Er verscheen een nieuwe studie van de OESO (Organisatie Economische Samenwerking en Ontwikkeling): 'Education at a glance 2015'.
OESO: Bijna een op de vijf Belgen van 25 tot 34 jaar heeft geen diploma
OESO: Een op de vijf 20- tot 24-jarigen Belgen zit thuis zonder diploma en werk
Wie zijn die 'Belgen' in de nieuwe studie van de OESO? Zijn dat Jef of Louis, of Marie of Zulma?...Neen, want zij zijn gediplomeerde werkers.
Nieuwe Belgen van vreemde origine zijn ons land komen overspoelen, en gemakshalve worden ze allemaal Belg genoemd omdat ze in België wonen. Zo krijg je misleidende en scheefgetrokken cijfers die in het nadeel uitavllen van de ijverige authentieke Vlaming. Alsof de Vlaming lui is, niet wilt werken, en een profiteur is. Dié indruk geven alle vreemdelingvriendelijkgezinde organisaties, studies, diensten centra...
België heeft meer vroegtijdige schoolverlaters dan de andere OESO-landen. Een slechte scoorder dus. En we weten wie de schuldigen zijn van die slechte score. Ons land was kampioen in het verwennen van allochtone leerlingen, het ene geldverslindende project volgde na het andere. En dan krijgen die rotverwende oogappeltjes de indruk dat ze zelf niets hoeven te presteren. Zo werkt dat met mensen, schenk ze buitenmatige aandacht en ze lopen al over van eigendunk en verwaandheid in de overtuiging dat van henzelf niets meer verlangd wordt.
De nieuwe OESO-cijfers zijn voor Carlone Gennez (sp.a) aanleiding om de hervorming van het secundair onderwijs aan te zwengelen. Zeg Caroline, da's afgezaagd hoor. Maar ze slaat helemáál een mal figuur met: "Dit zijn dramatische cijfers... Daarom moet er dringend werk gemaakt worden van een middelbaar onderwijs dat jongeren ook de kans biedt om een vak te leren."
"... een middelbaar onderwijs dat jongeren ook de kans biedt om een vak te leren."? Een vak leren? Ik denk dat Gennez een stapje in haar geheugen overgeslagen heeft. Er heeft altijd beroepsonderwijs bestaan, naast het algemeen vormend onderwijs. En in dat beroepsonderwijs belandden de meeste allochtone leerlingen. Door taalachterstand, door onwil om te presteren, door gebrek aan ambities, we kennen het liedje. In het beroepsonderwijs kunnen leerlingen zich bekwamen in elektriciteit, hout, bouw... en beschikken over comfortabel ingerichte werkhuizen onder de leiding van gedreven praktijkleraars. EN er sloot ook nog een zevende specialisatiejaar op aan, na het middelbaar beroepsonderwijs. De praktijkgerichte opleiding bedoelde om na afloop aan een job te beginnen. Wat wil Gennez nu nog meer? Een gratis diploma voor alle gebuisden? Voor alle spijbelaars? Voor alle onwilligen?
|