Wat is het nationale gerecht van de Belgen ?
Biefstuk, friet....Dat was misschien zo, al efkes
geleden zelfs....
Vraag maar na . Het antwoord nu is : spaghetti, pizza
en scampi, sommigen spreken over scampies en nog anderen over schampies maar ze
bedoelen allemaal hetzelfde ! De Italiaanse keuken is in opmars!
Vraag dan even wat een scampi is en niemand weet het
....
Ah, ja, zijn dat geen gambas ???
Even verduidelijken; scampi zijn garnalen, gewoon
grote garnalen en gambas zijn ook grote
garnalen, simpel toch !
De taalverwarring heeft ook hier weer toegeslagen.
Een garnaal heeft nu, puur toeval, in het Frans of in
het Italiaans een beetje een andere naam.
Vermits die grote garnalen onze keuken
binnengedrongen zijn via buitenlandse keukens zoals de Italiaanse en de Chinese
keuken hebben wij ook die Italiaanse ( en andere ) benamingen over genomen.
Over gans de wereld bestaan er ongeveer 3000 garnaalsoorten . Zestig soorten
daarvan worden aangeboden voor consumptie. In onze taal zijn het allemaal
garnalen....groot of klein.
In het Engels maakt men taalkundig een onderscheid
tussen kleine en grote garnalen. De kleine zijn shrimps en de grotere noemt
men prawns.
De Fransen spreken over crevettes, des bouquets en
eveneens over gambas.
In Italië heeft men het dan weer over scampi en de
Spanjaarden kennen gambas...en ook nog andere namen.
De Nederlanders spreken over zoetwaterkreeftjes
dacht ik, zeg het mij als ik fout ben...en ze bedoelen daarmee het beestje dat wij
scampi noemen...is iedereen nog een beetje mee ???
In België is het zo dat alle grote garnalen zonder
kop, meestal in diepvries, scampi ( geen scampis) genoemd worden en alle grote garnalen, met kop, worden
gambas genoemd. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen het feit of de
diertjes gekweekt, want ze worden gekweekt, worden in zoet water of in
zeewater. De scampi zijn zoetwatergarnalen en de gambas zijn zeewatergarnalen.
Scampo is een Italiaans woord wat garnaal betekent,
het meervoud hiervan is , scampi. Indien u in Italië reist en om scampi vraagt
krijgt u onze langoustines
voorgeschoteld. Dit alleen maar om het moeilijk te maken natuurlijk. In Spanje
noemt men dezelfde grote garnalen gambas, of camarones of carabineros.
In de Chinese restaurants serveert men Chinese
garnalen maar dat zijn eigenlijk tijgergarnalen.
Dus zeewatergarnalen.
Alle reuzen zoetwatergarnalen, die wij dus scampi
noemen, worden gekweekt. De diertjes worden gekweekt in Azië of Zuid-Amerika,
soms als huisvlijt, waardoor de prijs ook fel gedaald is. Bijna altijd gaat het
om de Macrobrachium Rosenbergii een
grote garnaal met zeer fijne en lange scharen. Wegens problemen bij het
transport worden deze scharen en de kop er af gehaald. Er is trouwens weinig
aan te eten.
Ze worden steeds diepgevroren verkocht, dit ook weer
wegens het transport. Schaaldieren bederven zeer snel.
Kijk op de diepvries verpakkingen, daar staat, verplicht
, de soortnaam ; Macrobrachium Rosenbergii ...wat betekent, met grote
armen...
Op de foto is een volledige, intacte scampi te zien, met zijn scharen, of zijn
het een soort pootjes ?
Spijtig voor het beestje maar het is reeds op mijn bord
beland...en het heeft daar niet lang gelegen.
In ongekookte toestand is de kleur een blauwachtig
zwart, zoals onze Noordzee kreeften.
De gambas zijn zeewater-reuzengarnalen , ook
veelal diepgevroren te koop aangeboden. Bij deze garnalen laat men de kop er
aan. Dikwijls gaat het om de zogenaamde Chinese tijgergarnalen.
( penaeus )
Deze zeegarnalen zijn smakelijker dan de zoetwater
broertjes of zustertjes. Maar over smaken en kleuren....
Nog een beetje extra informatie :
Noordzeegarnalen
: dit zijn de kleine grijze garnalen die hier goed gekend zijn en die vooral
gepeld worden aangeboden.. Zeer smakelijk . Dus onze gewone grijze garnaal. (
Crangon crangon)
Noordse garnalen
: Bijna altijd in diepgevroren toestand ; een grotere rood roze garnaal
met smakelijk vlees. Ook wel Groenlandse garnaal of pandalusgarnaal genoemd ( Pandalus borealis )
Steurgarnalen
: kleinere bleek roze garnalen die op vele plaatsen voorkomen , met roze
vlees, soms zelfs witachtig. Sommige zijn smakelijk. Vooral bekend is de Franse
bouquetgarnaal die het vooral decoratief goed doet op zeevruchtenschotels.
De kleinere soorten worden ook gepeld verkocht. (Palaemonidae)
Roze garnalen
: Dit zijn soorten die vooral gevist worden in de Middellandse zee en
aan de Afrikaanse en Indische kusten. Het zijn grotere soorten . Ze worden soms
vers maar dikwijls diepgevroren verkocht. Meestal smakelijke garnalen. De
meeste van deze garnalen kunnen dus gamba genoemd worden. ( Penaeidae ) Veel
ingevoerd uit Brazilië. Meestal worden ze ontdooid verkocht en ze zijn behandeld
met massas bewaarmiddelen.
Tijgergarnalen
: Deze behoren tot bovenstaande groep, de roze garnalen, maar ze zijn
een soort apart. Het zijn deze garnalen die in de Chinese restaurants ,
Chinese garnalen genoemd worden. Men herkent ze gemakkelijk aan de
dwarsstrepen op het pantser. Een grote tijgergarnaal kan tot 250 gram wegen per
stuk.... ( Penaeidae monodon )
Reuzenzoetwatergarnalen : reuzengarnalen die
diepgevroren verkocht worden zonder kop. Ze worden gekweekt in tropische
wateren. Dit zijn de garnalen die wij dus scampi noemen.
( Macrobrachium
Rosenbergii )
De aanduiding van de grootte op de
diepvriesverpakking is ook een bron van verwarring : in principe betekent de
aanduiding 13/16, (dit als voorbeeld,) dat er 13 tot 16 stuks voorkomen per
Engelse pound, ruw gewicht ( 545 g ) . Des te minder garnalen per pound des te
duurder het product. Maar nu zijn er landen die vooral exporteren naar Europa
die op het goede idee gekomen zijn om het aantal garnalen per gewicht aan te
duiden in kilogram .... uitkijken dus.. alle gegevens staan op de verpakking,
zij het in het Engels! Het aantal stuks staat soms aangeven op de verpakking en
doorgaans zitten er minder in dan vooropgesteld !
|