169 Vlaamse gezinnen willen vluchtelingen opvangen
Pleegzorg Vlaanderen lanceerde begin september het pilootproject 'Geef de wereld een thuis', waarbij gezinnen zich konden aanmelden om een vreemdeling in huis te nemen. 'Een vreemdeling in huis nemen', klinkt maf en overtreft alle ziekelijke hang naar het exotisme.
Toch zijn er al 169 Vlaamse gezinnen bereid gevonden om een minderjarige vluchteling of zelfs een heel vluchtelingengezin op te vangen, bij hen thuis, in de intieme kring van hun huiselijke leven. Vreemdelingen aan hun ontbijttafel, in hun badkamer, in hun slaapkamers... Het zegt genoeg over de gestoorde aard van de bereidwillige Vlaamse gezinnen.
Het is echt niet uit menslievendheid of dat ze zich het zielige lot van De Vluchteling aantrekken, ze zijn ook niet week gemaakt door sentimentele tv-beelden, neen, er hapert iets aan de radertjes in hun hersenen die niet meer zo gesmeerd lopen als het hoort. En op dat soort mensen rekent Pleegzorg Vlaanderen, op naiëvelingen die zich in de schijnwerpers werpen omdat ze niets anders te bieden hebben, die zichzelf opwerpen uit eigen nutteloosheidsgevoel.
Het is dan ook goed dat kandidaatgezinnen onderworpen worden aan een screeningstraject waarbij ze gescreend en voorbereid worden aan de hand van persoonlijke gesprekken en vormingsmomenten. Maar dat zal niet volstaan, eens gestoord, altijd gestoord.
En nergens verneem je iets over 'screening van 'de vluchteling'. Welke zijn de sociale en medische achtergronden, de geestelijke aard en kronkelgedachten van de vreemde nieuwelingen die komen aanschuiven aan een Vlaamse keukentafel? Heeft echt niemand eraan gedacht om vluchtelingen te screenen in plaats van de opvanggezinnen?
Zeg eens Pleegzorg Vlaanderen, onderzoek eerst ook eens het psychologisch welbevinden van uw kandidaatgezinnen die op het punt staan zichzelf in de vernieling te werken door vreemden in hun huis te halen. Ze staan al niet sterk in hun schoenen, anders was er geen haar op hun hoofd die eraan dacht om een vreemdeling in hun persoonlijke midden toe te laten.
|