Wandelgroetjes uit Borgloon 2
Inhoud blog
  • 48e MARCHE DES GAIS LURONS. / LES GAIS LURONS. MELEN. / MELEN. 27/08/2022
  • 24E MARCHE DES BLES. / LES CASTORS DE BERNEAU. / DALHEM. 24/08/2022
  • OOGSTTOCHT. / AVIAT ST TRUIDEN. / GELINDEN. 22/08/2022
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    01-07-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.40E MARCHE DE JOUR. / NOIR EN BLANC-ROMSEE./ RETINNE. 18/06/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 18 juni 2022.

    40E MARCHE DE JOUR.

    NOIR EN BLANC-ROMSEE.

    RETINNE.

    Retinne is een deelgemeente van Fleron. In Retinne was sprake van steenkoolwinning en dit had tot gevolg dat zich in de loop van de 20ste eeuw vele Poolse gastarbeiders vestigden in Retinne. De societe anonyme du charbonnage de Lonette was hier actief. Ten oosten van Retinne vind je nog een terril. Wij zijn hier nog altijd op het Plateau van Herve, en de Julienne ontspringt hier en vloeit naar de Maas. We komen met onze wandeling langs de bron van de Sainte Julienne, en hier staat ook de kapel van Sainte Julienne. Ook hier staan verschillende prachtige oude boerderijen. We wandelen door met weilanden bezaaide landschap, waar de koeien ongestoord kunnen grazen. We komen ook verschillende kapellen tegen. Zo komen we aan de oude kapel waar een mooi eeuwen oud beeld staat. Wat verder komen we in Saive. Een mooie stukje door de weilanden en dan het dorp in. Wat een prachtige wandeling door de weiden waar vele koeien grazen. De controle is op één van de mooie boerderijen. We nemen de tijd om even tot rust te komen. Wat verder komen we de plek waar eens “la Bure des Quatre Jean” omstreeks 1732 was er sprake van 4 mijnontginningen waarvan elke eigenaar de voornaam “Jean” had. Na een fusie van deze kleine mijntjes van Retinne. Na verschillende overnames stopte op 24 december 1959 de mijn Quatre-Jean. We wandelen verder en komen in Micheroux. Waar de steenkoolontginning door de steenkoolmijnen van Bois de Micheroux, een ander grote coöperatieve fabriek, de mijn sloot in 1958 en de fabriek in de jaren 1970. De spoorlijn 38 die voorheen veel steenkool vervoerde, is omgevormd tot een fietspad. Micheroux had op 5 augustus 1914 te lijden onder de Duitse invasie. Er werden 11 mensen vermoord en 16 huizen verwoest. We wandelen verder en komen langs de werkmamshuisjes, eigenlijk mijnwerkershuisjes. Nog een beetje verder langs de oude spoorweg en dan komen we terug op ons vertrek. Wat een prachtige wandeling in het Land van Herve.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-07-2022, 20:58 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    28-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIDWEEKTOCHT. / DE VELDLOPERS GULPEN. / GULPEN. 15/06/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Woensdag 15 juni 2022.

    MIDWEEKTOCHT.

    DE VELDLOPERS GULPEN.

    GULPEN.

    De wandeling in Gulpen start bij de Gulpener bierbrouwerij. Tegenover de start ligt de brouwerij. Gulpen maakt deel uit van het Zuid-Limburgse Heuvelland. Het dorp ligt aan de samenvloeiing van de Geul en Gulp. We wandelen door het dorp langs het gemeentehuis, dit was het voormalige klooster van de Zusters van Liefde dat in 1932 werd gebouwd. Verder langs de nieuwe Sint-Petruskerk uit 1924. Dan wandelen we het heuvelend landschap, op en neer met prachtige zichten. In de verte een bijzondere hoeve uit mergelstenen. E dan komen we in een van de gehuchten met de zo mooie verzorgde en met veel liefde onderhouden vakwerkhuizen. Dan komen we aan de Kapittelshof. Tot 1795 in handen van O.L.Vrouwskapittel van Aken. In 1301 verkocht het Kapittel een deel van zijn bezittingen aan de Heer van Wittem. Verder door het dorp en van het ene mooie vakwerk naar het andere. Langs één van de vele kapelletjes en wegkruizen. Dat we hier nog vele hoogstambomen zien en vooral peren geeft het landschap een uitzicht of de tijd hier stil heeft gestaan. We gaan verder en komen in Scheulder. Dit dorp heeft prachtige oude boerderijen. De gehele uit mergel opgetrokken Sint-Barbarakerk stampt uit de 19de eeuw. De toren is begin 20ste eeuw bij gekomen. In dezelfde straat –Dorpsstraat- staan verschillende historische boerderijen, deels gebouwd in mergelsteen. Tussen 1800 – 1868. We wandelen verder door het mooie landschap. We wandelen verder en dalen af naar het dorp. We komen langs het oude kerkhof staat de oude kerktoren van het dorp een Romaanse toren die waarschijnlijk uit de 11ste eeuw en het nog enige nog bestaande deel van de middeleeuwse kerk. Gezien haar bouw muren van 1,5 tot 2 meter dik en haar ligging heeft ze waarschijnlijk oorspronkelijke tevens als verdedigingstoren gediend. Wat verder het monument voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust. 36 Joodse inwoners verloren hun leven. Dan komen we terug aan ons vertrek. Een prachtige wandeling in zuid Limburg.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-06-2022, 21:20 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KLAPROZENROUTE. / OPHEERS. 13/06/2022

    Maandag 13 juni 2022.

    KLAPROZENROUTE.

    OPHEERS.

    Vandaag eens een wandeling van de gemeente Heers doen in Opheers. Deze route start even voorbij de kerk van Opheers. Wat opvalt zijn de indrukwekkende vierkantshoeven die je aantreft, die laten er geen twijfel over bestaan dit waren ooit voorname landbouw kernen. De rijkdom van de bodem weerspiegelt zich in de bovengrondse welvaart. Achter de poorten gonst het vandaag nog van de bedrijvigheid, hier zijn nog verschillende actieve landbouwbedrijven, sommige zoeken er een bijverdienste bij en richten zich op hoevetoerisme. We lopen even de Herkenrodehoeve binnen deze is één van de indrukwekkende hoeves van Heers, was vanaf de 12de eeuw één van de belangrijkste landbouw uitbatingen van de Abdij van Herkenrode. De oudste begin 18de eeuw. Na jaren van verval is deze schuur terug in zijn oorspronkelijk glorie te bezien. Wij zijn gekomen om de bloeiende bermen te zien met de klaprozen. Door jaarlijks te maaien en het maaisel niet te laten liggen, geen pesticiden te gebruiken ontstaan er kleurrijke bermen. Hoe voedselarm de berm is, hoe mooier het kleurenpalet. Klaproos, margriet, koekoeksbloem, paardenbloemen, ereprijs en marjolein zijn maar enkele van de vele soorten. Zulke bloeiende bermen zijn een waar paradijs voor bijen, vlinders en tal van andere kleine insecten. Onze wandeling brengt ons van Opheers naar Batsheers langs het Karrehof. We komen langs de Donjon van Batheers, een gesloten hoeve met een rechthoekige donjon die waarschijnlijk uit de 13de eeuw stamt. Het woonhuis is er tegen aangebouwd en stamt uit de 19de eeuw deze vervangt het oude woonhuis. Langs velden en beemden en langs de grens van Wallonië terug naar Opheers, langs de Michaelhoeve en de Kruidenhoeve. Een pracht van een wandeling door het Haspengouwse landschap.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-06-2022, 13:04 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARCHE DE LA CAMARADERIE. / LES ROUBALEUS SERAING. / BONCELLES. 12/06/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 12 juni 2022.

    MARCHE DE LA CAMARADERIE.

    LES ROUBALEUS SERAING.

    BONCELLES.

    We zijn vandaag gaan wandelen in Boncelles een deelgemeente van Seraing. Onze vriend Jean Pierre is daar voorzitter en het is normaal dat we daar gaan wandelen. De wandeling gaat bijna de gehele tijd door het bos. Deze wandeling laat ons een facet van Seraing zien dat je je nooit zou voorstellen. Duizenden mijlen van ijzer- en staalindustrie langs de Maas en toch amper een paar kilometer verderop. Op de zuidelijke hoogt van de stad dat zijn naam goed draagt “Air Pur” daarachter een uitgestrekte bos, overwegend loofbomen, met prachtige wandelwegen. Ook enkele bijzondere plekken komen we tegen zoals “Bé Bon Dju” dit kruis uit 1794 is geïnstalleerd op een hoge cilindrische, gebloemde uitgehouwen stenen sokkel. Dit is de plaats waar Republikeinse soldaten werden begraven na de slag van Esneux. We wandelen door het bos zo mooi langs lanen van statige bomen. Komen verschillende vrienden wandelaars tegen en we genieten van de picknick buiten op een bank. Verder door het bos tot we terug komen aan ons vertrek. Een mooie en aangename wandeling in Boncelles.






























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-06-2022, 12:57 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    21-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARCHE DES ENTITES DE THIMISTER-CLERMONT. / LES PEDESTRIANS DE CLERMONT SUR BERWINNE. / THIMISTER-CLERMONT. 11/06/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 11 juni 2022.

    MARCHE DES ENTITES DE THIMISTER-CLERMONT.

    LES PEDESTRIANS DE CLERMONT SUR BERWINNE.

    THIMISTER-CLERMONT.

    Thimister was van ouds een landbouw land. Onder meer de Hervekaas werd hier gemaakt, ook fruitteeld was hier van belang. In 1898 begon Joseph Ruwet met et maken van cider. Nog steeds word er hier cider gemaakt en de streek met zijn vele fruitweiden, word er nog stroop gestookt. In het Land van Herve zijn nog vele streek eigen producten. We wandelen vanuit het centrum “Centre” met zijn vele historische woonhuizen. We verlaten het dorp via de oude spoorwegzate nu een Ravel, met veel groen. Uitgestrekte landerijen met groene weilanden met een boerderij en de koeien die grazen, prachtige zichten zijn dit. We verlaten de Ravel en wandelen door de weilanden, met een stevige klim, komen we aan de “ancienne ligne de chemin fer 38A Battice – Verviers. Wat verder komen we aan het oude station, en een deel van de wandeling gaan we over de oude spoorwegzate waar de natuur de overhand heeft. Langs een grote boerderij met bruine koeien. En dan wandelen we een privé domein op met een prachtig kasteel. We wandelen verder door het privé domein hoe prachtig. Verder komen we in Battice, langs het fort Battice. Verder langs de mooie weilanden, bomen en wat een prachtige natuur. Dan komen we aan de controle en rustpost. Wat een prachtige plek, de oude hoeve waar vroeger een mijn onder was, de ingang is nog altijd aanwezig onder het huis. Maar er is nog iets wat onze interesse opwekt, een kleine stroopfabriek. “Siroperie Artisanale THOMSIN”een familie bedrijf gestart in 1884. Een bedrijf van vader op zoon en die de bereidingswijze overdragen. In de stokerij staat er een pers en twee stookketels die op hout en kolen gestookt worden. We worden verwelkomt door de stroopstoker Thomsin, hij geeft ons uitleg en omdat we zo geïnteresseerd zijn maakt hij de tijd voor ons. Een fijne kennismaking met de familie Thomsin. Na de controle gaan we weer verder en komen zo in La Minerie. Sinds het begin van de 19de eeuw werd in de omgeving steenkool gewonnen, waaraan deze plaats haar naam dankt. De maatschappij die hier actief was heette: les charbonnages Reunis de la Minerie. Dan verder door het mooie landschap en komen zo op de plek “Thier des Oies” een stukje natuur met infoborden met de vele vogels die hier voorkomen. Dan komen we terug in Thimister waar de wandeling eindigt. Prachtige tocht.






































    <br<


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-06-2022, 19:49 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PINKSTERWANDELING. / W.S.C. ST. MARTINUS. / MECHELEN. NL. 06/06/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 06 juni 2022.

    PINKSTERWANDELING.

    W.S.C. ST. MARTINUS.

    MECHELEN. NL.

    De wandeling in Mechelen komt er dan toch, wel met een andere club, gelukkig want Mechelen is een schattig dorpje in Nederlands Limburg. In het centrum van Mechelen zijn er verschillende bezienswaardigheden. We vertrekken met onze wandeling tegenover de kerk. Op een heuvel gebouwde Sint-Jan de Doper kerk , deze rooms-katholieke kerk is in 1810-1811 gebouwd. De kerk verving de in 1568 afgebrande middeleeuwse kerk die hier gestaan heeft. Nadat ook de hoeve en het klooster van de Johannieters eind 16de eeuw door brand verwoest werden, verlieten zij Mechelen. Wat verder komen we lang het Heerenhof en het Panhuis. Het Heerenhuis, een boerderijcomplex, vroeger commanderij en pachthoeve van de johannieter orde. Het Panhuis was de dwangbrouwerij van de heren van Wittem. Weer iets verder het prachtige gebouw van de oude brouwerij. Ook nog verschillende vakwerkhuizen. We wandelen verder steken de Geul over waar nog een bunker staat, dan komen we aan de prachtige vakwerkboerderij. Hoeve de Plei. Dan nog een paar mooie vakwerkhuizen. Dan komen we in een prachtig stukje natuur, golvend landschap met op de hellingen bomen. Zo mooi, en ook hier ontmoeten we oude vrienden die we al meer dan 2 jaar niet gezien hebben dank zij corona. Dan komen we aan een grote hoeve in baksteen hier woont een pianomaker. Dan weer door de natuur tot we aan het kasteel Cartils. Het huidige zeventiende eeuwse, rechthoekig gebouw heeft aan de voorzijde op een hoekpunt een zogenaamd arkentorentje en aan de achterzijde bevind zich en ronde toren die uit omstreeks 1500 dateert. Het hoofdgebouw is in 1883 ingrijpend gewijzigd. Wij wandelen de oprijlaan op en door de prachtige poortgebouw, langs mooie hagen. In de achter ligende kasteelhoeve hebben onze rustpost die we tweemaal bezoeken. Als we de achterzijde van het kasteel verlaten komen we langs de oude spoorzate en speciaal voor het kasteel was er een tunnel onder de lijn gemaakt. We wandelen verder en komen zo aan het waterwingebied Roodbron. We wandelen door een prachtig stukje natuur met grote graslanden en bossen. We klimmen en boven gekomen krijgen we als beloning een prachtig panorama over de streek. We wandelen verder en komen dan terug op Landgoed Kasteelhoeve Cortils. Wat verder langs de molen en dan langs het kasteel en het bedevaart oord in Wittem.. nog een korte trip tot aan ons vertrek.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-06-2022, 13:50 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    14-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARCHE DE JOUR / AMIS MARCHEURS IVOZ / IVOZ. 04/06/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 04 juni 2022.

    MARCHE DE JOUR

    AMIS MARCHEURS IVOZ

    IVOZ

    Vandaag wandelen we in Ivoz een deelgemeente van Flémalle we vertrekken met onze tochten wandelen de Maas over via Pont-barrage d’Ivoz-Ramet is een combinatie van een stuw met sluisen in de Maas met een brug erover. Van hier hebben we een mooi zicht op het Kasteel van Chokier, gelegen op de Mont Iohy, een steile kalkrots in de Maasvallei, te Chokier. In de vroege ochtend van 27 maart 2017 werd een groot deel van het kasteel in de as gelegd. Al vlug wandelen Flemalle binnen. Waar we een zicht hebben op het Kasteel van Petit-Flemalle, een kasteel uit de 17de eeuw met een park, vandaag is het gemeentehuis van Flemalle. We wandelen het park in met een mooie ingan met een boog en ronde toren. Zo krijgen we een zicht op de zijgevel van het kasteel, mooie beeldhouwwerken en mooie perken met bloemen en struiken. Hier ook de eerste rustpost, we verlaten het kasteeldomein, en komen zo langs de kerk ze is open en wij nemen er een kijkje in. Binnen in de Kerk Saint-Matthias staan prachtige beelden. We wandelen door de kerk en genieten van al het moois. We moeten verder met onze route. We komen nu aan de Hermitage, op deze plaats vesrtigden zich in 1304 de hospitaalridders. In de 16de eeuw werd het complex door oorlogsgeweld vernield en in 1566 werden het bezit verkocht aan de plaatselijke wereldlijke heer. De huidige gebouwen stammen van einde 17de eeuw en zijn opgetrokken in baksteen en kalksteen. Een van de gebouwen toont het jaartal 1670. Wij wandelen over de koer en wandelen door het park. Dan wandelen we een heeleind door het bos met oude bomen en klimmen een eindje en krijgen als beloning een prachtig vergezicht op Ivoz en de Maas. We verlaten het bos en wandelen door graslanden met vlinders, het dambordje een vrij zeldzame vlinder komt hier voor de prachtige witte vlinder met zwarte plekken. Wat prachtige zichten krijgen we hier. Verder komen we langs de toren van het Fort van Flemalle, een van de twaalf forten rond Luik opgericht in de late negentiende eeuw. Nog even en we zijn terug aan ons vertrek. Een mooie en interessante wandeling met veel natuur en erfgoed te ontdekken.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-06-2022, 21:24 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOXENTTOCHT. / W.S.V. DE BOSDRAVERS. / EKSEL. 01/06/22
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Woensdag 01 juni 2022.

    HOXENTTOCHT.

    W.S.V. DE BOSDRAVERS.

    EKSEL.

    Hoewel van oorsprong agrarisch, kende Eksel al sinds de 17de eeuw een andere activiteit, de Teutenhandel, welke tot begin 20ste eeuw werd bedreven. In et noorden werd turf gestoken. We vertrekken met onze wandeling in Hoksent. Aan het buurtcentrum staat een prachtig beeld van de H. Sint Theunis, gekapt uit één boomstam. We wandelen nu vanuit de zaal de natuur in, over het grote groene plein, langs een kleine kapel en dan verder. We wandelen het bos in. We wandelen hier in Bosland. De wandeling word bijna geheel door dit gebied gevoerd. Dennenbos, stukken weiland en loofbos. We blijven bijna de hele wandeling hier wandelen. We wandelen gewoon verder tot we het bosgebied verlaten en terug op ons vertrek komen. Een matige wandeling, teveel door de dennenbos soms wel eentonig.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-06-2022, 21:12 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    13-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HEIKNEUTERSTOCHT. / KWSV DE HEIKNEUTERS. / GENK. 30/05/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 30 mei 2022.

    HEIKNEUTERSTOCHT.

    KWSV DE HEIKNEUTERS.

    GENK.

    Op het grondgebied van Genk ontspringt de Stiemersbeek en uitmondt in de Demer. De wandeling brengt ons door de verschillende reservaten en kleine stukjes natuur. Stukken langs de beek en langs kleine wegjes. Grote vijvers tot aan het Albertkanaal. Bijzonder is dit kanaal wel, met de hand gegraven tussen 1930-1939, bij de viering van 100 jarig bestaan van België gaf Koning Albert I op 31 mei 1930symbolisch de eerste spadesteek voor het kanaal dat zijn naam draagt. Zo komen we aan de sluis van Diepenbeek één van de 6 sluizen op het kanaal. We wandelen langs de Stiemer een prachtig stukje natuur. We komen ook nog in het gebied De Wijers. Het is een veel vochtiger gebied en word aanwezigheid van vele visvijvers. De Wijers is een bijzonder waardevol natuurgebied, zelfs op Europese schaal: grote delen van het gebied zijn opgenomen in het Natura 2000 netwerk. Het waterlandschap biedt dan ook een thuis aan heel wat zeldzame dieren en planten. Bijzonder is zeker dat het leefgebied van de boomkikker. Het bijzondere lappendeken van vijvers ontstond door het kweken van vis. Eerst door kloosterlingen, later door commerciële viskwekers. We wandelen ook langs stukken heide. Vijvers met kikkers. Wat verder komen we aan het kerkhof van het Sint-Jozef instituut. In 1909-1910 legden de broeders van de Christelijke Scholen werd het kerkhof aangelegd. Nog even langs een paar vijvers waar kikkers ons op een concert trakteren. Nog een paar honderd meters en we komen aan ons vertrek.






































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-06-2022, 20:42 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    09-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.44E MARCHE DES SYMPAS. / LES CORSAIRES DE SART-LEZ-SART. / SART-LEZ-SPA. 29/05/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 29 mei 2022.

    44E MARCHE DES SYMPAS.

    LES CORSAIRES DE SART-LEZ-SART.

    SART-LEZ-SPA.

    In Sart ligt de Vallei van de Hoëgne, langs de rivier de Hoëgne. De Hoëgne is een bijrivier van Vesder. De wandeling verlaat het dorp en we komen zo in het weidse landschap. Golvende landschap weilanden met hagen rond en kleine landwegjes. We wandelen door het bossen met rotsen. Het is prachtig om langs deze kleine boswegen te kunnen wandelen. Telkens weer krijgen we mooie vergezichten te zien. Als we de bossen verlaten komen we in het volgende dorp. Hier langs een oude spoorwegstation. Zo komen we in Jalhay-Sart. Hier wandelen we in een dorp met toch wel een stuk geschiedenis heeft. Vooral de dood van pastoor Dossogne door de Duitser dood geschoten op 11 augustus 1914. En in 1944 stortte een Duitse vliegtuigbom, een V1 op Tiege die drie slachtoffers maakten en verschillende huizen en kerk vernietig. de. We wandelen verder langs weilanden en daar zien we kramsvogels zitten prachtige vogels. Ook komen we verschillende wandelvrienden tegen en komen zo aan d econtrole en rustpost. Verder met onze tocht langs bossen en weilanden met koeien. Zo komen we aan een prachtige kapel, vakwerk gebouw en we kunnen even binnen kijken. Een prachtig stukje erfgoed. Hier komen we ook aan een stukje natuurreservaat. De rustplek voor bevers, een bord geeft aan dat we dit rustgebied binnen gaan. Hier staan enkele grote vijvers. Wat verder komen we terug in het dorp aan de kerk is de tweede rustpost, na de rust is het nog een korte afstand tot aan het vertrek. Nog een eind langs de bosrand met weer prachtige vergezichten. Tot we aan een prachtig gebouw komen het “Vieux chateau du Petit-Sart.” Deze statige kasteelboerderij dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw. Indertijd had dit huis een toren en de overblijfselen zijn in 1880 tijdens de wederopbouw van de boerderij bijgewerkt en de huidige toren wordt tegenwoordig “Li Tcheste” genoemd. In 1880 werd dit huis met een kleine voortuin uitgebreid in Louis XIV stijl. Het kasteel staat ook bekend onder de naam “Cinse Blanche” de toren werd herbouwd met stenen van de oude toren. Het behoort tot het monumentaal erfgoed van Wallonië. Nog even verder nog langs een prachtig gebouw. En dan zijn we terug op ons vertrek. Een mooie en aangename wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-06-2022, 20:24 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    07-06-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2E MARCHE DE JOUR “LA SYLVATIENNE” / CERLE ROYAL DES MARCHEURS DE SAIVE. / SAIVE. 28/05/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 28 mei 2022.

    2E MARCHE DE JOUR “LA SYLVATIENNE”

    CERLE ROYAL DES MARCHEURS DE SAIVE.

    SAIVE.

    We vertrekken in de Caserne de Saive, het was 1932, na de versterking van de versterkte plaats van Luik, dat de beslissing werd genomen om een nieuwe militaire wijk te bouwen. In 1939 werd gestart met de bouw van de kazerne. De bouw werd onderbroken door de Duitse invasie op 10 mei 1945. In 1951 was de bouw eindelijk klaar. In 2010 werd beslist om de kazerne definitief gesloten de laatste soldaten verlieten eind 2011 de kazerne. Vandaag is de gemeente eigenaar en er zijn werken bezig. Nieuwe woningen worden er gebouwd. Onze wandeling vertrekt in een van de gebouwen van de kazerne. We vertrekken met onze tocht en wandelen uit het dorp, ook hier nog mooie oude gebouwen, kastelen en boerderijen. We wandelen verder en zien het oude kasteel van Saive. De donjon die domineert over het landschap is sinds 1971 geklasseerd als monument. Het domein werd in 1987 aangekocht door een familie en werden de oude boerderij en bijgebouwen met veel geduld gerenoveerd. In 2008 werd de vereniging “Les Compagnons du Vieux Chateau” opgericht als doel de bescherming en promoten van de ruïnes van het kasteel. De ruïne is gelegen op de mooiste plek van het dorp en van op afstand te zien. We waandelen door de kleine wegjes rond het kasteel en er staan verschillenden info borden. Verder door de velden en weilanden naar Barchon. We komen langs het Fort van Barchon, het was één van de 12 forten van de ring van forten rond Luik. Het werd in 1888 naar plannen van Brialmont gebouwd van onbewapend beton. Het Fort Barchon ligt op een heuvel op de rechteroever van de Maas. We wandelen rond het Fort en in de verte zien we de Kolenmijn van Blegny liggen. Dan komen we aan de rustpost. Door het bos wandelen we en ook hier komen we relieken tegen van het leger, een bunker uit 1934 met muren van 1,30 meter dik. Zo komen in Rabosée, door de mooie natuur, weilanden bosjes en dan weer verder langs een prachtig gebouw met twee torens en en in de zijgevel een davidster en jaartal 1882. Nog langs verschillende hoogstamboomgaarden vooral hoogstam peren nog een eindje door de velden en bosjes. Dan komen we aan in het militairdomein en de kazerne waar onze wandeling eindigt








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-06-2022, 20:32 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (1)
    31-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.49E MARCHE DE LA GILEPPE. / LES GOE-LANDS. / BILSTAIN. 26/05/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Donderdag 26 mei 2022.

    49E MARCHE DE LA GILEPPE.

    LES GOE-LANDS.

    BILSTAIN.

    Door de overstromingen van verleden jaar is voor de eerste de wandeling niet in Goe. Maar wel in Bilstain, wat eigenlijk geen nadeel is de wandeling is bijzonder mooi. Geografisch gezien is het grondgebied van Bilstain verdeeld in twee delen die met elkaar verbonden zijn door het Bois de Saint-Jacques. Het hoger gelegen deel, tussen het plateau van het Land van Herve en de Vesdervallei, bestaat uit het dorp, dat sinds 1125 bekend is, en de omliggende gehuchten. In het verleden vormde het dorp samen met het Bois du Ru de Bilstain de heerlijkheid van de abdij van Saint-Jacques. Twee bosgebieden dienen als grens: het Grünhautbos in het noorden, een voormalig eigendom van de hertogen van Limburg, en het Bois de Saint-Jacques in het westen. Het oude stadje, nauw verbonden met de hoofdstad van Limburg, werd tijdens de belegeringen van de vesting meermaals verwoest. Het lage deel van Bilstain strekt zich uit langs de met gras begroeide valleien van de Vesder, als een verlengstuk van Dolhain in het westen. Dit deel wordt vooral gekenmerkt door elementen die herinneren aan de textielindustrie, zoals het voormalige industrieterrein Lavoir – Carbonisage en de spoorweg met het station Dolhain-Gileppe uit 1843. We wandelen het dorp uit door de weilanden al vlug ontdekken we hoe heuvelachtig het hier wel is, na een paar honderd meter komen we aan de Chateau-ferme de Villers uit 1640, de donjon is in kalksteen gebouwd, spijtig dat het gebouw in zo een verschrikkelijke toestand verkeerd. Het erfgoed van Bilstain wordt vooral gekenmerkt door de imposante silhouetten van oude boerderijen in kalksteenpuin, meestal gebouwd in de 18e eeuw en verspreid over de verschillende gehuchten. We wandelen verder en komen aan een prachtige kapel gelegen in het bos. Verder met onze tocht en komen aan de rustpost aan het station Dolhain-Gileppe, na de rust een lus van ongeveer 4km, we wandelen door het dorp, Tegenwoordig is Dolhain het administratieve en politieke centrum van de gemeente. Veel oude huizen uit de 18e en 19e eeuw getuigen nog steeds van de rijkdom van dit industriële verleden. De Place Léon d’Andrimont (ingehuldigd in 2019), omringd door restaurants en cafés en aangekleed met zitbanken en bloemen, is een ruimte voor gezellige ontmoetingen of culinaire genoegens. De Vesder, een woest stromende rivier, komt door het dorp en we zien nog altijd de gevolgen van de overstromingen van verleden jaar, verschillende huizen zijn nog altijd verwoest, en vele huizen moeten nog opnieuw hersteld worden, ook de school van Dolhain ligt er verlaten bij en erg beschadigt, we komen aan de samen vloeiing met de Vesder en wat een schade aan de huizen alles staat leeg en beschadigt, dikke schimmel op de muren. Wat een schande om mensen zo aan hun lot over te laten. Zo komen we terug aan de rustpost, daarna weer verder. We komen zo terug in Bilstain. Het lage deel van Bilstain strekt zich uit langs de met gras begroeide valleien van de Vesder, als een verlengstuk van Dolhain in het westen. Dit deel wordt vooral gekenmerkt door elementen die herinneren aan de textielindustrie. Talrijke getuigen van deze gouden eeuw van de textiel zijn nog steeds te zien in de straten en wijken. Een laatste stuk wandelen we door het bos met wat pittige klimmen. Bilstain was van nature een landbouwdorp, doch door de schapenhouderij ontwikkelde zich ook de lakennijverheid Aanvankelijk was er thuisarbeid van spinners en wevers en mogelijk ook de teelt van distels voor Kaarden van wol, welke werden verhandeld op de markt van Dolhain belangrijke aanvulling op het karige inkomen van de plaatselijke bevolking vormden. Zo komen we terug aan ons vertrek, een mooie wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-05-2022, 20:05 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SAFF WALK. / AVIAT ST TRUIDEN. / ST TRUIDEN. 24/05/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dinsdag 24 mei 2022.

    SAFF WALK.

    AVIAT ST TRUIDEN.

    ST TRUIDEN.

    We gaan vandaag op de Campus Saffraanberg van Brustem wandelen, de jaarlijkse SAFF wandeling. De campus Saffraanberg heeft een lange geschiedenis en begon als een klooster. Bij het begin van de XXste eeuw liet de kloosterorde van de Ursulinen een kostschool bouwen, met de bedoeling er meisjes uit de bemiddelde Europese families een waardige opvoeding te geven. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam hieraan een einde. Kort na de oorlog kocht de Belgische Staat het gebouw voor het bescheiden bedrag van 2 miljoen en vestigde er de pupillenschool ; in de jaren ‘30 werd de kadettenschool in ondergebracht.
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Saffraanberg een belangrijke schakel in het Duitse luchtverweer en deed dienst als hoofdkwartier van de nabijgelegen basis van Brustem. De school behield echter haar pedagogisch karakter en werd door de bezetter gebruikt om er vrouwen op te leiden tot assistent-luchtverkeersleiders. Tijdens het testen van een nieuw begeleidingssysteem van de geallieerde vliegtuigen ontsnapte de school, als bij wonder, aan een luchtbombardement. Op 8 augustus 1948 worden de gebouwen door een hevige brand verwoest. Alle materieel is totaal onbruikbaar. Van het Ursulinenklooster blijven alleen nog de muren en de kelders over. De Technische School vindt voorlopig onderdak in de Ambiorix-kazerne van Tongeren. Ondertussen wordt in Saffraanberg gestart met de heropbouw. Op de plaats van het voormalig klooster wordt een reusachtig gebouw opgetrokken. In deze koude-oorlogsperiode groeide het aantal leerlingen aan tot 2000. Heel vlug worden houten barakken gebouwd om het gebrek aan lokalen voorlopig te verhelpen. Vandaag is het een opleidingsschool en de wandeling Ten voordele van de sociale instellingen uit de regio, de 20ste editie van de Sponsor Action For Families (SAFF Day). De opbrengsten van deze dag zullen in zijn geheel geschonken worden aan de peterinstellingen die zich bezighouden met mensen met een handicap. We vertrekken met de wandeling op het grote plein, waar een paar vliegtuigen opgesteld staan en in de grote loods waar de inschrijving van de verschillende activiteiten is, ook hier enkele helikopters tentoongesteld. We vertrekken nu op de tocht, door de velden en langs akkers en dan ook langs de plantage. We wandelen door het open velden en komen zo in Engelmanshoven. We wandelen verder steeds verder door de velden tot we terug aan het militair domein komen. Een fijne wandeling voor het goed doel, we denken vandaag ook aan onze vriend Rudy Dessers die jaren deze activiteit georganiseerd heeft, wij hebben hem vandaag gemist.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    31-05-2022, 18:29 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    24-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CRESCENDOTOCHT. / WSV CRESCENDO SCHINNEN. / PUTH. 22/05/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 22 mei 2022.

    CRESCENDOTOCHT.

    WSV CRESCENDO SCHINNEN.

    PUTH.

    De naam Puth is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de in dit dorp aanwezige diepe waterputten en werd voor het eerst genoemd in een akte uit 1377. Daarin spreekt men over een ridder, luisterend naar de naam Jan van Putte. Puth is gelegen op het Plateau van Doenrade, een glooiende laagvlakte in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Rond het dorp liggen een aantal hellingen, glooiende landschappen en vergezichten. We wandelen vanuit het dorp de weide natuur in. Mooie oude boerderijen staan er nog. Maar vooral de weidse weilanden met bosranden maakt deze streek tot een wandelparadijs. Akkers afwisselend met weilanden en bosjes bijzonder is het wel. Ook zoals in heel Zuid Limburg komen we vele wegkruizen, die zo mooi versierd en verzorgd zijn. In het dorp is vandaag een grote vlooimarkt bijna ieder huis doet mee, er is zelfs een bewegwijzerde parkoers. Wij volgen de bewegwijzering van de wandelclub. Prachtige vakwerkhuizen komen we hier ook weer tegen. We verlaten Puth. Door de prachtige natuur en komen dan aan een prachtig industrieel monument. De ringoven van Steenfabriek St.Joseph te Daniken is van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, technische en typologische ontwikkeling in de grof keramische industrie. Uit architectuurhistorisch oogpunt is de ringoven van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. De ringoven is van betekenis vanwege de voor Nederlandse begrippen hooggelegen situering op de plateauhelling, heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de bodemgesteldheid ter plaatse en is van belang voor het aanzien van de streek. De ringoven is gaaf bewaard gebleven en beschikt derhalve over een hoge bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. Verder met onze tocht langs het riviertje een mooi stukje natuur en dan wandelen we dorp binnen en hier is de rustpost. We verlaten Munstergeleen, een heel eind,door de velden en akkers. Wat later komen we terug aan ons vertrek, weer een mooie wandeling.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-05-2022, 20:55 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARCHE DE JOUR. / LES PIEDS MONTION. / DISON. 21/05/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 21 mei 2022.

    MARCHE DE JOUR.

    LES PIEDS MONTION.

    DISON.

    Dison, Plateau van Herve, dat geeft fijne vooruitzichten op een prachtige wandeling. Maar ook heeft Dison een rijke en lange geschiedenis al van in de Romeinse en Franken tijd. De eerste vermelding van Dison was in 1268, geleidelijk werd het bos gerooid en daarvoor in de plaats kwamen weilanden in de plaats. Vanaf de 18de eeuw werd de lakenindustrie van belang. Er verschenen fabrieken en woonhuizen. We wandelen het dorp uit en kunnen duidelijk zien dat we in het Land van Herve zijn. Het golvend landschap de weilanden omringt door heggen. Het lappendeken van weilanden en velden is het kenmerk van het Land van Herve. We wandelen door de vele nog aanwezige kleine wegjes. En dan wandelen we door de weilanden naar een prachtige oude boerderij. In de verte zien we een klein kasteeltje. Verder door het dorpje met zijn oude huizen, wat ook hier weer veel voorkomen zijn de wegkruizen. Sommige zijn prachtig bewaard. Wat verder komen we in Chaneux. Een prachtig dorpje landelijk gelegen met prachtige gebouwen, boerderijen en kasteeltje. Maar ook prachtige vergezichten met hier en daar een boerderij. Dan zijn we in het centrum van Chaineux met de Sint-Gilliskerk een kapel stond hier en in 1835-1837 werd de nieuwe kerk gebouwd. Verder langs het kasteel en dan komen we aan de rustpost. We gaan na de rust weer verder en komen aan de Sint-Agathakapel gelegen in Haute Chaineux, het kapelletje werd gebouwd in 1775 met een achthoekige plattegrond. Op het dak bevindt zich een lantaarn waardoor de binnenruimte verlicht word. We wandelen nu langs de waterput en gaan de weilanden binnen. Nu wandelen we door de prachtige natuur, hier vele vlinders hoe mooi. Verder langs weilanden en houtkanten. Zo komen we terug aan onze vertrek. Wat een mooie wandeling, aangenaam en prachtig en vele wandelvrienden gezien vandaag. Wat wil je nog meer.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-05-2022, 20:44 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    23-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.32E MARCHE DE SEMAINE DES LONGS PIEDS. / LES LONGS PIEDS ANTHEITOIS. / ANTHEIT. 18/05/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Woensdag 18 mei 2022.

    32E MARCHE DE SEMAINE DES LONGS PIEDS.

    LES LONGS PIEDS ANTHEITOIS.

    ANTHEIT.

    We vertrekken met de wandeling en komen langs de oude school en gemeentehuis uit 1890. Wat verder komen we aan de kerk Saint Martin. Langs de kerk een grote boerderij en kasteel. In de sluitsteen van de hoeve staat 1748. De kerk is open en we bezoeken ze even, en dan gaan we verder. Nog wat verder een klooster dat nu een sociale functie. Dan verder langs weilanden met stukken bos. Prachtige zichten over het landschap en genieten van de vogels die over de velden huppelen. Verschillende oude huizen in lokale steen. Golvende landschap langs veldwegen en weilanden. Jonge vaarzen in de wei die rond huppelen. Zo komen we in Villers-le-Bouillet. We wandelen langs de “Chemins au naturel” waar de natuur op de eerste plaats komen. Borden met uitleg over dieren en planten. We nemen even de tijd op de volgende bank om te eten en van de omgeving te genieten. Wat verder door de velden komen we aan het kasteel. Weer verder komen we aan de controle, de kerk en omgeving zijn prachtig, mooie huizen en boerderijen. Wat verder komen we aan een grote boerderij wat een prachtig gebouw met een groot woonhuis op de koer. We komen zo aan de plek “Croix Chabot” een kleine kapel wat verder. Dan weer een heel eind door het bos, dalen we af naar het volgende dorpje. Nog wat verder langs weilanden en op de hellingen bomen en struiken en beneden grazen de koeien. Zo mooi zichten. Wat verder eindigt onze mooie wandeling. Een aangename wandeling rustig en met de zon en blauwe luchten, zomers warm hoe aangenaam.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-05-2022, 21:14 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WANDELING ADEPS. / ANDRIMONT – DISON. 15/05/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zondag 15 mei 2022.

    WANDELING ADEPS.

    ANDRIMONT – DISON.

    We wandelen vandaag in Andrimont een deelgemeente van Dison. In deze gemeente was er reeds in de prehistorie bewoning. In de Grottes de la Chantoire werden overblijfsels gevonden uit deze periode. Andrimont ligt op het Plateau van Herve, op een hoogte van ongeveer 290 meter. ten zuiden hiervan gaat het land steil naar beneden naar het dal van de Vesder, en er zijn kliffen met daarin karst verschijnselen zoals de Grottes de la Chantoire. We wandelen vanuit het dorp de weilanden in waar de koeien grazen, waar we tussen wandelen. Het is wel een bijzondere weide die stijl naar beneden loopt. Wel een bijzonder plek, mooie zichten over het landschap. We komen zo op de straat terecht en hier op elke hoek een wegkruis, sommige zijn heel fijn verzorgd. Zo komen we aan een voormalige klooster een prachtige ingangspoort en een groot gebouw, alles is vandaag een grote werf, het zal zeker een mooi plek worden na de restauratie. In de omgeving staan verschillende mooie oude huizen in lokale steen. Dan komen we aan de kerk en wat verder langs de distillerie Saint Hubert. Zo komen we in Neuville. Verder door het golvend landschap. Wat een zichten beneden in de vallei, veelgroen en hier en daar een gebouw. Het volgende stuk is bijzonder mooi. Langs weilanden en bos. Een mooie wandeling in het Land van Herve. De wandeling is een organisatie van ADEPS. Een heel andere kijk op wandelen dan bij de wandelfederaties. Gratis wandelen en geen controle maar wel mooie routes.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-05-2022, 20:54 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    19-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.38E MARCHE DES GAUFRES. / LES MARCHEURS DES ECHOS DE LA MEHAIGNE. / HANNUT. 14/05/2022.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 14 mei 2022.

    38E MARCHE DES GAUFRES.

    LES MARCHEURS DES ECHOS DE LA MEHAIGNE.

    HANNUT.

    We vertrekken in Hannut tegen het kasteel Snijders. Ook wel Chateau de la Valette. In 1791 gebouwd door markies Jean-Claude-Bernardin de la Valette, kamerheer van de keizer van Oostenrijk. Gebouwd op het oude kasteel dat vernietigd werd in 1965. Het werd gebouwd in baksteen bekroond met spitse torens en geflankeerd door een prachtige park dat men met een dreef verbonden is met het nabijgelegen klooster van de Clarissen. Voor ons vertrek nog wat wandelvrienden gesproken en dan op weg. Door de straten en dan komen we aan een mooi huis met boven de venster tegelfiguren. Hoe mooi. Verder langs de kapel en dan gaan we over het oude kerkhof, hier hebben ze een een park van gemaakt alleen de kapel is blijven staan en grafstenen hebben in groepjes over het grasveld geplaatst. Verder met onze tocht langs velden en akkers. Uitgestrekte landerijen. Verschillende boerderijen komen we tegen. Dan weer verder bomen en struiken en er tussen de kerktoren. Zo komen we in Crehen. Het is een landbouwdorp in Droog Haspengouw dat zich stilaan ontwikkelt tot woondorp. Toch komt er nog veel akkerbouw, vooral graanteelt en veeteelt. Je ziet wel dat het hier een landbouwdorp is vele boerderijen en er zijn verschillende omgebouwd tot woonhuis, wat eigenlijk fijn is zo worden de oude hoeves bewaard. Het zijn stuk voor stuk parels van het platteland. Nog even verder en we zijn terug in Hannuit. Zo een mooie wandeling. Proficiat aan de club voor deze fijne wandeling








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-05-2022, 21:12 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    13-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERBORGEN MOOIS LAUW. REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN. / WATERWANDELING. / LAUW 06/05/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag 06 mei 2022.

    VERBORGEN MOOIS LAUW.

    REGIONAAL LANDSCHAP HASPENGOUW EN VOEREN.

    WATERWANDELING. LAUW

    Regionaal landschap heeft twee soorten van wandelingen, de Greenspot en Verborgen Moois. Greenspots zijn wandelingen met een vertrekplaats waar meerdere wandelingen vertrekken. Verborgen moois zijn kleine wandeling op speciale plekken. Zo is deze wandeling van Lauw ook bijzonder. Waterwandeling, hele stukken lopen langs de Jeker. Langs de oevers beplant met bomen en struiken. We wandelen door de weilanden langs een weide met ezels die hier de begrazing van de oevers doen. Wat mooie weilanden met bloeiende bloemen. Haagdoorn staat nu ook bloei. Bloeiende bloemen en haagdoorn trekken vele vlinders aan, maar ze zijn zo actief dat ze bijna niet op de foto krijgen. Zo komen we in het dorp zelf maar niet voor lang, weer het veld in. Zo komen we nu langs de Jeker wat een mooie wandeling is dit langs de Jeker. Langs een akker die beplant is met aardappels het lijnenspel in de vlakte blijft verbazen. Verder langs bloeiende hagen en gele weilanden. Zo komen we weer terug in het dorp. Wat opvalt zijn verschillende huizen met metserteken op. Een oud gebruik bij het bouwen van vooral boerderijen om bescherming te bekomen. Dikwijls een kruis op een voet. Dan komen we terug aan ons vertrek aan de Sint-Pieterskerk die gebouwd werd in 1871. Hier eindigt onze Verborgen Moois.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-05-2022, 23:32 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (0)
    12-05-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WOENSDAGTOCHT. / N.O.A.D. BOCHOLTZ. / SIMPELVELD. 04/05/2022
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Woensdag 04 mei 2022.

    WOENSDAGTOCHT.

    N.O.A.D. BOCHOLTZ.

    SIMPELVELD.

    Eindelijk weer opnieuw wandelingen in Simpelveld. We vertrekken met de wandeling aan het station van de ZLSM. Simpelveld ligt aan de zo genaamde Miljoenenlijn, een spoorweg aangelegd in 1934 voor de transport van steenkool uit de mijnen. Vandaag word het gebruikt om de toeristische stoomtreinen door het heuvelland te laten stomen. Een andere tak van de spoorweg gaat naar Bocholtz en het Duitse Vetschau. Op deze lijn rijdt een railbus. We zien bij de start en aankomst de stoomtrein. We wandelen het dorp uit en komen zo langs verschillende info borden die verwijzen naar het Romeinse verleden. We wandelen door een prachtige laan en komen langs mooie oude vakwerkhuis. Verder komen we langs prachtig een stukje fruiterfgoed hoogstambomen. We zijn nu in Bocholtz. Door kleine steegjes met hagen en op plekjes met daslook prachtig in het wit staat de daslook erbij. Wat verder komen we aan het kasteel. Kasteel de Bongard een 16e eeuwse bouwwerk gelegen in het dal van de Bochiltzerbeek. Het gehele gebouw is opgetrokken uit bakstenen met daar tussen over de gehele hoogte mergelstenen speklagen van Kunrader kalksteen. Prachtig gelegen in de natuur. Zo komen we in Bocholtzheide. Langs prachtige huizen met vakwerk en kunrader kalksteen. We komen aan Hoeve Overhuizen of Oberhausen opgetroken met kalksteen is een Carréboerderij, was een voormalige kasteelhoeve toe behorend aan een versterkt landhuis en leengoed. Wat verder staat de dorpspomp. We wandelen verder en komen langs het seinhuis van de ZLSM Simpelveld. We gaan nu over de sporen naar het station. Onze afstempeling halen en nog even een korte stop in het station. Zo eindigt een prachtige wandeling in Zuid Limburg.








































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-05-2022, 17:27 geschreven door Johnny Cloesen
    Reacties (1)
    Archief per week
  • 10/10-16/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 15/08-21/08 2022
  • 08/08-14/08 2022
  • 01/08-07/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 20/06-26/06 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 30/05-05/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 02/05-08/05 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 18/04-24/04 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 28/03-03/04 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 14/03-20/03 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 28/02-06/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 24/01-30/01 2022
  • 17/01-23/01 2022
  • 10/01-16/01 2022
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!