Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
01-10-2010
Karakterbierfestival HOP 2010 - Bissegem
KARAKTERBIERFESTIVAL HOP 2010
Bierproeven is genieten,
alleen of "en petit comité "zoals BABlid Stephan Vanpachtenbeke zo mooi verwoord.
Genieten van al het lekkers dat de brouwers uit hun brouwketels toveren.
Daarom hebben we bij HOP het woordje Bierpoggen uitgevonden.
Het was eerst een afkorting ontsproten uit het bierbrein van voorzitter Lode Van Biervliet.
Ik heb op Facebook en in het HOPnieuws er een werkwoord van gemaakt.
Bierpoggen of bier Proeven, ontdekken en genieten.
Het woord zal waarschijnlijk nooit in de Dikke Van Dale staan, maar je weet maar nooit?
Het woord bevat slechts 25 calorieën!
Niets dan blije gezichten in Bissegem.
Bierpoggen kon je vorig weekend op het Karakterbierfestival van HOP
In Bissegem.
Dat het festival aan populariteit wint bewees de talrijke opkomst.
In een gezellige en rustige sfeer konden de mensen en de echte bierliefhebbers
proeven van vele prachtige bieren van maar liefst 16 brouwerijen en bierfirmas.
Geen onontwikkeld plat drinkgelag of zuippartij waaraan
trouwens de brouwers weinig boodschap aan hebben.
(U mag als brouwer nog zoveel bier uitschenken en publiciteit maken,
als de mensen de dag nadien geen benul meer hebben van wat ze gedronken
hebben is het eigenlijk een maat voor niets).
Brouwerij Jessenhofke uit het verre Kuringen (Hasselt) had maar liefst twee wereldprimeurs mee in Bissegem! Waarvoor dank. Foto : Brouwer Gert Jordens in gesprek met Marieroos en Vital de standuitbaters van Jessenhofke.
Pimpernel 8% Alc.Vol. Een helder biertje met een mooie witte schuimkraag De neus is lichtmoutig met een bedwelming van fruitige toetsen. Een bitter biertje zowel in de aanzet als in de afdronk. Lekker Biobiertje.
Ook nieuw was deze Biere de Garde 10% Alc.Vol. Een helder bruin bier zonder schuim. De basis voor dit biertje is Jessenhofke Tripel. Het bier heeft een zwoel likeuraroma ook zoete kandij De smaak is die van donker fruit Het heeft een warme alcoholtoets met bitterheid in de achtergrond De afdronk is ook bitter. Lekker degustatiebier.
De Ranke (Dottenijs - Dottignies) had naast zijn klassiekers, een proevertje mee van hun nieuw onlangs gebrouwen bier "Hop Harvest 2010" Op de foto : Twee leden van BAB Brugge. links Tony Dauwens en rechts Paul Vanneste. Naast Tony Walter Thys van de Beerbrothers Mechelen.
Nog te jong maar nu al in het bezit van een prachtig hoppig aroma en smaak. Het bier kwam rechtstreeks in limonadeflessen van de lagertanks en is nog in volle ontplooiing. De Hop Harvest 2010 kreeg als moederbrouwsel ditmaal de Guldenberg. De hoppe kwam rechtstreeks zonder te drogen van het hoppeveld naar de kookketel. (Green Hopping)
Het Graalkasteel. met daarnaast een 75cl fles "Triverius" Deze prachtig vormgegeven originele geschenkverpakking van brouwerij De Graal (Brakel) bevat zo maar eventjes acht flesjes van 33 cl uit het volledige assortiment van De Graalbieren, met daarbovenop nog eens een echt De Graal bierglas. Dit alles in een adembenemende verpakking in de vorm van een kasteel. Ridders weten waarom.
Wim van brouwerij De Graal en assistent in gesprek met Peter Van der Meulen. Peter is bezig met een interessant project BIERBAR genaamd.
BIERBAR zal helpen dat brouwers hun bieren sterker kunnen positioneren op de Belgische markt. De baseline van BIERBAR is dan ook Schenk je eigen bier, zowel in de letterlijke als figuurlijke betekenis! Meer in het volgende HOPnieuws
Ronald Mengerink van Brouwerij "De Dochter van De Korenaar" uit Baarle Hertog had naast zijn gekende biertjes ook de "Embrasse Oak Aged" mee. Foto : De Brouwer (links) in gesprek met een bierfanaat.
De prachtige voorstelling van zijn bieren
Ronald Mengerink schenkt hier de "Embrasse Oak Aged" uit. Een biertje 3 maanden gerijpt op whiskey- en cognacvaten ( 1/3 cognacvat, en 2/3 whiskeyvat ) Type: Oak Aged Belgian Strong Dark Ale. Een donker biertje met een beige (lichtbruine) schuimkraag. Romige aroma's van vanille en donker fruit. De heerlijke smaak van donker chocolade en koffie is een genot in de mond Ook hier en daar een nootachtige toets en alcoholwarmte. Heerlijke smaak in Bissegem
Genieters van het eerste uur Tim De Rouck en Marina de Regt (vooraan) en Felix Mattelaer en Nele Carrein. Allen van de Gentse Biervereniging.
Achter de tapkranen van Rodenbach stond Edwin Ghekiere van het Poperings Bierproeversgenootschap en broer van Rudi (Manager Rodenbach) Hier in gesprek met toekomstige brouwer Kris Langouche. Ook Rodenbach zorgde voor een primeur (Bedankt Rudi). De bierliefhebbers in Bissegem konden als eerste kennis maken met de Rodenbach Vintage 2008 van 't vat.
Edwin Ghekiere en Dominiek van tapasbar en streekbierhuis "De Pado" uit Tielt klinken op de gezondheid van alle bierpoggers.
Een vat Rodenbach Vintage 2008. Roodbruin bier met een aroma van donkere fruit. Ook toetsen van cider. De smaak is raak. krachtig met fijne fruitig toetsen. Licht zurig maar goed in balans met het moutige. Zeer droge afdronk. Een complex biertje puur natuur. Een ode aan de smaakpapillen!
Aan het werk en ook eens in beeld Patrick Holderbeke van de Kortrijkse perskring.
Drie prachtige bieren van brouwerij "De Glazen Toren" uit Erpe Mere in hun originele wikkels. Odinneke, Maison d'Erpe Mere en Cuvée Angelique
De mooie Line Vyvey (Hoplid) brengt tussen twee schiften door een bezoek aan brouwerij Het Sas/Van Eecke. Deze stand werd uitgebaat door Ruben Vanherpe. Alle klassieke bieren uit Boezinge en Watou waren er te proeven
De Biervereniging "De Bierorde van Vauban" waren ook aanwezig. Deze jonge Ieperse vereniging weten op een goede manier de biercultuur te waarderen. Ze hadden zelfs een proevertje meegebracht van hun eigen gebrouwen biertje.
Snokke is een Blond biertje van 7,2 % Alc.Vol met wit schuim. gebrouwen door De Hoevebrouwers tijdens de braderie van Ieper. Snokke dat zo goed betekent als "we gaan er een op drinken" 'ije derm' betekent in je darm Kan ook als betekenis zijn "een snuk in je darm" als je het drinkt.
Lode van Biervliet schonk in gezelschap van Steven Vermeylen, de Ieperse bierorde en ik het biertje uit. De aroma's komen van Amarillo hop. Er was iets te veel CO2 aanwezig zodat we het eerst eventjes moesten laten staan om het verder te kunnen degusteren. Hoppig en fruitig bitter over de ganse lijn en een droge afdronk. Ja ze zijn goed op weg die bierfanaten van Ieper
Piet Salomez van het Alternatief had het druk.
Naast zijn klassieke bietjes had hij ook zijn gekende biercake mee. Heel lekker!!
Thijs Maenhout van brouwerij Maenhout uit Meulebeke stond voor het eerst op ons KBW. Hier in gezelschap van de sympathieke Francoise Goethals lid van biervereniging HIK uit Ingelmunster
Een stralende Koeketiene Er komt weldra nog een biertje op de markt. Maar nog een beetje geduld!
Hendrik Goris van bierfirma Buitenlust in gesprek met Do had naar Bissegem zijn Dubbele Buitenlust en de Totentrekker meegebracht.
Freddy Van Daele en Pierre Goossens van het Ertvelds Bier Ultimatum (EBU) kwamen ook aan Bierpoggen doen
Twee Bissegemse dames bij een Wevelgemse brouwer. Dat moet kunnen en meer mag ik daarover niet zeggen.
Richard en Francoise twee verwoede verzamelaars van bierattributen genieten van elkaars gezelschap bij een lekker biertje.
De sympathieke Valerie, vertegenwoordigster van Brasserie Lefebvre uit Quenast schenkt hier de populaire Hopus uit. Het bier is even lekker als de mooie song "Valerie" van Amy Winehouse !!
De altijd goedlachse Martine Ottevaere vertegenwoordigster van St. Bernardusbrouwerij uit Watou had voor de gelegenheid St. Bernardus Christmas Ale mee.
Verleden jaar bijna niet verkrijgbaar op de Belgische markt. De St. Bernardus Christmas Ale 10% Alc.Vol. Een prachtig donker kastanjebruin bier met lichtbruine schuimkop De neus ruikt kaneel, bruine suiker en een tikkeltje kruidnagel de smaak is net als de geur De alcohol laat zich gelden wanneer het bier opwarmt. Een bier die u doet verlangen naar Kerstmis!!
Marie-Thérèse Desmet uit Kortrijk komt elk jaar genieten op het Karakterbierfestival van HOP. "Een ideaal festival om op uw gemak verschillende biertjes te proeven"
Brouwerij Malheur uit Buggenhout was ook weer present. De sympathieke vertegenwoordigers waarbij ik hun naam vergeten ben. (hierbij een oproep voor een assistente om alles bij te houden ) hadden terug het heerlijk bier Malheur Bière Brut, meegebracht...
...en de dame in het paars kon net zoals vorig jaar er enorm van genieten.
Arthur Lagousse vertegenwoordiger Brasserie Cazeau (Templeuve) schenkt hier een prachtige saison uit.
Deze dames genieten van een Tripel Petrus van brouwerij Bavik. Een lekker biertje uit de streek.
Net zoals in Zwevegem waren de Reuzenbieren uit Nederland met hun schitterende bieren ook present.
Peer Paorel, Heer van Oosterwijck - 9,5% Alc.vol Een donker zwart bier met een beige schuimkraag. De neus is romig zoet - Licht geroosterde toetsen. Zoete aanzet - Geroosterde mout - lichtjes gerookt Zoethout - alcohol warmte Aromatische afdronk Amarillo hop Heerlijk vbier om de smaakpapillen re verwennen. We werden ook verwend met een twee jaar oud bier.
Gezellige sfeer in Bissegem en met mooie prijzen naar huis. Meer moet dat niet zijn.
Deze oogverblindende Russische afsluitblogdame Alina fluisterde mij de volgende woorden toe die ik op mijn Bierblog zeker moest vermelden :
Vorig jaar in december lag dit streekbiertje in de winkel.
De merknaam bestond al jaren en werd indertijd nog gebruikt door brouwerij Van Roy uit Wieze.
Die brouwde toen Wieze Pils, Export en Dort.
Wieze was vooral gekend voor de oktoberfeesten die er elk jaar plaats vonden. In 1956 bracht brouwerij Van Roy het concept van het Oktoberfest in München over naar Wieze. Miljoenen mensen bezochten toen de oktoberhallen in Wieze. Momenteel is het oktoberfest in München vollop bezig het eindigt op de eerste zondag in oktober. Er was dus geen geschikter moment om dit biertje te proeven een stukje jeugdnostalgie.
De naam kwam later in handen van Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek.
Maar de merknaam kwam na onderhandelen in handen van Ronny De Wolf van Rham.
Rham is een bedrijf dat zich tot nu toe bezighield met de organisatie van hobby- en bouwbeurzen.
Door de economische crisis waren de opkomsten niet meer zo groot en keek hij uit om nieuwe wegen te bewandelen. Zo startte hij verleden jaar na lang beraad en overleg een nieuwe brouwerij op.
Daar brouwerij Haacht de merknaam Wieze niet meer gebruikte kon Ronny het patent op deze populaire naam bemachtigen en zijn brouwerij de naam Wieze meegeven.
Van toen werd de Wieze Tripel Blond en Bruin geboren of beter gezegd gebrouwen.
De brouwerij in de Schrovestraat 70 draait momenteel op volle toeren, wat wij alleen maar kunnen toejuichen. Wie weet komen er nieuwe oktoberfeesten in Wieze?
Iedereen wild van de Wild op Zuiderse Zomermarkten in Kortrijk.
Iedereen wild van de Wild op Zuiderse Zomermarkten in Kortrijk
Nu de herfst sedert 21 september 2010 officieelzijn intrede heeft gedaan
wil ik U graag nog eens meenemen en terugblikken naar de zuiderse zomermarkten van Kortrijk.
Naast de zijde van de brouwers van Picobrouwerij Alvinne stonden we daar met enkele proefzoldergasten drie opeenvolgende donderdagen na elkaar op het oergezellige Sint-Maartenskerkhof onder de imposante toren van St. Maartenskerk het Alvinnebier te promoten.
Nu we niet meer konden rekenen op de mooie verschijning van
Gaëlle (restaurant Dell'Anno) moesten we via andere wegen zoeken
om leuke mensen met liefde voor het gerstenet naar ons standje te lokken om er
naast de vertrouwde Alvinne bierende Naked Ladies en De Wild te komen proeven.
Word wild van Wild was ons motto op facebook.
En het lukte aardig.
Zelfs de etiketten pasten we speciaal voor Facebook een beetje aan.
Kijk en geniet mee.
Laat de zon nog even van uit uw PC scherm in de kamer schijnen.
Diverse optredens zorgden voor een gezellige ambiance.
Onaangekondigd trokken deze kleurrijke dames langs onze stand voorbij.
Rechtstreeks van Zaventem naar de Kortrijkse Zomermarkten De Amerikaanse importeur van Alvinnebieren Matthias Neidhart van B-United hier tussen de Alvinne brouwers Glenn en Davy
De bloedmooie Sverlana kwam ook een Morpheus Wild proeven
Vlaams Oud Bruin : Morpheus Wild
Drie donderdagavonden genieten van heerlijk bier in het warm avondzonnetje
Het Mojito meisje kwam regelmatig langs met haar Cubaanse drank van rum, limoensap, rietsuiker, spuitwater en munt. We hielden het op water, mout, hop en gist. Maar toch nog vlug verbroederen dacht Davy!
Het Alvinne promo team vlnr : Marc De Keukeleire, Koen Feyen, Youri Desmedt, ikke en Davy Spiessens nippend aan een Orval!! (ontbreken : Glenn Castelijn en Stephan Smedtje Desmedt.
Lekker en verleidelijk De Morpheus Wild
Hoe later op de avond hoe schoner volk zegt het spreekwoord...
...En inderdaad, het was net geen volle maan toen deze ex Miss Georgië van uit de duisternis opdook en de Naked Ladies kwam proeven. Wij waren wild!
De Wild is eigenlijk een mengbiertje Het basisbier werd gebrouwen zonder hop, zodat de melkzuurbacteriën hun werk konden doen. Hierbij werd verhoudingsgewijs gehopt bier (Morpheus Dark) toegevoegd.
Alvinne Morpheus Wild 5,9% Alc.Vol.
Rood-bruin bier met beige volle schuimkraag
De neus ruikt zurig (melkzuur)
Tikkeltje eik
Lichtjes Vineus
De smaak is fris zurig
Zure bessen
Ook hier een eiken toetsje
Een lichte bitterheid komt gestadig opzetten
Over het algemeen zurig
Een lekkere dorstlesser
Met een droge afdronk.
Shauni Desmedt 20ste Gullegemse Ambasssadrice kwam ook proeven van de Wild en ze fluisterde me lichtjes toe
"Tot volgend jaar same place, same hour, same beer"
Ik wil langs deze weg de 400.000 mensen bedanken die mijn bierblog met een bezoekje vereerden.
Met veel eerbied voor onze Belgische brouwers en hun bieren zal ik deze fantastische vakmensen en hun lekkere brouwsels op dezelfde manier via dit blog blijven aanmoedigen en beschrijven.
Ook gezellige cafeetjes en restaurants waar het leuk vertoeven is zullen nog altijd de nodige aandacht krijgen.
Fotoverslagen van bierevenementen waar Zythos- en andere verenigingen hun uiterste best doen om de o zo belangrijke Belgische Biercultuur aan de mensen te promoten zal ik verder op deze blog blijven verslaan.
De Keteniers - De Hoppepluk en De Hopast van vroeger tot nu.
Bieren proeven
Bierfestivals meemaken
Brouwerijen bezoeken enz
zijn allemaal leuke dingen die op de agenda van een bierfanaat staan.
Maar een evenement die elk jaar met rode stift in mijn agenda staat aangekruist
is de herinnering aan de vroegere hoppepluk in Poperinge.
Meer bepaald in Abele een gehucht op de Frans-Belgische grens (de frontière) en een fusiegemeente van Poperinge vind elk jaar op Wallys farm met Open Monumentendag een evocatie van de handpluk plaats
In kleurige taferelen laten oudere hoppeplukkers de geschiedenis van vroeger weer herleven.
Eerst worden de hopperanken afgestoken.
Dan wordt de hoppe van de ranken geplukt.
De mensen kwamen van einde en verre om de hoppe te komen plukken.
Ze werden betaald per kilo dat ze plukten.
Het handplukken duurde tot ongeveer eind jaren 1958. Dan werd er stilaan overgeschakeld op machinaal plukken.
In Poperinge spreken ze eigenlijk van hommel plokken i.p.v. hoppe plukken.
De hoppe wordt daarna gedroogd op de hommelast.
Beneden wordt onder de vloer door de eigenaar een vuurtje gestookt In dikke lagen droogt de hop.
De geurige hoppedampen in de ast worden door een zekere onderdruk via de Poperingse zot op het dak naar buiten geleid.
De gedroogde hop werd dan in de zakken geperst. De hoppeboer stond dan letterlijk in de zak en met zijn handen graaide hij de hoppe in de zak en met zijn voeten stampte hij de hop stevig aan.
Daarna was het tijd om een biertje te degusteren. Wat Pierre, Gilberte, Geroen en ik prompt deden.
We aten er de specialiteit van de Farm en dit zijn spieringkoteletten en "socissen" op houtvuur gegrild met een "stute" (boterham) , "patatten met de pele" en de curieus lekkere lookboter. Poperingse Food and Bier Pairing
De hoppekooi die gebruikt werd om de hop aan de klimdraad te leiden.
Het tweede deel van de namiddag stond in het teken van De Hopast van vroeger tot nu.
De Keteniers hadden speciaal op Open Monumentendag en in samenwerking met de 'Regionale Landschappen' en dienst cultuur een prachtig pacours uitgestippeld die volledig in het teken van de hop stond.
Historicus en voorzitter Guido Vandermarliere, volkszanger Pether (P-ether: ether = stilte & ruimte) en secretaris van de Keteniers en coördinator van het project Annemie Declerck namen ons met een open treintje van Expo 58 mee op een fantastische trip.
Via de glooiende landschappen en tussen de hoppevelden van Poperinge brachten ze ons via een uitgestippeld parcours op strategische plaatsen waar via vertellingen, anekdotes en muziek de geschiedenis van de Poperingse hop uit de doeken werd gedaan. Dit allemaal in het sappig neuriënd Poperings dialect.
Het begon nog eerst op het erf van Wally's farm. Professor Do (Guido Vandermarliere) vertelde ons van vrouwelijke en mannelijke hoppebellen en over de hommelpitten en reekhommel. Pether had het in het schuurtje over de hop in 1575 en het reglement in die tijd
Wally poserend voor het historische treintje die ons door de streek van Poperinge loodste. Aan boord waren tv schermen bevestigd waar nog nuttige informatie werd doorgegeven.
Het Poperingse glooiende landschap met in de verte de vele hoppevelden. Dit allemaal onder een oerdegelijke West-Vlaamse hemel.
Via Abele ging het richting Watou naar het Helleketelbos
daar reden we langs het grote Gasthuisgoed
via de grenzen van Poperinge naar t Swynland, Watou en de Clytte.
Op strategische punten werd er halt gehouden zoals hier op het hoogste punt van Poperinge. De Fazantenheuvel (hoogte 62 meter) Hier werd het verhaal verteld over het verbod op de uitvoer van hommelwortels Over de aanhouding van mannen die het toch aangedurfd hadden om hommelpitten over te smokkelen naar Watou Foto : Pether en Guido aan de zangstonde
Pether met zijn onafscheidelijke gitaar. In de verte ligt Watou.
We reden verder over de Katteman, langs de oude brouwerij De Bie via de Windweg, langs een oude hopast en langs het hopveld van Johan Derycke Via de Kapelweg en de Wulfhilleweg bereikten we
Nine Elms Cemetery
Nine Elms Cemetery De begraafplaats bevat 1556 Commonwealthgraven en 37 Duitse graven uit de eerste wereldoorlog. Er liggen ook 24 slachtoffers van tijdens de geallieerde terugtrekking naar Duinkerkein 1940. Plots XII en XIV waren vroeger 'American plots'. De ze Amerikaanse graven werden overgebracht naar het In Flanders Fields in Waregem.
Hier werd door de vertellers aangeduid wat er allemaal te zien is van af dit punt, Het ontstaan van de Vleterbeekvallei, de kweek van zwarte els en het verhaal van Bocket. Eigenaardig maar waar hier ligt ook een Duitse soldaat genaamd Hop begraven.
Daarna ging het richting Dhommelbelle
Dhommelbelle is een hopbedrijf en tezelfdertijd een gezellig vakantiehotel gelegen in de prachtige stille Westhoek aan de rand van Poperinge. Hier is ook een gerestaureerde hopast te bewonderen.
Op de vernieuwde hopast werd door Guido de geschiedenis van de hop verteld na de eerste wereldoorlog Het verhaal van de hophandelaar Carton en hopboer Demarey.
Jong en oud stonden boeiend te luisteren of toch bijna allemaal
Coördinator van het project Annemie Declerck een en al aandacht.
Aan het station van Poperinge werd ook even halt gehouden.
Het station was vroeger een bijzondere draaischijf voor wat de hoppeteelt betrof Hier kwamen tijdens het seizoen de vreemde Hoppeplukkers met de trein aangependeld. Ook de hoppestaken werden hier gelost. Verhalen over De handelaars Vandepitte, Carton en Dekoninck van Asse werden op een frivole manier uit de doeken gedaan. Ook hoe de dochter van een cafébaas aan de naam zwarte konte kwam.
Tenslotte reden we naar onze laatste stopplaats het erf van hoppeboer Joris Cambie
Joris Cambie is enkele jaren geleden overgeschakeld naar de biologische teelt. Iedereen zei toen dat hij niet goed wijs was, na verschillende oogsten die mislukten is het hem door volharding (zeggen ze touwens niet van Poperingenaren dat het keikoppen zijn?) toch gelukt om vruchtbare hoppevelden aan te leggen. Joris komt elk jaar hop te kort. Hij heeft zijn hommelvelden uitgebreid tot maar liefst 14 hectare.
De hoppevelden van Joris zijn een 14ha groot. Hier wordt uitsluitend Bio-hop geteelt.
Hoppeboer Joris Cambie heeft tekst en uitleg over zijn bedrijf.
In tegenstelling tot de handpluk werd hier getoond hoe het vandaag aan toe gaat bij een moderne hopast.
De ranken worden machinaal van hun hopbellen ontdaan.
Ze worden nog gecontroleerd en van het onnodig vuil ontdaan.
De banddroger bevat vijf verdiepingen. mm per mm wordt de hop vooruit geschoven tot de onderste verdieping waar het dan gedroogd uit de machine komt.
Tenslotte wordt de hop in balen geperst.
Na het bezoek kon men proeven van het prachtige biobier "Jessenhofke" gebrouwen met de hop van Joris.
Het is een van mijn lievelingsbieren op biogebied Dit brouwsel (gebotteld 24/8) volgens Gert (Brouwer) is een van de beste tot nu toe. Fris en hoppig.
Elke bierliefhebber zou deze trip eens in zijn leven moeten mee gemaakt hebben. Hop is toch een van de bijzonderste ingrediënten van het bier! Waarom niet eens vertoeven in een gastvrije streek waar deze bijzondere plant gekweekt wordt.
Laat U zich onderdompelen in de wereld en de geuren van de hommel
Of kom volgend jaar eens af tijdens Open Monumentendag.
Om u te overtuigen heb ik iemand gevonden om u nog meer onder druk te zetten.
je mo noste joare eki overstekn, enni
en ne nommelof bezoekn
en bring julder ullewupper mee. 'k zal er wok zin.
Het Brugs Bierfestival deel 2 - Ook dit is het Brugs Bierfestival
Wat zullen we proeven, twee dagen lang Wat zullen we proeven, wat een verlangen [2x] Er is genoeg voor iedereen Dus proeven we samen, Sla het vat maar aan Ja, proeven we samen, niet alleen [2x]
Het proeven van bier brengt mensen samen, geeft plezier en zorgt voor een goede sfeer.
Geniet van onderstaande foto's van bierliefhebbers, brouwers, Toeristen... Kortom .... allemaal lieve mensen Ook dit is..
het Brugs Bierfestival 2010
Zonder woorden
We bedanken nog Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) omdat ze met Geroen en ik wilde toosten en ook voor de goede smaak die ze heeft wat bier betreft (nl Orval)
Het lieve Japanees afsluitblogmeisje Runa Unagami fluisterde mij de volgende woorden toe die ik op mijn Bierblog moest vermelden :
Verleden jaar had ik nog op het einde van mijn fotoreportage van het derde Brugs Bierfestival geschreven
De nieuwe en vervroegde data voor volgend jaar zal BAB toelaten om de volledige binnenkoer van de Hallentoren om te toveren tot een prachtig openluchtterras waarbij de bezoekers zullen kunnen genieten van hun biertje op de tonen van een beiaardconcert. Dank zij dit buitenterras zullen ook de binnenzalen ontlast worden van de drukte wat aanzienlijk nog meer comfort zal opleveren voor de bezoeker.
En zo geschiedde. Ondanks de 10.000 bierliefhebbers was er geen enkel probleem van drukte. De brede gangen van de Rodenbach & Pickeryzaal konden de mensenstroom nu gemakkelijk opvangen. De mensen vulden de beide zalen en het buitenterras zat vol. Iedereen kon nu rustig genieten in een prachtig decor van de
schitterende biercultuur die België rijk is..
Een trotse voorzitter Marc Vandepittesomde een aantal duizelingwekkende getallen op We verwachten dit jaar meer dan 10.000 bezoekers. die zullen maar liefst 250 verschillende bieren kunnen proeven aan 67 brouwerijstanden. Meer dan 150 medewerkers zullen ervoor zorgen dat dit festival ordelijk verloopt zes topchefs demonstreren culinaire hoogstandjes
2000 belegde broodjes werden voor vandaag besteld enz
Hij bedankte ook de stad Brugge, alle medewerkers en sponsors.
Schepen Jean-Marie Bogaert was maar al te blij dat hij dit jaar er terug bij kon zijn. Hij was fier dat zo'n groots evenement mag doorgaan in Brugge. Brugge de stad met het meest aantal Michelin sterren op hun grondgebied. Ik heb gezorgd voor het lekkere weer, de BAB ploeg zorgt voor de rest.
Na de introductie volgde zoals gewoonlijk een rondleiding voor de genodigden
langs alle standen met hier en daar een stilstand voor een korte uitleg. Rechts voorzitter Marc Vandepitte in gezelschap van schepen Jean-Marie Bogaert en Hilde Decleer. In het midden : Jan Van Belle, reporter van Het Nieuwsblad. Achteraan links BAB bestuurslid Stephan Vanpachtenbeke.
Toch even halt houden bij een stand met een rijkdom aan bier. Achter de schermen, een beetje aan het oog onttrokken stonden alle Belgische Trappistenbieren opgesteld. Inderdaad ook de Westvleteren 12 was te proeven!
Beneden stond zoals elk jaar de BAB 401 bar. Ook hier werd even halt gehouden. De stand werd uitgebaat door Christoph Dhoore en Anneke Vanbellegem Het eigen clubbier BAB 401 wordt gebrouwen door brouwerij Strubbe en werd hier constant getapt. Deze prachtige roodkoperen bar is een creatie van CoEnCo uit Oostkamp.
De medewerkers waren duidelijk klaar voor de vierde editie in goede banen te leiden. Paul Vanneste, Caty Dufaux, bakkertje Danny Verhelst en Kathleen Hoens nemen voor de zekerheid de lijsten nog eens door van de tombola.
De gebroeders Bostyn & Co. staan klaar om de mensen te ontvangen die via het gelijkvloers de Hallen betreedt. Ze voorzien de bezoekers van een prachtig degustatieglaasje en een schitterende Festivalbrochure.
Nog even de traditionele groepsfoto voor de officiële opening. BAB-bestuursleden Marc Vandepitte, Sven Warmoes , Paul Vandekerckhove, Eddy Geysen, Stephan Vanpachtenbeke met schepen Jean-Marie Bogaert en Hilde Decleer.
Eindelijk is het zover. Voorzitter Marc Vandepitte kan het 4de Brugs Bierfestival voor open verklaren.
Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) kwam ook de sfeer opsnuiven. Ze vertrouwde me toe dat haar lievelingsbier "Orval" was.
In een minimum van tijd waren de zitplaatsen volzet.
Omdat het onmogelijk is om alle brouwerijstanden te fotograferen heb ik mij ditmaal toegespitst op de brouwers die volgende week op 25 september 2010 naar het Karakterbierfestival in Bissegem zullen komen. Ook enkele nieuwe biertjes heb ik op mijn digitaalke vastgelegd.
Wim van brouwerij De Graal in gesprek met Geroen Vansteenbrugge. Wim had zijn Triverius en zijn Tripel Quest bij.
Palm Breweries was aanwezig met de Westvlaamse bieren Steenbrugge Blond, Brugse Tripel, Steenbrugge Dubbel en Rodenbach. Ik hoop dat ze in Bissegem de nieuwe Vintage 2008 zullen meehebben??
Ik heb toch De Hr Rudy Ghequire sitemanager van Rodenbach
aangesproken.Wie weet?
Brasserie Lefebvre uit het Waals Brabantse Quenast was aanwezig met hun Barbâr honingbieren en de hoppige Hopus gebrouwen met 5 Europese hopsoorten.
Een primeur in Brugge was het nieuwe brouwsel van bierfirma Lesage "Lambinus honingbier 7,5% Alc.Vol. is een heerlijk biertje gebrouwen door De Proefbrouwerij.
Jessenhofke werd vertegenwoordigd door 2 Jessenhofke fans Bjorn en Ils. Bière de garde, Jessenhofke Triple, Bruin, Maya en Pimpernel waren de bieren die je aan de stand kon proeven.
Ook deze brouwerij komt met hun biobieren naar Bissegem.
Martine Ottevaere de vriendelijke vertegenwoordigster van St. Bernardus komt ook naar het Karakterbierfestival in Bissegem. Net zoals in Brugge zal ze naast de lekkere Bernardus klassiekers het prachtige bier St. Bernardus Christmale Ale mee brengen.
Ook een primeurke was het kruidenbiertje "Den Zytholoog" Een nieuw biertje van bierfirma Vacas, gebrouwen in De Proefbrouwerij.
Twee Bacelles op de foto. Jeroen zoon van Nino en Tonino Bacelle van bierwinkel Bacelle uit Wevelgem. Beide heren hoe kan het anders vertegenwoordigden brouwerij De Ranke. Klassiekers als XX bitter, Guldenberg, hun nieuwe Saison en Noire de Dottignies kon je proeven. Hopelijk hebben ze in Bissegem enkele flessen mee van hun nieuwe Harvest Brouwsel die momenteel aan het lageren is?
Ik denk het wel?
Indien er prijzen zouden uitgereikt worden voor de meest vriendelijke vertegenwoordiger dan is Dirk Van Damme zeker bij de prijswinnaars. Ook de bieren zijn winaars Malheur 8, 10, 12 en de Brut zijn schitterende brouwsels uit Buggenhout. Ook deze brouwerij komt de standen vervoegen in Bissegem.
Nog een primeurke was Gruut Bruin een biertje met een lichte notensmaak van brouwerij Gruut uit Gent.
Brouwerij "De Dochter van De Korenaar" mogen we ook welkom heten op het Karakterbierfestival van HOP. Ronald Mengerink zal naast zijn gekende biertjes een speciaalke meebrengen
Dit speciaalke was al te proeven als primeur in Brugge. "Embrasse Oak Aged". Een biertje 3 maanden gerijpt op whiskey- en cognacvaten ( 1/3 cognacvat, en 2/3 whiskeyvat ) Type: Oak Aged Belgian Strong Dark Ale.
Sandrino de vertegenwoordiger van Het Sas/Van Eecke is overal tegenwoordig met de klassiekers uit de Belgische Biercultuur. Ook in Brugge had hij bijna zijn voltallig gamma mee.
De primeurs waren talrijk aanwezig in Brugge. Het bierfestival kon uitpakken met een nieuw bier van hun eigen stadsbrouwerij De Halve Maan. Naast Brugse Zot blond en dubbel bruin, Brugse Bok, Straffe Hendrik was er ook Straffe Hendrik Quadrupel te proeven. Een zwaar donker bier van maar liefst 11,0% Alc.
Naast de stand van de Belgische Trappisten (uiteraard druk bezocht) was er de stand van de Trappisten uit Koniningshoeven Nederland. Ze hadden hun nieuwe biertjes bij. La Trappe Puur en deze schitterende La Trappe Quadrupel Oak Aged. 10%Alc.Vol. Vanille en warme alcohol in de neus en complexiteit in de mond.
Loes schenkt hier een "Onbekend is Onbemind" van bierfirma Het Alternatief. Wie wil ook kennis maken met Loes Salomez de dochter van Piet moet beslist volgende week naar het Karakterbierweekend in Bissegem komen. Net zoals in Brugge ga je kunnen proeven van enkele toppers uit het Alternatief gamma. Het bier "Onbekend is Onbemind" waarvan er een beperkte voorraad te proeven was in Brugge zal ook in kleine oplage te degusteren zijn. Op = op.
In vergelijking met verleden jaar zat de binnenkoer van de Brugse Stadshallen nokvol. Zo ontstond een aangename ruimte binnen.
Zoals altijd is het Brugs Bierfestival een schitterend evenement. Het mag beschouwd worden als een van de beste drie van België. Een prachtige organisatie opgebouwd door een gedreven ploeg.
PROFICIAT BAB!
Dat het Brugs Bierfestival stilaan wereldwijd bekend geraakt bewijzen de foto's in deel 2.
"Ook dit is het Brugs Bierfestival" Een collage van toeristen, bierproevers en brouwers Kortom prachtige levensgenieters
Dus hoognodig dat ik de natuur een handje helpt door
gebruik te maken van mijn mond en smaakpapillen.
Mijn vaste leverancier Geroen zorgde voor dit biertje.
Waarvoor dank.
In het bezoekerscentrum Molsbroek te Lokeren konden ze de duizenden mensen
sinds 1985 een Dobbelken bruin aanbieden.
Nu is er onlang een Dobbelken Amber
(net als het bruin gebrouwen bijbrouwerij Strubbe uit Ichtegem) bij gekomen.
De hoofdbedoeling van dit centrum is het publiek op een speelse wijze te informeren over de omliggende natuur.
En daar hoort natuurlijk achteraf een biertje bij.
Met het amber biertje krijgen de natuurliefhebbers nu een zwaarder biertje voorgeschoteld.
Het wordt op de markt gebracht in samenwerking met Dranken Van Eetvelde uit Lokeren. De vzw Durme is wel gekend in Lokeren en omstreken, maar niet verder. Dranken Van Eetvelde levert zowat overal tussen Gent en Antwerpen.'
Voor elke verkochte bak gaat een euro naar de vzw.
De vzw krijgt wel subsidies voor de aankoop en het onderhoud van natuurgebieden, maar dat is ietsje te weinig. Met die euro kunnen ze de rest van hun kosten dekken voor een vierkante meter natuurgebied'.
Dus waarop wachten? Ga eens een Dobbelke degusteren in het bezoekerscentrum Molsbroek te Lokeren.
11de Bierweekend van de Lambikstoempers - Alsemberg
11de Bierweekend van de Lambikstoempers - Alsemberg
Samen met de bierfanatics Geroen, Pierre en Gilberte
bezocht ik op zaterdag 28 augustus 2010 het Streekbier weekend van de Lambikstoempers in het CC De meent te Alsemberg (Beersel).
Door een omleiding op onze weg konden we onverwacht en aangenaam kennis maken met de mooie streek van Witse.
Via kleine kassei- en holle wegen bereikten we de zaal op de halsvormig, langwerpige berg ook Halsemberg of Alsemberg genoemd.
Even het hoofd schuin houden om de weg te vinden.
De Lambikstoempers is een biervereniging aangesloten bij Zythos een Confederatie vereniging van objectieve bierproevers.
De naam verwijst naar de stamper die vroeger (vooral door vrouwen) gebruikt werd om een suikerklontje stuk te breken in een glas lambik,
een schuimloos bier dat een zurig tot zuur karakter heeft.
Aangezien de vereniging in de streek van de lambik (de Zennevallei en het Pajottenland) gevestigd is was de naam voor de hand liggend. (bron : Zythos)
CC De Meent
Dat de vereniging heel actief is in het Pajottenland bewijzen de vele artikelen die
verschijnen in de streekkrant Editie Pajot.
Jaarlijks organiseren de Lambikstoempers een aantal brouwerijbezoeken, proeverijen, de Dag van de Oude Geuze, een stand op de Kasteelfeesten van Beersel, Zot van Geuze, medewerking aan de organisatie van de Tour de Geuze, lezingen, enz...
Ook dit Bierweekend in de Meent te Alsemberg is een jaarlijkse organisatie,
Het is reeds hun 11de editie.
Het eerste wat ons opviel is de schitterende locatie. De zaal is mooi ingedeeld en voorzien van bierreclames. Niet overdreven maar sober.
Midden de zaal waren zes biereilanden. Amber & Donkere hoge gistingsbieren, Bio-Wit-Oud , Vlaams bruin,Saison & fruitbieren Blonde Hoge gistingsbieren, Trappist en abdijbieren Buitenlandse bieren en frisdrank en tenslotte de Lambikbieren.
Op de lijst pronkten maar liefst 105 biertjes
Steven Lintermans aan de stand van de Lambikbieren
Wim De Kelver stond aan de Trappist-en abdijbieren
Ludo Buggenhout & co. serveerde de buitenlandse bieren.
Het onthaal, kassa, bierwinkel & Tombola
In de zaal was er ook een indrukwekkende verzameling kroonkurkjes te bewonderen.
Voorzitter Johan "Wanne" Madalijns" verwelkomde ons met een lekkere "Wadesda" 8,5% Alc.Vol. Een biertje van Brasserie de la Senne uit Brussel
Wadesda is een mengbier Jambe -de- Bois met toevoeging van lambik Cantillon
Blond bier met witte schuimkraag
De neus bied ons toetsen van Brettanomyces. Een tikkeltje hout licht zurig
De smaak is aangenaam licht zurig een zoetzurigheid van fruit citroen Enige hopbitterheid Heel lekker verfrissend biertje
Moeilijk te bekomen is deze Chimay Dorée - 4,8% Alc.Vol. van Nottre Dame de St. Rémy - Forges-lez-Chimay Alleen verkrijgbaar bij Auberge de Poteaupre
Blond wazige Trappist met een witte schuimkraag
De neus is moutig bitter Gistig citrusprikkeltjes
Frisse aanzet moutig Karamel Ook hier de lichte citrustoets hoppige toetsen het bier heeft een mooie achtergrondbitterheid Medium body licht bittere afdronk.
Voor de hongerige magen was er een stand van ambachtelijke streekproducten. Geitjesweelde uit Gooik serveerde er rijsttaarten en mekkers (soort mattentaart) gemaakt uit schapen -en/of geitenmelk Ook diverse heerlijke schapen- en geitenkazen waren te verkrijgen
Ook het proeven waard was deze Wolf 8 LTD Edition (8,5% Alc.Vol.) 75cl fles. Gebrouwen door Lupus bij brouwerij Achilles.
Donker amber bier met gebroken witte schuimkraag
De neus bied ons een Karamelaroma Ook geroosterde mout prikkelt de neus
De aanzet is zoet Hoofdzakelijk karamel hier en daar een opwelling van zoete sinaas nu en dan een Chocoladesensatie. Een smaakvol bier die mij kon bekoren.
vlnr : Swa Robijns en echtgenote Giselle, Walter Thijs en Michel Rens van de Beerbrothers.
Een zicht op de mooie zaal.
Ludo Buggenhout en Johan "Wanne" Madalijns volgen een cursus brouwerij aan CVO Elishout - COOVI (een instelling van de Vlaamse Gemeenschapscommissie) te Anderlecht. Met de klas hadden ze een Russian Imperial Stout gebrouwen. We werden maar al te graag getrakteerd met dit wonderlijke gerstenat.
Donkerbruin - bijna zwart bier met een mooie dikke romige beige schuimkraag
De neus ruikt lekkere geroosterde mout
De smaak is die van zwarte chocolade Lichtjes gerookte prikkels geroosterde noten bittere en zoete toetsen spelen een smakenspelletje in de mond. bittere droge afdronk. Prachtig brouwsel.
Nog een smaaksensatie waren deze twee lambiks van Hanssens Hanssens Lambic experimental Cassis (6,5 % Alc.Vol) en Hanssens Lambic experimental Raspberry (6,5% Alc.Vol).
Ze zien eruit als twee glazen water waarbij de ene meer grenadine bevat dan de andere.
Maar zodra u de aroma's opsnuift weet u wel beter. De Hanssens Lambic experimental Cassis is bordeauxrood van kleur
ruikt naar pure zwarte bessen zurig.
De smaak is krachtig Zurig donker fruit Zweempje hout? Zeer droge afdronk
De Hanssens Lambic experimental Raspberry Gegist op eiken vaten
Licht roze van kleur
Het aroma is licht zurig
In tegenstelling is de smaak minder zurig Leuke toetsen van framboos ook hier een zweempje hout Droge afdronk.
Toch twee verrassende frisse lambik's
Ook dames degusteren graag een biertje. Sabine Mans (OBAD - Diest) en Gilberte Vandenbroeke (HOP - Wevelgem)
Laten we eens een Amerikaantje proeven Rare Vos - 6,5% Alc.Vol. Brouwerij Ommegang (Moortgat)
Oranje bruin biertje met een witte romige schuimkraag
De neus ruikt lekke moutig aroma van vers brood
De smaak is meteen raak Licht kruidige aroma's Hier ook dit vers brood niet veraf De smaak is zoet zonder storend over te komen. Fruitige toetsen (banaan) wanneer het bier ietsje verwarmt De afdronk is redelijk droog. Smakelijk brouwsel.
In de zaal werden ook foto's van de activiteiten van de lambikstoempers geprojecteerd.
Kijk eens wat we hier hebben ! een Jack-Op (5,5% Alc.Vol) Twee jaar geleden had de Leuvense biergroep AB InBev de productie van Jack-Op stilgelegd omdat er te weinig vraag naar was. Frank Boon (Lembeek) heeft het bier onder toezicht van AB Inbev weer op de markt gebracht. Ik denk dat ze in Werchter maar al te blij zijn. Het biertje mag echter niet over het gehele land verspreid worden. slechts in een straal van 20 km Daarom was ik zo blij om de nieuwe versie te mogen proeven. Ik heb thuis nog twee flesje van 11.09.06 die ik onder goed gezelschap eens zal ontkurken.
Het nieuwe bier is donker amber met wit schuim.
Het aroma is lichtzurig ietsje nootachtig
De smaak is die van de gekende platte boterspekken afwisselend met een licht zurigheid de smaak is overwegend karamel Ook in de smaak heel diep een notentoets. het bier komt niet plakkerig over en heeft een mooie volle body. Best lekker.
Een Hopliet is volgens wikpedia een Oud-Grieks soldaat met een lange lans, een zwaard en een schild. Die vind u ook terug op het etiket van Hopliet (9,3% Alc.Vol). Hobbybrouwer Ronny Cypers van huisbrouwerij DilVil die het biertje brouwde schonk me een proevertje uit. Het is een blond biertje, licht wazig met een witte schuimkraag. Het bier heeft een fruitige en hoppige neus. Het is moutig zoet met fruitige toetsen. Het heeft een zoete afdronk.
Ondertussen werd Voorzitter Johan "Wanne" Madalijns geïnterviewd door een (bevallige) in blijde verwachting verslaggeefster van de regionale zender Ring TV.
Voor we het festival verlaten nog even een gesprekje met Wanne. Inderdaad, het ging over bier! De ene in het sappige Brussels dialect de andere in het West-Vlaams. Dit is het mooie van bierproeven. Iedereen begrijpt elkaar. Wat een aantal km. verder van de Alsemberg niet kan gezegd worden.
Het sympathieke afsluitblogmeisje fluisterde mij volgende drie woorden toe die ik op het einde van de reportage op mijn Bierblog moest vermelden :
Alveringem - Voorstelling van de monografie "Als drie hanen kraaien in de roerkuip" door Chris Vandewalle.
Naar jaarlijkse gewoonte ben ik op de voorlaatste zondag van augustus altijd uitgenodigd in
het West-Vlaamse Alveringem.
Die zondag is er aan en rond het Mout- & Brouwhuis de Snoek altijd een marktje of ruilbeurs voor oude bierflessen en bierattributen.
Maar het belangrijkste is de traditionele monografie die er telkens wordt voorgesteld.
Ditmaal kreeg het werk de titel
ALS DRIE HANEN KRAAIEN IN DE ROERKUIP
of
De brouwerij Sint-Andries (18de-20ste eeuw) in Merkem
De Nieuwe uitgave
Deze interessante monografie over de Merkemse brouwerij St.-Andries of ook nog
Brouwerij Dehaene genoemd, werd geschreven door de Diksmuidse archivaris Chris Vandewalle.
Dit vijftiende nummer sluit aan bij de monografieën over het lokaal brouwbedrijf.
Deze studies worden sedert enkele jaren door het Mout- & Brouwhuis de Snoek (Alveringem) gepubliceerd in de reeks Het Vlaams brouwbedrijf in historisch perspectief.
Grote belangstelling aan Mout- & Brouwhuis de Snoek
Moderator Franc Becuwe geflankeerd door Chris Vandewalle en Paul Vanneste.
Chris Vandewalle
Chris Vandewalle : Brouwerijen in Vlaanderen zijn vaak aan familiebanden vastgeklonken: brouwerszoons trouwen met brouwersdochters, zo werden tradities doorgegeven en werd concurrentie beperkt. In de genealogie van de familie Syoen vinden we de mout- en brouwactiviteiten terug vanaf het eind van de 18de eeuw.
De studie bespreekt in viertal hoofdstukken de evolutie van de Brouwerij St.-Andries in Merkem die vanaf 1798 werd uitgebouwd door de familie Syoen, La Grange en Buysschaert en in 1906 werd de brouwerij overgenomen door de familie Dehaene. In 1966 werden de brouwactiviteiten definitief stilgelegd. De uitgave combineert grondig historisch onderzoek o.m. in kadasterarchieven, notariaatsarchieven, lokale pers, briefwisseling uit familiearchief, historisch fotomateriaal, met onderzoek in situ.
De familie Dehaene en genodigden.
Paul Vanneste (stichter oud brouwerij De Gouden Boom)
Paul Vanneste had het over de gelijkenissen tussen een lokale brouwerij en een industriële. Er zijn gelijkenissen. De problemen zijn dezelfde. Met de brouwers zijn er geen problemen. Ook de tweede generatie schept geen problemen. Zonen volgen hun vader op. Vanaf de derde generatie duiken de problemen op met kozijnen. De ene is capabel de andere niet. De gevoeligheden zijn groot. Er wordt minder geïnvesteerd en er is minder rendabiliteit. Tenslotte krijgt de vierde generatie allemaal oud materiaal. En kan niet meer renoveren.
Het muzikale gedeelte kwam van René Essel en Co.
Opmerkelijke aanwezigen waren bekende TV gezichten,
Frans Maaes en echtgenote Karen De Visscher.
Karen vertelde me dat ze indertijd nog voor het programma Vlaanderen Vakantieland een TV reportage gemaakt had over het Mout- & Brouwhuis de Snoek
Uit de handen van Chris Vandewalle ontving de familie Dehaene de monografie.
Daarna volgde een receptie met de biertjes Snoek Blond (Bavik) en Bruin (Strubbe).
Links : Kris Herteleer van brouwerij De Dolle brouwers (Esen - Diksmuide) in gesprek met de familie Dehaene, Paul Vanneste en Guido Vandermarliere
Voorzitter van de Keteniers en Historicus Guido Vandermarliere
Laureaat Het Gulden Hamerken 2010 was ook aanwezig.
Brouwer Carl Verhaeghe (Vichte) op zoek op de flessenmarkt naar een oude fles van eigen brouwerij
Ook aanwezig was Dr Ir. Filip Delvaux en echtgenote.met zoontje Filip is Brewing innovatie adviseur Centrum voor Wetenschap brouwtechnologie Departement Microbiële en Moleculaire Systemen (M ² S) K. U. Leuven
Vooraleer de warme beenhesp werd aangesneden nog vlug een groepsfoto.
Vorselaar lanceerde in 2009 drie producten in het kader van Dorp met Toekomst
een biertje t Baronneke, een lolly én een reus.
Deze producten waren een soort hommage aan Baron De Borrekens en zijn familie, die sinds 1911 het kasteel bewoonden om het enkele jaren geleden in erfpacht te geven aan een vennootschap.
Mijn interesse gaat natuurlijk uit naar het biertje.
Een donker biertje die vriend en biergenoot Geroen voor mij meebracht.
Volgens het etiket zijn Roeland Snyers, en Nico Van Loock de mannen die zorgden voor het recept van dit streekbiertje.
Volgens de gazet van Antwerpen van 27/08/2009 stelden ze vier recepten voor.
Ene Ad Peeters van de werkgroep overtuigde zijn medeproevers van de unieke, aparte smaak van het zes graden sterke donkere bier.
Voor ze tevreden waren met het resultaat proefden ze honderd liter en gooiden ze honderd liter weg. Uiteindelijk hebben ze tachtig liter thuis zelf gebrouwen en de andere duizend liter in
Brouwerij t Hofbrouwerijke in Beerzel bij Jef Goetelen.
Dat de Gentse Biervereniging wind in de zeilen heeft bewees de bierclub
op zaterdag 21 augustus 2010 laatstleden met hun eerste bierfestival in het Buurtcentrum aan het Keizerspark te Gentbrugge.
Het mooie buurtcentrum in Gentbrugge.
Veel bierproevers waren op de afspraak
Voor de buurt die ietsje verderop de Ajuinfeesten aan het vieren waren was het een mooie gelegenheid om met de Belgische biercultuur kennis te maken.
Daar had de vereniging immers voor gezorgd.
Naast enkele klassiekers en enige traditionele bieren uit het Gentse om beginnende bierproevers tevreden te stellen, stonden in het mooi verzorgd programma boekje tussen de 70-tal bieren, enkele prachtige primeurs te bespeuren. Biertjes die de echte bierliefhebber wist te waarderen.
Het terras op het eerste verdiep.
Het gezellige terras op het gelijkvloers aan de waterkant
We installeerden ons buiten op het hoogste terras net naast de binnenzaal van het centrum.
We hadden een mooi uitzicht op de benedenterras en het park.
De zon scheen, wat moesten we nog meer hebben?
Lekker bier natuurlijk.
En daar zorgde voorzitter Karel Missaen onmiddellijk voor.
We kregen meteen de vraag of we een kleine food and beer pairing zouden willen doen.
Een firma (Corma NV nv) wilde weten of de smaak van hun bier Ganda Tripel (9,5 % Alc.Vol) gebrouwen bij brouwerij Van Steenberge zou harmoniëren met hun Ganda ham.
Aan de mooi geëmailleerde dure fles te zien was dit al lang beslist.
En toch was er voor mij geen harmonie
De tripel was nogal volmondig en te aromatisch.
Hij overheerste naar mijn gevoel te veel de smaak van de Ganda ham.
Stukjes brood belegen met Ganda ham. Daarbij serveerde men ons een Ganda Tripel.
Ganda Tripel. Een blond sterk parelend biertje met witte schuimkraag. De neus is vrij moutig. Een zoete aanzet Fruitige toetsen (sinaas). Het bier is nogal aromatisch Ook de afdronk is zoet met een minieme bitterheid.
Geroen en ik proefden enkele Duitse bieren die op de lijst prijkten waaronder deze Aventinus (8,2% Alc. Vol.) van brouwerij Schneider & Sohn (Kelheim - DL)
Donkerrood bier Geen schuim
Het aroma is kruidig en moutig Ook een prikje alcohol
Sterke zoete aanzet Complexe kruidigheid in de mond Volle body tamelijk zoet met een heel lichte bitterheid op de achtergrond. Een aangename kennismaking met een voor mij lekker Duits biertje.
Een ander Duits biertje was deze Andechser Doppelbock Dunkel (7,1% Alc.Vol) van de Klosterbrauerei Andechs uit Andechs (DL)
Donker roodbruin biertje waar de schuimkraag al vlug verdwenen is. Het aroma is van donker fruit (pruimen) en karamel
De smaak is die van licht gebrande mout Geroosterd brood Koffie Donker fruit Botermenten (spekken) Een zeer complex gebundeld smakenpalet.
Deze twee biervrienden van BLES duiken overal op!
In de binnenzaal was het ook erg druk.
Zeven verschillende smaken? Misschien een horizontale proeverij van bier paté
We proefden ook deze heerlijke Hop-Ruiter (8,5% Alc.Vol.) van de Scheldebrouwerij uit Meer.
Goudblond bier met een witte schuimkraag
Een heerlijk aroma van een fruitkorf Ananas, hopbloemen
Ook de smaak mag er zijn van deze IPA Lekker hoppig citrus Niet agressief maar een prachtig evenwichtig bier met mooie smaakcomponenten fruitig en bitter in de afdronk. Heel lekker. Voor het eerst gedronken in de Stroopop in Zoersel (Reportage volgt)
Onze Geroen in gesprek met een Gentse reporter. Meer mag ik niet zeggen
Een volgend biertje is Den Principaal (7% Alc.Vol.) van brouwerij De Halve Maan - Brugge.
Nog een prettige surprise was deze Wadesda 8,5% Alc.Vol. van brouwerij Brasserie de la Senne uit Brussel
Wadesda is een mengbier Jambe -de- Bois met toevoeging van lambik Cantillon
Blond bier met witte schuimkraag
De neus bied ons toetsen van Brettanomyces. Een tikkeltje hout licht zurig
De smaak is aangenaam licht zurig een zoetzurigheid van fruit citroen Enige hopbitterheid Heel lekker verfrissend biertje
Een laatste proevertje was La Grande 10 (10% Alc.Vol) van Brasserie La Rulles (Rulles)
Licht amberkleurig biertje met een witte schuimkraag.
Een lekker bitter en fruitig aroma
De smaak is fruitig en hoppig. Koriander - Citroenprikkel Lichte alcoholtoets Een mooie bitterheid brengt een balans in het bier Droge afdronk.
Enkele leden van De Gentse Biervereniging met vlnr : Pieter Audenaert, Fokke Dooijewaard, Karl Missiaen, Bart Herreman, Jan Van Den Berge, John Versyck
Amper in 2009 gestart, mogen Karel Missaen en zijn Gentse biervrienden zich van nu af aan een volwaardige biervereniging noemen.
Op enkele minpuntjes na (eigen aan een eerste Festival) wordt Het Gents Bierfestival een vaste blijver op de evenementenkalender.
Proficiat mannen!
: Het sympathieke afsluitblogmeisje fluisterde mij volgende drie woorden toe die ik op het einde van de reportage op mijn Bierblog moest vermelden :
t Begijntje is gelegen in het historisch hof der Begijntjes van Sint-Truiden.
Het Sint-Agnesbegijnhof werd in 1258 gesticht op grond, geschonken door abt Willem van Rijkel. Het geheel was omringd door een bakstenen muur. Binnen de muren stroomt de Cicindriabeek. In 1798 werd het begijnhof door de Fransen onteigend en verkocht. De voormalige portierswoning bezit een kern uit de 16de eeuw, maar werd in de 19de en 20ste eeuw sterk verbouwd
Tot het complex behoren stallingen en een indrukwekkende schuur. Het gerestaureerde gebouw dat bekend staat als torenhuis was allicht de woning van de grootmeesteres van het begijnhof. De muurankers en een wapenschild dat in de gevel is ingemetseld, vermelden het jaartal 1619. De conventen (nrs. 57-58- 59-60) of gemeenschapshuizen sluiten de zuidoostzijde van het plein af. Ze dateren uit 1780.
Begijnhofkerk Is toegewijd aan de H. Agnes. In 1970 werd de provincie Limburg eigenaar van het gebouw dat ingericht werd als Provinciaal Museum voor Religieuze Kunst. Met de bouw van de kerk werd begonnen in 1258. Omstreeks 1300 werd het koor afgesloten
De kerk vertoont zowel laat-Romaanse als vroeggotische kenmerken en bezit een prachtige collectie muur- en pijlerschilderingen, de grootste in België. Deze werd toevallig herontdekt in 1860. Het zijn hoofdzakelijk scènes uit het leven van Maria of vrouwelijke heiligen. Ze werden aangebracht op een droge bepleistering. Twee voorstellingen zijn in olieverf. De andere zijn uitgevoerd in temperatechniek waarbij lijm, ei of gom als bindmiddel voor de kleurpigmenten werden gebruikt. De gestadige aftakeling van het gebouw en de mislukte restauratiewerken van de jaren dertig waren nefast voor de beschilderingen. In 1972 begon het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium met een grondige restauratie en conservatie. bron : website 't Begijntje
't Begijntje
De herberg heeft een prachtig terras met uitzicht op het pas gerenoveerde Begijnhofplein
Terwijl Geroen even de bierlijst doorbladerd neem ik enkele foto's van tuin en interieur.
Het gezellige moderne strakke interieur met schilderijen van Philip Martens en Carine Thiry
We degusteerden er het huisbier "Begijnhofbier" Een biertje gebrouwen door brouwerij Bink uit Kerkom
Terwijl John de vertegenwoordiger van Brasserie Du Bocq even weg was profiteerde ik om zijn goedlachse en joviale vriendin Sandra op mijn digitaalke vast te leggen.
Een Waterloo Double 8 Dark 8,5% Alc.Vol. (Du Bocq) was ons tweede proevertje. Licht kruidig en tikkeltjes gebrande mout. Een bier waar de alcohol goed verborgen is. Geschonken in stenen bekers. Liever een glas voor mij!
Bij de Pierewaaiers Reuzenbieren uit Oisterwijk (NL) stonden we iets langer stil. Voor de eerste maal waren die mannen in Zwevegem aanwezig
Die mannen zijn Bernard Smits en Jos van Breda Ze zijn een Nederlandse bierfirma die hun eigen recepten laten brouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi. Deze stoere mannen komen naar het Karakterbierfestival van HOP in Bissegem.
Peer Paorel, Heer van Oosterwijck - 9,5% Alc.vol Een donker zwart bier met een beige schuimkraag. De neus is romig zoet - Licht geroosterde toetsen. Zoete aanzet - Geroosterde mout - lichtjes gerookt Zoethout - alcohol warmte Aromatische afdronk Amarillo hop
Deze lekkere stout is te proeven op het Karakterbierfestival van HOP op zaterdag 25 september in Bissegem zie http://www.karakterbierweekend.be
Gèèselse Ermelindis - 8,5 % Alc.Vol. Oranjerood met een witte schuimkraag. Het aroma is hoppig en fruitig - Citrus De smaak is fris hoppig Bloemetjes Citrus met een mooie droge afdronk Een gemoedelijke Indian Pale Ale
Ook dit bier is te proeven op het Karakterbierfestival van HOP op zaterdag 25 september in Bissegem zie http://www.karakterbierweekend.be
Geen Nederlandse deelname zonder een goede bol kaas !
De meisjes die met de deelnameformulieren voor de wedstrijd "Beregoed bier" rond gaan worden elk jaar mooier en mooier.
Ook elk jaar mooier en mooier is de sympathieke Hildegard Van Ostaden. Haar onlangs in de prijzen gevallen Saisonnière werd door het publiek erg gesmaakt.
Ook twee lekkere biertjes uit Nederland. De Imperial Russian Stout en de American Pale Ale, allebei van 't vat. De Stout is zwart met een beige schuimkraag De neus laat op zich wachten maar dan komt het aroma van geroosterde mout Zoet, licht geroosterd, lichte body en een redelijke droge afdronk. De American Pale Ale is mooi hoppig en fruitig van aroma. De smaak is fris - hoppig. Perzik, mango Droge afdronk. De biertjes zijn van huisbrouwerij Klein Duimpje Ja Nederland is goed bezig!!!
Drie ernstige mannen. Links Christiaen (vertegenwoordigt brouwerij De Ranke) in het midden de enige Waalse hoppeboer van België Luke Lagache en rechts brouwer Guido Devos.
William Roelens (ikke) en Geroen (hem) in gezelschap van twee charmante dames Thérèse en Ilse (zij en zij). Moet kunnen hé... Bier brengt mensen bijeen!
Nederland - België. Vic Jaenen (L), vertegenwoordiger van Nederlandse Trappistenbrouwerij 'Bierbrouwerij de Koningshoeven' in gezelschap van Ludo Bagein (R) van brouwerij Bockor.
Terwijl zus Anne-Catherine de dodentocht van Bornem afmaakte stond zaterdag de mooie Claire Dilewijns in Zwevegem hun lekkere Vicaris bieren op professionale wijze uit te schenken.
Peter Vyvey pennigmeester van bierproefvereniging HOP (Heerlijk Objectief Proeven) in gezelschap van Dirk Van Damme (vertegenwoordiger Malheur)
Stijn De Neve vertegenwoordiger van brouwerij Bosteels en fervent wielerfanaat, mag voor mijn vrouwelijke lezers nooit ontbreken in een fotoreportage.
Ilse Roelens en Ingeborg Hoornaert genieten blijkbaar van een heerlijke Tripel Karmeliet.
Het zonnetje kwam er door en de mensenzee zwelgde aan.
Vic Jaenen vertegenwoordiger van Trappistenbrouwerij La Trappe (NL) tapt hier hun nieuw biologisch biertje "Puur".
Puur 4,7% een Biologisch biertje van de Nederlandse Trappisten. Mals met een lichte bitter- en hoppigheid Hoge gisting Trappistenbiertje als plaatsvervanger voor een pilsje?
Ook brouwerij Roman mag niet ontbreken in Zwevegem Hier vertegenwoordiger Tom Vangaverbeke.
Bestuurslid Flanders Event VZW, Kristian Tavenier schenkt hier een Unicum Hibernum (9,5% Alc.Vol.) uit. Dis is een van de vier Bieren van Flanders Event. Ik weet waar ze gebrouwen worden , ))
Hoe later op de avond hoe meer volk !!
Het Internationaal Streekbierenfestival 2010 van Flanders Events vzw Zwevegem was weer een groot succes.
Het Japanees afsluitblogmeisje fluisterde mij de volgende woorden toe die ik op mijn Bierblog moest vermelden :
Ik had voor het eerst kennis gemaakt met hun bier in Brussel.
Na de persconferentie ter gelegenheid van 5 jaar Zythos bezochten we met enkele Zythosleden op 9 februari 2008
The Belgian Beer Tasting ShopDelices & Caprices. in rue des Bouchers 68 niet ver van de Grote Markt, Pierre Zuber uitbater van deze shop liet ons hun eerste biertje de IV proeven.
Later heb ik hun donker V gedegusteerd.
Ik moet zeggen, ik was fel onder de indruk van hun bieren. Met hen bedoel ik :
Alexandre Dumont de Chassart en Stéphane Meulemans of de brouwers van Brasserie Jandrain-Jandrenouille
Door de prachtige graanvelden (Deze regio wordt gekenmerkt door een glooiend landschap van zeer vruchtbare gronden die gebruikt worden voor landbouw en veeteelt) rijd ik twee jaar later samen met biervriend Geroen naar de ontwerpers van deze heerlijke bieren. Beiden kennen elkaar meer dan 23 jaar van sinds hun studententijd en sindsdien is de microbe steeds aanwezig gebleven om ooit samen te brouwen en hun droom waar te maken.
Onze bestemming is brasserie Jandrain-Jandrainouille, genoemd naar de plaatsjes Jandrain en Jandrenouille. Beiden maken deel uit van de gemeente Orp-Jauche in de Belgische provincie Waals-Brabant.
Dit is België op zijn mooist !
Het pitoreske Sint-Pieterskerkje (te Jandrain) Orp-Jauche
De brouwerij is gelegen in een Haspengouwse 18e eeuwse kasteel-vierkantshoeve Alexandre Dumont kocht deze oude hoeve in 2005. De brouwerij dateert van 2006 en het eerste brouwsel kwam er pas begin 2007.
In een grote schuur op het binnenhof is de brouwerij gevestigd.
De schuur waar de brouwerij zich bevind is indrukwekkend. Ze is maar liefst 16 meter hoog !
De Brouwerij
De brouwinstallatie komt uit Frankrijk In feite is het een Amerikaanse installatie (Northern Brew Systems) Ze komt uit midden Frankrijk van een brouwerij uit Bourges.
De brouwinstallatie met in het rood de gasbrander.
De beslagkuip. Ze starten op 62° met maïschen en daarna op 72 ° 11 hl per brouwsel
De hoppegift door de vaste hulp Emmanuel. 'Manu' voor de vrienden Hij is sinds januari in dienst Hij volgde met succes een brouwerijopleiding in Louvain-la-Neuve.
De twee gistingtanks Eind augustus komen er nog 2 nieuwe bij.
De brouwerij beschikt momenteel over drie lagertanks voor eind dit jaar komen er nog eens 3 bij Ze lageren 2 weken en na 6 weken kan het nieuwe bier de brouwerij verlaten.
Een Riempitric bottellijn uit Canelli - Italië
Toen wij arriveerden waren Alexandre en Manu de nieuwe vatenspoelmachine van Co en Co aan het uittesten.
Een van de warme kamers
Een zicht op het erf van uit het toekomstige proeflokaal.
Even proeven van de gistingtank.
Links zonder etiket de VI naast de IV en V
Proeven van de producten behoort er nu eenmaal bij. We mochten hun nieuwe creatie (de VI) degusteren. Momenteel enkel te verkrijgen op 20 liter vaatjes. Het is een succesbier dat momenteel enorm in trek is op vat bij Moeder Lambic Fontainas Het is een 2 granenbier (gerst en tarwe) van 6,5 % alc. vol. met een unieke zeer fruitige Amerikaanse hopsoort die op dit ogenblik nog nergens in de Benelux wordt gebruikt. Stéphane laat deze hopsoort wel afnemen in Scandinavië. De VI zelf is mooi in balans en lichtbitter. Zal ook te proeven zijn op het Bierfestival van OBAD in Diest.
Santé op het succes van Brasserie Jandrain-Jandrenouille. vlnr : Stéphane Meulemans, William Roelens, Alexandre Dumont de Chassart en Geroen Vanstenbrugge
We proefden verleden week bij Geroen de drie bieren. We waren in het gezelschap van bierproevers Pierre Step en Gilberte Vandenbroeke. Ook aanwezig waren Daid Le Roy (Ondervoorzitter Zythos) en Sofie Van Rafelghem (co-auteur) 100 x proeven van straffe streekbieren.
IV Saison - 6,5% Alc.Vol.
Blond bier met een witte fijne volle schuimkraag.
De neus is bloemig Ook geuren van Lychee
De smaak is meteen een voltreffer. Lekker hoppig en bloemig. Citrusprikjes. Het bier is mals en lichtjes moutig met een evenwichtige hopbitterheid. Het heeft een mooie droge afdronk.
V Cense - 7% Alc.Vol.
Donker bier met een rode schijn Gebroken witte schuimkraag
Licht aroma van donker fruit Een zwoel tikkeltje alcohol Toetsjes van karamel. Ook hopprikkels
De aanzet is zoet fruitig peren, perziken rozijnen Geroosterde toets Hoppig Een mooie bitterheid in de achtergrond De afdronk is bitter
VI - 6,5% Alc.Vol.
Zonder etiket.
Blond wazig bier Wit schuim
Fruitige neus Mango - Citrus - Perzik
De smaak is eerder Belgisch ondanks de Amerikaanse hop! Geen agressieve smaken Eerder mals en licht Fruitige toetsen. Citrus Lichte bitterheid Droge afdronk
Heel lekker bier
Al bij al drie prachtige bieren van gedreven sympathieke brouwers.
Volgens hun website is Estaminet Ter Spinde ongetwijfeld een van de oudste herbergen van Jabbeke. De oudste vermelding zou terug gaan tot de 17e eeuw. Anno 8 december 1625...
Ter Spinde is gelegen langs het kanaal kanaal Brugge Oostende aan de Stalhillebrug. De brug zorgt in Stalhille niet alleen voor de "dagelijkse" fietsverbinding tussen Jabbeke en Stalhille, maar ook in de recreatieve fietsroutes langs het kanaal is ze een belangrijke schakel.
Het kanaal kanaal Brugge Oostende met rechts Ter Spinde.
Geroen en ik brachten na de voorstelling van het Arnoldusbier een bezoekje aan dit leuke estaminetje.
De andere ingang van het estaminet.
In 1625 werd Ter Spinde geopend onder de naam «Herberg Sint-Jacobs ».
Dit was het tijdperk van de Spanjaarden en de Geuzen.
Tijdens het graven van het kanaal konden ze er smullen en drinken in deze herberg .
Estaminet Ter Spinde heeft wel een lange en historische legende.
Ook tijdens de periode van Napoleon werd het kanaal nog eens verbreed en stond Estaminet Ter Spinde terug in de blinker voor de smulpapen
In de Oorlogsjaren was het gekend onder de naam t Rusthof. Tot op vandaag is het nog altijd de gekende zaak langs het kanaal aan de Stalhillebrug.
Leuk en gezellig interieur
Estaminet Ter Spinde staat bekend voor zijn gastvrijheid, rustige terras in het fleurige bloemenparadijs met achtergrondmuziek. Hier kun je terecht voor een hapje of een drankje. Meer dan 60 verschillende bieren staan in de kijker, onder andere de 6 verschillende Trappisten, waarbij familiale contacten met de broeders van Achel. Ze zijn ook Orval ambassadeur.
De gezellige tuin.
Hun specialiteiten zijn onder andere paling op verschillende wijze, grillade in de zaal (in de zomer op terras), huisgerookte zalm in de Oklahoma, picon vin blanc, eigen jenever...
Ze hebben ook hun eigen huisbier " Ter spinde blond" gebrouwen door Brasserie Caulier (Peruwelz)
Een Ter Spinde Blond werd aan tafel uitgeschonken
Ter Spinde Blond - 8% Alc.Vol. Brasserie Caulier - Peruwelz
Wazig blond biertje. Groene schijn met fijn wit schuim.
Niet uitgesproken maar fris aroma Fruitig Citrus en koriander Een lichte bitterheid De alcohol is goed gemaskeerd Wit biertje of blond biertje?
Het was nu al een hele tijd geleden dat ik nog eens naar het bierfestival van de
Mechelse Beerbrothers ben geweest.
Een paar maal toen het nog in brouwerij Het Anker was en een keer in het Olivetenhof niet zo ver van de brouwerij.
Nu is het festival verplaatst naar perron M op het Douaneplein.
Een grote zaal buiten de stad niet ver van het station van Nekkerspoel
Ideaal dus om met de trein naar het bierfeest te sporen.
Bewuste graffiti op het perron M.
De betrachting van de Beerbrothers is net zoals de andere bierverenigingen
die aangesloten zijn bij Zythos, een bierproefvereniging waarbij de leden met mate een goed glas bier degusteren.
Ze ijveren ook om de Belgische biercultuur niet te laten verloren gaan.
Damiaan Blond 5,5% Alc.Vol.van t vat Brouwerij Strubbe Een van de 4 gratis biertjes aangeboden door de Beerbrothers aan de Zythosleden. Goudgeel bier met een licht beige schuimkraag Lichtzurig en een beetje gist in de neus. Ook de smaak is lichtzurig, fruitig en zoet.
Aan een speciale stand kon men bieren kopen waar de vervaldatum overschreden was. Voor de echte bierliefhebbers en/of verzamelaars.
vlnr : Voorzitter Beerbrothers Martin Daniëls, Marc Struyf van brouwerij Triest en Uli Kremer uit Duitsland.
Voor hun leden en geïnteresseerden proberen ze jaarlijks een Zomerbier festival te organiseren.
Ook busuitstappen naar brouwerijen al dan niet overgoten met een vleugje cultuur van die streek komen aan bod.
Tafelen aan gastronomisch biermenus, een informatieve avond met gastspreker,
Wandel-en zoektochten enz.. staan regelmatig op hun programma.
Iedereen, jong en oud, kan meedoen aan hun activiteiten!
De vereniging telt ongeveer een 70-tal leden.
Perron M
De zaal werd ontworpen door architecten Willy Goossens en Ilse Diddens.
Oorspronkelijk was er een spoorweg binnen het gebouw en die bleef behouden. De bedding werd met glas overdekt en uitgelicht. Daarbovenop kwamen togen en enkele zithoekjes, in de vorm van treinwagons. Het perron zelf is de dansruimte.
Er is ruimte om 750 tot 900 feestvierders te ontvangen, maar ook kleinere fuiven kunnen georganiseerd worden.
Luc Van Den Eynde
Peter De Weerdt (r) met compagnon
De Beerbrothers hadden net zoals elk jaar weer een prachtige bierlijst samengesteld. Een 56 biertjes waaronder vier van 't vat prijkten op het menu, waaronder veel voor mij nog onbekende brouwsels.
Ter gelegenheid van hun zomerbier festival lanceerden de beerbrothers een nieuw bier Gendarme
Voorzitter Martin aan het woord
Vorig jaar vatten wij het idee op, om voor deze gelegenheid een gloednieuw bier te laten brouwen. Eén van onze leden, Marc Struyf, startte vorig jaar met een brouwerij op de Triest. Hij was dé geschikte man om voor onze vereniging dit speciale bier
te brouwen.
Even terug gaan in de Beer Brothers-geschiedenis. Onze eerste bierproeverij hielden wij in de kantine van de toenmalige Rijkswachtkazerne in Mechelen. De reacties waren achteraf zo goed, dat we dit jaarlijks zijn blijven verder doen, maar niet
meer in deze locatie. We hebben nadien onze bierdagen gehouden in achter eenvolgens: het MMT (Mechels Miniatuur Theater), de brouwerij Het Anker, het Olivetenhof en de laatste jaren in Perron M. 19
Gezien volgend jaar de gendarmerie van Mechelen een volledig nieuwe bestemming krijgt, hadden wij al snel een naam voor ons bier gekozen: Gendarme. De naam Gendarme werd tevens in sommige delen van ons land gebruikt om een goei
stevig glas bier te bestellen in een kroeg.
We hebben de brouwer laten weten dat we graag een blond en straf bier wensten. Marc heeft het bier gebrouwen volgens het reinheidsgebot, maar hij voegde er iets heel speciaal aan toe: namelijk Nieuw-Zeelandse hop. Die hop geeft ons bier eenfruitige smaak, gevolgd door een bittere nasmaak. Het bier heeft een smaak dat je met geen enkel ander bier kan vergelijken!
Iets uniek!!
Marc is zelf zo tevreden over zijn nieuw brouwsel, dat hij pronkt dat dit bier het beste is, wat hij ooit heeft gebrouwen.
De Gendarme heeft een alc.vol. van 9,5 %. Het bier is
gebotteld in flessen van 75 cl".
Het etiket is samengesteld uit de kleuren van de gendarmerie: blauw met een streepje rood.
Op de foto staat de voorgevel van de gendarmerie te Mechelen
afgebeeld. Dit gebouw is gelegen aan de Binnen-Dijle.
Goudblond biertje 9,5% Alc.Vol. een Goudblond lekker bier. Aroma van meloen en de smaak van pompelmoes Mals van smaak, hopbitter, droge afdronk. Een aanwinst voor het Belgisch bierlandschap.
Den Eddy uit Antwerpen. Op elk bierfestival aanwezig.
Zuiderbierke 8,2 % Alc.Vol. van de nieuwe brouwerij Donum Ignis (Geschenk van het vuur) Roodbruin bier met beige schuimkraag. De neus is lichtzurig. Moutig. Moutige smaak met toetsen van Zoethout Pruimpjes - Donker fruit Alcoholzweempje.
Even naar buiten om de skyline van Mechelen te bewonderen HOPlid Bianca Goethals en Beerbrother Walter Thijs
De eerste bierproevers zijn komen opdagen.
Baas Gansendonck 6,5% Alc.Vol. Blond bier met wit schuim. - De Proefbrouwerij Moutig en vrij fruitig in de neus. Het biertje smaakt fris, zoet met fruitige toetsen. Te weinig gebruik van hop. Zoete afdronk.
Drie etikettenverzamelaars met veel liefde voor bier. In het midden Ronan Vandermotten voorzitter Gambrinusclub van België
2 biertjes (7,5 % Alc.Vol. van Brasserie Grain d'Orge) Gebrouwen voor "Challenge Jogging le jour" Een Luikse sportorganisatie die joggingwedstrijden inricht.
Brix 8% Alc.Vol. van brouwerij De Block Blond biertje met witte schuimkraag Aroma van zoete sinaas en lichte alcohol Zoete smaak - fruitig - muffig Kleine bitterheid in de achtergrond. Gebrouwen voor de het 40-jarig bestaan van de Scouts en gidsen van Sint-Brixius-Rode.
Een Folieke : Bianca verwerkt in de Graffitimuur
Draeckenier 7,5% Alc.Vol. Een biertje gebrouwen in de Proefbrouwerij Goudblond helder bier met een witte schuimkraag. Weinig koolzuurpareling. Moutig zoet aroma - Koekjes Fruitig en kruidige prikkels in de smaak. Een lichte bitterheid. Bittere afdronk.
Op het terras In de zon was het heerlijk om een biertje te proeven.
Super Balder 6,2% Alc.Vol. - 't Hofbrouwerijke Blond wazig bier met witte schuimkraag. Het aroma is kruidig (Kardemon) gistig met een iets wat wrange bitterheid.
Bierproever en hobbybrouwer Francois Robbeyns overal vertegenwoordigd waar biertjes te proeven zijn.
Om af te sluiten proefde ik nog een Sint Amatus 12 (10,5% Alc.Vol) van de Struise brouwers. Zwart bier met een zoet moutaroma Geurige prikkels van patisserie en warme alcohol De smaak is die van donker fruit - Pruimen - Rozijnen Zoete afdronk met een heerlijke bitterheid in de achtegrond. Heerlijk biertje
Toen we vertrokken was de zaal aardig aan het vol lopen met biergenieters. En zo moet het zijn.
Het afsluitblogmeisje fluisterde mij volgende drie woorden toe die ik op mijn Bierblog moest vermelden :
Verleden maand op Vrijdagavond 09 juli werd in het Romeins Archeologisch Museum (RAM) in Oudenburg het nieuwe Arnoldusbier voorgesteld. Geroen Vansteenbrugge en ik werden uitgenodigd om dit uitzonderlijk evenement persoonlijk mee te maken.
Romeins Archeologisch Museum (RAM)
Oudenburg is niet alleen de oudste stad van Vlaanderen, maar doet naast haar faam als Romeinse vestiging aan de Noordzeekust nu ook haar reputatie als walhalla voor bierliefhebbers alle eer aan. Sint Arnoldus, stichter van de Oudenburgse Sint Pietersabdij, veranderde er immers water in bier, en werd zo de patroonheilige van de bierbrouwers.
In 2009 won de heraangelegde Abtstuin een prijs van de Vlaamse Gemeenschap omwille van de kindvriendelijke aanpak. Kinderen kunnen er als een Romeins soldaat op de uitkijk staan op de toren, zich in de zandbak een archeoloog wanen, een aanval organiseren op het castellum, Romeinse terrasspelletjes spelen of gewoon ravotten tussen het groen.
Eeuwenlang zakten bedevaarders & brouwers af naar Oudenburg om er de relieken van st. Arnoldus in de OLV kerk te vereren.
De Binnenkoer van de abdijhoeve heeft nog een eenvoudige duiventoren (14de eeuw)
De St. Arnolduskapelletjes. De reliëfs op de kapelletjes stellen taferelen uit zijn leven voor. De kapelletjes dateren uit de jaren vijftig en werden door Prof Firmin De Smidt ontworpen.
St. Arnout predikt den vrede in Vlaandren
Schepen voor toerisme & recreatie Peter Velle wil, naast het Romeinse verleden van Oudenburg, ook bierbeleving centraal stellen in het beleid t.a.v. toerisme & recreatie.
Schepen voor toerisme & recreatie Peter Velle
"Oudenburg mag haar bierverleden best wat meer in de kijker zetten. In het bezoekerscentrum bij het Romeins Archeologisch Museum (RAM) wordt de figuur van Arnoldus en het Oudenburgse brouwersverleden in de verf gezet. In de OLV-kerk kan nog altijd het schrijn van Sint Arnoldus bezichtigd worden. In de Sint Pietersstraat zijn de namen van de talrijke herbergen tot in de eeuwigheid in de stoep gebrand. Groepen die Oudenburg bezoeken kunnen een heuse bierwandeling boeken. In het motorhotel Groenedijk kan een heus bierarrangement geboekt worden. Binnenkort worden daar nog andere bieractiviteiten aan toegevoegd. Streekbieren zoals de Ettelgemse Briekebakker en Darinckdelver worden maximaal gepromoot.
Conservator Romeins Archeologisch Museum Jean Luc Meulemeester had het over de geschiedenis van Sint Arnoldus.
De vele opgekomen genodigden luisterden met volle aandacht.
Nu komt daar dus het Arnoldusbier bij. Enkele jaren terug werd reeds een Sint Arnoldusbier gelanceerd, maar door een faillissement van de brouwerij (Riva) ging ook het bier jammer genoeg verloren.
Het was een origineel recept dat Riva enkele malen per jaar brouwde en het bier was donker koperkleurig. Lag zoetig in de afdronk. Alcoholgehalte was 7 à 7.5%. Het was een tripel, maar eigenlijk niet te vergelijken met de meeste andere tripels op de markt die meestal blond zijn van kleur en iets droger van afdronk (cfr. Westmalle).
Het was absoluut geen bruin bier zoals de Vondel en ook geen drop en zoethout aanwezig in de smaak en receptuur.
Het grootste deel ging naar Italië, zowel op fles als op vat en het recept werd dan ook volgens hun smaak bijgestuurd door de jaren heen.
Het bier bleef wel voortleven in een speciaal gecreëerd gerecht van de Abdijhoeve.
In het bezoekerscentrum die gratis toegankelijk is kun je het vroegere Arnoldusbier bewonderen. Intussen kun je kennis maken met de figuur van de H. Arnoldus die op miraculeuze manier water in bier veranderde. Hij is dan ook de patroon van de brouwers.
En zie : Sint Arnoldus kwam voor deze gelegenheid het water weer op miraculeuze wijze veranderen in Arnoldus bier. En proefde dat het lekker was. Hij nodigde ons meteen uit om het te degusteren.
Ook werden er voor het bier nieuwe glazen in gebruik genomen.
vlnr : Conservator Romeins Archeologisch Museum Jean Luc Meulemeester, Schepen voor toerisme & recreatie Peter Velle, Burgemeester van Oudenburg Ignace Dereeper en Rolandt Bonny als Arnoldus.
De Grote en kleine Arnoldus.
Het mooie terras van het RAM zat aardig vol.
De stad Oudenburg vroeg de Proefbrouwerij uit Lochristi een nieuw Arnoldusbier te brouwen. Etiket en glazen zijn een ontwerp van Schepen Peter Velle. Het bier wordt binnenkort, samen met beide andere Oudenburgse bieren, ook, aangeboden in een Oudenburgs bierpaletje, met kleine proefglaasjes. In dit dorstige weer: één vakantiebestemming: Oudenburg. Santé.
Arnoldusbier - 7,5% AlC.Vol. De Proefbrouwerij - Lochristi
Donkerbruin bier met beige schuimkraag
Het aroma is moutzoet Hoofdzakelijk karamel in de neus.
Het biertje heeft een zoete aanzet De karamel komt ook tot uiting in de smaak. Lichtjes gebrande toesten Peperprikkels Licht bittere afdronk
Het ontwerp van het etiket en het glas zijn een ontwerp van Schepen Peter Velle. Ze hebben duidelijk een nieuwe look gekregen.
Niet vergeten!!! op 16 augustus is het de feestdag van Arnoldus. Ik denk dat ze in Oudenburg weten wat ze gaan drinken deze dag!
Samen met mijn vaste kunstpartner en kunstenares Caroline (Caro) heb ik onlangs de boeiende tentoonstelling Het Symbolisme in België bezocht.
De tentoonstelling vond plaats in het Koninklijke Musea voor schone kunsten van België te Brussel
Koninklijke Musea voor schone kunsten van België te Brussel.
De evolutie van het symbolisme zou starten bij de romantische schilderkunst aan het einde van de 19e eeuw.
Stilte - Fernand Khnopff (1858-1921)
Naast vermaarde namen als Fernand Khnopff, Félicien Rops of Jean Delville was ook werk te zien van minder bekende kunstenaars die sterk hebben bijgedragen aan de geest van het 'fin de siècle' waarin Brussel een hoofdrol speelde.
Juliaan Dillens - Graffiguur, ca. 1885
Thematisch volgt de tentoonstelling de ontwikkeling in de meest uiteenlopende registers: het portret, h et landschap, verhalen op de grens van droom en werkelijkheid, de twijfel, het vluchtige moment, religie, enzovoort. Centraal staan de nauwe band tussen poëzie en beeldende kunst en de voorliefde voor het totale kunstwerk, het Gesamtkunstwerk.
Joseph Middeleer.
Fernand Khnopff - Liefkozingen, 1896
Zoals altijd proberen we onze bezoeken achteraf te koppelen aan de bierkunst
(Meer ik of Caro ).
Een gezellige kroeg, restaurantje enz..
Niets vermoedend hebben we het in hogere sferen gezocht.
Om te eten en een gerstenat te degusteren na een bezoek aan een kunsttentoonstelling stond Old England al een tijd op ons verlanglijstje.
Old England is een uitzonderlijk gebouw op een uitzonderlijke plaats. Het bevind zich aan de Kunstberg die het hogere en het lagere stadsdeel van Brussel met elkaar verbind
Moest symbolist George Minne nog leven dan had hij waarschijnlijk met ons mee gegaan.
Want tijdens zijn leven kreeg hij internationale erkenning in de kringen van de Art Nouveau en het Symbolisme
Al sinds de opening eind 19e eeuw gaat dit imposante gebouw over de tong, want deze combinatie van de in het oog springende Art Nouveau constructie en het classicistische hoekgebouw aan het Koningsplein, op een steenworp van de Grote Markt en het Centraal Station, heeft het allemaal.
Dit gebouw van Saintenoy behoort tot Brussels mooiste art nouveau exemplaren. Het muziekinstrumentenmuseum MIM is er in ondergebracht.
Het interieur is in prachtige Art-Deco stijl.
Via de trappen of de lift kunt u het Muziekmuseum doorkruisen.
De prachtige lift.
Het restaurant is de ideale plek om uw bezoek af te ronden. U kan rechtstreeks via de lift naar het restaurant zonder het museum te bezoeken. U moet dit uitdrukkelijk zeggen in de hal. Een vriendelijke dame brengt u dan naar de nok van het gebouw.
In de koepel van het Old England art nouveau gebouw krijgt u een spectaculair zicht op het historische centrum van de hoofdstad.
Old England was vroeger een warenhuis.
Het werd gebouwd in 1899 en voor die tijd was het erg vooruitstrevend door het gebruik van een
gietijzeren en stalen constructie en veel glas.
Hierdoor werd de lichtinval optimaal benut.
Genieten van het uitzicht op de Brusselse benedenstad
Ook binnen is de Art-Deco aanwezig gemengd met moderne meubilair.
Op het middaguur kun je hier Brunchen
Op het buitenterras heb je een prachtig zicht op de Brusselse Skyline.
Ik dronk er een Ramée Amber van Brasserie Du Bocq. (Foto genomen door Caro)
Ramée Amber van 't vat - 7,5% Alc.Vol. Brasserie Du Bocq - Purnode
Roskleurig biertje met gebroken witte schuimkraag. Het schuim is wandklevig
Het aroma is fruitig Toetsen van karamel
De smaak is zoet Karamel Licht kruidig Tikkeltje zoethout Op het einde een lichte bitterheid.
Salade van gerookte eendenfilet, noten, appelen en sperziebonen
Omdat we er altijd plaats zouden hebben zou ik in feite niet te veel publiciteit mogen maken over dit uitzonderlijk etablissement. Velen weten niet dat er boven op dit overweldigend gebouw een restaurant gevestigd is met een prachtig uitzicht op Brussel. Van op de grond kun je het buitenterras niet zien. Dus vertel het a.u.b. niet verder!