E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

Beurscommentaar US Markets

14-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  14/09 

 

Dow Jones Industrial:  13600 ptn      Nasdaq Composite: 3188 ptn

 

Het stond in de sterren geschreven!

 

De kogel is door de kerk. Na lang aarzelen, alhoewel ... werd een derde ronde “geld drukken” Q3 door de FED aangekondigd. Meteen konden de champagneflessen ontkurkt worden op Wall Street.

De werkloosheid in de VS blijft een prangend probleem vandaar dat FED-voorzitter Ben Bernanke, alias Helikopter-Ben, opnieuw opteerde om de monetaire teugels te vieren. Q1 en Q2 waren geen succes maar nu wordt het anders!

Iedereen die iets afweet van economie beseft dat dit klinkklare onzin is. Maar ‘onder het mom van’ is blijkbaar alles gepermitteerd.

Het is trouwens ook geen toeval dat over 50 dagen de presidentsverkiezingen in Amerika plaatsvinden. De sympathieke Barack Obama zal er misschien een minder grote nederlaag door oplopen. Want ook dat is duidelijk. President Obama beschikt over véél talenten maar heeft geen kaas gegeten van economie en heeft zich daarenboven volledig laten inpakken door zijn regering “made in Wall Street”.

 

Dichter bij huis, in Europa, blijft het aanmodderen dat het een lieve lust is. Iedere dag wordt wel een ander verhaal de wereld ingestuurd. De puinhoop is echter niet meer te overzien. Hopelijk komt er snel een einde aan dit Europese verhaal en kan er schoon schip gemaakt worden.

Allerlei doemscenario’s – de economie zal in mekaar stuiken of er zal opnieuw oorlog komen – worden radeloos aan de bevolking opgedrongen om toch maar de meubelen te redden.

Want inderdaad, wat gaat men doen met al die Europese instellingen, met de tientallen Europese commissieleden en functionarissen, de honderden Europese parlementsleden en de duizenden Europese ambtenaren? Vandaar het duidelijk is dat “Europa” zó belangrijk is voor “hen”, maar niet voor de bevolking, zoals men het zo graag wil laten uitschijnen. Het is een beetje zoals bij de vakbonden, ook zij beweren op te komen voor de belangen van hun werknemers-leden terwijl zij er ook alleen maar zijn voor zichzelf.

Hoe dan ook, een vrijgemaakt Europa met economisch volledig onafhankelijke landen, met elk hun eigen munt, is wat wij nodig hebben. Op deze manier wordt de bevolking van een land beloond voor haar werkkracht en de inspanningen die het levert en moet het niet meer opdraaien voor de inwoners van landen die er een andere levensfilosofie op nahouden. Loon naar werken noemt men dat!

Want wat is nú de solidariteit waar men het zo vaak over heeft!? Hoe méér men werkt, hoe méér belastingen men moet betalen om … de schulden af te lossen van diegenen die het niet zo nauw nemen.

 

Néén! Laat ieder land zélf verantwoordelijk zijn voor haar staatshuishouding met alle consequenties die daaraan verbonden zijn!

Solidariteit moet er “absoluut” zijn bij ramp en tegenspoed, maar daar is absoluut geen Europese eenheidsmunt voor nodig.

 

 

14-09-2012 om 00:00 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar 14u30

Dow Jones Industrial: 12767 ptn Nasdaq Composite: 2873 ptn

Spanje zal als eerste land de eurozone verlaten en gelijk hebben ze!

Vorig weekend kende Europa 100 miljard euro steun toe aan Spanje om hun banken te redden. Waardeloze kredieten ten gevolge van de vastgoedcrisis hebben de banken de das omgedaan. Vanwaar het Europese geld moet komen is nog altijd niet duidelijk! En Spanje was eigenlijk ook geen vragende partij, maar gezien de heersende paniek omtrent de Griekse verkiezingen van vandaag, heeft men als het ware zelf aangeboden om hulp te bieden. Bovendien wilde Spanje absoluut niet dat er voorwaarden verbonden werden aan die steun.

Het verliep helemaal anders toen Ierland eerder hulp nodig had om hun banken te redden tengevolge van hún uiteengespatte vastgoedzeepbel. Dit ging toen wél gepaard met strenge voorwaarden. Maar voor Spanje dus niet … twee maten en twee gewichten ...

In Spanje gaan ondertussen meer en meer stemmen op om zo vlug mogelijk uit de euro te stappen. Economen en deskundigen argumenteren dat hét probleem “de euro zelf” is en dat alleen de terugkeer naar de peseta het herstel kan inluiden.

De Spanjaarden zijn het ook spuugzat om te besparen. Zij waren trouwens de eersten verleden jaar – indignados – om tegen de besparingen te protesteren.

Spanje beschikt ook over een “reële” economie met een industriële basis. Het land produceert goederen en exporteert die eveneens. De Grieken bijvoorbeeld produceren niets.

Spanje is politiek ook zeer onafhankelijk. Andere landen hebben altijd wel een of andere politieke reden om tot de eurozone te behoren: De Grieken kiezen liever voor Europa dan onder de Turkse invloedssfeer te vallen. De Letten kozen voor Europa om niet meer door de Russen gedomineerd te worden. Voor de Ieren was het een kwestie van zich los te maken van Groot-Brittannië. De Duitsers voelen zich nog steeds schuldig voor de tweede wereldoorlog en voor Frankrijk is het een kwestie van via de euro meer invloed te kunnen uitoefenen in de wereld.

Voor Spanje spelen al die gevoeligheden niet. Het land kan leven met of zonder euro, binnen of buiten de Europese Unie, afhankelijk van of dit werkt of niet. En momenteel werkt dit duidelijk niet.

Spanje beschikt daarenboven over een bredere horizon. De Spaanse economie is gedeeltelijk gericht op Europa maar evenzeer op de zich snel ontwikkelende Spaanssprekende economieën van Latijns-Amerika en de enorme Spaanstalige markt in de VS. Qua handel hebben de Spanjaarden zich altijd al meer gericht op de globale eerder dan op de Europese markt.

Waarom zouden zij zich dan blijven vastklampen aan een falend project als er elders grotere opportuniteiten liggen.

Veel vragen en bedenkingen die er toe leiden dat Spanje er stilletjes genoeg van heeft.

17-06-2012 om 15:06 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  20u00

 

Dow Jones Industrial:  13120 ptn      Nasdaq Composite: 3049 ptn

 

Nog slechts een kwestie van tijd vooraleer de eurozone uiteenspat!!

 

De beurzen kenden het eerste kwartaal een merkwaardige run-up. Het is lang geleden dat er nog eens zo’n mooie winsten genoteerd werden. Allerlei analisten vertellen daarbij ook nog eens dat het lang geleden is dat de aandelen zo goedkoop gewaardeerd staan. Voor hen is dit pas het begin van een lange hausse. De Amerikaanse economie is aan de beterhand, een harde landing van de Chinese economie werd vermeden, de Griekse problemen werden opgelost en het geschenk van 1.000 miljard euro van de ECB aan de Europese banken moet ervoor zorgen dat de gevreesde credit crunch er niet komt, zodat de banken weer volop gaan lenen aan al wie het nodig heeft.

 

Tot daar het sprookje uit Duizend-en-één-nacht.

 

De werkelijkheid is dat de wereldeconomie aan de rand van de afgrond balanceert. Het enige antwoord van de overheden aan beide kanten van de oceaan bestaat erin van ‘geld te drukken’ en met dit geld overheidsobligaties aan te kopen. In de VS gebeurt dit rechtstreeks door de centrale bank. In Europa gebeurt dit langs een achterpoortje - omdat Duitsland daar fel tegen gekant is - via de hierboven vermelde liquiditeitsinjectie van 1.000 miljard door de ECB. De bedoeling is dat de banken in de plaats van de ECB overheidsobligaties van de probleemlanden aankopen. Door deze hele operatie stijgen de beurzen uiteraard en dalen de overheidsrentes in de perifere landen. Wat men hier uiteindelijk mee bereikt is dat de geplaagde overheden de teugels vieren en de noodzakelijke hervormingen uitstellen. Na verloop van tijd is ook de hausse op de beurzen uitgewerkt. En wat dan …

 

Momenteel staat Spanje in the picture en zal men verplicht zijn nog een stapje verder te gaan … Op enkele honderden miljarden euro's komt het de laatste tijd toch niet meer aan. Maar u begrijpt beste lezer, dat dit een straatje zonder einde is.

 

Eén van de “zogezegde zekerheden” op basis waarvan men deze totaal onverantwoorde monetaire politiek voert, is dat er momenteel geen inflatiegevaar is. Correctie!! “Men zegt dat er wel ‘een beetje’ inflatie is, maar dat dit een tijdelijk fenomeen is”. De waarheid is - en dit cijfer werd vandaag nog bevestigd - dat de inflatie in de eurozone 2,7% bedraagt en zich dus koppig op een hoog niveau handhaaft. Iedereen voelt trouwens reeds maanden zelf in eigen portemonnee dat ‘alles’ steeds maar duurder wordt.

 

Eén van de neveneffecten van de door de ECB gevoerde monetaire politiek is ook dat, bijvoorbeeld in België, de banken niet echt meer nood hebben aan het spaargeld van Jan Modaal en daardoor amper nog 0,75% rente bieden op een depositoboekje. Een burger die absoluut geen risico’s wil nemen en zijn geld braafjes op een spaarboekje plaatst, verliest door het huidige inflatiepeil (3,4% inflatie in België) op één jaar tijd 2,65% aan koopkracht.

 

In de VS wordt de goednieuwsshow intussen met veel verbeeldingskracht verdergezet. Als het er op aan komt is FED-voorzitter Ben Bernanke ook niet verlegen om via een of andere uitspraak de beurzen de hoogte in te jagen. Vandaag publiceerde o.a. ook Goldman Sachs schitterende resultaten voor het eerste kwartaal. Het kan natuurlijk nooit kwaad als er een paar ex-medewerkers (Mario Draghi, voorzitter ECB – Mario Monti, premier van Italië – Lucas Papademos, Grieks eerste minister) de schuldencrisis in Europa moeten helpen mee oplossen.

 

In China publiceerde men “amper twéé weken” na het einde van het eerste kwartaal een teleurstellend groeicijfer van 8,1%. Voor een dergelijk groot land met zo’n grote economie en 1,3 miljard inwoners toch wel een huzarenstukje om zó snel met cijfers te komen. Benieuwd hoe hoog de groei in werkelijkheid was.

De laatste tijd verschijnen ook steeds meer berichten over onenigheid aan de top van de communistische partij. Dit is nieuw en misschien ook een aanwijzing dat er stilaan sleet komt op het Chinese wonder …

 

Intussen staat de eurozone, zoals gezegd, voor de zoveelste zware test met dit keer Spanje als de patiënt. De volgende keer wordt het waarschijnlijk opnieuw Italië, Portugal, Griekenland, Frankrijk, België … kortom, dit kan niet blijven duren. Het is duidelijk dat de euro en de eurozone zullen ophouden te bestaan.

Een muntzone moet het eindpunt zijn van een proces waarbij eerst een politieke en budgettaire unie gevormd wordt en waarbij pas dán een gemeenschappelijke munt aangenomen wordt. In Europa is men omgekeerd tewerk gegaan. Dit kon nooit lukken. Europa vormt bovendien een mozaïek van landen met een verschillende taal, cultuur, geschiedenis zodat een échte politieke unie wellicht een utopie is.

 

 www.talkinternational.be  - Uw verTaalpartner  

17-04-2012 om 00:00 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  15u30

 

Dow Jones Industrial :  12950 ptn      Nasdaq Composite : 2952 ptn

 

Wat een schertsvertoning!!

 

Tot 4 uur deze morgen hadden de ministers van Financiën van de eurozone de tijd nodig om tot een akkoord te komen m.b.t. de toekenning van een nieuwe lening van 130 miljard euro aan de Grieken.

Wat een farce!

 

Opnieuw wordt een kolossaal bedrag over de balk gegooid … en wij maar belastingen betalen!

 

Wanneer gaat dit nu eens ophouden? Wanneer krijgen wij eindelijk politici met verantwoordelijkheidszin die de problemen aanpakken?

Opnieuw heeft men enkel de redding van de zombiebanken voor ogen, waarbij dit doel de middelen wettigt. Zo krijgen de banken op het einde van ook deze maand, net zoals in december ll., de gelegenheid om een onbeperkt bedrag te lenen bij de ECB, voor een periode van 3 jaar en tegen een rentevoet van 1%.

Konden we maar met zijn allen aanschuiven voor deze “free lunch” …

 

En waarom is dit allemaal nodig?

Láát Griekenland failliet gaan. Láát een aantal banken failliet gaan. Dan wordt het systeem gezuiverd en kan er tenminste aan een duurzame oplossing gewerkt worden. Steeds worden er rampscenario’s, zoals het uiteenvallen van de eurozone, naar voor geschoven om de huidige politiek te verantwoorden. Maar misschien is dit wel dé oplossing.

In ieder geval moeten de rotte appels eruit, wil men perspectief hebben op een betere toekomst!

En zoals gezegd is er dringend nood aan sterke figuren die het heft in handen nemen. De verlenging van het mandaat met 2,5 jaar van stripfiguur Herman Van Rompuy als president van de EU is alvast een verkeerd signaal.

 

M.b.t. tot Griekenland verwijs ik graag ook nog eens naar mijn commentaar van 30 juni 2011.

 

 

 

21-02-2012 om 22:54 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  26/01/2012  

 

Dow Jones Industrial :  12759 ptn      Nasdaq Composite : 2809 ptn

 

Bernanke schakelt een versnelling hoger!

 

De beurzen hebben het jaar zeer positief ingezet. Logisch is het niet, maar wie maalt daar nog om.

De beslissing van de Fed gisteren om de rente tot ‘einde 2014’ op 0% tot 0,25% te handhaven, bevestigt alleen maar wat we in onze vorige commentaar schreven.

Niettegenstaande betere (?) macro-economische cijfers halen Bernanke & co alles uit de kast om het tij te doen keren. Met andere woorden: de toestand van de Amerikaanse economie is zeker niet zo rooskleurig als men wil laten uitschijnen.

Het gevaar op inflatie is ‘volgens de Fed’ quasi onbestaande zodat ook dit geen belemmering kan zijn om de rente zó laag te houden. Een slabakkende economie drukt de grondstoffenprijzen, de hoge werkloosheid drukt de lonen, enz …

Er wordt ook gehint naar een nieuw rondje kwantitatieve versoepeling indien de werkloosheid hardnekkig hoog blijft. Dit zat er al een tijdje aan te komen, maar gezien deze maatregel op felle tegenstand stuitte, werd die gewoon een tijdje uitgesteld.

Nu vindt men blijkbaar het ogenblik geschikt om er nog eens tegenaan te gaan. De sympathie van Fed-voorzitter Ben Bernanke voor president Obama is hier niet vreemd aan. Geld bijdrukken kan alleszins geen kwaad in het vooruitzicht van de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 6 november van dit jaar. Lage rentes en drukkende geldpersen zorgen ongetwijfeld voor stijgende aandelenkoersen … en dat is goed voor het moreel van het Amerikaanse volk. Althans voor diegenen die nog aandelen (kunnen) bezitten.

Onmiddellijk na de aankondiging van de Federal Reserve ging ook de goudprijs de hoogte in met ongeveer 3%. Vandaag stijgt de prijs verder door en bedraagt 1730 dollar per ounce. Onzekere tijden en verdere muntontwaarding kunnen deze goudprijs nog behoorlijk de hoogte injagen.

Wat president Obama betreft, die was dinsdag tijdens zijn “State of the Union” gewoontegetrouw in grote doen. Het werd opnieuw een begeesterende speech om duimen en vingers van af te likken. Hillary Clinton werd bijna gek van hysterie en liet zich ontvallen dat het zijn beste speech ooit was. Helaas blijft het bij deze charismatische president steeds bij woorden en haalt men daarmee geen Amerikaanse economie uit het slop.

 

 

 

 

26-01-2012 om 00:00 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  23/12 

 

Dow Jones Industrial :  12170 ptn      Nasdaq Composite : 2599 ptn

 

Kerstperiode en cadeautjes!

 

Het is merkwaardig dat er de laatste dagen en zelfs weken minder slechte macro-economische cijfers gepubliceerd worden in de Verenigde Staten. Plots daalt het werkloosheidscijfer voor de maand november naar 8,6%. Plotseling duiken de werkloosheidsaanvragen – deze week 364.000 eenheden – naar beneden en plots zijn er ook positieve geluiden te horen m.b.t. de vastgoedsector.

 

Wat is de verklaring daarvoor? Hardnekkige geruchten doen de ronde dat de Amerikaanse overheid systematisch belangrijke cijfers manipuleert. Niet alleen wordt er heel actief gehandeld op de aandelenmarkten – Plunge Protection Team – maar ook de economische waarheid moet er nu blijkbaar aan geloven … Het doel wettigt dus de middelen.

Op basis van leugens zijn de Amerikanen reeds verschillende keren ten oorlog getrokken. Op basis van leugens denken zij nu ook hun economie te kunnen redden. Het spreekt voor zich dat economische statistieken hét middel bij uitstek zijn om de financiële markten en de publieke opinie te beïnvloeden.

De werkelijkheid is dat de Amerikaanse groei in het derde kwartaal slechts 1,8% bedroeg ná eerdere ramingen van 2,5% en 2%. De FED (Federal Reserve) beloofde ook de rente tot midden 2013 en zelfs langer op 0% te houden. Ook zijn er ernstige aanwijzingen dat men in het voorjaar van 2012 opnieuw een rondje kwantitatieve versoepeling – geld drukken – zal aankondigen. Inflatie is volgens de FED immers geen probleem – wie gelooft dat nog – dus laat dit hen toe de geldpersen aan het werk te zetten. Waar dit allemaal toe leidt is maar de vraag, maar blijkbaar niet meer de bekommernis van de machtigste centrale bank in de wereld.

 

In Europa dropte de Europese Centrale Bank (ECB) deze week een kerstcadeau van 489 miljard euro bij de Europese banken. Voor een periode van drie jaar konden de banken geld lenen aan een rente van 1%. Het rentetarief dat de ECB aanrekent, is het gemiddelde van haar basisrente over de hele looptijd van drie jaar.

Het mandaat van de ECB laat niet toe massaal staatsobligaties van zwakke eurolanden te kopen. Op deze manier hoopt men echter dat de banken het in hun plaats doen. Mario Draghi, voorzitter van de ECB, ontkende dit en zei dat het alleen de bedoeling was de kredietverlening van de banken aan kleine en middelgrote ondernemingen op peil te houden. Hij vreest immers voor een ‘credit crunch’.

Het was hoe dan ook een ingreep die veel stof deed opwaaien maar zeker de schuldencrisis niet oplost. Het bewijst alleen hoe erg het gesteld is met de gezondheid van het bankensysteem.

Cijfers vandaag vrijgegeven door de ECB geven ook aan dat het wantrouwen tussen de banken sinds maanden niet zo groot was. Liever dan onderling leningen te verstrekken aan interessante tarieven parkeren zij ’s nachts recordbedragen bij de ECB.

 

Talk International wenst u mooie eindejaarsdagen toe!

 

www.talkinternational.be

 

24-12-2011 om 15:17 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  23/11 

 

Dow Jones Industrial :  11330 ptn      Nasdaq Composite : 2476 ptn

 

‘De laatste stuiptrekkingen’

 

Sedert onze laatste commentaar op 27/10 is de economische situatie in België, in de eurozone, in Europa, in China, in de VS… kortom in de hele wereld, er alleen maar op achteruit gegaan. Dagelijks worden wij overstelpt met cijfers en toestanden die bewijzen hoe erg het allemaal is.

Men zou normaliter verwachten dat er maatregelen genomen worden om de crisis op te lossen maar daar is tot op heden geen sprake van.

 

De schuldencrisis in Europa is onoplosbaar geworden. Daar zal de aanstelling van Mario Monti en Loukas Papadimos als premier van respectievelijk Italië en Griekenland geen verandering in brengen. Een land is uiteraard beter gediend met een leider die kennis van zaken heeft, die tenminste begrijpt waarover het gaat en die krachtdadig optreedt, maar deze mensen kunnen ook niet toveren. Het is dan ook een ondankbare taak die hen te wachten staat.

 

Nu zijn ook ‘ons dierbaar België’ en Spanje, met steeds maar oplopende lange rentes, aan de beurt en straks ongetwijfeld… Frankrijk. Inderdaad, waar gaat dit eindigen.

De uitgifte van Euro-obligaties of het drukken van geld door de Europese Centrale Bank is voor Duitsland een absoluut taboe. Dit zou immers betekenen dat de landen die er jaren op los geleefd hebben de dans ontspringen. Neen, dat zal Duitsland echt niet aanvaarden.

 

Aan de andere kant van de oceaan, in het ééns zo machtige Amerika, is de situatie niet beter. De economie groeit er amper en de staatsschuld overschreed zopas de kaap van 15.000 miljard dollar. Dit betekent dat ook daar de schuld 99% van het Bruto Nationaal Product bedraagt en dat dit, met een begrotingstekort dit jaar van 8,5% van het BNP, een beetje aan Griekenland doet denken…

De politieke kloof tussen de Republikeinse en Democratische partij is zó groot dat ook daar geen oplossingen in het verschiet liggen om de staatsboekhouding op orde te brengen. Het Supercomité – 6 Republikeinen + 6 Democraten – dat door het Amerikaanse Congres werd aangesteld om voor 1.200 miljard dollar besparingen te zoeken, gaf er begin deze week de brui aan.

De Amerikaanse Centrale Bank is nu ook al enkele jaren bezig met het drukken van geld, zonder resultaat voor de economie en met een ‘galopperende inflatie’ als onvermijdelijk effect op de lange termijn.

 

De vrees voor inflatie is trouwens de voornaamste reden waarom Duitsland zich halsstarrig verzet tegen een programma van kwantitatieve versoepeling van de ECB, de jaren dertig van de vorige eeuw indachtig, met de Weimarrepubliek, de torenhoge inflatie en werkloosheid en de opkomst van een Adolf Hitler.

 

Laten we dus hopen dat straks Sinterklaas en de Kerstman soelaas brengen… maar wellicht wordt het veeleer een periode van véél zwarte sneeuw.

 

 

 

 

23-11-2011 om 21:22 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Blijf op de hoogte met:

www.talkinternational.be

01-11-2011 om 21:12 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  20u45

 

Dow Jones Industrial :  12225 ptn      Nasdaq Composite : 2746 ptn

 

‘Reddingsplan voor de eurozone één grote klucht’

 

Deze nacht werd na weken getouwtrek en met veel bombarie een allesomvattend plan voor de eurozone afgekondigd.

En wat blijkt. In tegenstelling tot de bazooka waarover Van Rompuy het de laatste dagen had, gaat men de crisis bestrijden met een waterpistool. De vuurkracht van het Europese noodfonds wordt opgetrokken van 440 miljard euro naar een ‘virtueel bedrag’ van 1.000 miljard euro. Virtueel en ruim onvoldoende als u weet dat Italië alleen al een effectieve staatsschuld heeft van 1.900 miljard euro. Financiële spitstechnologie werd sedert de financiële crisis van 2008 ook als duivels bestempeld maar men maakt er nu wel dankbaar gebruik van om tot een akkoord te komen.

 

Naast de verhoging van de middelen van het EFSF-Noodfonds omvat het plan eveneens de kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden door de banken en de verhoging van de kapitaalbuffer van dezelfde banken. Rapper gezegd dan gedaan en meer dan een druppel water op een hete plaat is het niet. De details van de plannen zijn trouwens ook niet uitgewerkt en er zal ongetwijfeld nog veel water naar de zee stromen vooraleer er eventueel iets concreet uit de bus komt.

 

De beurzen zullen misschien wat aantrekken – het is ook de tijd van het jaar daarvoor – maar meer dan wat tijdwinst voor alle systeembanken – zombiebanken – zal dit niet opleveren.

 

De euro en de eurozone, in de huidige vorm, zijn ten dode opgeschreven en daar zal dit plan niets aan veranderen. De schuldenlast van de landen in de eurozone is dermate hoog dat er naast een monetaire unie dringend een politieke, economische, budgettaire unie nodig is om krachtig en eendrachtig de problemen aan te pakken. Maar daar knelt het schoentje. Zo ver zal het nooit komen…

 

 

 

 

 

27-10-2011 om 21:11 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  17u00

 

Dow Jones Industrial :  10778 ptn      Nasdaq Composite : 2476 ptn

 

‘Ben Bernanke is compleet de pedalen kwijt’

 

Gisteren besliste het FOMC, onder leiding van Ben Bernanke, “Operatie Twist” te starten. Een volledig zinloze ingreep – verkoop kortlopende staatsleningen en aankoop langlopende staatsleningen – met de bedoeling de lage lange rente nog wat lager te brengen. Op die manier wil men het bedrijfsleven en de consumenten aanzetten om te lenen en de economie aan te zwengelen. Zinloos omdat de Amerikaanse bedrijven reeds vele maanden enorme hoeveelheden cash aan het oppotten zijn om zich te beschermen tegen naderend onheil, en zinloos óók omdat de Amerikaanse consument momenteel maar met één zaak bezig is, namelijk het afbouwen van zijn schulden. (Je kunt een paard wel naar het water leiden maar je kunt het niet dwingen om te drinken).

Het bewijst enkel dat Bernanke niet meer weet van welk hout pijlen gemaakt. Bij de stemming in het FOMC waren er trouwens 3 dissidente stemmen en dat op zich zegt al genoeg.

Daarbij werd openlijk toegegeven – om deze operatie te verantwoorden – dat de Amerikaanse economie in zéér woelig water terecht gekomen is.

 

Dat de situatie zéér ernstig is bewijst de aanwezigheid van Tim Geithner – Amerikaans minister van Financiën – op een vergadering van de Europese ministers van Financiën vorige week in Polen. Dit was zeer tegen de zin van bepaalde aanwezigen.

Blijkbaar weerhield het Geithner niet om zijn mening te komen uiten en te wijzen op de catastrofale gevolgen indien men in de eurozone op de huidige manier blijft aanmodderen.

 

En zó kunnen we nog een eindje doorgaan:

-          Griekenland heeft dringend nood aan een volgende schijf van 8 miljard euro van het Europese noodfonds, zoniet is de staatskas van het land volgende maand leeg. Dat dit geld in een bodemloos vat terecht zal komen, belet niet dat zij het toch zullen krijgen… Immers, het failliet van Griekenland betekent onmiddellijk het failliet van enkele Europese banken. Van “chantage” gesproken...

-          De ECB is willens nillens verplicht staatsbonds van Italië en Spanje op te kopen om de rente van deze twee landen op een aanvaardbaar peil te houden. Hoelang kan dit nog blijven duren en, is dit nog verantwoord? Volgens Jürgen Stark, lid van het directiecomité en hoofdeconoom van de ECB, alvast niet…het was de reden voor zijn ontslag.

-          Macro-economische cijfers vandaag uitgebracht wijzen op een duidelijke groeivertraging in Europa en in China. Dat de Amerikaanse economie nú reeds in een dubbele dip verkeert, is quasi zeker.

 

Om te besluiten alvast nog dit ter herinnering. In België zijn spaartegoeden wettelijk beschermd tot 100.000 euro per persoon per bank. Door uw spaargeld over verschillende banken te spreiden bent u dus optimaal veilig!! U weet maar nooit…

 

 

www.talkinternational.be

 

 

 

22-09-2011 om 19:21 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-09-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  17u45

 

Dow Jones Industrial :  11240 ptn      Nasdaq Composite : 2480 ptn

 

‘Fasten your seatbelts. It’s going to be a very bumpy ride!’

 

De situatie op de financiële markten is alarmerend. De toestand wordt onoverzichtelijk en door een totaal gebrek aan leiderschap en eensgezindheid dreigt de “schuldencrisis” te escaleren naar een economisch debacle. Waarschijnlijk beleven we straks een “Lehman-herfst nr.2 in het kwadraat”. Deze keer zijn het niet de subprime-hypotheekleningen zoals in 2008 maar de subprime-staatsleningen die de problemen veroorzaken. Niemand weet wélke banken het meeste van deze “toxische activa” bezitten. Éen ding is zeker: sommige Europese banken zouden niet overleven mocht hun portefeuille staatsleningen aan de marktwaarde getoetst worden. Dit zijn niet mijn woorden maar wél deze van Deutsche Bank – CEO Josef Ackermann, vandáág uitgesproken in Frankfurt. En die kan het waarschijnlijk wel weten.

De toestand in de PIIGS-landen evolueert dermate slecht dat het einde van de eurozone in haar huidige vorm alvast in zicht is. De hardwerkende, gedisciplineerde Duitse bevolking zal niet toelaten dat de zonnige dolce farniente landen uit de periferie gered worden dankzij hún centen.Dat bleek dit weekend nogmaals bij de uitslag van de lokale verkiezingen in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, waar Angela Merkel vandaan komt en waar haar CDU partij een flinke nederlaag leed.

Wel zijn er stemmen die opgaan voor de creatie van twéé eurozones. Een zone met de sterke noordelijke EMU-landen en een zone met de zwakke perifere landen, met elk aparte munten die dan t.o.v. elkaar kunnen fluctueren.  

Een Europese politieke, budgettaire en sociale unie, die noodzakelijk is om een monetaire unie te verantwoorden, komt er quasi zeker niet.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is een besluiteloze president Obama de wanhoop nabij. Benieuwd naar de maatregelen die hij deze week opnieuw zal aankondigen om de werkgelegenheid en de economie aan te zwengelen.

Intussen maakt Fed chief Ben Bernanke zich klaar om waarschijnlijk tóch nog een rondje kwantitatieve versoepeling – geld drukken – aan te kondigen. Maar eens te meer kan dit enkel leiden tot een tijdelijke en kunstmatige ondersteuning van de aandelenmarkten; als dit déze keer al het geval zou zijn?!

Inmiddels merk ik dat de Europese beurzen vandaag met zware verliezen – 4 à 5% – gesloten zijn wat niet het geval is in de USA vanwege “Labor Day holiday”. Waar een feestdag al niet goed kan voor zijn!

Het goud daarentegen zet zijn opmars verder en doorbreekt vandaag opnieuw de grens van 1.900 dollar per troy OUNCE.

 

 

05-09-2011 om 21:05 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

 

En dit is het gewaardeerde antwoord dat ik op 16/8 ontving van de heer Huylenbroeck:

 

Beste,

 

Bedankt voor de aardige en interessante reactie.

En of ik op de hoogte ben van het fenomeen ‘plunge protection team’. Ik schreef er zelf jaren geleden een artikel over – volgens ons het eerste artikel dat hierover in onze contreien verscheen.

Ziehier:

 

16 september 2005

Amerikaanse regering manipuleert stiekem beurskoersen

 (tijd) - De Amerikaanse overheid komt geregeld rechtstreeks tussenbeide op de beurs. Ze doet dat in alle discretie, om de wereld in de waan te laten dat niets of niemand Wall Street manipuleert. Maar de bewijzen stapelen zich op. Niet alleen werden de markten op het hoogtepunt van nagenoeg elke crisis door een mysterieuze helpende hand uit het slop gehaald. Bovendien zijn er te veel bevoorrechte getuigenissen om nog van toevalligheden te gewagen: het ultrageheime 'crashbestrijdingsteam' bestaat.

Iedereen weet dat niets of niemand de aandelenmarkt beïnvloedt. De regeringen komen op gezette tijden tussenbeide op de obligatie- en valutamarkten, maar aandelenkoersen zijn enkel en alleen onderhevig aan de marktkrachten. Is bij een aandeel de verkoopdruk groter dan de koopdruk? Dan zakt de koers. En omgekeerd.

Of vergist iedereen zich? De Canadese vermogensbeheerder Sprott Asset Management komt alleszins tot een geheel andere conclusie. In zijn recente studie 'Move Over, Adam Smith: The Visible Hand of Uncle Sam', geeft Sprott overtuigend bewijsmateriaal, om nadien te besluiten dat zelfs het ultieme bastion van de vrije markt niet veilig is voor de invloeden van de Amerikaanse regering.

Crash 1987

Het begon allemaal met de beurscrash van 1987, toen de Dow Jones op die ene zwarte maandag 19 oktober 22,4 procent verloor. De volgende ochtend dook de index verder de diepte in. Waarnemers vreesden een cascade van faillissementen van banken en beurshuizen. Een financiële apocalyps was vlakbij.

En toch kwam die apocalyps er niet. Volgens de officiële uitleg was dat te danken aan de Amerikaanse centrale bank en haar pas aangestelde voorzitter Alan Greenspan. Hij beloofde op elk noodzakelijk tijdstip voldoende geld in de markt te pompen. De oproep van de regering aan de beursgenoteerde bedrijven om 'tegen de huidige weggeefprijzen' eigen aandelen in te kopen, versnelde eveneens het koersherstel.

Maar dat was niet alles. Die dinsdag in de late voormiddag keerde het sentiment drastisch en onverwacht. Op een moment dat niemand zich in een ineenstortende markt wilde mengen - 'niemand wilde de held uithangen', getuigde een handelaar achteraf - daagden vanuit het niets gigantische kooporders op. 'Die mysterieuze beweging was mogelijk het gevolg van manipulatie via termijncontracten (futures) op aandelen', schreef de journalist James Stewart in een artikel dat de Pulitzer Prijs won, getiteld: 'Terrible Tuesday'.

Later gaf Nicholas Brady toe dat alle machtigen van Wall Street, inclusief de overheid, de beurswaakhond SEC en de grootste Amerikaanse en buitenlandse beurshuizen, koortsachtig afspraken maakten. Brady was toen een economisch toponderhandelaar onder president Ronald Reagan. Een jaar nadien werd Brady minister van Financiën en de voorzitter van de commissie die de oorzaken van de crash moest onderzoeken.

Eveneens in 1988 richtte Reagan de 'Werkgroep voor Financiële Markten' op. Naast de minister van Financiën en de voorzitter van de centrale bank, hadden de toplui van de beurswaakhonden SEC en CFTC (futuresmarkt) zitting. Ook de grootste huizen van Wall Street sloten zich aan: Goldman Sachs, Merrill Lynch, CSFB en enkele anderen. De exclusieve club zou de roepnaam 'Plunge Protection Team' ('crashbestrijdingsteam') of PPT krijgen. Hij zou sedertdien op gezette tijden en achter gesloten deuren vergaderen. Nu en dan berichten sommige kranten over het PPT, maar het gezelschap weet zich tot vandaag in de luwte te houden. Toch kwam het team allicht al meermaals in actie.

11 september

Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 bleef Wall Street bijna een week dicht. 'De Amerikaanse overheid neemt de volgende maatregelen', zei intussen een hooggeplaatst ambtenaar tijdens een radio-interview. 'Een: de Fed verlaagt de basisrente. Twee: de SEC versoepelt de regels voor de terugkoop van eigen aandelen. Drie: de beurzen zouden de handel stilleggen bij te grote dalingen. En vier: het in 1989 opgerichte Plunge Protection Team heeft een informeel akkoord om aandelen te kopen bij grote problemen.'

Enkele kranten, zoals de Londense Oberver, hadden het ook over het crashbestrijdingsteam: 'Dat team heeft in het verleden ook al ingegrepen. In het begin van de jaren 90 en in 1998, toen het gigantische hedge fund Long Term Capital Management (LTCM) overkop ging.' Van die interventies zijn geen duidelijke bewijzen te vinden. Maar de vermoedens zijn sterk. In 1992 bijvoorbeeld, kocht het beurshuis Shearson Lehman 1.000 aandelenfutures op een moment dat een ongunstig rapport over het Amerikaanse consumentenvertrouwen de koersen dreigde te kelderen. Die dag sloot de Dow Jones met een forse winst, ondanks het slechte nieuws.

Over de interventies in de aanloop van de Irakinvasie in maart 2003, zijn de getuigenissen duidelijker. Op 13 maart had Haruhiko Kuroda, de gezant van de Japanse premier Junichiro Koizumi, een onderhoud met onder meer Greenspan en John Taylor, de Amerikaanse onderminister van Financiën. Nadien bracht Kuroda tegenover de pers verslag uit: 'Er is een akkoord tussen Japan en de VS om gezamenlijk te interveniëren in valuta-, aandelen- en andere markten, indien op die markten een crisis zou uitbreken.'

Het is vreemd dat de Amerikaanse autoriteiten in alle talen zwegen over dat akkoord. Ook de beurzen gedroegen zich vreemd. Op 11 en 12 maart bereikten zowat alle westerse beurzen een pijnlijk dieptepunt. Op 13 maart en in de dagen nadien trad een spectaculair herstel op. Nochtans startte de verovering van Irak pas op 19 maart. De beurscommentatoren wisten het toen even niet meer. Eerst leek het alsof de beurs genoot van geruchten dat de oorlog zou worden uitgesteld. Later zouden de koersen gestegen zijn omdat een invasie imminent leek. De meest logische verklaring achteraf is: het crashbestrijdingssteam heeft ingegrepen.

De Amerikaanse kopstukken ontkennen elke interventie staalhard. Toen een Amerikaans parlementslid in 1999 expliciet de vraag over georkestreerde beursinterventies stelde aan Alan Greenspan, antwoordde hij: 'De Federal Reserve heeft nooit op enigerlei wijze geïntervenieerd in de Amerikaanse aandelenmarkt, noch in de aandelenmarkt zelf, noch in de futuresmarkt.' Helder als kristal, lijkt dat antwoord. Maar bij nader inzien heeft Greenspan het hier enkel over interventies door zijn centrale bank, terwijl de concrete orders allicht vanuit het ministerie van Financiën vertrekken.

Leuven

Twee jaar eerder, toen hij zijn eredoctoraat in Leuven kwam afhalen, liet de monetaire topman zich overigens ontglippen: 'Regeringen, centrale banken meegerekend, hebben de verantwoordelijkheid grote financiële rampen te voorkomen door de ontwikkeling en uitvoering van voorzichtige controlestandaarden en, indien nodig in uitzonderlijke omstandigheden, via directe marktinterventies.'

De vorsers van Sprott citeren in hun verslag nog enkele getuigen die het bestaan van het team bevestigen, bijvoorbeeld George Stephanopoulos, een van de belangrijkste adviseurs van de voormalige president Bill Clinton. Aan het bestaan van het PPT kan dus nog moeilijk worden getwijfeld. Moeten we nu geschokt zijn, of net opgelucht omdat een hogere instantie ons blijkbaar behoedt voor financiële rampen?

In extreme gevallen valt er wel degelijk wat te zeggen over dat PPT. Dat de beurzen weinig averij opliepen na de terreuraanslagen van 11 september 2001, is achteraf gezien allicht aan het de crashbestrijders te danken. Het is echter de vraag of dat voordeel opweegt tegen enkele enorme bezwaren. Het bestaan van een PPT verstoort de marktmechanismen en de vrije concurrentie. De grootste Amerikaanse beurshuizen die in het team zitting hebben, hebben dankzij belangrijke voorkennis een concurrentiële voorsprong die anderen onmogelijk op een faire manier kunnen inhalen. Er rijzen ook vragen over de scheiding van de staat en de privé-sector: zijn Goldman Sachs & co onafhankelijke beurshuizen of naar believen inzetbare agentschappen van de overheid? En hoe worden ze daarvoor vergoed? Waarnemers verwijzen naar het US Exchange Stabilisation Fund, bedoeld voor de valuta-interventies en beheerd door het ministerie van Financiën.

Voorts zorgt zo'n PPT voor een erg gevaarlijk gevoel van veiligheid onder de beleggers. Waarom zouden ze risico's schuwen, als ze weten dat de machtige Uncle Sam uiteindelijk ter hulp zal schieten?

Pierre HUYLENBROECK

Met vriendelijke groeten,

 

Pierre Huylenbroeck

Hoofdredacteur De Tijd

 

 

22-08-2011 om 14:25 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Commentaar

 

Op vrijdag 12 augustus las ik op blz. 2 van de krant De Tijd de volgende passage van hoofdredacteur Pierre Huylenbroeck in zijn rubriek ‘COMMENTAAR’

 

“Beleggers zijn

compleet

vergeten waar

het bij beleggen

om gaat.

Ze reageren op geruchten, geroddel

en kwakkels. Frankrijk zou weldra zijn AAA-rating verliezen, de

Amerikaanse centrale bank koopt heimelijk Amerikaanse aandelen

om toch die beurs hoger te krijgen, noem maar op. Allemaal niks

van aan, maar de impact is spectaculair

 

Dit vond ik een brug te ver, vandaar mijn reactie aan De Tijd :

 

Geachte heer Huylenbroeck,

 

Vooreerst wens ik te beklemtonen dat ik een enorme sympathie voor u heb en ook geniet van de deskundige artikelen van uw hand in ‘De Tijd’.

 

Vandaag vind ik echter dat u een loopje neemt met de waarheid.

U schrijft dat de beleggers vooral reageren op geruchten, roddels en kwakkels. Dat is uiteraard de waarheid.

Maar als voorbeeld geeft u o.a. het feit aan dat de Amerikaanse centrale bank heimelijk aandelen zou kopen om toch die beurs hoger te krijgen.

 

Mr. Huylenbroeck, dat is géén kwakkel. Dat weet u toch zelf ook? Dat is de pure waarheid. Het “Plunge Protection Team” is reeds drie jaar zéér actief op de beurs.

Wanneer u dagelijks de koersbewegingen – vooral in combinatie met de uitgebrachte macro-economische cijfers ­– volgt op de Amerikaanse beurs, dan hoeft u echt géén expert te zijn om te zien dat deze beurs ‘enorm’ gemanipuleerd wordt.

Enkel deze enorme koersmanipulaties + de kwantitatieve versoepelingsprogramma’s (drukken van geld) hebben er voor gezorgd dat de Dow Jones vandaag op 11.143 punten staat. Zónder deze ingrepen weet ik echt niet waar wij nu zouden gestaan hebben… 3000 ptn ?

Dat heeft er voor gezorgd dat ‘Wall Street’ – ongetwijfeld méé in de ‘conspiracy’ – enorm geprofiteerd heeft de voorbije jaren. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ‘Main Street’ nog steeds aan het bloeden is. En wat is de bedoeling nu opnieuw van de FED om de rente zéker tot 2013 op 0-0,25% te laten staan!?

 

Deze manipulaties zorgen er in ieder geval voor dat het quasi onmogelijk geworden is om logisch te handelen (à la hausse of à la baisse) op de beurs.

Ja ik weet dat vele aspecten het gedrag van de beurzen bepalen, maar de bewegingen stroken de laatste jaren totaal niet meer met de economische werkelijkheid.

En het zijn ‘niet’ de supersnelle computers die hier verantwoordelijk voor zijn!

 Hoogachtend

 

14-08-2011 om 14:53 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (1)
01-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  16u15

 

Dow Jones Industrial :  12079 ptn      Nasdaq Composite : 2743 ptn

 

‘Beleggers reageren opgelucht op het nieuws dat Washington een deal rond heeft over het Amerikaans schuldenplafond’

 

Opnieuw dezelfde toon en dezelfde reacties zoals we inmiddels gewoon zijn…

 

Toch verwonderlijk! Alsof er ook maar iemand twijfelde aan een akkoord vóór de deadline van 2 augustus en alsof dit ook goed nieuws betekent voor de Amerikaanse economie. Geenszins! Het schuldenplafond werd net voldoende hoger getild (+ 2.100 miljard dollar) opdat president Obama er vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november van volgend jaar geen last meer zou van hebben.

 

Het plan is om 2.400 miljard dollar te besparen de volgende… tien jaar en de manier waarop dit zal gebeuren is allerminst duidelijk. Van besparen zal er momenteel trouwens niet veel in huis komen gezien de belabberde toestand van de Amerikaanse economie. Het tegenovergestelde, de economie stimuleren, zou eerder aan de orde moeten zijn met een groei van de economie in de periode januari - maart van amper 0,4% en een groei van 1,3% in het tweede kwartaal.

 

Obama zal echt wel een tandje moeten bijsteken wil hij zijn presidentstermijn verlengen. De beklonken deal betekent ook een felle nederlaag voor hem. Want onder impuls van de uiterst conservatieve ‘Tea Party vleugel’ van de republikeinse partij komen er ook géén belastingsverhogingen wat Obama en zijn democratische partij wensten.

 

Er werd dus structureel niets ondernomen om de Amerikaaanse financiën op orde te brengen. They kicked the can down the road… het probleem werd vooruit geschoven precies zoals in Europa gebeurde met de zogezegde oplossing van ‘hun schuldencrisis’.

 

Het valt trouwens te verwachten dat nu het Amerikaanse probleem ‘tijdelijk’ opgelost is de schijnwerpers weer volop gericht zullen zijn op Europa. Na de deal van 21 juli in Brussel zijn de spreads van de staatsobligaties van de perifere landen Spanje en Italië t.o.v. Duitsland opnieuw toegenomen.

In Spanje hebben er in november verkiezingen plaats en zou het kunnen dat er een fiscaal meer verantwoordelijke regering aan de macht komt. In Italië rommelt het echter opnieuw en is er sprake van dat de fel gerespecteerde minister van financiën Tremonti zou moeten aftreden. Als het zó ver komt dan dreigt er chaos.

Italië helpen op dezelfde manier als Griekenland, Ierland en Portugal is onmogelijk. Het einde van de euro is dan echt wel nabij.

In de krant de Tijd van dit weekend merkt Herman Van Rompuy op dat hij de ‘marktreactie’ niet begrijpt op de bereikte deal van 21 juli. In alle bescheidenheid begrijp ik de reactie van Van Rompuy niet.

01-08-2011 om 20:51 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-06-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar   20u20

 

Dow Jones Industrial : 12386 ptn      Nasdaq Composite : 2771 ptn

 

De soap met betrekking tot Griekenland blijft duren…

 

“Beleggers blij met happy end voor Griekse thriller” en “Opluchting over uitslag Griekse stemming” waren enkele van de ‘koppen’ die gisteren de financiële websites en kranten sierden.

 

Wat een verkeerde voorstelling van de feiten! Alsof de stemming in het Griekse parlement ook maar iets kan veranderen aan de harde werkelijkheid.

 

Griekenland is immers zo failliet als maar zijn kan, en niets kan het land nog redden. Men mag vijfentwintig besparings- en privatiseringsplannen goedkeuren in het Griekse parlement, als de wil en de mentaliteit er niet is om ze uit te voeren heeft het allemaal geen zin. Dat hebben de Grieken intussen al een jaar lang bewezen na de toekenning van een noodlening van 110 miljard euro in mei vorig jaar.

 

Daarenboven stellen we het volgende vast:

-          De Grieken zijn op basis van frauduleuze cijfers kunnen toetreden tot de eurozone, hebben nooit aan de voorwaarden van het stabiliteitspact voldaan en hebben er jarenlang op los geleefd op basis van goedkoop geleend geld.

-          De overheidsschuld (nu reeds 160% van het BNP) en het begrotingstekort zijn zó groot dat het land zijn schulden in nog geen honderd jaar kan terugbetalen.

-          De Griekse economie heeft een totaal gebrek aan concurrentiekracht. De lonen zijn er veel te hoog in verhouding met de productiviteit.

-         Één derde van de Griekse economie valt buiten het officiële circuit. Belastingen ontduiken is er de nationale sport. Méér belastingen opleggen betekent voor de Grieken automatisch méér belastingen ontduiken.

-          De corruptie tiert er welig en is er volledig ingeburgerd. Voor alles moet er betaald worden.

-          Het overheidsapparaat is te omvangrijk en bevat hoofdzakelijk ambtenaren die via bevriende politici aan een baan geholpen werden, het zogenaamde cliëntelisme. Gisteren verklaarde een Grieks ex-minister van financiën op TV in ‘Ter Zake’ dat er 400.000 ambtenaren teveel zijn: 400.000 mensen die niet productief zijn maar wel moeten betaald worden.

 

Dat men het land nog niet failliet liet gaan, heeft enkel te maken met de blootstelling van de Europese bankensector aan dit land, en met op zijn beurt de blootstelling van het Amerikaans banksysteem aan de Europese banken. Ja, een ‘Lehman brothers - scenario nummer twee’ zit er dan wel aan te komen. En als Griekenland onderuit gaat, wie wordt dan de volgende … Portugal, Spanje, Italië, Ierland?

 

Nochtans is de enige oplossing de onmiddellijke verbanning van het land uit de eurozone, en dus het failliet van het land. Zo kunnen de Grieken de drachme opnieuw invoeren en meteen hun munt fors devalueren. Zó wordt het opnieuw goedkoop om bijvoorbeeld op vakantie te gaan naar het land, en kunnen de Grieken hun economie opnieuw laten groeien ‘op hun manier’. De landen die wel de nodige discipline aan de dag leggen in de eurozone zijn dan meteen verlost van deze lastpost.

 

Uiteraard wordt het probleem van de Europese banken meteen acuut en vallen er zeker slachtoffers. Maar wat is het alternatief? De waarheid verdoezelen, het probleem verder laten escaleren en voor zich uitschuiven, zodat de schade uiteindelijk nog hoger oploopt?

 

Meteen komen we aan een volgende punt, en dat is de vaststelling van een totaal gebrek aan ‘leiderschap’ in Europa, en eigenlijk ook in de rest van de wereld. Het is geen toeval dat zwakke figuren als José Manuel Barroso en Herman Van Rompuy aan het hoofd staan van de Europese Commissie en de Europese Raad. Zij vormen als het ware de verpersoonlijking van het zwakke Europa. Crisissen zijn uitdagingen maar crisissen vergen sterke leiders met visie, durf en daadkracht. En daar ontbreekt het nu volledig aan… Angela Merkel en Nicolas Sarkozy, de leiders van de twee grootste landen uit de eurozone Duitsland en Frankrijk, munten ook niet uit in rechtlijnigheid, duidelijkheid en leiderschap.

 

Aan de andere kant van de Atlantische oceaan, in de VS, zien we de beurs de laatste dagen fors aantrekken ‘om God weet welke reden’.

Wat de FED betreft zit een nieuw rondje geld drukken er voorlopig niet in. De terechte kritiek op de gevoerde politiek werd een beetje te ‘oorverdovend’. Waarschijnlijk zal men wel een QE3 in een andere vorm creëren maar voorlopig tracht men de gemoederen van de critici te bedaren.

Het feit dat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) op aandringen van de VS beslist heeft een deel van de strategische oliereserves op de markt te brengen teneinde de olieprijs te drukken, bewijst dat men in de Verenigde Staten wanhopig op zoek is naar middelen om de economie aan te zwengelen. Het is goed dat men tracht de energieprijzen te drukken, want dan zou men eindelijk eens iets doen voor de man in de straat. Helaas zijn deze ‘strategische reserves’ aangelegd met de bedoeling ze aan te wenden in tijden van effectieve nood zoals oorlogen, rampen, enz…en niet om redenen van macro-economische politiek. Trouwens, op korte termijn zal de maatregel wel effect sorteren. Op lange termijn bereikt men ongetwijfeld het omgekeerde effect.

 

Maar zoals gezegd, waarom de beurzen stijgen is momenteel een raadsel.

 

Naast de Europese schuldencrisis en de slabakkende Amerikaanse economie blijft er immers ook nog Libië, Egypte, Jemen, Syrië, Bahrein waar de onrust blijft aanhouden en is er op economisch vlak wereldwijd de oprukkende inflatie.

 

www.talkinternational.be

30-06-2011 om 22:16 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  15u00

 

Dow Jones Industrial :  12442 ptn      Nasdaq Composite : 2797 ptn

 

Taking a break

 

Gezien de enorme discrepantie die er momenteel bestaat tussen wat er normaliter zou moeten gebeuren, en wat er zich daadwerkelijk afspeelt, is het weinig zinvol om telkens weer hetzelfde te herhalen. De aandelenbeurzen stevenen onvermijdelijk af op een zware correctie en het waarom werd reeds meermaals uit de doeken gedaan.

 

Normaal gesproken ‘volgt’ een aandelenbeurs de economie. Bernanke en het FOMC hebben de rollen nu omgedraaid. Via de door hen gevoerde monetaire politiek ‘gebruiken’ zij de beurs, en worden de aandelenkoersen op een kunstmatige manier ondersteund tot zelfs opgeblazen, dit om ‘zogezegd’ de economie nieuw leven in te blazen en zo ook nieuwe arbeidsplaatsen te creëren.

Niets van dit alles … de enige winnaar in dit verhaal is Wall Street. Voor het overige leidt deze politiek er integendeel toe dat ‘de man in de straat’ nog meer in de problemen geraakt door o.a. de hogere brandstofprijzen.

 

Alles wijst er trouwens op dat men bezig is de voorwaarden te creëren om een ‘kwantitatief versoepelingsprogramma nr.3, QE3’ te rechtvaardigen. Eind juni verloopt immers QE2 en de terechte vrees bestaat dat de aandelenkoersen zouden crashen. Een QE3 betekent echter alleen maar uitstel van executie.

 

30-05-2011 om 12:55 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  12u00

 

Dow Jones Industrial :  12605 ptn      Nasdaq Composite : 2823 ptn

 

Las Vegas toestanden op Wall Street

 

Gisteren maakte de professionele netwerksite LinkedIn zijn beursdebuut en meteen was het raak. Van een intekenprijs van $45 koerste het aandeel vlot 109,44% hoger tot een slotkoers van $94,25. Deze koers waardeert het bedrijf op 10 miljard dollar, 41 keer de omzet van 243 miljoen dollar en 649 keer de winst van 5,4 miljoen dollar in 2010.

 

Gekke toestanden die uiteraard direct doen terugdenken aan de internetbubbel rond de eeuwwisseling. Maar natuurlijk is het deze keer  … helemaal anders.

 

Zwakke macro-economische cijfers hadden opnieuw geen invloed op het positieve beurssentiment. De indexen gingen opnieuw lichtjes hoger.

 

Aandelenkoersen evolueren uiteraard niet altijd in lijn met de prestaties van de reële economie. 

Toch is er deze keer echt wel sprake van een totale ‘disconnect’, en dit volledig ten gevolge van de monetaire zeepbelpolitiek van Ben Bernanke en zijn FOMC (Federal Open Market Committee).

20-05-2011 om 17:59 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
11-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  15u45

 

Dow Jones Industrial :  12706 ptn      Nasdaq Composite : 2869 ptn

 

Ongelofelijk maar waar

 

Microsoft nam dit weekend de internettelefoniedienst Skype over voor 8,5 miljard dollar. Niets aan de hand, ware het niet dat 18 maanden geleden 70% van de aandelen van dit bedrijf van Ebay overgenomen werden door een investeerdersgroep, waarbij het gewaardeerd werd op 2,7 miljard dollar. Skype IS ook verlieslatend. Het bedrijf zou dus op anderhalf jaar tijd driemaal zoveel waard geworden zijn. Fantastisch toch…

 

Zéér interessant was ook de Panorama-reportage dit weekend op canvas. Men deed er een reconstructie van de ‘flash-crash’ op de Amerikaanse financiële markten.

Ter herinnering :

Op donderdagmiddag 6 mei 2010, om 14.42.44 uur en 75 milliseconden stortten de Amerikaanse financiële markten – om niet direct aanwijsbare redenen en met ongekende snelheid – in elkaar, om vervolgens na 20 minuten tot het oude niveau terug te keren. 

De precieze oorzaak van deze crash is nog altijd niet gekend. Correcter : De Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission), die met een onderzoek gelast werd, kan(?), wil(?), mag(?), de ware reden van deze crash niet bekend maken. Het instituut verklaarde wel dat dergelijke accidenten ook in de toekomst niet uit te sluiten vallen.

 

Vandaag in de krant de ‘Tijd’:

Traders van Goldman Sachs – Government Sachs voor velen – hebben in het eerste kwartaal van dit jaar slechts één verliesdag gekend. Aartsrivaal Morgan Stanley daarentegen presteerde véél slechter en …verloor ‘drie dagen’ geld met trading.

 

Zo zie je maar dat de beurshandel een uiterst complexe aangelegenheid geworden is, waarbij het niettemin altijd dezelfden zijn die aan het langste eind trekken. Een vierkant draaiende economie, een uit de pan swingende inflatie of een uit de hand lopende schuldencrisis in Europa … niets kan hen deren.

11-05-2011 om 22:00 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Beurscommentaar  18u45

 

Dow Jones Industrial :  12825 (+ 17ptn)      Nasdaq Composite : 2843 (–21ptn)

 

De ‘Vlaamse kermis’ op de Amerikaanse beurzen houdt aan.

 

Het is kenmerkend voor de algemene toestand van de Amerikaanse maatschappij dat er zelfs volksfeesten uitbreken naar aanleiding van de dood van een vergeten Al-Quada leider. De beelden op TV deden zowaar denken aan de massabetogingen op het Tahrirplein in Caïro enige tijd geleden. Het toont nogmaals met verve aan hoe de Amerikanen aan het afglijden zijn, geen zelfvertrouwen meer hebben, en zich precies daarom euforisch gedragen omwille van de moord op een Osama Bin Laden.

De volgende stap kan onmiddellijk gezet worden.

Het is angstaanjagend hoe de financiële wereld zich nog steeds op sleeptouw laat nemen door Wall Street, waar een knettergekke beurshausse aan de gang is, volledig aangevuurd door de onverantwoorde monetaire politiek van Ben Bernanke.

Dit stemt toch tot nadenken. Hoe is het mogelijk dat ogenschijnlijk zeer verstandige mensen er alles aan doen om, net na een enorme zware financiële en economische crisis, opnieuw kolossale zeepbellen te creëren. Het klopt dat de superrijken er op korte termijn alleen nóg rijker door worden, maar uiteindelijk kan dit enkel eindigen in een economisch inferno voor het overgrote deel van de bevolking, zowel in de VS als daarbuiten. En dat kan en mag toch nooit de bedoeling zijn.

03-05-2011 om 22:57 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Hoezo geen inflatie?


April 25, 2011, 4:05 p.m. EDT

      Alternative inflation gauge goes dark briefly

By Lee Adler

NEW YORK (MarketWatch) — The U.S. country index of the Billion Prices Project, a real-time inflation index published by the Massachusetts Institute of Technology, is back after mysteriously disappearing last week.

The BPP tracked online prices of over a half million products sold online in seven nations. OK, so it wasn’t a billion prices, but it was certainly large enough to be a representative sample of a broad spectrum of products and services.

The U.S. index had recently become increasingly popular in the economic blogosphere. It was thus a growing source of embarrassment for the Fed because it showed much greater inflation across a wide spectrum of goods and services, generally not impacted by energy prices, than the Fed has been willing to admit to.

The Billion Prices Project was showing much stronger inflation before MIT briefly pulled the plug.

The MIT research team behind the BPP briefly posted an announcement on its website last week that they would no longer publish the BPP country indexes, but would publish a world index in its place. It mentioned that they were working on a deal with a partner to resume publication of the country indexes. The announcement said that the country indexes were just too much work (I’m paraphrasing here), and that the team had more important economic research to tend to. This is like a politician quitting to “spend more time with the family.”

On Monday morning, the site was down completely, with only a notice that it would be back soon. Later Monday, the site was restored, with updated data through Sunday. See for yourself at the Billion Prices Project site.

Being the cynical sort that I am, I don’t think that the disappearance was coincidence or due purely to the MIT Sloan School of Management needing to get back to its more important research. The data that they were providing was increasingly a thorn in the Fed’s side. Suddenly, and with no good reason or significant advance notice, it was gone. Connect the dots.

Before coming back on line, the last chart of the U.S. BPP index was posted on April 13. It reflected an annualized inflation rate of more than 7% over the past three months, and over 4% since the Fed kicked off QE2 last November.

MIT had made a point of emphasizing that the index essentially did not include energy prices, and had relatively little impact from food, since these items are minimally represented online. The data was especially embarrassing to the Fed because just a few months ago the Federal Open Market Committee meeting minutes had memorialized a quote about how difficult it was to understand the mechanisms of inflation in real time. Maybe this little MIT chart made things just a little too easy for the hoi polloi to understand inflation, while the FOMC members couldn’t.

MIT stopped updating the chart without warning on April 14 and it sat there quietly on its website for about a week with no updates. Then came the very briefly posted notice that the U.S. index would be going away.

MIT’s Alberto Cavallo, one of the economists who developed the BPP, told MarketWatch, “The paranoia about the Fed or the idea that we have been pressured to hide the data are completely unfounded. We are working on a way to continue to produce these indexes. The BPP website will be re-launched soon.”

It didn’t take long.

Just two hours after the original version of this report noting the disappearance of the BPP index, the website reappeared just as mysteriously, including the U.S. country index. It showed U.S. inflation raging on, now running at an annualized rate of 8% over the past four months. I’m just hoping that MIT will find the resources to keep the BPP going. Coming from an unbiased, mainstream institution, this is one of the best tools we have to counter the Fed’s insistence that inflation is not a problem.

Lee Adler is the publisher of the Wall Street Examiner.

 

26-04-2011 om 15:51 geschreven door Isabelle Talkinternational.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Archief per week
  • 18/03-24/03 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Zoeken met Google



    Zoeken in blog





    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!