Het is duidelijk komkommertijd. Alle fora die iets of wat met keuken of koken te maken hebben liggen stil, af en toe eens een onnozele vraag maar verder niets...
Daarom is dit het juiste moment om het even over komkommers te hebben.
De komkommer is een plant die behoort tot het geslacht van de komkommerachtigen...
Interessant, niet ?
De cucurbitaceae... !
Ze bevatten ongeveer 96 procent water en daardoor ook maar heel weinig calorieën.
Ze zijn afkomstig uit het Himalayagebergte , alwaar ze nu nog steeds als lokale dorstlesser gebruikt worden.
Allemaal wreed interessant maar in de keuken worden alle bereidingen met komkommer Doria genoemd.
Geef daar eens wat uitleg over!
Velen hebben het mij al dikwijls gevraagd maar ik weet het niet. Ik wist het niet!
Nu wel!
Onlangs een nieuwe Larousse Gastronomique gekocht. Ze stond in de aanbieding bij Knack. Men moest er wel eerst een bon voor uitknippen en dan ongeveer een maand wachten. Vijfentwintig eurootjes voor drie dikke turven van boeken.
Maar het was toch zeker wel weer zo een vreselijke schabouwelijk Nederlandse vertaling zeker....
Vol fouten, geen schrijffouten maar fouten bij de vertaling.
Onder andere lukken zij er in om haricots coco te vertalen tot kokosbonen... Dit is maar één voorbeeld.
Waarom die vertaalde keukenboeken steeds vol met fouten staan begrijp niet goed. Ik zal dat eens aan S.C. moeten vragen, die is vertaler en weet het misschien. t Zal zeker weer met geld te maken hebben.
Maar : alleluja... de uitleg over Doria staat er in. Als de uitleg juist is tenminste.
Doria
Naam van verschillende gerechten uit de klassieke keuken, waarschijnlijk opgedragen aan een lid van de vermaarde adellijke familie Doria uit Genua, in de negentiende eeuw stamgast van het beroemde Café Anglais in Parijs.
Deze gerechten roepen een beeld op van Italië, hetzij door de kleurencombinatie, groen, wit en rood, zoals de Italiaanse vlag, hetzij door het gebruik van witte truffel uit Piémont.
Buiten het groen van de komkommer is er niet veel bij te terug te vinden...
Maar alle begin is moeilijk.
Noem de komkommersoep in de toekomst maar Potage Doria of Crème Doria als er wat room bij gedaan is.
|