Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (558)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (68)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    26-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerken , kapellen en kathedralen...
    Het is weer de periode van het jaar waarop er volop gereisd wordt. De ene kiest voor zon en warmte, de andere voor een citytrip en nog een derde voor een rondreis naar musea, kerken en kathedralen. Bij dat laatste wil ik even stilstaan.
    Iedereen zal op reis al wel eens kerken of kapelletjes of kathedralen bezocht hebben. Ik vraag me echter af of we die bezoekjes afleggen voor het geloof of om aan godsdiensttoerisme te doen?

    Jaren geleden, bij een bezoek aan Parijs, hadden ze gezegd dat er zeker twee grote kerken op de lijst moesten staan nl, de “Notre Dame” en de “Sacré Coeur” . Die hebben we dan ook bezocht.

    Het plein voor de Notre Dame zag zwart van het volk en je moest in een rij gaan staan en een lange tijd aanschuiven om naar binnen te kunnen. Bij de ingang hing een bord dat het verboden was foto’s te nemen, verboden te eten, verboden te drinken, verboden radio’s aan te zetten en nog een paar zaken die helemaal niet bij de stilte van het bidden hoorden.
    Toen we binnen waren, stond er in de middengang een massa volk te drummen om een zicht te krijgen op een eucharistieviering die tot onze grote verbazing juist bezig was. De massa verplaatste zich dan maar naar de zijbeuken van de kerk en op het ritme van duizend slenterende voeten liepen we mee voorbij de Heiligen die ons sereen en sommigen vragend bleven aankijken. Het was  een hele kunst om uit de rij te ontsnappen om een kaars aan te steken omdat we het zo beloofd hadden aan het thuisfront.  De heiligen of Onze Lieve Vrouw en onze Lieve Heer keken al lang niet meer op van de drukte aan hun sokkel en zullen het al moeilijk genoeg gehad hebben om te zien wie nu wel of niet betaalde om een kaars aan te steken. :wink:
    Ik had toch een bedenkingen bij de levensduur van die " noveenkaarsen" als ik zag dat er plaats te weinig was om de honderden kaarsen te plaatsen. Volgens mij moeten sommigen gedoofd worden om ’s anderdaags plaats te maken voor de volgende meute die hier binnenstroomt.

    Soit, of het nu de “Notre Dame” , “ de Sacré Coeur” of een andere kathedraal is, het fenomeen is overal hetzelfde, je kan er de echte gelovigen zo uithalen, hoewel sommige gelovigen zich ook wel  bezondigen aan het nemen van een foto al is het verboden ... Natuurlijk moet er een foto genomen worden om in onze moderne maatschappij een bewijs te kunnen voorleggen aan de thuisblijvers dat we wel ter plaatste zijn geweest.
    In aparte zijbeuken kan je meestal wel even plaats nemen om je te richten tot de Heilige die er waakt terwijl de massa verder stroomt, halsreikend kijkend naar de middenbeuk waar soms een mis te volgen is alsof het een uitstervend ras is.
    Maar je kan ook ontsnappen en even plaats nemen op één van de houten banken waar je zowel kan zitten als knielen hoewel .. als ik het zo bedenk lijkt dat knielen wel uit de mode . Natuurlijk zijn er altijd een paar die de traditie in ere houden en hun knieën pijnigen op een harde houten bank. En af en toe zie je nog eens een echte gelovige steunend met de armen op het bovenste deel van een stoel of bank , de handen samengevouwen rond de bolletjes van een paternoster die de verbinding maken naar een mooi kruisje. Ja, dat zijn de echte gelovigen die zich niets aantrekken van het voorbijtrekkende godsdiensttoerisme en die stil of fluisterend een gesprek hebben met de Heilige die hier waakzaam zijn Heilig hart toont.

    Maar eerlijk... ik ben het niet meer gewoon om een kerk te betreden. Als ik dan zie dat kerken en zo nog steeds trekpleisters zijn dan stel ik mij de vraag van waar die bezoekers nu komen? Als je naar de taal luistert dan kan je vaak veel ontdekken.
    Bij ons bezoek in Parijs viel het op dat Spaans vaak een veel gehoorde taal was maar ook Italianen en Filipijnen maakten deel uit van de biddende gelovigen. Er kwam zoveel volk langs dat we zelfs onze buren zouden mislopen indien ze daar aanwezig waren. Ja, sinds ze daar in 1163 de eerste steen van Notre Dame hebben gelegd, is er blijkbaar al heel wat veranderd en maakt het toerisme nu deel uit van deze plaats.

    Waarschijnlijk zullen sommigen meer weten over het boek dat Victor Hugo schreef in 1831 over de “Klokkenluider van Notre Dame” dan over de relikwieën van Christus die daar bewaard zijn zoals de doornenkroon, een stuk uit het kruis en één van de nagels waar hij mee gekruisigd werd.
    En vooraleer je de “Sacré Coeur” binnenstapt, heb je eerst 237 treden achter de rug ....Als dat al geen godsdienstige inspanning is...

    Omdat fotograferen  ook hier verboden is, is het wellicht daarom dat buiten de camera's haast buiten adem zijn van het flitsen van de maagdelijke witte gevel want iedereen wil een souvenir mee naar huis zonder echt te weten dat de bouw van dit mooie monumentale gebouw werd gestart naar aanleiding van de 58.000 doden die vielen tijdens de Frans –Duitse oorlog (1870-1871).
    Ja, de bouw duurde tot 1914 en dan was het potverdikke terug oorlog ppfff!
    Dat was even een stukje geschiedenis ter zijde!!:oops:

    Wat opvalt is dat vaak naast die kerken de concurrentie bij de souvenirverkopers welig tiert. De doodgewone toerist probeert nog af te bieden op een sleutelhanger bij één van de straatverkopers terwijl de gelovige op geen Euro kijkt om een paternoster of een “schapulierke” of ander aandenken te kopen dat hij thuis zal koesteren.
    Ik weet nog dat ik toen ook een paar zaken gekocht heb voor ons ma omdat ook dit grote mode geworden is om iets mee te brengen.
    Wie weet heeft dat geschenk haar sterkte, moed en kracht gegeven toen ze de oude paternosterbolletjes wisselde voor de nieuwe die haar op de weg van haar geloof vergezelden. Ja, wie weet heeft ze zelfs aan ons gedacht tijdens haar bidden? Ik kan het haar niet meer vragen want ze is intussen van ons heengegaan....En ik volg haar al lang niet meer in die voetsporen ...
    Tsja en nu weet ik het nog altijd niet, geloof of godsdiensttoerisme?
    Wat ik wel weet , was dat we vandaag getuige waren van kusttoerisme!!:-)



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (5)

    29-07-2012
    Groeten van Fjak@
    Dag Natoken, ja ik leef nog maar heel stil. Maar zolas de meeste gaan ze in Parijs of waar ook de mooie kerken en kathedralen bezoeken . Mijn vraag is dan telkens hebben jullie al ooit  al in de Baseliek van Koekelberg  op bezoek geweest. Nu moet ik zeggen ik vond het 20j terug nog beter om ze te bezoeken ze is nu volgens mij wat te commercieel geworden. Ik heb ooit het geluk gehad omdat ik als leidster van franstalige ksa was ben echt de naam vergeten . Ik heb daar het geluk gehad om te zien wat de VIP's te zien krijgen, dat vergeet ik van men leven niet. Al dat goud de kazuivels de kelken en zovele dingen. De moeite om (ik weet niet meer dat er een lift was of trappen) maar bij mooi weer kun je van daaruit zelfs de St Rombautstoren van mechelen zien . Gelukzak dat ik toen was en niet gelovig hihi was alles gratis .
    Maar ik weet dat we in Weerde in 'tschool moesten sparen voor een glasraam en ja dat heb ik dan ook gezien. Bij mooi weer eens te doen als je er nog nooit geweest bent maar haalt wel je Franse taal boven nu, vroeger was het echt tweetalig maar nu en français s.v.p.
    Groetjes en dikke knuffel Fjak@

    29-07-2012 om 14:28 geschreven door Fjak@


    26-07-2012
    je bent me er eentje hoor !
    en ik moet lachen met lipskes reactie !awel ; ik heb veel gereisd , heel veel en zowat alle kerken en moskeën en tempels bezocht die in de aanbieding waren .... zonder geloof , maar MET EERBIED , voor wat het was of voor wat het stond !
    zo ben ik nu eenmaal , ik heb altijd geleerd om respect te hebben voor anderen , voor kunst heb ik dan weer een zekere nieuwsgierigheid en daar vallen al die kerken en tempels onder zeker ...
    een cultuur in zijn geheel bestaat niet alleen uit gebouwen hé , maar vooral uit de mensen

    en hoe doe je 't thuis ? bbq ??? GENIET MEIDJE !!

    26-07-2012 om 19:49 geschreven door ani


    ...
    Ze noemen het dan ook niet voor niets 'de kerkfabriek' he,enne..al die pracht en praal heeft Jezus niet gepredikt zenne,ik hou eerder van de rust in een klein kapelleke,en om voort te bomen..je hebt geen kerk nodig om gelovig te zijn he Natoken(grijns)
    baby-1.jpg
    Vinden jullie het ook zo fijn..
    geen regen ,maar zonneschijn;-)
    knuffels uit Deurne van Nestje&Lipske!

    26-07-2012 om 11:27 geschreven door lipske


    Zwoele donderdaggroetjes !!!!!
    Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag donderdag 26 juli.Na het optrekken van de mist wordt het terug een zeer warme en zwoele zomerdag.Het wordt terug genieten op een terrasje of ergens dicht bij het water in de schaduw.Ik wens Jullie een mooie en heerlijke warme laatste donderdag van deze maand toe met vele lieve ven hartelijke zomergroetjes vanwege Jos.

    26-07-2012 om 09:32 geschreven door Jos Vande Ghinste


    Vroeg me af waar de naam schapulierke van daan kwam Nanneke

    Image and video hosting by TinyPic

    Een dom blondje logeert met een
    aantal vriendinnen in een hotel.

    Als ze 's morgens niet komt opdagen

    voor het ontbijt bellen haar vriendinnen

    naar de kamer van het blondje.

    Al wenend neemt ze de telefoon op:

    "Ik kan niet uit mijn kamer" snikt het blondje.
    "Hoe is dat nu mogelijk?" willen de

    vriendinnen weten.

    "Wel" legt het blondje uit:

    "Er zijn drie deuren in mijn kamer. De eerste

    is de badkamer, de tweede is het toilet, en

    op de derde deur hangt een bordje

    'Gelieve Niet Te Storen'!"<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Ze geven zondag niet echt bbq weer mateke
    maar ik zal er hier een kaarsje voor branden..
    en dat moet geen plaatsje maken voor een ander..
     er zijn wel veel plaatsen waar ze half op kaarsjes verwijderen ..het moet opbrengen he !
    hier staat niks geprogameert vandaag we zijn wel wat er komt ...onder de boom met een stapel boekjes en een natje en een droogje was het hier ook zalig ..
    Geniet van het dagje...ga ik ook doen !
    lieve groetjes en knuff. van ons voor jou

    26-07-2012 om 06:48 geschreven door Jeske









    Laatste commentaren
  • Fijn weekend en welkom op mijn nieuwe blog (Jan en Elena )
        op Dat was genieten
  • . . . (Chris)
        op Dat was genieten
  • Regengroetjes op vrijdag !!! Maak er toch een gezellige dag van !!! (Jos Vande Ghinste)
        op Dat was genieten
  • Lieve groetjes (annie)
        op Dat was genieten
  • Aan iedereen een gezellige donderdag en stillekes sluipt het weekend dichterbij !!!!! (Jos Vande Ghinste)
        op Dat was genieten
  • ja ik zag het huis ook , mooi ! en laat mi lopen langst de strate is een van mijn favorieten (ani)
        op Dat was genieten
  • Dag Natoken,, (Ingrid.)
        op Dat was genieten
  • Het huis (Maarten)
        op Dat was genieten
  • Midweek bezoekje (Jan en Elena )
        op Dat was genieten
  • Ik wens al mijn blogvrienden een fijne midweek toe (Jos Vande Ghinste)
        op Dat was genieten
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!