met tips, trucs en ervaringen Indien u vragen heeft of suggesties kunt u die altijd mailen.
20-08-2006
Voorstel voor 1 dag
VOORSTEL
Voor 1 dag
Ontbijt:
2 à 3 sneden donker brood, minarine, magere kaas, water
10:00 uur
fruit + soja + water
Middag
2 à 3 sneden donker brood, minarine, magere charcuterie, vis, groenten (soep), water
15:00 uur
fruit + soja + water
Avond
maximum 150 gram mager vlees of vis, minimum 250 gram groenten, 250 gram (2 grote) aardappelen of 60 gram (droog) pasta/rijst (donker), olie, water
Late avond
fruit + soja + water
Per dag : 2 à 3 stukken fruit, 1/2 liter soja, minimum 2 liter water
Met dit als basis lukt al veel. Wij genieten ook nog in het leven. Af en toe zondigen moet kunnen!
Vrouw van deze Bocuse zegt: "meer afwisseling is veel beter"
Experimenteer en deel uw successen met anderen !
Na de lijst met wat mag en hoeveel mag, nu nog enkele tips om uw gewicht te beheersen
Eet- en leefgewoonten
- vermijd winkelen met een lege maag (anders koop je meer dan nodig is)
- eet regelmatig kleine maaltijden (vermijd grote volumes)
- sla nooit een maaltijd over
- neem een kleiner bord om uit te eten
- kauw uw eten beter (effectievere vertering, u eet minder)
- eet langzaam
- leg geregeld je bestek neer tijdens een maaltijd
- eet geen restjes van anderen
- ga zitten als je eet
- ingeval zin in zoet / knabbelen: tanden poetsen
- drink een glas water of neem een kom soep in plaats van iets te knabbelen
- noteer wat je gegeten hebt
- sport (regelmatige lichaamsbeweging onderdrukt de eetlust)
Eten & drinken
- drink minimum 2 liter water per dag
- eet veel verse soep (op basis van ontvette bouillon en groenten)
- eet een eiwitrijk ontbijt en maak het de grootste maaltijd van de dag
- vermijd grote porties vlees en pasta
- mijd kant-en-klare maaltijden
- mijd gefrituurde gerechten
- mijd voedingsmiddelen op basis van witte suiker of witte bloem
- pas op met vetrijke sausen
- breng gerechten op smaak met kruiden
- mijd snoep in huis (ook de kinderen hebben hierbij baat)
- vermijd niet alle vetten: visvetten en plantaardige oliën zijn essentieel
- eet veel natuurlijke vezelrijke voedingsmiddelen (vooral rauwe groenten)
- leer variëren, eet niet altijd hetzelfde
Bereidingstips
- visbereidingen in aluminiumfolie
- bereidingen in de microgolfoven (groenten, aardappelen, vis)
- vis / groenten stomen
- grillen (warmtebron boven het gerecht), gratineren met een weinig magere kaas
- roosteren (warmtebron onder het gerecht)
- roerbakken (vlees/vis en groenten in wok met beperkte hoeveelheid olie)
- vis / ei pocheren
- warme saus op basis van groenten (vb. Provençaalse saus) of ontvette bouillon
- koude saus op basis van yoghurt met kruiden (of op basis van mosterd, pickles, ketchup)