Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
20-12-2010
Aubel - Abbaye Du Val Dieu - Brasserie Du Val Dieu
Aubel - Abbaye Du Val Dieu - Brasserie Du Val Dieu
Ondanks dat het landschap ons blij gezind was, lag het er maar desolaat bij. De dagenlange regen maakte de al troosteloze kleuren nog somberder. Geroen en ik op weg naar Abbaye du Val-Dieu. Twee West-Vlaamse Bierfanaten op zoek naar Kerstbieren door de 9 provincies Nu richting "Het Land van Herve". Door velen zijn we een beetje als gek verklaard omdat we toch maar door de aanhoudende regen
het Belgenland te doorkruisen.
We mogen blij zijn dat ons landje veel bier produceert en geen al te grote oppervlakte heeft
en niet andersom.
Voortdurende regen teisterde onze reis naar Aubel
In de vroege namiddag arriveerden we aan de site van Abbaye Val Dieu in het plaatsje Aubel (provincie Luik). We zouden er de Abdij en de brouwerij bezoeken We werden ontvangen door Michaël Peisser Directeur Commercial en de nieuwe vennoot van de brouwerij.
Hij was voor ons speciaal vroeger uit de European Beer Star inNürnberg (D) terug gekeerd om de rondleiding te verzorgen.
Waarvoor dank
Ik nam de fotos en Geroen zorgde voor de notas
De Abdij
Ingangspoort van de abdij met rechts naast de poort het winkeltje.
Zon achthonderd jaar geleden kwamen er de eerste monniken toe.
De abdij werd gesticht in 1216 in de toen erg onherbergzame vallei v/d Berwijn.
(er is het plaatselijk riviertje dat La Berwine heet).
Die vallei kreeg van de bevolking de bijnaam Vallée du Diable vallei van de Duivel.
Dit deed toen ook al dienst als het oudste hotel ter wereld.
De monniken bouwden er een abdij op de grond die ze gekregen hadden van Hendrik III
(hertog van Limburg) en van graaf Lotharius van Dalhem. Ze herdoopten de naam in Vallée de Dieu. Wat ondertussen de Abbaye de Val Dieu is geworden. De huidige abdij is de 3de abdij, en dateert van +/- 300 jaar geleden.
Nu zijn daar géén paters meer aanwezig, wél een Christelijk communiteit (een cisterciënzer leefgemeenschap) die ook leeft volgens de regels van Benedictus. Deze leken zorgen ervoor dat de Abdij in goed wordt onderhouden en gerestaureerd.. Ze verzorgen er ook rondledigingen. De Resterende monniken weken in 2002 na het overlijden van de laatste abt (2001) uit naar Orval en Chimay.
Een verrassing! In de kelders van de abdij was de Duitse TV zender ZDF aan het filmen voor een TV reeks. Ik kon er een acteur op mijn digitaalke vastleggen.
Geroen en ik bezochten de belangrijkste plaatsen die ons het monastieke leven leerden ontdekken, zoals de kapittelzaal, refter, scriptorium en het gebied van de abt.
Het symbool van Val Dieu zijn 2 ringen die elkaar raken. Duidelijk te zien op deze stoel
in Vilna Pacis = Samen in vrijheid Ook in het heilig deel waar alle belangrijke beslissingen worden genomen nog steeds zo zie je in de pilaren nog het symbool dat verwijst naar Cisterciënzers.
Uit een pauselijke bul blijkt dat de cisterciënzermonniken zich in 1216 in Val-Dieu vestigden. In heel haar geschiedenis was de abdij het slachtoffer van plunderingen en invasies, maar telkens weer kwam ze opnieuw tot bloei. De huidige gebouwen werden na de oorlogen van Lodewijk XIV heropgebouwd. Van de ruïnes wordt in de 19e eeuw weer een abdijkerk en later een basiliek gemaakt, waarvan de fraaie gotische stijl de originele romaanse elementen behoudt. Met de hulp van de Vlaamse cisterciënzers van Bornem werd het gemeenschapsleven in de 19de eeuw nieuw leven ingeblazen.
De prachtige basiliek.
De Brouwerij
Sinds 1997, worden de gebouwen van de boerderij weer spring levend door de activiteit van een brouwerij. Het enkel verschil is vandaag het feit dat het geen monniken meer zijn die brouwen.
maar Alain Pinckaerts en Benoit Humblet die gestopt is.
Het aandeel van medestichter Benoit Humblet (die zijn brouwsporen verdiende aan de U.C.L.
en 16 jaar als brouwer werkzaam was oa. in Kameroen) is nu in handen van
Michaël Pelsser. Virginie Harzée is momenteel de huidige brouwster die ook in de brouwerij inwoont.
De ingang van de brouwerij. De gebouwen moeten gevrijwaard blijven van alle veranderingen die in de brouwerij plaats vinden.
De brouwerij, wederom opgebouwd in de binnenmuren van de abdij zelf, brouwt aan de hand van een samenstelling gebruikt door de monnikenbrouwers om hun traditie voort te zetten. Natuurlijk werden deze samenstellingen aan de huidige grondstoffen en technieken aangepast.
De huidige bieren zijn dus echte abdijbieren, van hoge gisting, niet gepasteuriseerd, eenvoudig, natuurlijk, zonder aromaten en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.
Directeur Commercial Michaël Pelsser geeft ons de nodige uitleg.
Geroen doet zijn best om alles zo goed mogelijk te noteren.
Hun huidige brouwzaal is sinds 1997 reeds de 3de
Men brouwt 7.000 hl per jaar.
Daarvan is 60% afgevuld in flessen van 33 cl.
30 % vaten en 10 % grote flessen.
Hun jaarlijkse groei bedraagt maar liefst 25 % en dit in een dalende biermarkt ! Het is dus niet enkel Duvel die zulke cijfers kan voorleggen.
Om voldoende capaciteit te hebben zijn er Inmiddels nog nieuwe gistingstanks bij gekomen.
Men voegt telkens 3 brouwels samen van elk 2.500 l. in een tank 10.000 liter
8 à 9 brouwels per week.
Afvullen gebeurt aan 7.000 flessen per uur (dat is hun beste rendement)
De machines kunnen 12.000 flessen per uur aan. 4 personen die deze brouwerij samen runnen.
Er zijn echter ook nadelen aan de groei, want in de abdijgebouwen doen ze helaas niet wat ze willen, wat extra (hand)werk en uren met zich meebrengt: getuige daarvan hun 2 warme kamers waar ze niet met een heftruk binnenkunnen . . .
Het sobere en spirituele van de abdij vind je ook terug in het proeflokaal van de brouwerij.
Tijd voor een degustatie Michaël Pelsser schenkt een Bière de Noël in de vernieuwde proefglaasjes uit. De bespreking van dit bier vind je HIER
Het huidig kerstbier dateert van 2002.
Dit ter vervanging van het kerstbier dat al sinds 1998 op vat verkrijgbaar was in hun cafés.
(het Kerstbier bestaat dus langer dan de Grand Cru)
De bieren kunnen enkel aangekocht worden in de winkelshop vooraan de site
Ook te bezoeken op de site is deze oude watermolen en restaurant.
Achter de Abdij bevindt zich een monumentaal park dat geklasseerd is als historisch monument. In het park staan 18 bomen die beschouwd worden als Waals erfgoed.
Maar dit bezoek zal waarschijnlijk voor volgende zomer zijn onder beter weersomstandigheden
Praktische informatie:
De Abdij van Val-Dieu bevindt zich in Aubel, middenin de driehoek tussen Luik, Maastricht en Aken, op 10 minuten van de autosnelweg Luik-Maastricht (E25) of Luik-Aken (E40).
De binnenplaats en de basiliek zijn altijd toegankelijk. Voor groepen (min. 15 pers.) zijn er rondleidingen om de rest van de site te ontdekken:
Tel.: +32.87682847 Fax: +32.87692849
Adres
Val-Dieu 227 4880 Aubel Province de Liège Tel.: +32.87692828
Kerstbieren - Vicaris Kerst 2009 - De Proefbrouwerij voor bierfirma Dilewyns.
Kerstbieren
Vicaris Kerst 2009 - De Proefbrouwerij voor bierfirma Dilewyns
Bieren met een redelijk hoog alcoholgehalte kun je makkelijk
een jaartje laten liggen. Sommige zelfs meer dan een jaartje.
Ze noemen dat provisie bieren. Bieren die lang houdbaar zijn. Ze evolueren met de tijd qua aroma en smaak.
Ook werd er gesuggereerd om de Vicaris Kerst een jaartje te laten liggen.
365 dagen laten rijpen ergens in het donker. Niet gemakkelijk om zon fles bier te laten liggen.
Ik heb toch de moed gehad om het te doen en eindelijk heb ik samen met mijn schoonzoon zondag laatst met veel eerbied de fles ontkurkt.
Plechtige momenten om te koesteren en te delen met anderen.
Wat kan een bierritueel toch mooi zijn.
Vicaris Kerst 2009 - Stijlvol!
Vicaris Kerst 2009 10% Alc.Vol. De Proefbrouwerij Lochristi Voor Bierfirma Dilewyns - Grembergen
Donkerbruin bier met beige schuimkraag
De neus ruikt lekker
naar zoete mout en chocolade
Toetsjes van donker fruit.
Een lichte parfum van alcohol komt de neus binnendringen.
Het eerste slokje is zoet
met smaken van gebrande mout
Lichtjes gekruid (zoethout)
Karamel Chocolade
Ook hier toetsen van donker fruit
In de achtergrond een fijne bitterheid.
De alcohol is ietsje meer aanwezig dan de jongere versie die ik verleden jaar bij de Waregemse Bierfanaten proefde
Ook de kruidigheid komt ietsje meer naar boven. De afdronk is zoet die langzaam overgaat naar lichtbitter
Een heel lekker Kerstbiertje Een winterwarmer die het wachten meer dan waard was. Inmiddels staat de Vicaris Kerst 2010 ook al klaar om gedegusteerd te worden. Nu of 2011?
Bierfirma Dilewyns zal vanaf eind dit jaar, begin volgend jaar de productie in eigen handen nemen.
De bierfirma wordt nu een heuse brouwerij.
Dit kunnen we alleen maar toejuichen. Momenteel worden de Vicarisbieren onder licentie gebrouwen door de proefbrouwerij te Lochristi.
Dus de kans is groot dat de Vicaris Kerst 2011 ontworpen zal worden in hun splinternieuwe brouwerij te Dendermonde.
De dagen 12 en 13 november 2010 zullen nog een lange tijd in mijn geheugen gegrift blijven.
Het waren die bewuste dagen dat de regen het hele land onder water zette.
Na een helse tocht door al de Belgische provincies op zoek naar Kerstbieren belanden we dezaterdag in het landelijke Tildonk waar brouwerij het Hof ten Dormaal gehuisvest is. De sympathieke zaakvoerder André Janssens zou ons de brouwerij laten zien.
Helemaal op ons gemak waren we niet. Want het water spoelde op weg naar de brouwerij hier en daar al over de baan. Toen Dries de zoon en brouwer aan zijn vader vroeg om de sluizen open te zetten tegen het overstromingsgevaar wilden we zo vlug mogelijk vertrekken om zeker niet ingesloten te worden door het wassende water. En vooral we hadden nog een hele rit voor de boeg naar ons vertrouwde West-Vlaanderen. André was de rust zelve, stelde ons op ons gemak en ontkurkte twee van zijn nieuwe biertjes "Winter 11" en "Dormaal Donker".
Hieronder mijn fotoreportage. Voor de tekst heb ik mogen beroep doen uit een verslag van mijn Nederlandse biervriend Ariël Meeusen uit Terneuzen. Waarvoor dank ! . Ariël lanceerde indertijd het project "Puur Zeeuws". Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie. Ariël is een echte bierkenner met veel liefde voor de Belgische Biercultuur
Onopvallende keien die meteen opvallen Ze liggen dicht bij de deur "When the dreams have no ends". Het verhaal in 't kort van brouwerij Hof Ten Dormaal?
BROUWERIJ HOF TER DORMAAL
Tekst : Ariël Meeusen Foto's : Wuilliam Roelens
Ooit een brouwer ontmoet die zelf amper bier dronk voordat hij met het brouwen van zijn eigen bieren begon? André Janssens is een speciale mens. Een speciale brouwer. Midden in het Vlaams-Brabantse land beleeft hij zijn droom. Een gezond bedrijf voor het nageslacht opzetten en vooral doorzetten. Dat is zijn missie.
Ergens in de polder en op de heuvels in de buurt van Tildonk ligt Hof Ter Dormaal. De hoeve is al vanaf de 12e eeuw bewoond in de toenmalige Heerlijkheid Lauwendries. Eén van de eerste bewoners moet Jan Dormaal geweest zijn. Vandaar die naam.
Meccanodoos
Janssens, van origine accountant en sportman, was inderdaad niet bekend met bier en al helemaal niet met het brouwen ervan. Zijn verhaal begint als hij in 2007 een maand naar Amerika gaat en in Bute [Montana] letterlijk het licht ziet. Er was daar in die bijzondere Amerikaanse stad een brouwerij afgebrand. Ik stond daar te kijken, zag dat de brouwinstallatie nog helemaal intact was en in zag het voor me hè. Dat was als Meccano hè, dat zet je zo in elkaar.
Ik kwam terug thuis met een brouwerij. Hij laat de brouwinstallatie in Bute afbreken en verschepen naar Tildonk. Eenmaal thuis blijkt dat het opbouwen van een brouwerij als Meccanodoos in zijn hoeve niet zo gemakkelijk is als verwacht. Wist ik, als accountant, dat je een buis niet zomaar kan buigen? Neen, natuurlijk niet. En alles aansluiten is ook heel wat anders als je dat zelf wilt doen
Peter Kindts wordt als redder in nood binnengehaald. Stap voor stap zorgt Peter er eigenlijk voor dat André de inzichten krijgt en zoon Dries [23] de brouwer van de Dormaal bieren wordt. Natuurlijk was dat een enorme omschakeling voor ons. Maar ik had een droom hè? Ik wist als accountant heel wat van cijfertjes en wilde ons landbouwbedrijf op deze manier veel rendabeler maken. Zelf gerst telen en hop, om er daarna je eigen bier mee te maken. Als familiebedrijf, met zoon, dochter en vrouwlief. Kan het idealer?
Na de enorme tour de force die ze gezamenlijk maken, wordt het eerste bier in 2008 gebrouwen. Den ambree, dat was ons eerste bier. De Dormaal Amber was het eerste dat we hier brouwden en we waren daar heel fier op. Maar dat brouwen voor negentig procent uit kuisen bestaat, dat hadden ze mij er niet bij verteld. Ik had dat in mijn leven nog nooit gedaan eeh. 't Is nie anders dan kuisen. Aan de andere kant is het brouwen van bier zo simpel. Het is een zaak van nuchter nadenken. Dat was ik als boekhouderke wel gewend. Ik denk rationeel over bier, niet passioneel.
Na het amberbier van 7,5% vol. alcohol, volgde al snel een smakelijk en stevig blond bier van 8% vol. alcohol. Bij de vraag of het eigenlijk geen tripel is schudt Janssens het hoofd. Mijn bieren zijn simpel.
Eén gerst, één hop, wat gist erbij en klaar! Het is bijna net als bij de single malt whiskeys. Om goed te zijn heb je maar één gerstsoort in je mout nodig. Het kan allemaal zo simpel zijn. Voor ons is dit is ons blond bier en wat anderen ervan maken moeten ze zelf weten. Janssens heeft een duidelijke kijk op de wereld en neemt daarbij geen blad voor de mond. Hij heeft overal zo zijn 'eigen geacht over'.
Ook hier doen de wegwerp-biervaten hun intrede.
De KeyKeg zo noemen ze die biervaten is door de Technische Universiteit van München uitgeroepen tot volwaardig alternatief voor het stalen fust.
De brouwzaal is verbonden met het proeflokaal
Ondanks het barre weer waren er toch een aantal trouwe bezoekers.
Van 't vat was er amber en blond te verkrijgen.
André Janssens schenkt ons een Winter 11. Het bier zal in 2011 veranderen in Wit Goud.
Wit Goud
Een winterbier waarbij de bitterhop wordt vervangen door cichorei. Cichorei is in Vlaams-Brabant een gekweekte witloofvariant. Gebrand, bitter en vroeger ook bekend als smaakmaker in de koffie. Janssens daarover: Hier in onze streek, is cichorei afkomstig van de witloof. Witloof is hier een enorm belangrijk landbouwproduct. Het werd hier altijd het witte goud genoemd. Iedereen verbouwde dat vroeger en letterlijk iedereen had wel iets met witloof vroeger. Iedereen verdiende er aan. Zo dus ook mijn vader.
Winter 11 voor de bierbesprekig op dit blog klik HIER
Winter 11 was dan ook een eerbetoon aan mijn vader. Die sprak altijd over de bitter of bitterwortel. Die bitterheid zit nu in dat bier. Bij een dergelijke motivering kan het [bijna] niet anders dan een goed bier zijn. En dat is het ook. Verrassend van smaak en de bitterheid van de cichorei roep nostalgische herinneringen op. Want gooide mijn eigen grootmoeder immers ook niet altijd cichorei in de koffiepot?
Om het hier terug te vinden in bier is dan ook wel zeer verrassend en bijzonder. Op het etiket stelt Janssens: 'It brings back memories of my childhood'. Inderdaad in het Engels, want ruim zeventig procent van alle bieren die de naam Ter Dormaal dragen gaan linea recta naar de Verenigde Staten van Amerika. Janssens heeft er een simpele verklaring voor: Laat ik het zo zeggen: bier maken is geen kunst. Bier verkopen wel!
Sabine en Marc, twee biergoeroes van OBAD uit Diest trotseerden ook het noodweer om de "Winter 11" te proeven.
Wij zijn in België niet goed uit de verf gekomen met onze bieren. Gelukkig had ik wat hulp van Derek Walsh en natuurlijk van Peter Kindts en die mannen hadden contacten waarvan ik enkel durfde dromen. Zo zijn onze bieren in Amerika geraakt. Zodoende doen we ook weinig in België. Ik wil niet gaan zeuren hoor, maar het valt ook allemaal niet mee. Kijk maar eens naar die Bierfestivals. Probeer je daar maar eens te onderscheiden met echte bieren, terwijl er allemaal van die etikettenplakkers rondom je staan en het nog druk hebben ook Daar heeft hij een punt. Winter 11 heeft in ieder geval een dermate groot succes, dat het vanaf 2011 als Wit Goud permanent aangeboden zal worden. Voor wat de verkoop betreft zijn de bieren eigenlijk duidelijk afgestemd op de Amerikaanse markt omdat ze allen, zonder uitzondering, bitter van smaak zijn.
Geroen schenkt een Dormaal Donker in.
Dromen
Sinds kort is er ook Hof Ten Dormaal Donker. Een dubbel bier van 7,5% vol. alcohol. Het bijzondere aan dit bier is dat het bitterheid heeft in plaats van zoet. Dit, terwijl er toch karamelmout is gebruikt. Daarnaast beschikt het over een volle moutsmaak. We laten onze eigen gerst vermouten bij Dingemans in Stabroek. Die mannen weten wat ze ermee moeten doen. Daarnaast hebben we hele goede contacten met het labo van de universiteit van Leuven. Daar gaan van elk brouwsel een aantal stalen naartoe. We werken prima samen en wisselen onderling de kennis uit. Ze voorzien ons ook van tips en die zijn altijd welkom. Ons doel is om alles goed te doen en tegelijkertijd een soort keerkringbedrijf te zijn. Een gesloten bedrijf, dat in de eigen behoefte voorziet. We verbouwen onze eigen ingrediënten om bier te kunnen brouwen. Zo zijn we nu zelfs onze eigen hop [Magnum] aan het verbouwen.
Ariël Meeusen
Een lekkere Dormaal Donker Met een aroma van geroosterde mout. Toetsjes van noten In de smaak donkere chocoladetoetsen ook hier komen geroosterde prikjes en toffee de smaakpapillen verwennen Droge afdronk
Brouwerij Hof ten Dormaal is een brouwerij naar mijn hart. André Janssens is een nuchtere klaar kijkende zaakvoerder. Hij weet waarover hij praat en durf voor zijn mening uitkomen. Zijn zoon Dries die het brouwen op zich neemt is uit het zelfde hout gesneden. Een leergierige jongeman met heel veel ambitie. De vier bieren die ze brouwen zijn effenaf smakelijke karakterbieren. Goed doordacht en elk met een verhaal.
Hopelijk vind je ze volgend jaar in de betere drankenhandels, Maar daar ben ik vrijwel zeker van. Nu zijn de bieren voorlopig te bekomen in de Brouwerij zelf en in drankenhandel 't Koelschip in Oostende.
Kerst - en Winterbieren - Winter 11 - Brouwerij Hof ten Dormaal
Kerst - en Winterbieren
Winter 11 - Brouwerij Hof ten Dormaal
Winter 11 8,0% Alc.Vol.
Hof ten Dormaal - Tildonk
Koperkleurig bier
Licht wazig met een witte schuimkraag.
Een fijn aroma van kruiden
De smaak is kruidig
Met een zoete constante
Een lekkere bitterheid dringt langzaam door
en is mooi gedoseerd
Het biertje bevat aroma hoppen
Maar de bittere hoppen werden vervangen door cichorei
Het heeft een kruidige droge afdronk
Het bier is een echte heerlijke topper maar
een echt winterbier kun je het niet noemen.
Het tikkeltje warmte ontbreekt die Kerst- en Winterbieren zo eigen maakt.
Winter 11 kan gemakkelijk tijdens de zomer gebruikt worden als
een lekkere dorstlesser.
Ook de brouwer denkt daar ook zo over.
Het bier zal voortaan het hele jaar te koop aangeboden worden
Volgens mijn Nederlandse vriend Ariël Meeusen zal brouwer André Janssens de Winter 11 omzetten in een permanent leverbaar bier dat de naam Wit Goud zal meekrijgen.
Weldra volgt nog een fotoreportage over het Hof ten Dormaal met tekst van Terneuzenaar Ariël Meeusen. Hij lanceerde indertijd het project "Puur Zeeuws". Puur Zeeuws draait helemaal om bier en gastronomie. Ariël is een echte bierkenner met veel liefde voor Belgische bieren
Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier - Brasserie Vapeur - Pipaix
Een etentje bij Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier. Brasserie Vapeur - Pipaix
De laatste jaren worden we overdonderd door allerlei keukentermen.
Bien cuit, Bouquet-garni, Déglaceren, dresseren en doreren zijn dagelijkse begrippen in de huiskamer geworden.
Sterrenchefs zadelen die woorden ons bijna elke dag op via de beeldbuis.
Het is dan bijna een gewoonte wanneer we op restaurantbezoek gaan dat we deze uitdrukkingen in de mond nemen. We voelen ons dan een klein beetje een recensent.
Alles moet nu volgens de beleefdheidsregels verlopen. Zeg maar volgens de etiquette.
Bij onze vrienden Jean-Louis Dits en Vinciane Corbisier eigenaars en brouwers van Brasserie Vapeur zijn al die geleerde keukentermen niet van toepassing.
Au contraire.
Zonder al te veel tralala, maar steeds heel lekker laten ze ons jaarlijks kennis maken met de geheimen van hun Cuisine du terroir
Met enkele Vlaamse, Waalse en Brusselse vrienden (inderdaad) gaan we elk jaar op culinaire toer in Pipaix.
Jean-Louis en Vinciane toveren dan altijd een menu de Brasseur uit hun kookpotten
Een eetfestijn die de smaakpapillen in uiterste vervoering brengen.
Gelooft het of niet, maar dit jaar was het ook weer niet anders
Zoals elk jaar verteld Jean-Louis wat er op het menu staat.
Aperitief Vapeur
Crêpe de Pipaix
BBQ met gemarineerde hesp, worsten
en brochettes.
Buffet de Fromage
Verschillende taarten
Esprit De Vapeur Cochonne
Alles begeleid met de bieren Vapeur Cochonne, La Saison de Pipaix en La Vapeur en Folie
Aperitief Vapeur. Samenstelling : Fruitsap, Esprit De Vapeur Cochonne, Bière Cochonne en
Amer Gervin Spécial Bière (Aperitief dat speciaal werd ontwikkeld om met bier te worden gemengd).
Het lekker brood klaar gemaakt met Bio bloem en hoe kan het anders! met het huisbier "Saison de Pipaix". begeleid bijna alle gerechten
Crêpe de Pipaix
Zalm gerookt op hout en 24 uur gemarineerd in Saison de Pipaix. Bereid met prei, bechamelsaus en room
De Cochonne wordt uitgeschonken uit kannen.
Genieten in een rustige kader van de heerlijkheden van de Terroir.
Chef Jean-Louis aan de BBQ
Ongure weersomstandigheden kunnen hem niet deren.
Binnen en lekker warm maakt gastvrouw Vinciane de heerlijke salades met een biermarinade klaar.
Hesp gemarineerd in bier met Aardappelen in papillotte.
Vlees in overvloed. Niet gedresseerd op het bord maar verdorie even lekker
De drie gewesten vertegenwoordigt rond de tafel. Is dit nu zo moeilijk?
De Kaastafel met maar liefst 14 regionale kazen. Voor de liefhebbers noem ik de kazen even op: Peket, Rouleau Cendré, Blue Gantois, Panier Cendre, Pavé Maffe aux raisins, Coeur de Gaume, Butte de creme, Fourme aux Sauternes, Bailli aux Orties, Moelon Beloeil, Petite Bonsecours, Crémeux au nois, Cochonnet en Avesnois de la Trapiste
Tussen door een huisbiertje "Vapeur en Folie"
De verschillende artisanale Gâteaux mochten er ook zijn
Om af te sluiten "Esprit De Vapeur Cochonne" en koffie.
Hier geen keuken van een sterrenchef. Maar een Cuisine régionale met uitstekende uitgekozen producten met veel liefde klaar gemaakt met of zonder bier en op een lieve lokale wijze met veel warmte geserveerd. Om met de woorden van biervriend Geroen af te sluiten : Meer moet dat niet zijn.
Door een computercrash verleden week kon ik een tijdje niets meer op dit blog plaatsen. Nu ik een nieuwe configuratie heb vliegen we er weer in zoals altijd
Aandacht voor de lezers die geabonneerd zijn op de wekelijke biernieuwsbrief "Het HOPnieuws"
Nr 286 werd gisteren en vandaag doorgemaild. Wie niets ontvangen heeft laat het me a.u.b. weten.
Proeven van Scotchbieren en Kaas in De Pado te Tielt
Scotchbieren en Kaas
of andersom?
Laten we eens eerlijk zijn!
Wie besteld er de dag van vandaag nog een Scotch bij een herbergbezoek?
Dit type bier staat hier en daar nog op de kaart in een beter bieretablissement, maar wordt weinig of nooit gevraagd.
En als we er een zien staan, dan zit er ongetwijfeld een ouder iemand achter het glas.
Scotch oogt bij de jeugd oubollig en voorbij gestreeft.
Met de Kerstperiode kom eventjes Gordon Scotch met zijn
Gordon Xmas opzetten en and that is it.
En toch zijn er nog Scotchbieren in ons land dan alleen maar Gordon.
De patroon moet ze weer eens durven op zijn kaart zetten en aan ons
om ze terug te leren ontdekken.
Wij, leden van HOP deden onlangs een proeverij van dit type bier in
Taverne Pado te Tielt.
Maar daar hadden we niet mee genoeg.Nu kaas en bier geweldig hip is
zouden we bij de bieren passende kazen proeven.
We deden beroep op het professionalisme van Do en Patrick van de Pado voor de scotchbieren en op het vakmanschap van kaasmeester Dirk Van de Walle eveneens uit Tielt.
Dirk is tevens voorzitter van de Belgische Kaasridders-Verbroedering, afdeling Vlaanderen.
Die heeft verscheidene avonden doorgebracht met het selecteren en proeven van kaas die best bij de Scotch bieren pastte.
En het resultaat mocht er zijn.
Hieronder de fotos. We proefden de bieren blind, vandaar dat enkel
een glaasje naast de kaas staat.
De bijbehorende tekst is van HOPvoorzitter Lode Van Biervliet die tijdens de avond
notities nam van het oordeel van de Hoppigaards. (Onder BB voeg ik eigen notities aan)
Mac Vertus 5% van Millevertus + Brie de Coulommiers (Ille -de-France, F)
Het bier was een buitenbeentje in de reeks omwille van zijn alcoholpercentage en zijn redelijk eenzijdige bitterheid die wel behoorlijk goed samenging met de smeuïge brie en de lichte bitterigheid van zijn witschimmelkorstje.
(BB : Het biertje had door zijn geroosterde- en koffietoetsen meer weg van een stout dan van een Scotch. - Maar de combinatie was wel lekker)
Scotch Silly 8% van Silly + Cantal (Auvergne, F)
Deze harde kaas met zijn boterige, lichtjes zurige en zoutige smaak was een goede combinatie met het zoetig-bitterige bier. Het ene overstemde het andere niet. (BB : Inderdaad een prachtige huwelijk)
Mc Chouffe 8% van Moortgat + Charmoix (Maffe, wallonië - B)
Het bier kon de meesten niet bekoren mede door zijn snoeperigheid. De zachte kaas uit de Ardennen met zijn eerder uitgesproken smaak kon dan wel weer velen boeien. De combinatie was echter geen topper.
(BB : Het bier had ook naar mijn gevoel weinig aroma en body. De Charmoix had dan wel karakter en waardeerde het bier naar boven)
Patrick serveerde de Scotchbiertjes met heel veel passie.
Gordon finest Scotch 8,6% van John Martin + Montgommery's Ogleshield (UK)
Het bier was zoet en de karmelisatie + de geur van rozijntjes maakten het tot een complex bier met een bittere afdronk. De zachte kaas met zijn romig en fruitige smaak + een hint van noten maakte de combinatie met het bier zeer geslaagd.
(BB : Inderdaad een heerlijke combinatie)
Kaasmeester Dirk Van de Walle gaf een woordje uitleg over de afkomst en het productieproces van de gekozen kazen.
Canaster winterscotch 8,7% van De Glazen toren + Applebys double Gloucester (UK)
Een bitterig-zoetig en fruitig bier met veel koolzuur. De Engelse oranjekleurige halfharde kaas (cheddar) met zijn zoetig aroma en zijn rijke en zachte smaak met een hint van gedroogde vruchten (ook rozijntjes?) en een lichte zurigheid maakte dat de combinatie met het bier niet slecht gekozen was maar misschien paste deze kaas nog beter bij het voorgaande bier?
(BB : De lichte alcoholtoets van het bier en zijn zoete smaak waren een lekkere match met deze schittrende Engels kaas)
Watneys Scotch Ale 8% van Scottissh & Newcastle & Watneys Scotch Ale 2 jaar oud + Blue schropshire (UK)
Het zoete bier is een verzameling van gedroogd fruit: pruimen, rozijnen en dadels. De oranjekleurige blauwschimmelkaas met zijn romige zoutigheid is in combinatie met het zoete van het bier een zeer goede combinatie. Ook de 2 jaar oude paste goed bij de kaas maar was totaal niet te vergelijken met zijn jonge broertje.
(BB : schitterend geheel - Een tip : Neem een stukje kaas in de mond en laat een slokje bier erover vloeien)
De geproefde bieren getoond achteraf. De Mac Vertus was van het vat.
De toch niet alledaagse geselecteerde kazen tilden de bieren naar een hoger niveau. Een schittrende proeverij die nogmaals aantoont dat bier en kaas een perfect huwelijk is.
Kaasmeester Dirk met zijn echtgenote Tine en Patrick en Dominiek van tapasbar De Pado zorgden voor een smaakmakende avond. Waarvoor dank!
Ik had vroeger eens geschreven dat het Zythos Bierfestival in St. Niklaas, het Kerstbierfestival in Essen en het Brugs Bierfestival van BAB momenteel de grootste bierevenementen zijn in België.
Na het bezoek van Het weekend der Belgische Bieren in Hasselt, ingericht door de Limburgse Biervrienden moet ik toch mijn mening herzien. Dit festival hoort thuis bij de top.
Let op! Dit is geen afbreuk doen aan de vele kleinere festivals want die hebben door hun eigenheid en een totaal andere aanpak ook veel te bieden . Als je dat maar weet! Maar dit bierfestival straalt het echte Limburg gevoel uit.
In het prachtige Cultuurcentrum van de jeneverstad verzamelden vrijdag maar liefst een 1200 bierliefhebbers om te proeven uit een aanbod van rond de 150 verschillende biertjes.
Let op! Ik spreek dan enkel over vrijdagavond.
Het 17de festival liep over drie dagen en bereikte ondanks het bar slechte weer meer dan 3000 bierfanaten.
Het prachtige Cultuurcentrum van Hasselt
Enkele cijfers:
Te proeven rond de 150 bieren waaronder maar liefst 110 nieuwe van 2010.
12 van het vat.
6 echte primeurs!
Al de bieren zijn andere dan vorig jaar uitgezonderd hun eigen clubbier Kameraad Tripel.
Bijna 65 medewerkers zorgen voor een vlot verloop van het festival.
Drankbonnetjes, bierboekje en een proefglaasje, meer heb je niet nodig om de Belgische Biercultuur in Hasselt te ontdekken.
Ludo, Rik en Davy, drie van de 65 medewerkers die de aanwezigen in één oogwenk bedienden.
Twee gratis biertjes van 't vat voor de Zythosleden. Links Steenbrugge Abdij Bock 6,5% Alc.Vol.(Brouwerij Palm voor de Nederlandse markt) en rechts de Amburon Pils 5,2% Alc.Vol. van brouwerij Ter Dolen.
Het bokbiertje is donkeramber van kleur met gebroken witte schuimkraag. De neus is gebrand, de smaak is zoet moutig met fruitige toetsen. Licht geroosterde nota's. Karamel. Plakkerig biertje.
De Amburon Pils is helder blond met wit schuim die nogal vlug verdwijnt. De neus is lichtzurig. De smaak is zoet met heel weinig bitterheid. Niet hoppig en een beetje plakkerig. Weinig body.
Jagerke 6,2% Alc.Vol. Scheldebrouwerij uit Meer
Goudblond biertje met dik wit schuim. De neus is kruidig met zoete prikkels. ook de smaak is kruidig met een overwegende zoetheid in de achtergrond. ook hier ontbreken hoppige toetsen.
Smokkelaar 6,2% Alc.Vol. Scheldebrouwerij uit Meer
Goudblond biertje met dik wit schuim. De neus is kruidig met zoete prikkels. ook de smaak is kruidig met een overwegende zoetheid in de achtergrond. ook hier ontbreken hoppige toetsen.
Inderdaad 2x dezelfde bespreking Dit bewijst dat Jagerke en Smokkelaar twee dezelfde bieren zijn onder een andere naam.
Twee identieke bieren met een andere naam. Smokkelaar werd gebrouwen voor drankenhandel "Biergrens" in Baarle-Hertog/Nassau. Jagerke voor taverne "De Jachthoorn" in Hoogstraten.
La Pageo 7,0% Alc.Vol. Brouwerij Brootcoorens.
Blond Bier met een witte schuimkraag. De neus is licht hoppig en ruikt kruidige toetsen. Het bier is bitter en vooral kruidig. Prikjes van kruidnagel? Fris biertje.
Op zekere tijdstippen is het tijd voor de tombola. Wanneer voorzitter Rony Langenaeken deze aankondigt dan gaat de zaal volledig uit de bol.
Meer dan duizend bezoekers op vrijdagavond!
Molse Tripel 8,3% Alc.Vol. - Scheldebrouwerij.
Naar een recept van Bruno Vangeel (Uitbater van het café "De Primeur" in Mol-Sluis) Troebel Goudblond biertje met dikke witte schuimkraag. Een prachtig bitter en bloemig aroma De smaak valt in de smaak. Lekker bittere toetsen mooi in evenwicht met het moutzoete (honing?). Lekkere droge bittere afdronk.
Op het festival werden Geroen en ik uitgenodigd door de kersverse afgestudeerde Zythologen of Bierologen om hun eigen bier "AmBassadeur" te proeven vlnr : Peter Nulens, Karel Tack, Françoise Roelandts, Christophe Coenen en Jan Celis
Met veel energie moest Karel Tack de 75cl fles ontkurken
AmBassadeur 8,8% Alc.Vol. - De Proefbrouwerij
Het ontstaan van dit bier is een initiatief van Karel Tack. De 18 Zythologen hebben het smaakbeeld bepaald en Robert Putman heeft het recept geschreven. het bier wordt gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
AmBassadeur is goudblond van kleur met een mooie witte schuimkraag. Het aroma is hopbitter en bloemig. De smaak is fruitig De smaak is zoet met prachtige hoppige toetsen die voldoende evenwicht in het bier brengt. Ook een vleugje alcoholwarmte laat zich opmerken. Dit bier zal later op dit blog nog uitvoeriger besproken worden. Want ik heb een flesje gekregen waarvoor dank!
Grandioso 8,5% Alc.Vol. Brouwerij Boelens
Blond biertje met dikke witte schuimkraag. Het biertje ruikt naar citrus, hoppig De smaak is zoet met in de achtergrond een mooie florale hopbitterheid Pittig biertje
Om de misverstanden voor goed uit de weg te ruimen! Links Geroen Vansteenbrugge en rechts Luc Van Den Eynde
Bière des Hertcheûses 6,0% Alc.Vol. Brasserie l'Abbaye du Val-Dieu.
Donker goudblond bier met witte romige schuimkraag. Een moutige neus met lichte prikkeltjes van kruiden De aanzet is vrij zoet (Karamel) Ook in de smaak komen kruiden naar boven. Het bier is over het algemeen zoet met een zoete afdronk.
En het publiek bleef maar groeien. De zwarte cijfers op de gele pancarden zijn al de bieren die voorradig zijn. Wanneer er eentje uitverkocht is wordt het cijfer weggenomen.
Eeuwige Liefde 7,0% Alc.Vol. Brouwerij Dijkwaert.
Donkeramber bier met gebroken witte schuimkraag. De neus ruikt veel pilsmout De smaak is zoet (Karamel) Er is een wrange bitterheid in de achtergrond (leer) Kruidige toetsen. Eigenaardig biertje?
Charlepoeng 2010 - 7,8% Alc.Vol. - De Graal
Amberkleurig bier met witte schuimkraag Het aroma is moutig zoet Een lichte bitterheid brengt evenwicht in het bier. een zweempje alcoholwarmte brengt nog meer schwung Lekker bier met een mooie bittere afdronk.
Abbaye de Brogne Cuvée 919 Tripel - 8,5% Alc.Vol. - La Binchoise.
Blond biertje met wit dik schuim. Fruitige neus De smaak is zoet met toetsen van zoete patisserie. Het is een mals biertje met in de achtergrond een lichte bitterheid Het kon mij bekoren.
Laat in de avond hebben De Limburgse Biervrienden nog altijd hun handen vol.
Van harte proficiat aan voorzitter Ronny en zijn biervereniging "De Limburgse biervrienden" voor het warm onthaal en de perfecte organisatie. We hebben lekker kunnen poggen. (Proeven, Ontdekken en genieten)
Natuurlijk was er ook een Limburgse Scone die voor mijn digitaalke wilde postvatten. En een beetje al zingend fluisterde zij in mijn oor
Hoe gezellig een horecazaak kan zijn bewijs De Stroopop in Zoersel.
Ondanks dat Zytholoog Kurt Gunst en ik er in de vroege namiddag nog alleen waren straalde dit café al een sfeervolle warmte uit.
En als de patron zich aanmeld als trouwe lezer van mijn bierblog en ook nog een passioneelbierliefhebber is dan voelden we ons meteen thuis in deze Stamirant,
een woordspeling op Staminé en restaurant die uitbater Marc Winant zijn zaak noemt..
.
De gemeente Zoersel is gelegen in het groene hartje van de Antwerpse Kempen,
Ze maakt deel uit van het 'Land van Playsantiën. Ze staat samen met enkele ander gemeenten synoniem voor een boeiend aanbod in een kleurrijk geheel!
De naam verwijst naar de vele 'hoven van Playsantië', de vroegere buitengoederen
van de stedelijke burgerij en de kastelen van de plaatselijke landadel in dit groene hartje van de Antwerpse Kempen.
De naam is ook een weerspiegeling van hoe plezant en lekker het wel is in deze regio.
De geneugten van het leven zijn immers nooit ver af volgens hun website
De stroopop is gelegen in een groene long niet ver van het Zoerselbos.
Het café-restaurant beschikt over diverse buitenterrassen. Dit moet wel want het is gelegen op een fiets- en wandelroute.
Het interieur is landelijk geïnspireerd (een beetje Country Life Style) en is ideaal om gezellig tot rust te komen tijdens een fikse wandeling, fietstocht of tijdens de koude wintermaanden. Geniet mee met onderstaande foto's.
Een café mag nog zoveel warmte uitstralen maar staat of valt met de patroon.
Een goede uitbater moet diezelfde warmte overbrengen naar zijn klanten.
Hij moet gastvrij zijn en kennis hebben over de producten die hij uitschenkt of opdient.
Liefde voor het vak noemen ze dat.
En over deze eigenschappen beschikt Marc Winant. Het is een echte spraakwaterval als het over het Belgish gerstenat gaat.
Hij toonde met trots zijn opslagplaats waar zijn vele bieren tot rust komen.
wachtend om geschonken te worden.
Uitbater Marc Winant toont trots zijn opslagplaats.
Wij proefden er om te beginnen het Oelegems Titsenbier (7,5% Alc.Vol.) een ongefilterd biertje gebrouwen bij brasserie Dupont
Oelegems Titsenbier: verwijst naar een tits, een hoedje dat de
Oelegemnaren droegen.
Een goudkleurig biertje met een witte dikke schuimkraag. Zoet en kruidige aroma. De smaak is ook zoet-kruidig met een licht bittere afdronk.
Met liefde voor het bier deelde Marc Winant met ons een "Hopruiter".8,5 %. Een biertje van de scheldebrouwerij. Het bier was pas op de markt en Marc wilde ons oordeel weten over de nieuwe aanwinst op zijn rijk gevulde bierlijst. Ondertussen heb ik het al meermaals geproefd.
Hopruiter is een goudblond biertje met een witte schuimkraag Een heerlijk aroma van een fruitkorf (Ananas, hopbloemen) Lekker hoppigvan smaak met mooie smaakcomponenten fruitig en bitter in de afdronk. Heel lekker, bedankt Marc!
Twee grootse bieren op een van de gezellige stamtafels van de Stroopop.
De Stroopop is niet alleen gekend voor zijn mooi bieraanbod. U kunt er ook uitgebreid tafelen. Specialiteiten van het huis zijn o.a. diverse vleesgerechten klaargemaakt op een lava-grill. Of gambas bereid op verschillende wijzen. De Stroopop is daarentegen kindvriendelijk, een reuze speeltuin zorgt er wel voor dat de ouders zorgeloos kunnen genieten.
Een stamgast legde voor we vertrokken richting West-Vlaanderen nog vlug een foto vast op mijn digitaalke.
Kerstbieren - Bière de Noël - Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu
Kerstbieren
Bière de Noël - Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu
Wij bierproevers zijn eigenlijk net een beetje gek als die fanatiekelingen die niet kunnen wachten om rond Kersttijd hun huizen van allerlei prularia te voorzien..
Wij popelen ook om de eerste Kerstbieren te proeven die op de markt zijn.
Ze lokken nu eenmaal in de schappen van winkelketens en drankhandels om gekocht te worden.
Of we rijden gans België rond in regen en wind om er enkele ter plaatse op te halen.
Gek, goed gek zijn wij
Maar het genot achteraf kun je niet beschrijven.
Met familie en vrienden genieten van een heerlijk Kerstbiertje.
Dit is hemels!
In het regen-en stormachtig weekend van vrijdag op zaterdag doorkruisten biervriend Geroen en ik in twee dagen negen provincies op zoek naar Kerst- en andere bieren. Een van de haltes was Brasserie Abbaye du Val-Dieu in Aubel (provincie Luik)
Dag van de Hobbybrouwer 2010 - Picobrouwerij Alvinne (Heule)
Den Proefzolder
Dag van de Hobbybrouwer
Op zaterdag 5 november was het weer zover. Bij Picobrouwerij Alvinne te Heule werd de Jaarlijkse Dag van de Hobbybrouwer ingericht. Reeds voor de achtste maal werd er dit jaar een brouwcursus ingericht. Heel wat van deze cursisten zijn ondertussen aan het brouwen geslagen. Alvinne Evenementen wil deze mensen een forum bieden om hun zelf gebrouwen bieren te laten proeven door collega hobbybrouwers en bierliefhebbers. Ook hobbybrouwers die de cursus niet hebben gevolgd, konden deelnemen aan deze uitzonderlijke dag. Ik denk dit het enigste evenement in België is waar de amateurbrouwers de kans krijgen om hun zelfgebrouwde creaties te laten proeven.
Een twintigtal brouwsels kon tussen 14u00 en 20u00 geproefd worden.
Het evenement mocht weer rekenen op ruime belangstelling. Voor een kleine som kon men proeven van een twintigtal brouwsels. Ook de Alvinne bieren konden gedegusteerd worden. Doorlopend verse soep met brood moest het innerlijke van de mens versterken.
Waren aanwezig :
Huisbrouwerij 'Tour Deforce'
Tour Deforce Bruin Tour Deforce Blond Tour Deforce Koper met dryhopping Tour Deforce Koper zonder dryhopping
Deltabrouwers (NL)
Jantje Goesting 1 Jantje Goesting 2
Huisbrouwerij Gandale
Dave's Hopbom Bado Buno
Birdsong Brewery
Early Bird Breakfast Stout Honey Bird Extra Dry Mead
Huisbrouwerij NVT
Ne Joenge Blond Ne Joenge Bruin
Huisbrouwerij Arpistih
Aftoendoem
Huisbrouwerij Paddenhoek
Rospo Biondo
Huisbrouwerij Briek
Briek Donker Briek Troeblond
't Alternatief
Bitter Truth (Home Made)
Huisbrouwerij Feyen
Koen's Whiskymalt Quadruppel
Uit Nederland : De Deltabrouwers. Ze kwamen hun eigen biertje brouwen voor het Deltabierfestival in Goes. Jan Passieux (links) bracht ook twee zelfgebrouwen biertjes mee.
Daar ik s avonds nog de verjaardag van mijn kleinzoon Mauro moest gaan vieren heb ik mij moeten beperken tot enkele biertjes. Alle bieren werden geschonken in kleine proefglaasjes.
Briek Donker - 7% Alc.Vol. Huisbrouwerij Briek - Ivan De Waele
Donkerbruin biertje met gebrokenwitte schuimkraag.
Zoetmoutig met fruitige toetsen.
Frisse smaak met een heel lichte zurigheid. Ook lichte prikjes van alcoholwarmte. In de achtergrond een lichte bitterheid Het biertje heeft ietsje te veel saturatie. Maar anders well done.
Donker amber biertje met wit schuim Weinig schuim.
Aroma van gerookte mout.
ook de eerste beet is gerookt het bier bezit een lekkere boddy met een tikkeltje alcohol Goed evenwicht tussen de mout en de hopbitterheid. De bitterheid is mooi afgerond en niet agressief. Lekker biertje.
Even kijken wat we gaan proeven.
Naast zijn bier had hobbybrouwer Johan Deforce ook zelfgemaakte soezen meegebracht. Die waren bereid met Kerasusbier in de deeg.
Tour Deforce Koper met dryhopping - 6% Alc.Vol. Huisbrouwerij Tour Deforce - Johan Deforce
Koperkleurig biertje met een gebroken witte schuimkraag.
Een moutige neus met kruidige toetsen Licht gistig
De smaak is verrassend kruidig Kardemon? Ook lekkere nota's van gebak In de achtergrond dwarrelt er een lichte hoppigheid. Lekker biertje die mischien nog meer body zou mogen hebben. Maar een meer dan behoorlijk brouwsel
Phil Madden van de Birdsong Brewery schenk mij een Early Bird Breakfast Stout in.
Early Bird Breakfast Stout - 5,2% Alc.Vol. Birdsong Brewery - Phil Madden
Zwart biertje met licht beige schuimkraag
Het aroma is prachtig! Zwarte koffie streelt de neusvleugels geroosterde mout en vanille maken een mooi boeket
De eerste slok is een gerookte smaak. Niet overdreven maar goed gedoseerd Toetsen van koffie Heel diep is er een lichte zurigheid waar te nemen Een mooie bitterheid in de achtergron brengt het bier mooi in balans De rozijntjes in het bier smaken niet echt door. De body mocht ietsje meer zijn. Maar een zeer goed brouwsel.
Een mooie studie van Jan Passieux tijdens het proeven.
Jantjes Goesting 1 met Orvalgist - 6,5% Alc.Vol. Deltabrouwers - Jan Passieux
Licht amberkleurig bier met mooie witte schuimkraag.
Olala! het aroma was een feest! de typische Orvalgeur was hier op te snuiven Wilde gistaroma's speelden tussen glas en neus.
De smaak is totaal anders! Een aangename zoete smaak mild, fruitig en met toetsen van patisserie. Het bier is een geur en smaakfestijn. Een droge afdronk met wat bitterheid in de nasmaak. (Jan)dorie wat een genot!
Wazig blond biertje met wit schuim die snel verdwijnt.
Zoet moutig aroma
Ook de smaak is zoet (karamel) Licht fruitig. Van bitterheid is er weinig te smaken. Het biertje mocht iets hoppiger zijn. Het mist een beetje karakter Toch was er een lichte bitterheid bij de afdronk. Niet slecht maar ook geen toppertje.
Praten, praten en praten.... over bier!
Het niveau lag volgens de aanwezige zolderproevers dit jaar toch bijzonder hoog in vergelijking met vorig jaar. Leuke bieren met een paar uitschieters. Een opmerking! ik zie toch graag een etiketje op het flesje! Het bier speelt natuurlijk de hoofdrol, maar een etiket brengt toch een kleine meerwaarde in het totaal plaatje. Jammer dat ik er niet meer kon proeven. Het zal dus voor volgend jaar zijn!
Ook werden er in de namiddag door lesgever Glenn Castelein van Alvinne Evenementen drie attesten van "amateurbrouwer 2008 - 2009" uirgedeeld. De cursisten die de diploma's in ontvangst mochten nemen waren Rufus Six, Philip Madden en Pieter De Bonte. Proficiat!
Pieter De Bonte
Philip Madden
Rufus Six
Deze afsluitdames zorgden voor de vrolijke noot op Den Proefzolder. Ze degusteerden in net iets grotere glazen Met een Morpheus Dark in de hand fluisterden ze
Na ons bezoek aan de trappistenbrouwerij van Westmalle brachten Zytholoog Kurt Gunst en ik een bezoek aan Café Trappisten. Dit uniek heropgebouwd café gelegen recht tegenover de lange dreef die toegang verschaft tot de abdij van Westmalle is een begrip in de streek.
Wie heeft er nog nooit een Trappist gaan degusteren in dit wereldberoemd café op de Antwerpsesteenweg?
Vroeger voor 2008 in het oude historische café en nu in deze nieuwe Trappistentempel.
De vroegere ingang van het café is bewaard gebleven en staat nog precies op de oorspronkelijke plaats.
Het nieuwe imposante gebouw. Naast de grote parking zijn er vele fietsstallingen voor het café geplaatst. Tijdens de zomer is er een enorme toeloop van wandelaars, fietsers en toeristen uit verschillende windstreken.
Volgens de website van het Trappistencafé was het vroeger een kruidenierszaak, die in 1923 gedeeltelijk omgebouwd werd tot een café door Jef en Amelie Vinck-Wens en hun kinderen. Zij pachten de winkel van de Trappisten: zij betaalden de paters een beperkte som geld, 2 karren mest en één fles jenever.
Na de dood van vader Vinck namen de zusters Gusta, Martha, Irma en Joske Vinck de zaak over en sindsdien is de zaak 'in de familie' gebleven. Tot 1971 konden bezoekers aan de abdij pension genieten boven het café. In 1973, terwijl de voorbereidingen van het 50-jarig bestaan van het café aan de gang waren, vernielde een brand de bovenverdieping en de woongelegenheid.
Na overlijden van vader Jos Verhoeven die gehuwd was met Gusta Vinck werd de zaak van opvolging voorzien door hun kinderen. Lily Verhoeven die huwde met Charles van Riel werken de dag van vandaag nog steeds in de zaak met Johan Willekens en zijn vrouw Nancy Smet. Bron : Café Trappisten
Ruime zalen en toch gezellig
Ondanks de grootte van het gebouw is het heel modern opgericht. Het oogt hedendaags en licht. De gigantische ovalen lichtkoepels bepalen de aangename sfeer. Het hele café is gebouwd rond de tapkast en de supermoderne keuken. De plaatsen zijn sober sobere en strak in afwerking. Dit verwijst naar de eenvoud die zo eigen is aan de paters van de trappistenabdij.
Hier en daar sobere attributen die het café extra cachet geven.
Onze keus van het te verkrijgen Westmalle Trappistenbier viel op de dubbelen van 't vat. ook de Tripel en de Trip-trap (helft dubbel en helft tripel) is verkrijgbaar. De Extra kun je niet in het café degusteren.
We hielden het sober en kozen voor boterham met Trappistenkaas
en een Croque Trappist met Trappistenkaas en een fris slaatje
Voor mij is het altijd feest als ik naar Poperinge afreist.
De stad van Dirk Frimout maakt nog altijd een diepe indruk op mij.
Waarom? Waarschijnlijk omdat de stad de hopmetropool van Vlaanderen is.
Zijn prachtig hopmuseum, de delicatesse hopscheuten, de hoppestoet
de Keteniers enz..Ook de streke rondom de hoppestad is een streling voor het oog.
De majestueuze hoppevelden met hier en daar een oude moutast kunnen
mij echt vertederen.
Ook een legendarische bierplaats in Poperinge is het Palace hotel.
Al jaren is het een walhalla voor vakantiegangers uit binnen en buitenland.
Door het toedoen van die vele biertoeristen (vooral Engelse) is het idee ontstaan om er een jaarlijks bierfestival op te richten.
En zie, 15 jaar later is het Karakterbierenfestival nog altijd een begrip in en rond Poperinge
Het Poperings Bierproeversgenootschap die het hotel als thuisbasis hebben zijn de inrichters van dit evenement.
Zij zorgden dit jaar voor een unicum!
Voor het eerst werden alle West-Vlaamse brouwerijen bijeengebracht.
Zelfs de trappisten van Westvleteren waren vertegenwoordigd met een standje.
Jammer genoeg was brouwerij Bockor niet op de afspraak.
Nochtans zou de nieuwe Omer het uitstekend gedaan hebben
Met Antoon, Martine en Geroen van de Waregemse Bierfanaten trokken we op zaterdag 30 oktober naar de stad van de hoppe. Eerst nog een kleine omweg naar Abeele om bier op te halen bij Noël van de bekende biershop Cuvelier Noel & Co. En dan lekker genieten van het West-Vlaams geweld
Het standje van de Paters van Westvleteren (zoals ze hier in de streke zeggen) Een blondje van 5,8% was een prachtig biertje om mee te beginnen.
Toekomstige brouwer Kris Langouche was de gelukkige die het mocht uitschenken. Ik was de gelukkige die het mocht degusteren.
De mooie gerestaureerde zaal waar het gezellig proeven is. Niet te druk. Ideaal om biertjes naar waarde te schatten.
Een primeurke (we hadden het in feite al geproefd) was het nieuwe bier "Tremist" van het West-Vlaams bedrijf Extremis uit Gijverinkhove. Het bier wordt gebrouwen bij Van Eecke (Watou)
Het bedrijf van zaakvoerder Frank Stekelorum houdt 'togetherness" hoog in het vaandel. Met hun ontwerpen (zitbanken) willen ze de mensen samenbrengen. Het lanceren van hun eigen hoppig biertje draagt daar ook toe bij. Dit bier zal nog afzonderlijk besproken worden op deze blog
Biervoordrachtgever Geroen in gesprek met Sandrino vertegenwoordiger van brouwerij Het Sas en Van Eecke.
Leuk om te proeven was de Sint-Bernardus Abt Vintage (12% Alc.Vol). Muffig in de neus maar een streling op de tong.
Ook aanwezig waren Beer writers Roger Protz (links) en Tim Webb (midden). Tim had zijn nieuw boek Lambicland (A journey round the most unusual beers in the world) bij. Ik was vereerd om er eentje in ontvangst te mogen nemen.
Zoals elk jaar aanwezig. De Hoppekonigin vlnr : Ere-dame Delphine Descan, Hoppekoningin Charlotte Vallaeys
Bij Piet Salomez (Het Alternatief) kon men proeven van zijn nieuwe Piet-Agoras (9% Alc.Vol) nu gebrouwen bij De Graal.
Voorzitter Guy Osteux
Burgemeester Christof Dejaegher
Voorzitter Guy Osteux van het Poperings Bierproeversgenootschap en Burgemeester Christof Dejaegher waren heel tevreden met het derde lustrum. Ze bedankten alle brouwers voor hun deelname maar vond het spijtig dat brouwerij Bockor niet aanwezig was. Maar de aanwezigheid van de Trappisten van Westvleteren is voor het Festival een enorme opsteker De paters doen dat normaal niet, maar ze zijn het Poperings festival zeer genegen en gezien het unieke karakter stemden ze toe.
Lekker bier brengt mensen samen.
Beer writer Roger Protz (links) en Rudi Ghequire Site manager bij Rodenbach Palm Breweries. Roger Protz is een van 's werelds toonaangevende bier schrijvers en proevers
Van de Struise Brouwers kon men maar liefst tien bieren proeven. Ik koos voor de Ignis & Flamma. (7% Alc.Vol.) Struise aanpak (Westcoast IPA) van het bier Vuur & Vlam van brouwerij De Molen Speciaal gebrouwen voor het 2e Borefts Bier Festival in Bodegraven Nederland. Mooi biertje met een hoppig aroma en een heel mooie gehopte smaak.
Het Gulden Spoor uit Gullegem presenteerde zijn Netebuk en Vlaskapelle.
Blij weerzien met Hobbybrouwer en biervriend Jean Michel Sanctorium en zijn sympathieke echtgenote. Ze kwamen met de fiets van het Noord-Franse Boeschepe.
Karl Verhaeghe (brouwerij Verhaeghe) himself kwam zijn biertjes tappen. Naast zijn Duchesse de Bourgogne en het echte Kriekenbier had hij ook zijn verrassende Barbe Rouge mee.
Burgemeester Christof Dejaegher in fijn gezelschap van Bea Beernaert, vroegere uitbaatster van Hotel Palace.
Ook Ketenier Guido Vandermarliere kwam een Trappistje van 12° proeven.
Toen we het festival verlieten was er al aardig veel volk komen opdagen.
Het Poperings Bierproeversgenootschap telt een 30-tal leden. Ze komen maandelijks samen voor een diverse thema's rond bier.
Een bierfestival afsluiten doen we zoals gewoonlijk met deze leuke sympathieke dame. Ook zij fluisterde drie woordjes in mijn oor
Bienvenue de Montaigu - Brouwerij 't Hofbrouwerijke - Gunther Bensch
Bienvenue de Montaigu
Bienvenue de Montaigu betekent : Welkom in Scherpenheuvel
Wie Scherpenheuvel zegt, denkt meteen aan het bedevaartsoord en de bekende basiliek die de eindbestemming is van vele bedevaarders.
Een eigenaardige naam voor een bier hoor ik jullie al denken.
Maar de ontwerper Gunther Bensch groeide op in de streek en is een gepassioneerd bierliefhebber. Hij vertegenwoordigd brouwerij Girardin op diverse bierfestivals.
Zo ontstond door hem en Vincent Dilewyns (Vicaris) op het Karakterbierweekend van HOP
te Vichte de bekende Tripel-Geuze Vicardin momenteel nog gebrouwen in De Proefbrouwerij.
Met zijn Bienvenue de Montaigu wil Gunther zijn geboortestreek in de schijnwerper plaatsen.
Hij trok met zijn receptuur naar t Hofbrouwerijke waar het bier gebrouwen wordt.
De volgende maal zijn we zeker uitgenodigd door Broeder Jules verantwoordelijke van de brouwerij. Hij heeft het me persoonlijk gemaild door tussenkomst van Trappistenkenner en biervriend danny Vantricht.
En daar bleef het bij tot ik op een dag deze zomer een telefoontje kreeg van kersverse zytholoog en biersommelier Kurt Gunst met de melding dat ik s anderdaags tegen 07u30 moest klaar staan.
Bij Westmalle worden slechts bij uitzondering bezoekers toegestaan en dan ook nog enkel aan een minimum aantal personen.
Dit was dus een geschenk uit de Trappistenhemel!
Er bestaat zoveel literatuur te lezen (zie Info onderaan) over deze abdij zowel in boekvorm als hier op Internet dat ik ditmaal bewust gekozen hebt voor enkel een paar tekstjes onder de foto's.
Geniet mee in alle stilte.....
Ingang Trappistenbrouwerij (niet de hoofdingang van de abdij!)
De Brouwerij.
We werden er ontvangen en door de brouwerij geleid door de sympathieke Hoofd marketing.
De Hr. Manu Pauwels.
Op bepaalde plaatsen was het verboden te fotograferen zoals in de bottelarij, de hopkamer bvb.
Alle foto's zijn dus genomen met toelating!
De brouwketel
De lekbak
In 1991 werd in een computergestuurde brouwzaal geïnvesteerd.
Op de foto met De Hr. Manu¨Pauwel en Kurt Gunst.
De Gistzaal
Manu Pauwels liet ons proeven van verse gist uit de propagatietank! Aroma en smaak waren reeds nadrukkelijk aanwezig. Prachtige levende gist, zelfs fris van smaak!
Lagertanks voor ons en onder ons.
Ook hier konden we proeven van een biertje na één dag lageren, en een biertje na einde lagering.
De moderne bottelarij een pareltje van Hightech. Volledig geluidsvrij door speciale matten aan het plafond die het geluid van de flessen afdempt. Jammer genoeg verboden te fotograferen!.
Het ondergrondse rijpingsmagazijn beschermt het bier tegen zonlicht Alle dagen grondig gereinigd Het gebotteld bier rust hier een 3 tal weken bij 21 ºC Deze kelder van 3.500 m² kan tot 125.000 bakken trappistenbier langzaam laten rijpen.
De hopkar waarin het draft gestort wordt. Deze heerlijkheid is bedoeld voor de koeien van de abdij.
Manu liet ons van op afstand ook een deel van de prachtige abdij zien
Tenslotte mochten we proeven van een heerlijke Westmalle Extra in het gezellige degustatielokaal!
Een gewone namiddag in de week kan voor bierproevers ook interessant zijn.
Vooral als je uitgenodigd wordt door biervriend Geroen Vansteenbrugge
om eens Luxemburgse bieren te proeven.
In feite is het Groothertogdom op biergebied voor mij onbekend terrein
Bier werd in het Groothertogdom al heel vroeg als alledaagse drank,
en zelfs als een drank met een religieus karakter beschouwd.
Vroeger had bijna ieder dorp een bierbrouwer.
Vandaag zijn nog maar 5 bierbrouwerijen in bedrijf.
.
We waren benieuwd of de bieren wel indruk zouden maken op onze smaakpapillen.
We proefden zeven biertjes vijf van Brasserie Simon uit Wiltz
en twee van de Ourdaller Brauerei uit Heinerscheid.
De bieren van deze laatste worden gebotteld bij Simon maar waarschijnlijk in grote hoeveelheid ook gebrouwen?
De brouwgist en de spelt voor de gehele productie van Brouwerij Simon is afkomstig van landbouwbedrijven uit het natuurpark Obersauer, die voldoen aan de strengste milieueisen..
..
Simon Pils 4,8% Alc.Vol.
Het biertje is lichtgeel van kleur.
Helder en een mooie koolzuurpareling
Een witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
De geur van een typische pils
De smaak is zoet
Moutig
Graan.
met wat hopfrisheid
Weinig body
In de nasmaak is er een lichte bitterheid waarneembaar.
Verfrissend biertje met niet al te veel inhoud.
Simon Régal 5,5% Alc.Vol.
Goudkleurig (licht amber)
bier met een mooie dikke witte schuimkraag
Het eerste aroma was niet te ruiken door de schuimkop
Daarna kwam een moutige neus naar boven
Gistig
Toch een zwak aroma
Zoete smaak
Graan
Weinig bitterheid te bespeuren
Nogal waterachtig
De afdronk is zoet met een lichte opkomende bitterheid
De nasmaak is iets voller en vloeit lang uit.
Simon Dinkel 4,5% Alc.Vol.
Kleur is licht geel met een groene schijn.
Dikke schuimkraag met vlotte koolzuurpareling
Het aroma is typisch die van spelt
Licht zurig, granig
Citroen
Ook kruidige prikkels.
Smaak is zoetmoutig
Graan
Bij de eerste slok smaakt het als licht geroosterd brood.
Het bier is ook redelijk bitter
En brengt een goede balans
Het heeft een mooie body
De afdronk is bitter
Simon Prestige 5,0% Alc.Vol.
het eerste speltbier met Crémant de Luxembourg (mousserende wijn) uit de Caves Gales
Helder bier met een Champagnekleurtje
Fijn schuinmousse
Aroam is dit van mousserende wijn
Druiven
De eerste verwachting is de smaak van Champagne.
Wat het bier ook gedeeltelijk inlost
Mousserend
Fruitig
En ook een bitterheid laat zich smaken op de achtergrond
De afdronk is droog
Met een fruitige nasmaak
Lekker biertje.
Okult No1 Blance 5,4% Alc.Vol
Tot 2005 gebrouwen bij Brasserie Artisinal de Redange daarna in 2007
nieuw leven ingeblazen door Simon
Lichtgeel en troebel
Witte schuimkraag die nogal vlug verdwijnt.
Mooi witbier-aroma van Koriander
Citrus
Kruidig.
Het biertje is licht zurig en
Verfrissend
De citrustoetsen laten zich opmerken
Minder koriander in de smaak of in de reuk
Frisse lichtzurige afdronk
Ietsje te aromatisch
Gaat soms naar citroenjenever.
Leuk biertje
Waïssen Ourdaller 5,0% Alc.Vol.
Het bier oogt lichtgeel en is troebel
Het schuim is dik en wit van kleur
Een fruitige neus
Kruidig met koriandertoetsen
Gistig
Ook fijne prikkelingen van kruidnagel
Moutig bier
Kruidig
Met enige bitterheid
Het witbiertje smaakt niet zo fris als Okult No 1
Wëllen Ourdaller 6,5% Alc.Vol.
Amberkleurig en lichtwazig bier.
Gebrokenwitte schuimkraag
Moutig aroma met een lichtzoet toetsje
Karamel Geroosterde prikjes
En een tikkeltje honing
De smaak is die van geroosterde mout
Moutig karamel
Een bitterheid in de achtergrond brengt mooi evenwicht
Hoppas - Het lekkere bierhapje - De Week van de Smaak - Vlaanderen Lekker Land
Hoppas Het lekkere bierhapje
Onder die naam lanceerden de Week van de smaak en Vlaanderen Lekker Land, een campagne die past in het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het startschot werd gisteren in het Brouwershuis in Brussel gegeven door viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois en Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege.
Het prachtige Brouwershuis op de Grote markt van Brussel
Toen we de zaal betraden stond alles klaar om de genodigden te bedienen.
Sofie Van Den Bossche (Tafelen in Vlaanderen) geeft nog wat aanwijzingen aan viceminister-president van de Vlaamse Regering Geert Bourgeois
Hilde Brepoels Coördinator Week van de Smaak verwelkomt iedereen en geeft het woord aan de ministers Geert Bourgeois en Joke Schauvliege.
Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois juicht het succes van de campagne toe "het brengt België nog meer op de kaart vooral in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie".
Foto : vlnr : Chris Michel, woordvoerder van minister Geert Bourgeois, Sofie Van Den Bossche (Vlaanderen Lekker Land). Uiterst rechts Hilde Brepoels Coördinator Week van de Smaak en minster Joke Schauvliege.
Hartelijk welkom in dit magnifieke Brouwershuis! Waar anders dan hier op de Brusselse Grote Markt, waar zoveel (buitenlandse) bezoekers passeren, al die prachtige architecturale troeven kunnen zien, en uiteraard blijven plakken in de heerlijke restaurants en tavernes, waar anders kunnen we zon mooie, nieuwe aanwinst voorstellen?
Hoppas heeft alles om een stevig succes te worden. Alle elementen liggen er voor op tafel. Het is ten eerste een leuke naam en een sterk concept ik wil bij deze ook Ilse Duponcheel bedanken die het idee bedacht heeft. Er zijn ten tweede een heleboel professionele smaakmakers meer dan 120 horecazaken die het Hoppas-concept zullen uitwerken. Ten derde, en daarmee kom ik op de ingrediënten van de hoppas, er zit zoveel kwaliteit in: niet alleen onze speciaalbieren die momenteel erg in de lift zitten en wereldwijd faam genieten, maar ook onze heerlijke streekproducten zoals asperges of Gentse kop. Maar ook nog met een ander vaak onderschat - streekproduct: het vakmanschap van onze chef-koks!
Dames en heren,
We hebben een fantastische gastronomische cultuur en we bewijzen dat vandaag nog maar eens. Wouter Keersmaekers, een chef met sterren en een groot voorstander van bier op restaurant, was zeer enthousiast om peter te worden van de Week van de Smaak en werd zo de perfecte hoppas-ambassadeur. Wouter/ chef Keersmaekers heeft heroïsch en misschien ook wel een tikkeltje plezierig werk verricht door elk bier persoonlijk te proeven en er een hoppas voor te bedenken. Ik wil hem daarvoor nog eens expliciet bedanken, bedankt Wouter! De combinatie zal zeker aanslaan, want meer en meer mensen drinken abdijbieren en streekbieren, (pils verliest 15% marktaandeel, streekbier en abdijbieren winnen respectievelijk 7,7 en 4,7%). Mensen willen een stukje authenticiteit proeven en daar krijgen ze bij ons zeker de kans toe.
Laat ons dat vooral niet onderschatten: ons bier is niet alleen een uitstekend exportproduct - de export van Belgische kwaliteitsbieren naar de VS is de voorbije 5 jaar met zomaar eventjes 257%, van 376.000 hectoliter tot 1,3 miljoen hectoliter, gestegen. Maar het is ook een mooi visitekaartje voor onze regio, voor onze authentieke benadering, voor onze rituelen en voor onze expertise. Het bier is ons culinair erfgoed bij uitstek. Amerikanen appreciëren de creativiteit en de passie van onze brouwers. Ik denk dat de creativiteit van onze chef-koks op dezelfde appreciatie mag rekenen. Gentse kop op Vedett; oesters op Liefmans, wie kan daaraan weerstaan?
Al die elementen zorgen er ook voor dat er massaal gemobiliseerd is voor Hoppas. Met dank aan het sterke werk van de coördinatiecel van de Week van de Smaak. Alle brouwerijen in Vlaanderen kregen een uitnodiging om mee te doen met de campagne, velen hebben toegezegd, sommigen zijn hier vandaag ook aanwezig. En naast de meer dan 120 horecazaken waarover ik het eerder had, kan je tijdens de Week van de Smaak op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen genieten van een Hoppas-initiatief. En die initiatieven komen, naar goede Week van de Smaak-traditie, uit alle hoeken. Landelijke gilden, lokale verenigingen, kookclubs, buurtcomités en stadsbesturen: ze leren Hoppas maken, stippelen een Hoppas-wandeling uit, of organiseren een verkiezing van de beste Hoppas.
Maar liefst 7 burgemeesters stellen tijdens de Week van de Smaak hun eigen Hoppas-creatie voor. Poperinge, centrum van de hopteelt, wordt omgetoverd tot Hop-pa-land. Boechout opent de Week van de Smaak met een hoppasbuffet van de Boechoutse horeca. En ook Stad van de Smaak Aalst gaat met hoppas aan de slag.
Brouwerijen zetten hun deuren open en koppelen hun bieren aan een hapje. Ook de Dag van de Oude Geuze, sinds jaar en dag op de Week van de Smaak-kalender, laat het publiek kennismaken met hoppas.
Over één groep heb ik het nog niet gehad, en dat zijn de hotelscholen. Ook zij laten zich allerminst onbetuigd. Enkele leerlingen van één van de bekendste hotelscholen uit Vlaanderen, Hotel- en Toerismeschool Spermalie uit Brugge, laten u vandaag proeven van hun Hoppas-creatie. Het resultaat van al dat samenwerken, dat experimenteren, koken, stoven en kruiden heb ik hier vast: een receptenboekje vol Hoppas-ideeën, weliswaar van een sterrenchef maar haalbaar voor iedereen, verrijkt met een overzicht van de beste hoppas-adresjes. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Hoppas niet zo maar een modeverschijnsel is, maar dat de hoppas op zich een nieuwe culinaire traditie kan worden.
Dames en heren,
Hoppas komt ook op een ideaal moment: welke timing is beter om een culinair concept te lanceren dan tijdens het Europees voorzitterschap, wanneer we internationaal in de kijker lopen? Ik heb onder het Belgisch EU-voorzitterschap al wat conferenties voorgezeten met lange vergaderingen en stevige discussies. Hoppas en alles wat erbij komt, zou zeker voor enige verlichting kunnen zorgen. (Misschien zouden bepaalde dossiers ook wel sneller opgelost raken ;). Zoals u misschien weet, was ons motto Vlaanderen schittert in Europa schittert in Vlaanderen. Welnu, vandaag schittert Vlaanderen met zijn biercultuur, streekproducten en gastronomie; tegelijk halen we met hoppas de band aan met de culinaire tradities van een groot Europees land, (Spanje) via de tapas.
Naast Hoppas zijn er nog andere initiatieven waarmee de Week van de Smaak Vlaanderen zal doen schitteren in Europa. Zo nemen tijdens de Week van de Smaak enkele Europese commissarissen plaats achter het kookfornuis, gaan topchefs uit Spanje, België en Hongarije samen bekende stoofgerechten bereiden en zullen expats uit de verschillende lidstaten van de EU aardappelgerechten uit hun thuisland op tafel toveren.
Graag overhandig ik de Engelse versie van het Hoppasboekje aan enkele expats die meegewerkt hebben aan de Europese projecten van de Week van de Smaak. May you enjoy our Hoppas!
En, dames en heren, laat me misschien eindigen met een zonnige noot in dit koude weer. We zijn misschien geen oosterse oase van melk en honing maar wel een heerlijke herberg van bier & hoppas!
Geniet er allemaal van!
Joke Schauvliege
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur & Cultuur
Foodmatching op maat van de Horeca
De combinatie van speciaalbieren en producten van bij ons vormt voor heel wat horecazaken een mooie kans om op een frisse manier met bieren en gerechten uit te pakken. Van restaurants tot eetcafés, van brasseries tot brouwerijen,... het kostte weinig moeite om de horeca warm te maken voor dit nieuwe initiatief. Vlaanderen Lekker Land sprokkelde meer dan 120 deelnemers bij elkaar.
Een ervan is restaurant Zarza uit Leuven.
Tijdens de persvoorstelling lichtte zaakvoerder Ben Lelièvre en chef Stef Vervoort hun hoppas-actie toe
Zaakvoerder Ben Lelièvre van restaurant Zarza uit Leuven over zijn hoppas-actie :
"Dagelijks serveert Zarza een wisselende selectie van 4 Hoppas. Op zaterdagmiddag 13/11 & 20/11 proef je tijdens de georganiseerde Hoppasquiz van de tien Hoppas samen. Raad je van alle tien de Hoppas met welk bier het hapje gemaakt werd, tevens het bier dat erbij geschonken wordt, dan eet je gratis".
De beide ministers moesten samen met Dominiek Snauwaert van tapasbar "Pado" Tielt deze hoppasquiz voor de gelegenheid spelen. De hoppas waren beperkt tot drie. Chef Stef Vervoort van restaurant Zarza uit Leuven coördineerde de miniquiz
Hoppas sluit aan bij de rijke traditie van de tapas uit Spanje, dit jaar eregenodigde van de Week van de Smaak. De formule van dit nieuwe streekgerecht is simpel : hop + tapas = hoppas. De hop komt van onze speciaalbieren; de tapa wordt gemaakt met producten en ingrediënten uit Vlaanderen. Een culinaire traditie uit een Europees land krijgt hiermee een nieuwe, eigen invulling. Culturele uitwisseling en vernieuwing : daar staat Europa voor.
Dan mochten beide ministers helpen kokerellen met Sterrenchef Wouter Keersmaekers van restaurant De Schone van Boskoop (Boechout).
Handgeplette garnalen en geplette aardappel met gepocheerd ei & Petrus Blond was het resultaat.
Nadien volgde een uitgebreide receptie met tal van Hoppas en hun begeleidend bier.
vlnr : Dominiek Snauwaert en PatrickAcx zaakvoerders van Tapasbar "De Pado" in Tielt in gezelschap van Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie"uit Grobbendonk en echtgenote.
De leerlingen van Hotel-en Toerismeschool Spermalie uit Brugge dienden de hoppas op
Deze hoppa werd gecreëerd door de leerlingen van Hotel-en Toerismeschool Spermalie uit Brugge Bavarois van Brugge Prestige kaas, Leopold druif, stroop van oude Geuze en Lambikazijn & Oude Geuze Drie Fonteinen
Theo Vervloet, voorzitter van de Belgische Brouwers.
Hoppas zet het cultureel en culinair erfgoed Vlaanderen op de kaart van Europa. Onze rijke brouwerstraditie, de unieke gistingsmethoden, de uitgebreide schakering aan kwaliteitsbieren : niet voor niets maakt onze biercultuur indruk, ook in de rest van Europa. Bij het bier komt nu het hapje, dat qua smaak perfect harmonieert met het bier en bereid wordt met onze beste ingrediënten : groenten en fruit uit eigen streek, vlees en vis van bij ons, of erkende Vlaamse streekproducten.
Kalfskop met tartaar van kalfsfilet en mayonaise van makreel & Vedette White (Wouter Keersmaekers)
Heel wat genodigden in het Brouwershuis.
Restaurants, brouwerijen, eetcafés, burgemeesters, sterrenchefs, verenigingen en hobbykoks : vanaf de Week van de Smaak gaan ze met hoppas aan de slag. Op www.weekvandesmaak vind je een overzicht van hoppasinitiatieven per gemeente. Zelf experimenteren met hoppas kan ook, met de handige Hoppasreceptenboekje, dat je in het midden van de programmabrochure van de Week van de Smaak vindt. Peter van de Week van de Smaak Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop, Boechout) liet zich inspireren door Vlaamse en Brusselse speciaalbieren en stelt 18 hoppas voor die duidelijk zijn stempel dragen: hoppas van een sterrenchef, maar haalbaar voor iedereen. Voor wie liever uit eten gaat, selecteerde Vlaanderen Lekker Land de beste hoppasadresjes uit elke provincie.
Antwerpenaar Davy Brocatus (Sterren op de dansvloer) was ook aanwezig.
Dat Hoppas heel wat troeven heeft om een echte blijver te worden, is duidelijk. We zijn een volk van Bourgondiërs, houden van een lekker biertje en het goede leven. Hoppas is dus veel meer dan een marketingstunt: het heeft alles in huis om snel uit te groeien tot een vast onderdeel van ons culinaire erfgoed en een nieuwe traditie te worden. Bron : Persmap
Ganzelever met Boskoop appel en Hagelandse pens, citroenverbena, crunch van brioche en siroop van kriek Lindemans. Creatie : Stef Vervoort - Restaurant Zarza - Leuven
Links : Manu Pauwels - Hoofd marketing Brouwerij der Trappisten van Westmalle
In gesprek met Anthony De Groeve (Product Manager brouwerij Haacht)
Foto vlnr : Caroline Bequoye (Dienst voor Toerisme Poperinge) Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie"uit Grobbendonk. Sofie Vanrafelghem en Bruno Loockx (Reisreporter en auteurs van het boek proeven van 100 x straffe streekbieren)
Nog een laatste Hoppa : Kalfskop met gepocheerd ei en kruidenvinaigrette en Tripel Karmeliet. (Wouter Keersmaekers).
Er zijn zo van die etablissementen in België waar u als bierliefhebber eenmaal in uw leven een bezoekje aan moet brengen.
Het café - Restaurant De Rare Vos is zeker zon plaats.
Gelegen in Schepdaal in het o zo mooie Pajottenland (Het Toscane van de lage landen wordt het wel eens genoemd)
De Rare Vos is een prachtige stek waar u nog van echte Vlaamse streekproducten kunt genieten in een aangenaam kader tussen uiterst
sympathieke mensen.
En dat hebben we geweten bij ons bezoek. Op een mooie zomerdag zetten Pierre Step, Geroen Vansteenbrugge en ik koers naar Schepdaal.
De herberg "In de Rare Vos" kreeg deze benaming na W.O. II. De vroegere uitbater was gecompromitteerd. Hij had een kroostrijk gezin en had omwille van de nodige inkomsten zich opgegeven bij de VAVV (Vrijwillige Arbeidsdienst Voor Vlaanderen). Deze organisatie zorgde ervoor dat Belgische arbeiders vrijwillig werden tewerkgesteld in Duitsland, op voorwaarde dat ze niet gingen werken in de oorlogsindustrie.
De Rare Vos gelegen aan de voet van de grote markt in Schepdaal.
Het staminee werd na de bevrijding aangekocht door de brouwerij Eylenbosch, en deze verhuurde het aan één van haar brouwersgasten: Louis Moles le Bailly. Deze onwettige zoon van een edelman was rossig en had nogal wat guitenstreken, hij noemde zijn staminee dan ook "In de Rare Vos". Aanvankelijk combineerde Louis het beroep van brouwersgast met dat van de café-uitbater, bijgestaan door zijn vrouw die eveneens het kruidenierswinkeltje openhield. Bron : http://www.pajottenland.be
Het café Restaurant wordt nu uitgebaat door Katia Heldenbergh en Armand Van Den Hove (rechts op de foto). Links de sympathieke kelner Björn
De Rare Vos ademt de sfeer uit van het Pajottenland. Het is een van de vele typische herbergen met authentiek kader en een vat vol geschiedenis. Hier en daar een verwijzing naar de Schepdaalse brouwerijen zoals dit uitgangsbord van brouwerij De Neve. .
In de hoek helemaal boven staat een vos op de uitkijk!
Het Café heeft hier en daar een zijkamertje Maar wanneer u zich naar achteren begeeft dan bemerk je dat er nog twee grotere ruimtes zijn die plaats bieden aan een 150-tal mensen. Er is ook een gezellige buitenterras
Oude en nieuwe bierpancarden sieren de achterste ruimtes op
Van hieruit heb je een mooi zicht op de tuin.
De Rare Vos heeft een mooie bierkaart van traditionele geuzen en kriekbieren. Ook een 50-tal andere bieren prijken op de kaart. Goed om te weten is dat het café ook Orval ambassadeur is. Maar als u er bent moet u toch hun huisbier "De Rare Vos" (5,5% Alc.Vol) proeven. een unieke blended van Lambik, Faro en geuze? van Girardin.
De Rare Vos van 't vat - 5,5% Alc.Vol. Brouwerij Girardin - Sint-Ulriks-Kapelle
Een rood biertje met oranje gloed met een witte schuimkraag.
Het aroma is moutig. Karamel
De smaak is licht zurig met zoete toetsen Kandij, karamel en citroen wisselen elkaar af hier en daar fruitige prikkeltjes Bruine suiker De droge afdronk is lichtzurig. Eigenaardig bier die wel lekker en verfrissend is. Uniek en enkel in het café van 't vat te verkrijgen.
Een lekker verfrissend bier met in de achtergrond de traditionele toog.
Suzanne (steeds als Suzanneke aangesproken door het personeel) is een trouwe stamgast die bijna elke dag "In de Rare Vos" komt eten.
Wij proefden er het traditioneel Stoofpotje klaar gemaakt met kriek. Maar eerst degusteerden we nog een Gueuze Girardin black label
Björn schenkt hier de geuze op een professionele manier in het glas. Interlabo Suzanneke kijkt vrolijk toe.
En nu maar watertanden... Na de soep kwam deze gietijzeren kommetjes op tafel. Stoofpotje klaargemaakt met kriek Girardin. Met frietjes, brood en reuzel (smout)
Wanneer je in de buurt ben moet je beslist deze herberg eens aandoen. U zal het zich niet beklagen. Vooral de streekspecialiteiten zijn uniek.