Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
21-11-2011
Trappistenabdij Westvleteren - Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject - Deel 2 : de brouwerij
Trappistenabdij Westvleteren
Voorstelling van de bouwsteenboxen en het
bouwproject.
Deel 2 De brouwerij
Vooraleer de huidige
Trappistenabdij in 1831 werd gesticht, waren er in de loop der eeuwen drie
kloosters gevestigd, op dezelfde plaats of in de nabije omgeving. De oudste
vermelding van deze religieuze plaats gaat terug tot het jaar 806: de cella
Beborna, afhankelijk van de Sint-Bertinusabdij te Sithiu (Sint-Omaars),
situeerde zich wellicht in Vleteren. In 1260 stichtten een aantal zusters,
waaronder Gertrude, het huis Sint-Sixtus en het convent te Westvleteren, maar
in 1355 verhuisden zij naar Noord-Frankrijk. In 1610 vestigden drie kluizenaars
zich bij de Capelle Sint-Seicx, om zich in 1615 aan te sluiten bij de Orde
van de Birgittijnen in het klooster van Sint-Sixtus, dat zou bestaan tot in
1784.
Op weg naar de brouwerij. Ik neem nog vlug een kiekje van een idyllisch doorkijkje!
In 1831, ten slotte,
werd een nieuw Cisterciënzerkloooster opgericht: de priorij van de Trappisten,
die in 1871 tot de huidige Sint-Sixtusabdij werd verheven. Reeds in 1836 werd
een oude brouwerij aangekocht en ingericht binnen de kloostergebouwen, in 1838
begon men met het brouwen van het Trappistenbier Westvleteren.
De brouwerij bevind zich rechts, helemaal op het einde van dit gebouwencomplex.
In de loop van de 19e
eeuw groeide de gemeenschap geleidelijk aan, maar tweemaal verliet een aantal
broeders de abdij om nieuwe kloosters te stichten. De eerste helft van de 20ste
eeuw was een moeilijke periode vanwege de Wereldoorlogen. Na de Tweede
Wereldoorlog besliste de toenmalige abt om de productie van het trappistenbier
te verminderen en de brouwerij kleinschalig te houden. In 1964 werd het
gastenhuis gebouwd.
In 1996 werd Manu Van
Hecke tot zevende abt verkozen; in 2008 begon de abdij met een grondige en
noodzakelijke verbouwing. De verkoop van de cd Triduum Paschale, geproduceerd
door zes broeders en uitgegeven bij het Davidsfonds, moet onder andere dienen
om fondsen te werven voor de bouwwerken. Bron : Vleteren
We werden opgewacht door broeder Joris.
Ik heb het geluk gehad
om reeds vijf trappistenbrouwerijen te mogen bezoeken.
Enkel Chimay en
Westvleteren stonden nog op mijn verlanglijstje.
De moeilijkste die ik
dacht te kunnen bezoeken kwam onverwachts uit een trappistenhoek.
De Trappisten van
Westvleteren kondigden aan dat ze een speciale box op de markt zouden brengen.
De bouwsteenbox bevat
zes 33cl flesjes Westvleteren 12 en twee unieke proefglaasjes.
De opbrengst van deze
actie zou ten goede komen aan de vervangende nieuwbouw van de abdij. En kijk ik werd samen
met enkele mensen van de pers ontboden om het werk van architect bOb Van Reeth te
gaan bekijken en er stond ook een bezoek aan de brouwerij op het programma.
Mijn grootste wens
werd dus op 24 oktober ingelost.
Eigenlijk is een brouwzaal bij de trappisten net zoals bij andere brouwerijen.
Ook hier staan de brouwketels netjes op een rij. Ook hier wordt bier geproduceerd.
En toch Het betreden van een trappistenbrouwerij is voor elke bierliefhebber een magisch moment.
Hier leid de brouwer een bescheidener leven en maakt hij deel uit van een religieuze gemeenschap.
Een brouwzaal bij de Trappisten is als een Elysium voor de bezoeker.
Hier hangt er een sfeer van soberheid met heel veel respect voor het product
Je bent pas echt een monnik als je leeft van het werk van uw handen.
Het modern besturingssysteem
Fysiek is het brouwvolume
beperkt door de brouwketelomvang, de stockage en rijpingsruimte. Uiteraard ook door de beschikbare arbeidstijd
van de broedergemeenschap zelf.
Er is bewust gekozene
om deze beperkte capaciteit intact te laten.
De gemeenschap heeft
geen commerciële groeiambities. Permanent maar
brouwen zou nieuwe investeringen vergen en meer arbeidskrachten die niet in de
gemeenschap voorradig zijn.
Het zou ook deels de
stilte vernietigen die erg centraal staat in de basisfilosofie.
Er werken denk ik een
vijftal monniken in de brouwerij. Broeder Joris is belast met de
leiding in de brouwerij. Hun vaardigheden zijn autodidact en worden doorgegeven van
de ene generatie naar de volgende. Ze brouwen tussen de 62 en 73 dagen per jaar
De broeders brouwen
jaar in, jaar uit 4750 hectoliter als brouwvolume.
Het roerwerk
Twee brouwketels met een Inhoud van 2 x 72hl
Drie bieren worden hier geproduceerd:
Blond (5,8%), Acht (8%) en de Twaalf (10,2%).
Sixtus is de enige trappistenbrouwerij die dezelfde mouten gebruikt voor
zowel de blonde als de twee donkere bieren.
Bij de donkere bieren wordt donker suiker bijgevoegd
Alle drie de bieren
zijn gefermenteerd in zes open gistkuipen
(deze mochten we niet bezoeken om infectie te voorkomen)
en gaan dan vervolgens naar de lagertanks om te rijpen:
Vier weken voor Blond, zes voor acht en zeven weken voor de Twaalf.
De hoofdgisting duurt zes tot acht dagen.
De 12 speciaal gebrouwen voor de bouwsteenboxen voor het buitenland in 2012 staan nu al netjes gestapeld in de warme kamer.
Broeder Joris in het Walhalla van elke bierliefhebber
Een abdij bouwen kun
je niet alleen en moet je niet alleen kunnen. Dat is onze ervaring. Zovelen zetten zich in om de bouw te
verwezenlijken.
Waarom?Wellicht zijn er vele
antwoorden, maar mij lijkt het te maken hebben met het verlangen van de mens :
Verlangen naar
gemeenschap, verlangen naar stilte, verlangen naar de Onnoembare
En wij, wij weten ons
gedragen, verbonden met velen.
En het stemt ons tot
grote dankbaarheid."
Broeder Manu, abt Sint-Sixtusabdij
Sofie en ik verlaten als heel gelukkige bierfanaten de abdij en genieten nog van de mooie en de panoranische uitzichten van de hoppestreek.
Een droom die zo veraf was is op 24 oktober 2011 voor mij werkelijkheid geworden. Bedankt Vader Abt.
Nu nog een bezoek brengen
aan Brasserie de lAbbaye
N.D. de Scourmont
in Forges-Lez-Chimay en dan zijn alle trappistenbrouwerijen voor mijn digitaal fototoestel gekomen.
Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 'De Hopbloem Primeur' van brouwerij De Drie Koningen - Groede (NL)
Het
bierproefgenootschap van
Eutropius
Proefde
De Hopbloem Primeur
van brouwerij De Drie Koningen (NL)
Dit bier werd speciaal gebrouwen door Jan Montenarie ter
gelegenheid
van de presentatie (4 augustus 2011) van het boek Hop en gerst veredeld,
geschreven door Eric Hageman en Toon Franken, over twee eeuwen bierbrouwerijen,
bierhandel en biercultuur in en rond Middelburg. Jan Montenarie was
brouwer/eigenaar van brouwerij De Hopbloem die van 1989 tot 1993 gevestigd was
op de Noordweg in Middelburg. In het
Nederlands Bierboek (1991) werd dit bier door Dave Vlam als volgt getypeerd. Zijn
eerste bier, Primeur, was een daverende verrassing. In tegenstelling tot vele andere brouwerijen
produceerde hij nu eens niet de zoveelste variant op een herkend schema, maar
introduceerde hij een smaak die in ons land nog niet gemaakt werd.
Ronny Clyncke van brouwerij De Drie Koningen te Groede stelde
zijn brouwketels aan Jan ter beschikking om
dit unieke bier opnieuw te laten brouwen.
Het aroma is moutig
met een lichte aangename broodgeur.
De eerste slok is zoet
Daarna kom er een charmante fruitigheid opzetten
Die goed in evenwicht is met de lichte hopbitterheid in de achtergrond
Het bier is zacht en is aangenaam om te degusteren.
De aromatische toetsjes die nu en dan naar boven komen laten onze smaakpapillen genieten
Een lekker biertje die goddank weer word gebrouwen. Hopelijk blijft het niet op een enkele Keer.
Wat Dave Vlam toen schreef kan ik enkel maar beamen. Nu zoveel jaar later kan het bier (ondanks zijn lagere alcohol gehalte) gerust wedijveren met een goede tripel.
Jan Montenarie heeft 300 liter gebrouwen en deze vervolgens met de hand gebotteld in 320 flessen.
Dank zij mijn Nederlandse Biervriend Ariël Meeusen kwam een van die flessen op de proefzolder terecht. Waarvoor dank van het Bierproefgenootschap van Eutropius
Het bierproefgenootschap van Eutropius proefde 'Tempus Fugit' van microbrouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos
Het bierproefgenootschap van
Eutropius
Proefde
Tempus Fugit van brouwerij Den Triest
Tempus Fugit (De tijd vliegt snel)
Niet alleen politici
maar ook brouwers gebruiken eens een Latijnse uitdrukking.
Het bier heeft niets met politiek te maken alhoewel de uitdrukking
momenteel gerust kan toegepast worden voor ons land..
Nee de naam verwijst naar het 33 jaar bestaan van
De Gambrinusclub van België,
een ruilkring voor publiciteitsmateriaal van brouwerijen.
Het bier werd gebrouwen door Marc Struyf zelf een verwoed verzamelaar,
Ik heb het al geschreven op deze bierblog.
Marc zijn brouwsels zijn altijd smaakvol met heel veel karakter en body.
Ook met dit bier bewijst hij weer welk een
talentvolle brouwer hij is.
Tempus Fugit - 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos
Goud blond
bier met een mooie dikke fijne witte schuimkraag
Het aroma is heerlijk en bied de neus een
boeket van lichte citrus en hoppige prikkels
De
smaak is licht zoet Vooral
fruitig door de gebruikte hop
de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop. De
smaak komt echter niet overweldigend over. Integendeel
ze is mals en zacht hoppig. Heel
diep kom er een lichte bitterheid naar boven. Een
beetje aards. Een
mooie lekkere lichtdroge afdronk. Een lekker bier die het bierproefgenootschap overtuigend kon bekoren
Officiêle opening van brouwerij Eutropius - Heule - 28-40-2011
Officiêle opening van brouwerij Eutropius 28-40-2011
Heule is geen brouwerij rijker, maar ook geen brouwerij armer sprak Bernard Vandamme tijdens zijn welkomstwoord bij de opening van brouwerij Eutropius. Wat hij daarmee bedoelde was dat brouwerij Eutropius van nu af aan de plaats van brouwerij Alvinne in de Mellestraat te Heule inneemt. Dezelfde plaats met dezelfde brouwinstallatie en dezelfde inzet. Picobrouwerij Alvinne werd te groot voor Heule en verhuisde naar Moen waar het in de oude fabrieksgebouwen van Bekaert een nieuwe brouwerij heeft geplaatst.
Geen Alvinne meer maar Brouwerij Eutropius heeft zich voortaan gevestigd in de Mellestraat.
De nieuwe brouwerij dankt zijn naam aan de Heulse patroonheilige Eutropius. De brouwerij met proefzolder wordt van af nu uitgebaat door het vennootschap BAG. BAG staat voor Bernard Vandamme, Alain Debusschere en Gudrun Vandoorne.
Bernard Vandamme, brouwer Gudrun Vandoorne en Alain Debusschere klinken op het succes.
Voor bierliefhebbers is Gudrun geen onbekende meer. Ze runt in Stasegem samen met haar echtgenoot Bruno de brouwerij en bierherberg t Gaverhopke uit enwerd vorig jaar nog verkozen tot 'nieuwe onderneemster van het jaar'.
Gudrun en Bruno bij het uitschenken van het 'Openingsbier'.
Als we vragen of ze de twee brouwerijen kan combineren volgt resoluut een antwoord. Ik was al lang bezig met te zoeken naar een nieuwe uitdaging. In t Gaverhopke was er geen plaats meer voor bijkomende volumes, dus kwam de vraag van Bernard Vandamme om bij hem te komen brouwen als geroepen In beide brouwerijen zal ik me verder kunnen uitleven met het ontwerpen van nieuwe artisanale bieren.
Want dit is de bedoeling van Brouwerij Eutropius.
Bernard Vandamme : We willen kleinschalig starten en op de eerste plaats lokale bieren brouwen die de bevolking van Heule aanspreekt. Daarna stapvoets bekend worden in België om later eventueel aan export te denken.
We zijn maar al te blij dat Gudrun zich bij ons komt vervoegen, want de nodige kennis hebben Alain en ik nog niet. We zijn al jaren bezig met champagne maar ik persoonlijk droomde al jaren van een eigen brouwerijtje en kijk mijn droom is bij deze werkelijkheid geworden.
Met de officiële opening beschikte brouwerij Eutropius over vijf bieren. Openingsbier, First Angel, Stout bruintje, Vinkenier en Winterse Heerlijkheid.
Sommige bieren staan nog niet volledig op punt en er moet nog wat aan gesleuteld worden.
Maar met deze eerste biertjes bewijst Eutropius dat ze door noeste arbeid een volwaardige nieuwe West-Vlaamse brouwerij geworden is.
Het was gouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne in gezelschap van Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé die de brouwerij officieel voor open verklaarde
De talrijke opkomst bevolkte al vlug de brouwerij.
Er kon gekozen worden uit vijf biertjes. Openingsbier, First Angel, Stout bruintje, Vinkenier en Winterse Heerlijkheid.
Naast kaas en belegde broodjes kon er ook geproefd worden van lekkere Gandaham.
Gespot op de opening
Mevr. Monique Decrop, manager van het Ringshoppingcenter Kuurne laat zich een Openingsbiertje bedienen.
Gilberte Vandenbroeke en echtgenoot Pierre Step (Heerlijk Objectief Proeven - HOP) geflankeerd door twee genodigden.
vlnr : Kristian Tavenier en Yvan Devlaeminck (Flanders Events) met rechts Germain Demeyere.
Ook Hilde Deweer (auteur van het onlangs verschenen bierboek 'Alle Belgische Bieren') was aanwezig op de opening.
Jean-Paul Robijns, Admiraal bij de Belgische zeemacht en Vleugeladjudant van Koning Albert II met zijn echtgenote. Hij verbaasde de aanwezigen met zijn bierkennis.
Bernard Vandamme in gesprek met Dhr. Paul Breyne gouverneur van West-Vlaanderen en Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé.
Uit Brugge : Tom Allewaert (Restaurant Erasmus) en de sympathieke mooie bierfanate Ann Van den Berghe.
Na het officiële gedeelte verzamelde iedereen op de gezellige proefzolder.
Daar werden ze bediend door Gudrun en Martine Meeuws (echtgenote van medevennoot Alain Debusschere)
Enkele weken voor de officiële opening stond brouwerij Eutropius met hun bieren op de Tinnekes feesten. Hun bruin bier had nog geen naam. Heule kon zelf een naam kiezen voor het bier. Uiteindelijk werd het een 'Stout Bruintje'. De naam werd bedacht door Peter De Vos. Hij mocht dan ook zijn eigen gewicht in bier ontvangen uit de handen van
Brouwer Gudrun.
Bernard Vandamme tussen bierfanaten Thierry Van Mullem en Jean-Claude Vermeersch.
Het bier 'First Angel' inspireerde deze Amerikaanse dame om als een Goddelijke engel uit de lucht te vallen.
Tenslotte kwam zij in mijn armen terecht. Als dat geen mooie afsluiter is! Oh wat is het leven van een bierreporter mooi!
Het is de bedoeling van brouwerij Eutropius om in de toekomst op donderdag en zaterdag tweewekelijkse thema-avonden en bierdegustaties in te richten. Groepen zijn op afspraak welkom voor een bezoek aan de brouwerij. Naast de brouwerij en proefzolder komt op termijn ook een biershop, met speciale en vooral lokale bieren?
Trappistenabdij Westvleteren - Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject - Deel 1 : de abdij
Trappistenabdij Westvleteren Voorstelling van de bouwsteenboxen en het bouwproject.
Deel 1 De vernieuwde abdij
Trappistenabdij Sint-Sixtus - Westvleteren
Zoals iedereen ondertussen
wel weet was donderdag laatst (3/11/2011) een memorabele
dag voor bierliefhebbers, verzamelaars en sympathisanten van het donkere trappistenbier
Westvleteren XII. Die
dag startte een uitzonderlijke verkoop van dit
trappistenbier in alle Belgische Colruyt-winkels. Elke klant die een aankoop
bon uit de Knack, Le Vif of De Standaard indiende kon een bouwsteenbox Westvleteren kopen.
Elke box kostte 25 euro en bevatte 6 flessen Trappist Westvleteren 12 en 2
unieke degustatieglazen.
De opbrengst gaat integraal
naar de heropbouw van de trappistenabdij.
De abdij doet dergelijke
verkoop van Trappist Westvleteren buiten deabdij voor de eerste keer. De actie loopt tot alle 93.000 bouwsteenboxen
verkocht zijn. (en dit vond waarschijnlijk al dezelfde dag plaats)
Om ook de buitenlandse
bierliefhebbers mee te laten genieten van deze uitzonderlijke actie worden
volgend jaar nog eens 76.000 boxen op de markt gebracht speciaal gericht op het
buitenland.
Om iedereen een kans te geven die geen bouwsteenbox kon bemachtigen zullen de broeders elk jaar nog eens extra 4000hl brouwen. De boxen zullen wel moeten afgehaald worden in de abdij te Westvleteren. De actie gaat integraal naar de heropbouw van de trappistenabdij. De architect van deze nieuwbouw is BoB Van Reeth.
Samen met enkele persmensen en
Sofie Vanrafelghem (Zythos) had ik het voorrecht om deze vervangende nieuwbouw in het
bijzijn van architect bOb Van Reeth te
gaan bezichtigen.
Via de oude poort komt men in de tuin van de abdij.
vlnr : Krishan Maudgal, Piet Jaspaert, Vader Abt en bOb Van Reeth.
We werden eerst ontvangen in de gastenzaal. Vader Abt verwelkomde ons en gaf uitleg over de noodzaak van het bouwen. Een tiental jaren geleden werd de broedergemeenschap van de abdij geconfronteerd met onherstelbare verzakkingen aan het kloostergebouw. Waarom niet verhuizen naar een ander onderkomen? De broedergemeenschap is nauw verbonden met de omgeving. Deze verankering is een authentiek aspect van hun bestaan. Westvleteren is een uitzonderlijke omgeving om stilte, bezinning en gebed een plaats te geven in een voortdurend evoluerende wereld. Vasthouden aan deze plek betekent doorzetten en volhouden. Verhuizen zou niet alleen opgeven betekenen maar ook iets laten verdwijnen van een traditie.
Krishan Maudgal, Piet Jaspaert en Vader Abt. Vooraan, de prachtige bouwsteenbox!
Krishan Maudgal (Export ManagerAlken Maes (Heineken) Brussel - België) en Piet Jaspaert (voorzitter Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame) bespraken daarna de verschillende facetten van het project. Zowel het binnenlandse luik als het buitenlandse luik werden onder de aandacht gebracht (zie tekst bovenaan)
bOb Van Reeth gaf tenslotte tekst en uitleg over het bouwproject. De Bouwheer en zijn traditie en een hedendaagse vormtaal. Hij nam om ons daarna mee om zijn project toe te lichten.
Architectuur vereeuwigt en verheerlijkt, zonder dat is architectuur onmogelijk.
(Ludwig Wittgenstein)
bOb Van Reeth en vader Abt gidsten ons door de nieuwbouw.
Waarom werd gekozen om met
bOb Van Reeth te bouwen?
bOb Van Reeth was de eerste Vlaamse bouwmeester en daarom belangrijk om aan te
geven dat dit nieuwe abdijgebouw niet alleen religieus van belang wil zijn maar
dat men er zich van bewust is dat het ook een onderdeel vormt van het
samenlevingspatrimonium.
Architect Van Reeth toonde ook meteen een zeer sterke persoonlijke interesse in
het project omdat de middeleeuwse bouwtraditie erg aanwezig is in Vlaanderen.
Zijn ontwerp geeft gestalte aan waarden als: duurzaamheid, soberheid, eenvoud,
tijdloosheid, verinnerlijking en schrijft zich zo volledig in deze
Cisterciënzertraditie is. Hieronder kunt op verschillende plaatsen zijn
eigen motivatie lezen :
De nieuwe kerk
Cisterciënzers bouwen sinds de 12de
eeuw,
ze verheerlijkten het bestaan
Het kerkhof waar de overleden broeders een individueel graf en herdenkingssteen hebben. Achteraan de oude kerk.
Vereeuwigen is naast lange duur ook
portretteren, afbeelden.
Interieur nieuwe kerk
Cisterciënzer architectuur is in
essentie
een vereeuwigd portret.
De Pandgang. Licht en ruimte.
De Pandtuin met rondom lindebomen.
Elk project, altijd
autobiografisch,
is een zelfportret in steen van de maker
(autoritratto di pietra.)
Een van de moderne maar nog altijd sobere cellen
De cellen
Vader Abt bij de cellen van de ziekenboeg
Deze abdij is ons affectief
groepsportret.
(ritratto di gruppo)
bOb 03.09.2011
De Pandtuin met het torentje van de oude kerk.
Hoe wordt deze nieuwbouw gefinancierd?
De hoofdmoot van de financiering komt uit eigen middelen, van donaties van andere kloostergemeenschappen, van familie en vrienden van de abdij en van een ruime kring van weldoeners. Het laatste kwart van de nodige gelden willen de broeders samenbrengen door eigen extra werk. Zo werd er sinds eind 2010 en gedurende gans 2011 elke maand een extra brouwbatch geproduceerd. Door de belangstellende de kans te geven dit uniek project te kopen kan de ganse bevolking helpen een abdij te bouwen. Het speciale glas vermeld dan ook : Ad aedificandam abbatiam adiuvi (Ik hielp een abdij bouwen)
Zicht op de toegang tot refter beneden en bibliotheek boven.
De refter met uitzicht op de groentenserres.
De nieuwe gebouwen rondom de pandtuin. Achteraan de nieuwe kerk.
Vader Abt in de prachtige bibliotheek.
Een mooiere bibliotheek kun je niet indenken!
Oud en nieuw gebouwen lopen ineen Gezien van uit de tuin.
Een kleine kapel in de tuin. Hoe eenvoudig mooi kan zijn!
Na de rondleiding was er een kleine bierreceptie en werd ook belegde boterhammen aangeboden.
Sofie geniet van een blonde Trappist en toost op het succes van de bouwsteenboxen.
Iedereen van de pers kreeg een bouwsteenbox mee naar huis. Bedankt Vader Abt!
Roosenberg Cuvée Prestige - Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde
Roosenberg Cuvée Prestige
Op
zaterdag 18 juni 2011 werd door burgemeester burgemeester Rik Daelman het nieuwe
Roosenbergbier Cuvée prestige boven de doopvont gehouden. Dankzij
de medewerking van de leden van VVV/Toerisme Waasmunster
en de Waasmunsterse biervereniging De Bierminners
koos het College van Burgemeester en Schepenen dit maal
voor een bier van hoge gisting met nagisting op de
fles die zou moeten zorgen voor een jarenlange houdbaarheid met een
positieve smaakevolutie!
De neus is welriekend Fruitige toetsen Ook het eerste slokje is vrij aromatisch.
De smaak is zoet.
Toetsen van sinaasappel en abrikoos Abricot brandy?
Ook kruidige prikkels zijn te smaken Een alcoholwarmte dwarrelt nu en dan naar boven Heel diep komt er een lichte hopbitterheid door. De afdronk is zoet
Een biertje die zeker in de smaak zal vallen Volgens de burgemeester zeker als aperitiefbier
voor de dames? Waarom zoet altijd associëren met dames? Of het echte een aperitiefbier is heb ik mijn
twijfels. Het bier is ietsje te zoet en te hoog in
alcoholvolume. ik zou het eerder verkiezen als digestief.
De
Roosenberg Cuvée Prestige werd gebrouwen door de Brouwerij
Van Steenberge te Ertvelde met goedkeuring van de Abdij van
Roosenberg en mede in opdracht van VVV/Toerisme Waasmunster
en drankenhandel Vercammen in Hamme. Het is
trouwens bij deze drankenhandel dat wij het bier aangekocht hebben. Bron : http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=1V3BJDV7
In de gerenommeerde
biershopwinkel 2.be in de wollestraat te Brugge werd op maandag 17 oktober jl het
nieuwe bierboekAlle Belgische Bieren
van auteur Hilde Deweer aan de pers voorgesteld. Ik werd persoonlijk uitgenodigd en ging maar al te graag op het aanbod in!
Ik nam de trein een uurtje vroeger om toch even te genieten van het natuurschoon van Brugge. De wandeling langs het minnewater roept nog altijd mooie herinneringen op aan de vele wandelingen die Voske en ik hier jaarlijks deden.
2.be in de wollestraat 53 - Brugge
2 Be is misschien wel de meeste speciale winkel van Brugge. In dit prachtig
pand kom je alleen maar Belgische producten tegen.
Ze beschikken over een heel groot aanbod Belgische bieren
Die staan in de winkel en in hun historische kelder netjes gerangschikt volgens
alfabet.
Naast bier is er ook Belgische chocolade te verkrijgen.
Ook de moeite waard om te bekijken is de Beerwall.
Honderden Belgische bieren staan hier te pronken achter het glas.
2 Be beschikt ook over een sfeervolle bar met het mooiste terras van
Brugge die uitkijkt op de Reien.
Een gedeelte van de Belgische Beerwall. Honderden Belgische bieren die momenteel op de markt zijn kun je hier bewonderen.
De gezellige bar van 2 Be met achteraan de mooiste terras van Brugge die uitkijkt op de Reien
De lijvige 1215 bladzijden tellende bierbijbel. 'Alle Belgische Bieren'
Alle Belgische Bieren is een update van haar eerder verschenen werk die vier jaar geleden onder dezelfde naam op de markt kwam..
In de vernieuwde uitgave is het aantal bieren opgeklommen van 750 naar maar liefst 1.132.
Hilde Deweer tijdens de voorstelling van haar boek.
Zijn alle bieren vermeld? Nee want zoiets is bijna onmogelijk. Het zijn ook enkel de traditionele bieren van grote industriële concerns als die van artisanale micro- of huisbrouwerijen die opgenomen zijn. Etiketbieren, gelegenheidsbieren en bieren gebrouwen in opdracht van supermarktenzal u hier niet in terug vinden. Ondanks het gigantische monnikenwerk van Hilde kan het boek nooit af zijn.
Het boek is pas gedrukt of er komen weer nieuwe brouwerijen- en bieren bij.
Het werk mag als een soort bierbijbel
beschouwd worden
Elke bierliefhebber die graag een Belgisch biertje lust zou dit boek in huis
moeten hebben al was het maar om nu en dan zijn bierkennis wat op te krikken.
Voor de mensen die nog de
Belgische biercultuur moeten ontdekken bevat het boek een schat aan informatie.
Zo zijn er de kleine rubriekjes
Uit het brouwerjargon en Definities & Belgische bierstijlen die een
eenvoudig beeld geven hoe bier gebrouwen wordt en welkebierstijlen te krijgen zijn in Belgenland.
Verder maakt Hilde nu in
tegenstelling tot haar vorig boek onderscheid tussen Brouwerijen, brouwerijhuurders,
bierfirmas en Geuzestekers wat ik persoonlijk goed vind maar anderen dan weer
niet.
Alles staat mooi alfabetisch
gerangschikt.
Helemaal achteraan is er nog een
handige index om verwarring in de biernamen te voorkomen.
Maar het deel dat bij iedereen de
interesse opwekt is natuurlijk het deel met de beschrijving van de bieren.
De bieren staan netjes
alfabetisch gerangschikt en zijn voorzien van een foto
van een volle fles en een uitgeschonken versie van het bier in het originele
bierglas.
Heel mooi. Alle bieren zijn op
dezelfde wijze gefotografeerd en voorgesteld.
Via pictogrammen
naast de foto onthullen de brouwers de objectieve facts en figures van elk
bier: gisting, bierstijl, samenstelling, alcoholpercentage, kleur, helderheid,
schenkmethode en -temperatuur. Ook het karakter en de smaak van de bieren
worden kort omschreven.
Het boek is
uitgegeven in drie talen, broederlijk naast elkaar: Nederlands Frans en Engels
Voor, tijdens en na de voorstelling kon men proeven van verschillende bieren van 't vat.
Het prachtige interieur van de bar van 2 Be. De Beerwall loopt door tot in de gelagzaal.
Nog even een interview voor Focus - WTV
Gespot tijdens de voorstelling
Commercieel directeur Gust Simoens van brouwerij Dupont (Tourpes) in gesprek met Benny van Hecke
vertegenwoordiger van brouwerij Malheur (Buggenhout)
Brouwers Luc Vermeersch (brouwerij De Leite Ruddervoorde) en Thijs Maenhout van de gelijknamige brouwerij uit Meulebeke, vergezeld van hun echtgenotes.
Uit Oosteeklo, Stefan Dedecker en echtegenote Ria van brouwerij Den Tseut.
Andy Dewilde winnaar van het beste hobbybier van
België toont fier zijn
Préaris Quadruppel
Gert Jordens van brouwerij Jessenhofke (Kuringen) en Dany De Smet van bierfirma Slaapmutske (Melle)
Vaccas van bierherberg De Zytholoog (Adegem)
Weerom is het Hilde
gelukt om het beste van de
Belgische bierwereld samen te bundelen.
En dat dit juist een dame is die
dit huzarenstukje voor mekaar gekregen heeft
maakt het alleen maar mooier.
Een dikke proficiat aan Hilde
Deweer
en De Group Vandamme uit Oostkamp voor de fotografie
en allen die hun medewerking verleend hebben.
Uitgegeven bij de Stichting
Kunstboek, "Alle Belgische Bieren"
Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel.
Bij het terug sporen naar Kortrijk was de bierbijbel uiteraard leuke lectuur om te doorbladeren. Vertraging? Niks van gemerkt
INFO :
Alle Belgische Bieren
17 x 12 cm
1216 p.
1200 illustraties
isbn 978-90-5856-377-4
Op zaterdag
16 en zondag 17 oktober 2011 vond in Moen de officiële opening plaats van de nieuwe brouwerij
Alvinne. Familie,
biervrienden en brouwers kwamen massaal als genodigden naar Moen om er de
nieuwe brouwerij te bewonderen. Op zondag stond
de brouwerij open voor het grote publiek Begonnen in
Ingelmunster (2004) als hobbybrouwerij in een tuinhuis en via Heule (2007) onder
de naam picobrouwerij naar Moen om er dit jaar een heuse brouwerij (aangekocht
in China) neer te zetten die jaarlijks
zon 100.000 liter zal brouwen. Dit is
eigenlijk de korte geschiedenis van Alvinne.
In een oud aangekocht pand van de
firma Bekaert hebben Davy Spiesens (Brouwer) en zijn twee vennoten Glenn
Castelein en Marc De Keukeleire in Moen hun droom kunnen realiseren. Ze gaan er
op hun zelfde elan door. Hun
traditionele bieren (gebrouwen met de uitzonderlijke Morpheusgist) die ze
zullen brouwen moeten de mensen van Moen aanspreken. Ook zullen ze verder experimenteren met
bittere en zuurdere bieren (volgens David Spiesens is dit de toekomt). Ook hun eigen bieren laten rijpen op oude
wijn, porto en whisky vaten zoals ze al in Heule deden en waar ze ondertussen
een deel van hun naambekendheid aan te danken hebben behoort tot hun dagelijks programma.
HunbierenkenneneengroteafzetmarktinAmerika
en het was noodzakelijk om een capaciteitsverhoging
door te voeren om aan de groeiende vraag te voldoen.
Hun
open geest wordt zeer gewaardeerd. Ze kunnen rekenen op heel wat internationale
erkenning. Reeds twee opeenvolgende jaren werden ze verkozen tot "best te
bezoeken brouwerij ter wereld" en prijken ze op de 9de plaats in de beste
bierlocaties ter wereld
Naast
de brouwerij is er ook een biershop te vinden met honderden speciale bieren
uitbinnen- en buiteland.
De
komst van brouwerij Alvinne is een meerwaarde voor groot Zwevegem sprak een
trotse burgemeester Claude Vanwelden. We zullen in de toekomst
zien hoe we tot een optimale samenwerking kunnen komen.
Na het
(moeilijk) doorknippen van het lint werd er voor de genodigden een drinkaangeboden. Voor de geïnteresseerden werd er doorlopend uitleg gegeven over de
brouwinstallatie. In de gang waren er
kunstfotos onder de naam De
Brouwwereld in zwart/wit te bekijken van William Roelens en op de loft
kunstwerken van mevrouw De Keukeleire.
Foto's zeggen zo veel meer dan woorden Daarom kijk en geniet mee van de brouwerij en de genodigden.
De brouwerij
De Schrootmolen
Een kijk op de brouwerij van op de loft De brouwerij is nieuw aangekocht bij de firma Zhonge in
China.
Rechts de Maischketel en filterkuip (Inhoud 25 hl) Links de kookketel (inhoud 25 hl)
Warmwater tank (Inhoud 20 hl)
IJswater tank (Inhoud 20 hl)
De lager-en gistingstanksstraat
Voorlopig 6 stuks met elk een inhoud van 25 hl
Op de voorgrond de bottelinstallatie 1200 fles/uur of 400 liter/uur
De proefloft en de biershop
De naakte dame aan het knusse salon verwijst naar het bier Naked Ladies een laag in alcohol biertje (4,4 alc vol %) ontstaan in
samenwerking met Twickenham Fine Ales uit de UK.
De loft met uitzicht op de brouwinstallatie
De gigantische toog
De biershop met honderden speciale bieren uitbinnen- en buitenland.
In de gang naar de brouwzaal prijken ter versiering een 20-tal zwart-wit kunstfoto's foto's van William Roelens (ikke) onder de naam De Brouwwereld in zwart/wit
De officiële opening en de genodigden.
Alle drie de venoten verwoorden op een luidieke manier de toekomst van Alvinne. Voor een trotse burgemeester Claude Vanwelden is de komst van brouwerij Alvinne een meerwaarde voor groot Zwevegem We zullen in de toekomst zien hoe we tot een optimale samenwerking kunnen komen sprak hij fier.
Na het doorknippen (moeilijkheidsgraad 8) van het lint verklaarde de burgemeester de brouwerij officieel voor geopend.
Voor de tapinstallatie bediend door Sofie Vanrafelghem en David Le Roy stonden Patrick en Dominiek van bierhuis "De Pado" uit Tielt. Achteraan de echtgenote van Glenn Ine Laenen.
Rechts brouwer David Spiessens in gesprek met twee vrienden.
vlnr : Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius - Heule), Myriam Tillon, Lynn Castelein (echtgenote van brouwer Davy) en Marc Dekeukeleire (Brouwerij Alvinne).
André
Janssens en zoon Dries van brouwerij Hof Ten Dormaal
Biervoordrachtgever Geroen Vansteenbrugge in gezelschap van professor Denis De keukeleire
Bernard en Myriam in gesprek met Patrick Dewael, brouwer bij brouwerij Huyghe (Melle).
Vlnr : Yannick de Cocquéau (Brouwer bij De Verhuisbrouwerij) Guillaume Duré (secretaris Zythos), Youri Skoeri Desmedt en Carl Kins (secretaris HOP - Heerlijk Objectief Proeven).
Uit Brugge : Tom Allewaert (Restaurant Erasmus) en gekende bierdame Ann Van den Berghe.
vlnr : Ann Frankie (Leuvense Biertherapeuten), Jozef Maes (oud brouwermeester bij Van Honsebrouck) en Glenn Castelein (Brouwerij Alvinne)
Kris Langouche en hoppeboer Joris Cambi (brouwerij De Plukker - Poperinge).
Geert Vertenten met echtgenote (Brouwerij Donum Ignis - Sinaai)
Rechts : Kris Langouche (brouwerij De Plukker - Poperinge) in gesprek met Piet Salomez (Bierfirma Het Alternatief)
Brouwer An De Ryck (Brouwerrij De Ryck - Herzele) toost met Sofie Vanrafelghem (co-auteur boek 100 straffe streekbieren)
Brouwer Xavier Vanneste (brouwerij De Halve Maan - Brugge en Professor Denis De Keukeleire.
Vader Vincent en dochter Anne-Cathérine Dilewyns (Brouwerij Vicaris - Dendermonde).
Links Johan Brand (Brouwerij Smisje - Mater) in gesprek met Bernard Vandamme (Brouwerij Eutropius - Heule)
Om af te sluiten : Drie vrolijke nichtjes die voor de gelegenheid de bar op de loft bedienden. Voor mij mogen ze dit gerust blijven verder doen
Abbaye de Forest - Brasserie Silly - Silly (Henegouwen)
Abbaye de Forest
Abbaye de Forest is een blond abdijbier die vrijwel onmiddellijk succes kende
sinds zijn lancering in 2005. Het won
reeds tweemaal een bronzen medaille op de Australian International Beer Award!
Abbaye de Forest is wel geen erkend abdijbier. Dit bier heeft enkel zijn
naam gelieerd aan een voormalige abdij, maar heeft er in feite geen enkele
officiële binding mee in tegenstelling met erkende abdijbieren.
Abdijbier is geen beschermde titel en mag dus door elke brouwerij op elke
biermerk gebruikt worden.
Meestal zijn het Tripels of Dubbels die onder de naam abdijbier verkocht worden.
de smaak is fruitig en aromatisch
Citroenprikkels
heel diep gewaar je een aangename broodsmaak
Het bier heeft een mooie lichte bitterheid die blijft aanhouden.
mooi in evenwicht.
Een biertje die
aangenaam drinken is.
waar fruitigheid en bitter elkaar goed aanvullen.
Antwerpen is een bierfestival rijker! En wat voor een?
Het Modeste Bier Festival, genoemd naar de man die decennialang brouwerij
De Koninck heeft geleid, die het Antwerps Bolleke met succes heeft gelanceerd en
al die jaren zich heeft vastgehouden aan de originele receptuur van dit bier.
Toen iedereen naar pils verlangde heeft Modeste verder bier van hoge
gisting blijven brouwen. En met zijn koppigheid, traditiegetrouwheid en Antwerpse
vastberadenheid heeft hij deze Speciale Belge op de wereldkaart geplaatst.
De 88-jarige Modeste Van den Bogaert overleed op 1oktober 2010 en nu precies
een jaar later richtte de bierproefvereniging het Antwerps Bier College als ode
aan hun geroemd erelid dit tweedaags bierfestival in.
Met dit Modeste Bier festival willen we de herinnering aan een moedig
brouwer in het leven houden. Maar de naam Modeste betekent ook bescheiden
en daarom willen we met dit festival een forum zijn van en voor de kleine,
bescheiden brouwer!
schreef voorzitter Hans Bombeke op hun website.
In de verte wuifde het handje al ter verwelkoming!
Het tweedaags bierfestival vond plaats (hoe kan het ook anders) in een van grote
opslagplaatsen van brouwerij De Koninck.
Naast de kleine brouwerijen die verspreid waren over twee dagen (zo moesten
de brouwers niet overnachten) waren ook de Belgian Family Brewers aanwezig waarvan brouwerij De Koninck lid van uitmaakt en natuurlijk ook de
groep Moortgat die verleden jaar brouwerij De Koninck heeft overgenomen.
Naast het proeven van de
Belgische biercultuur vonden er voor de bezoekers ook talrijke interessante randactiviteiten
plaats. Van brouwerijbezoek , allerhande
leerrijke voordrachten tot het bijwonen van kaas-en bier degustaties.
Met de bierfanaten, Pierre, Gilberte en Geroen bezochten we het festival op zaterdag. Jammer genoeg konden wij niet te lang blijven doordat er 's avonds nog een Soirée Dupont op het menu stond. En dit wilden we niet missen. Druk druk maar gezellig druk!
ABC - Het Antwerps BierCollege
Voor de officiële opening van start kon gaan briefde een gelukkige en
trotse voorzitter Hans Bombeke op een leuke manier de brouwers.
Even
uitkijken of al de prominenten aanwezig waren. Vlnr : Hans Bombeke
(voorzitter ABC) , Dominique Van Den Bogaert (zoon van Modeste) en Paul
Meeussen (uitbater van t Antwaerps
Bierhuiske)
Eindelijk is het zover, Ere-genodigde Mevrouw Modeste Van den Bogaert mocht het eerste Modeste Bierfestival voor geopend verklaren.
Aan de inkom was er
een ruimte voorzien om bierboeken te kopen.
Op de foto : Professor Denis De Keukeleire bekijkt het nieuwe boek. Antwerpen Bierstad, acht eeuwen biercultuur. Het lijvig boek was te verkrijgen aan een
speciaal festivaltarief + een extra ledenkorting voor alle Zythosleden.
Ook kon men aan een speciale stand via internet inschrijven voor een speciale editie van een nieuw bier "Cuvéé Modeste".
Als
hommage aan Modeste Van den Bogaert brouwt De Koninck een speciaal bier,
geïnspireerd op het bekende De Koninck bier. Brouwmeester Dennis de Potter zal
de karakteristieken van de klassieke De Koninck nog sterker uit vergroten.
Iedereen kan het vanaf het eerste moment het hele proces volgen na inschrijving
op de website. Snel zijn is de boodschap want er worden maar 13.000
flessen van 75cl gebrouwen. Cuvée Modeste zal kunnen uitgeleverd worden
in maart 2012.
Prijs 6 euro/ fles. Bestellen via www.cuveemodeste.be
De mooie stand van Moortgat!
Spiksplinternieuwe Brouwerij Dilewyns (Vicaris) uit Dendermonde kon niet ontbreken. Ze werd op zaterdag vertegenwoordigd door de sympathieke en mooie Claire Dilewyns.
Commercieel directeur Gust Simoens van brouwerij Dupont (Tourpes) Op de middag stand-by in Antwerpen en in de vooravond aanwezig in
Waregem voor een soiree Dupont.Over liefde voor het vak gesproken!
Vertegenwoordiger Brouwerij Huyghe, Martin de Keulenaere en echtgenote toosten op het succes van het festival.
Een ludieke bedoening aan de stand van
Brasserie Inter-Pol
uit Mont-Houffalize. De bieren Witte- en Zwarte Pol
worden via een aflopende tekstrol om het half uur bezongen en bejubeld door Tine
en Pol tot groot jolijt van de bezoekers.
"Witte Pol, zwarte Pol mijn pint is leeg Doe ze nog eens vol Witte Pol Zwarte Pol Godendrank 't is genen brol"
Gust Hermans van De Scheldebrouwerij uit Meer (Hoogstraten)
tapt hier een heerlijke Hopruiter van t vat.
Bart Desaeger van Bio-brouwerij Den Hopperd laat ons genieten van een Kameleon Ginseng.
Brasserie Les 3 Fourquets (Courtil-Gouvy)
bracht zijn Humulus Lupulus mee naar Antwerpen.
De Latijnse naam van hop is Humulus Lupulus wat letterkundig ook Kleine Nederige
Wolf betekent.
Hilde en Ronny van brouwerij Wieze uit de gelijknamige gemeente pakten uit met hun Wieze Tripel, bruin en een Toreken.
Het Festival vond plaats in een grote opslagplaats van brouwerij De Koninck.
Als u op een bierfestival kabouters tegen komt dan weet u dat Brasserie Achouffe (Wibrin- Achouffe) in de buurt is! In Antwerpen was het niet anders
Altijd met een spontane lach op de mond.
De vriendelijke goedlachse mooie An Van den Wijngaert vertegenwoordigster van brouwerij Het Anker (Mechelen).
Uit het Oost-Vlaamse Erpe-Mere Dirk De Pauw van brouwerij De Glazen Toren.
Sandrino Desender vertegenwoordiger van brouwerij Van Eecke (Watou) en Leroy (Boezinge) in mooi gezelschap van Claire Dilewyns!
Uit Vaux-sur-Sûre Brasserie de Bastogne. Gemakkelijk te herkennen aan hun oranje T-shirts. Hier tapt men een heerlijke Bastogne Pale Ale in het proefglaasje!
Grégory Verhelst van Brasserie Artisanale de Rulles (Rulles) tapt een Rulles Estvale, een lekker bittertje!
Proefglaasje met fles! Stilleven op het Modeste Bierfestival
Brouwerij Donun Ignis (Geschenk van het vuur) uit Sinaai-Waas. Naast hun Noorderbierke en Zuiderbierke had Geert Vertenten ook een originele bieropener bij!
Dominique Van Den Bogaert (r) op bezoek bij
Brasserie De Silly (Silly).
De stand werd open gehouden door Lionel Van der
Haegen.
vlnr : Wim Van Der Steen, PR directeur voor brouwerij De Koninck, Sven Gatz,
Directeur van de Unie
van de Belgische Brouwers en Hans Bombeke voorzitter ABC genieten van een Bolleke.
Ook buiten viel er heel wat te beleven! Naast de talrijke eetkraampjes en feesttent gaven Alex Gaethofs en Yannick de
Coucquéau van de verhuisbrouwerij een demonstratie bierbrouwen.
Een leuke dixielandband zorgde voor de gezellige sfeer!
Bij het verlaten van
het festival kwam ik nog de echtgenote van Modeste van Den Bogaert tegen. Ze was zo vriendelijk te poseren tussen de twee handjes en
dat leverde deze mooie foto op!
Zoals altijd sluit ik mijn
fotoreportage altijd af met een mooie dame die wil poseren
voor mijn digitaalke.
Ditmaal een Hollandse schone Ze
fluisterde met dat prachtige Nederlands accent zachtjes in mijn oor
En volgend jaar voor twee dagen komen hé!
plus nog een klein zinnetje...
Ze gaf er nog klein knipoogje bij en toaste op het festival Maar meer
mag ik niet zeggen.
Zonnegem is een deelgemeente van
Sint-Lievens-Houtem, Zuid-Oost-Vlaanderen.
In de dorpskern ligt de voormalige Brouwerij
Rubbens, ooit als florissante landelijke bierproducent het bruisend hart van
het dorp, nu een beschermd monument bestaande uit een groep karaktervolle
gebouwen rond een indrukwekkende gekasseide binnenkoer. Centraal staat de
imposante brouwzaal, geflankeerd door de schouwtoren en de mouteest, een kader
dat zich prachtig leent voor kleinschalige culturele evenementen.
De VZW Oude Brouwerij van Zonnegem is een
initiatief om de speciale uitstraling van dit complex weer tot leven te wekken.
De VZW stelt zich tot doel de vroegere brouwzaal te restaureren. Een échte
brouwzaal zal het wel nooit meer worden - de euromiljonairs onder u mogen zich
spontaan aanmelden! ;-) - maar de grandeur van toen zal natuurlijk zoveel
mogelijk behouden worden.
Ondertussen organiseert de VZW af en toe een
gezellig evement op de binnenkoer - zoals de ambachtenmarkt en de Open Monumenten Dag.
Om de restauratie te bekostigen verkoopt de VZW hun
eigen biertje Zonnegemse Zot. Het biertje werd speciaal ontworpen en gebrouwen
bij De Proefbrouwerij en wordt afgevuld in oude flesjes van brouwerij Rubens.
Het bier is ter plaatse verkrijgbaar. Let wel: buiten de evenementen wordt het enkel per bak verkocht! U steunt bovendien de vereniging telkens u een flesje ontkurkt.
U doet er dus niet alleen uzelf een plezier mee...
Het derde weekend van september dit jaar stond bier centraal in de Hoofdstad
van het Goede Leven. Drie dagen lang waren er in Poperinge de Bier-& Hoppefeesten. Met twee dagen Tournée Générale op
de grote markt, de verkiezing van de nieuwe Hopkoningin en de 22ste
Hoppestoet waren er voldoende elementen aanwezig om de duizenden bezoekers te
behagen. De TV reclame voor Tournée Générale op radio en televisie had weerklank gevonden
bij de vele Poperingenaars, Toeristen, en bierliefhebbers. Velen waren dan ook naar de Hoppestad afgezakt.
Als bierfanaat die regelmatig bierfestijnen bezoekt bleef ik zaterdag een beetje op mijn honger (in dit geval
dorst) zitten. Met het idee dat er ook kleine Belgische brouwerijen aanwezig zouden zijn (ik had vooral uitgekeken naar de Poperingse
brouwerij De Plukker) werd de markt echteringenomen door enkel grote brouwerijen die het dure standgeld konden en
wilden betalen. En dit was jammer. Want de Belgische Biercultuur is zoveel rijker als ze aangevuld word met kleine
zelfstandige brouwerijen. Jammer dit was de kans voor Poperinge om als centrum
van de hoppeteelt uit te pakken met een ruimer pakket van grote en kleine Belgische
brouwerijen.
Ondanks de dreigende regenwolken was het toch best
gezellig op de markt. Ik proefde er het heerlijke foederbier Jacobins Cuvée en de smakelijke
Omer van Bockor, (Cindy en Elise zijn echte schatjes!) Antoine Bosteels liet
ons zijn Karmeliet van t vat en eentje uit de fles proeven om het verschil van bitterheid
aan te tonen.
Ook de bijhorende discussie over de smaak van Belgische bieren was best leerzaam.
Een Malheur Dark Bruteingeschonken door
de nieuwe vertegenwoordiger Benny van Hecke en ontslagnemende Dirk Van damme smaakte heerlijk. Ook een Tripel Broeder Jacob kon mij bekoren. Quintine Blond, een van de eerste sterk
gehopte bieren in België was terug een streling op de tong en een Achouffe
Houblon Dobbelen IPA Tripel was een volwaardige afsluiter.
Ook de Trappisten waren aanwezig en de plaatselijke brouwerijen Vanheecke
Leroy met vertegenwoordiger Sandrino konden natuurlijk niet ontbreken.
Hieronder een kleine foto
impressie van de zaterdagnamiddag.
Op de vernieuwde markt van Poperinge niet ver van de Sint-Johannes Kerk
moest Meester Ghybe van op zijn ezel toekijken hoe de open ruimte gevuld werd
met bierstanden.
Deze figuur komt uit de Middeleeuwen en stond voor drie steden d ie
lakengrootheden waren: Gent, Ieper en Brugge.
Meester Ghybe was een spotfiguur die werd uitgevonden door de Gilde van de
Keikoppen (= bijnaam van de inwoners uit Poperinge)
De ezel stond symbool voor Vlaanderen, de kei verwijst naar het hardnekkige
Poperinge. Doordat de persoon achterstevoren zat, wou men tonen dat Vlaanderen
verkeerd werd bestuurd. (Een beetje toepasselijk voor deze tijd)? Het beeld is
een werk van Het is een werk van Lucien De Gheus.
Het vernieuwde marktplein onder een dreigende lucht met de diverse bierstandjes.
Een oude brouwerijwagen
van Palm Breweries met echte Brabantse
trekpaarden reed met de bierliefhebbers rondjes in de stad.
Veel volk verzameld rond het podium voor het optreden van de presentatoren van Tournée Générale, Ray Cokes en Jean Blaute. Hier geflankeerd door hoppeboer Eric Lagache en Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegere.
Ook hun busje waarmee ze het land doorkruisten mocht in Poperinge niet ontbreken.
Eric Lagache
voorzitter van vzw HOP in zijn hoppestandje.
Hij roept de Belgische brouwerijen op om hun bier met
Belgische hop te brouwen
en die te kopen aan aanvaardbare prijzen.
Jammer genoeg verkopen de hoptelers hun product onder de kostprijs.
Midden de hopkrans de
nieuwe folder van de Belgische hop.
Om de Belgische hop nog beter te promoten is er nu de lancering van
het logo "Belgische hop".
De Belgische brouwerijen kunnen dit logo aanvragen
Vijf brouwerijen hebben dit reeds gedaan,
wat betekent dat hun bier gebrouwen wordt met minstens
vijftig procent Belgische hop.
Ook heel veel
randanimatie was er te beleven.
De techniek van hoelahoepende meisjes hebben mij altijd gefascineerd.
Ik kon dus niet laten om deze uiterst moeilijke discipline in beeld te brengen.
Waren ze de zaterdag
niet aanwezig met hun bier, toch bevolkten ze samen
met de aftredende Hopkoningin en haar eredame de grote markt.
vlnr : Kris Langouche
(Brouwerij De Plukker), uittredende Hopkoningin Charlotte
Vallaeys en haar eredame Karen Delvoy en Bio- hoppeboer Joris
Cambie (Brouwerij De Plukker)
Ook op de markt
aanwezig was Daniël, de vader van bio hoppeboer Joris Cambi.
Dank zij de uitzending van Tournée Générale is Daniël een echte BHB
(bekende Hoppe Boer) geworden.
Bier proeven met een strikje alia Di Rupo kan ook lekker zijn!
Stefaan Couttenye eigenaar en chef-kok van het populaire
gerenommeerde bierrestaurant t Hommelhof (Watou) in gesprek met Jean Blaute
Vlaams gitarist, producer en televisiepersoonlijkheid.
De dansers "Moris Men" uit Kent (GB) vertegenwoordigden
de Britse Hopregio.
Een leuke dame op het einde betekent
inderdaad het einde van de fotoreportage! Het niet uit Poperinge afkomstig afsluitblogmeisje
fluisterde mij, na eerst een slokje van haar
kriekje genomen te hebben vier woorden in mijn oor waarvan ik er slechts deze drie op mijn Bierblog
mocht vermelden :
"Tot volgende keer"?
Info :
De
Stad Poperinge
Toeristische dienst
Tournée Générale
De opnames van de derde reeks van Tournée générale starten in het voorjaar van 2012. De brouwerijen of bierbedrijven die in het derde seizoen van 'Tournée générale' aan bod komen, zullen daar niet voor betaald hebben in tegenstelling tot verleden jaar.
Met het brouwen van een
biologisch bier heeft Brouwerij des Legendes een stap verder gezet.
Het bier werd gebrouwen in de traditie van de Weizenbieren uit Duitsland. Zijn uniciteit ligt in de ingrediënten
(gemoute gerst, tarwe en hop), die uitsluitend afkomstig zijn uit de
biologische sector. Het bier is van hoge gisting en gefermenteerd in de fles.
Quintine Blanche Bio 5,9% Alc.Vol. Brasserie Ellezelle (Brasserie
des Légendes) Ellezelle
Blond bier met witte schuimkraag
De neus is vrij moutig. met kruidige toetsjes
De eerste slok is moutig gevolgd door een geringe bitterheid
Zoete toetsen van fruit (citrus) dwarrelen op.
Het bier heeft een mooie body en een
aangename smaak. Vooral de kruidige prikkels spelen een rol De afdronk is droog met een geringe bitterheid.
Niet de typische smaak van een witbier.
Leuke dorstlesser!
Naast Brasserie Ellezelloise
wordt ook de naam Brasserie des Légendes vernoemd.
Dit heeft met het volgende te maken :
Het jonge brouwerskoppel Pierre Delcoigne en Vinciane Wergifosse van
Brasserie des Géants uit Irchonwelz hebben
indertijd brouwerij Ellezelloise overgenomen.
Daar Brasserie des Géants (Brouwerij van de Reuzen) ook de folklore in hun
bieren handhaaft
hebben ze besloten de twee brouwerijen gezamenlijk Brasseries des Légendes
te noemen.
Vanaf nu dus Reuzen in Irchonwelz bij Ath en Heksen in Ellezelle.
Om het zomerseizoen 2011 af te sluiten hieronder nog een fotoreportage van het grootste streekbierenfestival van Europa! Zwevegem 2011
Op 14 en 15 augustus
2011 vond al voor de elfde keer het Internationaal Streekbierenfestival van
Zwevegem plaats. Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber:
meer dan 30 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland
stelden er aan het publiek het beste uit hun gamma voor, goed voor meer dan 130
verschillende bieren.
Een
streekbierenfestival en VZW Flanders Events kunnen ondertussen rekenen op de
onvoorwaardelijke steun van tal van mensen uit de brouwerijwereld, de vele
bierliefhebbers en de talrijke bezoekers elk jaar.
Dit jaar waren er maar
liefst 10 brouwerijen voor het eerst aanwezig op het festival enopnieuw een groot aantal primeurs : volgende
brouwerijen waren er voor het eerst bij Bios-Van
Steenberge uit Ertvelde, Brouwers Verzet uit Anzegem, Strubbe uit Ichtegem en
Stadsbrouwerij Gruut uit Gent maar ook brouwerijen Dijkwaert, Wieze,
Cluysenaer, Zeven Zonden en Gulden Spoor.
Behalve één van de
grootste openluchtbierfestivals in Europa, is het Internationaal
Streekbierenfestival een op en top gezinsfestival, met voor elk wat wils.
Muziekliefhebbers konden dit jaar genieten van live optredens van onder meer
Beercan, Frituur Paula, Fiesta, Sebi Lee, ManWhore, Captain Wolf, Tristar,
Coolblue Band en ABC Combo.
Voor de kinderen was
er weer een heus kinderdorp met kermisattracties en gratis animatie onder het
toezicht van de professionele monitoren van de Funbus. Wie tussendoor graag een
hapje at kon terecht bij de vele hapjesstanden.
De bezoekers konden ook weer deelnemen
aan de Beregoed-Bierwedstrijd, door hun favoriete bier aan te kruisen in elk
van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige
Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren. De bieren die de meeste
stemmen krijgen, levert hun brouwer een Gouden Glas op. De Gouden Glazen
worden zoals altijd uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2012
Fiona De Lange, de First Lady van de Nederlandse biercultuur kwam voor
het eerst naar Zwevegem en was onder de indruk. Samen met de genodigden kreeg
ze van Voorzitter Yvan Devlaminck een rondleiding voor en achter de schermen van het
Festival.
Niet veel tekst onder de fotos want ze spreken voor zichzelf
Geniet nogmaals van
dit fantastisch festival ingericht door Flanders Events!
Fiona De Lange op
bezoek bij de bierstand van brouwerij Van Steenberge,
in gesprek met de jonge bierproevers van de vereniging Nadorst
en gekiekt door Guido De Vos (brouwerij De Ranke) met uw verslaggever.
En ja als u een mooie dame op het einde
van de fotoreeks ziet weet U als trouwe bezoeker wat dit
betekent. Inderdaad het einde van de fotoreportage!
Het
afsluitblogmeisje fluisterde mij, na eerst haar flashy zonnebril afgezet te
hebben
vier woorden in mijn oor waarvan ik slechts enkel deze drie op mijn Bierblog
mocht vermelden
Het feest vond plaats in het spiksplinternieuwe centrum "De Wattenfabriek" Het project "De
Wattenfabriek" omvat een bibliotheek, lokalen voor de muziekschool, een
jeugdontmoetingscentrum, een aantal polyvalente zalen en 8 lofts.
HERZELE - Brouwerij De Ryck
bestaat 125 jaar. En dat moet gevierd worden dacht het DE RYCK-team
En zo geschiedde. Op zaterdagavond 10 september 2011 was er in de
spiksplinternieuwe zaal De Wattenfabriek te Herzele een gigantisch feest voor
familie, brouwers en vrienden. De genodigden werden verwelkomt met een
Speciale De Ryck Een speciale Belge die nog in 2006 en 2008 een bronzen
medaille in de wacht sleepte op de World Beer Cup.
We werden er hartelijk ontvangen door
An De Ryck en haar kinderen Bram en Miek Van Melkebeke.
Ook kersverse Directeur van de Unie
van de Belgische Brouwers
Sven Gatz was een opmerkelijke aanwezige.
De genodigden werden verwelkomt met een Speciale De Ryck
Gezellig keuvelen met een lekker biertje onder een oude spandoek van De Ryck. De vele genodigden vulden stelselmatig de inkomsthal.
Aanwezig op het feest, naaste brouwbuurman Bruno Van Den Bossche (rechts) van de gelijknamige brouwerij uit Sint-Lievens-Esse en Paul Haustraete met echtgenote van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen waarvoor het streekbiertje Steenuilke
gebrouwen wordt
Ook Jan Louis (L) redacteur van het biertijdschrift De Zytholoog en bestuurslid van OPA (Objectieve Proef Ajuinen - Aalst) en
Geroen Vansteenbrugge biervoordrachtgever en secretaris van de Waregemse Bierfanaten konden de Speciale De Ryck
smaken!
Gespot : Brouwer Wim Saeyens en
echtgenote Geertrui van brouwerij De Graal (Brakel)
Paul
Vanneste (stichter oud brouwerij De Gouden Boom - Brugge) (MR), Alain De Laet,
gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (Melle) (ML) met beide echtgenotes.
De genodigden werden daarna ontvangen
in een nevenliggende zaal voor de
voorstelling van het nieuwe bier, speciaal gebrouwen voor 125 jaar De
Ryck.
Maar eerst kondigde de buurman en vriend des huizes enkele gastsprekers aan.
De Hr. Johan Van Tilleboom, burgemeester van Herzele.
De Hr. Johan Van Tilleboom, burgemeester van Herzele was
bijzonder trots om een brouwerij als De Ryck in zijn gemeente te hebben. Wie
Herzele binnenrijdt via de stationsstraat komt alle belangrijke monumenten van
onze gemeente tegen dus ook de familiale brouwerij De Ryck.
An De Ryck is
ooit nog mijn babysitter geweest grapte hij.
Ze is een doener van geen kleintje vervaardigd. Ze was lang de enige
vrouwelijke brouwer van ons land en heeft heel wat verwezenlijkt, met haar
familiale onderneming. Door her en der prijzen te winnen met haar bieren
zette ze Herzele in de kijker. Brouwer zijn is geen beroep zoals een ander.
Bier is de olie van de vriendschap.
Een aandachtig publiek!
De Hr. Sven Gatz directeur van de Unie van de
Belgische Brouwers.
Toen kwam De Hr. Sven Gatz aan
het woord. In zijn eerste maidenspeech als kersverse directeur van
de Unie van de Belgische Brouwers had hij het over de Belgische Biercultuur.
Deze steunt op vier pijlers die heel toepasselijk zijn voor brouwerij De
Ryck. Doordrijvers, Topkwaliteit, Traditie en Diversiteit. Brouwerij De
Ryck is zeer verbonden met de lokale gemeenschap en met de jonge garde Miek en
Bram en gesteund door An hebben ze nog een mooie toekomst voor de boeg.
An De Ryck
An De Ryck was de gemeente zeer
dankbaar dat ze als eersten gebruik mochten maken van deze nieuwe zaal.
Ze schetste innemend de historie van de brouwerij.
De brouwerij werd in 1886 gesticht door Gustaaf De Ryck. Hij kocht indertijd de
boerderij rechtover de kerk van Herzele en startte zijn eigen brouwerij De
Gouden Arend.
Op het einde van de eerste wereldoorlog kwam er noodgedwongen een einde aan de
activiteiten, maar in 1920 werden de krachten terug gebundeld en opende de brouwerij
voor de tweede maal, deze keer onder de naam Brouwerij De Ryck. Meteen ook werd
onze amberkleurige oogappel Special De Ryck voorgesteld, een bier op basis van
vier zuivere ingrediënten, namelijk hop, mout, gist en water. Na het overlijden
van Gustaaf werd de fakkel doorgegeven aan zoon Clement en zijn zussen. Later
werd de brouwerij omgezet naar een bvba onder het bewind van de neven Gustaaf
Jr en Paul De Ryck. Vandaag hebben we met trots 9 artisanale bieren in ons
gamma. Elk bier wordt op authentieke wijze gebrouwen met respect voor het
brouwers vak.
Miek Van Melkebeke
Tenslotte had dochter Miek het over de bieren van De Ryck. Ze vertelde dat haar broer Bram als
brouwer door het leven zou gaan en zij zelf zal in binnen- en buitenland de bieren van brouwerij De Ryck
promoten.
Daarna stelde met trots het nieuwe bier Golden Arend voor.
Ook enkele mensen w.o. de oudste werknemer werd in de bloemetjes gezet.
Het nieuwe bier 125 jaar De Ryck. Golden Arend
Een feestelijk Walking Diner voor alle genodigden was het sluitstuk van de sfeervolle avond
In de feestzaal werd iedereen
uitgenodigd om de Golden Arend te proeven. Ook de andere bieren van De Ryck
konden gedegusteerd worden. De genodigden werden vergast op een
lekker Walking diner en een live orkest bracht een
gezellige sfeer in de zaal.
Ook brouwer Karel Verhaeghe van Brouwerij Verhaeghe uit Vichte was aanwezig met zijn echtgenote.
Leuk om terug te zien was oud brouwer André Paeleman uit Wetteren. Bekend om zijn bier Uitzet!
Uw verslaggever en Geroen met de mooie en sympathieke Miek. Ze straalde en wij ook uiteraard!
Bierbrouwer en geuzesteker Frank Boon en Bruno Van Den Bosshe met hun dames aan het dessert buffet!
Uit Brussel, Pierre Zuber
de Zwitserse uitbater van de bekende The Belgian
beer tasting shopDelices & Capricesin rue
de Boucher met echtgenote in gezelschap van Vincent Poillion.
In de late avond kwamen de Dilewyns zusjes zoals echte Hollywoodsterren in styl binnen gewandeld. Miek
Van Melkebeke poserend tussen de zussen Anne-Catherine, Claire en Hélène Dilewyns. (Brouwerij Dilewyns - Dendermonde)
De covergroep
Revision gaf tot in de late uurtjes een spetterend optreden
met covers uit de jaren 80.
Nog een foto van de prachtige Wattenfabriek om een gezellig avond af te sluiten.
Op zondag 11 september tijdens de
jaarlijkse open monumentendag werd de feestviering verder gezet rond de125ste
verjaardag.
Iedereen kon dan de bieren proeven in de
brouwerij. Er werden ook originele biersnacks en
geleide rondleidingen voorzien in de brouwerij. Voor de kleinsten was er animatie
voorzien en ook de Herzeelse concertband Vivace kwam er zondagnamiddag
optreden.
Met een naam als
Bierbeek moet je als gemeente toch je eigen bier hebben? Daarom besloot het
gemeentebestuur om een eigen bier te laten brouwen. Ze polsten bij de verenigingen en de plaatselijke
middenstand naar hun interesse en ging een samenwerking aan met de firma
Terclavers uit Leuven. Zij brachten het gemeentebestuur in contact met brouwerij
Van Steenberge uit het Oost-Vlaamse Ertvelde Sinds juni 2003
genieten de Bierbekenaren nu van hun eigen Bierbeekse,. Voor wie wil weten
hoe Bierbeek aan zijn naam komt: Bier is allicht afgeleid van birre, wat
bron betekent. Toch wil de legende dat Keizer Karel aan de basis van de
gemeentenaam ligt. Hij liet immers alle bier van het dorp in de Molendalebeek
lopen. Bron : Bierbeek.
De brouwerij is te bezoeken s namiddags, op maandag, dinsdag en woensdag.
Enkel na telefonisch of schriftelijke afspraak, (e-mail). Na de rondleiding
wordt in
onze taverne een degustatie aangeboden
't Hoppe-Bietje - degustatiecafé - St. Baafs-Vijve
Degustatiecafé, 't
Hoppe-Bietje St. Baafs-Vijve
In een vorige fotoreportage
kon u kennis maken met "De Bie" West-Vlaanderens nieuwste brouwerij. Deze brouwerij plaatsts de gemeente Dentergem (vroeger was brouwerij Riva daar gevestigd)
weer op de Belgische bierkaart.
Zoals u kon lezen is de kersverse brouwerij ondergebracht in de historische
boerderij Hof ter Linden.
Maar dit is eigenlijk nog niet alles wat vader Jos en zoon Nicolas tJoen
hebben verwezenlijkt. Gisteren op Open
Monumentendag konden de bezoekers naast de brouwerij ook kennis maken met het degustatie café t Hoppe-Bietje,
een klein cafeetje gelegen aan de oevers van de Leie op slechts 5 minuten wandelafstand van de brouwerij.
Dit mooie pittoresk cafeetje wordt een meerwaarde voor de Leiestreek.
Het wordt een ideale stopplaats voor wandelaars, fietsers- en ruiters.
Het ligt in een oase van rust langs het jaagpad van de Golden River.
Fietsers, wandelaars en ruiters krijgen er langs het jaagpad van de Leie een nieuwe gezellige rustplaats bij!
't Hoppe-Bietje. Deze oude hoeve werd omgebouwd tot een gezellige degustatiecafeetje. Later zal een van de gebouwen een klein biermuseum bevatten.
Wat ook zo bijzonder is
aan t Hoppe-bietje is dat het beschikt over twee hoppevelden in laagbouwcultuur.
Er wordt Pioneerhop geteeld. Dit is
een Engelse hop soort, een zustersoort van de Herald hop.
Deze geteelde hop zal dienst doen als bitter hop voor de bieren van De Bie. Hoppe langs de Leie! het is totaal iets anders dan het vlas
Geen vlas, maar echte hoppe!
Ter gelegenheid van Open Monumentendag werd een Hoppepluk gesimuleerd.
De naam van de locatie heeft uiteraard een connotatie met bier: het hoppe bietje. Je vindt hier ook een speelplein voor de kleinsten en een gezellig terras.
Kom binnen en geniet mee !!!
Maar eerst de voeten afvegen aan de originele voetmat.
Het degustatiecafeetje heeft alles om de bezoekers te behagen. Naast de bieren van de Bie zullen hier ook kleine snacks geserveerd worden.
Voor wie koude voeten heeft is er nog ook de oude buzestove om ze op te warmen!
Goudblond biertje met
een dikke witte schuimkraag.
Het aroma is kruidig doorweven met fruitige toetsen.
De eerste smaak is
zoet-bitter. Een minieme kruidigheid
verwend uw smaakpapillen. Zoete toetsen van
peperkoek, honing? wisselen af met een kruidige
bitterheid.
Het bier is mals en laat zich vlot
degusteren. Licht bittere afdronk
Wetend dat er naast
Blonde Bie nog talrijke andere bieren beschikbaar zijn, ben ik zeker dat t Hoppe-Bietje
de place to BE wordt langs de Leie.
Dentergem
staat met brouwerij De Bie weer op de bierkaart! Na
Watou (ontstaan in 1992) en Loker heeft
vader Jos en zoon Nicolas tJoen zich voorgoed gevestigd in de historische
boerderij Hof ter Linden te Wakken (Dentergem).
Naast een splinternieuwe brouwerij en een prachtig ruim proeflokaal is er ook
een kersverse slagerij opgetrokken waar ze hun eigen gefokt vlees van de
Limousinkoeien zullen verwerken en verkopen.
De historische boerderij Hof ter Linden waar de brouwerij gevestigd is.
Voor
Dentergem is dit natuurlijk een toeristische troef. Vooral omdat
er door vader en zoon ook gedacht is aan de vele fietsers en wandelaars die
langs de kronkelende Leie hun geliefde recreatiesport beoefenen.
Want niet
ver van de boerderij is er verleden jaar een hoppeveld aangelegd en ook een
café waar de passanten deproducten van
De Bie zullen kunnen proeven.
Het prachtige landschap met grazende Limousinkoeien. In de verte niet ver van de Leie, een hoppeveld en een klein cafeetje een ideale stopplaats voor de fietsers.
Ook Dhr. Jean de Bethune voorzitter van Toerisme Leiestreek en Provincie raadslid
is opgetogen met dit project. Hij loofde tijdens de
persvoorstelling vader en zoon voor
hun project die een enorme meerwaarde zal geven aan de Leiestreek.
De Brouwerij
De prachtige brouwinstallatie
De mooie brouwketel betegeld met witte tegeltjes waar een bij op afgebeeld staat!
De brouwerij heeft een capaciteit van 15hl en wordt met stoom
aangevoerd. De mogelijkheid bestaat om 2 x per dag te brouwen.
De Italiaanse bottellijn komt over van Loker
De bieren van De Bie
zullen hier echt gebrouwen worden zegt Nicolas Debie. De wort gaat in de
ketel voor het bier. De draft gaat naar de Limousinfokkerij, dat is rijkelijk
eten voor de dieren. Bij de fokkerij hoort ook de hoeveslagerij, en zo is de
cirkel rond.
Geroen Vansteenbrugge bij Vader Jos en zoon Nicolas 't Sjoen
BrouwerijDeBiebrengtelkeweekeendrieduizendliterbier opdemarkt.
Blonde Bie, Hellekapelle Kriekedebie en Riebedebie en andere (momenteel 17)
zijn namen van bieren die bij de echte bierliefhebbers vertrouwd in de oren
klinken. Je kan voorlopig deze bieren enkel vinden in de betere
drankencentrales. Met hun nieuwe
brouwerij mikken vader en zoon nu een trapje hoger en willen hun producten
dichter bij de consument brengen.
Het Proeflokaal
Groepenzullen vermitsaanvraageenrondleiding kunnen krijgen op het domein, de Brouwzaal, het
Proeflokaal en zo veel meer.
Jos tJoen heeft nog veel
ideeën in het achterhoofd die hij op tijd en stond zal willen uitwerken
Oog voor detail!
Het prachtige pand van de hoeve herbergt een sfeervol proeflokaal. na de rondleiding is er alle gelegenheid om rustig na te genieten
van je bezoek en Kun
je alle speciale bieren van brouwerij De Bie proeven
Blonde Bie (8% Alc.Vol), het paradepaardje van Brouwerij De Bie. Een fruitig en kruidig toetsenfeest in uw glas!
Tisseleir - Brouwerij den Triest - Kapelle-op-den-Bos
Tisseleir - Brouwerij den Triest
Een biertje proeven uit de brouwketels van Marc Struyf is voor mij altijd
een genot. Groot is zijn brouwerijtje niet, maar zijn bieren zijn groots.
In zijn brouwerijtje Den Triest in Kapelle-op-den-Bos brouwt hij fijne
bieren
met net dat tikkeltje meer.
Geen extreme, maar smaakvolle brouwsels met veel karakter en body.
Ook deze Tisseleir werd met liefde gebrouwen en dit t.g.v. Tisselt Kermis. Het kermiscomité van Tisselt (een deelgemeente van Willebroek en doorsneden
door het kanaal Brussel-Rupel beter gekend als het kanaal van Willebroek) en brouwer
Marc Struyf staken de koppen bijeen om een echt Tisselts dorpsbier te creëren. Het bier werd dit jaar geschonken op 26 juni
twee dagen (volgens de heiligenkalender) na de geboortedag van Sint Jan De
Doper de patroonheilige van Tisselt.
'Den Tisseleir' is
een ongefilterd blondje van 6,5%, van hoge gisting geworden met een nagisting
op de fles,
die zorgt voor een mooie
smaakevolutie gedurende de eerste 4 maanden.
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 3 : De Stokerij
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen.
Deel 3 : De Stokerij
Van de nieuwe
brouwerij is het maar een stap tot bij de oude stokerij. Wij deden onze
intrede in een prachtig stukje vervlogen geschiedenis.
Met de oude stokerij
heeft Limburg en vooral Wilderen een toeristische attractie bij.
Wie hier vroeger
voorbij reed kan bij het zien van dit imposante gerenoveerd industrieel erfgoed waarschijnlijk zijn
ogen niet geloven.
De stoomketel.
De stokerij anno 1890
viel binnen accijnsgebied onder de zogenaamde landbouwstokerijen.
Er werd alcohol van 95° gestookt. Deze werd aan jeneverstokerijen over heel
België verkocht.
Via het eerste verdiep komen we van de brouwerij in de oude stokerij, waar we een mooi zicht hebben op de hoeve en het hoppeterras.
In 1913 breidde de alcoholstokerij uit met een gigantische rectificeerkolom zodat ook ter plaatse een fijn stooksel kon worden gedistilleerd. Vooral de enorme stoomketel valt op. Deze stoommachine van 40 pk is het enige voorbeeld in Limburg van een machine met liggende zuigers. De opgewekte stoom werd gebruikt voor o.a. het opwarmen van het brouwsel.
De stoommachine
Met de stoommachine werd ook elektriciteit gemaakt. Het was zelfs de bedoeling om ook stroom te leveren aan het dorp zelf. En ook werd de gehele boerderij van stroom voorzien maar aangezien er 's avonds, wanneer men precies verlichting nodig had, niet gestookt werd, moest de geproduceerde elektriciteit opgeslagen worden in accu's.
Ook de schoorsteen is een landmark in Wilderen. De technische installatie is quasi volledig bewaard en vormt daarmee een uniek stuk industrieel erfgoed op Europees niveau.
Grondstof voor de stokerij was gemout graan, in dit geval vooral gerst. De winning zelf bestond uit een alcoholstokerij, brouwerij & mouterij. (bron website Wilderen)
Die oude installatie
speelt trouwens een doelbewuste rol in de opvatting die Mike heeft bij de
verwezenlijking van zijn nieuwe brouwerij en stokerij (jawel, er is niet alleen
sprake van een nieuwe brouwerij, maar ook van een nieuwe stokerij!).
Op zichtbare wijze wordt hier het verleden verbonden met het heden en wordt de bezoeker tijdens de rondleidingen geconfronteerd met het contrast tussen de oude werkmethodes van honderd jaar geleden en het werken in nieuwe hedendaagse installaties.
De Rectificeerkolom
Alles is bewaard gebleven, zelfs de schoenen van de stoker!
De nieuwe stokerij.
De nieuwe stokerij is kleinschalig van opvatting. Op 5 uur tijd kunnen er ongeveer 500 flessen sterkedrank gestookt worden. Momenteel is dit enkel jenever, maar er kan even goed wodka, whisky of calvados geproduceerd worden. De twee jenevers die gecommercialiseerd worden hebben beide een alcoholgehalte van 32 vol.%. De eerste, Wilderen Graanjenever, wordt gedistilleerd uit 100 % gerstemout. Hiervoor wordt in de brouwerij een specifiek eigen beslag gemaakt. De tweede, Eau de Bière, is een distillaat van het bestaande tripelbier, waarvan het beslag gemaakt wordt met vier granen.
Voor de stokerij is er nu al een nieuw project in ontwikkeling. Het resultaat daarvan zal echter pas over drie jaar (en één dag !...) zichtbaar zijn. In de kelders onder de oude stokerij staan 20 houten vaten, vroeger gebruikt voor whisky Jack Daniels en Buffalo Bourbon Whisky, waarin een 40 % sterke Wilderense single malt whisky zal gerijpt worden. Tekst : Casimir Elsen (Waarvoor dank)
Mike laat ons nog even proeven van een distilaat.
Met een laatste proevertje nemen we afscheid van de sympathieke Mike en zijn mooie echtgenote Roniek. Wij bedanken hen voor het warm onthaal.
Met een redelijke vaart rijden we nog naar Zoersel Meer bepaald naar de herberg De Stropop waar de Bende van de Kloef ons hun nieuw brouwsel voorsteld en aanbied. Bier van grote goesting : Kloefkapper 10 - Alc.% Voldoende gebrouwen door de bende bij brouwerij Ganzepoot. Bedankt mannen!
Na de ceremonie protocollaire rijden we na een aangename tweedaagse naar West-Vlaanderen.