Aubel - Abbaye Du Val Dieu - Brasserie Du Val Dieu
Ondanks dat het landschap ons blij gezind was, lag het er maar desolaat bij. De dagenlange regen maakte de al troosteloze kleuren nog somberder. Geroen en ik op weg naar Abbaye du Val-Dieu. Twee West-Vlaamse Bierfanaten op zoek naar Kerstbieren door de 9 provincies Nu richting "Het Land van Herve". Door velen zijn we een beetje als gek verklaard omdat we toch maar door de aanhoudende regen
het Belgenland te doorkruisen.
We mogen blij zijn dat ons landje veel bier produceert en geen al te grote oppervlakte heeft
en niet andersom.
Voortdurende regen teisterde onze reis naar Aubel
In de vroege namiddag arriveerden we aan de site van Abbaye Val Dieu in het plaatsje Aubel (provincie Luik). We zouden er de Abdij en de brouwerij bezoeken We werden ontvangen door Michaël Peisser Directeur Commercial en de nieuwe vennoot van de brouwerij.
Hij was voor ons speciaal vroeger uit de European Beer Star in Nürnberg (D) terug gekeerd om de rondleiding te verzorgen.
Waarvoor dank
Ik nam de fotos en Geroen zorgde voor de notas
De Abdij
Ingangspoort van de abdij met rechts naast de poort het winkeltje.
Zon achthonderd jaar geleden kwamen er de eerste monniken toe.
De abdij werd gesticht in 1216 in de toen erg onherbergzame vallei v/d Berwijn.
(er is het plaatselijk riviertje dat La Berwine heet).
Die vallei kreeg van de bevolking de bijnaam Vallée du Diable vallei van de Duivel.
Dit deed toen ook al dienst als het oudste hotel ter wereld.
De monniken bouwden er een abdij op de grond die ze gekregen hadden van Hendrik III
(hertog van Limburg) en van graaf Lotharius van Dalhem. Ze herdoopten de naam in Vallée de Dieu. Wat ondertussen de Abbaye de Val Dieu is geworden. De huidige abdij is de 3de abdij, en dateert van +/- 300 jaar geleden.
Nu zijn daar géén paters meer aanwezig, wél een Christelijk communiteit (een cisterciënzer leefgemeenschap) die ook leeft volgens de regels van Benedictus. Deze leken zorgen ervoor dat de Abdij in goed wordt onderhouden en gerestaureerd.. Ze verzorgen er ook rondledigingen. De Resterende monniken weken in 2002 na het overlijden van de laatste abt (2001) uit naar Orval en Chimay.
Een verrassing! In de kelders van de abdij was de Duitse TV zender ZDF aan het filmen voor een TV reeks. Ik kon er een acteur op mijn digitaalke vastleggen.
Geroen en ik bezochten de belangrijkste plaatsen die ons het monastieke leven leerden ontdekken, zoals de kapittelzaal, refter, scriptorium en het gebied van de abt.
Het symbool van Val Dieu zijn 2 ringen die elkaar raken. Duidelijk te zien op deze stoel
in Vilna Pacis = Samen in vrijheid Ook in het heilig deel waar alle belangrijke beslissingen worden genomen nog steeds zo zie je in de pilaren nog het symbool dat verwijst naar Cisterciënzers.
Uit een pauselijke bul blijkt dat de cisterciënzermonniken zich in 1216 in Val-Dieu vestigden. In heel haar geschiedenis was de abdij het slachtoffer van plunderingen en invasies, maar telkens weer kwam ze opnieuw tot bloei. De huidige gebouwen werden na de oorlogen van Lodewijk XIV heropgebouwd. Van de ruïnes wordt in de 19e eeuw weer een abdijkerk en later een basiliek gemaakt, waarvan de fraaie gotische stijl de originele romaanse elementen behoudt. Met de hulp van de Vlaamse cisterciënzers van Bornem werd het gemeenschapsleven in de 19de eeuw nieuw leven ingeblazen.
De prachtige basiliek.
De Brouwerij
Sinds 1997, worden de gebouwen van de boerderij weer spring levend door de activiteit van een brouwerij. Het enkel verschil is vandaag het feit dat het geen monniken meer zijn die brouwen.
maar Alain Pinckaerts en Benoit Humblet die gestopt is.
Het aandeel van medestichter Benoit Humblet (die zijn brouwsporen verdiende aan de U.C.L.
en 16 jaar als brouwer werkzaam was oa. in Kameroen) is nu in handen van
Michaël Pelsser. Virginie Harzée is momenteel de huidige brouwster die ook in de brouwerij inwoont.
De ingang van de brouwerij. De gebouwen moeten gevrijwaard blijven van alle veranderingen die in de brouwerij plaats vinden.
De brouwerij, wederom opgebouwd in de binnenmuren van de abdij zelf, brouwt aan de hand van een samenstelling gebruikt door de monnikenbrouwers om hun traditie voort te zetten. Natuurlijk werden deze samenstellingen aan de huidige grondstoffen en technieken aangepast.
De huidige bieren zijn dus echte abdijbieren, van hoge gisting, niet gepasteuriseerd, eenvoudig, natuurlijk, zonder aromaten en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.
Directeur Commercial Michaël Pelsser geeft ons de nodige uitleg.
Geroen doet zijn best om alles zo goed mogelijk te noteren.
Hun huidige brouwzaal is sinds 1997 reeds de 3de
Men brouwt 7.000 hl per jaar.
Daarvan is 60% afgevuld in flessen van 33 cl.
30 % vaten en 10 % grote flessen.
Hun jaarlijkse groei bedraagt maar liefst 25 % en dit in een dalende biermarkt ! Het is dus niet enkel Duvel die zulke cijfers kan voorleggen.
Om voldoende capaciteit te hebben zijn er Inmiddels nog nieuwe gistingstanks bij gekomen.
Men voegt telkens 3 brouwels samen van elk 2.500 l. in een tank 10.000 liter
8 à 9 brouwels per week.
Afvullen gebeurt aan 7.000 flessen per uur (dat is hun beste rendement)
De machines kunnen 12.000 flessen per uur aan. 4 personen die deze brouwerij samen runnen.
Er zijn echter ook nadelen aan de groei, want in de abdijgebouwen doen ze helaas niet wat ze willen, wat extra (hand)werk en uren met zich meebrengt: getuige daarvan hun 2 warme kamers waar ze niet met een heftruk binnenkunnen . . .
Het sobere en spirituele van de abdij vind je ook terug in het proeflokaal van de brouwerij.
Tijd voor een degustatie Michaël Pelsser schenkt een Bière de Noël in de vernieuwde proefglaasjes uit. De bespreking van dit bier vind je HIER
Het huidig kerstbier dateert van 2002.
Dit ter vervanging van het kerstbier dat al sinds 1998 op vat verkrijgbaar was in hun cafés.
(het Kerstbier bestaat dus langer dan de Grand Cru)
De bieren kunnen enkel aangekocht worden in de winkelshop vooraan de site
Ook te bezoeken op de site is deze oude watermolen en restaurant.
Achter de Abdij bevindt zich een monumentaal park dat geklasseerd is als historisch monument. In het park staan 18 bomen die beschouwd worden als Waals erfgoed.
Maar dit bezoek zal waarschijnlijk voor volgende zomer zijn onder beter weersomstandigheden
Praktische informatie:
De Abdij van Val-Dieu bevindt zich in Aubel, middenin de driehoek tussen Luik, Maastricht en Aken, op 10 minuten van de autosnelweg Luik-Maastricht (E25) of Luik-Aken (E40).
De binnenplaats en de basiliek zijn altijd toegankelijk. Voor groepen (min. 15 pers.) zijn er rondleidingen om de rest van de site te ontdekken:
Tel.: +32.87682847 Fax: +32.87692849
Adres
Val-Dieu 227 4880 Aubel Province de Liège Tel.: +32.87692828
Brasserie Val-Dieu
20-12-2010 om 17:22
geschreven door William Roelens
|