Om één of andere reden blijkt het konijnenseizoen te zijn. Op vele culinaire fora worden recepten voor konijn uitgewisseld, wordt er gediscussieerd over wat nu het lekkerste stukje is en of de kop mee opgegeten wordt of niet...
Ik heb nog een recept voor konijn waarmee ik ooit een prijs gewonnen heb. Een boekje over konijn... : hoe konijn bereiden op vijfentwintig manieren. Wie het wil hebben mag het komen halen. Dat boekje, niet het konijn!
Het is wel een bewerkelijk recept en is niet geschikt voor kookklunzen maar het resultaat is verbluffend alhoewel dat ook weer wat overdreven is. Het grote voordeel van het recept is dat je zelfs de meest argwanende peuter zijn eigen Flappie kunt voorschotelen zonder dat hij het zal merken....!!!
Men neme dus één flappie.
Snijd de rug er mooi uit, zoals bij een hazenrug. De bouten moeten ontbeend en ontdaan worden van alle pezen. Stop de stukken vlees van de bouten in de diepvriezer. Nu komt het moeilijkste. De rug moet ontbeend worden en dat is niet gemakkelijk. Zelf luk ik er nog regelmatig in om daar waar het vlees vastzit aan de kam van de ruggengraat om daar gaten in te maken maar eigenlijk is het ook niet zo erg. Ik heb al verscheidene keren gevraagd aan slagers om het te doen en zij bakken er ook niet veel van. Het resultaat moet zijn dat men een vierkante lap vlees bekomt waar in het midden dus de twee filets of rugstukken vast zitten. Hak nu het halfbevroren vlees van de bouten fijn in een keukenmachine. Voeg peper en zout toe en laat draaien tot een mooi homogene vaste massa bekomen wordt. Laat niet te lang lopen want het vlees verhit dan, met slecht resultaat als gevolg. Weeg vooraf het vlees van de bouten. Weeg nadien de helft van dit gewicht aan room af. Als laatste gaat de room bij het fijngemalen konijnenvlees. Goed mengen. Ook weer niet lang.
Ondertussen hebben we klaar gezet : -De lever van het konijn, in kleine blokjes gesneden en gebakken. Niet te hard gebakken. -Kleine blokjes vet rugspek van het varken, niet van het konijn. Even geblancheerd. -Gepelde groene pistachenoten. ( Zelfs gewone zoute pistaches doen het wel.) Meng de drie garnituurtjes door de vleesmassa. Proef of de smaak in orde is. Het moet nu reeds goed smaken. ( En het is niet vies..) Leg de vulling nu op de uitgebeende rug en maak er een mooie rol van. Verpak deze in een stuk stevige, ingeboterde aluminiumfolie en stop de rol voor vijftig minuten in een oven van 150°C. Iets warmer mag ook. In een huishoudelijke oven mag 180°C.
Na de baktijd de rol even laten rusten vooraleer aan te snijden.
Het nadeel is dat men geen saus bekomt.
Maar daar hebben we het volgende op gevonden. Neem de resten van piet konijn, de beentjes van de borst, de ruggengraat, de kop voor Elke, enz... De schouders stop ik in de diepvriezer tot er genoeg zijn om er een potje gewoon gestoofd konijn van te maken. Bak deze beenderen aan in een braadpan met een wortel een uitje een teentje look enz;.Giet er een fles witte wijn over uit, wat bouillon, een kruidenbosje en laat de saus nu maar sudderen zo lang het kan, een uurtje minimum... Werk af naar eigen smaak....lichtjes binden moet uiteraard.
Nu de konijnenrol in mooie plakken snijden, wat saus erbij en wat geglaceerde groenten. Een kroketje mag ook.
Vertel aan je peuter dat er gevulde kalkoen op zijn bord ligt. Als hij later ontdekt dat zijn flappie verdwenen is... Ja, dan beginnen de problemen!
|