Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    12-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brewpub "Den Domus" - Leuven



    Brewpub "Den Domus" - Leuven


    Samen met de beerfanatics Sofie Vanrafelgem (co-auteur 100 x te proeven straffe streekbieren),  biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge, David Le Roy (Ondervoorzitter Zythos)
    bezocht ik tijdens de Kerstvakantie brewpub “Domus” te Leuven.

    Het was de tweede maal dat ik deze druk bezochte zaak in de universiteitstad
    met een bezoekje vereerde. 

    De eerste maal was het in gezelschap van Jan Vandenberge en
    Veerle Bal van bierfirma Lupiline toen we het bierfestival
    van de Leuvense Biertherapeuten gingen bezoeken.










    Brewpub Den Domus



    Vooreerst stond er een aperitief gepland ten huize van Bruno Loockx
    (Auteur van 100x straffe streekbieren en 100 x straffe cafés)
    in Aarschot.

    Daar konden we kennismaken met een lekkere "Kempisch Vuur" en een "Hof ten Dormael"

    begeleid van een heerlijke kaas Tête de Moine
    Bedankt Bruno en Mia






    De beerfanatics in Den Domus.



    Aarschot is niet zo ver van Leuven.

    Zo konden we al op de middag een plaatsje bemachtigen om er hun lekkere

    Retro Spaghetti te proeven









    Een proefbedje van drie huisbieren vervolledigde de maaltijd

    Op het proefbadje Con Domus 5,5% Alc.Vol. het studentenbiertje bij uitstek in het café

    Een ongefilterde hoppige pils (Green hopping) met een heel lekkere bittere smaak

    En een mooie droge bittere afdronk.

    De Nostra Domus een amberkleurig biertje van 5,8% Alc. Vol

    Lichtjes gebrand, zoet en fruitig

    Met toch weinig body.

    Engel 7% Alc.Vol. Een roodbruin biertje

    Karamel, donker fruit

    Zacht van smaak maar er ontbreekt toch een beetje karakter.




    Het proefbedje met van links naar rechts
    Een Engel, den Condomus en een Nostradomus




    Domus is gelegen in de Tiensestraat, niet zo ver van het stadhuis van Leuven.

    De opening vond plaats in 1985 en voor die tijd was het café uniek en
    was een primeur voor de Benelux..

    Want het was de eerste brewpub in België.

    Wat wil zeggen dat er aan het café ook een brouwerij verbonden was.



    De brewpub
















































    Deze gezellige pub is gesierd door veel -heel veel -
    donkerbruin hout en oude prularia aan de muur













    Een hoppige getapte Con-Domus
    Het bier van de Studenten.
    Een van de beste pilsen van België





    Sofie van Rafelgem (co-auteur) overhandigde aan uitbater Ingemar
    een oorkonde "Hier wordt Straf bier getapt"
    Elke zaak die in het boek "'100 x proeven van straffe streekbieren' 
    voorkomt ontvangt deze passende oorkonde.





    Ook uniek is het feit dat de tapkranen in het café

    rechtstreeks in verbinding staan met de lagertanks van de brouwerij.

    De getapte huisbieren zijn dus altijd vers.




    De brouwerij




    Rechts naast het café is de brouwerij gevestigd








    Brouwerij Domus kende in de loop der jaren heel wat ervaren brouwers

    Peter Kindts, Chris Wisse, Steven Pauwels die nu het hoofd is van

    de Boulevard Brewing Co in Kansas City.
    Momenteel is Mark Knops nu
    brouwer.  
    Mark is een zigeunerbrouwer die ook nog brouwde bij Villers,
    Duysters Achel 
    en Huyghe.
    Jammer was hij niet aanwezig zodat we niet veel

    informatie konden bekomen.





    De kleine brouwinstallatie met achteraan twee gistkuipen van 1200 lit.
    Ze voldoet ruim aan het volume bier die geschonken wordt in de pub.









    Roerkuip








    Filterkuip








    Hopbak




    De Gistingstanks





    Dit zijn duotanks,
    Het idee is dat door met een interne zak te werken
    je het bier rechtstreeks kan tappen en minder kuiswerk en infectiekansen hebt.

    Er zijn 3 rechtstreekse leidingen:
    2 door de koperen buis die je in het café kunt zien en 1 onder de vloer






    Nog voor we vertrekken richting Gent
    nog vlug een foto ter herinnering





    Brewpub Domus is niet zo ver gelegen van het stadhuis van Leuven
    Dus even binnenwippen als u in de buurt bent!
    Het is de moeite.



    Verdere Info
    http://www.domusleuven.be/
    http://www.agripress.be/start/artikel/388103/nl

    Ligging
    Google Maps



    12-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Girnaert - Brouwerij Van Steenberge



    Boekhouts “garnalenbier” of “Girnaert"


    Een strand zonder water of land zonder grond
    Dat is al even erg als een staart zonder hond

     

    Ik denk dat de meeste van mijn bierbloglezers deze tekst

    van het populaire liedje

    “Café zonder bier” van Bobejaan Schoepen nog zullen herinneren

     

     

    Er zijn niet alleen café’s zonder bier, er bestaan ook vissersdorpen zonder haven.

    Zo is Boekhoute er eentje.

    Boekhoute is een dorpje in Oost-Vlaanderen en maakt deel uit van Assenede.

    Het ligt in het Meetjesland dicht hij de Nederlandse grens.

     

    Let op! Hoe eigenaardig het ook klinkt Boekhoute is bij wet nog altijd

    een officiële vissershaven.

    De schepen liggen nu in Terneuzen en/of Breskens.

     

     




    Nu hebben ze daar ook een eigen streekbiertje

    Boekhouts “garnalenbier”, of ook “Girnaert” genoemd.




    Girnaert – 9% Alc.Vol.

    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde







    Helder goudblond bier

    Met wit schuiim

     

    Moutige aromatische neus

    Fruit

    Broodtoetsen

    Licht zweempje alcohol

     

    Zoete aanhef - Karamel

    Sinaasappel – Pompelmoes

    Jeneverbes?

    De smaak blijft voortdurend zoet met in de achtergrond

    een kleine wrange bitterheid

    Ook hier een toetsje alcohol

    Soms smaakt het naar een Gancia met heel veel ijsblokjes

    De body is iets te plat.
    Het biertje mocht meer karakter hebben

     

    Geen echte grijze Noordzeegirnaert







    09-01-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonderik Dubbel Donker - De Proefbrouwerij - Naar een recept van Luc Van Esch.

     

    Zonderik Donker Dubbel

    Heerlijk Plezierbier







    De 'Zonderik' bieren zijn nieuwe en originele Belgisch bieren met historische achtergrond.


    Normaal zou het bier Holsteenbier genoemd hebben naar de
    grootste zandsteen van Vlaanderen
    gelegen in Zonhoven
    waar ooit de prehistorische mens pijlen en messen vervaardigde.


    De hele knappe marketing is rond dit verhaal opgebouwd.

    Maar Carlsberg stak een stok in de wielen om dat de naam te veel

    overeenkomsten had met hun Holsten Pils die in Denemarken gebrouwen word.

    Uiteindelijk is het Zonderik geworden. Volgens brouwheer Luc Van Esch een naam

    die beter in de bek ligt en volledig in het verhaal past.



     



     


    Het concept, het verhaal, het grafisme, de marketing en boven al het bier zijn volledig
    van de hand van Luc.


    De Zonderik is op de markt gebracht door Columbus Management BVBA,
     Luc Van Esch de brouwheer en wordt onder
    licentie gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi.






    De ingrediënten zijn door Luc aangeleverd en nadien bijgestuurd
    door Dirk Naudts van de Proefbrouwerij.
    Zonderik was pas op punt na 4 proefbrouwsels.
    Het eerste proefbrouwsel vond plaats bij Jessenhofke


     

    Zonderik Donker Dubbel – 8% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Luc van Esch

    Bierfirma : Zonderik/Columbus






    Donkerbruin biertje met rode schijn
    Mooie dikke romige beige schuimkraag

     

    Het aroma ruikt naar kruiden
    Komijn.

     

    De eerste slok is botermals

    Met een mooie bitterheid van geroosterde mout.

    Toetsen van noten.

    De komijn laat zich ook opmerken

    zij het dan op een heel mooie subtiele manier

    zonder arrogant over te komen.

    goed gedoseerd.

    In de verte een prikje karamel

    En een heel licht tikkeltje warm alcohol

    De afdronk is bitter en loopt uit.

     

    Dit is een biertje naar mijn hart.

    Evenwichtig

    met een smaak die ik eigenlijk nog niet veel ben tegengekomen.

    Zacht mals met voldoende body.

    Mooi brouwsel

    Ben benieuwd hoe de blonde versie smaakt?



    Zonderik donker is eigenlijk een bier voor jong verliefde mensen.

    In de Middeleeuwen dacht men dat komijn er voor zorgde dat een minnaar trouw bleef.

    Wanneer een bruid en bruidegom tijdens de huwelijksceremonie komijn

    bij zich droegen zou dat leiden tot een gelukkig huwelijk.







    De Zonderik is een beekje op de Wijvenheide kort aan het Heidestrand.
    Het verhaal zelf speelt zich af op en rond de Holsteen.
    Het bier wordt er gebrouwen door de “Holsteenbrouwers” (zie etiket).
    Het wordt gebrouwen op basis van lokale ingrediënten:
    honing bv. is een ingrediënt van het bier, wat verwijst naar de heide.
    De Teuttrollen ontdekken het bier en willen het recept stelen… zal het hen lukken?


    De Zonhovense striptekenaar Geert De Sutter,
    zet het verhaal bedacht door Luc Van Esch om om in een strip:
    Er werden mythische figuren gecreëerd die in de prehistorie al bier maakten.
    De figuurtjes zijn op het etiket gezet en er zijn papieren tafelonderleggers gemaakt waarop het stripverhaal te volgen is. In de toekomst komt er waarschijnlijk een ingebonden strip.
    Bron :
    Streekproducten uit Zonhoven.

     

    Voor alle info zie :

    http://www.zonderik.be/
    De Holsteen Zonhoven
    Streekproducten uit Zonhoven.


    03-01-2010 om 23:01 geschreven door William Roelens


    02-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Falstaff - Brussel



    De Falstaff - Brussel


    U moet er niet zijn om een grote keuze aan bier te vinden.

    Nee, integendeel de bierlijst is eerder bescheiden.

    Wijn daarentegen primeert in dit etablissement ..


    Maar voor wie van Art Nouveau houd moet beslist eens binnen wippen

    in dit imposant cafe.
    U moet wel over voldoende euro's beschikken om er te eten en te drinken




    De Brusselse Beurs. Aan de rechterzijde van dit gebouw bevind zich de Falstaff


    De Falstaff is gelegen tegenover de beurs.

    Het is een origineel Art Nouveau  café die dateert uit 1903.

    Net als Praag is Brussel een Europese hoofdstad die over veel

    gebouwen beschikt ontworpen in deze retrostijl.






















    De Falstaff aan de Henri Mausstraat in Brussel is een van de laatste 
    'grands cafes' van de Belle Epoque in het Brusselse centrum.
    De brasserie werd tussen 1903 en 1906 ingericht in art nouveau-stijl door architect Houbion,
    een leerling van Victor Horta.
    In 2000 Werd de taverne beschermd als monument.








    De naam "Falstaff" Verwijst naar de gelijknamige figuur
    in het werk van William Shakespeare John Falstaff.
    Shakespeare laat hem opdraven in het werk "Henry V" en
    "De mery vrouwen van Windsor".

    Het is een losbandig persoon die dol is op wijn.

    Vandaar de link met deze zaak dat oorspronkelijk bedoeld was als wijnbar.





    John Falstaff prijkt op de menukaarten





    Hij is ook nog te zien op de glas-in-loodramen in het achterste gedeelte van de grote zaal.
    De raamstijl is een mix van de Vlaams-Breughelse schilderstijl
    en de klassieke "Art Nouveau" decoraties.






    Ook Orson Welles Gebruikt deze figuur in zijn gelijknamige film.
    De stijl van Horta is niet te ontkennen in deze unieke brasserie.

    De oorzaak is dat de meubelmaker en binnenhuisarchitect Houbion,
    in die tijd voor baron Horta werkte, het gebouw aankleedde
    in het begin van de 20ste eeuw









    In oktober 2000 werd de Falstaff door de Koninklijke Commissie voor Monumenten
    en Landschappen geklasseerd.



     

    In het cafe zijn er veel glas-in-loodramen opgenomen.
    Het is eigen aan de de Jugendstil,
    ook wel Art Nouveau genoemd.
    De bouwvormen van deze stijl blijken uitstekend te harmoniëren
    Met de sierlijke vormen van het glas-in-lood dat daarin werd toegepast.
    De kleuren, die door de wisseling van de lichtinval elk moment
    van de dag een andere tint aannemen,
    inspireren om steeds weer andere en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

































    De meest opvallende elementen van de decoratie zijn
    De twee indrukwekkende glas-in-loodramen in het
    achterste gedeelte van de grote zaal.
    Deze zijn respectievelijk gebouwd in 1906 en 1919.













    In 1903 koopt ene Mevrouw Broeckaert het huis en ze richt er een "Weinstube" in
    die de "Falstaff" zal worden genoemd.
    De klanten waren meestal makelaars en bankiers die op de Beurs werkten.
    In deze periode, was de Falstaff gespecialiseerd in wijnen uit de valleien
    van de Moezel en de Rijn.
    De menukaart bied naast maaltijden daarom ook veel wijnen aan.
    Het aanbod van bieren is zeer gering. Jammer.






    Er staat toch een Orval op hun heel beperkte bierlijst.
    U wil niet weten hoeveel ik moest betalen voor deze heerlijk Trappist



    Smaakbeschrijving ORVAL zie artikel :
    Orval Proeverij Neerbeek Bissegem
    op dit Blog

    02-01-2010 om 15:45 geschreven door William Roelens


    01-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gezond 2010




    .

    Image Hosted by ImageShack.us

    01-01-2010 om 09:16 geschreven door William Roelens


    29-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vicaris Kerst 2009 bij de Waregemse Bierfanaten.


    Vicaris Kerst 2009 bij de Waregemse Bierfanaten.

     


    Ik denk dat iedere lezer van dit blog ooit in zijn leven al een

    Kerstmarkt heeft bezocht?

    Elke gemeente of dorp kan in deze periode van het jaar

    niet meer zonder zijn eigen Kerstmarkt. De ene al grootser dan de andere.

    U vind er de meest uiteenlopende Kerstspulletjes

    van eigen gemaakte kerstversieringen tot warme gebreide mutsen enz.. 

     

    Ook al wat het innerlijke van een mens kan versterken vind u op zo’n evenement.

    Van braadworsten, soep, glühwein, jenever tot warme chocolademelk.

    U kunt het zo gek niet bedenken.

    De meeste standjes worden over het algemeen uitgebaat door de plaatselijke verenigingen. 

    Met de opbrengst kunnen ze zo hun clubkas spijzen.









     







    Het park van Baron Casier
    Altijd bijzonder sfeervol.




    Een Kerstmarkt waar ik als bierproever het liefst naar toe gaat is deze in Waregem.

    Een echte Kerstmarkt zou ik het niet noemen integendeel..

    Het zijn eerder een paar kraampjes naast een heel
    mooie overdekte ijspiste, alles neergestald

     in het prachtige park van Baron Casier










    De heel mooie overdekte ijspiste.


    Een van die kraampjes werd uitgebaat door de Waregemse Bierfanaten.
    De club stond voor de derde maal als enige met diverse Kerst- en Winterbieren.









    Secretaris Geroen Vansteenbrugge, Magda en Ann
    bekommerden zich om de vele dorstige bierpelgrims.













    In het kraampje voor elk wat wils
     



    Barbar Winterbok van Brasserie Lefebvre

    Affligem Patersvat van brouwerij Affligem

    Kerstpater van brouwerij Van den Bossche.

    Timmermans Warme Kriek van Timmermans

    Petrus Winterbier van brouwerij Bavik

    Avec les Bon Voeux van brasserie Dupont

    Vicaris Kerst van bierfirma Dilewyns (als eerste uitverkocht)

     


    Voor de pilsdrinkers was er Cristal Alken - Alken-Maes

     

    En een heerlijk op eiken wijnvaten gelagerd bier

    De Podge Bourgogne Barrel Oak Aged van Picobrouwerij Alvinne




    Aan de ijspiste enkele Waregemse bierfanaten
    waaronder Voorzitster Leen (R), en Wim met echtgenote




    Een Kertmannenfanfare rechtstreeks uit Bethlehem zorgde voor de sfeer.




    Bierfanaat Luc Vercruisse met een Kerstbier in de hand 
    toost met dochter Phedra met een Kerstlimonade.





    Kerstbierbezoekers en leden van de Waregemse Bierfanaten
    aan het gezellige standje




    Een biertje dat bij iedereen in de smaak viel was
    het nieuwe bier "Vicaris Kerst 2009". 
    Niet verwonderlijk dat het ook als eerste
    was uitverkocht.




    Vicaris Kerst 2009 – 10% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Recept Vincent Dilewyns - Bierfirma Dilewyns - Grembergen






    Donkerbruin bier met beige schuimkraag

     

    De neus ruikt lekker

    Naar zoet mout en chocolade

    Toetsjes van donker fruit

     

     

    Zoete aanhef

    Met smaken van gebrande mout

    Licht gekruid

    Karamel – Chocolade

    Ook hier toetsen van donker fruit

    In de achtergrond een fijne bitterheid.

    De alcohol is zeer goed gemaskeerd.

    Hij laat zijn aanwezigheid nu en dan lichtjes opmerken.


     

     

     


    Een heel lekker Kerstbrouwsel in de lijn van zijn Vicaris Generaal.

    Volgens Vincent Dilewyns:is het door het gebruik van de vele hop en het

    hoog alcoholgehalte perfect 10 jaar houdbaar.

    Het zou pas volgend jaar door de evolutie van de gist nog beter tot zijn recht komen.

    In totaal zijn er slechts 2536 liter van gemaakt.
    Ik heb alvast een paar flessen opgeslagen.


     

    29-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    26-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean de Nivelles Brune - Brasserie St. Feuillien


    Jean de Nivelles Brune


    Jean de Nivelles is een symbolische figuur van de stad Nijvel (Provincie Waals Brabant)

    De naam is waarschijnlijk afkomstig van een verwarring met een homofoon persoon

    Die daadwerkleijk bestaan heeft

    Jean de Nivells gaf zijn naam aan een populaire uitdrukking

    "worden als de hond van Jean de Nivelle’

    In het zuidelijke torentje van de Sint-Gertrude kerk is een koperen beeld van Jean de Nivelles ondergebracht, Het is 2,08 meter hoog.

    Er bestaat ook een Confrérie van het biertje





    Op het etiket staat de Sint-Gertrudekerk afgebeeld




    Jean de Nivelles Brune - 7% Alc.Vol

    Brasserie St. Feuillien – Le Roeulx






    Bruinrood bier met een lichtbeige schuimkraag

    Het schuim verdwijnt en laat eilandjes achter

    Zoete moutgeur van karamel

    De smaak is over het algemeen zoet met lichte bittertoetsen in de achtergrond

    Karamel eist de hoofdrol op

    Toetsen van fruit - zoete mandarijn

    Zoete afdronk

    Licht van body.

    Geen slecht biertje maar ook geen echte topper.

    Ik denk wel dat de inwoners in Nijvel content zijn met hun plaatselijk bier.
    Het is ook plaatselijke folklore





    Jean de Nivelles Brune is een etiketbier van St. Feuillien Brune






    Zie ook de Confrérie de Jean de Nivelles


    26-12-2009 om 16:53 geschreven door William Roelens


    21-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pêche Mel Bush - Dubuisson


     

    Pêche Mel Bush

     

    U zou eerder verwachten dat het moment is om winterbieren
    te bespreken i.p.v. fruitbiertjes.

    Maar dit bier zou wel eens kunnen doorgaan als een lekker aperitiefje
    op de komende feestdagen.

    Ondanks dat het sinds 4 september op de markt is
    heb ik nu maar kunnen proeven op de onlangs gehouden Horecabeurs in Gent.






     

    Volgens Brasserie Dubuisson zou de Pêche Mel Bush geïnspireerd zijn
    op een cocktail die jaren geleden bedacht werd door enkele studenten,

    Het was een blended van gelijke delen Bush Amber en Lindemans Pecheresse.
    De brouwerij brouwt nu zelf de cocktail en bied hem aan in een origineel glas.

    De Bush Ambrée (12% Alc.Vol) wordt gemengd met perzikextracten.

    Met zijn 8,5 % is het een zwaar fruitbiertje geworden.




    Het glas, het viltje, de flesjes en twee Bush proefglaasjes.









    Pêche Mel Bush – 8,5 % Alc.Vol.

    Brasserie Dubuisson – Pipaix





    Oranje van kleur

    Met een witte dikke schuimkraag.

     

    De neus is zoetmoutig

    Veel fruitig toetsen van perzik.

     

    De eerste slok is verrassend

    Niet zo zoet als je zou denken.

    Een kleine bitterheid nestelt zich achter de zoete perziksmaak.

    Ondanks zijn 8,5% eist de alcohol geen dominante plaats op

    het bier kan dus verraderlijk uit de hoek komen.

    Het is een beetje papperig.

     

    Om geen zoveelste kloon te brouwen

    denk ik dat er goed over nagedacht is bij het brouwen van dit bier





    Ondanks dat ik niet zo veel van fruitbieren hou

    kan dit biertje me wel enigszins bekoren.

    Zoet maar de lichte bitterheid geef het juist dit tikkeltje meer

    Als aperitief of cocktail in het juiste glas zullen zeker veel mensen

    er van genieten en dit is toch de bedoeling van de brouwer.


    21-12-2009 om 23:59 geschreven door William Roelens


    19-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hobbybrouwerij Driepekkel - Bavikhove



    Hobbybrouwerij Driepekkel - Bavikhove


     




    Verleden jaar had ik reeds 2 bieren geproefd van
    Freddy Foulon van

    hobbybrouwerij Driepekkel te Bavikhove.

    Zie : Driepekkel blond en donker op deze Bierblog.

    Via een vriend van hem was ik in het bezit gekomen van een blonde en een donkere.

    De blonde vond ik toen een heel lekker biertje.

    Het donker biertje had ietsje te veel saturisatie waardoor het bier
    niet helemaal tot zijn recht kwam.

    Op het einde van de reportage vroeg ik me af of Freddy steeds
    dezelfde resultaten bekomt bij het brouwen van zijn bieren
    zonder te veel afwijking van neus en smaak?.

     

    Nu een jaar later nodigde Freddy me uit om zijn biertjes terug te proeven.

    En vooral om te komen kijken hoe het in zijn werk gaat.

     

    Freddy brouwt zoals veel hobbybrouwers in zijn garage.

    Veel plaats heeft hij niet nodig.

    Alles is zorgvuldig uitgekiend.

    Zijn kleine brouwinstallatie heeft hij volledig zelf met de hand gemaakt.

    Een brouwer moet niet alleen kunnen brouwen daarnaast
    moet hij ook een handige Harry zijn.

     

    Freddy heeft de brouwmicrobe te pakken sedert 1989

    Hij brouwt ongeveer een 200 liter per jaar.

    Zijn assortiment bestaat uit Driepekkel blond.

    Daarvan heeft hij nog twee variaties waarmee hij experimenteerde met andere gist en hop

    Daarnaast brouwt hij ook zijn driepekkel Bruin

    Het laatste is ook zijn lievelingsbier.

    Hij houd zich aan de traditionele "driepekkel" bieren
    maar probeer nu en dan eens iets anders uit door te experimenteren
    met andere hoppesoorten!
    Zo is het bier Piosser ontstaan





    Zijn zelf gemaakt schrootmolen





    Ketel voor het opwarmen van water




    Het filtervat - Freddy gebruik het soms ook als gistingsvat.





     Het filtervat met een inox zeef om te filteren.







    Brouwketel met zeef







    Goed geisoleerde maischketel








    Het maischen.  Freddy werkt volgens de infusiemethode.










    Zelfgemaakte inox roerder ( gebruik in maïschproces)








    Koele berging voor bieren





    Piosser - 8,5% Alc.Vol.





    Amberkleurig biertje
    met een mooie dikke witte schuimkraag.

    Het aroma is lekker moutig
    met toetsen van fruit.

    De eerste slok is erg smakelijk
    Fruitige prikkels
    een tikkeltje warm alcohol die goed gemaskeerd is
    Zoet maar in de achtergrond zorgt een mooie bitterheid voor evenwicht

    Een lekker goed gebrouwen biertje
    Dit nieuwe biertje is ietsje bitterder dan zijn Driepekkel blond





    Driepekkel Bruin - 8% Alc.Vol.





    Donkerbruin bier met een beige stevige schuimkraag

    Het aroma liet even op zich wachten
    Na even walsen kwamen toetsen van gebrande mout naar boven
    Ook hier een vleugje alcohol naar boven.

    De smaak is die van gebrande mout
    Hij gebruikt 5 soorten mout voor dit biertje.
    Een niet overdreven bitterheid
    Een tikkeltje koffie
    Donker fruit.
    Een mooie droge afdronk.

    Een lekker klassiek biertje.
    De saturatie is nu heel goed in tegenstelling tot verleden jaar.


    Besluit.  Freddy is een zeer goede hobbybrouwer.
    Zijn bieren hebben een constante en zijn zeer aangenaam om te proeven.
    Buren, vrienden en familie die op bezoek gaan mogen van geluk spreken
    dat ze lekker bier mogen degusteren die op een degelijke wijze
    artisanaal gebrouwen werd.




    19-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsbrouwerij Gruut - Gent



    Stadsbrouwerij Gruut - Gent


    Ik ben blij dat ik voor deze fotoreportage een artikel mocht gebruiken

    die onlangs afgedrukt werd in het Nederlandstalige
    biervakblad “De Zytholoog”.

    David Le Roy, de schrijver van het artikel is een goede vriend.
    Hij is historicus en ondervoorzitter van zowel BLES als Zythos.


    Samen met Geroen Vansteenbrugge (gekend voordrachtgever over bier)
    trok ik zaterdag laatst

    naar Gent voor een bezoek aan Stadsbrouwerij "Gruut".

    We werden ontvangen door de charmante Annick (Nicky) De Splenter.

    Ook schrijver David Le Roy vervoegde het gezelschap.




    Stadsbrouwerij Gruut.
    Bemerkt op het achterste spandoek de afbeelding van de gruut
    Een munt in de tijd van keizer Karel waarmee
    de accijnzen werden betaald.





    Net als elke grote stad kende Gent een rijke brouwerijtraditie.
    Beginnend met de eerste brouwerij, die van de abdij van St-Baafs,
    kende de stad een schommelde aantal brouwerijen.

    Rond 1900 waren er in de Arteveldestad ongeveer 100 brouwerijen.

    Eén voor één moesten die de deuren sluiten.
    In de jaren 70 gingen de laatste 2 grote brouwerijen (Meiresonne en Excelsior) dicht.
    We waren dan ook aangenaam verrast toen we hoorden dat daar
    (op kleinschalige schaal) verandering in komt.

    Aan de grote Grote Huidevettershoek (bij het sportcomplex Ucon aan het Zuid)

    komt een brouwerij-brasserie.




    Het zwarte gebouw gelegen op het eind van de grote Grote Huidevettershoek
    bij de Muinkschelde is de Stadsbrouwerij Gruut.
    Het ligt tussen de Zuid en de Kouter.

     



    De ‘Gentse Stadsbrouwerij GRUUT’ is een initiatief van Annick De Splenter,
    een naam die bij veel bierliefhebbers een belletje zal doen rinkelen.
    De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentegem.
    Annick De Splenter volgde een brouwersopleiding en vorig jaar
    deed ze het laatste jaar brouwersingenieur aan Sint-Lieven nog eens over.





    Annick De Splenter, de lieve dame tussen
    David Le Roy en Gerroen Vansteenbrugge



     

    Die naam van de brouwerij is niet toevallig gekozen.
    De brouwster wil namelijk naar analogie van middeleeuws bier het blond bier brouwen
    met kruiden (gruit of gruut) ipv hop.
     
    Ze klopte aan bij de brouwschool KaHo Sint-Lieven met de vraag hoe zo
    een bier eruit zou moeten zien.
    Gesteund door een subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT)
    werd onderzoek gedaan naar een geschikte kruidensamenstelling.
    Daarbij werd niet alleen gezocht naar een (hopvervangende) bitterheid
    en andere smaak- en geurcomponenten, maar ook naar bewaarcapaciteit.

     

    De gruut was (ook) de munt in de tijd van keizer Karel waarmee
    de accijnzen werden betaald. Je had een dubbele en een enkele gruut.
    De afbeelding van de dubbele gruut tref je aan op het logo en de glazen.




    De compacte brouwinstallatie




    De brouwinstallatie is gekocht bij  en geïnstalleerd door CoEnCo
    en laat toe om 2 maal 250 liter te brouwen.
    Dit kan doordat er in het rechtse deel onder de filterkuip een wachttank is voorzien.
    Na het maischen in de linkse ketel wordt er overgepompt naar de filterkuip.
    De wachttank onder die filterkuip maakt het mogelijk om na het overpompen
    reeds te starten met een 2de  beslag.
    Nadat dit 2de beslag in de filterkuip is, pompt men het wort in de wachttank
    terug over naar de linkse tank die nu dienst doet als kookketel.
    Op die manier kan je 2 brouwsels realiseren in 10 à 12 uur.

    Het zou de bedoeling zijn om 2 maal per week te brouwen (10 hl in het totaal).

    De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst
    onder een tussenverdiep. Indien nodig kan de lagercapaciteit nog worden opgevoerd.









    De gisttanks en lagertanks zijn tweedehands en zijn slim geplaatst
    onder een tussenverdiep.




    Momenteel worden naast de blond, ook een wit– en een amberbier gecommercialiseerd.
    Deze bieren bevatten wel hop.  Er zitten nog 2 andere bieren in de pijplijn.

    Natuurlijk is een installatie van  250 liter onvoldoende om aan de vraag te voldoen.

    Er wordt dan ook geen geheim van gemaakt dat de grotere volumes
     bij Bavik worden gebrouwen (150 hl per keer) en gebotteld.
    Zo worden de bieren al een jaar naar Amerika geëxporteerd en waren ze ook al in sommige drankenhandels te krijgen.
    Bij Bavik wordt voor het brouwen van de Gruutbieren een eigen gist
    en aangepast water gebruikt.
    Uiteraard gebruikt men ook bij Bavik kruiden ipv hop.

     

     

    De productie in Gent dient enkel voor de brasserie
    zelf en voor enkele cafés in het Gentse die het bier op vat willen.




    Annick De Splenter tapt voor ons een blonde Gruut van 't vat.



    Dat de brouwster ‘gruutste’ plannen heeft merk je aan het feit
    dat er veel energie en middelen in het ontwerp van o.a. het glas
    en de bierkaartjes zijn gestoken.
    Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend
    rechthoek op het glas een anamorfose te zien.
    Een anamorfose is een vertekende afbeelding,
    die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of
    onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet.
    Dat is een techniek uit de Middeleeuwen om erotische scènes te bekijken.
    In dit geval een bevallige dame.









    Als je het glas op 2 bierkaartjes plaatst, krijg je, in een weerspiegelend
    rechthoek op het glas een anamorfose te zien.
    In dit geval een bevallige dame.





    Mooi om naar te kijken, maar natuurlijk zijn we vooral geïnteresseerd in de inhoud.
    Er werd bewust gekozen voor lichte toegankelijke bieren
    (Wit 5%, blond 5,5% en amber 6,6%).
    Vooral de blond trok de aandacht.








    Terwijl we het laatste jaar vooral nieuwe hoppige bieren het levenslicht zagen,
    kregen we nu iets helemaal anders.
    In de aanzet proef je een (kruidige) bitterheid, het mondgevoel (en de geur) is licht kruidig,
    de afdronk is vrij kort, misschien logisch zonder (hop) nabitterheid.
    Al bij al een fris soepel bier in een gezellige omgeving.
    Om het op zijn Gents te zeggen: vree wijs.
    Tekst : David Le Roy.
    Waarvoor dank





    Een prachtige schilderij van de Gentse groep "De Vrije ruimte" geeft
    een zicht op een gelagzaal.
    Bekenden op het schilderij zijn :
    Burgemeester van Gent Daniël Termont en theaterdame Pascale Platel









    De brouwinstallatie is geïntegreerd in hetzelfde pand als het café.

    En dit maakt het zo leuk aan brouwerij Gruut.

    U kan er een biertje drinken met zicht op de brouwinstallatie.
    Een hapje eten met de moutzakken als gebuur.




    Een hapje eten naast de moutzakken.
    Waarom niet?










    Een piano onder het bovenste verdiep verbergt
    enigszins de
    gisttanks en lagertanks.
    Bij warm weer kan de pianist verfrissing zoeken in het kleine waterkanaaltje.

















    Het bovenverdiep met bovenaanzicht op de brouwinstallatie









    Gezellig hoekje met de uren wanneer de boot naar
    het Baudelotpark afvaart












    Stilleven :
    Boek 100 x proeven van Straffe Streekbieren met Gruutglas







    vlnr : David Le Roy, Geroen Vansteenbrugge, Annick De Splenter
    en ikke met een lekkere Gruut Blond






    Neen geen Griet maar een Gentse Gruut in een reuzeglas op de toog










    Deze originele herentoiletten dateren van toen het pand nog
     "Café Igor" noemde
    Het werd in de tijd opengehouden door Tania Brusselmans echtgenote van schijver Herman








    Gruut Gentse Stadsbrouwerij

    Grote Huidevettershoek 10

    9000 Gent


     

    17-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Badfride Donker - 't Hofbrouwerijke (Beerzel)


    Badfride


    Gemeente, wees geprezen

    Je ligt ons nauw aan het hart

    Want waar zouden wij wezen

    Zonder deze plaats, heel apart?

    Duizend jaar al verschaf je onderdak

    En breng je mensen bij elkaar

    Hier voelen wij ons pas op ons gemak

    Jaar, na jaar, na jaar

    Duizend jaar al schenk je leven

    Aan de bossen, aan de bloemen

    Wat je ons allemaal hebt gegeven

    Is teveel om op te noemen

    Duizend jaar al houd je stand

    En blijf je overeind

    Jij bent het belangrijkste vaderland

    En de zon die altijd schijnt

    Ja, gemeente, wees geprezen

    Je ligt ons echt nauw aan het hart

    Want waar zouden wij wezen

    Zonder deze plaats, heel apart?

    Duizend jaar is immers een lange tijd

    En er zal vast nog veel geschieden

    Maar Beerzel, Peulis, Putte en Grasheide hebben zeker geen spijt

    Van het ontstaan van dit prachtige Badfride

     

    door Shana Onsea






    Putte vierde in 2008 net als de buurgemeentes
    Heist-op-den-Berg en Sint-Katelijne-Waver,
    zijn 1.000-jarig bestaan.

     

    De drie gemeentes werden in 1008 voor het eerst genoemd in een akte
    van de Duitse Keizer Hendrik.

    Putte kwam daarin voor onder de naam Badfride,
    de Latijnse naam van Befferen, een hoofdbank met een grote burgerlijke jurisdictie.

    Badfride evolueerde tot Beffer en Befferen, om nadien Putte te worden.

    Vertrekkend van de originele handtekening van Keizer Hendrik II werd speciaal voor het Putse feestjaar een nieuw logo gecreëerd door een ontwerpbureau.







    Het logo moest verwijzen naar die periode. 
    Ze hebben een toen gangbare methode toegepast op de naam Badfride.
    Dit is een puur creatieve benadering en heeft dus geen historische betekenis.
    Ontwerper is Lucas De Boeck.
    Het logo werdt verwerkt in de communicatie van de gemeente.
    bron Het Nieuwsblad.









    't Hofbrouwerijke uit Beerzel (de enige brouwerij op Puts grondgebied!)
    heeft voor de gelegenheid twee nieuwe bieren gelanceerd.
    Deze kregen de toepasselijke titel Badfride tripel en Badfride donker.
    Het logo staat ook op beide etiketen.
    Ik proefde de Badfride Donker.






    Badfride Donker - 6,5% Alc.Vol.
    't Hofbrouwerijke - Beerzel







    Donker biertje.

    Met een mooie lichtbruine schuimkraag

    Wandklevig

     

    De neus ruikt zoete karamelmout.

    Ietsje gebrand en een

    geurige toets van warme alcohol


     

    De eerste slok smaakt zoet

    Gevolgd door een lekkere bitterheid

    van gebrande mout

    Kruidige toetsen flirten met uw smaakpapillen

    Heel diep een zweempje zoethout

    Het bier heeft een zoet bittere droge afdronk.


    Een biertje van slechts 6,5% Alc. maar met

    een uitgebreid smakenpallet.

    Een biertje die u warm doet krijgen bij deze eerste koud winterprik.


     

    14-12-2009 om 15:12 geschreven door William Roelens


    12-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken met bier - Deerlijk - De Waregemse Bierfanaten


    Koken met bier



    Op een uitnodiging “koken met bier” zeg je als bierproever geen neen.

    Vooral als de chef-kok van de kookdemo Lieven Gardijn is van het

    gerenommeerde Kortrijkse vijfsterren hotel Den Broel.


     

    Voorzitster Leen Walcarius van bierproeversvereniging “De Waregemse Bierfanaten”
    had kunnen regelen dat de avond (9 december 2009)
    plaats vond in het in Ontmoetingscentrum d'Iefte te Deerlijk.

    Meer bepaald in de kookruimte van de Deerlijkse club “Koken voor mannen”

     


    Deze club bestaat uit max 20 leden en is enkele toegankelijk voor mannen.

    Gelukkig waren de vrouwelijke leden van de bierfanaten deze avond ook welkom.

    De club kookt 6 x in een jaar, meest in de winter.

    1 x koken ze voor hun echtgenotes.

     

     

    De menu bestond uit twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert.

    Ik moet er bij vertellen dat al de gerechten  klaar gemaakt werden met
    maar niet begeleid door bier.

    Iedereen kon dus drinken wat hij wilde alhoewel het bieraanbod
    zeer beperkt was doordat

    het Ontmoetingscentrum d'Iefte een verplichte afnemer is van een grote brouwerij.

     

    Het was ook de eerste maal dat de kookclub koken met bier op hun programma had.

    Voor hen was het dus ook een primeur.





    Het kookeiland van de club






    Chef-kok Lieven Gardijn (l) en voorzitter Didier Rouquart (R)
    heetten ons van harte welkom.
    Alle voorbereidingen waren reeds door de clubleden gedaan.
    Enkel de laatste bereidingen en het dresseren van de borden moest nog gebeuren.





    Chef-kok Lieven Gardijn had voor ons vier gerechten voorbereid.




    Gebakken Coquilles St. Jacques op een tartaar van
    Jona Gold en knolselder
    Sausje van Hoegaarden Grand Cru en appelsap
     







    Om mijn bloglezende dames tevreden te stellen hieronder een
    beschrijving van het menu zoals
    vermeld op de begeleidende blaadjes van de avond




    Cocquilles kort aanbakken
    Tartaar van appel en knolselder
    De Blokjes appel en knolselder kort aanbakken in olijfolie en opwerken met mayonaise
    Saus : De Hoegaarden Grand-Cru met het appelsap laten inkoken en afkruiden
    Opwerken met boter (Rochefort)
    Afwerken met Chimy choury chizo cress.





    Witloof gegaard in Carlsberg Elephant met graantjesmosterd
    Spiesje van Tijgergarnalen met peterselie en zeewier







    Witloof in julienne snijden, aanbakken in boter, peper en zout, griessuiker.

    Blussen met Carlsberg Elephant bier en een lepeltje graanmosterd toevoegen

    Afwerken met boter (saus)

    Scampi’s kruiden met peterselie en zeewier en kort aanbakken.

    Afwerken met Argentijnse kruiden.



    Image Hosted by ImageShack.us
    Het witloof blussen met Carlsberg Elephant bier





    Stoofpotje van Lamsbout met Chimay
    Gebakken spekreepjes en champignons






    Lamsvlees kruiden, kleuren en sjalotten toevoegen.

    Blussen met blauwe Chimay en laten garen

    Afkruiden met kippenbouillon

     

    Garnituur :

    Gebakken champignons

    Gebakken spekreepjes

    Grof gesneden peterselie

     

    Serveren met krielaardappeltjes.




    Het Lamsvlees blussen met blauwe Chimay en laten sudderen




    Krokant toastje van suikerbrood met frambozen 
    Botersausje van Premium kriek St-Louis en gembersiroop.







    Toastje maken van suikerbrood ongeveer 1,5cm dik.

    Beleggen met framboos en opwarmen in de oven.

     

    Saus : Ingekookte kriek met gembersiroop.

    Monteren met boter

    Bord afwerken met muntblaadje en vanille-ijs





    Rond het kookeiland alles aandachtig mee volgen..





    En daarna genieten...




    Chef-kok Lieven Gardijn kreeg op het einde van de avond
    van Geroen Vansteenbrugge
    secretaris van de Waregemse Bierfanaten
    het pas uitgekomen boek 100xproeven van straffe streekbieren
    zie een fotoreportage op dit blog

    Voorstelling van het boek '100 x proeven van straffe streekbieren' in Vleteren (WVl)





     

    12-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    10-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van het boek '100 x proeven van straffe streekbieren' in Vleteren (WVl)



    Voorstelling van het boek 
    '100 x proeven van straffe streekbieren'  in Vleteren (WVl)



    Na Vlaams Brabant, Limburg en Antwerpen kwam het team van
    “100xproeven
    van straffe streekbieren” hun  boek in West-Vlaanderen voorstellen.

    De gemeente Vleteren (In de ban van het bier) in samenwerking met De Struise Brouwers
    waren de gastheren van dit uniek evenement.

    Het hele gebeuren vond plaats maandag laatst (7 december)
    in het
    Jeugd- en ontmoetingscentrum "de Sceure".

    Brouwers, straffe café uitbaters, drankenhandelaars, bierliefhebbers en ander genodigden

    verzamelden rond de vele partytafels en maakten er een warme gezellige avond van.

    Allemaal met eenzelfde passie “Liefde voor het Belgisch bier” en nieuwsgierig naar

    het nieuwe boek die zou voorgesteld worden.




    Veel belangstelling voor het boek





    Het Gemeentebestuur van Vleteren kon niet ontbreken.
    vlnr Eerste schepen Mourisse Stephan, De Heer Burgemeester Mostaert Willy,
    tweede schepen Masson Frans en derde schepen Debuysere Ludo




    De toespraken kwamen van Beatrice De Keyzer (Uitgeverij Lannoo),
    Schepen van Toerisme Vleteren Lut Demeyer, 
    co-auteur Sofie Vanrafelgem en auteur Bruno Loockx




    Beatrice De Keyzer (Uitgeverij Lannoo)





    Schepen van Toerisme Vleteren Lut Demeyer





    Co-auteur Sofie Vanrafelgem





    Auteur Bruno Loockx en Sofie Vanrafelgem





    Carlo Grootaert van de Struise Brouwers krijgt een originele
    oorkonde uit de handen van Bruno Loockx.
    Deze oorkonde zal iedereen krijgen die in het boek voorkomt.






    Philippe Driessens van de Struise Brouwers





    Na de toespraken konden de genodigden kennis maken van verschillende streekbieren
    die in het boek voorkomen.  

    Zo kon men proeven van Trappist Westvleteren 8° –
    Struise Pannepot van de Struise Brouwers

    Arabier van de Dolle Brouwers,
    Alvinne Extra Restyled van Picobrouwerij Alvinne,
    St. Bernardus van de St. Bernardusbrouwerij,
    Zingende Blondine en Den Twaalf van ’t Gaverhopke,
    Bonne Homme van brouwerij De Leite,
    Brugse Zot van De Halve Maan en
    Koriala van bierfirma Lupiline

    Ook de paté gemaakt met Struise Pannepot viel in de smaak van de aanwezigen.



    Gespot in Vleteren




    Gudrun Vandoorne van brouwerij 't Gaverhopke in gesprek met Carlo Grootaert
    van de Struise Brouwers.






    Gezellig bijeen.
    vlnr : Ondervoorzitter Zythos David Le Roy,
    De Bierpromotor Yves Mostry vertegenwoordiger Belgoo Beers,
    Davy Spiessen brouwerij Alvinne, Stefanie De Vos en Christophe
    van restaurant De Bistronoom in Oostende en uit de USA
    Owen Millar






    Urbain Coutteau van de Struise Brouwers geflankeerd door
    Mia Loockx en Sofie Vanrafelgem







    Bea, Guy Osteux en Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproefgenootschap






    Sofie en Jackie Röpcke weduwe van TV1 presentator Jo





    vlnr : Thierry en Bianca (Blog : Godelijke Drank)
    in gezelschap van Jan en Veerle (Brouwerij Lupiline) uiterst rechts
    Orval ambassadeur Nicolas van Herberg De Heerlijkheid in Waregem.






    Brouwer Luc Vermeersch van brouwerij De Leite met zijn vader
    Vader Vermeersch staat afgebeeld op het etiket van het bier Bon Homme







    Davy Spiessens, Sofie Van Rafelgem en Bruno Loockx






    Hilde Hauspie van B&B Pahilleke in gesprek met David Le Roy
    en Urbain Coutteau van de Struise Brouwers









    Geen groter genot dan bij het lezen van een gezellig boek
    is het drinken van een lekker streekbiertje.

    Als het boek dan nog over het product gaat waar je net je lippen
    aan heeft nat gemaakt dan kan het geluk niet meer op.

    100 x Proeven van straffe streekbieren is zo’n boek.

    Een gezellig goed in de hand liggend boekje over 100 producten die

    ons Belgisch bierlandschap zo interessant maakt.

    Geen gecompliceerde namen zoals bij  wijnen
    maar namen van bieren die eigen zijn aan de  boeiende Vlaamse folklore.

    Wat denk je van een Toverhekske, Zonderik of een Kuttekovense Tripel.

    Neen Belgische bieren zijn niet enkel de grote namen waarmee we alle dagen via dure reclamecampagnes mee geconfronteerd worden. 
    De bieren met soms gekke namen die in het boek beschreven zijn
    kunnen grootsere bieren zijn zonder publiciteit.

    Met dit boekje hebben Bruno Loockx en Sofie Vanrafelgem
    een bont gezelschap gerstenat bijeen gebracht.

    Bieren waar de meeste mensen nog niet van gehoord hebben laat staan geproefd hebben.

    Daarom is dit boekje zo uniek. 
    Het geeft een idee van het Vlaamse land waar lekker
    degusteren tot de dagelijkse genoegens behoort.

    Niet alleen 100 bieren worden besproken. 
    Het boek heeft een schat aan toeristische en culturele informatie.
    De sfeervolle foto’s van Sightwaysphotography maakt het boek compleet.
     
    Het is uitgegeven in een handig formaat en past perfect in een reistas.

    Het enige nadeel van het boek is dat u het in een ruk uitleest.

    Een ideaal geschenk voor onder de Kerstoom of bij drie kussen van oud naar nieuw.
    WR

     

      

    ‘100 x proeven van straffe streekbieren’ van Bruno Loockx en Sofie Vanrafelghem is uitgegeven bij Lannoo, ISBN 978-90-209-8561-0.




    Tot nog eens 100 straffe bieren!

    10-12-2009 om 23:29 geschreven door William Roelens


    06-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij "Het Gulden Spoor" Gullegem



    Brouwerij "Het Gulden Spoor" Gullegem


    Zaterdag 21 november 2009 mag in mijn agenda omschreven worden als een drukke dag.
    Eerst
    het fantastisch "Great Lakes" proefplankje gaan proeven op Den Proefzolder.
    En ’s avonds was er het jaarlijks HOPfeest met een schitterende biermenu
    in Het Vliegend Tapijt in Marke.
    Maar tussen die twee evenementen door bracht ik samen met
    mijn vrienden Pierre Step en
    Philippe Madden een bezoekje aan brouwerij
    Het Gulden Spoor in Gullegem.
    Het Gulden Spoor is geen nieuwe brouwerij maar de nieuwe naam
     voor brouwerij ’t Brouwkot
    van vroeger.

    Zie een vroegere reportage op dit blog :
    Brouwerij 't Brouwkot - Gullegem - De eerste foto's!





    Ondanks de grote vernieuwing blijft het uitzicht van de brouwerij
    langs buiten hetzelfde




    Brouwerij Het Gulden Spoor is een ambachtelijke brouwerij en had 
    vroeger een capaciteit van 4,2Hl.
    De brouwerij was tot stand gekomen na een renovatie van een schuur
    Biotechnoloog Kim Oliever en Construction Engineer Björn Desmadryl
    zijn de zaakvoerders en brouwers
    Dit doen ze nog altijd op dezelfde plaats maar nu onder de naam “Het Gulden Spoor”.
    Niet alleen de naam is verandert maar ook de brouwinstallatie heeft
    een grote gedaanteverwisseling ondergaan.
    Laat ik ook nog bij vermelden dat de uitbaters Peter Koopman en echtgenote Kathleen van herbergrestaurant ´t Rusteel in Gullegem ook zaakvoerders en eigenaars zijn van de brouwerij.





    Amateurbrouwer Philippe Madden (USA) momenteel woonachtig
    in België toonde veel interesse in de nieuwe installatie




    De capaciteit van de nieuwe brouwerij is 1500HL / jaar in volle capaciteit.
    Maar dat zullen ze de eerste jaren niet halen, dit kunnen ze alleen
    als ze fulltime brouwers zijn.

    Momenteel is het voor Björn en Kim nog steeds een gezonde hobby.

    De brouwerij die ze aangekocht hebben was gevestigd in Zwitserland
    (Villeneuve) aan het meer van Genève .
    Daar stond de brouwerij reeds een kleine 5 jaar,
    er was amper een 10-tal maal in gebrouwen geweest.
    Dit was voor hen zeer interessant want de brouwerij
    was zo goed als nieuw en niet versleten.
    Toen ze besloten hadden om de brouwerij te bezichtigen
    kwamen ze aan bij Fun Planet (de naam van de zaak)

    Björn verteld :  “Bij aankomst bleek alles afgesloten met
    lint door de politie en brandweer.
    Bij rondvraag bleek dat de karting die ook gevestigd
    was in het gebouw uitgebrand was.
    Na enige discussie konden we de in as gegoten brouwerij bezichtigen.
    Toen begonnen we te twijfelen of we deze brouwerij wel zouden kopen.
    Maar de constructeur CoEnCo uit Oostkamp had ons de belofte gemaakt
    dat hij deze volledig ging opknappen en reviseren zoals een nieuwe brouwzaal.
    Zoals afgesproken hebben ze inderdaad alles perfect opgeknapt
    en gereinigd met speciale producten.
    We zijn er dan ook enorm trots op dat deze brouwerij in zijn oude glorie is hersteld.
    Samen met CoEnCo hebben we dan ook nog
    enkele aanpassingen gedaan naar onze wensen”.




    Kim bij de brouwketel




    Brouwketel en filtrage



    De brouwzaal bestaat uit 2 ketels en 1 kuip.
    De inhoud van de kookketel / beslagketel is 20Hl dit om het overkoken tegen te gaan.
    De filterkuip bedraagt een 12HL met hakwerk en automatische draf uitvoer

    dan is er nog een warmwaterketel met een inhoud van 12HL
    dit voor het spoelen bij filtratie en het opvangen van het koelwater.

    De warmwaterketel kunnen ze met het draaien van een kraan ombouwen
    naar een wort buffertank zodat we 2 brouwsels op 1 dag kunnen afwerken.

    Om dan te spoelen hebben ze nog een buffer warmwatertank staan van 5 Hl

    (enige wat rest van onze oude installatie).









    In de brouwketel een "vlaskapelle’ke"
     




    Toen wij aankwamen was juist de filtrage bezig





    De filterkuip bedraagt een 12HL met hakwerk en automatische draf uitvoer
    en de warmwaterketel met een inhoud van 12HL









    De kookketel 20Hl










    Een aandachtige Björn houd alles nauwlettend in de gaten




    Opslag en lagering.


    Ze kunnen 3 brouwsels van +/- 10 Hl geconditioneerd laten vergisten lage en of hoge gisting,
    dit gebeurt in een conische vergister van 13,5 Hl .
    Na het vergisten slangen ze het bier over naar 1 van de 4 lager tanks(10Hl).
    In de warme kamer hebben ze plaats voor 30Hl nagistend bier…
























    De Gulden Sporenbrouwers zullen waarschijnlijk 2 tot 3 maal per maand brouwen

     

    Toen we arriveerden waren ze net bezig met Een vlaskapelle’ke te brouwen.

    Dit wordt volgens Björn een Oud Vlaams Bruintje.

     

    Dit nieuwe bier is een eerbetoon aan het standbeeld “De Vlasser” die aan

    het rond punt ter hoogte van Herberg “De Gouden Bank” staat in Gullegem.

    Dit wordt een echt Gullegems bierke,  zeg maar een echt carnaval biertje.

    Te weten dat in Gullegem de carnavalsvereniging “De Orde van De Vlaskapelle”
    tijdens de dolle carnavalsdagen de gemeente inpalmt.








    De automatische draf uitvoer




    De Netebuk een van de huisbiertjes ligt te wachten
    om uitgeschonken te worden in het café restaurant.
    Een deeltje wordt verwerkt in hun eigen huispaté





    De Schrootmolen heeft in het begin van het brouwproces zijn werk al gedaan.



    Wat brengt de toekomst voor brouwerij Het Gulden Spoor?

     



    Björn : “Samen met CoEnCo zijn we een nieuwe vuller aan het ontwerpen,
    met veel trots kan ik dan ook zeggen dat deze eind februari in gebruik zal genomen worden.

    We zijn namelijk zeer kieskeurig wat betreft deze vuller

    Het is een 14/12/4 ,14 koppen die de fles spoelen
    12 tegendruk vulkoppen die de fles enkele malen vacuüm trekken
    met co2 injecteren en vullen ,
    en om alles af te stuiten een 4 kops sluiter.
    Als u dergelijk stuk koopt moet u al plaats hebben om een grote oplegger te plaatsen.
    Dit hebben we niet! dus zijn we alles aan het comprimeren
    met een afmeting van 1.5 * 1.5  meter ook zullen er snufjes opzitten
    zoals een automatische reiniging enz…

    Mochten er vragen zijn over het vullen mogen de geïnteresseerden me gerust contacteren.

     

    Behalve al hun inox speeltjes zullen ze ook uitpakken met enkele nieuwe bieren.

    Momenteel zijn ze zich aan het concentreren op hun vaste bieren
    maar ze zitten niet stil om een nieuw biertje te proberen.

    Rond juni zou er terug een nieuw biertje in het Gulden Spoor
     gamma moeten komen, een echte dorstlesser
    die we uit zijn vergane glorie zullen halen".




    Ik wens Het Gulden Spoor veel succes met hun nieuwe
    brouwerij.  En dat we nog lekkere biertjes mogen degusteren

    06-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Servais - De proefbrouwerij


    Servaisbier

    Op 10 november 2006 werd het Servaisbier voorgesteld.

    Het is een product van het Streekproductencentrum Halle

     in samenwerking met de Lambikstoempers vzw,

    CVO Elishout-Afdeling Brouwerij (zorgden voor het recept) en de vzw Servais.

    Het werd vroger gebrouwen door brouwerij Achilles. 

    Nu wordt het gebrouwen in de Proefbrouwerij

    Het biertje is een eerbetoon aan de Halse cellist en componist Adrien François Servais.









    Servais - 5,5% Alc.Vol.
    De proefbrouwerij – Lochristie




     

     

    Zoet mandarijnaroma

    Brood en granengeuren

     

    De aanzet is zoet

    Grassige toetsjes

    Heel diep een tikkeltje bitterheid

    Die daarna komt opzetten

    Een redelijke body ondanks zijn 5,5%

     

    Voor mij mocht de bitterheid iets meer uitkomen

    En de afdronk iets droger zijn.

     

    Maar al bij al een lekker biertje








    05-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop Flower Power - De Ranke


    HOP FLOWER POWER





    Op dinsdag 17 november 2009 werd ik persoonlijk door mijn eigen Club
    HOP (Heerlijk Objectief Proeven) uitgenodigd op de persconferentie van hun nieuw
    verjaardagsbier HOP FLOWER POWER

    Onze ZYTHOS-vereniging uit Zuid-West-Vlaanderen bestaat dit jaar 15 jaar, en heeft
    ter viering hiervan een eigen creatie op de markt gebracht,
    gebrouwen bij de vrienden van Br. De Ranke uit Wevelgem,
    genaamd H.O.P. FLOWER POWER.

    De Persvoorstelling van dit eenmalige bier ging door
    bij Drankenhandel Bacelle
    bvba. Roeselarestraat 47, 8560 Wevelgem.

     

    De H.O.P. FLOWER POWER, is voor België bij mijn weten een primeur en een unicum.

    Immers, het is een echt speciaalbier omdat er werd gebrouwen met verse ongedroogde hoppebellen. Dergelijke bieren worden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst. Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.

     

    Deze techniek werd en wordt beperkt toegepast in het buitenland, vooral de Verenigde Staten, waar dergelijke bieren “fresh hop beer”, “wet hop beer” “harvest ale” of "Lupulin Nouveau" worden genoemd.

     

    De H.O.P. FLOWER POWER heeft als basis de receptuur van een
    nieuw bier dat Br. De Ranke vanaf volgend jaar in hun vast gamma wil opnemen, de
    Saison de Dottignies, en werd gebrouwen op 4 september 2009.
    A
    lle hop is Belgisch en afkomstig van hoppeboer Luc Lagache uit Waasten (Warneton), de huisleverancier van Br. De Ranke.

     

    De H.O.P. FLOWER POWER bevat zowat 6 % ABV met een behoorlijk
     hoppig maar niet echt expliciet aroma. De smaak is echter wel uitgesproken hoppig,
    waarbij het bitter direct de ganse mond inpalmt en erg lang uitvloeit.
    Prachtig bier, dat goed tot zijn recht zal komen bij bepaalde gerechten en kazen.

    (Bron Perstekst HOP)




    Tony Bacelle tapt de hoppedrank in de proefglaasjes





    Voorzitter Lode Van Biervliet serveerde de vers getapte HOP Flower Power 
    aan de genodigden.




    Heerlijk Objectief Proeven, de ZYTHOS-vereniging uit Zuid-West-Vlaanderen
    bestaat dit jaar 15 jaar.
     
    En de vereniging heeft ter viering van elke 5 jaar bestaan een eigen bier uitgewerkt.
    Zo was er Vage-4 (gebrouwen bij ...) voor het 5 jarig bestaan,
    en Content (gebrouwen bij ) voor het 10-jarig bestaan.
     
    Zo ook was de bedoeling om voor het 15-jarig jubileum een eigen creatie
    op de markt te brengen.





    Een pakje pers en Hopleden waren aanwezig om deze unieke primeur te proeven.



    En het moest iets echt speciaal worden.
    Gezien de naam van de club verwijst naar hop lag het in de verwachtingen
    dat er naar hoppe zou gekeken worden.
    Maar er wordt dezer dagen door de Belgische brouwers reeds zoveel
    geëxperimenteerd met verschillende soorten hop,
    gaande van Amerikaanse tot Nieuw-Zeelandse,
    zodat het nogal moeilijk was om origineel uit de hoek te komen.




     Onder hen Carl Kins (ondervoorzitter HOP) en Hoppeboer Luc Lagache
    uit Waasten (Warneton).




    Diverse brainstorm-sessies met de club-leden, met bier besprenkeld,
    leverden wel wat leuke ideeën op, maar meer ook niet.
    De doorbraak kwam er toen we hieromtrent met
    de vrienden-brouwers van De Ranke van gedachten wisselden.




    De Schepen van Wevelgem Frank Acke en Bernard Galle waren
    vol lof over de Hop Flower.




    In het buitenland worden er reeds geruime tijd bieren op de markt gebracht,
    die met verse hop op smaak zijn gebracht.
    Dit gebeurde al vele jaren in Duitsland en Tsjechië.
    Dergelijke bieren werden feitelijk gecreëerd als ode aan de oogst.
    Onder verse hop wordt begrepen, hoppebellen die ongedroogd en
    onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.




    Ook Zythologen Geert Vandromme en Kurt Gunst konden het biertje smaken



    Maar, daar kwam verandering in, toen er de laatste jaren in de VS
     een echte rage rond ontstond.
    Immers, daar is alles goed om interesse op te wekken voor eigen bieren.
    Daar worden dergelijke verse hop-bieren er “fresh hop beer”of “wet hop beer” genoemd,
     
    en dat geeft goed weer waar het om gaat.
    De overige gebruikte termen “harvest ale” of "Lupulin Nouveau"
    zetten dan weer het oogst-element in de verf.




    Twee hopmedewerksters Marleen De Smet en Annick Bauwens
    in gesprek met Luc Lagache



    Sierra Nevada, gebaseerd in Chico, Californië, was de eerste Amerikaanse brouwerij
    die hiermee begon
    .
    In 1996 lanceerden ze hun Harvest Ale,
    na discussies tussen brouwer Steve Dresler en hop-expert Gerard Lemmens.
     
    Sedertdien hebben ze elk jaar hun Harvest Ale gebrouwen.
    Dergelijk bier dient tamelijk snel gedronken, want de verse hop geeft subtiele
    toetsen van kruiden en bloemen, naast aardse toetsen,
    die op geen enkele andere manier kunnen bekomen worden,
    doch die nogal snel aan intensiteit inboeten.

    Elk jaar wordt de Harvest Ale gelanceerd in Denver
    tijdens de week van het Great American Beer Festival,
    en elk jaar is het reikhalzend uitkijken naar dit bier, en de smaak
    die het heeft. In den beginne wijzigde Steve elk jaar het recept,
    en dat gaf op zich reeds verschillen.
    Maar ook de kwaliteit en het karakter van de gebruikte hop speelt een grote rol.
    De smaken kunnen gaan van behoorlijk doch niet uitgesproken
    bitter tot een echte hop-bloem-bom.





    Uit Adegem Zytholoog, reporter en drankenhandelaar Stef Vacas
    en zijn echtgenote (ook zythologe).




    Ondertussen heeft Sierra nevada dusdanig de smaak te pakken
    dat ze ook reeds geëxperimenteerd hebben met Nieuw-Zeelandse hop,
    voor hun bier Southern Hemisphere Harvest Ale.
    En ze hebben zelfs een eigen hopveld aangelegd voor hun “Chico Estate Harvest Ale”.

    Gezien de Westkust van de VS de regio is waar de brouwers door hop geobsedeerd
    zijn kon het niet uitblijven of anderen volgend in de voetsporen,
    zoals bv. Moonlight, 21st Amendment, Anderson Valley, Bear Republic, Lagunitas, enz.
    En het verspreidde ziocht ondertussen verder tot Denver en de Oostkust.

     

    Het gebruik van verse hop heeft zijn prijs.
    Enerzijds de speciale vervoerskosten.
    Bijkomend is het zo dat verse hop veel water bevat, en zodoende
    heeft de brouwer 4 tot 5 maal meer hop nodig dan gedroogde hop
    om dezelfde bitterheid te bekomen.
     
    Maar het resultaat is steeds verrassend en interessant
    .




    De Twee brouwerrs van De Ranke - Guido De Vos en Nino Bacelle.



    Guido en Nino van De Ranke waren al een tijd aan het broeden op
    het recept voor een saison, Saison de Dottignies.
    Daarnaast wist Nino van het bestaan van versgehopt bier, en gezien de “hop”-reputatie
    van De Ranke wilden ze dat ook eens proberen.
    Na discussie heeft HOP het op een akkoord gegooid.
    De Ranke zou testbrouwsels maken voor hun saison, en dat zouden we gezamenlijk proeven.
    En eens het recept op punt stond, zou dan een eerste groot brouwsel
    worden gemaakt van 40 hectoliter, eenmalig met verse hop
    .
    Voor de verse hop werd afgesproken met Luc Lagache van ....
    En zo geschiedde in september 2009. Gezien het eenmalig karakter
    mocht het de naam Saison de Dottignies niet hebben om verwarring te vermijden.
    Het werd dus H.O.P.-Oogst, met als ondertitel H.O.P. Harvest.
    Uit de perstekst van Carl Kins





    Terwijl het brouwsel aan de fase van het koken aan toe was arriveerde hoppeboer
    Luc Lagasche stipt om 12u00 met in zijn auto 75kg verse hop.
    een deel moest onmiddellijk in de kookketel









    De zware hoppebalen worden naar hun plaats gebracht.








    De zakken worden open gedaan en door Guido gecontroleerd








    De verse natte hoppe werd via emmers in de kookketel toegevoegd.
    Ook gedroogde hoppe werd bij het kokende wort gedaan.
    De brouwerij en geheel Dottignies was bedwelmt onder een heerlijk Hoparoma





    Hoppegift in de HOP Flower Power

    Bitterhop


    Brewers Gold (gedroogd 2008) Nieuwe oogst was na brouwsel

    Challenger (gedroogd 2008) Nieuwe oogst was na brouwsel

    Hallertau: oogst 2009 vers geplukt

     

    Aromahop

    Hallertau: oogst 2009 vers geplukt

    Hallertau werd in 2x toegevoegd  Deel 15’ voor einde koking

    Deel  einde koking

    Saaz: oogst 2009 gedroogd 15’ voor einde koking toegevoegd






















    Na het bottelen werd aan enkele hopleden gevraagd
    om de flessen te komen etiketeren.
    Wat wij met veel plezier deden.
    Wij, die waren : Bianca, Thierry, Carl, Guido, Peter, Lien, Annick en
    uw dienaar ik.

    Nadien werden enkele Belgische en niet Belgische botteltjes geproefd.
    Wat kan het leven toch hoppig mooi zijn!




    Hop Flower Power - 6%Alc.Vol
    Brouwerij De Ranke - Dottenijs (Dootignies)





    Mooi donker amber van kleur
    Met een witte stevige schuimkraag

    De neus bied ons een heerlijk hoparoma.
    Het is alsof je hoofd in een baal hop steekt.

    Vanaf de eerste slok wordt je geconfronteerd met
    de hopbitterheid van het bier.
    Hop, hop en nog eens hop.
    Veel andere smaken zijn er eigenlijk niet te vinden.
    Behalwe een toetsje citrus en enkele onbekende kruidige smaken
    Het heeft een mooie nabitterheid
    die lang uitvloeit

    Hop Flower Power is in feite geen degustatiebier
    maar met zijn amper 6 % Alc Vol en
    zijn volle bitterheid is dit biertje eerder een lekkere dorstlesser.
    Als u weet dat de basis een saison is dan is het
    een prima biertje voor tijdens de warme dagen.








    Het mooie hippie etiket werd ontworpen door Griet Van Biervliet




    02-12-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tim Webb en Het alternatieve Plankje op Den Proefzolder.



    Tim Webb en Het Alternatieve Plankje op Den Proefzolder.






    Tim Webb



    Wie is Tim Webb eigenlijk?

    Ik laat even het woord aan Carl Kins vriend van Tim Webb


     



    Tim Webb proevend van een nieuw biertje.
    De naam...????


     

     

    Tim Webb is een autoriteit op het vlak van Belgisch bier. Hij schrijft reeds sedert lang de bierbijbel
    "Good Beer Guide to Belgium", weliswaar in de Engelse taal waarin hij in detail zijn persoonlijke commentaar geeft op alle Belgische brouwerijen en bieren.

    Daarbij spaart hij zijn lof maar ook zijn kritiek niet, waarbij tot uiting komt
    dat hij een erg scherpe en analytische smaak en geest heeft.

    Een must voor alle rechtgeaarde bierliefhebbers.

    Weet dat de meest recente editie net uit is, terwijl de vorige editie,
    die wel is vertaald in het Nederlands, onder meer te vinden is in de Slegte.





    Glenn en Davy in gesprek met Tim Webb.
    Onderwerp : bier



    Daarnaast is Tim ook uitgever van diverse andere bierboeken, zoals Bruges in 80 beers,

    London in 80 beers (beiden van Chris Pollard, aka Podge), of Lambikland,

    100 Belgian Beers to try before you die (beide laatste met o.m. Joris Pattyn), enz.

    (Een foto van het boek komt weldra aan de zijkant van dit blog te staan).
     

    Je ziet dat Tim van vele biermarkten thuis is en daardoor meer en meer gehoor

    krijgt bij de brouwers zelf. (Carl Kins)






     

    Ik heb Tim Webb voor het eerst ontmoet bij een handtekensessie van een van zijn boeken.
     Dit gebeurde op een bierfestival van de toen nog bestaande Consumentenvereniging
    OBP (Objectieve Bierproevers).

    Sedert 2002 is OBP nu beter gekend onder de naam Zythos. 


    Ik was ook één van de velen die in Antwerpen aanschoof om het aangekochte boek
    te laten tekenen door deze Engelse Biergoeroe.

    Ooit heeft hij eens een bezoekje gebracht aan het Karakterbierweekend van HOP.

    Kortom een sympathieke praatgrage Brit die veel belangstelling toont voor
    Belgische websites en bierblogs.
    Hij is ook tevens abonnee van mijn wekelijkse nieuwsbrief "Het Hopnieuws".

     

    Hij heeft mijn Bierblog ondertussen vermeld in zijn laatste boek “Good Beer Guide to Belgium” 
    onder interessante Belgische bierlinks. Waarvoor dank natuurlijk.
    Ook enkele vrienden van mij werden niet vergeten.
    Filip Geers met zijn Engelstalige Belgian Beerboard
     http://belgianbeerboard.com/
    en de Waalse website Bierebel : http://www.bierebel.com/









    Het Alternatieve Plankje of Piets Plankje


    Na al het buitenlands geweld waar we de voorbije Proefzaterdagen konden van genieten,
    zochten de Alvinne Brothers het deze keer wel heel dicht bij huis.
    Piet Salomez, die als gastbrouwer de installaties van Alvinne gebruikt om zijn eigen creaties te brouwen, vroeg aan Davy en Glenn of ze niet enkele van zijn nieuwe bieren en proefbrouwsels aan het kritisch Proefzolderpubliek wilden voorschotelen.
    Uiteraard waren ze daartoe bereid, kwaliteitscontrole draagt Alvinne immers hoog in het vaandel.

    Piet stelde graag de volgende vier bieren aan ons voor:


     

    Tatsevoet, nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem

     Alternatief (nieuw recept, oa nieuwe gist)

     Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc

     Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd





    Vooraleer we het Alternatief plankje konden proeven werden we door onze sympathieke
    Duitse biervriend Ulrich Kremer getrakteerd met een 3 Fonteinen Winter Geuze.




     


    Amberkleurig biertje (door amber en Munichmout)

    Met een witte schuimkraag

     

    Zacht zuiver aroma

     

    Zuurder in de smaak dan in de neus

    licht renzig
    Droge afdronk

    Een toegankelijke geuze



    Piet's Plankje.
    Met van lnr : Alternatief - Tatsevoet - Eerste en tweede proefbrouwsel.




    Alternatief - 5%Alc.Vol.
    (nieuw recept, oa nieuwe gist)





    Geel blond wazig biertje met een lichte groene schijn
    Dikke witte schuimkraag

    De neus is moutig
    Zacht aroma

    De smaak is moutig
     
    met een lichte bitterheid.
    Lichte fruitige prikkeltjes.
    Het heeft een droge afdronk
    Een klassiek goed gebrouwen brouwsel.




    Tatsevoet - 6% Alc.Vol. 
    nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem



    Image Hosted by ImageShack.us

    Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.

    De neus ruikt lekker
    moutig met een heel klein beetje alcoholwarmte

    De eerste smaak is vrij moutig
    Rookachtige toetsjes
    licht zurige basis
    droge afdronk.

     




     

    Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc





    Donker koperachtig van kleur
    Gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt lichtjes naar alcohol.
    Fruitige toetsjes

    De eerste slokjes maken het ons al aangenaam.
    Donker fruit
    Zoete bassis met alcohol toetsen
    Het bier laat meteen weten dat we met een zware tripel te doen hebben.
    Een lekkere Barley wine.
    Een smaakvol biertje



    Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een
    subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd





    Donker biertje met een mooie beige schuimkraag.

    De neus laat ons koffie ruiken.
    Ook een lichte geur van cacaopoeder is waarneembaar
    Alcoholtoetsen.

    De smaak is raak.
    Koffie, chocolade
    gebrand en ietsje gerookt
    Zoete achtergrond
    Ook in de smaak proeven we cacao.
    Een mooie nabitterheid komt opzetten.
     Mijn lieveling van de vier.




    Piet Salomez toost op zijn eigen plankje met collega's van zijn werk.





    Carmen (uitbaatster van Het Duivels Paterke te Kortrijk) en vriend Wim

    kwamen ook eens proeven. 
    Lees ook :

    Het Duivels Paterke - Een Trappistenherberg in Kortrijk






    Ondertussen konden de aanwezigen proeven van nog een mengsel van Uli.

    We laten de steker even aan het woord.

    De Podgelambik werd gebotteld 8.9.2008 en is versneden met 3 Fonteinenlambik (80%),
    gebrouwen april 2007 en zeer jonge Lambik van Girardin (ca. 5%).

    Het restsuikergehalte was tamelijk hoog, maar door weinig Podge toe te voegen
    was er niet zo veel meer suiker aanwezig om af te breken,
    dus geen gevaar voor gushing maar wel een fatsoenlijke schuimvorming.

    Het stevig sprankelend bier geeft veel Co2 vrij en verdoezeld dus het bittere van de stout
    (mout- en hopbitterheid).

    De zurigheid eindigt in evenwicht me de bittere afdronk net zoals bij het steken bedoelt was.

    Een proeverij na 5 maanden bracht een ramp (wat de smaak betreft)
    teweeg omdat de Co2-vorming niet voldoende was en een onaangename bitterheid overbleef.

    Men moet de spontane gegiste bieren de tijd geven die ze nodig hebben.

    De Podge was gekocht in grote flessen in de brouwerij te Ingelmunster.
    Toen hadden ze nog problemen met de hergisting op fles - nu niet meer!

    Dit is toch een schitterende manier om uit een bier met een foutje iets aparts te maken
    wat ook nog in de smaak valt.






    Donker amber van kleur
    met een witte schuimkraag

    Mooie zurige neus
    met toetsen van hout (door de aanwezigheid van 15% Podge)

    De smaak is vrij zurig (iets te overheersend)
    Ook prikkels van hout.
    Hier en daar fruitig

    Ook hier een droge afdronk. 




    Rechts onze sympathieke biersteker Uli in gesprek met

    Sabine Mans en Mark van Pee van De Objectieve Bier Academie Diest (OBAD)






    Ook aanwezig Benny en Corry uit Heule.
    Benny is een liefhebber van Dupont, maar een Alvinne Extra Restyled behoort
    ook tot zijn lievelingsbiertjes.





    Op het menu stond er
    Een in bier (Balthazar) gemarineerde Scampi brochette met een Alvino marinade.
    Zwarte pasta en een sausje van
    bisque d'homard.






    De Cursisten Arne en Pieter laten de scampibrochette smaken.
    Ze hebben samen met nog drie andere companen een eigen
     hobbybrouwerij genaamd
    Arpisth

    Hun bieren zijn voorlopig beperkt tot proefbrouwsels alhoewel er eentje de naam
    Evi Duck mee kreeg.  Ooit zal ik dit biertje nog proeven van deze gemotiveerde mensen.





    Als proevertje werd ook het nieuwe biertje
    Tournée Générale van het bekende Canvas programma uitgeschonken.
    Dit biertje staat ook fris in mijn koelkast.  Ik zal het later bespreken op deze bierblog.





    Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie" uit
    Grobbendonk (links) en vriend Francois kwamen ook een plankje proeven.
    Zij waren voor de eerste maal op Den Proefzolder.




    Bij een bezoek aan een biershop in Engeland had Sabine Mans voor Den Proefzolder
    een proevertje mee.
    Dead or Alive van de Engelse brouwerij Outlaw Brewing Co.
    De naam was vroeger Rooster's Brewery.  Sedert 1996 is het nu Outlaw
     http://www.roosters.co.uk/




    Sabine met de 75cl fles in een mooie wikkel.




    Niet alleen mooi maar ook handig. Een stukje leesvoer en een
    kruiswoordraadsel om op het gemak in te vullen tijdens het degusteren van het bier





    Brouwer Davy vult de proefglaasjes.


    Dead or Alive - 5,5%Alc.Vol

    Outlaw Brewing Co – KnaCborough UK





    Blond biertje met dikke witte schuimkraag

    Het heeft een mooie hoppige neus.
    Aroma's van citroenschil.

    De smaak laat zich opmerken door de hop.
    Bloemmig
    Ook in de smaak komt de citroenschil voor.
    Lekkere bitterheid.
    Mooie body ondanks maar 5,5% alc..
    Bittere en droge afdronk.

    Een lekker bier.



    Ook aanwezig leden van HIC (Ingelmunster).
    Luc, Els en Wim.


    Nog een Amerikaans afsluitertje.
    Niet zo maar een afsluiter maar een bier met enkele medailles achter de naam

    Gold Medal 2008 World Beer Cup ® - American-style India Pale Ale

    Gold Medal 2007 Great American Beer Festival- American-Style India Pale Ale

    Silver Medal 2007 North American Beer Awards- American-style India Pale Ale




     

    I.P.A. – 7,0% Alc.Vol.

    Odell Brewing Co. – Fort Collins – Colorado USA







    Blond bier met een witte schuimboord

    Hoppige neus.
    De hop was ietsje verouderd.
    Citrus

    Hoppig.
    De body is minder dan het vorig Engels biertje ondanks meer Alc %
    Smaakt als hopwater.
    De smaak is eenzijdig.
    We hadden er ietsje meer van verwacht.

    Zaterdag 4 juli 2009 is er opnieuw Proefzolder

    Het “4th of July”plankje staat dan te wachten


    Southern Tier Gemini

    Port Brewing Old Viscosity

    Port Brewing Wipe-out IPA

    Alesmith Yulesmith Holiday Ale (winter)

    Lost Abbey Serpents Stout

    Alle info op :
    http://alvinne.wordpress.com/



    Alle info Het Alternatief

    http://www.brouwerijhetalternatief.be/

    30-11-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    29-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - Het "Great Lakes" proefplankje



    Den Proefzolder





    Het "Great Lakes" proefplankje



    Den Proefzolder was zaterdag 21 november volledig Amerikaans getint.

    Twee biertjes waren te proeven van de Founders Brewing Compagny (Michigan)
    en ook twee biertjes van Brewery Hoppin Frog uit Ohio).

    Beide brouwerijen zijn gelegen in een staat aan de "Great Lakes".

    vandaar dan ook het plankje het "Great Lakes" proefplankje noemde.

     De Great Lakes worden soms aangeduid als de "Third Coast”. omwille van hun omvang,





    Vier lekkere Usaantjes op een rij.
    Maar dat wist ik pas later na het proeven.






    De vier te proeven bieren in het proefplankje
    met hun mooie  glazen verpakking
    achteraan





    Hoppin Frog Boris the Crusher – 9,4% Alc.Vol.

    Hoppin Frog Brewery – Akron – Ohio






    Heel donker bier (zwart)

    Met een miniem beige schuimkraagje

     

    Aroma is zoete karamel

    Een zweempje alcohol

     

    De smaak is die van

    Gebrande Mout

    Toffee

    Koffie

    Koffiebitter

    Het biertje heeft een vette gladde structuur als olie.

    Een heerlijk uitgebalanceerd Bier

    Een prachtige Russian Imperial Stout

    Winnaar Gouden  Medaille 2008 op het GBFA





    B.O.R.I.S. staat voor Bodacious Oatmeal Russian Imperial Stout.
    Bodacious = gedurfd - moedig
    Oatmeal = Havermeel.




    Hoppin Frog Barrel Aged Boris the Crusher – 9,4% Alc.Vol

    Hoppin Frog Brewery – Akron – Ohio






    Zwart van kleur met een beige schuimboord

     

    Het biertje laat de neus verwennen met aroma’s

    van vanille, vanillecrème van Danone – Pattiserie

     

    De smaak is zoet

    Toetsen van bourbon

    Chocolade

    Zoet

    Een heel complex biertje

    Het heeft minder body dan zijn broertje van hierboven

    Maar toch een lekker brouwsel.





    Dit bier werd gerijpt in Heaven Hill whiskyvaten,

    slechts 86 bakken van dit bier kwamen op de markt!





    Karl Missiaen voorzitter en Klaas Dellaert lid van De Gentse biervereniging 
    kwamen ook even proeven.






     

    Founders Curmudgeon Old Ale - 9,8% Alc.Vol

    Founders Brewing Co. – Grand Rapids – Michian






    Donker rood amber

    Gebroken witte schuimkraag

     

    Aroma van karamel

    Crème brûlée

     

     

    Smaak is fruitig

    Perzikken

    Whisky prikkels

    Heerlijke bittere toetsen zorgen voor een mooi evenwicht

    Een lekkere barley wine met een lekker bittere finnish





    Het prachtig etiket van een lekker biertje




    Founders Double Trouble (Imperial IPA)

    Founders Brewing Co. – Grand Rapids – Michian






    Goudkleurig

    Wit miniem schuimkraagje

    Wazig

     

    De neus is vrij hoppig

    Grapefruit

    Meloen

     

    Ook de smaak is bitterhop

    Ook hier de meloentoetsjes

    Een klein beetje zoethout

    Een mooie bittere afdronk.

    Een toegankelijke lekkere IPA







    Een keizerlijke IPA dat werd gebrouwen om de wereld op zijn kop te zetten.
    Dit bewijzen ze alvast met het prachtig etiket dat nooit verkeerd
    op de fles kan gekleefd worden!






    Gespot op Den Proefzolder enkele Heikantse bierliefhebbers




    Op weg naar Brugge en even gestopt aan Den Proefzolder
    Gunter Mertens (R) van bierproefvereniging
    OBER
    (Objectieve Bierproevers Essense Regio) 
    uit Essen samen op de foto met Philippe Madden (R)






    Ook gespot bij het proeven van het "Great Lakes" proefplankje
    Greg & Paula Gaughan uit Luxemburg





    Zolderproever Youri Desmedt

    had uit zijn Argentijns/Chileense avontuur een fles Argentijnse Quilmes stout
    meegebracht om ons te laten proeven.
    Waarvoor dank natuurlijk





    Zwart goud uit Argentinië?




    Quilmes Stout – 4,8% Alc.Vol.
    Cerveceria Malteria Quilmes SAICAY (AB InBev) - Buenos Aires, Argentinië






    Donker bier met lichtbruine schuimkraag

     

    Het aroma is een beetje muffig

    Toetsen van pruimen

     

    De smaak is zoet

    Met duidelijke pruimentoetsen

    Rozijntjes

    De smaak is ietsje verouderd (houdbaarheidsdatum 2010)

    Een bruintje met een doordeweekse zoete smaak.

    Vergeleken met andere stouts komt het nogal waterachtig over.

    Weinig body

    Het heeft wel een goede smaak maar weinig karakter (Industrieel).

    Kan als een bruin tafelbiertje doorgaan.



     



    Info : Den Proefzolder
    http://alvinne.wordpress.com/about



    29-11-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Den Aangespoelden' het nieuwe huisbier van restaurant "De Bistronoom" - Oostende


    Den Aangespoelden
    het nieuwe huisbier
    van restaurant "De Bistronoom" - Oostende



    Een uitnodiging ontvangen om een voorstelling van een huisbier bij te wonen

    is altijd plezant.

    Vooral als dit huisbier gepresenteerd wordt in een bierrestaurant waar u als bierliefhebber een week voordien culinair verwend bent geweest.

    Zo iets mag u niet weigeren

     

    Vrijdagavond 20 november 2009 spoorde ik met de IC trein richting Oostende.

    De Bistronoom (want daar moest ik zijn) lig maar op 3 minuten wandelafstand van het station.

    Ik had 2 volle uren om te genieten vooraleer de Belgische Spoorwegen mij terug naar Kortrijk zou brengen.

    Dus tijd zat om van het huisbier van Stefanie en Christophe te proeven.  






    Men kon er niet naast kijken.
    Op een schap stonden de flessen reeds in rij te pronken.





    Image Hosted by ImageShack.us
    Christophe en Chef Stefanie stelden hun nieuwe huisbier
    aan de genodigden voor.



    Christophe en Stefanie zijn in feite heel toevallig bij brouwerij Den Tseut beland. 
    Na wat googelen op Internet naar huisbrouwerijen in Oost-Vlaanderen 
    kwamen ze bij deze brouwerij uit Oosteeklo terecht.
    Ze hadden eerst contact genomen met een grotere brouwerij.
    Maar de hoeveelheid was te groot om af te nemen.
    Het ging tenslotte om een huisbiertje.

     

    Daar Stefanie van Wippelgem is, wilden ze hun huisbier uit die contreien laten komen.

    Bij het bezoek aan Den Tseut was er onmiddellijk een goed contact met de
    brouwersfamilie.
    Ze legden hun vizie en doelstellingen uit in verband met De Bistronoom.
    Brouwer Stefaan vond het een leuk en tof concept.
    Ze proefden een 75cl Belle Cies die Stefaan had gebrouwen voor de verjaardag
    van het ontstaan van het klooster van Oosteeklo.
    Het bier viel de Bistronomen erg in de smaak
    Zo werd naast Belle Cies ook Den Aangespoelden geboren,
    het nieuwe huisbier van restaurant De Bistronoom.




    Na de voorstelling was het tijd om te proeven.
    Christophe en
    Serioja Delrue, (kelner in Brasserie Titanic te Oostende,
    een zaak die trouwens zich gaat specialiseren in streekbieren)
    schonken Den Aangespoelden op vakkundige wijze uit.




     


    Brouwer van het huisbier Stefaan Dedecker en echtgenote Ria 
    waren natuurlijk ook present. 
    Wat voor Stefaan ook belangrijk was, was dat 'Den Aangespoelden'
     enkel te verkrijgen is bij de Bistronoom en nergens anders.
    Per brouwsel worden slechts een tweehonderdtal 75cl flessen gebotteld.





    Geen voorstelling van een biertje zonder bierhapjes
    dachten de Bistronomen.
    Chef Stefanie haalde haar kookkunsten boven en toverde enkele lekker bierhapjes
    uit haar biercuisine.
    Hier het enige zonder bier
    Calamares met een dipsausje van zongedroogde tomaten, groene en zwarte olijven





    Ook aanwezig was de vzw Bond der Aangespoelden uit Middelkerke.
    Chtristophe en Stefanie hadden aan het bestuur gevraagd of ze de naam
    mochten gebruiken voor hun huisbier.
    Dit was geen enkel probleem. Integendeel de bond had nu ook een reden
    om regelmatig De Bistronoom te bezoeken om er hun naamgenoot te proeven.





    Ook De Bierpromoter Ive Mostrey (Belgoo Beers.) was aanwezig
    vergezeld door zijn sympathieke vriendin Sandy Major





    Chef Stefanie in gesprek met de brouwers van Den Aangespoelden.





    Heel lekker was het soepje van schaaldieren bereid met Johannes bier.





    Mochten niet ontbreken bij de voorstelling de bierproeversvereniging
    "De Oostendse Bierjutters"






    Nog enkele lekkere biercreaties
    Scampi met guacomole, vinaigrette bereidt met  Mongozo kokosbier

    Gegratineerde Oester bereid met Belgoo Arboo.

    Kippenboutje gegaard in jus met Kriek Boon.
    Verder was ook nog

    Boerenpaté met uienconfituur bereid met West-Vleteren







    Het etiket vermeld nog niet de naam Den Aangespoelden. 
    het wordt binnenkort zeker nog aangepast. 
    Met de drukte van Jong Keukengeweld is het etiket een beetje
    op de lange baan geschoven geweest en hebben ze vlug een noodetiket moeten ontwerpen. 
    Stefanie haar broer is grafisch vormgever en die neemt nu het etiket onder handen
    zodat het logo van De Bistronoom beter tot zijn recht zal komen Ook de naam
    Den Aangespoelden zal dan duidelijk vermeld staan en de zeemeermin zal ook aanwezig zijn. 






    Den Aangespoelden - 10%Alc.Vol.
    Brouwerij Den Tseut - Oosteeklo





    Goudblond biertje
    met een mooie witte schuimkraag


    Het aroma is fruitig - gistig
    en een hoppige toets


    De smaak is vrij fruitig
    Een lekkere hopbitterheid
    door de hoppebel die zich in de fles bevind.
    Het biertje heeft ook fijne vineuse prikkels
    Den Aangespoelden is mooi in balans
    en maskeert mooi de alcohol.
    Goed uitgebalanceerde nabittereheid
    Een lekkere maar gevaarlijke aperitiefbiertje.



    ALLE INFO :

    http://www.debistronoom.be/

    27-11-2009 om 16:30 geschreven door William Roelens


    25-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tipsy - Brasserie Du Bocq - Purnode



    Tipsy - Brasserie Du Bock


    Omstreeks 1925 startte August Verlinden een brouwerij in de ‘Latijnse School’.
    In 1929 nam zijn zoon Jozef het bedrijfje over.

    Den Tipsy werd een begrip in Gierle en omstreken en maakte Jozef zo populair dat hij er de (bij)naam ‘Den Tipsy’ aan overhield.  Dit bier werd tot 1955 in Gierle gebotteld en nog tot 1970 verdeeld door brouwerij Hermans.

    Op initiatief van het gemeentebestuur van Lille werd den Tipsy in 2007 ingevoerd.

    Het biertje wordt momenteel gebrouwen en gebotteld bij brouwerij Du Bocq.

     

     

    Oud bierviltje van gebr. Hermans waar de naam Tipsy op voorkomt.






    Smakelijk herfstbiertje




    Tipsy – 8,1% Alc.Vol.

    Brasserie Du Bocq – Purnode

     






    Donkerbruin bier met rode schijn
    Licht bruine schuimkraag



     

    Een vrij moutige neus

    Met een overweldigend karamelaroma

    Toetsen van donker fruit

     

    Het bier is moutig zoet

    Karamel speelt hier duidelijk de hoofdrol.

    Een lichte warme alcoholische toets

    Het bier is zoet zonder papperig te zijn.
    Het heeft een stevige body







    Zoet is niet echt mijn dada

    Maar dit biertje laat u de herfst smaken.

    Buiten regen, een cd van Norah Jones en een glaasje Tipsy

    en uw avond kan niet meer stuk.

    Tenzij de hevige wind roet in het bier strooit!





    25-11-2009 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!