Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    22-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orange à  la Turque

    Op het forum van Knack vraagt iemand het recept voor : Orange à la Turque.

    De moderator van het forum, Karin om juist te zijn, antwoordt daar dat ze niet weet..!

    Mijn eerste idee was: maar mens toch dat staat toch in de “Repertoire de la cuisine” *. Vroeger weer niet goed opgelet ?!

    Even gaan zoeken in de répertoire en wat staat daar: niets, nada, rien du tout over “Orange à la Turque”.

    Nochtans vroeger in de hotelschool kregen wij dat af en toe als dessert. Ik vond het niet echt denderend maar het bestaat of het bestond....

    Toevallig vroeg mijn broer daar enkele dagen of weken geleden daar ook al eens naar....

    Kijk in de répertoire, joh....!

    Dan maar alle registers open getrokken, ik bedoel mijn kasten met boeken, de oudste eerst, en wat dacht je : niets !!!

    TTZ , dit wil zeggen: ’t is te zeggen; Bocuse maakt een “salade d’oranges à l’orange”. Het recept gelijkt op hetgeen wij vroeger deden. Hij voegt onder andere grenadine toe aan de sinaasappelen. Maar; hij snijd de sinaasappelen in partjes. Het gerecht dat ik mij herinner was gemaakt met hele appelsienen.

    De “Larousse gastronomique” kent een recept voor “Oranges au sirop”. Tussen haakjes erbij : (cuisine Turque). En het gelijkt ook weer op wat we vroegere kregen in de school.

    Op het internet grondig gaan zoeken en jawel ; heel petietepeuterig komt er een recept te voorschijn van “Orange à la Turque”. Een restaurant in Brussel zou het op zijn kaart staan hebben.

    ’t Staat hier : http://forum.rtl.be/forum_posts.asp?TID=1746

    Uiteraard in het Frans, het komt van RTL, ik zal het seffens wel vertalen.

    Dus nu tata tata: hier volgt het recept.

    Neem sinaasappelen, en schil ze “à vif”, dwz, dit wil zeggen ; “dit wil zeggen” : schil ze tot alles wat schil is verdwenen is. Dus tot op het vruchtvlees. Tot op het bot !

    Meestal is men dan zeer verwonderd wat er maar overblijft van die reuze grote sinaasappel.

    Haal eerst wel van één sinaasappel de gele schil af met een dunschiller. Normaal moet je die sinaasappels eerst grondig wassen met heet water omdat er een coating opzit die de vrucht beschermt tegen bederf en ze tegelijk doet glanzen. Het spul zou giftig zijn! Toch nog nooit gehoord van iemand die doodviel van een ongewassen sinaasappel te gebruiken.

    Snij deze schilletjes met een scherp mes in julienne, heel fijne julienne !

    ( De meesten lukken er meestal in om zo iets te snijden dat op telefoonpalen gelijkt. )

    Maak een suikersiroop van een deel water en een deel suiker. Laat koken en “pocheer” de sinaasappelen daar in gedurende een tiental minuutjes.

    Voeg het uitgelopen sap van de oranjeappels er natuurlijk ook bij.

    In de Larousse schrijft men voor om de suiker eerst te laten karameliseren. In school en ook bij Paul Bocuse gebruikt men grenadine om de siroop te kleuren.

    De julienne van de schilletjes mag ook enkele minuten meekoken. Persoonlijk zou ik ze eventjes blancheren.

    Volgens het recept op het RTL forum en ook in school, prikten we een kruidnagel in elke sinaasappel.

    De sinaasappelen worden gekoeld en dan geserveerd in een schaaltje met wat van de oranjekleurige siroop er bij. Een beetje van de “zeste” er bovenop...

    Tegenwoordig geeft men daar waarschijnlijk een bolletje vanille-ijs bij. Trouwens nu geeft men overal een bolletje vanille-ijs bij, dus doe maar...

    Als je bovenstaande tekst nu leest: wat een uitleg voor een dessert dat praktisch onbekend is en dat voor mijn part eigenlijk het citeren niet waard is !

    Maar ’t was weer de nostalgie die toesloeg....

    De smaak is volgens mijn smaak niet schitterend, zoals alle sinaasappelen die een kookproces ondergaan hebben smaken ze dan bitter. Des te langer dat ze staan , des te bitterder ze worden.

    Dus ik zou zeggen, iemand die dit eens wil maken, onmiddellijk na afkoeling serveren.

    Failliet ga je er niet aan!

    Het Brussels recept voegt er ook nog sinaasappellikeur aan toe.

    Maar bij de Turken mag dat niet. Allah heeft dat verboden !!!

    Raki, anijsalcohol, drinken mag wel. Giet er wat water bij. Als Allah dan naar beneden kijkt denkt hij dat ze melk drinken....

    * De “Répertoire de la cuisine” is een boekwerkje dat elke kok die zich een beetje respecteert steeds ter beschikking heeft.

    Het is uitgegeven in 1914 en houdt nog steeds stand als universele jury in geval van betwistingen. Elk “klassiek” recept staat in deze répertoire....

    Ik heb er drie en ben er reeds zeven kwijtgespeeld, steeds uitgeleend en nooit meer .....vul maar in.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    03-01-2007
    Orange a la Turque
    Ludo, ik weet niet of jij weet wie die Jan hier onderaan is ....? Just ....de Jan ...'k ben zijn familienaam effe vergeten maar zijn vrouw heet Aissa....Verkoopklare gerechten of was het verkoopbare gerechten ??? Hier zijn adres : jan@travelspot.be

    03-01-2007, 18:23 Geschreven door Nicolay


    Sinaas op Turkse wijze van l'Ecaillier du Palias Royal
    Sinaasappelen op Turkse wijze en bittere chocoladeroomijs - 4 bergappelsienen - 1 dl appelsiensap - 300 g suiker - vanillestok - kaneelstok - koriander - kruidnagel - kardomom - steranijs - 0,5 l melk - 5 eigelen - 50 g bloemsuiker - 50 g honing - 120 g bittere chocolade - 20 g cacaopoeder - Van de bergappelsienen de zestes verwijderen, in een fijne julienne snijden, 3 maal proper water blancheren en vervolgens in een dl sinaasappelsap en 50 g suiker tot dat deze gekonfijt zijn. - De resterende schil van de appelsienen verwijderen en in de dikte in 2 snijden. - De appelsienen kort opkoken in de voorbereide siroop. - Op een bord schikken en napperen met de afgekoelde siroop en licht geparfumeerd met Grand-Manier. - Serveren met een bolletje chocoladeroomijs.

    03-01-2007, 17:52 Geschreven door Ludo


    23-12-2006
    Orange à la Turque
    Op p. 270 van Het Gerecht (uitg. Homarus - met prachtige foto's van Tony Le Duc) staat het volgende recept (4 personen) : 1 liter water 400g suiker 1 vanillepeul 2 stuks steranijs 3 kruidnagels 2 kardamomzaden 2 kaneelstokken 4 sinaasappels Breng het water aan de kook en doe de suiker en de specerijen erbij. Laat koken tot de suiker opgelost is. Haal van het vuur en laat afkoelen in de ijskast. Snijd de sinaasappels tot op het vlees (à vif). Doe ze in de afgekoelde suikersiroop en zet ze in de ijskast. Laat tenminste 6 uur marineren. Serveer de koude sinaasappels met de marinade. Lijkt me heerlijk met een bolletje ijs en een likeurtje erbij smakelijk !

    23-12-2006, 12:17 Geschreven door Jan


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!