Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
08-12-2010
Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur - Pipaix
Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier. Brasserie Vapeur - Pipaix
De laatste jaren worden we overdonderd door allerlei keukentermen.
Bien cuit, Bouquet-garni, Déglaceren, dresseren en doreren zijn dagelijkse begrippen in de huiskamer geworden.
Sterrenchefs zadelen die woorden ons bijna elke dag op via de beeldbuis.
Het is dan bijna een gewoonte wanneer we op restaurantbezoek gaan dat we deze uitdrukkingen in de mond nemen. We voelen ons dan een klein beetje een recensent.
Alles moet nu volgens de beleefdheidsregels verlopen. Zeg maar volgens de etiquette.
Bij onze vrienden Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier eigenaars en brouwers van Brasserie Vapeur zijn al die geleerde keukentermen niet van toepassing.
Au contraire.
Zonder al te veel tralala, maar steeds heel lekker laten ze ons jaarlijks kennis maken met de geheimen van hun Cuisine du terroir
Met enkele Vlaamse, Waalse en Brusselse vrienden (inderdaad) gaan we elk jaar op culinaire toer in Pipaix.
Jean-Louis en Vinciane toveren dan altijd een menu de Brasseur uit hun kookpotten
Een eetfestijn die de smaakpapillen in uiterste vervoering brengen.
Gelooft het of niet, maar dit jaar was het ook weer niet anders
Zoals elk jaar verteld Jean-Louis wat er op het menu staat.
Aperitief Vapeur
Crêpe de Pipaix
BBQ met gemarineerde hesp, worsten
en brochettes.
Buffet de Fromage
Verschillende taarten
Esprit De Vapeur Cochonne
Alles begeleid met de bieren Vapeur Cochonne, La Saison de Pipaix en La Vapeur en Folie
Aperitief Vapeur. Samenstelling : Fruitsap, Esprit De Vapeur Cochonne, Bière Cochonne en
Amer Gervin Spécial Bière (Aperitief dat speciaal werd ontwikkeld om met bier te worden gemengd).
Het lekker brood klaar gemaakt met Bio bloem en hoe kan het anders! met het huisbier "Saison de Pipaix". begeleid bijna alle gerechten
Crêpe de Pipaix
Zalm gerookt op hout en 24 uur gemarineerd in Saison de Pipaix. Bereid met prei, bechamelsaus en room
De Cochonne wordt uitgeschonken uit kannen.
Genieten in een rustige kader van de heerlijkheden van de Terroir.
Chef Jean-Louis aan de BBQ
Ongure weersomstandigheden kunnen hem niet deren.
Binnen en lekker warm maakt gastvrouw Vinciane de heerlijke salades met een biermarinade klaar.
Hesp gemarineerd in bier met Aardappelen in papillotte.
Vlees in overvloed. Niet gedresseerd op het bord maar verdorie even lekker
De drie gewesten vertegenwoordigt rond de tafel. Is dit nu zo moeilijk?
De Kaastafel met maar liefst 14 regionale kazen. Voor de liefhebbers noem ik de kazen even op: Peket, Rouleau Cendré, Blue Gantois, Panier Cendre, Pavé Maffe aux raisins, Coeur de Gaume, Butte de creme, Fourme aux Sauternes, Bailli aux Orties, Moelon Beloeil, Petite Bonsecours, Crémeux au nois, Cochonnet en Avesnois de la Trapiste
Tussen door een huisbiertje "Vapeur en Folie"
De verschillende artisanale Gâteaux mochten er ook zijn
Om af te sluiten "Esprit De Vapeur Cochonne" en koffie.
Hier geen keuken van een sterrenchef. Maar een Cuisine régionale met uitstekende uitgekozen producten met veel liefde klaar gemaakt met of zonder bier en op een lieve lokale wijze met veel warmte geserveerd. Om met de woorden van biervriend Geroen af te sluiten : Meer moet dat niet zijn.
Door een computercrash verleden week kon ik een tijdje niets meer op dit blog plaatsen. Nu ik een nieuwe configuratie heb vliegen we er weer in zoals altijd
Aandacht voor de lezers die geabonneerd zijn op de wekelijke biernieuwsbrief "Het HOPnieuws"
Nr 286 werd gisteren en vandaag doorgemaild. Wie niets ontvangen heeft laat het me a.u.b. weten.
Proeven van Scotchbieren en Kaas in De Pado te Tielt
Scotchbieren en Kaas
of andersom?
Laten we eens eerlijk zijn!
Wie besteld er de dag van vandaag nog een Scotch bij een herbergbezoek?
Dit type bier staat hier en daar nog op de kaart in een beter bieretablissement, maar wordt weinig of nooit gevraagd.
En als we er een zien staan, dan zit er ongetwijfeld een ouder iemand achter het glas.
Scotch oogt bij de jeugd oubollig en voorbij gestreeft.
Met de Kerstperiode kom eventjes Gordon Scotch met zijn
Gordon Xmas opzetten en and that is it.
En toch zijn er nog Scotchbieren in ons land dan alleen maar Gordon.
De patroon moet ze weer eens durven op zijn kaart zetten en aan ons
om ze terug te leren ontdekken.
Wij, leden van HOP deden onlangs een proeverij van dit type bier in
Taverne Pado te Tielt.
Maar daar hadden we niet mee genoeg.Nu kaas en bier geweldig hip is
zouden we bij de bieren passende kazen proeven.
We deden beroep op het professionalisme van Do en Patrick van de Pado voor de scotchbieren en op het vakmanschap van kaasmeester Dirk Van de Walle eveneens uit Tielt.
Dirk is tevens voorzitter van de Belgische Kaasridders-Verbroedering, afdeling Vlaanderen.
Die heeft verscheidene avonden doorgebracht met het selecteren en proeven van kaas die best bij de Scotch bieren pastte.
En het resultaat mocht er zijn.
Hieronder de fotos. We proefden de bieren blind, vandaar dat enkel
een glaasje naast de kaas staat.
De bijbehorende tekst is van HOPvoorzitter Lode Van Biervliet die tijdens de avond
notities nam van het oordeel van de Hoppigaards. (Onder BB voeg ik eigen notities aan)
Mac Vertus 5% van Millevertus + Brie de Coulommiers (Ille -de-France, F)
Het bier was een buitenbeentje in de reeks omwille van zijn alcoholpercentage en zijn redelijk eenzijdige bitterheid die wel behoorlijk goed samenging met de smeuïge brie en de lichte bitterigheid van zijn witschimmelkorstje.
(BB : Het biertje had door zijn geroosterde- en koffietoetsen meer weg van een stout dan van een Scotch. - Maar de combinatie was wel lekker)
Scotch Silly 8% van Silly + Cantal (Auvergne, F)
Deze harde kaas met zijn boterige, lichtjes zurige en zoutige smaak was een goede combinatie met het zoetig-bitterige bier. Het ene overstemde het andere niet. (BB : Inderdaad een prachtige huwelijk)
Mc Chouffe 8% van Moortgat + Charmoix (Maffe, wallonië - B)
Het bier kon de meesten niet bekoren mede door zijn snoeperigheid. De zachte kaas uit de Ardennen met zijn eerder uitgesproken smaak kon dan wel weer velen boeien. De combinatie was echter geen topper.
(BB : Het bier had ook naar mijn gevoel weinig aroma en body. De Charmoix had dan wel karakter en waardeerde het bier naar boven)
Patrick serveerde de Scotchbiertjes met heel veel passie.
Gordon finest Scotch 8,6% van John Martin + Montgommery's Ogleshield (UK)
Het bier was zoet en de karmelisatie + de geur van rozijntjes maakten het tot een complex bier met een bittere afdronk. De zachte kaas met zijn romig en fruitige smaak + een hint van noten maakte de combinatie met het bier zeer geslaagd.
(BB : Inderdaad een heerlijke combinatie)
Kaasmeester Dirk Van de Walle gaf een woordje uitleg over de afkomst en het productieproces van de gekozen kazen.
Canaster winterscotch 8,7% van De Glazen toren + Applebys double Gloucester (UK)
Een bitterig-zoetig en fruitig bier met veel koolzuur. De Engelse oranjekleurige halfharde kaas (cheddar) met zijn zoetig aroma en zijn rijke en zachte smaak met een hint van gedroogde vruchten (ook rozijntjes?) en een lichte zurigheid maakte dat de combinatie met het bier niet slecht gekozen was maar misschien paste deze kaas nog beter bij het voorgaande bier?
(BB : De lichte alcoholtoets van het bier en zijn zoete smaak waren een lekkere match met deze schittrende Engels kaas)
Watneys Scotch Ale 8% van Scottissh & Newcastle & Watneys Scotch Ale 2 jaar oud + Blue schropshire (UK)
Het zoete bier is een verzameling van gedroogd fruit: pruimen, rozijnen en dadels. De oranjekleurige blauwschimmelkaas met zijn romige zoutigheid is in combinatie met het zoete van het bier een zeer goede combinatie. Ook de 2 jaar oude paste goed bij de kaas maar was totaal niet te vergelijken met zijn jonge broertje.
(BB : schitterend geheel - Een tip : Neem een stukje kaas in de mond en laat een slokje bier erover vloeien)
De geproefde bieren getoond achteraf. De Mac Vertus was van het vat.
De toch niet alledaagse geselecteerde kazen tilden de bieren naar een hoger niveau. Een schittrende proeverij die nogmaals aantoont dat bier en kaas een perfect huwelijk is.
Kaasmeester Dirk met zijn echtgenote Tine en Patrick en Dominiek van tapasbar De Pado zorgden voor een smaakmakende avond. Waarvoor dank!
Ik had vroeger eens geschreven dat het Zythos Bierfestival in St. Niklaas, het Kerstbierfestival in Essen en het Brugs Bierfestival van BAB momenteel de grootste bierevenementen zijn in België.
Na het bezoek van Het weekend der Belgische Bieren in Hasselt, ingericht door de Limburgse Biervrienden moet ik toch mijn mening herzien. Dit festival hoort thuis bij de top.
Let op! Dit is geen afbreuk doen aan de vele kleinere festivals want die hebben door hun eigenheid en een totaal andere aanpak ook veel te bieden . Als je dat maar weet! Maar dit bierfestival straalt het echte Limburg gevoel uit.
In het prachtige Cultuurcentrum van de jeneverstad verzamelden vrijdag maar liefst een 1200 bierliefhebbers om te proeven uit een aanbod van rond de 150 verschillende biertjes.
Let op! Ik spreek dan enkel over vrijdagavond.
Het 17de festival liep over drie dagen en bereikte ondanks het bar slechte weer meer dan 3000 bierfanaten.
Het prachtige Cultuurcentrum van Hasselt
Enkele cijfers:
Te proeven rond de 150 bieren waaronder maar liefst 110 nieuwe van 2010.
12 van het vat.
6 echte primeurs!
Al de bieren zijn andere dan vorig jaar uitgezonderd hun eigen clubbier Kameraad Tripel.
Bijna 65 medewerkers zorgen voor een vlot verloop van het festival.
Drankbonnetjes, bierboekje en een proefglaasje, meer heb je niet nodig om de Belgische Biercultuur in Hasselt te ontdekken.
Ludo, Rik en Davy, drie van de 65 medewerkers die de aanwezigen in één oogwenk bedienden.
Twee gratis biertjes van 't vat voor de Zythosleden. Links Steenbrugge Abdij Bock 6,5% Alc.Vol.(Brouwerij Palm voor de Nederlandse markt) en rechts de Amburon Pils 5,2% Alc.Vol. van brouwerij Ter Dolen.
Het bokbiertje is donkeramber van kleur met gebroken witte schuimkraag. De neus is gebrand, de smaak is zoet moutig met fruitige toetsen. Licht geroosterde nota's. Karamel. Plakkerig biertje.
De Amburon Pils is helder blond met wit schuim die nogal vlug verdwijnt. De neus is lichtzurig. De smaak is zoet met heel weinig bitterheid. Niet hoppig en een beetje plakkerig. Weinig body.
Jagerke 6,2% Alc.Vol. Scheldebrouwerij uit Meer
Goudblond biertje met dik wit schuim. De neus is kruidig met zoete prikkels. ook de smaak is kruidig met een overwegende zoetheid in de achtergrond. ook hier ontbreken hoppige toetsen.
Smokkelaar 6,2% Alc.Vol. Scheldebrouwerij uit Meer
Goudblond biertje met dik wit schuim. De neus is kruidig met zoete prikkels. ook de smaak is kruidig met een overwegende zoetheid in de achtergrond. ook hier ontbreken hoppige toetsen.
Inderdaad 2x dezelfde bespreking Dit bewijst dat Jagerke en Smokkelaar twee dezelfde bieren zijn onder een andere naam.
Twee identieke bieren met een andere naam. Smokkelaar werd gebrouwen voor drankenhandel "Biergrens" in Baarle-Hertog/Nassau. Jagerke voor taverne "De Jachthoorn" in Hoogstraten.
La Pageo 7,0% Alc.Vol. Brouwerij Brootcoorens.
Blond Bier met een witte schuimkraag. De neus is licht hoppig en ruikt kruidige toetsen. Het bier is bitter en vooral kruidig. Prikjes van kruidnagel? Fris biertje.
Op zekere tijdstippen is het tijd voor de tombola. Wanneer voorzitter Rony Langenaeken deze aankondigt dan gaat de zaal volledig uit de bol.
Meer dan duizend bezoekers op vrijdagavond!
Molse Tripel 8,3% Alc.Vol. - Scheldebrouwerij.
Naar een recept van Bruno Vangeel (Uitbater van het café "De Primeur" in Mol-Sluis) Troebel Goudblond biertje met dikke witte schuimkraag. Een prachtig bitter en bloemig aroma De smaak valt in de smaak. Lekker bittere toetsen mooi in evenwicht met het moutzoete (honing?). Lekkere droge bittere afdronk.
Op het festival werden Geroen en ik uitgenodigd door de kersverse afgestudeerde Zythologen of Bierologen om hun eigen bier "AmBassadeur" te proeven vlnr : Peter Nulens, Karel Tack, Françoise Roelandts, Christophe Coenen en Jan Celis
Met veel energie moest Karel Tack de 75cl fles ontkurken
AmBassadeur 8,8% Alc.Vol. - De Proefbrouwerij
Het ontstaan van dit bier is een initiatief van Karel Tack. De 18 Zythologen hebben het smaakbeeld bepaald en Robert Putman heeft het recept geschreven. het bier wordt gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
AmBassadeur is goudblond van kleur met een mooie witte schuimkraag. Het aroma is hopbitter en bloemig. De smaak is fruitig De smaak is zoet met prachtige hoppige toetsen die voldoende evenwicht in het bier brengt. Ook een vleugje alcoholwarmte laat zich opmerken. Dit bier zal later op dit blog nog uitvoeriger besproken worden. Want ik heb een flesje gekregen waarvoor dank!
Grandioso 8,5% Alc.Vol. Brouwerij Boelens
Blond biertje met dikke witte schuimkraag. Het biertje ruikt naar citrus, hoppig De smaak is zoet met in de achtergrond een mooie florale hopbitterheid Pittig biertje
Om de misverstanden voor goed uit de weg te ruimen! Links Geroen Vansteenbrugge en rechts Luc Van Den Eynde
Bière des Hertcheûses 6,0% Alc.Vol. Brasserie l'Abbaye du Val-Dieu.
Donker goudblond bier met witte romige schuimkraag. Een moutige neus met lichte prikkeltjes van kruiden De aanzet is vrij zoet (Karamel) Ook in de smaak komen kruiden naar boven. Het bier is over het algemeen zoet met een zoete afdronk.
En het publiek bleef maar groeien. De zwarte cijfers op de gele pancarden zijn al de bieren die voorradig zijn. Wanneer er eentje uitverkocht is wordt het cijfer weggenomen.
Eeuwige Liefde 7,0% Alc.Vol. Brouwerij Dijkwaert.
Donkeramber bier met gebroken witte schuimkraag. De neus ruikt veel pilsmout De smaak is zoet (Karamel) Er is een wrange bitterheid in de achtergrond (leer) Kruidige toetsen. Eigenaardig biertje?
Charlepoeng 2010 - 7,8% Alc.Vol. - De Graal
Amberkleurig bier met witte schuimkraag Het aroma is moutig zoet Een lichte bitterheid brengt evenwicht in het bier. een zweempje alcoholwarmte brengt nog meer schwung Lekker bier met een mooie bittere afdronk.
Abbaye de Brogne Cuvée 919 Tripel - 8,5% Alc.Vol. - La Binchoise.
Blond biertje met wit dik schuim. Fruitige neus De smaak is zoet met toetsen van zoete patisserie. Het is een mals biertje met in de achtergrond een lichte bitterheid Het kon mij bekoren.
Laat in de avond hebben De Limburgse Biervrienden nog altijd hun handen vol.
Van harte proficiat aan voorzitter Ronny en zijn biervereniging "De Limburgse biervrienden" voor het warm onthaal en de perfecte organisatie. We hebben lekker kunnen poggen. (Proeven, Ontdekken en genieten)
Natuurlijk was er ook een Limburgse Scone die voor mijn digitaalke wilde postvatten. En een beetje al zingend fluisterde zij in mijn oor
Hoe gezellig een horecazaak kan zijn bewijs De Stroopop in Zoersel.
Ondanks dat Zytholoog Kurt Gunst en ik er in de vroege namiddag nog alleen waren straalde dit café al een sfeervolle warmte uit.
En als de patron zich aanmeld als trouwe lezer van mijn bierblog en ook nog een passioneelbierliefhebber is dan voelden we ons meteen thuis in deze Stamirant,
een woordspeling op Staminé en restaurant die uitbater Marc Winant zijn zaak noemt..
.
De gemeente Zoersel is gelegen in het groene hartje van de Antwerpse Kempen,
Ze maakt deel uit van het 'Land van Playsantiën. Ze staat samen met enkele ander gemeenten synoniem voor een boeiend aanbod in een kleurrijk geheel!
De naam verwijst naar de vele 'hoven van Playsantië', de vroegere buitengoederen
van de stedelijke burgerij en de kastelen van de plaatselijke landadel in dit groene hartje van de Antwerpse Kempen.
De naam is ook een weerspiegeling van hoe plezant en lekker het wel is in deze regio.
De geneugten van het leven zijn immers nooit ver af volgens hun website
De stroopop is gelegen in een groene long niet ver van het Zoerselbos.
Het café-restaurant beschikt over diverse buitenterrassen. Dit moet wel want het is gelegen op een fiets- en wandelroute.
Het interieur is landelijk geïnspireerd (een beetje Country Life Style) en is ideaal om gezellig tot rust te komen tijdens een fikse wandeling, fietstocht of tijdens de koude wintermaanden. Geniet mee met onderstaande foto's.
Een café mag nog zoveel warmte uitstralen maar staat of valt met de patroon.
Een goede uitbater moet diezelfde warmte overbrengen naar zijn klanten.
Hij moet gastvrij zijn en kennis hebben over de producten die hij uitschenkt of opdient.
Liefde voor het vak noemen ze dat.
En over deze eigenschappen beschikt Marc Winant. Het is een echte spraakwaterval als het over het Belgish gerstenat gaat.
Hij toonde met trots zijn opslagplaats waar zijn vele bieren tot rust komen.
wachtend om geschonken te worden.
Uitbater Marc Winant toont trots zijn opslagplaats.
Wij proefden er om te beginnen het Oelegems Titsenbier (7,5% Alc.Vol.) een ongefilterd biertje gebrouwen bij brasserie Dupont
Oelegems Titsenbier: verwijst naar een tits, een hoedje dat de
Oelegemnaren droegen.
Een goudkleurig biertje met een witte dikke schuimkraag. Zoet en kruidige aroma. De smaak is ook zoet-kruidig met een licht bittere afdronk.
Met liefde voor het bier deelde Marc Winant met ons een "Hopruiter".8,5 %. Een biertje van de scheldebrouwerij. Het bier was pas op de markt en Marc wilde ons oordeel weten over de nieuwe aanwinst op zijn rijk gevulde bierlijst. Ondertussen heb ik het al meermaals geproefd.
Hopruiter is een goudblond biertje met een witte schuimkraag Een heerlijk aroma van een fruitkorf (Ananas, hopbloemen) Lekker hoppigvan smaak met mooie smaakcomponenten fruitig en bitter in de afdronk. Heel lekker, bedankt Marc!
Twee grootse bieren op een van de gezellige stamtafels van de Stroopop.
De Stroopop is niet alleen gekend voor zijn mooi bieraanbod. U kunt er ook uitgebreid tafelen. Specialiteiten van het huis zijn o.a. diverse vleesgerechten klaargemaakt op een lava-grill. Of gambas bereid op verschillende wijzen. De Stroopop is daarentegen kindvriendelijk, een reuze speeltuin zorgt er wel voor dat de ouders zorgeloos kunnen genieten.
Een stamgast legde voor we vertrokken richting West-Vlaanderen nog vlug een foto vast op mijn digitaalke.
Kerstbieren - Bière de Noël - Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu
Kerstbieren
Bière de Noël - Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu
Wij bierproevers zijn eigenlijk net een beetje gek als die fanatiekelingen die niet kunnen wachten om rond Kersttijd hun huizen van allerlei prularia te voorzien..
Wij popelen ook om de eerste Kerstbieren te proeven die op de markt zijn.
Ze lokken nu eenmaal in de schappen van winkelketens en drankhandels om gekocht te worden.
Of we rijden gans België rond in regen en wind om er enkele ter plaatse op te halen.
Gek, goed gek zijn wij
Maar het genot achteraf kun je niet beschrijven.
Met familie en vrienden genieten van een heerlijk Kerstbiertje.
Dit is hemels!
In het regen-en stormachtig weekend van vrijdag op zaterdag doorkruisten biervriend Geroen en ik in twee dagen negen provincies op zoek naar Kerst- en andere bieren. Een van de haltes was Brasserie Abbaye du Val-Dieu in Aubel (provincie Luik)
Dag van de Hobbybrouwer 2010 - Picobrouwerij Alvinne (Heule)
Den Proefzolder
Dag van de Hobbybrouwer
Op zaterdag 5 november was het weer zover. Bij Picobrouwerij Alvinne te Heule werd de Jaarlijkse Dag van de Hobbybrouwer ingericht. Reeds voor de achtste maal werd er dit jaar een brouwcursus ingericht. Heel wat van deze cursisten zijn ondertussen aan het brouwen geslagen. Alvinne Evenementen wil deze mensen een forum bieden om hun zelf gebrouwen bieren te laten proeven door collega hobbybrouwers en bierliefhebbers. Ook hobbybrouwers die de cursus niet hebben gevolgd, konden deelnemen aan deze uitzonderlijke dag. Ik denk dit het enigste evenement in België is waar de amateurbrouwers de kans krijgen om hun zelfgebrouwde creaties te laten proeven.
Een twintigtal brouwsels kon tussen 14u00 en 20u00 geproefd worden.
Het evenement mocht weer rekenen op ruime belangstelling. Voor een kleine som kon men proeven van een twintigtal brouwsels. Ook de Alvinne bieren konden gedegusteerd worden. Doorlopend verse soep met brood moest het innerlijke van de mens versterken.
Waren aanwezig :
Huisbrouwerij 'Tour Deforce'
Tour Deforce Bruin Tour Deforce Blond Tour Deforce Koper met dryhopping Tour Deforce Koper zonder dryhopping
Deltabrouwers (NL)
Jantje Goesting 1 Jantje Goesting 2
Huisbrouwerij Gandale
Dave's Hopbom Bado Buno
Birdsong Brewery
Early Bird Breakfast Stout Honey Bird Extra Dry Mead
Huisbrouwerij NVT
Ne Joenge Blond Ne Joenge Bruin
Huisbrouwerij Arpistih
Aftoendoem
Huisbrouwerij Paddenhoek
Rospo Biondo
Huisbrouwerij Briek
Briek Donker Briek Troeblond
't Alternatief
Bitter Truth (Home Made)
Huisbrouwerij Feyen
Koen's Whiskymalt Quadruppel
Uit Nederland : De Deltabrouwers. Ze kwamen hun eigen biertje brouwen voor het Deltabierfestival in Goes. Jan Passieux (links) bracht ook twee zelfgebrouwen biertjes mee.
Daar ik s avonds nog de verjaardag van mijn kleinzoon Mauro moest gaan vieren heb ik mij moeten beperken tot enkele biertjes. Alle bieren werden geschonken in kleine proefglaasjes.
Briek Donker - 7% Alc.Vol. Huisbrouwerij Briek - Ivan De Waele
Donkerbruin biertje met gebrokenwitte schuimkraag.
Zoetmoutig met fruitige toetsen.
Frisse smaak met een heel lichte zurigheid. Ook lichte prikjes van alcoholwarmte. In de achtergrond een lichte bitterheid Het biertje heeft ietsje te veel saturatie. Maar anders well done.
Donker amber biertje met wit schuim Weinig schuim.
Aroma van gerookte mout.
ook de eerste beet is gerookt het bier bezit een lekkere boddy met een tikkeltje alcohol Goed evenwicht tussen de mout en de hopbitterheid. De bitterheid is mooi afgerond en niet agressief. Lekker biertje.
Even kijken wat we gaan proeven.
Naast zijn bier had hobbybrouwer Johan Deforce ook zelfgemaakte soezen meegebracht. Die waren bereid met Kerasusbier in de deeg.
Tour Deforce Koper met dryhopping - 6% Alc.Vol. Huisbrouwerij Tour Deforce - Johan Deforce
Koperkleurig biertje met een gebroken witte schuimkraag.
Een moutige neus met kruidige toetsen Licht gistig
De smaak is verrassend kruidig Kardemon? Ook lekkere nota's van gebak In de achtergrond dwarrelt er een lichte hoppigheid. Lekker biertje die mischien nog meer body zou mogen hebben. Maar een meer dan behoorlijk brouwsel
Phil Madden van de Birdsong Brewery schenk mij een Early Bird Breakfast Stout in.
Early Bird Breakfast Stout - 5,2% Alc.Vol. Birdsong Brewery - Phil Madden
Zwart biertje met licht beige schuimkraag
Het aroma is prachtig! Zwarte koffie streelt de neusvleugels geroosterde mout en vanille maken een mooi boeket
De eerste slok is een gerookte smaak. Niet overdreven maar goed gedoseerd Toetsen van koffie Heel diep is er een lichte zurigheid waar te nemen Een mooie bitterheid in de achtergron brengt het bier mooi in balans De rozijntjes in het bier smaken niet echt door. De body mocht ietsje meer zijn. Maar een zeer goed brouwsel.
Een mooie studie van Jan Passieux tijdens het proeven.
Jantjes Goesting 1 met Orvalgist - 6,5% Alc.Vol. Deltabrouwers - Jan Passieux
Licht amberkleurig bier met mooie witte schuimkraag.
Olala! het aroma was een feest! de typische Orvalgeur was hier op te snuiven Wilde gistaroma's speelden tussen glas en neus.
De smaak is totaal anders! Een aangename zoete smaak mild, fruitig en met toetsen van patisserie. Het bier is een geur en smaakfestijn. Een droge afdronk met wat bitterheid in de nasmaak. (Jan)dorie wat een genot!
Wazig blond biertje met wit schuim die snel verdwijnt.
Zoet moutig aroma
Ook de smaak is zoet (karamel) Licht fruitig. Van bitterheid is er weinig te smaken. Het biertje mocht iets hoppiger zijn. Het mist een beetje karakter Toch was er een lichte bitterheid bij de afdronk. Niet slecht maar ook geen toppertje.
Praten, praten en praten.... over bier!
Het niveau lag volgens de aanwezige zolderproevers dit jaar toch bijzonder hoog in vergelijking met vorig jaar. Leuke bieren met een paar uitschieters. Een opmerking! ik zie toch graag een etiketje op het flesje! Het bier speelt natuurlijk de hoofdrol, maar een etiket brengt toch een kleine meerwaarde in het totaal plaatje. Jammer dat ik er niet meer kon proeven. Het zal dus voor volgend jaar zijn!
Ook werden er in de namiddag door lesgever Glenn Castelein van Alvinne Evenementen drie attesten van "amateurbrouwer 2008 - 2009" uirgedeeld. De cursisten die de diploma's in ontvangst mochten nemen waren Rufus Six, Philip Madden en Pieter De Bonte. Proficiat!
Pieter De Bonte
Philip Madden
Rufus Six
Deze afsluitdames zorgden voor de vrolijke noot op Den Proefzolder. Ze degusteerden in net iets grotere glazen Met een Morpheus Dark in de hand fluisterden ze
Na ons bezoek aan de trappistenbrouwerij van Westmalle brachten Zytholoog Kurt Gunst en ik een bezoek aan Café Trappisten. Dit uniek heropgebouwd café gelegen recht tegenover de lange dreef die toegang verschaft tot de abdij van Westmalle is een begrip in de streek.
Wie heeft er nog nooit een Trappist gaan degusteren in dit wereldberoemd café op de Antwerpsesteenweg?
Vroeger voor 2008 in het oude historische café en nu in deze nieuwe Trappistentempel.
De vroegere ingang van het café is bewaard gebleven en staat nog precies op de oorspronkelijke plaats.
Het nieuwe imposante gebouw. Naast de grote parking zijn er vele fietsstallingen voor het café geplaatst. Tijdens de zomer is er een enorme toeloop van wandelaars, fietsers en toeristen uit verschillende windstreken.
Volgens de website van het Trappistencafé was het vroeger een kruidenierszaak, die in 1923 gedeeltelijk omgebouwd werd tot een café door Jef en Amelie Vinck-Wens en hun kinderen. Zij pachten de winkel van de Trappisten: zij betaalden de paters een beperkte som geld, 2 karren mest en één fles jenever.
Na de dood van vader Vinck namen de zusters Gusta, Martha, Irma en Joske Vinck de zaak over en sindsdien is de zaak 'in de familie' gebleven. Tot 1971 konden bezoekers aan de abdij pension genieten boven het café. In 1973, terwijl de voorbereidingen van het 50-jarig bestaan van het café aan de gang waren, vernielde een brand de bovenverdieping en de woongelegenheid.
Na overlijden van vader Jos Verhoeven die gehuwd was met Gusta Vinck werd de zaak van opvolging voorzien door hun kinderen. Lily Verhoeven die huwde met Charles van Riel werken de dag van vandaag nog steeds in de zaak met Johan Willekens en zijn vrouw Nancy Smet. Bron : Café Trappisten
Ruime zalen en toch gezellig
Ondanks de grootte van het gebouw is het heel modern opgericht. Het oogt hedendaags en licht. De gigantische ovalen lichtkoepels bepalen de aangename sfeer. Het hele café is gebouwd rond de tapkast en de supermoderne keuken. De plaatsen zijn sober sobere en strak in afwerking. Dit verwijst naar de eenvoud die zo eigen is aan de paters van de trappistenabdij.
Hier en daar sobere attributen die het café extra cachet geven.
Onze keus van het te verkrijgen Westmalle Trappistenbier viel op de dubbelen van 't vat. ook de Tripel en de Trip-trap (helft dubbel en helft tripel) is verkrijgbaar. De Extra kun je niet in het café degusteren.
We hielden het sober en kozen voor boterham met Trappistenkaas
en een Croque Trappist met Trappistenkaas en een fris slaatje
Voor mij is het altijd feest als ik naar Poperinge afreist.
De stad van Dirk Frimout maakt nog altijd een diepe indruk op mij.
Waarom? Waarschijnlijk omdat de stad de hopmetropool van Vlaanderen is.
Zijn prachtig hopmuseum, de delicatesse hopscheuten, de hoppestoet
de Keteniers enz..Ook de streke rondom de hoppestad is een streling voor het oog.
De majestueuze hoppevelden met hier en daar een oude moutast kunnen
mij echt vertederen.
Ook een legendarische bierplaats in Poperinge is het Palace hotel.
Al jaren is het een walhalla voor vakantiegangers uit binnen en buitenland.
Door het toedoen van die vele biertoeristen (vooral Engelse) is het idee ontstaan om er een jaarlijks bierfestival op te richten.
En zie, 15 jaar later is het Karakterbierenfestival nog altijd een begrip in en rond Poperinge
Het Poperings Bierproeversgenootschap die het hotel als thuisbasis hebben zijn de inrichters van dit evenement.
Zij zorgden dit jaar voor een unicum!
Voor het eerst werden alle West-Vlaamse brouwerijen bijeengebracht.
Zelfs de trappisten van Westvleteren waren vertegenwoordigd met een standje.
Jammer genoeg was brouwerij Bockor niet op de afspraak.
Nochtans zou de nieuwe Omer het uitstekend gedaan hebben
Met Antoon, Martine en Geroen van de Waregemse Bierfanaten trokken we op zaterdag 30 oktober naar de stad van de hoppe. Eerst nog een kleine omweg naar Abeele om bier op te halen bij Noël van de bekende biershop Cuvelier Noel & Co. En dan lekker genieten van het West-Vlaams geweld
Het standje van de Paters van Westvleteren (zoals ze hier in de streke zeggen) Een blondje van 5,8% was een prachtig biertje om mee te beginnen.
Toekomstige brouwer Kris Langouche was de gelukkige die het mocht uitschenken. Ik was de gelukkige die het mocht degusteren.
De mooie gerestaureerde zaal waar het gezellig proeven is. Niet te druk. Ideaal om biertjes naar waarde te schatten.
Een primeurke (we hadden het in feite al geproefd) was het nieuwe bier "Tremist" van het West-Vlaams bedrijf Extremis uit Gijverinkhove. Het bier wordt gebrouwen bij Van Eecke (Watou)
Het bedrijf van zaakvoerder Frank Stekelorum houdt 'togetherness" hoog in het vaandel. Met hun ontwerpen (zitbanken) willen ze de mensen samenbrengen. Het lanceren van hun eigen hoppig biertje draagt daar ook toe bij. Dit bier zal nog afzonderlijk besproken worden op deze blog
Biervoordrachtgever Geroen in gesprek met Sandrino vertegenwoordiger van brouwerij Het Sas en Van Eecke.
Leuk om te proeven was de Sint-Bernardus Abt Vintage (12% Alc.Vol). Muffig in de neus maar een streling op de tong.
Ook aanwezig waren Beer writers Roger Protz (links) en Tim Webb (midden). Tim had zijn nieuw boek Lambicland (A journey round the most unusual beers in the world) bij. Ik was vereerd om er eentje in ontvangst te mogen nemen.
Zoals elk jaar aanwezig. De Hoppekonigin vlnr : Ere-dame Delphine Descan, Hoppekoningin Charlotte Vallaeys
Bij Piet Salomez (Het Alternatief) kon men proeven van zijn nieuwe Piet-Agoras (9% Alc.Vol) nu gebrouwen bij De Graal.
Voorzitter Guy Osteux
Burgemeester Christof Dejaegher
Voorzitter Guy Osteux van het Poperings Bierproeversgenootschap en Burgemeester Christof Dejaegher waren heel tevreden met het derde lustrum. Ze bedankten alle brouwers voor hun deelname maar vond het spijtig dat brouwerij Bockor niet aanwezig was. Maar de aanwezigheid van de Trappisten van Westvleteren is voor het Festival een enorme opsteker De paters doen dat normaal niet, maar ze zijn het Poperings festival zeer genegen en gezien het unieke karakter stemden ze toe.
Lekker bier brengt mensen samen.
Beer writer Roger Protz (links) en Rudi Ghequire Site manager bij Rodenbach Palm Breweries. Roger Protz is een van 's werelds toonaangevende bier schrijvers en proevers
Van de Struise Brouwers kon men maar liefst tien bieren proeven. Ik koos voor de Ignis & Flamma. (7% Alc.Vol.) Struise aanpak (Westcoast IPA) van het bier Vuur & Vlam van brouwerij De Molen Speciaal gebrouwen voor het 2e Borefts Bier Festival in Bodegraven Nederland. Mooi biertje met een hoppig aroma en een heel mooie gehopte smaak.
Het Gulden Spoor uit Gullegem presenteerde zijn Netebuk en Vlaskapelle.
Blij weerzien met Hobbybrouwer en biervriend Jean Michel Sanctorium en zijn sympathieke echtgenote. Ze kwamen met de fiets van het Noord-Franse Boeschepe.
Karl Verhaeghe (brouwerij Verhaeghe) himself kwam zijn biertjes tappen. Naast zijn Duchesse de Bourgogne en het echte Kriekenbier had hij ook zijn verrassende Barbe Rouge mee.
Burgemeester Christof Dejaegher in fijn gezelschap van Bea Beernaert, vroegere uitbaatster van Hotel Palace.
Ook Ketenier Guido Vandermarliere kwam een Trappistje van 12° proeven.
Toen we het festival verlieten was er al aardig veel volk komen opdagen.
Het Poperings Bierproeversgenootschap telt een 30-tal leden. Ze komen maandelijks samen voor een diverse thema's rond bier.
Een bierfestival afsluiten doen we zoals gewoonlijk met deze leuke sympathieke dame. Ook zij fluisterde drie woordjes in mijn oor
Bienvenue de Montaigu - Brouwerij 't Hofbrouwerijke - Gunther Bensch
Bienvenue de Montaigu
Bienvenue de Montaigu betekent : Welkom in Scherpenheuvel
Wie Scherpenheuvel zegt, denkt meteen aan het bedevaartsoord en de bekende basiliek die de eindbestemming is van vele bedevaarders.
Een eigenaardige naam voor een bier hoor ik jullie al denken.
Maar de ontwerper Gunther Bensch groeide op in de streek en is een gepassioneerd bierliefhebber. Hij vertegenwoordigd brouwerij Girardin op diverse bierfestivals.
Zo ontstond door hem en Vincent Dilewyns (Vicaris) op het Karakterbierweekend van HOP
te Vichte de bekende Tripel-Geuze Vicardin momenteel nog gebrouwen in De Proefbrouwerij.
Met zijn Bienvenue de Montaigu wil Gunther zijn geboortestreek in de schijnwerper plaatsen.
Hij trok met zijn receptuur naar t Hofbrouwerijke waar het bier gebrouwen wordt.
De volgende maal zijn we zeker uitgenodigd door Broeder Jules verantwoordelijke van de brouwerij. Hij heeft het me persoonlijk gemaild door tussenkomst van Trappistenkenner en biervriend danny Vantricht.
En daar bleef het bij tot ik op een dag deze zomer een telefoontje kreeg van kersverse zytholoog en biersommelier Kurt Gunst met de melding dat ik s anderdaags tegen 07u30 moest klaar staan.
Bij Westmalle worden slechts bij uitzondering bezoekers toegestaan en dan ook nog enkel aan een minimum aantal personen.
Dit was dus een geschenk uit de Trappistenhemel!
Er bestaat zoveel literatuur te lezen (zie Info onderaan) over deze abdij zowel in boekvorm als hier op Internet dat ik ditmaal bewust gekozen hebt voor enkel een paar tekstjes onder de foto's.
Geniet mee in alle stilte.....
Ingang Trappistenbrouwerij (niet de hoofdingang van de abdij!)
De Brouwerij.
We werden er ontvangen en door de brouwerij geleid door de sympathieke Hoofd marketing.
De Hr. Manu Pauwels.
Op bepaalde plaatsen was het verboden te fotograferen zoals in de bottelarij, de hopkamer bvb.
Alle foto's zijn dus genomen met toelating!
De brouwketel
De lekbak
In 1991 werd in een computergestuurde brouwzaal geïnvesteerd.
Op de foto met De Hr. Manu¨Pauwel en Kurt Gunst.
De Gistzaal
Manu Pauwels liet ons proeven van verse gist uit de propagatietank! Aroma en smaak waren reeds nadrukkelijk aanwezig. Prachtige levende gist, zelfs fris van smaak!
Lagertanks voor ons en onder ons.
Ook hier konden we proeven van een biertje na één dag lageren, en een biertje na einde lagering.
De moderne bottelarij een pareltje van Hightech. Volledig geluidsvrij door speciale matten aan het plafond die het geluid van de flessen afdempt. Jammer genoeg verboden te fotograferen!.
Het ondergrondse rijpingsmagazijn beschermt het bier tegen zonlicht Alle dagen grondig gereinigd Het gebotteld bier rust hier een 3 tal weken bij 21 ºC Deze kelder van 3.500 m² kan tot 125.000 bakken trappistenbier langzaam laten rijpen.
De hopkar waarin het draft gestort wordt. Deze heerlijkheid is bedoeld voor de koeien van de abdij.
Manu liet ons van op afstand ook een deel van de prachtige abdij zien
Tenslotte mochten we proeven van een heerlijke Westmalle Extra in het gezellige degustatielokaal!
Een gewone namiddag in de week kan voor bierproevers ook interessant zijn.
Vooral als je uitgenodigd wordt door biervriend Geroen Vansteenbrugge
om eens Luxemburgse bieren te proeven.
In feite is het Groothertogdom op biergebied voor mij onbekend terrein
Bier werd in het Groothertogdom al heel vroeg als alledaagse drank,
en zelfs als een drank met een religieus karakter beschouwd.
Vroeger had bijna ieder dorp een bierbrouwer.
Vandaag zijn nog maar 5 bierbrouwerijen in bedrijf.
.
We waren benieuwd of de bieren wel indruk zouden maken op onze smaakpapillen.
We proefden zeven biertjes vijf van Brasserie Simon uit Wiltz
en twee van de Ourdaller Brauerei uit Heinerscheid.
De bieren van deze laatste worden gebotteld bij Simon maar waarschijnlijk in grote hoeveelheid ook gebrouwen?
De brouwgist en de spelt voor de gehele productie van Brouwerij Simon is afkomstig van landbouwbedrijven uit het natuurpark Obersauer, die voldoen aan de strengste milieueisen..
..
Simon Pils 4,8% Alc.Vol.
Het biertje is lichtgeel van kleur.
Helder en een mooie koolzuurpareling
Een witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
De geur van een typische pils
De smaak is zoet
Moutig
Graan.
met wat hopfrisheid
Weinig body
In de nasmaak is er een lichte bitterheid waarneembaar.
Verfrissend biertje met niet al te veel inhoud.
Simon Régal 5,5% Alc.Vol.
Goudkleurig (licht amber)
bier met een mooie dikke witte schuimkraag
Het eerste aroma was niet te ruiken door de schuimkop
Daarna kwam een moutige neus naar boven
Gistig
Toch een zwak aroma
Zoete smaak
Graan
Weinig bitterheid te bespeuren
Nogal waterachtig
De afdronk is zoet met een lichte opkomende bitterheid
De nasmaak is iets voller en vloeit lang uit.
Simon Dinkel 4,5% Alc.Vol.
Kleur is licht geel met een groene schijn.
Dikke schuimkraag met vlotte koolzuurpareling
Het aroma is typisch die van spelt
Licht zurig, granig
Citroen
Ook kruidige prikkels.
Smaak is zoetmoutig
Graan
Bij de eerste slok smaakt het als licht geroosterd brood.
Het bier is ook redelijk bitter
En brengt een goede balans
Het heeft een mooie body
De afdronk is bitter
Simon Prestige 5,0% Alc.Vol.
het eerste speltbier met Crémant de Luxembourg (mousserende wijn) uit de Caves Gales
Helder bier met een Champagnekleurtje
Fijn schuinmousse
Aroam is dit van mousserende wijn
Druiven
De eerste verwachting is de smaak van Champagne.
Wat het bier ook gedeeltelijk inlost
Mousserend
Fruitig
En ook een bitterheid laat zich smaken op de achtergrond
De afdronk is droog
Met een fruitige nasmaak
Lekker biertje.
Okult No1 Blance 5,4% Alc.Vol
Tot 2005 gebrouwen bij Brasserie Artisinal de Redange daarna in 2007
nieuw leven ingeblazen door Simon
Lichtgeel en troebel
Witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
Mooi witbier-aroma van Koriander
Citrus
Kruidig.
Het biertje is licht zurig en
Verfrissend
De citrustoetsen laten zich opmerken
Minder koriander in de smaak of in de reuk
Frisse lichtzurige afdronk
Ietsje te aromatisch
Gaat soms naar citroenjenever.
Leuk biertje
Waïssen Ourdaller 5,0% Alc.Vol.
Het bier oogt lichtgeel en is troebel
Het schuim is dik en wit van kleur
Een fruitige neus
Kruidig met koriandertoetsen
Gistig
Ook fijne prikkelingen van kruidnagel
Moutig bier
Kruidig
Met enige bitterheid
Het witbiertje smaakt niet zo fris als Okult No 1
Wëllen Ourdaller 6,5% Alc.Vol.
Amberkleurig en lichtwazig bier.
Gebrokenwitte schuimkraag
Moutig aroma met een lichtzoet toetsje
Karamel Geroosterde prikjes
En een tikkeltje honing
De smaak is die van geroosterde mout
Moutig karamel
Een bitterheid in de achtergrond brengt mooi evenwicht
Hoppas - Het lekkere bierhapje - De Week van de Smaak - Vlaanderen Lekker Land
Hoppas Het lekkere bierhapje
Onder die naam lanceerden de Week van de smaak en Vlaanderen Lekker Land, een campagne die past in het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het startschot werd gisteren in het Brouwershuis in Brussel gegeven door viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois en Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege.
Het prachtige Brouwershuis op de Grote markt van Brussel
Toen we de zaal betraden stond alles klaar om de genodigden te bedienen.
Sofie Van Den Bossche (Tafelen in Vlaanderen) geeft nog wat aanwijzingen aan viceminister-president van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois
Hilde Brepoels Coördinator Week van de Smaak verwelkomt iedereen en geeft het woord aan de ministers Geert Bourgeois en Joke Schauvliege.
Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois juicht het succes van de campagne toe "het brengt België nog meer op de kaart vooral in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie".
Foto : vlnr : Chris Michel, woordvoerder van minister Geert Bourgeois, Sofie Van Den Bossche (Vlaanderen Lekker Land). Uiterst rechts Hilde Brepoels Coördinator Week van de Smaak en minster Joke Schauvliege.
Hartelijk welkom in dit magnifieke Brouwershuis! Waar anders dan hier op de Brusselse Grote Markt, waar zoveel (buitenlandse) bezoekers passeren, al die prachtige architecturale troeven kunnen zien, en uiteraard blijven plakken in de heerlijke restaurants en tavernes, waar anders kunnen we zon mooie, nieuwe aanwinst voorstellen?
Hoppas heeft alles om een stevig succes te worden. Alle elementen liggen er voor op tafel. Het is ten eerste een leuke naam en een sterk concept ik wil bij deze ook Ilse Duponcheel bedanken die het idee bedacht heeft. Er zijn ten tweede een heleboel professionele smaakmakers meer dan 120 horecazaken die het Hoppas-concept zullen uitwerken. Ten derde, en daarmee kom ik op de ingrediënten van de hoppas, er zit zoveel kwaliteit in: niet alleen onze speciaalbieren die momenteel erg in de lift zitten en wereldwijd faam genieten, maar ook onze heerlijke streekproducten zoals asperges of Gentse kop. Maar ook nog met een ander vaak onderschat - streekproduct: het vakmanschap van onze chef-koks!
Dames en heren,
We hebben een fantastische gastronomische cultuur en we bewijzen dat vandaag nog maar eens. Wouter Keersmaekers, een chef met sterren en een groot voorstander van bier op restaurant, was zeer enthousiast om peter te worden van de Week van de Smaak en werd zo de perfecte hoppas-ambassadeur. Wouter/ chef Keersmaekers heeft heroïsch en misschien ook wel een tikkeltje plezierig werk verricht door elk bier persoonlijk te proeven en er een hoppas voor te bedenken. Ik wil hem daarvoor nog eens expliciet bedanken, bedankt Wouter! De combinatie zal zeker aanslaan, want meer en meer mensen drinken abdijbieren en streekbieren, (pils verliest 15% marktaandeel, streekbier en abdijbieren winnen respectievelijk 7,7 en 4,7%). Mensen willen een stukje authenticiteit proeven en daar krijgen ze bij ons zeker de kans toe.
Laat ons dat vooral niet onderschatten: ons bier is niet alleen een uitstekend exportproduct - de export van Belgische kwaliteitsbieren naar de VS is de voorbije 5 jaar met zomaar eventjes 257%, van 376.000 hectoliter tot 1,3 miljoen hectoliter, gestegen. Maar het is ook een mooi visitekaartje voor onze regio, voor onze authentieke benadering, voor onze rituelen en voor onze expertise. Het bier is ons culinair erfgoed bij uitstek. Amerikanen appreciëren de creativiteit en de passie van onze brouwers. Ik denk dat de creativiteit van onze chef-koks op dezelfde appreciatie mag rekenen. Gentse kop op Vedett; oesters op Liefmans, wie kan daaraan weerstaan?
Al die elementen zorgen er ook voor dat er massaal gemobiliseerd is voor Hoppas. Met dank aan het sterke werk van de coördinatiecel van de Week van de Smaak. Alle brouwerijen in Vlaanderen kregen een uitnodiging om mee te doen met de campagne, velen hebben toegezegd, sommigen zijn hier vandaag ook aanwezig. En naast de meer dan 120 horecazaken waarover ik het eerder had, kan je tijdens de Week van de Smaak op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen genieten van een Hoppas-initiatief. En die initiatieven komen, naar goede Week van de Smaak-traditie, uit alle hoeken. Landelijke gilden, lokale verenigingen, kookclubs, buurtcomités en stadsbesturen: ze leren Hoppas maken, stippelen een Hoppas-wandeling uit, of organiseren een verkiezing van de beste Hoppas.
Maar liefst 7 burgemeesters stellen tijdens de Week van de Smaak hun eigen Hoppas-creatie voor. Poperinge, centrum van de hopteelt, wordt omgetoverd tot Hop-pa-land. Boechout opent de Week van de Smaak met een hoppasbuffet van de Boechoutse horeca. En ook Stad van de Smaak Aalst gaat met hoppas aan de slag.
Brouwerijen zetten hun deuren open en koppelen hun bieren aan een hapje. Ook de Dag van de Oude Geuze, sinds jaar en dag op de Week van de Smaak-kalender, laat het publiek kennismaken met hoppas.
Over één groep heb ik het nog niet gehad, en dat zijn de hotelscholen. Ook zij laten zich allerminst onbetuigd. Enkele leerlingen van één van de bekendste hotelscholen uit Vlaanderen, Hotel- en Toerismeschool Spermalie uit Brugge, laten u vandaag proeven van hun Hoppas-creatie. Het resultaat van al dat samenwerken, dat experimenteren, koken, stoven en kruiden heb ik hier vast: een receptenboekje vol Hoppas-ideeën, weliswaar van een sterrenchef maar haalbaar voor iedereen, verrijkt met een overzicht van de beste hoppas-adresjes. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Hoppas niet zo maar een modeverschijnsel is, maar dat de hoppas op zich een nieuwe culinaire traditie kan worden.
Dames en heren,
Hoppas komt ook op een ideaal moment: welke timing is beter om een culinair concept te lanceren dan tijdens het Europees voorzitterschap, wanneer we internationaal in de kijker lopen? Ik heb onder het Belgisch EU-voorzitterschap al wat conferenties voorgezeten met lange vergaderingen en stevige discussies. Hoppas en alles wat erbij komt, zou zeker voor enige verlichting kunnen zorgen. (Misschien zouden bepaalde dossiers ook wel sneller opgelost raken ;). Zoals u misschien weet, was ons motto Vlaanderen schittert in Europa schittert in Vlaanderen. Welnu, vandaag schittert Vlaanderen met zijn biercultuur, streekproducten en gastronomie; tegelijk halen we met hoppas de band aan met de culinaire tradities van een groot Europees land, (Spanje) via de tapas.
Naast Hoppas zijn er nog andere initiatieven waarmee de Week van de Smaak Vlaanderen zal doen schitteren in Europa. Zo nemen tijdens de Week van de Smaak enkele Europese commissarissen plaats achter het kookfornuis, gaan topchefs uit Spanje, België en Hongarije samen bekende stoofgerechten bereiden en zullen expats uit de verschillende lidstaten van de EU aardappelgerechten uit hun thuisland op tafel toveren.
Graag overhandig ik de Engelse versie van het Hoppasboekje aan enkele expats die meegewerkt hebben aan de Europese projecten van de Week van de Smaak. May you enjoy our Hoppas!
En, dames en heren, laat me misschien eindigen met een zonnige noot in dit koude weer. We zijn misschien geen oosterse oase van melk en honing maar wel een heerlijke herberg van bier & hoppas!
Geniet er allemaal van!
Joke Schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur & Cultuur
Foodmatching op maat van de Horeca
De combinatie van speciaalbieren en producten van bij ons vormt voor heel wat horecazaken een mooie kans om op een frisse manier met bieren en gerechten uit te pakken. Van restaurants tot eetcafés, van brasseries tot brouwerijen,... het kostte weinig moeite om de horeca warm te maken voor dit nieuwe initiatief. Vlaanderen Lekker Land sprokkelde meer dan 120 deelnemers bij elkaar.
Een ervan is restaurant Zarza uit Leuven.
Tijdens de persvoorstelling lichtte zaakvoerder Ben Lelièvre en chef Stef Vervoort hun hoppas-actie toe
Zaakvoerder Ben Lelièvre van restaurant Zarza uit Leuven over zijn hoppas-actie :
"Dagelijks serveert Zarza een wisselende selectie van 4 Hoppas. Op zaterdagmiddag 13/11 & 20/11 proef je tijdens de georganiseerde Hoppasquiz van de tien Hoppas samen. Raad je van alle tien de Hoppas met welk bier het hapje gemaakt werd, tevens het bier dat erbij geschonken wordt, dan eet je gratis".
De beide ministers moesten samen met Dominiek Snauwaert van tapasbar "Pado" Tielt deze hoppasquiz voor de gelegenheid spelen. De hoppas waren beperkt tot drie. Chef Stef Vervoort van restaurant Zarza uit Leuven coördineerde de miniquiz
Hoppas sluit aan bij de rijke traditie van de tapas uit Spanje, dit jaar eregenodigde van de Week van de Smaak. De formule van dit nieuwe streekgerecht is simpel : hop + tapas = hoppas. De hop komt van onze speciaalbieren; de tapa wordt gemaakt met producten en ingrediënten uit Vlaanderen. Een culinaire traditie uit een Europees land krijgt hiermee een nieuwe, eigen invulling. Culturele uitwisseling en vernieuwing : daar staat Europa voor.
Dan mochten beide ministers helpen kokerellen met Sterrenchef Wouter Keersmaekers van restaurant De Schone van Boskoop (Boechout).
Handgeplette garnalen en geplette aardappel met gepocheerd ei & Petrus Blond was het resultaat.
Nadien volgde een uitgebreide receptie met tal van Hoppas en hun begeleidend bier.
vlnr : Dominiek Snauwaert en PatrickAcx zaakvoerders van Tapasbar "De Pado" in Tielt in gezelschap van Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie"uit Grobbendonk en echtgenote.
De leerlingen van Hotel-en Toerismeschool Spermalie uit Brugge dienden de hoppas op
Deze hoppa werd gecreëerd door de leerlingen van Hotel-en Toerismeschool Spermalie uit Brugge Bavarois van Brugge Prestige kaas, Leopold druif, stroop van oude Geuze en Lambikazijn & Oude Geuze Drie Fonteinen
Theo Vervloet, voorzitter van de Belgische Brouwers.
Hoppas zet het cultureel en culinair erfgoed Vlaanderen op de kaart van Europa. Onze rijke brouwerstraditie, de unieke gistingsmethoden, de uitgebreide schakering aan kwaliteitsbieren : niet voor niets maakt onze biercultuur indruk, ook in de rest van Europa. Bij het bier komt nu het hapje, dat qua smaak perfect harmonieert met het bier en bereid wordt met onze beste ingrediënten : groenten en fruit uit eigen streek, vlees en vis van bij ons, of erkende Vlaamse streekproducten.
Kalfskop met tartaar van kalfsfilet en mayonaise van makreel & Vedette White (Wouter Keersmaekers)
Heel wat genodigden in het Brouwershuis.
Restaurants, brouwerijen, eetcafés, burgemeesters, sterrenchefs, verenigingen en hobbykoks : vanaf de Week van de Smaak gaan ze met hoppas aan de slag. Op www.weekvandesmaak vind je een overzicht van hoppasinitiatieven per gemeente. Zelf experimenteren met hoppas kan ook, met de handige Hoppasreceptenboekje, dat je in het midden van de programmabrochure van de Week van de Smaak vindt. Peter van de Week van de Smaak Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop, Boechout) liet zich inspireren door Vlaamse en Brusselse speciaalbieren en stelt 18 hoppas voor die duidelijk zijn stempel dragen: hoppas van een sterrenchef, maar haalbaar voor iedereen. Voor wie liever uit eten gaat, selecteerde Vlaanderen Lekker Land de beste hoppasadresjes uit elke provincie.
Antwerpenaar Davy Brocatus (Sterren op de dansvloer) was ook aanwezig.
Dat Hoppas heel wat troeven heeft om een echte blijver te worden, is duidelijk. We zijn een volk van Bourgondiërs, houden van een lekker biertje en het goede leven. Hoppas is dus veel meer dan een marketingstunt: het heeft alles in huis om snel uit te groeien tot een vast onderdeel van ons culinaire erfgoed en een nieuwe traditie te worden. Bron : Persmap
Ganzelever met Boskoop appel en Hagelandse pens, citroenverbena, crunch van brioche en siroop van kriek Lindemans. Creatie : Stef Vervoort - Restaurant Zarza - Leuven
Links : Manu Pauwels - Hoofd marketing Brouwerij der Trappisten van Westmalle
In gesprek met Anthony De Groeve (Product Manager brouwerij Haacht)
Foto vlnr : Caroline Bequoye (Dienst voor Toerisme Poperinge) Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie"uit Grobbendonk. Sofie Vanrafelghem en Bruno Loockx (Reisreporter en auteurs van het boek proeven van 100 x straffe streekbieren)
Nog een laatste Hoppa : Kalfskop met gepocheerd ei en kruidenvinaigrette en Tripel Karmeliet. (Wouter Keersmaekers).
Er zijn zo van die etablissementen in België waar u als bierliefhebber eenmaal in uw leven een bezoekje aan moet brengen.
Het café - Restaurant De Rare Vos is zeker zon plaats.
Gelegen in Schepdaal in het o zo mooie Pajottenland (Het Toscane van de lage landen wordt het wel eens genoemd)
De Rare Vos is een prachtige stek waar u nog van echte Vlaamse streekproducten kunt genieten in een aangenaam kader tussen uiterst
sympathieke mensen.
En dat hebben we geweten bij ons bezoek. Op een mooie zomerdag zetten Pierre Step, Geroen Vansteenbrugge en ik koers naar Schepdaal.
De herberg "In de Rare Vos" kreeg deze benaming na W.O. II. De vroegere uitbater was gecompromitteerd. Hij had een kroostrijk gezin en had omwille van de nodige inkomsten zich opgegeven bij de VAVV (Vrijwillige Arbeidsdienst Voor Vlaanderen). Deze organisatie zorgde ervoor dat Belgische arbeiders vrijwillig werden tewerkgesteld in Duitsland, op voorwaarde dat ze niet gingen werken in de oorlogsindustrie.
De Rare Vos gelegen aan de voet van de grote markt in Schepdaal.
Het staminee werd na de bevrijding aangekocht door de brouwerij Eylenbosch, en deze verhuurde het aan één van haar brouwersgasten: Louis Moles le Bailly. Deze onwettige zoon van een edelman was rossig en had nogal wat guitenstreken, hij noemde zijn staminee dan ook "In de Rare Vos". Aanvankelijk combineerde Louis het beroep van brouwersgast met dat van de café-uitbater, bijgestaan door zijn vrouw die eveneens het kruidenierswinkeltje openhield. Bron : http://www.pajottenland.be
Het café Restaurant wordt nu uitgebaat door Katia Heldenbergh en Armand Van Den Hove (rechts op de foto). Links de sympathieke kelner Björn
De Rare Vos ademt de sfeer uit van het Pajottenland. Het is een van de vele typische herbergen met authentiek kader en een vat vol geschiedenis. Hier en daar een verwijzing naar de Schepdaalse brouwerijen zoals dit uitgangsbord van brouwerij De Neve. .
In de hoek helemaal boven staat een vos op de uitkijk!
Het Café heeft hier en daar een zijkamertje Maar wanneer u zich naar achteren begeeft dan bemerk je dat er nog twee grotere ruimtes zijn die plaats bieden aan een 150-tal mensen. Er is ook een gezellige buitenterras
Oude en nieuwe bierpancarden sieren de achterste ruimtes op
Van hieruit heb je een mooi zicht op de tuin.
De Rare Vos heeft een mooie bierkaart van traditionele geuzen en kriekbieren. Ook een 50-tal andere bieren prijken op de kaart. Goed om te weten is dat het café ook Orval ambassadeur is. Maar als u er bent moet u toch hun huisbier "De Rare Vos" (5,5% Alc.Vol) proeven. een unieke blended van Lambik, Faro en geuze? van Girardin.
De Rare Vos van 't vat - 5,5% Alc.Vol. Brouwerij Girardin - Sint-Ulriks-Kapelle
Een rood biertje met oranje gloed met een witte schuimkraag.
Het aroma is moutig. Karamel
De smaak is licht zurig met zoete toetsen Kandij, karamel en citroen wisselen elkaar af hier en daar fruitige prikkeltjes Bruine suiker De droge afdronk is lichtzurig. Eigenaardig bier die wel lekker en verfrissend is. Uniek en enkel in het café van 't vat te verkrijgen.
Een lekker verfrissend bier met in de achtergrond de traditionele toog.
Suzanne (steeds als Suzanneke aangesproken door het personeel) is een trouwe stamgast die bijna elke dag "In de Rare Vos" komt eten.
Wij proefden er het traditioneel Stoofpotje klaar gemaakt met kriek. Maar eerst degusteerden we nog een Gueuze Girardin black label
Björn schenkt hier de geuze op een professionele manier in het glas. Interlabo Suzanneke kijkt vrolijk toe.
En nu maar watertanden... Na de soep kwam deze gietijzeren kommetjes op tafel. Stoofpotje klaargemaakt met kriek Girardin. Met frietjes, brood en reuzel (smout)
Wanneer je in de buurt ben moet je beslist deze herberg eens aandoen. U zal het zich niet beklagen. Vooral de streekspecialiteiten zijn uniek.
Ik weet het, niet altijd, maar het is verdorie een stukje veiliger als u een bierfestival bezoekt.
Een nadeel is : dat een trein niet vertrekt waar je woont en niet aankomt waar je moet zijn.
Dus om de Blesbierhappening 2010 bij te wonen moesten Geroen en ik het parcours tot aan de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers in Zottegem zon 20 minuutjes te voet af leggen.
We werden vergezeld door een heel excentrieke dame met aparte ideeën over bier proeven en andere geneugten van het leven.
Maar meer mag ik er niet over zeggen.
De Bierhappening is voor veel bierliefhebbers en Zottegemnaars een begrip geworden.
Ook dit jaar trok de 17de editie weer een pakje volk.
22 brouwerijen met meer dan 80 bieren moesten ons tevreden stellen en een aangename namiddag bezorgen. Ook dit keer is het goed gelukt.
Kijk maar even mee naar de onderstaande fotoreportage.
Omdat mensen en het Belgisch bier belangrijk zijn.
Geert, de man achter de stand van Brasserie Ellezelles uit het gelijknamige dorp gelegen in het hart van het "Parc Naturel des Collines" mocht mijn eerste biertje uitschenken. Een Quintine Blanche Bio.
Een Quintine Blanche Bio van 't vat (6,5% Alc.Vol)
Een blond wazig biertje met witte schuimkraag
Het aroma was door te koud getapt eventjes niet te ruiken. Na het bier een beetje tussen de handpalmen genomen te hebben kwam er een kruidenaroma vrij.
Het bier is kruidig en bitter. Ik haal er geen koriander of citrus uit zoals we gewoon zijn van een witbiertje. Integendeel het bier bleef bitter tot op het einde en had een droge afdronk. Een mooie dorstlesser die iets te koud was.
Twee knuffels bij bierfirma "Het Slaapmutske" Marleen eventjes gekiekt zonder eten maar met haar bedkameraadje!
Het is net een jaar geleden dat ik Sofie Vanrafelghem leerde kennen. Precies aan dezelfde toog en bij dezelfde persoon Bart Carrijn de ontwerper van Mijn Bier. Niet mijn bier maar het nieuwe bier van BLES. Dus deden Sofie en ik het nogmaals over.
Bart Carrijn zit met zijn gedachten al bij het bier van volgend jaar. Of is het een vooraf ingestudeerde pauze voor BIERBLOG?
"Mijn Bier" 6,5% Alc.Vol. of het dertiende bier van Bles
Een mooi amberkleurig biertje met mooi wit wandklevig schuim.
Het aroma is hoppig en bloemig De smaak is onmiddellijk naar mijn zin hoppig, fruitig met een mooie bittere achtergrond Een pittig biertje met veel body perfect in evenwicht. De hop toevoegingen komen van Styrian Golding en Hallertau Hersbrucker (Sloveense en Duitse hopperassen) Nee, geen Amerikaanse!
Liefde is (1) "samen gezellig een biertje proeven"
Danny Hoffelinck en echtgenote van brouwerij Danny uit Erpe-Mere.
Danny Hoffelinck was een van de eerste cursisten van Alvinne Events.
Danny had zijn stand heel mooi aangekleed.
Ik degusteerde er een Kwibus Donker van 't vat(6,4% Alc.Vol.)
Een donker amberkleurig biertje met beige schuimkraag.
Aroma is licht zuur Toetsjes van hout?
Aanzet karamelmout die overvloeit in een lichte zurigheid daarna komt er een wrange bitterheid opzetten. Een eigenaardig bier die niet echt in balans is. smaken zijn niet in overeenstemming. Een bier die ik nog eens wil proeven van de fles.
Dirk en Sandrino (vertegenwoordigers van Malheur en Het Sas/Van Eecke) zien het groots. Precies de Horecabeurs in Gent!
Dirk Van Damme met de eeuwige lach.
Belgisch bier tegen een T-shirt achtergrond van de Bear Republic Brewing Company. Sonoma County's premier Brewpub, Restaurant and Brewery. Moet kunnen.
Christiaan Van Hijfte tussen zijn Cluysenaars Het bier werd reeds in 2002 gelanceerd ter gelegenheid van de eerste ambachtsmarkt in Kluizen.
Cluysenaer 7,0% Alc.Vol. is een volgende biertje die ik proef.
Licht amberkleurig met een witte schuimkraag
Zoet aroma Peperkoek lichte citrusprikkels
Zoete aanzet met toetsen van boterspekken kruidig De afdronk is lichtbitter en droog gebrouwen bij de Proefbrouwerij
De Bierhappening waar bierliefhebbers thuis zijn.
Kijk eens hier. Twee van vier Dilewyns zusjes. Links Anne-Cathérine en rechts Claire. Volgens de instructies in het boekje van mijn fototoestel staat er dat ik de zusjes altijd digitaal moet vastleggen. Bij deze...
En ja! Dezelfde sprong die ze in het Central Park van New-York uitvoerde deed Anne-Cathérine in Zottegem voor mij nog eens extra over! De Vicaris Generaal smaakte nadien overheerlijk!
Liefde is (2) "samen gezellig een biertje degusteren"
De stand van brouwerij De Rijck werd bemand door iemand van het Plattelandsproject 2010. via de website http://lv.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=1832 kun je de Steenuil naar de top stemmen om hem meer aandacht te doen krijgen. Ik degusteerde alvast een biertje.
De Gentse Stadsbrouwerij Gruut was voor de eerste maal aanwezig op de Bierhappening.
Ook De Hr. Herman De Loor (Burgemeester Zottegem) kwam een biertje proeven. Naast hem in het midden voorzitter BLES Johan De Vleeschouwer en rechts ondervoorzitter David Le Roy.
Ook aanwezig was Picobrouwerij Alvinne uit Heule. Vertegenwoordigd door Glenn Castelein hier nippend van eigen brouwsel. Er nog bij vertellen dat in de lijst met 'top beer destinations' zeg maar de gecombineerde lijst van s werelds beste bierrestaurants, cafés, brouwerijen en brewpubs staat Picobrouwerij Alvinne uit Heule op de derde plaats,
Een van de redenen waarom elke bierliefhebber afzakt naar Picobrouwerij Alvinne is het grote assortiment van bieren die ze brouwen. onderverdeeld in drie groepen. De Morpheus Classic Collection, de Alvinne Seasonnal & Oak Collection en hun Alvinne Special Collection. In Zottegem pakten ze uit met maar liefst 6 topbiertjes
Als u ergens op een bierfestival een egel (Nen Uts in het Zottegems) tegenkomt die brood aan het knabbelen is dan bent u vrijwel zeker dat u aan de stand van De Hoevebrouwers bent beland.
Ik proefde er een Torial Tripel (8,6% Alc.Vol)
Blond biertje met witte schuimkop
Aroma van hop
Bloemig
Citrus
Smaak is kruidig
Hoppig met citrustoetsen
Een mooie bitterheid
Zorg voor voldoende evenwicht
En laten het bier vlot drinken
Het biertje heeft een mooie
Bittere droge afdronk.
Niet zo groot als in München maar toch lekker. Bles bestuurslid Yannick de Cocquéau en Chef Etenswaren bij de club maakt de Franfurter worsten klaar met een Deutsche gründlichkeit
"Hallo Hoofdkwartier, alles is OK bij Check Point Alfa Metro" "over and out" maar dan in het Gents dialect. Bestuurslid en veiligheidsagent Andy De Mulder (bijgenaamd Randall Silver) heeft alles onder controle.
De 17de Nationale Bierhappening was zoals elk jaar een schot in de roos Proficiat BLES!
Zoals altijd sluit ik af met een mooie dame die wil poseren voor mijn digitaalke. Ook deze West-Vlaamse schoonheid was maar al te blij
In het tijdschrift De Zytholoog (een tijdschrift voor de Belgische Biercultuur die elke hooggeschatte bierliefhebber in huis zou moeten hebben) werden we in nummer 20 door Johan 'Wanne' Madalijns (inderdaad de man achter de weddenschap Duvel Tripel Hop) voor het eerst op de hoogte gebracht van de huisbrouwerij Den Herberg.
Een paar weken later kon ik door mijn biervriend John Barrez (nu vertegenwoordiger bij brasserie Du Bock) reeds kennis maken met enkele biertjes van deze toen nog prille brouwerij.
Ik heb toen in april 2008 het biertje Herberg Blond besproken op mijn bierblog
Den Herberg - Octave de Kerchove dExaerdestraat 16 Buizingen
Twee jaar later op een mooie zomerdag bracht de GPS van Jan Vandenberghe (Bierfirma Lupiline) ons tot aan de voordeur van deze Herberg/huisbrouwerij.
We waren een beetje verwonderd met het uitzicht.
De herberg zag er als een gewoon dorpscafé uit met een Stella gaper op de voorgevel.
Eigenlijk hadden we in ons gedachten een heel ander beeld.
Maar eenmaal binnen voelden we meteen dat dit niet zomaar een gewoon café was.
Dit was een plaats met een ziel. Het interieur straalde de sfeer uit van
een gezellige leefruimte. Het voelde alsof je letterlijk binnenstapte bij vrienden.
En dat hebben we ondervonden.
We werden ontvangen door de sympathieke Akke, de zoon des huizes.
Geen probleem om eerst de brouwerij te bezoeken. Het bier zal niet weglopen We mochten meteen naar de zaal achteraan gaan waar de brouwerij gevestigd is.
De Brouwerij
De brouwinstallatie. Beslagketel, roerwerk, filterkuip, twee gistingstanks
Alle muren zijn betegeld om het zo hygiënisch mogelijk te houden. De brouwinstallatie werd bijna volledig zelf in elkaar gestoken met tweedehands materiaal. De brouwketel bestaat uit een opgehoogde melkkoeltank met eronder een wervelbed oven. De dubbelwandige zijkanten werden goed geïsoleerd en afgewerkt met mozaïek, evenals de filterkuip. De capaciteit van de brouwketel bedraagt 2000 liter.
De schrootmolen
Vaten van 30 liter. en de etiketteermachine. Bottelen gebeurt nog steeds handmatig
De warmtewisselaar
De Herberg
Bij het binnenkomen kun je er niet naast kijken dat er hier een brouwerij gevestigd is. De huisgebrouwde bieren op een toogje in het eerste gedeelte van het café vestigen er de aandacht op.
Warm en knus, zo zou je het kunnen noemen.
Den Herberg, gelegen in Buizingen en opgericht door Bart Devillé en Ann Heremans, opende op 1 februari 2007 zijn deuren. Sindsdien is het een gevestigde waarde in de streek. Het café staat open voor alle publiek, zowel jong en oud kunnen er terecht. Door de huisgebrouwde bieren komt de bierliefhebber er beslist aan zijn trekken. Ook een mooi assortiment oude geuze prijkt op de mooie bierlijst.
We kwamen kort in de namiddag aan. Het café was nog niet druk bevolkt. Maar in de loop van de namiddag liep de gelagzaal aardig vol.
Nog een vergaderzaaltje boven. De grote trap kan gewoon opzij geschoven worden en de achterste ruimte die vrijkomt kan worden gebruikt voor de talrijke optredens die daar maandelijks plaats vinden.
Na een poosje kwam Ann de uitbaatster en echtgenote van de brouwer bij ons zitten. Een telefoontje naar haar man Bart was genoeg om hem van zijn werk onmiddellijk naar Den Herberg te laten komen.
Bart Deville blijkt een duivel doet al te zijn. Naast brouwer is hij ook nog tegelzetter, instrumentenmaker, en vader van zeven kinderen. Een druk bezet man dus, die toch tijd vond tussen zijn werk en een barbecue om met ons te praten en enkele bieren te degusteren. Zelfs de laatste twee 75cl flessen "Sodalitas" speciaal gebrouwen voor het gerenommeerd bierrestaurant "De Heeren van Liederkercke" werden ontkurkt.
Wat ons ook opviel in de gelagzaal was dat iedereen die binnenkwam de hand kwam geven en de vrouwen een ontmoetingskus. Ook aan ons vreemde West-Vlamingen "Dit is nu eenmaal het Pajottenland en café Den herberg" zei Bart.
De Bieren
Den Herberg Blond 5,5% Alc. Vol.
Goudblond bier
Fijne witte(gebroken) schuimkraag
Het bier is wazig.
De neus is vrij moutig
Ook een tikkeltje gistig
De eerste slok is zoetmoutig
Aangenaam zoet (niet plakkerig)
Met mooie fruitige toetsjes (limoen)
Het begin met zoet en vloeit langzaam over naar een smakelijke
niet al te strakke bitterheid.
De afdronk laat in de mond toch een lichte bitterheid achter.
Den Herberg Bruin 5,5% Alc. Vol.
Roodbruin bier
Met een gebroken witte schuimkraag
Zoete neus van
karamelmout
Zoet begin
Heel diep toetsen van geroosterde nootjes
Ook notas van drop (zoethoutplant)
De afdronk is ook zoet
Den Herberg Tarwe van t vat 5,0% Alc. Vol.
Donkeramber (Oranje)
Met een dikke witte schuimkop
De neus laat ons eerst citrus opsnuiven
Ook koriander en limoen.
De eerste slok is fris
U verwacht u aan een citrussmaak
Maar u krijgt integendeel een licht bittere bitterheid (ietsje wrang)
Diep en ver toetsen van limoen en Koriander.
Het aroma is fantastisch maar de smaak is niet evenredig.
Ietsje meer body verwacht.
Den Herberg Amber 5,5% Alc. Vol.
Mooi amberkleurig biertje (koperkleurig)
Dikke witte schuimkraag
Wandklevig
Het bier laat eerst geen aromas vrij
Dit komt door de dikke schuimkraag
Daarna komt er een moutaroma naar boven
Ook hier is de beginsmaak vrij zoet
en moutig
Karamel
Ook toetsen van boterspekken
Fijn gedoseerd
Prikjes van fruitige sinaas
Mals en zacht biertje
Sodalitas 75cl Fles 6,5% Alc. Vol.
Donkerblond bier
Wit schuim
De neus is hoppig
en fruitig
Gistig
De smaak is zoet
In de achtergrond licht bittere toetsen
Karamel
Bittere afdronk.
Door een vergissing met het alfazuurpercentage kwam dat het bier minder bitter was dan werd verwacht. Maar toch een lekker bier.
Jan schenkt de Sodalitas op deskundige wijze uit.
Zonder woorden maar heel lekker !!
De bieren van brouwerij Den Herberg zijn vakkundig en met veel liefde gebrouwen. Bart leerde het vak in de CVO Elishout COOVI te Anderlecht Eerlijke biertjes die elke bezoeker en/of stamgast zeker zal kunnen bekoren. En met zeven kinderen is de toekomst van het Café en de brouwerij Den Herberg voor jaren verzekert!
Vooraleer de teruweg naar West-Vlaanderen aan te vangen nog vlug een foto om het gezellig bezoek voor eeuwig vast te leggen. Foto : vlnr - Brouwer Bart Deville, ikke, Ann, Akke en Jan.
Bedankt uitbaters en stamgasten van "Den Herberg" voor het warme onthaal.
INFO :
Den Herberg Octave de Kerchove dExaerdestraat 16 1501 Buizingen Tel: 02/305.93.00 Fax: 02/305 93 01 GSM : 0476/41.92.67
Wij gaan een oproep op Facebook lanceren dat brouwerij Moortgat
Duvel Tripel Hop weer zou willen brouwen.
Wat denkt ge?
Kijk, als ge voor eind augustus 10.000 mensen vind die willen dat Duvel Tripel Hop weer gebrouwen wordt dan doen we het
ik ben er zeker van dat het mij gaat lukken
Ik denk van niet
Wedden?
OK
Maar schrijf alles op een bierviltje, en we gaan er ons handtekening bij plaatsen.
Zo zou het gesprek eventueel verlopen kunnen zijn tussen
Johan Wanne Madalijns en Marketingdirecteur van Duvel Moortgat Johan Van Dyck tijdens een brouwerijbezoek van de Lambikstoempers.
De twee johannen zijn vrienden die samen de brouwerijschool volgen in Anderlecht.
Ik weet het niet, ik was er niet bij toen de weddenschap plaatsvond. Maar wat ik zeker weet is dat ik één van de leden was die geholpen heeft
om die weddenschap van Wanne te winnen. Elke bierliefhebber had maar al te graag dat de Duvel Tripel Hop weer zou gebrouwen worden.
Maar liefst 17.212 stond er op de teller van Facebook enkel maanden later Ondanks de moeilijke opgave hield Duvel Moortgat woord. De Duvel Tripel werd weerom gebrouwen.
En donderdag laatst was ik uitgenodigd in Breendonk om de voorstelling
van de nieuwe Duvel Tripel Hop bij te wonen. Samen met Geroen trotseerden wij de file op de E16 om toch maar tijdig in het bezoekerscenter van Moortgat te geraken. Want dit was een uitzonderlijk evenement.
Het bezoekerscenter van Moortgat
Duidelijker kan niet!
De vele genodigden werden hartelijk ontvangen door de sympathieke persverantwoordelijke Duvel Moortgat Debby Wilmsen.
Een deel van de Lambikstoempers die met hun voorzitter verantwoordelijk waren voor deze samenkomst. Foto vlnr : Lieve Suys (echtgenote van Johan), JohanWanne Madalijns, Frans Vanderhaeghen, Maurice De Keyzer en Werner Pijp De Keyzer
JohanWanne Madalijns werd geïnterviewd door Michael Desmet (Het Journaal VTM)
De nieuwe "Duvel Tripel Hop" de inzet van de weddenschap ,
De Duvel Tripel Hop een fantastisch bier. In tegenstelling tot de normale Duvel voegen ze tijdens de rijping op tank een extra dosis hop bij
Dit bier werd in 2007 toen eenmalig gebrouwen en gebotteld op slechts 22.000 75cl flessen. Nu door de weddenschap een tweede maal op de markt. Maar om iedereen tevreden te stellen heeft
Duvel Moortgat nu het totaal van de flessen op 65.000 gebracht. Dus er kan eentje meer gekraakt worden bij gelegenheid. Toch opletten qua % Alc. 9,5% is niet niks!
Tv-journalist Alain Coninx, die in de culinaire wereld al geruime tijd wordt geapprecieerd vanwege zijn gastronomische kennis was ook aanwezig. Hier is hij in gesprek met marketingdirecteur Duvel Moortgat Johan Van Dyck en Wanne.
Le moment suprème Michel Moortgat overhandigt de allereerste fles Duvel Tripel Hop
aan Johan 'Wanne' Madalijns van de Lambikstoempers
Duvel Tripel Hop 001 Een uniek collectors Item. Johan zal ze niet ontkurken maar bewaren achter slot en grendel.
Ook Properties Manager Bernard Moortgat geniet van de Godendrank.
Persverantwoordelijke Debby Wilmsen in gezelschap van Bernard Moortgat (Properties Manager, directeur en lid van Benoemingen en Business Development Manager Christian Cols
Veel persbelangstelling!!!
Toosten op de weddenschap en het succes
Gedelegeerd bestuurder Michel Moortgat, Wanne en Dimitri Staelens brouwer en directeur kwaliteit.
Wanne en Dimitri Staelens met de mooie geschenkverpakking
Netjes op een rij in het bezoekerscentrum. Ideaal geschenk voor de feestdagen!!!
Marketingdirecteur Duvel Moortgat Johan Van Dyck, Wanne en Dimitri Staelens Wanne toont trots het bierviltje waar de weddingschap werd op afgesloten.
Het bewuste bierviltje.
Persverantwoordelijke Duvel Moortgat Debby Wilmsen genoot ook van een glaasje. Toen we het Bezoekerscentrum verlieten kreeg ik fles 137 mee naar huis.
Bedankt Debby, Bedankt brouwerij Moortgat Bedankt Wanne Dit is altijd voor herhaling vatbaar