de kookvurige passie https://www.creatief-koken.be/
07-12-2021
Quatre-quarts cake
Een erfgoedgerecht, al is het van Franse origine. Bovendien vrij simpel om het te maken en met een garantie op waardering. Slechts één gouden regel, respecteer de verhoudingen en dat is, zoals de benaming van het gerecht het zegt: 1/4 per ingrediënt!
Hollandse Nieuwe met wilde asperges, rode biet en appeljenever.
Ter gelegenheid van de opening van het maatjesseizoen, dit recept van Hollandse Nieuwe met wilde asperges, rode biet en appeljenever. Op de site staat ook een alternatief voor maatjeshaters.
Deze ijstaart, op basis van advokaat, room en mascarpone is een toppertje. Het past perfect als afsluiter van een Paasmenu. Maar ook op andere momenten is het best OK om ervan te genieten. Let wel op, deze taart is niet kindvriendelijk. De alcohol die erin verwerkt is, verdampt niet zoals bij warme bereidingen.
Je houd ervan of je walgt ervan: kalfszwezeriken. Ik heb nog niemand ontmoet die zegt, bof, niet mijn ding, maar OK, laat maar komen. Voor mij is dit nu wel een échte delicatesse. Goed krokant gebakken en met een ‘zoete toets’ als begeleiding, … laat maar komen!
les demoiselles de Cherbourg à la crème - kreeft op de wijze van Cherbourg
Kleine kreeften geven de Normandiërs de frivole benaming 'demoiselles'. In dit recept wordt de kreeft op traditionele wijze klaargemaakt met een superlekkere roomsaus.
Tja, morgenavond voor het eerst in, ja ons hele leven bijna, een Kerstavond met drie. Wij en onze zoon. Geen groot familiefeest dit jaar, geen groot feestmenu. Wel een bescheiden kaasfondue. Maar zelfs die kan je een beetje 'oppimpen' tot iets speciaals.
Een heerlijk gerechtje met super-mals hertenvlees. Het werd sous vide klaargemaakt, dat wil zeggen in een warmwaterbad. Daarna wordt het kort afgebakken in de pan. Als bijgerecht, schorseneren op twee verschillende wijzen. En tot slot, aardappelpannenkoekjes.
Het kan niet alle dagen feest zijn. Daarom dit eenvoudige gerechtje voor een doordeweekse gezinsmaaltijd. OK, het lijkt op 'junk food' maar als je de kebab zelf maakt zoals hier, dan valt dat nog wel mee.
Dit gerecht is strikt genomen van Franse origine. Maar de uitheemse ‘steak au poivre’ is reeds generaties lang ingeburgerd in onze Vlaamse en Belgische eetgewoonten.
De keuze van het vlees en het letten op de aandachtspunten in de bereiding, maken van het recept méér dan een gebakken biefstuk met peper en zout.
Dit is er eentje voor de feestdagen. Een zelfgemaakte Kerststronk. Hiermee begeef ik mij op redelijk onbekend terrein, want patisserie is niet direct 'mijn ding'. Maar bijna tot mijn verbazing, was het resultaat best OK. Het recept is dan ook niet zo ingewikkeld. Klik op de foto om het te bekijken.
Kabeljauw met mosterdsaus ofwel ‘kogt torsk med sennepsauce’ is het traditionele eindejaarsgerecht in Denemarken. Het dateert al uit de 18e eeuw. Wat dit banaal stuk vis met een mosterdsausje speciaal maakt, lees je hier, als je op de foto klikt.
Dit is er eentje voor het weekend. Vooral op vrijdagavond staat er bij ons vaak comfort food op het menu, maar dan wel zelf gemaakt en in een gezonde versie (meestal). Deze enchiladas uit de oven bijvoorbeeld. Zot veel groenten zitten erin en het is volledig vegetarisch. Als onverbeterlijke carnivoor kan ik je verzekeren: 't smaakt naar méér van dit soort gerechtjes.
Dit is een doordeweeks gerechtje. Maar in deze vroege herstdagen heeft het nog wat de nasmaak van een zuiderse vakantie. Het bevat een veelvoud aan groenten en dus vitaminen. Bovendien past het perfect in een koolhydraatbewust eetpatroon. Dat is natuurlijk wel om zeep, indien je er een pasta bij serveert, zoals bijvoordeeld penne.
L’avisance betekent zoiets als 'het advies'. Het broodje vindt z’n oorsprong in de middeleeuwen, toen de pelgrims uit Namen ‘het advies’ kregen om deze specifieke maaltijd mee te nemen tijdens hun bedevaart naar de Notre-Dame in Halle. Dat was 120 Km, heen en terug en een stevige hap voor onderweg was dus welkom.
Hamburgerrecepten zijn er eindeloos veel. Toch springen er een paar in het oog, zoals deze waarbij ananas een belangrijk ingrediënt is. Dat gaf mij inspiratie om er een origineel receptje mee te maken. Vooral het sausje zal je gasten, jong en oud, bekoren.
Dit is een gebakje dat gemaakt wordt op dezelfde manier als de wereldberoemde taart. Na een beetje opzoekingswerk, heb ik ook het originele recept teruggevonden. Tot vandaag maken en verkopen de erfgenamen van de bedenker, Jozef Keller, nog steeds volgens dat recept hun taarten.
Voor de historische achtergrond en het recept, klik op de foto.