Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    09-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frieten bakken

    Denk nu niet dat ik hier nogmaals het warme water zal uitvinden. Maar ik ga toch maar eens proberen.

    De Belgen zijn de best frietbakkers, hebben ze toch altijd gedacht, maar er heerst een malaise.... Bij navraag blijkt dat de modale huisvrouw ( aan de haard ) geen behoorlijke frietjes meer kan bakken. Erg hé...

    Een reden om eens te onderzoeken wat er allemaal fout gaat.

    Ik moet hier toegeven dat het misschien twintig jaar geleden is dat ik nog een pak friet van ’t kraam gegeten heb. Wel is er hier achter het hoekje een frituur waar het storm loopt, daar wil ik wel eens een frietje gaan kopen....Maar idem. Dat zijn niet meer de frieten van weleer.

    Als de wind juist staat krijg ik wel de “stank” cadeau ! Want na een tijd wordt dat ervaren als stank, wat ook weeral bewijst dat er iets fout is met onze nationale friet.

    Inwoners van Antwerpen zullen het nog wel weten. Op het pleintje aan het “Steen” stond een frietkraam. De geur die daar verspreid werd was gewoon om je het water uit de mond te doen lopen... Er waren er nog wel enkele, aan de Hoogstraat bijvoorbeeld. Ik wil hier geen frietkoten discrimineren!!!

    Wat hebben we nodig om friet te maken ?

    Zeer weinig: aardappelen, bakvet, zout. Dat is alles !!!

    Zoals bij zovele recepten is het steeds hetzelfde, des te eenvoudiger, des te moeilijker.

    Alles moet op haren en snaren staan om tot een optimaal resultaat te komen.

    Ten eerste de aardappelen.

    Eigenlijk kunnen we hier kort over zijn. Gebruik “bintjes”! Dat zijn de aardappelen die we er  altijd voor gebruikt hebben sinds het ontstaan van dat aardappelras.

    Alhoewel, er zijn er betere...maar die zijn duurder en uiteindelijk is het een kwestie van smaak en ook de mogelijkheid om er aan te komen. Belle de Fontenay, Spunta, Rosa, Charlotte, dit zijn aardappelsoorten die “vlot” verkrijgbaar zijn en die goede tot zelfs zeer goede frieten opleveren.

    Frietaardappelen zijn gewoon, grote aardappelen. Altijd bintjes.

    Ten tweede het snijden van de aardappelen.

    Deze moeten liefst zo dik mogelijk gesneden worden.

    Fijne frieten slorpen zeer veel vet op en worden daardoor slecht verteerbaar en leveren uiteraard massa’s calorieën op.

    Technisch spreekt men over een drie tot viertal soorten friet.

    De “pommes allumettes” , vertaald tot stekjesaardappelen. Een doormeter van ongeveer 5 millimeter. De lengte wordt bepaald door de lengte van de aardappel maar deze zou toch minstens zeven centimeter moeten zijn.

    De “pommes mignonette” , ongeveer hetzelfde als hierboven, best vertaald tot “fijne friet”. De doormeter is ongeveer zeven tot acht millimeter.

    De “pommes frites” , de frieten dus. Hier is de doormeter ongeveer een centimeter.

    Bij twaalf millimeter spreekt men over boerenfriet of frietkotfriet of zoiets dergelijks.

    Dan zijn er nog de Franse “pommes pont-neuf” , zeer dikke frieten van ongeveer twee centimeter doormeter. Ze worden steeds per zes stuks geserveerd. Opgestapeld op een torentje.

    De grote trend nu is de “handgesneden friet”, dus onregelmatig. Of bedoelen ze hiermee misschien  frieten die niet uit de diepvries komen ? Kan het nog gemakkelijker? De Franse term hiervoor is “cache misère”...of ook, ’k kan het niet .

    Nu de aardappelen gesneden zijn, rest er ons de keuze. De gesneden frieten wassen of niet wassen?

    Ik weet het niet!

    De frietkotbazen zweren om niet te wassen. Alleen drogen in een doek.

    Ik was ze altijd, kwestie om het vrijgekomen zetmeel weg te spoelen. Dit doet anders de frieten aan mekaar kleven, zeker als er gebakken wordt in kleine friteuses of met te grote porties tegelijk.

    Ten derde , het bakvet.

    Ik spreek hier wel degelijk over vet.

    Uit gezondheidsoverwegingen is men reeds vele jaren terug overgegaan tot het gebruiken van olie om frieten te bakken. Toen is alles fout gegaan !

    Hierdoor verkrijgen we smaakloze, slappe bleke toestanden die maar een schijntje zijn van wat een echte friet moet zijn !

    De fabrikanten van olijfolie en de EU hebben dan nog een tandje bij gestoken door te beweren dat olijfolie ook geschikt is om frieten te bakken. (?)

    Een echte goede friet wordt gebakken in rundvet. Geraffineerd rundvet is nog beter. Nu, bijna nergens meer te vinden. Het zeer bekende merk van vroeger was : OZO....

    Ooit heb ik honderden kilo’s rundvet uitgesmolten om daar dan frieten in te bakken! Dat waren  nog eens tijden, jongens....Lekkere frieten....Van heinde en verre kwamen ze er voor.

    En de geur, onnavolgbaar...

    De frituristen gebruiken nog steeds een speciale vetsoort, alleen verkrijgbaar voor beroepsbakkers en dat bestaat uit geraffineerd rundvet en een gedeelte paardenvet.

    Het is ook dit vet dat die speciale onbestemde geur afgeeft die het water uit de mond doet lopen.

    ( Zoals bij dat frietkot aan het “Steen”.)

    Betekent dit nu dat we met zijn allen terug op zoek moeten gaan naar rundvet ?

    Nee, natuurlijk.

    Ik bedoel alleen dat we thuis er nooit meer zullen in lukken om goede smakelijke frieten te bakken zoals weleer.

    Ik zie mijn mailbox reeds vollopen met reacties van ; ik bak zeer lekkere frietjes met olie van merk XYZ...en die zijn zeer lekker...   Mogelijk, maar zij hebben nooit iets anders geproefd dan die slappe weke of droge toestanden van tegenwoordig...

    Let ook op voor frieten die gebakken zijn of voorgebakken zijn in palmolie of synthetisch gehard vet. Het risico op cholesterol is daar nog veel groter dan bij het gebruik van rundvet.

    Dus een goede raad: eet frietjes, geen probleem, maar doe dat niet te dikwijls en maak er dan een feest van in plaats van de friet te gebruiken als onbestemde begeleider bij gebrek aan inspiratie.

    Bij ontbering van rundvet , wat bij de meesten wel zo zal zijn, gebruik dan olie die bestand is tegen hoge temperaturen. Arachideolie, zonnebloemolie...Speciale frituurolie kost alleen maar meer maar haalt verder niets uit.

    Het afbakken.

    Het voorbakken gebeurt bij ongeveer 160°C en het nabakken bij 180°C.

    Deze temperaturen zijn gemiddelden. Thermostaten zijn zeer onbetrouwbare instrumenten.

    De professionele bakkers, die van het frietkot dus, bakken meestal op lagere temperaturen.

    Wel beschikken zij over apparatuur die niemand zich thuis ook maar kan veroorloven.

    Hun bakketels bevatten bijvoorbeeld 25 liter of meer bakvet en daarin wordt één portie friet gebakken. Hoeveel daalt de temperatuur van het bakvet ?.... Nul !

    Doe dat thuis in zo een klein friteuseke van de 50 euro en wat gebeurt er dan ?

    De temperatuur daalt tot onder het nulpunt bij manier van spreken en de friet verzuipt, zuigt zich vol met vet of olie! Krokante frieten, vergeet het maar.

    Een fout die ook dikwijls begaan wordt is de volgende ; de frieten worden gesneden, voorgebakken en dan gaat men onmiddellijk een tweede bakbeurt geven.    

    Niet doen.

    Wacht nog even, drink nog een pintje of een aperitiefje....

    De frieten moeten koud zijn vooraleer men ze een tweede keer afbakt !!!

    Ze overnacht laten afkoelen in de koelkast is nu ook niet echt nodig. Dit geeft een zeer droge en absoluut niet lekkere friet. Dezelfde smaak als wat die diepgevroren droge pseudo frieten opleveren.

    De consument blijkt uit oogpunt, gemak, alles te aanvaarden....zelfs diepvriesfrieten, god zij geklaagd...

    Een portie frieten mag hoogstens een zesde bedragen van de hoeveelheid bakvet, olie....

    Dus in een friteuse van 2 liter inhoud kan maar 330 gram aardappelen in een keer afgebakken worden! Dat is niet veel hoor !

    Bij het voorbakken zijn de frieten gaar als ze beginnen te zingen....Ja “zingen”!

    Dit is zeer duidelijk hoorbaar. Er ontstaan sissende en fluitende geluiden die uit de frituurketel opstijgen, zoiets als een engelenkoor...

    (Als er ondertussen oorverdovende geluiden uit de luidsprekers opstijgen van de “Rolling Stones” die “No Satisfaction” kunnen krijgen, ja dan hoor ja dat natuurlijk niet! )

    Een andere truc bestaat er in om in een mogelijk gare friet te knijpen. Als hij volledig meegeeft, dus tot moes kan geknepen worden tussen duim en wijsvinger dan is ie goed. Maar dat is zeer heet en het moet zeer snel gedaan worden, anders houdt men er verbrande pootjes aan over!

    De tweede keer afbakken is kinderspel. Zet de temperatuur van de frietketel even hoger, 180°C, dus, of stook de kolenkachel extra op...Bak de afgekoelde frietjes nu kalm en rustig tot ze een mooie bruine kleur verkrijgen. Voor mijn part hoeft de temperatuur zelfs niet boven de 160°C uit te komen...

    Hussel ze nadien omhoog in een grote zeef om het overtollige vet te verwijderen maar dit is ook meer een “wishful thinking” dan realiteit... In het frietkot is dit wel een spektakel... Een stukje keukenrol in een kommetje doet ook wonderen. Even schudden!

    Nu rest nog alleen het opeten.

    Ik ga daar nu niet verder op ingaan want dan ben ik morgenmiddag nog bezig...

    Ja, ja , het zout op de frieten!

    Ieder doet er mee wat hij wil, mijn part moet het ! Maar ieder zijn meug. Met of zonder.

    Zorg er wel voor dat het zout niet in de friteuse terecht komt zoals ik wel eens zie gebeuren.

    Dat helpt het frietvet onherroepelijk naar den duivel.

    Over mayonaise heb ik hier lang geleden reeds een en ander geschreven. Tik in de zoekfunctie: mayonaise...Waarom ???



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (13)

    15-08-2011
    twijfelaar
    OZO is volgens mij nooit OSSEWIT geweest ,maar zonnebloemolie . Waaarschijnlijk met een of ander stremmiddel erin . NOU?

    15-08-2011, 11:58 Geschreven door somers


    07-11-2010
    Echt lekkere en verteerbare frietjes
    Eerst een vooral is het wel degelijk mogelijk om lekkere frietjes te bakken die gegarandeerd goed verteren, ook door gevoelige magen. Helaas kan je dat vet niet als particulier kopen. Ik gebruik het in mijn frituur. Verder is het zo dat je thuis wel lekkere frietjes kan bakken, maar ze zullen nooit dezelfde kwaliteit halen als deze in een frituur, onafgezien nog van het enorme (brand)risico om ze zelf thuis te bakken. Frietjes hebben nl. ruimte nodig om te bakken en ze moeten vrij precies op temperatuur gebakken worden (en die is behoorlijk verschillend in voor- en afbak). Ze moeten opgeschud worden en tussen de 2 bakbeurten heel goed afkoelen. De baktijden moeten ook gerespecteerd worden. En vergeet niet dat vet ook bederft tijdens het gewoon stilstaan in je kast ! Je hebt thuis geen middelen om de kwaliteit van het vet te testen.

    07-11-2010, 20:41 Geschreven door Fons


    14-07-2009
    Ossewit
    Kunt u mij vertellen bij welke bedrijven ik ossewit kan verkrijgen. Met vriendelijke dank voor uw medewerking. Ruud Klokgieter

    14-07-2009, 10:11 Geschreven door Ruud Klokgieter


    18-03-2009
    FRIETJES GEBAKKEN IN OLIJFOLIE
    ik heb met aandacht uw verhaal van de frietjes gelezen, het water komt me in de mond.Maar de tijd blijft niet stilstaan en ik heb, om gezondsheidsredenen moeten afzien van uw lekkerte frietjes gebakken in vet. Ik ben op zoek gegaan naar een alternatief en.. jawel gevonden. Ik heb een olijfolie gevonden, speciaal geproduceerd voor het bakken van frietjes, en het is nog uitgevonden door een Belg ook. Ik kan het alleen maar aanraden, het is lekker en gezond (bevat enkelvoudige onverzadigde vetten, omega3 en 9 en geen cholestrol) de naam van de olie is PATANEGRA.het is wel nog heel nieuw en moeilijk verkrijgbaar.

    18-03-2009, 16:13 Geschreven door patrick


    12-06-2008
    frieten
    weet nu dat je een gloeiende hekel hebt aan geiten

    12-06-2008, 18:42 Geschreven door philippe


    09-06-2008
    frieten
    ossewit,ozo allemaal goed maar als ik afgesmolten vet van geiten of schapen of varkens heb gaat er een grote soeplepel van bij het frituurvet.

    09-06-2008, 20:27 Geschreven door philippe


    23-11-2007
    lekker
    Tof dat frietverhaal. Ik durf niet met echt rundsvet te bakken, kwestie van een brave dochter te zijn. Maar u haalt mij over de streep. Volgende keer bak ik in OZO Smiling Birgit

    23-11-2007, 19:29 Geschreven door Smiling Birgit


    10-10-2006
    Fonpruuver
    Bedankt voor jouw verhaal over frites. Ik ben al jaren beaig om de frites uit de jaren zestig te evenaren. Ik gebruik daar rundervet voor wat ik zelf uitsmelt. Deed er tot nu toe op advies van mijn slager ook wat reusel bij maar ik vind dat toch niet zo'n succes. Ga het nu proberen met wat toevoeging van paardenvet. Weet Jij de verhoudingen. Ik heb geprobeerd om in België aan dierlijk fritesvet te komen maar dat is volgens mij voor thuisgebruik niet meer in de handel te verkrijgen. Misschien heb jij een tip. Groetjes Fon

    10-10-2006, 08:51 Geschreven door Fon de Laat


    05-10-2006
    friet
    ossevet, ossewit, gelukkig toch nog in veel winkels te verkrijgen. -een stevig takje peterselie in het vet, houdt de geur wat rustiger. -frieten niet wassen! te veel voedingsstoffen gaan verloren, wel zeer goed drogen in handdoek. -een derde keer bakken mag ook.

    05-10-2006, 17:04 Geschreven door marleen huyghe


    13-09-2006
    mooi artikel
    erg dat de draditie om thuis lekkere frieten te bakken dreigt verloren te gaan de keuze van het frituurvet : hier liggen de meningen misschien uiteen Regelmatig verversen en er geen" troep" zijn wellicht belangrijker ??

    13-09-2006, 22:20 Geschreven door fijnefrietjes


    11-09-2006
    wauw
    voila de reacties komen. Ik zal ook wel van de oude stempel zijn zeker als ik zeg dat ik de frietjes NIET bak in olie, maar die benaming kan me gestolen zijn. Ik bak de frietjes hier thuis al jaren in rundsvet. (naam ga ik hier niet noemen) Trouwens het is al vermeld. Je kan het in elk geval allemaal smakelijk vertellen. Ne mens zou zo beginnen om frietjes te bakken, maar zoals je zei, teveel is teveel hihihi bloem27.gifKlaproosje1

    11-09-2006, 18:18 Geschreven door klaproosje1


    09-09-2006
    Frieten
    Heb hier gisteren in Frankrijk nog een kleine "couleuvre" het huis uit moeten jagen en de grote couleuvre ligt zich regelmatig te zonnen naast de oude stenen muur. (Ringslangen ) Totaal onschuldige beestjes, ongevaarlijk....Maar cobra's ! Groeten....

    09-09-2006, 12:42 Geschreven door Nicolay


    Frieten
    Mijn moeder, die toch een vrij gerenommeerde kokkin was, zwoer bij Ossewit en aangezien de appel niet ver van de boom valt, gebruik ik dat ook, overigens met succes, want mijn frieten mogen zich geregeld in loftuitingen verheugen.

    09-09-2006, 10:53 Geschreven door Smiling Cobra


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!