Inhoud blog
  • Wintersfeerstraat
  • Winteravond in de stad
  • GPS
  • Over spieren en gewrichten
  • Stormkracht 10
    Zoeken in blog

    Junior Senior
    Encounters of the third age
    27-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na Rain Man, nu Game Man
    Ik gun Nick Balthasar zijn succes met Ben X. Hij lijkt me een oprechte en fidele kerel en zijn madame lijkt uit hetzelfde hout gesneden. Toch ben ik niet gelukkig met het boek, noch met de film. Balthasar heeft een enorme kans laten liggen om mensen met autisme of een aan autisme verwante stoornis op een neutrale manier in de belangstelling te brengen. Het personage Ben is niet zo maar een randgeval. Hij wordt getypeerd als iemand die opgaat in zijn games, die naar pornosites surft, er niet door geraakt wordt, maar en passant even masturbeert - dat hoort erbij, neem ik aan.

    Balthasar laat een unieke kans onbenut om aan de leek uit te leggen wat de oorzaak is van autisme of aan autisme verwante stoornissen, wat er precies verkeerd loopt in het communicatieproces tussen deze mensen en mensen zonder dit probleem. Nee, in het boek laat hij de psychiater uitleggen dat mensen met autisme 'een paar planeten in hun bovenkamer missen'. Van een miskleun gesproken!

    Waarom niet uitleggen dat er geen typische autisten of mensen met een aan autisme verwante stoornis zijn. Sommige hebben dezelfde kenmerken, zoals er ook mensen zijn die sneller boos worden dan andere, of een talenknobbel hebben. Voor de rest lijden ze onder hun handicap die zich in allerlei gradaties kan manifesteren.

    Niet alle autisten of mensen met een aan autisme verwante stoornis - een groot onderscheid, zowel in beleven voor de betrokkenen als voor hun communicatiepatronen - kunnen, zoals de savant in Rain Man meteen zeggen hoeveel lucifertjes er in een doosje zitten, of een heel telefoonboek uit het hoofd opzeggen. Evenmin leven ze in een virtuele wereld zoals Ben X.

    Zoals met veel handicaps, is een aan autisme verwante stoornis het moeilijkst voor mensen die ze in lichte mate hebben. Op het eerste gezicht valt hun handicap niet op. Pas als je hun communicatie en hun body language, de uitdrukking in hun ogen observeert, besef je dat er iets 'anders' is. En dan is de vraag: wat? En hoe ga ik ermee om? En vooral hoe leer ik hen om met hun handicap om te gaan?

    Vooral voor jongeren is de situatie vaak dramatisch. Hun leeftijdgenoten kennen te weinig van deze handicap om door te hebben wat er aan de hand is. Resultaat: ze worden gepest en uitgesloten terwijl ze niet snappen waarom hen dit overkomt.

    Probeer het zo te zien: in een communicatieschema heb je een zender, een boodschap en een ontvanger. Als alle factoren gunstig zijn, dat wil zeggen als de zender zijn boodschap helder en duidelijk formuleert op een manier die voor de ontvanger perfect verstaanbaar is, dan komt de boodschap goed over en kan de ontvanger de gewenste feedback geven.

    Zijn er storende omgevingsfactoren, of zijn zender en ontvanger niet goed op elkaar afgestemd, bijvoorbeeld omdat ze een verschillende taal spreken, omdat er te veel lawaai is, of om welke reden ook, dan komt de boodschap niet goed aan en kan de ontvanger niet de gewenste feedback geven.

    Dit is precies wat zich voordoet bij mensen met autisme of aan autisme verwante stoornissen. De booschappen uit de buitenwereld komen niet toe zoals ze door de zender bedoeld waren en daardoor reageert de ontvanger niet adequaat, althans niet in de ogen van de zender! Vermits de zender, in dit geval, geen verstorende factoren ervaart - beide spreken dezelfde taal, er zijn geen storende omgevingsfactoren ... - begrijpt hij de niet adequate reactie niet, verbaast er zich over, ergert er zich aan, reageert er negatief op. Doet deze situatie zich een aantal keer voor, dan wordt de ontvanger als dom, achterlijk, onaangepast gecatalogeerd en voortaan uitgesloten en genegeerd.

    Ik geef toe, wie het probleem niet kent, weet niet meteen hoe hij dan wel moet reageren. De zender van de boodschap moet bereid zijn om zich empathisch en als een actieve luisteraar op te stellen naar de autistische mens tegenover hem. Als hij niet de verwachte reactie krijgt, moet hij voorzichtig peilen of zijn boodschap wel goed gedecodeerd is, bijvragen stellen, herformuleren ... Dat vraagt geduld en een oprechte bereidheid om te communiceren.

    Het zou goed zijn mocht dergelijke informatie breder verspreid worden. Zowel voor de autistische mens als voor de maatschappij zou dit het leven veel aangenamer maken. En het zou drama's, zoals bij de echte Ben X voorkomen.



    27-09-2007 om 13:24 geschreven door bieziebie  


    >> Reageer (0)
    26-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    In de zomer hou ik van salades. Ik ontwerp ze met alle mogelijke ingrediënten en sausjes. Maar zodra het frisser wordt, ga ik voor groentetaarten. Zoals vandaag. Guur is het, de regen die met bakken uit de lucht valt, nee, een indian summer hebben we dit jaar niet gehad. We hebben gewoon geen summer gehad!

    Wie zin heeft om een paar recepten uit te proberen, ga je gang!

    Basisingrediënt : een taartbodem van kruimeldeeg. (Verstoog van GB of Delhaize, Danone of eigen merk)

    Vulling :

    • Prei, in kleine stukjes of ringetjes gesneden
    • Prei en worteltjes in fijne plakjes gesneden
    • Courgette en worteltjes in fijne plakjes
    • Drie kleuren paprika in kleine stukjes
    • Champignons en worteltjes of prei in plakjes

    De groenten bij voorkeur eerst koken, hoewel niet echt zacht !

    De bodem in de taartvorm leggen, de uitgelekte groenten erop leggen, eier- + roommengsel erbij OF eier- + room+ geraspte kaas erbij (2 eieren per persoon).

    Wie niet zonder vlees kan, mag er spekjes of blokjes ham aan toevoegen. In blokjes gesneden kipfilet die je eerst in een bouillon gekookt hebt, kunnen ook.

    In op 200° voorverwarmde oven zetten en gedurende ongeveer een half uur à veertig minuten laten stollen. (Hangt van oven af en van hoeveelheid “natte materie” !

    Als alles netjes gestold is, opdienen gewoon of met salade.


    Je kunt ook individuele taartjes maken. Bij Dille & Kamille of in een kookwinkel vind je kleine springvormen.

    Smakelijk!

    26-09-2007 om 00:00 geschreven door bieziebie  


    >> Reageer (0)
    25-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Desiderata

    Go placidly amid the noise & haste, & remember what peace there may be in silence. As far as possible without surrender be on good terms with all persons. Speak your truth quietly & clearly; and listen to others, even the dull & ignorant; they too have their story.
    Avoid loud & aggressive persons, they are vexations to the spirit. If you com­pare yourself with others, you may become vain & bitter; for always there will be greater & lesser persons than yourself. Enjoy your achie­vements as well as your plans.
    Keep interested in your own career, however humble; it is a real possession in the changing fortunes of time. Exercise caution in your business affairs; for the world is full of trickery. But let this not blind you to what virtue there is; many per­sons strive for high ideals; and everywhere life is full of heroism.
    Be yourself. Especially, do not feign affection. Neither be cynical about love; for in the face of all aridity & disenchantment it is perenni­al as the grass.
    Take kindly the counsel of the years, gracefully surrendering the things of youth. Nurture strenght of spirit to shield you in sudden misfortune. But do not distress yourself with imagi­nings. Many fears are born of fatigue & loneliness. Beyond a whole­some discipline, be gentle with yourself. 
    You are a child of the universe, no less than the trees & the stars; you have a right to be here. And whether or not it is clear to you, no doubt the universe is unfol­ding as it should.
    Therefore be at peace with God, whatever you conceive Him to be, and whatever your labors & aspirations, in the noisy confusion of life keep peace with your soul.
    With all its sham, drudgery & broken dreams, it is still a beautiful world.

    Be careful. Strive to be happy.

    Max Ehrmann

    25-09-2007 om 20:57 geschreven door bieziebie  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aftellen!
    Nog dertien dagen en dan mag ik een magische zes voor mijn leeftijd schrijven. Als eerste cijfer, wel te verstaan. Zes vorige zesjes heb ik al gehad. En dit zesje is het eerste in een reeks van tien.

    Wat brengen me tien zesjes? Of beter, elf, want over zes jaar mag ik er twee schrijven! Zal ik ze ooit omgekeerd mogen schrijven? En vooral: hoe zou de wereld er dan uitzien ...

    Laat ik er maar niet over piekeren. Deze zes opent een heel nieuwe wereld. En daar wil ik in de eerste plaats van genieten. Door nieuwe dingen te doen, bijvoorbeeld. Zoals een blog beginnen op Seniorennet.

    Mijn blog mag zijn gang gaan. Ik vermoed dat hij een eigen leven zal leiden, liefst niet lijden. Zijn eigen kroenkelingen maken. Ik volg.

    25-09-2007 om 18:30 geschreven door bieziebie  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.SeniorenNet.be/junior_senior

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    25-09-2007 om 18:17 geschreven door  


    >> Reageer (0)


    Welkom op mijn blog!
    Archief per week
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!