Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
08-10-2009
Het boek 'Bieren en brouwerijen van België' aan de pers voorgesteld.
Het boek Bieren en brouwerijen van België aan de pers voorgesteld.
Woensdag 07 oktober 2009 werd in het prachtige Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel het boek Bieren en brouwerijen van België voorgesteld Auteur Historicus Adelijn Calderón was bijzonder gelukkig dat hij zijn jarenlange werk eindelijk aan de genodigden kon presenteren.
Het prachtige Brouwershuis op de Grote Markt van Brussel. De eerste stenen huizen op de Grote Markt te Brussel werden vanaf de 14de eeuw gebouwd aan de zuidelijke kant, de zijde van de Grote Markt waar ook het stadhuis werd opgetrokken. Eén ervan, het huis genaamd "De Hille" en later "Den Gulden Boom", was gelegen op de plaats waar het Brouwershuis nu nog steeds staat.
In de gevel worden barokke en Vlaamse decoratieve elementen verenigd. Het ruitersstandbeeld dat bovenop het gebouw prijkt, is een copie uit 1901 van een kunstwerk uit het midden van de 18de eeuw. Het stelt de weldoener van de gilde voor, Karel van Lotharingen.
Bierjournalist Christian Deglas (midden) en uitgever Arnold Eloyvan Mens & Cultuur (links) stelden auteur Adelijn Calderón (rechts) aan de genodigden voor.
Ik heb Adelijn leren kennen in 2007 op de bierjutterij in Oostende. Wij raakten aan de praat en hij vertelde mij dat hij fan was van mijn bierblog en hij was ook reeds een hele tijd bezig met speurwerk in diverse brouwerijen om er met het bekomen materiaal een naslagwerk te schrijven over die bezochte brouwerijen en hun bieren. Vroeger zei men 'Hoe ouder je wordt, hoe rapper de tijd voorbij gaat'. En kijk, twee jaar later ben ik uitgenodigd op de voorstelling van zijn boek.
Adelijn bedankte de brouwers voor hun medewerking maar vooral de twee verzamelaars op biergebied waar hij vooral veel steun van kreeg. De een, het biermuseum van Lustin die meer dan 20.000 glazen in haar collectie heeft en een goede vriend van hem die over meer dan 10.000 bieretiketten beschikt. Van dit reusachtig materieel heeft hij mogen gebruik maken met als resultaat dit dikke kleurrijke boek die maar liefst 2,5kg weegt. Wat oorspronkelijk een werk van 400 bladzijden moest zijn is uiteindelijk een werk van 600 bladzijden geworden.
Naast alle actuele brouwerijen en haar bieren beschrijft de auteur ook de gegevens van 217 verdwenen brouwerijen. Informatie die u niet vind op het internet. Ook de bierfirmas komen aan bod. Het boek wordt geïllustreerd met duizenden fotos van etiketten en bierglazen.
Met een grote nauwkeurigheid is alle informatie gecheckt op juistheid, hetgeen in vele gevallen niet evident geweest is. Verder zocht de auteur voor elke brouwerij typische afbeeldingen en wat kon beter dan de voorstelling van de respectievelijke etiketten en de meest bekende en gebruikte bierglazen.
Ruime aandacht bij de voorstelling van het boek.
vlnr : Uitgever Arnold Eloyvan Mens & Cultuur, Paul Van Caesbroeck Grafische vormgeving, Bierjournalist Christian Deglas en Adelijn Calderón
Na de voorstelling was er een receptie met hoe kan het anders een fris pintje en belegde broodjes
Brouwers ondereen Kris Herteleer van De Dolle Brouwers in gesprek met Dirk Lindemans van brouwerij Lindemans
De prachtige verlichte kasten met tentoongestelde porseleinen tapkranen geven het interieur een warme uitstraling.
Adelijn Calderón kijkt samen met Guy Pirlot brouwer van bierfirma Bieren Pirlot uit Pulderbos in zijn naslagwerk.
Casimir Elsen (L) secretaris van Zythos in gesprek met Ronan Vandermotten (R) voorzitter Gambrinusclub van België en Auteur van het Belgische Biernamenregister.
Genietend van een biertje Alexandre Dumont (L) en Stéphane Meulemans (R) van Brasserie De Jandrain
Adelijn signeert zijn boeken.
Adelijn (Vilvoorde °1939) was Laureaat bij het Fonds der Meestbegaafden. Na het atheneum behaalde hij het diploma chemie aan de Ecole Industrielle Supérieure de la Ville de Bruxelles. Een groot deel van zijn loopbaan bracht hij door in de wereld van de voedingsscheikunde; ondermeer de fundamentele structuur van de koolwaterstoffen behoorde tot zijn onderzoeksopdracht. Later was hij directiemedewerker bij een internationaal cashand- carrybedrijf en adviseur voor buitenlandse handel. Sinds lange tijd is hij echter ook geboeid door het vak geschiedenis en daarbij komt, vanuit zijn wetenschappelijke en mathematische vorming, zijn analytische ingesteldheid wonderwel van pas.
Tot op heden realiseerde hij al diverse studies, o.m. Historiek der straten van Vilvoorde, Bedrijven en werkgelegenheid gedurende de XXste eeuw in Vilvoorde 1894-1994 (3 delen), Vilvoorde in de Tweede Wereldoorlog, De Belgische circussen Semay, Ça-Va Seul en Bux, De Nationale Landbouwprijskamp van Vilvoorde 1852- 2002 (2 delen) en Historiek der straten van Knokke-Heist (2 delen).
Met het ereteken van De Orde van de Roerstok rond de hals, Marie-Christine Dubois achterkleindochter van voormalige brouwerij Dubois uit Lebbeke
Auteur Historicus Adelijn Calderón met zijn dochter Eliane
Uitgever en auteur duimen op het succes.
Het boek werd opgedeeld in 15 hoofdstukken:
1. Inleiding 2. De Belgische brouwnijverheid 1900-2007 3. Bieren en brouwerijen 4. Actuele brouwerijen 5. Trappistenbrouwerijen 6. Speciale brouwerijen 7. Bierfirmas 8. Geuzestekerijen 9. Nieuwe brouwerijen / bierfirmas 2008 10. Gewezen brouwerijen 11. Het bier en de pils 12. Bierattributen 13. Definities 14. Bibliografie 15. Index
Dat bier en kaas een perfect huwelijk is en zo maar geen losse flirt
wordt hoe langer hoe meer duidelijker.
Diverse restaurants waaronder het Hof van Cleve durven al eens kaas presenteren vergezeld met een Belgisch biertje. Een perfect koppel blijkt later.
Wie heeft er nog nooit een abdij of trappistenbier geproefd met de bijhorende kaas?
Chimay, Orval, Westmalle, Maredsous, Postel enz
Ik denk iedereen die van lekker eten en drinken hou.
Natuurlijk is het geen toeval dat in ons land abdijen zowel kaas als bier produceren.
We zijn het land van bier en hoe langer hoe meer van kaas.
De biertjes smaken al even lekker in het glas als op het bord.
De paters wisten maar al te vlug dat de rijke smaak van hun bieren dankzij het hogere alcoholgehalte een mooi evenwicht vormt met hun vetrijke, romige kazen.
Maar waarom geen ander Belgisch streekbiertje combineren met diverse soorten kaas.
Cultuurcafé en de bierproeversvereniging HIC uit Ingelmunstersloegen de handen in elkaar
En hielden zondag laatst (04-10-09) een bier en kaas middag.
De aanwezigen konden uit een overzichtelijke kaart Onze suggesties kiezen uit 6 Belgische streekbiertjes met een bijpassende kaas.
Bij het proeven kon men luisteren naar de Akoestische popgroep Corivia.
Schepen Trees Lapeere heft het glas op de eerste editie.
Hieronder de beschrijvingen van het bier en de kaas zoals die te lezen waren op de suggestiefiche
Blanche des Honelles met een stukje Roquefort
Dit donkerblond bier met hergisting in de fles heeft weinig bitterheid, maar smaakt eerder kruidig. Roquefort is een blauwschimmel van schapenmelk, vrij zout, kruidig en pikant.
Leireken Dark met een stukje jonge kaas
Biologisch bier op basis van boekweit dat zijn volle smaak koppelt aan elegante frisheid Jonge kaas is hard door een laag vochtgehalte, met een zachte en smeuïge smaak.
Augustijn Blond met een stukje Brugse Blomme
Het helder goudblonde Augustijn-bier heeft een milde, zachte maar toch rijke smaak Brugse Blomme is een heerlijke fluweelzachte delicatesse met een onverwacht pittige smaak.
Het bestuur van HIC proeft van hun eigen combinaties.
De Ingelmunsterse akoestische popgroep Corivia zorgde voor de muzikale noot
Cultuurbeleidscoördinator Christophe Pareit aan het proeven
La Chouffe Blond met een stukje Echte Loo
La Chouffe Blond is een goudblond bier dat zich onderscheidt door zijn frisheid en fruitig aroma. De Echte Loo, gemaakt naar het recept van de paters van de oude Abdij van Lo, is een halfharde, pittige kaas.
Bourgogne de Flandre Bruin met een stukje Damme
Helder donkerkleurig bier met een heel eigen timbre, aangename afdronk met fruitige appeltoets Damme is een halfharde kaas met een zacht-pittige, romige smaak.
Arabier met een stukje Wijnendaele
Arabier is een zuiver moutbier met nagisting en is gehopt met bloemenhop uit Poperinge. Wijnendaele is een halfharde kaas van koemelk met een zachte smaak.
Dit waren de woorden van het jonge brouwerskoppel Jan en Veerle van bierfirma Lupiline bij de voorstelling van hun eerste biertje Primula op dinsdagavond 27 november 2007 bij Picobrouwerij Alvinne
En hun bierfirma is nog altijd springlevend Ondertussen is er in een tijdspanne van twee jaar toch veel verandert.
Ze brouwen hun biertjes nu bij brouwerij De Graal in Brakel en niet meer in Heule
Hun eerste biertje Primula heeft door toedoen van brouwerij Haacht een naamsverandering moeten ondergaan. Haacht dacht dat de naam "Primula" voor eventuele naamverwarring zou zorgen en schade zou toebrengen bij de verkoop van hun Primuspils.
Om niet meteen in hun jong begin met rechtszaken geconfronteerd te worden besloten ze wijselijk om de naam Primula te veranderen in Koriala.
Jan Vandenberge en Veerle Bal zijn perfectionisten.
Vooraleer ze een biertje op de markt brengen zijn ze al twintig proefbrouwsels ver.
De proefbrouwsels worden stap voor stap opgebouwd en verbetert tot ze
hun eigen smaakpapillen en die van hun vrienden kunnen bekoren.
Dit doen ze in hun klein proefbrouwerijtje in de tuin achter hun huis.
Veerle Bal en Jan Vandenberge aan hun eigen gebouwde brouwinstallatie. Hier ontstaan de proefbrouwsels.
Er is na bijna twee jaar een nieuw biertje bij gekomen.
Een pittig bruintje met de naam Cuerna
verwijzend naar Kuurne waar ze wonen. Maar daarover later meer.
Bubblzzz is ontstaan vanuit een verlangen.Dat om het goede leven te vieren, het echte leven.Het leven dat bruist, vol interessante figuren, verhalen uit het verleden, gelukkige momenten gedeeld tussen vrienden en liefhebbers van dezelfde dingen, de levensvreugde op ons stukje aarde.Welk beter symbool voor dit alles dan een goed glas bier?
Met deze tekst begin de persmap van het nieuwe online magazine Bubblzzz.
Donderdag laatst 1 oktober vond in het bekende restaurant
in 't Spinnekopke in Brussel de persconferentie plaats van dit gloednieuw
Glossy online biermagazine.Zeg maar een soort periodiek blad op Internet die u net als een ander tijdschrift kunt lezen door de bladzijden om te draaien.
Niet met de vingers maar ditmaal met de computermuis.
Bubblzzz gaat enkel over bier, maar dat had u al gelezen.
Reportages vergezeld van prachtige fotos (o.a. van Danny Van Tricht) die u naar believen
kunt inzoomen. U kan het magazine downloaden in pdf-vorm en de pagina's printen die u persoonlijk graag wil houden, of een pagina gedeeltelijk doorsturen naar een vriend. Er is rand informatie.Er zijn videofilms te zien en nog veel meer.
Zoals gezegd is het hip en glossy.
Bubblzzz, zo zal u merken, is geen klassieke website, maar een e-magazine met alle toeters en bellen van een echt magazine.Aangenaam, interessant en soms grappig.
De ontwerpers Christian Deglas en Kem Dust mikken hoog.
De bedoeling is om het magazine om de maand te laten verschijnen,
in het Nederlands en in het Frans en later in het Engels.
Er zou ook een papieren versie eenmaal per jaar op de markt komen.
Momenteel is het proefnummer 0 te zien.
Volgend nummer verschijnt op 1 november 2009.
Hieronder een fotoreportage van de druk bijgewoonde persconferentie. Er nog bij vertellen dat Jean Rodriguez eigenaar van het Spinnekopke diverse biersoorten serveerde w.o. Oude Geuze, Trappist enz.. De hapjes waren typische Brusselse specialiteiten zoals Bruine en witte pens, Brusselse kaas en kop.
In dit riant XVIII eeuw huis gelegen op het Bloemenhofpleintje, vol met geschiedenis ging de persconferentie door. In 't Spinnekopke zo noemt dit befaamde Brussels restaurant. Voor meer info en een vleugje muziek van Jacques Brell surf naar In t Spinnekopke
De ontwerpers Christian Deglas (boven) en Kem Dust (onder) legden uit hoe de website moet en kan bekeken worden.
Een druk bezochte persconferentie. De fotograaf wordt gefilmd en vica versa.
Christian Deglas in gesprek met geuzesteker en brouwer Frank Boon van brouwerij Boon
Geuzesteker en brouwer Armand Debelder van 3 Fonteinen uit Beersel in gesprek met Adelijn Calderón.
Samen met kaas en kop stonden ook deze lekkere bruine en witte pensen op tafel. Een persconferentie met echte Brusselse specialiteiten.
Frank Boon en Yves Paneels in gesprek. Waarschijnlijk gaat het over bier met spontane gisting?
Jean Rodriguezuitbater van In t Spinnekopke serveerde ons verschillende biersoorten. Ook zijn eigen biertje Betchard werd uitgeschonken.
In t Spinnekopke een typische Brussels etablissement met de bekende spiegels aan de muren.
Hoe fotografeer men best een oude geuze die volgens de regels uitgeschonken wordt? Trappistenkenner Danny van Tricht van de mooie blog "Trappistbier beleven" en Armand Debelder in gesprek.
Nogmaals Adelijn Calderón (links) auteur van het boek "Bieren en brouwerijen van België" die volgende week in Brussel zal voorgesteld worden in gesprek met de bekende striptekenaar Le papa du Poje, Louis-Michel Carpentier
Gust Simoens (rechts) de Kempense vertegenwoordiger van brasserie Dupont in gezelschap van Lionel Van der Haegen van Brasserie Silly
Kem Dust (links) en Christian Deglas toosten op het succes.
Enkele caps van het mooie E-Magazine.
Drie gekende bierreporters en bloggers vlnr : William Roelens van Bierblog en de wekelijkse biernieuwsbrief "Het HOPnieuws" Danny van Tricht van Trappistbier beleven en Steven Vermeylen van Hier stroomt het bier
Nieuwe biergerechten proeven in restaurant 'De Koetsier" te Waregem
Nieuwe biergerechten proeven in restaurant De Koetsier" te Waregem
Koken met bier wordt hoe langer hoe meer geïntroduceerd in de keuken van toprestaurants. Zelfs gerenommeerde chef koks hebben de combinaties ontdekt. Zie maar naar Ferran Adrià, de chef van elBulli (Girona - Spanje)- al jaren officieel het beste restaurant ter wereld.
Hij ontwikkelde een nieuw bier die hij in zijn driesterrenrestaurant wil schenken.
Het zal trouwens een Belgisch biertje zijn.
Ook dicht bij huis is bier in harmonie met eten erg in trek. Peter Goossens van het restaurant Hof van Cleve liet in bepaalde tv-programmas al duidelijk merken dat het gerstenat een merkelijke opgang maakt in de Belgische keukens.
Niet alleen koken met bier, maar ook bier kiezen die bij bepaalde gerechten past vind zijn weg bij koks en bierliefhebbers.
Bier als begeleidende drank zeg maar.
Dit wordt ook nog "Beer and Food Pairing" genoemd. In Amerika zijn ze er al een tijdje mee bezig. Nu nog de Belgische bevolking warm maken.
Ook het Waregems restaurant De Koetsier begin hoe langer hoe meer te experimenteren met bier.
gaan An en Chef Jan Goossens een vervolg koken aan deze succesrijke formule.
Wij werden dinsdag 29 september terug uitgenodigd om hun nieuwe biercreaties te gaan proeven en om keuzes te maken over het bier die erbij zou geserveerd worden.
Wij Dit zijn : An en chef Jan Goosens van het restaurant, Leen Walcarius voorzitster van de Waregemse Bierfanaten, Rik Gystelinck secretaris van UNIZO Waregem. Geroen Vansteenbrugge secretaris Waregemse bierfanaten en tegenwoordig een veel gevraagde gastspreker in verband met bier en uw verslaggever William Roelens.
Ik wil eerst en vooral benadrukken dat alle bieren door Jan en An van De Koetsier uitgekozen waren en van onberispte kwaliteit waren.
Maar aan ons om de perfecte harmonie te vinden of te benaderen welk bier bij het gerecht paste.
Ook alle gerechten werden met bier klaargemaakt.
HET RESTAURANT
Ik was ietsje te vroeg zodat ik nog op mijn gemak enkele foto's kon maken van dit gezellig restaurant. De tafel voor zes was gedekt en de proefglaasjes blonken. Tijd om te proeven!
HET PROEFPANEL
An en chef kok Jan Goosens uitbaters van De Koetsier. Jan is een kok die niet te vlug tevreden is. Hij eist perfectie in alleswat hij uit zijn kookpotten tovert en dat proeft u.
Leen Walcarius voorzitster van de Waregemse Bierfanaten,
Tenslotte uw verslaggever van BIERBLOG en het wekelijkse HOPnieuws/
DE TASTING
Eerst kwam er een Rundscarpaccio met een geparfumeerde vinaigrette van Augustijn donker. We hadden de keuze uit twee bieren De Augustijn Donker en de Kwak
We kozen voor de Augustijn donker omdat het bier die op zich zoete toetsen heeft door de lichte bitterheid van de Carpaccio ook bitterder gaat smaken. Het bier vormde een geheel met de flinterdun gesneden plakjes rundvlees De Kwak was te aromatisch en ietsje te veel geparfumeerd.
Daarna volgde een heerlijke ajuinsoep in bladerdeeg met gruyèrekaas en Dendermondse Tripel. Naast deze soep staat er ook een Wildbouillon in bladerdeeg geparfumeerd met Augustijn Grand Cru
Na de soep kwam een gebakken Doradefilet met julienne van prei en een lichte tijmsaus klaargemaakt met Corsendonk Agnus De keuze van de twee bieren was een St. Bernardus Tripel en een St. Feuillien Blond
De St. Bernardus kwam er beter uit dan het biertje uit Henegouwen. Het bracht meer evenwicht in het gerecht. De St. Feuillien Blond kon aan het gerecht geen bijdrage leveren. We opteerden ook voor een eventueel witbier zoals St. Bernardus Witbiertje. Dit zou het % Alc enigszins temperen die we nu hebben van de tripel.
Een van de hoofdgerechten was een Pladijsfilet met gesmoorde verse spinazie vergezeld van pureeaardappeltjes met kappertjes. Augustijn Blond en Chimay Tripel was de keuze van het bier.
De Chimay Tripel haalde het van de Augustijn Blond. Hij bevatte meer body en cobineerde vlot met het visgerecht. De Augustijn Blond kwam eerder ietsje zuriger over bij de smaak van het gerecht.
Een ander hoofdgerecht was het schitterende Speenvarkenkroontje met boschampignons en een aardappelgratin. Wij hadden de keuze uit een Gouden Carolus Classic, een Augustijn Grand Cru en een Augustijn Donker
De Gouden Carolus Classic was het beste bier die bij dit heerlijk gerecht paste. Het bracht meerwaarde aan het malse vlees. Het gaf herfstwarmte aan het gerecht en men kon van het bier rustig nagenieten tot het dessert er aan kwam.
Tenslotte kwam als dessert een appeltaartje in bladerdeeg op tafel Jan en An stelden voor om er een oude kriek De Cam er bij te degusteren.
De combinatie was eigenaardig lekker. De zoete en het zure brachten een aangenaam geheel. De lekkere kriek werd enigszins getemperd door het dessert en kwam minder zuur over. Misschien zou het gerecht met een minder zure kriek tot een betere smaaksensatie komen?
Proeven, vergelijken, noteren en bespreken en er ook iets van opsteken. Dit was de bedoeling van deze interessante avond. Het is niet gemakkelijk om bier en gastronomie te combineren. We zijn ook geen echte kenners, maar ik denk dat we met onze resultaten toch iets bereikt hebben.
Wij bedanken An en Jan om ons opnieuw uit te nodigen We zijn weer een stukje ervaring rijker op ons lange bierpad.
Nog bij vertellen wie het menu neemt wordt ook verwend met een aperitief en hapjes.
De gerechten op de foto's zijn enkel proevertjes en stemmen qua grootte niet overeen met wat u op uw bord krijgt bij het bezoek aan De Koetsier.
Ik raad dan ook iedereen aan om eens gerechten te combineren met bier. Hetzij thuis of op restaurant. Om het met de woorden van Carlo Didden die de Gastronomie Award 2008 won te zeggen "Bier is verfrissend. Die frisheid ontbreekt in wijn, vooral dessertwijnen. Bier frist op. Het spoelt de mond en tong. Het vermoeit niet wanneer je bier hebt gedronken. Dat is van belang, zeker als je lang moet tafelen. Het werkt hetzelfde als champagne (bron : BIER - Magazine uit NL)
Het Karakterbierweekend van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) met het Karakterbierfestival op zaterdag vond voor de eerste maal plaats in Bissegem een deelgemeente van Kortrijk.
Bissegem was maar al te blij dat HOP hun gemeente had uitgekozen om hun jaarlijks bierfestival aan het grote publiek voor te stellen. Het bracht meer schwung aan hun jaarlijkse kermis.Om het met biertermen te zeggen
Het bracht meer leven in de brouwerij.
Het KBW kreeg steun van het O.C. De Neerbeek; Het kermiscomité en Unizo
Het Festival was al aan de 15de editie toe. De laatste jaren ging het door in Vichte, maar door gebrek aan belangstelling koos HOP nu voor de Leiegemeente. Het was meteen een schot in de roos. Menig Bissegemnaar kwam eens een kijkje nemen in O.C. De Neerbeek. Nog iets te weinig maar daar zal volgend jaar na een grondige evaluatie verandering in moeten komen. Positief is dat de jeugd ook kennis kwam maken met de Belgische Biercultuur. Ze kwamen proeven en genieten en de BOB bus (altijd aanwezig bij HOP) trok veel aandacht bij de jonge proevers.
15 brouwerijen waren vertegenwoordigd met hun gamma streekbieren En de Bissegemnaren vonden dat het goed was.
Hieronder een fotoreportage van het gebeuren.
Nog vertellen dat de avond voordien de bier haiku-poëzie in de belangstelling stond.
In de Neerbeekvallei kun je tot eind oktober genieten van deze dichtkunst
in een stukje natuurgebied. Er zullen enkele Haiku's verschijnen op mijn zwart-wit blog
De tekst op de zoveelste bier T-shirt van bierkenner Paul Briggs bracht ons meteen in de stemming
Bij het binnenkomen botsten de bezoekers onmiddellijk op de stand van bierfirma Slaapmutske" uit Melle. U werd op uw wenken bediend door de altijd goedlachse Marleen en de sympathieke Dany.
Daar de cafetaria van OC De Neerbeek eigendom is van brouwerij Bavik kon je hun Petrus en Wittekerke gamma verkrijgen aan de grote toog.
Brouwerij De Ranke uit Dottenijs was vertegenwoordigd door brouwer Nino Bacelle. Hier in gesprek met Steven Lintermans een echte geuzeliefhebber.
Vijf top kwaliteitsbieren van De Ranke achter glas.
Ook kwaliteit uit Henegouwen waren de drie bieren van Brasserie De Cazeau
. Tournay Noire, Saison Cazeau en Tournay Blonde. De stand werd uitgebaat door Arthur Lahousse.
Jammer genoeg geen foto van deze vriendelijke vertegenwoordiger.
Gezellig keuvelen en genieten van een 100-tal streekbiertjes.
Brouwerij 't Brouwkot alias brouwerij Het Gulden Spoor
uit Gullegem stond voor de eerste maal op een bierfestival. Hun 75cl flessen vielen op door de mooie wikkels.
Björn Desmadryl schenkt hier een Tineke van Heule in. Het bier was in beperkte voorraad te proeven. Het wordt speciaal gebrouwen voor drankenhandel Pauwels in Heule.
Brouwers Olievier Kim en Björn Desmadryl in gesprek met Yvan Devlaminck voorzitter van het Streekbierenfestival in Zwevegem.
Guy Osteux en Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap komen een biertje proeven bij An Van den Wijngaert die brouwerij Het Anker uit Mechelen vertegenwoordigt.
Ook Zythologen Steven Vermeylen (Hier stroomt het bier) en Walter Thijs laten zich maar al te graag fotograferen met de mooie sympathieke An
Een mooi stilleven gefotografeerd aan de stand van brouwerij Bosteels uit Buggenhout. Hun Champagnebier werd gesmaakt door de aanwezigen.
Vertegenwoordiger van Bosteels, Stijn De Neve met zijn zoontje Arthur. Jong geleerd is oud gedaan.
Mooi in 't gelid - de bieren van brouwerij Van Eecke uit Watou en brouwerij Leroy uit Boezinge.
Ann & Nele uit Ieper namen de plaats in van vertegenwoordiger Sandrino Desender. Dat mogen ze van mij nog doen.
Twee biertjes van brouwerij Kerkom. Maar wat voor bieren? Winterkoninkske en Bink Blond werden geschonken door brouwer Marc Limet en zijn eeuwige assistent Rudy Wauwermans. Jammer genoeg ook niet op de foto. Maar binnenkort volgt er een fotoreportage van Kerkom.
Nog Champagnebier op het Karakterbierfestival. Malheur Bière en Dark Brut
De Sympathieke Dirk Van Damme vertegenwoordiger bij brouwerij Malheur schenkt een donker champagnebiertje in een origineel glas.
Etienne Van Poucke van brouwerij De Leite (Ruddervoorde) omringd door de brouwers Davy en Glenn van Alvinne uit Heule. Ze sloten vroeger de deuren van den Proefzolder en brachten enkele vertrouwde zolderproevers met zich mee.
Kunst op een bierflesje en in het glas. Femme Fatale en Bon Homme. Twee biertjes van brouwerij De Leite
De Tafel waar de tombolaprijzen opgesteld waren. Iedereen die een lotje kocht had een mooie bierprijs om thuis na te genieten.
Veel jeugd op het KBW. Ze kwamen op een verstandige manier proeven van de Belgische biercultuur.
Wevelgemse Tripel, een streekproduct uit de naburige gemeente Wevelegem. Dit bier wordt gebrouwen bij De Ranke.
Om een Wevelgemse Tripel te drinken moest u bij de mooie echtgenote van Tonino Bacelle zijn aan de stand van bierwinkel Bacelle.
Ook aanwezig op het KBW Bruno Delrue van brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem Hij schenkt hier een kruidig Kerstbiertje in.
Een tafeltje biergenieters waar reeds tombolaloten werden aangekocht!
Naast de traditionele HIK bieren kon je ook twee primeurs proeven bij Het Alternatief uit Izegem. Ambetanterik en Bittere Waarheid. Brouwer Piet Salomez en echtgenote Christine bedienen biergoeroe Stephen D'Arcy (in het rood)
Renaat en Francoise leden van bierproeversclub H.I.C. uit Ingelmunster amuseren zich aan de stand van Brasserie Du Bocq uit Purnode (Namen)
De stand van Du Bocq wordt uitgebaat door de joviale vertegenwoordiger John Barrez Hier schenkt hij een heerlijk Kerstbiertje Gauloise X-Mas uit
Brouwer Guido Devos van brouwerij De Ranke schenkt hier een primeurke uit. Rechtstreeks uit de lagertanks kon men al proeven van het nieuwe bier 'HOP Flower Power', gebrouwen voor de 15de verjaardag van HOP. Zoals u ziet moet het bier nog rijpen. Maar de jonge smaak was al uitstekend! Het bier werd gebrouwen met verse hop die rechtstreeks van het veld naar de kookketel werd gebracht. Primeur voor België
De mooi bezette zaal kon genieten van al het lekkers dat de brouwers voorschotelden.
Ook aanwezig was de kersverse Leieambassadrice Alien Decock uit Wevelgem met haar eredames Vicky Vandriessche en Reinhilde Duynslager. Hier op de foto met enkele HOPleden en de deelnemers voor Kermisburgemeester.
GESPOT OP HET KBW 2009
Zoals gewoonlijk sluit ik een fotoreportage van een bierfestival af met een mooi dame. Ditmaal is het de Leieambassadrice Alien Decock
Gezondheid en hopelijk tot volgend jaar? met vriendelijke groeten van Alien
Persconferentie 16de Nationale Bierhappening BLES - Zottegem
Persconferentie 16de Nationale Bierhappening BLES
Voor de Jaarlijkse persconferentie van BLES (Bierliefhebbers van de Egmontstede) reden Pierre en ik verleden week naar Zottegem.
In de bovenzaal van restaurant De Kézou het gebeuren plaatsvinden.
Dat BLES een bierproeversclub met standing is bewezen ze nogmaals deze avond.
Al de aanwezige Blesleden waren uitgedost in hun herkenbare bordeauxkleurige hemden.
Mooie en duidelijke persmappen en op de tafels fijne bierhapjes.
Restaurant De Ké in Zottegem
Bij het binnenkomen van de zaal werden we onmiddellijk geconfronteerd met het nieuwe bier 'Schinus Blond'.
Op de tafels hartige hapjes om het bier te vergezellen
Aan de bestuurstafel vlnr Brouwer bij brouwerij De Ryck Bart Carrijn, voorzitter Johan De Vleeschouwer,
ondervoorzitter David Le Roy en Kjell Spoormans (De Hoevebrouwers)
Voor een talrijk aanwezige pers gaf voorzitter Johan De Vleeschouwer enige uitleg over de 16de Nationale Bierhappening.
De bierhappening neemt dit jaar plaats in de fuifzaal van de Beverse vijvers.
De feestzaal waar ze jaren te gast waren is momenteel aan vernieuwing toe.
Dat uitte ook schepen van cultuur en patrimonium Dirk Van Herzeele in zijn toespraak.
Let wel de beide zalen bevinden zich in hetzelfde complex van de Bevegemse Vijvers te Zottegem.
Dit jaar zijn 23 brouwerijen op de afspraak. waaronder zeven die voor het eerst deelnemen.
Ook de Verhuisbrouwerij inmiddels bekend van het programma Tournée Générale zal komen demonstreren hoe een bier effectief gebrouwen wordt. Kort omschreven is de Bierhappening een feest voor de bierliefhebbers. Een bierbeurs waar het aangenaam te vertoeven is. De brouwers of hun vertegenwoordigers zijn zelf aanwezig om hun minder gekende bieren voor te stellen aan het publiek. Vooral de kleine brouwerijen staan in de belangstelling.
Aandachtige Blesleden waaronder An De Ryck brouwster van de gelijknamige brouwerij.
Schepen van cultuur en patrimonium Dirk Van Herzeele was opgetogen met de bierhappening en hoopt dat de vernieuwde zaal volgend jaar klaar zal zijn. zodat het bierfeest weer in optimale omstandigheden zal kunnen doorgaan.
Na voorzitter Johan en DeHr. Van Herzeele kwam brouwer Bart Carrijn aan het woord.
Hij gaf enige toelichting aangaande het nieuwe BLESbier Schinus Blond (reeds het 12de bier) die zal geschonken worden op de bierhappening.
Brouwer en ontwerper van het bier Bart Carrijn.
"Het 12de Blesbier werd gekruid met de vrucht van een oorsprong Midden- en Zuid Amerikaanse, 5 tot 10 meter hoge boom, genaamd Schinus molle of peperboom. Deze plant heeft niets te maken met de echte witte of zwarte peper maar is eerder verwant aan de halve maanvormige cashewnoot en de pistache-noot. Desalniettemin ligt de verwarring voor de hand. Qua vorm en grootte lijken ze sterk op elkaar en bovendien worden ze eveneens vaak in een pepermolen gemalen voor gebruik in de keuken. Het zou dus duidelijker zijn mochten we over roze bessen spreken in plaats van rode pepers"
"Hoewel de smaak ook een pittig facet herbergt, zijn het vooral de bloemige , aromatische zwoele en zoete accenten die deze vrucht typeren. Bovendien zit er in elk vruchtje een zaadje met een sterke bittere smaak. Toch gaat het typische karakter van de roze bes makkelijk verloren indien het gecombineerd wordt met andere kruiden. Vandaar dat in vele gerechten geen andere kruiden worden gebruikt en indien wel, dan heeft de roze peper enkel een kleurende functie. Precies om deze reden hebben we ervoor geopteerd enkel roze besjes te gebruiken om Schinus Blond op smaak te brengen" aldus brouwer Bart.
Aroma : Gistig-fruitig en zacht hoppig. Voornamelijk wanneer het bier de kans krijgt minder koud te worden, komt de typische Schinusgeur naar boven onder de vorm van een aromatische zoete, aan een honinggeur verwante, kruidige toets.
Smaak : Hier zijn ook bij lagere temperaturen de kruidige facetten van het bier waarneembaar, reeds helemaal vanaf het begin : aanvankelijk verweven met een zachte moutsmaak en uiteindelijk uitvloeiend samen met de bitterheid.
Afdronk : De uitvloeiende bitterheid vertoont lichte pikante toetsen die mogelijks aan het gebruik van de roze bessen toe te schrijven zijn. Alleen heel veel proeven kan hierover uitsluitsel brengen.. Het bier werd gebrouwen bij brouwerij De Graal in Brakel.
Een momentopname met de toelating van de ouders van de baby.
Het bestuur en de leden van BLES heffen het glas op hun gezellige hopelijk druk bezochte 16de bierhappening. Maar daar twijfel ik niet aan.
Alle inlichtingen betreffende de manifestatie zie : www.bles.be
Hierbij de uitnodiging voor KUNST OP EN ROND HET WATER.
Dit is een internationale kunsttentoonstelling.
U bent welkom op de opening op 18 september 2009 om 20 uur LOCATIE Vijfwegenstraat 29 Izegem-Emelgem. info op www.johanherman.be
Openingswoord door viceminister-president Geert Bourgeois
met voorstelling van het beeld "DE BITTERE WAARHEID"
Ook het bier zal er in première geproefd kunnen worden van het vat.
Kijk dit zijn nu uitnodigingen waar ik graag op inga.
Kijken naar Kunst en proeven van bier.
Het kan ook andersom. Twee dingen waar ik enorm veel van hou.
Natuurlijk was mijn antwoord positief.
Als het adres waar ik moest zijn dan nog gelegen is juist naast het de bekende
Emelgemse biertempel Het Kroegske was mooi meegenomen.
Kunst op en rond het water
Kunst op en rond het water is een vaste waarde in het tentoonstellingscircuit, In een enig mooi kader kunnen de toeschouwers genieten van beelden op en rond de vijver met feeëriek verlichte waterpartij. Ook het mooie huis van de organiserende kunstenaar Johan Herman. staat gedurende die dagen open voor het publiek. Dit samen met enkele buitenlandse kunstenaars die hun werken uit verschillende disciplines optimaal tot hun recht laten komen. De tentoonstelling vindt elk jaar plaatst de laatste twee weekends van september en het eerste weekend van oktober.
Deelnemende kunstenaars
Ingbert Brunk (Duitsland)
Chantal Debrabandere (Kreta)
Johan Herman (België)
Bea Danckaert (België)
Christian Pradier (Frankrijk)
Alfonso Fortuna (Italië)
Rini Klaver (Nederland
Kunstenaar en inrichter Johan Herman
Kunstenaar Johan Herman stelt ieder jaar zijn huis open voor het publiek.
De beelden van Johan Herman zijn stapvoets ludieke verbeeldingen door het dagelijkse leven heen. De mensen in al zijn aspecten van zijn zijn, zijn lief en leed, zijn passie, zijn dromen en angsten, wordt op een eigen wijze verbeeld. De vormgeving overstijgt het anekdotische. De wervelende typische figuren met hoekige kopjes spreken de toeschouwer vanuit elke dimensie aan.
Werk van de Nederlandse Rini Klaver.
Rini Klaver (hier bij haar zonnebloemen) is al meer dan 30 jaar op zoek naar de oervorm. Zij volgt deze zoektocht met vormen en dromen, zij speelt met lijnen die soms een einde kennen maar die soms ook doorlopen. Zij maakt figuratieve beelden maar ook meer abstracte werken die ruimte scheppen voor fantasie. Haar zoektocht richt zich daarbij vooral op een samenhang in verdeeldheid.
De schilderijen van Jean Pierre Demeaux zitten ongemakkelijk in chronologische volgorde: Het zijn werken op hout verbrand
Belgische kunstenares Bea Danckaert
Bea's interesse voor de moderne architectuur werd richtingbepalend voor haar stijl. Er kwam abstrahering en uiteindelijk werd haar werk non-figuratief. Sterker nog, Bea ondervond dat abstract werken voor haar de manier bij uitstek was om haar emoties te uiten in kleur en vorm.
Schilderen is voor Bea de rode draad in haar leven. Zij is een geobsedeerde, gepassioneerde schilder. Ze gebruikt acryl op doek en maakt veelvuldig gebruik van collages. Kleur en licht zijn de belangrijkste factoren in haar werk. Inspiratie ontstaat door de emotie van het moment, door haar liefde voor God, de mens en het leven.
Johan Herman heette iedereen welkom en stelde de deelnemende kunstenaars voor. Hij kondigde ook de geboorte van het nieuwe bier "De Bittere waarheid" aan.
Johan Herman is naast kunstenaar ook dirigent van het St.-Pieterskoor. Wat ooit begon met het zingen van wat kerkliederen, is uitgegroeid tot het brengen van een heus optreden waar elke koorzanger het beste van zichzelf kan geven. Na een paar jaar werden de kerkgezangen regelmatig gewisseld door het aanleren van vlotte nummers die dan ook de richting aanduiden van het jaarlijks concert. Zo kregen de concerten ook een aangepaste titel. Ze brachten op deze warme avond Aux Champs-Élysées van Joe Dassin
Ook aanwezig was dhr Geert Bourgeois, Viceminister-president van de Vlaamse Regering. Hij was vol lof over de kunstanaar Johan Herman en de gemeente Emelgem.
Hij zei ook "De bittere waarheid is soms moeilijk te aanvaarden, maar toch beter dan een zoete leugen".
Piet Salomez van brouwerij Het Alternatief mocht dan het beeldje onthullen. Het beeldje die trouwens op het bieretiket siert.
Piet Salomez tussen Minister Geert Bourgois en kunstenaar Johan Herman.
Daarna werd voor de genodigden "De Bittere Waarheid" van 't vat geschonken. Een biertje van 10% Alc.Vol.
Het etiket (die ik mocht ontwerpen) en het kunstwerk "De Bittere Waarheid" Het beeldje bevat een ventje met een dik boek. Hierin staat de waardheid beschreven, maar het ventje is verbitterd omdat hij doordat boek (de waarheid) zijn bier niet in het glas kan schenken.
De Bittere Waarheid is een stevige moutige IPA tripel. eigenlijk een "eindfase".
Piet heeft er veel mout ingestopt. Ondanks zijn 11 ebc zijn er wat lichte Karamelmouten gebruikt en dit om het moutkarakter te verstevigen. De bitterheid zit op 70 EBU. Het is gebrouwen met Poperingse hop en er is een Amerikaanse bitterhop op het einde aan toegevoegd in plaats van een aromahop. De hoppen bij het begin zijn eerder zacht. Hierdoor is er geen agressieve bitterheid, maar het zit vooral in de geur en op het einde in de nasmaak. Het bier heeft een zeer lange bittere afdronk. Het is ook een zeer droog bier dat sterk uitgegist is. Het is zeker geen hopwater. Er werd naar evenwicht gestreefd met een maximum van smaak.
Het Alternatief gaat dus weer een stapje in de andere richting dan de commerciële bieren.
Dit biertje zal te proeven zijn nu zaterdag op het Karakterbierfestival van HOP in Bissegem.
Nog een groepsfoto van de ere-genodigden met een lekkere Bittere Waarheid in hun hand.
Met een paar jaar tussen stond ik een goede maand geleden terug aan de deur van het Musée des Bières Belges in Lustin.
Spijtig genoeg niet meer met Voske maar nu met drie goede vrienden Zythologen die mij gezelschap hielden op de biertrip naar de Ardennen.
Geroen, Pierre, Gilberte en ik werden op het onlangs gehouden Bierpassieweekend uitgenodigd door De Hr. Olivier Degehet commercieel- en exportverantwoordelijke bij Brasserie Du Bocq om een bezoek te brengen aan de Naamse brouwerij.
Voor we richting Purnode trokken nam ik mijn gezelschap mee naar dit oude museum
dicht bij het station van Lustin. Vroeger werd het uitgebaat door de vriendelijke en charmante
Therèse Abeels die jammerlijk overleed in februari 2006.
Nu wordt het museum gerund door haar zoon Christian Lejeune.
Een praatgrage persoon die bij elke bierfles wel een verhaaltje weet te vertellen.
Musée des Bières Belges. Vroeger was hier een afspanning voor paarden, daarna was het een hotel "Hotel du Nord" Ooit is het ook nog een dancing "Le Ranch" geweest
Bij het binnenkomen is er de kleine bar met onderaan een verzameling miniflesjes. Het zijn allemaal dezelfde, maar ieder flesje heeft een ander verkleind Belgisch bieretiket. Een verzamelaar heeft deze collectie ooit aan het museum geschonken.
Het biermuseum in Lustin kan één van de heiligdommen van het Belgisch bier genoemd worden. Meer dan 20.000 Belgisch bierflessen en duizenden bierglazen zijn hier opgeslagen.
Aan de bar kunt u proeven uit een selectie van meer dan 600 biertjes.
Eigenaardig is dat u hier een biertje betaald volgens het Alcohol percentage.
Een biertje van 10% Alc kost duidelijk meer dan een biertje van 7%. Dit was vroeger zo en nu in het eurotijdperk blijven de regels hetzelfde.
Ook vele bieraffiches hangen hier aan de muren
Conservator Christian Lejeune loodste ons door de hier en daar wel echt donkere gangen. Elke fles of glas heeft zijn eigen verhaal of anekdote.
Liefst niet door de smalle gangen wandelen met een rugzak.
Duizenden volle en lege bierflesjes staan hier opgesteld. Allen alfabetisch geklasseerd volgens provincie Glazen, viltjes bierreclamepanelen enz.. zijn hier te bewonderen.
Er is ook een zithoekje voorzien om een biertje te nuttigen
Pas op! Hier waak ik
Ook de bieren die bij Alvinne gebrouwen worden of ooit gebrouwen zijn staan hier netjes op een rij.
In het museum kunnen ook bieren aangekocht worden. Zelfs bieren van amateurs die nog brouwen in hun badkuip kunt u aankopen. De prijzen zijn nogal duur. Maar ergens is het begrijpelijk. Het museum heeft het heel moeilijk om te overleven en ik denk niet dat het over subsidies beschikt?.
Bieren van thuis meegebracht waarvan u zeker weet dat Christian ze nog niet in zijn bezit heeft kunt u ruilen met andere bieren uit de voorraad van het museum. Geroen was al aan het kijken welke bieren hij zou ruilen
Christian Lejeune heeft het moeilijk om het museum te blijven open houden. Er zijn weinig financiële middelen beschikbaar. Maar aan enthousiasme geen gebrek bij deze conservator.
Vooraleer het museum te verlaten proefden we nog enkele biertjes die in onze kontreien moeilijk te vinden zijn. Sommige bieren zijn reeds verouderd en zijn niet al te fris geschonken. Maar dat mag de charmes van dit museum niet onderdrukken.
Bij het afscheid gaf Christian mij nog een flesje bier (N° 15) die speciaal gebrouwen is geweest ter nagedachtenis van zijn overleden moeder Therèse Abeels die Voske en ik nog heel goed gekend hebben..
Het Museum van de Belgische bieren is open op weekend en op feestdagen van 11u tot 19u of op afspraak. Rue de la Station, Lustin (Profondeville). Het is beter om altijd eerst een afspraak te maken.
Wist u dat ballonvaarders hun eigen biertje hebben?
Zelfs een erkend abdijbiertje!
Luc Madou richtte in 2004, samen met zijn echtgenote Annie en zijn zonen Kurt en Jo, een totaal nieuw en bovendien een hypermodern ballonbedrijf op gelegen in de industriezone in Eeklo.
LucMadou is piloot sedert 1980 en heeft zeer veel ervaring over de hele Benelux.
In de wintermaanden vliegt hij in de bergen in Oostenrijk.
Om na de vaarten eens na te genieten en ook om meer ruchtbaarheid te geven aan zijn firma heeft hij een eigen biertje laten brouwen bij Brasserie Lefebvre in Quenast.
Verzamelclub "De Gambrinusclub van België" maakt deel uit van de Hoppefeesten bij brouwerij Brootcoorens in Erquelinnes
Verzamelclub "De Gambrinusclub van België" maakt deel uit van de Hoppefeesten bij brouwerij Brootcoorens in Erquelinnes.
Zaterdag laatst richtte de Gambrinusclub van België een verzamelbeurs in op de terreinen van Brasserie Brootcoorens te Erquelinnes.
Hetzelfde weekend vonden ook de jaarlijkse hoppefeesten plaats in en rond deze brouwerij.
Naast tal van activiteiten waaronder de wedstrijd om de beste hoppeplukker(ster) en een Italiaanse avond waardoor het nieuwe biertje 'Luppolina degli angeli' of "Lupiline des anges" is ontstaan kon men ook de brouwerij bezoeken.
Twee vliegen in een klap. Dus een reden te meer om samen met Pierre en Gilberte eens af te zakken naar de Henegouwse gemeente gelegen aan de Franse grens en in het hartje van de Sambervallei.
Fête du houblon 2009 Voor de 4de maal vinden deze feesten plaats om en rond de brouwerij
Winkel, proeflokaal en brouwerij het zit allemaal achter dit venster.
Brouwer Alain Brootcoorens kreeg van de accijnzen in het jaar 2000 het licht op groen om een brouwerij op te starten. De officiële opening vond plaats op 15 december 2000. Hij brouwt nog altijd in oude melkerijkuipen van 800 liter. Zijn vaste bieren luisteren naar de naam 'Angelus'. Particulieren kunnen bij hem altijd terecht om een origineel biertje te laten brouwen. Ieder brouwsel is anders. Dus geen enkel etiketbier verlaat de brouwerij.
De Brouwerij
De oude schrootmolen zou dateren uit de jaren 40.
De brouwinstalatie. De Brouwketel en filterkuip. Per brouwsel word er 450 liter geproduceert.
De platenkoeler
De gistingkuip.
De flessenvuller
De etiketeer en bottelmachine
41 verschillende bieren op het rek. Allemaal verschillende brouwsels.
Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers staat in de brouwerij. Tijdens de optocht van La confrérie la Jurande de l'Angélus wordt het beeldje door de orde mee gedragen.
Brouwer Alain Brootcoorens had even de tijd voor een foto.
Toen ik naar de Hoptuin ging recht tegenover de brouwerij was een dame al volop verse Hopbellen aan het plukken voor de versiering van de bierpakketten.
De Toeristische tuin.
Recht tegenover de brouwerij is er een toeristische tuin met hopveld (ongeveer 300 planten), aromatische planten, verschillende hoogstammen en een schuurtje met een minitentoonstelling van brouwmateriaal..
Het Feestterrein en de Gambrinusclub van België
Op een gigantisch omgedorst maïsveld staan de tenten opgesteld voor de Hoppefeesten In de namiddag zal het hier krioelen van het volk. In de verste tent vond in de voormiddag de ruildag van de Gambrinusclub van België plaats.
In de diverse tentjes waren streekproducten te verkrijgen
Ook de bieren en wijnen van brouwerij Brootcoorens kon men hier aanschaffen.. De dochter van Alain en haar vriend zorgden voor de verkoop.
De verzamelclub 'De Gambrinusclub van België' probeert altijd hun verzameldagen te koppelen aan een brouwerij. Voor de verzamelaar is dit mooi meegenomen om dat er altijd een bezoek aan de brouwerij geprogrammeerd staat.
Gambrinus bestuursleden Thierry Vanlinthoudt, Guy Veys en Dirk Verboven drinken alvast op het succes van de beurs.
Waar kun je een blonde Angelus beter proeven dan tussen de hoppe?
Angelus Blond van t vat 7% Alc.Vol.
Goudblond biertje met een mooie witte schuimkraag.
Zoete moutgeur
Prikken van fruit (druif)
Vers brood.
De smaak is moutachtig zoet
Ook hier is de smaak van vers brood aanwezig
Het bier blijft over de gehele lijn zoet
Met op het eind een lichte bitterheid
Het heeft een middelmatige body
Het bier is in evenwicht.
Het mocht voor mij ietsje bitterder zijn.
La confrérie la Jurande de l'Angélus maakt zich klaar om de hoppefeesten van zaterdag te openen. In het midden Alain Brootcoorens.
Helaas hadden we die dag nog andere verplichtingen zodat we vroegtijdig de feestelijkheden moesten verlaten. Volgend jaar op de 5de editie met meer tijd mischien?
Een geuze speciaal geblended en gebotteld voor het bekende bierrestaurant De Heeren van Liedekercke Dit ter gelegenheid van de geboorte van Helena de dochter van Joost en Jessica eigenaars van het restaurant.
Deze Geuze is een mengsel van lambiek gerijpt in Cognac en Bordeaux vaten met jonge lambiek.
Goudkleurig met een witte schuimkraag
De neus is zwavelachtig
Licht zurig - grapefruit toetsjes van hout
Licht zurige smaak
Toetsen van druifjes
Mals
Hout
Nootachtig
Complex maar perfect in evenwicht
Na het plankje was het tijd voor de proevertjes. Ik had van Armand Debelder van brouwerij 3 Fonteinen uit dankbaarheid voor mijn wekelijkse nieuwsbrief 'Het HOPnieuws' op de Toer de Geuze 2009 een magnumfles Oude geuze 2004 gekregen. Ik vond het een geschikte gelegenheid (Pajottenplankje en verjaardag Glenn) om de Proefzoldervrienden en de aanwezige bezoekers mee te laten genieten.
Oranje kleur (perzik) met gebroken witte schuimkraag
Het aroma is zwavelachtig
Houttoetsen
De smaak is licht zurig
Nog best pittig
Verfrissende smaak
Toetsen van hout
Noten
Een bitterheid laat zich gelden op de achtergrond.
Heerlijk
In naam van den Proefzolder
bedankt Armand voor dit Pajottensnoepje
De door Armand persoonlijk getekende fles uit 2004. Deze staat nu in de nok van Den Proefzolder als collector's item.
Zoek de enige persoon die aan het werk is!!!
Geen Proefzolder zonder een smakelijk gerechtje. Na het mosselensucces van de vorige keer stond nu een uit de kluiten gewassen garnalen op het menu.
Cognac geflambeerde scampis in een romig saffraan-Melchiorsausje.
Cheff Glenn tijdens het flamberen
Glenn na het flamberen. Gelukkig is hij er nog en de scampi's ook...
...en schotelt hij ons dit gerechtje voor.
Mark Van Pee schenkt een volgend proevertje uit. Thornbridge Hall Alliance Madeira Reserve 2007 (van de Thornbridge brewery) Hij en Sabine brachten het bier mee uit Engeland. Nadien volgde nog een provertje van dezelfde brouwerij de Thornbridge Hall Halcyon
Thornbridge Hall Alliance Madeira Reserve 2007 11% Alc.Vol.
Een nieuwe trappist ter gelegenheid van het Jubileumjaar. Het bier draagt de naam van de eerste brouwmeester: Isidor. Het is een hommage aan deze eenvoudige broeder met zijn gouden handjes die de bierbrouwerij en het Trappistenklooster groot maakte. La Trappe Isidor is gebrouwen met eigen gekweekte Perle hop.
Donker amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag.
Zoete moutgeur
Sinaas
Zoete smaak
Karamel
Fruitig Abrikoos?
De gist is iets te dominant.
Droge afdronk
Licht bitter in de nasmaak.
Toch iets beter verwacht.
Misschien nog ietsje te jong?
Jurassian Imperial Stout 10,27% Alc.Vol.
(Cuvée Alex le Rouge) BFM (Brasserie des Franches Montagnes) - Saignelegier, Zwitserland
Zwart bier zonder schuim
Hoppig aroma
Patisserietoetsen
De smaak is fruitig
Mango, ananas
Sinaas
Ook vanille toetesen en chocolade
Een mooi mondgevoel
Het bier is mooi in evenwicht
Heel lekker
Verzamelaar Belgische bieretiketten en bierliefhebber Andre d'Hondt samen met echtgenote Ria op Den Proefzolder.
Wanneer uw gasten vroegtijdig het feestje willen verlaten
en niets kan hen nog tegenhouden.
Dan moet u hen vragen
Moet ge nog een Mammelokker als afzakkertje hebben?
100% zeker dat ze nog eventjes zullen blijven.
Het woord mammelokker is een echt volks woord, gespeend (what's in a word)
met de nodige Gentse humor.
Een lokke of een loke is een namaakspeen, een soort toe genaaid vodje in de vorm van een vinger waarin met gekauwd brood en een beetje suiker stak. Deze namaakspenen waren voor de eerste wereldoorlog in gebruik bij arme mensen om hun kinderen te sussen.
Een mamme is een voedstervrouw of ook wel een forse vrouwenborst.
Mammelokken = aan een vrouwenborst sabbelen
Het prachtig etiket
Maar eigenlijk is het meer.
Boven de poort van de stadsgevangenis in Gent is een merkwaardige gevelsteen gemetseld. Daarop zie je hoe een meisje achter de tralies de borst geeft aan een oude man. Deze gevelsteen, die in de volksmond 'De Mammelokker' wordt genoemd, herinnert aan een gebeurtenis uit vervlogen tijden. Een burger van Gent had een zware misdaad begaan en was veroordeeld tot de hongerdood. Hij zat opgesloten in de stadsgevangenis. Zijn dochter vroeg toestemming haar vader elke dag te mogen bezoeken. Dat mocht, op voorwaarde dat zij geen eten voor hem mee zou brengen. Een maand verstreek. Iedereen verwonderde zich erover dat de man nog in leven was. De rechter gaf opdracht de twee tijdens het bezoekuur in de gaten te houden.
De volgende dag gluurde de cipier door het kijkgat en zag dat het meisje h aar vader een borst aanreikte en hem liet drinken. Toen dit de rechter ter ore kwam, zei hij: 'Dat geloof ik pas als ik het zelf heb gezien.' De dag daarop zag hij het met eigen ogen. Hij liet het meisje bij zich komen en vroeg: 'Hoe kan je je vader de borst geven?' Ze viel voor hem op de knieën, en zei: 'Dat heb ik gedaan in vertrouwen op god.' De rechter schonk de vader gratie en liet deze vermetele liefde in een gevelsteen vereeuwigen.
De Mammelokker, tegen het Belfort en de Lakenhalle aangebouwd, Botermarkt 18, Gent. Beschermd monument, 28 december 1936.
In 1741 werd de stadsgevangenis, die tot dan aan de Korenmarkt stond, tegen het Belfort en de Lakenhalle aangebouwd.
Het luchtige ontwerp van de bekende bouwmeester David 't Kindt doet geenszins aan een gevangenis denken. Dit gebouw werd opgetrokken uit blauwe hardsteen met bossagewerk en een mansardedak. Door zijn gebogen voorgevel en het gebruik van geblokte driekwartzuilen bevindt dit gebouw zich stilistisch op de overgang van Lodewijk XIV naar Lodewijk XV stijl.
Het reliëf in het gevelveld van het onregelmatige fronton boven de ingang stelt de Romeinse legende van Cimon voor : een jonge vrouw redde door borstvoeding het leven van haar vader, veroordeeld tot de hongerdood. Vandaar trouwens de Gentse benaming "Mammelokker". Bron : http://www.degoublome.be/
Officiële opening van Brouwerij Nieuwhuys - Nieuw witbier Huardis
Brouwerij Nieuwhuys introduceert met Huardis een nieuw witbier in Hoegaarden
Zondag laatst (6 september 2009) reden Geroen en ik naar de Hagelandse brouwersgemeente Hoegaarden om er een witteke te proeven.
Nu hoor ik bepaalde lezers al denken, moeten ze daarvoor zo ver rijden?
In bijna elk degelijk café of drankenhandel is er een Witje te koop.
Inderdaad maar de witten die wij zijn gaan proeven is de Huardis, het nieuwe bier van
brouwerij Nieuwhuys.
Naast de voorstelling van hun witbier stelden brouwer Jan Dewachter en Mieke De Backer ook
hun nieuwe brouwerij voor aan het grote publiek.
De Officiële opening werd reeds vrijdag 4 september ingehuldigd door muzikant Jean Blaute (Toernée générale)
en Pierre Celis die het witje van Hoegaarden op de wereldkaart plaatste.
Zij proefden als eerst de Huardis en volgens brouwer Jan waren ze uitermate tevreden over dit nieuwe tarwebiertje.
Ook aan ons om de Huradis aan een smaaktest te onderwerpen.
We hadden hun eerste bier Alpaïde al geproefd en we waren hoopvol dat het witje
ook een perfect brouwsel zou zijn.
Een klein bordje wijs ons de weg naar de brouwerij.
In dit gebouwtje bevind zich een kleine moderne brouwerij.
Al sinds 2007 kijken Jan en Mieke uit naar een nieuwe locatie voor hun huisbrouwerij. Uiteindelijk vonden ze op een vijftig meter van hun café de ideale plaats. Met een capaciteit tot 200 hectoliter per jaar, met uitbreidingsmogelijkheid naar meer, blijven ze voorlopig een kleine brouwerij.
De brouwerij
De schrootmolen
Een kleine brouwinstallatie voor proefbrouwsels. Jan heeft nog zijn proefbrouwsels gebrouwen in een brouweenheid Braumeister maar daar is hij van afgestapt
De twee gisttanks en mengvat 3 die dienst doet als Maisch, filter, kook en mengketel. De kraaknette brouwerij heeft momenteel een capaciteit van 200 hl (20.000liter) - per jaar, maar Jan mikt op meer. De kans is groot dat jaar de productiviteit verhoogd word tot 600 hl en binnen enkele jaren zelfs tot duizend. Ook zal er in de toekomst whisky gestookt worden. De installatie is al aanwezig.
Flessenvuller
Een eigen ontwikkelde wasmachine voor vaten.
Jan verteld ons hoe alles precies in zijn werk gaat
De etiketteermachine.
Printer voor brouwinformatie op het kroonkurkje.
Op een groot scherm kon je de diverse stappen van het brouwproces volgen.
Hier komt de whiskystokerij. Naast de Bierlikeur Alpaïde staan er al stenen kruikjes
Het terras en de biertjes
Jan tapt ons met veel vakmanschap een verse Huardis in
Huardis in al zijn schoonheid. De naam verwijst naar de oudste geschreven vorm van de naam van het dorp Hoegaarden.
Huardis van 't vat - 5,2% Alc.Vol.
Een wit biertje met een dikke romige schuimkraag. Het bier is gesluierd.
Het aroma is die van citrus Ook een prikje cascadehop
De smaak is fris en licht zurig. Koreander en citrusaroma's laten zich gelden zonder opdringerig te worden. Ook de cascadehop heeft een verfrissend accentje. Het bier heeft voldoende body Een prima dorstlessertje.
Brouwer Jan wikt en weegt heel goed eer hij een bier uit zijn brouwketel laat vloeien. Huardis zou gebrouwen zijn ter gelegenheid van de officiële opening van de brouwerij. Maar door de positieve reacties zou het wel kunnen dat het perfect in het gamma van brouwerij Nieuwhuys past. En waarom niet. In Hoegaarden is er ruim plaats voor twee witjes.
Brouwerij Nieuwhuys zal later ook een Alpaïde Blond uit brengen. Een trippel met de naam 'Cuvée van de generaal'.
Het bier wordt genoemd naar generaal Claude Van de Voorde, chef van de Luchtmacht, en Hoegardier. Het is nog even wachten.
Een ander biertje die ik nog niet gedegusteerd had was de Rosdel. Dit volmout biertje is genoemd naar het Rosdel natuurgebied. Dit maakt deel uit van het Hoegaards landschap met weidse vergezichten en holle wegen.
Het volmout bier in zijn eigen mooie glas
Rosdel van 't vat - 5,8% Alc.Vol.
Redelijk helder amberkleurig bier met een romige dikke beige schuimkraag.
De neus is prachtig De granen doen hier zijn werk Het ruikt of u een bakkerij op zondagmorgen binnen stapt. Heerlijk!
De smaak is die van karamel Moutig (volmoutbier) Zoet met fruitige prikkels gistig. een licht botersmaakje die niet vervelend is. Een redelijke body Een lichte bitterheid in de afdronk. Goed gebrouwen biertje
Ter gelegenheid van de opening hadden Jan en Mieke achter de brouwerij hun tuin omgebouwd tot een gezellige pleisterplaats. Een dienstertje nam een foto van ons samen met onze goede Duitse Vriend Uli.
Even lekker als de bieren waren de vleestapas
Tot slot kon je bij het buitengaan de bieren aankopen om thuis nog eens gezellig te kunnen genieten. In het winkeltje provisoir was er duidelijk West-Vlaams gesproken. Mieke is namelijk van Poperinge.
Nieuwhuys! tot de noaste kweste en tes topen da de cafe ton open e omne kji fotos te trekken.
naar de gemeente voor liefhebbers, want zo noem Herzele zich.
Brouwerij De Ryck te Herzele
Bij aankomst kon ik meteen al een foto nemen van de initiatiefnemers en brouwers van het bier. In hun midden een Steenuilke. vlnr : Bart Carrijn ontwerper en brouwer van het bier, An De Ryck (zaakvoerster), Paul Haustraete en Els Eeckhout van Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen.
In het degustatielokaal was er een kleine presentatie van het bier en de steenuil Flesjes, glazen, bierviltjes en de kruideningrediënten van het bier waren aanezig. Ook lag er een in klei gebakken huisnummer om aan de voorgevel te hangen, dit om aan te duiden dat u een nestkastje opgehangen heeft voor de steenuil. Dat allemaal onder het waakzaal oog van de kleine uil zelf. Op een scherm kon je een filmpje zien van de steenuil in zijn leefwereld.
De steenuil is de kleinste uil in de Benelux. Het is een klein gedrongen uiltje van ongeveer 21 tot 23 cm. De steenuil heeft een platte kop met felle gele ogen, en heeft aan de bovenkant bruine veren met lichte vlekken.
De steenuil is een broedvogel en standvogel in de Benelux.
De steenuil heeft het liefst een landschap met weilanden, knotwilgen, fruitbomen en oude schuurtjes. Bloemrijke weilanden zijn een echt muizen- en regenwormparadijs, dus daar vindt hij veel voedsel. Knotwilgen, fruitbomen en schuurtjes hebben dikwijls holletjes waarin de steenuil zijn jongen kan grootbrengen. Hagen en houtkanten zijn plaatsen waar hij zich kan verschuilen.
De steenuil is ook dikwijls overdag actief, en is te zien zitten op knotwilgen of weidepaaltjes, te genieten van het zonnetje. De meeste mensen zien hem echter niet, omdat hij zo klein is. Als hij op een paaltje zit is het net of dat gewoon wat langer is. Hij maakt wel veel lawaai. Van oktober tot februari kan je hem van ver horen roepen, een soort koewie, gekef en een wat langer joeeek. Bron : Wikipedia
.
Naast Paul Haustraete en Bart Carrijn hebben Rein Dessers (Leadercoördinator Vlaamse Ardennen) en Eddy Raepsaet (Coördinator Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen) komen postvatten
Zaakvoerster An De Ryck heette iedereen welkom en was bijzonder blij dat
De mensen van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen haar brouwerij hebben
uitgekozen om dit uniek biertje te brouwen.
Zij looft deze kleinschalige projecten in een tijd van globalisering.
Eddy Raepsaet, coördinator Regio Landschap Vlaamse Ardennen
was bijzonder verheugd dit bier voor te stellen.
Hij sprak over het steenuilenproject waar 400 nestkastjes in de Vlaamse Ardennen
zullen opgehangen worden. Nestkastjes gemaakt door
BUSO (Buitengewoon Secundair Onderwijs Zottegem-Velzeke en de vzw Breek De Stilte die sinds meer dan 10 jaar autistische mensen opvangt.
Wie een kastje ophangt, ontvangt een uniek huisnummer in klei gebakken met de beeltenis van het steenuiltje.
Er komt ook een rondreizende tentoonstelling voor de basisscholen.
Het huisnummer en het bier moeten de uiltje tot bij de mensen en tot in de woonkamer brengen besloot hij.
De talrijke genodigden luisterden aandachtig
Rein Dessers (Leadercoördinator Vlaamse Ardennen) sprak dat dit project kon rekenen op cofinanciering van LEADER Vlaamse Ardennen. LEADER is afkomstig van 'Liaison Entre Actions de Développement de l'Economie Rurale' Het is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling dat de leefkwaliteit van het platte land wil versterken.
Het project rond de steenuil past perfect onder de maatregel Instandhouding en opwaardering van landelijk erfgoed.
Het biertje steenuilke als communicatiemiddel om meer ruchtbaarheid te geven aan de steenuil als authentieke soort in de streek is op zich al heel vernieuwend.
Als we het steenuilke thuis op of café zullen drinken zullen we misschien onbewust eens denken aan de steenuil.
Tenslotte had Bart Carrijn de ontwerper en brouwer van het bier over de uniek samenstelling. Het bier zou moeten gebrouwen worden met kruiden die u vind in de Vlaamse Ardennen. Na nachten wakker gelegen te hebben bracht zijn vriend Paul Haustraete redding. Hij gaf Bart een boek over de kruiden die te vinden zijn in de streek. Zo brouwde Bart het biertje met Lievevrouwebedstro, Engelwortel en Sleedoorn. Ze geven het bier een unieke smaak en zijn bovendien typerend voor de leefomgeving van de steenuil.
Tenslotte werd Viviane Lootens gehuldigd. Viviane is de ontwerpster van de steenuiltekening. Ze ontving uit de handen van Dries Van Nieuwenhuysehet boek 'The Little Owl' (De Steenuil). Dries Van Nieuwenhuyse uit Sint-Lievens-Esse, is voorzitter van een internationale uilenwerkgroep en spil van de uilenbescherming in de regio en is medeauteur van het boek.
Tenslotte kon men proeven van het lekkere kruidenbiertje.
Het Steenuilke met zijn origineel etiket. Een bier van hoge gisting gebrouwen met zuivere ingrediënten (water, mout, mais, hop en gist) Het is hergist in de fles en is een bier met smaakevolutie.
Het is een blond biertje van 6,5% Alc.Vol. het heeft een dikke witte schuimkraag
Het aroma is kruidig
De smaak is fijn kruidig. De kruiden Sleedoorn (de bloemen), OLV Bedstro (de blaadjes) en Engelwortel zijn perfect gedoseerd tot een licht kruidenpallet. Ze zijn subtiel in het bier aanwezig. Het steenuilke laat zich fris en vlot drinken. Het is een dorstlessend degustatiebiertje. Het heeft op het einde een licht bittere afdronk.
Open monumentendag 13/09
Op Open monumentendag zondag 13 september zet brouwerij De Ryck tussen 14u00 en 18u00 opnieuw zijn deuren open voor het publiek. Dit jaar wordt er samengewerkt met RLVA, want uiteraard staat het gloednieuw Steenuilke centraal. Je kan er tijdens een brouwerijbezoek van alles te weten komen over het recept en het brouwen van het bier en de ingrediënten ervan leren ontdekken. Het steenuilke kan er naar hartenlust gedegusteerd worden naast de andere artisanale bieren van brouwerij De Ryck. Er is ook een hapje voorzien. Boterhammen met bierpaté of een Herzeelse hoeveworst kunnen de honger stillen. Een hoeveijsje zorgt voor de nodige afkoeling. Voor de kinderen is er een springkasteel en steenuilgrime voorzien. Aan de infostand van RVLA kan je deelnemen aan een wedstrijd in het teken van de steenuil.
10de kapittel van de Confrérie van de Roze Olifant - Brouwerij Huyghe - Melle
10de kapittel van de Confrérie van de Roze Olifant
Op zaterdag 29 augustus jongst leden werd ik uitgenodigd door brouwerij Huyghe om de festiviteiten bij te wonen van het 10de kapittel van de confrérie van de roze olifant. Bij deze gelegenheid werden de twee koperen brouwketels aan de ingang van de brouwerij plechtig ingehuldigd.
Tijdens de receptie was er ook de gelegenheid om met een gids de laatste investeringen in gebouwen, waterzuivering en bottelarijen te bewonderen.
Samen met Geroen Vansteenbrugge en collega bierverslaggever Wacho
Reden we die morgen naar Melle.
Hieronder een fotoverslag van de gebeurtenissen.
De twee koperen brouwketels aan de ingang van de brouwerij in de Geeraardbergse Steenweg 14B te Melle.
De twee prachtige antieke koperen brouwketels zijn van een Franse brouwerij afkomstig. Zij ogen mooi aan de ingang van de brouwerij.
Aan de voet van de ketels getuigen koperen platen dat Brouwerij Huyghe bestaat sinds 1654 Het is Gentse oudste actieve brouwerij.
Martin de Keulenaere, nieuwe vertegenwoordiger bij Huyghe.
Na de intronisatie plechtigheid van de Confrérie van de Roze Olifant op het Gemeentehuis van Melle kwamen in stoetsgewijze maar liefst 250 leden van 38-tal verschillende confréries uit België en Frankrijk samen met de Harmonie St-Cecilia uit Melle en de reuzen in stoet door Melle gewandeld richting brouwerij.
De Confrérie van de Roze Olifant (Dilerium Tremens) kwam als eerste de parking op.
Met in hun zog nog 37 andere confréries. Zoals De Sosseteit van de Gentsche Mannekes Pies Twielink uit Gent. Zie vlag boven
La Confrérie des Mangeurs de Paté de Lapin en Morceaux de lArtois uit Arras
La confrérie de la grusalle et la trappiste de rochefort
La confrérie Li Pir' Rîye di Lîcint uit Lincent (B)
Vooraleer de officiële opening sprak Afgevaardigde bestuurder Alain De Laet de menigte toe.
Brouwerij Huyghe is aan een opmars bezig in het buitenland. Ze hebben de afgelopen jaren enorme investeringen gedaan om te blijven groeien.
Brouwerij Huyghe kaapte recent de Award voor het beste fruitbeer van 2009 weg met het bier 'Früli Strawberry'. Die Award werd uitgereikt door het internationale magazine 'Beers of the World'.
De brouwerij, vooral bekend van het bier Delirium Tremens, dat in 1997 werd uitgeroepen tot beste bier ter wereld, groeit jaar na jaar. Die prijs opende heel wat deuren.
In 1985 produceerden ze 13.000 hectoliter bier. In 2003 waren er dat al 48.340 en vorig jaar hadden ze de kaap van 101.105 bereikt. Ondanks een moeilijke eerste kwartaal, zien de cijfers er ook voor 2009 goed uit.'
Die groei noodzaakte het bedrijf om de nodige investeringen te doen. Ondanks de crisis investeerden ze de laatste twee jaren ongeveer viermiljoen euro in hun productieapparaat.'
Brouwerij Huyghe exporteert bijna 80 procent van haar productie naar 45 landen. Naar alle waarschijnlijkheid is brouwerij Huyghe het snelst groeiende Belgische merk zijn in de VS. Alleen al in New York is ons bier in 75 cafés te verkrijgen. Bron : Het Nieuwsblad
En de opvolging is verzekert sprak De Hr. De Laet en wees naar zijn zoon Alexandre en zijn nichtje Maxine
Alle leden van de Confréries luisterden aandachtig naar de toespraak.
Onder hen ook Fons Minne bestuurslid Zythos en voorziter van de Heikantse Bierliefhebbers met zijn dochter Leen.
Ze vertegenwoordigden de Confrérie de Fantôme
Ook uit Japan was er een vertegenwoordiging. Maar hun bier (OWA) wordt gebrouwen in België
De Hr. Dirk De Maeseneer Burgemeester van Melle knipt officieel het lint door.
De Hr. Jean De Laet kijkt aandachtig toe
Daarna werden twee flesjes Delirium symbolisch tegen de stenen sokkel kapot geslagen.
Op de receptie konden de genodigden proeven van allerlei hapjes waaronder het bekende gebakken Breydelspek.
Ook de bekende bieren van Huyghe vloeiden rijkelijk. Vooral de Delirium Tremens het paradepaardje van de brouwerij werd gesmaakt.
Honderden aanwezigen genoten van een geslaagde receptie.
Het feestcomité Desselgem animeert en coördineert voor de 2de Maal Desselgem Kermis.
In La Boca een restaurant met een Spaans tintje gelegen in de Liebaardstraat vond de persconferentie plaats. En als bierreporter kon ik niet ontbreken.
La Boca is eigendom van Frank Eeckhout een ex-fotograaf die El Vid wijnen en Spaanse specialiteiten importeert Maandelijks presenteert hij in zijn zaak authentieke Spaanse menu's. Reserveren is noodzakelijk.
Volgens voorzitter Geert Coussement is de hoofdbedoeling van het Feestcomité om Desselgem Ommegang en Desselgem Kermis te animeren. Ook om de activiteiten van de Desselgemse verenigingen te coördineren en nog méér kenbaar te maken aan het grote publiek.
Voorzitter Geert Coussement geef een woordje uitleg over de komende activiteiten en stelde het nieuwe biertje voor. Een koerseklakske is West-Vlaams voor een koersepetje. Maar een klakske is ook een restje drank.
Bruno Delrue stelde nadien het bier voor aan de pers en genodigden Het bier werd door een proefpanel gekozen uit drie andere speciale proefbrouwsels. Het Desselgems feestcomité was unaniem met het gekozen bier. Bruno vertelde ook dat het bier nog bitter jong is en nog verder zal evolueren Hij vertelde erbij hoe u het biertje best uitschenkt. Liefst nog een klakske (bezinksel) in de fles laten.
Gelet op het grote succes en appreciatie van de bevolking verleden jaar is er voor de tweede maaleen Dag van het Koerseklakse.
Er zullen weer massaal een duizendtal koerseklakskes uitgedeeld worden langs het parcours tijdens de 67ste Grote prijs Memorial Briek Schotte, het paradepaardje van Desselgem Kermis.
Aan koerseklakskes geen gebrek.
Maar daar blijft het niet bij.
Om hun kermis nog meer luister te geven hebben ze een biertje laten brouwen.
De naam, hoe kan het anders Een Koerseklakske.
Dit blond biertje (5,5% Alc.Vol) van hoge gisting werd gebrouwen in de brouwketels van brouwerij t Gaverhopke uit Stasegem door Gudrun Vandoorne een van de weinig vrouwelijke brouwers van België.
Een Koerseklakske een vlot drinkend biertje in een speciaal voor het bier ontworpen glas van brouwerij Gaverhopke.
Vrouwelijke brouwer Gudrun Vandoorne schenkt een Koerseklakske uit.
Het ontwerp van het bieretiket is van Jo Declerck
Naast het bier is er ook een Briekbrood. En wat smaakt er niet zo heerlijk op een receptie dan een lekkere boterham met verse gehakt en een lekker biertje.
Het Briekbrood wordt gebakken door Bakker Yvan Vandeputte. Het werd genoemd naar de flandriën Briek Schotte
De gezellige receptie in "La Boca". Aan bier en boterhammen was er geen tekort.
't Koerseklakske. De naam verwijst naar Flandriën en wielerlegende Briek Schotte. t Koerseklakske is een ideaal campagneproduct in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen 2010 waarin Desselgem zijn kandidatuur stelt als Dorp van de Ronde.
Het kermiscomité en het brouwerskoppel met in hun midden de Desselgemse schepenen Chantal Cousement en Jo Neirync.
Het Desselgemse echtpaar Bruno Delrue en Gudrun Vandoorne van brouwerij 't gaverhopke toosten op het succes van hun biertje. De legendarische Briek Schotte duimt in de verte mee.
Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis - Hammont-Achelen
Trappistenbrouwerij De Achelse Kluis
De Achelse Kluis (zo wordt ook nog de jongste Belgische Trappistenbrouwerij genoemd) grenzend aan Nederland was de volgende halte op onze Limburgse route van Geroen en ik. De abdij ligt zowel op Belgisch als Nederlands grondgebied. Maar aangezien de ingangspoort in België ligt is de Achelse Kluis een Belgische abdij.
Nadat we brouwerij St. Jozef bezocht hadden trokken we naar de abdij gelegen aan de akkers en bossen tussen de Molenbeek en de Warmbeek/Tongelreep.
We reden er speciaal naar toe om niet enkel om er de blonde en de bruine van t vat te proeven
Maar om er de sfeer op te snuiven die een Trappistenbrouwerij uitstraalt.
Ik steek het niet onder stoelen of banken maar mijn fascinatie voor
het religieuze erfgoed is altijd zeer groot geweest.
Kerken kloosters, abdijen hebben me voortdurend geïntrigeerd.
De stilte die ze uitstralen.De rust en de vrede die van en in deze gebouwen uitgaat
is voor mij nog altijd mysterieus.
En toch zit ik soms met frustraties.
Vooral bij abdijen waar de Cisterciënzers van de Strikte Observantie gehuisvest zijn.
Zeg maar de Trappistenabdijen.
Vooral die zeven waar het Trappistenbier gebrouwen wordt.
Wat zou ik zo graag hun brouwzaal eens bezoeken.
Ik weet het, brouwzalen verschillen niet zo heel veel met elkaar.
Brouwketels zijn bijna overal hetzelfde, de ene in koper de andere in inox
en het brouwproces komt ongeveer altijd op hetzelfde neer.
Maar toch, een brouwerijbezoek bij de Trappisten is altijd dit tikkeltje meer.
O wat benijd ik de mensen die tot in de brouwzalen van de zes Trappistenbrouwerijen hebben mogen doordringen.
Met enkel glas tussen de gelagzaal en de brouwerij is Achel de enige
Trappistenbrouwerij waar je dicht bij de ketels kunt komen hadden ze ons verteld.
We waren nieuwsgierig!
Net zoals alle andere Trappistenabdijen ligt de Achelse Kluis in een natuurgebied (Leenderbos, de heide).
Het poortgebouw van de Achelse Kluis gelegen in Achel. Boven de poort bevind zich het beeld van de Heilige Benedictus. Naast de poort zit een klepel waar je aan kunt trekken, waardoor er een bel gaat en broeder Portier opendoet. Je kunt hier als gast een paar dagen in de Kluis verblijven en aan het gebed van de monniken meedoen.
In 1686 sticht Petrus van Eijnatten uit Eindhoven te Hamont een gemeenschap van kluizenaars. Sinds die tijd is de Achelse Kluis een ware edelsteen in het Kempisch landschap, een centrum van gebed, beschouwing en geestelijk leven, verborgen tussen akkers en bossen op de grens met Nederland: letterlijk en figuurlijk op de grens van twee werelden! In 1846 werd het klooster voortgezet door de Trappistenmonniken van de abdij van Westmalle. Deze werden echte voortrekkers in de primaire sector van landbouw en veeteelt en ambachten.
Toen we er op de middag aankwamen was het nog vrij rustig in de zalen en het buitenterras.
Maar naarmate de middag vorderde werd het drukker en drukker rond de abdij. Veel fietsers en wandelaars zoeken de abdij op om even te rusten en er te genieten van een glas Trappistenbier. Vooral Nederlanders vinden hier gemakkelijk hun weg. Ook is het een bekende trekpleister voor dagjestoeristen.
Met enkel glas tussen de gelagzaal en de brouwerij is Achel de enige Trappistenbrouwerij waar je als bezoeker zo dicht bij de ketels kunt komen. Een kleine moderne brouwerij die ons qua uitzicht een beetje teleurstelde.
Via deze openstaande deur kun je de brouwerij (het gebouw met het hogere dak) betreden. Maar een grote smeedijzeren poort hield ons tegen. We hadden niet anders verwacht.
Laten we dan maar proeven van de beide Trappistenbieren die enkel in de Achelse Kluis van 't vat verkrijgbaar zijn. Een vriendelijke mooie jonge dame tapte ons een Achel blond en bruin.
Zoek het grote verschil tussen de vele kleine verschillen!
Broederlijk naast elkaar.
Achel Blond 5% Alc.Vol.
Goudblond bier met een witte schuimkraag
De neus laat ons mout opsnuiven
Met minieme fruittoetsjes
Omdat u toch iets meer verwacht van een Trappist
is de eerste slok een beetje flauw.
Maar naarmate de smaakpapillen zich aanpassen komen moutige en fruitprikkels (citrus) naar boven.
Niet te zoet, eerder iets bitter.
Maar de bitterheid van een blonde Westvleteren of een Westmalle Extra ligt hier toch nog veraf.
Het bier heeft wel een mooie droge afdronk.
Achel Bruin 5% Alc.Vol.
Donkerbruin bier met een beige schuimkraag
Het aroma ruikt naar karamelmout
De smaak is ook die van karamelmout.
Toetsjes van gedroogd fruit
Tikkeltje zoethout.
Ook een mooie droge afdronk.
Maar ook hier komt bij de eerste slok het bier eerder mager over. Het heeft wel ietsje meer volume dan het blonde bier.
Met hun 5% Alc.Vol hebben de bieren minder body
dan de andere trappistenbieren.
De reden is eigenlijk simpel te verklaren.
Omdat de Achelse kluis een stopplaats is voor veel fietsers en wandelaars.
willen de Trappistenbroeders niet dat de terugweg voor veel bezoekers dubbel zo lang zou worden.
Voor wie ietsje straffer wil kan nog altijd de blonde, de bruine van 8% of de extra 9,5% degusteren.
Er is ook een Galerie en boekhandel met religieuze cultuur.
Voor wie bier naar huis wil mee nemen is er een heuse drankencentrale in de abdij gevestigd. Niet alleen de Trappistenbieren zijn hier te koop maar ook andere Belgische streekbieren.
Geroen en ik vonden dit wel Ietsje te commercieel. Met gemengde gevoelens zetten we onze toch verder richting Kerkom!.
Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout
Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest - Turnhout
Volgens Het Laatste Nieuws is het bier Schuppenboer van hobbybrouwerij Het Nest in Turnhout een gigantisch succes. Nu al werd 2,5 keer zoveel gebrouwen dan gepland en de brouwers moesten uitwijken naar de Scheldebrouwerij in Meer.
Het Nest maakt nu werk van een nieuw bier: de Hertenheer.
Nochtans was de start niet al te best
De eerste naam voor hun bier was eigenlijk Schuppen Zot.
Maar daar is met die naam heel wat opschudding ontstaan.
Brouwerij De Halve Maan uit Brugge liet weten dat ze naam niet konden gebruiken
omdat hij verwarring kon zaaien met hun bier Brugse Zot.
Maar na rijp beraad hadden de hobbybrouwers wijselijk besloten om de naam te veranderen.
Processen en commotie is het minst wat u kan gebruiken bij een start van een eerste bier.
Zo kwam niet de Schuppen Zot maar de Schuppenboer Tripel 2008 uit de ketels.
Een bier naar eigen recept.
Het Nest beschikt zelf over een kleine brouwinstallatie die in 2006 aangekocht werd.
Door verschillende proefbrouwsels (zo moet het) te creëren zijn ze erin geslaagd om een eigen biertje te brouwen.
Ze kwamen er voor het eerst mee uit in 2007 op hun eigen bierfestival
De commentaren waren telkens positief vooral toen ze een derde plaats haalden op het Open Nederlands Kampioenschap voor hobbybrouwers.
Daar beslisten ze om voortaan met grotere volumes te werken.
Van hobbybrouwers waren ze plots zigeunerbrouwers geworden.
Met hun eigen recept trokken ze naar grotere brouwerijen om er zelfte brouwen.
Eerst brouwden ze bij Boelens in Belsele, daarna t Hofbrouwerijke in Beerzel en nu
Bij de Scheldebrouwerij in Meer.
Daar ze van Turnhout afkomstig zijn en dit de stad van het Kaartspel is was de naam al vlug gevonden. Het eerste partijtje kaart qua naam hebben ze jammer genoeg
verloren tegen de kaarters van Brugge.
Aan hun enthousiasme te zien en te proeven zullen de andere partijtjes vlot gewonnen worden.
Ik proefde de Schuppenboer Tripel 2009
die gebrouwen werd bij t Hofbrouwerijke te Beerzel.
Schuppenboer Tripel 2009 8,5% Alc.Vol.
Recept Hobbybrouwerij Het Nest Turnhout
t Hofbrouwerijke Beerzel
Wazig blond bier met een dikke romige schuimkraag.
De neus bied ons een prachtig mouaroma
Gistig, en toetsen van zoet fruit
Bij de eerste slok verwacht u ook het fruitige
Maar die heeft plaats gemaakt voor een diepe moutsmaak
Met kruidige toetsjes.
De bitterheid komt onmiddellijk zijn kop opsteken. (38 EBU)
Het bier drinkt vlot ondanks zijn 8,5%
Aan hoppigheid geen gebrek
Het heeft een bittere afdronk.
En toch heeft het een smalle marge
Het is alsof er iets ontbreekt? Het fruitige van in de neus?
Het biertje is nog niet volledig in balans.
Al bij al toch een heel lekker biertje
Het drinkt vlot maar met zijn 8,5% is het zo gevaarlijk.
Maar best dat ze het geen Schuppen Zot noemden of het was misschien te zoet geweest?
Zondag 16 augustus 2009 was Alveringem weer in de ban van het feest van Sint-Arnold.
Zoals elk jaar ging dit gepaard met een marktje van oude bierflessen en bierattributen op het pleintje voor het Mout-en Brouwhuis De Snoek.
Het was al de dertiende maal dat dit gebeuren plaats vond.
Het Mout-en Brouwhuis De Snoek was weer omringd door verzamelaars.
Voor de dertiende maal kon je hier bierflessen, glazen en andere bierattributen ruilen of kopen.
Goeëd ènoeg voe de soldoat'n?!
Het verhaal van de dorst in de Groote Oorlog
Diezelfde dag werd het boek Bier aan het IJzerfront van Frank Becuwe voorgesteld.
In zijn publicatie neemt Frank Becuwe, zowat de stichter van het Mout- & Brouwhuis de Snoek, u mee naar de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog. In dit enige stukje onbezet België krioelde het toen van de Vlaamse, Waalse, Engelse, Schotse, Ierse, Australische, . soldaten. Wie wat ondernemingszin had, sloeg munt uit hun aanwezigheid door te wassen voor de soldaten, een winkel of café te openen of een handeltje in Franse en Engelse bieren op te zetten. Dit boek vertelt dan ook niet alleen een ander relaas van de oorlog, het brengt ook het verhaal van en door doodgewone mensen die elk op hun manier probeerden te overleven in een al te langdurige oorlog.
Eerst werden de genodigden waaronder Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) mee genomen in het museum om daar een korte toneelvoorstelling bij te wonen.
In een regie van Claude De Beuckelaere bracht de Sint-Omaarsgilde uit Beauvoorde een stukje fronttheater waarin gejongleerd wordt met het rijke soldatenjargon.
Het nam ons mee naar het café De Snoek waar de plaatselijke brouwer niet wilde van zijn eigen bier drinken en liever wijn dronk. "Dat vaarwater was goed genoeg voor de soldaten" en niet voor hem.
De soldaten waren niet opgetogen met zulke uitspraak en diezelfde avond bekogelde ze zijn woning met kasseien.
Chris Vandewalle Stadsarchivaris van Diksmuide verwelkomde iedereen en nodigde allen uit om een kleine toneelvoorstelling bij te wonen in het museum
De aanwezigen werden verwelkomt met populaire soldatendeuntjes op de accordeon (trekzak) gebracht door René Essel.
De Sint-Omaarsgilde uit Beauvoorde bracht een stukje fronttheater waarin gejongleerd wordt met het rijke soldatenjargon. De Minister en het publiek waren unaniem. Het toneelstuk werd op een overtuigende manier gebracht.
Daarna was er een panelgesprek met Frank Becuwe auteur van het boek,
Alveringemnaar Willem Wackenier, die vorig jaar afstudeerde als archeoloog aan de Universiteit Gent
En die zich specialiseert in oorlogsarcheologie, Uitgever Siegfried Debaecke van uitgeverij De Klaproos uit Brugge en tenslotte Pol Braine die een frontsoldaat speelde.
De moderator was Chris Vandewalle Stadsarchivaris van Diksmuide.
Chris Vandewalle en het panel tegen het mooie decor van het museum.
Het panel van links naar rechts : Frank Becuwe auteur van het boek,
Alveringemnaar en archeoloog Willem Wackenier Uitgever Siegfried Debaecke en Pol Braine die een frontsoldaat speelde.
Frank Becuwe wees de minister er vooraf op dat nu bijna uitsluitend het oorlogsverhaal van de zuidelijke Westhoek (Ieper) verteld wordt. Hij hoopte dat zijn boek de aanzet zou zijn om ook het verhaal van de noordelijke Westhoek te brengen.
Historicus Willem Wackenier pleitte voor een museum in de streek van Bachten de Kupe, naar analogie van In Flanders Fields in Ieper.
Uitgever Siegfried Debaecke vroeg de minister dan weer het verhaal te brengen van alle Belgische soldaten die in de noordelijke Westhoek gevochten hebben.
Pol Braine die een frontsoldaat speelde vertelde over de herbergen waar ze allemaal naar toetrokken tijdens de oorlog
Onder de aanwezigen vlnr :
Eerste schepen Dhr. Germain Dhondt
Martine Rabaey, Schepen van de gemeente Alveringem
Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA)
Burgemeester dhr. Gerard Liefooghe
en Johan Albrecht, Schepen van de gemeente Alveringem
De muzikale intermezzos werden gebracht door de dochters van de auteur.
Marie en Cornelia Becuwe, respectievelijk gitaar en viool.
Tenslotte nam Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) het woord.
Hij dacht dat hij hier rustig een pintje zou kunnen drinken net als op het streekbierenfestival van Zwevegem (zie vorig verslag) Maar wist niet dat er zo veel vragen op hem zouden worden afgevuurd.
Hij antwoordde in zijn toespraak dat hij die mogelijkheid wil onderzoeken. 'Een museum met een andere invalshoek dan In Flanders Fields - bijvoorbeeld het leven in de frontstreek - is een mooi idee', sprak de Minister.
Frontsoldaat Pol Braine luisterde aandachtig.
Ook het talrijk aanwezige publiek was één en al oor.
Een receptie met soldatenbier ronde het officiële gedeelte af.
Het soldatenbier was tafelbier van brouwerij Strubbe uit Ichtegem.
Tenslotte was er nog een soldatenfeestmaal met warme ham en officierenbier (Keyte Blond) én speciaal voor deze gelegenheid soldatenkoffie en Fortemse schrapnels
Naar jaarlijkse traditie had Mevr. Nicole Feys vroegere uitbaatster van 't Brouwershof flessen met de hand geschilderd voor de leden van de Vlaamse Confrerie "Gilde van Sint-Arnoldus" en alle mensen die ingeschreven waren voor de soldatenmaaltijd .
Het mooi verzorgde boek en een klein woordje van dank in mijn exemplaar door auteur Frank Becuwe.
Het boek Bier aan het IJzerfront. Het verhaal van de dorst in de Grote Oorlog
vindt u in de boekhandel. Kostprijs: 17,95 euro.
Het verhaal van de dorst in de Groote Oorlog
Tentoonstelling
Mout- & Brouwhuis de Snoek
museum-van-de-dorst-in-de-Groote Oorlog
De deels permanente deels tijdelijke tentoonstelling Goeëd ènoeg voe desoldoat'n. Het verhaal van de dorst in de Groote Oorlog . kan u nog altijd bezoeken in het musem
Voor de samenstelling tekenen de historici
Frank Becuwe en Willem Wackenier en archivaris Chris Vandewalle. In de aanloop naar de grote
herdenking 2014-2018 van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 onderzoekt het Mout-
& Brouwhuis de Snoek sinds een paar jaar het aspect dorst aan het front .
INFO :
De tentoonstelling loopt van 4 juli tot en met 27 september 2009,
en is alle dagen (behalve op maandag gesloten
zie webstek www.desnoek.be). Tijdens de duur van de tentoonstelling wordt
de toegangsprijs voor het museum verhoogd met 1 euro (zie webstek www.desnoek.be). Een samenvatting van deze expositie over de Groote Oorlog, gezien door de ogen
van brouwers, herbergiers en dorstige soldaten, wordt permanent.
Opgelet ! Vanaf september 2009 is tentoonstelling en museum enkel toegankelijk op zaterdag en zondag