Benodigdheden : voor twee stuks of twee personen:
100 gram gepelde garnalen
1 courgette
1 bakje tuinkers
1 blaadje witloof
1 gekookte vastkokende aardappel ( Charlotte, Nicola)
1 kwart appel, liefst jonagold
1 klein zuur augurkje of enkele zure uitjes
Bieslook
Citroensap
Het nodige om zelf mayonaise te maken. Olie, mosterd, azijn, eierdooier, peper en zout.
Plus : ketchup en naar keuze cognac en/of Engelse saus en/of tabasco.
Eventueel een klein beetje opgeklopte room.
Bereiding :
- Snijd een courgette mooi in de lengte in het midden door.
- Snijd er nu met een schaaf twee dunne plakken af van ongeveer twee, drie millimeter dikte.
- Bestrooi deze plakken aan weerzijden met fijn zout en laat een tiental minuten rusten.
- Maak een aardappelslaatje door de gekookte aardappel en de appel in kleine blokjes te snijden. Meng deze met de grof gehakte augurk of zure ui plus enkele fijn gesneden sprietjes bieslook.
- Maak de salade aan met een scheutje olie en citroensap of een drupje azijn.
- Bereid de mayonaise en van de helft ervan maak je een cocktailsaus door de mayonaise te mengen met de ketchup, enkele druppels cognac en de andere ingrediënten naar keuze. Proeven tot het naar je eigen smaak goed is.
- Spoel de courgetteschijven af en leg ze op een bord, kruid ze met peper, azijn en een drupje olie.
- Maak er rolletjes van met een doormeter van ongeveer zeven centimeter en steek er een satépen door om ze in model te houden.
- Vervang nu de satépen door één of twee sprietjes bieslook.
- Vul het bakje half op met de aardappelsalade, schep hierop een koffielepel mayonaise.
- Vul verder op met garnalen, steek er enkele mooie sprietjes tuinkers in en een half blaadje witloof als versiering.
- Schep een streep cocktailsaus op een bord en zet nu met behulp van een palet de bakjes in de saus.
- Indien gewenst kunnen er enkele garnalen rond gestrooid worden.
De overtollige aardappelsalade en tuinkers kan later voor andere doeleinden gebruikt worden of gewoon als extra op tafel gezet worden, zo verkrijg je een kleine lunch.
Lees hier over mayonaise want met mayonaise uit een potje, dat wordt een ramp
http://blog.seniorennet.be/keukenweetjes/archief.php?ID=4
Het heeft me juist geteld twintig minuten gekost om dit gerechtje klaar te maken. Mayonaise maken incluis. Wel had ik een reeds gekookte aardappelen in voorraad.
De koude aardappelen kan je best zeer even opwarmen in de microgolfoven. Dan nemen ze beter de smaken op. Gebruik geen loskokende aardappelen zoals bintjes, die geven als koude aardappel een slecht smakend resultaat.
|