Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    24-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitelotte

    De aardappel “vitelotte noire” of truffelaardappel is een aardappelras van onbekende oorsprong.

    In Frankrijk wordt deze aardappel ook wel “négresse” genoemd, negerin dus...

    Hij ziet er vrij bizar uit, bijna zwart, met diepe paarse tinten, zoals bij de aubergine. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn paars. Ze kunnen dooraderd zijn met witte strepen.

    Al in de negentiende eeuw stond deze aardappel in de catalogi vermeld. Deze aardappel raakte later in de vergetelheid omdat er nieuwere rassen werden ontwikkeld, die een hogere opbrengst per hectare gaven. De laatste jaren is er echter een hernieuwde interesse in "vergeten groenten", waaronder ook deze vitelotte. Deze aardappel is hierdoor weer makkelijker verkrijgbaar geworden.

    Het zijn de koks van de “nouvelle cuisine”, die de aardappel opnieuw uit de vergeethoek gehaald hebben, het ras was bijna verdwenen.

    De eerste keer dat ik die aardappel ontdekte is toch reeds enkele jaren geleden. De prijs was toen niet om mee te lachen : meer dan 100 Belgische frankskes per kilo! Alstublieft !

    Voor diegenen die niet weten hoeveel dat nu is: meer dan 2,5 euro...

    Ook nu zijn ze nog steeds veel duurder dan de gewone aardappelen. De opbrengst en de omzet is dan ook veel kleiner dan voor gewone aardappelen. In de kleinhandel heb ik ze nog niet gezien. Alleen de groothandelaars verkopen ze wel of kunnen ze bestellen.

    Nu de smaak : eerlijk gezegd, voor mij valt die tegen. Het is een vrij melige aardappel vooral als hij gekookt wordt. De kleur verbleekt ook wel wat maar de aardappel blijft paars.

    Sommigen bewerend dat hij nootachtig smaakt of naar kastanjes, dat laatste zeggen de Fransen dan weer.

    Speciaal is ook dat het kookwater van de aardappelen groen kleurt, gifgroen...!

    De beste resultaten haal je met deze aardappelen als ze verwerkt worden tot chips. De kleur wordt dan nog dieper paars. Ook frieten kunnen er van gemaakt worden maar de meesten vinden die frietjes er wel redelijk bizar uitzien.

    Ook puree is een mogelijkheid, mooie paarse, lila, puree.... Bij een stukje wild of bij een speciaal gerecht. Klasse is dat !

    Ook in aardappelsalade maar dan in een combinatie van twee soorten, vastkokende witte aardappelen en een deel vitelottes. Ook weer een mooie kleurencombinatie. Geen mayonaise gebruiken in de salade, dat verknoeit het paars van de aardappel.

    Een goede vinaigrette voldoet uitstekend !

    Een cursist heeft ooit een visschotel gemaakt met daarbij drie aardappeltjes: een witte, een paarse en een gele.... ’t Is maar een idee.

    Wil je nog enkele pluimen extra op je koksmuts steken ?

    Nu met Nieuwjaar, misschien? Zoek dan als de weerlicht naar vitelottes....

    Zuinig als wij, ik toch, opgevoed zijn had ik van de eerste ( dure ) paarse aardappelen wat kleintjes overgehouden en deze bij de verwarming gezet zodat ze rond Pasen begonnen te kiemen.

    De patatjes aan Michel onze Franse buurman gegeven, zodat hij ze kon planten.

    In september hoopten wij dan manden vol, goedkope, truffelaardappelen te vinden....

    Bij onze aankomst in september: geen vitelottes!

    Michel beweert dat hij er frieten van gemaakt heeft en dat ze lekker waren...

    Ik geloof er niets van, wat er werkelijk van de aardappeltjes geworden is : wie weet dat ...

    De blogwinkel sluit even tot na Nieuwjaar.... Tot dan.....

    Aan alle lezer van dit blog : prettige eindejaarsfeesten en een voorspoedig nieuw jaar, 2007 !

    Hetzelfde voor alle anderen...



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (5)

    29-09-2011
    Soep
    Nog een heerlijk recept met deze prachtige paarse aardappeltjes: Soep!!!

    Benodigdheden:
    1 liter dubbelgetrokken runderbouillon
    250 gram blokjes rookspek met mager randje
    500 gram vitelottes ( in blokjes gesneden)
    1 romijns bloemkooltje

    Bak de spekjes zachtjes uit en bak de aardappleblokjes even aan in het spekvet.
    Overgiet het met de bouillon en kook de aardappelblokjes bijna gaar
    Schep de spekjes uit de soep en maak met de staafmixer een gladde massa
    Maak kleine bloemkoolroosjes en doe die, samen met de spekjes terug in de soep
    Nog een paar minuutjes koken en smullen maar! Een klein klontje zure room maakt het helemaal af.

    29-09-2011, 17:24 Geschreven door Jeanne


    30-12-2006
    Hi
    Ik wens jou en je familie een heel fijne jaarwisseling en een gelukkig 2007 Vivke

    30-12-2006, 11:25 Geschreven door viv en de diertjes


    25-12-2006
    Beste Nicolay
    Uw blog keukenweetjes eens goed bekeken. Het is eens wat anders dan recepten uitproberen. Het is vooral de bijkomende weetjes die wat mij betreft zeer handig zijn. Piet Huysentruyt geeft in SOS Piet allerlei bijkomende tips wanneer en waarom sommige recepten steeds maar mislukken. Het ligt er vingerdik op dat veel van die misbaksels fictie zijn. Want niemand kan zo onhandig en onverstandig zijn als de personages die daar worden ten toneele gebracht. Maar toch geeft Piet zeer nuttige wenken i.v.m. de wisselwerking tussen de verschillende ingrediënten. En het is vooral dit aspect van zijn programma dat me aanspreekt en dat ik graag ook zou willen zien te vinden op uw blog keukenweetjes , nl uitleg over kookprocessen en hoe de bestanddelen ervan op mekaar inwerken gedurende het kookproces. Als u me daarover interessante links of boeken zou kunnen aanwijzen zou ik dat fijn vinden en in dank aanvaarden. Mvg William
    Kom even langs
    op de Conqueror
    Op De Conqueror kunt u
    eigen berichten plaatsen als co-auteur
    .
    Samen sterk!!!
    conqueror.gif

    25-12-2006, 12:06 Geschreven door William


    24-12-2006
    Vitelotte
    De doorsnee vrouw vindt paars een mooi kleur....

    24-12-2006, 16:36 Geschreven door Nicolay


    paarse patatjes
    Hoi Fons, In Mechelen vind je die patatjes bij de spar en bij de match . Maar het prijkaartje hangt er ook aan !!!! 2,95/kilo. Dure duvelkes ! En dan is het nog maar de vraag of de doorsnee man zulke kleur aardappels ziet zitten ! Groetjes Elke

    24-12-2006, 12:40 Geschreven door Elke


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!