N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat de nieuwe regering werkloze jongeren wil aanpakken: "In geen enkel ander land kunnen mensen al gebruik maken van de sociale zekerheid vooraleer ze er geld ingestopt hebben."
Lijkt me heel normaal en volkomen logisch. Zo hoort het. Waarom is dat niet altijd zo geweest in het verleden? Eindelijk wordt het mes gezet in de wachtuitkeringen voor jongeren! Eindelijk worden ze aangemoedigd om naar een baan te zoeken en zo de sociale zekerheid sterker te maken.
In de steeds groeiende groep 20-jarigen die in het middelbaar onderwijs is blijven haperen en zonder diploma de school wil verlaten, zijn allochtonen oververtegenwoordigd. Ze mikken op een uitkering, willen een hap meesmullen van een sociale zekerheid die ijzersterk opgebouwd is door werkende mensen, een sociale zekerheid waarmee schoolverlaters zonder diploma niéts te maken hebben.
Het liefst zag De Wever een totale afschaffing van de wachtuitkeringen voor werkloze jongeren. Jongeren ouder dan 25 jaar vallen hieronder, die kunnen al geen wachtuitkering meer aanvragen. MAAR... ook jongeren jonger dan 21 jaar zonder diploma middelbaar onderwijs worden 'getroffen' door de nieuwe maatregel.
En zo kom ik tot bij mijn verhaal over het atheneum van Blauwbaard. Ik weet het, ik heb het al verteld, maar nu met de nieuwe maatregel komt er een ander licht op te schijnen. Tijdens de deliberaties in juni ergerde ik me steeds aan de laksheid waarmee allochtone beroepsleerlingen beoordeeld werden. Hopeloze gevallen, 20 jaar, laatste beroepsjaar, en nog altijd niet geslaagd voor een aantal vakken. Wat nu? Wel, de leerkrachten spraken een toverformule uit, en hupsakee, probleem opgelost. Hoe dat in zijn werk ging? Wel, ze kregen geen A-attest, was ook niet nodig want ze hadden de vereiste leeftijd om te gaan 'doppen'. Een vraag die vaak gesteld werd door leerkrachten tijdens deliberaties: "Is die oud genoeg om te gaan stempelen?"...
Ook andere scholen met beroepsonderwijs zullen hun deliberaties moeten aanpassen, want zonder diploma geen wachtuitkering meer. Het gevaar bestaat nu dat leerlingen die niet voldoen, tóch als geslaagd gedelibereerd worden, om tóch te kunnen genieten van een wachtuitkering. Wat is hun diploma dan nog waard?...
|