38. INTERNATIONALE VOLKSWANDERUNG.
CHARLYS WANDERCLUB MONTENAU.
MONTENAU.
Dit bekoorlijke dorp ligt in het dal van de Amel en de Emmels. Een houtzagerij, een glashandel en de bekende Montenauer Schinken zijn alternatieven voor de bosbouw en de landbouw.
Montenau was lange tijd de kleinste entiteit van het Hof van Amel. In 1887 zorgde de aanleg van een spoorlijn echter voor de economische expansie van het dorp. Voor de Eerste Wereldoorlog passeerden in het station van Montenau tot 40 treinen per dag. Na 1945 verloor de spoorlijn haar belangrijkheid. In 1987 werden de spoorstaven opgebroken en was het definitief gedaan. Op de plaats van de spoorlijn werd een fiets- en wandelpad aangelegd, dat de naam Ravelpad draagt. Het pad heeft een lengte van 18 km en is aangelegd in de vroegere spoorwegbedding, de zogenaamde Vennbahnstrasse. Cafés en restaurants langs het traject nodigen uit tot een korte rustpauze. Dit pad is geschikt voor de hele familie. Onderweg vertellen infopanelen ons over de geschiedenis van de spoorweg en ook over de natuurgebieden waar we langs komen.
Al vlug zijn we in het Wolfsbusch. Het Wolfsbusch in het westen van het dorp is één van de meest geliefde wandelgebieden in de Oostkantons. Het hoogteverschil varieert tussen de 370 en de 595 meter en garandeert daardoor zeer afwisselende wandelingen in een schilderachtig decor. De vooruitstekende rotsen Am Stein en Kuckerell bieden heerlijke panoramas. Op de rotsmassa Am Stein staat een 20 meter hoog houten kruis, dat van ver zichtbaar is. De totale oppervlakte bedraagt zowat 1000 ha. Naaldbomen zijn de meest voorkomende bomen. Loofbomen nemen ongeveer 20% in. Het Wolfsbusch is een uitgesproken brongebied, dat het waterleidingsnet rechtstreeks van water voorziet. Het ijzerhoudende water is drinkbaar, zeer verfrissend en smaakvol. Als wild treffen we hier nog aan: de ree, de haas en de vos. Het hert, het everzwijn en de das zijn zeer zeldzaam geworden.
In de middeleeuwen werden in het Wolfsbusch grote molenstenen vervaardigd. Meer dan honderd, gedeeltelijk afgewerkte stenen, liggen hier nog verspreid. Wie die mensen waren, die deze stenen achterlieten, is tot op heden een raadsel. Aan het oorlogsmonument in Ondenval en aan het wortelmuseum in Amel staan nog zulke molenstenen. Zoals de naam het zegt, huisden hier vroeger wolven, die het schapenbestand van de arme dorpsbewoners plunderden. Er werd een premie uitgeloofd voor het vangen van een wolf. Rond 1870 zou de laatste wolf terecht gekomen zijn in een valkuil van de boeren. Hij werd genadeloos dood geslagen. Een wild zwijn zal je hier niet meer tegenkomen.
Legende over het Wolfsbusch! Een legende vertelt dat in de rotsspleten van de Kuckerell vroeger dwergen gewoond hebben. Zij vervaardigden molenstenen. In het Waals zegt men Pierres de Sotais, wat zoveel betekent als kabouterstenen. Zij brachten de afgewerkte stenen s nachts naar Montenau. In ruil kregen ze eten, klaargemaakt door de dorpelingen. Op een dag zouden deze dwergen hals over kop vertrokken zijn. Niemand weet echter waarom. In hun haast vergaten ze hun schat mee te nemen. Deze was ergens in een rotsspleet verborgen. Tot op heden heeft nog niemand ze teruggevonden. Een andere legende vertelt dat het gebied ten westen van de Kuckerell toegewijd was aan de Germaanse god Wotan. Dit zou de reden zijn dat het gebied Zum Verbotenen genoemd werd. De Franse benaming Waud voor Wolfsbusch zou eveneens afgeleid zijn van de naam van deze heidense godheid. We wandelen door de prachtige natuur, een veelheid van paddenstoelen sieren de bossen in alle kleuren en vormen.
We wandelen verder en komen dan langs Klooster St. Raphaël. Als we Montenau binnen komen ontdekken we het klooster St.Raphaël. Dit mooi gelegen gebouw was eerst een opvangtehuis voor de missionarissen van Steyl. Na 1950 werd het een retraiteplaats en een vormingshuis. Sinds 1987 wordt de villa ingenomen door een gebedsgemeenschap bestaande uit twee contemplatieve orden, zowel mannen als vrouwen. De aanbouw met 27 kamers dient nu nog als vormingscentrum en is voor iedereen toegankelijk, ook voor vakantiegangers. We wandelen verder en komen zo terug aan de ons vertrek.
Voor het fotoalbum de link volgen
|