Terwijl minister Crevits naarstig zit te zoeken naar schoolbankjes voor alle vluchtelingetjes, ga ik de dag beginnen met een luchtig tussendoortje, over het verband tussen oogkleur en alcoholverslaving.
Eerst nog meedelen dat ik niet help zoeken in de hopeloze speurtocht naar schoolbankjes. En als er dan genoeg zijn, moeten die ook nog een plaatsje vinden in de schoolgebouwen. Maar dat kan niet omdat alle scholen al uit hun voegen barstten, nog vóór de komst van de massa vluchtelingetjes. Voor Crevits is het een mission impossible.
Ik wil Crevits een paar tips meegeven om voor alle schoolbankjes een geschikte plek te vinden. Schoolbankjes kunnen op de schooldaken geïnstalleerd worden, of in de gangen, of in de refter, of onder de afdakjes op de speelplaats, of op het voetpad naast het schoolgebouw... Met een beetje vindingrijkheid is er altijd wel een mouw aan te passen.
En toch zal er nooit een oplossing gevonden worden, omdat er kindjes blijven bijkomen, aan de lopende band, ze cumuleren en stapelen zich op zoals in Afrika waar ze met miljoen opeengepakt zitten, en straks met miljarden. Ongebreidelde voortplantingen geven een overschot aan mensen. En omdat die niet genoeg ruimte hebben, worden ze agressief en vallen elkaar aan, met vechtpartijen als gevolg.
Nu terug naar alcoholverslaving.
Wetenschappers menen een link gevonden te hebben tussen de kleur van de ogen en afhankelijkheid van alcohol. Wie blauwe ogen heeft, loopt meer risico op een alcoholverslaving, zo blijkt.
Lieve heeft in de spiegel gekeken en zag een paar groen-grijze ogen, dus hoef ik alcoholverslaving niet te vrezen. Alhoewel, er zijn van die dagen dat mijn ogen een blauwachtige schijn vertonen...
Arvis Sulovari, doctoraatstudent moleculaire en biologische wetenschappen en Dawei Li, assistent professor Microbiologie en Moleculaire Genetica, voerden onderzoek naar 10.000 psychiatrische patiënten en alcoholverslaafden.
Toen Sulovari en Li zich begonnen toe te spitsen op 1.263 alcoholverslaafden, viel Li's oog op de oogkleur van de patiënten. Li en Sulovari hebben hun bevindingen tot drie keer toe gecheckt en de testgroepen gerangschikt volgens leeftijd, geslacht, geografische achtergrond, etniciteit... De oorzaak van het fenomeen is nog een raadsel voor de onderzoekers, "daarvoor is meer onderzoek nodig", aldus Li.
Volgens Sulovari zou kennis over oogkleur misschien ooit nuttig kunnen zijn om alcoholverslavingen te diagnosticeren.
|