook wel Art Nouveau genoemd. De bouwvormen van deze stijl blijken uitstekend te harmoniëren Met de sierlijke vormen van het glas-in-lood dat daarin werd toegepast. De kleuren, die door de wisseling van de lichtinval elk moment van de dag een andere tint aannemen, inspireren om steeds weer andere en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
De meest opvallende elementen van de decoratie zijn De twee indrukwekkende glas-in-loodramen in het achterste gedeelte van de grote zaal. Deze zijn respectievelijk gebouwd in 1906 en 1919.
In 1903 koopt ene Mevrouw Broeckaert het huis en ze richt er een "Weinstube" in die de "Falstaff" zal worden genoemd. De klanten waren meestal makelaars en bankiers die op de Beurs werkten. In deze periode, was de Falstaff gespecialiseerd in wijnen uit de valleien van de Moezel en de Rijn. De menukaart bied naast maaltijden daarom ook veel wijnen aan. Het aanbod van bieren is zeer gering. Jammer.
Er staat toch een Orval op hun heel beperkte bierlijst. U wil niet weten hoeveel ik moest betalen voor deze heerlijk Trappist
U zou eerder verwachten dat het moment is om winterbieren te bespreken i.p.v. fruitbiertjes.
Maar dit bier zou wel eens kunnen doorgaan als een lekker aperitiefje op de komende feestdagen.
Ondanks dat het sinds 4 september op de markt is heb ik nu maar kunnen proeven op de onlangs gehouden Horecabeurs in Gent.
Volgens Brasserie Dubuisson zou de Pêche Mel Bush geïnspireerd zijn op een cocktail die jaren geleden bedacht werd door enkele studenten,
Het was een blended van gelijke delen Bush Amber en Lindemans Pecheresse. De brouwerij brouwt nu zelf de cocktail en bied hem aan in een origineel glas.
De Bush Ambrée (12% Alc.Vol) wordt gemengd met perzikextracten.
Met zijn 8,5 % is het een zwaar fruitbiertje geworden.
Het glas, het viltje, de flesjes en twee Bush proefglaasjes.
Via een vriend van hem was ik in het bezit gekomen van een blonde en een donkere.
De blonde vond ik toen een heel lekker biertje.
Het donker biertje had ietsje te veel saturisatie waardoor het bier niet helemaal tot zijn recht kwam.
Op het einde van de reportage vroeg ik me af of Freddy steeds dezelfde resultaten bekomt bij het brouwen van zijn bieren zonder te veel afwijking van neus en smaak?.
Nu een jaar later nodigde Freddy me uit om zijn biertjes terug te proeven.
En vooral om te komen kijken hoe het in zijn werk gaat.
Freddy brouwt zoals veel hobbybrouwers in zijn garage.
Veel plaats heeft hij niet nodig.
Alles is zorgvuldig uitgekiend.
Zijn kleine brouwinstallatie heeft hij volledig zelf met de hand gemaakt.
Een brouwer moet niet alleen kunnen brouwen daarnaast moet hij ook een handige Harry zijn.
Freddy heeft de brouwmicrobe te pakken sedert 1989
Hij brouwt ongeveer een 200 liter per jaar.
Zijn assortiment bestaat uit Driepekkel blond.
Daarvan heeft hij nog twee variaties waarmee hij experimenteerde met andere gist en hop
Daarnaast brouwt hij ook zijn driepekkel Bruin
Het laatste is ook zijn lievelingsbier.
Hij houd zich aan de traditionele "driepekkel" bieren maar probeer nu en dan eens iets anders uit door te experimenteren met andere hoppesoorten! Zo is het bier Piosser ontstaan
Zijn zelf gemaakt schrootmolen
Ketel voor het opwarmen van water
Het filtervat - Freddy gebruik het soms ook als gistingsvat.
Het filtervat met een inox zeef om te filteren.
Brouwketel met zeef
Goed geisoleerde maischketel
Het maischen. Freddy werkt volgens de infusiemethode.
Zelfgemaakte inox roerder ( gebruik in maïschproces)
Koele berging voor bieren
Piosser - 8,5% Alc.Vol.
Amberkleurig biertje met een mooie dikke witte schuimkraag.
Het aroma is lekker moutig met toetsen van fruit.
De eerste slok is erg smakelijk Fruitige prikkels een tikkeltje warm alcohol die goed gemaskeerd is Zoet maar in de achtergrond zorgt een mooie bitterheid voor evenwicht
Een lekker goed gebrouwen biertje Dit nieuwe biertje is ietsje bitterder dan zijn Driepekkel blond
Driepekkel Bruin - 8% Alc.Vol.
Donkerbruin bier met een beige stevige schuimkraag
Het aroma liet even op zich wachten Na even walsen kwamen toetsen van gebrande mout naar boven Ook hier een vleugje alcohol naar boven.
De smaak is die van gebrande mout Hij gebruikt 5 soorten mout voor dit biertje. Een niet overdreven bitterheid Een tikkeltje koffie Donker fruit. Een mooie droge afdronk.
Een lekker klassiek biertje. De saturatie is nu heel goed in tegenstelling tot verleden jaar.
Besluit. Freddy is een zeer goede hobbybrouwer. Zijn bieren hebben een constante en zijn zeer aangenaam om te proeven. Buren, vrienden en familie die op bezoek gaan mogen van geluk spreken dat ze lekker bier mogen degusteren die op een degelijke wijze artisanaal gebrouwen werd.
Ik ben blij dat ik voor deze fotoreportage een artikel mocht gebruiken
die onlangs afgedrukt werd in het Nederlandstalige biervakblad De Zytholoog.
David Le Roy, de schrijver van het artikel is een goede vriend. Hij is historicus en ondervoorzitter van zowel BLES als Zythos.
Samen met Geroen Vansteenbrugge (gekend voordrachtgever over bier) trok ik zaterdag laatst
naar Gent voor een bezoek aan Stadsbrouwerij "Gruut".
We werden ontvangen door de charmante Annick (Nicky) De Splenter.
Ook schrijver David Le Roy vervoegde het gezelschap.
Stadsbrouwerij Gruut. Bemerkt op het achterste spandoek de afbeelding van de gruut Een munt in de tijd van keizer Karel waarmee de accijnzen werden betaald.
Net als elke grote stad kende Gent een rijke brouwerijtraditie. Beginnend met de eerste brouwerij, die van de abdij van St-Baafs, kende de stad een schommelde aantal brouwerijen.
Rond 1900 waren er in de Arteveldestad ongeveer 100 brouwerijen.
Eén voor één moesten die de deuren sluiten. In de jaren 70 gingen de laatste 2 grote brouwerijen (Meiresonne en Excelsior) dicht. We waren dan ook aangenaam verrast toen we hoorden dat daar (op kleinschalige schaal) verandering in komt.
Aan de grote Grote Huidevettershoek (bij het sportcomplex Ucon aan het Zuid)
komt een brouwerij-brasserie.
Het zwarte gebouw gelegen op het eind van de grote Grote Huidevettershoek bij de Muinkschelde is de Stadsbrouwerij Gruut. Het ligt tussen de Zuid en de Kouter.
De Gentse Stadsbrouwerij GRUUT is een initiatief van Annick De Splenter, een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen. De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem. Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over.
Annick De Splenter, de lieve dame tussen David Le Roy en Gerroen Vansteenbrugge
Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen. De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen met kruiden (gruit of gruut) ipv hop. Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo een bier eruit zou moeten zien. Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT) werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling. Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.
De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut. De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.
De compacte brouwinstallatie
De brouwinstallatie is gekocht bij en geïnstalleerd door CoEnCo en laat toe om 2 maal 250 liter te brouwen. Dit kan doordat er in het rechtse deel onder de filterkuip een wachttank is voorzien. Na het maischen in de linkse ketel wordt er overgepompt naar de filterkuip. De wachttank onder die filterkuip maakt het mogelijk om na het overpompen reeds te starten met een 2debeslag. Nadat dit 2de beslag in de filterkuip is, pompt men het wort in de wachttank terug over naar de linkse tank die nu dienst doet als kookketel. Op die manier kan je 2 brouwsels realiseren in 10 à 12 uur.
Het zou de bedoeling zijn om 2 maal per week te brouwen (10 hl in het totaal).
De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst onder een tussenverdiep. Indien nodig kan de lagercapaciteit nog worden opgevoerd.
De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst onder een tussenverdiep.
Momenteel worden naast de blond, ook een wit en een amberbier gecommercialiseerd. Deze bieren bevatten wel hop.Er zitten nog 2 andere bieren in de pijplijn.
Natuurlijk is een installatie van250 liter onvoldoende om aan de vraag te voldoen.
Er wordt dan ook geen geheim van gemaakt dat de grotere volumes bij Bavik worden gebrouwen (150 hl per keer) en gebotteld. Zo worden de bieren al een jaar naar Amerika geëxporteerd en waren ze ook al in sommige drankenhandels te krijgen. Bij Bavik wordt voor het brouwen van de Gruutbieren een eigen gist en aangepast water gebruikt. Uiteraard gebruikt men ook bij Bavik kruiden ipv hop.
De productie in Gent dient enkel voor de brasserie zelf en voor enkele cafés in het Gentse die het bier op vat willen.
Annick De Splenter tapt voor ons een blonde Gruut van 't vat.
Dat de brouwster gruutste plannen heeft merk je aan het feit dat er veel energie en middelen in het ontwerp van o.a. het glas en de bierkaartjes zijn gestoken. Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend rechthoek op het glas een anamorfose te zien. Een anamorfose is een vertekende afbeelding, die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet. Dat is een techniek uit de Middeleeuwen om erotische scènes te bekijken. In dit geval een bevallige dame.
Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend rechthoek op het glas een anamorfose te zien. In dit geval een bevallige dame.
Mooi om naar te kijken, maar natuurlijk zijn we vooral geïnteresseerd in de inhoud. Er werd bewust gekozen voor lichte toegankelijke bieren (Wit 5%, blond 5,5% en amber 6,6%). Vooral de blond trok de aandacht.
Terwijl we het laatste jaar vooral nieuwe hoppige bieren het levenslicht zagen, kregen we nu iets helemaal anders. In de aanzet proef je een (kruidige) bitterheid, het mondgevoel (en de geur) is licht kruidig, de afdronk is vrij kort, misschien logisch zonder (hop) nabitterheid. Al bij al een fris soepel bier in een gezellige omgeving. Om het op zijn Gents te zeggen: vree wijs. Tekst : David Le Roy. Waarvoor dank
Een prachtige schilderij van de Gentse groep "De Vrije ruimte" geeft een zicht op een gelagzaal. Bekenden op het schilderij zijn : Burgemeester van Gent Daniël Termont en theaterdame Pascale Platel
De brouwinstallatie is geïntegreerd in hetzelfde pand als het café.
En dit maakt het zo leuk aan brouwerij Gruut.
U kan er een biertje drinken met zicht op de brouwinstallatie. Een hapje eten met de moutzakken als gebuur.
Een hapje eten naast de moutzakken. Waarom niet?
Een piano onder het bovenste verdiep verbergt enigszins de gisttanks en lagertanks. Bij warm weer kan de pianist verfrissing zoeken in het kleine waterkanaaltje.
Het bovenverdiep met bovenaanzicht op de brouwinstallatie
Gezellig hoekje met de uren wanneer de boot naar het Baudelotpark afvaart
Stilleven : Boek 100 x proeven van Straffe Streekbieren met Gruutglas
vlnr : David Le Roy, Geroen Vansteenbrugge, Annick De Splenter en ikke met een lekkere Gruut Blond
Neen geen Griet maar een Gentse Gruut in een reuzeglas op de toog
Deze originele herentoiletten dateren van toen het pand nog "Café Igor" noemde Het werd in de tijd opengehouden door Tania Brusselmans echtgenote van schijver Herman
Maar Beerzel, Peulis, Putte en Grasheide hebben zeker geen spijt
Van het ontstaan van dit prachtige Badfride
door Shana Onsea
Putte vierde in 2008 net als de buurgemeentes Heist-op-den-Berg en Sint-Katelijne-Waver, zijn 1.000-jarig bestaan.
De drie gemeentes werden in 1008 voor het eerst genoemd in een akte van de Duitse Keizer Hendrik.
Putte kwam daarin voor onder de naam Badfride, de Latijnse naam van Befferen, een hoofdbank met een grote burgerlijke jurisdictie.
Badfride evolueerde tot Beffer en Befferen, om nadien Putte te worden.
Vertrekkend van de originele handtekening van Keizer Hendrik II werd speciaal voor het Putse feestjaar een nieuw logo gecreëerd door een ontwerpbureau.
Het logo moest verwijzen naar die periode. Ze hebben een toen gangbare methode toegepast op de naam Badfride. Dit is een puur creatieve benadering en heeft dus geen historische betekenis. Ontwerper is Lucas De Boeck. Het logo werdt verwerkt in de communicatie van de gemeente. bron Het Nieuwsblad.
't Hofbrouwerijke uit Beerzel (de enige brouwerij op Puts grondgebied!) heeft voor de gelegenheid twee nieuwe bieren gelanceerd. Deze kregen de toepasselijke titel Badfride tripel en Badfride donker. Het logo staat ook op beide etiketen. Ik proefde de Badfride Donker.
Koken met bier - Deerlijk - De Waregemse Bierfanaten
Koken met bier
Op een uitnodiging koken met bier zeg je als bierproever geen neen.
Vooral als de chef-kok van de kookdemo Lieven Gardijn is van het
gerenommeerde Kortrijkse vijfsterren hotel Den Broel.
Voorzitster Leen Walcarius van bierproeversvereniging De Waregemse Bierfanaten had kunnen regelen dat de avond (9 december 2009) plaats vond in het in Ontmoetingscentrum d'Iefte te Deerlijk.
Meer bepaald in de kookruimte van de Deerlijkse club Koken voor mannen
Deze club bestaat uit max 20 leden en is enkele toegankelijk voor mannen.
Gelukkig waren de vrouwelijke leden van de bierfanaten deze avond ook welkom.
De club kookt 6 x in een jaar, meest in de winter.
1 x koken ze voor hun echtgenotes.
De menu bestond uit twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert.
Ik moet er bij vertellen dat al de gerechten klaar gemaakt werden met maar niet begeleid door bier.
Iedereen kon dus drinken wat hij wilde alhoewel het bieraanbod zeer beperkt was doordat
het Ontmoetingscentrum d'Iefte een verplichte afnemer is van een grote brouwerij.
Het was ook de eerste maal dat de kookclub koken met bier op hun programma had.
Voor hen was het dus ook een primeur.
Het kookeiland van de club
Chef-kok Lieven Gardijn (l) en voorzitter Didier Rouquart (R) heetten ons van harte welkom. Alle voorbereidingen waren reeds door de clubleden gedaan. Enkel de laatste bereidingen en het dresseren van de borden moest nog gebeuren.
Chef-kok Lieven Gardijn had voor ons vier gerechten voorbereid.
Gebakken Coquilles St. Jacques op een tartaar van Jona Gold en knolselder Sausje van Hoegaarden Grand Cru en appelsap
Om mijn bloglezende dames tevreden te stellen hieronder een beschrijving van het menu zoals vermeld op de begeleidende blaadjes van de avond
Cocquilles kort aanbakken Tartaar van appel en knolselder De Blokjes appel en knolselder kort aanbakken in olijfolie en opwerken met mayonaise Saus : De Hoegaarden Grand-Cru met het appelsap laten inkoken en afkruiden Opwerken met boter (Rochefort) Afwerken met Chimy choury chizo cress.
Witloof gegaard in Carlsberg Elephant met graantjesmosterd Spiesje van Tijgergarnalen met peterselie en zeewier
Witloof in julienne snijden, aanbakken in boter, peper en zout, griessuiker.
Blussen met Carlsberg Elephant bier en een lepeltje graanmosterd toevoegen
Afwerken met boter (saus)
Scampis kruiden met peterselie en zeewier en kort aanbakken.
Afwerken met Argentijnse kruiden.
Het witloof blussen met Carlsberg Elephant bier
Stoofpotje van Lamsbout met Chimay Gebakken spekreepjes en champignons
Lamsvlees kruiden, kleuren en sjalotten toevoegen.
Blussen met blauwe Chimay en laten garen
Afkruiden met kippenbouillon
Garnituur :
Gebakken champignons
Gebakken spekreepjes
Grof gesneden peterselie
Serveren met krielaardappeltjes.
Het Lamsvlees blussen met blauwe Chimay en laten sudderen
Krokant toastje van suikerbrood met frambozen Botersausje van Premium kriek St-Louis en gembersiroop.
Toastje maken van suikerbrood ongeveer 1,5cm dik.
Beleggen met framboos en opwarmen in de oven.
Saus : Ingekookte kriek met gembersiroop.
Monteren met boter
Bord afwerken met muntblaadje en vanille-ijs
Rond het kookeiland alles aandachtig mee volgen..
En daarna genieten...
Chef-kok Lieven Gardijn kreeg op het einde van de avond van Geroen Vansteenbrugge secretaris van de Waregemse Bierfanaten het pas uitgekomen boek 100xproeven van straffe streekbieren zie een fotoreportage op dit blog
Voorstelling van het boek '100 x proeven van straffe streekbieren' in Vleteren (WVl)
Voorstelling van het boek '100 x proeven van straffe streekbieren' in Vleteren (WVl)
Na Vlaams Brabant, Limburg en Antwerpen kwam het team van 100xproeven van straffe streekbieren hun boek in West-Vlaanderen voorstellen.
De gemeente Vleteren (In de ban van het bier) in samenwerking met De Struise Brouwers waren de gastheren van dit uniek evenement.
Het hele gebeuren vond plaats maandag laatst (7 december) in het Jeugd- en ontmoetingscentrum "de Sceure".
Brouwers, straffe café uitbaters, drankenhandelaars, bierliefhebbers en ander genodigden
verzamelden rond de vele partytafels en maakten er een warme gezellige avond van.
Allemaal met eenzelfde passie Liefde voor het Belgisch bier en nieuwsgierig naar
het nieuwe boek die zou voorgesteld worden.
Veel belangstelling voor het boek
Het Gemeentebestuur van Vleteren kon niet ontbreken. vlnr : Eerste schepenMourisse Stephan, De Heer Burgemeester Mostaert Willy, tweede schepen Masson Frans en derde schepen Debuysere Ludo
De toespraken kwamen van Beatrice De Keyzer (Uitgeverij Lannoo), Schepen van Toerisme Vleteren Lut Demeyer, co-auteur Sofie Vanrafelgem en auteur Bruno Loockx
Beatrice De Keyzer (Uitgeverij Lannoo)
Schepen van Toerisme Vleteren Lut Demeyer
Co-auteur Sofie Vanrafelgem
Auteur Bruno Loockx en Sofie Vanrafelgem
Carlo Grootaert van de Struise Brouwers krijgt een originele oorkonde uit de handen van Bruno Loockx. Deze oorkonde zal iedereen krijgen die in het boek voorkomt.
Philippe Driessens van de Struise Brouwers
Na de toespraken konden de genodigden kennis maken van verschillende streekbieren die in het boek voorkomen.
Zo kon men proeven van Trappist Westvleteren 8° Struise Pannepot van de Struise Brouwers
Arabier van de Dolle Brouwers, Alvinne Extra Restyled van Picobrouwerij Alvinne, St. Bernardus van de St. Bernardusbrouwerij, Zingende Blondine en Den Twaalf van t Gaverhopke, Bonne Homme van brouwerij De Leite, Brugse Zot van De Halve Maan en Koriala van bierfirma Lupiline
Ook de paté gemaakt met Struise Pannepot viel in de smaak van de aanwezigen.
Gespot in Vleteren
Gudrun Vandoorne van brouwerij 't Gaverhopke in gesprek met Carlo Grootaert van de Struise Brouwers.
Gezellig bijeen. vlnr : Ondervoorzitter Zythos David Le Roy, De Bierpromotor Yves Mostry vertegenwoordiger Belgoo Beers, Davy Spiessen brouwerij Alvinne, Stefanie De Vos en Christophe van restaurant De Bistronoom in Oostende en uit de USA Owen Millar
Urbain Coutteau van de Struise Brouwers geflankeerd door Mia Loockx en Sofie Vanrafelgem
Bea, Guy Osteux en Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproefgenootschap
Sofie en Jackie Röpcke weduwe van TV1 presentator Jo
vlnr : Thierry en Bianca (Blog : Godelijke Drank) in gezelschap van Jan en Veerle (Brouwerij Lupiline) uiterst rechts Orval ambassadeur Nicolas van Herberg De Heerlijkheid in Waregem.
Brouwer Luc Vermeersch van brouwerij De Leite met zijn vader Vader Vermeersch staat afgebeeld op het etiket van het bier Bon Homme
Davy Spiessens, Sofie Van Rafelgem en Bruno Loockx
Hilde Hauspie van B&B Pahilleke in gesprek met David Le Roy en Urbain Coutteau van de Struise Brouwers
Geen groter genot dan bij het lezen van een gezellig boek is het drinken van een lekker streekbiertje.
Als het boek dan nog over het product gaat waar je net je lippen aan heeft nat gemaakt dan kan het geluk niet meer op.
100 x Proeven van straffe streekbieren is zon boek.
Een gezellig goed in de hand liggend boekje over 100 producten die
ons Belgisch bierlandschap zo interessant maakt.
Geen gecompliceerde namen zoals bij wijnen maar namen van bieren die eigen zijn aan de boeiende Vlaamse folklore.
Wat denk je van een Toverhekske, Zonderik of een Kuttekovense Tripel.
Neen Belgische bieren zijn niet enkel de grote namen waarmee we alle dagen via dure reclamecampagnes mee geconfronteerd worden. De bieren met soms gekke namen die in het boek beschreven zijn kunnen grootsere bieren zijn zonder publiciteit.
Met dit boekje hebben Bruno Loockx en Sofie Vanrafelgem een bont gezelschap gerstenat bijeen gebracht.
Bieren waar de meeste mensen nog niet van gehoord hebben laat staan geproefd hebben.
Daarom is dit boekje zo uniek. Het geeft een idee van het Vlaamse land waar lekker degusteren tot de dagelijkse genoegens behoort.
Niet alleen 100 bieren worden besproken. Het boek heeft een schat aan toeristische en culturele informatie. De sfeervolle fotos van Sightwaysphotography maakt het boek compleet. Het is uitgegeven in een handig formaat en past perfect in een reistas.
Het enige nadeel van het boek is dat u het in een ruk uitleest.
Een ideaal geschenk voor onder de Kerstoom of bij drie kussen van oud naar nieuw. WR
100 x proeven van straffe streekbieren van Bruno Loockx en Sofie Vanrafelghem is uitgegeven bij Lannoo, ISBN 978-90-209-8561-0.
Zaterdag 21 november 2009 mag in mijn agenda omschreven worden als een drukke dag. Eerst het fantastisch "Great Lakes" proefplankje gaan proeven op Den Proefzolder. En s avonds was er het jaarlijks HOPfeest met een schitterende biermenu in Het Vliegend Tapijt in Marke. Maar tussen die twee evenementen door bracht ik samen met mijn vrienden Pierre Step en Philippe Madden een bezoekje aan brouwerij Het Gulden Spoor in Gullegem. Het Gulden Spoor is geen nieuwe brouwerij maar de nieuwe naam voor brouwerij t Brouwkot van vroeger.
Ondanks de grote vernieuwing blijft het uitzicht van de brouwerij langs buiten hetzelfde
Brouwerij Het Gulden Spoor is een ambachtelijke brouwerij en had vroeger een capaciteit van 4,2Hl. De brouwerij was tot stand gekomen na een renovatie van een schuur Biotechnoloog Kim Oliever en Construction Engineer Björn Desmadryl zijn de zaakvoerders en brouwers Dit doen ze nog altijd op dezelfde plaats maar nu onder de naam Het Gulden Spoor. Niet alleen de naam is verandert maar ook de brouwinstallatie heeft een grote gedaanteverwisseling ondergaan. Laat ik ook nog bij vermelden dat de uitbaters Peter Koopman en echtgenote Kathleen van herbergrestaurant ´t Rusteel in Gullegem ook zaakvoerders en eigenaars zijn van de brouwerij.
Amateurbrouwer Philippe Madden (USA) momenteel woonachtig in België toonde veel interesse in de nieuwe installatie
De capaciteit van de nieuwe brouwerij is 1500HL / jaar in volle capaciteit. Maar dat zullen ze de eerste jaren niet halen, dit kunnen ze alleen als ze fulltime brouwers zijn.
Momenteel is het voor Björn en Kim nog steeds een gezonde hobby.
De brouwerij die ze aangekocht hebben was gevestigd in Zwitserland (Villeneuve) aan het meer van Genève . Daar stond de brouwerij reeds een kleine 5 jaar, er was amper een 10-tal maal in gebrouwen geweest. Dit was voor hen zeer interessant want de brouwerij was zo goed als nieuw en niet versleten. Toen ze besloten hadden om de brouwerij te bezichtigen kwamen ze aan bij Fun Planet (de naam van de zaak)
Björn verteld : Bij aankomst bleek alles afgesloten met lint door de politie en brandweer. Bij rondvraag bleek dat de karting die ook gevestigd was in het gebouw uitgebrand was. Na enige discussie konden we de in as gegoten brouwerij bezichtigen. Toen begonnen we te twijfelen of we deze brouwerij wel zouden kopen. Maar de constructeur CoEnCo uit Oostkamp had ons de belofte gemaakt dat hij deze volledig ging opknappen en reviseren zoals een nieuwe brouwzaal. Zoals afgesproken hebben ze inderdaad alles perfect opgeknapt en gereinigd met speciale producten. We zijn er dan ook enorm trots op dat deze brouwerij in zijn oude glorie is hersteld. Samen met CoEnCo hebben we dan ook nog enkele aanpassingen gedaan naar onze wensen.
Kim bij de brouwketel
Brouwketel en filtrage
De brouwzaal bestaat uit 2 ketels en 1 kuip. De inhoud van de kookketel / beslagketel is 20Hl dit om het overkoken tegen te gaan. De filterkuip bedraagt een 12HL met hakwerk en automatische draf uitvoer
dan is er nog een warmwaterketel met een inhoud van 12HL dit voor het spoelen bij filtratie en het opvangen van het koelwater.
De warmwaterketel kunnen ze met het draaien van een kraan ombouwen naar een wort buffertank zodat we 2 brouwsels op 1 dag kunnen afwerken.
Om dan te spoelen hebben ze nog een buffer warmwatertank staan van 5 Hl
(enige wat rest van onze oude installatie).
In de brouwketel een "vlaskapelleke"
Toen wij aankwamen was juist de filtrage bezig
De filterkuip bedraagt een 12HL met hakwerk en automatische draf uitvoer en de warmwaterketel met een inhoud van 12HL
De kookketel 20Hl
Een aandachtige Björn houd alles nauwlettend in de gaten
Opslag en lagering.
Ze kunnen 3 brouwsels van +/- 10 Hl geconditioneerd laten vergisten lage en of hoge gisting, dit gebeurt in een conische vergister van 13,5 Hl . Na het vergisten slangen ze het bier over naar 1 van de 4 lager tanks(10Hl). In de warme kamer hebben ze plaats voor 30Hl nagistend bier
De Gulden Sporenbrouwers zullen waarschijnlijk 2 tot 3 maal per maand brouwen
Toen we arriveerden waren ze net bezig met Een vlaskapelleke te brouwen.
Dit wordt volgens Björn een Oud Vlaams Bruintje.
Dit nieuwe bier is een eerbetoon aan het standbeeld De Vlasser die aan
het rond punt ter hoogte van Herberg De Gouden Bank staat in Gullegem.
Dit wordt een echt Gullegems bierke, zeg maar een echt carnaval biertje.
Te weten dat in Gullegem de carnavalsvereniging De Orde van De Vlaskapelle tijdens de dolle carnavalsdagen de gemeente inpalmt.
De automatische draf uitvoer
De Netebuk een van de huisbiertjes ligt te wachten om uitgeschonken te worden in het café restaurant. Een deeltje wordt verwerkt in hun eigen huispaté
De Schrootmolen heeft in het begin van het brouwproces zijn werk al gedaan.
Wat brengt de toekomst voor brouwerij Het Gulden Spoor?
Björn : Samen met CoEnCo zijn we een nieuwe vuller aan het ontwerpen, met veel trots kan ik dan ook zeggen dat deze eind februari in gebruik zal genomen worden.
We zijn namelijk zeer kieskeurig wat betreft deze vuller
Het is een 14/12/4 ,14 koppen die de fles spoelen 12 tegendruk vulkoppen die de fles enkele malen vacuüm trekken met co2 injecteren en vullen , en om alles af te stuiten een 4 kops sluiter. Als u dergelijk stuk koopt moet u al plaats hebben om een grote oplegger te plaatsen. Dit hebben we niet! dus zijn we alles aan het comprimeren met een afmeting van 1.5 * 1.5 meter ook zullen er snufjes opzitten zoals een automatische reiniging enz
Mochten er vragen zijn over het vullen mogen de geïnteresseerden me gerust contacteren.
Behalve al hun inox speeltjes zullen ze ook uitpakken met enkele nieuwe bieren.
Momenteel zijn ze zich aan het concentreren op hun vaste bieren maar ze zitten niet stil om een nieuw biertje te proberen.
Rond juni zou er terug een nieuw biertje in het Gulden Spoor gamma moeten komen, een echte dorstlesser die we uit zijn vergane glorie zullen halen".
Ik wens Het Gulden Spoor veel succes met hun nieuwe brouwerij. En dat we nog lekkere biertjes mogen degusteren
Op dinsdag 17 november 2009 werd ik persoonlijk door mijn eigen Club HOP (Heerlijk Objectief Proeven) uitgenodigd op de persconferentie van hun nieuw verjaardagsbier HOP FLOWER POWER
Onze ZYTHOS-vereniging uit Zuid-West-Vlaanderen bestaat dit jaar 15 jaar, en heeft ter viering hiervan een eigen creatie op de markt gebracht, gebrouwen bij de vrienden van Br. De Ranke uit Wevelgem, genaamd H.O.P. FLOWER POWER.
De Persvoorstelling van dit eenmalige bier ging door bij Drankenhandel Bacelle bvba. Roeselarestraat 47, 8560 Wevelgem.
De H.O.P. FLOWER POWER, is voor België bij mijn weten een primeur en een unicum.
Immers, het is een echt speciaalbier omdat er werd gebrouwen met verse ongedroogde hoppebellen. Dergelijke bieren worden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst. Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.
Deze techniek werd en wordt beperkt toegepast in het buitenland, vooral de Verenigde Staten, waar dergelijke bieren fresh hop beer, wet hop beer harvest ale of "Lupulin Nouveau" worden genoemd.
De H.O.P. FLOWER POWER heeft als basis de receptuur van een nieuw bier dat Br. De Ranke vanaf volgend jaar in hun vast gamma wil opnemen, de Saison de Dottignies, en werd gebrouwen op 4 september 2009. Alle hop is Belgisch en afkomstig van hoppeboer Luc Lagache uit Waasten (Warneton), de huisleverancier van Br. De Ranke.
De H.O.P. FLOWER POWER bevat zowat 6 % ABV met een behoorlijk hoppig maar niet echt expliciet aroma. De smaak is echter wel uitgesproken hoppig, waarbij het bitter direct de ganse mond inpalmt en erg lang uitvloeit. Prachtig bier, dat goed tot zijn recht zal komen bij bepaalde gerechten en kazen.
(Bron Perstekst HOP)
Tony Bacelle tapt de hoppedrank in de proefglaasjes
Voorzitter Lode Van Biervliet serveerde de vers getapte HOP Flower Power aan de genodigden.
Heerlijk Objectief Proeven, de ZYTHOS-vereniging uit Zuid-West-Vlaanderen bestaat dit jaar 15 jaar. En de vereniging heeft ter viering van elke 5 jaar bestaan een eigen bier uitgewerkt. Zo was er Vage-4 (gebrouwen bij ...) voor het 5 jarig bestaan, en Content (gebrouwen bij ) voor het 10-jarig bestaan. Zo ook was de bedoeling om voor het 15-jarig jubileum een eigen creatie op de markt te brengen.
Een pakje pers en Hopleden waren aanwezig om deze unieke primeur te proeven.
En het moest iets echt speciaal worden. Gezien de naam van de club verwijst naar hop lag het in de verwachtingen dat er naar hoppe zou gekeken worden. Maar er wordt dezer dagen door de Belgische brouwers reeds zoveel geëxperimenteerd met verschillende soorten hop, gaande van Amerikaanse tot Nieuw-Zeelandse, zodat het nogal moeilijk was om origineel uit de hoek te komen.
Onder hen Carl Kins (ondervoorzitter HOP) en Hoppeboer Luc Lagache uit Waasten (Warneton).
Diverse brainstorm-sessies met de club-leden, met bier besprenkeld, leverden wel wat leuke ideeën op, maar meer ook niet. De doorbraak kwam er toen we hieromtrent met de vrienden-brouwers van De Ranke van gedachten wisselden.
De Schepen van Wevelgem Frank Acke en Bernard Galle waren vol lof over de Hop Flower.
In het buitenland worden er reeds geruime tijd bieren op de markt gebracht, die met verse hop op smaak zijn gebracht. Dit gebeurde al vele jaren in Duitsland en Tsjechië. Dergelijke bieren werden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst. Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.
Ook Zythologen Geert Vandromme en Kurt Gunst konden het biertje smaken
Maar, daar kwam verandering in, toen er de laatste jaren in de VS een echte rage rond ontstond. Immers, daar is alles goed om interesse op te wekken voor eigen bieren. Daar worden dergelijke verse hop-bieren er fresh hop beerof wet hop beer genoemd, en dat geeft goed weer waar het om gaat. De overige gebruikte termen harvest ale of "Lupulin Nouveau" zetten dan weer het oogst-element in de verf.
Twee hopmedewerksters Marleen De Smet en Annick Bauwens in gesprek met Luc Lagache
Sierra Nevada, gebaseerd in Chico, Californië, was de eerste Amerikaanse brouwerij die hiermee begon. In 1996 lanceerden ze hun Harvest Ale, na discussies tussen brouwer Steve Dresler en hop-expert Gerard Lemmens. Sedertdien hebben ze elk jaar hun Harvest Ale gebrouwen. Dergelijk bier dient tamelijk snel gedronken, want de verse hop geeft subtiele toetsen van kruiden en bloemen, naast aardse toetsen, die op geen enkele andere manier kunnen bekomen worden, doch die nogal snel aan intensiteit inboeten.
Elk jaar wordt de Harvest Ale gelanceerd in Denver tijdens de week van het Great American Beer Festival, en elk jaar is het reikhalzend uitkijken naar dit bier, en de smaak die het heeft. In den beginne wijzigde Steve elk jaar het recept, en dat gaf op zich reeds verschillen. Maar ook de kwaliteit en het karakter van de gebruikte hop speelt een grote rol. De smaken kunnen gaan van behoorlijk doch niet uitgesproken bitter tot een echte hop-bloem-bom.
Uit Adegem Zytholoog, reporter en drankenhandelaar Stef Vacas en zijn echtgenote (ook zythologe).
Ondertussen heeft Sierra nevada dusdanig de smaak te pakken dat ze ook reeds geëxperimenteerd hebben met Nieuw-Zeelandse hop, voor hun bier Southern Hemisphere Harvest Ale. En ze hebben zelfs een eigen hopveld aangelegd voor hun Chico Estate Harvest Ale.
Gezien de Westkust van de VS de regio is waar de brouwers door hop geobsedeerd zijn kon het niet uitblijven of anderen volgend in de voetsporen, zoals bv. Moonlight, 21st Amendment, Anderson Valley, Bear Republic, Lagunitas, enz. En het verspreidde ziocht ondertussen verder tot Denver en de Oostkust.
Het gebruik van verse hop heeft zijn prijs. Enerzijds de speciale vervoerskosten. Bijkomend is het zo dat verse hop veel water bevat, en zodoende heeft de brouwer 4 tot 5 maal meer hop nodig dan gedroogde hop om dezelfde bitterheid te bekomen. Maar het resultaat is steeds verrassend en interessant.
De Twee brouwerrs van De Ranke - Guido De Vos en Nino Bacelle.
Guido en Nino van De Ranke waren al een tijd aan het broeden op het recept voor een saison, Saison de Dottignies. Daarnaast wist Nino van het bestaan van versgehopt bier, en gezien de hop-reputatie van De Ranke wilden ze dat ook eens proberen. Na discussie heeft HOP het op een akkoord gegooid. De Ranke zou testbrouwsels maken voor hun saison, en dat zouden we gezamenlijk proeven. En eens het recept op punt stond, zou dan een eerste groot brouwsel worden gemaakt van 40 hectoliter, eenmalig met verse hop. Voor de verse hop werd afgesproken met Luc Lagache van .... En zo geschiedde in september 2009. Gezien het eenmalig karakter mocht het de naam Saison de Dottignies niet hebben om verwarring te vermijden. Het werd dus H.O.P.-Oogst, met als ondertitel H.O.P. Harvest. Uit de perstekst van Carl Kins
Terwijl het brouwsel aan de fase van het koken aan toe was arriveerde hoppeboer Luc Lagasche stipt om 12u00 met in zijn auto 75kg verse hop. een deel moest onmiddellijk in de kookketel
De zware hoppebalen worden naar hun plaats gebracht.
De zakken worden open gedaan en door Guido gecontroleerd
De verse natte hoppe werd via emmers in de kookketel toegevoegd. Ook gedroogde hoppe werd bij het kokende wort gedaan. De brouwerij en geheel Dottignies was bedwelmt onder een heerlijk Hoparoma
Hoppegift in de HOP Flower Power
Bitterhop
Brewers Gold (gedroogd 2008) Nieuwe oogst was na brouwsel
Challenger (gedroogd 2008) Nieuwe oogst was na brouwsel
Hallertau: oogst 2009 vers geplukt
Aromahop
Hallertau: oogst 2009 vers geplukt
Hallertau werd in 2x toegevoegd Deel 15 voor einde koking
Deel einde koking
Saaz: oogst 2009 gedroogd 15 voor einde koking toegevoegd
Na het bottelen werd aan enkele hopleden gevraagd om de flessen te komen etiketeren. Wat wij met veel plezier deden. Wij, die waren : Bianca, Thierry, Carl, Guido, Peter, Lien, Annick en uw dienaar ik.
Nadien werden enkele Belgische en niet Belgische botteltjes geproefd. Wat kan het leven toch hoppig mooi zijn!
Hop Flower Power - 6%Alc.Vol Brouwerij De Ranke - Dottenijs (Dootignies)
Mooi donker amber van kleur Met een witte stevige schuimkraag
De neus bied ons een heerlijk hoparoma. Het is alsof je hoofd in een baal hop steekt.
Vanaf de eerste slok wordt je geconfronteerd met de hopbitterheid van het bier. Hop, hop en nog eens hop. Veel andere smaken zijn er eigenlijk niet te vinden. Behalwe een toetsje citrus en enkele onbekende kruidige smaken Het heeft een mooie nabitterheid die lang uitvloeit
Hop Flower Power is in feite geen degustatiebier maar met zijn amper 6 % Alc Vol en zijn volle bitterheid is dit biertje eerder een lekkere dorstlesser. Als u weet dat de basis een saison is dan is het een prima biertje voor tijdens de warme dagen.
Het mooie hippie etiket werd ontworpen door Griet Van Biervliet