de kookvurige passie https://www.creatief-koken.be/
04-12-2020
Kabeljauw met mosterdsaus uit Denemarken
Kabeljauw met mosterdsaus ofwel ‘kogt torsk med sennepsauce’ is het traditionele eindejaarsgerecht in Denemarken. Het dateert al uit de 18e eeuw. Wat dit banaal stuk vis met een mosterdsausje speciaal maakt, lees je hier, als je op de foto klikt.
Dit is er eentje voor het weekend. Vooral op vrijdagavond staat er bij ons vaak comfort food op het menu, maar dan wel zelf gemaakt en in een gezonde versie (meestal). Deze enchiladas uit de oven bijvoorbeeld. Zot veel groenten zitten erin en het is volledig vegetarisch. Als onverbeterlijke carnivoor kan ik je verzekeren: 't smaakt naar méér van dit soort gerechtjes.
Dit is een doordeweeks gerechtje. Maar in deze vroege herstdagen heeft het nog wat de nasmaak van een zuiderse vakantie. Het bevat een veelvoud aan groenten en dus vitaminen. Bovendien past het perfect in een koolhydraatbewust eetpatroon. Dat is natuurlijk wel om zeep, indien je er een pasta bij serveert, zoals bijvoordeeld penne.
L’avisance betekent zoiets als 'het advies'. Het broodje vindt z’n oorsprong in de middeleeuwen, toen de pelgrims uit Namen ‘het advies’ kregen om deze specifieke maaltijd mee te nemen tijdens hun bedevaart naar de Notre-Dame in Halle. Dat was 120 Km, heen en terug en een stevige hap voor onderweg was dus welkom.
Hamburgerrecepten zijn er eindeloos veel. Toch springen er een paar in het oog, zoals deze waarbij ananas een belangrijk ingrediënt is. Dat gaf mij inspiratie om er een origineel receptje mee te maken. Vooral het sausje zal je gasten, jong en oud, bekoren.
Dit is een gebakje dat gemaakt wordt op dezelfde manier als de wereldberoemde taart. Na een beetje opzoekingswerk, heb ik ook het originele recept teruggevonden. Tot vandaag maken en verkopen de erfgenamen van de bedenker, Jozef Keller, nog steeds volgens dat recept hun taarten.
Voor de historische achtergrond en het recept, klik op de foto.
Het is uiteraard kant-en-klaar beschikbaar in de winkelrekken. Maar zoveel leuker is het, om zelf te maken. Je kan dan perfect de ingrediënten kiezen en doseren. Een eigen creatie die je tafelgenoten zullen waarderen.
Dit bijgerechtje past ondermeer bij geroosterd vlees en andere groenten zoals een fris slaatje. Je kan de puree zo opdienen of ervoor kiezen om hem eerst te gratineren.
Er was duidelijk iets misgelopen bij een afhaalbestelling bij de supermarkt. Drie potten yoghurt van 1/2 liter! En dit was de oplossing om er toch iets mee te doen, een yoghurttaart maken.
Calderada de peixte is een Portugees visstoofpotje, verwant aan bouillabaisse en zarzuela. Toch heeft het een eigen karakter. Niet moeilijk te maken en de smaak is Oké, geloof me. Je kan er geroosterd stokbrood bij serveren, maar dat hoeft niet écht, want met de aardappelschijfjes in de bereiding, is er genoeg 'eten' aan, ook zonder bijgerechten.
Ik hou van gerechtjes met daslook. Deze bijzondere groente leent zich perfect voor bereidingen met asperges. Zij zijn trouwens in hetzelfde seizoen op hun best. Hier een bereiding met schelvis, maar gelijk welke andere seizoens-vis, is OK.
Een variant op de gewone lasagne met rundsgehakt. Het kippengehakt maakt het eindresultaat iets zoeter. De echte smaakverrassing zit echter in het toevoegen van een laagje pesto.Hierdoor krijgt het gerechtje een heerlijke kruiding.
De tajine is een kookgereedschap dat ideaal is voor 'slow cooking'. Hier een bereiding met konijn. Het vlees wordt boterzacht en de smaken vermengen heerlijk.
Dit is een bijgerechtje dat geschikt is voor bijna alle gebruik. Vlees, vis of vegetarisch, het maakt niet uit. Wat er bijzonder is aan deze versie is, dat de rösti volledig vetvrij gemaakt én gebakken worden.
De kooktechniek van slow cooking zorgt voor boterzachte vleesbereidingen, die toch hun volle smaak behouden. Toegepast op lamsvlees is dit een ideaal compromis om diegenen te plezieren die hun vlees rosé wensen, samen met de gasten die het vlees liever zonder bloed op hun bord krijgen. En dit alles in één bereiding.
Stuffat tal-fenek is het nationale gerecht van Malta. Zo een beetje gelijk onze biefsteak friet dus. Het verschil met wat wij gewoon zijn aan bereidingen met konijn, is de saus. Er gaan ondermeer tomaten in en doperwtjes. Voor wie na de coronacrisis een vakantie op Malta gepland heeft, is deze schotel de ideale voorbereiding. Voor alle anderen: het is gewoon lekker!
De inlandse asperges zijn op z'n best in deze periode. Tijd om er wat mee te doen in de keuken. Zoals deze gouden klassieker: hespenrolletjes met asperges. Een zeer eenvoudig recept, maar een waar festijn voor de liefhebbers. Deze rolletjes staan niet enkel op het gezinsmenu. Ze zijn ook een topper in koude buffetten, waar ze in deze periode zonder de minste twijfel aangeboden worden.