Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
16-10-2011
Abbaye de Forest - Brasserie Silly - Silly (Henegouwen)
Abbaye de Forest
Abbaye de Forest is een blond abdijbier die vrijwel onmiddellijk succes kende
sinds zijn lancering in 2005. Het won
reeds tweemaal een bronzen medaille op de Australian International Beer Award!
Abbaye de Forest is wel geen erkend abdijbier. Dit bier heeft enkel zijn
naam gelieerd aan een voormalige abdij, maar heeft er in feite geen enkele
officiële binding mee in tegenstelling met erkende abdijbieren.
Abdijbier is geen beschermde titel en mag dus door elke brouwerij op elke
biermerk gebruikt worden.
Meestal zijn het Tripels of Dubbels die onder de naam abdijbier verkocht worden.
de smaak is fruitig en aromatisch
Citroenprikkels
heel diep gewaar je een aangename broodsmaak
Het bier heeft een mooie lichte bitterheid die blijft aanhouden.
mooi in evenwicht.
Een biertje die
aangenaam drinken is.
waar fruitigheid en bitter elkaar goed aanvullen.
Antwerpen is een bierfestival rijker! En wat voor een?
Het Modeste Bier Festival, genoemd naar de man die decennialang brouwerij
De Koninck heeft geleid, die het Antwerps Bolleke met succes heeft gelanceerd en
al die jaren zich heeft vastgehouden aan de originele receptuur van dit bier.
Toen iedereen naar pils verlangde heeft Modeste verder bier van hoge
gisting blijven brouwen. En met zijn koppigheid, traditiegetrouwheid en Antwerpse
vastberadenheid heeft hij deze Speciale Belge op de wereldkaart geplaatst.
De 88-jarige Modeste Van den Bogaert overleed op 1oktober 2010 en nu precies
een jaar later richtte de bierproefvereniging het Antwerps Bier College als ode
aan hun geroemd erelid dit tweedaags bierfestival in.
Met dit Modeste Bier festival willen we de herinnering aan een moedig
brouwer in het leven houden. Maar de naam Modeste betekent ook bescheiden
en daarom willen we met dit festival een forum zijn van en voor de kleine,
bescheiden brouwer!
schreef voorzitter Hans Bombeke op hun website.
In de verte wuifde het handje al ter verwelkoming!
Het tweedaags bierfestival vond plaats (hoe kan het ook anders) in een van grote
opslagplaatsen van brouwerij De Koninck.
Naast de kleine brouwerijen die verspreid waren over twee dagen (zo moesten
de brouwers niet overnachten) waren ook de Belgian Family Brewers aanwezig waarvan brouwerij De Koninck lid van uitmaakt en natuurlijk ook de
groep Moortgat die verleden jaar brouwerij De Koninck heeft overgenomen.
Naast het proeven van de
Belgische biercultuur vonden er voor de bezoekers ook talrijke interessante randactiviteiten
plaats. Van brouwerijbezoek , allerhande
leerrijke voordrachten tot het bijwonen van kaas-en bier degustaties.
Met de bierfanaten, Pierre, Gilberte en Geroen bezochten we het festival op zaterdag. Jammer genoeg konden wij niet te lang blijven doordat er 's avonds nog een Soirée Dupont op het menu stond. En dit wilden we niet missen. Druk druk maar gezellig druk!
ABC - Het Antwerps BierCollege
Voor de officiële opening van start kon gaan briefde een gelukkige en
trotse voorzitter Hans Bombeke op een leuke manier de brouwers.
Even
uitkijken of al de prominenten aanwezig waren. Vlnr : Hans Bombeke
(voorzitter ABC) , Dominique Van Den Bogaert (zoon van Modeste) en Paul
Meeussen (uitbater van t Antwaerps
Bierhuiske)
Eindelijk is het zover, Ere-genodigde Mevrouw Modeste Van den Bogaert mocht het eerste Modeste Bierfestival voor geopend verklaren.
Aan de inkom was er
een ruimte voorzien om bierboeken te kopen.
Op de foto : Professor Denis De Keukeleire bekijkt het nieuwe boek. Antwerpen Bierstad, acht eeuwen biercultuur. Het lijvig boek was te verkrijgen aan een
speciaal festivaltarief + een extra ledenkorting voor alle Zythosleden.
Ook kon men aan een speciale stand via internet inschrijven voor een speciale editie van een nieuw bier "Cuvéé Modeste".
Als
hommage aan Modeste Van den Bogaert brouwt De Koninck een speciaal bier,
geïnspireerd op het bekende De Koninck bier. Brouwmeester Dennis de Potter zal
de karakteristieken van de klassieke De Koninck nog sterker uit vergroten.
Iedereen kan het vanaf het eerste moment het hele proces volgen na inschrijving
op de website. Snel zijn is de boodschap want er worden maar 13.000
flessen van 75cl gebrouwen. Cuvée Modeste zal kunnen uitgeleverd worden
in maart 2012.
Prijs 6 euro/ fles. Bestellen via www.cuveemodeste.be
De mooie stand van Moortgat!
Spiksplinternieuwe Brouwerij Dilewyns (Vicaris) uit Dendermonde kon niet ontbreken. Ze werd op zaterdag vertegenwoordigd door de sympathieke en mooie Claire Dilewyns.
Commercieel directeur Gust Simoens van brouwerij Dupont (Tourpes) Op de middag stand-by in Antwerpen en in de vooravond aanwezig in
Waregem voor een soiree Dupont.Over liefde voor het vak gesproken!
Vertegenwoordiger Brouwerij Huyghe, Martin de Keulenaere en echtgenote toosten op het succes van het festival.
Een ludieke bedoening aan de stand van
Brasserie Inter-Pol
uit Mont-Houffalize. De bieren Witte- en Zwarte Pol
worden via een aflopende tekstrol om het half uur bezongen en bejubeld door Tine
en Pol tot groot jolijt van de bezoekers.
"Witte Pol, zwarte Pol mijn pint is leeg Doe ze nog eens vol Witte Pol Zwarte Pol Godendrank 't is genen brol"
Gust Hermans van De Scheldebrouwerij uit Meer (Hoogstraten)
tapt hier een heerlijke Hopruiter van t vat.
Bart Desaeger van Bio-brouwerij Den Hopperd laat ons genieten van een Kameleon Ginseng.
Brasserie Les 3 Fourquets (Courtil-Gouvy)
bracht zijn Humulus Lupulus mee naar Antwerpen.
De Latijnse naam van hop is Humulus Lupulus wat letterkundig ook Kleine Nederige
Wolf betekent.
Hilde en Ronny van brouwerij Wieze uit de gelijknamige gemeente pakten uit met hun Wieze Tripel, bruin en een Toreken.
Het Festival vond plaats in een grote opslagplaats van brouwerij De Koninck.
Als u op een bierfestival kabouters tegen komt dan weet u dat Brasserie Achouffe (Wibrin- Achouffe) in de buurt is! In Antwerpen was het niet anders
Altijd met een spontane lach op de mond.
De vriendelijke goedlachse mooie An Van den Wijngaert vertegenwoordigster van brouwerij Het Anker (Mechelen).
Uit het Oost-Vlaamse Erpe-Mere Dirk De Pauw van brouwerij De Glazen Toren.
Sandrino Desender vertegenwoordiger van brouwerij Van Eecke (Watou) en Leroy (Boezinge) in mooi gezelschap van Claire Dilewyns!
Uit Vaux-sur-Sûre Brasserie de Bastogne. Gemakkelijk te herkennen aan hun oranje T-shirts. Hier tapt men een heerlijke Bastogne Pale Ale in het proefglaasje!
Grégory Verhelst van Brasserie Artisanale de Rulles (Rulles) tapt een Rulles Estvale, een lekker bittertje!
Proefglaasje met fles! Stilleven op het Modeste Bierfestival
Brouwerij Donun Ignis (Geschenk van het vuur) uit Sinaai-Waas. Naast hun Noorderbierke en Zuiderbierke had Geert Vertenten ook een originele bieropener bij!
Dominique Van Den Bogaert (r) op bezoek bij
Brasserie De Silly (Silly).
De stand werd open gehouden door Lionel Van der
Haegen.
vlnr : Wim Van Der Steen, PR directeur voor brouwerij De Koninck, Sven Gatz,
Directeur van de Unie
van de Belgische Brouwers en Hans Bombeke voorzitter ABC genieten van een Bolleke.
Ook buiten viel er heel wat te beleven! Naast de talrijke eetkraampjes en feesttent gaven Alex Gaethofs en Yannick de
Coucquéau van de verhuisbrouwerij een demonstratie bierbrouwen.
Een leuke dixielandband zorgde voor de gezellige sfeer!
Bij het verlaten van
het festival kwam ik nog de echtgenote van Modeste van Den Bogaert tegen. Ze was zo vriendelijk te poseren tussen de twee handjes en
dat leverde deze mooie foto op!
Zoals altijd sluit ik mijn
fotoreportage altijd af met een mooie dame die wil poseren
voor mijn digitaalke.
Ditmaal een Hollandse schone Ze
fluisterde met dat prachtige Nederlands accent zachtjes in mijn oor
En volgend jaar voor twee dagen komen hé!
plus nog een klein zinnetje...
Ze gaf er nog klein knipoogje bij en toaste op het festival Maar meer
mag ik niet zeggen.
Zonnegem is een deelgemeente van
Sint-Lievens-Houtem, Zuid-Oost-Vlaanderen.
In de dorpskern ligt de voormalige Brouwerij
Rubbens, ooit als florissante landelijke bierproducent het bruisend hart van
het dorp, nu een beschermd monument bestaande uit een groep karaktervolle
gebouwen rond een indrukwekkende gekasseide binnenkoer. Centraal staat de
imposante brouwzaal, geflankeerd door de schouwtoren en de mouteest, een kader
dat zich prachtig leent voor kleinschalige culturele evenementen.
De VZW Oude Brouwerij van Zonnegem is een
initiatief om de speciale uitstraling van dit complex weer tot leven te wekken.
De VZW stelt zich tot doel de vroegere brouwzaal te restaureren. Een échte
brouwzaal zal het wel nooit meer worden - de euromiljonairs onder u mogen zich
spontaan aanmelden! ;-) - maar de grandeur van toen zal natuurlijk zoveel
mogelijk behouden worden.
Ondertussen organiseert de VZW af en toe een
gezellig evement op de binnenkoer - zoals de ambachtenmarkt en de Open Monumenten Dag.
Om de restauratie te bekostigen verkoopt de VZW hun
eigen biertje Zonnegemse Zot. Het biertje werd speciaal ontworpen en gebrouwen
bij De Proefbrouwerij en wordt afgevuld in oude flesjes van brouwerij Rubens.
Het bier is ter plaatse verkrijgbaar. Let wel: buiten de evenementen wordt het enkel per bak verkocht! U steunt bovendien de vereniging telkens u een flesje ontkurkt.
U doet er dus niet alleen uzelf een plezier mee...
Het derde weekend van september dit jaar stond bier centraal in de Hoofdstad
van het Goede Leven. Drie dagen lang waren er in Poperinge de Bier-& Hoppefeesten. Met twee dagen Tournée Générale op
de grote markt, de verkiezing van de nieuwe Hopkoningin en de 22ste
Hoppestoet waren er voldoende elementen aanwezig om de duizenden bezoekers te
behagen. De TV reclame voor Tournée Générale op radio en televisie had weerklank gevonden
bij de vele Poperingenaars, Toeristen, en bierliefhebbers. Velen waren dan ook naar de Hoppestad afgezakt.
Als bierfanaat die regelmatig bierfestijnen bezoekt bleef ik zaterdag een beetje op mijn honger (in dit geval
dorst) zitten. Met het idee dat er ook kleine Belgische brouwerijen aanwezig zouden zijn (ik had vooral uitgekeken naar de Poperingse
brouwerij De Plukker) werd de markt echteringenomen door enkel grote brouwerijen die het dure standgeld konden en
wilden betalen. En dit was jammer. Want de Belgische Biercultuur is zoveel rijker als ze aangevuld word met kleine
zelfstandige brouwerijen. Jammer dit was de kans voor Poperinge om als centrum
van de hoppeteelt uit te pakken met een ruimer pakket van grote en kleine Belgische
brouwerijen.
Ondanks de dreigende regenwolken was het toch best
gezellig op de markt. Ik proefde er het heerlijke foederbier Jacobins Cuvée en de smakelijke
Omer van Bockor, (Cindy en Elise zijn echte schatjes!) Antoine Bosteels liet
ons zijn Karmeliet van t vat en eentje uit de fles proeven om het verschil van bitterheid
aan te tonen.
Ook de bijhorende discussie over de smaak van Belgische bieren was best leerzaam.
Een Malheur Dark Bruteingeschonken door
de nieuwe vertegenwoordiger Benny van Hecke en ontslagnemende Dirk Van damme smaakte heerlijk. Ook een Tripel Broeder Jacob kon mij bekoren. Quintine Blond, een van de eerste sterk
gehopte bieren in België was terug een streling op de tong en een Achouffe
Houblon Dobbelen IPA Tripel was een volwaardige afsluiter.
Ook de Trappisten waren aanwezig en de plaatselijke brouwerijen Vanheecke
Leroy met vertegenwoordiger Sandrino konden natuurlijk niet ontbreken.
Hieronder een kleine foto
impressie van de zaterdagnamiddag.
Op de vernieuwde markt van Poperinge niet ver van de Sint-Johannes Kerk
moest Meester Ghybe van op zijn ezel toekijken hoe de open ruimte gevuld werd
met bierstanden.
Deze figuur komt uit de Middeleeuwen en stond voor drie steden d ie
lakengrootheden waren: Gent, Ieper en Brugge.
Meester Ghybe was een spotfiguur die werd uitgevonden door de Gilde van de
Keikoppen (= bijnaam van de inwoners uit Poperinge)
De ezel stond symbool voor Vlaanderen, de kei verwijst naar het hardnekkige
Poperinge. Doordat de persoon achterstevoren zat, wou men tonen dat Vlaanderen
verkeerd werd bestuurd. (Een beetje toepasselijk voor deze tijd)? Het beeld is
een werk van Het is een werk van Lucien De Gheus.
Het vernieuwde marktplein onder een dreigende lucht met de diverse bierstandjes.
Een oude brouwerijwagen
van Palm Breweries met echte Brabantse
trekpaarden reed met de bierliefhebbers rondjes in de stad.
Veel volk verzameld rond het podium voor het optreden van de presentatoren van Tournée Générale, Ray Cokes en Jean Blaute. Hier geflankeerd door hoppeboer Eric Lagache en Burgemeester van Poperinge Kristof Dejaegere.
Ook hun busje waarmee ze het land doorkruisten mocht in Poperinge niet ontbreken.
Eric Lagache
voorzitter van vzw HOP in zijn hoppestandje.
Hij roept de Belgische brouwerijen op om hun bier met
Belgische hop te brouwen
en die te kopen aan aanvaardbare prijzen.
Jammer genoeg verkopen de hoptelers hun product onder de kostprijs.
Midden de hopkrans de
nieuwe folder van de Belgische hop.
Om de Belgische hop nog beter te promoten is er nu de lancering van
het logo "Belgische hop".
De Belgische brouwerijen kunnen dit logo aanvragen
Vijf brouwerijen hebben dit reeds gedaan,
wat betekent dat hun bier gebrouwen wordt met minstens
vijftig procent Belgische hop.
Ook heel veel
randanimatie was er te beleven.
De techniek van hoelahoepende meisjes hebben mij altijd gefascineerd.
Ik kon dus niet laten om deze uiterst moeilijke discipline in beeld te brengen.
Waren ze de zaterdag
niet aanwezig met hun bier, toch bevolkten ze samen
met de aftredende Hopkoningin en haar eredame de grote markt.
vlnr : Kris Langouche
(Brouwerij De Plukker), uittredende Hopkoningin Charlotte
Vallaeys en haar eredame Karen Delvoy en Bio- hoppeboer Joris
Cambie (Brouwerij De Plukker)
Ook op de markt
aanwezig was Daniël, de vader van bio hoppeboer Joris Cambi.
Dank zij de uitzending van Tournée Générale is Daniël een echte BHB
(bekende Hoppe Boer) geworden.
Bier proeven met een strikje alia Di Rupo kan ook lekker zijn!
Stefaan Couttenye eigenaar en chef-kok van het populaire
gerenommeerde bierrestaurant t Hommelhof (Watou) in gesprek met Jean Blaute
Vlaams gitarist, producer en televisiepersoonlijkheid.
De dansers "Moris Men" uit Kent (GB) vertegenwoordigden
de Britse Hopregio.
Een leuke dame op het einde betekent
inderdaad het einde van de fotoreportage! Het niet uit Poperinge afkomstig afsluitblogmeisje
fluisterde mij, na eerst een slokje van haar
kriekje genomen te hebben vier woorden in mijn oor waarvan ik er slechts deze drie op mijn Bierblog
mocht vermelden :
"Tot volgende keer"?
Info :
De
Stad Poperinge
Toeristische dienst
Tournée Générale
De opnames van de derde reeks van Tournée générale starten in het voorjaar van 2012. De brouwerijen of bierbedrijven die in het derde seizoen van 'Tournée générale' aan bod komen, zullen daar niet voor betaald hebben in tegenstelling tot verleden jaar.
Met het brouwen van een
biologisch bier heeft Brouwerij des Legendes een stap verder gezet.
Het bier werd gebrouwen in de traditie van de Weizenbieren uit Duitsland. Zijn uniciteit ligt in de ingrediënten
(gemoute gerst, tarwe en hop), die uitsluitend afkomstig zijn uit de
biologische sector. Het bier is van hoge gisting en gefermenteerd in de fles.
Quintine Blanche Bio 5,9% Alc.Vol. Brasserie Ellezelle (Brasserie
des Légendes) Ellezelle
Blond bier met witte schuimkraag
De neus is vrij moutig. met kruidige toetsjes
De eerste slok is moutig gevolgd door een geringe bitterheid
Zoete toetsen van fruit (citrus) dwarrelen op.
Het bier heeft een mooie body en een
aangename smaak. Vooral de kruidige prikkels spelen een rol De afdronk is droog met een geringe bitterheid.
Niet de typische smaak van een witbier.
Leuke dorstlesser!
Naast Brasserie Ellezelloise
wordt ook de naam Brasserie des Légendes vernoemd.
Dit heeft met het volgende te maken :
Het jonge brouwerskoppel Pierre Delcoigne en Vinciane Wergifosse van
Brasserie des Géants uit Irchonwelz hebben
indertijd brouwerij Ellezelloise overgenomen.
Daar Brasserie des Géants (Brouwerij van de Reuzen) ook de folklore in hun
bieren handhaaft
hebben ze besloten de twee brouwerijen gezamenlijk Brasseries des Légendes
te noemen.
Vanaf nu dus Reuzen in Irchonwelz bij Ath en Heksen in Ellezelle.
Om het zomerseizoen 2011 af te sluiten hieronder nog een fotoreportage van het grootste streekbierenfestival van Europa! Zwevegem 2011
Op 14 en 15 augustus
2011 vond al voor de elfde keer het Internationaal Streekbierenfestival van
Zwevegem plaats. Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber:
meer dan 30 bekende en minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland
stelden er aan het publiek het beste uit hun gamma voor, goed voor meer dan 130
verschillende bieren.
Een
streekbierenfestival en VZW Flanders Events kunnen ondertussen rekenen op de
onvoorwaardelijke steun van tal van mensen uit de brouwerijwereld, de vele
bierliefhebbers en de talrijke bezoekers elk jaar.
Dit jaar waren er maar
liefst 10 brouwerijen voor het eerst aanwezig op het festival enopnieuw een groot aantal primeurs : volgende
brouwerijen waren er voor het eerst bij Bios-Van
Steenberge uit Ertvelde, Brouwers Verzet uit Anzegem, Strubbe uit Ichtegem en
Stadsbrouwerij Gruut uit Gent maar ook brouwerijen Dijkwaert, Wieze,
Cluysenaer, Zeven Zonden en Gulden Spoor.
Behalve één van de
grootste openluchtbierfestivals in Europa, is het Internationaal
Streekbierenfestival een op en top gezinsfestival, met voor elk wat wils.
Muziekliefhebbers konden dit jaar genieten van live optredens van onder meer
Beercan, Frituur Paula, Fiesta, Sebi Lee, ManWhore, Captain Wolf, Tristar,
Coolblue Band en ABC Combo.
Voor de kinderen was
er weer een heus kinderdorp met kermisattracties en gratis animatie onder het
toezicht van de professionele monitoren van de Funbus. Wie tussendoor graag een
hapje at kon terecht bij de vele hapjesstanden.
De bezoekers konden ook weer deelnemen
aan de Beregoed-Bierwedstrijd, door hun favoriete bier aan te kruisen in elk
van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders, Voorzichtige
Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren. De bieren die de meeste
stemmen krijgen, levert hun brouwer een Gouden Glas op. De Gouden Glazen
worden zoals altijd uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2012
Fiona De Lange, de First Lady van de Nederlandse biercultuur kwam voor
het eerst naar Zwevegem en was onder de indruk. Samen met de genodigden kreeg
ze van Voorzitter Yvan Devlaminck een rondleiding voor en achter de schermen van het
Festival.
Niet veel tekst onder de fotos want ze spreken voor zichzelf
Geniet nogmaals van
dit fantastisch festival ingericht door Flanders Events!
Fiona De Lange op
bezoek bij de bierstand van brouwerij Van Steenberge,
in gesprek met de jonge bierproevers van de vereniging Nadorst
en gekiekt door Guido De Vos (brouwerij De Ranke) met uw verslaggever.
En ja als u een mooie dame op het einde
van de fotoreeks ziet weet U als trouwe bezoeker wat dit
betekent. Inderdaad het einde van de fotoreportage!
Het
afsluitblogmeisje fluisterde mij, na eerst haar flashy zonnebril afgezet te
hebben
vier woorden in mijn oor waarvan ik slechts enkel deze drie op mijn Bierblog
mocht vermelden
Het feest vond plaats in het spiksplinternieuwe centrum "De Wattenfabriek" Het project "De
Wattenfabriek" omvat een bibliotheek, lokalen voor de muziekschool, een
jeugdontmoetingscentrum, een aantal polyvalente zalen en 8 lofts.
HERZELE - Brouwerij De Ryck
bestaat 125 jaar. En dat moet gevierd worden dacht het DE RYCK-team
En zo geschiedde. Op zaterdagavond 10 september 2011 was er in de
spiksplinternieuwe zaal De Wattenfabriek te Herzele een gigantisch feest voor
familie, brouwers en vrienden. De genodigden werden verwelkomt met een
Speciale De Ryck Een speciale Belge die nog in 2006 en 2008 een bronzen
medaille in de wacht sleepte op de World Beer Cup.
We werden er hartelijk ontvangen door
An De Ryck en haar kinderen Bram en Miek Van Melkebeke.
Ook kersverse Directeur van de Unie
van de Belgische Brouwers
Sven Gatz was een opmerkelijke aanwezige.
De genodigden werden verwelkomt met een Speciale De Ryck
Gezellig keuvelen met een lekker biertje onder een oude spandoek van De Ryck. De vele genodigden vulden stelselmatig de inkomsthal.
Aanwezig op het feest, naaste brouwbuurman Bruno Van Den Bossche (rechts) van de gelijknamige brouwerij uit Sint-Lievens-Esse en Paul Haustraete met echtgenote van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen waarvoor het streekbiertje Steenuilke
gebrouwen wordt
Ook Jan Louis (L) redacteur van het biertijdschrift De Zytholoog en bestuurslid van OPA (Objectieve Proef Ajuinen - Aalst) en
Geroen Vansteenbrugge biervoordrachtgever en secretaris van de Waregemse Bierfanaten konden de Speciale De Ryck
smaken!
Gespot : Brouwer Wim Saeyens en
echtgenote Geertrui van brouwerij De Graal (Brakel)
Paul
Vanneste (stichter oud brouwerij De Gouden Boom - Brugge) (MR), Alain De Laet,
gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Huyghe (Melle) (ML) met beide echtgenotes.
De genodigden werden daarna ontvangen
in een nevenliggende zaal voor de
voorstelling van het nieuwe bier, speciaal gebrouwen voor 125 jaar De
Ryck.
Maar eerst kondigde de buurman en vriend des huizes enkele gastsprekers aan.
De Hr. Johan Van Tilleboom, burgemeester van Herzele.
De Hr. Johan Van Tilleboom, burgemeester van Herzele was
bijzonder trots om een brouwerij als De Ryck in zijn gemeente te hebben. Wie
Herzele binnenrijdt via de stationsstraat komt alle belangrijke monumenten van
onze gemeente tegen dus ook de familiale brouwerij De Ryck.
An De Ryck is
ooit nog mijn babysitter geweest grapte hij.
Ze is een doener van geen kleintje vervaardigd. Ze was lang de enige
vrouwelijke brouwer van ons land en heeft heel wat verwezenlijkt, met haar
familiale onderneming. Door her en der prijzen te winnen met haar bieren
zette ze Herzele in de kijker. Brouwer zijn is geen beroep zoals een ander.
Bier is de olie van de vriendschap.
Een aandachtig publiek!
De Hr. Sven Gatz directeur van de Unie van de
Belgische Brouwers.
Toen kwam De Hr. Sven Gatz aan
het woord. In zijn eerste maidenspeech als kersverse directeur van
de Unie van de Belgische Brouwers had hij het over de Belgische Biercultuur.
Deze steunt op vier pijlers die heel toepasselijk zijn voor brouwerij De
Ryck. Doordrijvers, Topkwaliteit, Traditie en Diversiteit. Brouwerij De
Ryck is zeer verbonden met de lokale gemeenschap en met de jonge garde Miek en
Bram en gesteund door An hebben ze nog een mooie toekomst voor de boeg.
An De Ryck
An De Ryck was de gemeente zeer
dankbaar dat ze als eersten gebruik mochten maken van deze nieuwe zaal.
Ze schetste innemend de historie van de brouwerij.
De brouwerij werd in 1886 gesticht door Gustaaf De Ryck. Hij kocht indertijd de
boerderij rechtover de kerk van Herzele en startte zijn eigen brouwerij De
Gouden Arend.
Op het einde van de eerste wereldoorlog kwam er noodgedwongen een einde aan de
activiteiten, maar in 1920 werden de krachten terug gebundeld en opende de brouwerij
voor de tweede maal, deze keer onder de naam Brouwerij De Ryck. Meteen ook werd
onze amberkleurige oogappel Special De Ryck voorgesteld, een bier op basis van
vier zuivere ingrediënten, namelijk hop, mout, gist en water. Na het overlijden
van Gustaaf werd de fakkel doorgegeven aan zoon Clement en zijn zussen. Later
werd de brouwerij omgezet naar een bvba onder het bewind van de neven Gustaaf
Jr en Paul De Ryck. Vandaag hebben we met trots 9 artisanale bieren in ons
gamma. Elk bier wordt op authentieke wijze gebrouwen met respect voor het
brouwers vak.
Miek Van Melkebeke
Tenslotte had dochter Miek het over de bieren van De Ryck. Ze vertelde dat haar broer Bram als
brouwer door het leven zou gaan en zij zelf zal in binnen- en buitenland de bieren van brouwerij De Ryck
promoten.
Daarna stelde met trots het nieuwe bier Golden Arend voor.
Ook enkele mensen w.o. de oudste werknemer werd in de bloemetjes gezet.
Het nieuwe bier 125 jaar De Ryck. Golden Arend
Een feestelijk Walking Diner voor alle genodigden was het sluitstuk van de sfeervolle avond
In de feestzaal werd iedereen
uitgenodigd om de Golden Arend te proeven. Ook de andere bieren van De Ryck
konden gedegusteerd worden. De genodigden werden vergast op een
lekker Walking diner en een live orkest bracht een
gezellige sfeer in de zaal.
Ook brouwer Karel Verhaeghe van Brouwerij Verhaeghe uit Vichte was aanwezig met zijn echtgenote.
Leuk om terug te zien was oud brouwer André Paeleman uit Wetteren. Bekend om zijn bier Uitzet!
Uw verslaggever en Geroen met de mooie en sympathieke Miek. Ze straalde en wij ook uiteraard!
Bierbrouwer en geuzesteker Frank Boon en Bruno Van Den Bosshe met hun dames aan het dessert buffet!
Uit Brussel, Pierre Zuber
de Zwitserse uitbater van de bekende The Belgian
beer tasting shopDelices & Capricesin rue
de Boucher met echtgenote in gezelschap van Vincent Poillion.
In de late avond kwamen de Dilewyns zusjes zoals echte Hollywoodsterren in styl binnen gewandeld. Miek
Van Melkebeke poserend tussen de zussen Anne-Catherine, Claire en Hélène Dilewyns. (Brouwerij Dilewyns - Dendermonde)
De covergroep
Revision gaf tot in de late uurtjes een spetterend optreden
met covers uit de jaren 80.
Nog een foto van de prachtige Wattenfabriek om een gezellig avond af te sluiten.
Op zondag 11 september tijdens de
jaarlijkse open monumentendag werd de feestviering verder gezet rond de125ste
verjaardag.
Iedereen kon dan de bieren proeven in de
brouwerij. Er werden ook originele biersnacks en
geleide rondleidingen voorzien in de brouwerij. Voor de kleinsten was er animatie
voorzien en ook de Herzeelse concertband Vivace kwam er zondagnamiddag
optreden.
Met een naam als
Bierbeek moet je als gemeente toch je eigen bier hebben? Daarom besloot het
gemeentebestuur om een eigen bier te laten brouwen. Ze polsten bij de verenigingen en de plaatselijke
middenstand naar hun interesse en ging een samenwerking aan met de firma
Terclavers uit Leuven. Zij brachten het gemeentebestuur in contact met brouwerij
Van Steenberge uit het Oost-Vlaamse Ertvelde Sinds juni 2003
genieten de Bierbekenaren nu van hun eigen Bierbeekse,. Voor wie wil weten
hoe Bierbeek aan zijn naam komt: Bier is allicht afgeleid van birre, wat
bron betekent. Toch wil de legende dat Keizer Karel aan de basis van de
gemeentenaam ligt. Hij liet immers alle bier van het dorp in de Molendalebeek
lopen. Bron : Bierbeek.
De brouwerij is te bezoeken s namiddags, op maandag, dinsdag en woensdag.
Enkel na telefonisch of schriftelijke afspraak, (e-mail). Na de rondleiding
wordt in
onze taverne een degustatie aangeboden
't Hoppe-Bietje - degustatiecafé - St. Baafs-Vijve
Degustatiecafé, 't
Hoppe-Bietje St. Baafs-Vijve
In een vorige fotoreportage
kon u kennis maken met "De Bie" West-Vlaanderens nieuwste brouwerij. Deze brouwerij plaatsts de gemeente Dentergem (vroeger was brouwerij Riva daar gevestigd)
weer op de Belgische bierkaart.
Zoals u kon lezen is de kersverse brouwerij ondergebracht in de historische
boerderij Hof ter Linden.
Maar dit is eigenlijk nog niet alles wat vader Jos en zoon Nicolas tJoen
hebben verwezenlijkt. Gisteren op Open
Monumentendag konden de bezoekers naast de brouwerij ook kennis maken met het degustatie café t Hoppe-Bietje,
een klein cafeetje gelegen aan de oevers van de Leie op slechts 5 minuten wandelafstand van de brouwerij.
Dit mooie pittoresk cafeetje wordt een meerwaarde voor de Leiestreek.
Het wordt een ideale stopplaats voor wandelaars, fietsers- en ruiters.
Het ligt in een oase van rust langs het jaagpad van de Golden River.
Fietsers, wandelaars en ruiters krijgen er langs het jaagpad van de Leie een nieuwe gezellige rustplaats bij!
't Hoppe-Bietje. Deze oude hoeve werd omgebouwd tot een gezellige degustatiecafeetje. Later zal een van de gebouwen een klein biermuseum bevatten.
Wat ook zo bijzonder is
aan t Hoppe-bietje is dat het beschikt over twee hoppevelden in laagbouwcultuur.
Er wordt Pioneerhop geteeld. Dit is
een Engelse hop soort, een zustersoort van de Herald hop.
Deze geteelde hop zal dienst doen als bitter hop voor de bieren van De Bie. Hoppe langs de Leie! het is totaal iets anders dan het vlas
Geen vlas, maar echte hoppe!
Ter gelegenheid van Open Monumentendag werd een Hoppepluk gesimuleerd.
De naam van de locatie heeft uiteraard een connotatie met bier: het hoppe bietje. Je vindt hier ook een speelplein voor de kleinsten en een gezellig terras.
Kom binnen en geniet mee !!!
Maar eerst de voeten afvegen aan de originele voetmat.
Het degustatiecafeetje heeft alles om de bezoekers te behagen. Naast de bieren van de Bie zullen hier ook kleine snacks geserveerd worden.
Voor wie koude voeten heeft is er nog ook de oude buzestove om ze op te warmen!
Goudblond biertje met
een dikke witte schuimkraag.
Het aroma is kruidig doorweven met fruitige toetsen.
De eerste smaak is
zoet-bitter. Een minieme kruidigheid
verwend uw smaakpapillen. Zoete toetsen van
peperkoek, honing? wisselen af met een kruidige
bitterheid.
Het bier is mals en laat zich vlot
degusteren. Licht bittere afdronk
Wetend dat er naast
Blonde Bie nog talrijke andere bieren beschikbaar zijn, ben ik zeker dat t Hoppe-Bietje
de place to BE wordt langs de Leie.
Dentergem
staat met brouwerij De Bie weer op de bierkaart! Na
Watou (ontstaan in 1992) en Loker heeft
vader Jos en zoon Nicolas tJoen zich voorgoed gevestigd in de historische
boerderij Hof ter Linden te Wakken (Dentergem).
Naast een splinternieuwe brouwerij en een prachtig ruim proeflokaal is er ook
een kersverse slagerij opgetrokken waar ze hun eigen gefokt vlees van de
Limousinkoeien zullen verwerken en verkopen.
De historische boerderij Hof ter Linden waar de brouwerij gevestigd is.
Voor
Dentergem is dit natuurlijk een toeristische troef. Vooral omdat
er door vader en zoon ook gedacht is aan de vele fietsers en wandelaars die
langs de kronkelende Leie hun geliefde recreatiesport beoefenen.
Want niet
ver van de boerderij is er verleden jaar een hoppeveld aangelegd en ook een
café waar de passanten deproducten van
De Bie zullen kunnen proeven.
Het prachtige landschap met grazende Limousinkoeien. In de verte niet ver van de Leie, een hoppeveld en een klein cafeetje een ideale stopplaats voor de fietsers.
Ook Dhr. Jean de Bethune voorzitter van Toerisme Leiestreek en Provincie raadslid
is opgetogen met dit project. Hij loofde tijdens de
persvoorstelling vader en zoon voor
hun project die een enorme meerwaarde zal geven aan de Leiestreek.
De Brouwerij
De prachtige brouwinstallatie
De mooie brouwketel betegeld met witte tegeltjes waar een bij op afgebeeld staat!
De brouwerij heeft een capaciteit van 15hl en wordt met stoom
aangevoerd. De mogelijkheid bestaat om 2 x per dag te brouwen.
De Italiaanse bottellijn komt over van Loker
De bieren van De Bie
zullen hier echt gebrouwen worden zegt Nicolas Debie. De wort gaat in de
ketel voor het bier. De draft gaat naar de Limousinfokkerij, dat is rijkelijk
eten voor de dieren. Bij de fokkerij hoort ook de hoeveslagerij, en zo is de
cirkel rond.
Geroen Vansteenbrugge bij Vader Jos en zoon Nicolas 't Sjoen
BrouwerijDeBiebrengtelkeweekeendrieduizendliterbier opdemarkt.
Blonde Bie, Hellekapelle Kriekedebie en Riebedebie en andere (momenteel 17)
zijn namen van bieren die bij de echte bierliefhebbers vertrouwd in de oren
klinken. Je kan voorlopig deze bieren enkel vinden in de betere
drankencentrales. Met hun nieuwe
brouwerij mikken vader en zoon nu een trapje hoger en willen hun producten
dichter bij de consument brengen.
Het Proeflokaal
Groepenzullen vermitsaanvraageenrondleiding kunnen krijgen op het domein, de Brouwzaal, het
Proeflokaal en zo veel meer.
Jos tJoen heeft nog veel
ideeën in het achterhoofd die hij op tijd en stond zal willen uitwerken
Oog voor detail!
Het prachtige pand van de hoeve herbergt een sfeervol proeflokaal. na de rondleiding is er alle gelegenheid om rustig na te genieten
van je bezoek en Kun
je alle speciale bieren van brouwerij De Bie proeven
Blonde Bie (8% Alc.Vol), het paradepaardje van Brouwerij De Bie. Een fruitig en kruidig toetsenfeest in uw glas!
Tisseleir - Brouwerij den Triest - Kapelle-op-den-Bos
Tisseleir - Brouwerij den Triest
Een biertje proeven uit de brouwketels van Marc Struyf is voor mij altijd
een genot. Groot is zijn brouwerijtje niet, maar zijn bieren zijn groots.
In zijn brouwerijtje Den Triest in Kapelle-op-den-Bos brouwt hij fijne
bieren
met net dat tikkeltje meer.
Geen extreme, maar smaakvolle brouwsels met veel karakter en body.
Ook deze Tisseleir werd met liefde gebrouwen en dit t.g.v. Tisselt Kermis. Het kermiscomité van Tisselt (een deelgemeente van Willebroek en doorsneden
door het kanaal Brussel-Rupel beter gekend als het kanaal van Willebroek) en brouwer
Marc Struyf staken de koppen bijeen om een echt Tisselts dorpsbier te creëren. Het bier werd dit jaar geschonken op 26 juni
twee dagen (volgens de heiligenkalender) na de geboortedag van Sint Jan De
Doper de patroonheilige van Tisselt.
'Den Tisseleir' is
een ongefilterd blondje van 6,5%, van hoge gisting geworden met een nagisting
op de fles,
die zorgt voor een mooie
smaakevolutie gedurende de eerste 4 maanden.
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 3 : De Stokerij
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen.
Deel 3 : De Stokerij
Van de nieuwe
brouwerij is het maar een stap tot bij de oude stokerij. Wij deden onze
intrede in een prachtig stukje vervlogen geschiedenis.
Met de oude stokerij
heeft Limburg en vooral Wilderen een toeristische attractie bij.
Wie hier vroeger
voorbij reed kan bij het zien van dit imposante gerenoveerd industrieel erfgoed waarschijnlijk zijn
ogen niet geloven.
De stoomketel.
De stokerij anno 1890
viel binnen accijnsgebied onder de zogenaamde landbouwstokerijen.
Er werd alcohol van 95° gestookt. Deze werd aan jeneverstokerijen over heel
België verkocht.
Via het eerste verdiep komen we van de brouwerij in de oude stokerij, waar we een mooi zicht hebben op de hoeve en het hoppeterras.
In 1913 breidde de alcoholstokerij uit met een gigantische rectificeerkolom zodat ook ter plaatse een fijn stooksel kon worden gedistilleerd. Vooral de enorme stoomketel valt op. Deze stoommachine van 40 pk is het enige voorbeeld in Limburg van een machine met liggende zuigers. De opgewekte stoom werd gebruikt voor o.a. het opwarmen van het brouwsel.
De stoommachine
Met de stoommachine werd ook elektriciteit gemaakt. Het was zelfs de bedoeling om ook stroom te leveren aan het dorp zelf. En ook werd de gehele boerderij van stroom voorzien maar aangezien er 's avonds, wanneer men precies verlichting nodig had, niet gestookt werd, moest de geproduceerde elektriciteit opgeslagen worden in accu's.
Ook de schoorsteen is een landmark in Wilderen. De technische installatie is quasi volledig bewaard en vormt daarmee een uniek stuk industrieel erfgoed op Europees niveau.
Grondstof voor de stokerij was gemout graan, in dit geval vooral gerst. De winning zelf bestond uit een alcoholstokerij, brouwerij & mouterij. (bron website Wilderen)
Die oude installatie
speelt trouwens een doelbewuste rol in de opvatting die Mike heeft bij de
verwezenlijking van zijn nieuwe brouwerij en stokerij (jawel, er is niet alleen
sprake van een nieuwe brouwerij, maar ook van een nieuwe stokerij!).
Op zichtbare wijze wordt hier het verleden verbonden met het heden en wordt de bezoeker tijdens de rondleidingen geconfronteerd met het contrast tussen de oude werkmethodes van honderd jaar geleden en het werken in nieuwe hedendaagse installaties.
De Rectificeerkolom
Alles is bewaard gebleven, zelfs de schoenen van de stoker!
De nieuwe stokerij.
De nieuwe stokerij is kleinschalig van opvatting. Op 5 uur tijd kunnen er ongeveer 500 flessen sterkedrank gestookt worden. Momenteel is dit enkel jenever, maar er kan even goed wodka, whisky of calvados geproduceerd worden. De twee jenevers die gecommercialiseerd worden hebben beide een alcoholgehalte van 32 vol.%. De eerste, Wilderen Graanjenever, wordt gedistilleerd uit 100 % gerstemout. Hiervoor wordt in de brouwerij een specifiek eigen beslag gemaakt. De tweede, Eau de Bière, is een distillaat van het bestaande tripelbier, waarvan het beslag gemaakt wordt met vier granen.
Voor de stokerij is er nu al een nieuw project in ontwikkeling. Het resultaat daarvan zal echter pas over drie jaar (en één dag !...) zichtbaar zijn. In de kelders onder de oude stokerij staan 20 houten vaten, vroeger gebruikt voor whisky Jack Daniels en Buffalo Bourbon Whisky, waarin een 40 % sterke Wilderense single malt whisky zal gerijpt worden. Tekst : Casimir Elsen (Waarvoor dank)
Mike laat ons nog even proeven van een distilaat.
Met een laatste proevertje nemen we afscheid van de sympathieke Mike en zijn mooie echtgenote Roniek. Wij bedanken hen voor het warm onthaal.
Met een redelijke vaart rijden we nog naar Zoersel Meer bepaald naar de herberg De Stropop waar de Bende van de Kloef ons hun nieuw brouwsel voorsteld en aanbied. Bier van grote goesting : Kloefkapper 10 - Alc.% Voldoende gebrouwen door de bende bij brouwerij Ganzepoot. Bedankt mannen!
Na de ceremonie protocollaire rijden we na een aangename tweedaagse naar West-Vlaanderen.
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 2 : De Brouwerij
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 2 :
De Brouwerij
Na het consumeren van
de biertjes in het praat-en proefcafé (Zie voorgaande reportage) nam Mike Janssen ons
mee naar de nieuwe brouwerij waar hij met heel veel enthousiasme uitleg gaf
over de nieuwe brouwinstallatie. Foto's : William Roelens Tekst : Casimir Elsen waarvoor dank
Een fiere Mike Janssen
De nieuwe brouwerij,
van Italiaanse makelij, is ondergebracht in een nieuwbouw. Er stond voorheen wel
een ander gebouw, maar dit bleek bij de renovatie al zodanig vervallen en deels
ingestort, dat het niet meer te redden viel en moest afgebroken worden.
De brouwketels zijn
ruim genoeg om 25 hl aan te kunnen, maar in de praktijk werkt brouwmeester
Roland Verlinden (die indertijd ook al met Mike Janssen samenwerkte in De Dool)
met brouwsels van 22 hl.
Een fantasietje!
In de vijf cilinderconische
gist- en lagertanks worden telkens twee brouwsels samen vergist,
zodat de brouwerij in
totaal 220 hl bier gelijktijdig in gisting en lagering kan hebben.
Op een kleine
binnenkoer tussen brouwerij en stokerij is al ruimte voorzien om in de toekomst
bijkomende lagertanks te kunnen plaatsen om de capaciteit van de brouwerij uit
te breiden.
Na gisting en rijping
wordt het bier via een platenfilter naar een helderbiertank gepompt,
van waaruit het wordt
afgevuld op vat.
Ter plaatse wordt in
de nieuwe brouwerij inderdaad alleen maar vatenbier afgevuld.
Voor de flessen gaat
het bier per tankwagen naar een andere brouwerij,
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 1 : Proef- en praatcafé
Brouwerij-Stokerij Wilderen - Wilderen. Deel 1 : Proef- en praatcafé
De laatste plaats
waar we halt hielden op onze tweedaagse trip door het Nederlandse Noord-Brabant
en het Belgisch Limburg was de nieuwe brouwerij en gerenoveerde stokerij Wilderen van
Mike Janssen in de gelijknamige gemeente Wilderen (Sint-Truiden).
Het zou een blits bezoek
worden want we werden in Zoersel nog verwacht bij de bende van de Kloef voor
een kleine ceremonie protocollaire in bierhuis De Stropop.
Het zou maar toen we aankwamen waren Geroen en ik overdonderd door zoveel
renovatiepracht dat het blits bezoek uitmondde in een bijna twee uren verblijf..
Ook waren enkele vrienden ter plaatse om te
kijken hoever ons mond zou openvallen bij het zien van zoveel schoonheid.
We werden verwelkomt door eigenaar Mike Janssen himself en de vrienden
Zythologen Casimir Elsen, Rik Didden en echtgenote José. Allen lid van de Limburgse biervrienden uit
Hasselt.
Mike Janssen vroeger
bezieler van De Dool en indertijd vertegenwoordiger van de Nederlandse bieren
Grolsh stelde voor dat we eerst zijn biertjes zouden proeven. in de gerenoveerde boerderij. Daarna zou hij ons een privérondleiding geven
in de brouwerij en stokerij.
Deel 1 - Het proef- en praatcafé
Te midden van het Truiense streekdorp Wilderen tussen uitgestrekte fruitboomgaarden ontdek je een authentiek industrieel complex , anno 1743 met een nieuwe high-tech brouwerij en distillerderij, een imposante alcoholstokerij uit 1890 en een monumentale Haspenhouwse vakwerkhoeve met proef- en praatcafé
De brouwerij en stokerij
De oude stokerij met een ruim terras.
Mooie terassen en kinderspeeltuin, alles is aanwezig om uw verlijf zo aangenaam mogelijk te maken.
De prachtige Haspenhouwse vakwerkhoeve. Zie ook links een kleine nabootsing van een hoppeveld waar ook een terras is gevestigd.
Tijdens de laatste decennia is de woningbouw in Haspengouw sterk
toegenomen, zodat nietszeggende lintbebouwing (lang uitgestrekt dorp) aan de
verschillende wegen over heel het grondgebied het historische landschap hoe
langer hoe meer heeft teruggedrongen.
Ook het aantal vakwerkgebouwen is de laatste decennia drastisch verminderd,
(laat staan vakwerkhoeven) wat neerkomt op ongeveer de helft van het bestand
sinds 1981 Gelukkig kon Mike deze hoeve
uit de 17de eeuw aankopen en renoveren tot een imposante ruimte waar het gezellig vertoeven is.
Eenmaal binnen in het proef- en praatcafé wordt u overweldigd door de
majestatisch ruimte
'Het is net of de tijd hier heeft stilgestaan. Daarom zijn ook de mensen van monumentenzorg zo enthousiast. Zelfs mensen uit
de streek zijn verrast dat dit pareltje ongeroerd in hun achtertuin lag'.
Bemerkt de gigantische toog met bovenaan een projectie hoe de renovatie tot stand kwam.
Vooraleer het bezoek aan brouwerij en stokerij aan te vatten degusteerden wij samen met de Limburgse biervrienden de twee biertjes die momenteel de menukaarten sieren. Wilderen Goud (6,2%) en Tripel Kanunik (8,2%) vlnr : Casimir Elsen, Josée en Rik Didden, ikke en Geroen.
Aan de marketing en commercialisering werd heel veel aandacht besteed. Eigen
kratten met logo, bierviltjes, kroonkurk en speciale glazen voor elk bier
trekken de aandacht. Vooral het glas voor Wilderen
Goud valt op. Het werd specifiek voor de brouwerij ontworpen en is dus geen
bestaand model. Niet zonder reden noemt Mike het misschien wel het meest
revolutionaire bierglas sinds de confituurpot van Pierre Celis. Het is een
breed (10 cm diameter) maar niet hoog glas. Omvallen of omstoten is dus
praktisch uitgesloten. De zijkant is rondom met een W in reliëf versierd en in
de bodem is het logo van de brouwerij aangebracht. In die bodem is er ook een
klein gleufje voorzien, waarin de bierdrinker zijn pink kan leggen om het glas
te ondersteunen als hij/zij het vasthoudt.
De speciale glazen met oog voor detail.
Op
dit ogenblik heeft brouwerij Wilderen twee blonde bieren in het assortiment.
Voor Wilderen Goud, 6,2 vol.% alc.,
wordt enkel gerstemout en twee hopsoorten gebruikt. Het is een vlot
doordrinkbier, met een fruitige, lichtbittere smaak en een zachte afdronk.
Typisch een verfrissend bier om van te genieten op een zomers terrasje. Het
wordt enkel afgevuld op kleine flessen (33 cl, hergist) en op vat (niet
hergist).
Het
tweede bier, Tripel Kanunnik, is
complexer en volmondiger. Het wordt gebrouwen met vier granen: gerstemout en
ongemoute tarwe, haver en rogge. Drie hopsoorten en drie kruiden geven het een
kruidige en bitterige toets. Met een alcoholgehalte van 8,2 vol.% hebben we
hier al eerder met een sterk degustatiebier te maken. Het wordt afgevuld in
flessen van 33 cl en 75 cl (hergist) en op vat (niet hergist).
Geen
van beide bieren heeft een extreem karakter. Mike Janssen streeft ernaar in de
eerste plaats bieren te brouwen voor de gewone, doorsnee bierdrinker. Hij sluit
niet uit dat in de toekomst ook wel eens brouwsels zullen gemaakt worden met
een meer uitgesproken smaakpatrooon, type IPA of iets dergelijks, waarmee hij
zich richt op de uitgesproken en gespecialiseerde bierliefhebber, maar het
hoofdaccent blijft toch liggen op bieren voor de grootste gemene deler, die
iedereen kunnen plezieren. (Casimir Elsen)
Deze bieren zullen later nog uitvoerig besproken worden op deze blog.
Voor de kenners! Als u goed kijkt kunt u bovenaan in het linkse gedeelte van de letter K de beeltenis van Mike Janssens zien.
Bij geleide bezoeken
krijgen de deelnemers ook allemaal een speciale postkaart (Helemaal wild van
Wilderen), reeds voorzien van een postzegel, waarmee zij hun indrukken
onmiddellijk kunnen versturen naar familie, vrienden en kennissen.
In deel 2 en 3 bezoeken we de brouwerij en deze oude stokerij!
We vinden het maar normaal dat we bij een
herbergbezoek
geserveerd worden door Kelners of
diensters
Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan
tafel.
Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af en
maken ze weer netjes voor de volgende klanten.
Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling, mentaliteit
en werkethiek hebben.
Aan motivatie mag het hen niet
ontbreken.
En de eeuwige glimlach moet aanwezig
zijn.
Daarom zet ik nu voortaan bij een
herbergbezoek
De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje
Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te
drukken.
Ere wie ere toekomt!
Een van de mooie serveersters in Wilderen "Voor wie zijn die biertjes! Voor de West-Vlamingen zeker"?
In 2003 startte Bernard Lebouck met een brouwerijtje St. Pieters. Zijn brouwketels lagen in
St.Pieters-Leeuw een gemeente gelegen in het Pajottenland (Vlaams Brabant)
Ik herinner me nog dat hij in Vichte met zijn Zinnebir op het
Karakterbierweekend van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) stond.
Kort daarna kwam Yvan De Baets er als nieuwe zakenpartner bij. Ze veranderden de naam van de brouwerij in Brasserie de la Senne.
Omdat hun brouwerijtje te klein was en de vraag naar de bieren groot brouwden
ze een tijdje bij brouwerij De Ranke in Dottenijs.
Maar hun hart verlangde echter naar een brouwerij in de hoofdstad en in
2009 vonden ze aan de Steenweg op Gent in Molenbeek uiteindelijk een pand om
hun brouwactiviteiten verder te zetten.
Brussels Calling 5% Alc.Vol
Brasserie de la Senne Brussel (St-jans- Molenbeek)
Wazig blond biertje
Met een dikke witte schuimkraag
Heel fijne koolzuurpareling.
Het aroma is moutig
Met heerlijke fruitige hoppetoetsen
In tegenstelling wat u verwacht krijgt u bij de eerste slok
Een mooie bitterheid voorgeschoteld
Hoppige smaken stuwen het bier naar de hoogte
De smaak is rechtdoor met niet veel nevensmaken
Brussels Calling is een karaktervolle dorstlesser
die je zelfs als degusterende doordrinker kan proeven
Verrassend bier? Nee niet echt want de Zennebrouwerij is gekend
om zijn bittere stijlen tovert zoals altijd een prachtig karakterbiertje uit zijn brouwketels.
Een ander biertje Taras Bulba (4,5%) genaamd ligt niet veraf en mag gerust als
naaste familie beschouwd worden.
De naam van het bier kan verwijzen naar het Eurovisie songfestival,
Dicht bij de kerk Onze-Lieve-Vrouw
van Bijstand op de rechteroever van de Dender ligt het prachtige bierhuis t Apostelken.
Het café is gevestigd in de wijk Mijlbeek een stadsdeel van Aalst.
Voor het café het kunstwerk "De Apostel" van Dirk de Middeleer Het werk verwijst naar het 100-jarig bestaan van de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.
't Apostelken in al zijn glorie! Bij mooi weer is het fijn vertoeven op het terras dat plaats bied aan 80 personen.
Wie weet heeft het
laatste avondmaal in dit biercafé plaats gevonden? Er bestaan veel
schilderijen waar het avondmaal wordt afgebeeld
Maar het interieur is
telkens anders.
Het best kunstdoek
die de inrichting zou kunnen benaderen is die van Leonardo Da Vinci.
Het zou dus kunnen
Maar nee, ik denk dat ik aan het
fantaseren ben...
Bij het binnenkomen wekt de grote fles Orval onmiddellijk uw aandacht! ze hangt boven in de nok van het café.
Wat wel waar is dat de wortels van zijn naam zou liggen aan de voormalige Apostelhuizen. De bouw van deze huizen was een soort
liefdadigheidswerk van de toenmalige pastoor Stanislas Lauwereys.
Langzaam geraakten de huisjes in verval.
Onder impuls ene onderpastoor De Rouck werden de apostelhuizen gebruikt als socio-cultureel centrum t Apostelken. Ook aan deze werking kwam een einde en in 2006 nam de VZW Keprol (Kevin Veillefon, de huidige uitbater), Pat de Schrijver en Roland de Smet) de herberg over. Momenteel is het er een moderne, smaakvol ingerichte taverne.
't Apostelken is vrij donker als ge binnenstapt.
Maar eenmaal de ogen aangepast aan de duisternis
bevind u zich in een prachtige biertempel.
De naam bierhuis heeft dit etablissement niet gestolen.
Overal zijn er bierreclames te bespeuren.
Vooral de aanwezigheid van veel promotiemateriaal
voor Trappistenbieren valt op.
Niets voor niets is dit café elk jaar Orvalambassadeur!
Taverne 't Apostelken is zoals ik al schreef vooral een bierhuis. Zo kunt u hier maar liefst 220 biersoorten ontdekken met het accent op
streekbieren en artisanale geuzen en krieken.
De Trappistenbieren dragen ze hoog in het vaandel.
Op de bovenverdieping kun je ook plaats nemen. Verder stelt 't Apostelken drie zalen ter beschikking voor
vergaderingen, recepties, rouwmaaltijden en groepetentjes.
Op de kaart prijken allerlei kleine gerechten, waarvan de Apostelsaté en
spaghetti beslist aanraders zijn! Daarnaast serveert men regelmatig nieuwe
suggesties.
Het Orvalhoekje!
Uitbater Kevin heeft
naast zijn café ook een klein biermuseum.
Duizenden verschillende volle flessen bier staan hier in deze stille oase te
pronken.
Dit is zijn ideale plaats om eventjes te onthaasten.
Hij is er terecht bijzonder fier op en enkel aan fervente bierliefhebbers
wil hij zijn juwelenkamer tonen.
Duizenden volle bierflessen waaronder heel zeldzame zijn in dit kleine museum ondergebracht.
Kevin met enkele juweeltjes uit zijn verzameling!
Ondanks
de talrijke aanwezigheid van Trappisten-en abdijbieren
kozen Geroen en ik voor een biertje die we nog niet hadden gedegusteerd.
Een kletskop. Een biertje gecreëerd door Aalstenaar
Frank De Wolf en gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
Kletskop 6,5%
Alc.Vol.
De Proefbrouwerij
Lochristi
Goudblond bier.
Voorzien van een witte schuimkraag.
De neus is moutig
Met een aardig kruidenboeket
Ook bij de eerste slok
worden we geconfronteerd met een lichte
kruidigheid
We vermoeden kruidnagel
Ook toetsen van koriander komen soms boven piepen Het biertje heeft een leuke bitterheid
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 5 : Kasteelbrouwerij Ter Dolen - Houthalen-Helchteren.
Niet alleen de Franse Loire is gekend om zijn kastelen maar ook onze Belgische provincie Limburg moet niet onderdoen voor zijn kastelenpracht! Misschien niet zo groots maar toch
Denk maar aan Alden Biesem, Kasteel van Schalkhoven en waterburcht Pietersheim
om er maar enkele op te noemen.
Maar Limburg heeft ook Ter Dolen een Kasteelbrouwerij in Houthalen-Helchteren.
En dit was voor Geroen en ik ons doel na het bezoek aan fietscafé De Bierkaai en tussendoor een blits bezoek aan de Trappistenbrouwerij van Achel waar ik vroeger op deze blog al een reportage publiceerde. (zie HIER)
Kasteelbrouwerij "Ter Dolen"
De Dool of Abdij Ter Dolen is naast een Kasteelbrouwerij ook een fietscafé!
Het middeleeuws kasteel en waterslot Ter Dolen uit de 16e eeuw ligt in een rustige, groene, bosrijke omgeving. Het park, de dreven en de omgrachting geven het kasteel een sprookjesachtige sfeer.
Het was naar het schijnt een toevluchtsoord voor de abten van St. Truiden.
Nadien werd het een onderkomen voor oud premier Duvieusart. Na zijn dood in 1977 stond het kasteel te verkrotten.
Dit stuk groen tegenover het kasteel werd in 1995 het "Baekelandt bos" genoemd naar de gelijknamige stripreeks van striptekenaar Hector Leemans. De auteur is levenslang peter van dit bos!
In 1990 kocht brouwersdochter Mieke Desplenter het vervallen kasteel en de bijbehorende hoevegebouwen. Na vier jaar renovatie werd in 1994 werd het weer in gebruik genomen. In een van de gebouwen is de brouwerij ondergebracht en in de voorgebouwen is er nu een gezellig proef-en praatcafé met een prachtige orangerie.
De ingangspoort van het domein.
Kasteel De Dool is gelegen op het Limburgse fietsroutenetwerk, tussen fietsknooppunten 76 en 309, het netwerk waarop je ook de abdij van Herkenrode (een van de andere Limburgse abdijen waar bier gebrouwen wordt) vindt. Fietsen van bier naar bier: wie zegt daar neen tegen op een zomerse dag?
De Limburgse Bierroute is 114 kilometer lang en bestaat uit vier aparte fietstochten die telkens twee brouwerijen met elkaar verbinden. Zo kan je beginnen en eindigen met een plezierig en verfrissend brouwerijbezoek. Deze route spreid je dus best over enkele dagen. Een eerste etappe (26 kilometer) start aan de Achelse Kluis, een benedictijnenabdij waar je sinds 1998 weer een authentiek trappistenbier kan proeven. Vanuit het brouwerijmuseum in Bocholt gaat een tweede etappe (11 kilometer) langs de Zuid-Willemsvaart naar Brouwerij Sint-Jozef in Opitter. Hier vertrekt een route van 30 kilometer naar Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Van daaruit fiets je over een oude spoorwegbedding terug naar Achel (46 kilometer). (zie ook http://www.fietsnet.be of http://www.fietsroute.org).
De Bijgebouwen
De prachtige binnenkoer met op het einde de ingang van de brouwerij!
De binnenkoer is erg gezellig om te vertoeven. Een ideale pleisterplaats voor de vele fietsers, wandelaars en toeristen. Op de middag konden we hier genieten van een heerlijk biertje in de Limburgse zon!
Bij regenweer of tijdens de winter kun je genieten in de prachtige gezellige taverne ondergebracht in de hoevegebouwen van het kasteel. Degusteren van de lekkere abdijbieren bij de open haard is een echte bierbelevenis!
Het aangename uitzicht op de tuin vanuit de Orangerie brengt u in de stemming om even op adem te komen en te genieten van het groene kader.
Volgende bieren zijn te verkrijgen van 't vat : De Abdijbieren Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%), Ter Dolen Tripel (8.1%), Ter Dolen Kriek (4.5%) en het nieuwe biertje Armand (7,0%). Deze twee laatste zijn geen abdijbieren!
Het kasteel
Ter Dolen biedt een toeristisch totaalpakket, want in het prachtig gerenoveerde kasteel op het domein van twintig hectare zijn ook gastenkamers beschikbaar, Het kasteel is ook een B&B geworden.
Indrukwekkend mooi!
Het ruime gastenverblijf van 200m² in het kasteel omvat exclusief voor de gasten een salon en eetkamer met middeleeuwse openhaard, een open keuken, een suite & extra slaapkamer voor maximaal comfortabel slaapplezier voor 4 personen en een ruime badkamer met bad & douche.
Met veel passie vertelde Jeroen Luys, partner van Mieke Desplenter over de geschiedenis van het kasteel. Na al die jaren is hij nog steeds onder de indruk van het slot en de omgeving.
Het kasteel werd verdedigd met o.a. vier hoektorens, waarvan er 2 bewaard gebleven zijn. In de 17e en de 18e eeuw werd het geheel vergroot. In 1797, na de Franse revolutie, werden de gebouwen geconfisqueerd en openbaar verkocht. Op 8 en 9 september 1944 werd zwaar slag geleverd tussen Engels-Ierse troepen en Duitse troepen, waarbij veel schade werd berokkend.
Twee van de vier hoektorens
Voor het kasteel, een kunstwerk van Johan Tahon. Dit prachtig werk is blijven staan na de tentoonstelling Leoniden 8. (van 16 mei tot 3 juli 2008) Er werd indertijd ook Leoniden 8 gebrouwen, een eenmalig gelegenheidsbier.
De Brouwerij
Mieke De Splenter staat nu aan het roer. Door familieomstandigheden was zij de eerste vrouwelijke brouwer in Limburg. Haar roots wijzen alvast in een duidelijke richting. Haar tante brouwt het Kapittelbier in het West-Vlaamse Boezinge. Een oom was brouwer. Een achterneef bottelde Kwak. Een neef was directeur bij brouwerij De Koninck. Een nicht is brouwer en eigenares van Brouwerij Gruut in Gent De brouwersstiel zit kennelijk in de familie.
In april 2088 verleende de bevoegde ad-hoc commissie van de Belgische brouwers aan brouwerij De Dool de toelating om het logo 'Erkend Belgisch Abdijbier" af te beelden op de etiketten van drie bieren. Ter Dolen Blond (6.1%), Ter Dolen Donker (7.1%), en Ter Dolen Tripel (8.1%), Na onderzoek van het ingediende dossier was de commissie van oordeel dat aan alle voorwaarden was voldaan om het logo te mogen dragen. Daarmee was De Dool toen de 17de Belgische brouwerij aan wie het logo werd toegekend. Het waren de eerste erkende abdijbieren in Limburg.
Naast de abdijbieren is er nu ook een nieuw biertje verkrijgbaar. "Armand", genoemd naar de vader van Mieke Desplenter. Armand Desplenter is brouwingenieur en eigenlijk de bezieler van de brouwerij. Het is voorlopig enkel van 't vat verkrijgbaar. Maar er bestaan ook 100 genummerde flessen van 75cl. Volgens Jeroen zou Armand eenmaal per jaar gebrouwen worden ter ere van Miekes vader.
.
Een mooi aangepast glas waarop de beeltenis van Armand Desplenter prijkt.
Armand - 7%Alc.Vol.
Blond wazig biertje met een mooie dikke schuimkraag.
Een fantastische neus van hopbloemen cascade
De smaak is overheerlijk Fruitig florale toetsen met een lekkere bitterheid die het bier mooi in evenwicht brengt mals en zacht bier juist gedoseerd en niet agressief. Droge afdronk
De bezoekers worden zeker verwend met dit prachtig nieuw biertje. Ook de abdijbieren zijn van uitstekende kwaliteit. Deze worden later nog eens besproken!
Wandelen doet honger krijgen We werden verwend met dit lekkere hapje!
Bedankt Mieke en Jeroen voor de warme ontvangst!
INFO :
Kasteelbrouwerij Ter Dolen
De Dool NV Eikendreef 21 3530 Houthalen-Helchteren
Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar
Mongozo Glutenvrij nu bij Colruyt en Bio-Planet verkrijgbaar
In aansluiting met het vorig artikel is er een bericht binnengelopen uit de krant "De Morgen" van 11/08/11
Colruyt neemt als eerste supermarktketen in België een glutenvrij bier op in zijn gamma. Het gaat om de fairtrade, biologische en glutenvrije Mongozo premium pilsener van brouwerij Huyghe.
Volgens Colruyt blijkt uit onderzoek dat 1 op de 100 mensen coeliakie heeft, een intolerantie voor gluten. In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd, waarna het bier op gluten gecontroleerd wordt door een laboratorium.
Behalve in de Colruyt-supermarkten zal het bier ook bij Bio-Planet verkrijgbaar zijn. (belga/tma)
Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij! - Silly Bio Pils - Brunehaut Bio Blond.
Twee biologische bieren waarvan eentje glutenvrij!
De dag van vandaag is voor elk product een biologische versie te verkrijgen.
Ook sommige brouwers hebben de weg naar de bio-wereld gevonden. De bieren worden nog op kleine schaal gebrouwen, maar stilaan veroveren ze toch het hart van menig bierliefhebber.
De ingrediënten van het bier (mout, hop, gist) zijn allemaal biologisch geproduceerd. Wat met het hoofdbestanddeel water? Door micro-organismen wordt het afvalwater op een milieuvriendelijke manier gezuiverd. Doordat er voor waterzuivering geen genetisch veranderde organismen worden gebruikt, bestaan er geen bezwaren tegen.
Het telen van biologische hop, gerst, tarwe, rogge en spelt e.a., moet gebeuren zonder gebruik te maken van milieubelastende bestrijdingsmiddelen.
Het gistingsproces duurt langer, omdat er naar het schijnt anders dan bij het gangbare brouwen geen gebruik wordt gemaakt van gist versnellende middelen. Bij toevoeging van kruiden moeten die uiteraard ook biologisch gekweekt zijn.
De eerste Bio-bieren kon je vroeger slechts vinden in de bio-winkels.
Ze waren amper met mondjesmaat aanwezig.
Tegenwoordig is de afzetmarkt vergroot en duiken ze op in de betere drankencentrales. Om zich de naam van Biologische brouwerij te mogen toe-eigenen worden de ingrediënten
van het bier regelmatig gecontroleerd.
Er zijn nu ongeveer en 65 Belgische biobieren op de markt.
Het EU-logo voor biologische landbouw geeft consumenten vertrouwen in de herkomst en kwaliteit van hun voeding en drank en de aanwezigheid van het logo op een product staat borg voor naleving van de EU-verordening inzake biologische landbouw.
Vanaf juli 2010 moeten alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen in de Europese Unie voorzien zijn van het EU Biologisch logo. Daarnaast mag het logo vrijwillig worden gebruikt op niet-voorverpakte biologische producten uit de EU of uit derde landen.
Het logo is een geregistreerd gemeenschappelijk merk en de gebruiksaanwijzing kan hieronder worden gedownload in alle grafische formaten.
Aroma : De pilsmout komt hier duidelijk naar boven
Ook een prikje fruitigheid.
De aanzet is zoet
Met een opkomende lichte bitterheid
Die toch altijd aanwezig is in de achtergrond.
Ondanks de lichte bitterheid is de pils zeer mals.
Het biertje mocht net dat tikkeltje meer karakter gehad hebben.
De afdronk is licht bitter en vloeit snel uit. Bio Pils Silly is een prima dorstlesser en doordrinker.
Mensen met coeliakie zijn overgevoelig aan gluten. Wanneer ze voedingsmiddelen consumeren waar gluten inzitten, kunnen ze darmklachten ontwikkelen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en waarschijnlijk ook in haver. Tarwe en gerst zijn grondstoffen van bier, en ook al blijft er na het brouwproces nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over, toch is het niet uitgesloten dat bier nog sporen van gluten bevat.
Prof. Dr. Martin Hiele, gastroloog UZ Leuven en woordvoerder van de Vlaamse Coeliakie Vereniging:
Bier is een discussiepunt. Op de lijst van de Vlaamse Coeliakie Vereniging staan veel toegelaten biersoorten. Toch zijn er redenen om te twijfelen aan de veiligheid van bier voor mensen met coeliakie. De meeste bieren worden van gerst gemaakt. Tijdens het brouwproces wordt de gerst gekiemd en vervolgens wordt de gekiemde gerst gefermenteerd. Ten gevolge van de fermentatie worden de meeste koolhydraten en eiwitten gesplitst. De mout wordt doorgaans uit het bier verwijderd en nadien wordt het bier nog eens gefilterd. Bier bevat dus zeker geen grote brokken eiwitten. Dat neemt niet weg dat bier toch nog sporen van eiwitten en dus gluten zou kunnen bevatten.
In feite weet men het niet precies.
Er zijn momenteel in België een viertal glutenvrije bieren op de markt
De Brunehaut blond glutenvrij is een wereldprimeur! Want het is het eerste bier van hoge gisting die glutenvrij is!
De brouwerij won met het blond en het amberbier goud en zilver in de United States Open Beer Champion Ship 2011 in Atlanta, GA (4 juli 2011) in de categorie
Gluten Free Beer
GOLD - Brunehaut Bio Ambrée - Brasserie De Brunehaut SILVER - Brunehaut Bio Blonde - Brasserie De Brunehaut
Op bierreis door het Nederlandse Noord-Brabant en het Belgisch Limburg - Deel 4 : De Bierkaai - Viversel (Heusden Zolder)
Op onze tweede en laatste dag vertoefden Geroen en ik in ons eigen Belgisch Limburg.
Eerst een bezoek aan Fietscafé De Bierkaai, dan vervolgens een bezoek aan Trappistenbrouwerij vanAchel. daarna brouwerij De Dool en brouwerij Wilderen. Op de terugweg deden we nog herberg de Stropop aan in het Antwerpse Zoersel waar ons nog een aangename verrassing te wachten stond.
Bezoek aan fietscafé De Bierkaai
Een bierkaai was de kaai waar de vaten met bier aankwamen. Hier werkten sjouwers die de zware vaten met bier laadden en losten.
De Bierkaai in de vroege morgen. Het terras moest nog in orde gebracht worden en twee West-Vlamingen kondigden zich al aan!
Gelegen aan het Albertkanaal in Viversel is het een ideale stopplaats voor wandelaars en fietsers.
Met extra aandacht voor Fiets, wandel en Eco-toerisme en o.a. Segway tours, Veilige kinderspeeltuigen, FREE WIFI, Camerabewaking op speeltuin en fietsenstalling .
Toen we binnenstapten deden al drie wielertoeristen zich te goed aan een Zonderikbiertje.
Geroen zittend in het mooie interieur, bekijkt zijn boek 375 originele cafés in Vlaanderen
Zo dadelijk komt er een lekkere pils aan!
In fietscafé De Bierkaai komen niet alleen vaten maar ook fietsers, wandelaars en biergenieters aan.
Het is gelegen langs het jaagpad van Albertkanaal in Viversel (Heusden-Zolder) ter hoogte van fietsknooppunt 303 op de kruising van de Laarstraat en Kerkstraat, juist aan de brug.
Dus een ideale stopplaats voor al wie zijn geliefde recreatie sport wil beoefenen.
De Bierkaai is een erkend fietscafé met een officiële Elektrische laadpaal.
Aan de vele glazen te zien die boven de toog hangen is het café goed uitgerust voor ontvangst van grote groepen!
Veel invallend licht en een modern en strak interieur met aandacht voor originele designelementen.
Sedert 1 mei dit jaar kun je ook hun exclusieve ongefilterde pils proeven.
De pils is voorlopig enkel verkrijgbaar op t vat.
In opdracht van Fietscafé De Bierkaai, ontwikkelde Brouwerij Anders deze unieke pils.
Kaaibier is een ongefilterde, karaktervolle Lager!
Naast andere Limburgse en Nationale bieren prijken ook de Zonderik bieren op de bierkaart.
Deze uitzonderlijke bieren zijn bedacht door mede eigenaar Luc Van Esch en
Blond wazig biertje met mooie witte schuimkraag Wandklevig
Moutige en hoppige neus Beetje stoffig
Bij de eerste slok worden uw smaakpapillen verwend met een fruitige smaak Bitterhop komt opzetten en heeft het bier een mooie boddy Ook kruidige toetsen geven het biet cachet Een mooie droge bittere afdronk die mooi uitvloeit
Een pracht van een pils die Geroen en ik kon bekoren De dorstige fietsers aan het fietsknooppunt 303 worden verwend
We vinden het maar normaal dat we bij een herbergbezoek
geserveerd worden door Kelners of diensters
Zij nemen onze bestelling op en brengen onze lievelingsdrank aan tafel.
Ze rekenen af met de klanten en ruimen daarna de tafels af en maken ze weer netjes voor de volgende klanten.
Ondanks de vele uren moeten ze veel uitstraling, mentaliteit en werkethiek hebben.
Aan motivatie mag het hen niet ontbreken.
En de eeuwige glimlach moet aanwezig zijn.
Daarom zet ik nu voortaan bij een herbergbezoek
De dienster en de kelner die mij bediende in het zonnetje
Door een foto (mits toelating) van haar of hem af te drukken.
Ere wie ere toekomt!
Bedankt mijne heren, goede reis en tot ziens!
INFO :
BVBA De Bierkaai - Fietscafé Brasserie de Bierkaai