.
Ik heb mij een nieuwe vrouw aangeschaft... ! Ja!
De huidige wordt al een dagje ouder en heeft nu en dan moeilijkheden om de haar toegewezen taken nog
naar behoren te vervullen...
De nieuwe is jong, ze komt uit Ghana en is daarom hoogstwaarschijnlijk
zwart, haar kapsel ziet er niet Afrikaans uit maar haar zwarte haar glimt
verdacht synthetisch... en ze strijkt al mijn hemden en nog wat andere prutsen voor
enige dienstencheques...
De twee vrouwen, de zwarte en de blanke, zijn ondertussen
beste maatjes geworden... en ik, ik moet
opletten voor wat ik zeg of doe... anders trek ik weeral eens aan het kortste
eind.
Verandering van spijs doet eten wordt wel eens beweerd...
niet dat ik nu in promiscuïteit ga leven maar een van mijn eerste vragen aan
Evelyn, want zo heet ze, was natuurlijk: kan jij ook koken?
Oh, yes... want bovendien spreekt ze Engels... Alle begin is
moeilijk, ook een tweede vrouw in huis halen... Nu ja, we verstaan mekaar goed intussen,
soms met een tekeningetje erbij of met wat rare handgebaren zoals je op
televisie weleens ziet doen voor de gehoorgestoorden...
Haar specialiteit in de keuken?
Fish soup!
Als begin klinkt dat goed, me also love fishsoup... wist ik haar duidelijk te maken.
Welke vis gebruikt ze daarvoor?
We love red fish and tilapia for this soup in my country....
Tilapia ken ik, dat ligt zelfs in de versafdeling van de
Colruyt te koop maar, red fish?
Misschien zalm ?
Yes, yes, salmon, very good...!
I prefer whole fish... voegde ze er ook nog aan toe.
Ja maar verdekke, een hele tilapia, tot daar aan toe maar
een, zij het een kleine zalm, om een potje soep te maken, dat zou toch van het
goede een beetje te veel zijn.
Ze bedoelde met veel handgebaar dat de vis niet tot filets moet
verwerkt zijn... er mochten ook nog graten in zitten, ook de kop.
Dat werd een probleem want op maandag is er nergens
behoorlijke verse vis te vinden. Evelyn komt alleen op maandag om mijn hemden
te strijken, weten jullie nog?
Filets van vis zou uiteindelijk ook goed zijn.
Zalmfilet had ik nu al in de diepvriezer, en herinneren
jullie nog het onderstaande stukje waar ik een harder gekocht had... toen reeds
met de bedoeling om er soep van maken. Die harder was terwijl reeds in filets
veranderd en lag kil als ijs te wachten op betere tijden in de vrieskast.
Het boodschappenlijstje werd dan: twee soorten vis, in
filets en uit de diepvriezer, omdat het maandag was. Tomaten, uien, onions zei
ze, wortelen en knoflook.
Wat nog, what else?
Red pepper! Oh yes, red pepper...!
Ik had het kunnen weten... Afrikaanse keuken zonder red pepper, pili-pili, chili pepper... dat bestaat toch niet, onmogelijk!
Vorige maandag was het dan zover... Evelyn zou een
demonstratie geven; vissoep op zn Ghanees. Het kind moet een naam hebben.
Ikzelf had s middags alles al reeds netjes voorbereid.
Een dikke wortel geschraapt, een ui gepeld, vier of vijf
teentjes knoflook gepeld en de vissen in de microgolf ontdooid. En vooral niet
te vergeten, in de Colruyt een pakje gekocht met daarin zeven pikante Spaanse pepers,
gekweekt in Belgium...! Twee gele, twee groene en drie rode... Spijtig was er
geen zwarte bij...
Evelyn wilde ook nog tomaten uit blik en verse tomaten...
Ik had net een pannetje met water op het vuur gezet en toen
het kookte er de twee verse tomaten ingelegd met de bedoeling om ze te pellen...
Toen kwam de nieuwe chef de keuken in en vond dat ik goed bezig was.
Vooraleer ik ook maar wat kon doen of zeggen, in een
oogwenk, lag de wortel, de ui, de knoflook en twee van de rode pepertjes
pardoes in hetzelfde pannetje bij de tomaten, alles op zijn geheel, ongesneden,
op zijn geheel.
Toen oordeelde ze dat het pannetje te klein was...
Ik wees dan waar de grotere potten en pannen opgeborgen
stonden.
Of ik een blender had?
Ikke, blender? Gebruiken ze nu in Afrika ook al blenders,
waar gaan we naar toe zeg... ?
Wel, ik heb een staafmixer van Bamix, een die ik ooit nog van
mijn broer gekregen heb en die ondertussen misschien al veertig jaar oud is, de
Bamix toch, ... mijn broer is nog ouder..
Of een mortier, een vijzel? Is dat niet goed want dat heb ik
ook... die staat als onnuttig ornament ergens in een hoekje te staan, stof te
vangen. Zoiets gebruiken ze toch in Afrika om maniok of fufu te stampen...?
No, no, now we use
blender... Er is dus toch vooruitgang
in Afrika te bemerken!
Verder valt er over de bereiding van de soep niet al te veel
te vermelden.
Ik heb de wortel en de ui nog snel uit het water gevist en
de groenten in kleinere stukken gesneden. Zij heeft nog een extra ui met de Bamix in een
beker met water tot moes herschapen en zo bij de soep gegoten... De stukken vis mochten nu ook in de vloeistof,
die nu toch inderdaad een beetje op soep begon te gelijken. Ik wilde de vissen
nog in kleinere stukjes snijden maar dat was niet nodig volgens de zwarte chef.
Toen de vis gaar was, en dat is bijna onmiddelijk, mocht diezelfde
vis weer uit de soep en dan de mixer er in... het resultaat was een soort rode
tomatensoep. Zijzelf was niet erg tevreden over het resultaat, er zaten te veel
rode velletjes in de soep... van de tomaten...
Lees drie alineas hoger... de communicatie met allochtonen verloopt
niet altijd zoals het zou moeten. De bliktomaten werden ook niet gebruikt. Wel
zocht ze naar een soort kleine tomaatjes in blik... ik weet nog steeds niet wat
ze wou.
Dan smaakte het soepje kennelijk ook nog niet naar haar zin
en ze zocht in de kruidenkast naar bruikbare specerijen. Nu heb ik niet al te
veel specerijen of kruiden in huis, ik vind dat alles maar moet smaken naar wat
het zou moeten smaken zonder al die toevoegingen...
Zij kende de naam niet van de specerij die ze
wilde...maki, zocht ze.. voor mij een even groot vraagteken als voor jullie
lezers warschijnlijk. Volgende keer zal ze het bewuste kruid in de African
shop kopen... Goed voor een volgende
pot soep vrees ik.
Misschien wat peper en zout?
Onze gewone witte of zwarte peper kende ze amper en zout
heeft ze er bij gedaan, een snuifje van tussen haar twee kleine zwarte
vingertjes...
Ook ik heb eens geproefd, en zoals te verwachten heb ik een
halve minuut naar adem staan snakken...
Eindelijk, maar eigenlijk was het in een recordtempo, was de
soep klaar voor consumptie... een rode soep met daarin vier grote brokken vis.
We eat this with rice,
voegde ze er ook nog aan toe...
Of ze wilde mee-eten?
No, no... ze wilde
naar huis. Ze wist wat ze had klaar gemaakt...!
Ik heb nadien de stoere macho gespeeld en mijn portie soep helemaal
zonder verpinken naar binnen gewerkt... het zweet brak me wel langs alle kanten
uit, maar als je twee vrouwen hebt te onderhouden moet je ze ook imponeren,
anders speel je ze even snel weer kwijt...
De overblijvende, de blanke vrouw, heeft ook haar best
gedaan om niet uit de toon te vallen maar ik mocht toch de rest van haar kom soep
hebben.
Over die rode pepers... iedereen weet wel dat je daar
voorzichtig moet mee omspringen maar iedereen heeft ook een andere resistentie
tegen die pikante dingen. De Afrikanen en Aziaten eten die pepertjes als
snoepjes terwijl wij reeds beginnen te zweten, alleen nog maar bij de aanblik
ervan!
Mochten jullie ooit proberen om dit soepje na te maken,
gebruik dan gelijk welke vis, je proeft toch niet dewelke je eet.
Gebruik slechts een klein stukje rode peper... of haal de
zaadjes eerst uit de vrucht.
Indien jullie het nog niet wisten, het zijn de zaadjes en
vooral de zaadlijsten van de rode pepers die de scherpte, de pikantheid geven!
Dus haal die zaadjes er eerst uit en het zal al heel wat beter meevallen met de
pikantheid.
Nadien, als je gedaan hebt met dit ontzadingswerkje, ga
dan niet naar het toilet vooraleer je, je, handen zeer grondig geschrobd hebt
met olie en gewone zeep, geen detergent... maar indien je mij niet gelooft
...!?
De volgende dag heb ik de rest van de soep opgewarmd en de
pikantheid was al voor een groot deel verdwenen... Iets wat ik niet wist... misschien is dit
niet altijd zo maar het zou ook wel eens kunnen dat door het doortrekken van
alle smaken de scherpte van de pepers ook deels verdwijnt...
Volgende keer zal ze chicken soup maken. Ze kent een
winkel waar ze kip verkopen voor twee en een halve euro per kilo.... het zal dus
cheap chickensoup worden...
|