Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
18-03-2014
Restobière - gezelligheid in de Hoofdstad!
“Restobières” gezelligheid in de Hoofdstad!
Restobières - 9 Vossenstraat 1000 Brussel
Restobières, een klein knus restaurant in het hartje van de Brusselse Marollen is een plaats waar je als bierliefhebber, gastronoom of toerist eenmaal moet geweest zijn in je leven.
Wanneer je het etablissement binnenstapt kom je in een andere wereld terecht. Een wereld vol nostalgie. Aan de muren diverse emailplaten van oude biermerken, blikken dozen, koffiemolens enz… Aan het plafond een verzameling verzippen (WVl voor vergieten).
Mijn eerste indruk toen ik met Bernard Vandamme op een zaterdagavond ging eten was… Kijk, alle bruine kroegen zijn toch nog niet verdwenen. Dit wordt een gezellige avond!
Koffiemolens, koekendozen, vergieten en allerlei andere prularia. U komt ogen te kort om alles te observeren.
Wij werden er vriendelijk ontvangen door eigenaar Alain Fayt een levensgenieter tout court. Hij serveert in zijn zaak al sinds 1987 typische Brusselse gerechten gecombineerd met Belgische streekbieren. H ij is samen met Stefaan Couttenye van restaurant ’t Hommelhof (Watou) een pionier op gebied van Belgische biergastronomie.
De avondshift was nog niet begonnen en Alain had nog eventjes tijd om ons gezelschap te houden. Hij offreerde ons een lekker Poperings Hommelbiertje Nieuwe oogst 2013 als welkomstgeschenk. Bernard had enkele Eutropiusbieren mee voor de patron. Hij was blijkbaar blij met onze komst. Hij nam ons mee naar de eerste verdieping van zijn restaurant om er zijn werkzaamheden te bezichtigen. Zijn zaak is dringend aan uitbreiding toe want hoe langer hoe meer mensen vinden de weg naar Restobière. Reserveren op tijd is de boodschap!
Alain Fayt, nam ons mee naar de bovenste verdieping waar hij bezig is met uitbreidingen te doen om nog meer mensen comfortabel te kunnen plaatsen. Wij troffen er een schat aan oud promotiemateriaal en caféspelen.
Alain schonk ons als welkomstgeschenk een Poperings Hommelbier Nieuwe oogst 2013 in.
Poperings Hommelbier Nieuwe oogst (Harvest) 2013 . Onder Harvest verstaan we dat de brouwer natte hop (rechtstreeks van het veld) toevoegt aan het kookproces. Om de filters niet te verstoppen hebben ze bij Van Eecke-Le Roy de hop een klein beetje gedroogd (Eigenlijk niet helemaal een Harvest). Het gaat om de hopvariëteiten Saphir, Magnum, Challenger en Brewers Gold. Ze gebruiken deze Poperingse hoppen om aan het Hommelbier zijn typische hopsmaak en bitterheid te geven. Dit procedé is uniek, omdat je dit bier slechts één keer per jaar kunt brouwen, namelijk in september als de hopbellen goed gerijpt zijn en geoogst worden.
Tijdens het genieten van een Oude geuze 3 Fonteinen (7,0 % Alc.Vol.) als aperitief (uitgeschonken in een Westmalle glas) doorbladerden we de menukaart even door.
Oude Geuze 3 Fonteinen is een volledig natuurlijke geuze die bestaat uit een assemblage van 1, 2 en 3 jaar oude lambik gerijpt op eiken vaten. Deze geuze is een natuurlijk, ongefilterd bier dat na de botteling nog minstens 6 maanden spontaan hergist op de fles.
We kozen voor
Paté Maison à la Rochefort et au foie gras Filet de Tilapia à l’oselle et Hommelbier Sabayon à la kriek Lintermans
Altijd op tafel : Echte Brusselse Platte keis
Paté Maison à la Rochefort et au foie gras
Filet de Tilapia à l’oselle et Hommelbier
We pairden het hoofdgerecht met een fles Oude Geuze Mariage Parfait (8% Alc.Vol.) van Frank Boon. Deze malse oude geuze bestaat uit 95% Lambiek van minstens drie jaar oud en 5% Jonge lambiek.
Ons dessert werd aan tafel gebracht door de excentrieke maar sympathieke Francesca.
In een Orvalglas een Sabayon à la kriek Lintermans
Ondertussen liep de zaal vol. Alain kwam regelmatig kijken of alles in orde was en gaf als blijk van waardering mij zijn eigenzinnig kookboek “La Cuisine à la bière”. E en boek met een verzameling van 49 plattelands gerechten prachtig geïllustreerd door vier Brusselaars Julie Rener, Nathalie Paulhiac, Alexandra Luchie en Aurelie Fayt. Het kookboek bevat ook cartoons en gedichten. Net als zijn zaak is het verrassend en straal het toch eenvoud, charme en warmte uit.
Beste lezers en lezeressen, wanneer je in Brussel bent moet u beslist eens naar het hartje van de Marollenwijk afzakken. In de schaduw van het Justitiepaleis vlakbij het Vossenplein vind u Restobières. U zal er zeker een andere wereld ontdekken. Een wereld van een eenvoudige maar verfijnde bierkeuken. Maar nogmaals eerst en vooral op voorhand reserveren!
Openningstijden: Geopend voor avondeten van maandag tot en met zondag vanaf 18u45 en voor lunch van dinsdag tot en met zondag vanaf 12u. Gesloten op maandag lunchtijd
Voorstelling Duvel Tripel Hop 2014 - Duvelorium Brugge
Duvel Tripel Hop 2014
De Duvel Tripel Hop 2014 werd op 3 maart in het Duvelorium te Brugge voorgesteld!
Van op het balkon van het Duvelorium heeft men een prachtig uitzicht op de Grote markt van Brugge.
Het is inmiddels een traditie geworden dat Duvel een uniek Tripel Hop bier brouwt om het mooiste seizoen van het jaar in te luiden. Naast de klassieke twee hopsoorten voegt Duvel voor 2014 een derde, bijzondere hopvariant aan het speciaalbier toe die even verrassend smaakt als zijn naam klinkt: Mosaic.
Bij het binnenkomen viel de nieuwe Duvel Tripel Hop 2014 meteen in het oog!
De Klassieke Duvel wordt met twee hopsoorten (Saaz-Saaz en Styrian Golding) gebrouwen. Door er een derde hopvariëteit aan toe te voegen, ontstaat een ander, complexer smaakpallet. Het resultaat is een unieke Tripel Hop, elk jaar opnieuw. In 2012 was de derde hopvariëteit de aromatische Citra h op uit de Yakima Valley in Washington. In 2013 koos Duvel voor de Sorachi Ace, een Japanse aromatische hopsoort. En voor 2014? Mosaic, een frisse Amerikaanse hop met een exotische toets.
CEO Michel Moortgat was bijzonder fier op hun nieuwe creatie!
2014 Mosaic: Verrassend, Amerikaanse en exotisch
Mosaic is een 'one of a kind' hop door de unieke combinatie van zowel de sterke aroma's als de bittereigenschappen. Het fruitige aroma van blauwe bosbessen en tropisch fruit (zoals mango, citroen en citrusvrucht) geeft het Duvel Tripel Hop bier een prikkelende en frisse toets. Geknipt voor een toast onder de voorjaarszon!
Hedwig Neven, hoofd brouwmeester bij Duvel.
Hedwig Neven, hoofd brouwmeester bij Duvel: “Ik koos voor Mosaic omdat deze hopsoort de Duvel Tripel Hop iets opwindends en exotisch geeft. J e ontdekt eerst het zoete van mandarijnen, met toetsen van tropisch fruit. Daarnaast is er die bijzondere smaak van blauwe bessen. Door het toepassen van de ‘dry-hopping’ techniek, waarbij we de Mosaic hopbellen pas later in het brouwproces toevoegen, worden deze hoparoma’s extra waarneembaar. Deze aromatische intensiteit vult het bier verder aan, als ondersteuning bij het uiteindelijke alcoholpercentage van 9,5%.”
Hedwig Neven en CEO Michel Moortgat klinken op het succes!
Biersomelier Duvel Moortgat Nicolas Soenen wist de genodigden te vertellen dat de hapjes matchen met de Duvel Tripel Hop 2014. Traiteurdienst "Cardinal" uit Brugge zorgde voor een perfecte bediening e n heerlijke bapas (biertapas).
Deze vriendelijke opdienster presenteerde Mini bägels “le vieux berger” met witloof
Topchef Hilaire Spreuwers geflankeerd door mooi gezelschap. Zythologe Anneke Fleur Rijkers (R) en Melissa dHooghe (Bierhalle Deconinck - Vichte) (l)
Zwichten voor de mooie ogen van deze vriendelijke serveerster of voor de Duvel Tripel Hop 2014 die op het schenkbord staat? Ik kies voor allebei!
3 maal hop in Duvel Tripel Hop
1. Saaz-Saaz is al sinds jaar en dag de basis voor Duvel. De hopsoort kent zijn oorsprong in Tsjechië en wordt getypeerd door een fijn, traditioneel hoparoma met een fluwelen bitterheid.
2. Styrian Golding groeit voornamelijk in de vallei van de Savinja rivier in Slovenië. Deze aromahop heeft een zeer onderscheidende, milde smaak en is zeer geliefd bij de Belgische speciaalbieren
Salade van daikonradijs en dille met in sojasaus gepekelde zalm en limoenmeringue
Drie verschillende blikken!
Karamelkrokant – gerookte haringmousse – meringue van rode biet
Kroepoek van wasabi met Thaise rundstartaar: limoen – bieslook – citroengras –chili
Een drukke Duvelorium met vooraan Zythologe Sabine Verbuyst
Donkere praline van Manjari chocolade 71% met ganzenleverganache en gelei van pompelmoes
De opdiensters van Traiteur Cardinal waren topklasse!
Mini croque monsieur met Bekegemse ganzenlever en bloedworst
Ann Van den Berghe nipt voorzichtig aan het heerlijke bier!
3. De derde hopvariëteit:
In 2012: De aromatische Citra hop uit de Yakima Valley in Washington. In 2013: Sorachi Ace, een Japanse aromatische hopsoort. Voor 2014: Mosaic, een frisse Amerikaanse hop met een exotische toets
Thaise kokossoep met galanga, gember, kokos en chili
Marshmellow van citroen
Enkele Zythosleden met Daisy Claeys van 't Brugs Beertje! en Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier)
De Duvel Tripel Hop 2014 in al zijn glorie! Ik vind het persoonlijk ook een zeer geslaagde versie! Fris, Hoppig, bitter, complex, floraal blauwe bessen, mandarijntjes en toch vrij toegankelijk, M ooie bittere droge afdronk en vloeit redelijk lang uit. Ook de echte Duvelliefhebbers zullen deze versie zeker smaken. Om het met de woorden van Kevin Clement (Vertegenwoordiger Duvel-Moortgat) te zeggen. Een paarse moelleux !!!
Hoe het begon
In 2007 werd voor de eerste keer Duvel Tripel Hop gebrouwen. De voorraden waren in een mum van tijd uitgeput en Duvel fans van over het hele land verenigden zich op Facebook met de vraag aan Duvel om het Tripel Hop initiatief nog eens te herhalen. En dat deed de brouwerij ook, in 2008 en in 2010. Elke keer werd het speciaalbier zodanig goed gesmaakt, d at de Duvel meesterbrouwers in 2012 besloten om de liefhebbers voortaan jaarlijks met een speciale Tripel Hop te verwennen. D e derde hopvariëteit blijft telkens tot op het laatste moment een verrassing. Elk jaar is het dus uitkijken naar de nieuwste creatie.
Dat de Duvel Tripel Hop meer is dan zomaar een lentestunt bewijst de lovende feedback en de nationale én internationale prijzen die het Belgische speciaalbier al weg kon kapen. Zo kreeg de Duvel Tripel Hop met Citra de eerste prijs op Zythos, h et grootste Belgische bierfestival en won het bier goud tijdens Brussels Beer Challenge.
Tot volgend jaar voor de editie Tripel Hop 2015
Verkoopsinformatie:
Duvel Tripel Hop, selectie 2014 – Mosaic 6,49 euro voor 4 pack (33 cl), Alc. 9,5% Vol (supermarkt & bierhandel) Duvel Tripel Hop 2014 is ook verkrijgbaar in de horeca.
Rudy Vossen is een bedrijvig man zo blijkt. Naast de uitbating van een biershop heeft hij in september vorig jaar samen met de brouwingenieurs van brouwerij Het Gulden Spoor (Gullegem) een nieuw bier op de markt gebracht. De naam van het bruine gerstenat is genoemd naar zijn eigen zaak in de Langestraat in Brugge, maar verwijst ook naar de vroegere draagbalk waar een bierton aangehangen werd en door twee dragers op de juiste plaats werd getransporteerd. Het biertje heeft een alc.Volume van 8,5%
De eerste slok is moutig zoet Donkere karamel verwennen de smaakpapillen. Een lekkere bitterheid komt opzetten en geef het bier andere smaakdimensies. Toetsen van donker fruit komen soms boven. ook geroosterde prikjes zorgen voor afwisseling. Het bier degusteert zacht en mals Het is mooi in evenwicht. Het laat zich vlot degusteren. Het vloeit langzaam uit. Niet ingewikkeld Maar zoals mijn kleinkinderen zeggen over iets dat lekker is Het is Beiregoe Laten wij het allemansvriend noemen
Oproep aan de Belgische bevolking: wees “Fier op ons Bier !”
Op woensdag 12 februari is in het Brouwershuis te Brussel de campagne “Fier op ons Bier !”
van start gegaan.
Het Brouwershuis op de Grote markt van Brussel
De Belgische brouwers lanceren voor de eerste keer een oproep naar de Belgen om hun trots en fierheid voor Belgisch bier te tonen! Onder de noemer “Fier op ons bier” zullen heel wat gezamenlijke initiatieven worden genomen om de Belg aan te sporen wat meer chauvinist te zijn over één van de topproducten die België internationaal op de kaart zet.
Onder de noemer “Fier op ons bier” zullen heel wat gezamenlijke initiatieven worden genomen om de Belg aan te sporen wat meer chauvinist te zijn over één van de topproducten die België internationaal op de kaart zet.
Veel internationale aandacht!
België is hét bierland bij uitstek: het telt vandaag 150 brouwerijen, g aande van familiale en kleine brouwerijen, over middelgrote spelers tot grote, internationale brouwers en heeft méér dan 1000 verschillende bieren, met de meest contrasterende smaken.
Elk Belgisch bier vertelt een eigen verhaal dat deel uitmaakt van ons regionaal en nationaal erfgoed. Bovendien zijn we het enige land ter wereld waar er bieren worden gebrouwen volgens vier verschillende gistingswijzen : h oge, lage, spontane en gemengde gisting.
Internationaal worden onze bieren gewaardeerd omwille van de unieke diversiteit, kwaliteit en authenticiteit. Hun populariteit gaat in stijgende lijn en het Belgisch bier verovert vandaag zowat alle uithoeken van de wereld, van Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk tot Azië, Noord- en Zuid-Amerika. Onze kwaliteitsbieren zetten ons land op de wereldkaart op een verfrissende, schuimende manier. Kortom, heel wat om trots op te zijn. Maar zoals het een nuchtere Belg betaamt, zijn we dat soms veel te weinig. Daarom roepen de brouwers alle Belgen op om fier te zijn op onze Belgische bieren en hun appreciatie te tonen.
Aan de tafel van links naar rechts : Theo Vervloet (Voorzitter Belgische Brouwersfederatie) Eric Lauwers CEO AB InBev Benefralux) , Michel Moortgat (Duvel Moortgat), Edwin Dedoncker (Alg. Dir. Br. Bières de Chimay) Dominique Friart (Adm. Délegué Br. Saint – Feuillien) en Sven Gatz (Directeur Belgische Brouwers).
Theo Vervloet, Voorzitter : “Voor de eerste keer sinds de oprichting v an de federatie ‘Belgische Brouwers’ in 1971, wordt er een nationale mediacampagne gevoerd. Voor de sector is dit een historisch moment en we hopen dan ook dat de Belgen deze unieke oproep massaal zullen beantwoorden en zo meeschrijven aan een stukje geschiedenis voor de brouwers.”
De handen werden in elkaar geslagen met VLAM om de campagne ‘Fier op ons Bier’ uit te werken gezien hun jarenlange ervaring in het opzetten en begeleiden van generieke promotie. Frans De Wachter, directeur VLAM : “We stellen graag onze expertise in niet merkgebonden promotie ter beschikking aan de initiatiefnemers, die de campagne volledig financieren. De Belgische biersector vormt net als andere productcategorieën die we steunen een belangrijke economische pijler van ons land.”
Cécile Delorme, eigenares bierkelder Brewberry in Parijs : “De Belgische brouwers hebben een rijkdom, een ambacht, een kunst zelfs, die je in andere landen niet terugvindt. En dat is echt een geluk voor de Belgen.”
De nieuwe vlag werd door enkele brouwers aan de pers voorgesteld
Ook de horeca werkt mee om de oproep nog meer kracht bij te zetten. Danny Van Assche, Afgevaardigd Bestuurder Horeca Vlaanderen : “Geen café zonder bier, maar zeker ook geen bier zonder onze cafés. Het ruime Belgische bieraanbod en onze horeca gaan hand in hand. Er is geen betere ambassadeur om onze rijke biercultuur te promoten dan de gepassioneerde cafébaas of creatieve kok.”
Daarna volgde een receptie waar men kon napraten over de campagne.
Jullie verslaggever met de Parijse Cécile Delorme
De campagne wordt ingezet met tv spotjes waarin buitenlandse bierliefhebbers gepassioneerd
vertellen over hun liefde voor Belgisch bier. I n Parijs volgen we Cécile Delorme, die de Fransen
Chris Lively kookt met Belgisch bier in Maine en Tina Su laat de Chinezen Belgisch bier ontdekken in Nanjing. Alle drie roepen ze de Belgen op om fier te zijn op ons topproduct en dit te tonen.
Elke Belg kan vervolgens zijn appreciatie en trots tonen op de facebookpagina facebook.com/fieroponsbier, door het maken van foto’s, filmpjes of simpelweg door een bericht te delen over hoe fantastisch je Belgisch bier vindt. Finaal gaan we op zoek naar de meest trotse Belgisch-bier fan.
Op de facebookpagina kan je ook terecht om meer te weten te komen over bijvoorbeeld hoe bier gebrouwen wordt. Er zullen leuke bierweetjes gedeeld worden en je kan er ook bierevenementen terugvinden
Ontdek de televisiespotjes op facebook.com/ fieroponsbier
Martins IPA - John Martin (Genval) - gebrouwen bij Palm Breweries
Martin’s IPA
Martin’s IPA – 6,9% Alc.Vol. John Martin- (Scottish & Newcastle) - Genval Gebrouwen bij Palm Breweries, Steenhuffel
Koperkleurig helder bier Met witte schuimkraag
Moutige en fruitige neus Hoppig Met prikkels van pilsmout Tikkeltje honing
Zoete aanvang Karamel gevolgd door licht bittere toetsen ook in de smaak komen soms pilstoetsen boven Fruitige (perzik) en zoete prikkels (honing) Een aangenaam mondgevoel Mooi, zacht en in evenwicht Laat zich vlot degusteren Droge licht bittere afdronk. Een IPA zou ik het niet durven noemen. Een commercieel gericht bier Maar toch genietbaar!
Op dinsdag 04 februari 2013 werd de “Beer & Gastronomy” ambassadeur voor 2014 uitgeroepen door de prestigieuze Academy van “Het Biergenootschap der Lage Landen” (BGLL). Deze award bekroont een bekende Belgische persoonlijkheid die zich het voorbije jaar onderscheiden heeft door zijn of haar positieve bijdrage aan de promotie van bier en gastronomie. In 2012 mocht Jean Blaute de prijs in ontvangst nemen. Vorig jaar ging de titel naar Joachim Boudens van het befaamde Brugse restaurant Hertog Jan. Ditmaal was het de eer aan Jeroen Meus.
De prijs werd uitgereikt in het Duvel Depot in Breendonk
De uitreiking vond plaats in het gekende Duveldepot in Breendonk (Puurs). Ik was maar al te blij met de uitnodiging en ging er zoals elk jaar er graag op in. Naar het Duveldepot rijden is voor elke bierliefhebber een aangename rit. Vooral in gezelschap van twee mooie dames en dito heren. Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier project), Saskia Falens (een van de eerste EVA-dames), Yannick de Cocuéau (amateurbrouwer en hoofdverantwoordelijke van het Zythos Bier Festival en Freddy Debels (Bierbrief) vulden mijn volumewagen Heel wat BV's (biervips) en persoonlijkheden uit de culinaire wereld waren aanwezig.
Laureaat 2012 Jean Blaute en Dirk De Prins (culinair journalist)
Sofie Vanrafelghem in gezelschap van Dirk De Prins en Yannick Boes, President van de Confederatie van Belgische Bouwers.
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL geflankeerd door Sofie Vanrafelghem en Saskia Faelens
JEROEN MEUS IS BEER & GASTRONOMY AMBASSADOR 2014
Fier op Belgisch speciaalbier
Ons klein land kent een bijzonder rijke biertraditie en sinds 2012 wordt er jaarlijks een Belgische “Beer & Gastronomy Ambassador” uitgeroepen door de ACADEMY. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Coutteneye (chef ’t Hommelhof in Watou), Guido Vandenbussche, Alain Coninx en Jurgen Ramaekers (Culinaire Ambiance). Deze beer & gastronomy ambassador zet niet alleen het Belgisch bierlandschap en de speciaalbieren in de kijker, hij of zij legt ook een duidelijke link met gastronomie.
Yannick Boes, voormalig directeur van brouwerij Alken en President van de Confederatie van Belgische Bouwers op het spreekgestoelte.
Nicolas Soenen Beerambassador bij Duvel Moortgat
Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL
Dirk De Prins mocht de naam van de Beer & Gastronomy Ambassador 2014 bekend maken.
Na Jean en Joachim komt Jeroen
In 2012 werd Jean Blaute in de bloemetjes gezet en vorig jaar werd de award uitgereikt aan Joachim Boudens van Hertog Jan. Dit jaar gaat de titel naar de chefkok Jeroen Meus.
Jeroen Meus is zeer verrast, maar ook vereerd door deze onderscheiding: “Ik doe mijn best om mijn kennis over de bierwereld te verbreden, maar ik ben niet iemand die alles tot op het bot gaat analyseren. Wel weet ik heel goed wat ik lekker vind. Ik benader biergastronomie dus zeker niet op een wetenschappelijke manier, maar veeleer vanuit mijn buikgevoel.”
Een Panelgesprek/interview doorAlain Coninx (VRT) en Stefan Couteneye ('t Hommelhof Watou)
Twee aandachtige topchefs : Kwinten De Paepe van het restaurant Trente (Leuven) en Wouter Keersmaekers van het restaurant De Schone van Boskoop (Boechout)
Jeroen mocht de prestigieuze Award in ontvangst nemen uit de handen van Hildegard Van Ostaden, Grootheraut van het BGLL en Jean Blaute. De kersverse ‘Beer & Gastronomy Ambassador’ zal in 2014 ons nationaal biererfgoed blijven promoten.
Jeroen Meus? Fier met zijn tittel.
Bier in de genen
Jeroen Meus serveert in zijn restaurant Luzine in Leuven Belgische bieren. Een aparte bierkaart is een tendens die hij meer en meer ziet in restaurants.
Jeroen Meus : “Ik heb veel voeling met bier, niet zozeer omdat ik er hectoliters van gedronken heb. Nee, dat is ons patrimonium. Dat zijn wij, Belgen. Denk aan Ambiorix met een pul schuimend bier. Bier zit in onze genen. Ik associeer me er ook graag mee, want het is een kwaliteitsproduct en daar kun je als gastronoom alleen maar achter staan. In bier heb je zuren, bittere en zoete smaken, fruitige of gebrande toetsen… Het is best complex, ook qua smaakopbouw. Maar het is niet gemakkelijk, bier in een restaurant. We geven al enkele jaren aangepaste bieren bij kazen in plaats van wijn. Bier zorgt namelijk voor een aangenaam contrast en reinigt je mond, waardoor het met zo’n kaasschotel een gedroomde combinatie vormt. Bovendien sluit biergastronomie mooi aan bij de culinaire tendens die vanuit het Hoge Noorden is ingezet, met meer nadruk op authenticiteit en lokale producten. Die connectie leidt onherroepelijk naar bier, en meer bepaald naar artisanale streekbieren.”
Gastronomische food- en bierpairing Daarna volgde voor de genodigden een Gastronomische food- en bierpairing Creaties van Jeroen Meus werden begeleid met de prachtige bieren van Duvel Moortgat
Als aperitief werd het nieuwe bier Château d’Ychouffe gepresenteerd. Het is een bier met een gisting van… druivenmost. Om de Château d’Ychouffe te bereiden, hebben de brouwers aan hun wort most van sauternewijn toegevoegd in een 60-40-verhouding. De most is afkomstig van een wijndomein in de Bordeaux aan de oevers van de Ruisseau de Pineau, dat een uitstekende dessertwijn opbrengt.
Jean Blaute en Dirk De Prins in gesprek met Sven Gatz Directeur van de Belgische Brouwers
Lekkere creaties zoals in 'Dagelijkse Kost'
Risotto van tarwe met een coquille in gepekeld citroengras, koriander en zure room. Met Vedett
Geconfijt varkenswangetjes, gebakken witloof met een espuma van puree. Met een Bolleke
Verse kop met een blonde Achouffe
Debby aan het werk (De leden van het BGLL kijken toe)
Bas Van Ostaden (Urthel Brouwerij) in gesprek met Paul Rutten grootaandeelhouder en voormalig directeur van de Gulpener Bierbrouwerij (NL), Paul is de bedenker en initiator van de veel geroemde duurzaamheidstrategie van Gulpener.
Rundertartaar, dragonmayonaise en een crumble van aardappel met Duvel.
Zythologe Anne (Fleur) Rijkers en Françoise Rousseaux ('t Hommelhof - Watou)
Dorade Royal met zuurkool, spek en een vleesjus van gerookt spek met Liefmans Gouden Band
Pralines gepresenteerd in oude koekendozen door deze goedlachse dienster
Pralines Mon Cherrie gepaird met een Liefmans Cuvée Brute
Met dank aan Yannick Boes
Meer over “Het Biergenootschap der Lage Landen” & ACADEMY
Het Biergenootschap der Lage Landen is opgericht in 2005. Het Genootschap kent als doel de promotie van bier en wil kennis verzamelen over wat er in de bierwereld leeft en te doen is. Dat alles met een homogene groep brouwerij- en biergeoriënteerde mensen met “Bourgondische inslag”, zoals het huidige ledenbestand, aangevuld met nieuwe brouwers en biergeoriënteerde mensen uit de Lage Landen. In België wordt jaarlijks de “Bier & Gastronomie Ambassadeur” benoemd, in Nederland wordt jaarlijks de “Bier & Gastronomie Award” uitgereikt. Deze ACADEMY wordt voorgezeten door Dirk De Prins en hierin zetelen de bestuursleden van het Biergenootschap der Lagen Landen en Stefaan Coutteneye (chef ’t Hommelhof in Watou), Guido Vandenbussche, Alain Coninx en Jurgen Ramaekers (Culinaire Ambiance).
POPERINGE - In het Hopmuseum werden op woensdag 29 januari 2014 door de vzw HOP de certificaten uitgereikt aan brouwerijen, die het logo ‘Belgische hop' verdiend hebben. Dit logo krijgen ze als ze in hun bieren minstens de helft Belgische hop gebruiken.
Dhr. Notebaert schepen van landbouw
Het aantal bieren dat het logo Belgische Hop / Belgian Hops mag dragen is opnieuw gestegen. In 2013 dienden immers 15 brouwerijen een aanvraag in om het logo voor één of meerdere bieren te bekomen. Twee brouwerijen bekwamen de voorgaande jaren al het logo voor enkele van hun bieren en brachten nu een nieuw bier op de markt dat weer hoofdzakelijk met Belgische hop gebrouwen is. Hieruit blijkt zowel vertrouwen als tevredenheid over de geleverde hop. Er zijn tevens 13 nieuwe brouwerijen die van het logo Belgische Hop gebruik zullen maken. In totaal kwamen er in 2013 33 bieren bij die nu het logo Belgische Hop / Belgian Hops mogen dragen. In totaal spreken we al over 133 bieren van 34 brouwerijen, toch al 10% van de Belgische Biercollectie.
De vzw HOP is tevreden dat de brouwerijen via het logo de Belgische hop willen promoten maar zien dit vooral ook als een heel logische wisselwerking. M et de Belgische hop maken de brouwers kwaliteitsvolle bieren, Langs deze weg wil de vzw graag een oproep doen aan de horeca en gespecialiseerde biercafés om de Belgische hop en de bieren die ermee gebrouwen worden bij de consument te promoten door bijvoorbeeld op de bierkaart naast de biernaam ook het Belgische Hop-logo af te beelden zodat de bierliefhebber op die manier aangezet wordt de lokale hoptelers te steunen door een bier met het logo Belgische Hop te proeven. Zowel de brouwer als de hopteler zullen hier goed bij varen.
Aan elke brouwerij die het recht kreeg om het logo op bieretiket of promotiemateriaal af te beelden, werd een officieel certificaat uitgereikt dat het gebruik van minimaal 50% Belgische hop bevestigt.
Op de foto vlnr : Schepen Notebaert, Koen Fierens (Bieren Van Geert) Jef Hiq Pirens (D’ Oude Maalderij), Franky Van Brabant (Bryggia Brewery), Luc Lagache (vertgenwoordigt De Ranke) en Dhr. Vermeulen (Brouwerij Vermeulen – Ypra)
Nieuwe certificaten
Brouwerij Vermeulen uit Ieper voor het bier Ypra Brouwerij d’Oude Maalderij uit Koolskamp voor het bier Qantelaar
Bierfirma Columbus Management uit Zonhoven voor het bier Zonderik Honderd
Brouwerij De Ranke uit Wevelgem voor de bieren:
Guldenberg, XX-Bitter, Saison de Dottignies, Noir de Dottignies, Père Noël Hop Harvest, Cuvée De Ranke en Kriek De Ranke
Bieren Van Geert uit Berchem voor het bier Kamil
Brouwerij Bryggja uit Assebroek voor de bieren: Bryggja en Amuse Brouwerij Van Honsebrouck uit Ingelmunster had reeds het logo verworven voor de bieren Kasteel Tripel en Kasteel Donker en nu ook voor het bier Kasteel Hoppy. Huisbrouwerij Verhaest uit Zandvoorde voor de bieren: ’t Kasseike en Sadette Brouwerij Anders uit Halen voor het bier La Cress De Kempenbrouwerij uit Retie voor het bier Rekwisiet Bierfirma Hugel uit Kortrijk voor de bieren: Zeven Zonden Gula, Zeven Zonden Invidia en Zeven Zonden Luxuria Brouwerij Leroy (’t Sas) uit Boezinge had reeds vorig jaar het logo voor het bier Hommelbier Nieuwe Oogst 2012 Limited Edition en nu ook voor Hommelbier Nieuwe Oogst 2013 Limited Edition. Huisbrouwerij Half Zeven uit Grembergen voor het bier Orvélo Tripel Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove voor het bier C’est la Vie Brouwerij Dijkwaert uit Herentals voor de bieren: Vurig Biereke, Thalse Witte Thals 1886, Fruitig Biereke, Eeuwige Liefde, Goeie Koffe, Xmas in Thals en Mc Thals
Tijdens het binnenkomen werd Houblonesse Jenever geserveerd Dit is een ambachtelijk gestookte jenever van 35°. Tijdens het distilleren worden buiten de traditionele kruiden, hopscheuten toegevoegd. Geen artificiële geuren, maar de echte natuurlijke geur van hopscheuten… en een uitgesproken milde smaak. Daarbij lagen Houblonesse spletters! Zeer smakelijke gevulde Spletter met een vulling van Marc de Houblonesse
Een groepsfoto met vertegenwoordigde brouwerijen, het stadsbestuur en bestuursleden van vzw Hop
Achteraf was er nog de Nieuwjaarsreceptie in De Stadsschaal. Hommelbier, Keikoppenbier en Tripel St. Bernardus werden er met belegde broodjes geserveerd
2014 wordt een jaar om naar uit te kijken met als hoogtepunt de driejaarlijkse hopfeesten die in het derde weekend van september in Poperinge zullen plaatsvinden. In het gastronomische Lekker Westhoeks-dorp op de Grote Markt zullen de bierliefhebbers alvast hun hartje kunnen ophalen en er kennis maken met de Belgische Hop/Belgian Hops-bieren.
12de Bierproeverij van het Eutropius Bierproefgenootschap - Els Cingles Calldetenes – Weltmerz - Eté Alcasienne – Motuecha – Bossie - Saison 1858 Du Bocq – Terf - Drossaard Blond – Brasser - Ribaldus Dubbel - Château Migraine
12de Bierproeverij van het Eutropius Bierproefgenootschap
Het Eutropius Bierproefgenootschap verzamelde weer voltallig op de alom bekende proefzolder van brouwerij Eutropius. We kwamen bijeen om enkele bekende en minder bekende bieren te proeven. Zoals altijd deden we dat terug met volle overgave en spendeerden we er weer een volledige dinsdagnamiddag aan. Bieren proeven, bespreken, analyseren, fotograferen, en het resultaat publiceren en dit allemaal op een gewone weekdag. Daar draaien de genoten hun smaakpapillen niet voor om. Waarom we al die uiterst moeizame inspanningen doen? Louter voor de bierwetenschap en ook om te bewijzen dat brouwers kunstenaars zijn. Bierkunstenaars! Daarom offeren we ons op! We willen maar één ding en dit is een sterke en gezonde biercultuur.
Els Cingles Calldetenes - l’Edició Limitada 1714. 9,1% Els Cingles- Calldetenes, Barcelona
Amberkleurig bier met wit schuim die snel verdwijnt
Het aroma is fruitig Floraal Met toetsen van noten
De aanzet is zoet Moutig Fruitig Met enige hopbitterheid Kastanje prikken Het is mooi in evenwicht. Een lekker degustatiebier Schuimvorming moet nog iets verbeteren!
Zure aanzet (citrus) toetsen van Melkwei Fris en fruitig (Citroen – Zure kersen) Voldoende body ondanks zijn 3% Zure droge afdronk. Toppertje met weinig alcohol! Gebrouwen voor het Talbothouse in Poperinge
Zoete fruitige toetsen Tarwe prikkels Prikjes van honing Een tikje diacetyl (niet storend) Koriander komt nu en dan de smaakpapillen verwennen Zacht mals bier Geparfumeerd Zoete afdronk. Goed gebrouwen bier maar mocht ietsje meer karakter!
Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag
Zoet aroma Honing
De aanzet is moutig Karamel Licht gebrande toetsen Kastanje prikken bittere droge afdronk Een beetje vlak maar toch een goed begin voor een eerste brouwsel
Het begin is fruitig Smaakvol en mals Kruidig (Koriander) Lichte bitterheid in de achtergrond Ook taart in de smaak Tikje tarwe Licht bittere afdronk. Een geslaagd bier (Allemansvriend)
Het begin is moutig Zoet Licht zurige prikkels van de tarwe Het bier prikkelt de tong Kruidig (Koriander?) Ook fruitige toetsen (appelsien) taart Niet slecht maar ook geen karakterbier
Het genootschap aan het werk De fotograaf ontbreekt
Donkerrood/bruin bier met gebroken witte schuimkraag
Aroma is karamel Muffig
Zoete aanzet Karamelmout Redelijk van body Mooi in evenwicht Toetsen van rozijntjes Zoet bittere afdronk
(Bier speciaal ontworpen door de Schepdaalse chocolatier Valentino om te matchen met een zelf ontworpen praline gevuld met een ganache van Noorder-Krieken.
Donkerbruin bier Gebroken wit tot Lichtbruin schuim
De neus ruikt een zoetzuur aroma Wijn Ook prikkels van hout
De eerste slok is een feest Zoet zuur Tannine Fruitige prikjes Toetsen van wijn. Alcohol ietsje overheersend maar toch genietbaar. Een topper van Piet Salomez Jammer van de naamkeuze L Donkerbruin bier dat 8 maand gelagerd heeft op wijnvaten
Om een hongertje te stillen was er nog een kaasplankje
Het is al altijd gekrakeel geweest tussen Brussel en Leuven. Is het niet om de jaarlijkse Meyboomplanting (Sinds 1974 beweren beide steden het enige 'echte' exemplaar neer te zetten) dan is het om bier! Beiden steden strijden nu om het café met het grootst aantal verschillende bieren.
Het kan Bernard (brouwerij Eutropius) en mij eigenlijk niet veel schelen, laat ze maar doen. Het belangrijkste is dat ze tussen hun duizenden bieren niet lang moeten zoeken om uw bestelling te vinden en dat het bier nog in goede staat is.
Dat gingen we uitzoeken op een doordeweekse werkdag. We brachten eerst een bezoekje aan het Brussels Delirium café. Later dit jaar plannen we nog een bezoekje aan het rivaliserende biercafé ‘The Capital’ in Leuven.
Laat in de namiddag betraden we de Brusselse biertempel De zaak is vernoemd naar het Belgisch bier Delirium Tremens, het gekende bier van brouwerij Huyghe met als logo de bekende roze olifant. Het café bevindt zich in de Getrouwheidsgang (Impasse de la Fidélité), een zijstraat van de beenhouwersstraat vlak bij de Grote markt. In dit doodlopend straatje is ook nog het beeldje van Jeanneke Pis te bezichtigen.
Het Delirium café bestaat eigenlijk uit verschillende delen. *Het eigenlijk Delirium Café (het oudste deel) bevind zich in de 18de eeuwse kelder, in het hart van de "Vrije Gemeente" : het "Ilot Sacré". Er zijn momenteel een 3.162 bieren uit ongeveer 60 landen te proeven. (het getal kan ondertussen bij het schrijven al opgelopen zijn) *Het Delerium Tap House – 27 bieren van het vat *Het Delirium Monasterium – Specialiteiten van Abdij-en Trappistenbieren + Wodka’s *Delirium Hoppy Loft – Bieren van microbrouwerijen en craftbieren dan hebben we nog een Floris Bar om Absint en Whisky te degusteren, de Floris Garden een bar voor Rum en cocktails te proeven en tot slot Floris Tequila een bar met 500 tequila’s en Mezcals.
Delirium
"bewustzijnsverlaging veroorzaakt door een organisch defect, vaak gepaard gaand met het optreden van wanen of hallucinaties" Dit is een Delirium. De kans zit er dik in dat u dit zou kunnen voorhebben als u één honderdste drinkt van wat ze hier in huis hebben!
Allemaal Indrukwekkend. Maar wat ons het meest interesseert is het taphuis om er een Deliria te proeven (het zusje van de Delirium). Een bier van 8,5%Alc.Vol. gebrouwen door vrouwen en daarna nog een een lekkere oude geuze in de kelder.
Een Deliria op correcte wijze getapt in het Taphouse!
Deliria verschilt in verschillende opzichten van haar grote broer Delirium Tremens: Deliria is lichter van kleur, bevat vier graansoorten, drie hopsoorten en een andere gist. Broer en zus hebben wel gemeen dat het om een blond bier gaat, 8,5 procent alcohol bevat en een koriandertoets kan worden ontdekt in de smaak.
Helder blond bier Met dikke getapte schuimkraag De neus is fruitig (citrus)
De smaak is moutig en licht hoppig met een minieme zoete toets. Een mooie bitterheid in de achtergrond. Zacht en mals Fruitige toetsjes van citrus Het bier laat zich vlot degusteren en is mooi in balans. Wie spreekt er nog van zoete vrouwenbieren?
Van Deliria werd maar 150 hectoliter gebrouwen. Het bier werd zoals verwacht heel snel uitverkocht. Maar niet getreurd lezeressen van mijn blog. Op zaterdag 25 januari 2014 organiseert Brouwerij Huyghe na de succesvolle eerste editie opnieuw een Bier en Vrouw-dag. Alle vrouwen die graag kans maken om mee te brouwen kunnen meer informatie vinden op www.delirium.be/deliria
Deze Deliria viel ook bij deze dame en heer (Bernard) in de smaak!
Het Delirium café is niet alleen een lust voor de smaakpapillen. Ook het décor nodigt u uit om er meer dan één biertje te degusteren. De muren en plafond hangen vol oude geëmailleerde reclameborden, affiches van weleer en kleurrijke lichtreclames. De grote houten vaten in de kelder dompelen u onder in een wereld van bieren en binnen-en buitenlandse sterke dranken.
Uit dit lijvig boek kun je uw biertje kiezen!
Bernard was een tevreden man. ook twee biertjes van zijn Eutropius brouwerij konden gedegusteerd worden in deze kelder. Een Stout Bruintje en een Vinkenier 33 of 75 cl!
Brussel verlaten zonder een oude geuze gedegusteerd te hebben, dat zouden we ons zelf nooit vergeven hebben. We bestelden nog een 75cl fles Lou Pepe 2006 van Familiebrouwerij en stekerij Cantillon uit Anderlecht. Lees het verhaal van Lou Pepe http://www.cantillon.be/br/2_109
Vakkundig ingeschonken door de barman van dienst.
Dit is Brusselse Champagne Koperkleurig met nog een fijn laagje wit schuim. Bescheiden koolzuurpareling Aroma is matig zuur (citroen) groene appel, druiven en eikenhout. Ook de smaak is licht zurig. wat fruitigheid en eik Droge afdronk. Lekkere oude geuze
Vooraleer Brussel te verlaten, nog een blik op de grote markt met zijn statig Brouwershuis
Brouwerij Bavik wordt brouwerij De Brabandere en lanceert 1894.
Brouwerij Bavik wordt brouwerij De Brabandere en lanceert 1894.
Bavik keert ter ere van haar 120ste verjaardag terug naar de naam ‘Brouwerij De Brabandere’. In 1990 nam Brouwerij De Brabandere afscheid van haar originele naam en werd toen omgedoopt tot brouwerij Bavik. Een kwarteeuw later vist Albert (Bert) De Brabandere, die het bedrijf zijn vijfde generatie in zal leiden, de eerste naam terug op.
Ignace De Brabandere
“In 2014 viert de brouwerij haar 120ste verjaardag.” zegt Ignace De Brabandere. “Dit was de ideale gelegenheid om de eigen strategie onder de loep te nemen, op zoek te gaan naar onze authenticiteit en onze waarden te herbepalen.”
Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van VOKA.
De persconferentie werd ingeleid door de heer Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van VOKA. (Vlaams Netwerk van Ondernemingen) . Hij besprak er zijn visie over de noodzaak van een doordachte lange termijn strategie bij Vlaamse familiebedrijven. Brouwerij De Brabandere past precies in het plaatje.
Pers en genodigden.
Albert (Bert) De Brabandere
“Na een externe enquête en een intern onderzoek in samenwerking met vele mensen die de brouwerij steunen sinds jaar en dag, hebben we onze waarden kunnen distilleren en in een gepast verhaal kunnen gieten. Dit verhaal wordt gevisualiseerd in een nieuwe visual identity van de brouwerij” vult zoon Albert De Brabandere aan.
Brouwmeester Chris Van Acker
Enkele jaren terug investeerde Ignace De Brabandere meer dan vier miljoen euro in nieuwe installaties, die de brouwcapaciteit in een klap verdrievoudigden. Brouwerij De Brabandere boekte in 2013 een omzet van 19 miljoen euro en produceerde 180.000 hectoliter dranken vertelde ons brouwmeester Chris Van Acker.
vlnr : Christian Deglas (Journalist), Ignace De Brabandere, Theo Vervloet, voorzitter van de federatie van de Belgische Brouwers en brouwmeester Chris Van Acker.
Yves Benoit brouwmeester en product manager
Yves Benoit brouwmeester en product manager nam ons mee naar de productiehal. De nieuwe opslagtanks hebben elk een capaciteit van 110.000 liter. Er zijn ook twee tanks van elk 20.000 liter bij voor het stockeren van gist. Met deze investering is het project van de nieuwe productiehal volledig afgerond. Er werden vroeger al vijf tanks geplaatst met dezelfde capaciteit als van de drie Die zijn allemaal nodig om de verkoop van de bieren in binnen-en buitenland te kunnen opvolgen.
Prof. Gert Derouck gaf uitleg over het nieuwe bier
Tenslotte werden we in de foederzaal verwacht waar een nieuw bier ons opwachtte. Ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de brouwerij werd de limited edition 1894 gebrouwen. “Vijf generaties van gedurfd familiaal ondernemen, met trots gebotteld in een unieke fles. Een brouwerij waarin mensen gepassioneerd samenwerken, echte waarden de authenticiteit bepalen en kwaliteit door innovatie primeert. Deze 3 strategie-pijlers garanderen dat in Bavikhove bier gebrouwen wordt voor kenners. Daarmee is 1894 de verwezenlijking van het verhaal van de brouwerij.” zeggen vader en zoon De Brabandere trots.
Brouwerij De Brabandere houdt reeds 120 jaar vast aan de traditie om enkel gebruik te maken van aromahop. Daarnaast is de brouwerij ook gekend voor de oude eiken foeders waarin het bier 2 jaar rijpt. Voor de ontwikkeling van 1894 hebben de brouwers deze beide eigenschappen samengevat in één meesterwerk. “Dit jubileumbier is een gewaagde combinatie van een stevig gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier, volwaardig nagegist in de fles.
Albert en vader Ignace De Brabandere proefden met trots hun nieuw bier
Huis Van Wonterghemuit Kuurne zorgde voor een uitstekende receptie met heerlijke creaties.
Spies focaccia met pancetta & geconfijte sjalot
Ook een vrouwelijke journaliste kon het nieuwe bier 1894 wel smaken
Crostini gemarineerde mozzarella di buffala
Vader en zoon De Brabandere klinken samen met Ben Vinken (Hoofdredacteur Bierpassie) op het succes
Pont Neuf aardappel, tartaar van rund met mosterdespum
Bordje rundcarpaccio met pesto en focaccio
Toast tonijn met mascarpone en gember
Het Jubileumbier 1894 (8% Alc.Vol.) is een gewaagde combinatie van een stevige met aroma gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier. Hij bier is zacht en mals waar een moutend begin en een licht zurig einde voor een perfecte harmonie zorgen. Het is een uitstekende aperobiertje die de smaakpapillen koestert.
Om ten volle te kunnen genieten van dit complex gehopte bier adviseren de brouwers om het vers te degusteren. De exclusieve met goud bedrukte Spumante-fles, waarin dit bier gebotteld wordt, zal in België te koop zijn vanaf half januari.
Uw verslaggever geniet met Marc Mertens (Hoofdredacteur De Zytholoog) van een lekkere 1894
Bij het verlaten van de brouwerij was de naamsverandering al doorgevoerd
De naam Bavik verdwijnt niet helemaal. Het merk blijft behouden voor het pilsbier dat ondanks de dalende vraag het paradepaardje blijft van de brouwerij.
Opvallend is ook dat de brouwerij mogelijk een aantal merken en producten zal schrappen, omdat uit de bevraging ook bleek dat het assortiment te breed is. Zo verdween ‘Wulps Blondje’ al uit het gamma, en mogelijk zal er ook gesneden worden in de reeks ‘Petrus’. De brouwerij heeft onder meer ook de bieren ‘Wittekerke’ en ‘Kwaremont’ i n de portefeuille, en produceert ook frisdrank en wijn.
Donkerblond helder bier met een stevige witte schuimkraag;
Een moutige neus. Een beetje muffig en gistig.
De eerste slokjes zijn moutig zoet. Fruitige toetsen en een lichte kruidigheid. De koolzuurpareling laat zich een beetje opmerken. Het bier is rijk van smaak. Mooi evenwichtig. Volmondig. Weinig bitterheid (jammer). Toch degusteert het bier vlotjes. Door zijn jaartje ouderdom en omdat het ietsje opwarmt komt een lekkere smaak van pinot de charentes naar boven.
Gelegenheidsbier voor de Canteclaerstoet van stad Deinze
Goudblond wazig bier met witte schuimkraag. Bij het openen springt er een hoppebel (Vlamertingse hop) uit het flesje (Zie foto) Zeis bevrijd en laat de weg vrij voor een heerlijk hoparoma.
De eerste slok is hoppig. Met een mooie bitterehied die voortdurend aanwezig is maar niet domineert. Moutige smaak. Een prikje citrus Heerlijke smakelijke dorstlesser. Mooi in balans. Met een droge bittere afdronk. De zwevende hoppedeeltjes kunnen soms vervelend zijn!
Blonde wazige tripel met een mooie fijne schuimkop
De neus bied ons een moutig boeket. Met toetsen van taart. De aanvang is zoet moutig Ietsje gistig. Fruitige toetsen van banaan. Met in de achtergrond een fijne bittereheid. Een lichte citruszurigheid geef ons een andere smaakdimensie. Het bier degusteert zacht in de mond. Zoet bier met fruitige esters. Kruidige afdronk met wat bitterheid in de mond. Een goed brouwsel!
Helder blond bier met witte schuimkraag. Een moutige neus. Kruidig Fruitig (Aardbei). De eerste slokken zijn moutzoet. Lichte hopbitterheid. Fruitig prikje van banaan. De smaak van kandijsuiker is altijd aanwezig. Het bier is ondanks zijn zoetheid niet plakkerig. Een braaf degustatie bier met te weinig hop. Zoete afdronk. Liefhebbers van de strips van Urbanus zullen het bier wel smaken! Opletten wat ik schrijf natuurlijk!
Amberkleurig bier met gebroken witte volle schuimkop.
Floraal aroma van Citrus. Ook geurprikken van groene appeltjes
Het begin is zoet onmiddellijk gevolgd door exotische toetsen van Citrus, pompelmoes. Het bier is zacht en mooi in evenwicht. Ondanks zijn 6,0% Alc heeft een stevige body. Licht kruidige droge afdronk. Een voorbeeld voor vele Belgische IPA’s!
Licht zoet karamel aroma Met fruitige hopprikken van grapefruit
De eerste aanzet is fruitig. Sinaasappelschil, citrus afwisselend met karamel smaakjes. In de achtergrond een mooie aangename bitterheid. Het bier is lekker maar mocht toch
een beetje meer body gehad hebben! De afdronk is droog en licht bitter.
Goudblond – Oranje wazig bier Met witte schuimkraag
Een zwoele fruitige geur stijgt op bij het inschenken. Gistig.
De eerste nip aan het bier is zoet Fruitige toetsen. Aromatishe smaak met prikjes van vers brood. Toetsen van bloedappelsienen. In de achtergrond een scherpe bitter heid die het bier mooi in balans houd. Een warme lichte alcohol toets laat ons nagenieten. Een heerlijke tripel met een rijkdom aan diverse smaken. Niet voor niets behaalde dit bier een Bronzen medaille op Brussels Beer Challenge 2012
Donkerblond bier met een witte fijne schuimkraag. Moutig. Tarwe aroma Prikjes van peper.
De eerste slok is fris! Moutig met heel diep, enige bitterheid Fruitige toetsje van banaan. Na een tijdje ietsje meer bitterheid maar toch zwak qua hoptoevoeging. Nogal volmondig Is in het begin een frisse doordrinker die verandert naarmate u degusteert. Het bier heeft te weinig karakter om echt te bekoren. Op het laatst wordt het bier echt plakkerig en begin te vervelen. Het bier is gebotteld is in flesjes van 50cl.
JeneverBLES – 7,5%Alc.Vol. Fles nr 034/60 De Graal– Brakel
Voor deze Limited Edition werden tijdens het bottelen aan 60 - 75cl flessen per fles een 5-tal extra jeneverbessen toegevoegd!
Goudkleurig bier met witte schuimkraag. Moutige neus met een geurig kruidenboeketje. Gistig. De eerste slok is moutig. Onmiddellijk gevolgd door een bitterheid Kruidige toetsen w.o. Jeneverbessen. Die geven het bier een specifieke smaak. De extra bessen die bij het bottelen in het bier zijn gedaan versterken dit nog een beetje. Ook een prikje peper. Het bier laat ondanks zijn 7,5% Alc ons van een lichte alcoholwarmte genieten. Droge kruidige afdronk met enkele zoete nota’s
Een complex biertje die niet iedereen zal bevallen. De extra jeneverbessen die bij het bottelen zijn toegevoegd zouden de leek kunnen afschrikken bij het uitschenken. Maar ik denk dat de 60 apart gebottelde flessen in handen gekomen zijn van bierproevers!
Voor mij een bier om van te gnieten!
Cuvée des Jacobins Rouge – 5,5%Alc.Vol. Bockor– Bellegem
Cuvee des Jacobins is een ongemengde oude lambiek, gelagerd gedurende ten minste 18 maanden op (Frans) eiken foeders uit de cognac streek.
Donkerrood bier met gebroken witte schuimkraag.
Prettige zure neus van kersen
De aanzet is lekker zuur. Een heerlijke fruitige toets van kersen. Lichtjes vineus. Bitterzoet Prikkels van hout. Rode wijn. Tanine Eenmaal de smaak op temperatuur krijg je een diepe volmondige kersensmaak. Prachtige dorstlesser met een tintje balsamico Heerlijk!
Donkeramber met gebroken witte schuimkraag. Een moutige neus. Vleugje karamel. Ook een peperprikje waarneembaar.
De eerste slok is zoet Moutig Karamel. Een toegankelijke bitterheid komt u tegemoet. Hoppig. Een edele Pale-Ale. Nu en dan fruitige toets van citrus. Her bier is mooi in evenwicht. Moutige bittere droge afdronk. Een zachte toegankelijk bier. Het wordt omschreven als een IPA?
Helder blond bier met witte schuimkraag Moutig aroma met prikjes van pilsmout. Hoppig
De eerste slokjes zijn moutig Zoet Met een aansluitende hoppige bitterheid. Een bitterheid die over het gehele parcours aanwezig is. Citrustoetsen laten zich opmerken De afdronk is bitter en vloeit lang uit. Een lekkere tripel met klasse! Pittiger dan de meeste tripels.
Werd verkozen destijds als het beste Hobbybier van België! En terrecht!
Voorstelling boek 'Biergastronomie uit de Westhoek' - Stefaan Couttenye
Voorstelling boek 'Biergastronomie uit de Westhoek' Stefaan Couttenye - 't Hommelhof Watou
Watou, het dorp aan de schreve (grens) wordt door velen geassocieerd met hedendaagse kunst. Met recht en reden, want elk jaar beleefd deze plattelands gemeente in de Westhoek haar Kunstenfestival. Het wordt door haar eigen bevolking ook ‘dorp van de hoge gisting’ genoemd. Op haar grondgebied bevinden zich ook twee brouwerijen (St. Bernardus en Van Eecke) en het vermaarde bierrestaurant ‘’t Hommelhof’. Het is over die laatste culinaire tempel dat de onderstaande fotoreportage gaat.
Topchef Stefaan Couttenye mag met trots de titel dragen als pionier van de biergastronomie. Hij was dertig jaar geleden als één van de eerste koks die bier vereeuwigde met lekker eten. Hij kookte met bier en schonk bier uit bij tal van zijn gerechten. Hij plaatste met zijn kookkunst het bier op de gastronomische kaart. Een plaats waar het Belgische gerstenat nu eindelijk echt thuis hoort.
Op dinsdag 3 december stelde Stefaan aan pers en genodigden in eigen restaurant zijn nieuwe boek ‘Biergastronomie uit de Westhoek’ voor. De Westhoek, het platte land met hier en daar een heuvel, zijn charmante dorpjes, de hoppevelden, unieke cafeetjes, de frontiere kortom de terroir inspireerde Stefaan om dit nieuwe kookboek te schrijven.
Jan Dhondt vriend-woordkunstenaar die de reportages in het boek voor zijn rekening nam sprak over zijn Westhoekjes en gaf daarna het woord aan Stefaan.
Stefaan een beetje onwennig - ik had liever gekookt dan hier te moeten spreken - dankte alle genodigden en pers voor hun aanwezigheid Hij had vooral veel lof over zijn zoon Simon en schoondochter. Zoon Simon ontpopte zich tot hobbybrouwer en biersommelier en koos in het boek voor een passend biertje bij elk gerecht.
Raf Sonneville directeur van de Hotelschool ter Duinen had het over het tijdperk van de haute-cuisine en Moleculaire keuken. Maar dit is verleden tijd. De traditionele keuken met een eigentijds tintje is weer in. Hij loofde Stefaan dat hij trouw is gebleven aan zijn Gastronomische bierkeuken. Gerechten klaar gemaakt met hopscheuten, vergeten groenten enz... kortom met ingrediënten uit eigen streek dit alles gefoodpairt met Belgische bieren
Tenslotte nam Christof Dejaegher burgemeester van Poperinge het woord. Hij sprak lof over het restaurant en zijn Meesterchef. Zij lokken met hun lekkere bierkeuken toeristen naar Watou.
De heer Van Damme en mevrouw Hilde Deweer van Uitgeverij Stichting Kunstboek loven op hun beurt de auteurs met hun pure keuken, waar streekproducten en een vijftigtal regionale bieren een plaats krijgen en overhandigen het eerste exemplaar.
Op zijn beurt schenkt Stefaan een bos bloemen aan Hilde Deweer Adjunct-Uitgever Stichting Kunstboek
Stefaan en Simon Couttenye met de eerste exemplaren.
De Meester plaatste zijn handtekening op diverse exemplaren. Volgens Jan dHondt zullen die boeken in prijs stijgen en later onbetaalbaar worden!
Leerlingen van Hotelschool Ter Duinen (Koksijde) serveerden de gerechten en schonken bieren van de twee brouwerijen uit Watou. St. Bernardus en Van Eecke
Carpaccio van zeebaars met chutney van tomaat en zeekraal
Pastei van everzwijn met chutney van pompoen (klaargemaakt met Pater Kapittel)
Bierdame Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) bij de auteurs
Pladijsfilet met brunoise van groentjes en Poperings Hommelbier
Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius) en Benedikte Coutigny van Bezoekboerderij 't Hoppecruyt - Proven
Belgische Mosseltjes
St. Bernardus Tripel vakkundig geschonken
vlnr : Yannick Boes, oud-eigenaar en directeur-generaal van de brouwerij van Alken, ere-voorzitter van de Belgische Brouwers en ere-grootmeester van de Ridders van de Roerstok. Jef Van Den Steen brouwerij De Glazen Toren - auteur van diverse bierboeken in gezelschap van Stefaan.
Filet van hazerug met vergeten groenten van de Lovie met Pannepot
Duifje in bladerdeeg met ganzelever rode kool en Westvleteren 12
Mousse van chocolat en praliné met truffelijs, bavarois van chocolade met tipjes van cacao
Biergastronomie uit de Westhoek
De Westhoek is veel meer dan een inspirerende brok natuur met prachtige landschappen en unieke oude cafeetjes. De regio koestert een schat aan historisch en cultureel erfgoed en dat merk je ook aan zijn rijke bier- en eetcultuur. En er is geen betere plaats om die te proeven en te beleven dan ‘t Hommelhof in Watou. Sinds 30 jaar is dit culinair walhalla een trefpunt voor lekkerbekken. Meesterkok Stefaan Couttenye staat wijd en zijd bekend om zijn pure keuken zonder liflafjes, waar streekproducten en Belgische bieren een ereplaats krijgen.
In dit boek combineert de pionier van de Belgische bierkeuken zijn favoriete lokale ingredienten – zoals hopscheuten, duif, vergeten groenten, lam, vis, wild en kazen – met een vijftigtal bieren uit zijn regio. Zoon Simon ontpopte zich tot hobbybrouwer en biersommelier en koos een passend biertje voor elk gerecht.
Een namiddag CentreParks in Oostduinkerkeis is voor mijn kleinkinderen en hun vriendjes topie! Opa (ik dus) werd die dag ingeschakeld als derde chauffeur. “Ga opa ook zwemmen”? vroeg Stafke. Nee jongen, opa wil met zijn dubbelgespierd lichaam de bezoekers van dit tropisch zwemparadijs niet in verlegenheid brengen! Neen Oostduinkerke riep bij mij op dit moment andere herinneringen op. Herinneringen aan de tijd toen Voske en ik met vakantie aan zee waren. We bezochten bij mooi weer regelmatig het terras van estaminet ‘De Peerdenvisscher’ op. Dit was het juiste moment om het nog eens over te doen Dus weg van het woelige zwembad met zijn golfslagbad en snelle glijbanen. Laat ik de rust zoals weleer opzoeken in dit oude cafeetje gelegen bij het vissersmuseum.
Dat het nog altijd voor de toeristen een toplocatie is was meteen duidelijk. Een stroom toeristen kwamen juist aan. De herberg zat behoorlijk vol. Het ongure herfstweer speelde mee in het voordeel van de sympathieke uitbaters.
Veel volk of niet, het is er altijd gezellig vertoeven. Houten balken, foto’s van de bekende peerdenvischers, rood-witte tafelkleedjes, een zwart-wit betegelde vloer en een prachtige oude toog meer moet een rustieke herberg niet hebben om pittoresk over te komen.
Laat ik u met onderstaande foto's overtuigen om eens binnen te wippen als u in de buurt bent!
De ingangpoort via de Pastoor Schmitzstraat 4 Oostduinkerke
Tijdens de zomermaanden is de open ruimte ingenomen door een groot terras.
Deze typische vissershuisjes maken deel uit van het museum.
De Peerdevischer is de ideale plaats om te bezoeken bij onguur weer.
De Peerdevisscher wordt uitgebaat door een paardenvisser, Johan Casier. Ook de vorige uitbater was een paardenvisser. Er hangen daarom heel wat foto's over de paardenvisserij in deze museumherberg.
De herberg werd nagebouwd naar een vissersherberg uit de jaren '20. Het is een gezellig estaminet met een houten plafond en een Leuvense stoof.
De mooie toog!
Ik bestelde het huisbier 'N Paardevisscher' Het is een bruin bier van hoge gisting dat door brouwerij Strubbe wordt gebrouwen en dat alleen te verkrijgen is in Estaminet De Peerdevisscher. Het werd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van De Peerdevisscher gebrouwen.
'N Paardevisscher' van 't vat - 6,0% Alc.Vol. Brouwerij Strubbe.
Donkerbruin bier met een romige beige schuimkraag.
Lichtzurige neus Type West-Vlaams rood
Zoete aanhef Moutig Lichte bitterheid in de achtergrond Fruitig (donkere krentjes) Licht gebrande toets Chocolade hints Braaf smakelijk toeristen bier
Het matcht niet echt maar ik kon aan de verleiding van een schoteltje varkenskop niet weerstaan.
Je kan er 'smiddags een hapje eten als je op voorhand reserveert. Je kan dan onder andere kiezen voor slibtongetjes, garnalen in de lookboter of in portosaus. Op de kleine kaart staan garnaalkroketten en spaghetti.
De Oostduinkerkse paardenvissers zijn deze week door de Unesco erkend als Unesco Werelderfgoed.
'Een land kan maar één voorstel doen. Bij ons is dat om beurten Vlaanderen en Wallonië. Veurne had ook de Boetprocessie voorgedragen maar Vlaanderen bleef de paardenvissers steunen als eerste kandidaat. Het is dus gelukt. Het dossier ressorteerde vroeger onder de VVV. Maar nu zal dat wellicht naar het Visserijmuseum verhuizen om er een wetenschappelijker fundering aan te geven. Een erkenning door de Unesco is natuurlijk van groot belang als bevestiging van de authenticiteit van de paardenvissers en omdat de Unesco streng toeziet op het behoud van die authenticiteit. Het verenigd de mens met de natuur.
INFO :
Pastoor Schmitzstraat 4 8670 Oostduinkerke Tel : 058- 51.32.57
Proeven 'en petit comité in het Bourgondisch Kruis - Deerlijk - Sarazen Blond - Sarazen Bio Blond - Le Max 25 - Li P’tite Gayoûle - Tildonk Special ’13 – Houppe - La Trappe Jubilaris - Sint-Jan Diest - Tuverbol
Proeven 'en petit comité’ in het Bourgondisch Kruis - Deerlijk
Niets is leuker dan samenkomen 'en petit comité’ zoals ze zeggen om enkele biertjes te proeven. Het was verzamelen geblazen in wat wij noemen het café van de carpooling Het Bourgondisch kruis op Den Belgiek in Deerlijk. De biertjes werden mee gebracht door biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en enkele door Melissa en Stijn van bierhalle Deconinck uit Vichte Waarvoor dank!
Het petit comité! vlnr William, Geroen, Melissa, Stijn en zaakvoerder Kevin.
Blond- Amberkleurig wazig bier met een gebroken witte schuimkraag
Een fruitige neus prikkels van Karamel
De aroma’s zetten zich ook om in de mond Fruitig Zoet Een beetje plakkerig Gebruik van meer hop zou het bier meer schwung gegeven hebben In de achtergrond een lichte bitterheid Droge afdronk ondanks het plakkerige
Fruitig aroma Sinaas Een licht zuurtjetoets In tegenstelling tot het blond bier
Is het minder fruitig ook zoet Maar ook minder plakkerig Toetsen van sinaas Ook meer hop aanwezig wat het bier meer evenwichtig maakt Een tikkeltje alcoholwarmte te proeven ondanks zijn 6,5% De afdronk is minder droog dan zijn niet bio broer.
Le Max 25 - 6,8% Alc.Vol
Brasserie Gilbert - Nandrin Gebrouwen bij Brasserie Artisanale La Boteresse - Saint George
Blond wazig bier met een witte schuimkraag
De neus is heel kruidig Tijm Lavendelprikjes
Het bier is geparfumeerd De eerste slok is echt niet lekker Moutzoet Met een tikkeltje bitterheid Sommige momenten smaakt het naar zeep! Tussendoor een honingtoets? Ook het etiket is niet mooi Jammer Niemand van ons kon het bier echt smaken
Li P’tite Gayoûle – 5,5% Alc.Vol. Brouwerij De Ranke – Dottenijs (Dottignies)
Amberkleurig met een dikke witte schuimkraag
De neus is hoppig Bloemig Fruitig (Nectarine?)
De eerste slok is vrij hoppig kruidig Met een mooie hopbitterheid op de achtergrond Hier en daar een fruitige toets Geste van sinaasappelschil Het bier heeft meer weg van een singel hopbier De hopbitterheid blijft aanhouden tot het eind Droge bittere afdronk Een pittige dorstlesser
Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag
Moutige neus Zeer aards
De smaak begin moutig Karamel Dan komt een chicorei bitterheid opzetten Krachtige bitterheid De smaak overheerst te veel Weinig andere smaken te proeven Vlakkig In de droge afdronk is er een weinig zoete fruitigheid. Had er meer van verwacht!
In volle ernst schenkt Geroen een Houppe in de proefglazen!
Wazig donkerblond bier met witte romige schuimkraag
De neus ruikt zoet Fruitige citrusprikkel
De smaak is fruitig Zacht mals Met een mooie hopbitterheid die blijft aanhouden Afwisselend fruitige citrustoetsen Een niet agressieve IPA Een droge bittere afdronk met een nabitterheid die blijft aanhouden Lekker
Stijn bracht het nieuwe bier La Trappe Jubilaris mee!
La Trappe Jubilaris – 6,0% Alc.Vol. Koningshoeven – Berkel-Enschot
Amberkleurig helder bier met witte schuimkraag
Karamel in de neus Fruitige prikkels (sinaas)
Een beetje geparfumeerd Karamel sinaastoetsen Warme alcohol bessen Een beetje van alles door elkaar en toch geen body genoeg Licht bittere zoete afdronk De smaak kon mijn verwachtingen niet inlossen. Zal het bier nog eens apart degusteren
Donkerbruin tot zwart bier Met een dikke romige schuimkraag
Moutige neus Karamel Alcohol prikkels
Mokka Geroosterd Donker fruit Nu en dan chocoladetoetsjes Alcoholwarmte (niet overdreven) Het Koolzuur was wel ietsje overdadig Een zoete koffietoets om af te ronden Complex
Ook Sylvie vervoegde de groep en nam haar taak ernstig!
De smaak is lichtzurig muffig Citrus toetsen Ook toetsjes van gebak laten zich smaken. Ondanks zijn 11% is niks van alcohol op te merken behalve als het bier iets opwarmt Een tripel met gedeeltelijke aroma's en smaken van een lambiek? Een lekker zurig bier
Gezondheid en het is zeker voor herhaling vatbaar!
Met dank aan Kevin uitbater van het Bourgondisch Kruis
Het bourgondisch kruis , in de volksmond het kruiske . Uitgebaat door Kevin en Marinka sinds 1999 . In het kruiske kan je terecht voor een uitstekende getapte pils , Kevin was één van de laureaten van de Nationale Preselectie - Stella Artois World Draught Master Championship . Tevens is het een specialiteit van het huis om bieren van hoge gisting te schenken volgens de regels van de kunst. Marinka zorgt daarbij voor een overheerlijke verse keuken met uitstekend gekozen wijnen , kortom de ideale combinatie voor een gezellig avondje uit .
Voorstelling 'LeFort' het nieuwe bier van Brouwerij Bockor
Brouwerij Bockor zet met ‘LeFort’ oude tradities verder
Brood- en eethuis 'De Trog' op de hoek van het plein in Kortrijk was vroeger Brasserie 'LeFort’
Op woensdag 13 november vond in Brood- en eethuis De Trog aan het plein te Kortrijk de voorstelling plaats van het nieuwe bier LeFort van brouwerij Bockor. Niet voor niets werd deze plaats uitgekozen om het bier voor te stellen want in 1854 werd in dit hoekhuis aan het plein in 1854 door Felix Verscheure, een brouwerij gesticht met de naam ‘Brasserie LeFort’ De naam verwijst naar een fort die daar stond in de jaren 1600 – 1700 maar ook omdat deze brouwerij bekend stond om zijn hoog alcoholische bieren. Merknamen bestonden nog niet, dus werden alle bieren genoemd naar de naam van de brouwerij. Later vervoegden zijn dochter, Valentine Verscheure en zijn schoonzoon, Camille Vandamme hem in de brouwerij. Echter stierven zij nog voor Felix Verscheure. Toen in 1911 Felix Verscheure kwam te sterven, was zijn kleindochter, Marguerite Vandamme zijn wettelijke erfgename. Marguerite Vandamme was in 1900 getrouwd met Omer Vander Ghinste, de stichter van Brouwerij Omer Vander Ghinste, de latere Brouwerij Bockor. De brouwactiviteiten in Brasserie LeFort werden stopgezet, en werden overgebracht naar de eenvoudige dorpsbrouwerij in Bellegem die zo verder kon groeien en haar productie kon opdrijven.
Bij het binnenkomen vielen de flesjes met de mooie prachtige labels meteen op!
LeFort is een complex, karaktervol, donker bier gemaakt met tarwe en verschillende soorten gerstemouten, variërend van pilsmout, kleurmout en geroosterde mout en donkere kandijsuiker.
Het bier heeft een kastanjebruine heldere kleur met rode nuances.
Het schuim is lichtbruin, compact en romig.
Het heeft een fruitig aroma van kandij, karamel, licht
Geroosterde mout en prikkels van chocolade
De smaak is zoet met een lichte moutbitterheid. Toetsen van donker fruit en rozijntjes. Het bier is zacht en mals en heeft een frisse nadronk Het is een lekker degustatiebier (8,5% Alc ) waarbij de alcohol mooi gemaskeerd word
De voorstelling was origineel. Bierdame Sofie Vanrafelghem interviewde brouwmeester Sam Quartier in een promofilmpje over het nieuwe bier!
Ceo Brouwerij Bockor Omer-Jean Vander Ghinste, Nicolas Degryse (Marketingverantwoordelijke! en brouwmeester Sam Quartier schenken het nieuwe Bockor bier 'LeFort' uit in de unieke met hand geblazen glazen!
Zo zag brasserie Le Fort indertijd uit
Omer-Jean Vander Ghinste heft met trots het glas op het succes!
Voor de genodigden was er een lekkere bier- en foodpairing voorzien met in de hoofdrol (hoe kan het anders) het LeFort bier
Kort gebakken in premiumsoja gemarineerde tonijn, zalf van aardpeer, jus van peppadew en beukenzwammen. Dit harmonieuze gerecht is bijzonder goed voorbeeld van op en top natuurlijke unami smaak. Deze smaak wordt de vijfde smaak genoemd en past bijzonder goed samen met de aangename fruitigheid van het bier LeFort. De licht pittige maar smeuige tonijn smelt werkelijk weg in de mond, terwijl de peppadew zorgt voor een heerlijke balans. Het spel tussen het licht 'zoete' unami karakter en de karamel toetsen van het bier harmonieëren ook perfect samen.
Belgisch Wit Blauw Ribstuk, verse béarnaise, gegrilde trostomaat, zalf van erwtjes en gekonfijte aubergine
Met dit gerecht gaan we de kant uit van licht geroosterde toetsen, mailllard en opnieuw een ondersteunende umami smaak (vanuit de manier waarop de groetjes zijn klaargemaakt). De geroosterde aroma’s en smaken van het gerecht passen daarom uitstekend bij het karamel en kandij karakter van Brasserie Le Fort.
Er zit genoeg alcohol in dit toch verfrissende bier om de strerke smaak van onder andere de béarnaise en gegrilde trostomaat aan te kunnen. Het frisse en sprankelende karakter van het bier is in staat om op te boksen tegen het romige en vettige van de botersaus.
In Brasserie Le Fort gepocheerde banaan, moes van bittere chocolade, romig koffiesausje en klein rood fruit
De nadruk in dit nagerecht ligt op de geroosterde en verbrande toetsen vanuit de chocolade en de koffie, t erwijl de banaan en het rood fruit zorgen voor een mooie fruitigheid. De banaan toetsen die overheerlijk vrijkomen uit het bier passen uiteraard met de banaan in het gerecht, terwijl de mooie karamel smaken van het bier zeer goed samengaan met de chocolade en karamel van het gerecht. De frisse fruitigheid van het bier (onstaan door het type gist) accentueert dan weer het rood fruit in het dessert. De mooie verwarmende gloed van de alcohol maakt deze pairing compleet.
Ook FOCUS-WTV was aanwezig. U kunt hun reportage op onderstaande link bekijken
Brouwen van het derde 'Eva' bier bij 't Gaverhopke
Brouwen van het derde 'Eva' bier bij 't Gaverhopke
Door het toenemend succes van het 'Eva' bier besloot initiatiefneemster en ontwerpster Sofie Vanrafelghem (Vrouwen en bier) voor de derde maal dit pittig biertje te brouwen.
Sofie Vanrafelghem
Sofie Vanrafelghem komt uit Brugge en is momenteel woonachtig te Gent. Ze is bierjournaliste en volgde bij brouwerij Alvinne een brouwcursus. Ze geef in heel Vlaanderen diverse bierproefavonden ‘Vrouwen en bier’. Ze is docente Algemene Bierkennis aan CVO Panta Rhei in Gent (volwassenenonderwijs) en ze is co-auteur van het boek 100x proeven van straffe streekbieren. Ze schreef ook het derde boek voor Toernée Generale en haar nieuw boek ‘Bier, vrouwen weten waarom’ onlangs voorgesteld op de Antwerpse boekenbeurs lig momenteel in de boekenwinkels. Samen met enkele vriendinnen is Sofie een paar jaar terug met het ‘Vrouwen en bier’-project begonnen.
De eerste twee brouwsels werden gecreëerd bij brouwerij Alvinne. Ditmaal werd geopteerd voor een ander locatie. Brouwerij ‘t Gaverhopke (Stasegem) waar brouwster Gudrun Vandoorne de roerstok hanteert werd uitgekozen. De brouwdag vond plaats op donderdag 29 augustus
Brouwster Gudrun Vandoorne
Gudrun Vandoorne werkte tien jaar bij Familiehulp, tot ze het voelde kriebelen om een nieuwe uitdaging te zoeken. Ze koos om de ambachtelijke brouwerij ’t Gaverhopke over te nemen en de bieren, zoals Blondje, Paasbier, Bruintje, Den twaalf, Kerstbier en een Kriek die de vroegere brouwer Erik Ameye creëerde verder te brouwen. Een jaar lang werkte Gudrun samen met de eigenaars om het vak te leren. Daarnaast volgde ze een opleiding brouwerij-mouterij in Gent. Op 1 oktober 2007 neem ze samen met haar man Bruno Delrue de brouwerij over. Dat ze zeer ambitieus is bewijs de titel "Nieuwe onderneemster van het jaar". die ze in 2010 behaalde. In 2012 werd een nieuwe grotere brouwinstallatie geïnstalleerd met een brouwcapaciteit van 1000 liter per brouwsel.
Aan de derde brouwdag werd door Sophie op facebook een wedstrijd ‘Word Eva-dame’ uitgeschreven, dit om enkele dames de kans te geven het volledige brouwproces te laten meevolgen. Melissa Dhooge, Sylvie Lamont en Yoko Van Rysselberghe waren de gelukkigen.
Melissa Dhooge
Sylvie Lamont
Yoko Van Rysselberghe
Het Brouwen
Brouwster Gudrun leg nog even het brouwproces uit aan de dames
De dames wegen de mout af en beginnen te schroten
Als eerste komt het zuivere water in de beslagkuip onmiddellijk gevolgd door de gemalen mouten (via de giraffe)
Eventjes de tijd voor een stevig ontbijt!
Naar de kookketel
Reinigen heel belangrijk!
Tijdens het koken tijd voor een verfrissing! Ook belangrijk!
Gudrun en Sofie overlopen nog even de hoppegiften
Ingrediënten: 3 moutsoorten, hop (Hercules, Hallertau Mittelfrüh, Cascade).
Proeven van het warme wort
De laatste fase
Op de goede afloop
Het bottelen van 1000 liter nieuw EVA bier
Het uiteindelijke resultaat!
Goudblond bier (6,1 % Alc.Vol.) met dikke witte schuimkraag
De neus ruikt floraal Citrustoetsen zoet
De eerste slok is aangenaam fruitig Ook hier het florale Fruitige toetsen van citrus Kruidig en hoppig ln de achtergrond een hopbitterheid Droge afdronk Toen ik het bier degusteerde was het maar een weekje gebotteld De hergisting in de fles had zijn werk nog niet gedaan. Er was nog te weinig koolzuur aanwezig Dus deze omschrijving kan na enkele weken totaal anders zijn!
Chimay Dorée - Brasserie de lAbbaye N.D. de Scourmont Forge (Chimay)
Chimay Dorée
De meeste mensen kennen de klassieke Chimay bieren. Het blauw-wit-rood Trappisten trio is bijna in elke café die een uitgebreide bierkaart bezit te vinden. Begin dit jaar voegden de Trappisten er een vierde bier aan toe. De Chimay Goud - Dorée! Maar eigenlijk is de Dorée een bestaand bier.
Tot nu toe werd dit bier enkel "binnen de muren geproduceerd en was het alleen bestemd voor de monniken, de bezoekers en het personeel van de abdij. Er werd een 1000 hectoliter van gebrouwen. De Dorée is slechts verkrijgbaar in een honderdtal cafés in België Het bier was ook gekend onder de benaming Spéciale Poteaupré naar de beroemde herberg Auberge de Poteaupré gelegen in Bourlers een deelgemeente van Chimay. Dit café heeft een sterke band met de abdij en mocht vroeger als een van de enige deze laag alcoholische (4,8%) Trappist schenken.
Hot Cuisine de Pierre - Koken met bier - WBF - Belval – Lousberg – Gageleer – BRWN – Quintine bio blanche – Kameleon Donker - Scott
Hot Cuisine de Pierre
Pierre, beter bekend als Pieter Declercq
Volle aandacht!
Koken met bier
Tien jaar terug dachten wij nog dat er enkel gekookt kon worden met wijn. Dat wijn de enige drank was die bij gerechten geserveerd kon worden. Enige uitzondering in die tijd waren de Vlaamse stoofkarbonade of konijn bereid met bruin bier, vers gepelde garnalen vergezeld van een frisse Rodenbach en soms mosselen al dan niet in compagnie met een witbiertje!.
Gelukkig hebben wij Belgen het plezier eindelijk ontdekt in de bierkeuken. Dank zij de opkomst van de biertapas (kleine hapjes die uw bier vergezellen) kwam er beweging in de bier- en foodpairing. Ook beginnen restaurants meer en meer bier op hun menukaart te plaatsen.
Ook enkele bierrestaurants zoals het Hommelhof, Den Dyver, De Heeren van Liedekercke hebben er toe bijgedragen dat bier hoe langer hoe populairder werd bij het eten. Restaurant 'Bitter Zoet' in Zonhoven serveert enkel nog bier bij het eten. Wat we alleen maar kunnen toejuichen. Ook meer en meer Bierproeversclubs richten avonden in waar bier-en foodpairing centraal staan. Zo ook de Waregemse Bierfanaten die na brouwerij Eutropius Hot Cuisine de Pierre in huis haalden voor een avondje onvervalste bierkeuken.
Pierre, beter bekend als Pieter Declercq, is een West-Vlaming die na twee jaar universitaire studies Geschiedenis naar (in het kader van Erasmus) Perugia trok en die daar de Italiaanse keuken ontdekte. Dit was zijn eerste favoriete keuken. Maar de liefde voor het koken kreeg hij eigenlijk mee van zijn Moeder en grootmoeders. Als kleine jongen was hij in feite hun proefkonijn. Als tiener werkte hij in diverse eetgelegenheden met verschillende buitenlandse invloeden. Tenslotte werkte hij in een Vietnamees/Italiaans fusion restaurant, gerund door een Vietnamees. Zo kwam hij in contact met de Zuid-Oost-Aziatische keuken. Dit is zijn tweede favoriete eetcultuur. Eind 2011 vertrok hij op reis naar Thailand waar hij de Aziatische keuken pas echt leerde ontdekken. Lees het hele verhaal op http://hcdpierre.com/
In Waregem serveerde hij ons gerechten met Bio-bieren
Een eerste bier dat we degusteerden was Belval (4,8%). een biertje gebrouwen door de Proefbrouwerij voor Natuurpunt Gageleer cvba. Dit bier zal in de toekomst Bufo heten en worden gebrouwen door brouwerij Anders. Blond helder biermet witte schuimkraag Aroma: muffig, zoete mout en fruitig Smaak is zoet met lichte toetsen van hop en fruit. Mocht wel meer karakter gehad hebben
Hieronder de gerechten maar voor hoeveel personen het gaat kan ik niet bepaald zeggen
Meng het onder het gehakt Mocht het gehakt te nat zijn, voeg dan wat paneermeel toe. Breng op smaak met peper en zout
Vormt burgers van ongeveer 80 gram
Bak de burgers in hete boter Neem een broodje, leg de sla en tomaat er op. Leg de burger er op en bedekt met hem met blauwe kaas. Bestrooi hem met wat walnoten.
Lousbergbier met Burger Het Hinkspel
Een tweede bier was het bij het gerecht horende Lousberg (8,0%) Een tripel gebrouwen bij De Proefbrouwerij voor het Hinkelspel Donkerblond bier met witte schuimkraag. Fruitige neus van perzikken Halfzoete smaak met diep bittere toetsen Fruitig en prikjes Koriander
Het derde bier was Gageleer (7,5%) met nieuw Metal etiket. Blond bier met witte schuimkraag De neus is kruidig : Tikkeltje kardemom Ook de smaak is kruidig (gagel) bittere afdronk.
Moutijs
Nodig :
2,5 dl room
2,5 dl melk
120 gr suiker
70 gr mout
4 eierdooiers
Werkwijze :
Klop de suiker met de eierdooiers au ruban (Ruban = tot er zich een lint vormt bij het opheffen van de klopper)
Kook ondertussen de melk met de room en de mout. Laat wat trekken. Zeef de melken de room en meng hierbij het eimengsel. Plaats terug op het vuur en vaneer (zachtjes opwarmen tot het indikt). Zorg dat het mengsel zeker niet kookt Laat het mengsel afkoelen en draai tot ijs Serveren met amandelen en chocoladesaus.
Moutijs vergezeld van Jessenhofke bruin (7,0%) Gebrouwen bij De Proefbrouwerij Donker bruin bier met beige schuimkraag. De neus ruikt karamel en een tikeltje chocolade Zoete aanzet met licht gebrande moutsmaak. ook toetsen van chocolade en een lichte bitterheid Een goeie match bij het moutijs.
Abrikoos, amandel en granité van Quintine Bio
1 Granité van witbier
Nodig
1 flesje Quintine Bio 100 g suiker
100 g water
Sap van œ limoen
Werkwijze
Verwarm het water met de suiker. Meng het bier met de suikersiroop
Breng op smaak met limoensap
Stort het geheel in een schaal
Plaats ze in de diepvries en haal om het halfuur de granité door elkaar met een vork tot alles is omgevormd tot ijskristallen
2 Gemarineerde Perzik en abrikoos
Nodig
100 g suiker
100 g water
Kaneelstokje
Steranijs
Limoensap
Perzik Abrikoos
Werkwijze
Rasp halve limoen
Verwarm het water met het suiker. Voeg de kruiden en de geraspte halve limoen toe en laat even trekken
Breng op smaak met limoensap
Marineer de stukjes perzik en abrikoos in de siroop
3 Opgeklopte room met kinnekessuiker
Nodig
1dl room
Een paar lepels kinnekessuiker
Werkwijze
Klop de room op. Meng de kinnekessuiker onder de room
4 Gekarameliseerde amandelen
Nodig
20 gr boter
40 gr suiker
Amandelen
Werkwijze
Smelt de boter en de suiker en laat karamelliseren. Voeg de amandelen toe en laat verder karamelliseren.
En hak grof
Abrikoos, amandel en granité van Quintine Bio Blanche (5,9 %) van Brasserie des Legendes Wazigwitgeelbier met witteschuimkraag. Aromais lichtzurig (tarwe) en mild kruidig Citrus Ook in de smaakiscitrus te proeven. Bloemig en verfrissend Smaakvol
Dit Kameleon bio bier werd gebracht met een stukje chocoladetaart (geen foto) Kameleon donker is een lekker kastanjebruin van 6,5 % gebrouwen door brouwerij den Hopperd. De neus ruikt een weinig chocolade en pruimpjes Ook een vleugje koffie komt soms naar boven. ook in de smaak zijn chocolade en pruimpjes te proeven een droge afdronk met een lichte bitterheid
Als afsluiter werd er nog het bier Scott geserveerd. Een biotripel van 10 % van Brasserie La Binchoise. Het bier heeft 6 à 7 maand op whiskyvat gerijpt (zeer exclusief) Blond bier met witte schuimkraag Zeer kruidige neus Zoete smaak Alcoholwarmte kruidig soms een tikkeltje vanille (meer van verwacht) Droge afdronk
INFO : De Waregemse Bierfanaten Website: http://www.wbf.be/ Email:Waregemse Bierfanaten
Het café 'De Stadsschaal' gelegen naast de ingang van het Hopmuseum
Als men in Poperinge over de Stadsschaal spreekt dan spreken ze in feite over het Hopmuseum. In 1627 vestigden de paters recollecten zich in deze vroegere gerechtszaal. Vanaf 1657 werd er ook de Latijnse school (College) ingericht. In het achterliggend industrieel archeologisch pand werd vanaf 1866 tot eind jaren zestig van de 20ste eeuw hop gekeurd, gewogen en geperst. Nu dienen de gebouwen als Nationaal Hopmuseum, heringericht in 2006.
De Stadsschaal of het Hopmuseum.
Maar ik laat u met enkele fotos genieten van het bijhorende degustatcafé, eveneens de Stadsschaal genoemd Dit is een pittoreske kroeg waar bezoekers van het Hopmuseum na hun rondleiding een Poperings bier kunnen degusteren. Maar niet alleen bezoekers zijn welkom, iedereen kan er van het assortiment heerlijke bieren proeven. Op het terras met uitzicht op de binnenkoer van het Hopmuseum is het aangenaam vertoeven op zonnige dagen. Het is tevens het geboortehuis van ruimtevaarder Dirk Frimout.