Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    06-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straffe Streekbierenavond - Home Vermeylen - Gent


    Straffe Streekbierenavond


    Dat jongeren hoe langer hoe meer respect krijgen voor onze Nationale drank bewees

    de grote aanwezigheid van studenten op de Straffe Streekbieravond
    van woensdag 24 maart in de ontspanningszaal 'Home Vermeylen'
     aan de Universiteit van Gent.

     

    De avond werd ingericht door Sofie Vanrafelghem,  Praeses van de studentenvereniging

    van het home en tevens co-auteur van het boek Straffe Streekbieren.

    Vandaar de naam van het evenement.


     

    Sofie werd bijgestaan door haar vriend David Leroy (Ondervoorzitter Zythos)

    Hij nam het eerste deel – de voordracht - voor zijn rekening.


     

    Daarna konden de aanwezigen aan twee toogjes proeven van een vijftiental
    geselecteerde straffe streekbieren.

    De meeste komen voor in het boek, maar er waren toch enkele nieuwe bij
    tot vreugde van de talrijke aanwezige
    biergeleerden (nieuwe term aan de universiteit?).





    Praeses Sofie Vanrafelghem verwelkomde iedereen en stelde
    voordrachtgever David Le Roy voor.





    David sprak eerst een woordje over de confederatievereniging Zythos.
    Waar komt de naam vandaan en hun doelstellingen.





    De avond kon op een ruim studentenpubliek rekenen.





    David toonde de juiste manier om een biertje uit te schenken.
    Hij gaf verder uitleg over het brouwproces en
    de drie biertjes die tijdens de voordracht geproefd zouden worden.





    Een eerste biertje die geproefd werd tijdens de voordracht was
    Valeir Extra gebrouwen door Contreras uit Gavere.
    Een goudgeel biertje met aroma van citrusvruchten, hopbloemen.
    De smaak is licht bitter, fruitig en een aangename droge afdronk.







    De studenten waren allemaal enthousiast over dit hoppig biertje.










    Ook de biergeleerden (waaronder leden van de Gentse Biervereniging en BLES)
    konden dit biertje smaken.











    Het tweede biertje was Kriek Lindemans Cuvée René





    Dit biertje is er eentje met spontane gisting.
     Het heeft een aroma van krieken en hout.
    Licht bittere, droge en zure smaak. met toetsen van krieken.
    Droge zure afdronk.
    Hier vakkundig uitgeschonken door Randall Silver
    Na rondvraag was het merendeel van de studenten te vinden voor dit kriekbier.





    Een trappist kon tijdens de proeverij niet ontbreken.
    Een Rochefort 8 werd aan de aanwezigen gepresenteerd.
    Een zoete moutaroma gedroogd donker fruit, chocolade, toffee
    en enkele toetsen van alcohol.
    De smaak is zoet met verschillende moutsoorten en donkere gedroogde vruchten
    Het heeft wel een 9,2 Alc %





    Een Rochefort 8, Belgische traditie beroerd de smaakpapillen.






    Proeven en aandachtig luisteren. 
    Een ideale combinatie in home Vermeylen.






    Brouwingenieur Stijn Temmerman schoonzoon van Kris Boelens van Brouwerij Boelens 
    gaf een woordje uitleg over het Tongsneyder bier dat hij gebrouwen heeft
    Het bier kon later op de avond kon geproefd worden.
    Tongsneyder was een van de nieuwe biertjes die niet op het biermenu stond.






    Glenn Castelijn brouwer bij Picobrouwerij Alvinne gaf een woordje uitleg
    over het biertje Melchior die te proeven was op het minifestival..










    Aan twee toogjes konden de aanwezigen proeven van

    Een
    Tongsneyder (Boelens), Melchior (Alvinne) , Valeir Extra (Contreras)
    Trappist Rochefort 8 (Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy),
    Gulden Draak, Augustijn Blond (Van Steenberge), Kriek Lindemans Cuvée René (Lindemans),
    Buffalo Belgian Bitter (Van Den Bossche), Guido (Smisje),
    Gouden Carolus Classic (Het Anker), Pannepot (De Struise Brouwers)
    Slaapmutske Blond (Bierfirma Slaapmutske) -
    en Kempisch Vuur Tripel (bierfirma Pirlot) deze laatste twee bieren worden
    gebrouwen in de Proefbrouwerij











    Tongsneyder een lekker goudblond biertje van brouwerij Boelens
    naar een recept van brouwer Stijn Temmerman 
    Het heeft een moutig aroma met kruidige toetsen van jeneverbessen en Vlierbes.
    De smaak is subtiel kruidig
    Het heeft een droge afdronk





    Brouwer Glenn Castelein (Alvinne) in gesprek met Alexander Thoen





    Alexander Thoen had zelfs een verrassing mee.
    Een biertje van de Schotse Belhaven Brewery exclusief gebrouwen voor Canada
    "Innis & Gunn Canadian Cask" Het biertje wordt gerijpt in geïmporteerde
    eiken Canadese whiskyvaten.
     De smaak en geur is van toffee en vanille
    Créme Brullée.







    Sofie Van Rafelgem tussen haar vader en Stijn Temmerman.
    Sofie is de achternicht van Stijn.
    Ze toosten op het succes van de avond






    Buffalo Belgian Bitter.  Een pracht van een biertje van
    brouwerij Van Den Bossche uit St. Lievens-Esse
    Behoorlijk verfrissend biertje. Met een mooi ruikend hoparoma.
    moutig met een een beetje citrus.
    Zeer droge afdronk met een lekkere hopbitterheid op het einde.






    Food Engineer Dries Robberechts uit Brugge.
    houd zich vooral bezig met foodpairing.
    Hij wil zich nu ook gaan concentreren op de smaken van bier.
    Ik had een aangename babbel met hem.







    Ook aanwezig was de voorzitter Karl Missiaen
    van de Gentse Biervereniging met enkel van zijn leden.







    De Gentse Biervereniging
    vlnr :
    Karl Missiaen,  Klaas Dellaert, John Versyck en
    Bart Herreman






    Niet enkel studenten waren aanwezig op dit gezellig
    minibierfestivalleke.  Ook de biergeleerden proefden en genoten.







    Heerlijk Proeven, boeiend ontdekken en rusteloos genieten.






    Het overwegend vrouwelijk presidium heeft duidelijk zijn charme.
    Dat ze dan nog goede bieren lusten is zeker een mooie bonus.
    Op deze foto: Sofie Vermeulen, Sofie Vanrafelghem, Eline Cautaerts,
    Marianne Heirbaut, Stephanie De Bruyne en Alexander Thoen

     

    Home Vermeylen
    hopelijk tot volgend jaar?

     




     

    06-04-2010 om 18:15 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4:20 Smuggle Brew - Brouwerij Kerkom




    4:20 Smuggle Brew



    4:20 Smuggle Brew is een speciaal brouwsel van Marc Limet (brouwerij Kerkom)
    voor zijn vriend
    Alex Liberati
    die de biertaverne 4:20 uitbaat in Rome.

    Het bier is een ode aan de vriendschap













    4:20 Smuggle Brew – 7,5% Alc.Vol.

    Brouwerij Kerkom - Kerkom





    Goudblond bier met een dikke witte schuimkop

     

    Moutige neus

     

    De eerste smaak is moutig

    Geroosterd

    Met een lichte bitterheid

    Toetsen van karamel

    De bitterheid blijft mooi aanhouden

    Het bier heeft ook hoppige trekjes

    De afdronk is droog
    En heeft een mooie nabitterheid.
    Lekker biertje

    Maar moeilijk te vinden
    Met dank aan Geroen Vansteenbrugge.








    06-04-2010 om 00:14 geschreven door William Roelens


    02-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urthel Saisonnière - Urthel


    Urthel Saisonnière



    Er bestaat een slogan van een bepaald biermerk dat luid
    “Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand”.

    Maar je kan in de zin ook twee woordjes van plaats verwisselen, en dan krijg je :

    “Bier met verstand gebrouwen, drink je met liefde.”

     


    En dit is net wat Hildegard Van Ostaden doet.

    Ontwerpen, creëren en brouwen met verstand.

    Elk bier gebrouwen naar haar hand is met kennis ontworpen in Ruislede
    en gebrouwen bij de Koningshoeven

    In Nederland.


    Neem nu de Urthel Parlus Magnificum (Vlaemse Bock), de Urthel Hop-it
    of de Urthel Samaranth.
    Elk bier beschikt over zijn eigen verhaal en getuigen van vakmanschap.








    Dat Hildegard over heel veel stielkennis beschikt lijkt geen twijfel.

    Haar nieuw bier Urthel Saisonnière is voor mij en veel andere biergenieters
     een zomers Gods geschenk.






    Men kon verleden jaar reeds met de Saisonnière kennis maken
    op de Horecabeurs in Gent. 
    Daar schonk Hildgard persoonlijk het bier van het vat.





    Hildegard Van Ostaden in gezelschap van Casimir Elsen (Bestuurslid Zythos en redacteur
    bij het tijdschrift "De Zytholoog",
    Bier voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge
    en ikke van Bierblog en het HOPnieuws





    Velen vragen zich af de Saisonnière nu een Nederlands of een Vlaams biertje is?

    Voor mij maakt het helemaal niet uit als het maar lekker is.
    Laten we zeggen
    een Vlaamse Creatie met een Franse naam
    gebrouwen in Nederland.






    Alle ontwerpen van etiketten, viltjes, kroonkurken, publiciteit enz 
    zijn van de hand van kunstenaar Bas de echtgenoot van Hildegard.
    Hier ziet u het nieuwe 25 cl glas speciaal ontworpen voor de Saisonnière.
    Inmiddels is er een 33cl versie uitgekomen.












    Saisonnière – 6% Alc.Vol.

    Urthel – Ruislede (West-Vlaanderen)

    Gebrouwen bij de Koningshoeven - Nederland.







    Goudblond van kleur

    met een mooie stevige witte schuimkraag.

    Ietsje wazig.

     

    Aroma van geurige bloemige hop

    Toetsen van honing en kruiden.

     

    Smaak is hoppig,

    fruitig, appels en citrus,

    een beetje grassig, toetsjes van lichte kruiden.

    Tarwe

    Droog, en heel verfrissend.

    Lekkere bittere afdronk

    Een zomerse dorstlesser

    Een winters degustatiebier









    Bezoek ook eens de mooie sprookjesachtige website naar de hand
    van Bas van Ostaden.  En maak kennis met de Erthels of
    De Cronycken van Ley

    http://www.urthel.com/



    ...Paché...


    02-04-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met HOP in het bierrestaurant



    Allez Hop





    Op 27 februari 2010 vond het jaarlijks etentje van de
    Heerlijke Objectieve Bierproevers (HOP) plaats.
    Het feestmaaltijd ging ditmaal door in bierrestaurant "Allez Hop" te Kortrijk.
    Een goeie keuze voor iedereen om drie redenen.
    De meeste van de leden hadden er nog nooit geweest
    Het was nieuw en profileerde zich als bierrestaurant.
    In de naam komt ook de naam van onze vereniging voor.
    Ik was benieuwd wat deze nieuwe zaak ons ging voorschotelen.
    Ik was een halfuurtje vroeger op de afspraak zodat ik wat foto's van het
    Interieur kon nemen zonder mensen te storen.






    Het nieuwe bierrestaurant 'Allez Hop' is gelegen op de Grote Markt 40 van Kortrijk





    Het profileert Zich als "Enig in de streek"





    Het interieur
















    Het restaurant is eigendom van brouwerij Bavik.
    Dit merk je aan de prachtige zwart-wit foto's van de brouwerij aan de muren.
    Het interieur oogt mooi met strakke lijnen en pasteltinten.
    Naast het gelijkvloers is er ook nog bovenaan een zaaltje voor 40 personen


    Op mijn vraag wat betreft het uitschenken van niet bieren van Bavik 
    en het gebruik van niet bieren van Bavik in de gerechten
    antwoord Brouwerij Bavik :



    "Zaken in eigendom mogen alle vreemde bieren (dranken) verkopen
    die worden vermeld op de drankenlijst bijgevoegd bij het contract met de brouwerij.
    Op de drankenlijst staan naast de bieren (en frisdranken) van Bavik
    oa. ook Carlsberg, Duvel, Westmalle, St. Louis, ...
    Bieren die niet worden vermeld op de drankenlijst mogen dus niet worden geschonken
    en ook niet worden gebruikt in de gerechten.
     
    Bieren van om het even welke brouwerij serveren mag dus niet.
    De drankenlijst is wel heel uitgebreid met veel variaties in bieren ".


    Bavik is dus wel heel tolerant wat betreft het aanbod van bieren
    En dit kunnen wij alleen maar appreciëren














     








    Bij het binnenkomen zie je onmiddellijk enkele streekbiertjes pronken





    Het menu





    Aperitief: Petrus Aged Pale

    Artisanale garnaalkroket

    Konijn op Grootmoeders wijze met Duchesse de Bourgogne

    Roomijs met sabayon van kriekbier

    Koffie



     

    Na de vele kookprogramma's op TV zoals" Mijn Restaurant" "De Beste Hobbykok" enz.. ..
    is iedereen geneigd om bij een bezoek aan een restaurant voor recensent te spelen.
    Elkeen is plots een culinair kenner
    Velen kruipen in de huid van een Peter Goossens, een Christel Cabanier 
    of een Dirk De Prins
    Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat ook soms doe zonder het te beseffen.
    (maar. ... het is wel prettig)
    Wat ik hieronder neerpen is mijn eigen smaakervaring en wie ben ik?
    Let op! Bij sommige mensen gaan de smaakpapillen weer anders reageren.
    Dus schiet niet op de hobbyrecensent!





    Petrus Aged Ale is als bier eigenlijk een perfecte aperitief.
    De eerste smaak is fris zurig. Eerder een malse zurigheid die na een paar slokjes
    de smaakpapillen gerust stelt. De kleine prikkels van eik brengen evenwicht
    en zorgen voor een goed hongergevoel.












    Als bijhorende hapjes kregen we een hutsepotje bereid met spekreepjes
    en een kreeftensoepje.
    Toch wel een eigenaardige combinatie vooral wat het soepje betrof?
    De smaak
    van het soepje was vol, romig en zoet.
    In tegenstelling met het zurige bier was het er net ietsje over.
    Het soepje en het hutsepotje waren wel lekker.






    Als voorgerecht werd een Artisanale garnaalkroket opgediend.
    Daarbij werd een
    Malheur Dark Brut geserveerd.
    Allebei heel lekker Zowel het gerecht als het biertje.
    Maar de geparfumeerde Malheur
    overheerste toch ietsje het gerecht.
    De Smaak van
    gedroogde vruchten, pruimen, karamel en kruiden
    En vooral de 12% Alc.Vol was te rijk aan smaken tegenover de garnaalkroket.
    Voor mij mocht het zelfs een Oud-Vlaams bruin zijn of een blond biertje
    zoals biervoordrachtgever Geert Vandromme van Bierpromotie ook al aangaf.






    Het hoofdgerecht was 'Konijn op grootmoeders wijze 
    met Duchesse de Bourgogne '.
    De Combinatie was redelijk goed.
     
    Het complexe en zeer zoete aroma van kersen, frambozen en pruimen deden het goed
    De donker gebrande mout bracht evenwicht in het gerecht.
    De Malheur van hierboven had ook gekund.







    Gezellig tafelen met een mooi zicht op de Grote Markt van Kortrijk
    Met zijn gotische Sint-Maartenskerk







    Het dessert was roomijs met sabayon van kriekbier.
    Jammer maar dit gerechtje ging volledig de mist in.
    De smaken van het roomijs en de sabayon klopten niet.
    Daarnaast was de sabayon eerder korrelig en niet glad genoeg.







    Als afzakkertje kregen we een Slaapmutske Blond
    Een licht bitter biertje met een zacht aroma van Citrusvruchten,
    Elegant hoppig en aangenaam van smaak met een licht aanhoudende bitterheid.
    Zeer droge afdronk.
    Een goed evenwichtig biertje met een niet al te grote Alc.% (6,4) om af te sluiten.




    Allez HOP is een restaurant dat nog moet groeien.
    Het initiatief kan ik alleen maar toejuichen en ben er zeker van
    dat deze zaak zich beetje bij beetje zal blijven ontwikkelen.
    In ieder geval zal ik de evolutie volgen en regelmatig eens binnen
    wippen.
    Waarom het ook niet eens proberen?




    ALLEZ HOP BVBA
    Grote Markt 40
    8500
    Kortrijk
    Mobiel:0493 07 51 30




     

    28-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    27-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rick's Abbesse - De Proefbrouwerij



    Rick’s Abbesse







    Rick’s Abbesse is een biertje typisch voor de streek van het Voerense Moelingen.,

    Rik Nyssen, geboren en getogen Voerenaar is de ontwerper dit streekbiertje
    De ingrediënten van het bier vond hij in het Voerense landschap.

    eigenlijk moest hij het niet ver zoeken, Hij zou kersen van de streek gebruiken!
    Geen kersen uit de handel, nee, hij zocht en vond een kersensoort uit vervlogen tijden.

    Er was nog een boomgaard waar “abbesse de Mouland” bomen staan.

    Abbesse de Mouland, zijn kleine zoete zwarte troskersen die na het plukken,
    dadelijk ontpit en ingevroren worden om de kwaliteit te behouden.







    Rik baat volgens de website reeds enkele jaren “Rick’s Café” uit in Moelingen,
    een cafeetje onder de kerktoren.
    ’s Zondag ochtends zit de vaste kaarttafel te “Schtukske rapen”,
    en aan het buffet wordt er “getoept”, een ander kaartspel.

    In de  namiddag rustten er wandelaars uit bij een frisse pint en 's avonds
    wordt het café omgetoverd tot “the place to be”
    voor de jeugd van Voeren en ver daar buiten.

    Een goed draaiend café, maar hij wilde een meerwaarde geven aan zijn establishment,
    iets van de eigen streek, er bestond al zoveel maar een echt
    Voerens streekbier, dat hadden ze nog niet.

    In 1999 op de jaarlijkse Horecabeurs in Gent maakte hij kennis
    met Dirk Naudts van de proefbrouwerij.

    En zo werden uit de gesprekken twee biertjes geboren waaronder Rick’s Abbesse.

    Het andere biertje is Ricks bier en is gemaakt van Voerense appel- en perenstroop.

    Maar dat bespreken we later nog wel.







    Rick’s Abbesse 7% Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi




    Licht amber tot donker roze
    Mooie witte schuimkraag

     

    Aroma’s van zoet fruit
    Lichte prikkels van alcohol

     

    Zoete frisse aanzet
    Fruitige smaak – kersen
    ietsje zurig
    Heel diep een lichte wrange bitterheid

    Zoete afdronk - Karamel

    Niet plakkerig zoals soms andere biertjes.
    Toch nog iets anders dan een traditioneel kriekbiertje

    Voor zoetebekken en Voerenaars is dit een lekker biertje.

     Ik hou het liever op ietsje bitter.


    27-03-2010 om 10:10 geschreven door William Roelens


    24-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitreiking van de Gouden Glazen 2009 - Flanders Events vzw - Zwevegem



    Uitreiking van de Gouden Glazen 2009


    Gouden Glas voor Orval, Liefmans, Tripel Karmeliet en Rodenbach


    Op zaterdag 13 maart vond in Zwevegem naar jaarlijkse gewoonte
    de uitreiking van de Gouden Glazen plaats.
    Dit evenement ingericht door Flanders Events vzw vond
    al voor de achtste keer plaats.
    De zaal Sint paulus in de Europawijk was de place to be..






     Plaats van het gebeuren was zoals gewoonlijk zaal Sint Paulus
    in de Europawijk te Zwevegem.

















    Beren en glazen wachten geduldig op hun toekomstige eigenaars.




    De Gouden Glazen worden jaarlijks toegekend door een publieksjury in vier categorieën.
    De
    bezoekers van het Internationaal Streekbierenfestival,
    dat elk jaar plaatsvindt op 14 en 15
    augustus in Zwevegem, kiezen de beste
    Doordrinker en Zoethouder, en het beste
    Voorzichtige Degustatiebier
    en het Geprononceerde Degustatiebier.


    Zoals gewoonlijk kwam er weer bekend volk naar het gala van het Gouden Glas



    De Rode Loper





    vlnr : De Hr. Claude Vanwelden Burgemeester van Zwevegem in gezelschap
    van
    André Vanryckeghem, concessionaris Orval Zuid Westvlaanderen,
    Ronald Thulie die Trappistenbrouwerij
    Westmalle vertegenwoordigde en voorzitter
    Flanders Events vzw Yvan Devlaminck






    Vertegenwoordiger brouwerij Verhaeghe Vichte, Germain Demeyer 
    met echtgenote Nelly







    vlnr : Uit Brakel Wim Saeyens en Geertrui van brouwerij De Graal
    Brouwers Veerle Bal en Jan Vandenberge van bierfirma Lupiline uit Kuurne.





    vlnr : Brouwer Guido De Vos (Brouwerij De Ranke - Dottenijs)
    Martin de Keulenaere, (vertegenwoordiger bij Huyghe - Melle) en
    Stijn De Neve vertegenwoordiger bij
    Bosteels - Buggenhout





    Claude Huys vertegenwoordiger van Brasserie Dubuisson (Pipaix) en vriendin.





    Gina vertegenwoordigster brouwerij Bavik (Bavikhove) met vriend Jeroen





    vlnr : Rudi Ghequire (Site manager bij (Rodenbach Palm Breweries) met echtgenote
    en Geert Vandromme van
    Bierpromotie





    Hendrik en Pieter met vriendin van Bierfirma Druïde uit Deerlijk






    Veerle Bal was zo vriendelijk om mij ook eens te fotograferen.
    Dit naast Geertrui en Wim van brouwerij De Graal, Waarvoor dank.






    De wijnen, bier en frisdranken werden aangeboden
    in samenwerking met Dé Gustibus en Bavik

    Bloemen Zen verzorgde de afwerking van de zaal.





    De lekkere hapjes konden iedereen bekoren.





    Herlinde echtgenote van voorzitter Yvan Devlaminck
    bediende persoonlijk de genodigden.




















    Tijdens de receptie verwelkomde Voorzitter Yvan Devlaeminck de genodigden
    en vertelde kort hoe de avond zou verlopen.  Hij gaf ook al uitleg over de
    volgende editie van het Streekbierenfestival 2010.
    Daarna stelde hij de genomineerden en de winnaars voor
    van het Gouden Glas editie 2009.





    Aandachtige toehoorders


    Het Gouden Glas voor de beste Zoethouder ging naar Liefmans van brouwerij

    Liefmans/Moortgat.



    Anne Cocquyt vertegenwoordigde Moortgat/Liefmans Breweries.




    De beste Doordrinker was Rodenbach van brouwerij Palm Breweries.




    Rudi Ghequire Site manager bij Rodenbach Palm Breweries kwam
    persoonlijk de prijs ophalen




    Brouwerij Bosteels kreeg de trofee voor het beste
    Voorzichtige
    Degustatiebier voor de Tripel Karmeliet.



    Stijn De Neve vertegenwoordiger bij Bosteels en voorzitter Yvan Devlaeminck




    Brasserie de l'Abbaye N.D. d'Orval, ten slotte,

    nam het Gouden Glas voor het beste Geprononceerde Degustatiebier mee naar huis dankzij

    hun Orval.




     André Vanryckeghem, concessionaris Orval zuid westvlaanderen kwam de
    prijs in ontvangst nemen.



    Behalve een mooie trofee kregen de winnaars ook de felbegeerde pluche beer

    mee naar huis, het symbool van de wedstrijd Beregoed Bier, die de basis vormt van de

    Gouden Glazen.





    De winnaars samen op de foto.


    De volledige uitslag

    DOORDRINKERS


    1. PALM Breweries met RODENBACH

    2. Brouwerij DRUIDE met DRUIDE BLOND

    3. Brouwerij VAN EECKE met POPERINGS HOMMELBIER


    GEPRONONCEERDE DEGUSTATIEBIEREN


    1. Brouwerij ABBAYE NOTRE DAME D’ORVAL met ORVAL

    2. Brouwerij VERHAEGHE met DUCHESSE DE BOURGOGNE

    3. Brouwerij DE LANDTSHEER met MALHEUR 10


    VOORZICHTIGE DEGUSTATIEBIEREN


    1. Brouwerij BOSTEELS met TRIPEL KARMELIET

    2. Brouwerij ADBIJ DER TRAPPISTEN van WESTMALLE

    met WESTMALLE TRIPEL

    3. Brouwerij ACHOUFFE/MOORTGAT met LA CHOUFFE BLONDE


    ZOETHOUDERS


    1. Brouwerij LIEFMANS/MOORTGAT met LIEFMANS

    2. Brouwerij HAACHT met MYSTIC KRIEK

    3. Brouwerij BOCKOR met ROSE MAX






    De meer dan 100 aanwezigen kregen een heerlijk walking dinner

    voorgeschoteld dat was bereid door de plaatselijke culinaire handelaars Rossini, ’t Baguetje,

    ’t Verdiep, CVO ‘3 hofsteden’ en Traiteur@Home, de huistraiteur van VZW Flanders Events,

    de organisator van het Internationaal Streekbierenfestival en de Gouden Glazen.













    Op het bord :
    Lentesalade met Orval worst en Orval dressing
    Koude Pastasalade met Orvalkaas
    Waterzooi van kip met Karmeliet.
    Scampi met Mediteriaanse Karmeliet saus
    Aardappelblokjes










    Er was ook de lekkere 'Dronken Paling".





    Na  een sorbet klaar gemaakt met Liefmans was er nog
    dit heerlijke dessertbuffet











    Aditco was de negende partner die met

    hun medewerking meehielpen aan het welslagen van de avond.
    Natuurlijk konden ook de

    winnende bieren worden geproefd bij Bestuurslid Kristian Tavenier
    met dank aan de winnende brouwerijen.





    De muzikale noot werd verzorgd door De Gestemde Snaren,
    heerlijke no-nonsens muziek
    voor ieders oor.



     

    Zoals steeds was de Uitreiking van de Gouden Glazen een geslaagde mix van lekker eten,

    heerlijk proeven van de winnende bieren.

    Voor meer informatie over de Gouden Glazen
    en het Internationaal Streekbierenfestival verwijs ik u graag

    door naar de websites www.goudenglas.com en www.flanderseventsvzw.be.

    Flanders Events vzw is de organisator van het jaarlijkse
    Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem en de

    Uitreiking van de Gouden Glazen.





    Tot 14 en 15 augustus in Zwevegem voor de editie 2010



    24-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    22-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - De bende van de Kloef kwamen hun Kloefkappersbier voorstellen.



    Den Proefzolder






    De bende van de Kloef
    of het Genootschap van de Goesting
    kwamen hun Kloefkapper voorstellen.







    Ditmaal geen proefplankje voorbije zaterdag 13 maart 2010.

    Neen, Den Proefzolder kreeg bezoek.
    Dre Ganzepoot en Danny Trappist, twee afgevaardigden van
    De bende van de Kloef uit Booischot (prov. Antwerpen)
     kwamen het bier

    “Ne Kloefkapper” van hun vereniging aan de zolderproevers voorstellen.





    Dre Ganzepoot (ondervoorzitter) en Danny Trappist (secretaris)









    Een kloefkapper of klofkapper in ’t Kortrijks is dialect voor klompenmaker.

    Het wordt ook gebruikt als scheldwoord.

    Een 'kloefkapper' is letterlijk iemand die in zijn eigen 'kloefen' (klompen) kapt,
    dus een bijzonder lomp en onhandig persoon, ook in de overdrachtelijke betekenis.
    Het is eigenlijk een sufferd.








    Maar de Bende van de Kloef zijn totaal geen sufferds integendeel ze zijn een
    Genootschap van Grote Goesting.
    Zij offeren zich (volgens hun website) op om
    de Belgische bier- en eetcultuur naar de buitenwereld te verspreiden.

    Het lidmaatschap is beperkt tot zielsgenoten.
    Hun thuis is Herberg Piet Konijn aan de bareel in Booischot-Statie






    Glenn Castelein schenkt zorgvuldig het biertje
    in de proefglaasjes





    Het biertje werd gebrouwen in de hobbybrouwerij “De Ganzepoot” van Andre Van Gansen

    Andre is al 25 jaar hobbybrouwer en brouw samen met zijn brouwcollega Luc.

    Het bier dat ze samen maken heet Ganzepoot.
    Die naam komt van de naam Andre Van Gansen en van Luc De Pooter.

    Luc heeft nog brouwerijschool gevolgd in Gent bij Prof. Gilbert Baetsle

    (een bekende naam in de brouwerswereld).

    Veel bekende Belgische brouwers zijn nog bij hem in de leer geweest.

    Luc zorgt in de hobbybrouwerij voor het proces en de berekeningen.
    Andre is van opleiding meet- en regeltechnieker en
    zorg voor de technische kant van de installatie.











    Klaar om te proeven




    De picobrouwerij (capaciteit 120 liter) is gelegen in Nijlen.

    Met Danny Van Tricht en de rest van de leden heeft Andre voor het eerst
     een bier gebrouwen speciaal voor de bende van de Kloef.  Deze Kloefkapper.

    Het is de bedoeling om dit eén keer per jaar te doen voor eigen gebruik
    maar niet voor commerciële doeleinden.

    Laat ons zeggen dat het een bier is om de vriendschap van de bende te vieren.










    De Bende had ook een documentatiemap bij met prachtige foto's
    van Danny Van Tricht die het hele brouwproces digitaal vastlegde.





     

    Ne Kloefkapper – Voldoende alcohol

    Hobbybrouwerij De Ganzepoot - Nijlen






    Amberkleurig biertje

    Met gebroken witte schuimkop

     

    Het aroma is vrij moutig

    Met prikkels van alcohol.

     

    De aanzet is zoet

    Karamel laat zich opmerken
    Ook toetsen van sinaasappel komen langzaam los

    Fruitige esters van mandarijn

    Het bier is volmondig

    Bezit nogal veel restsuikers op het laatst

    Een lichte bitterheid in de afdronk.

     

    Een lekker hobbybrouwsel die ietsje meer

    mocht uitgegist geweest zijn.

    Maar al bij al een prima biertje waar de Bende van de Kloef

    nog aangename dagen mee zal beleven.

     

    Het wordt gebrouwen met biologische Poperingse hop van Joris Cambie







    Om een echte Kloefkapper te zijn moet u volgens hun website
    aan deze voorwaarden voldoen :

     

     

    1. Voor leden is zakdoek + kloef verplicht op zo veel mogelijke uitstappen
    2. Goed eten en drinken is de reden van bestaan.
    3. Een volwaardig lid is levenslang ne "Kloefkapper"
    4. Aspirant lid wordt steeds voorgedragen door volwaardig lid.
    5. Alle leden moeten aspirant leden aanvaarden
    6. Aspirant lid kookt zelf iets voor de andere leden : daarna wordt de "kloef" uitgereikt
    7. Clublokaal : Piet Konijn Booischot (Bart & Tinne zijn akkoord !)
    8. 1x per jaar uitstap
    9. 1x per jaar fietstocht met de bende





    Aan voorwaarden 1 en 2 zijn al zeker voldaan.



    Bedankt Kloefkappers voor het bezoek
    en veel succes met jullie bier.




    22-03-2010 om 22:56 geschreven door William Roelens


    21-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nen Notter - 't Hofbrouwerijke - Beerzel


    Nen Notter

    Nen Notter is een biertje van de organisatie NOT (Nijlen Onbegrenst)

    Een organisatie die de mensen vanuit hun "cocongewoonte" willen halen
    en terug samen brengen rond activiteiten die verbredend werken.










    In 2008 begonnen ze met hun eigen bierbeurs.
    In 2009 werd voor het eerst hun eigen beursbier Nen Notter voorgesteld.
    Het bier was een enorm succes en daarom herhaalden ze dit jaar dit initiatief.

    Het bier wordt gebrouwen bij Jef Goetelen van ’t Hofbrouwerijke te Beerzel

    Via Francois en Nicole, vrienden en medewerkers aan de beurs
    kon ik een flesje bekomen.

    Waarvoor dank.











    Nen Notter – 7,1% Alc.Vol.

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel






    Licht blond bier met witte dikke schuimkraag die vlug verdwijnt

    Redelijke koolzuurpareling

     


    Het aroma is gistig

    Zoetmoutig

    Fruitige toetsen van citrus

     

    De eerste slok heeft een lichte wrange hopbitterheid
    Daarna komt een lichte zurigheid opzetten

    Toetsen van fruit – Citrus, zure sinaasappel

    Het aroma en de smaak zijn als dat van een witbiertje

    Al is in de vergelijking de body iets voller.

    Een verfrissend aangenaam biertje



     

    21-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zythos Bierfestival 2010 - St. Niklaas



    Zythos Bierfestival 2010






    Na het meer dan geslaagde PréZBF op 4 en 5 maart in Ruddervoorde
    (zie vorige drie fotoreportages) vond het weekend daarop het Zythos Bierfestval plaats.
    Dit gerenommeerde festival geroemd in binnen- en buitenland vond net
    zoals de voorbije jaren plaats in de Stadsfeestzalen van St. Niklaas.
    Duizenden bierfanaten uit diverse landen vonden weer de weg naar dit unieke bierfestijn.

    Meer dan 200 Belgische bieren waren er te proeven bij 60 brouwers.

    Deze editie was weer een ode aan het Belgisch Bier.

     

    Daar de voorbije dagen in Ruddervoorde nog al zwaar en vermoeiend
    waren besloot ik om enkel op zondag een bezoekje te brengen aan het ZBF.

    De foto’s heb ik ook een beetje beperkt gehouden
    en mij enkel geconcentreerd op het proeven van nieuwe biertjes en praten,
    veel praten met vrienden



    Laat ik maar mijn fotoreportage

    "Smakelijke bieren en lieve mensen"
    noemen.









    Andre Janssens en echtgenote van de kersverse Brouwerij Hof ten Dormaal uit Tildonk
    stonden voor het eerst op het ZBF. Ze hadden twee smakelijke
    biertjes bij. Hof ten Dormaal Blond en  Amber





    Steven Vermeylen van het Zythos Festivalteam en Andre Janssens samen op de foto










    Guido Devos van Brouwerij De Ranke uit Dottenijs had naast het vertrouwde aanbod
    een 'Saison De Dottignies' mee
    .






    John Barrez, vertegenwoordiger van Brasserie Du Bocq en vriendin Sandra
    kregen bezoek van Danny de trouwste klant van het Brugs Beertje.












    Bij brouwerij De Leite kon ik proeven van hun nieuwste telg "Enfant Terriple"
    Op de foto Carine Vandekinderen echtgenote van
    brouwer en zaakvoerder Luc Vermeersch.






    De Brugse Autonome Bierproevers (BAB) (De rode biergarde) waren
    als confederatielid zoals altijd talrijk vertegenwoordigd










    De nieuwe look van brasserie Caulier uit Peruwelz.
    Een Sint-Bernardushond speelt nu de hoofdrol.






    De kinderen waren zondag in de speelhoek veilig onder het toeziend oog
    van Tommy Van Ouytsel van de
    Aarschotse Bierwegers
    Walter Thijs bracht hem een bezoekje.






    De sympathieke Monique, echtgenote van Ronald Mengerink van Brouwerij
    "De Dochter van de Korenaar" uit Baarle-Hertog tapt voor mij 
    hun allernieuwste creatie "Finesse"










    Voor het eerst op het Zythos Bierfestival Bierfirma Zonderik / Columbus uit Zonhoven
    De biertjes Dubbel Donker en Tripel worden gebrouwen bij De Proefbrouwerij.
    Op de foto Luc Van Esch en echtgenote.





    Ook voor het eerst aanwezig is brouwerij Gulden Spoor ('T Brouwkot)
    uit Gullegem. Naast Manten en Kalle en Netebuk kon men genieten van
    Vlaskapelle Het nieuwe Carnavalsbier.
    Op de foto brouwer Björn Desmadryl










    Ook De Dolle Brouwers uit Esen hadden een nieuw biertje bij.
    Exprmtk Brew AD2010
    Op de foto Els, echtgenote van Kris Herteleer.





    Verrassend van om de hoek
    De altijd goedlachse
    Annick (Nicky) De Splenter van
    Stadsbrouwerij
    Gruut uit Gent.









    Helpende handen uit de aangesloten verenigingen van Zythos 
    Zonder hun inzet zou er geen festival kunnen zijn
    Op de bovenstaande foto's herkent men o.a.
    Sylvia Vercauteren echtgenote van Zythosvoorzitter Jan Rums
    Antoon en Martine Steuperaert,
    secretaris
    Waregemse Bierfanaten en gekend voordrachtgever
    Geroen Vansteenbrugge en John Versyck van de
    Gentse Biervereniging





    Een kruidig biertje getapt bij de stand van Bockor
    Het had nog geen naam, stond ook niet in het programmaboekje
    maar werd ontworpen door
    Allex Lippens
    de persoon (rechts) op onderstaande foto.





    De toekomst van het Belgisch bier!
    Joran Vanginderachter (Van Honsebrouck), Koen Vanlancker (De Proefbrouwerij),
    en Allex Lippens (Bockor)






    Marc Struif van Brouwerij Den Triest had zijn trio lekkere bieren mee
    Triest Blond, Dubbel en Tripel
    Een reportage over deze brouwerij volgt nog op deze blog!






    De altijd lachende Ole Svenningsen (nu doodernstig) met
    vriendin Birgitte Spetterende Svenningsen uit Denemarken





    Eddy Bosmans (R) van de Olense Bierproevers Het Genootschap van de Pot
    geflankeerd door Bart Cuypers (M) van
    Hobbybrouwerij Het Nest









    Bierfirma The Musketeers uit Ursel
    verrbaasden mij met hun nieuw biertje 'Troubadour Magma'
    Het wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij
    Op de foto Stefaan Soetemans





    Tom Peters (R) van Monk Cafe uit Philadelphia USA kwam met
    zijn familie en/of vrienden de Belgische Biercultuur proeven.










    Brouwerij Boelens uit Belsele had ook een nieuw biertje bij
    het heerlijke X-11 of ikself
    Op de foto Marc Mertens (Hoofdredacteur Zytholoog) in gesprek
    Met de vertegenwoordiger van Boelens






    Uli Kremer (L) met Duitse vriend (M) en Andy Randall Silver (BLES)






    Twee belangrijke personen wilden maar al te graag voor mijn lens poseren.
    Professor De Keukeleire, wereldbefaamde autoriteit op het gebied
    van de inhoudsstoffen en de toepassingen van hop en
    Willy Contreras oud brouwer van brouwerij
    Contreras uit Gavere.






    Nog mooi volk
    Johan ‘Wanne” Madalijns van de bierproeversvereniging de Lambikstoempers
    samen met Bernard Duflou medewerker
    en lid van het
    Mout- & Brouwhuis De Snoek in Alveringem






    Voor het eerst op het Festival, bierfirma Montaigu uit Scherpenheuvel
    Ik proefde er de Porter.  Dit biertje wordt gebrouwen bij
    ’t Hofbrouwerijke uit Beerzel





    Uit het Verenigd Koninkrijk, twee biergoeroes
    Tim Web en Chris Podge Pollard






    Nieuw bij brouwerij Van Eecke. - Kapiitel 8






    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.
    Ditmaal de vriendin van Sergio Ruiz van firma Lupulus Cervezas Artesanas
    een lieve Spaanse schone


    Alles over Zythos
    vind u Hier


    Tot Zythos Bierfestival 2011
    zaterdag 5 en zondag 6 maart





    19-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    15-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PréZBF 2010 - Deel 3 - 'œIn en rond Het Kasteel


     

     



    Naast de 65 bieren die te proeven waren in de Commanderie

    konden de bezoekers van het PréZBF ook gaan shoppen in de Biershop
    waar +/- 300 artisanele bieren uit binnen- en buitenland klaar stonden
    om aangekocht te worden.






     













    Crewleden David Rogiers, Pierre Step en Alvinne brouwer David Spiessens
    zorgden voor de uitbating van de biershop.

     




    In de Ratebeertent konden de bezoekers ruilen en proeven
     van hun meegebrachte bieren.

    Enkele mensen plaatsen de proefnotities onmiddellijk op Internet. 







    Ook tussen de bomen werd er lustig gedegusteerd.





     

     
    Diverse buitenlandse bussen parkeerden zich in het kasteelpark.






    Nederlandse bierproevers losten het BOBsysteem zo op.





    Heen en weer tussen het kasteel en de commanderie








    In het kasteel kon men proeven van de Collaboration brews

     

    Keralensis 2009

    Alvinne - Struise Brouwers

    Blend of 2/3 Alvinne Kerasus 2009 with 1/3 Struiselensis

     

    Pipedream

    Alvinne - Struise Brouwers - Pipeworks Brewing

    Original brew to a recipe of Urbain (Struise),

    Devon en Beejay (Pipeworks) brewed at Picobrouwerij

    Alvinne. American style IPA with a

    Belgian twist.

     

    Black Damnation 2 Mokkabom

    Struise Brouwers - Brouwerij De Molen

    Blend of 1/2 Black Albert (Struise) with 1/2 Hel &

    Verdoemenis (De Molen).

     

    Mikkel & Menno

    De Molen - Mikkeler

     

    Triple Hop Bock

    De Molen - Revelation Cat

     

    Devine Rebel

    Brewdog – Mikkeller

     

    Alliance Madeira Reserve 2007

    Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery

     

    Alliance PX Reserve 2007

    Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery

     

    Alliance Unoaked Reserve 2007

    Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery

     

     

    Gastbrouwers stelden voor:

     

    Twickenham Spring Ale

    Grassrooth Black IPA

     

     

    Er was ook een bierstoofpotje voorzien en diverse bierhapjes.


















    Kevin Tirmarche en Uli Kremer zorgden voor het uitschenken
    van de Collaboration brews










    Alliance Madeira Reserve 2007
    Thornbridge Brewery - Brooklyn Brewery





    Soms was het heel druk.





    Carlo Grootaert (Struise Brouwers) en Chris Podge Pollard (UK)
    op zoek naar een biertje.





    Struise Urbain ontloopt even de drukte





    Crewlid Sabine (Links) in gesprek met Bea Brinkman (De molen NL)






     Verpozen met een sigaar of sigaretje in de rookkamer van het Kasteel.



    Wat u niet te zien kreeg!




    Boven in de top van het kasteel...




    ....kon je jenever proeven





    In de kleine keuken werd het stoofpotje uitgeschept
    door crewlid Uli Kremer (DL)







    Crewlid Marc Dekeukeleire bewaakte zorgvuldig het stoofpotje in de catacomben
     van het kasteel





    Zelfs twee Struise afdrogers uit Vleteren kwamen helpen met Glenn.









    In de catacomben van het kasteel konden brouwers en crew zich even
    terug trekken bij de open haard.





    Een vermoeide Stephan




    Davy (met een gelegenheidssigaar) en de kasteelheer (de enige die Maes pils dronk) 
    waren heel tevreden over het gebeuren.
    Misschien al een afspraak voor volgend jaar?



    Jullie waren fantastisch !!!!



    15-03-2010 om 23:08 geschreven door William Roelens


    14-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PréZBF 2010 - Deel 2 - 'œDe Commanderie"




    Vrijdag 5 maart 2010 - 10u tem 20u00

    “PréZBF 2010”

      

     

     


    Vroeg in de morgen ontwaakt de natuur in het landelijke Ruddervoorde.

    De eenden en ganzen, waterkiekens en konijnen maken zich klaar om de dag aan te vangen. 

    De vogels fluiten al op zijn voorjaars en hier en daar wipt een konijn door het domein.

    Het beloofd een mooie dag te worden.  Mooi maar druk.


     

     




    De Commanderie

     

     

      

    Voor het eigenlijke PréZBF op vrijdag moest u niet ingeschreven zijn.

    De inkom was gratis, maar men kon een startpakketje kopen

    Waarin een proefglaasje + 5 jetons en een polsbandje instaken.

     

    De zes brouwerijen (zie vorig verslag) stonden klaar met maar liefst 67 bieren.

    Dit gebeuren ging door in de Commanderie van het Kasteeldomein.





    De bieren waren op een originele manier duidelijk voorgesteld






    Het vrouwelijk gezelschap van de crew zat al klaar om de eerste
    proevers te ontvangen.






    En de bezoekers stroomden toe.
    Hier de bus met bierproevers uit Italië o.l.v. Lorenzo Dabove.





    Olivier Menno (De Molen NL),


    Bij de Molen kon je volgende biertjes proeven



    De Molen Thor & Mjölnir

    De Molen Veen & Turf

    De Molen Hel & Verdoemenis 666 Special Edition

    De Molen Lood & Oud Ijzer

    De Molen Fris & Fruitig 08

    De Molen Stout & Hop

    De Molen Bloed, Zweet & Tranen Menno’s Barrel

    De Molen Vlaams & Hollands (beperkt)

    De Molen Sladek Hopburst













    De stand van Alvinne uitgebaat door Stephan Smedtje Desmedt en afwisselend
    met Marc De Keukeleire en Yuri Skoeri Desmedt

     

    Bij Alvinne kon men proeven van


     

    Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)

    Melchior

    Balthazar

    Gaspar

    Kerasus 2009

    Mano Negra

    Cuvée Freddy (Bourgogne Barrel OA)

    Kerasus 2009 Bourgogne Barrel OA

    Bolleville (Mano Negra) Calvados Barrel OA

    Melchior Calvados Barrel OA

    Podge Oak Aged GlenRothes Barrel

    Mano Negra Oak Aged GlenRothes Barrel

    Mano Negra Oak Aged Bladnoch Barrel

    Melchior Oak Aged Macmyra Barrel

    Hop Trilogy Simcoe

    Hop Trilogy Centennial

    Hop Trilogy Columbus

    Chelmsford Oak Smoked Porter

     




    Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again, met Morpheus-gist)






    Hildegard Van Ostaden achter haar leuk standje van Urthel


    Bij Urthel stonden volgende biertjes op de lijst

    Urthel Hop-It

    Urthel Saisonnière

    Urthel Samaranth

    Urthel Vlaemse Bock




    Urthel Vlaemse Bock

















    De toog van De Struise Brouwers


    Het gamma van De Struise bestond uit


    Black Mes = Black Damnation 3
    (Caol Ila Whisky
    Barrel Oak Aged Black Albert)

    Black Albert (batch 1, 2 years old)

    Dirty Horse (batch 0, 25 year old version)

    Pipedream (batch 0, 1 year old)

    Sint-Amatus

    Aardmonnik/Earthmonk

    Black Damnation 4 Coffeeclub




    Whisky kenners Wouter en Sofie Van Rie - Van Loon afkomstig uit
    Herselt (provincie Antwerpen).




    Bierlover Jan Menken (Jan Trein) uit Nederland.









    De Oesterman Pieter van vishandel Lotte uit Meulebeke 
    was weer aanwezig met zijn verse Franse oesters.





    Mirella Amato (Tapsmedia) uit Canada in gesprek met brouwer
    Martin Dickie van Brewdog Schotland,

    Brewdog kwam onlangs in het nieuws met hun
    Tactical Nuclear Penguin
     32 % Alc.Vol het sterkste bier van de wereld.
    Ondertussen is het al opgevolgd door de
    Sink The Bismarck 41% Alc.Vol.



    Brewdog had volgende bieren mee


    Tactical Nuclear Penguin

    Punk IPA

    5 AM Saint

    Rip Tide

    Nanny State

    Paradox Isle of Arran

    77 Lager

    Trashy Blonde

    Tokyo*
    Sink The Bismarck




    Brewdog : Sink The Bismarck 41% Alc.Vol













    Denise Woks ?? uit de USA





    Glenn Castelein samen met de brouwers van The Thornbridge Brewery
    Mathew Clark en Kelly Ryan.








    Het gamma van The Thornbridge Brewery


    Jaipur

    Kipling

    Bracia

    Halcion

    St-Petersburg RIS Islay Reserve

    St-Petersburg RIS Speyside Reserve

    St-Petersburg RIS Highland Reserve




    Jaipur





    Mathew Clark en Kelly Ryan









    Stefanie De Vos en Christof van bierrestaurant De Bistronoom (Oostende)
    bij Bas en Hildegard (Urthel)





    Uit Denemarken Jonna Rønnest en Tony Trondheim Sørensen





    Jonathan Vertenten, Alexander Bontinck en Pieter de Bonte
    van biergroep "Wie niet drinkt sterft"





    De jongste proever.





    Glenn Castelein met Simone Scarne uit Londen





    Dick van Hemert en echtgenote Wilma uit Nederland in gesprek
    met Olivier Menno (De Molen)





    De Struise vol enthousiasme!
    Of is het voor de onderstaande jonge dame die deze fotoreportage afsluit???






    Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil poseren
    voor mijn digitaalke.
    Ditmaal geen glaasje bier in de handen maar zoals u ziet een bijzonder hondje.
    Van zodra u het woordje "Beer" uitspreekt zet hij zijn oortjes recht.
    Ik heb andere woorden uitgeproken om de oortjes van de jonge dame te laten recht
    komen, maar niets lukte.



    Derde en laatste fotoreportage van het PréZBF 2010 volgt



    14-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PréZBF 2010 - Deel 1 - 'œNight of Whisky & Beer'



    PréZBF 2010

    Donderdag 4 en vrijdag 5 maart

     

     

    Drie dagen bier beleven in en rond een kasteel, dit kan je als bierproever enkel van dromen.

    En toch was het voor een 500 bierfanaten realiteit.

    65 bieren en 5 Whisky’s met uitzonderlijke aroma’s en smaken waren te proeven en aan te kopen

    in het Kasteel der Lakebosschen in Ruddervoorde op het derde PréZBF van Alvinne.
    Editie 2010.




    Kasteel der Lakebosschen.

    .

     

    Naast talrijke Belgische bierproevers waren er Nederlanders, Engelsen,
     Amerikanen, Fransen, Canadezen, Duitsers, Italianen,
    Finnen, Zweden, Denen en Noren,

    Zelfs een Australier en 1 Iraniër werden geseind.

     


     

    De bieren kwamen dan ook van Europa's meest creatieve en innoverende brouwers
    op gebied van experimentele brouwsels.

    Brouwers die hoog aanzien genieten in de bierwereld.

    Picobrouwerij Alvinne, De Struise Brouwers, Urthel (België) Brouwerij
    De Molen (Nederland) Brewdog (Schotland) en de Thornbridge Brewery uit Engeland
    konden met hun uitstekende producten de smaakpapillen
    van alle aanwezigen meer dan bekoren.

     





    Hoog in de nok van het Kasteel een deel van de crew die na
    het klaarzetten van de zaal en de Commanderie even kwam verpozen.
    vlnr : Glenn Castelein (Brouwer Alvinne), Uli, Ikke William, Mark
    en uit Engeland Tom Madeiros van de Twickenham Fine Ales Ltd.

    Eigenlijk is dit een modern kapel in staal waar constant twee flessen Jenever
    aanwezig zijn.
    Iedereen die de trappen besteeg kon genieten van een citroen en/of graanjenever.







    Ik start mijn fotoreportage met dag 1

    Er volgt nog een tweede reportage met meer aandacht voor de brouwers,
    crew en aanwezigen i
    n de Commanderie.




    Donderdag 4 maart 2010 - 17u tem 22u

    “Night of Whisky & Beer”

     

     

    Die avond met verplichte inschrijving ging door in het Kasteel
    Maar eerst werden de genodigden tussen 17u00 en 18u30 onthaald
    in de Commanderie van het kasteel.
    De avond was volledig uitverkocht.






    De Commanderie van het domein.




    De deelnemers konden kennis maken met de brouwers en de crew van het PréZBF

    Ze kregen de volgende biertjes over de lippen

     

    Picobrouwerij Alvinne: Morpheus Extra R.A. (Extra Restyled Again)

    De Struise Brouwers: Pipedream Batch 0

    Brouwerij De Molen: Ijsbock

    Brewdog: 77 Lager

    Thornbridge Brewery: Jaipur

    Urthel: Hop-It








    Aankomst van de genodigden




    Onder de aanwezigen
    Ryan Wiiter (Grassrooth Brewing Co en brouwer bij fano, Denemarken),
    Paula Gaughan (midden) en Mrs Ryan.









    De deelnemers aan de Whisky and beertasting konden als eerste
    inkopen doen in de uitgebreide beershop van Alvinnebrouwer Davy Spiessens




    Na het onthaal en de gelegenheid om als eerste bieraankopen te doen in de biershop

    werden de deelnmers ontvangen in het kasteel voor de Whisky en Beer Tasting.

















    De ronde tafels opgesteld in de prachtige ridderzaal
    werden in de namiddag al zorgvuldig gedekt door de Alvinnecrew.









    De eerste deelnemers kwamen eraan
    Onder hen Luc Smekens en An Frankie van de Leuvense Biertherapeuten.


     
    De gasten werden eerst verwend met een heerlijke aperitief
    Grassrooth Black IPA



    Ook een stoofpotje klaar gemaakt met whisky & bier door onze
    proefzolderchef Glenn Castelijn stond op het menu.

     

    Onder begeleiding van Joris Pattyn volgden dan de de Whisky en Beer Tasting

     


    Op het proefprogramma stond er

     

    Mano Sim (Mano Negra Oak Aged Glenrothes Barrel) - Glenrothes 1991

    Struise Black Mes - Coal Ila Destillers Edition 1995

    Brewdog Paradox Isle of Arran - Arran Sherry

    De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel - Bruichladdich Port Charlotte PC 8

    Thornbridge St-Petersburg Russian Imperial Stout Islay Reserve – Coal Ila 1982





    De te proeven whisky's

















    De te proeven bieren. 
    Alleen De Struise Black Mes werd van 't vat geschonken






    De Beste Belgische proever Joris Pattyn stelde de whisky's en bieren
    aan de aanwezigen voor. Hij gaf de nodige uitleg zowel in het Engels
    als in het Nederlands.







    Vooraan Joris Pattyn, recht tegenover Luc Smekens,
    Steven Lintermans, Ondervoorziter Zythos David Le Roy en
    Sofie Vanrafelghem





    Vlnr : Carlo Grootaert (Struise Brouwers) - Hildegard en Bas Van Ostaden (Urthel)
    Olivier Menno (De Molen NL), -
    John Brus (De Molen NL) en
    Matthew Clark (Thornbridge Brouwerij GB)





    Vlnr : John Brus (De Molen NL), Mathew Clark en Kelly Ryan (Thornbridge Brewery GB),
    Sjoerd en Bea Brinkman (De molen NL)





    Tom Madeiros (Twickenham Fine Ales Ltd GB), Martin Dickie (Brewdog Schotland),
    Carlo Grootaert (Struise Brouwers) en Hildegard (Urthel)






    Met bril Thomas, dan vlnr Mes, ? , Ian Harrisoni





    Tafel met Franse bierproevers.
    vlnr : Samuel Duez, Nicolas Hernout, Cyril Fonchy, Anthony D'Orazio










    Vlnr : Elisa Bostyn (Ziggybar Kortrijk), Stevie Vandekerkhove (Gainsbar Kortrijk)
    Rufus Six.  In de rug de ouders van Milan Elkerbout uit Nederland





    Paula Gaughan uit Luxemburg verwacht een kindje.
    Uit de handen van Glenn kreeg ze een toepasselijk geschenkje.





    De vader, Greg Gaughan kreeg een Bolleville Calvados Barrel Oak Aged 
    uit de handen van Davy Spiessens





    Mrs Ryan uit Denemarken was die avond jarig.
    Een echte Belgische taart kon haar wel bekoren





    Na de tasting kon men zich terug trekken in de rookruimte voor een
    lekkere sigaar.



    Nuttige Info :

    Brewdog

    Unit 1, Kessock Workshops

    Fraserburgh AB43 8UE - Schotland

    www.brewdog.com

     

    Thornbridge Brewery

    Riverside, Buxton Road

    Bakewell DE45 1GS - Engeland

    http://www.thornbridgebrewery.co.uk/

    http://beerevolution.wordpress.com

     

     

    Brouwerij De Molen

    Overtocht 43

    2411 BT Bodegraven - Nederland

    http://www.brouwerijdemolen.nl/

     

     

    Brouwerij Urthel

    Krommekeerstraat 21

    8755 Ruiselede

    http://www.urthel.com

     

     

    De Struise Brouwers - ‘t Oud Schooltje

    Kasteelstraat 50

    Oost-Vleteren - België

    http://struise.noordhoek.com/eng/

     

     

     

    Picobrouwerij Alvinne

    Mellestraat 138

    8501 Heule - België

    www.alvinne.be

    http://alvinne.wordpress.com

    www.alvinnebeershop.be


    Andere reportages over het PréZBF

    (Toutes) Les Bières – Le Forum

    http://bierentrein.wordpress.com/2010/03/08/brugge-en-het-pre-zbf/
    http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,14382.new.html#new
    http://www.babblebelt.com/bbb_classic/readpost.html?id=1268081668
    http://www.babblebelt.com/bbb_classic/readpost.html?id=1267890891
    http://www.ratebeer.com/forums/explosion-fire-at-de-dolle_134075.htm
    http://forum.touteslesbieres.fr/topic6999-night-of-whisky-berre-et-prezbf-2010-reportage.html
    http://struise.noordhoek.com/eng/index.php?option=com_mojo&Itemid=138&p=243
    http://desdemoor.co.uk/zythos-bierfestival-and-pre-zbf-2010/
    http://aconsideredglass.blogspot.com/2010/03/belgian-beer-weekend-wrap-up-1-pre-zbf.html


    Wordt vervolgd...




    12-03-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    09-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee meisjes op café




    Twee meisjes op café

     

    Ik heb gevraagd aan Sofie Vanrafelghem
    (Co-auteur van het boek
    100 x proeven van straffe streekbieren)
    om een tekstje neer te pennen bij foto’s van haar en haar vriendin Loes.

    Die foto's heb ik genomen in café “De Gans” in Huise”

    Ondanks de drukke bezigheden bij de BRT waar ze stage loopt wou ze het meteen doen.


    Waarvoor dank Sofie.

     

    Maar eerst laat ik Raymond van het Groenewoud

    haar stukje inleiden

     

     

    Twee meisjes op café

    kwamen een biertje proeven

    ze hadden hun glimlach mee

    ze dronken Chimay Brûlée




    Gezellig bier proeven tussen de ganzen

     

     

    Op een koude vrijdagavond stappen we binnen in café de Gans.
    Dankzij een gezellig haardvuur en een hartverwarmende gastvrijheid zijn
    we binnen de kortste keren het koude winterweer vergeten.
     
    Al meer dan 20 jaar verwennen Ingrid en Hein hun gasten met heerlijke streekbieren.
    In dit café zijn de ganzen alomtegenwoordig.
    Zo vertellen de papieren ganzen op tafel je welke streekbieren hier te verkrijgen zijn.
    Cafébaas en geboren verteller Hein geeft ons met plezier meer uitleg
    over zijn assortiment die meer dan 300 streekbieren rijk is.








    Een sensationele Trappist




    Een van de redenen waarom sommige zelfs de oceaan oversteken
    om dit unieke cafeetje in Zingem op te zoeken is hun
    wereldvermaarde verbrande Trappist.
    Dit moet je geproefd hebben, beweert Hein.
    Nadat Ingrid een gloeiende pook in onze rode Chimay doopt en er voorzichtig mee roert,
    verschijnt een erg roomwitte en volle schuimkraag op onze trappist.
    De sensatie vergroot nog als we de trappist werkelijk aan onze lippen zetten.
    We genieten van een fijne, romige smaak van karamel in het schuim
    gecombineerd met een frisse rode Chimay daaronder.
    Een absolute aanrader!

     

    Sofie Vanrafelghem





























    Sofie en Loes nippend aan hun Chimay Brûlée




    Een fotoreportage van dit uniek cafeetje
    vind je
    Een Stropken in De Gans - Huise (Zingem)


     

    09-03-2010 om 23:31 geschreven door William Roelens


    08-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Proefzolder - 27 Februari bijeenkomst


    Den Proefzolder






    27 Februari bijeenkomst



    Op zaterdag 27 februari konden de liefhebbers van lekkere biertjes weer gaan proeven op
    Den Proefzolder bij Alvinne in Heule.

    Ditmaal geen themaplankje maar de zoldergasten konden in avant-première
    alle bieren proeven die Alvinne gebrouwen heeft voor het PréZBF 2010.
    (Over dit uniek evenement kom ik later nog op terug met enkele fotoreportages).

     

    In de belangstelling stond die dag de Hoptrilogie

    (Driemaal eenzelfde bier, maar telkens massaal gehopt met een
    andere Amerikaanse hopsoort.
    Alvinne Columbus, Alvinne  Centinnal en Alvinne Simcoe.

    Bij alle drie de bieren werd maar liefst 5 Kg Hop op 450 liter bijgevoegd.

     

    Ook de biertjes Cuvée Freddy, Kerasus 2009,
    Chelmsford Oak Smoked Porter,
    Bolleville Calvados Barrel Oak Aged en
    Melchior Calvados Barrel Oak Aged konden gedegusteerd worden.




    Kerasus Bourgogne Barrel Oak Aged

    Picobrouwerij Alvinne - Heule





    De Kerasus gerijpt op Bourgondische wijnvaten

     

    Het bier kwam toen we het proefden rechtstreeks uit de warme kamer


    Mooi rood van kleur en schuimloos

     

    De neus bied ons een prachtig geurig fruitaroma

    Tikkeltje eik.  Het biertje is vooral vineus. 

    Hoe kan het anders het is gelagerd in een Bourgogne vat

    De smaak is fruitig,

    heel mals. 

    Het bier moet nog een tijdje rijpen zodat het een vollere body krijgt.

    Maar geur en smaak zijn nu al veel belovend.

     

    Ook dit biertje kwam tot stand met hun eigen huisgist 'Morpheusgist'





    Glenn Schenkt de Bolleville Calvados in de proefglaasjes




    Bolleville Calvados Barrel Oak Aged – 10% Alc.Vol

    Picobrouwerij Alvinne - Heule









    Bolleville Calvados Barrel Oak Aged – 10% Alc.Vol

    Picobrouwerij Alvinne - Heule






    Dit is de Mano Negra die gerijpt is op een calvadosvat

     

    Een donker biertje zonder schuim

    Het aroma is dit van warme alcohol gecombineerd met donker fruit.

    Ook houtaroma’s komen de neus opvrolijken

     

    De smaak is die van donker fruit

    Toetsen van gebak

    Houtprikkels

    Het heeft een droge afdronk.




     

    Alvinne Hop Trilogy Columbus – 7,1% Alc.Vol.
    Picobrouwerij Alvinne – Heule





    Oranjekleurig biertje
    met een kleine witte schuimkraag

    Het aroma is een fruitmandje
    Waar voor mij pompelmoes toonaangevend is

    De smaak is bitter
    die heel lang blijft duren
    Kruidige toetsen
    Lichte citrusprikkels
    Droge bittere afdronk.

    136 EBU






    Voor het eerst op Den Proefzolder
    Bierviltjesverzamelaar Richard Verreyken en Marie-Therese Desmet




    Zoals gebruikelijk werden er ook weer andere biertjes geproefd


    Jean Chris numero 2 – 9% Alc.Vol
    Brasserie Sainte Helène - Ethe - Belmont (Virton)







    Donkerbruin bier

    Met een mooie volle beige schuimkraag

     

     

    Zoet fruitig aroma

    Vijgen

     

    Een zoet fruitige start

    Die nadien overgaat in een koffiebittere smaak

    Nu en dan een cacao toets

    Kruidig

    In de achtergrond een lichte wrange bitterheid

    Droge afdronk

     

    Speciaal gebrouwen voor Mi-Orge Mi-Houblon in Arlon.





    Mikkeller Weinbrand Barrel Aged Red Ale  – 10% Alc.Vol.
    Proefbrouwerij - Lochristie

     




    Donker oranje van kleur

    Fijn beige schuimkraagje

     

     

    Het bier heeft een fruitige neus

    Frutella spekken

    Het neigt zelfs een beetje naar het medicinale

     

    De smaak is beter dan het aroma

    De eerste slok is ietsje muf

    eik en warm alcohol.

    Een Hopbitterheid brengt enigszins evenwicht

    Bijna geen carbonatie

    Het bier zou na een tijdje beginnen te vervelen.

     



     

     
    Enkele Zolderproevers kijken naar Glenn's serveerkunst




     

     

    Stone Imperial Russian Stout – 10,5% Alc.Vol.

    Stone Brewing Co. - Escondido, CA - USA

     



     

    Zwart bier

    Fijn beige schuimkraagje die al vlug verdwijnt

     

    Aroma’s van zwarte koffie

    Zelfs Iets rokerig

     

    De smaak is lekker koffiebitter

    Ook hier komt er een vleugje rooksmaak naar boven

    Donkere chocolade

    Pruimen – Rozijnen

    Een gamma aan smaken naarmate het biertje ietsje warmer wordt

    Stevige body

    Met een droge afdronk

    Bier om te genieten met een paar mensen

    En in de achtergrond muziek van Norah Jones.

     

     


    Alesmith Mikkeller Stone
    Belgische Style Ale Tripel – 8,7% Alc.Vol.
    Collaboration brew : Stone Brewing Co. Alesmith en Mikkeller



     

     

    .

     

    Licht Goudkleurig

    fijn wit schuimkraagje

     

    Moutig

    Peperprikkels

    Citrus - Koriander?

     

    De smaak is overwegend zoet

    Fruitig

    Ietsje pietsje bloemig

    Karamel

    Warme alcoholtoetsen.

    Nogal plakkerig

     

    Goed maar toch niet spectaculair.



    Info : Den Proefzolder
    http://alvinne.wordpress.com/about



    08-03-2010 om 11:29 geschreven door William Roelens


    01-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hertenheer - Hobbybrouwerij Het Nest - 't Hofbrouwerijke



    Hertenheer
    Blond en Bitter

    Ik weet niet of de Turnhoutse hobbybrouwers “Het Nest” van plan zijn om
    52 verschillende biertjes op de markt te brengen?  Na het succes van hun Schuppenboer
    ( zie :
    Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout)
    brengen ze na een jaar terug een nieuw biertje uit.

    Hertenheer is hun tweede creatie.
    Nu verwacht u dat dit bier (omdat de Heer in het kaartspel de hoogste rang bekleed)
    een alcoholpercentage zou krijgen die hoger is dan de 8,5% van Schuppenboer.
    Niets is minder waar.










    Ze hebben een biertje gecreëerd die nog meer hun eigen 
    smaakpapillen en ook deze van het grote publiek kan bekoren.
    Een bier die minder zwaar is maar bitterder van smaak,
    geheel naar de nieuwe trend in de Belgische bierwereld.
    In tegenstelling tot veel andere brouwers die met Amerikaanse of
    Nieuw-Zeelandse hop werken houden zij het op Europese hop.
    Hertenheer wordt net als Schuppenboer  gebrouwen bij t Hofbrouwerijke in Beerzel.







    Nog een leuk weetje is dat de Harten Heer in het kaartspel ook Bospoeper wordt genoemd.
    En Bospoeper is ook een biertje die gebrouwen wordt bij Jef in ’t Hofbrouwerijke.
    Of hoe een kaartspel invloed kan hebben op de Belgische biermarkt.



     

    Hertenheer  – 6,5% Alc.Vol.

     

    Recept Hobbybrouwerij Het Nest – Turnhout

    ’t Hofbrouwerijke – Beerzel








    Goudblond bier

    met een dikke witte schuimkop

     

    Bij het openen van het flesje

    Ontsnapt een zwoel fruitaroma
    Ook prikkels van bitterhop.

     

    De eerste slok is veelbelovend

    U smaakt onmiddellijk de kracht van bitterhop

    Deze bitterheid blijft aanhouden tot het einde.
    maar ook zoete toetsen van karamel eisen hun deel op

    Zodat er een harmonieus evenwicht bestaat.

    Niet zoveel nevensmaken

    Een kurkdroge bittere afdronk.

     

     

    Een biertje van slechts 6,5% Alc.Vol
    lekker hopbitter.

    Dit is de kunst van het brouwen.







    Er staat komende winter een winterbiertje op hun programma
    maar laten we deze zomer eerst genieten van dit heerlijk dorstlessend pareltje.


      

    In 2010 organiseren zij voor de vierde maal hun bierfestival

    “18 uur van het Bierpatrimonium”

     

    in het Parochiecentrum van Oosthoven, Oud-Turnhout.

    Elk jaar doen zij hun best om honderd of meer parels uit het rijke Belgisch bierpatrimonium

    voor de bezoekers te selecteren.

    Uiteraard staan hun eigen bieren en deze van hun partners centraal.

     

    INFO:

     

    Hobbybrouwerij Het Nest


    01-03-2010 om 17:50 geschreven door William Roelens


    25-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse beertasting in Bredene aan zee


    Amerikaanse beertasting in Bredene aan zee



    Zaterdag laatst werden Geroen Vansteenbrugge , Steven Vermeylen
    en ikzelf  in de namiddag  uitgenodigd in Bredene aan zee.
     
    Niet om van het geanimeerde strandleven op het naaktstrand te genieten,
    want daar is het nog helemaal geen tijd voor.

     

    Nee we waren ontvangen bij het inmiddels bekend bierkoppeltje Thierry en Bianca.

    Op het programma een tasting van Amerikaanse bieren.

    Bieren die ze meebrachten uit hun laatste reis naar Californië.

    Ook twee soorten brood om de smaakpapillen te neutraliseren
    en vier soorten kaas vergezelden het gerstenat.
     

    Doordat ik s’morgens reeds een voorzichtige IPA proeverij achter de rug had
     en s’avonds nog Geroen ging vergezellen naar een voordracht over Abdijbieren
    en vooral omdat ik ook nog BOB van dienst was
    bleef het maar bij aroma’s opsnuiven en een klein beetje nippen aan dit Amerikaans geweld.

    Gelukkig beschikken deze Californische bieren over zoveel aroma’s en smaken
    dat mijn neus en smaakpapillen toch verwend werden.




    Gastheer Thierry Van Mullem toont ons het eerste biertje




    Orchard White – 5,7% Alc.Vol.
    The Bruery - Placentia, CA.





    Blond helder bier

    Met witte schuimkraag

    Vlotte koolzuurpareling

     

    De neus ruikt tarwe

    en citrus

     

    De smaak is lichtzurig

    Citrus

    Fris

    Kruidig

    Smaakte men lavendel ??

    De carbonatie was ietsje te veel om diverse smaken te kunnen registreren.

    Dorstlessend kan het wel genoemd worden.




     

    Saison Rue – 8,5% Alc.Vol.
    The Bruery Placentia, CA.





    Donkerblond tot amberkleurig bier
    met een mooie witte schuimkop
    Ook hier is er een vlotte koolzuurpareling

     

    Een lichtzurig aroma
    Ietsje muffig zonder echt storend te zijn.

     

    Ook hier een fruitig citrusprikje

    Zurig met een licht bitter achtergrond

    Soms proeft het als een jonge malse geuze

    De Brettanomyces laten zich af en toe smaken

    Lichte alcoholtoetsen die duidelijk naar boven komen in de nasmaak.

    Droge afdronk

    Toch redelijk hoog in Alcoholprocent voor een saison.

    Dus opletten!!




    Wee Heavy Scotch Ale – 10% Alc.Vol.
    AleSmith Brewing Co.- San Diego CA.





    Donker bruin bier met een beige schuimkraag

     

    De neus laat ons karamel ruiken

    Noten

    En tikkeltje vanille

    Vijgen

    En toetsje van boter

     

    De smaak is licht zurig

    Donkerfruit

    Rokerig

    Bittere toetsen zorgen voor evenwicht

    Ook malse toetsen van zuivel

    De alcoholwarmte proeft ge duidelijk

    Heel lekker biertje om te genieten






    Bierreporter Steven Vermeylen in actie.





    Van links naar rechts :
    Steven, Thierry en Bianca (de nieuwe glaasjes aan het afdrogen)
    en Geroen






    Oaked Arrogant Basterd Ale – 7,2% Alc.Vol.
    Stone Brewing Co. - Escondido CA.





    Donkerbruin-rood bier met
    gebroken witte schuimkraag

     

    Hoppige neus

    Pompelmoes

    Karamelmout

     

    De smaak is onmiddellijk bitter

    Typisch Amerikaans

    Geen karamel meer te smaken in tegenstelling tot de neus

    Smaaktoetsen van eik.

    Maar dit is ook alles.

    Een bier met een smaak die strak rechtlijnig is

    Zonder al te veel nevensmaken.

    Voor de echte freeks




    Port Brewing Older Viscosity – 12% Alc.Vol.
    Port Brewing - Lost Abbeye – San Marcos CA.






    Zwart bier met licht bruin schuim

     

    Het aroma is meteen zwoel

    De neus snuift vanille

    Whisky toetsen

    Heerlijk

     

    De eerste slok is de smaak van karamel

    Ook toetsen van noga (amandelen)

    Chocolade laat zich ook opmerken

    Ook prikkels van cacao

    In de achtergrond speelt de hopbitterheid

    met het smaakpalet gretig mee.

    Dit zijn smaken en aroma’s naar mijn hart.

    Een heerlijk bewust  verouderd biertje




    Lagunitas Olde GnarlyWine – 11% Alc.Vol.
    Lagunitas Brewing Co.– Petaluma CA.






    Donker oranje – koperkleurig bier

    zonder schuimkraag

     

    Een geurig hoppigaroma

    Toetsen van vijgen

    Lichte alcohol

     

    De eerste smaak is zoete mout

    Mooi in balans gebracht door de bitterheid

    Karamel eist zijn deel op

    Ook chocolade toetsen beïnvloeden de smaak

    Fruitprikkels zorgen voor complexiteit

    Over het algemeen zoet

    Maar toch een lekkere Barley wine of is het Gnarly Wine?





    De zes lege bierflessen poseerden nog gewillig voor een groepsfoto.



    Een geslaagde namiddag.
    En wat is er mooier dan biertjes proeven, ontdekken en genieten.
    Een praatje maken over ditjes en datjes
    met mensen die dezelfde passie delen.

     

    Bedankt Thierry en Bianca


    25-02-2010 om 23:13 geschreven door William Roelens


    20-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omer Traditioneel Blond, de trots van brouwerij Bockor



    Omer Traditioneel Blond,
    de trots van brouwerij Bockor







    Wanneer je op de E403 van Doornik richting Kortrijk rijd zie je even voorbij Dottenijs de toren van brouwerij Bockor uit het glooiende Bellegemse landschap uitsteken.

    Vier jaar had Bockor nodig om deze tachtig jaar oude brouwerijtoren te laten renoveren.

    De kostprijs daarvan beloopt meer dan twee miljoen euro.
    De toren is momenteel het paradepaardje van de brouwerij en staat vanaf nu centraal bij de brouwerijbezoeken die weer van start gaan.

    Jammer genoeg heb ik de kans nog niet gehad om deze te bezoeken.





    De oude brouwerijtoren ontstaan in 1930




    Brouwerij Bockor is een familie -onderneming actief sedert 1892.
    Hun gamma bestaat in totaal uit eeb 13 tal

    bieren, waarvan de bekendste Bockor Pils, Kriek Max, Blauw en OMER traditioneel

    blond zijn.

    Het gebruik van nieuwe brouwtechnieken in

    combinatie met het traditionele aspect van bier brouwen, maakt van de brouwerij

    één van de meest toonaangevende brouwerijen in Zuid-West-Vlaanderen.




    Brouwerij Bockor maakt deel uit van de Belgian Family brewers






    In 1892 kocht Remi Vander Ghinste in Bellegem (een deelgemeente van Kortrijk)
    een woonhuis en bijhorende gebouwen van een brouwer voor zijn zoon Omer.
    Remi en zoon Omer waren van het West- Vlaamse ondernemerstype
    die niet bij de pakken bleef zitten
    en in hetzelfde jaar konden de Bellegemnaren al kennis maken met hun "Ouden Tripel"
    Ook Kortrijk en omstreken konden al proeven van dit bier
    Het werd in die tijd toen nog in houten tonnen met paard en kar vervoerd.
    Hun afzet ging zelfs tot in Frans-Vlaanderen

    Door het feit dat de lage gistingsbieren in die tijd begonnen furore te maken
    en dit door de opstanding van het Pilsener Type uit Tjechoslovakije
    sprong brouwerij Bockor ook op de bierkar en
    begon Bockor een eigen pilstype te ontwikkelen die onder de naam "Ghinst pils"
    werd gecommercialiseerd.
    Daartoe was de bouw van een lage-gistingstoren noodzakelijk.





    Zoals veel brouwerijen van toen maakt ook brouwerij Bockor
    deel uit van de dorpskern





    De Brouwerij

     










    In 1938 verandert "Ghinst pils" van naam en werd gekozen voor de naam "Bockor" :
    een samentrekking van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or":
    de gouden pint is geboren!

    Dit lijkt een goede zet want in datzelfde jaar werd Bockor bekroond
    met een gouden medaille door het Intemationaal Voedingsinstituut te Amsterdam.
    En dit zal niet hun laatste gouden medaille worden.







    Het blijvend familiaal karakter van de brouwerij ( steeds van vader op zoon)
    lag en ligt nog altijd aan de basis van de dynamiek van deze brouwerij.
    In 1970 lanceert de brouwerij de Jacobins Gueuze,
    gevolgd in 1983 door de Jacobins Kriek en om het plaatje volledig te maken
    in 1986 werd de Jacobins Framboise uitgebracht. 
    Met deze drie bieren gebrouwen op basis van jonge en oude lambic.
    toonden ze aan dat niet enkel in de Zennevallei lambik gebrouwen kon worden


    In 1975 behaalde de Jacobins Gueuze een gouden medaille op het 
    "14th World Selection for Beer and non-alcoholic Beverages" te Amsterdam.
    Meteen was een tweede gouden medaille binnen.











    Daarmee was het nog niet gedaan want in 1996 haalt het Bellegems Bruin
    de gouden medaille binnen in de categorie "red ales"
    bij het Amerikaanse Beverage Testing Institute.









    Koper, koper en nog eens koper!
    Brouwerij Bockor bewijs hoe mooi een brouwzaal kan zijn.





    De Lekbak








    De draf die overblijft na het brouwen wordt in karren
    gestort en naar de plaatselijke boer gebracht om als veevoeder te dienen.









    De gistingstanks




    De Gistcultuurbanken 1 en 2
    1 = enkel voor propagatie van lage gist
    2 = enkel voor propagatie van Hoge gist




    De lagertanks




    Vatenvuller




    De afvullijn




    De Foederzaal






    De Foeders bevinden zich aan de overkant van de straat

    Foeders zijn grote, eikenhouten vaten waarin
    de lambiek gist en rijpt gedurende 18 maanden
    Het hout geeft de lambiek zijn typische smaak.
    Oude lambiek wordt versneden met de jonge.
    Lambiek is dus het basisbier en daar voegen ze bijvoorbeeld krieken
    aan toe als we spreken over de kriek.''








    In 1998 lanceerde Bockor haar "Kriek Nieuwe Oogst".
    Een fris biertje gebrouwen met de eerste krieken van de nieuwe oogst.

    In november 2002 maakt de Kriek Max haar opwachting tijdens de horecabeurs in Gent.
    Het promotiemateriaal werd volledig hernieuwd
    De kleuren zwart, wit en rood werden het handlsmerk.
    Ook het laatse nieuw biertje Omer werd in deze kleuren gepromoot.


    Door als enige Belgische brouwerij een gouden medaille in oktober 2004
     binnen te halen op een Internationale wedstrijd georganiseerd door
    het Verband der middelstandischer Privatbrauereien in Bayern
    bewees dat het bier Max geliefd was bij de consument






    Met de Kriek Max als voorbeeld onderging ook de Jacobins Framboise een wijziging:
    het werd de Framboise Max.
    Waarom? 30% natuurlijke frambozensappen: dat kan tellen! Dit is toch de Max?
    In 2003 wordt het gamma uitgebreid met de Passion Max.









    Een speciaal team uit de streek van Bordeaux
    plaatste 2 nieuwe 'foeders' bij
    De twee nieuwe foeders, elk met een inhoud van 20.000 liter,
    werden gemaakt met Franse eik en werden ter plaatse gemonteerd en opgebouwd.
    Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van riet.
    Het is een vrij unieke en nog bijna ambachtelijke bezigheid.
    Dit karweitje werd uitgevoerd door gespecialiseerde
    mensen uit de streek van het Franse Bordeaux.













    In de brouwerij bevind zich een gezellig proeflokaal
    waar je de plaatselijke gebrouwen bieren kan proeven.





    Proef het plezier, de ...of het bier?




    Omer Traditioneel Blond







    Sam Quartier en Carl Alsberghe hebben gebrainstormd
    om een bier van hoge gisting te brouwen. 

    Ze hebben testen gedaan met allerhande grondstoffen en verschillende gistsoorten

    En hebben zo hun eigen gist ontwikkeld.

    Na twee jaar zoeken en talrijke proefbrouwsels vloeide in 2008 de OMER Traditioneel Blond

    uit de brouwketels van Bockor.







    De naam Omer verwijst naar de tijd van vroeger

    Veel brouwers noemden in die tijd het bier naar hun eigen naam.

    Denk maar aan bvb. Bek en Bekaert van brouwerij Bekaert uit Kortrijk

    In Bellegem en omstreken waren de bieren ’Omer Vander Ghinste’ zeer bekend.

    De naam werd zelfs verwerkt als een soort brandglas in de ruiten van de café’s

    die eigendom waren van de brouwerij.




     



    Ook Omer viel in de prijzen

    Het werd in 2009 in de European Beer Star Award verkozen

    tot beste bier in de categorie

    Belgian style strong ale.




     

    Omer Traditioneel Blond - 8% Alc.Vol.
    Brouwerij Bockor – Bellegem




    Blond helder bier

    Met een mooie koolzuurpareling

     

    De neus is vrij aromatisch

    Hoppige prikkels

    Fruit – Sinaas – perzik

    Ook aangename toetsen van gebak.

     


    De eerste slok is meteen raak

    Lekkere zoete moutsmaak

    gevolgd door een mooie lichte moutbitterheid

    Ook in de smaak krijgen we hop- en fruittoetsen

    De moutbitterheid blijft tot het einde

    Een redelijke droge afdronk

    De smaak vloeit langzaam uit.

     

     

    Een heel lekker commercieel bier die lekker vlot drinkt.

    Dus opletten!

    Met zijn 8% Alc.Vol zou het voor bestuurders voor problemen kunnen zorgen


    Ik ben fan en hopelijk voor jaren?






    Omer Traditional Blond in al zijn pracht.





    En als een mooie jonge dame als hierboven een OMER inschenkt
    dan kan mijn dag niet meer stuk




    Alle IFO over de brouwerij en hun bieren

    Brouwerij Bockor

    Kwabrugstraat 5
    8510 Bellegem
    Tel: 056/23.51.71
    email: info@bockor.be

    website: www.bockor.be



     

    20-02-2010 om 00:00 geschreven door William Roelens


    16-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Leeuw Bruin - Brouwerij Van Steenberge



    DE LEEUW BRUIN

    De Leeuw blond en De Leeuw bruin

    worden speciaal gebrouwen voor de oude brouwerij De Leeuw in Aartrijke.

    De gerestaureerde Oude Brouwerij doet sedert 2006 dienst als
    archiefruimte, administratief centrum en socio-culturele ruimte.

    In 2006 vond er de officiële opening plaats met minister-president Yves Leterme.

    Ook werden de twee nieuwe Zedelgemse Leeuw Blond en Leeuwin bruin voorgesteld

    De bieren werden vroeger gebrouwen door brouwerij Strubbe uit Ichtegem.

    Nu worden ze door brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde gebrouwen.


     

     






    Brouwerij De Leeuw was één van de bekendste artisanale en
    familiale brouwerijen uit de streek.

    Dit kun je lezen een verschenen boek  
    “De geschiedenis van de Brouwerij De Leeuw”

    geschreven door gemeentearchivaris Johan Braet.

    Het is een historisch verslag, dat leest als een verhaal over de opbouw,

    de bloei en de teloorgang van dit bedrijf.


    Tussen 1854 en 1916 passeerden drie families brouwers de revue in deze brouwerij.

    Het waren de families Vandewalle, Nevejans en Depuydt.







    De Leeuw Bruin – 7% Alc.Vol.

    Brouwerij Van Steenberge – Ertvelde





    Donker biertje met een dikke beige schuimkraag

    Het heeft redelijk veel carbonatie

     

    Ik ruik een zoet moutaroma

    Met toetsen van broodkruim

    Een zweempje alcohol beroerd mijn neusvleugels.

     

    Door het te veel aan carbonatie

    laat de smaak even op zich wachten.

    Na een tijdje proeven we zoet

    Karamalmout

    Bruine suiker

    Het bier heeft een middelmatige body

    Door het te veel aan koolzuur wordt de smaak te veel op zij gedrongen.

    Het bier zal veel mensen bekoren maar voor mij is het iets te zoet.







    16-02-2010 om 10:40 geschreven door William Roelens


    13-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westmalle Dubbel - Het bier en een recept.



    Westmalle Dubbel - Het bier en een recept.



    Vroeger mocht ik van Voske nooit in de keuken komen als ze aan het koken was. 

    Kokerellen was haar hobby en niemand mocht tijdens de werkzaamheden 
    haar territorium betreden.


    Nu ik na haar overlijden er alleen voor sta, ben ik wel verplicht mijn eigen potje te koken.

    Eenvoudige gerechtjes die te vinden zijn in het kookboek van de Boerinnenbond.

    Nu en dan bel ik naar de hulplijn Gilberte om raad te vragen.

    Eerlijk gezegd ben ik nogal leergierig en wil toch ietsje meer.

     


     

    Nu vond ik op de website “TrappistBier Beleven” van mijn goeie vriend
    Danny Van Tricht een recept die me als bierproever enorm aansprak.

    Varkensvlees met pruimen en Westmalle Dubbel.


    Recept zie :

    http://trappistbier.wordpress.com/2008/11/17/varkensvlees-met-pruimen-en-westmalle-dubbel/

     


    Woensdag laatst heb ik het bij mijn dochter (terwijl ik voor de kleinkinderen zorgde)

     met veel succes voor vier personen klaar gemaakt.

    Zie onderstaande foto.





    Voor de foto, een kleine dressage J
    Er is nog vlees en jus in de stenen pot




    Het zoete van de pruimen en de bitterheid van het trappistenbier

    zorgden voor een smakelijk evenwicht.

    Slowcooking en daarna langzaam van het gerechtje genieten

    met een heerlijke Westmalle dubbel. Tja….

    Laat ze maar praten over Moleculair koken, flashfreeze met vloeibare stikstof enz

    Geef mij maar voorlopig het sudderend kookpotje.  Maar wie weet ? J




     

    Westmalle Dubbel – 7% Alc.Vol

    Abdij der Trappisten – Westmalle







    Donkerbruin bier met naar gelang de lichtinval een rode schijn.

    Prachtige dikke crèmekleurige schuimkraag

     

     

    De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma

    Gebrande mout en een tikkeltje chocolat

     

    De smaak is meteen raak

    Moutig, nootachtig

    Karamel

    Met toetsen van bruine suiker

    Het bier heeft een vleugje zoetheid

    Maar wordt gecompenseerd met een hopbitterheid

     

    Een droge licht bittere afdronk.








    Een lekkere Belgische trappist waar wij bijzonder trots op mogen zijn.

    Een raad voor wie als Belg deze trappist nog niet gedronken heeft

    Haal enkele flesjes in huis, proeft en u krijgt er automatisch 10 aflaten bij.





    Trappist Westmalle - Een rijk verleden
    Een mooie toekomst!





    13-02-2010 om 18:04 geschreven door William Roelens


    09-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonderik Tripel - De Proefbrouwerij - Naar een recept van Luc Van Esch.



    Zonderik Tripel

    Heerlijk Plezierbier


    Nog niet zo lang geleden besprak ik het biertje Zonderik Donker Dubbel.

    Zie : Zonderik Dubbel Donker

    Laatst kon ik enkele flesjes van het eerste biertje van Luc Van Esch aankopen

    namelijk de Zonderik Tripel

    Benieuwd of dit bier ook mijn verwachtingen kon inlossen als de donkere versie.











    Zonderik Tripel – 8% Alc.Vol.

     

    De Proefbrouwerij – Lochristi

    Naar een recept van Luc Van Esch

    Bierfirma : Zonderik/Columbus







    Goudblond helder bier

    met een mooie CO2- pareling

    Het is voorzien van een dikke romige witte schuimkraag.

     

    De neus bied ons een aardig kruidentuiltje

    Net als bij Zonderik Donker eist de komijn zijn plaats op.

    Niet overdreven, juist even de neus prikkelen

     

    De eerste slok is die van Karamelmout

    Kruidige toetsen

    Komijn, een tikkeltje koriander en prikkels van anijs.

    Ook hier is alles juist verdeeld.

    Zoet maar ietsje scherper dan het malse bij de donkere versie

    Ook hier een lichte bitterheid op de achtergrond

    die het bier juist in balans brengt

    Een streepje alcoholwarmte maakt het bier af

    Een lekker degustatie bier.








    Voor alle info zie :

    http://www.zonderik.be/
    De Holsteen Zonhoven
    Streekproducten uit Zonhoven.








    09-02-2010 om 09:43 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!