Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
02-05-2010
El Greco en Moeder Lambic - Brussel
El Greco en Moeder Lambic
Naast bierproeven is kunst gaan bekijken een tweede hobby van me.
En hoe eigenaardig het ook klinkt, die twee zijn perfect combineerbaar.
Trouwens is het brouwen van bier ook geen kunst?
Ik besloot 's morgens een bezoek te brengen aan de tentoonstelling El Greco in de Bozar van het Paleis voor schone Kunsten te Brussel en dit bezoek te combineren met een visite in da namiddag aan het nieuwe café Moeder Lambic op het Fontainasplein
De Kunstberg achter het Centraal station in de vroege morgen Net een schilderij.
Het paleis voor schone kunsten te Brussel
De expo in de Bozar belichtte enerzijds de herontdekking van El Greco aan het begin van de twintigste eeuw, en anderzijds bood ze een boeiend overzicht van El Grecos artistieke evolutie. Dit gebeurde aan de hand van een selectie van markante schilderijen, waaronder 'de tranen van de heilige Petrus' en het verbluffende 'Christus wordt ontkleed'. Orgelpunt van de tentoonstelling vormde de ultieme reeks Apostelen
El Grecos artistieke testament - die door een vrijgevochten vormentaal en opvallend kleurgebruik verrassend modern aandoet.
Ik dacht enige fotos te kunnen nemen maar had niet gerekend op het scherpe toezichtpersoneel die in elke zaal aanwezig was. Verboden te fotograferen mijnheer!!! Resultaat, slechts enkele onscherpe foto's van het begin van de tentoonstelling.
Nochtans is mijn Digitaal cameraatje zo compact dat het bijna niet opvalt Maar uit respect stopte ik het maar in mijn tas.
Moeder Lambic
Wat mij verraste toen ik binnenstapte bij Moeder lambic was hoe modern het interieur was
De herberg op het Fontainasplein is eigenlijk een bijhuis van het originele Lambic café in St. Gilles.
Ik dacht een zaak aan te treffen in de o zo typische Art Deco stijl van Brussel.
Maar Moeder Lambic is een strakke moderne bar.
Donkergrijze verticale balken met indirecte verlichting vormen op de stenen muren zogezegd aparte componenten.
Het interieur is minimalistisch, met tussen de zuilen prachtige zwart-wit fotos uit de Belgische Brouwerswereld.
Strakke lijnen zowel horizontaal en vertikaal. Het voelt toch een beetje koud aan.
Bekenden uit de bierwereld : Armand Debelder - 3 Fonteinen
Toch een beetje het oude schoolgevoel!
Bekenden uit de bierwereld : Marc Limet - Kerkom
De banken staan wel echt dicht tegen elkaar en zitten is voor volslanke mensen echt ongezellig. Ik denk dat jongere mensen hier meer op hun plaats zullen voelen. Maar ondanks alles is het een schitterende locatie om er als bierproever en toerist een kijkje te komen nemen.
Aan de toog is het beter plaats nemen en u heeft er een mooie kijk op de maar liefst 46 tapkranen. 4 installaties van 10 + nog eens zes handpompen tegen de wand.
Een immens lange toog met maar liefst 40 tapkranen
Een van de vier zuilen met 10 tapkranen Moeder lambic Fontainas is een zeldzame plek in Europa.
Tegen de muur nog eens 6 prachtige handpompen.
De bierproever wordt hier verwend, zijn zitvlak daarentegen!
Krijtborden maken u duidelijk wat er zoal te proeven valt
Op de tafels en aan de bar liggen enkel de bierlijsten met de namen van de bieren die uit het vat geschonken worden. Voor bieren uit de fles moet u expliciet naar deze bierlijst vragen. Dit is bewust gedaan omdat het de bedoeling is om zoveel bieren van 't vat te proeven.
Alle 40 kranen waren bezet De laatste bieren die erbij waren gekomen waren Zinnebir Xmas, Hop Flower Power van De Ranke, Darbysite van Brasserie de Blaugies, Goliath Noël en Val-Dieu Noël. Opvallend veel bieren van De Ranke en van Brasserie de la Senne. Bittere biertjes dus. Natuurlijk kunnen de spontane gistingbieren hier niet ontbreken. Geuze, Faro, Kriek Cantillon en Lambic en kriek3 Fonteinen waren te proeven van 't vat.
Het vriendelijke Franstalig personeel die op het moment van mijn bezoek Moeder Lambic open hielden.
Een eerste biertje die ik proefde was er eentje uit het thema van de maand. "Italiaanse bieren van 't vat".
Bij het bier geen nootjes maar een schaaltje licht gebrande mout
Ik proefde het schitterende 'La Mummia" Een zurig mals biertje gerijpt op eiken Barbere wijnvaten. Voor de hergisting zou wijngist gebruikt zijn. Het biertje heeft een Alc% van slechts 4,8. Citrus en wilde gist in het aroma Zurig met toetsen van hout. Prachtig!!!
De Barman was zo vriendelijk om mij toe te laten om te fotograferen achter de toog. Een tweede biertje die ik nuttigde was een Lambic 3 Fonteinen. Geschonken uit een los vaatje
Licht wazige gouden kleur met een kleine witte schuimkop.. Aroma van zure appels, citrusvruchten toetsen van eik Smaak is redelijk mals met toetsen van zure appels citrus, eik, en aards Aanhoudende melkzuur toetsen en eik. schiiterend!
Lambic 3 Fonteinen onder zijn schepper Armand Debelder uit Beersel
De symphatieke Garçon was zo vriendelijk mij de koelcel onder de bar te tonen. Het zou volgens hem momenteel de enige in Europa zijn.
Toegang tot de cel
46 leidingen komen hier van boven naar beneden om aan de vaatjes aangesloten te worden. Elk met zijn eigen druk en temperatuur. Indrukwekkend!!
Info :
Moeder Lambic Place Fontainas 1000 Brussel Alle dagen open van 11u00 tot 01u00 Vrijdag en zaterdag tot 02u00
Wachten op een bepaald bierevenement waar je al maanden naar uitkijkt
kan soms lang duren. Vooral als je de laatste maand bijna dagelijks de bierlijst ziet groeien.
Maar wachten wordt beloond en ook dit jaar stelde Vilvordia BierProefFestival 2010 niet teleur.
Via een kleine autorit, twee treinen, een autobus en een mini voettochtje bereikten
Jan, Geroen en ik op 24 april 2010 vlekkeloos de EHB Campus in Jette.
EHB Campus - Jette
Eenmaal in de zaal werden we geconfronteerd met de o zo vertrouwde kleuren geel en groen, de kleuren van het Praesidium
We werden vriendelijk onthaald door de charmante Roxane Seroen (een jonge dame die verleden jaar nog mijn fotoreportage afsloot) en een symphatieke mede-student.
We waren er dit jaar vroeg bij want de bierlijst telde dit jaar maar liefst 89 biertjes. Naast de Belgische waren ook buitenlandse biertjes te proeven. Brasserie Dupont uit Tourpes stond in de kijker en er was ook een private tasting van vier verschillende versies Mano Negra van brouwerij Alvinne. Dus werk aan de bierwinkel.
We besloten om elk een verschillend biertje te nemen en dan te proeven van elkaars glaasje Zo konden we meerdere biertjes beoordelen.
De eerste biertjes worden door de ijverige studenten ingeschonken.
De beschrijvingen en de interessante informatie komen grotendeels uit de handige biergids die Steven opstelde en waar we gebruik mochten van maken Thx!
Melse God - 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Huyghe. Dit blond helder biertje heeft een zurige neus en is ietsje gistig. Een zoet moutige smaak, fruitig - koriander, een lichte nabitterheid. "Gebrouwen om te bouwen wordt Melse God geschapen volgens jeugdige traditie en zonder voorspraak van een pater, maar met een knipoog naar het Melse grondwater. staat te lezen op het etiket.
Saison Dupont - Cuvée Dry Hopping 2010 - 6,5% Alc.Vol. Deze reguliere Saison van Brasserie Dupont werd eenmalig gebrouwen met dryhopping. Alle 200 à 250 vaten werden reeds verdeeld onder hun beste klanten. Wij proefden van fles 338 van de 500 genummerde Magnumflessen. Een prachtig biertje met aroma's van groene hop. Het bier is hoppig en bitterder van de normale saison. Mooie droge afdronk.
Lijsten, biergidsen, notaboekje en een balpen. Het materiaal van een bierproever
La Corne du bois des Pendus - 5,9% Alc.Vol. Naar een recept van Gaëtan Patin (D'Embly) gebrouwen bij Brasserie Des Légendes - Irchonwelz. Dit is zijn eerste biertje. De naam verwijst naar een gruwelijke legende. Blond wazig biertje met aroma's van citrus. De smaak is nogal kruidig met nota's van peper en Koriander.
Engel 8% Alc.Vol - Brouwerij Kortrijk Dutsel uit de gelijknamige Gemeente. Aangezien er al in Duitsland al een biertje is met de naam Engel moest de brouwerij haar naam veranderen. Ze kozen voor Kortrijk Dutsel aangezien een plaatsnaam niet geclaimd kan worden. Het is een lichtgeel biertje met een eigenaardige havergeur. Het biertje heeft een lichte groentesmaak en heeft een zurige afdronk.
La Trompeuse - 6,9% Alc.Vol. - Brasserie Jean Tout Seul uit Bois de Lessines. Eind 2009 ging deze Brasserie van start. De naam van de brouwerij is een eerbetoon aan de laatste bewoner van de hoeve waar de brouwer gehuisvest is. Het is een amberkleurig biertje met een karamelaroma Kruidig bitter maar het biertje heeft nog een gebrek aan evenwicht
Amburon - 7% Alc.Vol. - Ter Dolen - Houthalen-Helchteren. Tongers stadsbier voor 'een dapper volk' waarvan de naam een samentrekking is van Ambiorix en Eburon. Ontwikkeld en gebrouwen door Bart Durlet en Davy Daniels in de brouwketels van brouwerij Ter Dolen Goudblond, licht wazig biertje Fruitig en kruidig aroma Een kruidige smaak met een licht botertoets Het bier smaakt als een soort Engelse Ale. Bittere nasmaak.
De studenten die de bieren van 't vat en ook de buitenlandse bieren inschenken.
Sarazen - 6,5 % Alc.Vol. - Brasserie Deseveaux De Proefbrouwerij - Lochristi Sebastien Deseveaux droomt van een microbrouwerijtje in Dour. In afwachting laat hij zijn Sarazen brouwen bij de Proefbrouwerij. Oranje biertje met een geurig fruitig aroma Lichte zurige toetsen (boekweit) Hoppig van smaak met een lichte alcoholwarmte. Over het algemeen zoet met een lichtbittere afdronk.
Nee, hier geen toestanden zoals bij Peter Live indertijd. Deze badkuip staat er enkel om etikettenverzamelaars toe te laten etiketten van de flesjes af te weken. Alhoewel ik eigenlijk wel het eerste me meer zou aanstaan.
Holsbeek Lente Tripel - 8,5% Alc.Vol. - brouwerij De Vlier - Holsbeek Dit brouwsel werd afgevuld op slechts 1000 gedecoreerde flessen. Een blond biertje met een lekker bloemig aroma. Hopbitter van smaak met fruitige toetsen. Moutig met een lange bittere afdronk. Een 3 granen tripel die ons zou moeten helpen om na deze uitputtende winter opnieuw op krachten te komen.
Secretaris Zythos, Casimir Elsen druk aan het noteren
Vulcanus 8,4% Alc.Vol - De Proefbrouwerij - Lochristi Blond biertje met een moutig bitter aroma De smaak is ietsje zoet. De nasmaak is licht bitter. Vulcanus is ook de naam van de vriendenkring van de Hasseltse brandweer. Na een eigen jenever brachten ze nu een biertje uit. Gert Jordens van huisbrouwerij/bierfirma Jessenhofke (Kuringen) zorgde voor het recept.
La Belle Ardente 7,5% Alc.Vol. - Brasserie Cosse - Grâce-Hollogne Tot in 1932 vond je in Winenne 'Brasserie Questiaux' In 1928 overgenomen door een zekere R. Cosse. Een afstammeling van die laatste Pierre Frippiat, startte vorig jaar in Grâce-Hollogne een eigen brouwerij. Oranjekleurig bier met aroma's van fruit en hop Zoet biertje met een lichte bitterheid in de achtergrond Toetsen van fruit zorgen voor stabiliteit. Het heeft een aangename bitterheid bij de afdronk.
Zwanze 2009 - 5% Alc.Vol - Cantillon - Anderlecht (Brussel) Op de opendeurdagen bij Brasserie Cantillon is Brusselse folklore en 'Zwanze' gegarandeerd. Sedert twee jaar wordt er een bier met die naam (Zwanze) op de markt gebracht. Ieder jaar wordt een nieuwe zwanze gebrouwen. Verleden jaar met rabarber nu met vlierbloesems. Oranje bier met een heel kruidige neus en citrustoetsen. Ook hout is ruikbaar. De smaak is zurig, maar ook niet te fel in vergelijking met andere cantillon brouwsels. Kurkdroge afdronk.
Bezieler van het Festival, Senior Honoris Causa Steven Vermeylen plaatst de glaasjes voor de private tasting van vier verschillende versies Mano Negra van brouwerij Alvinne.
De private tasting.
Op de middag gingen we een lekkere BBQ gaan eten om de baterijen weer op te laden voor de laatste biertjes.
Wieze Tripel Blond - 8,0% Alc.Vol. - Brouwerij Wieze - Wieze Licht amber biertje met aroma's van mout en koriander De smaak is overwegend zoet met prikkels van citrus Een lichtbittere afdronk. Brouwerij Van Roy werd opgericht in 1866 en ging failliet in 1997. Ze bracht pils, en andere biersoorten uit onder de verzamelnaam 'Wiezebier'. De naam en het logo die eigendom waren van brouwerij Haacht werden overgenomen door Rham Organisaties die opnieuw het Wiezebier op de markt brengen.
Ardelis - 8,5% Alc.Vol. - Millevertus - Toernich Dit biertje wordt gebrouwen voor Ardelis uit Grimbergen. Ardelis is eerder bekend voor haar Finest Belgian Chocolates maar let nu ook dit oranjekleurig biertje ontwikkelen met zelf geoogste honing. Het arma hoe kan het anders heeft honing in de neus De smaak is eerder kruidig dan zoet. Maar toch zoete toetsen en warme alcohol. De afdronk is bitter en licht alcoholisch.
Een gedeelte van de zaal.
Viven Imperial IPA - 8,0% Alc.Vol.- De Proefbrouwerij - Lochristi Vooraleer we enkele buitenlandse biertjes proefden nipten we nog even aan dat laatste Belgisch biertje van de namiddag. Viven Imperial IPA is een echte Amerikaanse IPA voorzien van een dosis stevige Tomahawk en Simcoe hop. Het heeft een bitterheid van om de 124 IBU Het is oranje van kleur. Aromatische hopbloemige neus met aroma's van citrus en pompelmoes. De smaak is lichtzoet en in de achtergrond die lekkere hopbitterheid Droge hopbittere afdronk.
Geroen Vansteenbrugge (Waregemse bierfanaten) tegen Joo Helsen (OBAD) "Wat denkt u? Nog een proevertje Joo?"
Enkele Buitenlandse bieren
Zweden
Nils Oscar Coffee Stout - 6,0% Alc.Vol. Nils Oscar Company AB, Nyköping - Zweden. Zwart biertje met de geur van gebrande mout, donker fruit en chocolade. De smaak is die van gebrande koffie, chocolade Romig mondgevoel. heerlijk! Deze koffiestout werd gemaakt in samenwerking met de kleine koffiebranderij Johan & Nystrôm. Ze selecteerden met Gatsinga een excellente koffie (diepzoetig met een complex fruitig aroma) uit Rwanda. Deze koffie wordt als espresso bij ieder brouwsel toegevoegd na de gisting.
Denemarken
Oak Aged Cranberry Bastard - 8,2% Alc.Vol - Hornbeer Kirke Hyllinge - Denemarken
JǾrgen Fogh Rasmussen is de brouwmeester van Hornbeer terwijl zijn vrouw Gunhild instaat voor het schilderen en ontwerpen van de labels die al even kleurrijk en fantasierijk als de bieren zelf zijn. Oak Aged Cranberry Bastard is een amber roodkleurig biertje gebrouwen met veenbessen en gerijpt op eikenhouten vaten. Het aroma is gerookt met eikentoetsen ook veenbessen aromatiseren uw neus De smaak is moutig zoet met een zurig trekje. Een smaak die u niet alle dagen proeft.
Black Magic Woman - 8,2% Alc.Vol - Hornbeer Kirke Hyllinge - Denemarken De Deense bierconsumentenvereniging
Danske Ǿlentusiaster bekroonde Hornbeer tot beste brouwerij van Denemarken,
een titel die ze moeten delen met Mikkeler.
Black Magic Woman hoe kan het anders is een zwart bier.
Het is een stevige Imperial Stout.
Gebrouwen met turfmout en dat ruik en smaak je
Aromas van gebrnade mout, koffie en donkere vruchten.
Gebrande smaak met koffie en cacaopoeder.
Hoppig en een rokerige gebrande afdronk.Heerlijk complex biertje
Italië
Maltus Faber Triple - 8,0% Alc.Vol.- Maltus Faber - Genova - Italië. Een rijke amber tripel. Kruidig aroma en fruitige toetsen in de neus. Moutig zoete smaak en een hopbittere achtergrond brengen evenwicht in dit biertje. Maltus Faber start in 2005 in Genua als hobbybrouwproject. Als de passie groeit en de kwaliteit van de bieren steeds verbetert, gaat Maltus Faber al snel professioneel.
In het midden Vlaams en Brussels politicus voor Open VLD Sven Gatz met links van hem brouwer Marc Struyf van brouwerij Triest uit Kapelle-Op-Den-Bos genieten van het mooie aanbod van bieren. Van brouwerij Triest zal ik weldra een reportage op dit blog plaatsen.
Dit speelse trio brengt vooral vergeten deuntjes die in ieders geheugenuithoekje zijn blijven hangen.
Zoals altijd was alles weer tot in de puntjes verzorgd. Proficiat Steven en crew!
Het afsluitblogmeisje fluisterde mij volgende drie woorden toe die ik op mijn Bierblog moest vermelden :
Op donderdag spoorde ik naar Brugge om de uitreiking van Het Gulden Hamerken bij te wonen.
Na eerst een zonnige wandeling door Brugge die scone gemaakt te hebben spoedde ik me naar Walplein 26.
De ceremonie vond plaats in het estaminet t Hamerke onder brouwerij De Halve Maan.
In estaminet 't Hamerke is er een prachtige verzameling te bewonderen in verband met het Brugse bierverleden: fotos, documenten, machines en
toestellen, gegevens over Brugse cafés en over de volksgebruiken in verband met herbergen en bier. Dit werd vroeger allemaal tentoongesteld in het Brugs Brouwerijmuseum in de oude mouterijgebouwen van de vroegere brouwerijen mouterij t HAMERKEN. Door het feit dat de brouwerijen zijn moeten wijken voor een gebouwencomplex is een derde van de verzameling onder brouwerij De Halve Maan tentoongesteld.
Ik zal later nog een aparte fotoreportage aan dit uniek museum wijden
Jan De Bruyne, beter gekend als professor Arnoldus Goedbier sprak de uitreiking aan elkaar. Hij kondigde de diverse sprekers aan.
.
Het estaminet zat aardig vol
Paul Vanneste
De Verwelkoming gebeurde door de heer Paul Vanneste,
voorzitter vzw T HAMERKEN
"Na Jaak Rau 1998, Kris Herteleer 2000, Jean Martens 2002, Frank Becuwe 2004, Paul Daeleman 2006 en Professor Raymond van Uytven 2008, is Ketenier Guido Vandermarliere de zevende persoon die het Gulden Hamerken in ontvangst mocht nemen".
"Het Gulden Hamerken is de tweejaarlijkse prijs die de vzw t Hamerken uitreikt aan
een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de brouwerijgeschiedenis.
Guido, schreef verschillende artikels over hop, maar vooral zijn vijfdelig goed gedocumenteerd en van vele fraaie fotos voorziene werk De Kroniek van de Poperingse Hoppeteelt is merkwaardig.
Guido schrijft niet alleen, hij zet zich ook in, samen met de Keteniers, voor het behoud van het Poperingse hoppe‐erfgoed. Hun inzet werd bekroond met de bescherming van 7 hoppeasten".
Verder haalde Paul Vanneste nog enkele passages aan uit de Kroniek van de Poperingse hoppeteelt.
Hij was dan uitermate fier om Guido Vandermarliere voor te stellen als laureaat 2010.
Peter Colpaert
Na elke spreker was er een muzikaal intermezzo
Door Peter Colpaert of Pether.
Ik had Peter al eens bezig gehoord in het Vlaams Parlement.
Pether creëert eigen werk, musiceert met zijn stem, zijn folkgitaar, zijn draailieren (De Vuyst, tenor & sopraan), wat mondharmonica.
Hij engageert zich, puur van aard, naast zijn engagement als eerste Artist for Mother Earth ook in andere sociaalartistieke projecten en performt ondertussen ook als draailierspeler waar draailiermuziek gevraagd wordt. Hij benut wat hij leert, put uit ontmoetingen, anekdotes, het dagelijkse bestaan, ervaringen als begeleider, het leven.
Zonder franjes, met open blik en vaak net iets anders waargenomen.
Zo creëert en schrijft hij (iets) moois, en brengt (iets) nieuws...
Dit vanuit een maatschappelijk positief engagement.
Liefde is. Onafhankelijk.
Echt.
vlnr : Paul Vanneste, Annemie Declerck , Guido Vandermarliere, Gouverneur West-Vlaanderen Paul Breyne, Joris Vanderveken en tweede van laatst Brouwer Kris Herteleer winnaar 2000. Luisteren aandachtig naar de teksten van zanger Pether
Joris Vanderveken
Daarna werd de Laudatio uitgesproken door
Joris Vanderveken
Voorzitter Werkgroep Hoppecultuur Asse
Lid van Hopduvel comité Asse
Voorzitter Hopboeren Tenberg
Joris had het voornamelijk over de persoon Guido.
Niemand in België heeft het onderzoek naar de geschiedenis van de hop zo grondig aangepakt als Guido.
Elk beschreven blad hierover in diverse bibliotheken, is door zijn vingers gegaan
In zeer verzorgde en toegankelijke taal heeft hij dit minutieus te boek gesteld.
Al 10 tallen publicaties over hop staan op zijn naam.
Samen met de Keteniers heeft hij hier bakens verzet. Zie beknopte bibliografie.
Daarnaast schreef hij ook over Den Groten oorlog en Limburg, ... maar dat is een ander epistel.
Ik denk dat hij zelf niet gedacht heeft dat het zo een vaart zou lopen.
Een 10 tal jaar geleden leerde ik hem kennen.
Hij had toen een prentenkabinet samengesteld met afbeeldingen over hop : fraaie houtsnijwerken, versierde
doopvonten, rare tekeningen met duvelse koppen waar hopperanken uitkwamen
Hierover gaf hij dan spreekbeurten met curieuze histories die de hop linkte met de Kelten en Volksreligie.
Er waren talrijke Keteniers aanwezig waaronder Kunstschilder Luc Ameel (midden vooraan)
Tenslotte nam de heer Paul Breyne,
Gouverneur Provincie West-Vlaanderen het woord
Hij had het over Bier en hop die ook het Bourgondisch karakter van de streek aantonen.
Gezellige herbergen en lekkererestaurantjes nodigen u uit om even te onthaasten.
Denk maar aan de verschillende streekgerechten meteen uitgesproken smaak of de delicatesse van de hopscheuten. Wanneer dat alles overgoten wordt meteen ter plaatse gebrouwen streekbier komt men tot een ideale beer & foodpairing. Het wordt een subliem genieten van uitgesproken smaken in harmonie met het fijne aroma van de hop
Na zijn toespraak overhandigde hij Het Gulden Hamerken 2010 aan de laureaat.
Het Gulden Hamerken 2010
Het bestuur van vzw 't Hamerke rond de laureaat.
Guido tenslotte bedankte iedereen en vertelde ons dat hij door het verkrijgen van deze prijs nu genoodzaakt is om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan zijn Kroniek van de Poperingse Hoppeteelt.
Hij vroeg ook aan de aanwezige Bruggelingen om op zoek te gaan in de Brugse stadsarchieven naar de eventuele aanwezige hopteelt in de Reienstad.
bron : persmap
Daarna werd er voor de vele aanwezigen Brugse Zot van t vat geserveerd.
Brugse Zot behaalde onlangs op de World Beer Cup in het Amerikaanse Chicago een zilveren medaille in de categorie Belgian Style Blond Ale.
vlnr : Dhr. Gouverneur Paul Breyne, Joris Vanderveken, Laureaat Guido Vandermarliere en Prof Denis Dekeukeleire
vlnr : voorzitter vzw 't Hamerke Paul Vanneste Dhr. Gouverneur Paul Breyne, Laureaat Guido Vandermarliere en secretaresse Keteniers Annemie Declerck
Dhr. Gouverneur Paul Breyne in gesprek met Kris Herteleer van de Dolle Brouwers uit Esen.
Bernard Duflou (L) medewerker en lid van het Mout- & Brouwhuis De Snoek in Alveringem in gesprek met Ketenier Paul Top.
Burgemeester van Poperinge Christof Dejaegher was eveneens aanwezig. Hier in gesprek met Prof Denis Dekeukeleire
Ook ik mocht op de foto. Ik was maar al te trots om Daisy Claeys van het bekendste bierkaffee van de hele wereld 't Brugs Beertje aan mijn zijde te hebben. Bedankt Lorenz.
De talrijke uitgaven van Guido Vandermarliere en enkele werken van vzw 't Hamerken konden ingekeken worden en aangekocht worden.
Lepe is een streekbiertje die in 2009 uitgebracht is naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van het theatergezelschap (Tejater) De Lepe Hoek uit Hoogstraten.
Het theatergezelschap wilde n.a.v. hun verjaardag met iets origineels uit de lepe hoek komen.
Een streekbiertje was hun keuze.
Ze spraken De Scheldebrouwerij aan om het biertje te brouwen en tekenaar Willy Geerts (Wegé)
om het ontwerp te maken voor de bierviltjes, glazen en etiketten.
Vijf laatstejaarsstudenten ontwerpen een tapinstallatie op zonne-energie
GPR: ECO-tap
Vijf laatstejaarsstudenten van de opleiding Bachelor in de Elektrotechniek van de KATHO, departement VHTI werkten gedurende 6 weken aan een geïntegreerd project voor het maken van een ECO-tap; Dit gebeurde in samenwerking met Brouwerij Verhaeghe voor de vzw t Uilekot uit Herzele.
De ECO-Tap
Het oplaadsysteem en batterijen
De GPR-opdracht was om de koelinstallatie aan te drijven op basis van zonne-energie, via een oplaadsysteem en batterijen. Deze tap zal dan als bewustmakingsinstrument beschikbaar worden gesteld voor allerhande verenigingen en evenementen.
Deze GPR-opdracht heeft een meerwaarde voor de studenten omdat ze leren samenwerken met een non-profitorganisatie en hun medewerkers.
De studenten kregen veel steun door sponsoring en veel technisch advies over de tapinstallatie van Karl Verhaeghe, eigenaar van brouwerij Verhaeghe uit Vichte.
De vijf studenten. vlnr : Dries Degryse, Dieter Daenens, Jan Vanmoortel, Thibault Vandewiele en Gregory Debaere
Gregory Debaere stelt het project voor aan de aanwezigen
Concrete opdrachten:
Dimensioneren van de zonne-energieinstallatie
Praktisch ontwerp van de tapinstallatie (structuur met tap en wasbak)
Ontwerpen van bewustmakingspanelen
Samenwerken met vzw t Uilekot
WAT IS GPR:
Geïntegreerd project of GPR betekent dat er een elektrotechnische project ontworpen wordt. In het laatste jaar worden verschillende onderwijsactiviteiten tot een geheel gebundeld zodat de theorie in de praktijk kan worden omgezet.
Bij projectwerking is het de bedoeling dat de studenten volledig zelfstandig een project uitwerken.
Naast het technische aspect, is er dankzij de projectwerking ook een sociaal aspect. De studenten moeten in een vergadering de taken verdelen, de problemen leren te bespreken en oplossen, op te komen voor hun eigen mening, Kortom er wordt rond een aantal sociale vaardigheden gewerkt.
Het project wordt van begin tot einde uitgevoerd: ontwerp, analyse, informatie opzoeken, uitvoeren, testen, onderhoud, bedrijfseconomische aspecten, communicatie in het Frans, dossier, enz ...
Bart Demeyere: Opleidingscoördinator opleiding Elektrotechniek die het project begeleidde in gesprek met Dhr. Eic Halsberghe (algemeen directeur KATHO),
De evaluatie van het projectwerkbestaat uit drie delen:
Productevaluatie : waarbij de kwaliteit van de analyse en de eindrealisatie door de betrokken docenten wordt geëvalueerd. M.a.w. het ontwerp, de simulaties, de testobservaties en het eindresultaat.
Procesevaluatie : waarbij de werkmethode en het werken in groep centraal staat.
Zelfevaluatie : waarbij iedere student punten krijgt van de andere leden van de groep.
Filip De Bodt van vzw 't Uilekot gaf enige toelichting aangaande het project.
Vzw 't Uilekot is een onafhankelijke en geëngageerde organisatie die kiest voor een duurzame ontwikkeling en daarvoor actief is in het buurtwerk, de milieusector, de noord-zuidsolidariteit, cultureel werk enz... Zij baten een duurzaam café uit met bewuste productkeuze, eigen waterzuivering... Ook buiten het café willen zij mensen op een duurzame manier samenbrengen. Daarom zoeken ze een compacte en mobiele tapinstallatie.
Bron : persmap samengesteld door Bart Demeyere.
Daarna volgde een gezellige receptie de aanwezigen konden kiezen tussen twee biertjes van brouwerij Verhaeghe Duchesse de Bourgogne en een proefbrouwsel van het nieuwe bier Barbe d'Or
Tapper van dienst was brouwerijvertegenwoordiger Germain Demeyere
Filip De Bodt koos voor een Ducheske
Ook student Thibault Vandewiele waagde zich om een pint te tappen
Barbe d'Or getapt in het nieuwe glas.
Barbe d'Or wordt weldra een nieuw biertje van brouwerij Verhaeghe uit Vichte De bedoeling van de brouwerij is om in de nabije toekomst drie hoge gistingsbieren uit te brengen onder de gemeenschapelijke naam Barbe
Met Barbe Rouge (8% Alc.Vol.) konden de bezoekers reeds kennis maken op het Poperings Karakterbierfestival van verleden jaar.
Op deze receptie werd het tweede bier getapt de Barbe d'Or. Een blondje van 7,5% Alc.Vol.
Let op de bieren zijn voorlopig proefbrouwsels Ze zijn enkel nog op vat te proeven.
De smaakbeschrijving volgt later als de bieren definitief gelanceerd worden. Maar ik kan u nu al vertellen dat de Barbe d'Or veelbelovend smaakt. Volgens de brouwerij moet hij nog iets hoppiger worden.
Den Mulder - Het nieuwe speltbier van brouwerij Den Tseut.
Den Mulder - Het nieuwe speltbier van brouwerij Den Tseut
Het mooie Meetjesland
Verleden week was ik op bezoek in het mooie Meetjesland.
Ertvelde was mijn doel.
Niet om brouwerij Bios te bezoeken die daar gehuisvest is maar om de voorstelling bij te wonen van een nieuw biertje, Den Mulder genaamd.
Dit nieuwe speltbier wordt gebrouwen door brouwerij Den Tseut uit Oost-Eeklo.
Een prachtig uitgeschonken Mulder met als decoratie spelt en gemalen spelt.
Brouwer Stefan schenkt mij alvast een biertje in om te proeven. Met 'Den Mulder' is Stefan al aan zijn zesde biertje toe.
Het bier werd gebrouwen in opdracht van mmm eetjesland cvba.
Het Meetjesland is steeds een smakelijke regio geweest die heel wat lekkers in petto heeft.
Getuige hiervan zijn de vele ambachtelijke bedrijven en hoeveproducenten die steeds het beste vabn zichzelf geven en de heerlijke producten aanbieden.
Naast pralines gevuld met Pomme Charelle, kaas met de smaak van Tseutenbier, vlees gebakken in honing en veel andere lekkernijen is er nu
Den Mulder
De Meetjeslandse coöperatieve promoten hun specialiteiten en wil het Meetjesland letterlijk laten proeven van die eigen producten. De samenwerking tussen 25 producenten loont niet alleen, maar zorgt ook voor innovatie. Dit nieuwe speltbier is een mooi voorbeeld.
De windmolen is een stenen korenwindmolen van het type grondzeiler De rosmolen wordt aangedreven door een paard Beide molens zijn in werking en vormen samen een uniek molinologisch geheel.
Het interieur van de molens.
De baardige Molenaar Johan Van Holle
De plaats van het gebeuren was op het molenerf van de Stenen windmolen en Rosmolen van molenaar Johan Van Holle nabij de dorpskern van Ertvelde.
Deze molens zijn waarschijnlijk te samen de enige in hun soort in Europa.
Beiden werden gebouwd in 1798
Sedert 1987, na 116 jaar inactiviteit, wordt terug graan gemalen met de paarden. Daarvoor gebruikt men hier fjordenpaarden, gekend als sterk en werkwillig.
Het prachtige paard van dienst noemt Värdti
De gezellige receptie in open lucht.
Ria, echtgenote van brouwer Stefan schenkt gedreven Den Mulder uit aan de genodigden.
De ouders van Ria en....
....eigenaar van het Ertevelds Biermuseum Remi Dhaene laten het biertje smaken.
Een vriendelijke jonge dame vergastte ons op specialiteiten van het Meetjesland.
Den Mulder is een goudblond biertje van 8% Alc.Vol. met een mooie romige schuimkraag. Het heeft een zoete, fruitige smaak en lichtzure prikkels door de gebruikte spelt. De alcohol is goed gemaskeerd, zodat Den Muldervlot drinkt. Dus opassen geblazen!
Na nog eens het mooie beeldhouwwerk van Tania Romyn bekeken te hebben, neem ik afscheid van het gezellige, vriendelijke Meetjesland.
Donderdag 8 april werd ik uitgenodigd door Thijs Maenhout om de opening van zijn gelijknamige brouwerij in Meulebeke bij te wonen.
Een volledige nieuwe brouwerij gevestigd in de oud gebouwen van het vroegere Gerdox.
Met deze nieuwe brouwerij komt er weer een aanvulling bij aan de zo rijke
brouwgeschiedenis van België.
Thijs wil met zijn bieren de uitdaging aangaan om in de toekomst
mee te helpen aan de Belgische biercultuur.
Een potje Gerdox rundsbouillon verwijst nog naar de vorige zaak
Nu wordt de bouillon vervangen door bier.
De brouwerij beschikt over een gezellig proeflokaal De degustatieruimte is elke zaterdag open van 14h tot 18h.
Thijs is van beroep programmeur in de voeding industrie Hij heeft altijd een liefde gehad voor bier en het brouwen. Zoals veel hobbybrouwers heeft hij de bierbrouwcursus bij Alvinne Events gevolgd en met glans doorlopen.
De Schrootmolen
Beslag en filterkuip (700 liter)
Vroeger kende Meulebeke vijf brouwerijen op haar grondgebied
Waarbij brouwerij Vondel (gesloten in 1961) en brouwerij Goethals (gesloten in 1974)
de voornaamste waren.
Vooral het Vondelbier kende in de loop der jaren veel succes.
Na de sluiting van brouwerij Vondel werd het door brouwerij Riva verder gebrouwen.
Ooit zou brouwerij t Hamerke (Brugge) nog een Vondel gebrouwen hebben. Of er een verband bestaat met dit van Meulebeke kan ik niet bevestigen.
Kookketel 500 liter "Muvero"
Een van de 6 gist- en lagertanks.
Nog drie gist- en lagertanks in de koelruimte
De spiraalkoeler
De flessenafvuller
Met brouwerij Maenhout beschikt Meulebeke niet enkel over een nieuwe brouwerij,
Ze heeft na jaren weer een nieuw biertje in de gemeente.
Koeketiene is de naam.
Koeketiene betekent in feite : bijzit, maîtresse. Het Is een verbastering van het frans : bijwijf.
Niet meteen een naam die een link legt naar de Gemeente.
Waarom Koeketiene? Thijs Maenhout Ik heb mijn echtgenote Birgitte leren kennen tijdens het kaarten, vandaar die naam.
Koeketiene in al zijn pracht. Ook aan het etiket is de nodige aandacht geschonken.
Koeketiene - 8,5% Alc.Vol.
Blond bier met witte stevige schuimkraag
Het aroma is fruitig Perzik - abrikoos Koriander
Het bier is bij de eerste slok vrij aromatisch met fruitige toetsen Koriander speelt een hoofdrol Een zweempje warme alcohol Volmondig biertje met een lichte bitterheid in de afdronk.
Na de verwelkoming van Thijs volgde een zeer verzorgde receptie met lekkere hapjes en broodjes en natuurlijk mocht het nieuwe biertje niet ontbreken.
Thijs met Dominiek Geers en echtgenote Vera de uitbaters van Drankenhandel Geers uit Oostakker
Eventjes uitleg geven aan de genodigden.
Gilberte Vandenbroeke lid van de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP) liet zich de hapjes smaken.
Ook aanwezig was een delegatie van de Babbierproevers uit Brugge. Vlnr : Tony Dauwens, Thijs Maenhout,
Eddy Geysen en voorzitter Marc Vandepitte,
Biotechnoloog Kim Oliever en Construction Engineer Björn Desmadryl zaakvoerders en brouwers van brouwerij het Gulden Spoor - Gullegem
Stefaan Demasure en jozef Wijffels van bierproeversvereniging Heerlijk Intens Consumeren (HIC) uit Ingelmunster in gezelschap van Gilberte Vandenbroeke (HOP)
Ook aanwezig waren Burgemeester Dhr.Daniël Vanpoucke van Meulebeke (L) en Dhr. Ivan Delaere Burgemeester van Pittem (R).
Buiten vertrouwde Pittemnaar Thijs.mij toe dat het voorlopig de bedoeling is om éénmaal per week te brouwen. In de verte zijn al plannen voor een tweede biertje. Hij twijfelt nog welke richting hij zal uitgaan Een bruintje? Een Saison? Een IPA? Geen idee.... De knoop moet nog doorgehakt worden.
Ik wens in ieder geval Thijs, echtgenote Birgit en dochtertje Lente veel succes toe met de brouwerij. En hopelijk mogen we in de toekomst prachtige creaties proeven van brouwerij Maenhout.
Ne kakkenest is het tweede clubbier van Tussen Pot en Pint, het eerste was hun Allemanswies.
Allemanswies werd toen gebrouwen bij brouwerij Boelens uit Belsele.
Ditmaal hebben hun tweede biertje laten brouwen bij Sint-Canarus in Gotem.
Voor de namen van hun clubbieren wil de club altijd origineel uit de hoek komen.
Vermits ze van St. Niklaas zijn hebben ze hun inspiratie gevonden in een streekdialectenwoordenboek van het waasland.
Na Allemanswies (iemand die op de bus iedereen aanspreekt, op straat tegen Jan en alleman goedendag zegt en op café moppen vertelt aan al wie ze wil horen).
Hebben ze gekozen voor Ne Kakkenest wat betekent
Benjamin, jongste van het gezin. Waarschijnlijk zo genoemd omdat dit de laatste persoon was in het gezin die zindelijk geworden is.
Ne Kakkenest is al bijna een jaar geleden gebrouwen met een oplage van 55 bakken en dus al lang uitverkocht. Aangezien het om een eenmalig brouwsel ging,
is het dus ook niet meer te verkrijgen.
Gelukkig kon mijn vaste leverancier Geroen Vansteenbrugge nog een bakje op de kop tikken voor de onlangs gehouden Waregemse Bierhappening (zie reportage hierboven).
En zo mij een flesje overhandigen ter bespreking. Waarvoor dank.
Op zaterdag 3 april laatsleden was er de 4de Waregemse Bierhappening.
Door een te hoge huurprijs moesten de Waregemse Bierfanaten noodgedwongen hun vaste verblijfplaats aan de hippodroom te Waregem verlaten om uit wijken naar het O.C.t Klokhuis in de deelgemeente Beveren-Leie.
Alles was aanwezig om er een spetterende bierhappening van te maken.
Een heel mooie en aangename zaal met ruime parking.
Vier bierstanden waaronder een standje met 13 bieren van de Belgian Family Brewers,
De Oostvlaamse brouwerij Contreras met een selectie schitterende bieren.
De vertrouwde brouwerij Bavik met hun bijna volledig gamma en tenslotte de
WBF stand met moeilijk te vinden bieren, primeurs en proevers van kleine brouwerijen.
Kortom een schitterende bierlijst.
Jammer genoeg lieten de inwoners van Beveren-Leie het een beetje afweten.
Het naburige Desselgem was als dorp van de Ronde van Vlaanderen verkozen en vele
Beverenaars gingen daar hun vertier zoeken.
Gelukkig konden de Waregemse Bierfanaten door de goede jaarlijkse contacten die ze leggen op bevriende bierproevers van diverse clubs rekenen.
Zoals ik al zei, de aanwezigen konden genieten van de vele primeurs.
Wat dacht u van een Kakkernestje, Koeketiene, De Neus, Zware dobber, Bierhop en Tiener?
Niet in Desselgem, maar ook in Beven-Leie kon je het Koerseklakske proeven van de onderneemster van het Jaar, brouwster Gudrun van brouwerij t Gaverhopke.
Klassieke, experimentele en ander bieren waren wel overvloedig te proeven
De aanwezigen hadden dus gelijk!
O.C.t Klokhuis in de deelgemeente Beveren-Leie. De zaal ligt naast het Gemeentehuis.
Niemand heeft het waarschijnlijk opgemerkt maar naast de zaal staat "De Bouwer" van Willem Vermandere Het beeld is er gekomen in opdracht van een grote plaatselijke bouwfirma.
Ook heel mooi is de Sint-Jan de Doperkerk van Beveren-Leie. De kerk dateert van 1970 en valt op door zijn in die tijd heel moderne klokkentoren.
Brouwer Frederik van brouwerij Contreras (Gavere) brengt met e hulp van Pol nog vlug zijn stand in orde.
De stand van de Belgian Family Brewers wordt uitgebaat door Martine, Antoon (R) en Pierre (L).
De sympathieke en mooie Gina Legein vertegenwoordigd brouwerij Bavik. Hier krijgt ze bezoek van Guy Osteux en Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap
Secretaris Geroen Vansteenbrugge is verantwoordelijk voor de stand van de primeurs en de moeilijk te vinden biertjes.
De producten van brouwerij Den Triest (Kapelle-op-den-Bos) zijn stuk voor stuk lekker goed gebrouwen bieren. De Tiener (tweede van rechts) is bijna niet meer te vinden. Hij werd speciaal gebrouwen voor het 10-jarig bestaan van bierproefvereniging Bobsa (Baardegem)
De Neus een aangenaam naar fruit geurig biertje Mooi in balans, vlot drinkend met een fruitig karakter. De neus is een oude spotnaam voor de Kapelnaar
Den Triest Kriek Heerlijke lichtzure kriek met een mooi geurend kriekenaroma. Verrassend aangenaam.
De Gentse Biervereniging was op post. vlnr : Karl Missiaen, Bart Herreman en John Versyck.
Vier Engelstalige bierproevers. vlnr : Paul Briggs, Phil Booton, Brian Smith en Rhodri Thomas
Koeketiene een fruitig biertje ontwikkeld door de nieuwe brouwerij Maenhout uit Meulebeke. De naam Koeketiene verwijst naar de ontmoeting van brouwer Thijs met zijn vrouw Birgitte tijdens het kaartspel.
Het nieuwe biertje 'Enfant Terriple van brouwerij De Leite (Ruddervoorde) was ook te proeven. Een kruidig biertje met een fruitige achtergrond. Het etiket is ontworpen door Robin Vermeersch zoon van kunstenaar Rik en kleinzoon van José Vermeerch.
Tony Dauwens, lid van BAB (Babbierproevers) Brugge in gesprek met Frederik De Vrieze van brouwerij Contreras (Gavere)
Twee lekkere Bavikbieren De Petrus Aged Pale en de Petrus Gouden Tripel.
Een klassieker van brouwerij Bavik Een moutige zoete tripel met aroma's van vers gebakken brood. en een lichte bitterheid die voor voldoende evenwicht zorgt.
Toch behoorlijk wat bierproevers kwamen opdagen.
Aan stand 4 kon je deze 'Bienvenue de Montaigu' proeven. Dit biertje wordt gebrouwen bij 't Hofbrouwerijke te Beerzel in opdracht van bierfirma Montaigu uit Scherpenheuvel.
Niet enkel in Desselgem maar ook in Bevern-Leie kon je het Koerseklakske proeven van brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem.
Toog 4 waar enkele primeurs te proeven waren. Geroen zorgde voor de nodige uitleg
Herbakkersbier een biertje speciaal gebrouwen door de Proefbrouwerij voor de stad Eeklo. Een Belgische IPA. Een prachtige creatie van Dirk Naudts
Een biertje die ook in de smaak viel was 'Ne Kakkenest' gebrouwen door brouwerij Sint Canarus uit Gottem
Kersverse Orval-ambassadeur Nicolas van bierherberg 'De Heerlijkheid' in Waregem aan de stand van de Family Brewers. Hij proeft het nieuwe biertje van brouwerij Van Honsebrouck. Cuvée du Chateau
Vertegenwoordiger van brouwerij Roman (Mater) Tom Vanhaverbeke geniet samen met zijn schoonvader (ex-thuisbrouwer) een Valeir Divers en Extra aan de stand van Contreras.
Nog een moeilijk te vinden biertje is de 'Hogewegse Berghop' gebrouwen door de Proefbrouwerij voor de Dekenij Erembodegem. Deze tripel is gebrouwen met Erembodegemse hop.
Uit de studentenstad Leuven, Luc Smekens en de immers goedlachse Ann Frankie van de Leuvense Biertherapeuten.
vlnr : Kristof Chanterie, Schepen van verkeer en lokale Economie Burgemeester van Waregem Kurt Vanryckegem, Rik Gistelinck secretaris Unizo met zijn rechterhand Pierre Bolle en Fritz Bellemans (ook een medewerker bij Unizo) laten de streekbiertjes smaken
Paternoster een volmondig biertje van de proefbrouwerij Gebrouwen in de Proefbrouwerij - Lochristi Door Microbrouwerij Achilles (Itegem) naar een recept van Willy Maes.
Vier echte proevers uit Beveren-Leie vlnr : Koen Moereman, Danny Delabie, Rik Soens (Eerste Schepen Waregem) en Lucien De Vos (Verzekeringen Ducavo)
Zoals altijd sluit ik af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ook deze schoonheid fluisterde
Over het fenomeen Gezellige avond lopen de meningen enorm uiteen
De wetenschappelijke definitie van een Gezellige avond is moeilijk vast te stellen.
Sommigen definiëren een gezellige avond als een avond met:
Feesten, lekker uit de bol gaan enz
Anderen vinden een avond gezellig lekker lui in hun zetel liggen met een goed boek of kijken naar hun lievelinssoap.
Dan zijn er mensen zoals ik en een tiental andere vrienden en kennissen die hun tv avond ruilen voor een gezellige proeverij van bieren van een van de beste brouwerijen uit België, nl Brasserie Dupont.
Als u dan weet dat deze avond ingericht wordt door de uitbaters van de Pado en dat elk biertje vergezeld was met een hapje klaargemaakt met het desbetreffende bier.
En dat tenslotte de causerie in handen is van vertegenwoordiger Gust Simons!
Tja dan moet ik niet ver meer zoeken achter de definitie van een gezellige avond.
Ik had er een gevonden.
Kijk en geniet mee.
Als aperitief kregen we een ongefilterde Bio Légère - 3,5 % Alc. Vol.
Het biertje is goudblond met een witte schuimkraag Het heeft een moutig en kruidig aroma Specerijen
De smaak is ietwat grassig Hoppig ik vind er toetsjes van jeneverbes in weer? Het heeft een droge afdronk Een mooie body voor een biertje van slechts 3,5 Alc%
Als hapje kregen we een mosselconsomé verrijkt met bio légère
Een tweede biertje was het Biofruitbier van 4,5% Alc. Vol.
Donker amber van kleur met witte fijne schuimkraag. Een lekker geurend aroma van perzik en citrus De smaak is fruitig Maar niet uitgesproeken zoet Eerder zoetbitter Een typisch Dupont product.
Het hapje die er bijhoorde was een tartaar van tomaat en noordzeegarnaal, salade met bio fruit vinaigrette en gamba's gemarineerd in bio fruit
De causerie was in handen van Dupontvertegenwoordiger en spraakwaterval Gust Simons.
Het volgende bier was een Saison Dupont - 6,5% Alc.Vol.
Thierry Van Mullem kijkt aandachtig hoe uitbater Dominiek een glaasje vult met Saison Dupont
Koperblond van kleur met rijke schuimkop
Het aroma is hoppig bitterzoet
De smaak is hopbitter Licht gekruid Toetsen van citrus Het bier heeft een mooie droge bitterheid Lekkere dorstlesser voor op zomerse terassen
Er werd een huisgemaakte rundertartaar met haringkaviaar en een slaatje met saisonvinaigrette erbij geserveerd.
Het vierde biertje was Cervesia van 8% Alc.Vol.
In het bier zijn een 30-tal kruiden verwerkt.
Goudkleurig met een witte schuimkraag
Fruitig aroma's van appelen, perziken, peren.
Rijk aan smaak met toetsen van Fruit - Koriander - Banaan Kruiden - Kruidnagel - peper Een niet al te zoet biertje met een lichte bitterheid
Bij de Cervesia hoorde een stoofpotje van botervis, fijne groentjes en madrascurry.
De tientallen aanwezigen waren vol lof over de biertjes en de kookkunst van de Padokeuken.
Moinette Brune - 8,5% Alc.Vol. was het volgende biertje
een licht bruin bier met een gebroken witte schuimkraag Het aroma is die van Karamel en geroosterde mout
De smaak is licht zoet Karamel - zoete taart? Lichte warme alcoholprikkeltjes zwakke bittere achtergrond Kruidig Een iets minder droge afdronk dan de andere biertjes.
Het hapje die werd opgediend met de Moinette Brune was een in Moinette gesmoorde kalkoenpavée, gekaramelliseerd witloof, kroketjes en sausje met Moinette Brune
vlnr : Gilberte Vandenbroeke, Bianca Goethals en Tinne Vandewalle genoten met volle teugen
Kok van dienst Patrick rust even uit bij de vriendelijke dames Brigitte Madou en Martine Devoldere.
Het zesde biertje was La Biére de Beloeil - 8,5% Alc.Vol. een traktaat van Maison Dupont
La Bière de Beloeil is een mengeling van 50% Moinette blond en 50% Moinette Bruin
Amber gekleurd bier met een witte schuimkraag Het heeft een aroma van zoete specerijen mout en hop
De smaak is fruitig zoet toffee Ietsje gistig met toetsen van kruiden De afdronk is hoppig
Het laatste biertje is de trots van de brouwerij Avec les Bons Voeux - 9,5 % Alc.Vol.
Een koperblond biertje met een dikke romige witte schuimkop
De aroma's zijn die van verse aromahop Ook fruitige toetsen strelen de neus.
De smaak is bloemig Hoppig en fruitig zacht en mals u proeft niet dat u met een kanjer van 9,5 % te doen hebt. wat het eigenlijk een veraderlijk biertje maakt. Heerlijk
Bij deze kanjer behoorde een stevig kaastrio van kaasmakerij Dupont: Moinette jeune Moinette mout en hop Carré Moinette pate molle
Deze vier mensen zorgden dat het een avond was om nooit meer te vergeten. U moet het soms niet te ver zoeken. De gezelligheid licht veel dichter bij huis dan u zou denken. vlnr : Gust, Patrick, Dominiek en Johan.
Tot een volgende avond in de Pado. Misschien zijn jullie er dan bij?
Pado Stationstraat 68 Tielt (50 meter van het station van Tielt) Inlichtingen : 051/407191
Net zoals verleden jaar nam biervoordrachtgever en Beerfanatic Geroen Vansteenbrugge me op de dag van zijn verjaardag mee naar een paar onbekende bierbestemmingen. Altijd een rit vol verrassingen.
Slechts de eindbestemming is die dag altijd gekend nl Het Bierfestival in Kessel-Lo, het jaarlijks evenement van de Leuvense Biertherapeuten
Ditmaal waren Martine en Antoon, twee Waregemse Bierfanaten ook van de partij.
Na een tussenstop in St. Niklaas bereikten we Temse.
Temse een prettig stadje gelegen aan de Schelde en vroeger vooral gekend voor zijn inmiddels opgeheven scheepsbouwbedrijf Boelwerf. Alhoewel we er geen tegengekomen zijn is Temse de stad van de azijnzekers.
In biermiddens is Temse vooral gekend voor de thuishaven van bierproeversvereniging
De club maakt deel uit van de confederatievereniging Zythos.
Het was naar een van hun biercafé's dat Geroen ons meenam voor een natje en een droogje. De Gulden Cop.
De Gulden Cop is gelegen in de Kasteelstraat 1 vlak bij de markt van Temse en recht tegenover het Gemeentehuis.
Het in feite nog jonge gemeentehuis van Temse werd in de periode 1903-1905 gebouwd. De bouwstijl berust duidelijk op een voor die periode dikwijls gehanteerde landhuisarchitectuur. Na een grondige renovatie bekleed het oude gemeentehuis sedert 2008 een toeristische, culturele en ceremoniële functie.
Niet ver van het café staat de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Temse dankt onder andere aan deze kerk de bijnaam van 'Parel aan de Schelde'. De oudtste verwijzingen naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk dateren uit 770. De laatste verbouwingen vonden plaats in 1888.
De Cop Lanceert exclusief bier 'n Copke van 't vat. Een beter locatie kan men als bierproever niet vinden
Markant hoekhuis, grondig verbouwd in het begin van de 20ste eeuw. De lijstgevel bestaat uit machinesteen in provinciale Art Nouveaustijl.
Dit vind ik nog altijd leuk. Een bord met de exclusiviteiten in het krijt
De Gulden Cop is de oudste herberg van Temse. Tot zover men het opsporen kan in het gemeentearchief, is er een drankgelegenheid met die naam (eerste vermelding: 1506); deze herberg stond echter naast het huidige gebouw (Markt).
Wellicht ontleende De Gulden Kop zijn naam aan een uithangbord dat een gulden kop (= drinkbeker) voorstelde. In de loop der jaren breidde de herberg zich uit tot de hoek van de Kasteelstraat.
Begin deze eeuw werd het gebouw vernieuwd naar een ontwerp van de Temsese architect Triphon De Smet, winnaar van de Prijs van Rome voor bouwkunde in 1902. In 1982 werd De Gulden Cop opnieuw grondig vernieuwd en omgevormd tot taverne-restaurant.
Tafeltje rechts : 3 Waregemse Bierfanaten Geroen, Rita en Antoon
Alle Belgische bieren van Hilde Deweerdt ook hier in te kijken
De Gulden Cop beschikt over maar liefst 11 tapkranen waaronder Copke Blond en Bruin en een Chimay Tripel
Op de bierlijst staan ook nog een honderdtal bieren.
Uitbater Johan Blijweert tapt een biertje uit een van zijn 11 tapkranen.
Ik koos voor een Copke Bruin
Copke Bruin - 7,5% Alc.Vol. Alken-Maes
Donker bier met rode schijn Een donker gebroken witte schuimkraag.
Het aroma was niet meteen te ruiken door de schuimkraag en het koude bier (tap) De eerste toetsen die doorkwamen waren stoffig Daarna een geur van zoete mout.
De eerste smaak is zoet Bruine suiker Karamel Lichte alcoholwarmte miniscule toetsen van rozijntjes Een zoet biertje over de gehele lijn. Niet echt mijn ding Maar zoetekauwers gaan het adoreren.
Na een lekker vispannetje en een tripel Chimay konden we met gemak de andere bestemming bereiken zonder honger te hebben.
De Gulden Cop Bvba Kasteelstraat 1 9140 Temse Belgie
Dat jongeren hoe langer hoe meer respect krijgen voor onze Nationale drank bewees
de grote aanwezigheid van studenten op de Straffe Streekbieravond van woensdag 24 maart in de ontspanningszaal 'Home Vermeylen' aan de Universiteit van Gent.
De avond werd ingericht door Sofie Vanrafelghem, Praeses van de studentenvereniging
van het home en tevens co-auteur van het boek Straffe Streekbieren.
Vandaar de naam van het evenement.
Sofie werd bijgestaan door haar vriend David Leroy (Ondervoorzitter Zythos)
Hij nam het eerste deel de voordracht - voor zijn rekening.
Daarna konden de aanwezigen aan twee toogjes proeven van een vijftiental geselecteerde straffe streekbieren.
De meeste komen voor in het boek, maar er waren toch enkele nieuwe bij tot vreugde van de talrijke aanwezige biergeleerden (nieuwe term aan de universiteit?).
Praeses Sofie Vanrafelghem verwelkomde iedereen en stelde voordrachtgever David Le Roy voor.
David sprak eerst een woordje over de confederatievereniging Zythos. Waar komt de naam vandaan en hun doelstellingen.
De avond kon op een ruim studentenpubliek rekenen.
David toonde de juiste manier om een biertje uit te schenken. Hij gaf verder uitleg over het brouwproces en de drie biertjes die tijdens de voordracht geproefd zouden worden.
Een eerste biertje die geproefd werd tijdens de voordracht was Valeir Extra gebrouwen door Contreras uit Gavere. Een goudgeel biertje met aroma van citrusvruchten, hopbloemen. De smaak is licht bitter, fruitig en een aangename droge afdronk.
De studenten waren allemaal enthousiast over dit hoppig biertje.
Ook de biergeleerden (waaronder leden van de Gentse Biervereniging en BLES) konden dit biertje smaken.
Het tweede biertje was Kriek Lindemans Cuvée René
Dit biertje is er eentje met spontane gisting. Het heeft een aroma van krieken en hout. Licht bittere, droge en zure smaak. met toetsen van krieken. Droge zure afdronk. Hier vakkundig uitgeschonken door Randall Silver Na rondvraag was het merendeel van de studenten te vinden voor dit kriekbier.
Een trappist kon tijdens de proeverij niet ontbreken. Een Rochefort 8 werd aan de aanwezigen gepresenteerd. Een zoete moutaroma gedroogd donker fruit, chocolade, toffee en enkele toetsen van alcohol. De smaak is zoet met verschillende moutsoorten en donkere gedroogde vruchten Het heeft wel een 9,2 Alc %
Een Rochefort 8, Belgische traditie beroerd de smaakpapillen.
Proeven en aandachtig luisteren. Een ideale combinatie in home Vermeylen.
Brouwingenieur Stijn Temmerman schoonzoon van Kris Boelens van Brouwerij Boelens gaf een woordje uitleg over het Tongsneyder bier dat hij gebrouwen heeft Het bier kon later op de avond kon geproefd worden. Tongsneyder was een van de nieuwe biertjes die niet op het biermenu stond.
Glenn Castelijn brouwer bij Picobrouwerij Alvinne gaf een woordje uitleg over het biertje Melchior die te proeven was op het minifestival..
Aan twee toogjes konden de aanwezigen proeven van
Een Tongsneyder (Boelens), Melchior (Alvinne) , Valeir Extra (Contreras) Trappist Rochefort 8 (Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy), Gulden Draak, Augustijn Blond (Van Steenberge), Kriek Lindemans Cuvée René (Lindemans), Buffalo Belgian Bitter (Van Den Bossche), Guido (Smisje), Gouden Carolus Classic (Het Anker), Pannepot (De Struise Brouwers) Slaapmutske Blond (Bierfirma Slaapmutske) - en Kempisch Vuur Tripel (bierfirma Pirlot) deze laatste twee bieren worden gebrouwen in de Proefbrouwerij
Tongsneyder een lekker goudblond biertje van brouwerij Boelens naar een recept van brouwer Stijn Temmerman Het heeft een moutig aroma met kruidige toetsen van jeneverbessen en Vlierbes. De smaak is subtiel kruidig Het heeft een droge afdronk
Brouwer Glenn Castelein (Alvinne) in gesprek met Alexander Thoen
Alexander Thoen had zelfs een verrassing mee. Een biertje van de Schotse Belhaven Brewery exclusief gebrouwen voor Canada "Innis & Gunn Canadian Cask" Het biertje wordt gerijpt in geïmporteerde eiken Canadese whiskyvaten. De smaak en geur is van toffee en vanille Créme Brullée.
Sofie Van Rafelgem tussen haar vader en Stijn Temmerman. Sofie is de achternicht van Stijn. Ze toosten op het succes van de avond
Buffalo Belgian Bitter. Een pracht van een biertje van brouwerij Van Den Bossche uit St. Lievens-Esse Behoorlijk verfrissend biertje. Met een mooi ruikend hoparoma. moutig met een een beetje citrus. Zeer droge afdronk met een lekkere hopbitterheid op het einde.
Food Engineer Dries Robberechts uit Brugge. houd zich vooral bezig met foodpairing. Hij wil zich nu ook gaan concentreren op de smaken van bier. Ik had een aangename babbel met hem.
Ook aanwezig was de voorzitter Karl Missiaen van de Gentse Biervereniging met enkel van zijn leden.
De Gentse Biervereniging vlnr : Karl Missiaen, Klaas Dellaert, John Versyck en Bart Herreman
Niet enkel studenten waren aanwezig op dit gezellig minibierfestivalleke. Ook de biergeleerden proefden en genoten.
Heerlijk Proeven, boeiend ontdekken en rusteloos genieten.
Het overwegend vrouwelijk presidium heeft duidelijk zijn charme. Dat ze dan nog goede bieren lusten is zeker een mooie bonus. Op deze foto: Sofie Vermeulen, Sofie Vanrafelghem, Eline Cautaerts, Marianne Heirbaut, Stephanie De Bruyne en Alexander Thoen
Er bestaat een slogan van een bepaald biermerk dat luid Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand.
Maar je kan in de zin ook twee woordjes van plaats verwisselen, en dan krijg je :
Bier met verstand gebrouwen, drink je met liefde.
En dit is net wat Hildegard Van Ostaden doet.
Ontwerpen, creëren en brouwen met verstand.
Elk bier gebrouwen naar haar hand is met kennis ontworpen in Ruislede en gebrouwen bij de Koningshoeven
In Nederland.
Neem nu de Urthel Parlus Magnificum (Vlaemse Bock), de Urthel Hop-it of de Urthel Samaranth. Elk bier beschikt over zijn eigen verhaal en getuigen van vakmanschap.
Dat Hildegard over heel veel stielkennis beschikt lijkt geen twijfel.
Haar nieuw bier Urthel Saisonnière is voor mij en veel andere biergenieters een zomers Gods geschenk.
Men kon verleden jaar reeds met de Saisonnière kennis maken op de Horecabeurs in Gent. Daar schonk Hildgard persoonlijk het bier van het vat.
Hildegard Van Ostaden in gezelschap van Casimir Elsen (Bestuurslid Zythos en redacteur bij het tijdschrift "De Zytholoog", Bier voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ikke van Bierblog en het HOPnieuws
Velen vragen zich af de Saisonnière nu een Nederlands of een Vlaams biertje is?
Voor mij maakt het helemaal niet uit als het maar lekker is. Laten we zeggen een Vlaamse Creatie met een Franse naam gebrouwen in Nederland.
Alle ontwerpen van etiketten, viltjes, kroonkurken, publiciteit enz zijn van de hand van kunstenaar Bas de echtgenoot van Hildegard. Hier ziet u het nieuwe 25 cl glas speciaal ontworpen voor de Saisonnière. Inmiddels is er een 33cl versie uitgekomen.
Op 27 februari 2010 vond het jaarlijks etentje van de Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP) plaats. Het feestmaaltijd ging ditmaal door in bierrestaurant "Allez Hop" te Kortrijk. Een goeie keuze voor iedereen om drie redenen. De meeste van de leden hadden er nog nooit geweest Het was nieuw en profileerde zich als bierrestaurant. In de naam komt ook de naam van onze vereniging voor. Ik was benieuwd wat deze nieuwe zaak ons ging voorschotelen. Ik was een halfuurtje vroeger op de afspraak zodat ik wat foto's van het Interieur kon nemen zondermensen te storen.
Het nieuwe bierrestaurant 'Allez Hop' is gelegen op de Grote Markt 40 van Kortrijk
Het profileert Zich als "Enig in de streek"
Het interieur
Het restaurant is eigendom van brouwerij Bavik. Dit merk je aan de prachtige zwart-wit foto's van de brouwerij aan de muren. Het interieur oogt mooi met strakke lijnen en pasteltinten. Naast het gelijkvloers is er ook nog bovenaan een zaaltje voor 40 personen
Op mijn vraag wat betreft het uitschenken van niet bieren van Bavik en het gebruik van niet bieren van Bavik in de gerechten antwoord Brouwerij Bavik :
"Zaken in eigendom mogen alle vreemde bieren (dranken) verkopen die worden vermeld op de drankenlijst bijgevoegd bij het contract met de brouwerij. Op de drankenlijst staan naast de bieren (en frisdranken) van Bavik oa. ook Carlsberg, Duvel, Westmalle, St. Louis, ... Bieren die niet worden vermeld op de drankenlijst mogen dus niet worden geschonken en ook niet worden gebruikt in de gerechten. Bieren van om het even welke brouwerij serveren mag dus niet. De drankenlijst is wel heel uitgebreid met veel variaties in bieren ".
Bavik is dus wel heel tolerant wat betreft het aanbod van bieren En dit kunnen wij alleen maar appreciëren
Bij het binnenkomen zie je onmiddellijk enkele streekbiertjes pronken
Het menu
Aperitief: Petrus Aged Pale
Artisanale garnaalkroket
Konijn op Grootmoeders wijze met Duchesse de Bourgogne
Roomijs met sabayon van kriekbier
Koffie
Na de vele kookprogramma's op TV zoals" Mijn Restaurant" "De Beste Hobbykok" enz.. .. is iedereen geneigd om bij een bezoek aan een restaurant voor recensent te spelen. Elkeen is plots een culinair kenner Velen kruipen in de huid van een Peter Goossens, een Christel Cabanier of een Dirk De Prins Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat ook soms doe zonder het te beseffen. (maar. ... het is wel prettig) Wat ik hieronder neerpen is mijn eigen smaakervaring en wie ben ik? Let op! Bij sommige mensen gaan de smaakpapillen weer anders reageren. Dus schiet niet op de hobbyrecensent!
Petrus Aged Ale is als bier eigenlijk een perfecte aperitief. De eerste smaak is fris zurig. Eerder een malse zurigheid die na een paar slokjes de smaakpapillen gerust stelt. De kleine prikkels van eik brengen evenwicht en zorgen voor een goed hongergevoel.
Als bijhorende hapjes kregen we een hutsepotje bereid met spekreepjes en een kreeftensoepje. Toch wel een eigenaardige combinatie vooral wat het soepje betrof? De smaak van het soepje was vol, romig en zoet. In tegenstelling met het zurige bier was het er net ietsje over. Het soepje en het hutsepotje waren wel lekker.
Als voorgerecht werd een Artisanale garnaalkroket opgediend. Daarbij werd een Malheur Dark Brut geserveerd. Allebei heel lekker Zowel het gerecht als het biertje. Maar de geparfumeerde Malheur overheerste toch ietsje het gerecht. De Smaak van gedroogde vruchten, pruimen, karamel en kruiden En vooral de 12% Alc.Vol was te rijk aan smaken tegenover de garnaalkroket. Voor mij mocht het zelfs een Oud-Vlaams bruin zijn of een blond biertje zoals biervoordrachtgever Geert Vandromme van Bierpromotie ook al aangaf.
Het hoofdgerecht was 'Konijn op grootmoeders wijze met Duchesse de Bourgogne '. De Combinatie was redelijk goed. Het complexe en zeer zoete aroma van kersen, frambozen en pruimen deden het goed De donker gebrande mout bracht evenwicht in het gerecht. De Malheur van hierboven had ook gekund.
Gezellig tafelen met een mooi zicht op de Grote Markt van Kortrijk Met zijn gotische Sint-Maartenskerk
Het dessert was roomijs met sabayon van kriekbier. Jammer maar dit gerechtje ging volledig de mist in. De smaken van het roomijs en de sabayon klopten niet. Daarnaast was de sabayon eerder korrelig en niet glad genoeg.
Als afzakkertje kregen we een Slaapmutske Blond Een licht bitter biertje met een zacht aroma van Citrusvruchten, Elegant hoppig en aangenaam van smaak met een licht aanhoudende bitterheid. Zeer droge afdronk. Een goed evenwichtig biertje met een niet al te grote Alc.% (6,4) om af te sluiten.
Allez HOP is een restaurant dat nog moet groeien. Het initiatief kan ik alleen maar toejuichen en ben er zeker van dat deze zaak zich beetje bij beetje zal blijven ontwikkelen. In ieder geval zal ik de evolutie volgen en regelmatig eens binnen wippen. Waarom het ook niet eens proberen?
ALLEZ HOP BVBA Grote Markt 40 8500Kortrijk Mobiel:0493 07 51 30
Ricks Abbesse is een biertje typisch voor de streek van het Voerense Moelingen.,
Rik Nyssen, geboren en getogen Voerenaar is de ontwerper dit streekbiertje De ingrediënten van het bier vond hij in het Voerense landschap.
eigenlijk moest hij het niet ver zoeken, Hij zou kersen van de streek gebruiken! Geen kersen uit de handel, nee, hij zocht en vond een kersensoort uit vervlogen tijden.
Er was nog een boomgaard waar abbesse de Mouland bomen staan.
Abbesse de Mouland, zijn kleine zoete zwarte troskersen die na het plukken, dadelijk ontpit en ingevroren worden om de kwaliteit te behouden.
Rik baat volgens de website reeds enkele jaren Ricks Café uit in Moelingen, een cafeetje onder de kerktoren. s Zondag ochtends zit de vaste kaarttafel te Schtukske rapen, en aan het buffet wordt er getoept, een ander kaartspel.
In de namiddag rustten er wandelaars uit bij een frisse pint en 's avonds wordt het café omgetoverd tot the place to be voor de jeugd van Voeren en ver daar buiten.
Een goed draaiend café, maar hij wilde een meerwaarde geven aan zijn establishment, iets van de eigen streek, er bestond al zoveel maar een echt Voerens streekbier, dat hadden ze nog niet.
In 1999 op de jaarlijkse Horecabeurs in Gent maakte hij kennis met Dirk Naudts van de proefbrouwerij.
En zo werden uit de gesprekken twee biertjes geboren waaronder Ricks Abbesse.
Het andere biertje is Ricks bier en is gemaakt van Voerense appel- en perenstroop.
Maar dat bespreken we later nog wel.
Ricks Abbesse 7% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristi
Licht amber tot donker roze Mooie witte schuimkraag
Aromas van zoet fruit Lichte prikkels van alcohol
Uitreiking van de Gouden Glazen 2009 - Flanders Events vzw - Zwevegem
Uitreiking van de Gouden Glazen 2009
Gouden Glas voor Orval, Liefmans, Tripel Karmeliet en Rodenbach
Op zaterdag 13 maart vond in Zwevegem naar jaarlijkse gewoonte de uitreiking van de Gouden Glazen plaats. Dit evenement ingericht door Flanders Events vzw vond al voor de achtste keer plaats. De zaal Sint paulus in de Europawijk was de place to be..
Plaats van het gebeuren was zoals gewoonlijk zaal Sint Paulus in de Europawijk te Zwevegem.
Beren en glazen wachten geduldig op hun toekomstige eigenaars.
De Gouden Glazen worden jaarlijks toegekend door een publieksjury in vier categorieën. De bezoekers van het Internationaal Streekbierenfestival, dat elk jaar plaatsvindt op 14 en 15 augustus in Zwevegem, kiezen de beste Doordrinker en Zoethouder, en het beste Voorzichtige Degustatiebier en het Geprononceerde Degustatiebier.
Zoals gewoonlijk kwam er weer bekend volk naar het gala van het Gouden Glas
De Rode Loper
vlnr : De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem in gezelschap van André Vanryckeghem, concessionaris Orval Zuid Westvlaanderen, Ronald Thulie die Trappistenbrouwerij Westmalle vertegenwoordigde en voorzitter Flanders Events vzw Yvan Devlaminck
Vertegenwoordiger brouwerij Verhaeghe Vichte, Germain Demeyer met echtgenote Nelly
vlnr : Uit Brakel Wim Saeyens en Geertrui van brouwerij De Graal Brouwers Veerle Bal en Jan Vandenberge van bierfirma Lupiline uit Kuurne.
vlnr : Brouwer Guido De Vos (Brouwerij De Ranke - Dottenijs) Martin de Keulenaere, (vertegenwoordiger bij Huyghe - Melle) en Stijn De Neve vertegenwoordiger bij Bosteels - Buggenhout
Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix) en vriendin.
Gina vertegenwoordigster brouwerij Bavik (Bavikhove) met vriend Jeroen
Hendrik en Pieter met vriendin van Bierfirma Druïde uit Deerlijk
Veerle Bal was zo vriendelijk om mij ook eens te fotograferen. Dit naast Geertrui en Wim van brouwerij De Graal, Waarvoor dank.
De wijnen, bier en frisdranken werden aangeboden in samenwerking met Dé Gustibus en Bavik Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.
De lekkere hapjes konden iedereen bekoren.
Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck bediende persoonlijk de genodigden.
Tijdens de receptie verwelkomde Voorzitter Yvan Devlaeminck de genodigden en vertelde kort hoe de avond zou verlopen. Hij gaf ook al uitleg over de volgende editie van het Streekbierenfestival 2010. Daarna stelde hij de genomineerden en de winnaars voor van het Gouden Glas editie 2009.
Aandachtige toehoorders
Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Liefmans van brouwerij
Brouwerij Bosteels kreeg de trofee voor het beste Voorzichtige Degustatiebier voor de Tripel Karmeliet.
Stijn De Neve vertegenwoordiger bij Bosteels en voorzitter Yvan Devlaeminck
Brasserie de l'Abbaye N.D. d'Orval, ten slotte,
nam het Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij
hun Orval.
André Vanryckeghem, concessionaris Orval zuid westvlaanderen kwam de prijs in ontvangst nemen.
Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook de felbegeerde pluche beer
mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de
Gouden Glazen.
De winnaars samen op de foto.
De volledige uitslag
DOORDRINKERS
1. PALM Breweries met RODENBACH
2. Brouwerij DRUIDE met DRUIDE BLOND
3. Brouwerij VAN EECKE met POPERINGS HOMMELBIER
GEPRONONCEERDE DEGUSTATIEBIEREN
1. Brouwerij ABBAYE NOTRE DAME DORVAL met ORVAL
2. Brouwerij VERHAEGHE met DUCHESSE DE BOURGOGNE
3. Brouwerij DE LANDTSHEER met MALHEUR 10
VOORZICHTIGE DEGUSTATIEBIEREN
1. Brouwerij BOSTEELS met TRIPEL KARMELIET
2. Brouwerij ADBIJ DER TRAPPISTEN van WESTMALLE
met WESTMALLE TRIPEL
3. Brouwerij ACHOUFFE/MOORTGAT met LA CHOUFFE BLONDE
ZOETHOUDERS
1. Brouwerij LIEFMANS/MOORTGAT met LIEFMANS
2. Brouwerij HAACHT met MYSTIC KRIEK
3. Brouwerij BOCKOR met ROSE MAX
De meer dan 100 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner
voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, t Baguetje,
t Verdiep, CVO 3 hofsteden en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,
de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen.
Op het bord : Lentesalade met Orval worst en Orval dressing Koude Pastasalade met Orvalkaas Waterzooi van kip met Karmeliet. Scampi met Mediteriaanse Karmeliet saus Aardappelblokjes
Er was ook de lekkere 'Dronken Paling".
Na een sorbet klaar gemaakt met Liefmans was er nog dit heerlijke dessertbuffet
Aditco was de negende partner die met
hun medewerking meehielpen aan het welslagen van de avond. Natuurlijk konden ook de
winnende bieren worden geproefd bij Bestuurslid Kristian Tavenier met dank aan de winnende brouwerijen.
De muzikale noot werd verzorgd door De Gestemde Snaren, heerlijke no-nonsens muziek voor ieders oor.
Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten,
heerlijk proeven van de winnende bieren.
Voor meer informatie over de Gouden Glazen en het Internationaal Streekbierenfestival verwijs ik u graag
door naar de websites www.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be.
Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem en de
Uitreiking van de Gouden Glazen.
Tot 14 en 15 augustus in Zwevegem voor de editie 2010
Den Proefzolder - De bende van de Kloef kwamen hun Kloefkappersbier voorstellen.
Den Proefzolder
De bende van de Kloef of het Genootschap van de Goesting kwamen hun Kloefkapper voorstellen.
Ditmaal geen proefplankje voorbije zaterdag 13 maart 2010.
Neen, Den Proefzolder kreeg bezoek. Dre Ganzepoot en Danny Trappist, twee afgevaardigden van De bende van de Kloef uit Booischot (prov. Antwerpen) kwamen het bier
Ne Kloefkapper van hun vereniging aan de zolderproevers voorstellen.
Dre Ganzepoot (ondervoorzitter) en Danny Trappist (secretaris)
Een kloefkapper of klofkapper in t Kortrijks is dialect voor klompenmaker.
Het wordt ook gebruikt als scheldwoord.
Een 'kloefkapper' is letterlijk iemand die in zijn eigen 'kloefen' (klompen) kapt, dus een bijzonder lomp en onhandig persoon, ook in de overdrachtelijke betekenis. Het is eigenlijk een sufferd.
Maar de Bende van de Kloef zijn totaal geen sufferds integendeel ze zijn een Genootschap van Grote Goesting. Zij offeren zich (volgens hun website) op om de Belgische bier- en eetcultuur naar de buitenwereld te verspreiden.
Het lidmaatschap is beperkt tot zielsgenoten. Hun thuis is Herberg Piet Konijn aan de bareel in Booischot-Statie
Glenn Castelein schenkt zorgvuldig het biertje in de proefglaasjes
Het biertje werd gebrouwen in de hobbybrouwerij De Ganzepoot van Andre Van Gansen
Andre is al 25 jaar hobbybrouwer en brouw samen met zijn brouwcollega Luc.
Het bier dat ze samen maken heet Ganzepoot. Die naam komt van de naam Andre Van Gansen en van Luc De Pooter.
Luc heeft nog brouwerijschool gevolgd in Gent bij Prof. Gilbert Baetsle
(een bekende naam in de brouwerswereld).
Veel bekende Belgische brouwers zijn nog bij hem in de leer geweest.
Luc zorgt in de hobbybrouwerij voor het proces en de berekeningen. Andre is van opleiding meet- en regeltechnieker en zorg voor de technische kant van de installatie.
Klaar om te proeven
De picobrouwerij (capaciteit 120 liter) is gelegen in Nijlen.
Met Danny Van Tricht en de rest van de leden heeft Andre voor het eerst een bier gebrouwen speciaal voor de bende van de Kloef.Deze Kloefkapper.
Het is de bedoeling om dit eén keer per jaar te doen voor eigen gebruik maar niet voor commerciële doeleinden.
Laat ons zeggen dat het een bier is om de vriendschap van de bende te vieren.
De Bende had ook een documentatiemap bij met prachtige foto's van Danny Van Tricht die het hele brouwproces digitaal vastlegde.
Ne Kloefkapper Voldoende alcohol
Hobbybrouwerij De Ganzepoot - Nijlen
Amberkleurig biertje
Met gebroken witte schuimkop
Het aroma is vrij moutig
Met prikkels van alcohol.
De aanzet is zoet
Karamel laat zich opmerken Ook toetsen van sinaasappel komen langzaam los
Fruitige esters van mandarijn
Het bier is volmondig
Bezit nogal veel restsuikers op het laatst
Een lichte bitterheid in de afdronk.
Een lekker hobbybrouwsel die ietsje meer
mocht uitgegist geweest zijn.
Maar al bij al een prima biertje waar de Bende van de Kloef
nog aangename dagen mee zal beleven.
Het wordt gebrouwen met biologische Poperingse hop van Joris Cambie
Om een echte Kloefkapper te zijn moet u volgens hun website aan deze voorwaarden voldoen :
1. Voor leden is zakdoek + kloef verplicht op zo veel mogelijke uitstappen 2. Goed eten en drinken is de reden van bestaan. 3. Een volwaardig lid is levenslang ne "Kloefkapper" 4. Aspirant lid wordt steeds voorgedragen door volwaardig lid. 5. Alle leden moeten aspirant leden aanvaarden 6. Aspirant lid kookt zelf iets voor de andere leden : daarna wordt de "kloef" uitgereikt 7. Clublokaal : Piet Konijn Booischot (Bart & Tinne zijn akkoord !) 8. 1x per jaar uitstap 9. 1x per jaar fietstocht met de bende
Aan voorwaarden 1 en 2 zijn al zeker voldaan.
Bedankt Kloefkappers voor het bezoek en veel succes met jullie bier.