Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
23-09-2012
Goji Beer - Brasserie d'Ecaussinnes - Ecaussinnes
Goji Beer
Het Goji bier wordt
gebrouwen met toevoeging van Goji bessen. Deze bessen komen van
de struik "lycium Barbarum" De vruchten worden in
Nederland vaak "Rode Mispel" genoemd hoewel het helemaal
geen familie van de Mispel is. In Engelstalige
landen wordt de gojibes, wolfberry genoemd. De gojibessen zouden
de meest voedzame vruchten ter wereld zijn. De bessenzijn te vinden innogzeer afgelegen niet- verontreinigdevalleien van de Himalayawaar de
bodemis geliefden nog wordt gerespecteerd. De goji bessen bevatten
van alle onderzochte vruchten en groenten de meeste
antioxidanten. Hetbierbiedteen totaalnieuwe smaak maar het zorgt ook voor een buitengewoneverzorgendevitaliteit.Bron http://www.gojibes.nl/
De bedenker en
brouwer van dit toch wel speciaal biertje is Hugues Van Poucke,
een vroegere Industrieel Ingenieur Elektronica die samen met zijn
echtgenote Isabelle (stewardes) de brouwerij d'Ecaussinnes in de gelijknamige
gemeente uitbaat.
Hugues heeft altijd een voorliefde gehad voor bieren met aparte smaken.
Remember zijn Ecaussinnes
Cookie Beer. Een biertje met de smaak
van speculoos (spaculaas).
Of zijn serie van vijf biertjesonder de naam "Les Vignerons
des Fleurs', Alle
bieren werden gebrouwen met verschillendebloemen.
Ook bieren met voornamelijk
therapeutische eigenschappen genieten zijn voorkeur.
Voorstelling van de Rodenbach Vintage 2010 - Roeselare 2012
Voorstelling
van de Rodenbach Vintage 2010
Op woensdag 5 september waren wij uitgenodigd bij Rodenbach.
De brouwerij stelde in primeur hun Rodenbach Vintage 2010 Limited Edition voor. Een uitnodiging waar wij maar
al te graag op ingingen.. Wij werden er hartelijk ontvangen door PR & eventmanager van Palm Peter Beulens die de genodigden onmiddellijk trakteerde op
een frisse Rodenbach.
Daarna werden we door Rudi Ghequire, brouwmeester en sale manager bij Rodenbach
rondgeleid in de brouwerij en de prachtige foederkelders.
Na het bezoek gaf gerenommeerd
auteur, bierkenner en brouwer Jef Van den Steen een interessante uiteenzetting
over de Rood - Bruine Bieren van West Vlaanderen.
Daarna mochten we aanschuiven voor een degustatie van de Rodenbach Vintage 2010 die
werd begeleid meteen heerlijk Cheese &
Beer pairing buffet.
Rudi Ghequire gaf ons
nog verder uitleg over de Rodenbach Vintage 2010.
Een woensdag die zal
bijblijven!
Peter Buelens, PR & eventmanager van Palm
verwelkomde de genodigden.
Rudi
Ghequire, brouwmeester en sale manager bij Rodenbach gaf de genodigden een leerrijke rondleiding
Dit
standbeeld van Albrecht Rodenbach
staat aan de brouwerij. Hij was een Vlaamse schrijver en dichter. Hij was de oudste
van 10 kinderen geboren tussen 1856 en 1872. Zijn vader Julius Rodenbach
(1824-1915) kwam met zijn oom Alexander Rodenbach (de stichter van de brouwerij
Rodenbach) uit een Duitse adellijke familie (uit Andernach aan de Rijn) die
zich sinds 1749 te Roeselare gevestigd had. Hij overleed op 23-jarige leeftijd
in zijn geboortestad aan tuberculose. (bron:Wikipedia)
De geschiedenis van de brouwerij
begon in 1820 toen vier broers Rodenbach (Ferdinand Gregoire, Alexander,
Constantijn en Pedro) investeerden in een kleine brouwerij in de Spanjestraat,
Roeselare, die eigendom was van David Norbert.
Bij de
opheffing van de brouwerij op 20-09-1836, werd deze aangekocht door Pedro
Rodenbach samen met zijn echtgenote Regina Wauters, een brouwersdochter
afkomstig van Mechelen. De brouwerij werd uitgebaat door Regina Wauters, terwijl
haar echtgenoot in het leger was. Zij werd hiervoor bijgestaan door haar zoon
Edward Rodenbach, die later de brouwerij overnam. Door haar werd de eerste
stoommachine in Roeselare geplaatst.
Onder leiding van Edward
Rodenbach bereikte de brouwerij een grote groei. Zijn zoon Eugène Rodenbach
ging naar Engeland om meer over de brouwkunst te leren en bracht van daar het
principe mee om het bier te laten rijpen op eiken vaten (foeders) om het daarna
te mengen. Eugène Rodenbach is dus de grondlegger van de huidige klassieke
Rodenbach. Hij overleed in 1902 op 39-jarige leeftijd en had geen mannelijke
opvolgers. Zijn vrouw, drie dochters, schoondochter en kleindochter namen het
bewind van hem over.
Palm nam
in 1998 de brouwerij uit Roeselare over en eigenlijk was dat het beste wat
Rodenbach kon overkomen, want brouwer Jan Toye heeft het hart op de juiste
plaats. Hij beloofde met de overname in de zomer van 1998 de brouwerij haar
vroegere allure terug te geven en hield woord.
De oude mouterij. vroeger stond de brouwerij Rodenbach zelf in voor de productie van mout
In 1872 werd de mouterij uitgebreid met een 24 meter hoge
ast. De mouterij-ast werd gebouwd naar Engels model, wat blijkt uit het
cirkelvormige grondplan van de ast en de kegelvormige kap. Deze kenmerken zijn
in onze streek ongewoon en maken van deze Roeselaarse mouterij-ast een uniek
gebouw.
Oude stookplaats 1936.
.Oude gisttanks.
Oud en nieuw!
De oude brouwerij
De nieuwe brouwerij. Capaciteit 250 Hl. Het eerste brouwsel vond plaats op 24.01.2002
Van op de panoramatoren heeft men een mooi uitzicht op de brouwerij
Brouwmeester Rudi Ghequire neem ons daarna mee door de
foederdreven van de brouwerij. Bij
het zien van deze reuzenfoeders voelt u zich er bij toch wel heel klein
In de brouwerij staan maar liefst 294 vaten opgesteld. De vaten gaan gemakkelijk 100 jaar mee.
De foeders (vaten)
zijn gemaakt uit eik.
Omdat eikenhout de grootste densiteit heeft. Wat betekent dat door deze densiteit (dichtheid) het bier beter in het vat kan blijven
Het bier laat men gedurende twee jaar rijpen op deze houten vaten Op deze manier krijgt men een zuur, fruitig en smaakvol bier. Dat bier gaat men dan mengen met een jong uitgegist bier. Op die manier krijgt men een ph die ter vergelijken is met een ph of de zuurtegraad van een witte wijn. Rodenbach heeft dus een echt wijnkarakter.
Foeder 294.
Om die 294 vaten te onderhouden en te herstellen heeft Rodenbach sinds het begin van de brouwerij zijn eigen kuipers (tonnenmakers) in dienst.
Een voorbeeld van hoe een foeder gemaakt word
Het mangat. Hier kruipen de brouwers of kuipers in om de foeders te reinigen of eventueel te herstellen..
Na de rondleiding werden we verwacht in de zaal 'Ter Eeste' De naam Ter
Eeste verwijst naar de moutast die zich op de binnenplaats bevindt en een
merkwaardig staaltje industriële archeologie is. Auteur,
bierkenner en brouwer
Jef Van den Steen gaf er eerst een interessante uiteenzetting over
de geschiedenis van de rood - bruine bieren van West Vlaanderen.
De prachtige zaal 'Ter Eeste'
Meesterverteller en biergoeroe Jef Van den Steen in actie.
De Rodenbach Vintage 2010 in al zijn glorie
Brouwerij Rodenbach
bracht nog deze maand deze Rodenbach Vintage 2010 Limited Edition op de
markt.
De Rodenbach Vintage
2010 met een alcoholvolume van 7% is het unieke resultaat van de creativiteit
van de passionele Rodenbach brouwers. Dit uitzonderlijk Vlaams rood- bruin bier van gemengde gisting dankt haar uniek
karakter aan de rijping op handgemaakte eikenhouten foeders, waarvan sommige
ouder dan 150 jaar zijn.
Deze exclusieve Rodenbach Vintage
2010 heeft gedurende twee jaar op foeder nummer 144 gerijpt; dit resulteert in
een superieure Rodenbach met
roodkoperen gloed. De smaak is complex en rond, tevens intens en verfrissend.
Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde
honing en eik met een toets van vanille, kers en zoethout.. zegt Peter
Buelens, woordvoerder voor Rodenbach. In
het aroma vindt men een vleugje karamel en eikenhout terug, alsook groene
appeltjes vermengd met honing en chocolade. De zachtzure, fruitige afdronk is
lang en mooi in balans.
De
Rodenbach Vintage 2010
werd
begeleid met een heerlijk Cheese & Beer pairing buffet.
In totaal werden er 48.000 flessen van 75 cl onder kurk gebotteld. 40% wordt naar de USA geëxporteerd. Rodenbach Vintage 2007 werd op de World Beer Cup 2010 met een zilveren medaille gelauwerd.
Het bier is nu te vinden in de betere drankenhandels en ook in de colruytvestigingen.
De bieren van Bernard
Leboucq en Yvan De Baets, de twee brouwers van de Zennebrouwerij in Brussel mogen
tot de beste van de Belgische biercultuur beschouwd worden.
Vooral bij de echte
bierliefhebbers zijn ze erg gegeerd.
Ze brouwen
ambachtelijk en met kwaliteitsgrondstoffen.
Hun recepturen
bezitten een eigen persoonlijkheid en dat ruikt en smaakt ge bij het degusteren.
De bieren van de
Zennebrouwerij beginnen stilaan gekend te raken bij het grote publiek en men
treft ze nu al aan in betere tavernes.
Naast hun aparte smaken (hoofdzakelijk bitter) zijn ze niet zo hoog in alcohol
en zijn ze vlot drinkbaar en dorstlessend.
Zo ook deze Schieven
IPA
Het bier werd gezamenlijk
gebrouwen (Collaboration brew) tussen de Zennebrouwerij, Jeff Bagby
(Pizza Port) en Mike Rodriguez (Lost Abbey).
Volgens bierkenner Joris
Pattyn is Jeff Bagby al een tijdje weg van Pizza Port en is bezig een eigen
brouwerij op te starten.
Schieven is een
Brussels scheldwoord denk maar aan Schieven Arkitekt, Schieve Lavabo enz Spotten
de brouwers met de IPA?
Herinnering aan het voorbije Streekbierenfestival Zwevegem 2012
Streekbierenfestival Zwevegem
2012
Om het
zomerseizoen 2011 af te sluiten hieronder nog een fotoreportage van het
grootste streekbierenfestival van Europa! Zwevegem 2011
Op 14 en 15 augustus
2012 vond al voor de twaalfde keer het Internationaal Streekbierenfestival van
Zwevegem plaats.
Het festival is al jaren het mekka voor de bierliefhebber:
Een 40 bekende en
minder bekende brouwerijen uit binnen- en buitenland stelden er het beste uit
hun biergamma voor aan het publiek,
dit jaar goed voor
meer dan 150 verschillende bieren.
Het Internationaal
Streekbierenfestival van Zwevegem is ondertussen een
begrip geworden in de brouwerijwereld.
Het is een festival
waar elke brouwer wenst aanwezig te zijn
om zijn bieren aan
het grote publiek te kunnen voor stellen
en om zo de rijke
biercultuur te kunnen presenteren.
De positieve reacties
van de bezoekers en brouwers
van de voorbije jaren
bewezen dat de formule werkt.
Dus waarom
veranderen?
Dus Flanders Events
pakte dit jaar weer uit met hun unieke terrasjessfeer, de vele
live-optredens, het kinderdorp, de diverse hapjesstanden en natuurlijk het
allerbelangrijkste! de brouwerijen met hun beste streekbieren, dit allemaal samen op
het Zwevegemse Th. Toyeplein, in de schaduw van de Sint-Amanduskerk.
Naast de vele vaste bekende
brouwerijen waren er ook dit jaar een aantal Belgische brouwerijen voor de
eerste maal present in Zwevegem, met name bierfirma
Hugel, Brouwerij Alvinne, Bierfirma t Giesbaargs Muurken, Brouwerij Fort Lapin en bierfirma Broeder Jacob
Bierfirma Hugel
Brouwerij Alvinne
Bierfirma t Giesbaargs Muurken
Brouwerij Fort Lapin
Bierfirma Broeder Jacob
De organisatoren konden ook enkele buitenlandse brouwerijen zoals Duits&Lauret
uit Nederland, St. Germain uit Frankrijk en Birra del Borgo uit Italië
verwelkomen.
Duits&Lauret uit Nederland.
St. Germain uit Frankrijk
Birra del Borgo uit Italië
Behalve één van de
grootste openluchtbierfestivals in Europa, is het Internationaal Streekbierenfestival
een op en top gezinsfestival, met voor elk wat wils. Muziekliefhebbers konden
genieten van live optredens van onder meer Beercan, The Vipers, Fiesta, De
Kemels, The Chickendales, MG Company, ABC Combo en uit Ierland, Billy Mack.
Voor de kinderen was
er weer een heus kinderdorp met kermisattracties en gratis animatie onder het
toezicht van de professionele monitoren van de Funbus.
Wie graag een hapje tussendoor
wilde, kon terecht bij de vele hapjesstandjes.
Alle bezoekers konden
deelnemen aan de Beregoed-Bierwedstrijd, ze konen hun favoriete bier op een
formulier aanduiden in elk van de vier categorieën Doordrinkers, Zoethouders,
Voorzichtige Degustatiebieren en Geprononceerde Degustatiebieren. De bieren die
de meeste stemmen krijgen, leveren hun brouwer een Gouden Glas op.
De Gouden Glazen
worden uitgereikt tijdens een gala-avond in maart 2013.
Niet veel tekst onder de fotos want ze spreken voor
zichzelf
Geniet nogmaals van dit fantastisch festival ingericht door
Flanders Events!
En ja als u een mooie dame op het einde van de fotoreeks
ziet weet U als trouwe bezoeker wat dit betekent. Inderdaad het einde van
de fotoreportage!
Ditmaal een finaliste uit de Miss Coast 2012 verkiezing Ze fluisterde mij in maar liefst vijf talen vier woorden in het oor waarvan ik slechts enkel deze drie in het nederlands op mijn Bierblog mocht
vermelden
6de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule - Deel 2 - Mad Helen - 'Tempus Fugit' MMXII - Ceci n’est pas une Saison - Hoppa Hontas – Heerenbier – Grensgenoegen
6de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule Deel 2
Sommige dinsdagnamiddagen zijn niet te vergelijken met andere. Alhoewel ze allemaal op elkaar gelijken qua indeling in uren, minuten en seconden zijn sommige mooier ingevuld dan andere. Bij het Eutropius Bierproefgenootschap zijn bepaalde dinsdagen lekker ingevuld. Lekker gevuld met proeven van bier en andere heerlijkheden. Onze uren en minuten zijn totaal besteed aan de Culinaire wetenschap! Iemand moet het doen, daarom offeren wij ons op voor de mensheid. Iemand dat zijn, Bernard, Alain, Rufus, Pierre, Geroen en ik. De bieren worden gezocht door de genoten zelf. Dit kunnen zeldzame, nieuwe en limited edition bieren zijn maar ook bieren die al een heel tijdje in de handel verkrijgbaar zijn. Voor onze zesde proeverij hadden wij weer enkele prachtige bieren. Voor het hongertje die we altijd na het proeven achteraf hebben was er ditmaal een BBQ voorzien. (ook bierproevers zijn maar gewone mensen alhoewel?)
Ziehier ons tweede deel proefnotas van de flessen van 75cl! Even vermelden dat zowel de kleine of de grote flessen gedeeld worden door ons zessen!
Goud blond bier met een mooie dikke fijne witte schuimkraag
Het aroma is heerlijk en bied de neus een boeket van lichte citrus en hoppige prikkels
De smaak is licht zoet Vooral fruitig door de gebruikte hop
de Nieuw-Zeelandse Nelson Sauvin hop. De smaak komt echter niet overweldigend over. Integendeel ze is mals en zacht hoppig. Heel diep kom er een lichte bitterheid naar boven. Een beetje aards. Een mooie lekkere lichtdroge afdronk. Een lekker bier die het bierproefgenootschap overtuigend kon bekoren
Bij het uitschenken ruikt men een Zoet zwoel aroma
De smaak is zoet Vanille Toetsen van honing primeren Licht hoppig Met enige bitterheid heel ver Ook de afdronk is zoet Zoet maar helemaal niet plakkerig Integendeel een zacht mals biertje
De geproefde bieren van de 6de Eutropius Bierproeverij. Opgelet alle biertjes werden gedeeld door de zes leden van het genootschap!! Elke genoot beslist of hij zijn glaasje volledig uit degusteert of niet.
Ditmaal stond om de namiddag af te sluiten een BBQ op het programma. Alain en Bernard waeren ditmaal de initiatiefnemers.
Meester dresseerder Bernard bereid de bordjes. Hij heeft het vak nog geleerd aan Richard Plak
Alain stond aan het vuur. Hij heeft jarenlang (volgens getuigen) lessen gevolgd bij Valeir Plak!
Wanneer u op een dag
in Antwerpen het Museum aan de Stroom (Het MAS) aan doet en u zoekt een
plaatsje om ergens gezellig te tafelen of een glaasje te drinken dan kan ik u
het Duivels Genot aanbevelen.
Het ligt recht
tegenover het MAS
Wij (Geroen en ik)
hebben er bij ons bezoek iedere geval een leuke indruk aan over gehouden.
We bezochten het café-restaurant in de periode van het Europees Kampioenschap Voetbal. Vandaar de Nederlandse vlag die de gevel sierde.
We hebben er niet kunnen eten want wij waren die dag uitgenodigd op het bovenste verdiep van het MAS. Daar vond in restaurant t Zulte de voorstelling van de nieuwe Rodenbach Caractère Rouge plaats. zie :
Antwerpen
- Voorstelling Rodenbach Caractère Rouge 2012 Maar vooraleer we vertrokken liet de sympathieke uitbater de spijskaart zien. En het verbaasde ons dat er zoveel gerechten op de kaart prijkten waar bier in werd verwerkt of gerechten begeleid door bier.
We komen er zeker nog terug om er enkele gerechtjes te proeven.
Het Duivels Genot is
een café-Restaurant waar de bieren van brouwerij Moortgat centraal staan. Zelfs de toog is bijna dezelfde als deze van
Het Depot in Breendonk.
Op hun website
beschrijven ze hun zaak zo :
In een gezellige
sfeer en met het wondermooie zicht op het MAS biedt
Het Duvels Genot u een
uitstekende plaats om culinair te genieten. Onze chefs brengen een hommage aan
de Belgische bierkeuken en ontwikkelen zo klassieke gerechten met een
eigentijdse toets.Komt u voor een
voedzaam diner, een bierdegustatie of een lichte snack op elk moment van de
dag, wij zullen al het nodige doen om aan uw wensen te voldoen. Doorheen elk
moment van uw event wordt u bijgestaan door ons team.
Nog enkele troeven
Ons restaurant biedt
u de perfecte locatie voor relaxatie, socializing en... duvels genot.
Het Willem terras
schenkt u het beste zicht op t MAS. Geniet in het gezelschap van de
ondergaande zon van onze biergerechten.
Zaal Napoleon is de
ideale ruimte waar uw meetings, bijeenkomsten, presentaties... kunnen
plaatsvinden alsook familiebijeenkomsten of vrijgezellenfeestjes. Via een
aparte ingang bereikt u de eerste verdieping waar u geheel privé over de nodige
voorzieningen beschikt. (Wifi, beamer, white board, digitale tv,
muziekinstallatie, microfoon... zijn verkrijgbaar, mogelijkheid tot copy/print
service)
Een onvergetelijk
zicht op het MAS en het Oostendeplein vergezellen u en uw gasten tijdens uw
verblijf in zaal Napoleon.
Kom na een lange dag
relaxen in de elegante Poetic Potion Room en geniet van de fijnste bieren,
wijnen en champagnes, of maak een keuze uit de voortreffelijkste rums van
Havana Club.
Om al uw zintuigen te prikkelen en als
officiële partner van het Mas is Het Duvels Genot ook een platform voor lokale
als internationale kunstenaars. Zij bieden u een expositie aan van gevestigde
waarden en aanstormend talent
Ommegang is de nieuwste creatie van brouwerij Haacht in hun gamma van Keizer
Karel-bieren. Het werd speciaal gebrouwen als feestbier voor de Brusselse
Ommegang Processie 2011. Het bier kende zon succes dat brouwerij
Haacht besloot om dit biertje op te nemen in hun vast assortiment.
De Ommegang processie herdenkt
elk jaar de blijde intrede van Keizer Karel* in Brussel in het jaar 1549. Na
eenentachtig jaar maakt deze processie deel uit van een stukje Brusselse folklore.
Het schouwspel trekt dan ook jaarlijks duizenden toeristen uit binnen- en
buitenland. Tijdens de ommegang zijn de duizend
vrijwilligers en figuranten volledig uitgedost in middeleeuwse klederdracht. De
optocht gaat van de Zavel naar de Grote markt.
Tijdens de processie kan het betalend publiek langs de weg waar de optocht passeert
gratis proeven van de Keizer Karel bieren. Niet betalende toeschouwers
kunnen het bier aan een speciaal prijsje proeven in het middeleeuwse dorp dat
opgetrokken wordt op de Zavel.
Ommegang Keizer Karel werd tijdens de jaarlijkse Superior Taste Awards bekroond
met drie sterren. De Superior Taste Award is een unieke internationale
erkenning gebaseerd op blinde testen die uitgevoerd worden door meer dan
honderdtwintig gerenommeerde chefs en sommeliers. Enkel producten die een score
behaalden van 90% of meer worden bekroond met drie sterren.
(*) Keizer Karel (1500-1558) werd geboren in
Gent en bracht een groot deel van zijn jeugd door in België. Hij wordt gezien als één van de grootste
keizers ooit. Zijn Rijk was uiteindelijk zo groot dat men zei dat de zon er
nooit onderging. Vaak wordt Keizer Karel ook beschouwd als de voorloper van
Europa. Hij was niet alleen een groots figuur, maar
ook een fervent bierliefhebber. Ter ere hiervan creëerde Brouwerij Haacht deze
keizerlijke bieren. (info website Haacht)
Ommegang Keizer Karel
8,0% Alc.Vol. Brouwerij Haacht -
Boortmeerbeek
Strogeel biertje met
een witte romige schuimkraag
De neus ruikt een
geurig citrusaroma.
Ook mouttoetsen laten
zich gelden.
Ietsje muffig.
De eerste slokjes
zijn zoet
Maar dan komt een
lekker bitterheid opzetten
Hoppig en bloemig (door
gebruik van drie hopsoorten)
Ook kruidige prikkels
laten ons genieten
Het bier smaakt fris
en droog
Het moet ook liefst fris
gedegusteerd worden.
Het heeft een droge
bittere afdronk.
Het bier degusteert
vlot. Dus opletten met het alcoholpercentage!
Het bier heeft momenteel
voor- en tegenstanders.
De vergelijking met
Duvel worden door bierkenners vlug naar boven gehaald.
Vergelijkingen zijn
leuk, maar volgens mij telt alleen de smaak van een bier op het moment dat u het
degusteert en er van geniet
Ik vind het
persoonlijk een lekker bier. Het oogt mooi in zijn eigen glas.
Met onderaan de kelk
een plat vlakje voor een steviger greep.
Wanneer de Noordzee
koppig breekt aan hoge duinen
en witte vlokken schuim uiteenslaan op de kruinen,
wanneer de norse vloed beukt aan het zwart basalt
en over dijk en duin de grijze nevel valt
wanneer bij eb het strand woest is als een woestijn
en natte westenwinden gieren van venijn,
dan vecht mijn land...Mijn vlakke land...
( J. Brel )
Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Elk jaar trekt ze mijn aandacht
Eén dag in het jaar
ga in naar zee zonder de zee gezien te hebben. Eén dag in het jaar ga
ik met de trein naar Oostende en bevind mij op slechts 2
minuutjes wandelafstand van het station. Die dag is er altijd
de (nu al legendarische) Bierjutterij.
Een gezellig
bierfestivalletje ingericht door de bierproefvereniging De Oostendse
Bierjutters Het enige, authentieke, open lucht bierfestival aan de kust! noemen ze hun
organisatie. Zelfs de plaats waar
het doorgaat is legendarisch! Het Petrus en Paulusplein gekend
voor zijn jaarlijkse Paulusfeesten gelegen in de schaduw van Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Zeg maar een kleinere versie van de Gentse Feesten.
Restaurant 'De Bistronoom'
Vooraleer ik me naar het festivalpleintje begaf
wilde ik net zoals vorig jaar eerst iets gastronomisch
gaan eten bij Stefanie en Christophe, uitbaters van het bekende bierrestaurant De
Bistronoom Het Oostendse restaurant behaalde al een tweede plaats op
de Beer & Gastronomy Awards,
kreeg een Quality Crown op de Horeca Awards en kreeg erkenning als
'beste bierrestaurant ter wereld' door RateBeer.com,
één van de meest gerenommeerde websites in de internationale bierwereld.
Ik wil jullie beste lezers niet onthouden wat Chef Stefanie en Biersommelier Christophe mij die
dag voorschotelden aan gastronomische hoogstandjes en lekkere bieren. Vooraleer ge verder kijkt! liefst iets halen om te eten!
Slaatje met witloof,
bloedworst, sinaasvinaigrette met oude geuze Mariage Parfait 2005 en
schuimstructuur van Rodenbach Caractère Rouge.
Bijpassend bier : Rodenbach Caractère Rouge
Céviche van makreel
gemarineerd in Struise witte, tomatengazpacho bereid met Ferme Framboos
Bijpassend bier : Ferme Framboos - Brouwerij De Vlier
Rogvleugel "a
la plancha", Smeus, Oostendse handgepelde garnalen en courgette-
Hopusboter
Bijpassend bier : Hoppergod Brouwerij Pirlot
Soepje van meloen,
tartaar van ananas, Frambozen sorbet "a la minute" bereid met Frutesse
Bijpassend bier : Strawberry Brouwerij Timmermans Groep John Martin
Als afsluiter : Belle d'été Brasserie La Troufette. Met dank aan Tim en Rufus die hielpen mee degusteren.
De Bierjutterij - Een foto impressie
De Oostendse Bierjutters
Een goedlachse bierproever bij de stand van brouwerij Eutropius
Stout Bruintje een lekker biertje uit het gamma van Eutropius Heule
Detail van het kleurrijk Pauluspleintje
Wim Saeyens (Brouwerij De Graal) tapt een De Graal Blond (6,5% Alc.Vol.)
Johan Potargent en echtgenote vertegenwoordigen
Brasserie des Légendes. (Irchonwelz en
Ellezelle)
Paul Vanneste & Co. vertegenwoordigen brouwerij Strubbe
Bruno Vandenbossche van de gelijknamige brouwerij uit St. Lievens Esse achter de tapkranen
Piet Salomez en Kristien Opsomer van bierfirma 't Alternatief.
Zes biertjes uit het gamma van het Alternatief
Pieter Audenaert en Tim De Roeck leden van de Genste Biervereniging op bezoek
Sandrino (Brouwerij Van Eecke en Het Sas) in gesprek met Sandra die samen met haar vriend John Barrez regelmatig brasserie Du Bock vertegenwoordigt. Nu was ze op verlof.
Een trouwe bezoeker van alle Belgische Bierfestivals is Hobokenaar
Eddy Stuer
Andy Dewilde van hobbybrouwerij 'Vliegende paard brouwers uit Oedelem laat ons zijn nieuwste creatie proeven (Préaris Blond)
Préaris Blond 6% Alc.Vol een hoppig bier met een mooie toekomst!
De vertegenwoordigers van brouwerij Dilewyns mogen niet ontbreken! Met links Claire Dilewyn (Marketing and sales bij brouwerij Dilewyns)
Ook Jef Hiq Pirens van hobbybrouwerij dOude Maalderij (Lichtervelde) liet ons van zijn eerste biertje proeven. Het bier zal eind september aan de pers voorgesteld worden.
De 17de Oostendse Bierjutterij was weer een groot succes!
Zoals altijd sluit ik mijn fotoreportage af met een mooie dame die wil
poseren
voor mijn digitaalke.
Ditmaal een sympathieke schone uit Roemenië die moeilijk kon stilstaan
en alsmaar noroc riep.
Nadat ik eindelijk de foto kon nemen fluisterde ze me stilletjes in het
oor
Merksplas een landelijke gemeente in de Kempen was voor Geroen en ik vooral bekend voor zijn vroegere landloperskolonie. Nu is deze kolonie één van de grootste strafinrichtingen in België, alsook een centrum voor uitgeprocedeerde illegalen. Wie weet wordt het terug zoals vroeger want Minister Annemie Turtelboom pleit weer voor meer open instellingen. Maar sinds 2005 beschikt deze kleine gemeente over een brouwerij en dit is voor ons bierfanaten veel belangrijker! Een naam voor de brouwerij bedenken was in feite niet moeilijk.
De Belgische Wet tegen de Landloperij werd in 1866 gestemd en in 1891verfijnd.Wie op straat kwam zonder pas of onvoldoende geld om een brood te kopen,vloog als landloper naar de open gevangenis van Merksplas of Wortel. Deze wet werd in 1993 afgeschaft omdat arm zijn geen misdaad is. Vandaar de naam "Brouwerij Vagebond anno 2005".
Niets doet vermoeden dat achter dit mooie groen brouwerij De Vagebond gevestigd is.
We waren die dag gebonden aan de signalen van de satellieten. Maar goed ook want de gps bracht ons feilloos naar het nummer 52 in de steenweg op Hoogstraten inMerksplas.
Op het eerste zicht zag de mooie villa in het groen niet bepaald uit als een brouwerij.
Maar toen gastheer brouwer René Schoofs naar buiten kwam wisten we dat we goed zaten
Hij verwelkomde ons hartelijk en nam ons meteen mee naar zijn garage waar de brouwerij gevestigd is.
De schrootmolen.eigenhandig gemaakt door Michel.
De mooie brouwinstallatie
René Schoofs startte in 2005 samen met twee vrienden in zijn garage een eigen hobbybrouwerij. In 2011 heeft hij samen met Michel Van Loon een vennootschap opgericht.
De brouwerij bevind zich nog steeds in de garage maar er is geen plaats meer voor autos. Ze hebben extra lagertanks aangekocht om de productie te verhogen,
want hun Vageblond (zo heet hun eerste biertje) verkoopt heel goed en ze kunnen nauwelijks de vraag naar dit blonde bier bijhouden.
De Vageblond is er gekomen op vraag van het landlopersmenu dat via het Gevangenismuseum gepromoot wordt.
Nog extra opslagruimte zou ideaal zijn voor ons verteld een enthousiaste René alhoewel we niet zouden willen dat de brouwerij te groot wordt.
We brouwen met heel veel liefde en dit is voor ons het belangrijkste.
Hun eerste brouwsels hadden een capaciteit van 200 liter.
Ze gebruikten destijds Westmalle gist. Nu zijn ze overgeschakeld op korrelgist.
Ze brouwen enkel voor eigen regio en hun bier Vageblond is te krijgen in enkele horecazaken en een vijftal drankencentrales.
Maar vooral bij particulieren is het pittig blondje in trek.
Brouwketel
Filterkuip
Warmwaterketel
Een brouwerij oprichten is niet niks. En als ge een levenspartner hebt moet die ook zijn of haar fiat geven.
Maar voor René en zijn partner Michel is dit geen probleem.
Hun echtgenotes met beide Hilde als voornaam staan volledig achter hun
Vagebondbrouwers.
Hilde echtgenote van René was er komen bij staan.
Ze staat volledig achter haar man. Ze helpt mee in de brouwerij
En ook als het op proeven aankomt deelt ze haar mening over smaak en geur.
René is een spraakwaterval als hij over zijn brouwerij en bier verteld. Ondertussen is Hilde zijn sympathieke echtgenote er komen bij staan. Tijd om te proeven!
René schenkt uit de weinig resterende flessen een Vageblond voor ons uit. Een lekker biertje van 8%Alc.Vol. Het degusteerd fris en is vol van smaak. Bier proeven in de brouwerij zelf is voor ons altijd een ultieme beleveing.
Ook Hilde staat volledig achter dit biertje qua smaak en aroma.
Vageblond is een zinspeling op Vagebond. Maar dat had u waarschijnlijk al begrepen. Het is een tripel van 8% Alc.Vol. geworden. Dit is hun eerste commercieel bier die gebrouwen werd zoals eerder werd vermeld op vraag van het Gevangenismuseum.
Een prachtig lekker biertje één met de natuur.
René en Hilde nemen ons mee naar hun proeflokaal. Daar proeven we in primeur een nieuw proefbrouwsel! Sint Willibrordus zal het nieuwe bier waarschijnlijk noemen. De naam verwijst naar de patroonheilige van Merksplas. Dit lichtbruine biertje met rode schijn heeft ook 8% alcoholgehalte. en het is met 3 hop en moutsoorten gemaakt Ook dit biertje zal de bevolking van Merksplas zeker aanspreken!
Het pad naar ...en rechts het proeflokaal. Waarom hebben dorpsbrouwerijen allemaal zo'n mooie tuin? Ik had ook beter beginnen brouwen!
Het gezellig proeflokaaltje met uitzicht op de prachtige tuin. Geroen is stillekes aan het genieten! Het bruine biertje staat nog niet volledig op punt verteld ons René er moet nog wat aan gesleuteld worden. Maar de eerste indrukken waren positief! Dit wordt ook een toppertje! Volgens de website van Vagebond staat het bier reeds aangekondigd als Sint-Willibrordus Dubbel donker winterbier In het najaar verkrijgbaar!
Vageblond - 8% Alc.Vol.
Goudblond bier met witte schuimkraag
De neus is gistig Fruitig Ietsje zurig (Tarwe?)
De eerste smaak is moutzoet
Met fruitige toetsen van mandarijntjes.
Citrusprikkels steken nu en dan de kop op!
Ook een minieme kruidigheid is waar te nemen.
Een lichte bitterheid in de achtergrond zorgt voor een goed evenwicht
De alcohol is goed gemaskeerd.
Droge zoete afdronk.
Een lekker bier die zich vlot laat degusteren. Maar opletten! Dit biertje heeft 8% Alcoholvolume!
Na een bezoekje aan dorpsbrouwerij Arendonk (zie Dorpsbrouwerij Humulus Arendonk) stond er 12 minuten later en 8,4km ver een nieuwe verrassing op ons te
wachten. In de Reuselse bossen (NL)
gekend om zijn cirkelvormige bosdreven ontworpen door een ambtenaar met veel
fantasie (Hij liet zich volgens sommige bronnen waarschijnlijk inspireren door enkele tuinen uit het
Parijs van de twintiger jaren) bezochten we op aanraden van Trappistenkenner
Danny van Tricht taverne Dn Ouwe
Brandtoren. Daar zouden ze Gregorius
het nieuwe Trappistenbier afkomstig van de Oostenrijkse Cisterciënzerabdij Stift Engelszell schenken.
Taverne Dn
Ouwe Brandtoren is een gezellig etablissement met een mooie kaart van een 40-
tal streekbiertjes. De Trappistenbieren
spelen het hele jaar door een voorname hoofdrol in dit café.
Nieuw is
er het Bierplenske. U kiest samen met uw tafelgenoten drie speciaal bieren uit
die u wilt proeven en ze serveren deze speciaal bieren dan in kleine
proefglaasjes voorzien van een aantal kaasjes en worstjes uit de streek en wat
nootjes.
De Taverne beschikt
ook nog over een prachtige zaal
waar allerhande seminaries gehouden kunnen worden.
Aan de muur nog een
foto die herinneringen opwekt aan de eerste
brandtoren
Tijdens de zomer
moeten de uitbaters het vooral hebben van wandelaars en fietsers.
De taverne beschikt
over twee prachtige mooie terrassen. Recht tegenover
de taverne ligt een heel mooie trimbaan en klimtoren. Een bijenhoudersvereniging heeft langs de taverne
een bijeninformatieruimte en een bijentuin ingericht die vrij toegankelijk is.
In de omgeving liggen diverse wandel-, fiets-, ATB- en ruiterroutes. Dit alles
maakt dat de Gemeente dit gebied bestempeld heeft als Toeristische Poort.
Ook zijn er plannen voor een
aanleg van een Blotevoetenpad en een verblijfsaccommodatie op het terrein van Dn
Ouwe Brandtoren.
Dit kan alleen maar de recreatieve aantrekkingskracht van de taverne
verstevigen.
Gelegen
in een bosrijke omgeving aan diverse wandel- en fietsroutes vormt Taverne D`n
Ouwe Brandtoren het ideale rustpunt voor uw fiets- of wandeltocht. De taverne
beschikt over twee ruime terrassen en speeltuin voor de kinderen. Hierdoor is
de taverne bij ook zeker geschikt voor een bezoek van dagrecreanten en groepen.
De taverne vormt samen met het tegenover het terras gelegen outdoorpark de
Recreatieve Poort Peelse Heide.
Een speelparadijs voor de kinderen.
We werden er vriendelijk
ontvangen door de uitbaters Guus en Petra.
Toen Geroen en ik ons voorstelden en de reden van ons bezoek meedeelden werd de
Oostenrijkse Trappist onmiddellijk boven gehaald om te proeven. Ze hadden
slechts een 60-tal flessen op de kop kunnen tikken van een bevriend iemand die
ze had meegebracht uit Engelhartszell.
Ondertussen was de
voorraad al flink geslonken.
De uitbaters
vertelden met veel plezier over hun zaak en hun liefde voor Trappistenbieren.
Ze hebben nog zo veel
ideeën die ze willen uitwerken.
Dit is het dan : Het achtste
Trappistenbier Gregorius (9,7%). Het biertje komt van de Trappisten van Stift Engelszell uit Oostenrijk. Het is op de markt vanaf 1 juni 2012 Het is een
donker trappistenbier van 9,7% Alc.Vol. De naam verwijst naar Dom Gregorius
Eisvogel die gedurende 25 jaar aan het hoofd stond van de abdij Stift
Engelszell (1925-1950). Het trappistenklooster Stift Engelszell is gelegen in
Engelhartszell, aan de mooie Donau, in het noorden van Oostenrijk nabij de Duitse
grens.
Geroen in gesprek met de praatgrage sympathiek Guus. Hij is fier dat hij een van de eerste is die deze bijzondere Trappist kan aanbieden.
Uitbaatster Petra kijkt over mijn schouders heen naar de foto's die ik genomen heb van het bier en de zaak.
U geloof het of niet maar ook bij Trappistenbier worden er bitterballen aangeboden. De bitterballen waren in het huis zelf gemaakt en gesmaakt. Thx Petra en Guus
Cuvée Mamzelle - Brouwerij De Leite - Ruddervoorde
Cuvée Mamzelle
Luc Vermeersch, de
oprichter van brouwerij De Leite experimenteerde al in 1997 in een huisje in de
tuin met een kleine brouwerij, capaciteit 30 liter, die hij had aangekocht in
Finland.
Samen met zijn vriend Etienne Van Poucke ging hij een jaar brouwcursus volgen.
Daar ontmoette hij de derde brouwbroeder Paul Vanneste. Tijdens deze opleiding
groeide het idee van een grotere brouwerij. In april 2008 was brouwerij De
Leite een feit.
Na 3 jaar werden plannen gesmeed voor uitbreiding. In februari 2011 werden nog grotere ketels geïnstalleerd. (bron website)
Degusteren en overnachten in B&B Kasteel TenBerghe - Brugge
Degusteren en
overnachten in B&B Kasteel TenBerghe - Brugge
Twee dagen
kasteelheer spelen en overnachten in een kasteel is de droom van ieder mens met
redelijk veel fantasie.
Nu moet ik eerlijk
toegeven dat ik vroeger ook wel gefascineerd was over het leven in en rond een
kasteel..
In mijn jonge jaren verzamelde ik de ridderfiguurtjes die koffie Storm
uitbracht.
Grijze figuurtjes die
nog met de hand geschilderd moesten worden.
Wat de fascinatie van
Geroen inhield voor Kastelen weet ik niet? Misschien de mooie jonkvrouwen?
Met over te stappen
naar de wonderlijke wereld van het gerstenat was mijn bewondering verschoven naar abdijen en
kloosters. Kastelen kwamen nog nauwelijk aan bod in mijn leven.
Maar als Maxx Vd
Hoeven een Nederlandse bierliefhebber uit Thailand en met goedkeuring van kasteelheer,
Luc Paulus Hindryckx ons uitnodigt om enkele biertjes te komen degusteren en
een nachtje te verblijven op het Kasteel TenBerghe bij Brugge, dan moesten
Geroen en ik niet lang nadenken om op dit fantastische voorstel in te gaan.
Na eerst een bezoekje gebracht te hebben aan drankenhandel Rotsaert
in Zedelgem (we konden toch niet met lege handen aankomen!)
Reden we richting Brugge meer bepaald naar de Dudzeelsesteenweg 301
Onze GPS was goed ingesteld en we vonden zonder problemen de hoofdingang van B&B ten Berghe. Aan dit bordje kom je niet te weten dat het om een kasteel gaat! Enkel de mensen die geboekt hebben en de buren uit de omgeving weten het!
Een grindlaan geflankeerd door jonge bomen leid ons de weg.
Vanaf hier komen we in een ander wereld terecht.
Nu zijn we eigenlijk jonkheren of hoogwelgeboren heren.
Het kasteel ligt in
een zeer rustige en landelijke
omgeving. Het is omringd door een mooi aangelegen park
van maar liefst 35-Ha. Leuk om eens echt te genieten van de rust.
Door het groen kregen we al een prachtig beeld van het prachtige Kasteel
Via de toegangspoort reden we het domein op.
Kasteel ten Berghe
werd gebouwd omstreeks 1150 1200 op korte afstand van het Zwin, de vaargeul
die Brugge verbond met de zee.
Het werd verkocht in
1483 aan de familie Despars en het is nog steeds eigendom van aanverwante
families.
Het werd zwaar
beschadigd in 1489 tijdens de Vlaamse burgeroorlog.
Na de dood van gravin
Maria van Bourgondië werd het reeds gerestaureerd voor 1500.
De familie de Croeser
bezat het vervolgens 9 generaties lang.
Charles de Croeser,
burgemeester van Brugge ontving er o.a. Napoleon Bonaparte.
Omstreeks 1875 1880
werd het door Baron Paul van Caloen de Basseghem schitterend verbouwd en
gerestaureerd in neo-gothiek en een vleugje vroege art-nouveau.
De aanblik van het kasteel, met gracht eromheen,
bracht ons al in hogere sferen
We werden hartelijk ontvangen door Kasteelheer Luc Paulus Hindryckx
Officieel Zaakvoerder/Manager Kasteel TenBerghe
Het interieur van het
kasteel
Kasteelheer Luc
Paulus en Maxx namen ons na het inchecken
mee om het kasteel in
al zijn pracht te bewonderen. Kom mee en geniet van de foto's die een beeld geven hoe het kasteel eruit ziet!
De prachtige ontvangstruimte en Incheckbalie
Ontbijtruimte voor een groot gezin of groep.
Een zit-en lees hoek
De originele kapel. van het kasteel Hierin staat een koelkast met een voorraad
drankjes, die gebruikt wordt als een gemeenschappelijke minibar. Naast Leffe, Rodenbach is er ook Keyte Dubbel en Tripel te vinden!
De prachtige ontbijtzaal voor alle logees
Details van de eetzaal.
Vele glasramen sieren het kastaal
Langs deze trappen bereiken we de kamers en kunnen we tot in het bovenste toren van het kasteel
Maxx, de Kasteelheer Luc Paulus en Geroen in de bovenste torenkamer.
In de linkse toren stonden we het domein te overschouwen
Van daar uit krijgt men een prachtig uitzicht op het kasteeldomein.
Van klimmen krijgt
men dorst dacht Maxx.
Hij en de Kasteelheer ontvingen ons in de bibliotheek voor
een kaas en bierproeverij.
We proefden de beide Keyte bieren van brouwerij Strubbe.
Ook de Night Oil van brouwerij Alvinne en de Malheur
Cuvée Royale 'à la méthode originale' van brouwerij Malheur werden gedegusteerd.
We verplaatsten ons nog samen met de Kasteelheer en Maxx naar het historische Brugge waar wij twee plaatselijke bruine cafeetjes bezochten. Het Guido Gezelleke en de Residuif. Later zullen Geroen en ik deze twee leuke herbergen nog eens met een bezoekje vereren
Onze kamer
Via de ronde trap en enkele gangen bekleed met schilderijen en wapenschilden bereiken we onze kamer. De kamers hebben allemaal de naam van een kasteel. Onze kamer was Kasteel van Moregem
De eigenstijlse tweedelige lavabo
We logeerden in één
van de sfeervolle en ruime gastenkamers,
ingericht met antiek behang en bijpassende oude meubels,
voorzien van TV en badkamer met bad of douche.
Het is er 's morgens heerlijk Prinselijk ontwaken. Wanneer men door het raam naar buiten kijkt straalt de natuur rust uit. En dit is een van de grote troeven van deze Kasteel B&B
Het lijken wel twee
schilderijtjes.
Maar dit is wel degelijk het morgenontbijt!
Het ontbijtbuffet, met hoeveproducten uit de streek,
wordt geserveerd in een prachtige neogotische eetkamer,
compleet met prachtige wandtapijten, met bladgoud beschilderde wanden,
sierlijke kroonluchters en schilderijen met portretten
van de oorspronkelijke bewoners van het kasteel.
We zijn klaar om uit
te checken.
In de ontvangstruimte
nemen we nog vlug enkele
Boeken en folders
door die hier in groot aantal liggen.
Samen met Maxx en de
Kasteelheer brengen we nog een
Bezoek aan brouwerij
Strubbe
Het kasteel TenBerghe badend in de ochtendzon.
B&B Kasteel TenBerghe is een heerlijke verblijfplaats
voor
liefhebbers van antiek, kunst, historie en natuurschoon. Het is een
aantrekkelijke pleisterplaats om te wandelen en te rusten. Met Brugge om de hoek, (slechts 2 km) waar een overvloed aan
kunstwerken van Van Eyck, Memling, Michelangelo, Van der Weyden en Hieronymus
Bosch is te zien.
Ook de kust is niet veraf.
Langs deze weg willen wij nog de Kasteelheer Luc Paulus Hindryckx en Maxx Vd Hoeven danken voor hun gastvrijheid.
6de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule - Palm Sauvin - Markus Blond - La Médiévale Ambrée - Cuvée de Bouillon - La Noire Fontaine - Xtreem Warrior - Xtreem Centennial - Eem Eonker - Flodder - Jan van Oudenaarde - Hopjutter Tripel Hop
6de Eutropius proeverij - Brouwerij Eutropius - Heule Deel 1
Sommige dinsdagnamiddagen zijn niet te vergelijken met andere. Alhoewel ze allemaal op elkaar gelijken qua indeling in uren, minuten en seconden zijn sommige mooier ingevuld dan andere. Bij het Eutropius Bierproefgenootschap zijn bepaalde dinsdagen lekker ingevuld. Lekker gevuld met proeven van bier en andere heerlijkheden. Onze uren en minuten zijn totaal besteed aan de Culinaire wetenschap! Iemand moet het doen, daarom offeren wij ons op voor de mensheid. Iemand dat zijn, Bernard, Alain, Rufus, Pierre, Geroen en ik. De bieren worden gezocht door de genoten zelf. Dit kunnen zeldzame, nieuwe en limited edition bieren zijn maar ook bieren die al een heel tijdje in de handel verkrijgbaar zijn. Voor onze zesde proeverij hadden wij weer enkele prachtige bieren. Voor het hongertje die we altijd na het proeven achteraf hebben was er ditmaal een BBQ voorzien. (ook bierproevers zijn maar gewone mensen alhoewel?)
Ziehier onze proefnotas van de flesjes van 25 en 33cl! Even vermelden dat zowel de kleine of de grote flessen gedeeld worden door ons zessen!
De smaak is kruidig en zoet Honing? Speculaas Geparfumeerd Droge lichte bitterheid
Niet echt een klepper
La Noire Fontaine - 8% Alc.Vol. - 33 cl Brasserie de Bouillon- Sensenruth (Bouillon)
Donkerbruin biertje met beige schuimkraag
De neus is moutig Karamel
Fruitige aanzet daarna zoete karamel Ook een lichte bitterheid komt opzetten Maar allemaal te braafjes De afdronk is licht bitter en vloeit uit Licht bittere nasmaak Voor ons toch het beste biertje van de drie
Moutige aanzet Toetsen van Karamel Dan komt er een aangename bitterheid naar boven Hoppig Mooi gedoseerd Citrus prikjes Afgeronde body Droge hopbittere afdronk Een heel lekker IPAatje
De neus ruikt fruitige hop Een heel klein beetje alcoholwarmte
Bij de aanzet worden we onmiddellijk geconfronteerd met zoethout Tikje chocolade De hoppen komen niet in de smaak tot hun recht Toch enige bitterheid Met een fruitige bittere afdronk Het bier mist een beetje body. Maar toch aangenaam om te degusteren!
Flodder -8,0 % Alc.Vol. 33 cl Receptuur Patrick Cocx De Proefbrouwerij Lochristi
Blond bier met witte schuimkraag
Moutig aroma Karamel Gistig en ietsje fruitig
De eerste slok is zoet Karamel toffee Fruitig perzik? Dan komt er een bitterheid opzetten Zoet bitter Een aangenaam biertje maar
wij waren niet zo te vinden voor de naam en het etiket
De smaak is lekker hoppig Zoete prikkels en soms wat fruitigheid Een lekkere bitterheid Het bier is mooi in evenwicht Droge en bittere afdronk Een prachtige dorstlesser maar wel een van 8,0%!
"werke, durzette, vrujte, zwejete." "A'eraf zen aige es guwt laoten gaon" "Oepgeve? Dè sta ni in ze'nen buwk !" Maak kennis met Den Arendonker.
Eenvoudig verrassend is de slogan van Toerisme Arendonk. En voor de dagrecreant is het verrassend eenvoudig bekoord te worden door de charmes van de gemeente.
De neogotische O.L.V.- kerk uit 1904 is opgetrokken in Kempense baksteen uit Beerse en gedecoreerd met rijke natuursteensoorten. In 1999 werd de kerk met het omgevend hekwerk beschermd als monument.
Achteraan dit mooie huis is dorpsbrouwerij Humulus gevestigd.
Kleine details achter het gebogen kelderraampje en de gaper bevestigen dit.
Eenvoudig verrassend geldt niet alleen voor de gemeente maar ook voor het bezoek aan dorpsbrouwerij Humulus. Geroen en ik werden Kempisch vriendelijk ontvangen door brouwer Dirk Vissers en zijn sympathieke echtgenote Katrien De Proost. We mochten na de hartelijke ontvangst meteen door naar de brouwerij.
Ze is gevestigd in een tuinhuis midden in een oase van groen.
Door het groen naar de brouwerij en het bijhorende degustatielokaaltje.
De brouwinstallatie kan 250 liter aan. Niet zoveel, maar met voorlopig 800 bakken per jaar (64hl) is Dirk best tevreden.
Maar hij brouwt met heel veel liefde en staat samen met echtgenote Katrien trots achter zijn brouwsels. Dirk houd van de eenvoud, hij gebruikt enkel water, mout, hop en gist als grondstof zonder toevoeging van kruiden en smaakverbeteraars. Er worden géén kruiden gebruikt enkelaromahop, en goede mouten. Het zijn vooral puur moutbieren (daar legt hij de klemtoon op). Dirk zweert ook bij échte hopbloemen (geen pellets). Men brouwt nog zoals vroeger niet in de zomer.
De brouwinstallatie van 250 liter. Voldoende voor 800 bakjes per jaar.
De brouwmethode is toch eventjes minder gewoon zowel het brouwvat als filtervat worden bovengetakeld. Voor het maïschen word er gebruik gemaakt door een geautomatiseerde PLC sturing bedacht door zijn zoon.
Drie gist-en lagertanks van 750 liter moeten voor de opslag zorgen.
In een grote tent naast de brouwerij zijn de warme kamers gevestigd.
Het leuke degustatielokaaltje waar er kleine groepen kunnen ontvangen worden.
Op tafel De Zytholoog en een artikel over de brouwerij in Campus Magazine van Janssen Pharmaceutica waar Katrien werkzaam is. Haar vrouwelijke collega's zijn razend enthousiast (zij sturen het artikel rond!) en maken ze op deze manier kennis met de rijke Belgische Biercultuur.
We kunnen de brouwerij niet verlaten zonder eerst te proeven van hun bieren. Het brouwerskoppel nodigt ons uit om plaats te nemen op het gezellig terras. Daar werd de geschiedenis van de brouwerrij op een plezante manier (met af en toe in het Arendonks dialect) uit de doeken gedaan.
Dirk Vissers verteld met heel veel liefde en passie over zijn bier
Het is een echte familiebedrijf verteld ons Katrien. Ik help mee met het bottelen, onze twee dochters helpen bij het etiketteren. Onze zoon de sterkste van de familie (rugbyspeler) mag de bakken optillen en op hun plaats zetten. Ook mijn vader en schoonvader steken een handje toe.
Katrien De Proost degusteerde vroeger nooit bier. Nu is ze de grootste fan van een lekkere tripel.
Vooral van de Arendonker.
Dirk brouwde als amateur al enkele jaren samen met schoonvader Fons telkens 30 liter bier. Puur voor de lol, van verkoop was er toen absoluut nog geen sprake. Hij was in het begin zodanig gepassioneerd in het brouwen dat hij zelf zijn eigen gerst kiemde en liet eesten op verschillende temperaturen. De proefbrouwsel heetten toennog Fonske (met wilde hop van aan 't kanaal). Toen er voor het eerst melding kwam rond feestelijkheden van 800 jaar Arendonk zijn ze gaan nadenken om ook een biertje te brouwen. Ze dienden een voorstel in om als échte (kleine) microbrouwerij van start te gaan. In april 2011 kwam de erkenning van de accijnzen. en ook de voedselinspectie gaf zijn fiat. Ze konden toen beginnen om bier te brouwen, zodat ze voldoende voorraad zouden hebben tegen dat de échte feestelijkheden (januari 2012) begonnen. Het bier werd in november 2011 enkel in Arendonk al voorzichtig gelanceerd. De bedoeling was en is voorlopig nog altijd om slechts 800 bakken (24x33 cl flesjes) per jaar te brouwen (64 hl).
Arendonker Bruin (8,5% Alc.Vol). Hun eerste officieel biertje. en tevens de nieuwe officiële dorpsdrank van Arendonk. De Arendonker werd voorgesteld als het officiële bier voor het feestjaar 2012 wanneer Arendonk zijn 800ste verjaardag vierde. Het is een donker bier van 8,5 procent. Lekker moutig met licht geroosterde toetsen en een tikkeltje donker fruit.
Nadien volgde De Arendonker Tripel.(8,0% Alc.Vol. De Arendonker Tripel smaakt moutig met een frisse fruitig toets, en heeft een licht bittere afdronk.
Beide bieren kun je eerstdaags al in zeven cafés in het dorp degusteren: 't Stekske, De Ster, Bemdkaffee, Postelboershof, Deville, TC De Lusthoven en Parochiecentrum Voorheide. Of in de brouwerij zelf: op zaterdagvoormiddag of na afspraak. Meer info opwww.arendonker.com
Er zijn plannen om volgend jaar een 3de biertje te brouwen. Het zou een biertje van om en bij de 6 % Alc.Vol worden. Niet te hoog in alcohol want Arendonk is een paradijs voor fietsers. En die mensen moeten nog heelhuids thuis raken
In de tuin een souvenir van vroeger :
Een van de eerste zelfgemaakte bierbakjes.
Het eerste bier noemde toen nog een Fonske en de brouwerij
Abdij Benedirktus
De eigengemaakte bakjes zijn ondertussen verandert. Zij ogen artisanaal net zoals het bier. Van de 800 bakje zijn er 150 voor de gemeente Arendonk. Het bier kan ter plaatse aangekocht worden. De enige drankenhandel die het momenteel verkoopt is Willems in Grobbendonk.
Ook leuke geschenkverpakkingen zijn er te verkrijgen
We moeten helaas afscheid nemen van dit sympathieke Arendonkse koppel. wat we geleerd hebben is dat bier met veel liefde gebrouwen nog zo lekker smaakt. Of zoals Katrien het formuleert: "Ons hart en onze ziel zitten in ons bier" "Het is een eerlijk product met een verhaal en ik denkt dat je dat proeft". Wij kunnen het alleen maar beamen.
Het zomerse gamma van brouwerij Smisje - Mater (OVl) - Smiske Bruin – Smiske - Smiske Extra
Het zomerse gamma van brouwerij Smisje
Naast een nieuwe bottelarij, een nieuw bier pakt brouwerij Smisje (Mater) uit met een vernieuwde look. De oude bottelarij van de gewezen limonadefabriek Amelberga is vervangen door een moderner installatie van brouwerij Achouffe. De installatie bevat een volautomatische afvullijn en een assemblage lijn. De vroegere Steinerflessen werden vervangen door smalle hoge 33 cl flesjes. En waarom niet meteen alles vernieuwen dacht brouwer Johan. Hij liet vier nieuwe etiketten ontwerpen door de Brugse kunstenaar Ghislain Swinberge, daardoor komen de lekkere bieren van de Materse brouwerij nog beter tot hun recht. Het volledige gamma draagt het erkend logo Belgische Hop Al de bieren bevatten ten minstens 50% hop van Belgische origine. Smiske, Smiske Extra en Smiske Bruin zijn het gehele jaar door verkrijgbaar! En het zijn deze bieren die ik samen met mijn schoonzoon onlangs degusteerde
De nieuwe Smiske Chalet staat juist voor het degustatielokaal en de brouwerij!
Ontdek het complete nieuwe Smiske gamma ter plaatse Het Smiske bier vloeit dan uit de tapkranen in de nieuwe Smiske Chalet.
Burgemeester van Oudenaarde De Hr. Marnic De Meulemeester tapte en proefde als eerste van het nieuwe biertje "Smiske Extra" onder het nauwlettend oog van brouwer Johan
Het Smiske Café is open elke zondag tot oktober! Geniet van de lekkere bieren in een oase van rust. Brouwer Johanzal u alles vertellen over de immense veranderingen, de nieuwe look en vooral u kan er het nieuwste Smiske Extra ontdekken.
Brouwer Johan Brandt zal jullie met plezier ontvangen!
De Zomerse bieren
Smiske Bruin 7% Alc.Vol.
Donkeramber bier met een romige beige schuimkraag
Moutige neus Karamel Fruitige tinten
Het bier smaakt lekker moutig
Eerst zoet maar onmiddellijk gevolgd
door een mooie bitterheid
Geroosterde prikjes brengen afwisseling Ook fruitige toetsen geven het bier een aangename smaak
Droge bittere afdronk.
Lekker pittig bruintje
Smiske 7% Alc.Vol.
Goudblond biertje met een dikke witte schuimkraag.
Moutig aroma Licht kruidig Hoppig
De smaak is onmiddellijk raak
Lekker fris en hoppig
Zurige prikjes van tarwe
Mooi in evenwicht
Bitter in de achtergrond
Lekker zomers biertje
Ze mogen mij dit altijd aanbieden op recepties i.p.v. goedkope schuimwijn!
Smiske Extra 7% Alc.Vol.
Blond bier met een dikke witte romige schuimkraag.
Nadat het schuim een beetje afgezwakt is krijgt men een
Hoppig fris aroma
Fruitige aanzet
Hoppige toetsen die het bier aangenaam maken
In de achtergrond een mooie bitterheid
die het bier mooi in evenwicht brengt
Het bier degusteert lekker fris net als de twee anderen
Ook hier een pittige hoppige afdronk
Drie prachtige biertjes die de zomer nog meer swung geeft
In het verlengde van ons bezoek aan het nieuwe museum Maison Leffe waar we de officiële opening bijwoonden (zie : Opening van Maison Leffe Dinant) stond er na de middag een bezoek aan de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Leffe.
Op weg naar de abdij.
Op de brug over de Maas staan nu langs weerszijden saxofoons opgesteld
ter herinnering aan Adolf Sax (uitvinder van de saxofoon en geboren in Dinat. De eerste stenen brug over de rivier werd gebouwd in 1080 maar van 1175 tot 1940 is ze verschillende keren vernietigd door mensen (in oorlogstijd), door overstromingen of door boten (die de brug raakten). Het huidige bouwwerk dateert van 1957.
Op weg naar de abdij. De collegialekerk In 1838 beschreef een beroemde schrijver de collegiale
kerk van Dinant als volgt: "De klokkentoren van de
Collegiale kerk van Dinant lijkt op een grote pot water. De gevel van de kerk
echter, toont een uitzonderlijk karakter. "Dit waren de woorden van niemand
anders dan beroemde dichter Victor Hugo die Dinant de bijnaam gaf van
"Dochter van de Maas".
De abdij gezien aan de buitenkant
De abdij ligt niet in
een groene zone van bossen en weiden zoals vele andere integendeel, de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van
Leffe ligt dicht bij de rotsen van Dinant. Niet eenzaam en afgezonderd, maar
opgenomen in de omringende huizen rond haar. Opgeslorpt door een deel van de
stad. Maar op de binnenplaats van de
abdij wordt al vlug de stilte een trouwe bondgenoot. Een volstrekte rust die
niet wordt beïnvloed van buitenaf. Volgens vader Abt Bruno Dumoulin is dit een
voordeel Wij zijn niet van deze wereld, maar we staan er middenin.
De ingang is via het kerkportaal van de oude abdijker (ca 1715) Er staat een bron waar het water opborrelt waarmee men vroeger het bier brouwde
De naam Leffe zou te
danken zijn aan een wijk van Dinant, gelegen aan de rechteroever van de Maas op
1 km. afstand van de stad.
Ze is ontstaan in
1152.
Vanaf 1 februari 1937
werd de abdij als historisch
monument geklasseerd.
Momenteel zijn er 17 kanunniken* (Postulanten) inbegrepen aanwezig.
De gemeenschap telt
13 priesters en 4 priesters in opleiding.
Ze telt 14 eeuwige
geloften en één tijdelijke gelofte, een novice en een postulant.
De gemiddelde
leeftijd is 56j. De jongste telt 26 lentes en de
oudste 83.
De bewoners mogen de
abdij verlaten en dit met pastorale doeleinden.
(*In 816 werd op het Concilie van Aken een duidelijk
verschil gemaakt tussen een canoniale orde en een monachale. De kanunniken, in
tegenstelling tot monniken, konden bezit hebben en daar vrijelijk over
beschikken; zij hadden inkomsten uit de domeinen en de privileges van hun
kapittels: de beruchte prebende.)
We werden verwelkomt door Prelaat Pater Bruno Dumoulin.prior van de abdij. Hij werd gekozen in 1968 tot de dienst van de leiding en
volgde op 29 mei 1989 prelaat Martens op.
De prior gidste ons door de prachtige abdij
De klokkentoren
verbindt de noordelijke en de westelijke vleugel (kerk). In 1935 werden de
twee bovenste niveaus opgetrokken om daarin het klokkenspel van het uurwerk in
orde te brengen.
De oude schuur uit
1710 gebouwd in de ambtsperiode van Perpète Renson (1704-1743),
een oud-priester uit Dorinne
vlnr gebouwen van de vroegere boerderij (1710) toren uit de neobarok (1934) gastenverblijf (1604)
De kloostertuin
Prelaat Pater Bruno in de huidige kloostergang (begin 20ste eeuw)
Een kanunnik heeft ons uitleg over het
schilderij van de abdij van OKelly
naar een gravure van Remacle Leloup
De refter Op de glas-in-lood
ramen de wapenschilden van Norbertijnenabdijen die nog bestaan of bestaan
hebben in België
salon
Na het bezoek aan de
abdij daalden we met brouwmeester Charles Nouwen nog af in de Leffe vintage
kelder.
De flessen liggen
daar momenteel twee jaar
Charles Nouwen, brouwmeester InBev
Ook hier het beeldje van Sint Arnoldus
Bronnen : De Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Leffe Editions Gaud http://www.abbaye-de-leffe.be
Château d'Yquem is het beroemdste wijngoed ter wereld voor zoete witte wijn. De
wijngaarden (102 ha) en het château liggen in het dorpje Sauternes in de
wijnstreek Bordeaux.
Volgens geuzesteker en brouwer Armand Debelder (Drie Fonteinen) hebben wij
in het Pajottenland ook een Château
d'Yquem nl: brouwerij Girardin in Sint Ulriks-Kapelle.
De brouwerij "Girardin" startte in 1845 als onderdeel van het
landgoed van een edelman. In 1882 werd de boerderij - brouwerij aangekocht door
de familie Girardin, die het bedrijf nu reeds vier generaties uitbaat.
De brouwerij is vooral bekend als leverancier van lambiek aan enkele
geuzestekers, aan talloze
cafés en aan particulieren. De ligging van de brouwerij is uniek : reeds van ver ziet u de hoeve
liggen op de top van de Lindenberg, te midden van de velden. De brouwerij is één van de laatste overgebleven
boerderij-brouwerijen. Van het zelf verbouwde graan wordt nog steeds een
typisch Pajottenlands streekbier gebrouwen: de lambiek.
Girardin Dominicus 5% Alc.Vol. Brouwerij Girardin - Sint Ulriks-Kapelle
Helder amberkleurig
bier
Witte schuimkraag
Lichte
koolzuurpareling
Aroma
Fruitig en licht
kruidig
Een beetje muf
De smaak in de aanzet
is zoet
Mals zoet
met toetsen van karamel.
Heel lichte zure prikkels komen naar boven
Fruitige prikkels van
framboos
Een lichte hopbitterheid
in de achtergrond
mals en fruitigzoet
Goed in evenwicht en
heel smaakvol
Een zachte lekkere
lambiek faro*
*Faro is vertrokken van uit een lambiek.
Faro werd oorspronkelijk verkregen door lambiekbier te vermengen en door
kandijsuiker aan toe te voegen. Hierdoor krijgt de faro een zoet-zurige smaak.
Het alcoholpercentage van het bier ligt laag: tussen de 4,5 en 5,5 procent.
Vroeger lagen er in de herbergen (Brussel en Pajottenland)
metalen stampers om een suikerklontje in een glas geuze of lambiek fijn te
stampen om een zoeter bier te bekomen. Deze
stamper werd Lambikstoemper genoemd.
Momenteel is er een bierproefvereniging die de naam lambikstoempers draagt.
n Vliegende kroje vang mjir dan n zittende kroje (Een vliegende kraai vangt meer dan een zittende) Dit eeuwenoude spreekwoord wil zeggen :
iemand die op veel
plaatsen komt, krijgt meestal ook van alles.
Een spreekwoord op het lijf geschreven van Geroen en ik.
(het ene lijf al iets breder dan het andere)
'Moeder Stiene' Schorisse
"Moeder Stiene"; cafénaam zou verwijzen naar toenmalige
uitbaatster van deze afspanning, Christine De Wulf uit Armentières die vooraf
als kwartiermeester diende in het leger van Napoleon.
Op een van onze vele bierdwaaltochten door België Bierland ontdekten we tijdens een rit door de golvende Vlaamse Ardennen een volkscafeetje Moeder Stiene genaamd.Een eeuwenoude herberg in Schorisse. Alleen al voor de naam zou je naar dit gehucht toe rijden. Schorisse is een deelgemeente van Maarkedal
De bekendste persoon in de geschiedenis van Schorisse was Omer Wattez, beter
gekend als "De vader van de Vlaamsche Ardennen". Ooit was er een brouwerij gevestigd nl. Brouwerij Merchie. Die sloot haar deuren in 1959.
Deze Dorpsherberg is al vijf
generaties lang in handen is van de voorouders van huidig patron Gunther
Vandermeirsch. Het ontstaan van Moeder Stiene gaat terug tot 1782. Christine De Wulf
baatte er als kantonnière in het leger van Napoleon de afspanning Moeder Stiene
uit. Omdat ze voor de soldaten als een moeder was, leverde haar dat de naam
Moeder Stiene op. Nu, ongeveer 230 jaar later, draagt het etablissement nog
altijd dezelfde naam.
Wat ons bij het binnenkomen meteen opviel was een kleine pancarte met
publiciteit voor hun huisbier tripel Moeder Stiene Volgens uitbater Gunther was hij al jaren van plan om unieke streekbieren
en hapjes te serveren. Tripel Moeder Stiene is zijn eerste huisbier en wordt
door een kennis hobbybrouwer gebrouwen en rechtstreeks uit het vat getapt. Het
is natuurlijk zijn verhaal maar Geroen en ik dachten er toch enigszins anders
over J Zoals veel uitbaters in diverse herbergen wilde ook hier de patron niet
vrijgeven waar het bier uiteindelijke wordt gebrouwen?
Een bierliefhebber is altijd benieuwd als hij een nieuw biertje ontdekt? De Quintine onderaan was reeds gekend
Het bier is amberkleurig helder en zou 9% Alc.Vol bevatten. We namen volgende smaaknotities
Amberkleurig helder bier Witte schuimkraag
De neus is fruitig
Moutig
De aanzet is zoet
Karamel
Fruitige toetsen (abrikoos banaan)
Het biertje is vrij aromatisch zonder plakkerig te zijn
Enige bitterheid in de achtergrond
Het heeft een zoete afdronk
We denken dat de kennis van de patron hobbybrouwer De Hr. Xavier Vanneste uit Brugge is. en we gokken op Straffe
Hendrik !!
Mensen die het biertje al geproefd hebben en een ander mening hebben mogen mij altijd mailen
Naast zijn huisbier heeft Gunther maar liefst een 90- tal bieren op zijn
kaart staan.
Voor wie een hongertje heeft kan proeven van zijn zelf klaargemaakte escargots.
En ook zijn brochettes zouden een smaaksensatie zijn.
Voor wie eens in de Vlaamse Ardennen vertoeft is het zeker een aanrader om eens
binnen te wippen.
La Botteresse Blonde - Brasserie Artisanale La Botteresse de Sur-les-Bois - Saint-Georges-sur-Meuse
La Botteresse
Blonde
Brasserie Artisanale
La Botteresse de Sur-les-Bois is een hele naam om te onthouden.
Het brouwerijtje werd rond 1997 opgericht door twee neven José Poncin en Willy
Moulin. Het heette toen
Brasserie Artisanale des Bruyeres en was gevestigd in Jupille.
Het was in die tijd op
één na de grootste brouwerij van Jupille J
De brouwers brouwden
toen al in hun kleine installatie de biertjes La Botteresse Ambrée en Brune en
La Madelonne.
De naam Botteresse zou
afkomstig zijn van een dorpsvrouw die in de Luikse regio actief was als
bezorgster van diverse goederen. In een
rieten mand bezorgde ze de goederen aan huis.
Ook werd haar mand soms gevuld met hop!
Door de grote vraag
naar hun bieren besloot José Poncin de brouwerij in 2005 te verhuizen naar een
nieuw pand in het kleine gehucht Saint-Georges-sur-Meuse waar ze nu nog altijd
gevestigd is.
Op maandag 18 juni werd aan de bierpers en aan een
aantal bierkenners de nieuwe Caractère Rouge van brouwerij Rodenbach
voorgesteld
Het MAS verwijst naar de 16de-eewse stapelhuizen die zo typisch zijn voor de stad. De museumboxen zijn zo gestapeld dat er een soort spiraaltoren ontstaat. Al stijgend krijg je een steeds wisselend uitzicht op de stad. De buitenzijde van het MAS en het museumplein versterken de MAS-sfeer.
Het MAS is veel meer dan een traditioneel museum. Het is een architecturaal
hoogstandje met een aparte scenografie, een kunstwerk waar verschillende
huisartiesten aan meewerkten. En een katalysator voor de omgeving. Bron : www.mas.be
Als je in je droom met een lift omhoog suist, duidt dit
erop dat spoedig je aanzien en rijkdom zal toenemen zeggen ze!. Je zou een
hoger bewustzijnsniveau bereikt kunnen hebben, en de wereld van bovenaf kunnen
beschouwen.
Toen Geroen en ik met de lift van het MAS (Museum
aan de Schelde) naar het 9de verdiep omhoog gleden hadden we al dat
gevoel.
Boven was immers het twee sterren restaurant t Zilte. Het culinair appartementje van Top chef Viki
Geunes. De rijkdom die ons te beurt zou vallen was het
proeven van de nieuwe Rodenbach Caractère Rouge en we waren er van bewust dat
onze smaakpapillen aangenaam verrast zouden worden door de hapjes die Viki ons
zou voorschotelen . We konden als toemaatje van bovenaf Antwerpen aanschouwen en
eindelijk erkennen dat het een gigantische metropool is met een wereldhaven.
Tweesterrenrestaurant t Zilte
360° panoramisch
plezier
Nergens biedt de stad Antwerpen een beter zicht op haar fascinerende ligging en
uitgestrektheid. Stroom, haven, kathedraal, Boerentoren, Sportpaleis en zo vele
andere markante merkpunten: allemaal in één blik vervat.
En s avonds wachten uiteraard de 'lichtjes van de Schelde'. (bron : 't Zilte)
Intimistisch kunstminnend interieur Samen met architect Vittorio Simoni en kunstenaar
Koen van den Broeck creëerden we een eigenzinnig en kunstminnend platform waarmee we onze culinaire en gastgedreven dromen
nog meer inhoud en vorm geven. (bron : 't Zilte)
Open keuken Wij staan als het ware in het restaurant te koken. Gasten kunnen volledig langs de transparante keuken lopen. Actie, vakmanschap en rustige spanning is uw deel.(bron : 't Zilte)
Zinnenprikkelend ontspannen Onze signatuur staat voor smaakverfijning, strak afgelijnde, scherp uitgetekende composities en verrassende detailprikkels. Prima producten krijgen elegant vorm waarbij smaak, aroma's primeren. (bron : 't Zilte)
vlnr : Jan Vandenwyngaerden (CEO Palm Breweries) Geroen Vansteenbrugge (Biervoordrachtgever), Jef Van den Steen (Brouwer en auteur van diverse bierboeken en Johan Wanne Madelijns (voorzitter Lambiekstoempers)
vlnr : Theo Vervloet (voorzitter van de Belgische Brouwerijen) Ben Vinken (uitgever Bierpassie Magazine) en Kaasmeester Michel Van Tricht
In 2011 ontwikkelden Viki Geunes en brouwmeester Rudi Ghequire in
samenwerking met de brouwers van Rodenbach
een eerste proefbrouwsel Rodenbach Caractère Rouge. Op verzoek van Palm Breweries, verleende
Viki Geunes, omwille van zijn scherp, uniek proefvermogen en zijn uitzonderlijke
creativiteit, medewerking aan productinnovatie en productontwikkeling bij Palm
Breweries. De eerste 900 flessen van 75 cl. onder kurk werden laaiend
enthousiast onthaald.
Brouwmeester Rudi Ghequire
Door het grote succes werd nu ook in 2012 een exclusieve Limited Edition op
de markt gebracht !
Het bier rijpt traditioneel twee jaar lang op grote eiken foeders en wordt gedurende zes maanden verder met verse
krieken, frambozen en veenbessen gemacereerd. Het bier werd door dezelfde ploeg
nog meer verfijnd en is in tegenstelling van verleden jaar nog subtieler van
aroma en smaak geworden.
Dit edele bier is meer dan uniek en tevens heel exclusief want er werden
slechts 10.000 flessen, onder kurk,van
75 cl. gebotteld.
vlnr Jan Vandenwyngaerden
CEO Palm Breweries
Brouw-meester Rudi Ghequire
en 2 Sterrenchef Viki Geunes
Over Rodenbach Caractère Rouge is Viki Geunes duidelijk enthousiast: Samen met de brouwers van Rodenbach en met mijn eigen sommeliers hebben wij
heel veel geproefd om te komen tot de ideale blend. We mogen trots zijn op het
resultaat. Net zoals in mijn keuken streef ik naar diepgang en complexiteit en
dat is nu net waar Rodenbach
Caractère Rouge voor staat !
Brouw-meester Rudi Ghequire licht verder toe: Rodenbach Caractère Rouge, met een alcoholvolume van 7%, ontstaat door een 6 maand
durende gistende maceratie van vers fruit - krieken, frambozen en veenbessen -
op bier dat zelf reeds een rijping heeft ondergaan van 2 jaar op eiken
foeders.
Gepassioneerd brouwer, Jan Toye, omschrijft het
bier als: Vineus, met zeer complexe
fruitige neus van framboos en kriek in combinatie met houttoetsen en karamel.
In de ondertoon de geur van viooltjes, leder en lichte tabak. In de smaak komt
het fruitbier eerder zuur over maar dan van een bijzondere puurheid.
Geunes voegt hieraan toe: De lichte restzoetheid brengt evenwicht in de smaakdriehoek tussen
zuur, zoet en droogheid. Deze droogheid is hoofdzakelijk afkomstig van de
veenbessen, die het bier een bijzonder lange en zuivere afdronk bezorgen. Het bier doet denken aan de unieke combinatie
van delicaatheid en kracht van een frisse bourgogne wijn.
Prachtig ritueel voor een fantastisch bier!
In restaurant t Zilte combineert Geunes dit eigenzinnige bier met zijn verfijnde gastronomische creaties. En dat hebben we mogen proeven!
Rijstkrokant met kabeljauw en Soya
Lottelever - Noordzeekrab en bloemkool
Peking eend
Tartaar van watermeloen - Kreeft - Bouillon van Dashi
Sterrenchef Viki Geunes, CEO Palm Breweries Jan Vandenwyngaerden en Brouw-meester Rudi Ghequire
toosten op het succes
Vineus met een zeer complexe fruitige neus van Framboos en kriek in combinatie met houttoetsen en karamel. In de ondertoon de geur van viooltjes, leder en lichte tabak. In de smaak komt het fruitbier eerder zuur over maar dan van een bijzondere puurheid. De lichte restzoetheid brengt evenwicht in de smaakdriehoek tussen zuur, zoet en droogheid. Deze droogheid is hoofdzakelijk afkomstig van de veenbessen, die het bier een bijzondere lange en zuivere afdronk bezorgen
Het bier doet denken aan de unieke combinatie van delicaatheid en kracht van een frisse bourgogne wijn