Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
14-09-2011
Bierbeekse - Brouwerij Van Steenberge - Ertvelde
Bierbeekse - Van Steenberge
Met een naam als
Bierbeek moet je als gemeente toch je eigen bier hebben? Daarom besloot het
gemeentebestuur om een eigen bier te laten brouwen. Ze polsten bij de verenigingen en de plaatselijke
middenstand naar hun interesse en ging een samenwerking aan met de firma
Terclavers uit Leuven. Zij brachten het gemeentebestuur in contact met brouwerij
Van Steenberge uit het Oost-Vlaamse Ertvelde Sinds juni 2003
genieten de Bierbekenaren nu van hun eigen Bierbeekse,. Voor wie wil weten
hoe Bierbeek aan zijn naam komt: Bier is allicht afgeleid van birre, wat
bron betekent. Toch wil de legende dat Keizer Karel aan de basis van de
gemeentenaam ligt. Hij liet immers alle bier van het dorp in de Molendalebeek
lopen. Bron : Bierbeek.
De brouwerij is te bezoeken s namiddags, op maandag, dinsdag en woensdag.
Enkel na telefonisch of schriftelijke afspraak, (e-mail). Na de rondleiding
wordt in
onze taverne een degustatie aangeboden
't Hoppe-Bietje - degustatiecafé - St. Baafs-Vijve
Degustatiecafé, 't
Hoppe-Bietje St. Baafs-Vijve
In een vorige fotoreportage
kon u kennis maken met "De Bie" West-Vlaanderens nieuwste brouwerij. Deze brouwerij plaatsts de gemeente Dentergem (vroeger was brouwerij Riva daar gevestigd)
weer op de Belgische bierkaart.
Zoals u kon lezen is de kersverse brouwerij ondergebracht in de historische
boerderij Hof ter Linden.
Maar dit is eigenlijk nog niet alles wat vader Jos en zoon Nicolas tJoen
hebben verwezenlijkt. Gisteren op Open
Monumentendag konden de bezoekers naast de brouwerij ook kennis maken met het degustatie café t Hoppe-Bietje,
een klein cafeetje gelegen aan de oevers van de Leie op slechts 5 minuten wandelafstand van de brouwerij.
Dit mooie pittoresk cafeetje wordt een meerwaarde voor de Leiestreek.
Het wordt een ideale stopplaats voor wandelaars, fietsers- en ruiters.
Het ligt in een oase van rust langs het jaagpad van de Golden River.
Fietsers, wandelaars en ruiters krijgen er langs het jaagpad van de Leie een nieuwe gezellige rustplaats bij!
't Hoppe-Bietje. Deze oude hoeve werd omgebouwd tot een gezellige degustatiecafeetje. Later zal een van de gebouwen een klein biermuseum bevatten.
Wat ook zo bijzonder is
aan t Hoppe-bietje is dat het beschikt over twee hoppevelden in laagbouwcultuur.
Er wordt Pioneerhop geteeld. Dit is
een Engelse hop soort, een zustersoort van de Herald hop.
Deze geteelde hop zal dienst doen als bitter hop voor de bieren van De Bie. Hoppe langs de Leie! het is totaal iets anders dan het vlas
Geen vlas, maar echte hoppe!
Ter gelegenheid van Open Monumentendag werd een Hoppepluk gesimuleerd.
De naam van de locatie heeft uiteraard een connotatie met bier: het hoppe bietje. Je vindt hier ook een speelplein voor de kleinsten en een gezellig terras.
Kom binnen en geniet mee !!!
Maar eerst de voeten afvegen aan de originele voetmat.
Het degustatiecafeetje heeft alles om de bezoekers te behagen. Naast de bieren van de Bie zullen hier ook kleine snacks geserveerd worden.
Voor wie koude voeten heeft is er nog ook de oude buzestove om ze op te warmen!
Goudblond biertje met
een dikke witte schuimkraag.
Het aroma is kruidig doorweven met fruitige toetsen.
De eerste smaak is
zoet-bitter. Een minieme kruidigheid
verwend uw smaakpapillen. Zoete toetsen van
peperkoek, honing? wisselen af met een kruidige
bitterheid.
Het bier is mals en laat zich vlot
degusteren. Licht bittere afdronk
Wetend dat er naast
Blonde Bie nog talrijke andere bieren beschikbaar zijn, ben ik zeker dat t Hoppe-Bietje
de place to BE wordt langs de Leie.
Dentergem
staat met brouwerij De Bie weer op de bierkaart! Na
Watou (ontstaan in 1992) en Loker heeft
vader Jos en zoon Nicolas tJoen zich voorgoed gevestigd in de historische
boerderij Hof ter Linden te Wakken (Dentergem).
Naast een splinternieuwe brouwerij en een prachtig ruim proeflokaal is er ook
een kersverse slagerij opgetrokken waar ze hun eigen gefokt vlees van de
Limousinkoeien zullen verwerken en verkopen.
De historische boerderij Hof ter Linden waar de brouwerij gevestigd is.
Voor
Dentergem is dit natuurlijk een toeristische troef. Vooral omdat
er door vader en zoon ook gedacht is aan de vele fietsers en wandelaars die
langs de kronkelende Leie hun geliefde recreatiesport beoefenen.
Want niet
ver van de boerderij is er verleden jaar een hoppeveld aangelegd en ook een
café waar de passanten deproducten van
De Bie zullen kunnen proeven.
Het prachtige landschap met grazende Limousinkoeien. In de verte niet ver van de Leie, een hoppeveld en een klein cafeetje een ideale stopplaats voor de fietsers.
Ook Dhr. Jean de Bethune voorzitter van Toerisme Leiestreek en Provincie raadslid
is opgetogen met dit project. Hij loofde tijdens de
persvoorstelling vader en zoon voor
hun project die een enorme meerwaarde zal geven aan de Leiestreek.
De Brouwerij
De prachtige brouwinstallatie
De mooie brouwketel betegeld met witte tegeltjes waar een bij op afgebeeld staat!
De brouwerij heeft een capaciteit van 15hl en wordt met stoom
aangevoerd. De mogelijkheid bestaat om 2 x per dag te brouwen.
De Italiaanse bottellijn komt over van Loker
De bieren van De Bie
zullen hier echt gebrouwen worden zegt Nicolas Debie. De wort gaat in de
ketel voor het bier. De draft gaat naar de Limousinfokkerij, dat is rijkelijk
eten voor de dieren. Bij de fokkerij hoort ook de hoeveslagerij, en zo is de
cirkel rond.
Geroen Vansteenbrugge bij Vader Jos en zoon Nicolas 't Sjoen
BrouwerijDeBiebrengtelkeweekeendrieduizendliterbier opdemarkt.
Blonde Bie, Hellekapelle Kriekedebie en Riebedebie en andere (momenteel 17)
zijn namen van bieren die bij de echte bierliefhebbers vertrouwd in de oren
klinken. Je kan voorlopig deze bieren enkel vinden in de betere
drankencentrales. Met hun nieuwe
brouwerij mikken vader en zoon nu een trapje hoger en willen hun producten
dichter bij de consument brengen.
Het Proeflokaal
Groepenzullen vermitsaanvraageenrondleiding kunnen krijgen op het domein, de Brouwzaal, het
Proeflokaal en zo veel meer.
Jos tJoen heeft nog veel
ideeën in het achterhoofd die hij op tijd en stond zal willen uitwerken
Oog voor detail!
Het prachtige pand van de hoeve herbergt een sfeervol proeflokaal. na de rondleiding is er alle gelegenheid om rustig na te genieten
van je bezoek en Kun
je alle speciale bieren van brouwerij De Bie proeven
Blonde Bie (8% Alc.Vol), het paradepaardje van Brouwerij De Bie. Een fruitig en kruidig toetsenfeest in uw glas!
Tisseleir - Brouwerij den Triest - Kapelle-op-den-Bos
Tisseleir - Brouwerij den Triest
Een biertje proeven uit de brouwketels van Marc Struyf is voor mij altijd
een genot. Groot is zijn brouwerijtje niet, maar zijn bieren zijn groots.
In zijn brouwerijtje Den Triest in Kapelle-op-den-Bos brouwt hij fijne
bieren
met net dat tikkeltje meer.
Geen extreme, maar smaakvolle brouwsels met veel karakter en body.
Ook deze Tisseleir werd met liefde gebrouwen en dit t.g.v. Tisselt Kermis. Het kermiscomité van Tisselt (een deelgemeente van Willebroek en doorsneden
door het kanaal Brussel-Rupel beter gekend als het kanaal van Willebroek) en brouwer
Marc Struyf staken de koppen bijeen om een echt Tisselts dorpsbier te creëren. Het bier werd dit jaar geschonken op 26 juni
twee dagen (volgens de heiligenkalender) na de geboortedag van Sint Jan De
Doper de patroonheilige van Tisselt.
'Den Tisseleir' is
een ongefilterd blondje van 6,5%, van hoge gisting geworden met een nagisting
op de fles,
die zorgt voor een mooie
smaakevolutie gedurende de eerste 4 maanden.
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 3 : De Stokerij
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen.
Deel 3 : De Stokerij
Van de nieuwe
brouwerij is het maar een stap tot bij de oude stokerij. Wij deden onze
intrede in een prachtig stukje vervlogen geschiedenis.
Met de oude stokerij
heeft Limburg en vooral Wilderen een toeristische attractie bij.
Wie hier vroeger
voorbij reed kan bij het zien van dit imposante gerenoveerd industrieel erfgoed waarschijnlijk zijn
ogen niet geloven.
De stoomketel.
De stokerij anno 1890
viel binnen accijnsgebied onder de zogenaamde landbouwstokerijen.
Er werd alcohol van 95° gestookt. Deze werd aan jeneverstokerijen over heel
België verkocht.
Via het eerste verdiep komen we van de brouwerij in de oude stokerij, waar we een mooi zicht hebben op de hoeve en het hoppeterras.
In 1913 breidde de alcoholstokerij uit met een gigantische rectificeerkolom zodat ook ter plaatse een fijn stooksel kon worden gedistilleerd. Vooral de enorme stoomketel valt op. Deze stoommachine van 40 pk is het enige voorbeeld in Limburg van een machine met liggende zuigers. De opgewekte stoom werd gebruikt voor o.a. het opwarmen van het brouwsel.
De stoommachine
Met de stoommachine werd ook elektriciteit gemaakt. Het was zelfs de bedoeling om ook stroom te leveren aan het dorp zelf. En ook werd de gehele boerderij van stroom voorzien maar aangezien er 's avonds, wanneer men precies verlichting nodig had, niet gestookt werd, moest de geproduceerde elektriciteit opgeslagen worden in accu's.
Ook de schoorsteen is een landmark in Wilderen. De technische installatie is quasi volledig bewaard en vormt daarmee een uniek stuk industrieel erfgoed op Europees niveau.
Grondstof voor de stokerij was gemout graan, in dit geval vooral gerst. De winning zelf bestond uit een alcoholstokerij, brouwerij & mouterij. (bron website Wilderen)
Die oude installatie
speelt trouwens een doelbewuste rol in de opvatting die Mike heeft bij de
verwezenlijking van zijn nieuwe brouwerij en stokerij (jawel, er is niet alleen
sprake van een nieuwe brouwerij, maar ook van een nieuwe stokerij!).
Op zichtbare wijze wordt hier het verleden verbonden met het heden en wordt de bezoeker tijdens de rondleidingen geconfronteerd met het contrast tussen de oude werkmethodes van honderd jaar geleden en het werken in nieuwe hedendaagse installaties.
De Rectificeerkolom
Alles is bewaard gebleven, zelfs de schoenen van de stoker!
De nieuwe stokerij.
De nieuwe stokerij is kleinschalig van opvatting. Op 5 uur tijd kunnen er ongeveer 500 flessen sterkedrank gestookt worden. Momenteel is dit enkel jenever, maar er kan even goed wodka, whisky of calvados geproduceerd worden. De twee jenevers die gecommercialiseerd worden hebben beide een alcoholgehalte van 32 vol.%. De eerste, Wilderen Graanjenever, wordt gedistilleerd uit 100 % gerstemout. Hiervoor wordt in de brouwerij een specifiek eigen beslag gemaakt. De tweede, Eau de Bière, is een distillaat van het bestaande tripelbier, waarvan het beslag gemaakt wordt met vier granen.
Voor de stokerij is er nu al een nieuw project in ontwikkeling. Het resultaat daarvan zal echter pas over drie jaar (en één dag !...) zichtbaar zijn. In de kelders onder de oude stokerij staan 20 houten vaten, vroeger gebruikt voor whisky Jack Daniels en Buffalo Bourbon Whisky, waarin een 40 % sterke Wilderense single malt whisky zal gerijpt worden. Tekst : Casimir Elsen (Waarvoor dank)
Mike laat ons nog even proeven van een distilaat.
Met een laatste proevertje nemen we afscheid van de sympathieke Mike en zijn mooie echtgenote Roniek. Wij bedanken hen voor het warm onthaal.
Met een redelijke vaart rijden we nog naar Zoersel Meer bepaald naar de herberg De Stropop waar de Bende van de Kloef ons hun nieuw brouwsel voorsteld en aanbied. Bier van grote goesting : Kloefkapper 10 - Alc.% Voldoende gebrouwen door de bende bij brouwerij Ganzepoot. Bedankt mannen!
Na de ceremonie protocollaire rijden we na een aangename tweedaagse naar West-Vlaanderen.
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 2 : De Brouwerij
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 2 :
De Brouwerij
Na het consumeren van
de biertjes in het praat-en proefcafé (Zie voorgaande reportage) nam Mike Janssen ons
mee naar de nieuwe brouwerij waar hij met heel veel enthousiasme uitleg gaf
over de nieuwe brouwinstallatie. Foto's : William Roelens Tekst : Casimir Elsen waarvoor dank
Een fiere Mike Janssen
De nieuwe brouwerij,
van Italiaanse makelij, is ondergebracht in een nieuwbouw. Er stond voorheen wel
een ander gebouw, maar dit bleek bij de renovatie al zodanig vervallen en deels
ingestort, dat het niet meer te redden viel en moest afgebroken worden.
De brouwketels zijn
ruim genoeg om 25 hl aan te kunnen, maar in de praktijk werkt brouwmeester
Roland Verlinden (die indertijd ook al met Mike Janssen samenwerkte in De Dool)
met brouwsels van 22 hl.
Een fantasietje!
In de vijf cilinderconische
gist- en lagertanks worden telkens twee brouwsels samen vergist,
zodat de brouwerij in
totaal 220 hl bier gelijktijdig in gisting en lagering kan hebben.
Op een kleine
binnenkoer tussen brouwerij en stokerij is al ruimte voorzien om in de toekomst
bijkomende lagertanks te kunnen plaatsen om de capaciteit van de brouwerij uit
te breiden.
Na gisting en rijping
wordt het bier via een platenfilter naar een helderbiertank gepompt,
van waaruit het wordt
afgevuld op vat.
Ter plaatse wordt in
de nieuwe brouwerij inderdaad alleen maar vatenbier afgevuld.
Voor de flessen gaat
het bier per tankwagen naar een andere brouwerij,
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 1 : Proef- en praatcafé
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 1 : Proef- en praatcafé
De laatste plaats
waar we halt hielden op onze tweedaagse trip door het Nederlandse Noord-Brabant
en het Belgisch Limburg was de nieuwe brouwerij en gerenoveerde stokerij Wilderen van
Mike Janssen in de gelijknamige gemeente Wilderen (Sint-Truiden).
Het zou een blits bezoek
worden want we werden in Zoersel nog verwacht bij de bende van de Kloef voor
een kleine ceremonie protocollaire in bierhuis De Stropop.
Het zou maar toen we aankwamen waren Geroen en ik overdonderd door zoveel
renovatiepracht dat het blits bezoek uitmondde in een bijna twee uren verblijf..
Ook waren enkele vrienden ter plaatse om te
kijken hoever ons mond zou openvallen bij het zien van zoveel schoonheid.
We werden verwelkomt door eigenaar Mike Janssen himself en de vrienden
Zythologen Casimir Elsen, Rik Didden en echtgenote José. Allen lid van de Limburgse biervrienden uit
Hasselt.
Mike Janssen vroeger
bezieler van De Dool en indertijd vertegenwoordiger van de Nederlandse bieren
Grolsh stelde voor dat we eerst zijn biertjes zouden proeven. in de gerenoveerde boerderij. Daarna zou hij ons een privérondleiding geven
in de brouwerij en stokerij.
Deel 1 - Het proef- en praatcafé
Te midden van het Truiense streekdorp Wilderen tussen uitgestrekte fruitboomgaarden ontdek je een authentiek industrieel complex , anno 1743 met een nieuwe high-tech brouwerij en distillerderij, een imposante alcoholstokerij uit 1890 en een monumentale Haspenhouwse vakwerkhoeve met proef- en praatcafé
De brouwerij en stokerij
De oude stokerij met een ruim terras.
Mooie terassen en kinderspeeltuin, alles is aanwezig om uw verlijf zo aangenaam mogelijk te maken.
De prachtige Haspenhouwse vakwerkhoeve. Zie ook links een kleine nabootsing van een hoppeveld waar ook een terras is gevestigd.
Tijdens de laatste decennia is de woningbouw in Haspengouw sterk
toegenomen, zodat nietszeggende lintbebouwing (lang uitgestrekt dorp) aan de
verschillende wegen over heel het grondgebied het historische landschap hoe
langer hoe meer heeft teruggedrongen.
Ook het aantal vakwerkgebouwen is de laatste decennia drastisch verminderd,
(laat staan vakwerkhoeven) wat neerkomt op ongeveer de helft van het bestand
sinds 1981 Gelukkig kon Mike deze hoeve
uit de 17de eeuw aankopen en renoveren tot een imposante ruimte waar het gezellig vertoeven is.
Eenmaal binnen in het proef- en praatcafé wordt u overweldigd door de
majestatisch ruimte
'Het is net of de tijd hier heeft stilgestaan. Daarom zijn ook de mensen van monumentenzorg zo enthousiast. Zelfs mensen uit
de streek zijn verrast dat dit pareltje ongeroerd in hun achtertuin lag'.
Bemerkt de gigantische toog met bovenaan een projectie hoe de renovatie tot stand kwam.
Vooraleer het bezoek aan brouwerij en stokerij aan te vatten degusteerden wij samen met de Limburgse biervrienden de twee biertjes die momenteel de menukaarten sieren. Wilderen Goud (6,2%) en Tripel Kanunik (8,2%) vlnr : Casimir Elsen, Josée en Rik Didden, ikke en Geroen.
Aan de marketing en commercialisering werd heel veel aandacht besteed. Eigen
kratten met logo, bierviltjes, kroonkurk en speciale glazen voor elk bier
trekken de aandacht. Vooral het glas voor Wilderen
Goud valt op. Het werd specifiek voor de brouwerij ontworpen en is dus geen
bestaand model. Niet zonder reden noemt Mike het misschien wel het meest
revolutionaire bierglas sinds de confituurpot van Pierre Celis. Het is een
breed (10 cm diameter) maar niet hoog glas. Omvallen of omstoten is dus
praktisch uitgesloten. De zijkant is rondom met een W in reliëf versierd en in
de bodem is het logo van de brouwerij aangebracht. In die bodem is er ook een
klein gleufje voorzien, waarin de bierdrinker zijn pink kan leggen om het glas
te ondersteunen als hij/zij het vasthoudt.
De speciale glazen met oog voor detail.
Op
dit ogenblik heeft brouwerij Wilderen twee blonde bieren in het assortiment.
Voor Wilderen Goud, 6,2 vol.% alc.,
wordt enkel gerstemout en twee hopsoorten gebruikt. Het is een vlot
doordrinkbier, met een fruitige, lichtbittere smaak en een zachte afdronk.
Typisch een verfrissend bier om van te genieten op een zomers terrasje. Het
wordt enkel afgevuld op kleine flessen (33 cl, hergist) en op vat (niet
hergist).
Het
tweede bier, Tripel Kanunnik, is
complexer en volmondiger. Het wordt gebrouwen met vier granen: gerstemout en
ongemoute tarwe, haver en rogge. Drie hopsoorten en drie kruiden geven het een
kruidige en bitterige toets. Met een alcoholgehalte van 8,2 vol.% hebben we
hier al eerder met een sterk degustatiebier te maken. Het wordt afgevuld in
flessen van 33 cl en 75 cl (hergist) en op vat (niet hergist).
Geen
van beide bieren heeft een extreem karakter. Mike Janssen streeft ernaar in de
eerste plaats bieren te brouwen voor de gewone, doorsnee bierdrinker. Hij sluit
niet uit dat in de toekomst ook wel eens brouwsels zullen gemaakt worden met
een meer uitgesproken smaakpatrooon, type IPA of iets dergelijks, waarmee hij
zich richt op de uitgesproken en gespecialiseerde bierliefhebber, maar het
hoofdaccent blijft toch liggen op bieren voor de grootste gemene deler, die
iedereen kunnen plezieren. (Casimir Elsen)
Deze bieren zullen later nog uitvoerig besproken worden op deze blog.
Voor de kenners! Als u goed kijkt kunt u bovenaan in het linkse gedeelte van de letter K de beeltenis van Mike Janssens zien.
Bij geleide bezoeken
krijgen de deelnemers ook allemaal een speciale postkaart (Helemaal wild van
Wilderen), reeds voorzien van een postzegel, waarmee zij hun indrukken
onmiddellijk kunnen versturen naar familie, vrienden en kennissen.
In deel 2 en 3 bezoeken we de brouwerij en deze oude stokerij!
We vinden het maar normaal dat we bij een
herbergbezoek
geserveerd worden door Kelners of
diensters
Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan
tafel.
Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af en
maken ze weer netjes voor de volgende klanten.
Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling, mentaliteit
en werkethiek hebben.
Aan motivatie mag het hen niet
ontbreken.
En de eeuwige glimlach moet aanwezig
zijn.
Daarom zet ik nu voortaan bij een
herbergbezoek
De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje
Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te
drukken.
Ere wie ere toekomt!
Een van de mooie serveersters in Wilderen "Voor wie zijn die biertjes! Voor de West-Vlamingen zeker"?
In 2003 startte Bernard Lebouck met een brouwerijtje St. Pieters. Zijn brouwketels lagen in
St.Pieters-Leeuw een gemeente gelegen in het Pajottenland (Vlaams Brabant)
Ik herinner me nog dat hij in Vichte met zijn Zinnebir op het
Karakterbierweekend van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) stond.
Kort daarna kwam Yvan De Baets er als nieuwe zakenpartner bij. Ze veranderden de naam van de brouwerij in Brasserie de la Senne.
Omdat hun brouwerijtje te klein was en de vraag naar de bieren groot brouwden
ze een tijdje bij brouwerij De Ranke in Dottenijs.
Maar hun hart verlangde echter naar een brouwerij in de hoofdstad en in
2009 vonden ze aan de Steenweg op Gent in Molenbeek uiteindelijk een pand om
hun brouwactiviteiten verder te zetten.
Brussels Calling 5% Alc.Vol
Brasserie de la Senne Brussel (St-jans- Molenbeek)
Wazig blond biertje
Met een dikke witte schuimkraag
Heel fijne koolzuurpareling.
Het aroma is moutig
Met heerlijke fruitige hoppetoetsen
In tegenstelling wat u verwacht krijgt u bij de eerste slok
Een mooie bitterheid voorgeschoteld
Hoppige smaken stuwen het bier naar de hoogte
De smaak is rechtdoor met niet veel nevensmaken
Brussels Calling is een karaktervolle dorstlesser
die je zelfs als degusterende doordrinker kan proeven
Verrassend bier? Nee niet echt want de Zennebrouwerij is gekend
om zijn bittere stijlen tovert zoals altijd een prachtig karakterbiertje uit zijn brouwketels.
Een ander biertje Taras Bulba (4,5%) genaamd ligt niet veraf en mag gerust als
naaste familie beschouwd worden.
De naam van het bier kan verwijzen naar het Eurovisie songfestival,
Dicht bij de kerk Onze-Lieve-Vrouw
van Bijstand op de rechteroever van de Dender ligt het prachtige bierhuis t Apostelken.
Het café is gevestigd in de wijk Mijlbeek een stadsdeel van Aalst.
Voor het café het kunstwerk "De Apostel" van Dirk de Middeleer Het werk verwijst naar het 100-jarig bestaan van de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.
't Apostelken in al zijn glorie! Bij mooi weer is het fijn vertoeven op het terras dat plaats bied aan 80 personen.
Wie weet heeft het
laatste avondmaal in dit biercafé plaats gevonden? Er bestaan veel
schilderijen waar het avondmaal wordt afgebeeld
Maar het interieur is
telkens anders.
Het best kunstdoek
die de inrichting zou kunnen benaderen is die van Leonardo Da Vinci.
Het zou dus kunnen
Maar nee, ik denk dat ik aan het
fantaseren ben...
Bij het binnenkomen wekt de grote fles Orval onmiddellijk uw aandacht! ze hangt boven in de nok van het café.
Wat wel waar is dat de wortels van zijn naam zou liggen aan de voormalige Apostelhuizen. De bouw van deze huizen was een soort
liefdadigheidswerk van de toenmalige pastoor Stanislas Lauwereys.
Langzaam geraakten de huisjes in verval.
Onder impuls ene onderpastoor De Rouck werden de apostelhuizen gebruikt als socio-cultureel centrum t Apostelken. Ook aan deze werking kwam een einde en in 2006 nam de VZW Keprol (Kevin Veillefon, de huidige uitbater), Pat de Schrijver en Roland de Smet) de herberg over. Momenteel is het er een moderne, smaakvol ingerichte taverne.
't Apostelken is vrij donker als ge binnenstapt.
Maar eenmaal de ogen aangepast aan de duisternis
bevind u zich in een prachtige biertempel.
De naam bierhuis heeft dit etablissement niet gestolen.
Overal zijn er bierreclames te bespeuren.
Vooral de aanwezigheid van veel promotiemateriaal
voor Trappistenbieren valt op.
Niets voor niets is dit café elk jaar Orvalambassadeur!
Taverne 't Apostelken is zoals ik al schreef vooral een bierhuis. Zo kunt u hier maar liefst 220 biersoorten ontdekken met het accent op
streekbieren en artisanale geuzen en krieken.
De Trappistenbieren dragen ze hoog in het vaandel.
Op de bovenverdieping kun je ook plaats nemen. Verder stelt 't Apostelken drie zalen ter beschikking voor
vergaderingen, recepties, rouwmaaltijden en groepetentjes.
Op de kaart prijken allerlei kleine gerechten, waarvan de Apostelsaté en
spaghetti beslist aanraders zijn! Daarnaast serveert men regelmatig nieuwe
suggesties.
Het Orvalhoekje!
Uitbater Kevin heeft
naast zijn café ook een klein biermuseum.
Duizenden verschillende volle flessen bier staan hier in deze stille oase te
pronken.
Dit is zijn ideale plaats om eventjes te onthaasten.
Hij is er terecht bijzonder fier op en enkel aan fervente bierliefhebbers
wil hij zijn juwelenkamer tonen.
Duizenden volle bierflessen waaronder heel zeldzame zijn in dit kleine museum ondergebracht.
Kevin met enkele juweeltjes uit zijn verzameling!
Ondanks
de talrijke aanwezigheid van Trappisten-en abdijbieren
kozen Geroen en ik voor een biertje die we nog niet hadden gedegusteerd.
Een kletskop. Een biertje gecreëerd door Aalstenaar
Frank De Wolf en gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
Kletskop 6,5%
Alc.Vol.
De Proefbrouwerij
Lochristi
Goudblond bier.
Voorzien van een witte schuimkraag.
De neus is moutig
Met een aardig kruidenboeket
Ook bij de eerste slok
worden we geconfronteerd met een lichte
kruidigheid
We vermoeden kruidnagel
Ook toetsen van koriander komen soms boven piepen Het biertje heeft een leuke bitterheid
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 5 : Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren.
Niet alleen de Franse Loire is gekend om zijn kastelen maar ook onze Belgische provincie Limburg moet niet onderdoen voor zijn kastelenpracht! Misschien niet zo groots maar toch
Denk maar aan Alden Biesem, Kasteel van Schalkhoven en waterburcht Pietersheim
om er maar enkele op te noemen.
Maar Limburg heeft ook Ter Dolen een Kasteelbrouwerij in Houthalen-Helchteren.
En dit was voor Geroen en ik ons doel na het bezoek aan fietscafé De Bierkaai en tussendoor een blits bezoek aan de Trappistenbrouwerij van Achel waar ik vroeger op deze blog al een reportage publiceerde. (zie HIER)
Kasteelbrouwerij "Ter Dolen"
De Dool of Abdij Ter Dolen is naast een Kasteelbrouwerij ook een fietscafé!
Het middeleeuws kasteel en waterslot Ter Dolen uit de 16e eeuw ligt in een rustige, groene, bosrijke omgeving. Het park, de dreven en de omgrachting geven het kasteel een sprookjesachtige sfeer.
Het was naar het schijnt een toevluchtsoord voor de abten van St. Truiden.
Nadien werd het een onderkomen voor oud premier Duvieusart. Na zijn dood in 1977 stond het kasteel te verkrotten.
Dit stuk groen tegenover het kasteel werd in 1995 het "Baekelandt bos" genoemd naar de gelijknamige stripreeks van striptekenaar Hector Leemans. De auteur is levenslang peter van dit bos!
In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter het vervallen kasteel en de bijbehorende hoevegebouwen. Na vier jaar renovatie werd in 1994 werd het weer in gebruik genomen. In een van de gebouwen is de brouwerij ondergebracht en in de voorgebouwen is er nu een gezellig proef-en praatcafé met een prachtige orangerie.
De ingangspoort van het domein.
Kasteel De Dool is gelegen op het Limburgse fietsroutenetwerk, tussen fietsknooppunten 76 en 309, het netwerk waarop je ook de abdij van Herkenrode (een van de andere Limburgse abdijen waar bier gebrouwen wordt) vindt. Fietsen van bier naar bier: wie zegt daar neen tegen op een zomerse dag?
De Limburgse Bierroute is 114 kilometer lang en bestaat uit vier aparte fietstochten die telkens twee brouwerijen met elkaar verbinden. Zo kan je beginnen en eindigen met een plezierig en verfrissend brouwerijbezoek. Deze route spreid je dus best over enkele dagen. Een eerste etappe (26 kilometer) start aan de Achelse Kluis, een benedictijnenabdij waar je sinds 1998 weer een authentiek trappistenbier kan proeven. Vanuit het brouwerijmuseum in Bocholt gaat een tweede etappe (11 kilometer) langs de Zuid-Willemsvaart naar Brouwerij Sint-Jozef in Opitter. Hier vertrekt een route van 30 kilometer naar Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Van daaruit fiets je over een oude spoorwegbedding terug naar Achel (46 kilometer). (zie ook http://www.fietsnet.be of http://www.fietsroute.org).
De Bijgebouwen
De prachtige binnenkoer met op het einde de ingang van de brouwerij!
De binnenkoer is erg gezellig om te vertoeven. Een ideale pleisterplaats voor de vele fietsers, wandelaars en toeristen. Op de middag konden we hier genieten van een heerlijk biertje in de Limburgse zon!
Bij regenweer of tijdens de winter kun je genieten in de prachtige gezellige taverne ondergebracht in de hoevegebouwen van het kasteel. Degusteren van de lekkere abdijbieren bij de open haard is een echte bierbelevenis!
Het aangename uitzicht op de tuin vanuit de Orangerie brengt u in de stemming om even op adem te komen en te genieten van het groene kader.
Volgende bieren zijn te verkrijgen van 't vat : De Abdijbieren Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%), Ter Dolen Tripel (8.1%), Ter Dolen Kriek (4.5%) en het nieuwe biertje Armand (7,0%). Deze twee laatste zijn geen abdijbieren!
Het kasteel
Ter Dolen biedt een toeristisch totaalpakket, want in het prachtig gerenoveerde kasteel op het domein van twintig hectare zijn ook gastenkamers beschikbaar, Het kasteel is ook een B&B geworden.
Indrukwekkend mooi!
Het ruime gastenverblijf van 200m² in het kasteel omvat exclusief voor de gasten een salon en eetkamer met middeleeuwse openhaard, een open keuken, een suite & extra slaapkamer voor maximaal comfortabel slaapplezier voor 4 personen en een ruime badkamer met bad & douche.
Met veel passie vertelde Jeroen Luys, partner van Mieke Desplenter over de geschiedenis van het kasteel. Na al die jaren is hij nog steeds onder de indruk van het slot en de omgeving.
Het kasteel werd verdedigd met o.a. vier hoektorens, waarvan er 2 bewaard gebleven zijn. In de 17e en de 18e eeuw werd het geheel vergroot. In 1797, na de Franse revolutie, werden de gebouwen geconfisqueerd en openbaar verkocht. Op 8 en 9 september 1944 werd zwaar slag geleverd tussen Engels-Ierse troepen en Duitse troepen, waarbij veel schade werd berokkend.
Twee van de vier hoektorens
Voor het kasteel, een kunstwerk van Johan Tahon. Dit prachtig werk is blijven staan na de tentoonstelling Leoniden 8. (van 16 mei tot 3 juli 2008) Er werd indertijd ook Leoniden 8 gebrouwen, een eenmalig gelegenheidsbier.
De Brouwerij
Mieke De Splenter staat nu aan het roer. Door familieomstandigheden was zij de eerste vrouwelijke brouwer in Limburg. Haar roots wijzen alvast in een duidelijke richting. Haar tante brouwt het Kapittelbier in het West-Vlaamse Boezinge. Een oom was brouwer. Een achterneef bottelde Kwak. Een neef was directeur bij brouwerij De Koninck. Een nicht is brouwer en eigenares van Brouwerij Gruut in Gent De brouwersstiel zit kennelijk in de familie.
In april 2088 verleende de bevoegde ad-hoc commissie van de Belgische brouwers aan brouwerij De Dool de toelating om het logo 'Erkend Belgisch Abdijbier" af te beelden op de etiketten van drie bieren. Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%), en Ter Dolen Tripel (8.1%), Na onderzoek van het ingediende dossier was de commissie van oordeel dat aan alle voorwaarden was voldaan om het logo te mogen dragen. Daarmee was De Dool toen de 17de Belgische brouwerij aan wie het logo werd toegekend. Het waren de eerste erkende abdijbieren in Limburg.
Naast de abdijbieren is er nu ook een nieuw biertje verkrijgbaar. "Armand", genoemd naar de vader van Mieke Desplenter. Armand Desplenter is brouwingenieur en eigenlijk de bezieler van de brouwerij. Het is voorlopig enkel van 't vat verkrijgbaar. Maar er bestaan ook 100 genummerde flessen van 75cl. Volgens Jeroen zou Armand eenmaal per jaar gebrouwen worden ter ere van Miekes vader.
.
Een mooi aangepast glas waarop de beeltenis van Armand Desplenter prijkt.
Armand - 7%Alc.Vol.
Blond wazig biertje met een mooie dikke schuimkraag.
Een fantastische neus van hopbloemen cascade
De smaak is overheerlijk Fruitig florale toetsen met een lekkere bitterheid die het bier mooi in evenwicht brengt mals en zacht bier juist gedoseerd en niet agressief. Droge afdronk
De bezoekers worden zeker verwend met dit prachtig nieuw biertje. Ook de abdijbieren zijn van uitstekende kwaliteit. Deze worden later nog eens besproken!
Wandelen doet honger krijgen We werden verwend met dit lekkere hapje!
Bedankt Mieke en Jeroen voor de warme ontvangst!
INFO :
Kasteelbrouwerij Ter Dolen
De Dool NV Eikendreef 21 3530 Houthalen-Helchteren
Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar
Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar
In aansluiting met het vorig artikel is er een bericht binnengelopen uit de krant "De Morgen" van 11/08/11
Colruyt neemt als eerste supermarktketen in België een glutenvrij bier op in zijn gamma. Het gaat om de fairtrade, biologische en glutenvrije Mongozo premium pilsener van brouwerij Huyghe.
Volgens Colruyt blijkt uit onderzoek dat 1 op de 100 mensen coeliakie heeft, een intolerantie voor gluten. In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd, waarna het bier op gluten gecontroleerd wordt door een laboratorium.
Behalve in de Colruyt-supermarkten zal het bier ook bij Bio-Planet verkrijgbaar zijn. (belga/tma)
Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij! - Silly Bio Pils - Brunehaut Bio Blond.
Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij!
De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen.
Ook sommige brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden. De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren ze toch het hart van menig bierliefhebber.
De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd. Wat met het hoofdbestanddeel water? Door micro-organismen wordt het afvalwater op een milieuvriendelijke manier gezuiverd. Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt, bestaan er geen bezwaren tegen.
Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a., moet gebeuren zonder gebruik te maken van milieubelastende bestrijdingsmiddelen.
Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt van gist versnellende middelen. Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.
De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.
Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig.
Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales. Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten
van het bier regelmatig gecontroleerd.
Er zijn nu ongeveer en 65 Belgische biobieren op de markt.
Het EU-logo voor biologische landbouw geeft consumenten vertrouwen in de herkomst en kwaliteit van hun voeding en drank en de aanwezigheid van het logo op een product staat borg voor naleving van de EU-verordening inzake biologische landbouw.
Vanaf juli 2010 moeten alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen in de Europese Unie voorzien zijn van het EU Biologisch logo. Daarnaast mag het logo vrijwillig worden gebruikt op niet-voorverpakte biologische producten uit de EU of uit derde landen.
Het logo is een geregistreerd gemeenschappelijk merk en de gebruiksaanwijzing kan hieronder worden gedownload in alle grafische formaten.
Aroma : De pilsmout komt hier duidelijk naar boven
Ook een prikje fruitigheid.
De aanzet is zoet
Met een opkomende lichte bitterheid
Die toch altijd aanwezig is in de achtergrond.
Ondanks de lichte bitterheid is de pils zeer mals.
Het biertje mocht net dat tikkeltje meer karakter gehad hebben.
De afdronk is licht bitter en vloeit snel uit. Bio Pils Silly is een prima dorstlesser en doordrinker.
Mensen met coeliakie zijn overgevoelig aan gluten. Wanneer ze voedingsmiddelen consumeren waar gluten inzitten, kunnen ze darmklachten ontwikkelen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en waarschijnlijk ook in haver. Tarwe en gerst zijn grondstoffen van bier, en ook al blijft er na het brouwproces nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over, toch is het niet uitgesloten dat bier nog sporen van gluten bevat.
Prof. Dr. Martin Hiele, gastroloog UZ Leuven en woordvoerder van de Vlaamse Coeliakie Vereniging:
Bier is een discussiepunt. Op de lijst van de Vlaamse Coeliakie Vereniging staan veel toegelaten biersoorten. Toch zijn er redenen om te twijfelen aan de veiligheid van bier voor mensen met coeliakie. De meeste bieren worden van gerst gemaakt. Tijdens het brouwproces wordt de gerst gekiemd en vervolgens wordt de gekiemde gerst gefermenteerd. Ten gevolge van de fermentatie worden de meeste koolhydraten en eiwitten gesplitst. De mout wordt doorgaans uit het bier verwijderd en nadien wordt het bier nog eens gefilterd. Bier bevat dus zeker geen grote brokken eiwitten. Dat neemt niet weg dat bier toch nog sporen van eiwitten en dus gluten zou kunnen bevatten.
In feite weet men het niet precies.
Er zijn momenteel in België een viertal glutenvrije bieren op de markt
De Brunehaut blond glutenvrij is een wereldprimeur! Want het is het eerste bier van hoge gisting die glutenvrij is!
De brouwerij won met het blond en het amberbier goud en zilver in de United States Open Beer Champion Ship 2011 in Atlanta, GA (4 juli 2011) in de categorie
Gluten Free Beer
GOLD - Brunehaut Bio Ambrée - Brasserie De Brunehaut SILVER - Brunehaut Bio Blonde - Brasserie De Brunehaut
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 4 : De Bierkaai - Viversel (Heusden Zolder)
Op onze tweede en laatste dag vertoefden Geroen en ik in ons eigen Belgisch Limburg.
Eerst een bezoek aan Fietscafé De Bierkaai, dan vervolgens een bezoek aan Trappistenbrouwerij vanAchel. daarna brouwerij De Dool en brouwerij Wilderen. Op de terugweg deden we nog herberg de Stropop aan in het Antwerpse Zoersel waar ons nog een aangename verrassing te wachten stond.
Bezoek aan fietscafé De Bierkaai
Een bierkaai was de kaai waar de vaten met bier aankwamen. Hier werkten sjouwers die de zware vaten met bier laadden en losten.
De Bierkaai in de vroege morgen. Het terras moest nog in orde gebracht worden en twee West-Vlamingen kondigden zich al aan!
Gelegen aan het Albertkanaal in Viversel is het een ideale stopplaats voor wandelaars en fietsers.
Met extra aandacht voor Fiets, wandel en Eco-toerisme en o.a. Segway tours, Veilige kinderspeeltuigen, FREE WIFI, Camerabewaking op speeltuin en fietsenstalling .
Toen we binnenstapten deden al drie wielertoeristen zich te goed aan een Zonderikbiertje.
Geroen zittend in het mooie interieur, bekijkt zijn boek 375 originele cafés in Vlaanderen
Zo dadelijk komt er een lekkere pils aan!
In fietscafé De Bierkaai komen niet alleen vaten maar ook fietsers, wandelaars en biergenieters aan.
Het is gelegen langs het jaagpad van Albertkanaal in Viversel (Heusden-Zolder) ter hoogte van fietsknooppunt 303 op de kruising van de Laarstraat en Kerkstraat, juist aan de brug.
Dus een ideale stopplaats voor al wie zijn geliefde recreatie sport wil beoefenen.
De Bierkaai is een erkend fietscafé met een officiële Elektrische laadpaal.
Aan de vele glazen te zien die boven de toog hangen is het café goed uitgerust voor ontvangst van grote groepen!
Veel invallend licht en een modern en strak interieur met aandacht voor originele designelementen.
Sedert 1 mei dit jaar kun je ook hun exclusieve ongefilterde pils proeven.
De pils is voorlopig enkel verkrijgbaar op t vat.
In opdracht van Fietscafé De Bierkaai, ontwikkelde Brouwerij Anders deze unieke pils.
Kaaibier is een ongefilterde, karaktervolle Lager!
Naast andere Limburgse en Nationale bieren prijken ook de Zonderik bieren op de bierkaart.
Deze uitzonderlijke bieren zijn bedacht door mede eigenaar Luc Van Esch en
Blond wazig biertje met mooie witte schuimkraag Wandklevig
Moutige en hoppige neus Beetje stoffig
Bij de eerste slok worden uw smaakpapillen verwend met een fruitige smaak Bitterhop komt opzetten en heeft het bier een mooie boddy Ook kruidige toetsen geven het biet cachet Een mooie droge bittere afdronk die mooi uitvloeit
Een pracht van een pils die Geroen en ik kon bekoren De dorstige fietsers aan het fietsknooppunt 303 worden verwend
We vinden het maar normaal dat we bij een herbergbezoek
geserveerd worden door Kelners of diensters
Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan tafel.
Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af en maken ze weer netjes voor de volgende klanten.
Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling, mentaliteit en werkethiek hebben.
Aan motivatie mag het hen niet ontbreken.
En de eeuwige glimlach moet aanwezig zijn.
Daarom zet ik nu voortaan bij een herbergbezoek
De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje
Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te drukken.
Ere wie ere toekomt!
Bedankt mijne heren, goede reis en tot ziens!
INFO :
BVBA De Bierkaai - Fietscafé Brasserie de Bierkaai
De Zythosvereniging De Bierproevers Noord-Limburg uit Bree vieren
dit jaar hun vijftiende verjaardag.
Ze startten in 1995-96 onder de naam Breese Beerprevers.
In 2009 veranderen ze hun naam naar Bierproevers Noord-Limburg.
Daar de naam meer duidelijkheid schiep manifesteerde zich dat in een verhoging
van het ledenaantal in amper twee jaar.
Het vijftienjarig bestaan was een mooie gelegenheid om een eigen biertje te lanceren.
En waar kon je dit bier beter promoten dan op uw eigen bierfestival!
Ze trokken met hun idee naar Hombourg bij Brasserie Grain dOrge en ontwikkelden
samen met brouwer Benoit Johnen hun Missionaris. De naam is gekozen omdat ze als biervereniging zich verplicht voelen om de biercultuur te verspreiden en zo de missionarissen van het bier zijn.
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgische Limburg Deel 3 : De Kandinsky in Tilburg
Nog 5 meter te gaan en we zijn in het biermekka van Tilburg!
Na het bezoekaan de Trappistenbrouwerij van Koningshoeven trokken Geroen en ik richting Tilburg. Het *ABT* Café Kandinsky was ons nieuwe doel. We hadden er een ontmoeting met Fiona De Lange, DE dame die momenteel het bier in Nederland aan populariteit doet stijgen. Fiona heeft niet alleen haar drukbezochte bierblog die ze dagelijks met biernieuws aanvult, maar heeft ook haar eigen bedrijf AlleZ PR & Communicatie (www.allez.nl.). Via deze onderneming schrijft ze redactioneel voor de Nederlandse magazines Bier, en Mitra, maar ook publicaties voor dagbladen. De website van Brouwerij Huyghe is ook van haar hand. Naast schrijven is ze ook moderator bij biervoorstellingen. Haar laatste verwezenlijking die de pers haalde was een bierproeverij en rondleiding in de Trappistenbrouwerij Koningshoeven. Enkel en alleen voor vrouwen Een 150 vrouwen kwamen op de uitnodiging af. Hopelijk komt er in België ook zo'n lovenswaardig initiatief? Een veelzijdige dame dus die we maar al te graag voor een tweede maal wilden ontmoeten.
vlnr : Ilja Thonhauser (vriend van Fiona), ikke , Geroen en Fiona. Wij poggen van een Nederlands biertje, Fiona en vriend kozen voor een Belgisch gerstenat.
Biertempel - De Kandynski Telegraafstraat 58 5038 BM Tilburg
Net zoals de Beyerd is biercafé Kandinsky aangesloten bij de Alliantie van bier tapperijen. *ABT* is een soort samenwerkingsverband van diverse biercafés verspreid over geheel Nederland. Ze hebben door hun inzet bekendheid gegeven aan het speciaal bier. De alliantie viert dit jaar haar 25 jarig bestaan.
De Kandinsky die de naam draagt van een Russische Franse kunstschilder is het mekka voorbierliefhebbers in Tilburg. Ze beschikken over een uitgebreide bierkaart met hoofdzakelijk Belgische bieren. Met 200 bieren op de fles en acht bieren op de tap stellen ze hun veeleisende bierklanten tevreden.
Het interieur is er warm en sfeervol. Een mooi voorbeeld van een bruin café.
Biercafe Kandinsky - The place to beer !"
Geroen en ik proefden het vatbier van de maand. en een tweetal bieren van Museumbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek.
Goudkleurig wazig biertje met witte schuimkraag. Moutige neus
De aanzet is zoet en heeft meteen een volle lekkere smaak
Gevolgd door een hoppige bitterheid. Ook nu en dan een fruitprikje. zelfs geroosterde toetsjes. minieme kruidige smaken geven het bier de nodige schwung. Lekker bier met een licht bittere afdronk.
De eerste dag van onze tweedaagse zat er op! we moesten nog een kleine 50 km rijden om ons Hotel Bed & Breakfast "De Oude Bank" te bereiken in de gemeente Bergeijk. Nederland kan ons meer dan bekoren op biergebied! Wij komen zeker terug! De volgende dag doorkruisten we het prachtige Belgische Limburg met bezoeken aan biercafé De Bierkaai, Brouwerij De Dool, Brouwerij Wilderen en om af te sluiten nog een bezoekje aan De Stropop in Zoersel.
Maar daarover meer in de fotoreportages die volgen!
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (3)
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven Berkel-Enschot
3 : Witte Trappist
Vooraleer we de brouwerij bezochten (zie vorige reportage) deden Geroen en ik ons te goed aan een lekkere maaltijd buiten op het terras van het prachtige proeflokaal. Op het menu baarsachtige Tilapia klaar gemaakt met witte Trappist Daarbij degusteerden wij een uiteraard hetzelfde bier van t vat.
De Witte Trappist (5,5% Alc.Vol.) van La Trappe is voorlopig het
enige trappistenwitbier op moedertje aarde. Het biertje wordt niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en heeft een nagisting op de fles.
Genieten op het prachtige terras van het proeflokaal. Wetende dat er straks een rondleiding volgt in de prachtige brouwerij. Voor een bierfanaat is dit pas leven
De Baarsachtige Tilapia klaar gemaakt met witte Trappist en handgesneden frietjes. Een witte Trappist begeleid het gerecht.
De naam Witte Trappist kan twee betekenissen hebben.
Het wijst naar de bijnaam Witte Monniken die de Trappisten van Koningshoeven vroeger kregen. Of de witte Trappist een echt witbierprofiel heeft, heb ik het raden naar? maar de aromas en smaak benaderen een witje of tarwebier..
Op elke tafel wordt er een flesje met een nummer geplaatst met nog een extrabordje op een metalen stengel. Voor de diensters is het een koud kunstje om uw bestelling dan te bezorgen.
De Witte Trappist met op de achtergrond de oude mouterijtoren.
Witte Trappist van 't vat 5,5%Alc.Vol.
Wazig gouden biertje
Met romige witte schuimkraag.
Het aroma is fris zurig (citroen)
Ook tarweprikkels
De smaak is prettig fruitig Onze smaakpapillen worden verwend met
Diverse smaken van zomers fruit. Citroen en sinaasappel laten zich opmerken.
Kruidige toetsen zorgen voor een aangename afwisseling
Het biertje heeft een matige body
Zoete kruidige afdronk.
Aangenaam fris bier die door de zonnewarmte en met de nabijheid
van de abdij nog veel lekker smaakt.
Naast deze witte trappist brouwt Koningshoeven nog acht andere bieren die het Trappistenlabel mogen dragen :
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven (2)
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven Berkel-Enschot
2 : De brouwerij
Na een lekker middagmaal, kwam Exportmanager Vic Jaenen ons halen om de brouwerij te bezoeken. Na Orval, Rochefort, Westmalle en Achel is dit de vijfde Trappistenbrouwerij die ik bezoek. Nog Chimay en Westvleteren te gaan! In tegenstelling tot de Trappistenbrouwerijen in België staat de brouwerij van Koningshoeven open voor publiek.
Dit grote bakstenen gebouw, met de schoorsteen nog op de top, is de rijk geornamenteerde mouttoren. Vroeger gebruikten de monniken de oven om hun eigen gerst te mouten. Omdat dit een heel zwaar werk was en er niet zoveel monniken meer waren werd alle mout aangekocht van professionele mouters. De poort heeft u toegang naar de brouwerij.
Tunc vere monachie sunt si labore manuum suarum vivunt
Dan zyn zy waarlyk monikken als zy van den arbeid hunner handen leven
Regel H. Benedictus Hoofdstuk 48
Het oude brouwhuis De Schaapskooi. In 1987 besloten de broeder tot een grondige modernisering van de brouwerij. Een volledig nieuw brouwhuis werd gebouwd.
Op de binnenkoer van de brouwerij kun je de vijf torens van de abdij zien. De brouwerij wordt momenteel helemaal gerenoveerd.
Een middel om het goed te doen is : niet 'heilig' willen heten voor je het bent H. Benedictus - 4,62
De mouttoren gezien van op de koer van de brouwerij.
Een oude maar goed onderhouden brandweerwagen, geparkeerd naast de brouwerij De monniken waren duidelijk in staat om in het midden van de 20e eeuw! de behandeling van hun eigen branden te bestrijden. Een anekdote : De monniken mochten niet praten, dus gebruikten ze een speciale gebarentaal bij het communiceren van broeder tot broeder. Het gebruik van de telefoon zouden ze hanteren als een eenvoudige morse code, door te kloppen op de ontvanger. De enige uitzondering op deze regel was als er brand uitbrak, dan mochten de monniken bellen en het woord "vuur" roepen!
De oude bakkerij staat nog altijd in zijn hoedanigheid zoals vroeger. In de nieuwe bakkerij wordt brood gebakken voor de abdij en de kloosterwinkel. De populaire broden zijn bierbostel- en krentenbrood. Het bierbostelbrood is bereid van het gerst dat overblijft ná het brouwproces en is daardoor vitamine- en vezelrijk. Naast brood worden roomboterkoekjes en chocolade (tabletvormen) gemaakt, die het logo van de abdij dragen.
Hoe eenvoud mooi kan zijn! Een Trappistenstilleven in de oude bakkerij
De Brouwerij
In 1884 begonnen de monniken van Koningshoeven trappistenbier te brouwen. Bierbrouwerij De Koningshoeven, een zelfstandige dochteronderneming van Bavaria, huurt sinds 1997 de gebouwen van de abdij en produceert daar het enige Nederlandse trappistenbier in opdracht en onder toezicht van het klooster.
Er is bijna altijd bier tekort. De vraag is momenteel groter dan het aanbod. In 1999 bedroeg de productie amper 11.000 hl. Vorig jaar 2010 bedroeg de reeds 42.000 hl. Daarnaast ook nog ongeveer 20.000 HL voor derden gebrouwen. Het huidige volume bedraagt dit jaar al 48.000 hl
Exportmanager Vic Jaenen die ons door de brouwerij rondleidde. Waarvoor onze oprechte dank!
Al wat het klooster bezit, moet hij beschouwen als vaatwerk dat voor de altaardienst bestemd is H. Benedictus - 31,10-11
Drie brouwketels met achteraan de kamer met het besturingssysteem. Inhoud 144 HL waarbij je natuurlijk ruimte moet hebben voor het schuim. De beslagketel was vroeger tevens kookketel 144 HL
Het roerwerk
De oude mooie koperen brouwinstallatie
8 à 10 cylindroconische gistingstanks tanks van +/- 12.000 hl. Gisttanks zijn uitgelegd op 2 of 3 brouwsels dus effectief ( netto 300( 4x) - 450(8X) HL per stuk; Bruto 405 en 585 HL).
"Een middel om het goed te doen : elke dag de dood voor ogen houden" H. Benedictus - 4,47
De bottelarij en vatenafvullijn bevinden zich in een prachtig kader! Bemerkt de muurschilderijen en de terugkerende spitsbogen. De productie is verdeeld als volgt 90 % flessen / 10 % vaten Het is een Belgische vatenafvulllijn.
Opslag voor export!
Ook Trappistenbrouwerij Koningshoeven experimenteert volop met bier gerijpt op vaten. Momenteel gebruiken ze 5 soorten vaten De nieuwste testen zijn nu aangevat op Rum vaten !
Info : Vic Jaenen Notities : Geroen en brouwmeester Lodewijk Swinkels
Veel meer info over Trappistenbrouwerij Koningshoeven vind u op :
De Ledenaren beschikken eindelijk over hun eigen biertje. Ze hoeven voortaan niet meer jaloers te zijn op de omliggende gemeenten die reeds beschikten over een eigen gerstenat.
De Ledenaren hebben hun bier te danken aan maar liefst vijf jubilerende verenigingen die samen kwamen voor een gezamenlijke viering.
Toneelkring Vreugd en Deugd, De Landelijke Gilde, het Davidsfonds, de Heemkundige Kring Heemschut en de 11 juli-organisatie LEEuwFEESTEN.
De naam Hovaardig boerke verwijst naar een locofaulisme van de Ledenaars.
Volgens heemkundigen zou de naam verwijzen naar de vorstelijke buitenkroon op de toren van hun St. Martinuskerk.
In 1871 werd de toren opgebouwd en voorzien van een balustrade met 8 pinakels en 8 waterspuwers. Lede heeft één van de weinige kerken met boven op de toren een balustrade.
Men moet weten dat zulk een bouwwerk wat meer uitstraling geeft dan een gewone "dakgoot" en aldus een zeker symbool van rijkdom weergeeft. Deze rijkdom moet toch wel een beetje toegeschreven worden aan de massale toeloop van bedevaarders de tijd van toen. Of heeft het iets te maken met de spotnaam
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 2 : Bezoek aan Trappistenbrouwerij De Koningshoeven Berkel-Enschot
1 : Rondom de brouwerij
Na het bezoek aan het *ABT* Café De Beyerd ging onze reis verder. Een 40-tal km verder lag onze nieuwe bestemming. En wat voor een? Trappistenbrouwerij Koningshoeven in Berkel- Enschot. Via dorpjes zoals Bavel, Gilze en Goirle en ja we reden ook door klein Zwitserland bereikten we ons reisdoel. Om 14u30 hadden we pas een afspraak met Vic Jaenen Exportmanager van de brouwerij. Dus nog tijd om te eten en de omgeving te verkennen.
Bij aankomst werden we onmiddellijk geconfronteerd met de rust die de omgeving van de abdij uitstraalt. Bossen, vennen en landbouwpercelen, een gebied van zon 160 hectare rondom de abdij moet de bezoeker een gevoel van ontspanning geven. Het is precies of u zich gezonder voelt. In deze omgeving trekt u zich terug uit het dagelijkse drukke leven. Mijn liefde voor abdijen en kloosters is er nog groter op geworden.
Toch indrukwekkend de hoofdingang van het klooster
Trappisten in de meierij
Het imposante gebouwencomplex achter de toegangspoort van deze abdij is een goed voorbeeld van de neogotische bouwkunst uit de laatste decennia van de 19e eeuw. Het gehele complex kwam tot stand in de periode 1891-1893. Hier leven de paters die hun brood verdienen met het befaamde Trappistenbier.
Tegen het einde van de 19e eeuw bedreigde de Franse overheid het kloosterleven. Om het voortbestaan van de trappisten veilig te stellen trok in 1881 een groep monniken vanuit het klooster Sainte-Marie-du-Mont in Frans Vlaanderen naar Nederland. In drie boerderij op de grens tussen Tilburg en Berkel-Enschot vestigden zij het Trappistenklooster O.L.V. van Koningshoeven. Deze boerderijen waren ooit eigendom van Koning Willem II, vandaar de naam Koningshoeven. Koningshoeven is een van de vijf Trappistenkloosters in Nederland, maar is voorlopig het enige met een brouwerij.
De leer van Benedictus schrijft voor dat de paters Trappisten moeten leven van de arbeid hunner handen. Vanaf 1884 is besloten dit te doen door het brouwen van bier en dat jaartal markeert de geboorte van het ze beroemde bier La Trappe. Alleen wanneer bier wordt gebrouwen binnen de muren van een trappistenabdij mag het Trappistenbier worden genoemd. Bierbrouwerij De Schaapskooi dankt zijn naam aan een van de oude boerderijen, die vroeger op het abdijterrein stonden.
Benedictus Trappisten leven volgens de regels van Benedictus van Nursia (6e eeuw, Italië). In de 11e eeuw ging een groep Benedicijner monniken naar Citeaux. Dit was het begin van de Cisterciënzer Orde. Na periode van bloei en verval voerden de monniken van de abdij van La Trappe in Soligny in Normandië een hervorming door. Zij gaven de naam aan de Trappistenorde.
Niet alleen wordt er bier gebrouwen in De Koningshoeven. Ze doen ook aan Ecologische verantwoordelijke teelt. De Diamant-groep is een leerwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Wie groene vingers heeft, werkt bij Groen Xtra, een onderdeel van de Diamant-groep. Hieronder valt ook de kwekerij, die zich bevindt op het abdijcomplex van Koningshoeven. Hier worden vooral bodem bedekkende heesters voor de particuliere en gemeentelijke
markt gekweekt. Daarnaast worden de medewerkers ingehuurd om de groenvoorziening rond
abdij en brouwerij te onderhouden.
Enkele perceeltjes zijn afgelopen voorjaar voor het eerst zonder bestrijdingsmiddelen ingezaaid.
In het groen verscholen, een zwemvijver. Hier zouden de broeders op warme dagen indertijd afkoeling hebben gezocht.
Nog een speciale plaats op het domein. De dames die de abdij bezochten mochten niet verder gaan dan dit punt.
Een wonderlijke plek op het domein. De Mariakapel. Een eenvoudig plekje waar je even tot rust kan komen. Een plaats waar je altijd welkom bent.
Het bescheiden hoppeveld van de abdij. Klein maar o zo mooi!
Midden in de prachtige tuinen van het Trappistenklooster ligt het Proeflokaal van Bierbrouwerij de Koningshoeven. Hier kunt u heerlijk genieten van de Trappistenbieren van La Trappe, en lunchen op het uitgebreide terras.
.
Het gebouw heeft eenzelfde uitstraling als de boerenhoeven die in de tijd van Koning Willem II rond de abdij van Koningshoeven stonden. Het proeflokaal heeft onder meer een eigen filmzaal
Het prachtige proeflokaal met rieten dak. Op 1 mei 2008 werd het voor het eerst in gebruik genomen.
Het prachtig en gezellig terras.
Het interieur oogt heel mooi en is modern. maar toch behoud het de stijl van de abdij.
Rechts van het poortgebouw is de kloosterwinkel van de abdij. Die is voor iedereen vrij toegankelijk. Te koop zijn de soorten La Trappe-bieren van de brouwerij en hun bijbehorende glazen. Uit eigen huis zijn ook brood- en banketprodukten. Verder worden in de winkel voornamelijk artikelen verkocht die in andere kloosters zijn gemaakt, zoals zeep, kaas, jam en mosterd. Daarnaast zijn er likeur, kaarsen, iconen, devotiebeelden en kunst- en fotokaarten te koop.
Ook de Quadruppel Oak Aged uit verschillende batches is er te koop
In de volgende reportage gaan we samen met Exportmanager Vic Jaenen door de poort van deze oude mouttoren op bezoek in de brouwerij.
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 1 : De Beyerd in Breda
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het
Belgisch Limburg
Elke Belgische bierliefhebber weet dat bier momenteel grote furore maakt in Nederland. Daarentegen beschouwen bierleken Nederland nog altijd als een pilsland met slappe biertjes
Maar niets is minder waar Sinds de jaren negentig is de belangstelling en waardering voor de traditionele Nederlandse bieren sterk toegenomen. Vooral de laatste jaren is er een echte opmars bezig.
Kleine nieuwe Brouwerijen veranderen er stelselmatig het bierlandschap en brengen
lekkere originele bieren op de markt, bieren met een uitgesproken smaak en karakter.
Jammer genoeg zijn de bieren moeilijk te vinden in België, tenzij bij de betere dankenhandels en dan nog is het aanbod beperkt.
De belangenvereniging PINT, die in de jaren tachtig werd opgericht, organiseert het hele jaar door verschillende proeverijen en bierfestivals om het Nederlandse bier zo te promoten en in de picture te plaatsen.
Samen met biervriend Geroen bezocht ik het afgelopen weekend twee *ABT* biercafés (Alliantie van bier Tapperijen) om enkele Nederlandse bieren te proeven.
De Beyerd in Breda en de Kandinsky in Tilburg stonden op het programma. In deze laatste waren we in het gezelschap van Fiona De Lange een echte bierdame die via haar blog BIER en allerhande evenementen passioneel met bier bezig is en de Nederlanders wakker schud en hen op de hoogte houd van alle laatste ontwikkelingen op biergebied.
Naast het bezoek aan deze leuke biertempels stond er ons ook nog een rondleiding te wachten met Vic Jaenen (Commercieel Directeur) in
Nederlands voorlopige enige Trappistenbrouwerij De Koningshoeven in Berkel Enschot.
Maar eerst naar Breda voor een bezoekje aan De Beyerd
Het café is reeds 173 jaar in familiehanden. De inspiratie voor het ontstaan van dit bijzondere biercafé (1992) haalde eigenaar Piet de Jongh uit België. Weinig Nederlanders waren in die tijd bekend met de rijke Belgische biercultuur.
Dat het hem is gelukt om Breda en Nederland bekend te maken met de biercultuur bewijst Café de Beyerd.
Op dit moment worden er maar liefst 110 bieren van de fles geserveerd en 14 van het vat waaronder drie uit eigen brouwerij.
In 2010 werd dit etablissement uitgekozen als beste café van Nederland en staat het in de Café Top 100 van Misset Horeca. Het is in België uitgeroepen tot Ridder van de Roerstok.
Het Graphic Design Museum is de naaste buur van De Beyerd. Dit museum zou ik nog eens graag met een bezoekje vereren.
Het *ABT* café "De Beyerd" met een uitgebreid terras, waar het bij mooi weer heerlijk te vertoeven is.
Recht tegenover het café is er het winkeltje waar u de huisbieren van de Beyerd kan kopen.
De Beyerd mag zich Consul noemen van het Belgisch bier in het buitenland. Onder het bord ingemetseld in de muur, het laatste flesje Steendonk.
Het Café
De Beyerd straalt gezelligheid en warmte uit. Een bruin café waar het echt leuk te vertoeven is met vrienden.
Het Restaurant
Een verwijziging naar Brouwerij De Drie Hoefijzers Breda
De Brouwerij
In 2003 werd in de Beyerd gestart met de brouwerij. Hiermee haalde De Beyerd een stukje verloren Bredase traditie naar boven. Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij "De Drie Hoefijzers" werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwersambacht terug in de straat. "Drie Hoefijzers Klassiek" is dan ook het eerste bier dat hier gebrouwen wordt. Bron : De Beyerd
De Brouwinstallatie met de koperen brouwketels
Open gistkuipen
Lagering en bierfilter
De Bieren
Jelle tapt een Drie Hoefijzers Klassiek
De Beyerd Schwarzbier van t vat 5% Alc.Vol.
De Beyerd Klassiek van t vat 5% Alc.Vol.
De Beyerd Schwarzbier van t vat 5% Alc.Vol.
Zwart biertje met lichtbruine schuimkraag Het schuim verdwijnt snel (koude)
Het Aroma is licht geroosterd Ook een lichte boteraroma die absoluut niet stoort
De aanzet is licht zurig Met ook hier een licht geroosterde smaak Het bier smaakt fris Met toetsen van een lichte koffiesmaak Het heeft ietsje te weinig body maar is ook maar 5%Alc.Vol. Een lichte bitterheid maakt van dit bier een
Donkere dorstlesser.
De Beyerd Klassiek van t vat 5% Alc.Vol.
Goudblond helder bier Weinig koolzuur Het schuim is ook vlug verdwenen.
De neus ruikt moutig met fruitige prikkels.
Ook hier een lichte botersmaak Fruitige toetsen Een lichte bitterheid brengt evenwicht Ook hier weinig body De bitterheid vloeit uit Eveneens een prima dorstlesser.
De Beyerd Hefe Weise van t vat 5,6% Alc.Vol.
Wazig blond biertje met dikke witte schuimkraag.
De neus is fruitig Licht zurig (Tarwe)
Een fruitige lichtzoete aanzet die overgaat naar zurige prikkels. Een lichte hoppigheid zorgt voor een aangename smaak De afdronk is licht hoppig en fruitig De body is duidelijk beter dan de vorige biertjes