Zoekt met ons naar nieuwe paden "Wie van onze meisjes kan het eigenlijk nog, zo doelloos fietsen en slenteren, als ze weet dat er een beweging is, die elke zondag iets klaar heeft voor allen die niet houden van flauwe prullen, maar fris en jong willen spelen en denken ? Wie van hen zou het niet willen, van moedig en blij een schoon stukje jeugd op te bouwen, ook al vraagt het soms een harde inspanning, ook al is het niet enkel het SPEL dat de bovenhand heeft ? Natuurlijk, van onze hedendaagse jeugd wordt er tegenwoordig heel wat verteld : het zijn losbollen, ze zijn wild, onbeleefd, brutaal zelfs, in één woord, men zou zo gaan denken, er is niets mee aan te vangen… Maar dat is mis, geloof het, totaal mis. Zeker, ze zijn vrij dikwijls wat al te dynamisch, maar hoe kan het ook anders in het atoomtijdperk…. ”Geen tijd is als de onze !” En wij zijn er van overtuigd dat er, die uitgelaten buien zoals we die wel kennen, er toch veel goeds in zo’n moderne persoontjes kan steken. Hoofdzaak is : wordt dat goed ontwikkeld en gegeven aan anderen, of wordt het afgesloten en verdord ? En hier is het de jeugdbeweging die een grote rol speelt, want samen zijn we sterk, alléén echter, zal de weg moeilijk om vinden worden. Ook de Landelijke Jeugd zingt het uit : “Zoekt men ons naar nieuwe paden, sluit de rijen kameraden.” Niet enkelen hebben het nodig en hebben WIJ nodig, maar allemaal. En het is dan ook met veel vreugde dat we onze nieuwe leden begroeten en hopen dat er nog veel trekkers en durvers onze vaandels zullen komen vervoegen. Stel het niet uit meisjes, ge kunt er alleen maar veel bij verliezen, want we zijn reeds gestart met een reeks van interessante besprekingen over “Meisjesfiguren”. Voor oktober was het “Anne Frank”. Wat wordt het voor november ? Dat gaan we maar liever afwachten. In ieder geval onze Madeliefjes en Zonnebloemen weten wel, dat meisjes als Anne Frank, geen kwezels zijn. Dat zij, evenals hen, wispelturig was en guitenstreken uithaalde, maar dat het bovenal een meisje was met een groot en goed hart. Een meisje dat meevoelde met de anderen, ook al had ze het zelf niet gemakkelijk. Een kind dat streed en in haar dagboek schreef “God heeft me nooit in de steek gelaten, en zal me ook nooit in de steek laten…” Mochten we allemaal iets van die levensmoed en levensvreugde meedragen !”
1960 – Novembernummer “De Band” : Hier de B.J.B.-klok van de Meisjes
“Een klok die wel eens schijnt stil te staan als het gaat om een verslag voor “De Band”. Wij hebben in onze B.J.B. feest gevierd en na feesten dan is werken wel eens moeilijk. Wij hebben onze leidster nu eens een uitgeleide gedaan met bloemen en gezangen. Het was een welverdiende dank die onze meisjes haar hebben gegeven. Leonie Muysoms is zo maar eventjes 5 jaar onze leidster geweest, al die tijd heeft ze de B.J.B. gediend en het schoonste en ’t beste van haar jeugd en blijheid en vertrouwen geschonken voor de buitenmeisjes. Ook Fernand was bij dit feest van de partij. Beladen met bloemen trokken ze huiswaarts al brommend.
Ook naar Scherpenheuvel zijn we dit jaar gereden, door de regen zo maar 100 km afleggen, dat trekt wel op een bedevaart, gelukkig werd deze reis goed gemaakt door een zeer boeiend Mujarcspel. Rene Peeters, de algemene Voorzitter van de wereld B.J.B. heeft op begeesterende wijze ons jong idealisme weer eens wakker geschud. Wat heeft hij toch een groot vertrouwen in zijn B.J.B.-meisjes en jongens. Meisjes wat ligt er een rijke gave in onze handen. Bouw ze zo schoon mogelijk uit. Onze acteurs zijn reeds gestart met herhalingen en oefeningen voor ons toneel ; deze keer gaat het U verrassen hoor. Zij spelen en dan nog wel voor een prijskamp, het toneelstuk “Vrouwen in paniek”. Zij komen hiervoor elke woensdag en vrijdag samen en leren onder leiding van Mr Van den Heuvel uit Hombeek. De winter brengt voor de B.J.B. de culturele dag, elk meisje krijgt de gelegenheid op te treden met een lied, een voordracht, een vertelling, een gedicht, en verder krijgen we deze winter enkele dansavonden ingericht en in samenwerking met de B.J.B.-jongens. Of deze dansavonden welkom zijn ! Zondag 16 oktober was voor velen een zeer aangename dag want het was immers algemene vergadering ; 25 meisjes konden we welkom heten, op de kerngedachte voor dit jaar “het ligt in onze handen” wordt steeds gedacht ; een godsdienstles-een zangstonde-een beroepsles, daarmee krijgen de aanwezigen inderdaad hun handen vol. Terese Wauters kwam per fiets uit Keerbergen om de praktische wenken te geven, nl. “Hygiëne van het meisje”. Tot zes uur hadden dan de danslustigen zich nog eens kunnen moe maken. Tot een volgende keer en vergeet de vergaderingen niet." (H.D.P.)
1960 – 4 november – G.v.A. : Aanrijding te Leest
In de Blaasveldstraat deed er zich een aanrijding voor tussen de personenauto bestuurd door J. Van der Auwera uit Antwerpen en de bromfietser Jan Diddens uit Leest. Deze laatste kwam hierbij ten val en werd gewond.
1960 – 8 november – G.v.M. : Bloemkooldief werd betrapt
Tijdens het nachtelijk uur werd te Leest onlangs een bloemkooldief op het veld op heterdaad betrapt. De dader Jan V. werd aldus voor de Rechtbank gedaagd en hij werd er bij verstek verwezen tot een geldboete van 1.000 frank.
1960 – Donderdag 10 november : Jaarlijkse rennershuldiging door de Dijlespurters
In de stadsfeestzaal van Mechelen ging de jaarlijkse rennershuldiging door van de Wielerclub de Dijlespurters. De best gerangschikte renners van elke categorie van het regelmatigheidscriterium ontvingen waardevolle prijzen. De aanwezigen konden deelnemen aan een grote tombola en werden vergast op een optreden van Theo Van den Bosch en Suzy Marleen. De Boerenkapel uit Leest nam het muzikale gedeelte voor zijn rekening.
1960 – 11 november – G.v.A. : Advertentie.
“Dringend BROODVOERDER of BAKKER gevr. Hellemans, Dorpstraat 42 Leest.”
Het betrof hier een advertentie van de bakkerij van Fons Hellemans en Amelie Portael uit De Dorpstraat. Dit echtpaar had deze bakkerij op 1 november 1960 overgenomen van Albert Piessens. Amelie Portael daarover n.a.v. het 25-jarig bestaan van de bakkerij in “De Band” van december 1985 : “De beslissing tot overname is toen gevallen in ’t moederhuis, onze Lieven was pas geboren. Tot dan had ik als boekhoudster gewerkt in een parfumerie in Mechelen, terwijl Fons toen in Brussel in de Milkbar in de Nieuwstraat werkte als pasteibakker. Zonder problemen zijn we niet gestart, de dorpspolitiek van toen speelde ons nogal wat parten, maar enfin, we zaten in de boot en moesten varen. We zijn begonnen met een antieke gemetste oven, een oude deegkneder, een houten toog en een deegkapper. Albert Piessens leerde aan onze Fons de klanten kennen op de toerweg van de dorpskern. Ikzelf deed de onmiddellijke buurt met de fiets. Ik kreeg een briefje mee met “Josfien van Jef”, “Louis van Melanie”, “Jef Potas”, “Mie Katoen” enz. en huis per huis moest ik vragen waar woont die ? En die ? Zonder probleem ging dat niet want stel je bv. voor dat ge vraagt waar woont “Mie Lameer” aan die Mie zelf ?!! (Noot : zo kreeg Amelie in Hombeek een bestemming met de benaming “het Viswijf”, toen ze in de buurt lukraak ergens aanbelde bleek ze het juiste adres te hebben gevonden, maar ze moest er nadien nooit meer komen...) Ja, ‘k was afkomstig van Peulis en kende de mensen hier nog niet hé ! En ik reed toen rond met 2 zakken brood aan ’t stuur en een zak op mijn rug en dan mijn geldtas nog ! Ziede mij al rijen ? Begonnen zijn we met een gast en een overgenomen camionette Citroën, we hebben beiden nog moeten leren autorijden. In 1965 hebben we dan ons huidige huis gekocht van Mandus Van Steen en in 1966 de huidige bakkerij gebouwd. Onze eerste brooduitvoerder was Fik Verschuren, die is spijtig genoeg ziek gevallen, dan hebben we Francois Van Beneden gehad van Blaasveld en dan bijna 20 jaar lang Raf Selleslagh.Toen in januari 1968 ’t Volksbelang gestopt is, hebben wij die bakkerij overgenomen met 3 broodvoerders en bakkers. En toen kwam de ongeluksdag : op 12 januari 1978 ben ik Fons verloren door een verkeersongeluk. Plots stond ik er alleen voor : het verdriet, mijn kinderen, de gasten, heel de zaak.
Het volledige interview is te lezen in deze Kronieken : december 1985.
Foto’s : -Leonie Muysoms kreeg een feestelijk afscheid. -Vic Verschuren, de eerste brooduitvoerder van bakkerij Hellemans-Portael. -Bekend straatbeeld in de zestiger jaren : bakker Fons Hellemans. -Fons en Amelie vingen de populaire zangeres Marva op tijdens de Leestse Volksspelen. -Fons en Amelie legden een knap parcours af. Hun zaak liep als een trein.