Het kasteeldomein van Rullingen, omringt door boomgaarden en uitgestrekte akkers, is samen met het fruitspoor, het natuurgebied Meersbeemden, het kasteel en hoeve van Kuttekoven en de kapel van Oetersloven, één van de pareltjes in een gevarieerd landschap in het hart van Haspengouw.
Een landschap dat een flinke stempel kreeg opgedrukt door de Herk en Rullingenbeek. De wandeling brengt ons naar al deze prachtige plaatsen, maar ook naar Berlingen en Oetsersloven. Talrijke dorpshoeven, twee watermolens aan de loop van de Herk, de meidoornhagen en hollewegen zijn ons deel in deze wandeling. Op deze wandeling ademt de rijke landbouwtraditie uit, waar ooit de graanakkers het landschap op het plateau beheerste, houdt de laagstamfruitteelt het gebied nu in haar greep.
Canadawinning
De streek tussen Berlingen en Oetersloven heeft een groot Asterix & Obelix gehalte. Het Tomveld verwijst naar een Romeinse begraafplaats met één tumulusgraf en een 40-tal graven aan de overkant moet een Romeinse villa gestaan hebben. Oetersloven is slecht een postzegel groot. Toch is het de moeite om hier enkele tijd door te brengen, aan de Canadawinning een 19de eeuwse vierkantshoeve gelegen op 82 meter hoogte heb je op een zonnige dag vergezichten tot aan de mijnterrils van Luik.
Kasteel Trockaert
Kapel van Oetersloven
Hier hebben we een zicht op het kasteel Trockaert in het dal van de Spalbeek. We komen dan aan de kapel van Oetersloven deze werd waarschijnlijk in de vroege middeleeuwen gesticht door in opdracht van de Heren van Berlingen, wat later werd ze toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van zeven Smarten, waarna ze uitgroeide tot een voorname bedevaartsplaats voor pelgrims uit Limburg.
Ieder jaar op mei houd de Christelijke Arbeidersbeweging een bedevaart in Oetersloven. De kapel zoals ze nu uitziet dateert uit de 17de eeuw. We wandelen verder en komen zo terug in Rullingen. Een pracht van een wandeling door een stukje rijk Haspengouw, met een heel bijzondere geschiedenis.
Voor deze wandeling die maar 8 kilometer lang is met je toch gauw een uur of 3 uittrekken, zeker een bezoekje brengen aan de kapel van Oetersloven die bijna altijd toegankelijk is er zijn verschillende mooie glasramen te zien zijn. Een bezoekje aan het kasteeldomein en de taverne Het Jachthuis maken deze wandeling heel bijzonder. Ook het stuk dat je wandelt in het natuurreservaat de Meersbeemden is uitzonderlijk mooi. Deze wandelingen zijn een schot in de roos.
MARCHE DES CORSAIRES / LES CORSAIRES DE SART-LEZ-SPA / SART-LEZ-SPA 0/05/2009.
MARCHE DES CORSAIRES
LES CORSAIRES DE SART-LEZ-SPA.
SART-LEZ-SPA.
Sart-Lez-Spa is een deelgemeente van Jalhay en bevindt zich aan de rand van de Hoge Venen, een van de mooiste natuurreservaten van België.
Tal van wegen en paden voor wandelaars doorkruisen de bossen en het platteland, spectaculaire rivieren zoals de Hoëgne, de Statte of de Sawe doorkruizen het landschap. Sart is een van de dorpen van de Ardennen en behoort tot de gemeente Jalhay. Sart betekent aarde essartée, ontginnen.
Een tocht in dit dorp staat altijd garant voor ultiem wandelplezier, veel bos, heel vaak verrassende uitzichten, uitgestrekte velden en de mooie architectuur in het dorpje zelf. Wij wandelen door deze prachtige streek met veel bos en groen en wat later komen we in Tiege. We wandelen voorbij een prachtige kapel in vakwerk erg mooi gelegen wij gaan even binnen kijken en vervolgen zo onze weg.
Chateau Detros
Wij wandelen terug naar Sart. Wij komen aan Chateau Detros. Een bijzondere kasteel waar de slottoren bijzonder is de stallingen zijn omgebouwd tot vakantiewoningen. Prachtig gelegen, wij wandelen terug naar ons vertyrekpunt, nog even langs een paar mooie oude huizen en dan zit deze prachtige wandeling er weer op, natuur hebben we hier veel gezien met prachtige vergezichten over de Ardennen.
SINT AGNES WANDELTOCHT / WC SINT AGNES / BUNDE NL. 24/05/2009
SINT AGNES WANDELTOCHT
W.C.SINT AGNES.
BUNDE.
Bunde ligt in de Maasvallei, op de rechteroever van het Julianakanaal. Het smalle gebied tussen het kanaal en de Maas is vrij uitgestrekt en landelijk; hier ligt o.a. de 6 woningen tellende buurtschap Voulwames, dat bekend is als het plaatsje waar de Geul in de Maas uitmondt. Het grotere gehucht Kasen ligt op het hoger gelegen heuvelplateau ten noorden van Bunde;
De helling wordt ter plekke dichtbebost door het Bunderbos. Dit bos strekt zich van zuid naar noord uit over een lengte van meer dan 5 kilometer. De wandeling brengt ons naar deze prachtige plekken, met veel prachtige natuur. Maar eerst wandelen we door Bunde met een paar mooie huizen. Met mooie voortuinen met bloemen gewoon prachtig.
Dan wandelen we het Bunderbos binnen met prachtige wandelwegen en zeer mooi aangelegd zodat we volop kunnen genieten van de natuur. Langs een mooie boerderij waar de boer zijn laarzen buiten gezet heeft en er bloemen in geplant, wel mooi.
Zo komen we in kazen met een prachtige kapel ook hier de Trentelen struinboomgaard een boomgaard met hoogstambomen. Wat verder wandelen we Brommelen binnen, de koeien liggen in het groene gras en genieten van de buiten. Nu komen we aan de Maas en we wandelen een heel eind aan de oever. Zo komen we terug in Bunde, een prachtige wandeling is het geworden waar we volop van genoten hebben.
MARCHE CHARLES QUINT. / 1000 PATTAS DE PHILIPPEVILLE / FRANCHIMONT 23/05/2009
MARCHE CHARLES QUINT.
1000 PATTES DE PHILIPPEVILLE.
FRANCHIMONT PHILIPPEVILLE.
Een prachtige dag om te wandelen, blauwe hemel en groene weilanden, natuur op zijn best. Weidse landschappen met weilanden en bossen veel afwisseling.
De koeien staan ons aan te kijken; wie zijn die rare snuiters die hier in vele getallen door komen zullen ze denken. We wandelen langs de lange boslanen prachtig om te wandelen, langs de wegen bloemen en daarop mooie vlinders.
Vandaag hebben we gezelschap van Yvon en Marissa en de kinderen, het is aangenaam om met hen te wandelen en te genieten van de prachtige natuur en de aangename zonnige dag. Wij wandelen verder en komen aan in het dorpje Villers le Gambon.
Hier prachtige huizen en lokale steen. We komen aan het oude station mooi is het wel en het is nog in goede staat. Wij wandelen verder en genieten van de mooie omgeving. Zo komen we terug aan ons vertrek. Een prachtige dag met vrienden in een prachtige omgeving.
MARCHE D'APRES-MIDI / LI DJOYEUSE ETINTE TRASENSTER / BANNEUX 22/05/2009.
MARCHE DAPRES-MIDI
LI DJOYEUSE ETINTE TRASENSTER.
BANNEUX-LOUVEIGNE.
Een prachtige zonnige namiddag wat is er mooier dan een gezonde wandeling in de natuur. Er is een wandeling in Banneux. Banneux een deelgemeente van Sprimont, gelegen aan de rand van een plateau dat uitsteekt boven vier valleien van de Vesder, Hoëgne, Ambleve en Ourthe.
Maar Banneux is gekend als bedevaartsoord gewijd aan de Heilige Maagd der Armen. Sinds 1933 wordt het door honderdduizenden bedevaarders bezocht. Langs de talrijke wandelwegen krijgt men vaak schitterende panoramas te zien. Langs de velden en weilanden. Mooie lanen waar het prachtig is om te wandelen. De grote boerderijen staan prachtige in het landschap. De boerderijen en kasteeltjes zijn mooi en ze staan prachtig in het landelijk decor.
De zichten over het uitgestrekte landschap zijn indrukwekkend. Mooi de koeien liggen in het malse groenen gras en zo ver als je kunt kijken weilanden en veel groen, gewoon prachtig. De kleine dorpjes zijn met hun streekeigen huizen heel aangenaam en de speciale herenboerderij valt wel op met zijn ronde toren.
We wandelen verder en komen zo terug in Banneux. We komen langs Kasteel Chaityfontaine, gebouwd in 1881, volledig gerestaureerd in de jaren 90, ligt in een unieke, groene omgeving van bossen en weiden. Een kapel, helemaal gerestaureerd volgens de oorspronkelijke plannen maakt ook deel uit van het kasteel. Nog even langs het bedevaartsplaats Banneux, wordt ook wel Klein Lourdes genoemd. Het is de grootste bedevaartsplaats in België.
De route naar Banneux, dat op 325 meter hoogte ligt, is uitzonderlijk mooi met bossen, weiden en schitterende vergezichten. En zo komen we terug aan ons vertrekplaats, in de wei langs de vertrekhal staan veel bloemen en de vlinders komen er graag vertoeven voor ons een prachtig moment om een paar mooie exemplaren op de foto te zetten. Een fijne en aangename wandeling.
Niederweis is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, en maakt deel uit van het district Bitburg-Prüm. Wij vertrekken met de wandeling in het centrum van het dorpje met grote boerderijen en een prachtige kerk.
Voor we het dorp verlaten komen we aan het Schloss van Niederweis het kleine barokke schloss werd door Frans Eduart Anton Baron von der Heyden gebouwd. Spijtig dat alle documenten van het schloss verdwenen zijn bij de dood van de laatste baron en daardoor is weinig bekend over de oorsprong van het schloss. Het wapenschild boven op het fronton is een van de weinige getuigen over de geschiedenis van het schloss. Het jaartal 1751 is een van de weinige getuigen over de oorsprong van het kasteel.
De laatste baron von der Heyden stierf in 1840 en liet zijn gehele vermogen over aan de overheid. Het Schloss werd verschillende keren verpacht en kwam in erbarmelijke toe stand te komen en verloor zijn oorspronkelijk karakter. Gelukkig in 2005 kocht men het kasteel en men restaureerde het met veel zorg. Terug in oorspronkelijke toestand. Nu is het terug een juweeltje van barokke bouwkunst. Wij wandelen de kleine rivier over en komen zo in het bos. Prachtige bossen en prachtige omgeving.
Het natuurpark Südeifel is een juweeltje van natuur. Met machtige rotsformatie en diepe kloven maar wel prachtige zichten over de vallei gewoon adembenemend mooi.
We komen dan wat later aan Panzerwerk katzenkopf De van 1937 tot 1939 gebouwde bunker "Katzenkopf" is de meest noordelijke en vandaag de dag enige "B-Werk" bunker van de voormalige "Westwall" die in Duitsland te bezichtigen is. Hierin is vanaf 1979 in drie toegankelijke verdiepingen het Westwallmuseum ingericht met een interessant overzicht van fotodocumentatie en wapens.
In 1947 werd de bovenste verdieping door de toenmalige Franse bezettingsmacht vernield en aansluitend dichtgestort. Na een reünie van het voormalig Infanterie Regiment 39 uit Düsseldorf begon de vrijwillige brandweer van Irrel in juli 1976 de bedolven bunker bloot te leggen en voor bezichtigingen in te richten. Op de omhoog rijzende betonresten werd een herdenkingsmonument opgericht voor de meer dan 4000 gevallenen en vermisten van het 39. Regiment Fuseliers uit Düsseldorf.
Ter bescherming van de Duitse Westgrens werd vanaf 1936 (officieel vanaf 1938) een beschermingslinie gebouwd, bestaande uit bunkers, tankgrachten, loopgraven en prikkeldraadversperringen. Deze linie strekte zich uit het noorden van de Nederrijn tot in het zuiden onder Bazel over een lengte van 630km en kreeg in de loop van de bouwperiode de naam "Westwall". In deze "Westwall" waren 22000 bunkers en andere voor de bouwwerken gepland. Uiteindelijk werden ongeveer 14800 bunkers en bouwwerken gebouwd, waaronder 32 gepantserde onderkomens van het type "Baustärke B" (d.w.z. tot een dikte van 2m). Op de bovenste verdiepingen was in totaal plaats voor 45 kamers van uiteenlopende oppervlakte. Hier waren verblijven voor de 84 manschappen, wachtlokalen, gevechts- en waarnemingsposten, ziekenverblijf, toiletten en waslokaal, munitieopslagplaatsen voor 5cm granaten en mitrailleurmunitie, opslagruimte voor de voorraden, keuken, telefooncentrale en stroomcentrale ondergebracht. In de stroomcentrale zorgden 2 diesel- aggregaten voor de noodzakelijke stroom voor de meer dan 60 lucht- en waterpompmotoren, de elektrische verwarming en de verlichting.
Twee naar zes zijden gerichte pantsertorens met ieder 2 MG 34 mitrailleurs waren samen met de vestingvlammenwerper en de machinegranaatwerper bedoeld voor de rondom-verdediging. Een artillerie- en infanterie-waarnemingstoren dienden voor de waarneming rondom en de vuurleiding. In het onderste gangenstelsel bevinden zich 2 grote gangen met een totale lengte van 138 Meter. In de bronkamer naast dit gangenstelsel bevindt zich een put met een diepte van 180 Meter. De van 1937 tot 1939 gebouwde bunker "Katzenkopf" is de meest noordelijke en vandaag de dag de enige "B-Werk" bunker van de voormalige "Westwall" die in Duitsland te bezichtigen is. Hierin is vanaf 1979 in drie toegankelijke verdiepingen het Westwallmuseum ingericht met een interessant overzicht van fotodocumentatie en wapens.
Wij wandelen verder en komen zo terug aan het Schloss wij gaan even een bezoekje brengen aan het kasteel omgeving in het café kunnen we genieten van de eigen gebrande koffie en een lekker stukje taart.
Wij keren terug naar ons vertrekpunt een pracht van een wandeling, wat verder langs de terugweg komen aan de Romeinse Villa Otrang. Hier stoppen we even om dit monument te bezoeken. De Romeinen hebben in de streek van Trier tal van grote bedrijven opgericht villa bij Otrang was een landbouwbedrijf met herenhuis.
De eerste Romeinse kolonisten vestigden er zich in de eerste eeuw na Christus. De villa werd herhaaldelijk vergroot en telde uiteindelijk 66 vertrekken en drie badinstallaties met verschillende vloer verwarmingssystemen. Tijdens de volksverhuizing werd het landhuis omstreeks 400 na Chr. verwoest. In 1838 liet Friedrich Wilhelm IV van Pruissen de nieuw ontdekte ruïne uitgraven. De blootgelegde resten en de voorwerpen werden zorgvuldig opgeborgen - een vroeg voorbeeld van monumentenredding en bescherming (Denkmalschutz) in Duitsland. In vier vertrekken zijn de prachtige mozaïekvloeren bewaard gebleven. Wondermooi zijn de dierenafbeeldingen: roofdieren die hun prooi door versierde bogen jagen, terwijl een kraanvogel een slang verslindt. Zulk een woonluxe moet geenszins onderdoen voor die van de rijke bovenlaag van de bevolking in de hoofdstad Rome.
INTERNATIONALE WANDERUNG / WANDERCLUB BUTGENBACH / BUTGENBACH 17/05/2009.
INTERNATIONALE WANDERUNG
WANDERCLUB BUTGENBACH.
BUTGENBACH.
Butgenbach is een gemeente in provincie Luik in het Duitstalig oostelijk deel van het land. In 1932 werd er een dam gebouwd in de Warchevallei. Het meer van Butgenbach werd geboren en groeide uit tot een stuwmeer van 120ha en de voornaamste toeristische trekpleister van de gemeente. Van 1200-1214 was het gebied eigendom van de Graven van Luxembourg en vervolgens door huwelijk van het hertogdom Limburg.
In de loop der tijd ging Butgenbach achtereenvolgens naar de graven van Vianden en het Huis Nassau. In 1795 werd Butgenbach door de Fransen en in 1815 werd het Pruisisch grondgebied. In 1920 werd Butgenbach conform het Verdrag van Versailles aan België afgestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het grondgebied samen met Eupen-Malmedy aan het Duitse Rijk gehecht, in de winter van 1944 was hier de Slag om de Ardennen en in 1945 kwam Butgenbach weer onder bestuur van België. Een interessante weetje is dat de Nederlandse koningin Beatrix de Adellijke titel Vrouwe van Butgenbach. Zover wat info onze wandeling is weer prachtig om en rond het Meer van Butgenbach. Natuur op zijn best.
Met prachtige zichten over het uitgestrekte meer. We wandelen Wirtzfeld binnen met zijn typische huizen breuksteen met rode baksteen rond de venster en deuren. De rode bakstenen steken fel af tegen de breuksteen stukken zijn nog in vakwerk die wit gekalkt zijn. We komen in het natuurreservaat de Holzwarche, vroeger hooi weilanden en later verwilderd. Nu probeer men de natuur te herstellen en men heeft er ook prachtig wandelpaden in aangelegd zodat ieder kan genieten van de prachtige natuur.
Zo komen we terug aan het Meer wij wandelen nog verder genieten van de prachtige zichten over het Meer. Zo komen we terug aan ons vertrekpunt, prachtige wandeling.
SENTIERS ARDENNAIS / MARCHEURS DE LA MASBLETTE / MASBOURG 16/05/2006.
SENTIERS ARDENNAIS
MARCHEURS DE LA MASBLETTE.
MASBOURG.
Masbourg ligt in het dal van de Masblette, een zijriviertje van de Lomme. Hoog boven het dal ligt het gehucht Mormont. Wij wandelen vandaag in het dal van de Masblette, prachtige omgeving.
Wij genieten van de wandeling en komen zo dadelijk aan het domein van Fourneau. In het hart van de Ardense bossen, ontsluiert het domein van Fourneau Saint-Michel zijn rijkdom. Het hergroepeert het geheel van de Provinciale musea van Luxemburg: het Musée du Fer et de la Métallurgie ancienne (het Museum van het IJzer en van de oude Metaalnijverheid), het Musée de la Vie rurale en Wallonie (het Museum van het Landelijke Leven in Wallonië) en het Musée de lhistoire de la forêt dArdenne (het Museum van de Geschiedenis van het Ardense Bos).
Temidden van een zeer prachtig natuur in het dal van de Masblette. De wandeling door het domein brengt ons langs negen gehuchten die ons kennis laten maken met de traditionele landelijke architecteur, woningen, boerderijen, kapel, school en schuren.
Een echte verkenningstocht over bospaden. We verlaten het museum en steken de Masblette over en klimmen zo terug naar ons vertrekpunt. Een pracht van een wandeling in een bijzonder mooie omgeving. Het museum is zeker de moeite om nog eens te gaan bezoeken.
Kasteel Mariagaarde ligt in het centrum van Hoepertingen, tegenover de Vedastuskerk. Hoepertingen is een deelgemeente van Borgloon en ligt op de verbindingsweg tussen Tongeren en Sint-Truiden. Kasteel Hoepertingen was ooit een versterkte middeleeuwse burcht.
De oudste vermelding over deze leenheerlijkheid gaat terug tot 1150. In de 17de en de 18de eeuw werd het kasteel verbouwd tot een prachtig adellijk herenhuis op het platteland. Hiervan zijn nog historische sporen bewaard zoals: de kasteelhal, de kardinaalszaal en de huiskapel. Van 1930 tot 1985 werd de kasteelhoeve weer verbouwd, ditmaal tot meisjesinternaat met de naam Sint-Maria Instituut. In 1929 kochten de zusters Annuntiaten van Heverlee het kasteel van Karel de Moffarts en maakten er een landelijke huishoudschool met een internaat van. Nog steeds wordt een deel van het kasteel bewoond door Zusters Annuntiaten van Heverlee.
Na een grondige modernisering in 1987 veranderde niet alleen de naam van Sint-Maria Instituut in Kasteel Mariagaarde vzw, maar ook de functie. Kasteel Mariagaarde biedt momenteel mogelijkheden voor: vorming, bezinning, streekverkenning, kunstbeoefening en cultuurtoerisme. Door de historische verbondenheid met dorp en streek, door zijn historische architectuur, door een veelzijdig gamma van hedendaagse initiatieven en door de eenvoudige maar verzorgde huisstijl is Kasteel Mariagaarde een uniek bezinnings- en cursushuis.
Vandaag is het Dag van het Park met de openstelling van het park met zijn bijzondere bomen, zijn prachtig zicht op het kasteel en de onlangs vernieuwe vijvers. De schoolkinderen van Hoepertingen hebben hun visie op liefde in het park met werkstukjes tentoongesteld.
Trouwfoto's van verliefde koppels die door de jaren heeen het kasteel als lokatie kozen voor hun trouwfoto's hangen verspreid in het park. Dit alles kon bezocht worden als ook de prachtige inkomhal van het kasteel waar de tafef gedekt staat voor het huwelijk van De Sluse-Boileau. De Gouden loper brengt je naar de bruidswagen en het park.
Ook de biologische tuin van Zuster Marieke is te bezoeken, met wat geluk treft je haar aan in het haar tuintje.
Op deze prachtige meidag wandelen we in Kanne, zeker een van de mooiere dorpen van Haspengouw. We wandelen langs het Kanaal en gaan zo naar Sint-Pietersberg en Plateau van Caestert.
De Sint-Pietersberg vormt een acht kilometer lang plateau, dat zich uitstrekt van Maastricht tot het Waalse Visé. Het Plateau van Caestert is het Belgische deel van de berg en ligt gedeeltelijk op het grondgebied van Riemst. De verlaten groten zijn een trekpleister voor vleermuizen en de kalkflora trekt heel wat insecten en vlinders aan. Het is een uniek gebied met waardevolle fauna en flora. Prachtig om hier te wandelen temidden van de prachtige natuur. Dat hier een vlinderparadijs is kunnen we ondervinden we komen wel een paar mooie exemplaren tegen.
We wandelen nu richting Maastricht en tegenover ons zien we het kasteel van Neercanne. We stappen de weg over en klimmen de patersberg op met de bekende wijngaard op de helling. Boven gekomen hebben een mooi panorama op de stad Maastricht.
We wandelen verder en komen terug aan het kanaal en stekken de nieuwe voorlopige brug over het kanaal. De bunker staat op stelten te wachten op de nieuwe brug. We wandelen verder en genieten van de prachtige omgeving dalen terug af naar Kanne. Een prachtige zonnige dag en een aangename wandeling.
Leudelange is een rustig dorpje, gelegen op enkele kilometers van de hoofdstad langs de autoweg naar Esch-sur-Alzette. Ten zuiden van het dorp ligt het uitgestrekte Bois de Leudelange.
Wij wandelen door het dorp met zijn kerk en zijn mooie huizen. Dan komen we in het bos van Leudelange. Hier is het prachtig wandelen en genieten van de omgeving. De zon staat aan de blauwe hemel, het is prachtig. Als we uit het bos komen hebben we prachtige zichten over het uitgestrekte landschap. Controlepost midden in het bos. Dan verder door het bos en de velden. De velden met koolzaad staan als grote gele vlakken in het landschap en geeft alles een mooi uitzicht.
Verder langs de bosrand en door de weilanden gewoon prachtig, zo komen we terug in Leudelange. We hebben nog wat tijd en gaan naar het nabij gelegen Esch-sur-Alzette. Dit is de tweede grootste stad van het land, vroeger het centrum van de mijnbouw. Men komt nog wel wat sporen van de mijnbouw tegen in het landschap. Toen de mijnbouw stilviel kwamen de staalverwerkende industrie.
Verschillende grote huizen verwijzen naar deze tijd, maar veel andere historische gebouwen bezit Esch-sur Alzette niet. Van het 17de eeuwse kasteel van de familie Berwart blijft alleen de toegangspoort over. Wegens zijn overwegende industriële verleden is het interessant voor liefhebbers van industriële archeologie om de stad te bezoeken, verspreid over de stad staan een aantal oude machines, een locomotief en dergelijk opgesteld waardoor een soort openluchtmuseum wordt gevormd. Zo eindigt een mooie wandeling door de stad en in Luxemburg.
BLOESMTOCHT / DE LOONSE TSJAFFELEERS / BORGLOON 25/04/2009.
BLOESEMTOCHT
DE LOONSE TSJAFFELEERS.
BORGLOON.
We wandelen vandaag in Borgloon, al wonen we hier al heel ons leven, toch kunnen we nog genieten van het landschap. Wij wandelen naar de Bolderberg om een gedeelte van de Katarakt wandeling te doen.
Een stuk langs de Romeinse heerbaan met bloeiende bomen. Hier hebben we een prachtig panorama op Grootloon en zijn kerkje. We wandelen terug naar het centrum van Borgloon, even de Graetkapel binnen om naar de tentoonstelling te kijken, dan weer verder langs de Stationsstraat en de stoomstroopfabriek ook hier even binnen om de familie Bleus een bezoekje te brengen. Van de gelegenheid gebruik makend om nog wat fotos te maken van de oude Machines. Hopelijk worden deze binnenkort gerestaureerd. Ook even de onlangs geopende streekwinkel bezoeken met streekproducten.
Dan wandelen we het oude fruitspoor op, nu fietsroute naar de abdij van Colen. Op de website van het Fruitmuseum staat het als volgt Weggedoken in het heuvelend Haspengouwse landschap midden in de fruitstreek straalt de Abdij "Mariënlof" vrede en rust uit. In de loop der jaren is ze een vaste waarde geworden in Zuid-Limburg. Oorspronkelijk gesticht voor en bewoond door de Kruisheren, opgeheven met de Franse Revolutie, wordt de Abdij sedert 1822 bewoond door de cisterciënzerzusters, als voortzetting van de Abdij Woutersbrakel in Waals-Brabant. Het cisterciënzerideaal werd er hoog gehouden en nog steeds beleeft. Mariënlof, mensen komen en gaan, mensen om de schatten te bewonderen, mensen om te bidden, mensen met hun vragen en problemen, mensen om één of meerdere dagen te genieten van de rust en de stilte. Allen welkom, allen opgenomen in het dagelijks gebedsritme van de zusters."
Wij wandelen het erf op en kijken nog wat rond en genieten van het panorama over de Colenvallei. Tegenover de abdij aan de andere zijde ligt de wijngaard van Colenberg. De laatste jaren komen er steeds weer nieuwe wijngaarden bij en met succes. Wij wandelen nu terug naar Borgloon en eindigen zo een aangename wandeling.
Vandaag wandelen we in Floing, in de Franse Ardennen, vertrek in het centrum van het dorpje en dadelijk klimmen we achter het kasteel naar de militaire begraafplaatsen. Een klein kerkhof met kruisen die de verschillende eenheden vertegenwoordigen evenals enkele kruisen voor officieren van hogere rang, ook alweer uit de Pruisische oorlog van 1870.
In de 19de eeuw werd er wat grafwaarde betreft blijkbaar nog een onderscheid gemaakt in rang van eer. Er was hier een massagraf waarin zowat 3000 lichamen werden begraven van zowel Franse als Duitse soldaten, wat verder klimmen we omhoog om alweer een oorlogskerkhof te bereiken. Dit maal kwamen de soldaten om in de oorlog tussen 1940 1945. We vergeten voor even de oorlog van 1870 voor een andere, die van 1940 toen de Franse Voor- Ardennen weeral het strijdtoneel van verschrikkelijke taferelen werden. Op 12 mei 1940 staken de eerste Duitse eenheden de Belgisch/Franse grens over.
De Fransen hadden hun eerste verdedigingslinie vooral gebouwd op de linkeroever van de Maas, omdat een rivier nu eenmaal een betere verdedigingslinie vormt dan een grillige landsgrens. Dorpen zoals Floing waren dus snel ingenomen. De Fransen hadden alle bruggen over de Maas in de weide omgeving rond Sedan zelf opgeblazen. Gesteund door luchtaanvallen kon het Duitse leger al snel een bruggenhoofd over de Maas vormen en de hoogte van Marfée innemen. De volgende dagen zouden er regelmatig zware gevechten plaats vinden, er werd gevochten voor elk dorp.
Dat resulteerde in vele dodenakkers (soms meer dan 100 graven), ook in dorpen zoals Mont-Dieu, Grandes Armoises, Oches, Saint Pierremont, Chémery-sur-Bar, Bulson, Na de oorlog werden sommige lichamen overgebracht naar de woonplaats van de gesneuvelden. In 1962 werd besloten tot een hergroepering van de tientallen kleine oorlogskerkhoven in de Ardennen en Voorardennen. Zo werd hier in Floing een nationale necropool ingericht. Er zijn hier zon 2200 lichamen begraven. Opmerkelijk is ook een apart stuk met enkel gesneuvelden van moslim origine (266), voornamelijk afkomstig uit het destijds koloniale Marokko en Algerije. We wandelen verder en klimmen over hetzelfde asfaltwegje omhoog en komt zo aan het volgende oorlogsmonument.
Bij het monument des braves gens zijn we weer in de oorlog van 1870 beland. Dit monument is in de eerste plaats ter herdenking aan de veldslagen en de gesneuvelden op het veld van eer van cavalerie-eenheden in het algemeen en het korps Afrikaanse jagers in het bijzonder. Ook de slag van de divisie Marguerite wordt hier nogmaals herdacht. Het grootste monument Les Braves Gens werd met grootse plechtigheden ingehuldigd in 1910, amper een paar jaren voor er weer wrede gevechten zouden plaatsvinden. Les Braves Gens betekent niet de brave mensen, maar moedige mannen, de uitspraak werd vreemd genoeg ontlokt uit de mond van de Pruisische keizer Wilhelm I toen deze van op de hoogtes rond de bossen van de Marfée vernam dat de Fransen alsnog in een wanhoopspoging probeerden om de Pruisische omsingeling te doorbreken op het plateau van Floing. Je kan zijn uitspraak een beetje vergelijken met de uitspraak van de Romeinse keizer Cesar, dat de Belgen de dappersten aller Galliërs zijn. In de eerste helft van de 20ste eeuw bestond hier tussen Floing en Illy door de vele dodenakkers en de heroïsche verhalen een soort oorlogstoerisme. We zijn nu op dat beruchte plateau tussen Floing en Illy aangekomen en zo verder dwars over het slagveld van 1870.
Niet veel later kom je voorbij een wegkruis ter ere van de divisiecommandant van de Franse troepen we wandelen verder en genieten van de prachtige natuur. Telkens als we op het einde van de klim komen krijgen we een prachtig panorama over de Franse Ardennen. We dalen af en voorons ligt het dorpje Givonne. Een prachtige dorpje met veel bloemperken en een mooi pleintje waar de controlepost is. De kerk en de school zijn bijzondere bouwwerken die in de zon nog een mooier uitzicht krijgen, al de huizen en gebouwen in lichtbruine steen is wel mooi.
We klimmen weer uit het dorp om op de hoogvlakte te komen met prachtige zichten over het landschap, even wandelen we op de grens met Sedan, en keren dan terug naar Floing. Een pracht van een wandeling. We nemen de tijd om ook nog even naar Sedan te gaan om een stadswandeling te maken, naar het Fort en de prachtige gebouwen in de stad.
De burcht van Sedan, gebouwd rond 1424, is de grootste burcht van Europa met een oppervlakte van maar liefst 35 000 m². Omwille van haar strategische positie aan de grens van het oosten van Frankrijk, werd de burcht constant uitgebreid, versterkt en gemoderniseerd door de machtige La Marck, de hertogen van Bouillon en de soevereinprinsen van Sedan.
De stad kan ook terugblikken op een rijke industriële textielgeschiedenis en lakennijverheid. Uit deze periode resten het huis van Gros Chiens en de Dijonval over, die getuigen van het glorieuze verleden van de stad, die nu geklasseerd werd als Kunst- en geschiedenisstad. Hier sluiten we een prachtige dag Franse Ardennen mee af.
GRANDE MARCHE INT. / STAVELOT MARCHE CLUB / STAVELOT 18/04/2009
GRANDE MARCHE INT.
STAVELOT MARCHE CLUB.
STAVELOT.
De historische stad : steegjes, huizen, plaatsen, fonteinen en de 18de- eeuwse Abdij vertellen een contrastrijk verleden.
Stavelot en het water : sinds altijd heeft het water ritme gegeven aan het stadje met de Amblève en zijn oude brug, de fonteinen en zijn wasplaatsen, zijn vijvers waar de herinnering aan de 19de- eeuwse leerlooierijen zich weerspiegelt. We wandelen door de steegjes met prachtige vakwerkhuizen, iedere hoek heeft weer een andere verrassing in petto. Gewoon mooi. We komen aan de Sint Sebastiaanskerk.
Wij kunnen vandaag binnen een kijkje gaan nemen naar de schat van de Sint Sebastiaanskerk : Meesterwerken van de Mosan Kunst, de Schrijn van Sint Remacle en de Relikwiebuste van de heilige Poppon zijn bewaard in de parochiale kerk alsook zijn buitengewone 19de eeuwse orgels. Wij bezoeken de kerk en de kerkschatten. Terug buitenen verder door de stad we komen aan de Abdij van Stavelot. Wij wandelen over het domein en kunnen zo zien hoe prachtig dit allemaal is. Wat verder en komen aan het museum van de karnaval groep les Blanc-Moussis ook hier lopen we even binnen en dan begint de klim naar de bossen, we krijgen hier een prachtig zicht op Stavelot en de abdij.
We wandelen verder en komen in La Vaulx Richard met prachtige vakwerkhoeves. We genieten van de prachtige omgeving en de bossen, de dorpen en de gebouwen. We komen terug in Stavelot een mooie en aangename stad.
Een pracht van een wandeling, maar ja dit is altijd zo in Stavelot een prachtige club die altijd hun best doen om ons de mooiste plekjes van de streek te laten zien, bedankt Marche Club Stavelot.
BLOEITOCHT waar de tv serie KATARAKT werd opgenomen.
STROOPLEKKERS BORGLOON.
BORGLOON.
April is de bloesemmaand in Haspengouw. De Strooplekkers treffen het vandaag, warm zonnig weer en vol op bloesem. Wij wandelen mee en genieten van al het moois. Wij wandelen naar Bollenberg, gelegen op de Kataraktroute.
De bloei is optimaal en prachtige, vooral de hoogstamboomgaarden geven een speciaal effect aan de omgeving. Vanaf de steenweg hebben we een prachtig zicht op de oude centrum van Borgloon met kerk en kanunnikenhuizen. De vallei van de Mot ligt tussen ons en staat vol op in bloei. Dan wandelen we Bollenberg op een natuurparadijs voor wandelaars. De zichten over het Haspengouwse landschap zijn adembenemend.
Wij komen aan de Romeinse Kassei die bijna een rechte lijnt trekt door het landschap. Prachtig om te zien. Wij wandelen terug richting Borgloon centrum. Maar wij draaien af naar Hendrieken Voort. Op de heuvel ligt het kasteel van de Hulsberg met zijn de voet de bloemende boomgaard. Het kasteel Hulsberg is van op afstand te zien en bijna op heel de wandeling blijft ze onze metgezel.
Vanuit Hendrieken wandelen we verder door het mooie landschap en wandelen richting Colen met zijn abdij, dit prachtige gebouw is zeker een bezoekje waard ook hier bevind zich het Fruitstreekmuseum. Wij wandelen over de Fruitlijn richting Kerniel. De fruitlijn is de oude spoorweg die nu fietspad en wandelweg is.
Wij verlaten de oude spoorwegzate en klimmen op naar het abdij Colen en daar wandelen we terug naar Borgloon en naar het College waar we vertrokken zijn en pracht van een wandeling.