Inhoud blog
  • 39ste Dinsdagnamiddag proeverij
  • Tripels 53 - Piro Tripel - Stien Tripel - Suprise gouden tripel
  • 37 ste Dinsdagnamiddag proeverij - Durboyse Blonde - Memphis Belle La Petite - Daison des Ambrumes - Saison de Bièrepassion - Durboyse Triple - Memphis Belle
  • IN HET SPOOR VAN NICO MATTAN - Familierestaurant De Barbier (Dranouter)
  • 5 bieren 152 - Bux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire diversBux Cherry - Not listening - St.Barbara - Tempeliers - Valeire divers
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 10-2024
  • 07-2024
  • 06-2024
  • 05-2024
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1984
  • 05-1983
    Gastenboek
  • Bieren waar ik nog nooit van gehoord heb. Schol!
  • Zegen op deze vrijdag middag op naar het weekend
  • Mooi fotoblog!
  • Een vrijdag bezoekje
  • Met aandacht gelezen!

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    09-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnegemse Zot - De Proefbrouwerij





    Zonnegemse Zot












    Zonnegem is een deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem,
    Zuid-Oost-Vlaanderen.

    In de dorpskern ligt de voormalige Brouwerij Rubbens,
    ooit als florissante landelijke bierproducent het bruisend hart van het dorp,
    nu een beschermd monument bestaande uit een groep karaktervolle gebouwen
    rond een indrukwekkende gekasseide binnenkoer.
    Centraal staat de imposante brouwzaal, geflankeerd door de schouwtoren en de mouteest,
    een kader dat zich prachtig leent voor kleinschalige culturele evenementen.



















    De VZW Oude Brouwerij van Zonnegem is een initiatief om de speciale uitstraling
    van dit complex weer tot leven te wekken.
    De VZW stelt zich tot doel de vroegere brouwzaal te restaureren.
    Een échte brouwzaal zal het wel nooit meer worden -
    de euromiljonairs onder u mogen zich spontaan aanmelden! ;-) -
    maar de grandeur van toen zal natuurlijk zoveel mogelijk behouden worden.




















    Ondertussen organiseert de VZW af en toe een gezellig evement op de binnenkoer -
    zoals de ambachtenmarkt en de Open Monumenten Dag.

    Om de restauratie te bekostigen verkoopt de VZW hun eigen biertje “Zonnegemse Zot”.
    Het biertje werd speciaal ontworpen en gebrouwen
    bij De Proefbrouwerij en wordt afgevuld in oude flesjes van brouwerij Rubens.




     













    Het bier is ter plaatse verkrijgbaar.
    Let wel: buiten de evenementen wordt het enkel per bak verkocht!
    U steunt bovendien de vereniging telkens u een flesje ontkurkt.

    U doet er dus niet alleen uzelf een plezier mee...

    Bron : http://www.oudebrouwerijzonnegem.be/




















    Zonnegemse Zot – 7,1%Alc.Vol.
    De Proefbrouwerij – Lochristi







    Amberkleurig biertje

    Met dikke gebroken witte schuimkraag

    Het aroma is ietsje verouderd

    Zoet met duidelijkheid van karameltoetsen

    De aanzet is zoet

    Moutig bier met een licht fruitige smaak

    Ook hier is de karamel aanwezig.

    Het bier smaakt niet zo fris meer

    en is begonnen aan een ouderdomsfase
    De afdronk is droog met nog enige bitterheid.

    Doordat er geen etiketten op het flesje aanwezig zijn kan men ook niet

    bepalen hoe oud het biertje feitelijk is.

    Ik raad de vzw aan om een nieuw fris brouwsel te laten opstarten!











    INFO :

     

    vzw Oude Brouwerij van Zonnegem

    Steenbergstraat 17

    9520 Zonnegem

     

    : http://www.oudebrouwerijzonnegem.be/







    09-10-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    02-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poperinge - Tournée Générale





    Poperinge - Tournée Générale





    Het derde weekend van september dit jaar stond bier centraal in
    de Hoofdstad van het Goede Leven.
    Drie dagen lang waren er in Poperinge de  ‘Bier-& Hoppefeesten.
    Met twee dagen Tournée Générale op de grote markt,
    de verkiezing van de nieuwe Hopkoningin en de 22ste Hoppestoet
    waren er voldoende elementen aanwezig om de duizenden bezoekers te behagen.
    De TV reclame voor Tournée Générale op radio en televisie had
    weerklank gevonden bij de vele Poperingenaars, Toeristen, en bierliefhebbers.
    Velen waren dan ook naar de Hoppestad afgezakt.

    Als bierfanaat die regelmatig bierfestijnen bezoekt bleef ik  zaterdag
    een beetje op mijn honger (in dit geval dorst) zitten.
    Met het idee dat er ook kleine Belgische brouwerijen aanwezig zouden zijn
    (ik had vooral uitgekeken naar de Poperingse brouwerij De Plukker)
    werd de markt echter  ingenomen door enkel grote brouwerijen
    die het dure standgeld konden en wilden betalen. En dit was jammer.
     
    Want de Belgische Biercultuur is zoveel rijker als ze aangevuld word met
    kleine zelfstandige brouwerijen.
    Jammer dit was de kans voor Poperinge om als centrum van de hoppeteelt uit te pakken
    met een ruimer pakket van grote en kleine Belgische brouwerijen.

      Ondanks de dreigende regenwolken was het toch best gezellig op de markt.
    Ik proefde er het heerlijke foederbier ‘Jacobins Cuvée’ en de smakelijke Omer van Bockor,
    (Cindy en Elise zijn echte schatjes!)
    Antoine Bosteels liet ons zijn Karmeliet van ’t vat en eentje uit de fles proeven
    om het verschil van bitterheid aan te tonen.

    Ook de bijhorende discussie over de smaak van Belgische bieren
    was best leerzaam.
    Een Malheur Dark Brute ingeschonken door de nieuwe vertegenwoordiger
    Benny van Hecke en ontslagnemende Dirk Van damme smaakte heerlijk.
     
    Ook een Tripel ‘Broeder Jacob’ kon mij bekoren.
     
    Quintine Blond, een van de eerste sterk gehopte bieren in België
    was terug een streling op de tong en een Achouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel
    was een volwaardige afsluiter.
    Ook de Trappisten waren aanwezig en de plaatselijke brouwerijen Vanheecke – Leroy met vertegenwoordiger Sandrino konden natuurlijk niet ontbreken.



    Hieronder een kleine foto impressie van de zaterdagnamiddag.






    Op de vernieuwde markt van Poperinge niet ver van de Sint-Johannes Kerk
    moest Meester Ghybe van op zijn ezel toekijken hoe de open
    ruimte gevuld werd met bierstanden.
    Deze figuur komt uit de Middeleeuwen en stond voor drie steden d
    ie lakengrootheden waren: Gent, Ieper en Brugge.
    Meester Ghybe was een spotfiguur die werd uitgevonden door
    de Gilde van de Keikoppen (= bijnaam van de inwoners uit Poperinge)
    De ezel stond symbool voor Vlaanderen, de kei verwijst naar het hardnekkige Poperinge.
    Doordat de persoon achterstevoren zat, wou men tonen dat Vlaanderen
    verkeerd werd bestuurd. (Een beetje toepasselijk voor deze tijd)?
    Het beeld is een werk van Het is een werk van Lucien De Gheus.














    Het vernieuwde marktplein onder een dreigende lucht
    met de diverse bierstandjes.








    Een oude brouwerijwagen van Palm Breweries met echte Brabantse
    trekpaarden reed met de bierliefhebbers rondjes in de stad.















    Veel volk verzameld rond het podium voor het optreden van
    de presentatoren van Tournée Générale, Ray Cokes en Jean Blaute.
    Hier geflankeerd door hoppeboer Eric Lagache en
    Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegere.








    Ook hun busje waarmee ze het land doorkruisten mocht
    in Poperinge niet ontbreken.







    Eric Lagache voorzitter van vzw HOP in zijn hoppestandje.
    Hij roept de Belgische brouwerijen op om hun bier met
    Belgische hop te brouwen
    en die te kopen aan aanvaardbare prijzen.
    Jammer genoeg verkopen de hoptelers hun product onder de kostprijs.







    Midden de hopkrans de nieuwe folder van de Belgische hop.
    Om de Belgische hop nog beter te promoten is er nu de lancering van
    het logo "Belgische hop".
    De Belgische brouwerijen kunnen dit logo aanvragen
    Vijf brouwerijen hebben dit reeds gedaan,
    wat betekent dat hun bier gebrouwen wordt met minstens
    vijftig procent Belgische hop.















    Ook heel veel randanimatie was er te beleven.
    De techniek van hoelahoepende meisjes hebben mij altijd gefascineerd.
    Ik kon dus niet laten om deze uiterst moeilijke discipline in beeld te brengen.







    Waren ze de zaterdag niet aanwezig met hun bier, toch bevolkten ze samen
    met de aftredende Hopkoningin en haar eredame de grote markt.
    vlnr : Kris Langouche (Brouwerij De Plukker), uittredende Hopkoningin

    Charlotte Vallaeys en haar eredame Karen Delvoy en
    Bio- hoppeboer
    Joris Cambie (Brouwerij De Plukker)







    Ook op de markt aanwezig was Daniël, de vader van bio hoppeboer Joris Cambi.
    Dank zij de uitzending van Tournée Générale is Daniël een echte BHB
    (bekende Hoppe Boer) geworden.








    Bier proeven met een strikje alia Di Rupo kan ook lekker zijn!














    Stefaan Couttenye eigenaar en chef-kok van het populaire gerenommeerde
    bierrestaurant ’t Hommelhof (Watou) in gesprek met Jean Blaute Vlaams gitarist,
    producer en televisiepersoonlijkheid.







    De dansers "Moris Men" uit Kent (GB) vertegenwoordigden de Britse Hopregio.














    Een leuke dame op het einde betekent  
    inderdaad het einde van de fotoreportage!

    Het niet uit Poperinge afkomstig afsluitblogmeisje fluisterde mij,
    na eerst een slokje van haar
    kriekje genomen te hebben vier woorden in mijn oor
    waarvan ik er slechts deze drie op mijn Bierblog
    mocht vermelden :

    "Tot volgende keer"?



    Info :

    De Stad Poperinge
    Toeristische dienst
    Tournée Générale



    De opnames van de derde reeks van Tournée générale starten
    in het voorjaar van 2012.
    De brouwerijen of bierbedrijven die in het derde seizoen van
    'Tournée générale' aan bod komen, zullen daar niet voor betaald hebben
    in tegenstelling tot verleden jaar.


     



     

    02-10-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    28-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quintine Blanche Bio - Ellezelle-La Légende






    Quintine Blanche Bio












    Met het brouwen van een biologisch bier heeft Brouwerij des Legendes
    een stap verder gezet.
    Het bier werd gebrouwen in de traditie van de Weizenbieren uit Duitsland.
    Zijn uniciteit ligt in de ingrediënten (gemoute gerst, tarwe en hop),
    die uitsluitend afkomstig zijn uit de biologische sector.
    Het bier is van hoge gisting en gefermenteerd in de fles.







    Quintine Blanche Bio – 5,9% Alc.Vol.
    Brasserie Ellezelle (Brasserie des Légendes)
    – Ellezelle





    Blond bier met witte schuimkraag

    De neus is vrij moutig.
    met kruidige toetsjes

    De eerste slok is moutig
    gevolgd door een geringe bitterheid

    Zoete toetsen van fruit (citrus) dwarrelen op.
    Het bier heeft een mooie body en een
    aangename smaak.
    Vooral de kruidige prikkels spelen een rol
    De afdronk is droog met een geringe bitterheid.
    Niet de typische smaak van een witbier.
    Leuke dorstlesser!












    Naast Brasserie Ellezelloise
    wordt ook de naam Brasserie des Légendes vernoemd.
    Dit heeft met het volgende te maken :

    Het jonge brouwerskoppel Pierre Delcoigne en Vinciane Wergifosse van
    Brasserie des Géants uit Irchonwelz
    hebben indertijd brouwerij Ellezelloise overgenomen.

    Daar Brasserie des Géants (Brouwerij van de Reuzen) ook de folklore
    in hun bieren handhaaft
    hebben ze besloten de twee brouwerijen gezamenlijk
    Brasseries des Légendes
    te noemen.
    Vanaf nu dus Reuzen in Irchonwelz bij Ath en Heksen in Ellezelle.


    INFO

    Brasserie des Légendes

    Rue du Castel 19
    7801 IRCHONWELZ (ATH)

    Tel.: 068-28 79 36

    website: www.brasseriedesgeants.com
    www.brasserie-ellezelloise.be

    Brouwsites : Brasserie des Géants
    Rue du Castel 19,
    7801 Irchonwelz

    Brasserie Ellezelloise
    Guinaumont 75,
    7890 Ellezelles
    Tel.: 068-54 31 60








    28-09-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Streekbierenfestival Zwevegem 2011




    Streekbierenfestival  Zwevegem 2011






    Om het zomerseizoen 2011 af te sluiten hieronder nog een fotoreportage
    van het grootste streekbierenfestival van Europa!
    Zwevegem 2011













    Op 14 en 15 augustus 2011 vond al voor de elfde keer het Internationaal
    Streekbierenfestival van Zwevegem plaats.
    Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber:
    meer dan 30 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland
    stelden er aan het publiek het beste uit hun gamma voor,
    goed voor meer dan 130 verschillende bieren.

    Een streekbierenfestival en VZW Flanders Events kunnen ondertussen rekenen
    op de onvoorwaardelijke steun van tal van mensen uit de brouwerijwereld,
    de vele bierliefhebbers en de talrijke bezoekers elk jaar.

    Dit jaar waren er maar liefst 10 brouwerijen voor het eerst aanwezig op het festival
    en opnieuw een groot aantal primeurs :
    volgende brouwerijen waren er voor het eerst bij  Bios-Van Steenberge uit Ertvelde,
    Brouwers Verzet uit Anzegem, Strubbe uit Ichtegem en Stadsbrouwerij Gruut uit Gent
    maar ook brouwerijen Dijkwaert, Wieze, Cluysenaer,
    Zeven Zonden en Gulden Spoor.

    Behalve één van de grootste openluchtbierfestivals in Europa,
    is het Internationaal Streekbierenfestival een op en top gezinsfestival,
    met voor elk wat wils.
    Muziekliefhebbers konden dit jaar genieten van live optredens van onder meer
    Beercan, Frituur Paula, Fiesta, Sebi Lee, ManWhore,
    Captain Wolf, Tristar, Coolblue Band en ABC Combo.

    Voor de kinderen was er weer een heus kinderdorp met kermisattracties en
    gratis animatie onder het toezicht van de professionele monitoren van de Funbus.
    Wie tussendoor graag een hapje at kon terecht bij de vele hapjesstanden.
     

    De bezoekers konden ook weer deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd,
    door hun favoriete bier aan te kruisen in elk van de vier categorieën
    Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige Degustatiebieren
    en Geprononceerde Degustatiebieren.
    De bieren die de meeste stemmen krijgen, levert hun brouwer een Gouden Glas op.
    De Gouden Glazen worden zoals altijd uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2012

    Fiona De Lange, de First Lady van de Nederlandse biercultuur kwam
    voor het eerst naar Zwevegem en was onder de indruk.
    Samen met de genodigden kreeg ze van Voorzitter
    Yvan Devlaminck
    een rondleiding voor en achter de schermen van het Festival.


    Niet veel tekst onder de foto’s want ze spreken voor zichzelf

    Geniet nogmaals van dit fantastisch festival ingericht door Flanders Events!









    Fiona De Lange op bezoek bij de bierstand van brouwerij Van Steenberge,
    in gesprek met de jonge bierproevers van de vereniging “Nadorst”
    en gekiekt door Guido De Vos (brouwerij De Ranke) met uw verslaggever.


    Bekijkt hier haar verslag en video








































































































    En ja als u een mooie dame op het einde van de fotoreeks ziet
    weet U als trouwe bezoeker wat dit betekent.
    Inderdaad het einde van de fotoreportage!

    Het afsluitblogmeisje fluisterde mij, na eerst haar flashy zonnebril afgezet te hebben
    vier woorden in mijn oor waarvan
    ik slechts enkel deze drie op mijn Bierblog
    mocht vermelden

    "Tot volgend jaar"



    INFO :

    Flanders Events VZW

    web  http://www.bierfestival.be
          http://www.flanderseventsvzw.be
          http://www.goudenglas.com





    25-09-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.125 jaar brouwerij De Ryck - Herzele














    125 jaar brouwerij De Ryck














    Het feest vond plaats in het spiksplinternieuwe centrum "De Wattenfabriek"
    Het project "De Wattenfabriek" omvat een bibliotheek, lokalen voor de muziekschool, een jeugdontmoetingscentrum, een aantal polyvalente zalen en 8 lofts.





    HERZELE - Brouwerij De Ryck bestaat 125 jaar.
    En dat moet gevierd worden dacht het  DE RYCK-team 
    En zo geschiedde.  Op zaterdagavond 10 september 2011
    was er in de spiksplinternieuwe zaal “De Wattenfabriek” te Herzele
    een gigantisch feest voor familie, brouwers en vrienden.
    De genodigden werden verwelkomt met een “Speciale De Ryck”
    Een speciale Belge die nog in 2006 en 2008 een bronzen medaille in de wacht sleepte
    op de World Beer Cup.







    We werden er hartelijk ontvangen door
    An De Ryck en haar kinderen Bram en Miek Van Melkebeke.








    Ook kersverse Directeur van de Unie van de Belgische Brouwers
    Sven Gatz was een opmerkelijke aanwezige.








    De genodigden werden verwelkomt met een “Speciale De Ryck”







    Gezellig keuvelen met een lekker biertje onder een
    oude spandoek van De Ryck.  De vele genodigden vulden stelselmatig
    de inkomsthal.






    Aanwezig op het feest, naaste brouwbuurman Bruno Van Den Bossche (rechts) 
    van de gelijknamige brouwerij
    uit Sint-Lievens-Esse en
    Paul Haustraete met echtgenote
    van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen
    waarvoor het streekbiertje Steenuilke gebrouwen wordt








    Ook Jan Louis (L) redacteur van het biertijdschrift De Zytholoog
    en bestuurslid van OPA (
    Objectieve Proef Ajuinen - Aalst)
    en Geroen Vansteenbrugge biervoordrachtgever en secretaris van 
    de Waregemse Bierfanaten
    konden de Speciale De Ryck smaken!








    Gespot : Brouwer Wim Saeyens en echtgenote Geertrui
    van brouwerij De Graal (Brakel)








    Paul Vanneste (stichter oud brouwerij De Gouden Boom - Brugge) (MR),
    Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (Melle) (ML)
    met beide echtgenotes.






    De genodigden werden daarna ontvangen in een nevenliggende zaal voor de
    voorstelling van  het nieuwe bier, speciaal gebrouwen voor 125 jaar De Ryck.
    Maar eerst kondigde de buurman en vriend des huizes enkele gastsprekers aan.








    De Hr. Johan Van Tilleboom, burgemeester van Herzele.






    De Hr. Johan Van Tilleboom, burgemeester van Herzele was
    bijzonder trots om een brouwerij als De Ryck in zijn gemeente te hebben.
    “Wie Herzele binnenrijdt via de stationsstraat komt alle belangrijke monumenten
    van onze gemeente tegen dus ook de familiale brouwerij De Ryck”.

    “An De Ryck is ooit nog mijn babysitter geweest” grapte hij.
    “Ze is een doener van geen kleintje vervaardigd.
    Ze was lang de enige vrouwelijke brouwer van ons land en heeft heel wat verwezenlijkt,
    met haar familiale onderneming”.
    “Door her en der prijzen te winnen met haar bieren zette ze Herzele in de kijker”.
    “Brouwer zijn is geen beroep zoals een ander”. “Bier is de olie van de vriendschap”.








    Een aandachtig publiek!







    De Hr. Sven Gatz directeur van de Unie van de Belgische Brouwers.






    Toen kwam De Hr. Sven Gatz aan het woord. 
    In zijn eerste maidenspeech als kersverse directeur van de Unie van de Belgische Brouwers
    had hij het over de Belgische Biercultuur.
    “Deze steunt op vier pijlers die heel toepasselijk zijn voor brouwerij De Ryck”.
    “Doordrijvers, Topkwaliteit, Traditie en Diversiteit”.
    “Brouwerij De Ryck is zeer verbonden met de lokale gemeenschap en
    met de jonge garde Miek en Bram en gesteund door An hebben
    ze nog een mooie toekomst voor de boeg”.







    An De Ryck






    An De Ryck was de gemeente zeer dankbaar dat ze als eersten gebruik
    mochten maken van deze nieuwe zaal. 
    Ze schetste innemend de historie van de brouwerij.
    De brouwerij werd in 1886 gesticht door Gustaaf De Ryck.
    Hij kocht indertijd de boerderij rechtover de kerk van Herzele en
    startte zijn eigen brouwerij De Gouden Arend.
    Op het einde van de eerste wereldoorlog kwam er noodgedwongen
    een einde aan de activiteiten, maar in 1920 werden de krachten terug gebundeld
    en opende de brouwerij voor de tweede maal,
    deze keer onder de naam Brouwerij De Ryck.
    Meteen ook werd onze amberkleurige oogappel Special De Ryck voorgesteld,
    een bier op basis van vier zuivere ingrediënten, namelijk hop, mout, gist en water.
    Na het overlijden van Gustaaf werd de fakkel doorgegeven
    aan zoon Clement en zijn zussen.
    Later werd de brouwerij omgezet naar een bvba onder het bewind van de neven
    Gustaaf Jr en Paul De Ryck.
    Vandaag hebben we met trots 9 artisanale bieren in ons gamma.
    Elk bier wordt op authentieke wijze gebrouwen met respect voor het brouwers vak.








    Miek Van Melkebeke






    Tenslotte had dochter Miek het over de bieren van De Ryck.
    Ze vertelde dat haar broer Bram als brouwer door het leven zou gaan en
    zij zelf zal in binnen- en buitenland de bieren van brouwerij De Ryck promoten.
    Daarna stelde met trots
    het nieuwe bier “Golden Arend” voor.
    Ook enkele mensen w.o. de oudste werknemer werd in de bloemetjes gezet.






















    Het nieuwe bier 125 jaar De Ryck.
    “Golden Arend”








    Een feestelijk Walking Diner voor alle genodigden was het sluitstuk
    van de sfeervolle avond






    In de feestzaal werd iedereen uitgenodigd om de Golden Arend te proeven.
    Ook de andere bieren van De Ryck konden gedegusteerd worden.
    De genodigden werden vergast op een lekker Walking diner
    en een live orkest bracht een gezellige sfeer in de zaal.






    Ook brouwer Karel Verhaeghe van Brouwerij Verhaeghe uit Vichte
    was aanwezig met zijn echtgenote.








    Leuk om terug te zien was oud brouwer André Paeleman
    uit Wetteren.  Bekend om zijn bier Uitzet!








    Uw verslaggever en Geroen met de mooie en sympathieke Miek.
    Ze straalde en wij ook uiteraard!








    Bierbrouwer en geuzesteker Frank Boon en Bruno Van Den Bosshe
    met hun dames aan het dessert buffet!








    Uit Brussel, Pierre Zuber de Zwitserse uitbater van de bekende
    The Belgian beer tasting shop Delices & Caprices in rue de Boucher
    met echtgenote in gezelschap van Vincent Poillion.








    In de late avond kwamen de Dilewyns zusjes  
    zoals echte Hollywoodsterren in styl binnen gewandeld.
    Miek Van Melkebeke poserend tussen de zussen
    Anne-Catherine, Claire en Hélène Dilewyns.
    (Brouwerij Dilewyns - Dendermonde)







    De covergroep Revision gaf tot in de late uurtjes een spetterend optreden
    met covers uit de jaren 80.







    Nog een foto van de prachtige Wattenfabriek om een gezellig
    avond af te sluiten.





    Op zondag 11 september tijdens de jaarlijkse open monumentendag
    werd de feestviering verder gezet rond de125ste verjaardag.

    Iedereen kon dan de bieren proeven in de brouwerij.
    Er werden ook originele biersnacks en geleide rondleidingen
    voorzien in de brouwerij.
    Voor de kleinsten was er animatie voorzien en
    ook de Herzeelse concertband Vivace kwam er zondagnamiddag optreden.



    Proficiat brouwerij De Ryck!!!





    Info :

    Brouwerij De Ryck
    Kerkstraat 24
    9550 Herzele

    TEL: 0032(0)53/62.23.02
    FAX:0032(0)53/63.15.41

    www.brouwerijderyck.be
    brouwerij.de.ryck@skynet.be

    19-09-2011 om 18:52 geschreven door William Roelens


    14-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bierbeekse - Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde







    Bierbeekse - Van Steenberge













    Met een naam als Bierbeek moet je als gemeente toch je eigen bier hebben?
    Daarom besloot het gemeentebestuur om een eigen bier te laten brouwen.
    Ze polsten bij de verenigingen en de plaatselijke middenstand naar hun interesse
    en ging een samenwerking aan met de firma Terclavers uit Leuven.
    Zij brachten het gemeentebestuur in contact met brouwerij Van Steenberge
    uit het Oost-Vlaamse Ertvelde
    Sinds juni 2003 genieten de Bierbekenaren nu van hun eigen Bierbeekse,.
    Voor wie wil weten hoe Bierbeek aan zijn naam komt:
    ‘Bier’ is allicht afgeleid van ‘birre’, wat bron betekent.
    Toch wil de legende dat Keizer Karel aan de basis van de gemeentenaam ligt.
    Hij liet immers alle bier van het dorp in de Molendalebeek lopen.
    Bron : Bierbeek.











    Bierbeekse – 7,3% Alc.Vol.
    Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde






    Goudblond bier met een dikke witte schuimkraag

    De neus is vrij moutig
    Kruidige toetsen

    Lichte peperprikkels

    De eerste slok is kruidig

    Tegen een zoete moutige achtergrond.

    Nadien komt er een lichte bitterheid opzetten.

    Fruitige toetsen brengen een nieuwe smaak.

    Ook hier en daar een lichte zure prikkel

    Verfrissend op het einde

    met een droge afdronk.

    Goed gebrouwen biertje

    Hopelijk is er geen Karel in de gemeente die net als 500 jaar terug,

    het bier in de beek laat lopen  



    INFO

    Brouwerij Van Steenberge

    Lindenlaan 25- B- 9940 Ertvelde
    Tel.
    +32 9 344 50 71
    Fax. +32 9 344 54 20
    mail:
    info@vansteenberge.com
    web:
    www.vansteenberge.com

    De brouwerij is te bezoeken ‘s namiddags, op maandag, dinsdag en woensdag.
    Enkel na telefonisch of schriftelijke afspraak, (e-mail). Na de rondleiding wordt in
    onze taverne een degustatie aangeboden

     

     

    14-09-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    12-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Hoppe-Bietje - degustatiecafé - St. Baafs-Vijve





    Degustatiecafé, 't Hoppe-Bietje – St. Baafs-Vijve












    In een vorige fotoreportage kon u kennis maken met "De Bie" West-Vlaanderens
    nieuwste brouwerij.
    Deze brouwerij plaatsts de gemeente Dentergem
    (vroeger was brouwerij Riva daar gevestigd)
    weer op de Belgische bierkaart.
    Zoals u kon lezen is de kersverse brouwerij ondergebracht in de historische
    boerderij “Hof ter Linden”.

    Maar dit is eigenlijk nog niet alles wat vader Jos en zoon Nicolas t’Joen hebben verwezenlijkt.
     
    Gisteren op Open Monumentendag konden de bezoekers naast de brouwerij ook
    kennis maken met het degustatie café ’t Hoppe-Bietje, een klein cafeetje
    gelegen aan de oevers van de Leie op slechts 5  minuten wandelafstand
    van de brouwerij.
    Dit mooie pittoresk cafeetje wordt een meerwaarde voor de Leiestreek.
    Het wordt een ideale stopplaats voor wandelaars, fietsers- en ruiters.
    Het ligt in een oase van rust langs het jaagpad van de Golden River.







    Fietsers, wandelaars en ruiters krijgen er langs het jaagpad
    van de Leie een nieuwe gezellige rustplaats bij!





















    't Hoppe-Bietje.  Deze oude hoeve werd omgebouwd tot een
    gezellige degustatiecafeetje.
    Later zal een van de gebouwen een klein biermuseum bevatten.












    Wat ook zo bijzonder is aan ’t Hoppe-bietje is dat het beschikt
    over twee hoppevelden in laagbouwcultuur.
    Er wordt Pioneerhop geteeld.
    Dit is een Engelse hop soort, een zustersoort van de Herald hop.
    Deze geteelde hop zal dienst doen als bitter hop voor de bieren van De Bie.
    Hoppe langs de Leie! het is totaal iets anders dan het vlas








    Geen vlas, maar echte hoppe!






    Ter gelegenheid van Open  Monumentendag werd een Hoppepluk
    gesimuleerd.







     De naam van de locatie heeft uiteraard een connotatie
    met bier: het ‘hoppe
    bietje’.
    Je vindt hier ook een speelplein voor de kleinsten en een gezellig terras.








    Kom binnen en geniet mee !!!








    Maar eerst de voeten afvegen aan de originele voetmat.



























    Het degustatiecafeetje heeft alles om de bezoekers te behagen.
    Naast de bieren van de Bie zullen hier ook kleine snacks
    geserveerd worden.





















    Voor wie koude voeten heeft is er nog ook de oude
    buzestove om ze op te warmen!





















    Goudblond biertje met
    een dikke witte schuimkraag.

    Het aroma is kruidig doorweven
    met fruitige toetsen.

    De eerste smaak is zoet-bitter.
    Een minieme kruidigheid verwend uw smaakpapillen.
    Zoete toetsen van peperkoek, honing? wisselen af
    met een kruidige bitterheid.
    Het bier is mals
    en laat zich vlot degusteren.
    Licht bittere afdronk

    Wetend dat er naast Blonde Bie nog talrijke andere bieren beschikbaar zijn,
    ben ik zeker
    dat ’t Hoppe-Bietje de place to BE wordt langs de Leie.










    INFO :

    Brouwerij De Bie
    Vijvestraat 47,
    8720 Wakken (Dentergem)
    0475 23 47 95

     info@brijdebie.be

    www.brijdebie.be




    ’t Hoppe-Bietje
    Hooiestraat 26

    Langs het jaagpad (verboden voor auto’s)
    St. Baafs-Vijve (Wielsbeke)




    12-09-2011 om 16:47 geschreven door William Roelens


    07-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij De Bie - Wakken (Dentergem)







    Brouwerij De Bie - Wakken (Dentergem)












    Eind juli… en toch vinden noorderwinden

    hun weg nog door de dreef met de lange linden.

    Als feestelijk groene vlaggenmasten

    maken  ze een blije buiging voor de gasten

    die, uitgenodigd door de familie T’Joen,

    vereerd hun opwachting komen doen.

    Niet voor een nieuwe zaak van bloemen of lingerie,

    maar voor de opening van brouwerij De Bie,

    tezamen met hoeveslachterij Hof Ter Linden,

    waar kunt ge dat elders nog op één plek vinden?

    Maar goed, hier zijn we aan de boorden van Mandel en Leie

    om ons over die nieuwe zaak op onze gemeente te verblijen.

    Verschillende soorten bietjes gaan hier voortaan gonzen:

    Blonde Bie, Zatte Bie en Hellekapelle zullen ’t hart doen bonzen.

    Ik weet niet of de brouwerij al beschikt over een gepaste meter,

    maar ik stel hierbij Wielsbeeks schepen, Marc De Bie, voor als peter.

    Wij heten  u welkom: gekiemd in de Westhoeks gulle gronden,

    hebt u hier, zo hopen we, uw definitieve stek gevonden.

    En straks drinken we een biertje, in elk geval ne goên…
    op het succes in onze gemeente, van de familie T’Joen.

    © André Desmet 2011




    De prachtige dreef naar de brouwerij!





    Dentergem staat met brouwerij De Bie weer op de bierkaart!
    N
    a Watou (ontstaan in 1992)  en Loker heeft
    vader Jos en zoon Nicolas t’Joen zich voorgoed gevestigd
    in de historische boerderij “Hof ter Linden” te Wakken (Dentergem).
    Naast een splinternieuwe brouwerij en een prachtig ruim proeflokaal
    is er ook een kersverse slagerij opgetrokken waar ze hun eigen
    gefokt vlees van de Limousinkoeien zullen verwerken en verkopen.







    De historische boerderij “Hof ter Linden” waar de brouwerij gevestigd is. 




    Voor Dentergem is dit natuurlijk een toeristische troef.
    Vooral omdat er door vader en zoon ook gedacht is aan de vele fietsers
    en wandelaars die langs de kronkelende Leie hun
    geliefde recreatiesport beoefenen.

    Want niet ver van de boerderij is er verleden jaar een
    hoppeveld aangelegd en ook een café waar de passanten
    de  producten van De Bie zullen kunnen proeven.







    Het prachtige landschap met grazende Limousinkoeien.
    In de verte niet ver van de Leie, een hoppeveld en een klein cafeetje
    een ideale stopplaats voor de fietsers.







     






    Ook Dhr. Jean de Bethune voorzitter van Toerisme Leiestreek en
    Provincie raadslid is opgetogen met dit project.
    Hij loofde tijdens de persvoorstelling vader en zoon voor hun project
    die een enorme meerwaarde zal geven aan de Leiestreek.






    De Brouwerij







    De prachtige brouwinstallatie














    De mooie brouwketel betegeld met witte tegeltjes
    waar een bij op afgebeeld staat!




    De brouwerij heeft een capaciteit van 15hl en wordt met stoom aangevoerd. 
    De mogelijkheid bestaat om 2 x per dag te brouwen.

    De Italiaanse bottellijn komt over van Loker













    “De bieren van De Bie zullen hier echt gebrouwen worden” zegt Nicolas Debie.
    “De wort gaat in de ketel voor het bier. De draft gaat naar de Limousinfokkerij,
    dat is rijkelijk eten voor de dieren.
    Bij de fokkerij hoort ook de hoeveslagerij, en zo is de cirkel rond.”















    Geroen Vansteenbrugge bij Vader Jos en zoon Nicolas 't Sjoen












    Brouwerij De Bie brengt elke week een drieduizend liter bier op de markt.
    Blonde Bie, Hellekapelle Kriekedebie en Riebedebie en andere (momenteel 17)
    zijn namen van bieren die bij de echte bierliefhebbers vertrouwd in de oren klinken.
    Je kan voorlopig deze bieren enkel vinden in de betere drankencentrales.
     
    Met hun nieuwe brouwerij mikken vader en zoon nu een trapje hoger
    en willen hun producten dichter bij de consument brengen.




















    Het Proeflokaal












    Groepen zullen vermits aanvraag een rondleiding kunnen krijgen op het domein,
    de Brouwzaal, het Proeflokaal en zo veel meer.

    Jos t’Joen heeft nog veel ideeën in het achterhoofd die hij
    op tijd en stond zal willen uitwerken




























    Oog voor detail!



















    Het prachtige pand van de hoeve herbergt een sfeervol proeflokaal.
    na de rondleiding is er alle gelegenheid om rustig na te genieten van je bezoek en
    Kun je alle speciale bieren van brouwerij De Bie proeven






















    Blonde Bie (8% Alc.Vol), het paradepaardje van Brouwerij De Bie.
    Een fruitig en kruidig toetsenfeest in uw glas!

     

     

     

     

    INFO :

    Ambachtelijke Brouwerij De Bie

    en hoeveslagerij Hof Ter Linden

    Vijvestraat 47
    8720 Wakken (Dentergem)

    T. +32 (0)475 23 47 95
    info@brijdebie.be




    Opgelet!

    Nu zondag 11 september is de brouwerij, het proeflokaal,
    het cafeetje aan de Leie en het hoppeveld in het kader
    van Open Monumentendag te bezoeken

    Openingsuren: 10u-18u
    Gidsbeurten: doorlopend


     




    07-09-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tisseleir - Brouwerij den Triest - Kapelle-op-den-Bos






    Tisseleir - Brouwerij den Triest




    Een biertje proeven uit de brouwketels van Marc Struyf is voor mij altijd een genot.
    Groot is zijn brouwerijtje niet, maar zijn bieren zijn groots.

    In zijn brouwerijtje “Den Triest” in Kapelle-op-den-Bos brouwt hij fijne bieren

    met net dat tikkeltje meer.

    Geen extreme, maar smaakvolle brouwsels met veel karakter en body.












    Ook deze Tisseleir werd met liefde gebrouwen en dit t.g.v. Tisselt Kermis.
    Het kermiscomité van Tisselt (een deelgemeente van Willebroek en
    doorsneden door het kanaal Brussel-Rupel beter gekend als het kanaal van Willebroek)
    en brouwer Marc Struyf staken de koppen bijeen
    om een echt Tisselts dorpsbier te creëren.
     
    Het bier werd dit jaar geschonken op 26 juni twee dagen (volgens de heiligenkalender)
    na de geboortedag van Sint Jan De Doper de patroonheilige van Tisselt.

    'Den Tisseleir' is een ongefilterd blondje van 6,5%, van hoge gisting geworden
    met een nagisting op de fles,

    die zorgt voor een mooie smaakevolutie gedurende de eerste 4 maanden.






    Tisseleir – 6,5% Alc.vol.

    Brouwerij Den Triest - Kapelle-op-den-Bos








    Donkerblond (oranje) wazig bier met witte schuimkop

    die nogal vlug verdwijnt. 

    De neus is lekker floriaal

    Citrus speelt een hoofdrol

    De eerste slok is mooi hoppig

    Fruitige toetsen

    Hopbloemig

    een miniem kruidig aroma komt zijn smaak opeisen.

    Jeneverbessen?

    Alle smaken zijn perfect in balans

    en maakt het bier aangenaam om te degusteren

    mooie diepgang

    De afdronk is licht hoppig

    en droog.

    Lekker biertje waar ze aan de beide zijden van de Willebroekvaart

    zullen genieten


    Bedankt aan Geroen voor de fles.













    Info :

    Brouwerij Den Triest

    Trieststraat 24
    1880 Kapelle o/d Bos

    Tel. 015-71 43 86

     

    info@dentriest.be


    Kijk ook naar de reportage  
    “Micro-brouwerij Den Triest - Kapelle-op-den-bos”

    op deze blog!





    04-09-2011 om 15:55 geschreven door William Roelens


    02-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 3 : De Stokerij







    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen.
    Deel 3 : De Stokerij






    Van de nieuwe brouwerij is het maar een stap tot bij de oude stokerij.
    Wij deden onze intrede in een prachtig stukje vervlogen geschiedenis.

    Met de oude stokerij heeft Limburg en vooral Wilderen een toeristische attractie bij.

    Wie hier vroeger voorbij reed kan bij het zien van dit imposante
    gerenoveerd industrieel erfgoed
    waarschijnlijk zijn ogen niet geloven.







    De stoomketel.






    De stokerij anno 1890 viel binnen accijnsgebied onder de
    zogenaamde landbouwstokerijen.
    Er werd alcohol van 95° gestookt.
    Deze werd aan jeneverstokerijen over heel België verkocht.















    Via het eerste verdiep komen we van de brouwerij in de
    oude stokerij, waar we een mooi zicht hebben op de
    hoeve en het hoppeterras.





    In 1913 breidde de alcoholstokerij uit met een gigantische rectificeerkolom
    zodat ook ter plaatse een fijn stooksel kon worden gedistilleerd.
    Vooral de enorme stoomketel valt op.
    Deze stoommachine van 40 pk is het enige voorbeeld in Limburg
    van een machine met liggende zuigers.
    De opgewekte stoom werd gebruikt voor o.a. het opwarmen van het brouwsel.













    De stoommachine





    Met de stoommachine werd ook elektriciteit gemaakt.
    Het was zelfs de bedoeling om ook stroom te leveren aan het dorp zelf.
    En ook werd de gehele boerderij van stroom voorzien maar aangezien
    er 's avonds, wanneer men precies verlichting nodig had, niet gestookt werd,
    moest de geproduceerde elektriciteit opgeslagen worden in accu's.



















    Ook de schoorsteen is een landmark in Wilderen.
    De technische installatie is quasi volledig bewaard en vormt daarmee
    een uniek stuk industrieel erfgoed op Europees niveau.












    Grondstof voor de stokerij was gemout graan, in dit geval vooral gerst.
    De winning zelf bestond uit een alcoholstokerij, brouwerij & mouterij.
    (bron website Wilderen)














    Die oude installatie speelt trouwens een doelbewuste rol in de opvatting
    die Mike heeft bij de verwezenlijking van zijn nieuwe brouwerij en stokerij
    (jawel, er is niet alleen sprake van een nieuwe brouwerij,
    maar ook van een nieuwe stokerij!).



















    Op zichtbare wijze wordt hier het verleden verbonden
    met het heden en wordt de bezoeker tijdens de rondleidingen geconfronteerd
    met het contrast tussen de oude werkmethodes van honderd jaar geleden
    en het werken in nieuwe hedendaagse installaties.





    De Rectificeerkolom














    Alles is bewaard gebleven, zelfs de schoenen van de stoker!








    De nieuwe stokerij.






    De nieuwe stokerij is kleinschalig van opvatting.
    Op 5 uur tijd kunnen er ongeveer 500 flessen sterkedrank gestookt worden.
    Momenteel is dit enkel jenever, maar er kan even goed wodka, whisky
    of calvados geproduceerd worden.
    De twee jenevers die gecommercialiseerd worden hebben beide
    een alcoholgehalte van 32 vol.%.
    De eerste, Wilderen Graanjenever, wordt gedistilleerd uit 100 % gerstemout.
    Hiervoor wordt in de brouwerij een specifiek eigen beslag gemaakt.
    De tweede, Eau de Bière, is een distillaat van het bestaande tripelbier,
    waarvan het beslag gemaakt wordt met vier granen.












    Voor de stokerij is er nu al een nieuw project in ontwikkeling.
    Het resultaat daarvan zal echter pas over drie jaar (en één dag !...) zichtbaar zijn.
    In de kelders onder de oude stokerij staan 20 houten vaten,
    vroeger gebruikt voor whisky Jack Daniels en Buffalo Bourbon Whisky,
    waarin een 40 % sterke Wilderense single malt whisky zal gerijpt worden.
    Tekst : Casimir Elsen (Waarvoor dank)







    Mike laat ons nog even proeven van een distilaat.




    Met een laatste proevertje nemen we afscheid van de sympathieke Mike
    en zijn mooie echtgenote Roniek.
    Wij bedanken hen voor het warm onthaal.

    Met een redelijke vaart rijden we nog naar Zoersel
     Meer bepaald naar de herberg De Stropop
    waar de Bende van de Kloef ons hun nieuw brouwsel 
    voorsteld en aanbied.
    Bier van grote goesting :
    Kloefkapper 10 - Alc.% Voldoende
    gebrouwen door de bende bij brouwerij Ganzepoot.
    Bedankt mannen!


    Na de ceremonie protocollaire
    rijden we na een aangename tweedaagse
    naar West-Vlaanderen.







    Geroen en ik bij de bende van de Kloef.



    INFO :

    Brouwerij en stokerij Wilderen

    Wilderenlaan 8

    3803 WILDEREN (SINT-TRUIDEN)

    Tel. 011-58 06 80

    e-mail: info@brouwerijwilderen.be

    website: www.brouwerijwilderen.be



    De bende van de Kloef




    02-09-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    31-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 2 : De Brouwerij






    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen.
    Deel 2 : De Brouwerij










    Na het consumeren van de biertjes in het praat-en proefcafé
    (Zie
    voorgaande reportage)
    nam Mike Janssen ons mee naar de nieuwe brouwerij
    waar hij met heel veel enthousiasme uitleg gaf over de nieuwe brouwinstallatie.
    Foto's : William Roelens
    Tekst : Casimir Elsen waarvoor dank







    Een fiere Mike Janssen


















    De nieuwe brouwerij, van Italiaanse makelij, is
    ondergebracht in een nieuwbouw.
    Er stond voorheen wel een ander gebouw,
    maar dit bleek bij de renovatie al zodanig vervallen en deels ingestort,
    dat het niet meer te redden viel en moest afgebroken worden.

    De brouwketels zijn ruim genoeg om 25 hl aan te kunnen,
    maar in de praktijk werkt brouwmeester Roland Verlinden
    (die indertijd ook al met Mike Janssen samenwerkte in De Dool)
    met brouwsels van 22 hl.















    Een fantasietje!











    In de vijf cilinderconische gist- en lagertanks worden telkens
    twee brouwsels samen vergist,

    zodat de brouwerij in totaal 220 hl bier gelijktijdig
    in gisting en lagering kan hebben.

    Op een kleine binnenkoer tussen brouwerij en stokerij is al ruimte
    voorzien om in de toekomst bijkomende lagertanks te kunnen
    plaatsen om de capaciteit van de brouwerij uit te breiden.




















    Na gisting en rijping wordt het bier via een platenfilter naar een helderbiertank gepompt,

    van waaruit het wordt afgevuld op vat.

    Ter plaatse wordt in de nieuwe brouwerij inderdaad alleen maar vatenbier afgevuld.

    Voor de flessen gaat het bier per tankwagen naar een andere brouwerij,

    waar het wordt gebotteld met hergisting op fles.




















    INFO :

    Brouwerij en stokerij Wilderen

    Wilderenlaan 8

    3803 WILDEREN (SINT-TRUIDEN)

    Tel. 011-58 06 80

    e-mail: info@brouwerijwilderen.be

    website: www.brouwerijwilderen.be




    31-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    25-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 1 : Proef- en praatcafé





    Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. 
    Deel 1 : Proef- en praatcafé





    De laatste plaats waar we halt hielden op onze tweedaagse trip door het
    Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg
    was de nieuwe brouwerij en gerenoveerde stokerij Wilderen van Mike Janssen
    in de gelijknamige gemeente Wilderen (Sint-Truiden). 

    Het zou een blits bezoek worden want we werden in Zoersel
    nog verwacht bij de bende van de Kloef voor een kleine ceremonie
    protocollaire in bierhuis De Stropop.

    Het zou…maar toen we  aankwamen waren Geroen en ik overdonderd
    door zoveel renovatiepracht dat het blits bezoek uitmondde in een bijna twee
    uren verblijf..

    Ook waren enkele vrienden ter plaatse om te kijken hoever ons
    mond zou openvallen bij het zien van zoveel schoonheid.

    We werden verwelkomt door eigenaar Mike Janssen himself en
    de vrienden Zythologen Casimir Elsen, Rik Didden en echtgenote José.
     
    Allen lid van de Limburgse biervrienden uit Hasselt.

    Mike Janssen vroeger bezieler van De Dool en indertijd vertegenwoordiger
    van de Nederlandse bieren Grolsh stelde voor dat we eerst zijn biertjes zouden proeven.
     
    in de gerenoveerde boerderij.
    Daarna zou hij ons een privérondleiding geven in de brouwerij en stokerij.






    Deel 1 - Het proef- en praatcafé












    Te midden van het Truiense streekdorp Wilderen
    tussen uitgestrekte fruitboomgaarden ontdek je een authentiek
    industrieel complex , anno 1743 met een nieuwe high-tech brouwerij en distillerderij,
    een imposante alcoholstokerij uit 1890 en een monumentale Haspenhouwse
    vakwerkhoeve met proef- en praatcafé






    De brouwerij en stokerij







    De oude stokerij met een ruim terras.







    Mooie terassen en kinderspeeltuin, alles is aanwezig
    om uw verlijf zo aangenaam mogelijk te maken.













    De prachtige Haspenhouwse vakwerkhoeve.
     Zie ook links een kleine nabootsing van een hoppeveld
    waar ook een terras is gevestigd.




    Tijdens de laatste decennia is de woningbouw in Haspengouw sterk toegenomen,
    zodat nietszeggende lintbebouwing (lang uitgestrekt dorp)
    aan de verschillende wegen over heel het grondgebied het historische landschap
    hoe langer hoe meer heeft teruggedrongen.

    Ook het aantal vakwerkgebouwen is de laatste decennia drastisch verminderd,
    (laat staan vakwerkhoeven) wat neerkomt op ongeveer de helft van het bestand sinds 1981
    Gelukkig kon Mike deze hoeve uit de 17de eeuw aankopen en renoveren
    tot een imposante ruimte waar het gezellig vertoeven is.







    Eenmaal binnen in het proef- en praatcafé
    wordt u overweldigd door de majestatisch ruimte








     













    'Het is net of de tijd hier heeft stilgestaan.
    Daarom zijn ook de mensen van monumentenzorg zo enthousiast.
    Zelfs mensen uit de streek zijn verrast dat dit pareltje ongeroerd in hun achtertuin lag'.
    Bemerkt de gigantische toog met bovenaan een projectie
    hoe de renovatie tot stand kwam.








    Vooraleer het bezoek aan brouwerij en stokerij aan te vatten
    degusteerden wij samen met de Limburgse biervrienden
    de twee biertjes die momenteel de menukaarten sieren.
    Wilderen Goud (6,2%) en Tripel Kanunik (8,2%)
    vlnr : Casimir Elsen, Josée en Rik Didden, ikke en Geroen.




    Aan de marketing en commercialisering werd heel veel aandacht besteed.
    Eigen kratten met logo, bierviltjes, kroonkurk en
    speciale glazen voor elk bier trekken de aandacht.
    Vooral het glas voor Wilderen Goud valt op.
    Het werd specifiek voor de brouwerij ontworpen en is dus geen bestaand model.
    Niet zonder reden noemt Mike het “misschien wel het meest revolutionaire bierglas
    sinds de confituurpot van Pierre Celis”.
    Het is een breed (10 cm diameter) maar niet hoog glas.
    Omvallen of omstoten is dus praktisch uitgesloten.
    De zijkant is rondom met een W in reliëf versierd en in de bodem
    is het logo van de brouwerij aangebracht.
    In die bodem is er ook een klein gleufje voorzien, waarin de bierdrinker
    zijn pink kan leggen om het glas te ondersteunen als hij/zij het vasthoudt.







    De speciale glazen met oog voor detail.




    Op dit ogenblik heeft brouwerij Wilderen twee blonde bieren in het assortiment.
    Voor Wilderen Goud, 6,2 vol.% alc., wordt enkel gerstemout en twee hopsoorten gebruikt.
    Het is een vlot doordrinkbier, met een fruitige, lichtbittere smaak en een zachte afdronk.
    Typisch een verfrissend bier om van te genieten op een zomers terrasje.
    Het wordt enkel afgevuld op kleine flessen (33 cl, hergist) en op vat (niet hergist).











    Het tweede bier, Tripel Kanunnik, is complexer en volmondiger.
    Het wordt gebrouwen met vier granen: gerstemout en ongemoute tarwe, haver en rogge.
    Drie hopsoorten en drie kruiden geven het een kruidige en bitterige toets.
    Met een alcoholgehalte van 8,2 vol.% hebben we hier al eerder met een
    sterk degustatiebier te maken.
    Het wordt afgevuld in flessen van 33 cl en 75 cl (hergist) en op vat (niet hergist).

    Geen van beide bieren heeft een extreem karakter.
    Mike Janssen streeft ernaar in de eerste plaats bieren te brouwen voor de gewone,
    doorsnee bierdrinker.
    Hij sluit niet uit dat in de toekomst ook wel eens brouwsels zullen gemaakt
    worden met een meer uitgesproken smaakpatrooon, type IPA of iets dergelijks,
    waarmee hij zich richt op de uitgesproken en gespecialiseerde bierliefhebber,
    maar het hoofdaccent blijft toch liggen op “bieren voor de grootste gemene deler”,
    die iedereen kunnen plezieren. (Casimir Elsen)

    Deze bieren zullen later nog uitvoerig besproken worden op deze blog.







    Voor de kenners!
    Als u goed kijkt kunt u bovenaan in het linkse gedeelte van de letter K
    de beeltenis van Mike Janssens zien.








    Bij geleide bezoeken krijgen de deelnemers ook allemaal een speciale postkaart
    (“Helemaal wild van Wilderen”), reeds voorzien van een postzegel,
    waarmee zij hun indrukken onmiddellijk kunnen versturen
    naar familie, vrienden en kennissen.








    In deel 2 en 3 bezoeken we de brouwerij en deze oude stokerij!




    We vinden het maar normaal dat we bij een herbergbezoek

    geserveerd worden door Kelners of diensters

    Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan tafel.

    Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af
    en maken ze weer netjes voor de volgende klanten.

    Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling,
    mentaliteit en werkethiek hebben.

    Aan motivatie mag het hen niet ontbreken.

    En de eeuwige glimlach moet aanwezig zijn.

    Daarom zet ik nu voortaan bij een herbergbezoek

    De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje

    Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te drukken.

    Ere wie ere toekomt!




    Een van de mooie serveersters in Wilderen
    "Voor wie zijn die biertjes! Voor de West-Vlamingen zeker"?





    INFO :

    Brouwerij en stokerij Wilderen

    Wilderenlaan 8

    3803 WILDEREN (SINT-TRUIDEN)

    Tel. 011-58 06 80

    e-mail: info@brouwerijwilderen.be

    website: www.brouwerijwilderen.be






    25-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    21-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussels Calling - Brasserie de la Senne





    Brussels Calling.



    In 2003 startte Bernard Lebouck met een brouwerijtje St. Pieters.
    Zijn brouwketels lagen in St.Pieters-Leeuw een gemeente
    gelegen in het Pajottenland (Vlaams Brabant)
    Ik herinner me nog dat hij in Vichte met zijn Zinnebir op
    het
    Karakterbierweekend van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) stond.




     








    Kort daarna kwam Yvan De Baets er als nieuwe zakenpartner bij.
    Ze veranderden de naam van de brouwerij in Brasserie de la Senne.

    Omdat hun brouwerijtje te klein was en de vraag naar de bieren groot
    brouwden ze een tijdje bij brouwerij De Ranke in Dottenijs
    .












    Maar hun hart verlangde echter naar een brouwerij in de hoofdstad
    en in 2009 vonden ze aan de Steenweg op Gent in Molenbeek
    uiteindelijk een pand om hun brouwactiviteiten verder te zetten.







    Brussels Calling – 5% Alc.Vol

    Brasserie de la Senne – Brussel (St-jans- Molenbeek)








    Wazig blond biertje

    Met een dikke witte schuimkraag

    Heel fijne koolzuurpareling.

    Het aroma is moutig

    Met heerlijke fruitige hoppetoetsen

    In tegenstelling wat u verwacht krijgt u bij de eerste slok

    Een mooie bitterheid voorgeschoteld

    Hoppige smaken stuwen het bier naar de hoogte

    De smaak is rechtdoor met niet veel nevensmaken

    Brussels Calling is een karaktervolle dorstlesser

    die je zelfs als degusterende doordrinker kan proeven

    Verrassend bier? Nee niet echt want de Zennebrouwerij is gekend

    om zijn bittere stijlen tovert zoals altijd een prachtig
    karakterbiertje uit zijn brouwketels.

    Een ander biertje Taras Bulba (4,5%) genaamd ligt niet veraf en mag gerust als

    naaste familie beschouwd worden.






    De naam van het bier kan verwijzen naar het Eurovisie songfestival,

    een bij uitstek multicultureel evenement?





    INFO :

     http://www.brasseriedelasenne.be/

    Steenweg op Gent 565

    1080 Brussel (St-jans- Molenbeek)

    info@brasseriedelasenne.be





     

    21-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    19-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘t Apostelken – Aalst

     



    Vooraleer ik verder verslag uitbrengt van onze Limburg reis wil ik u eerst
    laten kennis maken met een Aalsters bierhuis.
    Dit even ter afwisseling.




    ‘t Apostelken
    – Aalst.





     

    Dicht bij de kerk “Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand” op de rechteroever van de Dender
    ligt het prachtige bierhuis ’t Apostelken.

    Het café is gevestigd in de wijk Mijlbeek een stadsdeel van Aalst.






    Voor het café het kunstwerk "De Apostel" van Dirk de Middeleer
    Het werk verwijst naar het 100-jarig bestaan van de parochie
    Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.







    't Apostelken in al zijn glorie!
    Bij mooi weer is het fijn vertoeven op het terras dat plaats bied
    aan 80 personen.





    Wie weet heeft het laatste avondmaal in dit biercafé plaats gevonden?
    Er bestaan veel schilderijen waar het avondmaal wordt afgebeeld

    Maar het interieur is telkens anders.

    Het best kunstdoek die de inrichting zou kunnen benaderen is die
    van Leonardo Da Vinci.

    Het zou dus kunnen…

    Maar nee, ik denk dat ik aan het fantaseren ben...














    Bij het binnenkomen wekt de grote fles Orval onmiddellijk uw aandacht!
    ze hangt boven in de nok van het café.






    Wat wel waar is dat de wortels van zijn naam zou
    liggen aan de voormalige
    Apostelhuizen. 
    De bouw van deze huizen was een soort liefdadigheidswerk van de
    toenmalige pastoor Stanislas Lauwereys.

    Langzaam geraakten de huisjes in verval.

     









     

    Onder impuls ene onderpastoor De Rouck werden de apostelhuizen
    gebruikt als socio-cultureel centrum ’t Apostelken.
    Ook aan deze werking kwam een einde en in 2006 nam de VZW Keprol
    (Kevin Veillefon, de huidige uitbater), Pat de Schrijver en Roland de Smet)
    de herberg over.
    Momenteel is het er een moderne, smaakvol ingerichte taverne.

    (Bron : Aalst Historiek)












    't Apostelken is vrij donker als ge binnenstapt.
    Maar eenmaal de ogen aangepast aan de duisternis

    bevind u zich in een prachtige biertempel.
    De naam bierhuis heeft dit etablissement niet gestolen.
    Overal zijn er bierreclames te bespeuren.
    Vooral de aanwezigheid van veel promotiemateriaal
    voor Trappistenbieren valt op.
    Niets voor niets is dit café elk jaar Orvalambassadeur!

     





































    Taverne 't Apostelken is zoals ik al schreef vooral een bierhuis.
    Zo kunt u hier maar liefst 220 biersoorten ontdekken met het accent op streekbieren
    en artisanale geuzen en krieken.
    De Trappistenbieren dragen ze hoog in het vaandel.















    Op de bovenverdieping kun je ook plaats nemen.
    Verder stelt 't Apostelken drie zalen ter beschikking voor vergaderingen,
    recepties, rouwmaaltijden en groepetentjes.






    Op de kaart prijken allerlei kleine gerechten, waarvan de Apostelsaté en spaghetti
    beslist aanraders zijn!
    Daarnaast serveert men regelmatig nieuwe suggesties.








    Het Orvalhoekje!




    Uitbater Kevin heeft naast zijn café ook een klein biermuseum.
    Duizenden verschillende volle flessen bier staan hier in deze stille oase te pronken.
    Dit is zijn ideale plaats om eventjes te onthaasten.
    Hij is er terecht bijzonder fier op en enkel aan fervente bierliefhebbers
    wil hij zijn juwelenkamer tonen.








    Duizenden volle bierflessen waaronder heel zeldzame zijn in dit
    kleine museum ondergebracht.








    Kevin met enkele juweeltjes uit zijn verzameling!





    Ondanks de talrijke aanwezigheid van Trappisten-en abdijbieren
    kozen Geroen en ik voor een biertje die we nog niet hadden gedegusteerd.
    Een kletskop. Een biertje gecreëerd door Aalstenaar
    Frank De Wolf en gebrouwen bij de Proefbrouwerij.






    Kletskop – 6,5% Alc.Vol.

    De Proefbrouwerij – Lochristi







    Goudblond bier.

    Voorzien van een witte schuimkraag.

    De neus is moutig

    Met een aardig kruidenboeket

    Ook bij de eerste slok

    worden we geconfronteerd met een lichte

    kruidigheid

    We vermoeden kruidnagel

    Ook toetsen van koriander komen soms boven piepen
    Het biertje heeft een leuke bitterheid

    De afdronk is droog














    INFO :

    ‘t Apostelken 

    Apostelstraat 1
    9300 Aalst

    Tel: 0499.72.92.39 - Fax: 053.41.70.69
    apostelken@telenet.be





    19-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens


    17-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 5 : Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren.





     

    Niet alleen de Franse Loire is gekend om zijn kastelen maar
    ook onze Belgische provincie Limburg moet niet onderdoen
    voor zijn kastelenpracht!
    Misschien niet zo groots maar toch…

    Denk maar aan Alden Biesem, Kasteel van Schalkhoven en waterburcht Pietersheim

    om er maar enkele op te noemen.

    Maar Limburg heeft ook Ter Dolen een Kasteelbrouwerij in Houthalen-Helchteren.

    En dit was voor Geroen en ik ons doel na het bezoek aan fietscafé De Bierkaai
    en tussendoor een blits bezoek aan de Trappistenbrouwerij van Achel
    waar ik vroeger op deze blog al een reportage publiceerde. (zie
    HIER)






    Kasteelbrouwerij "Ter Dolen"







    De Dool of Abdij Ter Dolen
    is naast een Kasteelbrouwerij ook een fietscafé!







    Het middeleeuws kasteel en waterslot Ter Dolen uit de 16e eeuw ligt in een rustige,
    groene, bosrijke omgeving.
    Het park, de dreven en de omgrachting geven het kasteel een sprookjesachtige sfeer.

    Het was naar het schijnt een toevluchtsoord voor de abten van St. Truiden.

    Nadien werd het een onderkomen voor oud premier Duvieusart.
    Na zijn dood in 1977 stond het kasteel te verkrotten.















    Dit stuk groen tegenover het kasteel werd in 1995 het "Baekelandt bos" 
    genoemd naar de gelijknamige stripreeks van striptekenaar 
    Hector Leemans. De auteur is levenslang peter van dit bos!
     






    In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter
    het vervallen kasteel en de bijbehorende hoevegebouwen.
    Na vier jaar renovatie werd in 1994 werd het weer in gebruik genomen. 
    In een van de gebouwen is de brouwerij ondergebracht en in de voorgebouwen
    is er nu een gezellig proef-en praatcafé met een prachtige orangerie.








    De ingangspoort van het domein.




    Kasteel De Dool is gelegen op het Limburgse fietsroutenetwerk,
    tussen fietsknooppunten 76 en 309, het netwerk waarop je ook de abdij van Herkenrode
    (een van de andere Limburgse abdijen waar bier gebrouwen wordt) vindt.
    Fietsen van bier naar bier: wie zegt daar neen tegen op een zomerse dag?

    De Limburgse Bierroute is 114 kilometer lang en bestaat uit vier aparte fietstochten
    die telkens twee brouwerijen met elkaar verbinden.
    Zo kan je beginnen en eindigen met een plezierig en verfrissend brouwerijbezoek.
    Deze route spreid je dus best over enkele dagen.
    Een eerste etappe (26 kilometer) start aan de Achelse Kluis,
    een benedictijnenabdij waar je sinds 1998 weer een authentiek trappistenbier kan proeven.
    Vanuit het brouwerijmuseum in Bocholt gaat een tweede etappe (11 kilometer)
    langs de Zuid-Willemsvaart naar Brouwerij Sint-Jozef in Opitter.
    Hier vertrekt een route van 30 kilometer naar Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren.
    Van daaruit fiets je over een oude spoorwegbedding terug naar Achel (46 kilometer).
    (zie ook
    http://www.fietsnet.be of http://www.fietsroute.org).





    De Bijgebouwen







    De prachtige binnenkoer met op het einde de ingang van de brouwerij!







    De binnenkoer is erg gezellig om te vertoeven.
    Een ideale pleisterplaats voor de vele fietsers, wandelaars en toeristen.
    Op de middag konden we hier genieten van een heerlijk biertje
    in de Limburgse zon!





















    Bij regenweer of tijdens de winter kun je genieten in de prachtige gezellige taverne
    ondergebracht in de hoevegebouwen van het kasteel.
    Degusteren van de lekkere abdijbieren bij de open haard is een echte bierbelevenis!














    Het aangename uitzicht op de tuin vanuit de “Orangerie” brengt u in de stemming
    om even op adem te komen en te genieten van het groene kader.







    Volgende bieren zijn te verkrijgen van 't vat :
    De Abdijbieren Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%),
    Ter Dolen Tripel (8.1%),
    Ter Dolen Kriek (4.5%) en het nieuwe biertje
    Armand (7,0%). Deze twee laatste zijn geen abdijbieren!





    Het kasteel












    Ter Dolen biedt een toeristisch
    totaalpakket, want in het prachtig gerenoveerde kasteel op het domein
    van twintig hectare zijn ook gastenkamers beschikbaar,
    Het kasteel is ook een B&B geworden.







    Indrukwekkend mooi!




    Het ruime gastenverblijf van 200m² in het kasteel omvat exclusief
    voor de gasten een salon en eetkamer met middeleeuwse openhaard, een open keuken,
    een suite & extra slaapkamer voor maximaal comfortabel slaapplezier
    voor 4 personen en een ruime badkamer met bad & douche.















    Met veel passie vertelde Jeroen Luys, partner van Mieke Desplenter
    over de geschiedenis van het kasteel.
    Na al die jaren is hij nog steeds onder de indruk van het slot en de omgeving.






    Het kasteel werd verdedigd met o.a. vier hoektorens, waarvan er 2 bewaard gebleven zijn.
    In de 17e en de 18e eeuw werd het geheel vergroot.
    In 1797, na de Franse revolutie, werden de gebouwen
    geconfisqueerd en openbaar verkocht.
    Op 8 en 9 september 1944 werd zwaar slag geleverd tussen Engels-Ierse troepen
    en Duitse troepen, waarbij veel schade werd berokkend.















    Twee van de vier hoektorens







    Voor het kasteel, een kunstwerk van Johan Tahon.
    Dit prachtig werk is blijven staan na de tentoonstelling Leoniden 8.
    (van 16 mei tot 3 juli 2008)
    Er werd indertijd ook Leoniden 8 gebrouwen, een eenmalig gelegenheidsbier.





    De Brouwerij












    Mieke De Splenter staat nu aan het roer.
    Door familieomstandigheden was zij de eerste vrouwelijke brouwer in Limburg.
    Haar roots wijzen alvast in een duidelijke richting.
    Haar tante brouwt het Kapittelbier in het West-Vlaamse Boezinge.
    Een oom was brouwer. Een achterneef bottelde Kwak.
    Een neef was directeur bij brouwerij De Koninck.
    Een nicht is brouwer en eigenares van Brouwerij Gruut in Gent
    De brouwersstiel zit kennelijk in de familie.













    In april 2088 verleende de bevoegde ad-hoc commissie van de Belgische brouwers
    aan brouwerij De Dool de toelating om het logo 'Erkend Belgisch Abdijbier"
    af te beelden op de etiketten van drie bieren.
    Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%),
    en Ter Dolen Tripel (8.1%),
    Na onderzoek van het ingediende dossier was de commissie van oordeel
    dat aan alle voorwaarden was voldaan om het logo te mogen dragen.
    Daarmee was De Dool toen de 17de Belgische brouwerij aan wie
    het logo werd toegekend.
    Het waren de eerste erkende abdijbieren in Limburg.
































    Naast de abdijbieren is er nu ook een nieuw biertje verkrijgbaar.
    "Armand", genoemd naar de vader van Mieke Desplenter.
    Armand Desplenter is brouwingenieur en eigenlijk de bezieler van de brouwerij.
    Het is voorlopig enkel van 't vat verkrijgbaar.
    Maar er bestaan ook 100 genummerde flessen van 75cl.
    Volgens Jeroen zou Armand eenmaal per jaar gebrouwen worden
    ter ere van Miekes vader.


    .





    Een mooi aangepast glas waarop de beeltenis van
    Armand Desplenter prijkt.





    Armand - 7%Alc.Vol.





    Blond wazig biertje
    met een mooie dikke schuimkraag.

    Een fantastische neus
    van hopbloemen
    cascade

    De smaak is overheerlijk
    Fruitig
    florale toetsen
    met een lekkere bitterheid
    die het bier mooi in evenwicht brengt
    mals en zacht bier
    juist gedoseerd en niet agressief.
    Droge afdronk

    De bezoekers worden zeker verwend met dit
    prachtig nieuw biertje.
    Ook de abdijbieren zijn van uitstekende kwaliteit.
    Deze worden later nog eens besproken!







    Wandelen doet honger krijgen
    We werden verwend met dit lekkere hapje!



    Bedankt Mieke en Jeroen
    voor de warme ontvangst!

     

    INFO :

    Kasteelbrouwerij Ter Dolen

    De Dool NV
    Eikendreef 21
    3530 Houthalen-Helchteren

    T +32 11 606 999
    F +32 11 605 999
    www.terdolen.be
    info@terdolen.be

    Gelegen op het Limburgs fietsroutenetwerk tussen fietsknooppunten 76 en 309






    17-08-2011 om 15:05 geschreven door William Roelens


    11-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar


    Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar



    In aansluiting met het vorig artikel
    is er een bericht binnengelopen
    uit de krant "De Morgen" van 11/08/11




    Colruyt neemt als eerste supermarktketen in België een glutenvrij bier op in zijn gamma.
    Het gaat om de fairtrade, biologische en
    glutenvrije Mongozo premium pilsener van brouwerij Huyghe.
     
    Volgens Colruyt blijkt uit onderzoek dat 1 op de 100 mensen coeliakie heeft,
    een intolerantie voor gluten.
    In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd,
    waarna het bier op gluten gecontroleerd wordt door een laboratorium.
     
    Behalve in de Colruyt-supermarkten zal het bier ook bij Bio-Planet verkrijgbaar zijn. (belga/tma)

    Bron : Belga/De Morgen










    11-08-2011 om 12:13 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij! - Silly Bio Pils - Brunehaut Bio Blond.




     

    Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij!






     

    De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen.

    Ook sommige brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden.
    De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren
    ze toch het hart
    van menig bierliefhebber.

    De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd.
    Wat met het hoofdbestanddeel water?
    Door micro-organismen wordt het afvalwater op een
    milieuvriendelijke manier gezuiverd.
    Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt,
    bestaan er geen bezwaren tegen.

     

    Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a.,
    moet gebeuren zonder gebruik te maken van
    milieubelastende bestrijdingsmiddelen.

    Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders
    dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt
    van gist versnellende middelen.
    Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.

     

    De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.

    Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig.

    Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales.
    Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten

    van het bier regelmatig gecontroleerd.

    Er zijn nu ongeveer en 65 Belgische biobieren op de markt.








    Het EU-logo voor biologische landbouw geeft consumenten
     vertrouwen in de herkomst en kwaliteit van hun voeding en drank
    en de aanwezigheid van het logo op een product staat borg voor naleving
    van de EU-verordening inzake biologische landbouw.

    Vanaf juli 2010 moeten alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen
    in de Europese Unie voorzien zijn van het EU Biologisch logo.
    Daarnaast mag het logo vrijwillig worden gebruikt op niet-voorverpakte
    biologische producten uit de EU of uit derde landen.

    Het logo is een geregistreerd gemeenschappelijk merk en de
    gebruiksaanwijzing kan hieronder worden gedownload in alle grafische formaten.

    Bron
















    Bio Pils Silly – 5% Alc.Vol.
    Brasserie Silly – Silly








    Geel helder bier met witte schuimkraag

    Mooie doorlopende koolzuurpareling

     

    Aroma : De pilsmout komt hier duidelijk naar boven

    Ook een prikje fruitigheid.

     

    De aanzet is zoet

    Met een opkomende lichte bitterheid

    Die toch altijd aanwezig is in de achtergrond.

    Ondanks de lichte bitterheid is de pils zeer mals.

    Het biertje mocht net dat tikkeltje meer karakter gehad hebben.

    De afdronk is licht bitter en vloeit snel uit.
    Bio Pils Silly is een prima dorstlesser en doordrinker.











    Mensen met coeliakie zijn overgevoelig aan gluten.
    Wanneer ze voedingsmiddelen consumeren waar gluten inzitten,
    kunnen ze darmklachten ontwikkelen.
    Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt
    en waarschijnlijk ook in haver.
    Tarwe en gerst zijn grondstoffen van bier, en ook al blijft er na
    het brouwproces nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over,
    toch is het niet uitgesloten dat bier nog sporen van gluten bevat.

    Prof. Dr. Martin Hiele, gastroloog UZ Leuven en woordvoerder
    van de Vlaamse Coeliakie Vereniging:

     

    “Bier is een discussiepunt. Op de lijst van de Vlaamse Coeliakie Vereniging
    staan veel toegelaten biersoorten.
    Toch zijn er redenen om te twijfelen aan de veiligheid van bier voor mensen met coeliakie.
    De meeste bieren worden van gerst gemaakt.
    Tijdens het brouwproces wordt de gerst gekiemd en vervolgens wordt
    de gekiemde gerst gefermenteerd.
    Ten gevolge van de fermentatie worden de meeste koolhydraten en eiwitten gesplitst.
    De mout wordt doorgaans uit het bier verwijderd en nadien
    wordt het bier nog eens gefilterd.
    Bier bevat dus zeker geen grote brokken eiwitten.
    Dat neemt niet weg dat bier toch nog sporen van eiwitten en dus gluten zou kunnen bevatten.

    In feite weet men het niet precies.”

    Er zijn momenteel in België een viertal glutenvrije bieren op de markt

     

    Alles over glutenvrij bier vind u in

    Bier en Gezondheid














    De Brunehaut blond glutenvrij is een wereldprimeur!
    Want het is het eerste bier van hoge gisting die glutenvrij is!

    De brouwerij won met het blond en het amberbier
    goud en zilver in de
    United States Open Beer Champion Ship 2011
    in Atlanta, GA (4 juli 2011) in de categorie


    Gluten Free Beer

    GOLD - Brunehaut Bio Ambrée - Brasserie De Brunehaut
    SILVER - Brunehaut Bio Blonde - Brasserie De Brunehaut




















    Brunehaut Bio Blond – 6,5% Alc.Vol
    glutenvrij

    Brasserie Brunehaut  - Brunehaut



    Bemerkt ook het Gluten Free Logo op het etiket!






    Licht wazig blond bier

    met witte fijne schuimkraag

    Fijne koolzuurpareling

     

    De neus ruikt gistig en moutig

    Lichtzure toetsjes

    De smaak is onmiddellijk verfrissend
    Eerst begin het vrij neutraal,

    Maar daarna komen de frisse lichtzurige toetsen vrij

    Verfijnd biertje met een vrij subtiel toetsje van citroen.

    In de achtergrond zorgen bittere prikkels voor

    een mooi evenwicht in het bier.

    Een mooie dorstlesser met een fijne smaak.

     

     

     

    Info :

     

    Brasserie Silly
    Rue Ville Basse 2,
    7830 Silly, Belgium
    Tel.: +32 (0)68 55 16 95,
    Fax: +32 (0)68 56 84 36
    E-mail:
    silly@silly-beer.com

     

    Brasserie de Brunehaut

    Rue des Panneries , 17
    7623 Brunehaut
    BELGIQUE

    T.: + 32 (0) 69 34.64.11

    F: + 32 (0) 69 34.64.12

    info@brunehaut.com






    11-08-2011 om 10:44 geschreven door William Roelens


    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 4 : De Bierkaai - Viversel (Heusden Zolder)



     

    Op onze tweede en laatste dag vertoefden Geroen
    en ik in ons eigen Belgisch Limburg.

    Eerst een bezoek aan Fietscafé De Bierkaai,
    dan vervolgens een bezoek aan Trappistenbrouwerij van Achel.
    daarna brouwerij De Dool en brouwerij Wilderen.
    Op de terugweg deden we nog herberg de Stropop aan in het Antwerpse Zoersel
    waar ons nog een aangename verrassing te wachten stond.














    Bezoek aan fietscafé “De Bierkaai”




    Een bierkaai was de kaai waar de vaten met bier aankwamen.
    Hier werkten sjouwers die de zware vaten met bier laadden en losten.







    De Bierkaai in de vroege morgen.
    Het terras moest nog in orde gebracht worden en twee
    West-Vlamingen kondigden zich al aan!







    Gelegen aan het Albertkanaal in Viversel is het een ideale
    stopplaats voor wandelaars en fietsers.

     Met extra aandacht voor Fiets, wandel en Eco-toerisme
    en o.a. Segway tours, Veilige kinderspeeltuigen, FREE WIFI,
    Camerabewaking op speeltuin en fietsenstalling .








    Toen we binnenstapten deden al drie wielertoeristen zich
    te goed aan een Zonderikbiertje.







    Geroen zittend in het mooie interieur,
    bekijkt zijn boek “
    375 originele cafés in Vlaanderen”

    Zo dadelijk komt er een lekkere pils aan!







    In fietscafé De Bierkaai komen niet alleen vaten maar ook fietsers,
    wandelaars en biergenieters aan.

    Het is gelegen langs het jaagpad van Albertkanaal in Viversel (Heusden-Zolder)
    ter hoogte van fietsknooppunt 303 op de
    kruising van de Laarstraat en Kerkstraat, juist aan de brug.

    Dus een ideale stopplaats voor al wie zijn geliefde recreatie sport wil beoefenen.

    De Bierkaai is een erkend fietscafé met een officiële Elektrische laadpaal.















    Aan de vele glazen te zien die boven de toog hangen is het café
    goed uitgerust voor ontvangst van grote groepen!






































    Veel invallend licht en een modern en strak interieur
    met aandacht voor originele designelementen.





    Sedert 1 mei dit jaar kun je ook hun exclusieve ongefilterde pils proeven.

    De pils is voorlopig enkel verkrijgbaar op ’t vat.

    In opdracht van Fietscafé De Bierkaai, ontwikkelde Brouwerij Anders 
    deze unieke pils.

    “Kaaibier” is een ongefilterde, karaktervolle Lager!


    Naast andere Limburgse en Nationale bieren prijken ook de
    Zonderik bieren op de bierkaart.

    Deze uitzonderlijke bieren zijn bedacht door mede eigenaar Luc Van Esch en

    gebrouwen bij De Proefbrouwerij

    Brasserie De bierkaai is eigenlijk een concept Café geworden.







    Voor wie eens iets anders wil.
    Kaaibier en Zonderik van 't vat!



    Een bespreking van de Zonderik Tripel vind u HIER














    Kaaibier - 5% Alc.Vol
    Brouwerij Anders - Halen








    Blond wazig biertje
    met mooie witte schuimkraag
    Wandklevig

    Moutige en hoppige neus
    Beetje stoffig

    Bij de eerste slok
    worden uw smaakpapillen verwend met een fruitige smaak
    Bitterhop komt opzetten
    en heeft het bier een mooie boddy
    Ook kruidige toetsen geven het biet cachet
    Een mooie droge bittere afdronk
    die mooi uitvloeit

    Een pracht van een pils
    die Geroen en ik kon bekoren
    De dorstige fietsers aan het 
    fietsknooppunt 303 worden verwend




    We vinden het maar normaal dat we bij een herbergbezoek

    geserveerd worden door Kelners of diensters

    Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan tafel.

    Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af
    en maken ze weer netjes voor de volgende klanten.

     

    Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling,
    mentaliteit en werkethiek hebben.

    Aan motivatie mag het hen niet ontbreken.

    En de eeuwige glimlach moet aanwezig zijn.

    Daarom zet ik nu voortaan bij een herbergbezoek

    De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje

    Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te drukken.

    Ere wie ere toekomt!








    Bedankt mijne heren, goede reis en tot ziens!





    INFO :

    BVBA De Bierkaai - Fietscafé Brasserie de Bierkaai

    Laarstraat 41/2, 3550 Heusden-Zolder (voorheen Fietsstop 303)

    Telefoon 011/745883 (Reserveren mogelijk)

    Ook bereikbaar via Veldstraat en jaagpad.

    www.Bierkaai.be - info@Bierkaai.be


    Contact :


    Luc Van Esch - 0479/594767 - Luc@Bierkaai.be

    Sven Schreurs - 0495/423019 - Sven@Bierkaai.be









     

    08-08-2011 om 14:37 geschreven door William Roelens


    06-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Missionaris - Brasserie Grain d'Orge





    Missionaris













    De Zythosvereniging “De Bierproevers Noord-Limburg” uit Bree vieren

    dit jaar hun vijftiende verjaardag.

    Ze startten in 1995-96 onder de naam Breese Beerprevers.

    In 2009 veranderen ze hun naam naar Bierproevers Noord-Limburg.

    Daar de naam meer duidelijkheid schiep manifesteerde zich dat in een verhoging  

    van het ledenaantal in amper twee jaar.

    Het vijftienjarig bestaan was een mooie gelegenheid om een eigen biertje te lanceren.

    En waar kon je dit bier beter promoten dan op uw eigen bierfestival!

    Ze trokken met hun idee naar Hombourg bij Brasserie Grain d’Orge en ontwikkelden

    samen met brouwer Benoit Johnen hun Missionaris.
    De naam is gekozen omdat ze als biervereniging zich verplicht voelen om
    de biercultuur
    te verspreiden en zo de missionarissen van het bier zijn.




    Missionaris – 7,5% Alc.Vol.

    Brasserie Graindorge - Hombourg







    Goudblond bier met witte schuimkraag

     

    Het aroma verspreid

    mout en fruitige hoppige toetsen.

     

     

    De eerste slok is licht bitter

    Moutige en fruitige smaken wisselen elkaar af

    De mooie hopbitterheid blijft constant aanwezig op de achtergrond

    Nu en dan een korianderprik, niet te veel

    maar juist gedoseerd.

    Het bier is mooi in balans.
    De afdronk is droog en bitter.

     

    Missionaris is een schot in de roos.

    Een biertje waarvan je onmiddellijk een tweede wil bestellen.

    Als zendelingen kunnen ze met dit bier de bevolking

    bekeren om van nu af aan eens een goed glas bier te degusteren.

    Well Done!










    Met dank aan Geroen die het biertje meebracht uit het verre Limburg.

     

     

    Info :

     

     

    Brasserie Graindorge

    Benoît et Viviane Johnen
    Rue laschet n°3
    4852 Hombourg

    Tel-Fax: 0032-87.787.784 ou 087/787

    Bierproevers Noord-Limburg

    Contact :

    via e-mail:
    bierproevers.limburg@zythos.be

    telefonisch:
    voorzitter: 0473 397578 (NL: 0032 473 397578)
    secretaris: 089 468537 (NL: 0032 89 468537)
    bier-van-de-maand & pr: 0479 828000 (NL: 0032 479 828000)

    per post:
    Caubergstraat 25 - 3960 Bree (B)




    06-08-2011 om 10:10 geschreven door William Roelens


    04-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg





    Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgische Limburg
    Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg







    Nog 5 meter te gaan en we zijn in het biermekka van Tilburg!






    Na het bezoek  aan de Trappistenbrouwerij van Koningshoeven
    trokken Geroen en ik richting Tilburg.
    Het *ABT* Café
    Kandinsky was ons nieuwe doel.
    We hadden er een ontmoeting met Fiona De Lange,
    DE dame die momenteel het bier in Nederland aan populariteit doet stijgen. 
    Fiona heeft niet alleen haar drukbezochte
    bierblog die ze dagelijks met biernieuws aanvult,
    maar heeft ook haar eigen bedrijf AlleZ PR & Communicatie
    (
    www.allez.nl.).
    Via deze onderneming schrijft ze redactioneel voor de Nederlandse
    magazines
    Bier, en Mitra, maar ook publicaties voor dagbladen.   
    De website van Brouwerij Huyghe is ook van haar hand.
    Naast schrijven is ze ook moderator bij biervoorstellingen.
     
    Haar laatste verwezenlijking die de pers haalde was een bierproeverij
    en rondleiding in de Trappistenbrouwerij Koningshoeven. Enkel en alleen voor vrouwen
    Een 150 vrouwen kwamen op de uitnodiging af.
    Hopelijk komt er in België ook zo'n lovenswaardig initiatief?
    Een veelzijdige dame dus die we maar al te graag
    voor een tweede maal wilden ontmoeten.







    vlnr : Ilja Thonhauser (vriend van Fiona), ikke , Geroen en Fiona.
    Wij poggen van een Nederlands biertje, Fiona en vriend kozen voor een
    Belgisch gerstenat.







     



    Biertempel - De Kandynski Telegraafstraat 58
    5038 BM Tilburg





    Net zoals de Beyerd is biercafé Kandinsky aangesloten bij de Alliantie van bier tapperijen.
    *ABT* is een soort samenwerkingsverband van diverse biercafé’s verspreid over geheel Nederland.
    Ze hebben door hun inzet bekendheid gegeven aan het speciaal bier.
    De alliantie viert dit jaar haar
    25 jarig bestaan.



















    De Kandinsky die de naam draagt van een Russische Franse kunstschilder
    is het mekka voor  bierliefhebbers in Tilburg.
    Ze beschikken over een uitgebreide bierkaart met hoofdzakelijk Belgische bieren.
     Met 200 bieren op de fles en acht bieren op de tap stellen
    ze hun veeleisende bierklanten tevreden.














    Het interieur is er warm en sfeervol.  Een mooi voorbeeld van een bruin café.





















    Biercafe Kandinsky - The place to beer !"






    Geroen en ik proefden het vatbier van de maand.
    en een tweetal bieren van Museumbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek.








    Boont Amber Ale (5,8%) en Rooie fik (6,5%).






    Boont Amber Ale – 5,8% Alc.Vol.
    Anderson Valley Brewing Company – Boonville CA - USA


    Koperkleurig biertje met een gebroken witte schuimkraag.

    Fruitig aroma
    Een flroaal boekt


    Hoppige aanzet
    smaak van Lychee, citrus
    Bitter
    Ik mistte een beetje evenwicht.
    maar al bij al een biertje die kan bekoren.

     

     

     

     

     

     

    Rooie fik – 6,5% Alc.Vol.
    Museumbrouwerij De Roos – Hilvarenbeek

     

     

    Donkerrood bier met gebroken witte schuimkraag

     

    De neus ruikt mout
    Tikkeltje gistig
    Aroma’s van donker fruit.

     

    We worden onmiddellijk geconfronteerd met een lekkere bitterheid
    afwisselend met een zoetheid van karamel.

    Donker mout
    Geroosterde toetsen
    Nootachtig
    De afdronk is bitter.
    Lekker bier

    Het bier zou genoemd zijn naar Willem Smulders, een typisch
    Hilvarenbeekse dorpsfiguur.
    Een zwerver met een rode snor.

     

     

     




    Bikse Tripel –  8% Alc.Vol.
    Museumbrouwerij De Roos – Hilvarenbeek


    Goudkleurig wazig biertje met witte schuimkraag.
    Moutige neus


    De aanzet is zoet
    en heeft meteen een volle lekkere smaak

    Gevolgd door een hoppige bitterheid.
    Ook nu en dan een fruitprikje.
    zelfs geroosterde toetsjes.
    minieme kruidige smaken geven het bier de nodige schwung.
    Lekker bier met een licht bittere afdronk.





    INFO :

    Biercafé Kandinsky
    Telegraafstraat 58
    5038 BM Tilburg
    013-5444924
    kandinsky@home.nl
    www.biercafe-kandinsky.nl


     

    De eerste dag van onze tweedaagse zat er op!
    we moesten nog een kleine 50 km rijden
    om ons Hotel Bed & Breakfast
    "De Oude Bank"
    te bereiken in de gemeente Bergeijk.
    Nederland kan ons meer dan bekoren op biergebied!
    Wij komen zeker terug!
    De volgende dag doorkruisten we het prachtige Belgische Limburg  
    met bezoeken aan biercafé De Bierkaai, Brouwerij De Dool, 
    Brouwerij Wilderen en om af te sluiten nog een bezoekje aan 
    De Stropop in Zoersel.

    Maar daarover meer in de fotoreportages die volgen!

     

      



    04-08-2011 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!