Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
  • Sadiq Seo (sadiq seo)
        op
  • Schijn en Werkelijkheid en de Vlaamse moraal (Jort)
        op
  • Spoor lanaken-Maastricht voor personenvercoer (L Hermans)
        op
  • Lijst (Roel Veltmeijer)
        op Lijst van kandidaten bij Onbegrensd Lanaken
  • ivm Go Pass (Kevin Cannoot)
        op
  • Mixed Media Projects
    Communicatief
    25-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Meisjes krijgen boete op trein: Wij zijn geen fraudeurs
    LANAKEN – ANTWERPEN - Afgelopen weekend keren Elise, Sophie en Amanda huiswaarts na een lange week studeren aan de Lessiushogeschool in Antwerpen. De vriendinnen volgen er logopedie. Zoals gewoonlijk nemen ze de trein richting Limburg. Ter hoogte van Lier krijgen de jonge dames controle van de treinbegeleider. Groot schetst hun verbazing wanneer deze man hen prompt beticht van fraude. De Go – Passen waarmee Elise, Sophie en Amanda reizen zouden zijn ingevuld met uitwisbare inkt, zo stelt de treinbegeleider. De meisjes zeggen zich daar helemaal niet bewust van te zijn, meer nog ze spreken dit pertinent tegen. De pen hadden ze gekregen van een medeleerling en die kunnen ze uiteraard niet tonen. Daarop veegt de treinbegeleider vrij ruw over de pas, waardoor een gedeelte van de plaatsnaam van bestemming verdwijnt. Anderzijds blijven datum en plaats van vertrek gewoon intact. Een fotocopie, van de pas, achteraf genomen in het station van Bilzen, toont nog duidelijk de leesbaarheid aan. Hoe dan ook, de drie meisjes krijgen elk een boete en moeten een nieuw ticket betalen, samen goed voor 23, 70 per persoon. “ Er hielp geen uitleggen aan, zelfs niet toen één van de meisjes vertelde dat ze een reductiekaart had van de Bond voor Grote Gezinnen, moest ze toch de volle pot betalen, “ vertelt Evi Simons, een reizigster die toevallig in dezelfde coupé zat, “ De treinbegeleider nam de meisjes hun paspoorten af en vulde de formulieren in. Het drietal zat er helemaal verdwaasd bij. En er ontstond pas echt paniek toen de treinbegeleider één van de jonge vrouwen van de trein wilde zetten in Aarschot, omdat ze zogezegd haar boete niet wilde betalen. Het meisje had nochtans duidelijk geld in haar handen, ze eiste alleen eerst haar identiteitskaart terug. Maar de man bleef dreigen om in Aarschot de politie erbij te halen.”
    Volgens Evi Simons stond de treinbegeleider erbij met een gezicht als ‘Mijn wil is wet.’ Hij gaf de meisjes geen enkele kans om één en ander uit te leggen. Ze werden alleszins niet gehoord. “ De man, een veertiger, leek me moe. Het was waarschijnlijk zijn laatste rit. Ik vond het maar een heel raar verhaal. Wou hij vlug een slag slaan of gewoon deze meisjes wat intimideren? Ik heb hen meteen aangeraden van op de trein hun ouders of vrienden te verwittigen. Ik heb me ook dadelijk bereid verklaard te willen getuigen in deze zaak”, aldus nog Evi Simons, die stelt dat het toch vrij onlogisch is dat drie meisjes samen in één coupé gaan zitten keuvelen, met elk een eigen treinbewijs op zak waarop zou zijn gefraudeerd. Dat gaat haar gezond verstand te boven. De treinbegeleider schatte de zaak echter anders in!
    In Limburg aangekomen waren de meisjes compleet het noorden kwijt. Meteen legden ze klacht neer tegen de werkwijze van de treinbegeleider. Ze beschuldigen hem van machtsmisbruik en ongehoorde grofheid. Klantvriendelijke omgang, waarvan de NMBS een missie heeft gemaakt, incluis extra punten voor lege Go- Passen, lijkt hen ver weg.
    Jochem Goovaerts, woordvoerder van de NMBS: “ We hebben de klacht nagetrokken en volgens de treinbestuurder zijn de passen ingevuld met een balpen waarbij een gommetje hoort, daarmee worden de passen perfect uitwisbaar. Er is inderdaad een discussie ontstaan met de meisjes. Maar volgens de begeleider waren ze niet in orde en heeft hij correct gehandeld. Wie zal zeggen of de passen zonder slechte bedoelingen zijn ingevuld, het zal alleszins een ‘Ja-Neen’ – verhaal blijven. “
    Toch blijven Elise, Sophie en Amanda met een bijzonder wrang gevoel achter. Ze wensen niet meer geconfronteerd te worden met de treinbegeleider, gezien zijn ‘onbeschofte aanpak’. Anderzijds willen ze ook niet aanzien worden als fraudeurs. “ Onze namen staan onterecht genoteerd. Wij zouden onregelmatigheden hebben gepleegd. We voelen ons in onze eer gekrenkt. Temeer omdat we haast wekelijks gebruik maken van het openbaar vervoer. We eisen van de NMBS onze Go Passen terug, want men heeft de vijf openstaande ritten ongeldig verklaard. Daarnaast willen we dat de boete terug wordt betaald. En via de krant willen we een oproep doen naar de persoon die ons de balpen leende. Neem contact op, zodat we kunnen laten zien dat het een gewone balpen was.”

    25-04-2006 om 16:53 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    15-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Slot Pietersheim opnieuw open

    LANAKEN – Dit Paasweekend is het kasteel Pietersheim in Lanaken , na een jaar van restauratiewerken, opnieuw voor het publiek geopend. Het gemeentebestuur heeft er voor 375.000 euro buitenwerken en een nieuw saniblok uitgevoerd. Daar boven op komen nog eens voor 386.000 euro investeringen van een privé partner, de gebroeders Sagis, die aan het kasteel opnieuw een horecabestemming willen geven. Naast een zgn. Grand Café en bar, is er een restaurantgedeelte, goed voor 27 couverts. Op de bovenverdieping starten tegen de zomer de verbouwingen van de kamers. Door de installatie van een tweede brandtrap krijgen de concessiehouders de toelating om uit te breiden van tien naar veertien kamers.  Kasteel Pietersheim zal fungeren als toegangspoort voor het Nationaal Park Hoge Kempen. Het kasteel is gebouwd op de resten van een 19e eeuws jachtslot . Zijn laatste bewoner was Prins Xavier de Mérode. Die woonde er tot in de jaren ’70 van vorige eeuw. Nadien kwam het slot in handen van de gemeente Lanaken.

    15-04-2006 om 10:26 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Berenhof, nu volwaardig cultuur- en ontmoetingscentrum

    LANAKEN – Afgelopen weekend werd in Veldwezelt bij Lanaken het O.C. Berenhof heropend. Na de afronding van de tweede fase kan men hier terecht in een ruime polyvalente zaal met artiestenkamers, een ruime keuken, berging en een garagegedeelte. Alle ruimten sluiten vanuit de inkomhal met vestiaire naadloos aan bij de foyer , een kleinere zaal met buffet en de vergaderlokalen boven de bibliotheek. Het O.C. Berenhof werd in twee fasen afgewerkt. De tweede fase volgde net tien jaar na de opening van de eerste fase. Kortprijs; anderhalf miljoen euro. Hierin zitten ook de infrastructuur voor de jeugd en de buitenschoolse opvang Kakelbont vervat. In een volgende fase zullen een parking en een speelweide worden ontwikkeld. Het O.C. Berenhof vormde voor de huidige legislatuur een prioritair dossier. Naast het typische feestgegeven, worden er veel cursussen en opvoeringen gegeven. En er is een uitleenpost van de bibliotheek gehuisvest. Het Berenhof werd vernoemd naar de gelijknamige herenhoeve die in de 16e eeuw het beeld uitmaakte van de straat.
    De opening kende veel bijval. Na een academische zitting, die werd opgeluisterd door toneelgroep St. Lambertus en Koor De Oosterster, volgde dit weekend nog een optreden van Johan Verminnen en het ‘ Ieste Preevenement’. Bedoeling was dat bezoekers konden kennismaken met het gebouw, maar daarnaast ook konden proeven van een wereldkeuken.
    Zowat alle verenigingen van Veldwezelt, onder supervisie van Jean Steijns, verwenden iedereen met gerechten uit tien verschillende landen. Van “Hollandsche erwtensoep en stamppot” tot een ‘Aangeklede pannenkoek op Vlaamse wijze’ tot ‘Chili Con Carne’ uit Mexico en vegetarische Farfallas van Egypte.  In een “Belgisch Café” werd de dorst gelaafd en voor de kenners was er een wijnstand de belangrijke wijnsoorten serveerde.
    Er werden ook kortfilms getoond over Lanaken door de Videoclub Lanaken.
    En jeugdverenigingen KSJ en Villa Kakelbont zorgden voor kinderopvang.
    Bedoeling is dat de opbrengst ten voordele komt van Basisschool Het Wezeltje en opvangtehuis Were Di te Veldwezelt.

    13-04-2006 om 19:41 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.


    Premie voor glasramen St. Ursulakerk

    LANAKEN - Het provinciebestuur kende, op initiatief van gedeputeerde van Cultuur Jos Claessens (VLD), het saldo van de restauratiepremie voor het restaureren van de glasramen en de gevels van de Sint-Ursulakerk van Lanaken toe. De restauratie van de glasramen en de gevels wordt voor 60% door de Vlaamse Gemeenschap bekostigd, voor 20% door de provincie Limburg, voor 10% door de gemeente Lanaken en voor 10% door de kerkfabriek Sint-Ursula.
    “De totale bijdrage van de provincie voor de restauratie van de glasramen is vastgesteld op 136.973 EUR en de provinciale subsidie voor de gevels bedraagt 140.502 EUR”, aldus gedeputeerde Claessens. Hiervan wordt nu het saldo uitbetaald aan Kerkfabriek Sint-Ursula van Lanaken.

    De realisatie van de Sint-Ursulakerk te Lanaken is een meesterstuk uit de kerkelijke architectuur in neogotische stijl. De eerste bouwfase, opgestart in 1861, werd afgerond in 1864. Vrijwel onmiddellijk na de constructie kampte de kerk met vochtproblemen die de kerk tot op de dag van vandaag plagen. Dit verantwoordt de investering in het restaureren van de gevels van de prachtige Sint-Ursulakerk. Een ander argument voor de restauratie kan zeker gevonden worden in de constructie van de westgevel van de kerk. De westgevel bezorgde de Lanaakse Ursula-kapel de benaming ‘kathedraal van het Maasland’ omdat deze gevel uniek is in zijn neogotische stijl met zijn driedelige, verticaliserende opbouw.

    Op 6 september 1864 kwam koning Leopold I op bezoek in de kerk van Lanaken. Om de herinnering aan dit heuglijke bezoek te bestendigen verzocht de kerkfabriek de koning in 1865 om een schenking te doen. De keuze van de koning viel op een gebrandschilderd glas-in-lood-raam voor het koor. De twee glasramen bevatten telkens twee staande heiligenfiguren met attributen onder een neogotische nis. Het ontwerp en de uitvoering zijn van de hand van Capronnier en dit stond garant voor een uniek neogotisch kunstwerk. De subtiele schilderachtige kwaliteit is tot op de dag van vandaag zichtbaar!

    13-04-2006 om 14:53 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    ANAKEN – Onlangs stelde Felice alter ego van Dré Steemans in gezelschap van gouverneur Steve Stevaert het tiende jaarboek van Lanaken voor. De redactie onder leiding van Mark Geenard wist 160 pagina’s te vullen met nieuws en andere feiten uit Groot-Lanaken. Het boek wordt daarenboven doorspekt met honderden foto’s, waardoor de herkenbaarheid bij Jan en alleman wordt vergroot. Het is als bij de Bessemgazet: wie niet in het jaarboek voorkomt, bestaat niet of heeft weinig gepresteerd in Lanaken of daarbuiten.
    Volgens Mark Geenard werden er het afgelopen jaar heel wat meer evenementen georganiseerd. De meest opmerkelijke gebeurtenissen werden chronologisch en overzichtelijk opgenomen in deze jaarkroniek. Anderzijds heeft Geenard wel een keuze moeten maken uit de talrijk ingezonden foto’s. Tot de top drie blijven echter horen: gouden bruiloften, nieuwsitems en fotoreportages door het redactieteam zelf. Opvallend is ook dat men financieel wil bijdragen om zijn of haar artikel in het jaarboek te brengen. Vooral vanuit de handelshoek blijkt een publicatie in het boek soms een betere investering te zijn dan een publiciteit in de weekbladen. Verder heeft het jaarboek ook enkele artikels opgenomen die de lokale pers niet haalden. En niet van de minste. Zo kan men er wereldkampioen Tom Boonen in terugvinden met zijn ploegmaats Hulsmans en Cretskens.  Foto’s waren aanvankelijk uit den boze, maar voor de redactie van het Jaarboek werd uiteindelijk een uitzondering gemaakt. Er zijn ook verdere plannen met het jaarboek. Volgens co-redacteur Piet Paulissen overweegt het team om het blad uit te breiden met een katern van 24 pagina’s. Dat zou een specifiek item kunnen zijn dat extra aandacht krijgt, maar men zou de bladzijden ook kunnen aanwenden om bepaalde foto’ s ruimer te plaatsen. Een andere piste is het boek in full-colour gieten. En een derde voorstel is om het jaarboek te voorzien van een harde cover. Allemaal ideeën waar nog verder moet worden rond gewerkt. Feit is zeker dat het jaarboek een tweede decennium tegemoet gaat. Het is meer dan ooit een collectors-item geworden in Lanaken en omstreken. WJL

    06-04-2006 om 12:22 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Holle Wegen Briegden worden gerestaureerd

    LANAKEN – De gemeente Lanaken gaat de holle wegen in Briegden aanpakken. Dat is tijdens de gemeenteraad beslist. De werken kaderen in het herstel van het landschap en maken deel uit van het gemeentelijk natuurontwikkelingsplan. Volgens schepen van milieu Freddy Stouten gaat het om het behoud en verder beheer van belangrijke wegen, met een landschappelijk, lineair karakter. Het herstel gaat over 750 meter lengte. Daar moet de waterhuishouding worden geoptimaliseerd, de erosie bestreden, een kruidenzone gemaaid en sluikstorten moeten worden opgeruimd. Ook voorziet het project in het beheer van hakhout. Tenslotte zullen de onverharde en aanpalende straten worden beplant, zodat het geheel een natuurlijke aaneenschakeling krijgt. Voor de kosten zijn 6006 euro begroot, waarvan de helft zal worden betoelaagd.

    30-03-2006 om 22:21 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Millennium 2015: Zesde klas ontmoet eerste minister
    LANAKEN – De zesde klas van basisschool Het Wezeltje uit Veldwezelt werd gisteren ontvangen door eerste minister Verhofstadt. De leerlingen gingen er de verzoekschriften afgeven van 1894 leerlingen uit het basisonderwijs, goed voor 117 klassen en 50 basisscholen. De actie kaderde in het ‘Millenniumspel’ dat door 11.11.11 werd ingericht. Het was meteen het startschot voor de Noord-Zuidbeweging om de regeringsleiders te houden aan hun eerder gemaakte beloften. Tijdens de bijeenkomst droegen Ushi en Staf hun zelf geschreven gedichten voor. Die werden op applaus onthaald door de premier. Nadien overhandigden Joshua en Jens de bundel met verzoekschriften en een grote uitprint. Premier Verhofstadt laste daarna een vragenmoment in. Sam wilde weten welke VN – lidstaten niet meedoen aan de actie. Jamie en Lode vroegen hoe de premier tegen de doelstellingen aankeken om de armoede en de honger te bestrijden en om gezondheidszorg, onderwijs en het milieu te verbeteren. Ze maakten daarbij de bedenking of de einddatum 2015 wel haalbaar was.
    De premier gaf toe dat niet alle landen even goed meewerken en dat ons land één jaar vooruit loopt op het doel om 0,7 procent van het nationaal inkomen aan ontwikkeling te schenken. Hij riep op om aan de arme landen hun schuld kwijt te schelden, anders zou men pas tegen 2150 het ‘millenniumdoel’ bereiken. De kinderen waren erg onder de indruk van Verhofstadt, maar nog meer van het parlement. Eerder die dag kregen ze immers een rondleiding door het Vlaams parlement van volksvertegenwoordiger Vera Jans. En dat ze de situatie rond de Noord-Zuid en het pleidooi voor een betere wereld goed begrepen, bleek uit het feit dat ze heel wat interessante informatie hadden meegenomen uit het Africamuseum, waar hun dag was begonnen.

    29-03-2006 om 23:18 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Glamrock Night

    LANAKEN – Op 31 maart vindt in het Cultureel Centrum een glamrock night ‘Live On Stage’. Daarbij kunnen muziekfans genieten van een nostalgische avond met muziek uit de jaren zeventig. Treden op: Grensgeval, B.C. Sweet ( bekend o.a. van de bubblegumhit Funny Funny en de glamrock Blockbuster) en T-Rex (‘Jeepster ‘ en ‘Metal Guru’).
    De deuren gaan open om 20 uur. Kaarten aan de kassa: 10 euro. Voor meer informatie: www. Music-for-you.be  of 089.716585

    29-03-2006 om 23:18 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vorst Marc1 regeert Wottelzekskesoptocht

    LANAKEN – Rare jongens zijn ze in Veldwezelt. Daar trekt steevast de zaterdag voor halfvasten de Wottelzekskesoptocht erop uit. ’s Middags is dat nog onder regentschap van vorst Marc, met Rick1 en Pauline, maar ’s avonds wordt deze al opgevolgd door de prins van volgend seizoen, nl. Theo Geurts. Internationaal is de stoet ook, want we noteerden groepen uit Geulle en Eijsden met zelfgebouwde wagens. Zo’ n 45 praalwagens passeerden de revue, waarvan de helft echter ‘boenke-boenke’ – muziek bracht, dan wel carnavalsschlagers. We noteerden 25 procent eigen dorpsgroepen, hetgeen illustreert dat carnaval in ‘Wèzent’ echt leeft. Daaronder de Waslepkes, de Duvelkes van Excelsior en Robin Hoed van de Taffelère, goed voor zo’n 80 jongeren die bloemen en pintjes uitdeelden. Verder liepen groepen uit Hasselt, St. Truiden en Voeren in de kijker. De Lanakense prins Joeri zorgde andermaal voor kijklust, want na de eerdere prinsengarde en  de heksen, bracht zijn gezelschap nu het sprookjesthema van de prinses en de kikker. Carnavalesk waren zeker het ‘Volk van Wolderix’ en de Strupkes die straatrugby speelden. En ook de Apollonaise, intussen aan de tiende optocht toe, was nog altijd aktief. De Wottelzekskes maken zich intussen al op voor het komend carnavalsseizoen.

    27-03-2006 om 22:18 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 500 Grabbelpassers
    Bijna 500 Grabbelpassers
    LANAKEN - De Grabbelpasactiviteiten van de Gemeentelijke diensten Jeugd, Sport en Cultuur naderen de 500 verkochte plaatsen. Ondertussen hebben ook 297 kinderen een Doepas gekocht. Voor de 34 verschillende activiteiten zijn er, een week na de inschrijvingsdag, 474 plaatsen verkocht. Voor de eerste keer bestaat de kans dat de kaap van 500 verkochte plaatsen overschreden wordt.
    Inschrijven kan nog steeds voor o.a.: dansworkshop urban dance, TV-show, knutselen van pennen, eimannetjes, kaarsen, maar ook dansen met reuzenballonnen, vertelworkshops en nog veel meer. Voor meer informatie, contacteer de jeugddienst, op het telefoonnummer:089. 732. 628 - WJL

    27-03-2006 om 22:17 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Opening nieuwbouw OPZ: zorg op maat
    LANAKEN – Met de opening van de nieuwbouw door minister Inge Vervotte werd een punt gezet achter de eerste fase van het masterplan van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Rekem. Het betreft een onthaalgebouw, de dagkliniek en de nieuwe verblijven. Het onthaalgebouw is een dubbel hoogvormig gebouw met onthaal en publieksgerichte functies. Tevens zijn er de ruimtes voor raadpleging van de geneesheren psychiaters in gehuisvest. De achterzijde beschikt over 50 plaatsen voor de dagkliniek, met gemeenschappelijke therapie- en verblijfsruimtes en een keuken voor kooktherapie. In de verblijven zijn er 74 bedden voor de volwassenenpsychiatrie, verdeeld over neurose-, psychosezorg en resocialisatie en crisisopvang. Iedere patiënt heeft zijn individuele kamer , voorzien van elk modern comfort. Daarbij zijn leef- en behandelruimtes gescheiden van de verblijfskamers. De serre zorgt voor een afgeschermde buitenomgeving, die de verbinding maakt tussen de studio’s van de patiënten en de leef- of behandelruimtes. Deze serre beschikt over een stuurbaar, open dak, zodat de seizoensinvloeden worden getemperd.
    Bij het ontwerp is rekening gehouden met de concepten van duurzaam bouwen en leven. Het milieu wordt minimaal belast en er wordt zuinig omgesprongen met energie. Kostprijs eerste fase, incluis grootkeuken en complex Pietersheim 25 miljoen euro.
    Minister Vervotte prees de nieuwe, modulaire aanpak van werken met het patiënt gericht aanbod, waarbij de omgeving is overgegaan van een klinisch, naar een thuisgevoel.  Ze benadrukte ook de nieuwe speciale behandelingscultuur bij forensische patiënten.
    Door de recente decreetswijziging zijn de psychiatrische ziekenhuizen omgevormd tot  Openbare Psychiatrisch Zorgcentra. Daardoor is Rekem sinds kort een verzelfstandigd agentschap dat zelf moet instaan voor de werkings- en investeringsdotatie vanaf 2007.
    Wel voorziet de Vlaamse regering nog een toelage voor infrastructuurwerken voor 60 procent, gespreid over 20 jaar. Minister Vervotte legde echter nog een bedrag van 1,5 miljoen euro vast voor dit jaar ter overbrugging. - JWL

    26-03-2006 om 20:00 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Villa Basta krijgt vers geld

    HASSELT - De bestendige deputatie heeft zopas, op initiatief van gedeputeerde van Cultuur Jos Claessens (VLD), een provinciale subsidie goedgekeurd ten bedrage van 8.000 euro aan cultuurwerkplaats Villa Basta uit Houthalen-Helchteren voor de realisatie van ‘Theater in de living’ en ‘Dans in de Villa’.

    Gedeputeerde Jos Claessens: “Villa Basta zet een voor Limburg unieke en projectmatige koers uit met betrekking tot jongeren en de podiumkunsten.   Er wordt een brug geslagen tussen amateurs, semi-professionelen en professionelen.   Daarom heb ik aan de bestendige deputatie voorgesteld om aan Villa Basta een projectsubsidie regiowerking toe te kennen ten bedrage van 8.000 euro.   Meer in het bijzonder gaat het om 4.000 euro voor het project ‘Theater in de living’ en 4.000 euro voor het project ‘Dans in de Villa’”.

    “Het festivalprogramma ‘Theater in de living’ vormt de aanloop naar de première van de jeugdtheaterproductie Mansoor  die ook met 15.000 euro gesubsidieerd wordt als “People to people project” door de Euregio Maas-Rijn”, weet Jos Claessens.

    Villa Basta is een cultuurwerkplaats voor jonge mensen die jonge theatermakers, dansers, performers, acteurs en schrijvers een podium biedt. Cultuurwerkplaats Villa Basta hanteert een integraal systeem om jongeren actief of passief te enthousiasmeren voor cultuur. De werkplaats biedt op maat gemaakt workshops, zelf gecreëerde cursussen, unieke projecten, eigen producties evenals een platform voor creatieve partners en dit zowel in huis (Villa Basta) als op locatie (Villa Basta Mobiel).

    Samenwerking

    Met projecten als ‘Theater in de living’ en ‘Dans in de Villa’ wil Villa Basta cursisten, studenten, jong afgestudeerden en professionelen confronteren met elkaar, hen een stimulerende omgeving bieden om te creëren, op zoek te gaan naar een (nieuw) publiek, een ander decor, …. Jongeren krijgen er kansen om ervaringen uit te wisselen en werken van anderen te bekijken en kritisch te evalueren. Dit biedt hen groeikansen.

    Villa Basta wil met ‘Theater in de living’ en ‘Dans in de Villa’ de kijkcultuur bij jongeren voor theater en dans stimuleren en jongeren kansen geven om theater en dans creatief of passief uit te proberen. Hierin wordt eveneens aandacht besteed aan samenwerking tussen amateurs en professionele om op die manier een optimale doorgroei van amateurs naar een semi-professioneel niveau te vergemakkelijken en te professionaliseren. Deze werking die expliciet de brug slaat tussen amateurs, studenten podiumkunsten en professionelen is op deze schaal in Limburg uniek.

    Workshops

    Elk jaar organiseert de werkplaats festivals waarbij telkens één discipline centraal staat.

    Theater in de living loopt van 3 april t.e.m. 4 mei 2006

    Voor het vierde jaar op rij organiseert de werkplaats het project ‘Theater in de living’, een theaterfestival dat de brug slaat tussen amateurs, studenten podiumkunsten, professionele theatermakers en publiek. Het festival bestaat uit negen dagen waarin workshops, een masterclass bewegingstheater en toonmomenten voor kinderen, tieners en jongeren die reeds bij Limburgse toneelgroepen zijn aangesloten, gepresenteerd worden.

    Dans in de Villa gaat door va   n 20 t.e.m. 22 oktober 2006

    Voor het zesde jaar op rij organiseert de werkplaats het project ‘Dans in de Villa’, een 3-daags dansfestival waarin dansliefhebbers, amateur dansers en professionele dansers elkaar ontmoeten. Op vrijdag 20 november wordt een danscreatie gepresenteerd die door middel van workshops met amateurdansers onder leiding van professionele choreografen gemaakt wordt. Op zaterdag 21 november wordt de opleiding Das Art georganiseerd i.s.m. Polydans & Passerelle, Cultuurcentrum Berchem en Villa Basta. In deze opleiding krijgen jongeren les van professionele, gereputeerde choreografen hedendaagse dans met aandacht voor de technische en creatieve kant van hedendaagse dans. In deze Dans Art workshops die over een heel jaar lopen en landelijk georganiseerd worden, worden jongeren gestimuleerd zelf dansvoorstellingen te maken. Voorts wordt Dance kicks i.s.m. Danspunt georganiseerd, een danswedstrijd waar 10 geselecteerde dansgroepen (streetdance/ jazzdance/ funk/ hiphop…) uit heel Vlaanderen het tegen elkaar opnemen. Een professionele jury selecteert 1 winnaar die zich gedurende 1 jaar ‘Ambassadeur voor de moderne en hedendaagse amateurdans in Vlaanderen mag noemen. Op zondag 22 november volgt er een Boombal, een bal populair onder begeleiding van 10 professionele dansers. (Jempi Welkenhuyzen)

     

    18-03-2006 om 08:54 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Lanaken krijgt kijktoren Nationaal Park

    LANAKEN – De gemeente Lanaken heeft de zuidelijke toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen in het Domein Pietersheim toegewezen gekregen. Binnenkort wil de vzw Vrienden van Pietersheim samen met de gemeente enkele initiatieven ontplooien om het domein als een volwaardige poort te laten functioneren naar de toeristen toe. Eén van de nieuwe initiatieven is het bouwen van een vijfentwintig meter hoge uitkijktoren. Die wordt ingeplant op anderhalve kilometer van het domein, in natuurgebied. Hiervoor zal een architectuurwedstrijd worden uitgeschreven. Bedoeling is dat de toren wordt geïntegreerd in het landschap en dat men het Nationaal Park kan overzien. De toren wordt immers ingeplant op het hoogste punt van de Bessemerberg. De kostprijs is voorzien op 175.000 euro. Hiervan neemt Toerisme Vlaanderen 50.000 euro voor eigen rekening. (WJL)

    13-03-2006 om 22:37 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Academie Beeldende Kunsten krijgt vaste locatie

    LANAKEN – De gemeente Lanaken gaat de oude bakkerij in de gebouwen van OC Het Kloester inrichten als filliaal van de tekenacademie van Bilzen. Ook zal er op deze locatie een werk- en ontmoetingsruimte komen voor lokale kunstenaars. Dat heeft schepen van cultuur Theo Manders bekend gemaakt tijdens de opening van de tweede editie van ‘Kunst in Openbare gebouwen’ . Die vond plaats in de Museumkerk van Oud-Rekem. De werkgroep Beeldende Kunsten selecteerde 13 kunstenaars. Die mogen hun werk tot het einde van dit jaar voorstellen in vier gemeentelijke accomodaties. De commissie Beeldende kunsten heeft verder voorstellen geformuleerd  aan de cultuurbeleidscoördinator Gie Vranken inzake de herinrichting van de oude bakkerij. Het schepencollege gaat binnenkort een architect aanstellen. Er is 14.000 euro in de begroting voorzien. Daarnaast heeft Lanaken 3500 euro begroot voor de aankoop van kunst. Het budget zal dit jaar gaan naar hedendaagse kunst. Daarnaast heeft de gemeente een aantal tekeningen aangekocht over Oud-Rekem , gemaakt tussen 1830 en 1870 van de hand van de Nederlandse meester Van Gulpen.

    09-03-2006 om 20:14 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overzichtstexpo van Corneille (COBRA) in Maastricht
    Wie kent ze niet de kunstenaars van COBRA ( afkorting voor de groep kunstenaars - 1948 / 1951 - rond Corneille, Appel, Jorn, Alechinsky, Dotremont, Constant,Doucet, Claus en vele anderen) Cornielle komt met een overzichts expositie en informatie van
    Corneille samen met Caius Spronken naar Galerie Baerwaldt in Maastricht. Op Zondag 12 maart 2006 vanaf 15.00 uur kan men hem ontmoeten tijdens de de vernissage in de galerie.
    Voor verdere informatie : tel. 00.3143-3216823

    07-03-2006 om 17:27 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Bos en Groen sponsort projecten in Domein Pietersheim Lanaken.
    LANAKEN - De gemeente Lanaken werd door Bos & Groen geselecteerd om als gastgemeente te fungeren tijdens de Dag van het Park. Dit evenement vindt plaats op 28 mei a.s in het voormalig prinselijk domein Pietersheim.

    Naast een optreden van de populaire jeugdband Spring staan er tal van kindvriendelijke activiteiten op het programma met als thema "Spring in het park".

    Bos & Groen sponsort ook 2 projecten in het domein met een maximumbedrag van 50.000€. De volgende 2 projecten werden geselecteerd nl. een nieuw speeltuig in de speeltuin van de kinderboerderij en de verbetering van de nabijgelegen Asbeek. Voorwaarde aan het nieuwe speeltuig is wel dat het ook toegankelijk moet zijn voor gehandicapte kinderen. Door de nivelleringswerken van de Asbeek ontstaat er een betere afvloei naar de vijver en grachten rond de burchtruïne met als gevolg meer zuurstof en zuiverder water.

    Om het maximale sponsoringbedrag van 50.000€ te behalen, onderneemt de vzw "De Vrienden van Pietersheim" een aantal acties waarvoor Bos & Groen een geldelijke waarde opplakt. Zo plaatsten de kinderen van Meester Erik Rogiers van Basisschool Het Wezeltje uit Veldwezelt als eersten hun handtekening in het “gulden boek” voor een nieuw speeltuig (ook) voor gehandicapte kinderen. Het is immers de bedoeling dat elk kind zijn/haar handtekening plaatst bij de aanvang van een les of wandeling op de kinderboerderij. Elke handtekening vertegenwoordigt een waarde van 10€. Deze actie loopt tot aan de Dag van het Park, 28 mei a.s.

    Verder wordt een wedstrijd georganiseerd waar alle schoolkinderen aan kunnen deelnemen. De opdracht van de wedstrijd is dat de kinderen een ontwerp van een speeltuig bedenken dat toegankelijk is voor gehandicapten. Uiteraard zijn er mooie prijzen verbonden aan deze wedstrijd. Per ontwerp geeft Bos & Groen op haar beurt 20€ aan Pietersheim voor de realisatie van beide projecten. Daar blijft het niet bij. Ook elke deelnemer aan de Dag van het Park op 28 mei is 25€ waard en de kinderen die een wandeling ondernemen langs de Asbeek zorgen nog eens voor 25€ per kind.

    Via al deze acties hoopt de vzw "De Vrienden van Pietersheim" het maximale bedrag van 50.000€ binnen te halen zodat het nieuwe speeltuig nog voor de vakantiemaanden kan geplaatst worden en de nivelleringswerken van de Asbeek in het najaar kunnen starten. (WJL)

     

    07-03-2006 om 17:18 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    LANAKEN -De verschillende jeugdbewegingen in Vlaanderen hebben hetzelfde jaarthema ‘Verdraaide Wereld’.  Bedoeling is om de Noord-Zuidproblematiek en het milieu onder de aandacht te brengen.
    Voor het lokale actieweekend op zaterdag 11 maart organiseren alle Lanakense Jeugdverenigingen hun eigen activiteit met workshops waar iedereen aan kan deelnemen. Plaats van het gebeuren is de Jan Rosierschool, waar men vanaf 13 uur terecht kan. Via de workshops leert men er kennismaken met verschillende wereldculturen uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika.
    Inschrijven kan via de jeugdbewegingen of via de Lanakense Jeugddienst (089/732628). Deelname is gratis, inschrijven verplicht!  Eric Baranyanka (o.a. Ketnet) zorgt ervoor dat de start van de dag alvast op een enthousiaste manier gebeurt!
    Om 13.30 uur wordt iedereen opgedeeld in drie leeftijdsgroepen. Elke leeftijdsgroep gaat kennis maken met een andere cultuur.
    De jongsten kunnen zich volledig inleven in de Zuid-Amerikaanse cultuur. Naast Mexicaans koken, kan men zich uitleven met het spelen van Mexicaanse spelletjes afwisselend met een Mexicaanse verhaaltje. Er is kans tot het zelf maken van poncho’s en grime.  De 10- tot 12 jarigen maken kennis met de Aziatische gewoonten. Naast het aanleren van een Oosterse gevechtssport, maakt men ook kennis met de Aziatische keuken. En als laatste kan men creatief bezig zijn via het maken van vliegers en papieren origami figuurtjes.
    De oudste leeftijdsgroep zal op verkenning gaan naar de Afrikaanse gebruiken. Door het spelen van een inleefspel krijgt men een beter zicht op de gewoonten en gebruiken in Afrika. Hierna kan men zich uitleven op een muzikale en creatieve manier met djembé en om af te sluiten kunnen jullie lekker smullen van een zelfgemaakt Afrikaans gerecht.
    Om de dag af te sluiten toont elke leeftijdsgroep aan de anderen wat men die dag allemaal heeft gedaan. Op deze manier krijgt iedereen een goed zicht op de verschillende wereldse culturen. Afgesloten wordt met een afscheidswoord van de Columbiaanse Neyla Paloma. (WJL)

    03-03-2006 om 20:23 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Prinses Anita bezweert regen en sneeuw

    LANAKEN – Prinses Anita bezweerde regen en sneeuw in de zesendertigste Pumpelèrestoet. Het moest en het zou haar dag zijn. Logisch als je weet dat deze van origine Maastrichtse in haar thuisstad alleen maar als raadsvrouw mag zetelen. Het is er immers niet mogelijk om een vrouwelijke carnavalsprins af te dwingen. In Smeermaas ligt dat anders. Hier kan de kapster zich zelfs laten vergezellen van haar hartsvriendin Danny van de Eurogirls die als hofdame mee op de praalwagen mag. Carnaval ligt beiden nauw aan het hart. En politiek bewust is Anita ook. Ze was niet mals voor de plaatselijke politici. Gaf ze niet een waterkraan aan het Vlaams Belang om het zgn. ‘cordon sanitaire’ te doorbreken ? En alle politieke partijen kregen pantoffels in hun partijkleuren. In de optocht werd er verder weinig allusie gemaakt op de actuele toestanden. Zo’n dertig praalwagens met groepen passeerden de revue.  In premiere werden de nieuwe Twirlstars gepresenteerd die eind maart een heuse carnavalsshow houden in het C.C.L.  Terwijl ’t Groot Lawaai van Spouwen alludeerde op de komende werken, tapten ze alvast een tango. Ook de Taffelère deelden pilsjes uit in de stoet. Een nieuwe trend is het weggeven van bloemen. Fortuna 56, De Shelme en vele anderen deelden rozen en viooltjes uit. Een gewoonte die uit Duitsland is overgewaaid. The Crib transformeerde het jeugdhuis tot een carnavalswagen en de Lustige Clowns uit Tongeren vierden met Pipo Danny en Pipoline Lidia hun elfjarig bestaan. De Wottelzekskes kondigden hun stoet van 25 maart aan met een prinsenverkiezing, hetgeen de omgekeerde wereld is. En prinses Anita sloot het carnavalsgeweld af met een fijn vuurwerk. - WJL

    01-03-2006 om 11:46 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    42ste Brikkenbekkersstoet gebukt onder geweldige karamellenregen
    LANAKEN – Stadsprins Yves 1 en ook Prins Rudi van Gellik hebben het vastenavondshart op de juiste plaats. Beide levensgenieters zorgden ervoor dat heel Rekem bedolven werd onder een enorme karamellenregen. Eindigde de Bessemkaravaan met een schitterende vuurwerk, stadsprins Yves gooide tienduizend sponsjes uit, naast ballen en andere gadgets.  De Piraten van KV De Lekpele hadden zelfs een heuse truck ingehuurd om hun strooisel en drank op te slaan. De Brikkenbekkersstoet is met zijn tweeënveertigste uitgave één van de oudste optochten in de provincie. Men kan er dan ook buigen op een zeventigtal groepen en praalwagens. Daarvan kwam zeker twintig procent uit eigen rangen. Opvallend accent in Rekem: zeer grote groepen en enorme wagens, getuige De Wienridders’, ‘Gaas aan de Maas’, ‘De Taffelère’, ‘De Doorbieters’ en ‘De Kaal Bensjes’. Anderzijds bleven de toeschouwers inzake actualiteit wel wat op hun honger zitten: Haan en Hin toonden hun exportstempels en hun antigriepvaccin en ook de windturbines van Lanaken waren weer van de partij. Opvallend aanwezig waren duo Patrick en Greet, met hun blauwe schatkist. Het geheim van het succes: Dewael heeft centen en Opdebeeck een lekker ‘vötsje’. Mooi waren ‘ De Sjeif Legume’ met hun engelen en duivels en ook de Huifkar van Robin Hoed mocht er zijn. Helemaal uit Wommelgem en uit Flemalle: drumbands en majoretten. Terwijl Soppegreun een delegatie bleek uit het Nederlandse Stein.
    Vandaag, dinsdag, raast de bonte carnavalsstorm nog verder over Smeermaas, met een optocht van Prinses Anita en de Grenspumpèlere, gevolgd door de heks- en prinsverbranding en dan maakt iedereen zich op voor het ‘hieringbiete’ en het assekruisje.

    27-02-2006 om 16:40 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Joeri houdt 33ste Bessemkaravaan warm

    LANAKEN –  Duizenden toeschouwers trotseerden de bijtende koude en zakten af naar het Maaslandse Heksenrijk van de Road van Laon tot Aoke. Daar hield prins Joeri 1 de menigte warm met karamellen rapen en vuurspuwers van Yawar. Er vlogen vierduizend beertjes en dito ballen door de lucht. Ook de Oud-Prinsen lieten zich niet onbetuigd. Zij deelden vier ton fruit in zakjes uit. Een filmploeg van TMF legde alles vast op video. Jeugdprins Robin kreeg de prinsengarde mee van het Rode Kruis. Pa Roger en Mama Petra hielden een oogje in ’t zeil. Er liepen dan ook vreemde vogels mee in de optocht: Haan en Hin oftewel Zwip en co. Zij toonden de kleinste carnavalswagen en deelden ‘vers gevaccineerde’ eieren uit. De injectiespuit bleef nooit ver weg. Naast de obligate cowboys, ridders en Mexicanen ook origineel werk. Nep stads- en parkeerwachten van ‘Twie Leechskes’ scandeerden ‘Wiet Wiet? Ik wil mijn auto kwiet’ . Iedereen kreeg een parkeerschijf 'aangeboden door de zingende burgemeester' die blijkbaar ook kandidaat is voor Idool?! De heksen van de Kaal Bensjes reden voorbij met een grote kokende ketel. De Maaszuipers van Uikhoven hielden het dit keer op de Far West met eigen gebouwde Tipi uit Canadees hout.En dat hofkapel Wuim en Teursel zonder muzikanten zit, is nu zeker geweten: ze werden op krukken en in rolwagens vanuit Huize St. Anna terug in de stoet gebracht. De Frittuutsjes bestaan ook 33 jaar en brachten een heuse taart met kaarsjes mee. ‘Mök niks oet’ verdeelde bonnetjes om gratis groene stroom af te tappen aan het Windmolenpark, compleet met containerpark en weegbrug. EN 'Oet Verveling' gooide de politieker in de ring. Waterskiclub Maasland bracht de verjaardag van Sus en Wis in beeld en Grimbiaca zette je schaakmat. Er waren nieuwe pakjes voor de Wienridders en ook De Boelvaar had gesleuteld aan hun Braziliaanse outfit. Schilden, veren en blauw-geel-groen brachten sfeer en ambiance in de stoet. De 33e Bessemkaravaan werd afgesloten met een immens vuurwerk. Maandag op naar de Brikkenbekkers van Rekem, dinsdag is het te doen bij de Grenspumpelère van Smeermaas. Driewerf Alaaf.

    26-02-2006 om 23:39 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!