Russisch ???
Nee, het woord wordt nog geregeld gebruikt alhoewel het de
laatste ( reeds vele) jaren vervangen wordt door een andere uitdrukking: amuse
gueule. De term zakouski bestaat reeds een eeuwigheid en is
duidelijk ontstaan in Rusland, ten tijde van de Tsaren. De Franse koks waren
daar toen degenen die de plak zwaaiden in de keukens van de Russische
aristocratie. Ze volgden wel de regels van de Russische eetgewoontes.
Voor het communistische regime had men er de gewoonte om in
de restaurants en eveneens thuis bij grote gelegenheden, in een vertrek dat
aanpaalde aan de eetplaats of het restaurant diverse kleine koude en warme hors
doeuvres op te stellen in buffetstijl met daarbij sneetjes wit en bruin brood
en vooral diverse likeuren en sterk alcoholische dranken zoals wodka, jenever,
kummel, pomerans, arak, anisette enz...
De hors doeuvres konden bestaan uit gerookte en gezouten
zalm en steur, sigui, garnalen, worstsoorten, kaviaar zowel vers als gezouten
enz... Warm waren er diverse bouchées, tartelettes, croustades, dartois,
timbaaltjes enz...
Aan deze zakouski werd zeer veel aandacht besteed. In Sint
Petersburg waren deze hapjes permanent aanwezig in de restaurants. Vooraleer
aan tafel te gaan passeerde men door de kamer en nuttigde er enkele van deze
hapjes en dronk er rechtstaande enkele glaasjes bij.
Tijdens dezelfde periode noemde men in Frankrijk deze kleine
hapjes dan ook :
les hors doeuvres . Hetgeen dat dus buiten de maaltijd
viel !
Later werden deze hors doeuvres wat uitgebreider gemaakt
en werden ze opgediend als koud voorgerecht. Zeer dikwijls als een soort
buffet.
In het begin van de zestiger jaren heb ik het nog
meegemaakt, een buffettafel met daarop allerlei gerookte vissoorten,
worsten.... kijk hierboven...juist hetzelfde ....
Toen was het niet meer gratis, want deze hors doeuvres werden toen aanzien als voorgerecht en
moesten dus betaald worden.
De gerechtjes konden zowel warm als koud zijn.
Dan is het gebruik een beetje verdwenen. De keuken evolueert
steeds maar en er werden aparte koude en warme voorgerechten gemaakt... Basta !
Geen hors doeuvres meer !
Toch bleef de gewoonte voortleven, denk maar aan de
recepties van enkele tientallen jaren geleden. Sorry, voor de jeugd, die dat
niet meer kennen.
Het klassieke was toen om allerlei dranken te serveren,
champagne, schuimwijn, aperitiefjes, enz...met daarbij een grote schaal met
allerlei toastjes. In de luxe versie waren er ook warme hapjes bij...
Ook in Spanje en Italië en nog zo wel een beetje links en
rechts kreeg men, als men aan tafel ging een hapje...zo maar... de Spaanse
tapas zijn zo ontstaan.
De primos en ensalatas.
In Griekenland en Turkije en omgeving noemt men ze de Meze!
Het verschil met vroeger is wel dat dergelijke versnaperingen
nu moeten betaald worden.
Vroeger werden ze ook betaald hoor, maar t viel niet zo
op...!
Dan is plotseling het woord amuse gueule ontstaan.
Gewoon hetzelfde als vroeger, maar weer, een hapje dat
gegeven wordt bij het begin van de maaltijd en dat (ogenschijnlijk) niet
aangerekend wordt.
Het woord amuse gueule dat dus letterlijk zoiets betekent
al bakkes- of smoelverwenner, werd niet zo goed onthaald, noch in Frankrijk,
noch in België en werd al snel veranderd in een iets lieflijkere uitdrukking
als :
Amuse bouche,
Mise en bouche,
Verrine, ( zeer nieuw nu in de Franse keuken)
Aperitif dinatoire , enz;..
Amuses,
Amuusjes
Mondverwennertjes
Proevertjes,
Hapjes, koud of warm...
Er zullen er nog wel wat bestaan.
Nu is het een beetje het uithangbord van de restaurateurs
die er mee de kwaliteit van hun zaak promoten door reeds vooraf een
proevertje te serveren, voor men zijn bestelling plaats.
Een hors d oeuvre als het ware !
Ik heb deze schrijvelarij opgezet omdat ik, wij, vorige
week, examen gehad hebben.
Kijk even hier, wie er examen gedaan heeft..!
En vooral omdat ik mooie fotos heb kunnen maken van de
aperitiefhapjes die er toen gemaakt geweest zijn.
De
ganse serie staat hier!
(Ik hoop maar dat het juist is want die kerels van Webshots
- ( of madammen) - veranderen hun systeem om de vijf botten ! Zoek naar :
Examen Syntra 2006)
De meest voorkomende fout die er gemaakt wordt bij
dergelijke hapjes, is dat men geen honger meer heeft na het nuttigen van zo
een drietal hapjes....
En nu maar likkebaarden....
Vijf fotos op de blog , das even werken hoor..
|