Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
11-11-2010
Westmalle - Café Trappisten
Westmalle - Café Trappisten
Na ons bezoek aan de trappistenbrouwerij van Westmalle brachten Zytholoog Kurt Gunst en ik een bezoek aan Café Trappisten. Dit uniek heropgebouwd café gelegen recht tegenover de lange dreef die toegang verschaft tot de abdij van Westmalle is een begrip in de streek.
Wie heeft er nog nooit een Trappist gaan degusteren in dit wereldberoemd café op de Antwerpsesteenweg?
Vroeger voor 2008 in het oude historische café en nu in deze nieuwe Trappistentempel.
De vroegere ingang van het café is bewaard gebleven en staat nog precies op de oorspronkelijke plaats.
Het nieuwe imposante gebouw. Naast de grote parking zijn er vele fietsstallingen voor het café geplaatst. Tijdens de zomer is er een enorme toeloop van wandelaars, fietsers en toeristen uit verschillende windstreken.
Volgens de website van het Trappistencafé was het vroeger een kruidenierszaak, die in 1923 gedeeltelijk omgebouwd werd tot een café door Jef en Amelie Vinck-Wens en hun kinderen. Zij pachten de winkel van de Trappisten: zij betaalden de paters een beperkte som geld, 2 karren mest en één fles jenever.
Na de dood van vader Vinck namen de zusters Gusta, Martha, Irma en Joske Vinck de zaak over en sindsdien is de zaak 'in de familie' gebleven. Tot 1971 konden bezoekers aan de abdij pension genieten boven het café. In 1973, terwijl de voorbereidingen van het 50-jarig bestaan van het café aan de gang waren, vernielde een brand de bovenverdieping en de woongelegenheid.
Na overlijden van vader Jos Verhoeven die gehuwd was met Gusta Vinck werd de zaak van opvolging voorzien door hun kinderen. Lily Verhoeven die huwde met Charles van Riel werken de dag van vandaag nog steeds in de zaak met Johan Willekens en zijn vrouw Nancy Smet. Bron : Café Trappisten
Ruime zalen en toch gezellig
Ondanks de grootte van het gebouw is het heel modern opgericht. Het oogt hedendaags en licht. De gigantische ovalen lichtkoepels bepalen de aangename sfeer. Het hele café is gebouwd rond de tapkast en de supermoderne keuken. De plaatsen zijn sober sobere en strak in afwerking. Dit verwijst naar de eenvoud die zo eigen is aan de paters van de trappistenabdij.
Hier en daar sobere attributen die het café extra cachet geven.
Onze keus van het te verkrijgen Westmalle Trappistenbier viel op de dubbelen van 't vat. ook de Tripel en de Trip-trap (helft dubbel en helft tripel) is verkrijgbaar. De Extra kun je niet in het café degusteren.
We hielden het sober en kozen voor boterham met Trappistenkaas
en een Croque Trappist met Trappistenkaas en een fris slaatje
Voor mij is het altijd feest als ik naar Poperinge afreist.
De stad van Dirk Frimout maakt nog altijd een diepe indruk op mij.
Waarom? Waarschijnlijk omdat de stad de hopmetropool van Vlaanderen is.
Zijn prachtig hopmuseum, de delicatesse hopscheuten, de hoppestoet
de Keteniers enz..Ook de streke rondom de hoppestad is een streling voor het oog.
De majestueuze hoppevelden met hier en daar een oude moutast kunnen
mij echt vertederen.
Ook een legendarische bierplaats in Poperinge is het Palace hotel.
Al jaren is het een walhalla voor vakantiegangers uit binnen en buitenland.
Door het toedoen van die vele biertoeristen (vooral Engelse) is het idee ontstaan om er een jaarlijks bierfestival op te richten.
En zie, 15 jaar later is het Karakterbierenfestival nog altijd een begrip in en rond Poperinge
Het Poperings Bierproeversgenootschap die het hotel als thuisbasis hebben zijn de inrichters van dit evenement.
Zij zorgden dit jaar voor een unicum!
Voor het eerst werden alle West-Vlaamse brouwerijen bijeengebracht.
Zelfs de trappisten van Westvleteren waren vertegenwoordigd met een standje.
Jammer genoeg was brouwerij Bockor niet op de afspraak.
Nochtans zou de nieuwe Omer het uitstekend gedaan hebben
Met Antoon, Martine en Geroen van de Waregemse Bierfanaten trokken we op zaterdag 30 oktober naar de stad van de hoppe. Eerst nog een kleine omweg naar Abeele om bier op te halen bij Noël van de bekende biershop Cuvelier Noel & Co. En dan lekker genieten van het West-Vlaams geweld
Het standje van de Paters van Westvleteren (zoals ze hier in de streke zeggen) Een blondje van 5,8% was een prachtig biertje om mee te beginnen.
Toekomstige brouwer Kris Langouche was de gelukkige die het mocht uitschenken. Ik was de gelukkige die het mocht degusteren.
De mooie gerestaureerde zaal waar het gezellig proeven is. Niet te druk. Ideaal om biertjes naar waarde te schatten.
Een primeurke (we hadden het in feite al geproefd) was het nieuwe bier "Tremist" van het West-Vlaams bedrijf Extremis uit Gijverinkhove. Het bier wordt gebrouwen bij Van Eecke (Watou)
Het bedrijf van zaakvoerder Frank Stekelorum houdt 'togetherness" hoog in het vaandel. Met hun ontwerpen (zitbanken) willen ze de mensen samenbrengen. Het lanceren van hun eigen hoppig biertje draagt daar ook toe bij. Dit bier zal nog afzonderlijk besproken worden op deze blog
Biervoordrachtgever Geroen in gesprek met Sandrino vertegenwoordiger van brouwerij Het Sas en Van Eecke.
Leuk om te proeven was de Sint-Bernardus Abt Vintage (12% Alc.Vol). Muffig in de neus maar een streling op de tong.
Ook aanwezig waren Beer writers Roger Protz (links) en Tim Webb (midden). Tim had zijn nieuw boek Lambicland (A journey round the most unusual beers in the world) bij. Ik was vereerd om er eentje in ontvangst te mogen nemen.
Zoals elk jaar aanwezig. De Hoppekonigin vlnr : Ere-dame Delphine Descan, Hoppekoningin Charlotte Vallaeys
Bij Piet Salomez (Het Alternatief) kon men proeven van zijn nieuwe Piet-Agoras (9% Alc.Vol) nu gebrouwen bij De Graal.
Voorzitter Guy Osteux
Burgemeester Christof Dejaegher
Voorzitter Guy Osteux van het Poperings Bierproeversgenootschap en Burgemeester Christof Dejaegher waren heel tevreden met het derde lustrum. Ze bedankten alle brouwers voor hun deelname maar vond het spijtig dat brouwerij Bockor niet aanwezig was. Maar de aanwezigheid van de Trappisten van Westvleteren is voor het Festival een enorme opsteker De paters doen dat normaal niet, maar ze zijn het Poperings festival zeer genegen en gezien het unieke karakter stemden ze toe.
Lekker bier brengt mensen samen.
Beer writer Roger Protz (links) en Rudi Ghequire Site manager bij Rodenbach Palm Breweries. Roger Protz is een van 's werelds toonaangevende bier schrijvers en proevers
Van de Struise Brouwers kon men maar liefst tien bieren proeven. Ik koos voor de Ignis & Flamma. (7% Alc.Vol.) Struise aanpak (Westcoast IPA) van het bier Vuur & Vlam van brouwerij De Molen Speciaal gebrouwen voor het 2e Borefts Bier Festival in Bodegraven Nederland. Mooi biertje met een hoppig aroma en een heel mooie gehopte smaak.
Het Gulden Spoor uit Gullegem presenteerde zijn Netebuk en Vlaskapelle.
Blij weerzien met Hobbybrouwer en biervriend Jean Michel Sanctorium en zijn sympathieke echtgenote. Ze kwamen met de fiets van het Noord-Franse Boeschepe.
Karl Verhaeghe (brouwerij Verhaeghe) himself kwam zijn biertjes tappen. Naast zijn Duchesse de Bourgogne en het echte Kriekenbier had hij ook zijn verrassende Barbe Rouge mee.
Burgemeester Christof Dejaegher in fijn gezelschap van Bea Beernaert, vroegere uitbaatster van Hotel Palace.
Ook Ketenier Guido Vandermarliere kwam een Trappistje van 12° proeven.
Toen we het festival verlieten was er al aardig veel volk komen opdagen.
Het Poperings Bierproeversgenootschap telt een 30-tal leden. Ze komen maandelijks samen voor een diverse thema's rond bier.
Een bierfestival afsluiten doen we zoals gewoonlijk met deze leuke sympathieke dame. Ook zij fluisterde drie woordjes in mijn oor
Bienvenue de Montaigu - Brouwerij 't Hofbrouwerijke - Gunther Bensch
Bienvenue de Montaigu
Bienvenue de Montaigu betekent : Welkom in Scherpenheuvel
Wie Scherpenheuvel zegt, denkt meteen aan het bedevaartsoord en de bekende basiliek die de eindbestemming is van vele bedevaarders.
Een eigenaardige naam voor een bier hoor ik jullie al denken.
Maar de ontwerper Gunther Bensch groeide op in de streek en is een gepassioneerd bierliefhebber. Hij vertegenwoordigd brouwerij Girardin op diverse bierfestivals.
Zo ontstond door hem en Vincent Dilewyns (Vicaris) op het Karakterbierweekend van HOP
te Vichte de bekende Tripel-Geuze Vicardin momenteel nog gebrouwen in De Proefbrouwerij.
Met zijn Bienvenue de Montaigu wil Gunther zijn geboortestreek in de schijnwerper plaatsen.
Hij trok met zijn receptuur naar t Hofbrouwerijke waar het bier gebrouwen wordt.
De volgende maal zijn we zeker uitgenodigd door Broeder Jules verantwoordelijke van de brouwerij. Hij heeft het me persoonlijk gemaild door tussenkomst van Trappistenkenner en biervriend danny Vantricht.
En daar bleef het bij tot ik op een dag deze zomer een telefoontje kreeg van kersverse zytholoog en biersommelier Kurt Gunst met de melding dat ik s anderdaags tegen 07u30 moest klaar staan.
Bij Westmalle worden slechts bij uitzondering bezoekers toegestaan en dan ook nog enkel aan een minimum aantal personen.
Dit was dus een geschenk uit de Trappistenhemel!
Er bestaat zoveel literatuur te lezen (zie Info onderaan) over deze abdij zowel in boekvorm als hier op Internet dat ik ditmaal bewust gekozen hebt voor enkel een paar tekstjes onder de foto's.
Geniet mee in alle stilte.....
Ingang Trappistenbrouwerij (niet de hoofdingang van de abdij!)
De Brouwerij.
We werden er ontvangen en door de brouwerij geleid door de sympathieke Hoofd marketing.
De Hr. Manu Pauwels.
Op bepaalde plaatsen was het verboden te fotograferen zoals in de bottelarij, de hopkamer bvb.
Alle foto's zijn dus genomen met toelating!
De brouwketel
De lekbak
In 1991 werd in een computergestuurde brouwzaal geïnvesteerd.
Op de foto met De Hr. Manu¨Pauwel en Kurt Gunst.
De Gistzaal
Manu Pauwels liet ons proeven van verse gist uit de propagatietank! Aroma en smaak waren reeds nadrukkelijk aanwezig. Prachtige levende gist, zelfs fris van smaak!
Lagertanks voor ons en onder ons.
Ook hier konden we proeven van een biertje na één dag lageren, en een biertje na einde lagering.
De moderne bottelarij een pareltje van Hightech. Volledig geluidsvrij door speciale matten aan het plafond die het geluid van de flessen afdempt. Jammer genoeg verboden te fotograferen!.
Het ondergrondse rijpingsmagazijn beschermt het bier tegen zonlicht Alle dagen grondig gereinigd Het gebotteld bier rust hier een 3 tal weken bij 21 ºC Deze kelder van 3.500 m² kan tot 125.000 bakken trappistenbier langzaam laten rijpen.
De hopkar waarin het draft gestort wordt. Deze heerlijkheid is bedoeld voor de koeien van de abdij.
Manu liet ons van op afstand ook een deel van de prachtige abdij zien
Tenslotte mochten we proeven van een heerlijke Westmalle Extra in het gezellige degustatielokaal!
Een gewone namiddag in de week kan voor bierproevers ook interessant zijn.
Vooral als je uitgenodigd wordt door biervriend Geroen Vansteenbrugge
om eens Luxemburgse bieren te proeven.
In feite is het Groothertogdom op biergebied voor mij onbekend terrein
Bier werd in het Groothertogdom al heel vroeg als alledaagse drank,
en zelfs als een drank met een religieus karakter beschouwd.
Vroeger had bijna ieder dorp een bierbrouwer.
Vandaag zijn nog maar 5 bierbrouwerijen in bedrijf.
.
We waren benieuwd of de bieren wel indruk zouden maken op onze smaakpapillen.
We proefden zeven biertjes vijf van Brasserie Simon uit Wiltz
en twee van de Ourdaller Brauerei uit Heinerscheid.
De bieren van deze laatste worden gebotteld bij Simon maar waarschijnlijk in grote hoeveelheid ook gebrouwen?
De brouwgist en de spelt voor de gehele productie van Brouwerij Simon is afkomstig van landbouwbedrijven uit het natuurpark Obersauer, die voldoen aan de strengste milieueisen..
..
Simon Pils 4,8% Alc.Vol.
Het biertje is lichtgeel van kleur.
Helder en een mooie koolzuurpareling
Een witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
De geur van een typische pils
De smaak is zoet
Moutig
Graan.
met wat hopfrisheid
Weinig body
In de nasmaak is er een lichte bitterheid waarneembaar.
Verfrissend biertje met niet al te veel inhoud.
Simon Régal 5,5% Alc.Vol.
Goudkleurig (licht amber)
bier met een mooie dikke witte schuimkraag
Het eerste aroma was niet te ruiken door de schuimkop
Daarna kwam een moutige neus naar boven
Gistig
Toch een zwak aroma
Zoete smaak
Graan
Weinig bitterheid te bespeuren
Nogal waterachtig
De afdronk is zoet met een lichte opkomende bitterheid
De nasmaak is iets voller en vloeit lang uit.
Simon Dinkel 4,5% Alc.Vol.
Kleur is licht geel met een groene schijn.
Dikke schuimkraag met vlotte koolzuurpareling
Het aroma is typisch die van spelt
Licht zurig, granig
Citroen
Ook kruidige prikkels.
Smaak is zoetmoutig
Graan
Bij de eerste slok smaakt het als licht geroosterd brood.
Het bier is ook redelijk bitter
En brengt een goede balans
Het heeft een mooie body
De afdronk is bitter
Simon Prestige 5,0% Alc.Vol.
het eerste speltbier met Crémant de Luxembourg (mousserende wijn) uit de Caves Gales
Helder bier met een Champagnekleurtje
Fijn schuinmousse
Aroam is dit van mousserende wijn
Druiven
De eerste verwachting is de smaak van Champagne.
Wat het bier ook gedeeltelijk inlost
Mousserend
Fruitig
En ook een bitterheid laat zich smaken op de achtergrond
De afdronk is droog
Met een fruitige nasmaak
Lekker biertje.
Okult No1 Blance 5,4% Alc.Vol
Tot 2005 gebrouwen bij Brasserie Artisinal de Redange daarna in 2007
nieuw leven ingeblazen door Simon
Lichtgeel en troebel
Witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
Mooi witbier-aroma van Koriander
Citrus
Kruidig.
Het biertje is licht zurig en
Verfrissend
De citrustoetsen laten zich opmerken
Minder koriander in de smaak of in de reuk
Frisse lichtzurige afdronk
Ietsje te aromatisch
Gaat soms naar citroenjenever.
Leuk biertje
Waïssen Ourdaller 5,0% Alc.Vol.
Het bier oogt lichtgeel en is troebel
Het schuim is dik en wit van kleur
Een fruitige neus
Kruidig met koriandertoetsen
Gistig
Ook fijne prikkelingen van kruidnagel
Moutig bier
Kruidig
Met enige bitterheid
Het witbiertje smaakt niet zo fris als Okult No 1
Wëllen Ourdaller 6,5% Alc.Vol.
Amberkleurig en lichtwazig bier.
Gebrokenwitte schuimkraag
Moutig aroma met een lichtzoet toetsje
Karamel Geroosterde prikjes
En een tikkeltje honing
De smaak is die van geroosterde mout
Moutig karamel
Een bitterheid in de achtergrond brengt mooi evenwicht
Hoppas - Het lekkere bierhapje - De Week van de Smaak - Vlaanderen Lekker Land
Hoppas Het lekkere bierhapje
Onder die naam lanceerden de Week van de smaak en Vlaanderen Lekker Land, een campagne die past in het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het startschot werd gisteren in het Brouwershuis in Brussel gegeven door viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois en Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege.
Het prachtige Brouwershuis op de Grote markt van Brussel
Toen we de zaal betraden stond alles klaar om de genodigden te bedienen.
Sofie Van Den Bossche (Tafelen in Vlaanderen) geeft nog wat aanwijzingen aan viceminister-president van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois
Hilde Brepoels Coördinator Week van de Smaak verwelkomt iedereen en geeft het woord aan de ministers Geert Bourgeois en Joke Schauvliege.
Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois juicht het succes van de campagne toe "het brengt België nog meer op de kaart vooral in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie".
Foto : vlnr : Chris Michel, woordvoerder van minister Geert Bourgeois, Sofie Van Den Bossche (Vlaanderen Lekker Land). Uiterst rechts Hilde Brepoels Coördinator Week van de Smaak en minster Joke Schauvliege.
Hartelijk welkom in dit magnifieke Brouwershuis! Waar anders dan hier op de Brusselse Grote Markt, waar zoveel (buitenlandse) bezoekers passeren, al die prachtige architecturale troeven kunnen zien, en uiteraard blijven plakken in de heerlijke restaurants en tavernes, waar anders kunnen we zon mooie, nieuwe aanwinst voorstellen?
Hoppas heeft alles om een stevig succes te worden. Alle elementen liggen er voor op tafel. Het is ten eerste een leuke naam en een sterk concept ik wil bij deze ook Ilse Duponcheel bedanken die het idee bedacht heeft. Er zijn ten tweede een heleboel professionele smaakmakers meer dan 120 horecazaken die het Hoppas-concept zullen uitwerken. Ten derde, en daarmee kom ik op de ingrediënten van de hoppas, er zit zoveel kwaliteit in: niet alleen onze speciaalbieren die momenteel erg in de lift zitten en wereldwijd faam genieten, maar ook onze heerlijke streekproducten zoals asperges of Gentse kop. Maar ook nog met een ander vaak onderschat - streekproduct: het vakmanschap van onze chef-koks!
Dames en heren,
We hebben een fantastische gastronomische cultuur en we bewijzen dat vandaag nog maar eens. Wouter Keersmaekers, een chef met sterren en een groot voorstander van bier op restaurant, was zeer enthousiast om peter te worden van de Week van de Smaak en werd zo de perfecte hoppas-ambassadeur. Wouter/ chef Keersmaekers heeft heroïsch en misschien ook wel een tikkeltje plezierig werk verricht door elk bier persoonlijk te proeven en er een hoppas voor te bedenken. Ik wil hem daarvoor nog eens expliciet bedanken, bedankt Wouter! De combinatie zal zeker aanslaan, want meer en meer mensen drinken abdijbieren en streekbieren, (pils verliest 15% marktaandeel, streekbier en abdijbieren winnen respectievelijk 7,7 en 4,7%). Mensen willen een stukje authenticiteit proeven en daar krijgen ze bij ons zeker de kans toe.
Laat ons dat vooral niet onderschatten: ons bier is niet alleen een uitstekend exportproduct - de export van Belgische kwaliteitsbieren naar de VS is de voorbije 5 jaar met zomaar eventjes 257%, van 376.000 hectoliter tot 1,3 miljoen hectoliter, gestegen. Maar het is ook een mooi visitekaartje voor onze regio, voor onze authentieke benadering, voor onze rituelen en voor onze expertise. Het bier is ons culinair erfgoed bij uitstek. Amerikanen appreciëren de creativiteit en de passie van onze brouwers. Ik denk dat de creativiteit van onze chef-koks op dezelfde appreciatie mag rekenen. Gentse kop op Vedett; oesters op Liefmans, wie kan daaraan weerstaan?
Al die elementen zorgen er ook voor dat er massaal gemobiliseerd is voor Hoppas. Met dank aan het sterke werk van de coördinatiecel van de Week van de Smaak. Alle brouwerijen in Vlaanderen kregen een uitnodiging om mee te doen met de campagne, velen hebben toegezegd, sommigen zijn hier vandaag ook aanwezig. En naast de meer dan 120 horecazaken waarover ik het eerder had, kan je tijdens de Week van de Smaak op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen genieten van een Hoppas-initiatief. En die initiatieven komen, naar goede Week van de Smaak-traditie, uit alle hoeken. Landelijke gilden, lokale verenigingen, kookclubs, buurtcomités en stadsbesturen: ze leren Hoppas maken, stippelen een Hoppas-wandeling uit, of organiseren een verkiezing van de beste Hoppas.
Maar liefst 7 burgemeesters stellen tijdens de Week van de Smaak hun eigen Hoppas-creatie voor. Poperinge, centrum van de hopteelt, wordt omgetoverd tot Hop-pa-land. Boechout opent de Week van de Smaak met een hoppasbuffet van de Boechoutse horeca. En ook Stad van de Smaak Aalst gaat met hoppas aan de slag.
Brouwerijen zetten hun deuren open en koppelen hun bieren aan een hapje. Ook de Dag van de Oude Geuze, sinds jaar en dag op de Week van de Smaak-kalender, laat het publiek kennismaken met hoppas.
Over één groep heb ik het nog niet gehad, en dat zijn de hotelscholen. Ook zij laten zich allerminst onbetuigd. Enkele leerlingen van één van de bekendste hotelscholen uit Vlaanderen, Hotel- en Toerismeschool Spermalie uit Brugge, laten u vandaag proeven van hun Hoppas-creatie. Het resultaat van al dat samenwerken, dat experimenteren, koken, stoven en kruiden heb ik hier vast: een receptenboekje vol Hoppas-ideeën, weliswaar van een sterrenchef maar haalbaar voor iedereen, verrijkt met een overzicht van de beste hoppas-adresjes. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Hoppas niet zo maar een modeverschijnsel is, maar dat de hoppas op zich een nieuwe culinaire traditie kan worden.
Dames en heren,
Hoppas komt ook op een ideaal moment: welke timing is beter om een culinair concept te lanceren dan tijdens het Europees voorzitterschap, wanneer we internationaal in de kijker lopen? Ik heb onder het Belgisch EU-voorzitterschap al wat conferenties voorgezeten met lange vergaderingen en stevige discussies. Hoppas en alles wat erbij komt, zou zeker voor enige verlichting kunnen zorgen. (Misschien zouden bepaalde dossiers ook wel sneller opgelost raken ;). Zoals u misschien weet, was ons motto Vlaanderen schittert in Europa schittert in Vlaanderen. Welnu, vandaag schittert Vlaanderen met zijn biercultuur, streekproducten en gastronomie; tegelijk halen we met hoppas de band aan met de culinaire tradities van een groot Europees land, (Spanje) via de tapas.
Naast Hoppas zijn er nog andere initiatieven waarmee de Week van de Smaak Vlaanderen zal doen schitteren in Europa. Zo nemen tijdens de Week van de Smaak enkele Europese commissarissen plaats achter het kookfornuis, gaan topchefs uit Spanje, België en Hongarije samen bekende stoofgerechten bereiden en zullen expats uit de verschillende lidstaten van de EU aardappelgerechten uit hun thuisland op tafel toveren.
Graag overhandig ik de Engelse versie van het Hoppasboekje aan enkele expats die meegewerkt hebben aan de Europese projecten van de Week van de Smaak. May you enjoy our Hoppas!
En, dames en heren, laat me misschien eindigen met een zonnige noot in dit koude weer. We zijn misschien geen oosterse oase van melk en honing maar wel een heerlijke herberg van bier & hoppas!
Geniet er allemaal van!
Joke Schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur & Cultuur
Foodmatching op maat van de Horeca
De combinatie van speciaalbieren en producten van bij ons vormt voor heel wat horecazaken een mooie kans om op een frisse manier met bieren en gerechten uit te pakken. Van restaurants tot eetcafés, van brasseries tot brouwerijen,... het kostte weinig moeite om de horeca warm te maken voor dit nieuwe initiatief. Vlaanderen Lekker Land sprokkelde meer dan 120 deelnemers bij elkaar.
Een ervan is restaurant Zarza uit Leuven.
Tijdens de persvoorstelling lichtte zaakvoerder Ben Lelièvre en chef Stef Vervoort hun hoppas-actie toe
Zaakvoerder Ben Lelièvre van restaurant Zarza uit Leuven over zijn hoppas-actie :
"Dagelijks serveert Zarza een wisselende selectie van 4 Hoppas. Op zaterdagmiddag 13/11 & 20/11 proef je tijdens de georganiseerde Hoppasquiz van de tien Hoppas samen. Raad je van alle tien de Hoppas met welk bier het hapje gemaakt werd, tevens het bier dat erbij geschonken wordt, dan eet je gratis".
De beide ministers moesten samen met Dominiek Snauwaert van tapasbar "Pado" Tielt deze hoppasquiz voor de gelegenheid spelen. De hoppas waren beperkt tot drie. Chef Stef Vervoort van restaurant Zarza uit Leuven coördineerde de miniquiz
Hoppas sluit aan bij de rijke traditie van de tapas uit Spanje, dit jaar eregenodigde van de Week van de Smaak. De formule van dit nieuwe streekgerecht is simpel : hop + tapas = hoppas. De hop komt van onze speciaalbieren; de tapa wordt gemaakt met producten en ingrediënten uit Vlaanderen. Een culinaire traditie uit een Europees land krijgt hiermee een nieuwe, eigen invulling. Culturele uitwisseling en vernieuwing : daar staat Europa voor.
Dan mochten beide ministers helpen kokerellen met Sterrenchef Wouter Keersmaekers van restaurant De Schone van Boskoop (Boechout).
Handgeplette garnalen en geplette aardappel met gepocheerd ei & Petrus Blond was het resultaat.
Nadien volgde een uitgebreide receptie met tal van Hoppas en hun begeleidend bier.
vlnr : Dominiek Snauwaert en PatrickAcx zaakvoerders van Tapasbar "De Pado" in Tielt in gezelschap van Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie"uit Grobbendonk en echtgenote.
De leerlingen van Hotel-en Toerismeschool Spermalie uit Brugge dienden de hoppas op
Deze hoppa werd gecreëerd door de leerlingen van Hotel-en Toerismeschool Spermalie uit Brugge Bavarois van Brugge Prestige kaas, Leopold druif, stroop van oude Geuze en Lambikazijn & Oude Geuze Drie Fonteinen
Theo Vervloet, voorzitter van de Belgische Brouwers.
Hoppas zet het cultureel en culinair erfgoed Vlaanderen op de kaart van Europa. Onze rijke brouwerstraditie, de unieke gistingsmethoden, de uitgebreide schakering aan kwaliteitsbieren : niet voor niets maakt onze biercultuur indruk, ook in de rest van Europa. Bij het bier komt nu het hapje, dat qua smaak perfect harmonieert met het bier en bereid wordt met onze beste ingrediënten : groenten en fruit uit eigen streek, vlees en vis van bij ons, of erkende Vlaamse streekproducten.
Kalfskop met tartaar van kalfsfilet en mayonaise van makreel & Vedette White (Wouter Keersmaekers)
Heel wat genodigden in het Brouwershuis.
Restaurants, brouwerijen, eetcafés, burgemeesters, sterrenchefs, verenigingen en hobbykoks : vanaf de Week van de Smaak gaan ze met hoppas aan de slag. Op www.weekvandesmaak vind je een overzicht van hoppasinitiatieven per gemeente. Zelf experimenteren met hoppas kan ook, met de handige Hoppasreceptenboekje, dat je in het midden van de programmabrochure van de Week van de Smaak vindt. Peter van de Week van de Smaak Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop, Boechout) liet zich inspireren door Vlaamse en Brusselse speciaalbieren en stelt 18 hoppas voor die duidelijk zijn stempel dragen: hoppas van een sterrenchef, maar haalbaar voor iedereen. Voor wie liever uit eten gaat, selecteerde Vlaanderen Lekker Land de beste hoppasadresjes uit elke provincie.
Antwerpenaar Davy Brocatus (Sterren op de dansvloer) was ook aanwezig.
Dat Hoppas heel wat troeven heeft om een echte blijver te worden, is duidelijk. We zijn een volk van Bourgondiërs, houden van een lekker biertje en het goede leven. Hoppas is dus veel meer dan een marketingstunt: het heeft alles in huis om snel uit te groeien tot een vast onderdeel van ons culinaire erfgoed en een nieuwe traditie te worden. Bron : Persmap
Ganzelever met Boskoop appel en Hagelandse pens, citroenverbena, crunch van brioche en siroop van kriek Lindemans. Creatie : Stef Vervoort - Restaurant Zarza - Leuven
Links : Manu Pauwels - Hoofd marketing Brouwerij der Trappisten van Westmalle
In gesprek met Anthony De Groeve (Product Manager brouwerij Haacht)
Foto vlnr : Caroline Bequoye (Dienst voor Toerisme Poperinge) Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie"uit Grobbendonk. Sofie Vanrafelghem en Bruno Loockx (Reisreporter en auteurs van het boek proeven van 100 x straffe streekbieren)
Nog een laatste Hoppa : Kalfskop met gepocheerd ei en kruidenvinaigrette en Tripel Karmeliet. (Wouter Keersmaekers).
Er zijn zo van die etablissementen in België waar u als bierliefhebber eenmaal in uw leven een bezoekje aan moet brengen.
Het café - Restaurant De Rare Vos is zeker zon plaats.
Gelegen in Schepdaal in het o zo mooie Pajottenland (Het Toscane van de lage landen wordt het wel eens genoemd)
De Rare Vos is een prachtige stek waar u nog van echte Vlaamse streekproducten kunt genieten in een aangenaam kader tussen uiterst
sympathieke mensen.
En dat hebben we geweten bij ons bezoek. Op een mooie zomerdag zetten Pierre Step, Geroen Vansteenbrugge en ik koers naar Schepdaal.
De herberg "In de Rare Vos" kreeg deze benaming na W.O. II. De vroegere uitbater was gecompromitteerd. Hij had een kroostrijk gezin en had omwille van de nodige inkomsten zich opgegeven bij de VAVV (Vrijwillige Arbeidsdienst Voor Vlaanderen). Deze organisatie zorgde ervoor dat Belgische arbeiders vrijwillig werden tewerkgesteld in Duitsland, op voorwaarde dat ze niet gingen werken in de oorlogsindustrie.
De Rare Vos gelegen aan de voet van de grote markt in Schepdaal.
Het staminee werd na de bevrijding aangekocht door de brouwerij Eylenbosch, en deze verhuurde het aan één van haar brouwersgasten: Louis Moles le Bailly. Deze onwettige zoon van een edelman was rossig en had nogal wat guitenstreken, hij noemde zijn staminee dan ook "In de Rare Vos". Aanvankelijk combineerde Louis het beroep van brouwersgast met dat van de café-uitbater, bijgestaan door zijn vrouw die eveneens het kruidenierswinkeltje openhield. Bron : http://www.pajottenland.be
Het café Restaurant wordt nu uitgebaat door Katia Heldenbergh en Armand Van Den Hove (rechts op de foto). Links de sympathieke kelner Björn
De Rare Vos ademt de sfeer uit van het Pajottenland. Het is een van de vele typische herbergen met authentiek kader en een vat vol geschiedenis. Hier en daar een verwijzing naar de Schepdaalse brouwerijen zoals dit uitgangsbord van brouwerij De Neve. .
In de hoek helemaal boven staat een vos op de uitkijk!
Het Café heeft hier en daar een zijkamertje Maar wanneer u zich naar achteren begeeft dan bemerk je dat er nog twee grotere ruimtes zijn die plaats bieden aan een 150-tal mensen. Er is ook een gezellige buitenterras
Oude en nieuwe bierpancarden sieren de achterste ruimtes op
Van hieruit heb je een mooi zicht op de tuin.
De Rare Vos heeft een mooie bierkaart van traditionele geuzen en kriekbieren. Ook een 50-tal andere bieren prijken op de kaart. Goed om te weten is dat het café ook Orval ambassadeur is. Maar als u er bent moet u toch hun huisbier "De Rare Vos" (5,5% Alc.Vol) proeven. een unieke blended van Lambik, Faro en geuze? van Girardin.
De Rare Vos van 't vat - 5,5% Alc.Vol. Brouwerij Girardin - Sint-Ulriks-Kapelle
Een rood biertje met oranje gloed met een witte schuimkraag.
Het aroma is moutig. Karamel
De smaak is licht zurig met zoete toetsen Kandij, karamel en citroen wisselen elkaar af hier en daar fruitige prikkeltjes Bruine suiker De droge afdronk is lichtzurig. Eigenaardig bier die wel lekker en verfrissend is. Uniek en enkel in het café van 't vat te verkrijgen.
Een lekker verfrissend bier met in de achtergrond de traditionele toog.
Suzanne (steeds als Suzanneke aangesproken door het personeel) is een trouwe stamgast die bijna elke dag "In de Rare Vos" komt eten.
Wij proefden er het traditioneel Stoofpotje klaar gemaakt met kriek. Maar eerst degusteerden we nog een Gueuze Girardin black label
Björn schenkt hier de geuze op een professionele manier in het glas. Interlabo Suzanneke kijkt vrolijk toe.
En nu maar watertanden... Na de soep kwam deze gietijzeren kommetjes op tafel. Stoofpotje klaargemaakt met kriek Girardin. Met frietjes, brood en reuzel (smout)
Wanneer je in de buurt ben moet je beslist deze herberg eens aandoen. U zal het zich niet beklagen. Vooral de streekspecialiteiten zijn uniek.
Ik weet het, niet altijd, maar het is verdorie een stukje veiliger als u een bierfestival bezoekt.
Een nadeel is : dat een trein niet vertrekt waar je woont en niet aankomt waar je moet zijn.
Dus om de Blesbierhappening 2010 bij te wonen moesten Geroen en ik het parcours tot aan de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers in Zottegem zon 20 minuutjes te voet af leggen.
We werden vergezeld door een heel excentrieke dame met aparte ideeën over bier proeven en andere geneugten van het leven.
Maar meer mag ik er niet over zeggen.
De Bierhappening is voor veel bierliefhebbers en Zottegemnaars een begrip geworden.
Ook dit jaar trok de 17de editie weer een pakje volk.
22 brouwerijen met meer dan 80 bieren moesten ons tevreden stellen en een aangename namiddag bezorgen. Ook dit keer is het goed gelukt.
Kijk maar even mee naar de onderstaande fotoreportage.
Omdat mensen en het Belgisch bier belangrijk zijn.
Geert, de man achter de stand van Brasserie Ellezelles uit het gelijknamige dorp gelegen in het hart van het "Parc Naturel des Collines" mocht mijn eerste biertje uitschenken. Een Quintine Blanche Bio.
Een Quintine Blanche Bio van 't vat (6,5% Alc.Vol)
Een blond wazig biertje met witte schuimkraag
Het aroma was door te koud getapt eventjes niet te ruiken. Na het bier een beetje tussen de handpalmen genomen te hebben kwam er een kruidenaroma vrij.
Het bier is kruidig en bitter. Ik haal er geen koriander of citrus uit zoals we gewoon zijn van een witbiertje. Integendeel het bier bleef bitter tot op het einde en had een droge afdronk. Een mooie dorstlesser die iets te koud was.
Twee knuffels bij bierfirma "Het Slaapmutske" Marleen eventjes gekiekt zonder eten maar met haar bedkameraadje!
Het is net een jaar geleden dat ik Sofie Vanrafelghem leerde kennen. Precies aan dezelfde toog en bij dezelfde persoon Bart Carrijn de ontwerper van Mijn Bier. Niet mijn bier maar het nieuwe bier van BLES. Dus deden Sofie en ik het nogmaals over.
Bart Carrijn zit met zijn gedachten al bij het bier van volgend jaar. Of is het een vooraf ingestudeerde pauze voor BIERBLOG?
"Mijn Bier" 6,5% Alc.Vol. of het dertiende bier van Bles
Een mooi amberkleurig biertje met mooi wit wandklevig schuim.
Het aroma is hoppig en bloemig De smaak is onmiddellijk naar mijn zin hoppig, fruitig met een mooie bittere achtergrond Een pittig biertje met veel body perfect in evenwicht. De hop toevoegingen komen van Styrian Golding en Hallertau Hersbrucker (Sloveense en Duitse hopperassen) Nee, geen Amerikaanse!
Liefde is (1) "samen gezellig een biertje proeven"
Danny Hoffelinck en echtgenote van brouwerij Danny uit Erpe-Mere.
Danny Hoffelinck was een van de eerste cursisten van Alvinne Events.
Danny had zijn stand heel mooi aangekleed.
Ik degusteerde er een Kwibus Donker van 't vat(6,4% Alc.Vol.)
Een donker amberkleurig biertje met beige schuimkraag.
Aroma is licht zuur Toetsjes van hout?
Aanzet karamelmout die overvloeit in een lichte zurigheid daarna komt er een wrange bitterheid opzetten. Een eigenaardig bier die niet echt in balans is. smaken zijn niet in overeenstemming. Een bier die ik nog eens wil proeven van de fles.
Dirk en Sandrino (vertegenwoordigers van Malheur en Het Sas/Van Eecke) zien het groots. Precies de Horecabeurs in Gent!
Dirk Van Damme met de eeuwige lach.
Belgisch bier tegen een T-shirt achtergrond van de Bear Republic Brewing Company. Sonoma County's premier Brewpub, Restaurant and Brewery. Moet kunnen.
Christiaan Van Hijfte tussen zijn Cluysenaars Het bier werd reeds in 2002 gelanceerd ter gelegenheid van de eerste ambachtsmarkt in Kluizen.
Cluysenaer 7,0% Alc.Vol. is een volgende biertje die ik proef.
Licht amberkleurig met een witte schuimkraag
Zoet aroma Peperkoek lichte citrusprikkels
Zoete aanzet met toetsen van boterspekken kruidig De afdronk is lichtbitter en droog gebrouwen bij de Proefbrouwerij
De Bierhappening waar bierliefhebbers thuis zijn.
Kijk eens hier. Twee van vier Dilewyns zusjes. Links Anne-Cathérine en rechts Claire. Volgens de instructies in het boekje van mijn fototoestel staat er dat ik de zusjes altijd digitaal moet vastleggen. Bij deze...
En ja! Dezelfde sprong die ze in het Central Park van New-York uitvoerde deed Anne-Cathérine in Zottegem voor mij nog eens extra over! De Vicaris Generaal smaakte nadien overheerlijk!
Liefde is (2) "samen gezellig een biertje degusteren"
De stand van brouwerij De Rijck werd bemand door iemand van het Plattelandsproject 2010. via de website http://lv.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=1832 kun je de Steenuil naar de top stemmen om hem meer aandacht te doen krijgen. Ik degusteerde alvast een biertje.
De Gentse Stadsbrouwerij Gruut was voor de eerste maal aanwezig op de Bierhappening.
Ook De Hr. Herman De Loor (Burgemeester Zottegem) kwam een biertje proeven. Naast hem in het midden voorzitter BLES Johan De Vleeschouwer en rechts ondervoorzitter David Le Roy.
Ook aanwezig was Picobrouwerij Alvinne uit Heule. Vertegenwoordigd door Glenn Castelein hier nippend van eigen brouwsel. Er nog bij vertellen dat in de lijst met 'top beer destinations' zeg maar de gecombineerde lijst van s werelds beste bierrestaurants, cafés, brouwerijen en brewpubs staat Picobrouwerij Alvinne uit Heule op de derde plaats,
Een van de redenen waarom elke bierliefhebber afzakt naar Picobrouwerij Alvinne is het grote assortiment van bieren die ze brouwen. onderverdeeld in drie groepen. De Morpheus Classic Collection, de Alvinne Seasonnal & Oak Collection en hun Alvinne Special Collection. In Zottegem pakten ze uit met maar liefst 6 topbiertjes
Als u ergens op een bierfestival een egel (Nen Uts in het Zottegems) tegenkomt die brood aan het knabbelen is dan bent u vrijwel zeker dat u aan de stand van De Hoevebrouwers bent beland.
Ik proefde er een Torial Tripel (8,6% Alc.Vol)
Blond biertje met witte schuimkop
Aroma van hop
Bloemig
Citrus
Smaak is kruidig
Hoppig met citrustoetsen
Een mooie bitterheid
Zorg voor voldoende evenwicht
En laten het bier vlot drinken
Het biertje heeft een mooie
Bittere droge afdronk.
Niet zo groot als in München maar toch lekker. Bles bestuurslid Yannick de Cocquéau en Chef Etenswaren bij de club maakt de Franfurter worsten klaar met een Deutsche gründlichkeit
"Hallo Hoofdkwartier, alles is OK bij Check Point Alfa Metro" "over and out" maar dan in het Gents dialect. Bestuurslid en veiligheidsagent Andy De Mulder (bijgenaamd Randall Silver) heeft alles onder controle.
De 17de Nationale Bierhappening was zoals elk jaar een schot in de roos Proficiat BLES!
Zoals altijd sluit ik af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ook deze West-Vlaamse schoonheid was maar al te blij
In het tijdschrift De Zytholoog (een tijdschrift voor de Belgische Biercultuur die elke hooggeschatte bierliefhebber in huis zou moeten hebben) werden we in nummer 20 door Johan 'Wanne' Madalijns (inderdaad de man achter de weddenschap Duvel Tripel Hop) voor het eerst op de hoogte gebracht van de huisbrouwerij Den Herberg.
Een paar weken later kon ik door mijn biervriend John Barrez (nu vertegenwoordiger bij brasserie Du Bock) reeds kennis maken met enkele biertjes van deze toen nog prille brouwerij.
Ik heb toen in april 2008 het biertje Herberg Blond besproken op mijn bierblog
Den Herberg - Octave de Kerchove dExaerdestraat 16 Buizingen
Twee jaar later op een mooie zomerdag bracht de GPS van Jan Vandenberghe (Bierfirma Lupiline) ons tot aan de voordeur van deze Herberg/huisbrouwerij.
We waren een beetje verwonderd met het uitzicht.
De herberg zag er als een gewoon dorpscafé uit met een Stella gaper op de voorgevel.
Eigenlijk hadden we in ons gedachten een heel ander beeld.
Maar eenmaal binnen voelden we meteen dat dit niet zomaar een gewoon café was.
Dit was een plaats met een ziel. Het interieur straalde de sfeer uit van
een gezellige leefruimte. Het voelde alsof je letterlijk binnenstapte bij vrienden.
En dat hebben we ondervonden.
We werden ontvangen door de sympathieke Akke, de zoon des huizes.
Geen probleem om eerst de brouwerij te bezoeken. Het bier zal niet weglopen We mochten meteen naar de zaal achteraan gaan waar de brouwerij gevestigd is.
De Brouwerij
De brouwinstallatie. Beslagketel, roerwerk, filterkuip, twee gistingstanks
Alle muren zijn betegeld om het zo hygiënisch mogelijk te houden. De brouwinstallatie werd bijna volledig zelf in elkaar gestoken met tweedehands materiaal. De brouwketel bestaat uit een opgehoogde melkkoeltank met eronder een wervelbed oven. De dubbelwandige zijkanten werden goed geïsoleerd en afgewerkt met mozaïek, evenals de filterkuip. De capaciteit van de brouwketel bedraagt 2000 liter.
De schrootmolen
Vaten van 30 liter. en de etiketteermachine. Bottelen gebeurt nog steeds handmatig
De warmtewisselaar
De Herberg
Bij het binnenkomen kun je er niet naast kijken dat er hier een brouwerij gevestigd is. De huisgebrouwde bieren op een toogje in het eerste gedeelte van het café vestigen er de aandacht op.
Warm en knus, zo zou je het kunnen noemen.
Den Herberg, gelegen in Buizingen en opgericht door Bart Devillé en Ann Heremans, opende op 1 februari 2007 zijn deuren. Sindsdien is het een gevestigde waarde in de streek. Het café staat open voor alle publiek, zowel jong en oud kunnen er terecht. Door de huisgebrouwde bieren komt de bierliefhebber er beslist aan zijn trekken. Ook een mooi assortiment oude geuze prijkt op de mooie bierlijst.
We kwamen kort in de namiddag aan. Het café was nog niet druk bevolkt. Maar in de loop van de namiddag liep de gelagzaal aardig vol.
Nog een vergaderzaaltje boven. De grote trap kan gewoon opzij geschoven worden en de achterste ruimte die vrijkomt kan worden gebruikt voor de talrijke optredens die daar maandelijks plaats vinden.
Na een poosje kwam Ann de uitbaatster en echtgenote van de brouwer bij ons zitten. Een telefoontje naar haar man Bart was genoeg om hem van zijn werk onmiddellijk naar Den Herberg te laten komen.
Bart Deville blijkt een duivel doet al te zijn. Naast brouwer is hij ook nog tegelzetter, instrumentenmaker, en vader van zeven kinderen. Een druk bezet man dus, die toch tijd vond tussen zijn werk en een barbecue om met ons te praten en enkele bieren te degusteren. Zelfs de laatste twee 75cl flessen "Sodalitas" speciaal gebrouwen voor het gerenommeerd bierrestaurant "De Heeren van Liederkercke" werden ontkurkt.
Wat ons ook opviel in de gelagzaal was dat iedereen die binnenkwam de hand kwam geven en de vrouwen een ontmoetingskus. Ook aan ons vreemde West-Vlamingen "Dit is nu eenmaal het Pajottenland en café Den herberg" zei Bart.
De Bieren
Den Herberg Blond 5,5% Alc. Vol.
Goudblond bier
Fijne witte(gebroken) schuimkraag
Het bier is wazig.
De neus is vrij moutig
Ook een tikkeltje gistig
De eerste slok is zoetmoutig
Aangenaam zoet (niet plakkerig)
Met mooie fruitige toetsjes (limoen)
Het begin met zoet en vloeit langzaam over naar een smakelijke
niet al te strakke bitterheid.
De afdronk laat in de mond toch een lichte bitterheid achter.
Den Herberg Bruin 5,5% Alc. Vol.
Roodbruin bier
Met een gebroken witte schuimkraag
Zoete neus van
karamelmout
Zoet begin
Heel diep toetsen van geroosterde nootjes
Ook notas van drop (zoethoutplant)
De afdronk is ook zoet
Den Herberg Tarwe van t vat 5,0% Alc. Vol.
Donkeramber (Oranje)
Met een dikke witte schuimkop
De neus laat ons eerst citrus opsnuiven
Ook koriander en limoen.
De eerste slok is fris
U verwacht u aan een citrussmaak
Maar u krijgt integendeel een licht bittere bitterheid (ietsje wrang)
Diep en ver toetsen van limoen en Koriander.
Het aroma is fantastisch maar de smaak is niet evenredig.
Ietsje meer body verwacht.
Den Herberg Amber 5,5% Alc. Vol.
Mooi amberkleurig biertje (koperkleurig)
Dikke witte schuimkraag
Wandklevig
Het bier laat eerst geen aromas vrij
Dit komt door de dikke schuimkraag
Daarna komt er een moutaroma naar boven
Ook hier is de beginsmaak vrij zoet
en moutig
Karamel
Ook toetsen van boterspekken
Fijn gedoseerd
Prikjes van fruitige sinaas
Mals en zacht biertje
Sodalitas 75cl Fles 6,5% Alc. Vol.
Donkerblond bier
Wit schuim
De neus is hoppig
en fruitig
Gistig
De smaak is zoet
In de achtergrond licht bittere toetsen
Karamel
Bittere afdronk.
Door een vergissing met het alfazuurpercentage kwam dat het bier minder bitter was dan werd verwacht. Maar toch een lekker bier.
Jan schenkt de Sodalitas op deskundige wijze uit.
Zonder woorden maar heel lekker !!
De bieren van brouwerij Den Herberg zijn vakkundig en met veel liefde gebrouwen. Bart leerde het vak in de CVO Elishout COOVI te Anderlecht Eerlijke biertjes die elke bezoeker en/of stamgast zeker zal kunnen bekoren. En met zeven kinderen is de toekomst van het Café en de brouwerij Den Herberg voor jaren verzekert!
Vooraleer de teruweg naar West-Vlaanderen aan te vangen nog vlug een foto om het gezellig bezoek voor eeuwig vast te leggen. Foto : vlnr - Brouwer Bart Deville, ikke, Ann, Akke en Jan.
Bedankt uitbaters en stamgasten van "Den Herberg" voor het warme onthaal.
INFO :
Den Herberg Octave de Kerchove dExaerdestraat 16 1501 Buizingen Tel: 02/305.93.00 Fax: 02/305 93 01 GSM : 0476/41.92.67
Wij gaan een oproep op Facebook lanceren dat brouwerij Moortgat
Duvel Tripel Hop weer zou willen brouwen.
Wat denkt ge?
Kijk, als ge voor eind augustus 10.000 mensen vind die willen dat Duvel Tripel Hop weer gebrouwen wordt dan doen we het
ik ben er zeker van dat het mij gaat lukken
Ik denk van niet
Wedden?
OK
Maar schrijf alles op een bierviltje, en we gaan er ons handtekening bij plaatsen.
Zo zou het gesprek eventueel verlopen kunnen zijn tussen
Johan Wanne Madalijns en Marketingdirecteur van Duvel Moortgat Johan Van Dyck tijdens een brouwerijbezoek van de Lambikstoempers.
De twee johannen zijn vrienden die samen de brouwerijschool volgen in Anderlecht.
Ik weet het niet, ik was er niet bij toen de weddenschap plaatsvond. Maar wat ik zeker weet is dat ik één van de leden was die geholpen heeft
om die weddenschap van Wanne te winnen. Elke bierliefhebber had maar al te graag dat de Duvel Tripel Hop weer zou gebrouwen worden.
Maar liefst 17.212 stond er op de teller van Facebook enkel maanden later Ondanks de moeilijke opgave hield Duvel Moortgat woord. De Duvel Tripel werd weerom gebrouwen.
En donderdag laatst was ik uitgenodigd in Breendonk om de voorstelling
van de nieuwe Duvel Tripel Hop bij te wonen. Samen met Geroen trotseerden wij de file op de E16 om toch maar tijdig in het bezoekerscenter van Moortgat te geraken. Want dit was een uitzonderlijk evenement.
Het bezoekerscenter van Moortgat
Duidelijker kan niet!
De vele genodigden werden hartelijk ontvangen door de sympathieke persverantwoordelijke Duvel Moortgat Debby Wilmsen.
Een deel van de Lambikstoempers die met hun voorzitter verantwoordelijk waren voor deze samenkomst. Foto vlnr : Lieve Suys (echtgenote van Johan), JohanWanne Madalijns, Frans Vanderhaeghen, Maurice De Keyzer en Werner Pijp De Keyzer
JohanWanne Madalijns werd geïnterviewd door Michael Desmet (Het Journaal VTM)
De nieuwe "Duvel Tripel Hop" de inzet van de weddenschap ,
De Duvel Tripel Hop een fantastisch bier. In tegenstelling tot de normale Duvel voegen ze tijdens de rijping op tank een extra dosis hop bij
Dit bier werd in 2007 toen eenmalig gebrouwen en gebotteld op slechts 22.000 75cl flessen. Nu door de weddenschap een tweede maal op de markt. Maar om iedereen tevreden te stellen heeft
Duvel Moortgat nu het totaal van de flessen op 65.000 gebracht. Dus er kan eentje meer gekraakt worden bij gelegenheid. Toch opletten qua % Alc. 9,5% is niet niks!
Tv-journalist Alain Coninx, die in de culinaire wereld al geruime tijd wordt geapprecieerd vanwege zijn gastronomische kennis was ook aanwezig. Hier is hij in gesprek met marketingdirecteur Duvel Moortgat Johan Van Dyck en Wanne.
Le moment suprème Michel Moortgat overhandigt de allereerste fles Duvel Tripel Hop
aan Johan 'Wanne' Madalijns van de Lambikstoempers
Duvel Tripel Hop 001 Een uniek collectors Item. Johan zal ze niet ontkurken maar bewaren achter slot en grendel.
Ook Properties Manager Bernard Moortgat geniet van de Godendrank.
Persverantwoordelijke Debby Wilmsen in gezelschap van Bernard Moortgat (Properties Manager, directeur en lid van Benoemingen en Business Development Manager Christian Cols
Veel persbelangstelling!!!
Toosten op de weddenschap en het succes
Gedelegeerd bestuurder Michel Moortgat, Wanne en Dimitri Staelens brouwer en directeur kwaliteit.
Wanne en Dimitri Staelens met de mooie geschenkverpakking
Netjes op een rij in het bezoekerscentrum. Ideaal geschenk voor de feestdagen!!!
Marketingdirecteur Duvel Moortgat Johan Van Dyck, Wanne en Dimitri Staelens Wanne toont trots het bierviltje waar de weddingschap werd op afgesloten.
Het bewuste bierviltje.
Persverantwoordelijke Duvel Moortgat Debby Wilmsen genoot ook van een glaasje. Toen we het Bezoekerscentrum verlieten kreeg ik fles 137 mee naar huis.
Bedankt Debby, Bedankt brouwerij Moortgat Bedankt Wanne Dit is altijd voor herhaling vatbaar
Een van de creatiefste Waalse brouwers is momenteel de oprichter van het broederschap De Deugdzame Metgezellen van Millevertus, nl. Daniël Lessire brouwer van Brasserie Millevertusin Toernich.
Toernich is een klein dorpje gelegen tegen Arlon in de provincie Luxemburg.. Vroeger was Daniël bankbediende nu biertovenaar. Hij is iemand die veel experimenteert met zijn brouwsels
De ene keer met meer succes dan de ander keer.
Maar het blijft toch altijd een bierbelevenis om zijn bieren te proeven.
Bio Top 6% Alc.Vol.
Brasserie Millevertus - Toernich
Licht amber bier met witte schuimkraag
Wazig met matige koolzuurpareling
Schuim verdwijnt jammer genoeg vrij vlug
De neus is wat zurig (spelt)
licht fruitig en gistig
De eerste slok komt zurig over (citroenprikjes)
Daarna komen zoete mouttoetsen in de plaats.
Het biertje is iets gistig
Kruidige notas van peper
Bitterheid is zo goed als afwezig.
De lichte zurigheid van de spelt blijft tot het einde.
alleen of "en petit comité "zoals BABlid Stephan Vanpachtenbeke zo mooi verwoord.
Genieten van al het lekkers dat de brouwers uit hun brouwketels toveren.
Daarom hebben we bij HOP het woordje Bierpoggen uitgevonden.
Het was eerst een afkorting ontsproten uit het bierbrein van voorzitter Lode Van Biervliet.
Ik heb op Facebook en in het HOPnieuws er een werkwoord van gemaakt.
Bierpoggen of bier Proeven, ontdekken en genieten.
Het woord zal waarschijnlijk nooit in de Dikke Van Dale staan, maar je weet maar nooit?
Het woord bevat slechts 25 calorieën!
Niets dan blije gezichten in Bissegem.
Bierpoggen kon je vorig weekend op het Karakterbierfestival van HOP
In Bissegem.
Dat het festival aan populariteit wint bewees de talrijke opkomst.
In een gezellige en rustige sfeer konden de mensen en de echte bierliefhebbers
proeven van vele prachtige bieren van maar liefst 16 brouwerijen en bierfirmas.
Geen onontwikkeld plat drinkgelag of zuippartij waaraan
trouwens de brouwers weinig boodschap aan hebben.
(U mag als brouwer nog zoveel bier uitschenken en publiciteit maken,
als de mensen de dag nadien geen benul meer hebben van wat ze gedronken
hebben is het eigenlijk een maat voor niets).
Brouwerij Jessenhofke uit het verre Kuringen (Hasselt) had maar liefst twee wereldprimeurs mee in Bissegem! Waarvoor dank. Foto : Brouwer Gert Jordens in gesprek met Marieroos en Vital de standuitbaters van Jessenhofke.
Pimpernel 8% Alc.Vol. Een helder biertje met een mooie witte schuimkraag De neus is lichtmoutig met een bedwelming van fruitige toetsen. Een bitter biertje zowel in de aanzet als in de afdronk. Lekker Biobiertje.
Ook nieuw was deze Biere de Garde 10% Alc.Vol. Een helder bruin bier zonder schuim. De basis voor dit biertje is Jessenhofke Tripel. Het bier heeft een zwoel likeuraroma ook zoete kandij De smaak is die van donker fruit Het heeft een warme alcoholtoets met bitterheid in de achtergrond De afdronk is ook bitter. Lekker degustatiebier.
De Ranke (Dottenijs - Dottignies) had naast zijn klassiekers, een proevertje mee van hun nieuw onlangs gebrouwen bier "Hop Harvest 2010" Op de foto : Twee leden van BAB Brugge. links Tony Dauwens en rechts Paul Vanneste. Naast Tony Walter Thys van de Beerbrothers Mechelen.
Nog te jong maar nu al in het bezit van een prachtig hoppig aroma en smaak. Het bier kwam rechtstreeks in limonadeflessen van de lagertanks en is nog in volle ontplooiing. De Hop Harvest 2010 kreeg als moederbrouwsel ditmaal de Guldenberg. De hoppe kwam rechtstreeks zonder te drogen van het hoppeveld naar de kookketel. (Green Hopping)
Het Graalkasteel. met daarnaast een 75cl fles "Triverius" Deze prachtig vormgegeven originele geschenkverpakking van brouwerij De Graal (Brakel) bevat zo maar eventjes acht flesjes van 33 cl uit het volledige assortiment van De Graalbieren, met daarbovenop nog eens een echt De Graal bierglas. Dit alles in een adembenemende verpakking in de vorm van een kasteel. Ridders weten waarom.
Wim van brouwerij De Graal en assistent in gesprek met Peter Van der Meulen. Peter is bezig met een interessant project BIERBAR genaamd.
BIERBAR zal helpen dat brouwers hun bieren sterker kunnen positioneren op de Belgische markt. De baseline van BIERBAR is dan ook Schenk je eigen bier, zowel in de letterlijke als figuurlijke betekenis! Meer in het volgende HOPnieuws
Ronald Mengerink van Brouwerij "De Dochter van De Korenaar" uit Baarle Hertog had naast zijn gekende biertjes ook de "Embrasse Oak Aged" mee. Foto : De Brouwer (links) in gesprek met een bierfanaat.
De prachtige voorstelling van zijn bieren
Ronald Mengerink schenkt hier de "Embrasse Oak Aged" uit. Een biertje 3 maanden gerijpt op whiskey- en cognacvaten ( 1/3 cognacvat, en 2/3 whiskeyvat ) Type: Oak Aged Belgian Strong Dark Ale. Een donker biertje met een beige (lichtbruine) schuimkraag. Romige aroma's van vanille en donker fruit. De heerlijke smaak van donker chocolade en koffie is een genot in de mond Ook hier en daar een nootachtige toets en alcoholwarmte. Heerlijke smaak in Bissegem
Genieters van het eerste uur Tim De Rouck en Marina de Regt (vooraan) en Felix Mattelaer en Nele Carrein. Allen van de Gentse Biervereniging.
Achter de tapkranen van Rodenbach stond Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap en broer van Rudi (Manager Rodenbach) Hier in gesprek met toekomstige brouwer Kris Langouche. Ook Rodenbach zorgde voor een primeur (Bedankt Rudi). De bierliefhebbers in Bissegem konden als eerste kennis maken met de Rodenbach Vintage 2008 van 't vat.
Edwin Ghekiere en Dominiek van tapasbar en streekbierhuis "De Pado" uit Tielt klinken op de gezondheid van alle bierpoggers.
Een vat Rodenbach Vintage 2008. Roodbruin bier met een aroma van donkere fruit. Ook toetsen van cider. De smaak is raak. krachtig met fijne fruitig toetsen. Licht zurig maar goed in balans met het moutige. Zeer droge afdronk. Een complex biertje puur natuur. Een ode aan de smaakpapillen!
Aan het werk en ook eens in beeld Patrick Holderbeke van de Kortrijkse perskring.
Drie prachtige bieren van brouwerij "De Glazen Toren" uit Erpe Mere in hun originele wikkels. Odinneke, Maison d'Erpe Mere en Cuvée Angelique
De mooie Line Vyvey (Hoplid) brengt tussen twee schiften door een bezoek aan brouwerij Het Sas/Van Eecke. Deze stand werd uitgebaat door Ruben Vanherpe. Alle klassieke bieren uit Boezinge en Watou waren er te proeven
De Biervereniging "De Bierorde van Vauban" waren ook aanwezig. Deze jonge Ieperse vereniging weten op een goede manier de biercultuur te waarderen. Ze hadden zelfs een proevertje meegebracht van hun eigen gebrouwen biertje.
Snokke is een Blond biertje van 7,2 % Alc.Vol met wit schuim. gebrouwen door De Hoevebrouwers tijdens de braderie van Ieper. Snokke dat zo goed betekent als "we gaan er een op drinken" 'ije derm' betekent in je darm Kan ook als betekenis zijn "een snuk in je darm" als je het drinkt.
Lode van Biervliet schonk in gezelschap van Steven Vermeylen, de Ieperse bierorde en ik het biertje uit. De aroma's komen van Amarillo hop. Er was iets te veel CO2 aanwezig zodat we het eerst eventjes moesten laten staan om het verder te kunnen degusteren. Hoppig en fruitig bitter over de ganse lijn en een droge afdronk. Ja ze zijn goed op weg die bierfanaten van Ieper
Piet Salomez van het Alternatief had het druk.
Naast zijn klassieke bietjes had hij ook zijn gekende biercake mee. Heel lekker!!
Thijs Maenhout van brouwerij Maenhout uit Meulebeke stond voor het eerst op ons KBW. Hier in gezelschap van de sympathieke Francoise Goethals lid van biervereniging HIK uit Ingelmunster
Een stralende Koeketiene Er komt weldra nog een biertje op de markt. Maar nog een beetje geduld!
Hendrik Goris van bierfirma Buitenlust in gesprek met Do had naar Bissegem zijn Dubbele Buitenlust en de Totentrekker meegebracht.
Freddy Van Daele en Pierre Goossens van het Ertvelds Bier Ultimatum (EBU) kwamen ook aan Bierpoggen doen
Twee Bissegemse dames bij een Wevelgemse brouwer. Dat moet kunnen en meer mag ik daarover niet zeggen.
Richard en Francoise twee verwoede verzamelaars van bierattributen genieten van elkaars gezelschap bij een lekker biertje.
De sympathieke Valerie, vertegenwoordigster van Brasserie Lefebvre uit Quenast schenkt hier de populaire Hopus uit. Het bier is even lekker als de mooie song "Valerie" van Amy Winehouse !!
De altijd goedlachse Martine Ottevaere vertegenwoordigster van St. Bernardusbrouwerij uit Watou had voor de gelegenheid St. Bernardus Christmas Ale mee.
Verleden jaar bijna niet verkrijgbaar op de Belgische markt. De St. Bernardus Christmas Ale 10% Alc.Vol. Een prachtig donker kastanjebruin bier met lichtbruine schuimkop De neus ruikt kaneel, bruine suiker en een tikkeltje kruidnagel de smaak is net als de geur De alcohol laat zich gelden wanneer het bier opwarmt. Een bier die u doet verlangen naar Kerstmis!!
Marie-Thérèse Desmet uit Kortrijk komt elk jaar genieten op het Karakterbierfestival van HOP. "Een ideaal festival om op uw gemak verschillende biertjes te proeven"
Brouwerij Malheur uit Buggenhout was ook weer present. De sympathieke vertegenwoordigers waarbij ik hun naam vergeten ben. (hierbij een oproep voor een assistente om alles bij te houden ) hadden terug het heerlijk bier Malheur Bière Brut, meegebracht...
...en de dame in het paars kon net zoals vorig jaar er enorm van genieten.
Arthur Lagousse vertegenwoordiger Brasserie Cazeau (Templeuve) schenkt hier een prachtige saison uit.
Deze dames genieten van een Tripel Petrus van brouwerij Bavik. Een lekker biertje uit de streek.
Net zoals in Zwevegem waren de Reuzenbieren uit Nederland met hun schitterende bieren ook present.
Peer Paorel, Heer van Oosterwijck - 9,5% Alc.vol Een donker zwart bier met een beige schuimkraag. De neus is romig zoet - Licht geroosterde toetsen. Zoete aanzet - Geroosterde mout - lichtjes gerookt Zoethout - alcohol warmte Aromatische afdronk Amarillo hop Heerlijk vbier om de smaakpapillen re verwennen. We werden ook verwend met een twee jaar oud bier.
Gezellige sfeer in Bissegem en met mooie prijzen naar huis. Meer moet dat niet zijn.
Deze oogverblindende Russische afsluitblogdame Alina fluisterde mij de volgende woorden toe die ik op mijn Bierblog zeker moest vermelden :
Vorig jaar in december lag dit streekbiertje in de winkel.
De merknaam bestond al jaren en werd indertijd nog gebruikt door brouwerij Van Roy uit Wieze.
Die brouwde toen Wieze Pils, Export en Dort.
Wieze was vooral gekend voor de oktoberfeesten die er elk jaar plaats vonden. In 1956 bracht brouwerij Van Roy het concept van het Oktoberfest in München over naar Wieze. Miljoenen mensen bezochten toen de oktoberhallen in Wieze. Momenteel is het oktoberfest in München vollop bezig het eindigt op de eerste zondag in oktober. Er was dus geen geschikter moment om dit biertje te proeven een stukje jeugdnostalgie.
De naam kwam later in handen van Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek.
Maar de merknaam kwam na onderhandelen in handen van Ronny De Wolf van Rham.
Rham is een bedrijf dat zich tot nu toe bezighield met de organisatie van hobby- en bouwbeurzen.
Door de economische crisis waren de opkomsten niet meer zo groot en keek hij uit om nieuwe wegen te bewandelen. Zo startte hij verleden jaar na lang beraad en overleg een nieuwe brouwerij op.
Daar brouwerij Haacht de merknaam Wieze niet meer gebruikte kon Ronny het patent op deze populaire naam bemachtigen en zijn brouwerij de naam Wieze meegeven.
Van toen werd de Wieze Tripel Blond en Bruin geboren of beter gezegd gebrouwen.
De brouwerij in de Schrovestraat 70 draait momenteel op volle toeren, wat wij alleen maar kunnen toejuichen. Wie weet komen er nieuwe oktoberfeesten in Wieze?
Iedereen wild van de Wild op Zuiderse Zomermarkten in Kortrijk.
Iedereen wild van de Wild op Zuiderse Zomermarkten in Kortrijk
Nu de herfst sedert 21 september 2010 officieelzijn intrede heeft gedaan
wil ik U graag nog eens meenemen en terugblikken naar de zuiderse zomermarkten van Kortrijk.
Naast de zijde van de brouwers van Picobrouwerij Alvinne stonden we daar met enkele proefzoldergasten drie opeenvolgende donderdagen na elkaar op het oergezellige Sint-Maartenskerkhof onder de imposante toren van St. Maartenskerk het Alvinnebier te promoten.
Nu we niet meer konden rekenen op de mooie verschijning van
Gaëlle (restaurant Dell'Anno) moesten we via andere wegen zoeken
om leuke mensen met liefde voor het gerstenet naar ons standje te lokken om er
naast de vertrouwde Alvinne bierende Naked Ladies en De Wild te komen proeven.
Word wild van Wild was ons motto op facebook.
En het lukte aardig.
Zelfs de etiketten pasten we speciaal voor Facebook een beetje aan.
Kijk en geniet mee.
Laat de zon nog even van uit uw PC scherm in de kamer schijnen.
Diverse optredens zorgden voor een gezellige ambiance.
Onaangekondigd trokken deze kleurrijke dames langs onze stand voorbij.
Rechtstreeks van Zaventem naar de Kortrijkse Zomermarkten De Amerikaanse importeur van Alvinnebieren Matthias Neidhart van B-United hier tussen de Alvinne brouwers Glenn en Davy
De bloedmooie Sverlana kwam ook een Morpheus Wild proeven
Vlaams Oud Bruin : Morpheus Wild
Drie donderdagavonden genieten van heerlijk bier in het warm avondzonnetje
Het Mojito meisje kwam regelmatig langs met haar Cubaanse drank van rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt. We hielden het op water, mout, hop en gist. Maar toch nog vlug verbroederen dacht Davy!
Het Alvinne promo team vlnr : Marc De Keukeleire, Koen Feyen, Youri Desmedt, ikke en Davy Spiessens nippend aan een Orval!! (ontbreken : Glenn Castelijn en Stephan Smedtje Desmedt.
Lekker en verleidelijk De Morpheus Wild
Hoe later op de avond hoe schoner volk zegt het spreekwoord...
...En inderdaad, het was net geen volle maan toen deze ex Miss Georgië van uit de duisternis opdook en de Naked Ladies kwam proeven. Wij waren wild!
De Wild is eigenlijk een mengbiertje Het basisbier werd gebrouwen zonder hop, zodat de melkzuurbacteriën hun werk konden doen. Hierbij werd verhoudingsgewijs gehopt bier (Morpheus Dark) toegevoegd.
Alvinne Morpheus Wild 5,9% Alc.Vol.
Rood-bruin bier met beige volle schuimkraag
De neus ruikt zurig (melkzuur)
Tikkeltje eik
Lichtjes Vineus
De smaak is fris zurig
Zure bessen
Ook hier een eiken toetsje
Een lichte bitterheid komt gestadig opzetten
Over het algemeen zurig
Een lekkere dorstlesser
Met een droge afdronk.
Shauni Desmedt 20ste Gullegemse Ambasssadrice kwam ook proeven van de Wild en ze fluisterde me lichtjes toe
"Tot volgend jaar same place, same hour, same beer"
Ik wil langs deze weg de 400.000 mensen bedanken die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.
Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen en beschrijven.
Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk vertoeven is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.
Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen hun uiterste best doen om de o zo belangrijke Belgische Biercultuur aan de mensen te promoten zal ik verder op deze blog blijven verslaan.
De Keteniers - De Hoppepluk en De Hopast van vroeger tot nu.
Bieren proeven
Bierfestivals meemaken
Brouwerijen bezoeken enz
zijn allemaal leuke dingen die op de agenda van een bierfanaat staan.
Maar een evenement die elk jaar met rode stift in mijn agenda staat aangekruist
is de herinnering aan de vroegere hoppepluk in Poperinge.
Meer bepaald in Abele een gehucht op de Frans-Belgische grens (de frontière) en een fusiegemeente van Poperinge vind elk jaar op Wallys farm met Open Monumentendag een evocatie van de handpluk plaats
In kleurige taferelen laten oudere hoppeplukkers de geschiedenis van vroeger weer herleven.
Eerst worden de hopperanken afgestoken.
Dan wordt de hoppe van de ranken geplukt.
De mensen kwamen van einde en verre om de hoppe te komen plukken.
Ze werden betaald per kilo dat ze plukten.
Het handplukken duurde tot ongeveer eind jaren 1958. Dan werd er stilaan overgeschakeld op machinaal plukken.
In Poperinge spreken ze eigenlijk van hommel plokken i.p.v. hoppe plukken.
De hoppe wordt daarna gedroogd op de hommelast.
Beneden wordt onder de vloer door de eigenaar een vuurtje gestookt In dikke lagen droogt de hop.
De geurige hoppedampen in de ast worden door een zekere onderdruk via de Poperingse zot op het dak naar buiten geleid.
De gedroogde hop werd dan in de zakken geperst. De hoppeboer stond dan letterlijk in de zak en met zijn handen graaide hij de hoppe in de zak en met zijn voeten stampte hij de hop stevig aan.
Daarna was het tijd om een biertje te degusteren. Wat Pierre, Gilberte, Geroen en ik prompt deden.
We aten er de specialiteit van de Farm en dit zijn spieringkoteletten en "socissen" op houtvuur gegrild met een "stute" (boterham) , "patatten met de pele" en de curieus lekkere lookboter. Poperingse Food and Bier Pairing
De hoppekooi die gebruikt werd om de hop aan de klimdraad te leiden.
Het tweede deel van de namiddag stond in het teken van De Hopast van vroeger tot nu.
De Keteniers hadden speciaal op Open Monumentendag en in samenwerking met de 'Regionale Landschappen' en dienst cultuur een prachtig pacours uitgestippeld die volledig in het teken van de hop stond.
Historicus en voorzitter Guido Vandermarliere, volkszanger Pether (P-ether: ether = stilte & ruimte) en secretaris van de Keteniers en coördinator van het project Annemie Declerck namen ons met een open treintje van Expo 58 mee op een fantastische trip.
Via de glooiende landschappen en tussen de hoppevelden van Poperinge brachten ze ons via een uitgestippeld parcours op strategische plaatsen waar via vertellingen, anekdotes en muziek de geschiedenis van de Poperingse hop uit de doeken werd gedaan. Dit allemaal in het sappig neuriënd Poperings dialect.
Het begon nog eerst op het erf van Wally's farm. Professor Do (Guido Vandermarliere) vertelde ons van vrouwelijke en mannelijke hoppebellen en over de hommelpitten en reekhommel. Pether had het in het schuurtje over de hop in 1575 en het reglement in die tijd
Wally poserend voor het historische treintje die ons door de streek van Poperinge loodste. Aan boord waren tv schermen bevestigd waar nog nuttige informatie werd doorgegeven.
Het Poperingse glooiende landschap met in de verte de vele hoppevelden. Dit allemaal onder een oerdegelijke West-Vlaamse hemel.
Via Abele ging het richting Watou naar het Helleketelbos
daar reden we langs het grote Gasthuisgoed
via de grenzen van Poperinge naar t Swynland, Watou en de Clytte.
Op strategische punten werd er halt gehouden zoals hier op het hoogste punt van Poperinge. De Fazantenheuvel (hoogte 62 meter) Hier werd het verhaal verteld over het verbod op de uitvoer van hommelwortels Over de aanhouding van mannen die het toch aangedurfd hadden om hommelpitten over te smokkelen naar Watou Foto : Pether en Guido aan de zangstonde
Pether met zijn onafscheidelijke gitaar. In de verte ligt Watou.
We reden verder over de Katteman, langs de oude brouwerij De Bie via de Windweg, langs een oude hopast en langs het hopveld van Johan Derycke Via de Kapelweg en de Wulfhilleweg bereikten we
Nine Elms Cemetery
Nine Elms Cemetery De begraafplaats bevat 1556 Commonwealthgraven en 37 Duitse graven uit de eerste wereldoorlog. Er liggen ook 24 slachtoffers van tijdens de geallieerde terugtrekking naar Duinkerkein 1940. Plots XII en XIV waren vroeger 'American plots'. De ze Amerikaanse graven werden overgebracht naar het In Flanders Fields in Waregem.
Hier werd door de vertellers aangeduid wat er allemaal te zien is van af dit punt, Het ontstaan van de Vleterbeekvallei, de kweek van zwarte els en het verhaal van Bocket. Eigenaardig maar waar hier ligt ook een Duitse soldaat genaamd Hop begraven.
Daarna ging het richting Dhommelbelle
Dhommelbelle is een hopbedrijf en tezelfdertijd een gezellig vakantiehotel gelegen in de prachtige stille Westhoek aan de rand van Poperinge. Hier is ook een gerestaureerde hopast te bewonderen.
Op de vernieuwde hopast werd door Guido de geschiedenis van de hop verteld na de eerste wereldoorlog Het verhaal van de hophandelaar Carton en hopboer Demarey.
Jong en oud stonden boeiend te luisteren of toch bijna allemaal
Coördinator van het project Annemie Declerck een en al aandacht.
Aan het station van Poperinge werd ook even halt gehouden.
Het station was vroeger een bijzondere draaischijf voor wat de hoppeteelt betrof Hier kwamen tijdens het seizoen de vreemde Hoppeplukkers met de trein aangependeld. Ook de hoppestaken werden hier gelost. Verhalen over De handelaars Vandepitte, Carton en Dekoninck van Asse werden op een frivole manier uit de doeken gedaan. Ook hoe de dochter van een cafébaas aan de naam zwarte konte kwam.
Tenslotte reden we naar onze laatste stopplaats het erf van hoppeboer Joris Cambie
Joris Cambie is enkele jaren geleden overgeschakeld naar de biologische teelt. Iedereen zei toen dat hij niet goed wijs was, na verschillende oogsten die mislukten is het hem door volharding (zeggen ze touwens niet van Poperingenaren dat het keikoppen zijn?) toch gelukt om vruchtbare hoppevelden aan te leggen. Joris komt elk jaar hop te kort. Hij heeft zijn hommelvelden uitgebreid tot maar liefst 14 hectare.
De hoppevelden van Joris zijn een 14ha groot. Hier wordt uitsluitend Bio-hop geteelt.
Hoppeboer Joris Cambie heeft tekst en uitleg over zijn bedrijf.
In tegenstelling tot de handpluk werd hier getoond hoe het vandaag aan toe gaat bij een moderne hopast.
De ranken worden machinaal van hun hopbellen ontdaan.
Ze worden nog gecontroleerd en van het onnodig vuil ontdaan.
De banddroger bevat vijf verdiepingen. mm per mm wordt de hop vooruit geschoven tot de onderste verdieping waar het dan gedroogd uit de machine komt.
Tenslotte wordt de hop in balen geperst.
Na het bezoek kon men proeven van het prachtige biobier "Jessenhofke" gebrouwen met de hop van Joris.
Het is een van mijn lievelingsbieren op biogebied Dit brouwsel (gebotteld 24/8) volgens Gert (Brouwer) is een van de beste tot nu toe. Fris en hoppig.
Elke bierliefhebber zou deze trip eens in zijn leven moeten mee gemaakt hebben. Hop is toch een van de bijzonderste ingrediënten van het bier! Waarom niet eens vertoeven in een gastvrije streek waar deze bijzondere plant gekweekt wordt.
Laat U zich onderdompelen in de wereld en de geuren van de hommel
Of kom volgend jaar eens af tijdens Open Monumentendag.
Om u te overtuigen heb ik iemand gevonden om u nog meer onder druk te zetten.
je mo noste joare eki overstekn, enni
en ne nommelof bezoekn
en bring julder ullewupper mee. 'k zal er wok zin.
Het Brugs Bierfestival deel 2 - Ook dit is het Brugs Bierfestival
Wat zullen we proeven, twee dagen lang Wat zullen we proeven, wat een verlangen [2x] Er is genoeg voor iedereen Dus proeven we samen, Sla het vat maar aan Ja, proeven we samen, niet alleen [2x]
Het proeven van bier brengt mensen samen, geeft plezier en zorgt voor een goede sfeer.
Geniet van onderstaande foto's van bierliefhebbers, brouwers, Toeristen... Kortom .... allemaal lieve mensen Ook dit is..
het Brugs Bierfestival 2010
Zonder woorden
We bedanken nog Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) omdat ze met Geroen en ik wilde toosten en ook voor de goede smaak die ze heeft wat bier betreft (nl Orval)
Het lieve Japanees afsluitblogmeisje Runa Unagami fluisterde mij de volgende woorden toe die ik op mijn Bierblog moest vermelden :
Verleden jaar had ik nog op het einde van mijn fotoreportage van het derde Brugs Bierfestival geschreven
De nieuwe en vervroegde data voor volgend jaar zal BAB toelaten om de volledige binnenkoer van de Hallentoren om te toveren tot een prachtig openluchtterras waarbij de bezoekers zullen kunnen genieten van hun biertje op de tonen van een beiaardconcert. Dank zij dit buitenterras zullen ook de binnenzalen ontlast worden van de drukte wat aanzienlijk nog meer comfort zal opleveren voor de bezoeker.
En zo geschiedde. Ondanks de 10.000 bierliefhebbers was er geen enkel probleem van drukte. De brede gangen van de Rodenbach & Pickeryzaal konden de mensenstroom nu gemakkelijk opvangen. De mensen vulden de beide zalen en het buitenterras zat vol. Iedereen kon nu rustig genieten in een prachtig decor van de
schitterende biercultuur die België rijk is..
Een trotse voorzitter Marc Vandepittesomde een aantal duizelingwekkende getallen op We verwachten dit jaar meer dan 10.000 bezoekers. die zullen maar liefst 250 verschillende bieren kunnen proeven aan 67 brouwerijstanden. Meer dan 150 medewerkers zullen ervoor zorgen dat dit festival ordelijk verloopt zes topchefs demonstreren culinaire hoogstandjes
2000 belegde broodjes werden voor vandaag besteld enz
Hij bedankte ook de stad Brugge, alle medewerkers en sponsors.
Schepen Jean-Marie Bogaert was maar al te blij dat hij dit jaar er terug bij kon zijn. Hij was fier dat zo'n groots evenement mag doorgaan in Brugge. Brugge de stad met het meest aantal Michelin sterren op hun grondgebied. Ik heb gezorgd voor het lekkere weer, de BAB ploeg zorgt voor de rest.
Na de introductie volgde zoals gewoonlijk een rondleiding voor de genodigden
langs alle standen met hier en daar een stilstand voor een korte uitleg. Rechts voorzitter Marc Vandepitte in gezelschap van schepen Jean-Marie Bogaert en Hilde Decleer. In het midden : Jan Van Belle, reporter van Het Nieuwsblad. Achteraan links BAB bestuurslid Stephan Vanpachtenbeke.
Toch even halt houden bij een stand met een rijkdom aan bier. Achter de schermen, een beetje aan het oog onttrokken stonden alle Belgische Trappistenbieren opgesteld. Inderdaad ook de Westvleteren 12 was te proeven!
Beneden stond zoals elk jaar de BAB 401 bar. Ook hier werd even halt gehouden. De stand werd uitgebaat door Christoph Dhoore en Anneke Vanbellegem Het eigen clubbier BAB 401 wordt gebrouwen door brouwerij Strubbe en werd hier constant getapt. Deze prachtige roodkoperen bar is een creatie van CoEnCo uit Oostkamp.
De medewerkers waren duidelijk klaar voor de vierde editie in goede banen te leiden. Paul Vanneste, Caty Dufaux, bakkertje Danny Verhelst en Kathleen Hoens nemen voor de zekerheid de lijsten nog eens door van de tombola.
De gebroeders Bostyn & Co. staan klaar om de mensen te ontvangen die via het gelijkvloers de Hallen betreedt. Ze voorzien de bezoekers van een prachtig degustatieglaasje en een schitterende Festivalbrochure.
Nog even de traditionele groepsfoto voor de officiële opening. BAB-bestuursleden Marc Vandepitte, Sven Warmoes , Paul Vandekerckhove, Eddy Geysen, Stephan Vanpachtenbeke met schepen Jean-Marie Bogaert en Hilde Decleer.
Eindelijk is het zover. Voorzitter Marc Vandepitte kan het 4de Brugs Bierfestival voor open verklaren.
Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) kwam ook de sfeer opsnuiven. Ze vertrouwde me toe dat haar lievelingsbier "Orval" was.
In een minimum van tijd waren de zitplaatsen volzet.
Omdat het onmogelijk is om alle brouwerijstanden te fotograferen heb ik mij ditmaal toegespitst op de brouwers die volgende week op 25 september 2010 naar het Karakterbierfestival in Bissegem zullen komen. Ook enkele nieuwe biertjes heb ik op mijn digitaalke vastgelegd.
Wim van brouwerij De Graal in gesprek met Geroen Vansteenbrugge. Wim had zijn Triverius en zijn Tripel Quest bij.
Palm Breweries was aanwezig met de Westvlaamse bieren Steenbrugge Blond, Brugse Tripel, Steenbrugge Dubbel en Rodenbach. Ik hoop dat ze in Bissegem de nieuwe Vintage 2008 zullen meehebben??
Ik heb toch De Hr Rudy Ghequire sitemanager van Rodenbach
aangesproken.Wie weet?
Brasserie Lefebvre uit het Waals Brabantse Quenast was aanwezig met hun Barbâr honingbieren en de hoppige Hopus gebrouwen met 5 Europese hopsoorten.
Een primeur in Brugge was het nieuwe brouwsel van bierfirma Lesage "Lambinus honingbier 7,5% Alc.Vol. is een heerlijk biertje gebrouwen door De Proefbrouwerij.
Jessenhofke werd vertegenwoordigd door 2 Jessenhofke fans Bjorn en Ils. Bière de garde, Jessenhofke Triple, Bruin, Maya en Pimpernel waren de bieren die je aan de stand kon proeven.
Ook deze brouwerij komt met hun biobieren naar Bissegem.
Martine Ottevaere de vriendelijke vertegenwoordigster van St. Bernardus komt ook naar het Karakterbierfestival in Bissegem. Net zoals in Brugge zal ze naast de lekkere Bernardus klassiekers het prachtige bier St. Bernardus Christmale Ale mee brengen.
Ook een primeurke was het kruidenbiertje "Den Zytholoog" Een nieuw biertje van bierfirma Vacas, gebrouwen in De Proefbrouwerij.
Twee Bacelles op de foto. Jeroen zoon van Nino en Tonino Bacelle van bierwinkel Bacelle uit Wevelgem. Beide heren hoe kan het anders vertegenwoordigden brouwerij De Ranke. Klassiekers als XX bitter, Guldenberg, hun nieuwe Saison en Noire de Dottignies kon je proeven. Hopelijk hebben ze in Bissegem enkele flessen mee van hun nieuwe Harvest Brouwsel die momenteel aan het lageren is?
Ik denk het wel?
Indien er prijzen zouden uitgereikt worden voor de meest vriendelijke vertegenwoordiger dan is Dirk Van Damme zeker bij de prijswinnaars. Ook de bieren zijn winaars Malheur 8, 10, 12 en de Brut zijn schitterende brouwsels uit Buggenhout. Ook deze brouwerij komt de standen vervoegen in Bissegem.
Nog een primeurke was Gruut Bruin een biertje met een lichte notensmaak van brouwerij Gruut uit Gent.
Brouwerij "De Dochter van De Korenaar" mogen we ook welkom heten op het Karakterbierfestival van HOP. Ronald Mengerink zal naast zijn gekende biertjes een speciaalke meebrengen
Dit speciaalke was al te proeven als primeur in Brugge. "Embrasse Oak Aged". Een biertje 3 maanden gerijpt op whiskey- en cognacvaten ( 1/3 cognacvat, en 2/3 whiskeyvat ) Type: Oak Aged Belgian Strong Dark Ale.
Sandrino de vertegenwoordiger van Het Sas/Van Eecke is overal tegenwoordig met de klassiekers uit de Belgische Biercultuur. Ook in Brugge had hij bijna zijn voltallig gamma mee.
De primeurs waren talrijk aanwezig in Brugge. Het bierfestival kon uitpakken met een nieuw bier van hun eigen stadsbrouwerij De Halve Maan. Naast Brugse Zot blond en dubbel bruin, Brugse Bok, Straffe Hendrik was er ook Straffe Hendrik Quadrupel te proeven. Een zwaar donker bier van maar liefst 11,0% Alc.
Naast de stand van de Belgische Trappisten (uiteraard druk bezocht) was er de stand van de Trappisten uit Koniningshoeven Nederland. Ze hadden hun nieuwe biertjes bij. La Trappe Puur en deze schitterende La Trappe Quadrupel Oak Aged. 10%Alc.Vol. Vanille en warme alcohol in de neus en complexiteit in de mond.
Loes schenkt hier een "Onbekend is Onbemind" van bierfirma Het Alternatief. Wie wil ook kennis maken met Loes Salomez de dochter van Piet moet beslist volgende week naar het Karakterbierweekend in Bissegem komen. Net zoals in Brugge ga je kunnen proeven van enkele toppers uit het Alternatief gamma. Het bier "Onbekend is Onbemind" waarvan er een beperkte voorraad te proeven was in Brugge zal ook in kleine oplage te degusteren zijn. Op = op.
In vergelijking met verleden jaar zat de binnenkoer van de Brugse Stadshallen nokvol. Zo ontstond een aangename ruimte binnen.
Zoals altijd is het Brugs Bierfestival een schitterend evenement. Het mag beschouwd worden als een van de beste drie van België. Een prachtige organisatie opgebouwd door een gedreven ploeg.
PROFICIAT BAB!
Dat het Brugs Bierfestival stilaan wereldwijd bekend geraakt bewijzen de foto's in deel 2.
"Ook dit is het Brugs Bierfestival" Een collage van toeristen, bierproevers en brouwers Kortom prachtige levensgenieters