Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
17-09-2018
Dinsdagnamiddag proeverijen (12) - Vier bieren van Humboldt en Gauss : Hopfenweisse - Armada - Populist - Oatmeal Stout
Dinsdagnamiddag proeverijen (12)
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Ditmaal bespreken we vier bieren van Humboldt en Gauss.
"Humboldt en Gauss” is een kleinschalige brouwerij in Mariakerke, Gent. In een heringerichte garage brouwen ze elke maand 300 liter bier met een zelf in elkaar geknutselde brouwinstallatie.
Foto :Humboldt en Gauss
Twee van hun favoriete recepten laten ze ook op grotere schaal brouwen bij brouwerij Eutropius in Menen. Ze brouwen hoppige bieren en halen vergeten bierstijlen van onder het stof. Duits tarwebier, porter en stout, bier met wilde gist, maar ook de zijdezachte IPA's uit New England en de hopbommen met speciaalmout van de Pacific Northwest. Tripels heeft naar hun mening België al genoeg.
Hun bier is een weerspiegeling van hun gemeenschap - experimenteel, stoutmoedig en rebels. Ze worden rusteloos als dingen moe en voorspelbaar worden, dus zijn ze altijd op zoek naar nieuwe manieren om hun ambacht fris en interessant te houden. Al hun bieren hebben een alcoholpercentage dat schommelt rond de 6 alcohol %. Zo krijg je bier vol van smaak waar je toch nog een tweede en een derde van kan degusteren.
Hun bier staat al op de kaart in een handjevol Gentse café's zoals De Geus van Gent en Gitane. Ze krijgen goede kritieken op platformen zoals Untappd."
Thomas en Stijn Debrouwere begonnen in de garage van hun grootmoeder, Sindsdien zijn ze vervoegd door nog twee andere brouwers/bierliefhebbers Farrell Styers en Rebecca Salama.
Hopfenweisse (6,0%Alc.Vol.) – German Hefeweizen
Blond licht wazig bier met een witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
Een fris aroma bied zich aan bij het uitschenken Koriander in de neus Fruitige Citrus
Ook de aanzet is fruitig Tikje kruidig met koriander in de smaak Peper Weinig carbonatie Drinkt vlot Een aangename bittere toets Hoppige afdronk
Armada (6,0%Alc.Vol.) - IPA
Amberkleurig bier met een romige gebroken witte schuimkraag
We ruiken een exotisch fruitaroma Tikje karamel Lichte bitterheid
De eerste slokken zijn aangenaam Beetje karamel Floraal Citrus met een mooie bitterheid. Mooi in evenwicht Tamelijk licht van smaak Zachte bittere afdronk met wat citrus Lekker bier
Populist (6,0%Alc.Vol.) – New England Pale-Ale
Blond wazig bier met een witte schuimkraag
Fruitige neus Ananas Moutige prikken
Moutige bittere aanzet Licht fruitige toetsen Tikje Banaan Wel minder fruitig dan het aroma Mooi in evenwicht Bittere afdronk Lekker!
De eerste smaken zijn licht gebrand Karamel Zacht bier Matige bitterheid Het bier is stabiel Droge afdronk Een Stout maar dan heel licht! Niet slecht maar ietsje te zwak in smaak
Humboldt en Gauss Kollebloemstraat 59 Mariakerke, 9030
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
De massa bezoekers (+/- 15.000) werden zoals elk jaar weer verwend? Een 47 brouwerijen uit binnen en buitenland brachten maar liefst een 220-tal verschillende bieren mee. Dus keuze genoeg voor iedereen. Wat ik opmerkte was dat er veel mensen de stap waagden naar nieuwe bieren. Ze lieten hun klassiekers even staan om te nippen aan een nieuw biertje of een van een kleinere brouwerij.
Naast de 47 brouwerijen waren er dit jaar ook enkele Belgische nieuwkomers. Waaronder Totem, The Ministry of Belgian Beers, Julia Beers, Brasserie d'Ebly, Serafijn, Petre Devos en De Landing. Ook buitenlandse brouwerijen zoals Septem Brewery uit Griekenland, Brouwerij Jopen uit Nederland, Brouwerij Weihenstephan uit Duitsland, Rechurch uit Engeland , Brewery 6°North uit Schotland en The Sisters Brewery uit Nederland vulden het Toyeplein.
Steampunkers Klaas en Annelies van deTotembrouwerijuit Evergem waren ook voor het eerst aanwezig in Zwevegem.
Ze hadden Totem Nidhoggr bij zich. Een donkerbruin, zeg maar zwarte klepper van 13,9% Alc.Vol. met een lichtbruine romige schuimkraag. Heerlijke aroma's van donkere chocolade en koffie. Ook de smaak bevat koffietoetsen gebrande mout, bittere prikken en een warm alcohol gevoel. Een pracht bier met heel veel karakter!
Ook brouwerij De BrabandereBavikhove had zijn keuze van de Garçon mee. Het Nieuwe Wieze Fest bier gebrouwen speciaal voor de Wieze Oktober feesten die op 21 en 22 september 2018 plaats vinden in Wieze. Het is een bier met een laag alcoholpercentage van slechte 3,5%Alc.
Zoals elk jaar was Kartje Kilo van de partij. Met hun sportverslaggeving (Radio Mano Sport) brachten ze verslag van elke voorbijganger die voor hun geïmproviseerderadiostation passeerde. Top amusement!
Voor de eerste keer in hun eigen Zwevegem The Belgium Brew Brothers. Ze raakten naar het schijnt hun volledige voorraad Julia kwijt! Van een succes gesproken!
Brouwerij Eutropius (Menen) werd vertegenwoordigd door twee schoonheden. Barbara Pratz en vriendin schonken met plezier hun Oscar Blond en Tripel.
Brouwerij Jopeneen Nederlandse brouwerij uit Haarlem was ook voor de eerste maal aanwezig!
De twee sympathieke vertgenwoordigers van deRed Church Brewery (Londen) hadden het prima naar hun zin op het festival.
Serafijnuit Itegem (Vroeger Microbrouwerij Achilles) presenteerden hun bieren voor de eerste maal in Zwevegem
Tijdens een persmoment kwam Dimitri Messiaen van The Ministry of Belgian Beer zijn verhaal over het ontstaan van hun brouwerij doen. Hij presenteerde hun twee pilsen
'13' is een hippe pils met een zuivere en volle smaak die toch slechts 4,0 % alcohol bevat. Hij wordt omschreven als: artisanaal, smaakvol, hedendaags, puur, rock&roll, groen bitter, niet voor grenadine-lovers, … Lees hun interssant verhaal op hun website
Niets is beter dan een bruin biertje... Gezondheid!
De vriendelijke dames van St. Feuillien (Le Roeulx) waren maar al te blij in Zwevegem te zijn.
Net zoals vorige jaren is het Streekbierfestival van Zwevegem een groot succes geworden. Niet moeilijk als u over een ploeg beschikt die zich het ganse jaar 100% inzet om van het festival een groots evenement te maken. Wetende dat dit jaar het team van voorzitter Yvan Devlaminck door het afhaken van een groep jongeren uit een jeugdbeweging het met slechts 40 vrijwilligers moesten rooien.
Chapeau x 10.
Duizenden bierliefhebbers verzamelden weer op het Kerkplein
De joviale brouwer Dirk De Meester (Brouwerij De Meester- Stasegem) was het eerste standje waar we halt hielden. Hij presenteerde zijn nieuw bier Hill 17
Hill 17 (8,3 % Alc.Vol.) Een amberkleurig bier met een mooie witte schuimkraag. Een zoet bier met wat kruidigheid en een tikje hop.
Elk jaar aanwezig 'Het Anker' uit Mechelen. Naast de gekende klassiekers hadden ze ook hun Gouden Carolus UL.T.R.A. mee. Een onlangs gelanceerd laag alcoholisch bier van slechts 3,7%Alc.Vol.
Dieter Vanbiervliet vanbrouwerij Biermaekersuit Gullegem en Pol Meerschman vanbrouwerij Dikke Januit Desselgem brachten hun nieuwste creatie mee een bier met een ginsmaak waar niks moet aan toegevoegd worden. Het bier is 8,5 graden sterk en ze brengen het op de markt als aperobier, gin flavored.
De Gin flavored 8,5%Alc.Vol oogt mooi in zijn eigen glas. Wazig blond bier met een kleine witte schuimkraag Het aroma en de smaak van Gin zijn aanwezig. Licht alcoholische warmte Zoete toetsen en kruidigheid. Ik ben meer voor gescheiden versies. Gin = gin en bier = bier! Maar wie ben ik om te oordelen. Het bier werd gebrouwen bijDeca Sevicesin Woesten
Een trotse voorzitter Yvan Devlamick naast trouwe bezoeker Marc Doutreluigne Burgemeester Zwevegem
Voor het eerst een Griekse brouwerij in Zwevegem. Voor mij een tweede kennismaking met hun bieren (was ook verleden jaar aanwezig op het ‘Just Beer’ festival in Kortrijk. De microbrouwerij Septem komt uit Orologio, in de prefectuur Evia. De oprichters van het bedrijf zijn Sophoklis Panagiotou, chemicus en oenoloog en Georgios Panagiotou, econoom. Ze hebben in juni 2009 voor de eerste keer het verse, niet-gepasteuriseerde bier uitgebracht. In het Latijn betekent septem zeven, het getal dat symbool staat voor de voltooiing van creatie en dat inspireerde de oprichters van de microbrouwerij om 7 verschillende soorten bier te brouwen, elk corresponderend met één dag van de week. We proefden zijn Dilemma
Dilemma (10,4% Alc.Vol.) Donker amber kleurig met een gebroken witte tot beige schuimkraag Zoete neus van karamel en droge vruchten. Ook de smaak is zoet. Karamel. Tikje exotisch. Donker fruit. Een lekker Barley Wine
Ambiance met Dé Roger de vrolijke wielersuporter met sax!
Het is nu ondertussen al genoeg bekend, ook dames kunnen genieten van een streekbiertje
BrouwerijDe Sateruit Nazareth had ook een nieuw biertje bij. Schierse Hippo. Een blond bier van 5,5%Alc.Vol. Het is gebrouwen op basis van duindoorn voor Schiermonnikoog op vraag van de broers Harm en Tony Carette. Een licht zoet bier met wat kruidigheid (koriander) in de mond. Het degusteert vlot en vraagt om meer!
Ook voor de eerste maal aanwezig is Petre Devos uit Oudenaarde. Ze brachten Jan van Oudenaarde en Pier Kloeffe mee.
Zie ze stralen achter hun stand! Fabienne en Stijn. Zoals elk jaar vertegenwoordigen ze brouwerijBosteels.
Bram en Jon van Brouwerij'De Landing' Wevelgem waren dit jaar ook weer present Eerst lieten ze hun bier brouwen bij Eutropius, nu gaan ze in zee met Deca Services in Woesten.
Annamijn Beijeman van de'The Sisters Brewery' uit Breukelen had er duidelijk zin in. Het was ook de eerste maal dat deze Nederlandse brouwerij aanwezig was.
Ook dit is Zwevegem Het moet geen avond zijn om te dansen op de tonen van The Chevys. Zij brachten muziek uit the 50-60ties
Met de bierclub van Poperinge bezochten we onlangs een horecazaak met een rijke geschiedenis!
Het Brouwershof (Haacht)
Recht tegenover de gigantische brouwerij van Haacht (Voor mij de mooiste brouwerij van België) bevind zich het legendarische Brouwershof. Deze historische zaak stond al lang op mijn verlanglijstje om eens op een dag het met een bezoekje te vereren en er hun beroemde dagverse Primus, ongefilterd, rechtstreeks uit de brouwerij te proeven. En zie op de tweejaarlijkse bierreis van de Poperingse Bierclub was er in het Brouwershof een stop voorzien.
De gigantische brouwerij van Haacht
Het Brouwershof met koperen brouwketel voor de deur.
Uitkijkend op de brouwerij!
Het zou in opdracht zijn van De Hr. Camille Kerkhofs, een eerste brouwmeester van Brouwerij Haacht, dat de woning begin vorige eeuw werd gebouwd. Na zijn dood verkoopt zijn weduwe de woning aan Eugène De Ro, stichter van Brouwerij Haacht. Na hem komen er nog verschillende directeurs van de brouwerij in het riante huis wonen. De laatste directeur zou het pand verlaten hebben begin jaren ‘90, waarna de brouwerij besliste om het pand tot een horecazaak om te bouwen. In juni 1992 opende het Brouwershof voor het eerst haar deuren.
Na 25 jaar werd in 2016 werd om de horecazaak in een nieuw jasje te steken.
Brouwerij Haacht wilde mee met de tijd en daar waren grondige verbouwingen voor nodig. Maar het historische karakter van de woning moest uiteraard behouden blijven. De sfeer van weleer moest in de brasserie blijven hangen.
Tal van schilderijen en foto's aan de muren, allen met zorg uitgezocht en met een link naar het verleden, zijn hiervan de eerste opvallende getuigen.
Gezellige hoekjes in een prachtig interieur die ook de band met de brouwerij versterkt.
Aan de toog trekken de koperen biertanken, goed voor 250 liter bier, de aandacht. Het zijn geen authentieke stukken, maar ze werden wel speciaal voor het Brouwershof gemaakt.
Om het brasserie-gebeuren op te krikken, werd de bekende veranda grondig aangepakt. Hierbij werd veel aandacht besteed aan de akoestiek, en werd ook de zonnewering vernieuwd. Tenslotte werden ook heel wat muren gesloopt, zodat er een rechtstreekse band met de toog kwam.
Met de Poperingse Bierclub gezellig tafelen en proeven in de sfeervolle tuin.
Enkelel bieren die we proefden
Primus Pils met gist
Geelwazig bier met romige witte schuimkraag Redelijke moutig aroma Ook de smaak is moutig met een lichte bitterheid Het bier drinkt vlot en de gist heeft het bier een aangename unieke smaak Een perfecte dorstlesser rechtstreeks uit de lagertank. Doordat de gist niet is gepasteuriseerd is het bier beperkt houdbaar. Dat verklaart waarom ons eerste biertje onmiddellijk was doorgespoeld!
Tongerlo Prior (9,0% Alc.Vol.)
Goudgeel tot licht amber wazig bier met witte schuimkraag Moutige neus met fijne kruidenprikken. Karamel Enige fruitigheid De aanzet is verfrissend Iets moutig Zoete toetsen afwisselend met een lichte bitterheid Licht granig. Tikje koriander Drinkt vlot en laat een goed gevoel na. Na het kiepen van de gist achteraf was het bier ietsje-pietsje bitterder. Een klassiek lekker en mooi ogend abdijbier
Haacht Super 8 IPA (6,0% Alc.Vol.)
Amberkleurig met een witte schuimkraag Moutaroma met een zoete prik Floraale citrustoets De eerste slokken zijn zoet Gevolgd door een redelijke uitgesproken bitterheid die stelselmatig afzwakt door het opkomen van fruitige mandarijn toetsen. Tikje pompelmoes Een redelijke IPA gebrouwen om de bierliefhebbers te behagen. Wat hen redelijk is gelukt.
Nog een prachtige uitkijk van uit een van de vensters van het Brouwershof op Brouwerij Haacht
Helder blond (geel) bier met witte schuimkraag. Een neus van fruit citrus Licht zurig en een tikkeltje kruidig
Zoete aanzet met een lichte kruidigheid Prik koreander Zachte bitterheid komt naar boven licht zuurtje tussendoor Licht bittere en kruidige afdronk Vlotte smakelijke doordrinker en dorstlesser!
Amberkleurig bier met een lichte rode schijn Gebroken witte grove schuimkraag
Karamel in de neus Kruidige prikken Tikje floraal fruitig
Zoete aanzet Moutig Fruitige citrus toets Nu en dan zorgt een hopbittertje voor afwisseling. Redelijk stabiel in smaak. De moutigheid overheerst een beetje Maar al bij al een correct bier!
De aanzet is zoals het aroma Moutig Afwisselend met een mooie fuitigheid Nu en dan een kruidige prik Allemaal eenvoudig, niet extreem maar lekker. Het bier is mooi in evenwicht. Zoet maar een lichte hoppigheid is aanwezig. Matige droge afdronk Een lekkere Waalse doordrinker met veel smaak!
Herinnering aan de tweede verjaardag van de Siphon Brewing - Damme
Herinnering aan de tweede verjaardag van de Siphon Brewing - Damme
De tweede verjaardageditie van de Siphon brouwerij groeide uit tot een fantastisch gezellig samenzijn op een unieke locatie. De brouwerij bevind zich net naast het legendarisch restaurant ‘De Siphon’ in Damme. In 1902 opende Franciscus Callewaert visserscafeetje Au Repos des Pêcheurs, op de plaats waar de drie kanalen samenkomen. Toen zoon Jan met een dochter van de familie Broucke uit Damme trouwde, veranderde het café in restaurant Siphon. Het is reeds de vierde generatie die het restaurant uitbaat. Specialiteit : Verse Paling!
Gezelligheid troef
De meeste bierliefhebbers hadden zich rond de tafeltjes, in de schaduw van de bomen geplaatst want de zon was die dag hevig, al was er wel een goeddoend windje. Proeven van fantastische bieren met in de achtergrond een uniek landschap die sterk bepaald wordt door de hoog opgaande populieren langs de drie kanalen en door de wild begroeide tussenberm tussen beide afwateringskanalen. Een andere belevenis van een bierfestijn. Meer heeft een bierfanaat niet nodig
DE BIEREN
Er waren 10 Siphon bieren beschikbaar van 't vat, waaronder enkele nieuwe creaties.
De Bierlijst netjes opgehangen aan de bomen
Franklin Verdonck medeoprichter en brouwer Siphon Brewery.
Ik proefde onderstaande bieren allemaal getapt van ‘t vat
Zwaluw (zomerbier 2018) (3,3%Alc.Vol.)
Blond bier met witte schuimkraag
Het aroma bevat een lichte bitterheid Fruitige toetsen De eerste slokken zijn een verfrissing met dit warme weer. Lichte bitterheid Fruitige toetsen (citrus) Grassige tonen
Het bier is mooi in evenwicht.
Lichtdroge afdronk Fris en dorstlessend Een lekker session bier
Centurion (5,0%Alc.Vol.) New England Saison
100ste brouwsel in samenwerking met het Verzet en het Hof ten Dormaal
Blond wazig bier met witte schuimkraag
Moutige prikken Fruitige en florale neus van citrus
Fruitige aanzet met een lichte bitterheid die het fruitige doorbreekt. Ook in de smaak florale toetsen van citrus. Mooi in balans Bittere afdronk Smaakvol bier
1902 (8,5%Alc.Vol.)
Goudkleurig bier met witte schuimkraag
Kruidig aroma (Kardemon?) lavendel.. Ook soms een aroma van proteïne reep?
De eerste slokjes zijn moutig
Kruidige toetsen Een lichte bitterheid komt naar boven
zoete koekjes smaakje af en toe tussendoor. Ook nu en dan een hoppige toets. Een lekker speciaalke
Lekkere bieren fier in hun eigen glas
Vanaf 17u30 kon er aangeschoven worden voor een heerlijke BBQ. Varkensribbetjes, een aardappel van de grill en salade. Wij gingen door de knieën voor deze smakelijke combinatie!
Tussendoor kon men een bezoek brengen aan de brouwinstallatie.
Tussen 18 uur en 20 uur kwam het meeste volk opdagen. De ‘The Thyle’s Band’ zorgde voor de nostalgische bluesmuziek wat bij velen en vooral bij mij prima in de smaak viel. Een echte verademing, eindelijk eens muziek zonder podium.
Oorpreventie
Wat restte was een leuke namiddag en avond met een muziekje, hapje en een Siphonbiertje. Kortom een perfecte formule, een gezellig verjaardag concept!
Annemie Declerck (Voorzitster van de vrienden van het Hopmuseum) in gesprek met de ouders van bierdame Sophie Vanrafelghem
In het midden Brouwer Breandan Kearney medeoprichter en brouwer Siphon Brewery. Geflankeerd door Paul Walsh (Uitgever Beer & Food) en broer Eoghan Walsh.
Het prachtige opgezette bierdorp op de parking van de brouwerij!
BrouwerijDe Feniksvierde onlangs hun tweede verjaardag en daarom richtten ze net als verleden jaar een weekendje ‘Feniks & Friends’ in. Naast hun eigen brouwerij werden nog vier gastbrouwerijen uitgenodigd om hun bierassortiment te presenteren in de Mellestraat Heule. Twee Belgische brouwerijen w.o.‘Keun’uit Ronse en Brasserie {C}uit Luik, De NederlandseHillDevils(Wouwse Plantage) enCassels & Sonsuit Christchurch in Nieuw-Zeeland.
De brouwerijen netjes opgesteld naast elkaar met voor elke brouwerij een rode loper!
Een stralende zon, vier orkesten en een prachtig opgezet bierdorp maakten van dit kleine bierfestival een groots evenement. Alles bij elkaar kon je er maar liefst +/- 80 bieren proeven. Bierliefhebbers betaalden 15€ voor een proefpakket (voorverkoop 12€) bestaande uit een proefglas en 5 jetons. Achteraf betaalde je 1,5€ voor een proevertje. Wie een hongertje had kon aanschuiven aan de foodtruck van Eethuis ‘De Seule’
‘Meer dan honderden bierliefhebbers kwamen proeven van de diverse bieren tijdens deze tweede editie’, aldus Gino Vantiegem en alle brouwers en standhouders waren bijzonder tevreden. 1/3 meer dan verleden jaar.
Microbrouwerij Keun - Ronse
Gert Keunen met enkele van zijn bieren!
Klein bier (4,8%Alc.Vol.)
Donkerblond met fijne witte schuimkraag. Moutige neus gevolgd door een lichte fruitigheid De aanzet heeft een kleine bitterheid nadien moutige toetsen. Nu en dan een fruitige prik maar ook een licht zuurtje. Granig bier met veel inhoud voor maar 4,8%.
Brasserie {C}- Luik
Kerian Laverdeur van Brasserie {C} schonk mij hun nieuwste biertje in.
{C} Smach (6,2%Alc.Vol.)
Goudblond bier met romige witte schuimkraag. Fruitige florale neus met een hoppige toets. De eerste slokken zijn fruitig met een tropisch tintje. Grassige nota’s en een kruidige prikkel. Droge bittere afdronk. Niet slecht
{C} Black (8,0%Alc.Vol.)
Zwart bier met romige gebroken witte tot beige schuimkraag G eroosterde aroma's van cacao, koffie, karamel Tikje citrus
De eerste smaak is geroosterd Mout en Karameltoetsen Een zoet Fijne bitterheid Redelijke densiteit Misschien ietsje plakkerig op de duur
HillDevils - Wouwse Plantage (NL)
De sympathieke Nederlanders Marleen en Theo van Eekelen van Brouwerij HillDevils.
American Black Horse IPA (6,5%Alc.Vol.)
Donker bier met beige schuimkraag De eerste aroma’s zijn lekker gebrand Tikje hout in de neus
De eerste slok heeft een aangename zoete smaak Ook hier een gerookte mout gewaarwording Koffietoetsjes en chocolade Milde hop aanwezigheid Allemaal matig Een bittertje blijft zich aanhouden op de achtergrond. Goed bier maar de letters IPA mogen cursief gedrukt worden.
Thirsty Mosquito Summer Ale (5,0%Alc.Vol.)
Goudkleurig helder bier met witte schuimkop Lichthoppig aroma Tropisch Fruitig
Aangename licht bittere smaak Fruitig Tikje floraal met een mangotoets Lichte kruidigheid Zachte bitterheid Alles mooi in evenwicht Zachte bittere afdronk Lekkere Nederlander
Cassels & Sons Brewing Co. - Woolston Christchurch New Zeeland
Sean Robertson aan de zijde van Ruby-May Risdon
The Golden Age (4,9%Alc.Vol.)
Blond helder bier met een weinig witte schuimkraag Het aroma breekt niet echt door Moutig en licht hoppig
Ook de smaak is gewoontjes Malse zoete moutigheid Ietwat granig Tikje fruit allemaal matig. Een zomerse dorstlesser
Extra Pale Ale (4,9%Alc.Vol.)
Wazig donkerblond bier met witte schuimkraag. Een licht hoppig aroma vertroetelt de neus. Bij het degusteren wisselen de mout en een lichte fruitigheid elkaar af. Zoete fruitige prikken van perzik. De smaak is mals (honing) Licht hoppige afdronk. Aangenaam bier
Brouwerij Feniks - Heule
Erik Van Maasakker uit Nederland. Een helpende hand bij de Feniks Brouwerij
Pimp Your Rye (7,8%Alc.Vol.)
Wazig amberkleurig bier met witte schuimkraag
Het aroma is licht fruitig De eerste slokken zijn zacht moutig Een lichte fruitigheid breekt door Alsook wat kruidigheid Mooi in balans Zachte malse florale afdronk Lekker bier uit Heule!
Bij de Foodtrailer De Seule kon je kiezen tussen pasta's, hamburgers e.a. om je hongertje te stillen.
'Ten square Feet'en nog drie andere orkesten zorgden tijdens het weekend voor de muzikale noot op dit leuke bierevenement
Honderden mensen kwamen gedurende de twee dagen genieten van het bier en de gezelligheid!
BROUWMAN PIETER VERRAST EN KIEST VOOR EEN ANDER SPOOR
BROUWMAN PIETER VERRAST EN KIEST VOOR EEN ANDER SPOOR
Brouwerij 'Gulden Spoor' Gullegem
Een nieuw gamma
Met het merk 'Brouwman Pieter' kiest de brouwmeester Pieter Koopman van Brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem voor een verschillend, maar anderzijds ook logisch zijspoor. In het kader van een voortdurend streven naar productinnovatie en -optimalisatie, heeft hij een nieuw gamma ontwikkeld, naast de gekende bieren Gulden Spoor, Netebuk en Jean-Pierre. Deze keer gaat het niet om een nieuw bier, maar om een uniek gamma op bier gebaseerde distillaten. In eerste instantie worden een Amer en een Whisky op de markt gebracht. Extra varianten zijn reeds volop in ontwikkeling.
Pieter Koopman stelt zijn project voor aan de talrijke genodigden.
Omschrijving
De basis van het gamma Maceraten was een zogenaamde 'celebration brew' van 11.000 liter. In het kader van de bouw van de nieuwe brouwerij in 2013 werden alle beschikbare exclusieve mouten en hoppen verwerkt tot een uniek bierpreparaat dat vervolgens werd gedistilleerd in nauwe samenwerking met stokerij Filliers. Dit distillaat vormde de basis voor een artisanaal en 100% organisch gamma, geproduceerd in beperkte oplage, dat voorlopig bestaat uit een Amer en een Whisky.
Brouwman Pieter Amer de Bière
Een unieke en organische amer, gedistilleerd op basis van een bierpreparaat van exclusieve, geselecteerde mouten en hoppen. Dankzij de toevoeging van een Maceraat van appelsien heeft deze Amer de Bière een bitterzoet aroma. Ideaal om te mixen met bier, tonic of ginger beer.
Alcoholgehalte 18°. Verkrijgbaar in flessen van 70cl. Beperkte oplage van 1414 genummerde flessen.
Brouwman Pieter Whisky de Bière
Een unieke en organische whisky, gedistilleerd op basis van een bierpreparaat v an exclusieve, geselecteerde mouten en hoppen. Na vijf jaar rijpen op eikenhouten vaten kreeg de Whisky de Bière zijn rijke karakter met delicate aroma’s.
Alcoholgehalte 43°.
5 jaar gerijpt op eiken vaten. Verkrijgbaar in flessen van 70cl. Beperkte oplage van 414 genummerde flessen.
Met heel veel liefde ingeschonken door Peter
Praten en proeven in de brouwerij.
Brouwerij Gulden Spoor is een kleine familiebrouwerij ontsproten van uit het restaurant 't Rusteel opgericht door Jean-Pierre Koopman de vader van Peter en grootvader van Pieter in 1983. In 2003 werd brouwerij 't Brouwkot opgericht en in 2010 werd de naam verandert in Gulden Spoor. Naast hun twee bierlijnen : De Gulden Spoorlijn waar de bieren toegankelijk zijn voor het grote publiek. en hun Netebuklijn meer gericht op de beergeeks. richten ze hun pijlen nu ook op de fanaten van spirits. Brouwman Pieter zit niet stil en heeft nog plannen voor een op rietsuiker gebaseerde variant (Rom de Bière) en een zoete fruitlikeur.
Vader Peter en zoon Pieter Koopman fier op hun nieuwe producten
Levendige aanzet bitterheid komt naar boven Moutigheid houd stand Ook kruiden laten hen beste kant smaken Lichte tarwe prikjes Hoppig Veel smaak voor 5,5% Vlot bier, lekkere dorstlesser Nog eentje?
De eerste slok is overheerlijk! Fruitige toetsen afwisselend met bittere prikken maken dit bier een smaaksensatie! Citrus aanwezig Soms een zoetje tussendoor Wetende dat het slechts 6,3% is het redelijk volmondig! droog Licht bittere afdronk
Een mooi gehopte fruitige saison Waren alle bieren maar met zoveel passie gebrouwen Top Zennebrouwers!
Blond helder bier met witte schuimkraag Mooi koolzuurpareling
De neus bied fruitige toetsen tikje floraal Gistig en licht zurig Perzik
De eerste slokken zijn licht zurig Tikje citroen Friszurig als een lange komkommer Dorstlessend Een licht bittertje komt soms opzetten Licht zurig afdronk Lekker doordrink biertje
Experimental Kollusion (11,0%) Maenhout / Boom Island Gebrouwen doorBrouwerij Maenhout
(Pittem)
Zwart bier met lichtbruine schuimkraag
De neus ruikt heerlijk naar koffie Geroosterde toetsen Tikje chocolade
Moutig begin Zoete prikken Geroosterde smaakje komt naar boven Nu en dan een hoppige toets Tikje zoethout komt soms opduiken Allemaal mooi in elkaar vloeiend Licht gebrande afdronk. Prachtig bier
De eerste slokken zijn fruitig Matig fruit in de mond Citrus en een tikje sinaas Lichte bitterheid van de hop Goed gedoseerd. Mooi in evenwicht Licht bittere fruitige afdronk. Kortom een zachte lekkere I(sabelle)PA!!!
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!
Lichtblond (geel) bier met romige witte schuimkraag
Matige neus Tarwe toetsen Een tikje grassig
Ook de smaak is grassig Kruidige toetsen De smaak klopt ergens niet Licht gerookt Blijft hangen in de keel Vervelende nasmaak Voor verbetering vatbaar!
Blond bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt
De neus ruikt kruidnagel Tikje peper
Het begin heeft grassige toetsen Gevolgd door een zoetigheid Hoppig (maar mocht ietsje meer zijn In de nasmaak een mooi bittertje Bier ideaal voor een babyborrel!
Vaat Blimey! New England Double IPA (8,0 %Alc.Vol.) Estland Gezamenlijk gebrouwen doorVaat(Estonia) en Brouwerij Slaapmutske (Melle) bijDe Proefbrouwerij– Lochristi
Blond helder bier met witte schuimkop
Aangename neus Fruitige tinten van Sinaas, citrus
Moutig Lekker fruitig Fijne smaak Mooi in balans Lichte bitterheid in verhouding met het zoete Zoete afdronk met een droge bitterheid Een lekkere matige toegankelijke Belgische IPA
Cuvées secrètes de Cornelius 2017 (5,9%Alc.Vol.) La Corne du Bois des Pendus Gebrouwen doorBrasserie d'Ebly
Amberkleurig bier met dikke witte schuimkraag
Gistig aroma Zoet Karamel
Het begin is een zoethoutsmaak Pepertoetsen Karamel Lichte bitterheid Ietwat kruidig Niet slecht maar ook geen topper!
Het aroma is bloemig Tikje gist Citrus en Mandarijntjes
De aanzet is aangenaam zacht Zoet met een lichte hopbitterheid Licht zuurtje Ietsje kruidigheid Vlot en toegankelijk Op het einde dooft de pittigheid wat uit Droge afdronk Lekker bier
De aanzet is moutig Zoete toetsen Smaak van een gerijpte appel Lichte kruidigheid Vol bier Dorstlessend Mooie nabitterheid Lekker bier.
Lechasseur Saison? (8,0%Alc.Vol) Lechasseur– Gullegem Zelf gebrouwen bij deFeniks– Heule
Blond bier met romige witte schuimkraag
Lichte Gullegemse hop in de neus Lekkere fraicheur Licht kruidig Tikje citroen
De eerste smaken zijn licht moutig Toegankelijk zoet Matige bitterheid Mooi in evenwicht Lichtbittere afdronk Droog in de nasmaak Lekker Gullegems bier
De eerste slokken zijn geturfd Een zoetje middenin Lichte bitterheid Gerookte toets is goed gedoseerd Het is subtiel aanwezig Mooi in balans Een bier die een toegankelijkheid bied aan een breder publiek. Een toppertje!
Château d'Ychouffe Rosé (8,0%Alc.Vol.) Brasserie d’Achouffe– Duvel Moortgat (Achouffe)
Licht amber tot roze bier met witte schuimkraag
De neus ruikt zoete snoepjes aroma Lichte moutgeur Tikje honing
Amberkleurig bier met witte tot gebroken-witte schuimkraag
Scherpe bitterheid in de neus Grassig Kruidig
Pittige aanvang De kruiden (Italiaanse) eisen de hoofdrol Weinig hop Moutig Prikje fruit Niet in evenwicht veel te druk! Het pittige neemt te veel van de smaken weg Kruidige afdronk Experimenteel leuk maar nee, het was niet echt ons ding!
De geproefde bieren
Na het proeven was het de beurt aan de beroemde verse quiche van De Hofnar Die word geserveerd met een fris slaatje.
Sofie Vanrafelghem en haar team Sofie’s World lanceerden vandaag in het Poperingse hopmuseum een uniek concept. Tijdens een leuke stadswandeling combineer je twee ontspannende activiteiten: shoppen en genieten van heerlijke bieren. Wanneer we de stad in trekken met onze partner of vriendinnen, nemen we graag de tijd om even te relaxen op een zonnig terrasje of in een gezellige tearoom. Vaak grijpen we daarbij naar wijn of cava. Dat kan natuurlijk anders, zeker in de hoppestad bij uitstek Poperinge. Gezellig winkelen, fijne bieren degusteren en bijzondere hotspots ontdekken, dat is waar Shops & Hops voor staat.
Tijdens Shops & Hops ga je onder begeleiding van een gediplomeerde biergids op ontdekking in Poperinge.
De wandeling start met een degustatie in L’Esperance.
Dankzij biersommelier Kristel Logie leer je aan de hand van een lokaal speciaalbier hoe je bier moet proeven.
Bij een zomerse namiddag shoppen hoort ook vaak een ijsje.
Dat is bij Shops & Hops niet anders. Bij ijssalon L’Heritage maken we kennis met gepassioneerde ijsmaker Bart die ons mee neemt in de wereld van artisanaal ijs. We krijgen hier de kans om te proeven van heerlijk bierijs.
Omdat Shops & Hops grenzen wil doorbreken, brengt de derde stop je zelfs bij een schoonheidsinstituut Atelier DD v oor een kleine workshop over parfum.
Tot slot trekken we naar het Hopmuseum. Biersommelier Kristel leert je alles over de herkomst en belang van deze mooie plant. Ze gidst je langs de hoogtepunten van dit boeiende museum. Shops & Hops sluiten we af met de degustatie van sterk gehopt streekbier.
Praktisch:
Shops en Hops is een wandeling van drie uur door de stad Poperinge onder begeleiding van gediplomeerd biersommelier Kristel Logie van Sofie’s World. De tour start aan Dienst Toerisme op de Grote Markt. Er zijn vier stops voorzien voor een deelname prijs van 45 euro per persoon. Inschrijven kan via
* Shops en Hops gaat door op deze data indien minimum 10 personen per tour zijn ingeschreven.
Extra boekingen en mogelijkheden: minimum aantal personen:
10 maximum aantal personen: 40 Boekingen voor minder of meer personen zijn op aanvraag mogelijk. In dat geval wordt een aangepaste prijs en/of programma voorgesteld.
De twee speciaalbieren kunnen indien gewenst vervangen worden door water of een frisdrank.
Voordrachtgever Geroen Vansteenbrugge en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen om enkele nieuwe biertjes te proeven.
Waarom op dinsdag? Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’ zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden. Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als God van de rechtspraak. Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.
Op deze blog vermeld ik onze bevindingen onder de titel ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’
Donkerbruin bier (bijna zwart) met een mooie romige lichtbruine schuimkop
De neus ruikt een zacht aroma van gebrande mout Een prik zoethout Koffie met melk
verderzetting van het aroma in de smaak. Zacht met een licht gebrande toets. Ook bittere prikkels komen af en toe eens naar boven. De alcoholwarmte geeft het bier nog een zwoele toets. Soms komt er een scherp smaakje opduiken (haver?) Koffie in de afdronk Een lekker zetelbier!
Donkerbruin tot zwart bier met fijne beige schuimkraag.
Zoet aroma in de neus Melkchocolade duikt op Lichte alcohol toets. lichtjes gebrande prikken Vanille
De eerste slokken zijn alcoholtoetsjes Ook vanille in de smaak maar niet zo veel. Karamelzoete prikken. Gebrande toetsen Een cognacsmaakje duikt op Krachtige afdronk Topbier!
Lichtbruin tot bruin bier met een beige schuimlaag die vlug verdwijnt.
Moutige neus Klein zuurtje (Tarwe) Karameltoetsen rozijntjes duiken op!
Ook de aanzet is moutig Zoet Ook dit bier heeft een zachte en malse drinkbaarheid. De verhoudingen zitten juist Nu en dan een licht bittertje Lichtzoete afdronk. Lekker bier voor de klanten van het proeflokaal.
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Drie bieren van bierbrouwerij Vermeersen uit Hulst
Enkele bieren van bierbrouwerij Vermeersen uit Hulst
In mijn vorigefotoreportageheb ik melding gemaakt van het mooiste cafeetje die ik in de afgelopen jaren bezocht heb. Het was gelegen op een paar km. van het vestingstadje Hulst waar Annemie en ik drie dagen logeerden.
De Gentpoort is een van de drie toegangspoorten die toegang geven tot de binnenstad.
Hulst is de meest zuidoostelijke gemeente van Zeeland. Met haar oppervlakte van ruim 25.000 ha, beslaat ze het overgrote deel van Zeeuws Vlaanderen. Deze ligging kenmerkt ook haar karakter.
Basiliek Sint-Willibrodus - In 2009 werd deze kerk uitgeroepen tot 'De mooiste kerk van Nederland'.
Het groene stadje is gelegen tussen de Westerschelde en Vlaanderen, het ademt een Vlaamse sfeer uit. De vestingstad, de zeedijk langs de Westerschelde en het Verdronken Land van Saeftinghe zijn de ansichtkaarten van de regio.
De vestingen rondom Hulst.
Een stadsmolen op de vestingwal is niet uitzonderlijk, we zien het ook in Brugge, Middelburg en talrijke andere steden. Deze stellingmolen dateert van eind de 18de eeuw maar reeds daarvoor stond er hier een windmolen.
De Nieuwe Bierkaai brengt opnieuw het water in de stad, zoals het vroeger was. De Oude Haven kreeg een hedendaags tintje met een mooie brug en heel wat terrasjes. Halfweg 2012 werd dit vernieuwd stadsdeel ingehuldigd en is nu een locatie waar heel wat kleinschalige evenementen doorgaan.
De Keldermanspoort, ook Bollewerckpoorte of Dobbele Poort genoemd was de westelijke stadspoort in de Nederlandse stadn Hulst.
Maar Hulst beschikt ook over een brouwerij die vroeger De Halve Maan noemde. Bekend om hun Java bieren. Om de verwarring met klanten en leveranciers tegen te gaan met de brouwerij uit Brugge werd in 2016 de naam verandert naar bierbrouwerij Vermeersen. Het was moeilijk om afstand te doen voor eigenaar John Vermeersen maar het was vooral een emotionele verandering.
Brouwerij Vermeersen
De bieren hebben individuele namen en die blijven gewoon. Het beeldmerk blijft sterk gelijkend. Veel mensen zullen op het eerste gezicht niet zien dat er iets is veranderd. Vooral in Hulst is De Halve Maan natuurlijk een begrip. Daar zal het ’t meeste opvallen.
Een brouwerijbezoek zat er jammer genoeg niet in maar naast de brouwerij ligt het prachtige oud-Hulsterse stationsgebouw en hebben wij er enkele bieren kunnen proeven. Deze brasserie deed in het verleden dienst als goederenloods van de Treinmaatschappij Terneuzen-Mechelen. Het was het laatste station voor de grens op dit traject en deed tevens dienst als Douane Depot. Sinds 1999 is het in gebruik als horecagelegenheid.
Oud Hulst
Zeeuwsche Witte (5,0%Alc.Vol)
Blond troebel bier met matige witte schuimkraag
Licht kruidige neus Toetsen van Koreander
De aanzet is een beetje zwak Licht tarwezuurtje Lemoen - Koreander Licht kruidig Weinig karakter Droog Zomerse dorstlesser
Lazarus (6,5%Alc.Vol)
Kastanjekleurig bruin bier met beige grove schuimkraag
Fruitig aroma Tikje moutig Pruimpjes
De aanzet is gebrand Koffie Karamel Lichte bitterheid prikje hop Lichte fruitigheid Een lekker gebrouwen bier
Trippel XXX (8,0%Alc.Vol)
Amberkleurig bier met romige witte schuimkraag
Licht fruitig aroma Tikje ananas – Abrikozen Fruitige aanzet Moutige toetsen Citrus Pittige hopbitterheid afwisselend met ietwat zoetigheid Niet slecht maar mocht ook een tikje meer karakter hebben.
Onze eerste kleine fietsvakantie in Nederland bracht ons naar het oude vestingstadje Hulst in Oost - Zeeuws-Vlaanderen.
Annemie en ik reden er de Hulsterloor fietsroute. We vertrokken in Hulst en volgden de goed opgestelde knooppunten. Zo ontdekten we een route vol contrasten. Smalle weggetjes, dijken, polders en reden ook langs het grootste brakwaterwildernis van Europa 'Het Verdronken Land van Saeftinghe'. Verder slingert deze route zich ook door één van de grootste bos- en natuurcomplexen in Oost-Vlaanderen: het Stropersbos. Om tenslotte het eindpunt in Hulst te bereiken. De route is ongeveer een 40km lang. Een prachtige natuurroute waar ook de sluwe vos Reynaert talrijke sporen heeft achtergelaten.
Het is aan het Verdronken Land Van Saeftinghe dat we het kleine caféétje met bijna dezelfde naam ontdekten. Blijkbaar is het een druk bezocht etablissement want op het gezellige terras waren er merkbaar veel toeristen aanwezig.
Wat ons het eerst opviel waren de merkwaardige potten, de heilig hartbeelden en andere curiosa van lang vervlogen tijden die tegen de vensters uitgestald waren.
Het café is meer dan 100 jaar oud. Het noemde vroeger ‘De Weegbrug’, naar de functie die het ooit had voor de landbouwhaven. In 1985 kreeg het de huidige naam 'Verdronken Land'.
Ook binnenin is het café het bekijken waard. Een opkamertje, een klein zaaltje, nog een ander gezellig hoekje hier en daar. Het café is als een museum. Een plaats waar de tijd is blijven stil staan. Kortom je bent er in de rustplaats van de Polders, met volop nostalgie en gezelligheid rond je heen.
De sfeermuziek is van Radio Minerva die moet je erbij nemen. Je kan er ook mussen en duiven spotten, die vliegen zomaar het café in en uit.
Ze hebben er hun eigen bier ‘Verdronken land’ gebrouwen bij Brouwerij Boelens. Maar vooraleer we bemerkten dat ze het bier ook in 33cl hadden was een vers getapt Bolleke De Koninck reeds besteld. Trouwens het was de hoogste tijd om deze klassieker nog eens te proeven.
Bolleke van ’t vat (5,2%Alc.Vol) Brouwerij De Koninck(Duvel-Moortgat) - Antwerpen
Amberkleurig met een licht beige volle schuimkraag Goed getapt
Zoet aroma Moutige prikken
Zoete aanzet Karamel Lichte moutbitterheid Zacht Mooi in balans Een doordrinkbier Geen topper maar een lekker klassieke Belgian Ale van formaat Vooral geliefd in en rond het Antwerpse.
INFO : Het Verdronken Land Koninginnestraat 21 4568 PT Nieuw-Namen - Emmadorp Telefoon : +31 114 635 633 http://www.verdronkenland.nl
Volgende maal enkele foto’s van Hulst en omstreken en een paar bierbesprekingen over hun plaatselijke bierbrouwerij Vermeersen.
In het Hopmuseum, gevestigd in het stadsschaalcomplex te Poperinge vind je niet alleen een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen en kun je rustig slenteren door de geschiedenis en de levenscyclus van de hop.
Het Hopmuseum biedt voor de echte bierlefhebber nog zo veel meer! De indrukwekkende wand met de Belgische biercollectie en de digitale biertafel met meer dan 2000 bieren is het bekijken waard.
Maar er vinden ook jaarlijks een vijftal bierdegustaties plaats telkens met een ander onderwerp. Een van de laatste thema’s was Bieren en cijfers. Bieren waar op het etiket een cijfer naar voor komt. Deze onlangs gehouden degustatie werd gegeven door Edwin Ghequire lid van de Poperingse Bierclub en tevens lid van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap.
Voordrachtgever Edwin Ghequire (l) geflankeerd door Peter Cleenewerck stafmedewerker Hopmuseum.
De neus is vrij hoppig Pilsmout Fruitige toetsen van citrus
De eerste slok is zoet Zoetmoutig Tikje citrus, die verdwijnt als een rechtlijnige bitterheid komt opzetten. Hoppige toetsen Mooi uitgebalanceerd De nasmaak blijft hangen Lekkere artisanale pils om de dorst te lessen. “13” is technisch gezien een pils. Gebrouwen als een pils, met de ingrediënten van een pils
Ook te verkrijgen in blik als een van de eerste in Gent! Voor dit avontuur moesten Messiaen en zijn partner Koen Van Laere uitwijken naar de installaties van Belgo Sapiens in Nijvel om daar hun bier te brouwen en in te blikken.
Goudgeel bier met een romige witte schuimkraag Lichtzurige neus Aanwezigheid van fruitaroma’s Ook een tikje lichte parfum in de neus. Hout
De eerste slokken zijn licht zurig Ook zijn er zoete toetsen aanwezig Houtige prikken Goed in evenwicht Lichtzurige afdronk Bavikhoofse perfectie
Ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de brouwerij werd de limited edition 1894 gebrouwen. “Vijf generaties van gedurfd familiaal ondernemen, met trots gebotteld in een unieke fles. Een brouwerij waarin mensen gepassioneerd samenwerken, echte waarden de authenticiteit bepalen en kwaliteit door innovatie primeert. Deze 3 strategie-pijlers garanderen dat in Bavikhove bier gebrouwen wordt voor kenners. Daarmee is 1894 de verwezenlijking van het verhaal van de brouwerij.” spraken vader en zoon De Brabandere trots. Brouwerij De Brabandere houdt reeds 120 jaar vast aan de traditie om enkel gebruik te maken van aromahop. Daarnaast is de brouwerij ook gekend voor de oude eiken foeders waarin het bier 2 jaar rijpt. Voor de ontwikkeling van 1894 hebben de brouwers deze beide eigenschappen samengevat in één meesterwerk. “Dit jubileumbier is een gewaagde combinatie van een stevig gehopte tripel en uitmuntend verfrissend foederbier, volwaardig nagegist in de fles. Het bier wordt door het grote succes en de enorme vraag verder gebrouwen.
Donkerblond bier met witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt. Het aroma is zoet Tikje gebrande mout Gerookte prik.
Zoete aanvang Fruitige toets Ook in de mond een heel lichte rooksmaak Honing komt nu en dan naar boven. Beetje plakkerig. Weinig hop Zoete afdronk. Zou vlug beginnen te vervelen.
Een commercieel bier met het oog op export naar China. Ontwikkeld door drie heren en een dame. Meesterbrouwer Marc Knops, PR Man Patrick Van Gompel, Biersomelier François Huysmans en Britt Fieremans ‘Logistic Coordinator’. Samen noemen ze zich de Belgian Beer Experts! Met die naam gaan ze toch iets anders moeten presenteren. Slecht is het bier niet maar mocht toch meer karakter gehad hebben. En trouwens 6 euro voor een flesje is niet niks!
Het getal 8 is een geluksgetal in de Chinese cultuur. Drie maal het cijfer 8 en een geelkleurige verpakking verwijzen allemaal naar geluk in de Chinese cultuur.
Donkerblond tot amberkleurig bier met romige witte schuimkraag
Hoppige neus Zoet Karamel toets Tikje honing
De eerste slokken zijn zoet Fruitige toetsen Lichte hopbitterheid Prikje banaan Ietwat kruidigheid Goed in evenwicht Over het algemeen een lekker zoet bier Een klassieker uit het Oost-Vlaamse Herzele
De brouwerij werd in 1886 gesticht door Gustaaf De Ryck. Hij kocht indertijd de boerderij rechtover de kerk van Herzele en startte zijn eigen brouwerij De Gouden Arend. Op het einde van de eerste wereldoorlog kwam er noodgedwongen een einde aan de activiteiten, maar in 1920 werden de krachten terug gebundeld en opende de brouwerij voor de tweede maal, deze keer onder de naam Brouwerij De Ryck. Meteen ook werd hun amberkleurige oogappel Special De Ryck voorgesteld, een bier op basis van vier zuivere ingrediënten, namelijk hop, mout, gist en water. Na het overlijden van Gustaaf werd de fakkel doorgegeven aan zoon Clement en zijn zussen. Later werd de brouwerij omgezet naar een bvba onder het bewind van de neven Gustaaf Jr en Paul De Ryck. 120 jaar later en 4 generaties verder staat nog altijd een familielid aan de roerkuip. En niet zomaar iemand: An De Ryck, één van de weinige vrouwelijke brouwers in België. Elke dag opnieuw slaagt ze erin om, samen met haar dochter Miek , haar zoon Bram en de medewerkers van het DE RYCK-team, iedere klant te laten genieten van een lekker biertje van de beste kwaliteit! De naam is een eerbetoon aan de stichter Gustave De Ryck, die in 1886 Brouwerij De Ryck oprichtte onder de naam Brouwerij ‘De Gouden Arend”, na 125 jaar verwelkomden ze hem in 2011 terug thuis.
De neus wordt al aangenaam verrast door Citrus, limoen en sinaas Moutige en kruidige prikken
De eerste slokken smaken zoet Gevolgd door een fruitigheid Sinaas Licht hoppig Droog en een tikje kruidig Soms een heel licht zuurtje Mooi in balans Lichte pittige bitterheid Droog van afdronk. Werd gesmaakt.
Na Alvinne en Eutropius vulde brouwerij De Feniks de gebouwen in de Mellestraat. Na een jaartje gebrouwen te hebben in de oude installatie. werd begin 2017 serieuze vernieuwingen aangebracht. Zo werd een 12 hl brouwzaal van Chinese makelij aangekocht. Met de Feniks blijft de legendarische proefzolder verder bestaan. De brouwerij heeft op korte tijd een vast assortiment van 6 erg toegankelijke bieren ontwikkeld. Toegankelijk maar allemaal met een persoonlijke toets en een persoonlijk verhaal. Daarnaast worden op gezette tijden speciale limited edition bieren gebrouwen. Begin 2017 startte de brouwerij ook met Barrel-aged bieren.
Naast Brouwmeester Gino Vantieghem maken Gistfluisteraar Jasper Candaele, Leerling Tovenaar Kurt Decoene , Queen of Ales Angela Wang ook Geert Van de Kerckhove en Geert De Paw deel uit van het team
All Good Things are 3 is een klassieke Belgische tripel. Sterke tonen van sinaas en kruiden en een delicate verfrissende bitterheid.
De Feniks koos deze naam omdat er 3 brouwmeesters aan de basis staan voor dit bier, 3 soorten zeste werden gebruikt en het bier een drievoudige gisting ondergaat… Alle goede dingen bestaan dus uit 3!
De smaakpapillen krijgen zoet te proeven Karamelmoutige smaak. Rozijntjes Toffee Overrijp fruit Lichte alcoholwarmte Het zoete blijft aanhouden tot in de afdronk. Een zetelbier voor zoetemondjes.
De brouwerij ’t Gaverhopke in Stasegem bestaat sinds 1994 en werd opengehouden door Erik Ameye. In 2007 nam Gudrun Vandoorne en Bruno Delrue de zaak over. In 2012 vergroten ze hun capaciteit tot 1000 liter per brouwsel. Maar door het toenemende succes was een verhuis naar een groter plaats noodzakelijk. In 2016 verhuisden ze naar de beschermde hoeve ‘Goed ten Nieuwenhove’ in Waregem waar ze meteen ook een nieuwe bouwinstallatie plaatsten. Een van de oudste bieren Den 12 verhuisde ook mee en werd een succes. In 2017 behaalde het bier Goud op de Digitale Beerawards.
De zes geproefde bieren naast elkaar!
Nog enkele bieren gelinkt aan een cijfer of waar een cijfer op het etiket prijkt!
De eerste slok is zoet Aangenaam zoet Kurkuma is aanwezig Goed gedoseerd Tikje fruitigheid en licht kruidig Mild bitter met soms een toets van een zoet koekje Originele smaak
Zoete aanzet Enige hopbitterheid in de achtergrond Fruitige toetsen Een tikje peper in de mond Bittere kruidige afdronk Een bier zoals er zoveel zijn! Niet echt verrassend!
Lichtwazig donkerblond bier met fijne witte schuimkraag
Moutige neus Zoetfruitig Tikje gist
Zoete aanzet Volle smaak Fruitig Weinig hop! Tikje kruidigheid brengt ietsje meer smaak. Kleine bitterheid die naarmate de slokken iets pittiger wordt Moutzoete afdronk Licht bittere nasmaak Geen topper maar een lekker bier
Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze. Wat volledig normaal is. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Café des Orgues in de straat "Rue des Orgues te Herzele
Ons tweede bezoek is Café des Orgues in Herzele (Frans-Vlaanderen). In dit kleine dorpje van +/-1400 inwoners is het orgelcafé een zeldzame Vlaamse curiositeit. In een grote ruimte aan de achterkant van het café zijn al sinds 1965 drie mechanische Mortier orgels geïnstalleerd. Elke zondag kun je op de tonen van melodieën uit het verleden een polka, tango, wals of een rumba dansen. Kortom de sfeer van een vroeger tijdperk kun je hier opnieuw beleven. Opgelet het is geen zotte boel. De mensen die hier wekelijks komen dansen hier met heel veel passie.
Tomorowland in het klein!
Drie originele Mortier orgels zorgen voor een heel aangename sfeer.
Elk orgel vervangt een volledig orkest en wordt bestuurd door geperforeerd karton! Echte mechanische tandwielen met precisie zo nauwkeurig als een klok, de organen werken via een windtunnelsysteem en implementeren zo meer dan 25 instrumenten. Naar het schijnt zijn er nog slechts 20 exemplaren over de gehele wereld.
Echte mechanische tandwielen met precieze nauwkeurigheid
Een danslokaal waar aan beide zijdes prachtige pijporgels zijn die muziek maken van kartonnen rollen. Tussen 16u00 en 22u00 op zondag komen de locals een dansje placeren. Oud en jong komen er onder elkaar klassieke dansen uitvoeren op de orgelmuziek. Je waant je er 50 jaar terug in de tijd.
En ook hier heeft de sociale media zijn intrede gedaan! Netwerken op orgelmuziek...tja dit is eens iets anders!
Wie vraagt er mij ten dans?
Paarden toegelaten
Wij degusteerden er een Queue de Charrue Blonde (6,6%Alc.Vol.) van drankenhandel Van Uxeem gebrouwen bij Brasserie Du Bocq uit Purnode. Een goudblond bier met romige witte schuimkraag. Licht fruitige en moutige neus. De smaak is zoet met een zachte bitterheid in de achtergrond. Fruitige toetsen. Ook een tikje kruidigheid is er te proeven. Een klassieker die in de streek op veel meeval kan rekenen.
Et pour moi un picon Maison!
Eventjes veranderen van busjes en hup naar onze volgende en laatste bestemming.
Het eetcafé "de Zwaan" te Westouter.
Voor een hongertje moet je in 'de zwaan' zijn.
De Zwaan is de oudste herberg van Westouter, opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw. Het was achtereenvolgens een mathematische school, een brouwerij en zelfs gemeentehuis, namelijk het Oud Wethuis.
Dit historisch café waarvan de gevel trouwens een beschermd monument is werd onlangs overgenomen door Jork de Wit en Charlotte Vyvey uit Poperinge. Jorik is vertrouwd met de horeca. Hij heeft nog de San Diego opengehouden in Poperinge en werkte in de Pegasus en het Jagershof. Hij is momenteel regiomanager bij brouwerij Haacht.
Jork en Charlotte willen het café omtoveren tot een eetcafé voor families. Vrijdagavond, zaterdagavond en zondagnamiddag worden snacks aan de gasten aangeboden. Ze hebben er borrels, combideals met bier en een mediterraanse en een breugelplank op de kaart staan. Het was voor de Breugelplank dat we met ons allen aan tafel aanschoven.
Een breugelplank met een grote BPotje Tongerlopaté, Chimay kaas, Serranoham, Butcher’s spek, Rilettes met confijt, Smout met kaantjes.Verschillend brood augurkjes en uitjes.
We degusteerden een Kapittel Blond 8% van Leroy Breweries uit Boezinge/Watou. Een blond helder bier met witte volle schuimkraag. Zoet en moutig aroma met een miniem zuurtje. Zoete smaak met een tikje hopbitterheid Een klassieker tout court.
Toen de planken en de glazen leeg waren reden we terug naar de hoppestad. Een prachtige dag met een leuk gezelschap van warme mensen.
Bedankt mensen van de Poperingse bierclub voor de uitnodiging en Wout voor de veilige ritten!
Op 14 en 15 april 2018 was er de vijfde editie van het 'Weekend van het volkscafé’. Annemie en ik kregen de gelegenheid om mee te toeren met enkele vrienden van de Poperingse Bierclub. Als u dan weet dat de rit zal doorgaan naar een tweetal plaatsen in La Pays Du Flandres en eentje in Westouter en er gereden zal worden met de iconische Volkswagenbusjes (T1, T2 en T3) uit het wagenpark van Rondje Westhoek dan is het feest helemaal compleet!
Wij verzamelden voor het historische stadhuis van Poperinge om van daaruit te vertrekken naar onze eerste plaats ‘Le site du Steenmeulen in Terdeghem’.
Deze site is geklasseerd als "Historisch Monument" zeg maar een levendig museum met Vlaamse tradities. De molen is privé en is eigendom sinds 1938 van de familie Markey. Hij is nog bedrijfsklaar en draait nu en dan nog als toeristische attractie. Michel bedreef de molen als korenmolen, en Abel Deschodt maalde er granen voor veevoer. De productie van meel voor brood kwam in 1963 ten einde, maar het veevoerbedrijf ging verder. De molen werd goed onderhouden, maar in 1980 brak een wiek. De molen werd hersteld en kon in 1982 weer draaien. In 1970 werd de molen tot beschermd dorpsgezicht verklaard en in 1977 tot Monument Historique. In 1997 werd het dak hersteld en niet lang daarna kwam de molen in handen van Joseph Markey, de zoon van Michel. Samen met zijn vrouw Véra werd de molen ingericht tot streekmuseum, dat onder andere werkende oude machines bevat. Maar vandaag gaan we naar het nostalgische café om er te zingen, jawel om er hardop te zingen, samen met accordeonist Pieter Lonneville.
Op de koer kan men bollen tussen enkele opgestelde oude landbouwmachines.
Overal op het erf treft men oude landbouwmachines aan.
Het nostalgische café met de sfeer van vroeger. U kunt vele voorwerpen, meubels, kostuums en antieke gereedschappen en landbouwmachines in perfecte staat ontdekken.
En kijk er waren nog enkele plaatsen vrij voor ons!
Accordeonist Pieter Lonneville
Pieter Lonneville is accordeonist in hart en nieren. Hij straalt folk uit. Maar voor de gelegenheid van het weekend van het volkscafé heeft hij tientallen meezingers meegebracht van begin de jaren 20 tot nu. Van Eddy Wally, Johnny Turbo tot Willy Sommers en Deep Purple. Hij is een virtuoos in hart en nieren.
De oude tractoren zingen niet mee maar ze genieten van de gezellige sfeer in het café!
Om een hongertje te stillen kan men Potjesvleesch en verschillende soorten paté aankopen. Typische gerechten van de streek.
We degusteerden er een Bière du Géant "Henri le Douanier de Godewaersvelde" een bier van 7,5%Alc.Vol. gebrouwen door Leroy Bre weries Watou. Donkerblond bier met een romige schuimkraag. Lichte kruidigheid in de neus en een tikkeltje aroma van hop. Een moutig bier, zoet van smaak en in de achtergrond enige bitterheid. Een lekker bier dat door het fantastisch interieur en de sfeer van het café naar meer smaakt!
Ons groepje verlangde ook naar meer en we vertrokken naar het volgende adres op het programma.
Café des Orgues in Herzele. Een Thé Dansant met echte orgels!
VIJF BIEREN OM JE SMAAKPAPILLEN TE VERSIEREN 54 - Caulier white Oak IPA - Alvinne sour’ire de Montagne - Biersalis Sour Blend - Braus Donker Blond - Oude Samson
Zachte aanzet met een citrustoets Tikje hop Lichte bitterheid Afwisselend met zoete toetsen Allemaal miniem. zacht bier Een matige zomerse dorstlesser.
Alvinne sour’ire de Montagne (11,0% Alc.Vol.) Brouwerij Alvinne– Moen
Robijnrood bier met lichtbruine kop
Aroma van kersen Een wijntoets
Zurige aanzet moutig Smaak van zure kersen Houttoets Soms een alcohol hint Fruitige zure afdronk Kon mij bekoren! Voor de liefhebbers van lekker zuur!
Licht moutgeur in de neus gaat over in een matig zuur aroma van bessen
Lichtzurige aanzet Fruitige toetsen laten zich gelden. Fruitige prikjes Evenwichtig met een zoete body. Karamelprikken. Mildzure afdronk. Goed maar toch iets meer verwacht van deze combinatie
Het aroma is granig Karameltintje Fruitige toetsen
De aanzet is zoet Karamel dringt zich eerst op Daarna enige fruitigheid in de smaak Het bier is evenwichtig en laat zich vlot degusteren soms een lichtbittere toets Zoete afdronk met wat fruitigheid Een gewone klassieker
Aanzet is zoet Suikertoets Gevolgd door een aangename karamelsmaak Hints van chocolade Matige bitterheid Lichte alcoholwarmte. Ietsje plakkerig. Licht bittere moutafdronk. Eenvoudig en goed bier
Let op!
Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten. Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen. Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft. Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd op het moment van proeven! Bij u kan dit dus volledig anders zijn. De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
Het kan gebeuren dat sommige besproken bieren niet meer te verkrijgen zijn omdat ze slechts éénmaal en/of in een klein volume gebrouwen worden!