de kookvurige passie https://www.creatief-koken.be/
06-05-2020
SCHELVIS EN ASPERGES MET DASLOOKSAUS
Ik hou van gerechtjes met daslook. Deze bijzondere groente leent zich perfect voor bereidingen met asperges. Zij zijn trouwens in hetzelfde seizoen op hun best. Hier een bereiding met schelvis, maar gelijk welke andere seizoens-vis, is OK.
Een variant op de gewone lasagne met rundsgehakt. Het kippengehakt maakt het eindresultaat iets zoeter. De echte smaakverrassing zit echter in het toevoegen van een laagje pesto.Hierdoor krijgt het gerechtje een heerlijke kruiding.
De tajine is een kookgereedschap dat ideaal is voor 'slow cooking'. Hier een bereiding met konijn. Het vlees wordt boterzacht en de smaken vermengen heerlijk.
Dit is een bijgerechtje dat geschikt is voor bijna alle gebruik. Vlees, vis of vegetarisch, het maakt niet uit. Wat er bijzonder is aan deze versie is, dat de rösti volledig vetvrij gemaakt én gebakken worden.
De kooktechniek van slow cooking zorgt voor boterzachte vleesbereidingen, die toch hun volle smaak behouden. Toegepast op lamsvlees is dit een ideaal compromis om diegenen te plezieren die hun vlees rosé wensen, samen met de gasten die het vlees liever zonder bloed op hun bord krijgen. En dit alles in één bereiding.
Stuffat tal-fenek is het nationale gerecht van Malta. Zo een beetje gelijk onze biefsteak friet dus. Het verschil met wat wij gewoon zijn aan bereidingen met konijn, is de saus. Er gaan ondermeer tomaten in en doperwtjes. Voor wie na de coronacrisis een vakantie op Malta gepland heeft, is deze schotel de ideale voorbereiding. Voor alle anderen: het is gewoon lekker!
De inlandse asperges zijn op z'n best in deze periode. Tijd om er wat mee te doen in de keuken. Zoals deze gouden klassieker: hespenrolletjes met asperges. Een zeer eenvoudig recept, maar een waar festijn voor de liefhebbers. Deze rolletjes staan niet enkel op het gezinsmenu. Ze zijn ook een topper in koude buffetten, waar ze in deze periode zonder de minste twijfel aangeboden worden.
Duinvoetje is een paddenstoel met veel mogelijkheden in de keuken. Hier werden ze op schijfjes gesneden en gegrild. Bijzonder aan dit gerechtje is ook de Piconsaus. Het populaire aperodrankje is ook perfect geschikt om er sausen mee op smaak te brengen.
Klik op de foto om het volledige recept te bekijken.
"Stoemp", het klinkt zeer grof voor dit toch wel verfijnde gerechtje dat past in een feestmenu. Moeilijk maken is het echter niet. De stoemp wordt bereid met karnemelk, een smaak die perfect combineert met de garnaaltjes.
Dit is een hors d'oeuvre, zeg maar aperitiefhapje, dat niet erg veel tijd vraagt om het te maken. Je kan er een volledige schotel mee vullen of, zoals ik dit vaker doe, opdienen in een trio-tje met nog twee andere hapjes op individuele bordjes bij het aperitief.
Vogelnestjes in tomatensaus is een zeer populair gerecht in onze doordeweekse eetgewoonte. Het zijn gehalveerde gehakballen met een hard gekookt ei als vulling. Daarbij worden tomatensaus en frietjes of aardappelpuree geserveerd.
In deze variant wordt het ei vervangen door bloemkoolroosjes. Even lekker en toch heel bijzonder, want je gasten zullen verrast opkijken. Ook de mascarponesaus geeft er een speciale 'twist' aan.
Het is weer het seizoen van het daslook. Moeilijk te vinden in de winkel, maar wie het in z'n moestuintje heeft staan, kan er nu zeer lekkere gerechtjes mee maken. Zoals deze tonijnsalade met daslook, een salade die bedoeld is als broodbeleg.
Ossenstaartsoep is een echte klassieker. Meestal komt deze soep op het menu met de feestdagen. Het staat ook zeer 'chique' om ze aan je gasten te serveren bij speciale gelegenheden zoals familiefeestjes.
Ooit is dat anders geweest. Van oorsprong dateert ossenstaartsoep van het einde van de 18e eeuw, ten tijde van de Franse Revolutie. Dat was een periode van voedselschaarste. Deze soep met slachtafval was armemensenkost.
Een interessante variant is de ossenstaartroomsoep. Daarvoor moet je de saus eerst binden en daarna room toevoegen.
Hallo iedereen, bedankt dat je mijn blog bezoekt! Mijn hobby is koken. Ik wil niemand bewijzen dat ik iets ‘beter’ kan dan gelijk wie anders. Dat is trouwens ook niet zo. Dit zijn persoonlijke kookervaringen. Maar die wil ik wel graag met jullie delen.
De volledige recepten staan op www.creatief-koken.be. Als je op een foto klikt, ga je er rechtstreeks naartoe.