Nog maar pas gisteren heb ik iets gemaakt waarvan de naam mij onbekend is
Nochtans
ken ik deze snack reeds lang en het principe waarop het ontstaat ken ik reeds
veel langer dan heel lang
Maar
hoe het heet???
Dan
maar wat gaan zoeken op het internet via "foto's" zoeken en zo kwam
er wel wat uit de bus maar geen enkele Nederlandse naam en over de manier van
bereiden bestaan veel verschillende versies. Soms
gaat het bij dezelfde naam zelfs over andere bereidingen..
Drie
namen heb ik gevonden: porc rinds, porc cracklings, en chicarones
Gefrituurde
luchtig gepofte varkenszwoerden!
Dan
heb ik zelf maar een naam uitgevonden: zwoerdkrokantjes!
Ik
kocht het vroeger wel eens in de Chinese supermarkt waar het product is te koop
in zakjes zoals chips en daarmee is het ook te vergelijken maar het is tien
maal lekkerder
Vind ik toch!
Nu
had ik nog een vrij grote lap varkenszwoerd in de diepvriezer zitten. Een
restant van de vorige kop-, paté en pensenmakerij.
Volgens
één van de gevonden recepten moest het zwoerd gekookt worden, in stukken
verdeeld en nadien gedroogd worden. Als laatste worden de gedroogde vellen dan
gefruit in heet varkensvet. Laat mij er maar onmiddellijk aan toevoegen dat ik
gewoon een frituurpan, gevuld met olie, gebruikt heb.
De
grootste moeilijkheid zal zijn om het zwoerd te vinden maar iets of wat slager
moet het wel hebben want zwoerd wordt veel meer gebruikt dan je wel zou denken.
Destijds in Frankrijk was het gewoon te koop bij de slager. Daar lag zwoerd in
de koeltoog, opgebonden tot rolletjes en het diende om mee gekookt te worden
met witte bonen of in de cassoulet.
Het
vet moet zoveel mogelijk van het zwoerd verwijderd worden. Doe dit door een
scherp mes bijna horizontaal aan de vetkant van het zwoerd te zetten en zo het
vet weg te snijden. Een beetje krabben op het vet helpt ook.
Strooi
ruim zout aan de vetkant van het vel en rol alles op tot een rol. Leg deze rol
een 24 uur in de koelkast.
Kook
het zwoerd nu gaar in gezouten water. Een uur zal wel goed zijn.
Nu
moet dit glibberige zwoerd nog gedroogd worden. Kurkdroog moet het worden.
Leg
daarvoor het in stukjes gesneden zwoerd op een plaat en droog ze in een oven
bij een temperatuur van ongeveer 75 graden. Zo nauw steekt dat niet, als het
vel niet kleurt is alles ok. Tot twaalf uur mag het in de oven maar dan wordt
je zot door dat gezoem van de oven
Dan
heb ik de stukken gedroogd zwoerd nog enkele dagen buiten de oven laten verder drogen.
Nu het buiten goed warm was heeft de zon de rest van het werk gedaan.
In
principe moeten de stukken zwoerd zo droog en hard zijn dat ze in stukken
breken als ze op de vloer vallen. Dit duurt alles bij mekaar toch wel een
drietal dagen.
Verwarm
nu de frituur op 180°C en dompel de stukjes zwoerd er in, niet al te veel
tegelijk. Na een dertigtal seconden beginnen ze te zwellen en zich op te
rollen. Schudden met het frituurmandje helpt, dan gaat het opzwellen blijkbaar
beter.
Het
resultaat is een zeer krokante snack
die gemakkelijk zelf te maken is en vrij
onbekend is bij het grote publiek. De structuur is een beetje zoals die van
kroepoek maar grover.
De
zwoerdjes kunnen nog extra bijgekruid worden met andere specerijen zoals
paprika, currypoeder enz
Deze
crackers blijven een 24 uur lang krokant. Misschien worden ze terug krokant
door ze later even in een hete oven te schuiven. Bij mij was dat niet nodig
want na een uur was er reeds niets meer van terug te vinden.
Nu herinner ik mij dat ik hetzelfde principe
toepaste bij het maken van decoraties voor koude buffetten. Nu spreek in wel
over ongeveer vijftig jaar geleden, het idee gevonden in de "Larousse
Gastronomique" van toen. Nu is dit soort decoraties
compleet"out".
Daarvoor
werden vellen droge gelatine in de frituur gegooid. Die zwollen dan op tot
grillige krullerige structuren waarmee je koude schotels kon
"versieren".
Wat
is gelatine? Antwoord : pure eiwitten.
Wat
is varkenszwoerd. Antwoord; pure eiwitten plus vet
Dit
geeft mij het idee om eens het volgende te proberen: eerst gelatine oplossen in
een klein beetje heet water. Daar een sterke smaakstof aan toe voegen en deze
gelei nu uitgieten op een grote platte plaat en terug laten uitdrogen. De
verharde stukjes daarna frituren
Doen
!
Een
variant van deze gepofte zwoerden maakte ik, weer eens lang geleden, als
decoratie en als snack.
Hiervoor
zijn er twee mogelijkheden. Als basisgrondstof
kan puur zwoerd gebruikt worden of anders gekookte varkenspoot.
De
krokantjes die gemaakt werden met zuiver zwoerd zijn te zien op de rechterfoto.
Mooi wit en zeer luchtig.
Hiervoor
wordt gezouten en zeer gaar gekookt zwoerd gecutterd tot het een zeer fijne
puree vormt. Proef er even van en kruid bij indien nodig. Laat deze massa
afkoelen en snijd hiervan (met de machine) zeer dunne plakjes. Laat deze plakjes
nu drogen in de oven. Het uitzicht van de krokantjes hangt af van de
temperatuur van de oven en ook van de hoeveelheid vet die nog aan het zwoerd
vast zat. Voor de geïnteresseerden; doe een proef en kijk wat er gebeurt. De
grondstof is quasi gratis. Deze "koekjes" kunnen zo gegeten worden of
gebruikt worden om "torentjes van
" te bouwen. Iets dat een tiental
jaren geleden zeer hip was. Torentjes zijn nu "out" maar je kan het
ook anders noemen.
Identiek
hetzelfde kan gedaan worden met gaar gekookte varkenspoot. Opletten dat elk
beentje verwijderd is uit de poten. De cutter zal je er dankbaar voor zijn.
Hier heb ik geen afbeelding meer van.
Het
resultaat is zeer smakelijk en heerlijk krokant "koekje". Ze worden
taaier als ze bloot gesteld worden aan de lucht. Dus ofwel in een gesloten doos
bewaren ofwel terug opwarmen. Ik heb hier geen ervaring mee want al dit soort "koekjes"
overleefde de slag nooit lang.
|