Vanmorgen was er op de radio , Radio
2, een interview met Peter Van Asbroeck.
Een acteur die willens nillens TV kok geworden is.
Toch vertelde hij wat interessants.
Volgens hem zouden mannen tijdens de kooklessen , speelvogels
zijn en de vrouwen veel ernstiger. De mannen zouden dan ook reeds na de eerste
les komen aandraven met hele sets dure kokmessen en de vrouwen zouden blijven
doorknoeien met een aardappelschilmesje.
Wel ik kan hem hier volledig in bijtreden...
Af en toe geef ik zo ook wel eens een kooklesje ...(!)
Hier kan ook nog aan toegevoegd worden dat de mannen sneller
iets op eigen initiatief gaan aanpakken terwijl de vrouwen stilletjes
toekijken.
Anderzijds zijn het dan weer de vrouwen die al vlug de
potten en pannen gaan wassen, terwijl de mannend daarvoor moeten (
gewapenderhand) aangepord worden !!!
Maar ik wou het eigenlijk over de messen hebben.
Volgens Peter Van Asbroeck zou dat zijn omdat de mannen in
de grond nog steeds jongens zijn en dus dat daar ook het nodige speelgoed bij
hoort.
Toch zijn die messen zeer belangrijk.
Hoe dikwijls staan, of zitten, de mensen met open mond te
staren naar een TV-kok die razend snel een ui fijn snippert in enkele seconden
en nadien nog alle vingers aan zijn hand heeft.
Wel iedereen kan dat !!!
Het is alleen een kwestie van te oefenen en vooral om het
juiste materieel te gebruiken.
Een doorsnee goede leerling kan zo een ui versnipperen na
ongeveer twee maanden oefenen.
De kans dat hij daarbij in zijn vingers snijdt is reëel maar
niet noodzakelijk.
De laatste jaren komen er meer en meer van die peperdure Japanse
messen op de markt.
De noviet denkt dan dat hij met zo een mes ook beter en
sneller werk kan leveren....Mogelijk...!
Maar het is puur geldverspilling en gevaarlijk. Die messen
zijn vooral in den beginne zo scherp dat zich er aan kwetsen echt geen
uitzondering meer is. Ik kan het weten want telkenmale moet ik dus even tonen
hoe het moet en het is steeds met die vlijmscherpe rotmessen dat ik mij kwets. (
Stilletjes mijn hand wegstoppen in een handdoek zodat de leerling het niet ziet
....)
Een goede messenset met alles er op en er aan is te koop
voor minder dan 100 .
Ja ..voor 6 à 7 stuks.!
Zoek maar bij de Spaanse merken.
Vooral de vorm van het mes is belangrijk, hierboven
afgebeeld is de enige echte juiste en goede vorm die een mes moet hebben.
Het is moeilijk om uit te leggen hoe zo een mes functioneert,
maar het werkt als een schommel. Het steunpunt zit zo een vijftal centimeter
achter de punt van het mes.
De punt van het mes blijft ook steeds op de snijplank. Met
het heft beweegt men het mes op en neer, zoals een guillotine , aub ...!
Ook kan men alleen met de punt werken, dit vraagt de meeste
ervaring, maar eens de techniek gekend, mag dat zelfs op TV gezien worden.
Dikwijls spreekt men over een chefmes. Dit is niet juist.
Een echt chefmes is zodanig groot en log dat het alleen maar kan gebruikt
worden als hakmes en om te tonen dat men de grote chef is .
Het meest gebruikte mes is de demi-chef , met een lemmer
van ongeveer 24 à 25 centimeter lengte. Er zijn ook kleinere en grotere te
koop.
Verder bestaat er ook een mini model, officemes genoemd,
dat is dan de professionele aardappelschiller. Een mes met soepel lemmer dient op tongen te
fileren. Een dunschiller is ook een noodzaak. Daar bestaan verscheidene
modellen in. Ieder heeft daar zijn eigen voorkeur in.
Om de set compleet te maken is er ook een vleesvork met twee
tanden ( stemvork) nodig en een paletmes. Als ambulante kok worden de messen
bijgehouden in een lederen etui.
Als men steeds op dezelfde plaats werkt kunnen de messen
opgeborgen worden in een houten houder.
Helemaal in het begin is een flesje ontsmettingsmiddel en enkele
verbandjes misschien ook geen slechte aankoop. Hopelijk is het niet nodig...
Ja, dat de mannen speelvogels zijn , dat is ook waar !
|