Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
19-08-2010
Estaminet "Ter Spinde" - Jabbeke
Estaminet "Ter Spinde" - Jabbeke
Volgens hun website is Estaminet Ter Spinde ongetwijfeld een van de oudste herbergen van Jabbeke. De oudste vermelding zou terug gaan tot de 17e eeuw. Anno 8 december 1625...
Ter Spinde is gelegen langs het kanaal kanaal Brugge Oostende aan de Stalhillebrug. De brug zorgt in Stalhille niet alleen voor de "dagelijkse" fietsverbinding tussen Jabbeke en Stalhille, maar ook in de recreatieve fietsroutes langs het kanaal is ze een belangrijke schakel.
Het kanaal kanaal Brugge Oostende met rechts Ter Spinde.
Geroen en ik brachten na de voorstelling van het Arnoldusbier een bezoekje aan dit leuke estaminetje.
De andere ingang van het estaminet.
In 1625 werd Ter Spinde geopend onder de naam «Herberg Sint-Jacobs ».
Dit was het tijdperk van de Spanjaarden en de Geuzen.
Tijdens het graven van het kanaal konden ze er smullen en drinken in deze herberg .
Estaminet Ter Spinde heeft wel een lange en historische legende.
Ook tijdens de periode van Napoleon werd het kanaal nog eens verbreed en stond Estaminet Ter Spinde terug in de blinker voor de smulpapen
In de Oorlogsjaren was het gekend onder de naam t Rusthof. Tot op vandaag is het nog altijd de gekende zaak langs het kanaal aan de Stalhillebrug.
Leuk en gezellig interieur
Estaminet Ter Spinde staat bekend voor zijn gastvrijheid, rustige terras in het fleurige bloemenparadijs met achtergrondmuziek. Hier kun je terecht voor een hapje of een drankje. Meer dan 60 verschillende bieren staan in de kijker, onder andere de 6 verschillende Trappisten, waarbij familiale contacten met de broeders van Achel. Ze zijn ook Orval ambassadeur.
De gezellige tuin.
Hun specialiteiten zijn onder andere paling op verschillende wijze, grillade in de zaal (in de zomer op terras), huisgerookte zalm in de Oklahoma, picon vin blanc, eigen jenever...
Ze hebben ook hun eigen huisbier " Ter spinde blond" gebrouwen door Brasserie Caulier (Peruwelz)
Een Ter Spinde Blond werd aan tafel uitgeschonken
Ter Spinde Blond - 8% Alc.Vol. Brasserie Caulier - Peruwelz
Wazig blond biertje. Groene schijn met fijn wit schuim.
Niet uitgesproken maar fris aroma Fruitig Citrus en koriander Een lichte bitterheid De alcohol is goed gemaskeerd Wit biertje of blond biertje?
Het was nu al een hele tijd geleden dat ik nog eens naar het bierfestival van de
Mechelse Beerbrothers ben geweest.
Een paar maal toen het nog in brouwerij Het Anker was en een keer in het Olivetenhof niet zo ver van de brouwerij.
Nu is het festival verplaatst naar perron M op het Douaneplein.
Een grote zaal buiten de stad niet ver van het station van Nekkerspoel
Ideaal dus om met de trein naar het bierfeest te sporen.
Bewuste graffiti op het perron M.
De betrachting van de Beerbrothers is net zoals de andere bierverenigingen
die aangesloten zijn bij Zythos, een bierproefvereniging waarbij de leden met mate een goed glas bier degusteren.
Ze ijveren ook om de Belgische biercultuur niet te laten verloren gaan.
Damiaan Blond 5,5% Alc.Vol.van t vat Brouwerij Strubbe Een van de 4 gratis biertjes aangeboden door de Beerbrothers aan de Zythosleden. Goudgeel bier met een licht beige schuimkraag Lichtzurig en een beetje gist in de neus. Ook de smaak is lichtzurig, fruitig en zoet.
Aan een speciale stand kon men bieren kopen waar de vervaldatum overschreden was. Voor de echte bierliefhebbers en/of verzamelaars.
vlnr : Voorzitter Beerbrothers Martin Daniëls, Marc Struyf van brouwerij Triest en Uli Kremer uit Duitsland.
Voor hun leden en geïnteresseerden proberen ze jaarlijks een Zomerbier festival te organiseren.
Ook busuitstappen naar brouwerijen al dan niet overgoten met een vleugje cultuur van die streek komen aan bod.
Tafelen aan gastronomisch biermenus, een informatieve avond met gastspreker,
Wandel-en zoektochten enz.. staan regelmatig op hun programma.
Iedereen, jong en oud, kan meedoen aan hun activiteiten!
De vereniging telt ongeveer een 70-tal leden.
Perron M
De zaal werd ontworpen door architecten Willy Goossens en Ilse Diddens.
Oorspronkelijk was er een spoorweg binnen het gebouw en die bleef behouden. De bedding werd met glas overdekt en uitgelicht. Daarbovenop kwamen togen en enkele zithoekjes, in de vorm van treinwagons. Het perron zelf is de dansruimte.
Er is ruimte om 750 tot 900 feestvierders te ontvangen, maar ook kleinere fuiven kunnen georganiseerd worden.
Luc Van Den Eynde
Peter De Weerdt (r) met compagnon
De Beerbrothers hadden net zoals elk jaar weer een prachtige bierlijst samengesteld. Een 56 biertjes waaronder vier van 't vat prijkten op het menu, waaronder veel voor mij nog onbekende brouwsels.
Ter gelegenheid van hun zomerbier festival lanceerden de beerbrothers een nieuw bier Gendarme
Voorzitter Martin aan het woord
Vorig jaar vatten wij het idee op, om voor deze gelegenheid een gloednieuw bier te laten brouwen. Eén van onze leden, Marc Struyf, startte vorig jaar met een brouwerij op de Triest. Hij was dé geschikte man om voor onze vereniging dit speciale bier
te brouwen.
Even terug gaan in de Beer Brothers-geschiedenis. Onze eerste bierproeverij hielden wij in de kantine van de toenmalige Rijkswachtkazerne in Mechelen. De reacties waren achteraf zo goed, dat we dit jaarlijks zijn blijven verder doen, maar niet
meer in deze locatie. We hebben nadien onze bierdagen gehouden in achter eenvolgens: het MMT (Mechels Miniatuur Theater), de brouwerij Het Anker, het Olivetenhof en de laatste jaren in Perron M. 19
Gezien volgend jaar de gendarmerie van Mechelen een volledig nieuwe bestemming krijgt, hadden wij al snel een naam voor ons bier gekozen: Gendarme. De naam Gendarme werd tevens in sommige delen van ons land gebruikt om een goei
stevig glas bier te bestellen in een kroeg.
We hebben de brouwer laten weten dat we graag een blond en straf bier wensten. Marc heeft het bier gebrouwen volgens het reinheidsgebot, maar hij voegde er iets heel speciaal aan toe: namelijk Nieuw-Zeelandse hop. Die hop geeft ons bier eenfruitige smaak, gevolgd door een bittere nasmaak. Het bier heeft een smaak dat je met geen enkel ander bier kan vergelijken!
Iets uniek!!
Marc is zelf zo tevreden over zijn nieuw brouwsel, dat hij pronkt dat dit bier het beste is, wat hij ooit heeft gebrouwen.
De Gendarme heeft een alc.vol. van 9,5 %. Het bier is
gebotteld in flessen van 75 cl".
Het etiket is samengesteld uit de kleuren van de gendarmerie: blauw met een streepje rood.
Op de foto staat de voorgevel van de gendarmerie te Mechelen
afgebeeld. Dit gebouw is gelegen aan de Binnen-Dijle.
Goudblond biertje 9,5% Alc.Vol. een Goudblond lekker bier. Aroma van meloen en de smaak van pompelmoes Mals van smaak, hopbitter, droge afdronk. Een aanwinst voor het Belgisch bierlandschap.
Den Eddy uit Antwerpen. Op elk bierfestival aanwezig.
Zuiderbierke 8,2 % Alc.Vol. van de nieuwe brouwerij Donum Ignis (Geschenk van het vuur) Roodbruin bier met beige schuimkraag. De neus is lichtzurig. Moutig. Moutige smaak met toetsen van Zoethout Pruimpjes - Donker fruit Alcoholzweempje.
Even naar buiten om de skyline van Mechelen te bewonderen HOPlid Bianca Goethals en Beerbrother Walter Thijs
De eerste bierproevers zijn komen opdagen.
Baas Gansendonck 6,5% Alc.Vol. Blond bier met wit schuim. - De Proefbrouwerij Moutig en vrij fruitig in de neus. Het biertje smaakt fris, zoet met fruitige toetsen. Te weinig gebruik van hop. Zoete afdronk.
Drie etikettenverzamelaars met veel liefde voor bier. In het midden Ronan Vandermotten voorzitter Gambrinusclub van België
2 biertjes (7,5 % Alc.Vol. van Brasserie Grain d'Orge) Gebrouwen voor "Challenge Jogging le jour" Een Luikse sportorganisatie die joggingwedstrijden inricht.
Brix 8% Alc.Vol. van brouwerij De Block Blond biertje met witte schuimkraag Aroma van zoete sinaas en lichte alcohol Zoete smaak - fruitig - muffig Kleine bitterheid in de achtergrond. Gebrouwen voor de het 40-jarig bestaan van de Scouts en gidsen van Sint-Brixius-Rode.
Een Folieke : Bianca verwerkt in de Graffitimuur
Draeckenier 7,5% Alc.Vol. Een biertje gebrouwen in de Proefbrouwerij Goudblond helder bier met een witte schuimkraag. Weinig koolzuurpareling. Moutig zoet aroma - Koekjes Fruitig en kruidige prikkels in de smaak. Een lichte bitterheid. Bittere afdronk.
Op het terras In de zon was het heerlijk om een biertje te proeven.
Super Balder 6,2% Alc.Vol. - 't Hofbrouwerijke Blond wazig bier met witte schuimkraag. Het aroma is kruidig (Kardemon) gistig met een iets wat wrange bitterheid.
Bierproever en hobbybrouwer Francois Robbeyns overal vertegenwoordigd waar biertjes te proeven zijn.
Om af te sluiten proefde ik nog een Sint Amatus 12 (10,5% Alc.Vol) van de Struise brouwers. Zwart bier met een zoet moutaroma Geurige prikkels van patisserie en warme alcohol De smaak is die van donker fruit - Pruimen - Rozijnen Zoete afdronk met een heerlijke bitterheid in de achtegrond. Heerlijk biertje
Toen we vertrokken was de zaal aardig aan het vol lopen met biergenieters. En zo moet het zijn.
Het afsluitblogmeisje fluisterde mij volgende drie woorden toe die ik op mijn Bierblog moest vermelden :
Verleden maand op Vrijdagavond 09 juli werd in het Romeins Archeologisch Museum (RAM) in Oudenburg het nieuwe Arnoldusbier voorgesteld. Geroen Vansteenbrugge en ik werden uitgenodigd om dit uitzonderlijk evenement persoonlijk mee te maken.
Romeins Archeologisch Museum (RAM)
Oudenburg is niet alleen de oudste stad van Vlaanderen, maar doet naast haar faam als Romeinse vestiging aan de Noordzeekust nu ook haar reputatie als walhalla voor bierliefhebbers alle eer aan. Sint Arnoldus, stichter van de Oudenburgse Sint Pietersabdij, veranderde er immers water in bier, en werd zo de patroonheilige van de bierbrouwers.
In 2009 won de heraangelegde Abtstuin een prijs van de Vlaamse Gemeenschap omwille van de kindvriendelijke aanpak. Kinderen kunnen er als een Romeins soldaat op de uitkijk staan op de toren, zich in de zandbak een archeoloog wanen, een aanval organiseren op het castellum, Romeinse terrasspelletjes spelen of gewoon ravotten tussen het groen.
Eeuwenlang zakten bedevaarders & brouwers af naar Oudenburg om er de relieken van st. Arnoldus in de OLV kerk te vereren.
De Binnenkoer van de abdijhoeve heeft nog een eenvoudige duiventoren (14de eeuw)
De St. Arnolduskapelletjes. De reliëfs op de kapelletjes stellen taferelen uit zijn leven voor. De kapelletjes dateren uit de jaren vijftig en werden door Prof Firmin De Smidt ontworpen.
St. Arnout predikt den vrede in Vlaandren
Schepen voor toerisme & recreatie Peter Velle wil, naast het Romeinse verleden van Oudenburg, ook bierbeleving centraal stellen in het beleid t.a.v. toerisme & recreatie.
Schepen voor toerisme & recreatie Peter Velle
"Oudenburg mag haar bierverleden best wat meer in de kijker zetten. In het bezoekerscentrum bij het Romeins Archeologisch Museum (RAM) wordt de figuur van Arnoldus en het Oudenburgse brouwersverleden in de verf gezet. In de OLV-kerk kan nog altijd het schrijn van Sint Arnoldus bezichtigd worden. In de Sint Pietersstraat zijn de namen van de talrijke herbergen tot in de eeuwigheid in de stoep gebrand. Groepen die Oudenburg bezoeken kunnen een heuse bierwandeling boeken. In het motorhotel Groenedijk kan een heus bierarrangement geboekt worden. Binnenkort worden daar nog andere bieractiviteiten aan toegevoegd. Streekbieren zoals de Ettelgemse Briekebakker en Darinckdelver worden maximaal gepromoot.
Conservator Romeins Archeologisch Museum Jean Luc Meulemeester had het over de geschiedenis van Sint Arnoldus.
De vele opgekomen genodigden luisterden met volle aandacht.
Nu komt daar dus het Arnoldusbier bij. Enkele jaren terug werd reeds een Sint Arnoldusbier gelanceerd, maar door een faillissement van de brouwerij (Riva) ging ook het bier jammer genoeg verloren.
Het was een origineel recept dat Riva enkele malen per jaar brouwde en het bier was donker koperkleurig. Lag zoetig in de afdronk. Alcoholgehalte was 7 à 7.5%. Het was een tripel, maar eigenlijk niet te vergelijken met de meeste andere tripels op de markt die meestal blond zijn van kleur en iets droger van afdronk (cfr. Westmalle).
Het was absoluut geen bruin bier zoals de Vondel en ook geen drop en zoethout aanwezig in de smaak en receptuur.
Het grootste deel ging naar Italië, zowel op fles als op vat en het recept werd dan ook volgens hun smaak bijgestuurd door de jaren heen.
Het bier bleef wel voortleven in een speciaal gecreëerd gerecht van de Abdijhoeve.
In het bezoekerscentrum die gratis toegankelijk is kun je het vroegere Arnoldusbier bewonderen. Intussen kun je kennis maken met de figuur van de H. Arnoldus die op miraculeuze manier water in bier veranderde. Hij is dan ook de patroon van de brouwers.
En zie : Sint Arnoldus kwam voor deze gelegenheid het water weer op miraculeuze wijze veranderen in Arnoldus bier. En proefde dat het lekker was. Hij nodigde ons meteen uit om het te degusteren.
Ook werden er voor het bier nieuwe glazen in gebruik genomen.
vlnr : Conservator Romeins Archeologisch Museum Jean Luc Meulemeester, Schepen voor toerisme & recreatie Peter Velle, Burgemeester van Oudenburg Ignace Dereeper en Rolandt Bonny als Arnoldus.
De Grote en kleine Arnoldus.
Het mooie terras van het RAM zat aardig vol.
De stad Oudenburg vroeg de Proefbrouwerij uit Lochristi een nieuw Arnoldusbier te brouwen. Etiket en glazen zijn een ontwerp van Schepen Peter Velle. Het bier wordt binnenkort, samen met beide andere Oudenburgse bieren, ook, aangeboden in een Oudenburgs bierpaletje, met kleine proefglaasjes. In dit dorstige weer: één vakantiebestemming: Oudenburg. Santé.
Arnoldusbier - 7,5% AlC.Vol. De Proefbrouwerij - Lochristi
Donkerbruin bier met beige schuimkraag
Het aroma is moutzoet Hoofdzakelijk karamel in de neus.
Het biertje heeft een zoete aanzet De karamel komt ook tot uiting in de smaak. Lichtjes gebrande toesten Peperprikkels Licht bittere afdronk
Het ontwerp van het etiket en het glas zijn een ontwerp van Schepen Peter Velle. Ze hebben duidelijk een nieuwe look gekregen.
Niet vergeten!!! op 16 augustus is het de feestdag van Arnoldus. Ik denk dat ze in Oudenburg weten wat ze gaan drinken deze dag!
Samen met mijn vaste kunstpartner en kunstenares Caroline (Caro) heb ik onlangs de boeiende tentoonstelling Het Symbolisme in België bezocht.
De tentoonstelling vond plaats in het Koninklijke Musea voor schone kunsten van België te Brussel
Koninklijke Musea voor schone kunsten van België te Brussel.
De evolutie van het symbolisme zou starten bij de romantische schilderkunst aan het einde van de 19e eeuw.
Stilte - Fernand Khnopff (1858-1921)
Naast vermaarde namen als Fernand Khnopff, Félicien Rops of Jean Delville was ook werk te zien van minder bekende kunstenaars die sterk hebben bijgedragen aan de geest van het 'fin de siècle' waarin Brussel een hoofdrol speelde.
Juliaan Dillens - Graffiguur, ca. 1885
Thematisch volgt de tentoonstelling de ontwikkeling in de meest uiteenlopende registers: het portret, h et landschap, verhalen op de grens van droom en werkelijkheid, de twijfel, het vluchtige moment, religie, enzovoort. Centraal staan de nauwe band tussen poëzie en beeldende kunst en de voorliefde voor het totale kunstwerk, het Gesamtkunstwerk.
Joseph Middeleer.
Fernand Khnopff - Liefkozingen, 1896
Zoals altijd proberen we onze bezoeken achteraf te koppelen aan de bierkunst
(Meer ik of Caro ).
Een gezellige kroeg, restaurantje enz..
Niets vermoedend hebben we het in hogere sferen gezocht.
Om te eten en een gerstenat te degusteren na een bezoek aan een kunsttentoonstelling stond Old England al een tijd op ons verlanglijstje.
Old England is een uitzonderlijk gebouw op een uitzonderlijke plaats. Het bevind zich aan de Kunstberg die het hogere en het lagere stadsdeel van Brussel met elkaar verbind
Moest symbolist George Minne nog leven dan had hij waarschijnlijk met ons mee gegaan.
Want tijdens zijn leven kreeg hij internationale erkenning in de kringen van de Art Nouveau en het Symbolisme
Al sinds de opening eind 19e eeuw gaat dit imposante gebouw over de tong, want deze combinatie van de in het oog springende Art Nouveau constructie en het classicistische hoekgebouw aan het Koningsplein, op een steenworp van de Grote Markt en het Centraal Station, heeft het allemaal.
Dit gebouw van Saintenoy behoort tot Brussels mooiste art nouveau exemplaren. Het muziekinstrumentenmuseum MIM is er in ondergebracht.
Het interieur is in prachtige Art-Deco stijl.
Via de trappen of de lift kunt u het Muziekmuseum doorkruisen.
De prachtige lift.
Het restaurant is de ideale plek om uw bezoek af te ronden. U kan rechtstreeks via de lift naar het restaurant zonder het museum te bezoeken. U moet dit uitdrukkelijk zeggen in de hal. Een vriendelijke dame brengt u dan naar de nok van het gebouw.
In de koepel van het Old England art nouveau gebouw krijgt u een spectaculair zicht op het historische centrum van de hoofdstad.
Old England was vroeger een warenhuis.
Het werd gebouwd in 1899 en voor die tijd was het erg vooruitstrevend door het gebruik van een
gietijzeren en stalen constructie en veel glas.
Hierdoor werd de lichtinval optimaal benut.
Genieten van het uitzicht op de Brusselse benedenstad
Ook binnen is de Art-Deco aanwezig gemengd met moderne meubilair.
Op het middaguur kun je hier Brunchen
Op het buitenterras heb je een prachtig zicht op de Brusselse Skyline.
Ik dronk er een Ramée Amber van Brasserie Du Bocq. (Foto genomen door Caro)
Ramée Amber van 't vat - 7,5% Alc.Vol. Brasserie Du Bocq - Purnode
Roskleurig biertje met gebroken witte schuimkraag. Het schuim is wandklevig
Het aroma is fruitig Toetsen van karamel
De smaak is zoet Karamel Licht kruidig Tikkeltje zoethout Op het einde een lichte bitterheid.
Salade van gerookte eendenfilet, noten, appelen en sperziebonen
Omdat we er altijd plaats zouden hebben zou ik in feite niet te veel publiciteit mogen maken over dit uitzonderlijk etablissement. Velen weten niet dat er boven op dit overweldigend gebouw een restaurant gevestigd is met een prachtig uitzicht op Brussel. Van op de grond kun je het buitenterras niet zien. Dus vertel het a.u.b. niet verder!
Den Proefzolder - De Black Damnation plank - Struise Brouwers
Den Proefzolder
Daar waar de meeste brouwerijen stoppen
gaan de Struise Brouwers verder.
Met veel lef en moed maar doordacht, ontwerpen ze hun bieren.
Deze kunnen vergeleken worden met magische brouwsels.
Ze zijn ook opgebouwd uit een magische bewerking van de drank.
Ik noem de Struise de alchemisten van het gerstenat.
Mout en hoptovenaars die naar aardse bieren streven.
Bieren met uitzonderlijke aromas en bovennatuurlijke smaken.
Op de proefzolder vergleken we een serie van hun zwarte betoverende creaties.
De Black Damnation serie.
De Black Damnation serie zijn bieren ontworpen door bierkunstenaar Urbain Coutteau.
Volgens divers bronnen wil hij in een periode van 2 jaar een dozijn bieren creëren met als basis de Black Albert,
Bieren die nog zwarter zijn dan het schimmenrijk.
Met verbazingwekkend aromas en fenomenale smaken.
Bieren waar je geen slokken van neemt.
Nee de Black Damnation serie is Godendrank om aan te nippen.
Te genieten met muziek van Lou Reed
Dat ik deze bieren samen met andere bierfanaten op Den Proefzolder proeft is geen toeval. Niets voor niets is deze zolder het Walhalla voor bierliefhebbers. Daarenboven brouwt Picobrouwerij Alvinne ook fantastische vindingrijke bieren.
Op het proefplankje stonden naast elkaar
Black Albert
Black Damnation I
Black Damnation II - Mocchabom
Black Damnation III - Black Mes
Black Damnation IV - Coffee Club
Black Albert 13% Alc.Vol
Black Albert is een artisanaal bier met 100% Belgische ingrediënten. Deze Belgische Koninklijke Stout werd aanvankelijk ontwikkeld en gebrouwen als eerbetoon aan één van Amerikas beste beerpub nl. de Ebenezer 's Pub in Lovell - Maine
Zwart bier met beige schuimkraagje
Aroma is hoofdzakelijk karamel
Met een vleugje alcohol
Koffie
De smaak heeft een lichte zurigheid
Gevolgd door bittere koffietoetsen
Ook prikkels van zoethout komen even piepen.
Een prettige alcoholwarmte.
Mooie bittere afdronk met een stevige nasmaak
Black Damnation 13% Alc.Vol
Black Damnation is een blend.
van Hel & Verdoemenis (50%) van brouwerij De Molen (Nederland)
met 50% Black Albert.
Zwart bier met een bruine schuimkraag
Dit bier heeft het meeste schuim van de vijf bieren
Ook hier laat de alcohol zich opmerken
Koffie
Cacaopoeder
De smaak is uitgesproken bittere koffie
Zwarte chocolade
Noten
Ook hier de zijn de smaakpapillen onder invloed van de warme alcohol
Bittere en droge afdronk.
Stefanie Devos (Bierrestaurant De Bistronoom - Oostende) en Sofie Vanrafelghem (co-auteur van het boek 100 x proeven van straffe streekbieren) genieten van het zwarte bier.
Ook Leah en Nathan Huelsbusch (Amerikaanse beerlovers momenteel woonachtig in Brussel) waren helemaal weg van de Black Damnation serie!
Black Damnation II Mocha Bomb 12% Alc.Vol
A massive stout from the low Countries.
Black Damnation II is opnieuw een blend met Hel & Verdoemenis van Brouwerij De Molen.
Dit bier is duidelijk complexer dan Black Damnation I.
Black Damnation II bestaat uit 50% Black Albert gerijpt op Columbiaanse koffiebonen,
25% Hel & Verdoemenis van De Molen 6 maand gerijpt op Jack Daniels vaten
en 25% of Cuvée Delphine.
Zwart bier met een beige schuimkraagje
Het aroma is dit van aarde
Ook hier de geurige alcoholaromas (Whisky)
De smaak is aards
onalledaags
Heel excentriek
Bittere toetsen
Donker fruit
Zwarte bitter chocolade
Bittere afdronk
Black Damnation III Black Mes 13% Alc.Vol
Bij Black Damnation III werd geopteerd om 100% Black Albert te gebruiken,
ditmaal gerijpt op Caol Ila vaten.
Caol Ila is een distilleerderij nabij Port Askaig op het eiland Islay, Schotland.
De distilleerderij is beroemd om het gelijknamige merk single Malt Scotch whisky.
Zwart bier met beige randje
Hier komt de alcohol sterk naar boven
Iets zoeter van smaak dan de vorige
Karamel
Prikkels van zoethout
Geroosterde mout.
Na een tijdje komen zuurdere toetsen naar boven
Bittere afdronk
Black Damnation IV Coffee Club 13% Alc.Vol
A massive stout from Flanders
Black Damnation IV is dan weer de Black Albert die 6 maand rijpte op oude Rumvaten.
Het bier is eveneens zo zwart als de nacht
Bruine schuimkraag
De neus laat ons weer aarde opsnuiven
De smaak is nog fanatieker dan de andere bieren.
Ook hier die aardse smaken (tabak)
Donkere bitter chocolade
Donker fruit Pruimen
Zwoele alcohol
Gebrandemout en koffie
Een prachtige bitterheid in de afdronk.
Zoals gebruikelijk kon men nadien de plaatselijke bieren proeven en een hapje eten van de Proefzolderkeuken van Chef Glenn Castelein.
Nathan en William Een digitaalke van Leah. Thx!
Op het menu : Gemarineerde runderenspies Salade met een vinagraite van Kerasus Aardappel in de schil.
Als dessert een sabayonne van ijs en Black Damnation Coffee Club. Stefanie toont aan Glenn het juiste ritme.
De Smedtjes van uit de lucht gezien konden het nagerecht naar waarde schatten.
Ook aanwezig op Den Proefzolder Henk De Vries en Anna Van Dam uit Blesdijke (Friesland NL) Henk is momenteel landbouwer maar wil wel in de toekomst een brouwerijtje oprichten.
Conclusie : De Black Damnation serie zijn 5 schitterende bieren, zo zwart als de nacht.
Met een fantastisch smakenpalet eigen aan de Struise.
Zou de aanwezigheid van de Struthio camelus op de farm
Voor velen zal het bier Meetjeslander niet meteen bekend in de oren klinken.
Maar het bier bestaat al sinds 2004.
Het is een streekbier gebrouwen voor het Meetjesland maar speciaal voor
slagerij Tom en Veerle in Maldegem-Donk.
Inmiddels is het ook verkrijgbaar in diverse herbergen in de streek.
Een vriend van het slagerskoppel heeft voor het recept gezorgd.
Het bier wordt gebrouwen bij Brasserie Caulier uit Peruwelz.
Het wordt gebotteld in de gekende beugelflessen die eigen zijn aan Caulier.
Ook aan de typische labels kun je de brasserie herkennen.
Op het etiket prijken typische streekelementen.
Een meetjeslandse krulbol (Krulbollen is dé Meetjeslandse volkssport en is een onderdeel van het culturele erfgoed), de Herbakker (Volgens de legende zou je bij de bakker van Eeklo terecht kunnen als je hoofd je niet beviel. Dit werd dan afgehakt en zolang vervangen door een kool, terwijl het hoofd werd herbakken). Verder bemerken we nog het stadhuis van Maldegem, de kerk van Donk enz..
Het onlangs gehouden Bierpassieweekend was een mooie gelegenheid om een nieuw Antwerps biercafé te bezoeken.
De eigenaar Paul Meeussen en zijn serveerster Anneke Rijckers heb ik leren kennen op de jurering van het eindexamen voor Biersommeliers bij CVO Syntra in Kortrijk.
Paul moest er zijn praktisch examen afleggen als bierkenner.
Hij en Anneke wisten me te vertellen dat hij een streekbiercafeetje openhield
in de Hoogstraat midden in het hartje van Antwerpen. Het café is gelegen dicht bij de grote markt
en naast de rode zaal van het gekende Fakkeltheater.
Een ideale plaats om de Antwerpenaar en de toerist kennis te laten maken
met de Belgische biercultuur.
De naam van dit wonderbaarlijk biercafeetje? Hoe kan het anders : t Antwaerps Bierhuiske!
t Antwaerps Bierhuiske. Net naast de rode zaal van het Fakkeltheater in de Hoogstraat.
Ook Chris Bauweraerts oprichter van "Brasserie d'Achouffe" wist
het cafeetje te vinden. Hier staat hij naast zaakvoerder Paul Meeussen (met korte broek)
Aan bieren geen te kort. Zie de indrukwekkende lijst op de muur.
Paul is er blijkbaar goed in geslaagd om zijn Bierhuiske de nodige swing te geven.
Door de ervaring met zijn café in Burcht (t Antwaerps Bierhuiske is zijn tweede zaak) en zijn opleiding als biersomelier prijken al een
150 geselecteerde bieren op de bierkaart. met maar liefst 9 bieren van t vat!
En niet zo maar de eerste de beste bieren
Hij kan ons als enige cafébaas in België een Pannepot van t vat van De Struise brouwers voorschotelen.
Ook de heerlijke Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel is beschikbaar uit de tapkraan. Nu en dan een Trappist Westvleteren van 12% moeten we ook kunnen serveren zegt ons een fiere Paul.
Diverse bierpancarden aan de muur maken het interieur aangenaam.
Elk bier zijn eigen glas
Maar liefst 9 bieren van 't vat
Gezellig en knus. Niet groot, maar wel een grote keuze uit de rijke Belgische biercultuur.
De trots van België ongeduldig wachtend om uitgeschonken te worden.
Ook aanwezig in het Bierhuiske Stefanie en Christophe van het gekende bierrestaurant 'De Bistronoom' uit Oostende Hier samen met Chris Bauweraerts en Paul Meeussen
Druk op het zomers terras.
Wie zou er niet zwichten voor dit proefplankje?
Buiten Stefanie (watertje, moest nog haar gastronomische award in ontvangst gaan nemen) dronken wij er de heerlijke Houblon Chouffe dobbelen IPA tripel van 't vat.
Drie heerlijk hoge goudblonde torens steken hun prachtige schuimkop uit in de Hoogstraat. Ik weet het, het is niet mooi van mij om jullie te doen watertanden.
Het bier wordt getapt (hoe kan het anders) in de originele glazen. Het is een prachtige tripel Goudblond van kleur . Een hoppige fruitige neus (Perziken, abrikozen). De smaak is fruitig met heel veel hop Een mooie bitterheid houd het bier in evenwicht Ook hier is de alcohol goed verborgen. Mooie hoppige afdronk Een klasse bier om echt van te genieten op het terras van 't Antwaerps Bierhuiske.
Een prachtig moment in de Hoogstraat.
Toen we daar zaten kwam de bierkar van Bosteels voorbij. Alle aanwezigen konden proeven van een Kwak en/of een Tripel Karmeliet
Het bekende Koetsierglas netjes hangend in zijn staander aan de koets
Aan bier geen gebrek?
Zelfs de Hoogstraatse koeien keken er van op!
De koetsier degusteerd mee. Achter de vensters, een dorstige Bankdirecteur?
Tripel Karmeliet. Buggenhoutse trots
Onze Engelstalige vrienden bierliefhebbers brengen een toost op Bosteels
t Antwaerps Bierhuiske is een leuk biercafé die u beslist eens moet bezoeken als u in de Scheldestad vertoeft. Als u geluk heeft kunt u er s'avonds op het terras genieten van de beiaardklanken van de kathedraal. en dit met een lekker getapt of geschonken streekbiertje. Meer moet dat niet zijn.
t Antwaerps Bierhuiske Hoogstraat 14 2000 Antwerpen Elke dag open van 12u00 tot min. 24u00 max 02u00 7/7
Toen we na een lange bierzwerftocht naar Sint-Martens-Lierde reden om er in het volkscafé bij Katelijn een Kartuizer te degusteren viel ons deze prachtige monumentale poort op.
Deze poort verwijst naar de kartuizersorde die zich vroeger in deze gemeente gevestigd had.
De naam Kartuizer is waarschijnlijk niet zo bekend maar de Franstalige versie, les Chartreux, des te meer. Eigenlijk is een Kartuizer eenvoudig een kluizenaar.
De kartuizersorde zelf zou in 1084 door de H. Bruno in Frankrijk gesticht zijn.
De eerste twee eeuwen beperkte de orde zich tot Frankrijk
Daarna breidde de orde zich uit tot heel Europa.
Na Hemme in 1314 kwam er de stichting in 1329 te Sint-Martens-Lierde
De Kartuizers zijn een contemplatieve orde.
Dit betekent dat ze zich moesten onthouden van elke vorm van actief apostolaat, prediking of enig ander priesterlijk werk buiten het klooster, en zich uitsluitend toeleggen op een beschouwend leven, gericht op God.
Kortom ze leefden als kluizenaars.
Tijdens de Verlichting en met de Franse revolutie werden heel wat kloosters afgeschaft. Deze in België werden in 1783 met één pennentrek van Jozef II gesupprimeerd.
De orde kon overleven, maar in België zijn er geen kartuizers meer.
Gelukkig is er nog een biertje met dezelfde naam. Speciaal gebrouwen door brouwerij De Graal voor het volkscafé "De Kartuizer"
Jammer dat het in een pot met drie oren geschonken wordt. Ik vind het persoonlijk vrouwonvriendelijk. Maar wie ben ik?
Vermits Katelijn niet op de foto wilde heb ik haar verplicht om ons te fotograferen
Ik heb dan maar een oudere foto uit de archieven geplukt om Katelijn even voor te stellen. Een charmante lieve cafébazin van volkscafé de Kartuizer in Sint-Martens-Lierde. Juist aan de kerk. Wip maar even binnen als u in de buurt bent
Dat Brugge mijn hart gestolen heeft kun je zien aan de vele reportages die ik maakte op dit blog.
Samen met Voske heb ik er heerlijke tijden gekend.
Prachtige eet- en bierhuizen bezocht en lekker gerstenat geproefd.
Telkens als ik nu alleen, of in gezelschap van vrienden door Brugge slentert roept de Provinciehoofdstad van West-Vlaanderen altijd mooie herinneringen op.
Gisteren (24 juli 2010) was ik weer in het Venetië van het Noorden.
Ik ben er een nieuw biertje gaan proeven in een pas geopende nieuwe locatie.
Het gebouw is gelegen in de vrij drukke Katelijnestraat die het begijnhof met de Dijver verbind.
Het pand valt aan de straatkant niet meteen op, daarom is het belangrijk om het huisnummer 27b te onthouden. Maar om het u gemakkelijk te maken hebben de sympathieke uitbaters Dave en Phyllis hun prachtige zaak Koets 27b genoemd.
Koets 27b
De naam verwijst naar een oud koetshuis uit de 18de eeuw.
Van zodra je dit historisch pand betreed komt de rust u tegemoet.
De jonge uitbaters afkomstig uit Knokke Heist hebben er met veel zorg en respect voor de historische waarde van het pand een leuke Horecazaak van gemaakt.
Zo ziet er de luxueuze ingang 27b uit gezien van uit de Katelijnestraat. Laat u echter niet uit het lood slaan en ga gerust verder naar binnen.
De eerste ruimte is een bijzonder smaakvol en gezellig salon. In deze mooi gerestaureerde omgeving werd de kamer met antiek bemeubeld.
Via deze deur stapt u in een totaal andere omgeving
In deze sobere smaakvolle ruimte met gepleisterde muren beleef je de mooie momenten van de dag. Hier kun je in alle rust genieten van de verschillende koffie-en theesoorten die Koets 27b rijk is
s Morgens kun je proeven van een heerlijk ontbijt.
Op de middags kun je er lekkere pasta of tappas eten. De pasta kunt u zelf combineren.
Ook een lekker broodje bestellen is geen probleem.
Belangrijk is dat de keuken de hele dag open is.
Wit is de belangrijkstekleur in de volgende kamers. Mooi in combinatie met natureltinten en enkele lichtbeige en donkerbruine kleuraccenten
Laten we de nevenliggende ruimte de orangerie noemen. Gezellig zitten met uitzicht op de knusse groene tuin
Koets 27b is een voormalig koetshuis van ca. 1813 met beschermde paardendrinkbak, Gebouw op kelder van kruisgewelf van rond 1300 met restant knoppenkapiteel, pilster en hoekconsole
De beschermde paardendrinkbak.
De tuin doet een beetje futuristisch aan Zwarte zetels met witte kussens tussen het groen van struiken en bomen. De zon geeft het een extra dimensie.
Met achter deze muur een ongelofelijk fraai uitzicht op....
.... de OLV kerk.
Maar als bierproever kwam ik hoofdzakelijk voor hun laagegist koetsenbier dat ze uitschenken.
Dit nieuwe biertje wordt gebrouwen voor b.v.b.a. Vemako te Holsbeek
met de steun van Erfgoed Vlaanderen door brouwerij Haacht uit Boortmeerbeek.
Het bier (6,5 % Alc.Vol.) wordt geserveerd in een authentieke bierpot waarop
een afbeelding van Jan Breidel & Pieter De Coninc prijken.
Het Koetsenbier
De sympathieke serveerster schenkt op heel vakkundige wijze het bier in de pot en vraagt of ik meteen of later het gistdepot wil proeven. Een voorbeeld van professionalisme van het beroep.
Koetsenbier en pot. Eerlijk gezegd proef ik bier liever uit een glas. Een glas isoleert en geeft een veel lekkerder gevoel aan de mond Ook de schuimkraag, het kleur en het dartelende spel van een koolzuurpareling komen beter tot hun recht in een glas. En voor vrouwen is een glas eleganter dan een pul.
De eerste slok is vrij zoet Karamel Fruitig met toetsen van rode sinaas. Volmondig en aromatisch. Op de achtergrond een lichte bitterheid die het bier in balans brengt. Zoete afdronk.
Voor mij mag het nog iets bitterder maar ik ben zeker dat de meeste bezoekers dit bier zullen waarderen.
Met een heerlijke Tagliatelle met scampis en een lekker taartje sluit ik mijn bezoek aan deze prachtige zaak. Met in mijn gedachte, om zeker nog terug te keren.
Als afsluiter krijg ik van de zaak nog een degustiefje.
Koets 27b is een magnifieke zaak om de drukte van Brugge even te omzeilen. U kan er genieten van allerlei lekkers in een mooi historische pand met grote tuin.
Voor een bierproever is de bierkaart niet zo groots zie : Menukaart maar het proeven van het Koetsenbier, het lekkere eten, de sympathieke uitbaters en het uiterst vriendelijk personeel is een goeie reden om de zaak regelmatig met een bezoekje te vereren.
Nee, volgens Glenn waren we nachtraven die getuigen zouden zijn van het brouwen
van een donkere Barley-wine van 15 vol % alc
Voorlopige ontwerpen voor het Nocturnebrouwsel Night Owl
Het recept is ontsproten uit het geestvermogen van nachtuil Phil Madden (Birdsong Brewery)
Dit Collaborationbrouwsel kreeg niet voor niets de naam Night Oil
Phil Madden is niet alleen een ervaren hobbybrouwer maar net als menig Amerikaan is hij ook een barbecuefanaat.
De ribs die hij vakkundig voor ons bereide waren
typische Amerikaanse gerechten. Ze werden geserveerd met cornbread en coleslaw.
Ook de gerookte varkenshaasjes en de moink balls kregen de stempel van Phil.
Het vlees werd gerookt met een combinatie van Pecanhout en Kersenhout
De zalm voor de vergies en de scampis waren op een typische Amerikaanse gas BBQ klaar gemaakt.
En dit was nog niet alles. De Doom-Metal groep met de lugubere naam Abracadavre
o.l.v. zanger Rufus Six lieten hun zware metalklanken boven de brouwzaal los
Nog nooit werd een brouwsel onder invloeden van Black Sabbath , Hellhammer ,
Eyehategod , Neurosis zo muzikaal begeleid.
De drank die naast de diverse Buitenlandse proevertjes
het meest in de smaak viel bij de aanwezige dorstige magen
was de 4,4% Alc.Vol. Naked Ladies van Alvinne zelf.
Een bittere nachtdrank die een perfecte dorstlesser was bij het eten en
een droomfantasie opwekte op de zware donkere riffs van Abracadavre.
De Zolderproevers aanwezig bij het brouwen van het Nocturnebrouwsel Night Owl. Rechts de maker van het recept Phil Maden
Night Owl is dus een Collaboration brew : Alvinne - Birdsong
Het heeft 17% Alc.Vol
78 ebu
Volgens Phil zal het biertje een beetje zwakker uitvallen dan dat zeeerst hadden gedacht Waarschijnlijk 15 tot 15,2% ABV.
Het is gerekend op 77 EBU
Het is een Belgian Barleywine. Maar eigenlijk is dat geen echte Belgische bierstijl. Phil heeft begonnen met een Engelse Barleywine
en van uit dit standpunt heeft hij het bier een beetje meer Belgisch" gemaakt.
Op de laatste Proefzolder bijeenkomst (net voor het verlof) hebben we al
Het nachtbrouwsel kunnen proeven rechtstreeks van de gisttank. De gisting was nog niet helemaal ten einde (SG wel reeds gezakt tot 1022, kwam van 1100)
De Guacamole en de Salsa zijn Mexicaans van oorsprong Maar in de VS wordt deze dippers ook vaak gegeten. Glenn en Phil hadden die lekkere sausjes ook voor ons bereid. De Salsa is bereid met Morpheus Alvinne Tripel. Ze werden geserveerd met Tortilla chips.
Glenn presenteert Alvinno Shrimps In Alvino bier gemarineerde garnalen.
Marc De Keukeleire was fier om de gerookte ribbetjes te presenteren
De in Wild bier gemarineerde ribs gerookt op een combinatie van Pecanhout en Kersenhout
Ook de vegies werden deze avond niet vergeten. Gegrilde zalmfilets met olijfolie en dille.
'Naked Ladies' was deze avond het bier met verbeelding. Zelfs de aangeklede dames Ilse en Sofie waren er weg van.
Aanschuiven voor de gerookte Varkenshaasjes met Honey-mustard beercream sauce en Melon Mint and Feta salad Ze waren vergezeld met Cornbread en Coleslaw.
Na het eten trad Abracadavre op. Een Doom-Metal groep uit het Kortrijkse. Rufus Six de zanger van de groep is een trouwe zoldergast die naast Hard Metal ook een streekbiertje kan waarderen
Abracadavre Met vlnr : Rufus (Vocals), Vinnie (Bas) en Jantie (Drums) Zittend Saftn (Guitar). Het genre dat ze spelen is : Sludge'n roll Ze hebben reeds een album gemaakt met de naam 'Todesking' onder het Label Wulder Weldra wordt er een videoclip opgenomen in Cinema Palace (Kortrijk)
De Phil (hier onder de indruk van de muziek en/of de houtaroma's) barbecuede maar verder.
Moink balls à la Alvinne. Heerlijk ingewreven met een mysterieus sausje klaar gemaakt met honing, ciderazijn en een Alvinne biertje.
Carl Kins en een vermoeide brouwer Davy nu al denkend wat het resultaat van het biertje 'Night Owl' zal zijn?
Geen beter plaats om uit te rusten en een biertje te proeven dan boven op een aantal moutzakken. Sofie en Davy.
Diep in de nacht wordt er nog geproefd Maar de vermoeienis is toch al af te lezen op de gezichten
'Naked Ladies' een bier met verbeelding
In het uitgebreid gamma van Alvinne ontbrak nog een smaakvol laag alcoholisch bier. Dit hiaat werd opgevuld.met het fantastische bier Alvinne Naked Ladies
Het bier bevat slechts 4,4 vol % alc.
Het bier is een collaboration brew met Tom Madeiros van Twickenham Fine Ales (Londen, Engeland). Het idee voor deze samenwerking ontstond toen ze samen met Urbain van de Struise Brouwers in Twickenham (net buiten Londen) een Struise Porter brouwden.
Tom was later te gast op de Bles Bierhappening, waar hij enkele real ales (cask conditioned) aan het Zottegemse publiek voorstelde.
Twickenham Naked Ladies was er één van, deze hoppige (Pioneer, Styrians, Centennial en Chinook) laagalcoholische dorstlesser kon de brouwers van Alvinne bijzonder bekoren.
Er was een probleem. De Belg kon echter moeilijk wennen aan het weinig gesatureerde schuimloze Engelse bier.
Twickenham Fine Ales vult al zijn bieren bij gebrek aan een bottellijn af op casks. Waarom zouden we de Naked Ladies niet eens in Heule brouwen dachten de Alvinne brothers en afvullen op fles? En zo geschiedde. Ze bleven trouw aan het recept van Tom en zijn brouwmethode (ééntrapsinfusie).
Om er toch een Belgische twist aan te geven werd het bier vergist met de inmiddels bekende en geroemde Morpheusgist. De sensuele naam komt van een in Twickenham gelegen fontein bestaande uit allemaal naakte nimfjes. (Bron : nieuwsbrief Alvinne)
Naked ladies (4,4%)
Goudblond bier met een stevige dikke witte schuimkraag.
De neus bied ons een heerlijk fruitig aroma Hoppige toetsen
De eerste beet is meteen raak Een overduidelijke hopbitterheid Fruitig Het bier is dorstlessend en ondanks de 4,4 % Alc.Vol heeft het een fantastische body Een droge bittere afdronk die lang blijft aanhouden.
Een biertje waarmee je als aperitief zeker zal scoren.
Domien Camiel De Rop (07 april 1860 30 april 1929) werd op de wijk Steven in Moorsel (een dorp in de provincie Oost-Vlaanderen en deelgemeente Aalst) al gauw Pee Klak genoemd omdat zijn pet (klak) altijd schuin op zijn hoofd stond. Hij was een dorpsfiguur.Heel arm en t vel over been. De mensen schonken hem uit medelijden oude kledij. Naar het schijnt had hij ook een vinnig kijkend rechter oog en een dichtgeknepen linker oog.
De stevige snor op zijn gelaat leek de richting van zijn scheve pet te volgen. Rond zijn hals droeg Pee meestal een stevige sjaal.
Op stap met de Waregemse Bierfanaten (deel 2) - Ontvangen door restaurant De Bistronoom - Degusteren in Bistro Nieuwege
Op stap met de Waregemse Bierfanaten (deel 2)
Ontvangen door Restaurant 'De Bistronoom' - Oostende
Tijdens ons verblijf bij de Oostendse Bierjutters werden de Waregemse Bierfanaten uitgenodigd voor een drink bij de Bistronoom.
Uitbaters Stefanie en Christophe zouden er voor ons hun huisbier schenken Een halfuurtje later zou de bierkar van Bockor halt houden om er hun succesrijk bier Omer te presenteren.
Twee mooie biervliegjes in een klap.
Toen we aan het restaurant kwamen was alles in gereedheid gebracht om ons te ontvangen.
Een mooie gedekte tafel met opgepoetste glazen en een ijsschaal met enkele 75cl flessen huisbier
'Den Aangespoelden'. Dit heerlijk biertje wordt gebrouwen door brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo
Christophe schenkt op Bistronoomse wijze zijn huisbiertje uit.
Het huisbier heeft een dubbele nagisting door de gebruikte champagnegist, en een blijvende dry-hopping doordat er in elke fles een hopbel bevind. Bij het openen van een fles komt de hopbel onmiddellijk naar boven.
Een ijsgekoeld biertje. Een schoolvoorbeeld hoe mooi een biertje gepresenteerd kan worden. Het Belgisch bier in beweging? Bij De Bistronoom zeker en vast.
"Drijvende hoppebellen tussen ijsblokjes" Een kunstwerk die in elk museum van België kan opgehangen worden.
Den Aangespoelden is een goudblonde klepper van 10% Alc.Vol Het bier gegist met Champagnegist heeft een fruitige neus, een lekkere hopbitterheid en vineuse prikkels
Stefanie had als tapas nog lekkere Belgica Mosselen (Noordzeemosselen gekweekt aan de Vlaamse Kust) en pittige gefrituurde inktvisringen klaar gemaakt.
Toen een halfuurtje later de bierkar van Bockor arriveerde met Bockor vertegenwoordigster Cindy Vandamme en marketingverantwoordelijkeNickolas Degrysewas het hek helemaal van de dam.
Elke aanwezige kon proeven van Omer Traditioneel Blond (8% Alc.Vol.), het West-Vlaamse bier die momenteel een echte hype aan het worden is.
De prachtige Bockor bierkar met de zwarte paarden en de mooi in het pak gestoken koetsiers
Nickolas Degryse en Christophe schenkt voor elke voorbijganger (door Geroen binnen geroepen) een Omer Traditioneel Blond uit. Een lekker blond biertje met een aromatische neus en een zoete moutsmaak gevolgd door eenevenwichtige lekkere bitterheid op de achtergrond.
Naast de Waregemse Bierfanaten konden ook deze buitenlandse jonge toeristen het biertje erg waarderen.
Degusteren in Bistro Nieuwege
Op de terugreis deden we nog even Bistro Nieuwege in Varsenare aan om een laatste biertje te degusteren
Bistro Nieuwege is gelegen langs het prachtige kanaal Brugge-Oostende.
Het cafeetje was ooit een vissershuisje die in de jaren 1600-1700 een ontmoetingsplaats was voor zee-en zakenlui. Na talloze veldslagen (Spaanse oorlog, Franse bezetting) heeft dit huisje de tand des tijd doorstaan.
Op 5 km van Brugge bent u weg van alle drukte en kunt u midden de polders genieten van een lekker streekbiertje op hun gezellig terras met uitzicht op de vaart.
Net naast het café kun je dit pittoresk kapelletje betreden. Wie de naam van dit klein heiligdom weet mag het mij altijd mailen.
Met de Heksenfeesten van Nieuwpoort toen in het verschiet degusteerde ik een Roste Jeanne. Een biertje gebrouwen door De Struise Brouwers.
Roste Jeanne genoemd naar Jeanne de Deyster, beter bekend als Jeanne Panne, de heks van Nieuwpoort, die op 16 mei 1650 veroordeeld werd tot de brandstapel.
Op stap met de Waregemse Bierfanaten (deel 1) - Brouwerij Strubbe - De 15de Bierjutterij Oostende
Op stap met de Waregemse Bierfanaten (deel 1)
Op zaterdag 3 juli maakten vijf bierproevers (Bernard, Myriam, Gilberte, Pierre en ik) hun opwachting aan de rotonde in Wevelgem die een naadloze verbinding geeft met de E403 richting Brugge - oostende
De bus van de Waregemse Bierfanaten zou ons komen oppikken voor hun jaarlijkse busuitstap.
Ditmaal bleef de reis beperkt tot West-Vlaanderen.
Op het programma. Een bezoek aan brouwerij Strubbe in Ichtegem, Bier gaan proeven op de Oostendse Bierjutterij en op de terugreis nog een afzakkertje degusteren in
Brouwerij Strubbe nog altijd gelegen in de dorpskern van Ichtegem.
De Waregemse Bierfanaten. Thierry en Bianca (Goddelijke drank) en de voorzitter van Zythos Jan Rumes zouden ons nog komen vervoegen.
Brouwer Marc Strubbe een boeiend verteller.
Het bezoek aan brouwerij Strubbe was zoals altijd heel boeiend en leerrijk. De Geschiedenis van de brouwerij, het brouwproces, de toekomst enz..
Marc beschikt over zo veel stielkennis en technische bagage dat het een genot is om naar hem te luisteren. Hij is ook heel eerlijk wat de brouwerij betreft en dat siert hem. Met Marc staat de zevende generatie aan de roerstok
Aandachtig luisteren en vooral veel kennis opsteken!
Voor een fotoreportage over brouwerij Strubbe verwijs ik jullie naar een vroegere
Na de rondleiding mochten we de Strubbe pils van t vat proeven.
Marc gaf ons ook de mogelijkheid om andere bieren te proeven, maar omdat de dag nog lang was en er nog talrijke streekbiertjes op ons stonden te wachten in Oostende
hielde we het maar bij de frisse pils.
Strubbe Pils (5%) - Een lekkere hoppige opener van de dag.
Tijdens de reis naar Oostende werd ik opgebeld door Christophe
van bierrestaurant De Bistronoom in Oostende met de vraag of we geen zin hadden om even halt te houden aan zijn horecazaak? Hij zou voor ons zijn huisbier presenteren en ook de bierkar van brouwerij Bockor zou langs komen met hun hoge gistingsbier Omer.
Daar de afstand tussen de Bierjutterij en restaurant De Bistronoom slechts 1 minuut wandelen is
gingen we maar al te graag op het voorstel in.
De fotos genomen aan De Bistronoom en bij Bistro Nieuwege komen in het tweede deel aan bod aansluitend op deze reportage
De Bierjutterij in Oostende
Eindelijk terug op de Bierjutterij! Het was al van 2007 geleden dat ik nog eens onder de biertenten van het Pauluspleintje stond.
Het enige, authentieke, open lucht bierfestival aan de kust! noemen de
Oostendse Bierjutters hun organisatie.
En het was tevens de 15de Bierjutterij dus reden tot feesten!
Naast de standjes met bier hadden ze voor deze speciale editie enkele groepen uitgenodigd
Esperantogroep La Konko
(in de namiddag meezingen uit het uvre van Lucy Loes, in het Oostends en in het esperanto
Het Afrikaans-Congolees koor Matondo met Afrikaanse liederen (met tam-tam begeleiding) en s avonds Dinner Deal (West-Vlaamse muziekgroep met eigen geschreven alternatieve americana music ) op het podium.
Hoe gezellig het Pauluspleintje kan zijn bewijzen deze foto's.
Naast de traditionele en jaarlijks terugkerende bierstanden (Strubbe, Van Eecke, Het Sas, Dupont, Dilewyns) waren er dit jaar standjes van
bekende en opkomende bierfirmas en brouwerijen.
Zoals Belgoo , Jessenhofke, Slaapmutske, brouwerij Maenhout en Traagwater,
Sandrino, de vaste vertegenwoordiger van Het Sas Van Eecke. Altijd present op de Bierjutterij. Naast de Kapittel bieren kon men er een sterk gehopt Hommeltje proeven of een Troebel blond Blauwersbiertje.
Ook (weldra) brouwerij Dilewyns was ook terug van de partij. De altijd bevallige sympathieke Anne-Cathérine bestelde er hun drie traditionele bieren.
Vicaris Tripel: 8.5%, Vicaris Generaal: 8.8% en de Vicardin: 7%
Kersverse brouwerij Maenhout uit Meulebeke stond er met hun nog voorlopig ene biertje, de inmiddels bekende Koeketiene 8,5% Alc.Vol.
Nieuw was Brouwerij Traagwater (Apman NV) uit Heverlee Ze hadden de Hector Tripel 8.2% en hun nieuwe creatie Rogier 6.5% bij. Deze laatste wordt bij brouwerij De Graal gebrouwen voor het Museum M in Leuven
Hector Tripel nog gekend van bierfirma Sublim. Het biertje wordt nog steeds gebrouwen bij De Graal in Brakel.
De stand van Jessenhofke met hun drie bekende Bio-biertjes. Jessenhofke Maya: 6%, Jessenhofke Bruin: 7% en Jessenhofke Triple.
Een aardig pakje volk was komen opdagen.
Ook al jaren van de partij is bierfirma Slaapmutske Hier de altijd goedlachse Marleen in gezelschap van haar hondje. Of is het andersom?
Slaapmutske had naast hun Slaapmutske Tripel 8,1 % hun prachtige Dry Hopping Lager (5,3%). Een Blondje biertje met een stevige hopbitterheid. De combinatie van lage gisting, hergisting en de dry-hopping geven een unieke smaak aan dit lekker karakterbiertje.
Oostendenaar Ive Mostrey uitbater van biershop 't Koelship vertegenwoordigd op de Jutterij de Belgoobieren
Twee nieuwe biertjes bij Belgoo. Links Bioloo 6.4%, Een biologisch blond speltbiertje. Rechts : Bioloo: 7.8% Een biologisch gebrouwen amber biertje met 4 hopsoorten en 3 granen. -
Links een tevreden Bierjuttervoorzitter Johan De Jonghe samen met bierpromotor Ive Mostrey klinken op het succes!
Ook brouwerij Dupont uit Tourpe is al jaren aanwezig op de Bierjutterij. Een hoppige 'Avec les Bons Voeux' 9.5% is een voorbeeld van hoe lekker een bier kan zijn.
De stand van brouwerij Strubbe werd bediend door brouwer Paul Vanneste van brouwerij De Leite. Freddy Debels met de nieuwe groene bierjuttertrui is in gezelschap van een Izegemse schone
Naast de bekende Keyte Tripel 7.7% en Dobbel Tripel 9.2% kon je ook de Ichtegems Grand Cru: 6.5% en de Dikke Mathile: 6.6% proeven. Er was zelfs een tafelbiertje Oud Bier: 2.1% ter beschikking voor BOB mensen en kleine kinderen.
Aan de stand van de Bierjutters kon je diverse bieren proeven zoals de Sint-Bernardus Abt 12 (10,5%) Echt Kriekenbier: 6,8% van brouwerij Verhaeghe. Een Halleschelle 8,5% van Alvinne voor tapasbar "De Pado" Tielt en Zonderik Tripel en de Dubbel ( beiden 8% Alc)
Kortom het was weer fijn vertoeven bij de Oostendse Bierjutters op het Pauluspleintje Tot op de 16de editie.
De mooie dame die elke reportage over een Bierfestival afsluit komt voor in deel 2
Enkele weken geleden werden Geroen Vansteenbrugge en ik persoonlijk ontvangen door de Hr. Marc-Antoine De Mees, Managing Director van Brasserie Brunehaut. Deze moderne brouwerij ligt in de landelijke gemeente Brunehaut-Rogny
ten zuiden van Doornik en op een boogscheut van de Franse grens..
De brouwerij is ontstaan in 1890 onder de naam Allard in het dorpje Guignies, gehucht van Brunehaut.
100 jaar later, in 1990, werden de volledige gemoderniseerde brouwinstallaties ondergebracht in de nieuwe gebouwen te Brunehaut-Rongy.
Het werd in die tijd gerund door een brouwer die in het voormalige Zaire was opgeleid.
Toen het bedrijf aan de rand van de afgrond stond nam Marc-Antoine De Mees in 2006
het bedrijf over. Nu is hij de nieuwe CEO van de brouwerij.
Hij investeerde enorm veel in nieuwe en moderne apparatuur.
Zodat met zijn komst de bieren van een onberispelijke kwaliteit zijn geworden.
Bijgestaan door zijn brouwmeester Damien Delneste brouwt
Brasserie Brunehaut een 80hl per week.
67% van hun omzet is voor de export
De bieren worden uitgevoerd naar de VS, Japan en naar Italië, maar ook de
Belgische groothandel behoort tot hun afzetmarkt.
Een moderne brouwerij in het landelijke Rogny
Het eerste wat opvalt bij het betreden van de brouwerij waren de drie gistingstanks van elk 8.000 liter In het najaar komen er 3 extra tanks bij.
Marc-Antoine De Mees
Vroeger Managing Director bij Rulo NV , Managing Director van Brains in Motion , Managing Director van Packo , General Manager bij Meura.
Nu CEO bij Brasserie de Brunehaut
Brouwmeester Damien Delneste
De mooie koperen ketels. Met links de beslagkuip en rechts de kookketel.
De maîschketel met een inhoud van 5.000 liter Voor hun bieren gebruikt Brasserie Brunehaut een eigen gekweekte gerst via het familiebedrijf van zijn echtgenote.
De Meurafilter en een detail van de filter. De Meura filter perst het het wort uit het beslag (de meeste kleine brouwerijen gebruiken nog een filterkuip). Het rendement van de Meura filter is door het persen hoger en beter.
De kookketel heeft een inhoud van 8000 liter. Na de filtering wordt het wort gekookt en voorzien van hop en eventuele kruiden. De gebruikte hop is Duits Voor de biolijn is Poperings hop via een omweg aangekocht.
Detail : Bodem van de kookketel.
Koeler
Levurier
Kiezelghürfilter
De Flash Pasteurisateur
Het water komt een eigen put van 70 meter diep dat wordt ontijzerd door deze ontijzeraar.
Bright beer tank of gefiltreerd bier tank, 80 hl
De afvulinstallatie, bottellijn, vatenlijn Het bottelen gebeurt in 33cl flessen & 75cl en 20- liter vaten.
Bottellijn kan 4.000 flessen per uur aan.
Een brouwerijbezoek zonder een biertje te proeven is bijna onmogelijk. Marc-Antoine liet ons enkele Brunehautbiertjes proeven. De bierbespreking zal in een volgende rubriek besproken worden.
De mooie tapkraan van het erkend abdijbier St. Martin
In de inmiddels gekende Vivaboxen kunt u in twee dozen de bieren van Brunehaut aantreffen. Leuk als geschenk. U krijgt er extra nog een Belgisch kookboek of het boek Alle Belgische bieren bij.
Dat de bieren van Brunehaut topkwaliteit zijn bewijzen de vele diploma's die de muren sieren
Op de De Australian International Beer Awards behaalde deze St. Martin Brune nog onlangs een zilveren medaille. Ook de tripel kreeg zilver toegediend.
Tijd voor u, lezers van dit blog om eens kennis te maken met deze prachtige biertjes. U kan ze vinden via een betere drankenhandel of op Belgische Bierfestivals zoals Het Zythos Bierfestival, Het Beer Weekend in Brussel en het Kerstbier Essen Festival. of in de biershop van de brouwerij. Liefst op voorhand eventje telefoneren of mailen!
Volgend jaar zullen de bieren waarschijnlijk ook te proeven zijn op het Karakterbierfestival 2011 van HOP in Bissegem
Westmalle Extra - Brouwerij Trappisten van Westmalle
Westmalle Extra
Bierkenners weten maar al te goed dat er een derde Trappistenbier van Westmalle bestaat.
Voor de bierleken is deze Extra (want zo noemt deze derde trappist) een onbekend biertje.
Begrijpelijk ook.De Extra wordt slechts tweemaal per jaar gebrouwen en is alleen bedoeld voor intern gebruik. Dit bier drinken de monniken en de gasten van de abdij bij het middagmaal.
Zo kon je het bier vroeger nooit op de kop tikken.Nu gaat het ietsje gemakkelijker.
U moet de weg alleen maar weten J
Als u het op de kop kunt tikken dan is het genieten geblazen.
Met slechts 4,8% alc bied het bier u een onvergetelijk gevoel.
Fleurige hop en een smakelijke bitterheid maken van dit bier een schitterend geheel.
Dorstlesser?Heel zeker, maar het bier is te kostbaar om het als doordrinker te nuttigen.
Laat het als degustatiebier op u afkomen of geniet ervan zoals ik bij een lekker stukje zalm met Belgische asperges.
Ja het gaat goed met de bierconsumentenvereniging Zythos.
De laatste tijd sluiten hoe langer hoe meer nieuwe lokale en/of regionale
bierproefclubs zich bij deze overkoepelende bierproeversvereniging aan.
Men zit nu al aan 32 verenigingen waaronder een viertal waarnemende.
En dit kan men alleen maar toejuichen.
Zo een waarnemende vereniging is de 'Bierorde van Vauban' uit Ieper.
Naast De Oostendse Bierjutters, Heerlijk Objectief Proeven (HOP) uit Wevelgem,
De Brugse Autonome Bierproevers (BAB) en de Waregemse Bierfanaten
is de bierproefvereniging uit Ieper de vijfde uit West-Vlaanderen.
.
Niet ver van de prachtige Lakenhallen brouwde de Orde Van Vauban hun eigen bier.
Onlangs maakten ze zich op een originele wijze kenbaar aan de Ieperse
bevolking, en dit tijdens De Dolle dagen van Ieper.
Een reden om op 20 juni 2010 me met de trein te verplaatsen naar de kattenstad om eens kennis
te maken met deze jonge ambitieuze bierclub met hun eigenaardige naam.
Op het J.O.C. pleintje in de boomgaardstraat brouwden ze samen met
Kjelle Spoormans van De Hoevebrouwers ter plaatse bier.
Het J.O.C. pleintje in de boomgaardstraat. Demonstratie bier brouwen door 'De Bierorde Van Vauban'.
De bierorde koos voor een blond biertje van 7,0% Alc.Vol. met een bittere hopsmaak. Ondanks dat Poperinge niet ver van Ieper ligt gebruikte Kjelle Amerikaanse Hoprassen. Het is een nieuwe trend in het bierland en veel experimentele brouwers wagen zich aan deze fruitige hopsoorten uit Amerika.
Even de temperatuur controleren.
Hun stichtingsdatum is ergens in januari 2010
Maar tijdens het degusteren van enkele biertjes begon in de zomer al het
idee te rijpen om van start te gaan met een bierproefvereniging.
Wat vroeger bier drinken als pintelieren werd beschouwd is nu het woord pintelieren
verandert in proeven en degusteren.
Respect voor bier is hun motto
De Bierorde Van Vauban met in het midden brouwer Kjelle Spoormans van de Hoevebrouwers uit Zottegem.
Shari Sterck, Frédérique Singier, Davy Bauwen, David Lemaitre en Thijs Lanoye vormen samen het bestuur van 'De Bierorde van Vauban'
De Bierorde van Vauban noem hun eerste biertje 'Snokke'. Wat evenveel betekent als "snokke we gaan er nog eentje drinken". In het najaar zal het nieuwe bier klaar zijn en zullen de eigen leden het kunnen degusteren.
Tijdens het brouwproces was er belangstelling van de Ieperse pers. Shari Sterck en Davy Bauwen beantwoorden de vragen van Piet Lesage van het Nieuwsblad.
Naast de demonstratie brouwen kon er uiteraard geproefd worden aan het standje van de vereniging. De bierorde had voor een tiental minder bekende bieren gezorgd. Zo kon de bevolking kennis maken met brouwsels die moeilijk te vinden zijn in de Ieperse horeca.
Ook op de kaart : Bière de Mont Saint-Aubert van Brasserie Brunehaut. Dit biertje zal weldra op deze bierblog besproken worden in een speciale proeverij van bieren van Brunehaut.
Shari Sterck schenkt met veel aandacht een biertje uit.
De Orde was leergierig en na een viertal activiteiten wat hun aantal leden op veertig bracht sloten ze zich aan bij Zythos.
Volgens hun website hopen ze dat ze zich kunnen ontwikkelen tot een echte biervereniging
Waar ze mensen kunnen bereiken die geïnteresseerd zijn in het verhaal achter bier.
Met de naam van de vereniging is elke rasechte Ieperling vertrouwd.
Vauban was de bouwmeester die de Ieperse vestingen heeft ontworpen;
Ze bevinden zich nog steeds rond de stad
In 1870 werden op de vestingen wandelparken aangelegd.
Grote delen van de vestingen rondom de binnenstad zijn nog steeds bewaard en
zijn een bezoek en een wandeling waard.
Bij de Rijselpoort ligt op de vestingen het Ramparts Cemetery, een Brits militair kerkhof.
Daarnaast is de club ontstaan in eetkroeg "De Vauban", die tegen de vestingen in Ieper gelegen is.
De bijeenkomsten vinden plaats elke laatste woensdag van de maand.
Thijs en Lore van Eethuis De Vauban konden moeilijk als lokaalhouders ontbreken op het J.O.C. pleintje.
Ik wens in ieder geval 'De Bierorde van Vauban' veel succes en hopelijk
krijgen we binnen enkele jaren een Iepers Bier Festival?
Het was niet de bedoeling om bruin te worden, maar een bronzig kleurtje oplopen bij het beoefenen van je hobby is toch mooi meegenomen.
Geroen en ik spoorden enkele weken terug met de trein naar stad-aan-zee Oostende.
Een eerste stop was de gloednieuwe bierwinkel t Koelschip van Ive Mostrey in de Iseghemlaan 101 Op het menu twee Troubadourbiertjes proeven met een lekkere verse maatjes en samenkomen met twee andere proevers Gilberte en Pierre.
t Koelschip is een uit de hand gelopen hobby van Ive. Deze kleine biershop vertrekt vanuit zijn eigen sterkte en probeert de voorbijganger (Oostendenaar, toerist en bierproever) nieuwe en minder bekende artisanale bieren voor te schotelen. Momenteel beschikt t Koelschip over een 450 biertjes van brouwerijen en bierfirmas over het ganse land. Naast de klassiekers kan de geïnteresseerde bezoeker ook bieren van Kerkom, Alvinne, Belgoo tot bieren van De Scheldebrouwerij aankopen.
Regelmatig zijn er proeverijen en u kunt de ruimte boven de shop inhuren voor
Verjaardagsfeestjes of bedrijfrecepties t Koelschip serveert de artsanale bieren
met biertapas.
Belgische lekkernijen achter de etalage.
Ook 100xproeven van Straffe streekbieren word te koop aangeboden.
Naast het uitbaten van zijn bierwinkel is Ive ook vertegenwoordiger van de Belgoo bieren.
Maar de ambitie eindigt niet met enkel het uitbaten van deze biershop.
Ook bij de horeca en groothandel probeert Yve (De Bierpromotor) klanten te overtuigen
Om kleine brouwerijen kansen te geven bij het grote publiek en dit via grote
distributiecentra.
Ive laat ons twee biertjes van bierfirma The Musketeers proeven. Troubadour Blond en Troubadour Magma.
Hij serveerde er verse nieuwe Hollandse maatjes bij.
Donker amber van kleur Met een grote witte schuimkraag
Het aroma is schitterend! Karamel met fruitige prikkels van perzik
Ook in de smaak komen de perzik toetsen naar boven. Zoete tonen (Karamel) afwisselend met een lichte bitterheid Citrus laat zich opmerken Droge afdronk met een leuke bittere nasmaak
Terechte winnaar van de consumententrofee op het Zythos Bier Festival 2010
De Proevers op de foto vlnr : Koen, Freddy Debels, Geroen Vansteenbrugge, Gilberte Vandenbrouke, Yve Mostrey en Pierre Step. De andere bierproever stond achter het digitaalke.
Na het bezoek aan t Koelschip spoorden we met de kusttram richting Middelkerke. Een bezoek aan het bierhuis Den Toogoloog stond nog op ons programma. Maar eerst nog even uitwaaien op de dijk waar de tweede dag van de bekende bierfeesten bezig waren. Vele horeca-zaken schenken dan bier en zorgen voor een streepje muziek op hun terras. Maar de weergoden lieten het afweten. Veel wind en opvliegend zand zorgden voor onaangename omstandigheden, maar toch konden we de Triple dAnvers het nieuwe bier van brouwerij De Koninck niet links laten liggen.
Amberkleurig helder bier met witte schuimkraag Weinig saturatie. Het schuim verdwijnt vlug.
De neus is moutig Broodaromas
De smaak is zoet Karamel eist de hoofdrol.. Er zijn geen smaaktoetsen van hop te bespeuren. De smaak gaat slechts een richting uit Geen prikkeling Zoete afdronk.
Veel mensen zullen dit biertje wel smaken maar voor mij mocht de hop nadrukkelijker aanwezig geweest zijn.
Dan richting kerkstraat 7 waar het eetcafé en bierspeciaalzaak Den Toogoloog gevestigd is, onze laatste stop.
Ter gelegenheid van de Middelkerkse bierfeesten richtte uitbater Dirk samen met zijn echtgenote Laura en zoon Dirk het evenement Bier in den hof in.
Brouwerijen Dupont en Brouwerij Van Den Bossche waren vertegenwoordigd door Gust Simoens en Bruno Van Den Boscche. Zij schonken naast hun eigen bieren ook de biertjes van brouwerij Strubbe uit. Brouwerij De Ranke ondanks aangekondigd was spijtig genoeg niet aanwezig.
Gust Simoens en Bruno Van Den Boscche
Brouwerij Dupont serveerde Beloeil en Cervezia
Brouwerij Strubbe was met Ichtegem's Grand Cru en Oud Zottegems aanwezig.
Brouwerij Van Den Bossche schonk hun Lamoral en Buffalo stout.
Moinette, een Goddelijke drank
Veel volk voor de eerste editie van "Bier In Den Hof"
Ook in het eetcafé was het een drukte van jewelste.
In het Café kon je de Saison Dupont Cuvée Dry hopping 2010 van het vat degusteren.
Deze regulaire Saison van Brouwerij Dupont werd éénmalig gebrouwen metdryhopping. Er zijn slechts 250 vaten afgevuld en daarvan zijn er enkele bij Den Togooloog. Het is een bier met aroma's van groene hop, hoppiger en bitterder dan de normale Saison.Mooie en heeft een mooie droge afdronk. Een reden om eens bij de Toogoloog langs te gaan.
Tijdens het voorbije weekend vond in Antwerpen het XI Bierpassie Weekend plaats.
De tenten waren zoals de laatste vijf jaar weer opgesteld op de Groenplaats,
het hart van Bruisend Antwerpen.
Vooraf was er een VIP gebeuren in het Hilton-hotel
Daar werd voor de vierde keer door het Biergenootschap der Lage Landen de Beer & Gastronomy Award uitgereikt. Vier restaurants hengelden die namiddag nog naar een medaille.
Daarnaast werd ook nog voor het eerst de Grimbergen Award en de 3de Michael Jackson Award uitgereikt.
Het prestigieuze Hilton waar het gebeuren plaats vond.
Bezieler en organisator van het Bierpassieweekend Ben Vinken verwelkomde iedereen en hij liet ons een collage zien van voorbije afleveringen van het programma 'De Biersommelier' uitgezonden op Vitaya.
Voor- tijdens en na de uitreikingen konden de genodigden bieren degusteren uit het rijke aanbod van de Beer Sommelier Club.
Talrijke aanwezigen bevolkten de zaal.
Theo Flissebaalje (PINT Nederland) en redacteur bij Bierpassie Magazine in gesprek met Anneke Rijckers een toekomstige biersommeliere.
Zoals vorig jaar reikte Mevrouw P. Gunningham, weduwe van Michael Jackson, de 3de Michael Jackson award uit aan een verdienstelijke brouwer.
Omer Jean Vander Ghinste van brouwerij Bockor was de gelukkige die uit haar handen de medaille in ontvangst mocht nemen. De uitreiking werd voorafgegaan door een hommage aan Michael.
Mooie beelden brachten een hommage aan Michael.
Mevrouw P. Gunningham, weduwe van Michael Jackson sprak de genodigden toe.
3de Michael Jackson award
Dit jaar gaat de Michael Jackson award naar Omer-Jean Vander Ghinste van brouwerij Bockor uit Bellegem. Het bier OMER is aan een behoorlijke opmars bezig. Goud op de European Beer Stars in Nürnberg (D) en nogmaals Goud op de Worldcup in Chicago. Een terechte winnaar volgens de juryleden.
Jurylid Chris Bauweraerts bevestigde de keuze door zijn handtekening te vereeuwigen op het uitgereikt diploma van De Hr. Omer-Jean Vander Ghinste.
De andere juryleden die hun handtekening reeds plaatsten waren Ben Vinken en Jef Van der Steen.
Het Biergenootschap der Lage Landen met initiatiefnemer Yannick Boes reikte daarna twee awards uit Voor het eerst De Grimbergen award. Die gaat naar een brasserie die uitmunt in "Bier en Gastronomie"
Deze gaat naar Brasserie 't Pakhuis Gent
Het Biergenootschap der Lage Landen,
vlnr : Robert Putman van het Hoger instituut voor bier en gastronomie
vroeger brouwmeester bij Alken-Maes
Yannick Boes, voorzitter van de Confederatie van de Brouwerijen van België Philippe Buisseret, Directeur van de Confederatie van Belgische Brouwers.
Grootheraut Andries de Groen
1ste 'Grimbergen award'
t Pakhuis Gent ontving de eerste 'Grimbergen award'.
2de plaats gaat naar restaurant De Bistronoom- Oostende
De winnaar 2010 is restaurant Chefs Table uit Burcht. De winnaars tussen het Genootschap en juryleden Hildegard van Ostaden en Ben Vinken.
Nog een groepsfoto.
Tenslotte was er nog een interview van Ben Vinken met Martin Wetten van Wetten Importers uit Washington D.C. over de Belgische Bieren in de U.S.A.
Een droevig en ingetogen moment was de één minuut stilte die Ben Vinken vroeg ter nagedachtenis van het overlijden van
Bas Lansbergen (37), de bekende brouwmeester van Alken-Maes
Daarna volgde een smakelijke receptie met allerhande hapjes en bieren van de Bier Sommelier Club
Dimitri van Berlo en Tanja Vyt van restaurant Chefs Table uit Burcht winnaars van de 4de Beer & Gastronomy Award sluiten deze reportage af met de volgende woorden
AFSPRAAK VOLGEND JAAR voor de 5de Beer & Gastronomy Award!