Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
  • Sadiq Seo (sadiq seo)
        op
  • Schijn en Werkelijkheid en de Vlaamse moraal (Jort)
        op
  • Spoor lanaken-Maastricht voor personenvercoer (L Hermans)
        op
  • Lijst (Roel Veltmeijer)
        op Lijst van kandidaten bij Onbegrensd Lanaken
  • ivm Go Pass (Kevin Cannoot)
        op
  • Mixed Media Projects
    Communicatief
    29-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Raod van Laon tot Aoke viert 33 jaar met nieuwe vlag
    Jempi Welkenhuyzen
    LANAKEN - Veel volk op de ‘boetegewoene zitting’ van de Raod van Laon tot Aoke. Opvallend veel veren: Prinsen, vorsten en grootvorsten uit alle hoeken van de provincie, hoogwaardigheidsbekleders als burgemeester, raadsheren, een minister en volksvertegenwoordiger, ze gaven allen present.
    En er was uiteraard een delegatie van de FEN (Federatie Europese Narren) en van Liveke, het Limburgs overkoepelend orgaan van carnavalsevenementen. En heel het vastelaovends verengingsleven gaf present op de academische zitting voor de viering van 3 keer 11! Kortom, ambiance in de carnavalstempel van het cultureel centrum, waar o.a. Zaat Herremenieke ‘Jus te Nève’ van katoen gaf. Voorzitter en voormalig prins Denis Geurts zette de huidige ploeg en de voorgangers in de bloemetjes. Immers, de allereerste prins René Pietermans was speciaal afgezakt voor deze viering en ook de allereerste prins van de Raod van Laon tot Aoke, ofschoon momenteel gekluisterd aan een rolstoel, wilde niet ontbreken op het appèl. Wiel Janssen van het H. Wammes zorgde voor de kritische noot. Hij plaatste enkele kanttekeningen bij de relativiteitszin van de vastenavondvierders.
    Burgemeester Vangronsveld deelde de nood aan een evenementenhall met loods voor wagenbouwers.
    Dat het een zwaar jubileumjaar wordt, blijkt uit de overvolle carnavalskalender die  door GLOCK, het Groot Lanakense Overkoepelend Comiteit van Karnavalsevenementen, werd gepresenteerd. Maar liefst 56 evenementen, dat is zelfs voor een doorwinterde carnavalist  van het goede teveel.
    Toch mag de Road van Laon tot Aoke zich voor dit jubileumjaar schrap zetten. Zo werd er recent een officiële vastelaovendspostzegel uitgebracht, er volgt een tentoonstelling rond ‘kunst en carnaval’ en  er komt een eerste officiëel gemaskerd galabal in het Eurotel. Gisteren werd ook een ‘vastelaovendsvlag’ voorgesteld: in de typische kleuren rood-groen-geel met het embleem van de heks op de bessem. Volgens voorzitter Geurts gingen er al merteen meer dan driehonderd stuks van de deur uit. Deze nieuwe vlag zal straks alle gevels van Lanaken tooien, zoveel is zeker. De vlag is 100 cm op 70 cm groot en kost 8 euro. Men kan hiervoor contact opnemen met de ‘Peenhawwers’ of via Vital Stöcker op het telefoonnummer 089.715.871

    29-01-2006 om 20:14 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Steenbakkerij Nelissen steunt Kinder kanker oudervereniging
    Jempi Welkenhuyzen
    LANAKEN  - Onlangs kreeg KKOV (Kinderkankeroudervereniging) een steuntje in de rug.
    De steenfabrikant Nelissen uit Kesselt bij Lanaken overhandigde een cheque ter waarde van 2500€ aan deze vereniging die zich inspant voor kinderen met kanker.
    Kinderkanker België is een vzw. die ontstaan is uit de ervaringen van verschillende ouders, die voelen dat er nood is aan ondersteuning en kennis.
    Deze organisatie, bestaande enkel en alleen uit vrijwilligers, werd uitgekozen als sociaal doel tijdens de Vlaamse Open-Bedrijvendag omdat ze minder aandacht en financiële middelen krijgt dan ze verdient.
    Met het geld worden tal van activiteiten ondersteund op de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Gasthuisberg Leuven.

    29-01-2006 om 20:13 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Honderd banen bedreigd bij SAPPI
    Jempi Welkenhuyzen
    LANAKEN - Bij papierfabrikant Sappi staan een honderdtal jobs op de tocht. Eén en ander is het gevolg van het feit dat het consultancy bedrijf Mc Kinsey en Company een audit heeft gehouden, het zgn. ‘Everest project’. Daaruit blijkt o.a. dat de winstgevendheid van het bedrijf in het gedrang komt door steeds hogere energie- en grondstofprijzen. Pogingen van Sappi, wereldleider op het vlak van gestreken houtvrij papier, om een hogere papierprijs in de markt verkocht te krijgen, bleken niet succesvol. Daarenboven spreekt men bij Sappi van overaanbod. Vandaar dat het rapport aandringt op maatregelen. Eén van deze maatregelen is besparen op onkosten.  Syndicaal afgevaardigde Ludo Cox van ACV is alleszins verontrust: “ De directie van papierproducent Sappi heeft  zijn Europees besparingsproject  bekendgemaakt. In de Europese vestigingen van Sappi moeten er in totaal 175 miljoen euro worden bespaard. De beoogde besparing in Lanaken bedraagt 17,3 miljoen euro. Als men weet dat 40 procent vaste kosten zijn, dan hebben we berekend dat het hier gaat over een 100 -tal arbeidsplaatsen. Let wel: zowel bij de arbeiders, als bij de bedienden en het kader! De directie heeft nu al een personeelsstop aangekondigd. Nochtans hebben wij een recente CAO - overeenkomst getekend die ons garanties geeft tot september 2006. Daarin staan nog tal van jobs die moeten worden ingevuld. “
    Lijstje
    Het Everest-project moet  Sappi terug op de kaart zetten. Het project zal worden uitgevoerd in drie fasen. Tijdens de eerste fase zullen verbeteringsgebieden worden gedefinieerd, die volgens opbrengst en moeilijkheidsgraad worden gerangschikt. Hierrond worden afspraken gemaakt met teams. De tweede fase zal zo’ n vijf tot zeven maanden duren. Dan moeten deze teams concrete maatregelen voorstellen en opstarten om de haalbaarheid en het effect ervan te toetsen. In een laatste fase wordt nagegaan of de nieuwe maatregels inderdaad kostprijsverlagend en winstverhogend zijn. En dan zal het ‘Everest’-project worden toegepast in alle vestigingen van de papierfabrikant in Europa.
    Lanaken zal samen met de Oostenrijkse vestiging van Sappi in Gratkorn de grootste stap tot inlevering moeten doen, zo luidt het in vakbondskringen.   
    Ludo Cox: “ Wat ons grote zorgen baart, zijn de geruchten dat de directie momenteel een lijst aan het opstellen is waarop ze reeds namen invullen van degenen die moeten afvloeien. Het zou om een gelijkaardig initiatief gaan als bij de Ford fabrieken: probleemgevallen, mensen met een hoog ziekteverzuim e.d.”
    Scheve situaties
    Nieuw zijn de besparingsplannen niet. Ze komen komen er enkele maanden nadat er opnieuw sprake is van sociale vrede in het bedrijf. Eind vorig jaar kampte Sappi omwille van de CAO - onderhandelingen reeds met 24-urentakingen, drie mislukte verzoeningspogingen en zelfs
    tot een protestbetoging doorheen het centrum van Lanaken.    De cao, die onder meer in een werkzekerheidsgarantie tot einde september 2006voorzag, kreeg uiteindelijk het fiat van het gemeenschappelijk vakbondsfront. De bonden lieten hun eis tot koopkrachtverhoging met één
    procent varen. In ruil daarvoor engageerde de directie zich om de bestaande regelingen inzake brugpensioen en tijdskrediet te zullenbehouden. Met het oog op de besparingsplannen vragen de vakbonden nu dat de cao zoals die werd overeengekomen onverwijld wordt uitgevoerd.
    Het gemeenschappelijk vakbondsfront wil de besparing alvast realiseren door de "scheefgegroeide verhouding tussen de diverse categorieën van werknemers recht te trekken", zo luidt het. De bonden verzetten zich ook met klem tegen jobverlies. "Als vakbonden zijn we realistisch genoeg
    om te beseffen dat het belangrijk is om constructief mee te werken aan de toekomst van ons bedrijf. Maar het moet duidelijk zijn dat iedere andere vorm van besparing moet worden aangewend alvorens er ook maar met één woord kan worden gepraat over jobverlies binnen de groep van
    arbeiders", aldus vakbondsafgevaardigden Ludo Cox (ACV) en Jan Staal (ABVV). Daarbij denken ze o.a. aan misbruiken als het te pas en onpas voorzien van overuren, een samensmelting van de directie Lanaken met deze van Maastricht en de huisvesting van 150 personen kaderpersoneel in Maastricht in plaats van Brussel.  
    “De directie is nu aan zet. We weten dat het Everestproject initiatieven voorziet rond april, mei en juni. Er staan de directie nog woelige discussies te wachten. “
    Toch onderneemt het vakbondsfront voorlopig geen acties. Men wil geen enkel risico lopen.
    En de werknemers aan de poort? “ We wachten af, de sfeer is gelaten en men is bang, “ klinkt het bij de wisseling van de shift. Of we de heer Henk Van der Pal, diensthoofd van het personeel niet even kunnen spreken? “ Helaas niet, hij is uitgenodigd op een feestje in het bedrijf, “ luidt het bij de portier. Wrang feestje, toch? “ Geen commentaar, “ heet het dan. Sappi in Lanaken is een dochter van het Zuid-Afrikaanse Sappi. Het bedrijf stelt ruim 700 mensen tewerk in Lanaken. Sappi realiseerde in 2004 nog een omzet van 300 miljoen euro. (Jempi Welkenhuyzen)

    28-01-2006 om 20:00 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter Dennen zoekt fietsenhersteller

    Ter Dennen zoekt fietsenhersteller

    LANAKEN - Het opvangcentrum Ter Dennen ligt op ongeveer 6 km van de dorpskernen Lanaken en Zutendaal. Om zich te verplaatsen naar het centrum gebruiken de bewoners meestal de fiets. Het opvangcentrum beschikt over een aantal fietsen om uit te lenen. Anderzijds kunnen de bewoners ook zelf over een fiets beschikken via een waarborgsysteem. Gedurende de afgelopen jaren heeft Ter Dennen tal van oude fietsen verzameld en gerecycleerd tot rijvaardige rijwielen. Men zoekt nu een vrijwilliger die het fietsenpark kan onderhouden: fietsen herstellen, aan de bewoners leren hoe men een fiets rijvaardig maakt en het materiaal in het fietsenatelier op punt houden. Als vereiste vaardigheden moet de vrijwilligervlot zijn in de omgang met asielzoekers, zin hebben voor orde en organisatie en over enige technische kennis beschikken. JWL

    25-01-2006 om 20:43 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLD trekt met duo lijsttrekkers naar verkiezingen

    VLD met duotrekkers op lijst
    LANAKEN - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van VLD - Lanaken stelden fractievoorzitter Guido Willen en minister Marino Keulen de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor.
    Marino Keulen zal een duolijsttrekkerschap vormen samen met Guido Willen. Andere namen die werden bekend gemaakt: Regina Beckers, André Bervaes, Patricia Bollen, Mark Curvers, Sylvia Franssen, Anita en Nico Geraerts, Jean Hermans, Dirk Janssen, Anita Jeurissen, Olga Massot, Stefan Meulemans, Pierre Nelissen, Hugo Neven, Rudi Nivelle, Felix Puts, Patrick Tollenaers en Viviane Schellingen.
    Er moeten nog zeven plaatsen worden ingevuld. De VLD maakt zich sterk te groeien met één zetel, waardoor men de meerderheid haalt in Lanaken. Bij de vorige verkiezingen haalde men elf zetels, maar door een coalitievorming tussen CD&V en de SP.A werd de VLD verwezen naar de oppositiebanken.
    De VLD maakte ook de eerste resultaten van de enquête bekend. Van de 1500 formulieren werd 16 procent teruggestuurd. Prioriteiten waren: tewerkstelling, betaalbare bouwgronden, inspraak en fiscaliteit. De VLD zegt de enquête te willen vertalen naar het beleid.
    Tenslotte opende minister Keulen de nieuwe website VLDLanaken.be - JWL

    25-01-2006 om 20:39 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!