Tim Webb en Het Alternatieve Plankje op Den Proefzolder.
Tim Webb
Wie is Tim Webb eigenlijk?
Ik laat even het woord aan Carl Kins vriend van Tim Webb
Tim Webb proevend van een nieuw biertje. De naam...????
Tim Webb is een autoriteit op het vlak van Belgisch bier. Hij schrijft reeds sedert lang de bierbijbel "Good Beer Guide to Belgium", weliswaar in de Engelse taal waarin hij in detail zijn persoonlijke commentaar geeft op alle Belgische brouwerijen en bieren.
Daarbij spaart hij zijn lof maar ook zijn kritiek niet, waarbij tot uiting komt dat hij een erg scherpe en analytische smaak en geest heeft.
Een must voor alle rechtgeaarde bierliefhebbers.
Weet dat de meest recente editie net uit is, terwijl de vorige editie, die wel is vertaald in het Nederlands, onder meer te vinden is in de Slegte.
Glenn en Davy in gesprek met Tim Webb. Onderwerp : bier
Daarnaast is Tim ook uitgever van diverse andere bierboeken, zoals Bruges in 80 beers,
London in 80 beers (beiden van Chris Pollard, aka Podge), of Lambikland,
100 Belgian Beers to try before you die (beide laatste met o.m. Joris Pattyn), enz.
(Een foto van het boek komt weldra aan de zijkant van dit blog te staan).
Je ziet dat Tim van vele biermarkten thuis is en daardoor meer en meer gehoor
krijgt bij de brouwers zelf. (Carl Kins)
Ik heb Tim Webb voor het eerst ontmoet bij een handtekensessie van een van zijn boeken. Dit gebeurde op een bierfestival van de toen nog bestaande Consumentenvereniging OBP (Objectieve Bierproevers).
Sedert 2002 is OBP nu beter gekend onder de naam Zythos.
Ik was ook één van de velen die in Antwerpen aanschoof om het aangekochte boek te laten tekenen door deze Engelse Biergoeroe.
Ooit heeft hij eens een bezoekje gebracht aan het Karakterbierweekend van HOP.
Kortom een sympathieke praatgrage Brit die veel belangstelling toont voor Belgische websites en bierblogs. Hij is ook tevens abonnee van mijn wekelijkse nieuwsbrief "Het Hopnieuws".
Hij heeft mijn Bierblog ondertussen vermeld in zijn laatste boek Good Beer Guide to Belgium onder interessante Belgische bierlinks. Waarvoor dank natuurlijk. Ook enkele vrienden van mij werden niet vergeten. Filip Geers met zijn Engelstalige Belgian Beerboard http://belgianbeerboard.com/ en de Waalse website Bierebel : http://www.bierebel.com/
Het Alternatieve Plankje of Piets Plankje
Na al het buitenlands geweld waar we de voorbije Proefzaterdagen konden van genieten, zochten de Alvinne Brothers het deze keer wel heel dicht bij huis. Piet Salomez, die als gastbrouwer de installaties van Alvinne gebruikt om zijn eigen creaties te brouwen, vroeg aan Davy en Glenn of ze niet enkele van zijn nieuwe bieren en proefbrouwsels aan het kritisch Proefzolderpubliek wilden voorschotelen. Uiteraard waren ze daartoe bereid, kwaliteitscontrole draagt Alvinne immers hoog in het vaandel.
Piet stelde graag de volgende vier bieren aan ons voor:
Tatsevoet, nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem
Alternatief (nieuw recept, oa nieuwe gist)
Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc
Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd
Vooraleer we het Alternatief plankje konden proeven werden we door onze sympathieke Duitse biervriend Ulrich Kremer getrakteerd met een 3 Fonteinen Winter Geuze.
Amberkleurig biertje (door amber en Munichmout)
Met een witte schuimkraag
Zacht zuiver aroma
Zuurder in de smaak dan in de neus
licht renzig Droge afdronk
Een toegankelijke geuze
Piet's Plankje. Met van lnr : Alternatief - Tatsevoet - Eerste en tweede proefbrouwsel.
Alternatief - 5%Alc.Vol. (nieuw recept, oa nieuwe gist)
Geel blond wazig biertje met een lichte groene schijn Dikke witte schuimkraag
De neus is moutig Zacht aroma
De smaak is moutig met een lichte bitterheid. Lichte fruitige prikkeltjes. Het heeft een droge afdronk Een klassiek goed gebrouwen brouwsel.
Tatsevoet - 6% Alc.Vol. nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.
De neus ruikt lekker moutig met een heel klein beetje alcoholwarmte
De eerste smaak is vrij moutig Rookachtige toetsjes licht zurige basis droge afdronk.
Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc
Donker koperachtig van kleur Gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt lichtjes naar alcohol. Fruitige toetsjes
De eerste slokjes maken het ons al aangenaam. Donker fruit Zoete bassis met alcohol toetsen Het bier laat meteen weten dat we met een zware tripel te doen hebben. Een lekkere Barley wine. Een smaakvol biertje
Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd
Donker biertje met een mooie beige schuimkraag.
De neus laat ons koffie ruiken. Ook een lichte geur van cacaopoeder is waarneembaar Alcoholtoetsen.
De smaak is raak. Koffie, chocolade gebrand en ietsje gerookt Zoete achtergrond Ook in de smaak proeven we cacao. Een mooie nabitterheid komt opzetten. Mijn lieveling van de vier.
Piet Salomez toost op zijn eigen plankje met collega's van zijn werk.
Carmen (uitbaatster van Het Duivels Paterke te Kortrijk) en vriend Wim
kwamen ook eens proeven. Lees ook :
Het Duivels Paterke - Een Trappistenherberg in Kortrijk
Ondertussen konden de aanwezigen proeven van nog een mengsel van Uli.
We laten de steker even aan het woord.
De Podgelambik werd gebotteld 8.9.2008 en is versneden met 3 Fonteinenlambik (80%), gebrouwen april 2007 en zeer jonge Lambik van Girardin (ca. 5%).
Het restsuikergehalte was tamelijk hoog, maar door weinig Podge toe te voegen was er niet zo veel meer suiker aanwezig om af te breken, dus geen gevaar voor gushing maar wel een fatsoenlijke schuimvorming.
Het stevig sprankelend bier geeft veel Co2 vrij en verdoezeld dus het bittere van de stout (mout- en hopbitterheid).
De zurigheid eindigt in evenwicht me de bittere afdronk net zoals bij het steken bedoelt was.
Een proeverij na 5 maanden bracht een ramp (wat de smaak betreft) teweeg omdat de Co2-vorming niet voldoende was en een onaangename bitterheid overbleef.
Men moet de spontane gegiste bieren de tijd geven die ze nodig hebben.
De Podge was gekocht in grote flessen in de brouwerij te Ingelmunster. Toen hadden ze nog problemen met de hergisting op fles - nu niet meer!
Dit is toch een schitterende manier om uit een bier met een foutje iets aparts te maken wat ook nog in de smaak valt.
Donker amber van kleur met een witte schuimkraag
Mooie zurige neus met toetsen van hout (door de aanwezigheid van 15% Podge)
De smaak is vrij zurig (iets te overheersend) Ook prikkels van hout. Hier en daar fruitig
Ook hier een droge afdronk.
Rechts onze sympathieke biersteker Uli in gesprek met
Sabine Mans en Mark van Pee van De Objectieve Bier Academie Diest (OBAD)
Ook aanwezig Benny en Corry uit Heule. Benny is een liefhebber van Dupont, maar een Alvinne Extra Restyled behoort ook tot zijn lievelingsbiertjes.
Op het menu stond er Een in bier (Balthazar) gemarineerde Scampi brochette met een Alvino marinade. Zwarte pasta en een sausje van bisque d'homard.
De Cursisten Arne en Pieter laten de scampibrochette smaken. Ze hebben samen met nog drie andere companen een eigen hobbybrouwerij genaamd Arpisth
Hun bieren zijn voorlopig beperkt tot proefbrouwsels alhoewel er eentje de naam Evi Duck mee kreeg. Ooit zal ik dit biertje nog proeven van deze gemotiveerde mensen.
Als proevertje werd ook het nieuwe biertje Tournée Générale van het bekende Canvas programma uitgeschonken. Dit biertje staat ook fris in mijn koelkast. Ik zal het later bespreken op deze bierblog.
Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie" uit Grobbendonk (links) en vriend Francois kwamen ook een plankje proeven. Zij waren voor de eerste maal op Den Proefzolder.
Bij een bezoek aan een biershop in Engeland had Sabine Mans voor Den Proefzolder een proevertje mee. Dead or Alive van de Engelse brouwerij Outlaw Brewing Co. De naam was vroeger Rooster's Brewery. Sedert 1996 is het nu Outlaw http://www.roosters.co.uk/
Sabine met de 75cl fles in een mooie wikkel.
Niet alleen mooi maar ook handig. Een stukje leesvoer en een kruiswoordraadsel om op het gemak in te vullen tijdens het degusteren van het bier
Brouwer Davy vult de proefglaasjes.
Dead or Alive - 5,5%Alc.Vol
Outlaw Brewing Co KnaCborough UK
Blond biertje met dikke witte schuimkraag
Het heeft een mooie hoppige neus. Aroma's van citroenschil.
De smaak laat zich opmerken door de hop. Bloemmig Ook in de smaak komt de citroenschil voor. Lekkere bitterheid. Mooie body ondanks maar 5,5% alc.. Bittere en droge afdronk.
Een lekker bier.
Ook aanwezig leden van HIC (Ingelmunster). Luc, Els en Wim.
Nog een Amerikaans afsluitertje. Niet zo maar een afsluiter maar een bier met enkele medailles achter de naam
Gold Medal 2008 World Beer Cup ® - American-style India Pale Ale
Gold Medal 2007 Great American Beer Festival- American-Style India Pale Ale
Silver Medal 2007 North American Beer Awards- American-style India Pale Ale
I.P.A. 7,0% Alc.Vol.
Odell Brewing Co. Fort Collins Colorado USA
Blond bier met een witte schuimboord
Hoppige neus. De hop was ietsje verouderd. Citrus
Hoppig. De body is minder dan het vorig Engels biertje ondanks meer Alc % Smaakt als hopwater. De smaak is eenzijdig. We hadden er ietsje meer van verwacht.
Zaterdag 4 juli 2009 is er opnieuw Proefzolder
Het 4th of Julyplankje staat dan te wachten
Southern Tier Gemini
Port Brewing Old Viscosity
Port Brewing Wipe-out IPA
Alesmith Yulesmith Holiday Ale (winter)
Lost Abbey Serpents Stout
Alle info op : http://alvinne.wordpress.com/
Alle info Het Alternatief
http://www.brouwerijhetalternatief.be/
30-11-2009 om 00:00
geschreven door William Roelens
|