Wandelen door het natuurgebied te Engsbergen, vertrek aan de Kievithoeve is steeds een belevenis van kleuren en geuren, natuur zoals bossen, veengebied, weilanden met zegge en brabantse trekpaarden, klaprozen in de korenvelden, wilde kamperfolie, gele lis, libellen, roofvogels, gewoon teveel om op te noemen.
Weerspiegelingen in de vijvers te Engsbergen
De viervleklibel, liefhebber van stilstaand water en dichte randbegroeiïng
Het is een 30 tot 50cm hoge overblijvende plant met een knol en zonder bladrozet. De plant bloeit in mei en juni met lilaachtige symmetrische bloemen; Op de bloem zit een donkerpaars honingmerk. De lip is ondiepdrielobbig. De zijslippen wijzen zijdelings. De middelste lob is driehoekig en veel smaller dan de zijlobben. Het spoor is buisvormig. De bloeiwijze de aar.
Het groene, stengelomvattende , lencetvormige bladis gevlekt envanoderen dofgroen. Het blead is 1 tot 2 cm breed. Het onderste stengelblad is in het midden het breedst en vrijs pits.
De vrucht is een doosvrucht.
Versreiding in België, Brabant, het maasgebied en de Ardennen. De plant is zeer zeldzaam aan t worden door gebrek aan biotoop.
Tulpen met tegenlicht gefotografeerd door collega Anton van de mailgroep fotografie. Deze opname raakte me door de teerheid die ervan afstraalt. Ook het vergankelijke van de bloem is hier mooi weergegeven. Door het felle licht stralen de bloemkelken maar zullen ze er ook door ten onder gaan.
Deze foto is genomen door Anton in de Egmondermeer, een polder tussen Alkmaar en Egmond aan Zee.
De grootste serre van het serrecomplex van Laken is de ronde koepelvormige Wintertuin (1874) met een diameter van 60 m en een hoogte van 30 m, deze is opgebouwd uit een aantal concentrische gietijzeren spanten die halverwege hun overspanning extra ondersteund worden door een rondgaande Dorische zuilengang. Begin- en eindpunt van de spanten steunen op de grond zodat de serre het beeld biedt van een glazen koepel die door luchtbogen wordt geschoord. Door de enorme afmetingen was het mogelijk hier Kongolese palmbomen te planten.
Deze fraaie vogel is bij uitstek geschikt om onder water razendsnel vis en andere waterdieren te achtervolgen en voelt zich thuis in het zoete water en in de kustwateren van verscheidene continenten. In de broedtijd is de balts van de fuut een lust voor het oog omdat hij verticaal uit het water oprijst en op het wateroppervlak ronddraait om een partner te lokken.. Ze voeren in de paartijd spectaculaire baltsceremoniën uit. In totaal kennen ze vijf van die rituelen.
Wederzijdse ceremoniële gedragspatronen, waaronder het zogenaamde kopschudden. Hierbij liggen het mannetje & het vrouwtje op geringe afstand & tegenover elkaar in het water & strekken hun hals verticaal. Daarnaast bestaat er ook nog het ritueel van het schijnpoetsen. Het baltsen van futenpaartjes is eigenlijk een soort balletuitvoering, of beter gezegd: een waterballetvoorstelling.
Eén van de dansen die ik hier toon is een paringsdans waarbij ze dicht bij elkaar komen en hoofdschuddend een prachtige dans ten uitvoer brengen. Dit dient tot in de perfectie te gaan alvorens er overgegaan zal worden tot de paring.
Het provinciaal Domein van Huizingen, eigendom van de Provincie Brabant, telt een 4,5 are grote rots- en alpentuin met 1200 houtige en kruidachtige gewassen. Deze tuin werd in 1957-58 aangelegd. Smalle paadjes kronkelen zich doorheen de tuin. Er zijn 1200 verschillende plantensoorten aangeplant. Een beekje met zo´n 40 miniatuurwatervalletjes doorkruist het geheel dat omsloten wordt door grote rozenperken. De azaleacollectie is veruit de grootste in België.
Deze prachtfoto van deze twee zwanen, innig verbonden in hun paringsritueel, kreeg ik ter beschikking voor publicatie van Den Gerard. Een collega fotograaf van de mailgroep fotografie.
Voor dag en dauw is Gerard op stap in het natuur gebied de Luysen om ons te vergasten op heerlijk natuurfotos.
Wie meer fraaie fotos van Den Gerard wil bewonderen kan steeds terecht op de website van zijn fotografieclub UTKLIKIT.
Laat je onderdompelen in een ander stukje natuur op de grens van de Kempen en Haspengouw. Het Munsterbos is de ideale plaats om even tot rust te komen in de natuur. Het is er heerlijk wandelen door bossen, moerassen en graslanden. Naast oude eikenbossen vind je er resten terug van het vroeger uitgestrekte heidelandschap. Centraal in het gebied ligt er een prachtig vijvergebied waar er zeldzame water- en moerasvogels leven die gevoelig zijn voor verstoring. Daarom zijn de vijvers niet toegankelijk maar dankzij een grote vogelkijktoren kan je de vogels ongestoord bespieden. Vergeet alvast je fototoestel en verrkijker niet. De wandelingen staan uitgestippeld op de parking aan het speelplein van Munster-Bilzen.
Ik ben Mars, en gebruik soms ook wel de schuilnaam marsje.
Ik ben een man en woon in Leuven (Belgie) en mijn beroep is steeds tot uw dienst.
Ik ben geboren op 01/01/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fotografie, geschiedenis.
Deze blog heb ik opgezet wegens mijn belanstelling in Leuven en haar geschiedenis.